Fluvastatin: upute za upotrebu, upozorenja i pregledi

Fluvastatin djeluje kao konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaza. Sprječava okretanje GMG-CoA u mevalonatkoja je prethodnica steroli i holesterol. Pod uticajem ove supstance, sadržaj holesterola u hepatocitiPojačana je sinteza receptora lipoprotein niske gustine i hvatanje čestica LDL.

Kao što znate, sa povećanim holesterol, nivo grigliceridi i apolipoprotein B, osoba se razvija ateroskleroza. Prema epidemiološkim studijama, smrtnost i morbiditet od srčanih bolesti, krvnih žila direktno ovise o razini LDL holesterol i ukupnog holesterola. Sa povećanjem nivoa lipoproteina visoke gustoće, smrtnost opada. Supstanca nema uticaja na nivo u plazmi fibrinogen i lipoprotein a.

Alat nema farmu. značajan učinak na proizvodnju steroidnih hormona od strane gonada i nadbubrežne žlijezde. Međutim, tijekom liječenja fluvastatinom, bolesnici s klinički značajnom endokrinom disfunkcijom trebali bi biti posebno oprezni i nadgledani.

Nakon oralne primjene kapsula s lijekom, potpuno se i brzo apsorbira u probavnom traktu. Maksimalna koncentracija postiže se u roku od 60 minuta. Prosječna bioraspoloživost je 24%. Tvar ima učinak "prvog prolaska" kroz jetru. S ubrizgavanjem lijeka ovaj efekat se ne primjećuje. Nakon oralne primjene oblika tableta u dozi od 80 mg, maksimalna koncentracija u krvi primjećuje se nakon 3 sata. Bioraspoloživost je 29%. Jedenje masne hrane povećava bioraspoloživost tvari.

Stupanj vezivanja agensa na proteine ​​u plazmi = 98%. U jetri lijek prolazi oksidacijske reakcije i N-delkilacija. Izlučuje se izmetom, u obliku metabolita, malo - nepromenjenim. Poluvrijeme nakon uzimanja tableta je oko 9 sati. U bolesnika s bolestima jetre fluvastatin se može akumulirati, a koncentracija lijeka i AUC u plazmi povećavaju se.

Indikacije za upotrebu

Lijek se preporučuje za upotrebu odraslim pacijentima:

  • sa povećanim nivoom generala holesterol, trigliceridi, lipoprotein holesterola niske gustine, apolipoprotein Bna primarnom hiperholesterolemija i hiperlipidemija,
  • sa koronarna bolest srca da usporite proces napredovanja ateroskleroza,
  • kao profilaktičko sredstvo sa Ishemijska bolest srcaposle angioplastike.

Fluvastatin se propisuje djeci i adolescentima u sklopu složenog tretmana na povišenoj razini holesterol, apolipoprotein B i LDL holesterols heterozigotnim porodičnim hiperholesterolemija.

Kontraindikacije

Supstanca je kontraindicirana za upotrebu:

  • u alergije na lijekove,
  • kod pacijenata sa bolešću jetre,
  • s povećanjem razine enzima jetre nepoznatog porijekla,
  • tokom trudnoće,
  • kod djece mlađe od 10 godina,
  • kod dojenja.

Nuspojave

Sledeće nuspojave mogu se pojaviti tokom liječenja fluvastatinom:

Vrlo rijetko uočeno: rabdomioliza, hepatitis, miozitis, ginekomastijaporemećaje štitna žlijezda i nadbubrežne žlijezde.

Predoziranje

Prilikom davanja lijeka u jednoj dozi od 80 mg, nisu primijećene klinički značajne štetne reakcije. Ako su pacijentima bili propisani lijekovi u obliku tableta sa produženim otpuštanjem u dozi od 640 mg tokom 14 dana, pojavili su se neželjeni efekti iz gastrointestinalnog trakta, razina transaminaza u plazmi, ALT i AST povećali.

Simptomatska terapija, dijaliza neefikasan.

Interakcija

Izoenzimi učestvuju u metabolizmu lijeka. citokrom P450, CYP2C9, CYP2C9, CYP3A4. Ako je jedan od puteva metabolizma i eliminacije lijeka nemoguć, nedostatak se može nadoknaditi drugim.

Ne preporučuje se kombiniranje lijeka s inhibitorimaHMG-CoA reduktaza.

Supstrati i inhibitori sistema CYP3A4, eritromicin, ciklosporin, intrakonazol imaju malo utjecaja na farmakokinetičke parametre lijeka. U kombinaciji sa fenitoin povećavaju se koncentracije oba lijeka u plazmi.

Preporučuje se uzeti kolestiramin 4 sata nakon fluvastatina radi povećanja aditivnog učinka lijekova.

Uz kombinovanu upotrebu lijeka sa fenitoin preporučuje se oprez; možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Ova kombinacija dovodi do povećanja nivoa fluvastatina u plazmi i fenitoin.

Istovremena primjena supstance sa diklofenak izaziva povećanje koncentracije u plazmi i Auc poslednja.

Lijek se može kombinirati sa tolbutamid, losartan.

Bolesno dijabeteskoji uzimaju fluvastatin i glibenklamid, moraju biti posebno oprezni, je pod nadzorom lekara, posebno uz povećanje dnevne doze fluvastatina na 80 mg dnevno.

Kada se kombinira lijek sa ranitidin, cimetidin i omeprazol postoji značajan porast maksimalne koncentracije tvari u plazmi i AUC tvari, dok je plazemski klirens Fluvastatina smanjen.

U liječenju pacijenata koje uzimaju duže vrijeme rifampicinuočen značajan rast Auc i Cmax.

S oprezom kombinirajte ovu supstancu s antikoagulansima serije varfarin. Preporučuje se povremeno nadziranje vremena protrombina, ako je potrebno, prilagođavanje doze.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja, potrebno je precizno utvrditi lipidni profil pacijenta holesterol, trigliceridi i HDL holesterol. Izuzeti sekundarne slučajeve hiperlipidemija, dijabetes melitus, hipotireoza, disproteinemija, nefrotski sindrombolest jetre alkoholizam.

U roku od mjesec dana preporučuje se periodično određivanje nivoa lipida i prilagođavanje doze, ovisno o laboratorijskim parametrima.

U kombinaciji sa fluvastatinom sa kolestiramin i druge slične lekove, preporučuje se uzimati ga noću.

Preparati koji sadrže (analozi)

Trgovački naziv lijeka: Leskol, Leskol Forte.

Recenzije o ovom lijeku su različite. Za neke se javio lijek, primijetili su pozitivan učinak terapije, za neke lijek uopće nije pomogao.

  • ... Uzimala sam lijek u kombinaciji s drugim lijekovima, slijedila dijetu. Efekat je bio dobar. Ali čim je otkazano, sve se vratilo”,
  • ... sumnjiv lijek, što se mene tiče. Čini se da se pacijentima samo crpi novac, što je mala efikasnost. Bolje je piti atorvastatin”,
  • ... Kada su mi propisali ove tablete, odmah su mi rekli da moram da promijenim svoj način života i pridržavam se dijeta, jer u protivnom neće biti smisla. Počeo je sa lečenjem, testovi su mu se činili boljima. Još nema štetnih reakcija, dobro se osjećam”.

Cijena Fluvastatina, gdje se mogu kupiti

Trošak 28 tableta lijeka Leskol, s dozom od 80 mg svaka iznosi oko 2800 rubalja.

Obrazovanje: Diplomirala je na Državnom osnovnom medicinskom fakultetu u Rivnu i diplomirala farmaciju. Diplomirala je na Državnom medicinskom univerzitetu u Vinnici. M. I. Pirogov i na njemu zasnivan staž.

Iskustvo: Od 2003. do 2013. godine radila je kao farmaceut i menadžer apotekarskog kioska. Nagrađivana je pismima i odlikovanjima za dugogodišnji savjestan rad. Članci o medicinskim temama objavljivani su u lokalnim publikacijama (novinama) i na raznim internetskim portalima.

Sastav i oblik doziranja

  • Fluvastatin natrijum.
  • Magnezijum stearat.
  • Soda bikarbona.
  • MCC.
  • Talc.
  • Kukuruzni škrob.
  • Kalcijum karbonat.
  • Titan dioksid.
  • Željezni oksid.
  • Želatina
  • Shellac.
  • Boje hrane.
  • Opadry (mješavina za nanošenje filmskog premaza).

Oblici doziranja fluvastatina jesu tablete koje sadrže natrijumovu sol fluvastatina ili kapsule u obliku brzog otpuštanja. Kapsule sadrže fini žiroskopski prah. Tablete su žućkaste ili bijele boje. Lijek je dobro rastvorljiv u vodi, etanolu, metanolu. Ima takvo farmakološko svojstvo kao hipoholesterolemijski efekat (u krvi, fluvastatin snižava holesterol). Latinsko ime u receptu može biti napisano Fluvastatinum (rod Fluvastatini). Predviđeno za oralnu upotrebu.

Fluvastatin se, prema uputama, izlučuje jetrom i do 90%, kroz genitourinarni sistem do 10%. Stoga je proces nakupljanja u tijelu minimalan čak i kod duže upotrebe. Fluvastatin je lijek iz skupine inhibitora reduktaze. Aktivna supstanca lijeka djeluje kao inhibitor (usporava) kolesterol u ljudskom tijelu.

Lijek odabire dežurni liječnik uzimajući u obzir karakteristike pacijenta i upute. Analozi iz grupe statina mogu se propisati, na primjer, pod trgovačkim nazivom lovastatin, atorvastatin. Strogo je zabranjeno samostalno odabrati lijekove za sebe.

Nuspojave

Često se dobro podnosi, ali takve su nuspojave moguće uz imenovanje fluvastatina (prikazano u uputama):

  • Gastrointestinalni poremećaji (mučnina, bolovi u trbuhu, pankreatitis, probavne smetnje, nelagodna stolica, zatvor).
  • Poremećaj spavanja.
  • Glavobolja.
  • Umor, depresija.
  • Poremećaji u cirkulacijskom i limfnom sistemu.
  • Alergija (osipi na koži, urtikarija. Rijetko - anafilaktička reakcija.)
  • Kršenja žila.
  • Neuspjeh u jetri.
  • Oticanje. (češće - lica, rijetko - Quinckeov edem).
  • Mišićna slabost, artritis.
  • Kršenja genitalnih organa (erektilna disfunkcija, smanjena seksualna želja).
  • Problemi u radu mliječnih žlijezda.
  • Nepravilnosti u radu štitne žlijezde i nadbubrežne žlijezde.
  • Pojava problema u respiratornom sistemu (bronhitis, sinusitis).
  • Pojava poremećaja u genitourinarnom sistemu (infekcija mokraćnog sustava).

Svi gore navedeni simptomi mogu se pojaviti kod predoziranja lijeka. U ovom slučaju pomoć je simptomatska. Sve bolesti treba prijaviti liječniku.

Fluvastatin je davan zdravim dobrovoljcima radi utvrđivanja nuspojava. Pri jednoj maksimalnoj dozi od 80 mg u obliku kapsula nisu uočeni vidljivi štetni učinci. Kada se fluvastatin koristio u produženom (produženom) obliku, utvrđene su gore navedene nuspojave.

Upute za upotrebu

Fluvastatin prema uputama propisan je odraslima i djeci starijoj od 10 godina. Ali djevojčicama se preporučuje uzimanje nakon početka menstruacije, jer nije bilo istraživanja o učinku lijeka na ženske spolne hormone.

Režim lečenja će razraditi lekar, na osnovu uputstva. Često se pacijentima propisuje od 20 do 40 mg jednom navečer, jer je noću aktivna sinteza holesterola. Fluvastatin je neovisan o unosu hrane. Prije početka terapije, pacijenta se prebacuje u posebnu dijetu radi snižavanja kolesterola.

Maksimalni učinak postiže se u roku od 24 dana od početka lijeka. Tokom čitavog tretmana treba nadzirati postotak HDL-a (lipoproteini visoke gustoće) u krvi da bi se prilagodilo doziranje. Djelovanje fluvastatina traje dugo vremena uz produženu upotrebu.

Doziranje prema uputama za smanjenje LDL-a na 25%: 1 kapsula (40 mg) ili 1 tableta (80 mg) dnevno. Ili 2 kapsule dva puta dnevno, u skladu sa uputama lekara. Početna doza za djecu je 20 mg. Ako se pojave nuspojave, o tome odmah trebate obavijestiti svog liječnika. Preporučuje se prekid liječenja fluvastatinom uz održavanje nuspojava nedelju dana. U tom se slučaju napravi dvotjedna pauza, a tek nakon proteka tog vremena pacijentu se propisuju analozi drugih statina (na primjer, lovastatin).

Upotreba tokom trudnoće

Fluvastatin je, u skladu sa uputama, zabranjen tokom trudnoće. Ispitivanja važnosti primjene 40 mg natrijum fluvastatina u terapiji na ovoj kategoriji žena nisu provedena. Inhibitori reduktaze smanjuju sintezu holesterola i, najvjerojatnije, smanjuju i sintezu drugih biološki aktivnih spojeva važnih za fetus iz holesterola, može prouzrokovati poremećaj u razvoju ploda kada ga propisuju ženama u položaju.

Ženama se propisuje fluvastatin samo ako je mogućnost začeća zanemarljiva. Ako tijekom trudnoće dođe do trudnoće, tada uzimanje lijeka treba odmah prekinuti i o tome obavijestiti liječnika kako bi se prilagodio daljnjem liječenju. Tokom dojenja, to je takođe zabranjeno, jer ulazi u majčino mleko i krvnu plazmu.

Do 9. godine starosti, fluvastatin je kontraindiciran. Za stariju decu doziranje prema uputstvima, prema dogovoru lekara. Fluvastatin je propisan djeci (djevojčicama s početkom menstrualnog ciklusa) i adolescentima kao dio sveobuhvatnog liječenja povišenog kolesterola, apoliproteina B i LDL kolesterola, s heteroroznom porodičnom hiperkolesterolemijom u kombinaciji s terapijom dijetom. Nema izvještaja o podacima kliničkih ispitivanja o uporabi djece mlađe od 9 godina.

Analozi fluvastatina

Analozi Fluvastatina su Leskol i Leskol Forte. Imaju sličan efekat. Nova generacija statina uključuje Simvastatin ili Atorvastatin. Imaju duži učinak, ali svaki ima pojedinačne karakteristike, pa se njihov prijem treba odvijati strogo prema uputama, nakon imenovanja liječnika.

Upotreba recenzija

Recenzije o lijeku su vrlo različite, neko je smislio lijek, neko ga je morao promijeniti.

Strpljiv Platon 35 godina: „Lijek mi je propisao endokrinolog kada je vidio da imam povišen holesterol i pokazatelj triglicerida. Također me prebacio na strogu dijetu. U prve tri sedmice rezultati su bili vrlo mali, ali do kraja četvrte sedmice pokazatelji su se značajno poboljšali, razina lipida i triglicerida se smanjila. Oduševio sam se tim, prestao sam nadzirati svoju dijetu, ali Fluvastatin je pio dalje. Za par mjeseci dobio sam višak kilograma, ali testovi su bili dobri. Doktor je shvatio da prestajem jesti dijetsku hranu, prezirao me. Nakon toga počeo sam strogo promatrati ono što piše u uputama, sve preporuke liječnika i nutricioniste. Liječio sam se i, kao rezultat toga, već godinu dana ne pijem fluvastatin, ali nastavljam slijediti pravilnu prehranu i vježbanje (bilo je i preporuka ljekara). Svi testovi su normalni. "

Strpljiv Tatyana 40 godina: „Prvo sam uzeo atorvastatin kako je napisano u uputama. Imao je teške nuspojave, a liječnik je izvršio zamjenu za fluvastatin, objašnjavajući da je sigurniji i bolje se podnosi. Istovremeno je pio fenofibrat za poboljšanje učinka. Sada se još uvek bavim lečenjem, moji testovi se postepeno poboljšavaju. Paralelno s tim počeo sam jesti i pravilno, uzimajući u obzir preporuke nutricioniste i uključiti se u vježbanje. Dobro se osjeća. Nikakve nuspojave me više nisu mučile. "

Doktor je endokrinolog. Tolstolobov Vadim Petrovich 50 godina: „Isprva je svojim pacijentima propisao atorvastatin kao moderniji lijek s dugim učinkom. Ali neki su pacijenti imali izražene nuspojave od lijeka. Nakon njegovog otkazivanja i obaveznog prekida propisana je Fluvastatin.Za moju praksu kod pacijenata praktički nije bilo nuspojava. Kako biste pojačali aditivni učinak, propisujem ga s fenofibratom. "

Liječenje lijekom fluvastatinom propisuje liječnik, prema uputama, nakon dokazano neefikasnog liječenja dijetalnom terapijom i terapijom vježbanjem. Uzimanje fluvastatina takođe nije odbijanje pravilne ishrane, vitamina i fizioterapijskih vežbi. Najefikasnije je ako će pacijent voditi zdrav način života.

Indikacije za imenovanje fluvastatina

Lijek Fluvastatin, ljekar koji propisuje, propisuje za liječenje takvih bolesti i poremećaja u tijelu bolesne osobe:

  • Primarna vrsta bolesti je visok lipidni indeks u hiperholesterolemiji u krvi,
  • Aterogeni tip patološke dislipidemije prvog i drugog tipa razvoja,
  • Uz bolest membrane krvnih žila, aterosklerozu u svim njenim manifestacijama. Prilikom uzimanja Fluvastatina neophodno je pacijentu uzimati vitamine, kao i elemente u tragovima i minerale,
  • S bolešću endokrinih organa, dijabetes melitus tipa 2.

U preventivnim mjerama propisan je inhibitor fluvastatina koji sprečava takve patologije:

  • Da bi se sprečio nagli skok krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom,
  • Kako bi se spriječio infarkt miokarda, kao i cerebralna ishemija (moždani udar) i moždana krvarenja,
  • Kako bi se spriječile patologije srčanih organa i krvotoka,
  • Za sprečavanje razvoja patologije, dijabetes melitus, s metaboličkim poremećajem koji je uzrokovan prekomjernom gojaznošću.

Hiperholesterolemija

Doziranje i primjena

U skladu s uputama za upotrebu, lijek statinske grupe Fluvastatin može se propisati svim kategorijama starijih od 10 godina. Da biste kupili lijek, potreban vam je recept liječnika.

Jedini uvjet uzimanja lijeka je da je prije uzimanja lijeka Fluvastatin neophodno da pacijent prođe antiholesterolsku dijetu čime će se započeti proces snižavanja lipoproteinskog indeksa u tijelu.

Takva dijeta se promatra i tokom razdoblja liječenja lijekom Fluvastatinom, a prema potrebi može se produžiti i nakon završetka liječenja lijekom.

Tablete fluvastatina uzimaju se oralno, bez obzira na to da li je pacijent jeo u tom periodu ili još nije uzimao hranu. Posebnost uzimanja statina je ta što ih se preporučuje uzimati istovremeno.

Identitet leka fluvastatina

Režim uzimanja indeksa holesterola fluvastatina je sljedeći:

  • Da bi se smanjio kolesterol niske molekulske mase za 25,0%, potrebno je uzimati 1 tabletu s dozom od 40,0 miligrama, ili 80,0 miligrama, jednom dnevno, a po mogućnosti u večernjim satima,
  • Kako bi nastavili snižavati indeks holesterola i spuštati ga više od 25,0%, onda im je propisano da prvi put uzimaju 20,0 miligrama po 1 tabletu, a zatim povećavaju dozu na 80,0 miligrama dnevno.

Maksimalni učinak statina na tijelo pojavljuje se nakon 30 dana liječenja lijekom. Fluvastatin nije izuzetak i pokazuje i maksimalan terapeutski efekat na smanjenje lipoproteinskog indeksa nakon mesec dana lečenja.

Da bi se učvrstio učinak snižavanja lipida, potreban je duži terapijski kurs za smanjenje koncentracije molekula holesterola u krvi.

Početna dnevna doza u dječjoj dobi od 10 godina je 20,0 miligrama.

Ovaj lijek se izlučuje izvan tijela uz pomoć ćelija jetre i žuči.

Zbog toga, oni pacijenti koji pate od bubrežnih bolesti, nema potrebe za posebnim prilagođavanjem lijeka fluvastatina.

Farmakološko djelovanje

Kada uđe u gastrointestinalni trakt, ovojnica tablete ili kapsule se polako rastvara oslobađanjem i postepenom postepenom apsorpcijom aktivne tvari u zidove gastrointestinalnog trakta. Iz sluzokože želuca fluvastatin ulazi u krvotok, gdje formira kovalentne veze s proteinima u plazmi (postotak vezivanja preko 97%), koji se potom nose cijelim tijelom. Fluvastatin je najaktivniji kada uđe u ljudsku jetru: inhibira se biosinteza lipoproteina niske gustine (LDL) i lipoproteina niske gustine (VLDL). Smanjenje nivoa LDL i LDL pomaže povećati osjetljivost receptora na ove vrste lipoproteina i, kao rezultat, poboljšava se njihov unos hepatocitima s naknadnim metabolizmom.

Uz to, aktivna supstanca tableta djeluje kao inhibitor apoliproteina B i TG, koji djeluju kao transportni kompleks za "loš" holesterol. Na pozadini smanjenja LDL-a i VLDL-a primjećuje se porast lipoproteina visoke gustoće (HDL). Primijećeno je: što je niža koncentracija HDL-a tijekom razdoblja od početka terapijske prakse, veći je postotak porasta HDL-a usred liječenja. Približne statističke vrijednosti po ovom pitanju: kod pacijenata sa niskom razinom HDL-a u sredini tečaja došlo je do povećanja „korisnog holesterola“ za 7%, a kod pacijenata s normalnom razinom HDL-a - za 14%. Rezultat gore navedenih biohemijskih procesa je opće smanjenje LDL, VLDL, apoliproteina B i TG u ljudskoj plazmi.

Maksimalna koncentracija aktivne aktivne tvari u tijelu opaža se sat vremena nakon uzimanja lijeka. Prehrana ne utječe na konačnu apsorpciju lijeka, ali može usporiti proces apsorpcije. Međutim, prekomjerno masna hrana jedena prije uzimanja tablete ili kapsule može izazvati višestruke vrhove koncentracije aktivne tvari u krvnoj plazmi. Poluživot eliminacije iznosi do 9 sati, ovisno o pojedinačnoj dozi.

Primjetan terapeutski učinak uočen je dvije sedmice nakon početka lijeka. Maksimalni terapeutski učinak uočen je nakon četiri tjedna od prve doze.

Metabolizira se u jetri i izlučuje se tokom akta defekacije (preko 90%) te putem mokraćnog sistema (do 10%). Kumulativni (kumulativni) efekat je minimalan ili potpuno izostaje. Umerena kumulacija koja je povoljna za zdravlje javlja se tokom tretmana većeg od jedne godine.

Doziranje i primjena

Bez obzira na vrijeme obroka, fluvastatin se koristi jedanput dnevno u dozi od 80 mg ili jednom ili dva puta dnevno u dozi od 20 ili 40 mg. Vrijeme uzimanja lijeka ne utječe na apsorpciju, ali većina liječnika preporučuje jutarnje sate odmah nakon buđenja. S obzirom na blagi učinak fluvastatina u usporedbi s analognim lijekovima sljedeće generacije statina, u velikoj većini slučajeva preporučljivo je koristiti lijek u jednoj dnevnoj dozi od 80 mg. Smanjenje doze provodi se samo ako koncentracija lipida premašuje normu za manje od 15% i nema tendenciju vršnih koncentracija u plazmi. U ovom slučaju počnite s dozom od 40 mg dnevno, podijeljenom u dvije doze: 20 mg ujutro i navečer.

Za vrijeme liječenja fluvastatinom preporučuje se kontrola sadržaja lipida u krvnoj plazmi radi prilagođavanja doze ako je potrebno. Monitoring se vrši jednom u šest mjeseci, ako nema preduvjeta za češća istraživanja. Preduvjet su prigovor pacijenta na njegovo stanje.

Minimalni terapijski kurs: 12 meseci. Prilikom uzimanja lijekova tokom 30 mjeseci u dnevnoj dozi od 80 mg na temelju ispitivanja progresija koronarne ateroskleroze značajno opada. Dakle, optimalno trajanje terapijskog kursa od 36 meseci je razvijeno. Ubuduće je poželjno uzimati lijek 12 mjeseci kao profilaksu. Minimalni preventivni kurs: četiri nedelje.

Nuspojave i predoziranje

Potreba za prekidom liječenja zbog nuspojava ne prelazi 1%. Lijek se dobro podnosi. U rijetkim slučajevima mogu se primijetiti: simptomi bronhitisa, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, dispeptični simptomi. Preporučuje se povlačenje lijeka uz održavanje ovih pojava duže od jedne sedmice. U slučaju prisilnog povlačenja potrebno je napraviti pauzu od najmanje dvije sedmice, a zatim propisati analoge iz grupe statina: lovastatin, atorvastatin ili druge lijekove.

Nisu primijećene opasne pojave za ljudski život i zdravlje prilikom uzimanja velikih doza. Mogu se primijetiti nelagodnost u gastrointestinalnom traktu i dispeptični simptomi. U krvnoj plazmi može se primijetiti visoka razina transaminaza, koja se smanjuje smanjenjem doziranja ili odbijanjem uzimanja lijeka.

Ključne karakteristike

  • Fluvastatin je trenutno jedini inhibitor reduktaze, čija kombinacija je dozvoljena sa lijekovima fibratne grupe. To je posljedica blagog učinka ovog statina na tijelo.
  • Fluvastatin je prošao brojne laboratorijske i kliničke studije, zbog kojih je njegova učinkovitost pouzdano dokazana.
  • Cijena "Fluvastatina" po pravilu je nešto niža nego za lijekove posljednje generacije.

Recenzije o "fluvastatin"

Alexander, 37 godina

Endokrinolog koji me je posjećivao propisao mi je fluvastatin kada je koncentracija triglicerida i kolesterola značajno premašila normu. Zajednički je preporučena hiperlipidemijska dijeta. Prve 3 sedmice ne mogu zabilježiti nikakve značajne rezultate. Na kraju 4. sedmice, dva dana prije puta na dijagnozu, primijetio je poboljšanje općeg tonusa tijela - to je povezao s prehrambenim receptima. Dijagnosticirali su smanjenje koncentracije lipida za 11%, a trigliceride - čini se, za 8% (ne sjećam se sad tačno). Kao rezultat toga, odlučio sam provesti vlastiti eksperiment bez obavještenja liječnika. Napuštena dijeta - nikad me nije inspirisalo na velika dostignuća. Dva mjeseca se nisam pridržavao prehrambenih potreba, ali prema uputama koristio sam kapsule Fluvastatin. Stekao sam tri kilograma bez primjetnog pogoršanja za opći ton. Na kraju trećeg mjeseca od početka tečaja liječenja, ponovno su mu postavljena dijagnoza - primijećena su dodatna poboljšanja (koncentracija lipida i triglicerida smanjena je za nekoliko posto). Dakle, pretpostavljam da je lijek zaista efikasan. Ali, kombinirati s dijetom, potrebno je, jer višak kilograma - na bilo što. Pijem fluvastatin već skoro godinu dana. Stavio sam zasluženo petorku u lijek.

Nikita Stolbovsky, 52 godine, endokrinolog, nutricionista

Zdravo Prije svega, moj pregled Fluvastatina bit će koristan stručnjacima, ali ako to bude korisno, bit će mi samo drago. Radi se o mojoj praksi. Prvobitno imenovanje atorvastatina, kao najprikladnijeg lijeka za smanjenje koncentracije LDL, izazvalo je izražene nuspojave kod pacijenta sa sumnjom na razvoj miozitisa. Došlo je do hitnog otkazivanja i hitnih mjera rehabilitacije. Nakon mjesec dana, liječenje je trebalo nastaviti, jer se koncentracija LDL-a ponovo povećala. Atorvastatin je zamijenjen lovastatinom, kao najsigurnijim lijekom u ovoj praksi. Rezultat je nedovoljan terapeutski efekat. Počeo je tražiti mogućnosti za složenu konzervativnu terapiju. Zaustavio je pažnju „Fluvastatina“ povećanjem terapeutskog efekta „Fenofibrata“. Fluvastatin je bio propisan 20 mg dva puta dnevno. Mjesec dana kasnije, zabilježeno je smanjenje koncentracije LDL-a. Ali, za svaki slučaj, pacijenta šaljem mjesečno na dijagnostičke testove.

Fluvastatin tokom trudnoće

Zabranjeno je propisivanje lijeka Fluvastatin u periodu plodovanja ženama djeteta. Prema tim naučnim istraživanjima, postalo je poznato da uzimanje statina nepovoljno utječe na fetalni razvoj nerođene bebe i dovodi do nenormalnih patologija koje su urođene prirode.

Ako ova vrsta inhibitora inhibira sintezu holesterola u tijelu trudnice, tada sve ćelije plutajuće bebe osjećaju nedostatak kolesterola. Manjak građevinskog materijala (holesterol) u ćelijama dovodi do abnormalnosti pri rođenju.

Ženama koje imaju priliku roditi dijete prema dobi, propisan je fluvastatin, uz samo jedan uvjet, uporaba kontracepcije u razdoblju liječenja statinima.

Ako je žena začela dijete, potrebno je prestati uzimati lijek ili, ako je nemoguće odbiti tablete, postavlja se pitanje prekida trudnoće.

U vrijeme kada žena doji dijete, fluvastatin se također ne smije propisati.

Statini imaju sposobnost prodiranja u majčino mlijeko s većom koncentracijom nego u sastavu krvne plazme.

Sindrom preosjetljivosti i fluvastatin

Manifestacije sindroma preosjetljivosti kod pacijenata izražene su sljedećim simptomima i patologijama:

  • Razvoj anafilaktičkog šoka,
  • Quincke oteklina,
  • Lupus sindrom.

Digestivni sistem reaguje na unos statina u vaše tijelo:

  • Upalni proces u ćelijama jetrenih organa hepatitisa raznih vrsta,
  • Nekroza ćelijske smrti,
  • Često povraćanje iz tijela,
  • Upalni proces u ćelijama pankreasa pankreasa,
  • Žutica etiologije holecistitisa,
  • Probavna anoreksija, imunitet na hranu,
  • Patologija hepatoma,
  • Ciroza jetrenih organa.

Ciroza jetrenih organa

Reakcija kože i reproduktivnog sistema na uzimanje fluvastatina

Koža je jedna od prvih koja je reagovala na negativne efekte sastojaka lijeka fluvastatin.

Manifestacije na koži dovode ih do ovog stanja:

  • Alopecija na nekim dijelovima kože,
  • Pigmentacija se pojavljuje na koži,
  • Suva koža se razvija,
  • Otkrivaju se suve sluzokože,
  • Patologija razvija pruritus.

Negativna reakcija tijela na uzimanje statina otkriva se i u području genitalija.

I ta se reakcija očituje u takvim kršenjima genitalija:

  • Znatno smanjen libido u ženskom tijelu,
  • Postoje znaci nemoći kod muškaraca,
  • Ginekomastija patologija,
  • Javljaju se poremećaji u funkciji eriksa
  • Dolazi do sterilizacije sperme.

Pored ove negativne simptomatologije reakcija tijela na uzimanje statina na tijelu, razvijaju se katarakte očnih organa i zamućenost očne leće.

Prilikom uzimanja Fluvastatina dolazi i do povećanja rada čitavog endokrinog sistema i štitne žlijezde.

Zaključak

Lijek Fluvastatin najsigurniji je lijek za organe cijelog tijela koji nježno smanjuju razinu lipoproteina u krvi, a njegova kombinirana primjena s fibratskim lijekovima pojačava terapijski učinak bez izazivanja velikog broja nuspojava.

Takođe, lek ima minimum kontraindikacija za upotrebu.

Pregledi pacijenata

Sergej, 49 godina, grad Peter: Propisao mi je lijek-endokrinolog lijek Fluvastatin, nakon što je dijagnoza pokazala visoki LDL indeks. Pored uzimanja lijeka, propisana je i antihosteronska dijeta. Nakon 21 dan, prošao sam testove na verifikaciji i opazio 10,0% smanjenje lipida. Nisam pratio strogu dijetu jer me je takva dijeta stalno gladovala i ljutila.Bez pridržavanja stroge prehrane, fluvastatin je pokazao svoj terapeutski učinak. Još je došlo do smanjenog LDL-a.

Eugenia, 56, grad Saratov: Prije nego što sam uzimao Fluvastatin, dijetom i Atorvastatinom sam snižavao holesterol. Nuspojave ovog statinskog lijeka imale su jako snažan učinak na probavu i na nervni sistem. Meni je doktor zamijenio lijek fluvastatinom i, kako bi pojačao njegovo djelovanje, propisao istovremeno davanje fibratata. Uzimam oba lijeka već 20 dana, sve dok nisam osjetila negativan efekat, a dijagnostički test je pokazao smanjenje lipida u krvi.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivni sastojak je natrijum fluvastatin. Uz to se mogu koristiti:

  • magnezijum stearat,
  • natrijum bikarbonat,
  • talk u prahu
  • kukuruzni škrob
  • želatina i ostale komponente.

Lijek se nudi u obliku žućkastih ili bijelih tableta i kapsula. Potonji sadrže fini higroskopski prah. Proizvod je visoko topiv u tečnostima. Koristi se za oralnu primjenu.

Farmakologija

Nakon ulaska u lumen gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalni trakt), kapsula se polako raspada, nakon čega slijedi uklanjanje aktivne aktivne tvari. Apsorbira se zidovima creva, ulazeći u opšti krvotok. Maksimalna koncentracija fluvastatina uočena je 60 minuta nakon uzimanja lijeka. Hrana ne utječe na apsorpciju, ali pomaže usporavanju apsorpcije. Poluživot lijeka je 9 sati.

Značajan terapeutski učinak postiže se dvije sedmice nakon početka kursa. Maksimalni rezultat se opaža nakon 4 tjedna redovite upotrebe. Izlučuje se zajedno s izmetom (otprilike 90%) i mokraćom (10%). Kumulativni (kumulativni) efekat je minimalan.

Upute za upotrebu

Prema uputama za upotrebu, lijek je dozvoljeno uzimati odraslima i djeci čija je dob dosegla prag od 9 godina. Izuzetak su djevojčice prije prve menstruacije, jer nije provedeno istraživanje učinka Fluvastatina na ženske spolne hormone.

Preporučena dnevna doza je 20–40 mg. Lijek je potrebno uzimati u večernjim satima, jer se najveći dio holesterola proizvodi noću. Maksimalni terapeutski rezultat se opaža 24 dana nakon početka kursa. Tokom čitavog perioda liječenja potrebno je pratiti nivo lipoproteina visoke gustoće kako bi se pravovremeno prilagodilo dozu.

  • 1 kapsula (40 mg) ili 1 tableta (80 mg) - jednom dnevno,
  • 2 kapsule dnevno - po preporuci lekara.

Početna doza u detinjstvu je 20 mg. S razvojem nuspojava, tijek se mora prekinuti, ali samo ako simptomi potraju najmanje tjedan dana. Analozi fluvastatina mogu se početi uzimati najkasnije dvije sedmice nakon prekida terapije originalnim sredstvom.

Koristite tokom porođaja

Kroz gestacijski period uzimanje statina u potpunosti je zabranjeno. Liječnici sugeriraju da aktivna tvar suzbija ne samo sintezu kolesterola, već i korisne tvari koje fetus treba za potpun razvoj i aktivan rast. Na ovu temu nisu provedena ispitivanja.

Ako se tijekom trudnoće uzeo lijek u toku trudnoće, nakon potvrđivanja, tečaj se mora odmah prekinuti. Ženi će biti propisan još jedan odobreni lijek. Liječenje fluvastatinom se također ne provodi tijekom dojenja. Aktivna supstanca prelazi u mlijeko i može naštetiti zdravlju dojenčeta.
U detinjstvu

Do 9. godine života, lijek je potpuno kontraindiciran. Kasnije se doziranje izračunava na temelju preporuka liječnika. Fluvastatin je propisan dječacima i djevojčicama nakon početka menstruacije u sklopu složene terapije. Indikacije - povišen holesterol, apoliprotein B, heterozigotna porodična hiperholesterolemija. Osim toga, preporučuje se dijeta.

Interakcija lijekova

Prilikom propisivanja lijekova potrebno je voditi računa o kompatibilnosti aktivnih tvari.

LijekInterakcija
AmprenavirSa kombiniranom dozom nivo koncentracije fluvastatina raste. Povećava se rizik od opijenosti.
BezafibratKombinujte lijekove samo po preporuci ljekara.
WarfarinLijek je antikoagulant. Uz jednokratnu primenu nije primećeno povećanje varfarina u serumu. To se odnosi i na protrombinsko vreme. Ipak, zajedničkom primjenom lijekova potrebno je pratiti moguće promjene protrombinskog vremena. Po potrebi je potrebno prilagoditi dozu.
KolestiraminFluvaststin treba uzimati nakon 4 sata
KolhicinNe isključuje se razvoj miopatije. Njeni simptomi su bol i slabost u mišićima, rabdomioliza (rezolucija stanica mišićnog tkiva).
Nikotinska kiselinaZajednička primjena fluvastatina i nikotina nije opasna, osim ako se tijekom terapije ne provodi liječenje uz pomoć inhibitora HMG-CoA reduktaze. U ovom se slučaju povećava vjerojatnost razvoja miopatije.
RifampicinKada se uzimaju zajedno, bioraspoloživost fluvastatina smanjuje se za otprilike 50%. Zato uz istodobni propisivanje lijekova treba pregledati dozu fluvastatina.
FenofibratPovećava se vjerojatnost razvoja rabdomiolize, akutnog zatajenja bubrega, miopatije. Zajednički prijem moguć je u izuzetnim slučajevima.
FlukonazolZajednička administracija prijeti formiranju miopatije i rabdomiolize.
Choline FenofibrateIstovremeni tretman povećava vjerojatnost toksičnog oštećenja mišićnog tkiva. Lijekove treba propisati s oprezom.
CiklosporinPostoji mogućnost povećanja koncentracije fluvostatina iznad dopuštene razine. Lijekovi se propisuju s oprezom.
EtravirinZajednička primena može izazvati porast koncentracije fluvostatina u krvnoj plazmi iznad dozvoljenog nivoa. Potrebno je prilagoditi dozu potonjeg.

Ako je potrebno, lijek se može zamijeniti analogima. U ovom slučaju se mogu koristiti:

  • Pravastatin. Aktivna supstanca je natrijum pravastatin. Alat inhibira proizvodnju holesterola smanjujući aktivnost HMG koenzima A-reduktaze. Koristi se kao dio složenog liječenja kao i primarna ili sekundarna prevencija.
  • Leskol. Aktivni sastojak je fluvastatin. Spada u grupu hipolidimskih lekova sa hipoholesterolemičkim efektom. To je inhibitor HMG-CoA reduktaze, smanjuje sintezu holesterola. Prije početka liječenja potrebno je provjeriti jetru.
  • Lovastatin. 1 tableta proizvoda može sadržavati 20/40 mg aktivne tvari, a to je lovastatin. Lijek ima efekat snižavanja lipida. Ne koristi se u djetinjstvu i adolescenciji, s povećanom osjetljivošću. Nuspojave su brojne. Alat uzimajte uveče za vrijeme večere.
  • Leskol Forte. Glavna aktivna supstanca je natrijumova sol fluvastatin. Lijek je namijenjen suzbijanju proizvodnje HMG-CoA reduktaze i smanjenju količine proizvedenog holesterola. Učinak liječenja lijekom primjećuje se krajem druge sedmice kursa.

Postoje i statini nove generacije:

  • Atorvastatin. Aktivna supstanca je atorvastatin kalcijum trihidrat. Alat ima hipoholesterolemijski efekat.
  • Simvastatin. Glavna komponenta je simvastatin. Hipolipidemski lek. Na pozadini upotrebe lijeka primjećuje se smanjenje kolesterola i triglicerida. Alat može izazvati različite nuspojave. Ne propisuje se pacijentima čija starost nije dostigla 18 godina, u toku trudnoće i dojenja.
  • Rosuvastine. Glavna terapijska komponenta je tvar rosuvastatin. Odnosi se na lijekove za smanjenje lipida. Nije potrebno uzimati uz obroke, jer hrana smanjuje brzinu apsorpcije proizvoda. Kontraindikacija je starost pacijenta. Alat se ne koristi ako je osoba mlađa od 18 godina ili ako je već prešla 65-godišnju oznaku.

Lijekovi nove generacije uzimaju se jednom dnevno. To je sasvim dovoljno da se osigura potreban nivo koncentracije aktivne tvari u krvnom serumu. Dodatna razlika u odnosu na prethodne analoge je smanjenje broja lipoproteina niske gustine i povećanje lipoproteina visoke gustoće.

Odgovori na upotrebu lijeka su brojni. Mnogi od njih govore o efikasnosti lijeka. Ali tijek uzimanja statina je dug i obvezuje pacijenta da se pridržava posebne terapijske prehrane.

Sastav, obrazac za puštanje

Fluvastatin je dostupan u obliku obloženih tableta. Žute su boje, okrugle, utisnute s "LE", "NVR".

Jedna tableta Leskol Forte sadrži:

  • 80 mg fluvastatina (aktivna supstanca)
  • celuloza
  • hipromeloza
  • hidroksipropil celuloza,
  • kalijum bikarbonat,
  • povidone
  • magnezijum stearat,
  • titan dioksid (E 171)
  • makrogol
  • žuti željezni oksid (E 172).

Leskol Forte: indikacije za upotrebu

Fluvastatin je propisan pacijentima koji nisu pomogli dijetu, uz:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • mešana dislipidemija,
  • koronarna ateroskleroza u bolesnika sa koronarnom arterijskom bolešću, manja hiperholesterolemija.

Upotreba lijeka u bolesnika s koronarnom srčanom bolešću omogućava vam:

  • smanjiti broj iznenadnih smrti od kardiovaskularnih bolesti,
  • smanjiti rizik od razvoja infarkta miokarda za 31%,
  • smanjiti broj hirurških intervencija (revaskularizacija, bypass operacija).

Pozitivan učinak uzimanja fluvastatina kod pacijenata sa šećernom bolešću, kao i s višestrukim oštećenjima koronarnih arterija, posebno je uočljiv.

Upute za fluvastatin daju podatke velikog ispitivanja. Pokazalo je da je kod pacijenata s koronarnom arterijskom bolešću primenom Leskol forte tokom 2,5 godine (doza 40 mg) progresija koronarne ateroskleroze značajno zaustavljena.

Leskol je jedan od rijetkih statina koji se može propisati djeci sa nasljednom hiperholesterolemijom. Može se uzimati od 9. godine. Dokazano je da uzimanje fluvastatina ne ometa rast, razvoj, pubertet.

Način primjene, doziranje

Važne činjenice koje pacijent mora znati o uzimanju fluvastatina:

  • slijedite dijetu za snižavanje holesterola tokom cijelog liječenja. U suprotnom, lijek će biti beskoristan,
  • Leskol Forte treba uzimati 1 put / dan, cijeli, bez obzira na hranu, doba dana,
  • popijte svaku tabletu čašom vode,
  • odvojite vremena da uzmete lijek, držite ga se tokom cijelog kursa,
  • ako ste slučajno propustili da uzmete tabletu, popravite je što je brže moguće. Pod uslovom da do slijedećih ostane više od 12 sati. Nemate vremena? Sljedeću tabletu uzimajte na vrijeme, nije potrebno povećavati dozu,
  • ne zaboravite redovno davati krv za kontrolu holesterola. Prvo se testiranje često obavlja, a zatim - kao
  • odustati od alkohola.

Preporučena doza za odrasle je 80 mg. Uz blagi oblik nasljedne hiperholesterolemije, djeca uzimaju 20 mg fluvastatina dnevno, a kod težih - 80 mg.

Po čemu se fluvastatin razlikuje od ostalih statina?

Značajan dio statina izlučuje se iz tijela bubrezima. Stoga njihove bolesti zahtijevaju oprezno propisivanje. Leskol Forte se praktično ne izlučuje bubrezima (samo 2%), može se sigurno propisati pacijentima sa nefrološkim problemima.

Druga važna razlika između fluvastatina i analoga je ta što je siguran kada se uzimaju zajedno s vitaminom B3, kolestiraminom, fibratima, itrakonazolom, eritromicinom, digoksinom, amlodipinom, kolhicinom.

Zahvaljujući produženom delovanju, Leskol se može uzimati u bilo koje doba dana. To ne utiče na efekat leka.

Dodeljen mi je Leskol Forte. Sad to treba uzeti za život?

Većina ljudi zapravo će morati uzimati lijekove za snižavanje holesterola cijeli život. To je zbog osobitosti mehanizma djelovanja. Efekat upotrebe statina je samo dok ih uzimate. Leskol Forte je prilično skup lijek, ali uvijek možete zatražiti od doktora da odabere proračunski analog.

Mišljenja ljekara o fluvastatinu

Lijek ima umjeren učinak za snižavanje holesterola. Atorvastatin, rosuvastatin je mnogo moćniji od njega. Leskol Forte može biti koristan pacijentima koji imaju problema sa bubrezima, iako rosuvastatin također nije kontraindiciran za njih.

Glavna konkurentska razlika fluvastatina je mogućnost propisivanja njega djeci od 9 godina. Svi drugi lijekovi su ili kontraindicirani ili sugeriraju starije doba.

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Pogledajte video: Wikipedia Fluvastatin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar