Pregled brzog djelovanja inzulina

Ljudski brzi inzulin počinje djelovati u roku od 30-45 minuta nakon ubrizgavanja, moderni ultra kratki tipovi inzulina (Apidra, NovoRapid, Humalog) - još brže, treba im samo 10-15 minuta. Apidra, NovoRapid, Humalog - ovo zapravo nije ljudski inzulin, već samo njegovi dobri analozi.

Štaviše, u poređenju s prirodnim inzulinom, ovi lekovi su bolji jer su modifikovani. Zahvaljujući poboljšanoj formuli, ovi lijekovi nakon što uđu u tijelo, veoma brzo smanjuju koncentraciju šećera u krvi.

Ultra-kratko djelujući analozi inzulina razvijeni su posebno za brzo suzbijanje porasta glukoze u krvotoku. Ovo se stanje često javlja kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate.

U praksi se, nažalost, ova ideja nije opravdala, jer upotreba proizvoda zabranjenih protiv dijabetesa u svakom slučaju podiže šećer u krvi.

Čak i kad su takvi lijekovi kao što su Apidra, NovoRapid, Humalog u arsenalu pacijenta, dijabetičar bi se ipak trebao pridržavati dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Ultra brzi analozi inzulina koriste se u situacijama kada je potrebno što prije smanjiti razinu šećera.

Drugi razlog zbog kojeg biste ponekad trebali pribjeći ultrazvučnom inzulinu je kada je nemoguće čekati propisanih 40-45 minuta prije jela, koje su neophodne za pokretanje djelovanja redovnog inzulina.

Brze ili ultra brze injekcije inzulina prije jela potrebne su onima dijabetičarima koji razviju hiperglikemiju nakon jela.

Ne uvijek sa dijabetesom, dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata i tabletirani tableti imaju odgovarajući učinak. U nekim slučajevima ove mjere pacijentu pružaju samo djelomično olakšanje.

Dijabetičarima tipa 2 ima smisla pokušati liječiti samo produženi inzulin tijekom liječenja. Moguće je da će, imajući vremena za predah od inzulinskih preparata, gušterača probuditi i početi samostalno proizvoditi inzulin i gasiti skokove glukoze u krvi bez prethodnih injekcija.

U svakom kliničkom slučaju, odluka o vrsti inzulina, njegovim dozama i satima prijema donosi se tek nakon što pacijent najmanje sedam dana obavi totalni nadzor glukoze u krvi.

Za sastavljanje sheme i doktor i pacijent će morati naporno raditi.

Uostalom, idealna inzulinska terapija ne smije biti identična standardnom tretmanu (1-2 injekcije dnevno).

Brz i ultra brz tretman inzulinom

Ultra kratki inzulin započinje svoje djelovanje mnogo ranije nego što ljudsko tijelo uspijeva razgraditi i apsorbirati proteine, od kojih se neki pretvaraju u glukozu. Dakle, ako se pacijent pridržava dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, inzulin kratkog djelovanja, primjenjen prije obroka, bolji je od:

Hitri inzulin mora se davati 40-45 minuta pre obroka. To je vrijeme indikativno, a za svakog pacijenta preciznije je postavljeno pojedinačno. Trajanje djelovanja kratkih inzulina je oko pet sati. Ovo je vrijeme da ljudsko tijelo zahtijeva da potpuno probavi hranu koju je pojede.

Ultra kratki inzulin koristi se u nepredviđenim situacijama kada se nivo šećera mora vrlo brzo sniziti. Komplikacije kod dijabetesa razvijaju se upravo u razdoblju kada je koncentracija glukoze u krvotoku povećana, pa je potrebno što je prije spustiti na normalu. I u tom pogledu, savršeno djeluje hormon ultra kratkog djelovanja.

Ako pacijent pati od "blagog" dijabetesa (šećer se normalizira sam po sebi i to se brzo dogodi), dodatne injekcije inzulina u toj situaciji nisu potrebne. Ovo je moguće samo kod dijabetesa tipa 2.

Ultra brzi inzulin

Ultra brzi insulini uključuju Apidra (Glulisin), NovoRapid (Aspart), Humalog (Lizpro). Te lijekove proizvode tri konkurentne farmaceutske kompanije. Obični ljudski inzulin je kratak, a ultra-kratki su analogi, odnosno poboljšani u usporedbi s pravim ljudskim inzulinom.

Suština poboljšanja je da ultra brzi lijekovi snižavaju razinu šećera mnogo brže od običnih kratkih. Učinak se javlja 5-15 minuta nakon injekcije. Ultra kratki inzulini stvoreni su posebno kako bi dijabetičari povremeno mogli da se zabavljaju na probavljivim ugljikohidratima.

Ali ovaj plan se u praksi nije ostvario. U svakom slučaju, ugljikohidrati povećavaju šećer brže nego što ga i najmoderniji inzulin kratkog djelovanja može sniziti. Unatoč pojavljivanju novih vrsta inzulina na farmaceutskom tržištu, potreba za dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes ostaje važna. To je jedini način da se izbjegnu teške komplikacije koje donose zahvatnu bolest.

Za dijabetičare tipa 1 i 2, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata, humani inzulin smatra se najprikladnijim za injekcije prije obroka, a ne ultrahortnim analogima. To je zbog činjenice da tijelo pacijenta oboljelih od dijabetesa, koji konzumiraju malo ugljikohidrata, prvo probavlja bjelančevine, a dio njih se tada pretvara u glukozu.

Taj se proces odvija prelako, a djelovanje ultrazvučnog inzulina, naprotiv, odvija se prebrzo. U ovom slučaju koristite samo kratki inzulin. Cjenik inzulina treba biti 40-45 minuta prije jela.

Uprkos tome, ultra brzo djelujući inzulini mogu biti korisni i dijabetičarima koji ograničavaju unos ugljikohidrata. Ako pacijent primijeti vrlo visoku razinu šećera pri uzimanju glukometra, u ovoj situaciji ultra brzi inzulini su od velike pomoći.

Ultrahortni inzulin može vam biti koristan prije večere u restoranu ili za vrijeme putovanja kad ne možete čekati dodeljenih 40-45 minuta.

Važno! Ultra kratki inzulini djeluju mnogo brže od običnih kratkih. U tom smislu, doze ultrazvučnih analoga hormona trebaju biti značajno niže od ekvivalentnih doza kratkog humanog inzulina.

Štoviše, klinička ispitivanja lijekova su pokazala da učinak lijeka Humalog počinje 5 minuta ranije nego ako koristite Apidru ili Novo Rapid.

Prednosti i nedostaci ultra brzog inzulina

Najnoviji ultra brzi analozi inzulina (ako ih uporedimo s kratkim ljudskim hormonima) imaju prednosti i neke nedostatke.

  • Raniji vrhunac akcije. Nove vrste ultrazvučnog inzulina počinju djelovati mnogo brže - nakon injekcije nakon 10-15 minuta.
  • Glatko djelovanje kratke pripreme omogućava bolju asimilaciju hrane od strane tijela, pod uvjetom da se pacijent pridržava dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.
  • Upotreba ultra brzog inzulina je vrlo pogodna kada pacijent ne može znati tačno vreme sledećeg obroka, na primer, ako je na putu.

Podložno dijeti sa malo ugljikohidrata, liječnici preporučuju svojim pacijentima da, kao i obično, koriste kratki ljudski inzulin prije obroka, ali drže ultra kratki lijek spreman za posebne prigode.

  1. Razina glukoze u krvi pada niže nego nakon uobičajene kratke injekcije inzulina.
  2. Kratke insuline morate davati 40-45 minuta pre nego što počnete jesti.Ako ne promatrate ovo razdoblje i započnete obrok ranije, kratka priprema neće imati vremena započeti akciju, a šećer u krvi će skočiti.
  3. Zbog činjenice da ultrabrzi pripravci inzulina imaju oštriji vrhunac, vrlo je teško pravilno izračunati količinu ugljikohidrata koji moramo konzumirati tokom obroka, tako da je koncentracija glukoze u krvi normalna.
  4. Praksa potvrđuje da ultrabrzi tipovi inzulina djeluju manje stabilno na glukozu u krvotoku od kratkih. Njihov učinak je manje predvidljiv čak i kada se ubrizgavaju u malim dozama. U vezi s tim nema potrebe govoriti o velikim dozama.

Pacijenti trebaju imati na umu da su ultrabrzi tipovi inzulina mnogo jači od brzih. 1 jedinica Humaloga smanjit će šećer u krvi 2,5 puta jače od 1 jedinice kratkog inzulina. Apidra i NovoRapid su oko 1,5 puta moćniji od kratkog inzulina.

U skladu s tim, doza Humaloga treba biti jednaka 0,4 doze brzog inzulina, a doza Apidre ili NovoRapida - oko ⅔ doze. Ova doza se smatra indikativnom, ali tačna se doza određuje u svakom slučaju eksperimentalno.

Glavni cilj kojem treba težiti svaki dijabetičar je minimiziranje ili sprječavanje potpuno postprandijalne hiperglikemije. Kako biste postigli cilj, injekciju prije jela treba učiniti s dovoljno vremena, to jest pričekati djelovanje inzulina i tek tada početi jesti.

S jedne strane, pacijent nastoji osigurati da lijek počne snižavati šećer u krvi baš u trenutku kada ga hrana počne povećavati. Međutim, ako se injekcija učini dobro unaprijed, šećer u krvi može se smanjiti brže nego što će ga hrana povećati.

U praksi se potvrdilo da se injekcije kratkog inzulina trebaju raditi 40-45 minuta prije obroka. Ovo se pravilo ne primjenjuje na one dijabetičare koji imaju povijest dijabetičke gastropareze (sporo pražnjenje želuca nakon jela).

Povremeno, ali svejedno, nailaze pacijenti kod kojih se kratki inzulini zbog nekog razloga, polako, iz nekog razloga, apsorbiraju u krvotok. Ovi pacijenti moraju raditi injekcije insulina otprilike 1,5 sati prije jela. Naravno, to je vrlo nezgodno. Upravo je za takve ljude upotreba ultrazvučnih analoga inzulina najrelevantnija. Najbrži od njih je Humalog.

Mehanizam delovanja

Metabolički poremećaji uzrokuju poremećaj u procesima unošenja i izlučivanja glukoze. Obično služi kao izvor energije za tijelo. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača koji je uključen u distribuciju i transport glukoze. Kod dijabetesa, endokrini sistem nije u stanju formirati ga u dovoljnim količinama.

Sintetički inzulin kratkog djelovanja razvijen je prije oko 20 godina. Analog ljudskog hormona dobija se na dva načina. Prvo je genetičkim inženjeringom: sinteza genetski modificiranih bakterija i stvaranje hormona iz proinsulina koji se iz njih izvodi. Drugo je proizvodnja hormona koji se zasniva na životinjskom inzulinu - svinjskom ili goveđem.

Nakon primjene, kratki inzulin se veže za receptore na staničnoj membrani, a zatim ulazi. Hormon aktivira biohemijske procese. To je posebno vidljivo u ćelijama jetre, masnog tkiva i mišića ovisnih o insulinu.

Insulin reguliše metabolizam, utječe na šećer u krvi. Hormon sudjeluje u kretanju glukoze kroz staničnu membranu, potiče pretvaranje šećera u energiju. Glikogen nastaje iz glukoze u jetri.

Trajanje apsorpcije i djelovanja inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja, dozi i koncentraciji otopine. Također, krvotok i mišićni tonus utječu na proces. Učinak lijekova ovisi o individualnim karakteristikama svakog pacijenta.

Uvođenje inzulina omogućava dijabetičarima kontrolu tjelesne težine, aktiviranje metabolizma masti i sprečavanje pojave komplikacija iz kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Zašto su nam potrebne injekcije?

Dijabetes tipa 2 karakterizira iscrpljivanje gušterače i smanjenje aktivnosti beta ćelija, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

Ovaj proces ne može osim uticati na nivo glukoze u krvi. To se može shvatiti zahvaljujući glikoziranom hemoglobinu, koji odražava prosječnu razinu šećera u posljednja 3 mjeseca.

Gotovo svi dijabetičari moraju pažljivo i redovno utvrđivati ​​njegov pokazatelj. Ako značajno prelazi normalni raspon (na pozadini produžene terapije s maksimalnim mogućim dozama tableta), to je jasan preduvjet za prijelaz na supkutanu primjenu inzulina.

Naši sunarodnici koji pate od šećerne bolesti, idu na injekcije 12-15 godina nakon početka bolesti. Do toga dolazi sa znatnim povećanjem razine šećera i smanjenjem glikoziranog hemoglobina. Štaviše, većina ovih pacijenata ima značajne komplikacije tokom tijeka bolesti.

Liječnici objašnjavaju ovaj proces nesposobnošću ispunjavanja priznatih međunarodnih standarda, uprkos prisustvu svih modernih medicinskih tehnologija. Jedan od glavnih razloga za to je strah dijabetičara zbog cjeloživotnih injekcija.

Ako pacijent s dijabetesom ne zna koji je inzulin bolji, odbije prebaciti se na injekcije ili prestane s njihovim pravljenjem, tada je to ispunjeno izuzetno visokim nivoom šećera u krvi. Takvo stanje može izazvati razvoj komplikacija opasnih za zdravlje i život dijabetičara.

Pravilno odabran hormon pomaže osigurati da pacijent ima pun život. Zahvaljujući modernim visokokvalitetnim uređajima za višekratnu upotrebu, postalo je moguće smanjiti nelagodu i bol zbog injekcija.

Vrste inzulinskih preparata

Ljudski inzulin odnosi se na hormone koji nastaju u gušterači. Koristi se za liječenje dijabetesa. Da bi simulirao normalnu aktivnost pankreasa, pacijentu se ubrizgava insulin:

  • kratak uticaj
  • kontinuirani uticaj
  • prosječno trajanje akcije.

Vrsta lijeka određuje se na osnovu dobrobiti pacijenta i vrste bolesti.

Vrste inzulina

Insulin se prvo napravio od pankreasa pasa. Godinu dana kasnije, hormon je već stavljen u praktičnu upotrebu. Prošlo je još 40 godina i postalo je moguće hemijski sintetizirati inzulin.

Nakon nekog vremena napravljeni su proizvodi visokog pročišćavanja. Nakon još nekoliko godina, stručnjaci su započeli razvoj sinteze ljudskog inzulina. Od 1983. godine, inzulin se počeo proizvoditi u industrijskim razmjerima.

Prije 15 godina dijabetes je liječen proizvodima od životinja. Danas je to zabranjeno. U ljekarnama možete naći samo pripravke genetskog inženjeringa, proizvodnja ovih sredstava temelji se na transplantaciji genskog proizvoda u ćeliju mikroorganizma.

Razlika između svih danas dostupnih medicinskih proizvoda je:

  • u vrijeme izlaganja, dugotrajno djelujući inzulini ultra kratkog djelovanja i inzulin kratkog djelovanja.
  • u nizu aminokiselina.

Postoje i kombinovani lekovi koji se nazivaju „miksevi“, koji sadrže i dugo delujući i kratko delujući inzulin. Svih 5 vrsta inzulina koristi se po svojoj namjeri.

Insulini kratkog djelovanja, ponekad i ultrazvučni, su otopine kristalnog cinkovog inzulina u kompleksu s neutralnim pH-tipom. Ova sredstva imaju brzi učinak, međutim, učinak lijekova je kratkotrajan.

U pravilu se takvi lijekovi primjenjuju supkutano 30-45 minuta prije jela.Slični lijekovi se mogu davati i intramuskularno i intravenski, kao i inzulin dugog djelovanja.

Kad ultrazvočni agent uđe u venu, nivo šećera u plazmi naglo opada, efekat se može primijetiti nakon 20-30 minuta.

Uz kršenje proizvodnje kontra-hormonskih hormona, nivo šećera u krvi ne povećava se nekoliko sati nakon ubrizgavanja lijeka, jer ima utjecaj na tijelo i nakon uklanjanja iz krvi.

Hormon kratkog dejstva mora se ubrizgati u venu:

  1. tokom intenzivne nege i intenzivne nege,
  2. pacijenti sa dijabetičkom ketoacidozom,
  3. ako tijelo brzo promijeni svoju potrebu za inzulinom.

U bolesnika sa stabilnim tokom šećerne bolesti takvi se lijekovi najčešće uzimaju u kombinaciji s dugoročnim učincima i srednjim trajanjem djelovanja.

Za punjenje dozatora koriste se puferirani proizvodi. To ne dozvoljava da se inzulin kristalizira pod kožom u kateteru za vrijeme prilično sporog davanja.

Danas je hormon kratkog utjecaja predstavljen u obliku heksamera. Molekuli ove supstance su polimeri. Heksameri se polako apsorbuju, što ne dozvoljava dostizanje nivoa koncentracije inzulina u plazmi zdrave osobe nakon jela.

Provedena su mnoga klinička ispitivanja, što je rezultiralo najefikasnijim alatima, imenima najpoznatijih

  1. Aspart inzulin
  2. Lizpro-insulin.

Ove se vrste inzulina apsorbiraju iz kože ispod 3 puta brže u usporedbi s ljudskim inzulinom. To dovodi do činjenice da se najviši nivo inzulina u krvi postiže brzo, a lijek za snižavanje glukoze je brži.

Uz unošenje semisintetskog preparata 15 minuta prije obroka, efekat će biti isti kao kod ubrizgavanja inzulina za osobu 30 minuta prije obroka.

Ti hormoni preteranog uticaja uključuju lispro-inzulin. To je derivat ljudskog inzulina dobiven izmjenom prolina i lizina u lancima 28 i 29 B.

Iz tog razloga, lipro-insulin ima brzi efekat, ali efekat traje kratko. Lipro-inzulin pobjeđuje u usporedbi s drugim lijekovima ove vrste zbog sljedećih faktora:

  • omogućuje smanjenje prijetnje hipoglikemije za 20-30%,
  • u stanju da smanji količinu glikoziliranog hemoglobina A1c, što ukazuje na efikasno lečenje dijabetesa.

U stvaranju aspart inzulina važan je dio supstituciji kada asparaginsku kiselinu zamijeni Pro28 u B lancu. Kao i u lizpro-insulinu, i ovaj lijek, prodireći u ljudsko tijelo, uskoro se dijeli na monomere.

Kod dijabetes melitusa farmakokinetička svojstva inzulina mogu biti različita. Najpopularnije vrijeme inzulina u plazmi i najveći učinak snižavanja šećera mogu varirati za 50%. Neka veličina takvih fluktuacija ovisi o različitoj brzini asimilacije lijeka iz potkožnog tkiva. Ipak, vrijeme za dugi i kratki inzulin je previše različito.

Ovisno o inzulinu, potrebno je redovno ubrizgati hormon u potkožno tkivo.

Ovo se odnosi i na one pacijentice koje nisu u stanju smanjiti količinu glukoze u plazmi zbog dijeta i lijekova koji snižavaju šećer, kao i na žene oboljele od dijabetesa tokom trudnoće, pacijentice koje imaju bolest nastalu na osnovu pakreaktomije.

Liječenje inzulinom je neophodno za bolesti poput:

  1. hiperosmolarna koma,
  2. dijabetička ketoacidoza,
  3. nakon operacije za pacijente sa dijabetesom,
  4. dok tretman inzulinom pomaže normalizaciji količine šećera u plazmi,
  5. eliminacija drugih metaboličkih patologija.

Najbolji rezultat može se postići složenim metodama liječenja:

Osoba dobrog zdravlja i normalne tjelesne građe proizvodi 18-40 jedinica dnevno, odnosno 0,2-0,5 jedinica / kg dugoročnog inzulina.Otprilike polovina ovog volumena je izlučivanje želuca, ostatak se izlučuje nakon jela.

Hormon se proizvodi 0,5-1 jedinica na sat. Nakon što šećer uđe u krv, brzina izlučivanja hormona povećava se na 6 jedinica na sat.

Ljudi koji imaju prekomjernu težinu i imaju otpornost na inzulin koji ne pate od dijabetesa imaju 4 puta bržu proizvodnju inzulina nakon jela. Postoji povezanost hormona koji nastaje portalnim sistemom jetre pri čemu se jedan dio uništava i ne dospije u krvotok.

  1. U osnovi, ovaj pokazatelj varira od 0,6 do 0,7 jedinica / kg.
  2. Uz puno težine, povećava se potreba za inzulinom.
  3. Kada čovjeku dnevno treba samo 0,5 jedinica / kg, ima dovoljnu proizvodnju hormona ili odličnu fizičku kondiciju.

Potreba za hormonom insulinom je 2 vrste:

Otprilike polovina dnevne potrebe pripada bazalnom obliku. Ovaj hormon je uključen u sprečavanje raspada šećera u jetri.

U obliku post-prandial, svakodnevna potreba osigurava se injekcijama prije jela. Hormon sudjeluje u apsorpciji hranljivih sastojaka.

Tada se režim liječenja koristi složenije, gdje se inzulin srednjeg trajanja s inzulinom s kratkim djelovanjem ili inzulin kratkog djelovanja koji djeluje u kombinaciji.

Često se pacijent liječi prema režimu mješovite terapije, kada primjenjuje jednu injekciju za vrijeme doručka, a jednu za vrijeme večere. Hormon se u ovom slučaju sastoji od inzulina kratkog i srednjeg trajanja.

Vrijednost inzulina određuje se pojedinačno, na osnovu razine šećera u krvi. Sa pojavom glukometra sada je lakše izmjeriti nivo glikoziliranog hemoglobina u plazmi, a lakše je odrediti veličinu hormona, što ovisi o takvim faktorima:

  • prateće bolesti
  • područja i dubine ubrizgavanja,
  • aktivnost tkiva u zoni ubrizgavanja,
  • cirkulacija krvi
  • ishrana
  • tjelesna aktivnost
  • vrsta lijeka
  • količinu lijeka.

Uvođenje insulina kao zamjenske terapije za dijabetes danas je jedina metoda za kontrolu hiperglikemije kod bolesti tipa 1, kao i kod dijabetesa tipa 2 koji zahtijeva inzulin.

Terapija inzulinom provodi se tako da maksimalno uvede ritam hormona u krv fiziološki.

Zbog toga se koriste lijekovi različitog trajanja apsorpcije iz potkožnog tkiva. Dugi insulini oponašaju bazalno otpuštanje hormona, što nije povezano s unosom hrane u crijeva, a kratki i ultra kratki inzulini pomažu u smanjenju glikemije nakon jela.

Inzulin se odnosi na hormone sa višefaznim obrazovnim ciklusom. U početku se u otočićima gušterače, naime u beta ćelijama, stvara lanac od 110 aminokiselina, koji se zove preproinsulin. Signalni protein se odvaja od njega, pojavljuje se proinsulin. Ovaj protein je pakovan u granulama, gdje je podijeljen na C-peptid i inzulin.

Najbliži niz aminokiselina svinjskog inzulina. Umjesto treonina u njemu, lanac B sadrži alanin. Temeljna razlika između goveđeg inzulina i humanog inzulina je 3 aminokiselinska ostatka.

Sinteza modernog preparata inzulina u laboratorijskim uslovima vrši se genetskim inženjeringom. Biosintetski inzulin je sličan u sastavu ljudske aminokiseline, proizvodi se rekombinantnom DNK tehnologijom. Postoje 2 glavne metode:

  1. Sinteza genetski modifikovanih bakterija.
  2. Iz proinsulina formiranog genetski modificiranom bakterijom.

Dijabetičke prehrambene pogreške

Ne uvijek se može preporučiti terapija inzulinom ako vam ponestane rezervi vlastitog hormona inzulina. Drugi razlog mogu biti takve situacije:

  • upala pluća
  • komplicirana gripa
  • druge ozbiljne somatske bolesti,
  • nemogućnost upotrebe lijekova u tabletama (sa alergijskom reakcijom na hranu, problemima s jetrom i bubrezima).

Prelazak na injekcije može se provesti ako dijabetičar želi voditi slobodniji način života ili, u nedostatku mogućnosti da slijedi racionalnu i cjelovitu dijetu s malo ugljikohidrata.

Injekcije ni na koji način ne mogu negativno utjecati na zdravstveno stanje. Sve komplikacije koje bi mogle nastati tijekom prelaska na injekciju mogu se smatrati samo slučajnošću i slučajnošću. Ipak, ne propustite trenutak da dođe do prevelike doze inzulina.

Razlog za ovu situaciju nije inzulin, već produljeno postojanje s neprihvatljivim razinama šećera u krvi. Naprotiv, prema međunarodnim medicinskim statistikama kod prelaska na injekcije prosječni životni vijek i njegov kvalitet se povećavaju.

S padom nivoa glikoziranog hemoglobina za 1 posto, vjerojatnost sljedećih komplikacija smanjuje se:

  • infarkt miokarda (14 posto),
  • amputacija ili smrt (43 posto),
  • mikrovaskularne komplikacije (37 posto).

Uputa za upotrebu

Kratkoročni inzulin odnosi se na spojeve cink-inzulinskih otopina u neutralnim kristalima pH. Ovi lijekovi djeluju vrlo brzo, ali trajanje efekta na tijelo je relativno kratko.

Daju se supkutano pola sata prije jela, eventualno intramuskularno. Kada se guta, oni drastično smanjuju nivo glukoze. Maksimalni učinak kratkog inzulina postiže se u roku od pola sata nakon uzimanja.

Lijek se vrlo brzo izlučuje kontra-hormonskim hormonima kao što su glukagon, kateholamin, kortizol i STH. Kao rezultat toga, nivo šećera opet raste do prvobitnog stanja. Ako se kontra-hormonski hormoni u tijelu ne proizvode pravilno, sadržaj šećera dugo ne raste. Inzulin kratkog delovanja deluje na ćelijskom nivou čak i nakon uklanjanja iz krvi.

Primenite takav insulin u prisustvu sledećih faktora:

  • dijabetička ketoacidoza kod pacijenta,
  • ako je potrebno oživljavanje i intenzivna nega,
  • nestabilna tjelesna potreba za inzulinom.

Uz stalno povišen šećer, lijekovi ove vrste se kombiniraju sa lijekovima dugog djelovanja i lijekovima sa srednjom izloženošću.

Preporučuje se unošenje lijekova samo prije jela. Tada se inzulin brže apsorbuje, počinje djelovati gotovo odmah. Neki lijekovi ove vrste se razrjeđuju u vodi i uzimaju oralno. Subkutane injekcije rade se pola sata prije jela. Doze lijeka biraju se pojedinačno.

Čuvajte kratke insuline u posebnim dozatorima. Za njihovo punjenje koristi se puferirani pripravak. Na taj se način smanjuje rizik od kristalizacije lijeka kada se on pacijentu polako daje supkutano. Heksameri su sada uobičajeni.

Ova činjenica navela je naučnike da razvijaju sesintetičke analogne supstance u obliku monomera i dimera. Zahvaljujući studijama izoliran je veći broj spojeva koji se nazivaju lispro-inzulin i aspart-inzulin.

Ovi preparati inzulina su tri puta efikasniji zbog veće apsorpcije supkutanom primjenom. Hormon brzo postiže svoju najveću koncentraciju u krvi, a šećer brže opada. Uzimanje semisintetskog preparata 15 minuta prije obroka zamjenjuje primjenu humanog inzulina pola sata prije jela.

Lizpro-insulini su ultrazvučni hormoni koji se dobijaju promjenom odnosa lizina i prolina. Heksameri, prodirući u plazmu, razpadaju se u monomere. U vezi s tim, učinak lijeka je čak i brži od efekta inzulina kratkog djelovanja. Nažalost, period uticaja na organizam je još kraći.

Prednosti lekova uključuju smanjenje rizika od hipoglikemije i sposobnost brzog smanjivanja glikoziliranog hemoglobina.Zahvaljujući tome dijabetes je bolje nadoknaditi.

Najpopularniji lijekovi koji djeluju u roku od 15 minuta nakon gutanja. To su Apidra, Humalog i Novorapid. Izbor lijeka ovisi o općem stanju pacijenta, mjestu ubrizgavanja, doziranju.

Liječnik određuje vrstu i dozu lijeka, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, starost, indikacije i prirodu bolesti. Prije upotrebe inzulina, obavezno pročitajte upute. Kratki inzulini mogu se propisati kao monoterapija ili u kombinaciji s lijekovima dugog djelovanja.

Dnevna doza inzulina kratkog djelovanja za odrasle je 8-24 jedinice, za djecu - ne više od 8 jedinica. Zbog povećanog oslobađanja hormona rasta u krv povećava se doza za adolescente. Pacijent može samostalno izračunati dozu.

1 doza hormona sastoji se od doze potrebne za asimiliranje jedinice hljeba i doze za snižavanje koncentracije glukoze u krvi. Obje komponente su jednake nuli. Za dijabetičare koji imaju višak kilograma, koeficijent se smanjuje za 0,1, a s nedovoljnom težinom povećava se za 0,1.

Doza se može prilagoditi. Njegov porast potreban je uz individualnu otpornost hormona, u kombinaciji s kortikosteroidima, kontraceptivima, antidepresivima i nekim diureticima.

Lijek se daje pomoću posebne insulinske šprice ili pumpe. Takav uređaj omogućava da se postupak izvodi s maksimalnom tačnošću, što se ne može učiniti uobičajenom štrcaljkom. Možete unijeti samo bistro rješenje bez sedimenta.

Inzulin kratkog dejstva daje se 30-40 minuta pre obroka. Nakon injekcije ne preskačite obroke. Posluživanje nakon svake primijenjene doze treba biti isto. 2-3 sata nakon uzimanja glavnog jela, potrebno je da doručkujete. Ovo će pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi.

Da biste ubrzali proces apsorpcije inzulina, odabrano područje treba prije zagrijavanja malo zagrijati. Mesto ubrizgavanja ne može se masirati. Injekcija se vrši subkutano u trbušnu šupljinu.

S povećanjem koncentracije šećera u krvi potrebna je dodatna doza inzulina bez obzira na propisani kurs.

Preporučena doza inzulina glukoze
Koncentracija šećera (mmol / L)10111213141516
Doza (U)1234567

Dugo ili kratko?

Za simulaciju bazalne sekrecije uobičajeno je koristiti inzuline s produženim djelovanjem. Do danas farmakologija može ponuditi dvije vrste takvih lijekova. To može biti inzulin srednjeg trajanja (koji radi do 16 sati uključivo) i ultraduga izloženost (njegovo trajanje je duže od 16 sati).

Hormoni prve grupe uključuju:

  1. Gensulin N,
  2. Humulin NPH,
  3. Insuman Bazal,
  4. Protafan HM,
  5. Biosulin N.

Levemir i Lantus se značajno razlikuju od svih ostalih lijekova po tome što imaju potpuno različit period izlaganja tijelu dijabetičara i potpuno su prozirni. Inzulin prve grupe je prilično blatno bjelkasti.

Prije upotrebe, ampulu s njima treba pažljivo valjati između dlanova kako bi se dobila ujednačena mutna otopina. Ova razlika rezultat je različitih metoda proizvodnje lijekova.

Insulini iz prve grupe (srednjeg trajanja) su vrhunski. Drugim riječima, vrhunac koncentracije može se pratiti po njihovom djelovanju.

Lijekovi iz druge grupe nisu karakteristični po tome. Upravo te karakteristike moraju se uzeti u obzir pri odabiru prave doze bazalnog inzulina. Međutim, opća pravila za sve hormone su jednaka.

Volumen produljene izloženosti inzulinu treba odabrati tako da on može održati razinu glukoze u krvi između obroka unutar prihvatljivih granica. Medicina uključuje manja kolebanja u rasponu od 1 do 1,5 mmol / L.

Dugotrajni inzulin se mora ubrizgati potkožno u bedro ili zadnjicu.Zbog potrebe za glatkom i sporom apsorpcijom injekcije u ruku i stomak su zabranjene!

Injekcije u ove zone daju suprotan rezultat. Inzulin kratkog djelovanja, primijenjen na želudac ili ruku, pruža dobar vrhunac tačno u vrijeme apsorpcije hrane.

Posebne grupe pacijenata

Kratko djelujući inzulin često koriste sportaši koji se bave bodybuildingom. Učinak lijeka jednak je učinku anaboličkih sredstava. Kratki inzulin aktivira transport glukoze u sve stanice tijela, posebno u mišićno tkivo.

To doprinosi njegovom povećanju i održavanju mišićnog tonusa. U tom slučaju dozu određuje liječnik pojedinačno. Kurs upisa traje 2 mjeseca. Nakon 4-mesečne pauze, lek se može ponoviti.

Sa sadržajem glukoze od 16 mmol / L, ne mogu se izvoditi teške fizičke vježbe. Ako pokazatelji ne prelaze 10 mmol / l, naprotiv, bavljenje sportom pomoći će smanjiti koncentraciju šećera.

Ponekad, uz nedostatak ugljikohidrata u konzumiranoj hrani, tijelo počinje koristiti rezerve masnog tkiva kao energent. Kad se podijeli, oslobađaju se ketonska tijela koja se nazivaju aceton.

U slučaju visoke glukoze u krvi i prisustva ketona u urinu, pacijentu je potrebna dodatna primjena kratkog inzulina - 20% dnevne doze. Ako se ne primijeti poboljšanje nakon 3 sata, ponovite injekciju.

Dijabetičari s povišenom tjelesnom temperaturom (do 37 ° C) trebaju obaviti glukometriju i uzimati inzulin. U prosjeku se dnevna doza povećava za 10%. Na temperaturama do 39 ° C dnevna doza se povećava za 20–25%.

Kako ubode noću?

Ljekari preporučuju dijabetičarima da preko noći započnu injekcije inzulina s dugotrajnim djelovanjem. Osim toga, budite sigurni da znate gdje ubrizgati inzulin. Ako pacijent još ne zna kako to učiniti, svaka 3 sata treba vršiti posebna mjerenja:

Ako u bilo kojem trenutku pacijent s dijabetesom ima skok pokazatelja šećera (smanjen ili povećan), tada bi u ovom slučaju trebalo prilagoditi uporabu doziranja.

U takvoj situaciji mora se uzeti u obzir da porast razine glukoze nije uvijek rezultat nedostatka inzulina. Ponekad to može biti dokaz latentne hipoglikemije koja se osetila povećanjem nivoa glukoze.

Da biste shvatili razlog noćnog povećanja šećera, morate pažljivo razmotriti interval svaki sat. U ovom slučaju, potrebno je pratiti koncentraciju glukoze od 00.00 do 03.00.

Ako će se smanjiti u ovom intervalu, onda je najvjerovatnije da postoji takozvano skriveno "savijanje" sa povratnim udarcem. Ako je to slučaj, dozu noćnog inzulina treba smanjiti.

Svaki endokrinolog će reći da hrana značajno utječe na procjenu osnovnog inzulina u tijelu dijabetičara. Najtačnija procjena količine bazalnog inzulina moguća je samo kad nema glukoze u krvi koja dolazi s hranom, kao ni inzulina s kratkim trajanjem izlaganja.

Iz ovog jednostavnog razloga, prije nego što procijenite svoj noćni inzulin, važno je preskočiti večernji obrok ili večeru mnogo ranije nego inače.

Za samo nadgledanje važno je napustiti konzumaciju proteina i masti tokom večere i prije praćenja šećera u krvi. Bolje je davati prednost ugljenim hidratima.

To je zato što proteine ​​i masti tijelo apsorbira mnogo sporije i mogu značajno povećati razinu šećera noću. Stanje će, s druge strane, postati prepreka za postizanje adekvatnog rezultata noćnog bazalnog inzulina.

Nuspojave

Stvaranje antitijela na inzulin može dovesti do pojačane reakcije interakcije s proteinima. To uzrokuje otpornost na inzulin. Često se otpornost na hormon opaža unošenjem svinjskog ili goveđeg inzulina.

Lijekovi kratkog djelovanja rijetko uzrokuju nuspojave. Alergijske reakcije obično se javljaju u obliku svrbeža kože, crvenila. Ponekad se primijeti iritacija na mjestu ubrizgavanja.

Uz predoziranje ili nepravilnu uporabu kratkog inzulina moguć je hipoglikemijski sindrom, karakteriziran naglim padom glukoze u krvi. Simptomi hipoglikemije: vrtoglavica, glavobolja, akutna glad, ubrzan rad srca, pojačano znojenje, anksioznost i razdražljivost.

Da biste otklonili znakove, trebate piti otopinu glukoze, nakon 15-20 minuta - uzeti porciju koja sadrži dovoljnu količinu proteina i ugljikohidrata. Ne idite u krevet: to može izazvati početak hipoglikemijske kome.

Inzulin kratkog djelovanja brzo i efikasno normalizira razinu glukoze u krvi. Takva zamjenska terapija omogućava dijabetičarima da žive u punoj snazi ​​i sprečavaju moguće komplikacije.

Dnevni inzulin

Za testiranje bazalnog inzulina u toku dana, jedan od obroka treba isključiti. U idealnom slučaju možete čak biti gladni cijeli dan, dok satno mjerite koncentraciju glukoze. To će pružiti priliku da se jasno vidi vrijeme smanjenja ili povećanja šećera u krvi.

Za malu djecu ova metoda dijagnoze nije prikladna.

U slučaju djece, početni inzulin treba pregledati u određeno vrijeme. Na primjer, možete preskočiti doručak i mjeriti krvnu sliku svakog sata:

  • od trenutka kad se dijete probudi,
  • od ubrizgavanja osnovnog insulina.

Nastavljaju mjerenja prije ručka, a nakon nekoliko dana trebali biste preskočiti ručak, a potom i večernji obrok.

Gotovo sav inzulin s produženim djelovanjem mora se ubrizgati dva puta dnevno. Izuzetak je lijek Lantus, koji se ubrizgava samo jednom dnevno.

Važno je imati na umu da sve gore navedene insuline, osim Lantusa i Levemira, imaju svojevrsnu vršku sekrecije. U pravilu, vrhunac ovih lijekova događa se u roku od 6-8 sati od početka izloženosti.

Liječnici preporučuju ponoviti bazalni pregled inzulina pri svakoj promjeni doze. Dovoljno je 3 dana da shvatite dinamiku u jednom pravcu. Ovisno o rezultatima, liječnik će propisati odgovarajuće mjere.

Da biste procijenili dnevni inzulin i shvatili koji je inzulin bolji, pričekajte najmanje 4 sata od vašeg prethodnog obroka. Optimalni interval se može nazvati 5 sati.

To je neophodno zbog nekih karakteristika uticaja ovih inzulina na organizam bolesne osobe. Ultra kratki inzulini (Novorapid, Apidra i Humalog) se ne pridržavaju ovog pravila.

Mogu li bez dijagnoze inzulina za dijabetes?

Dijabetičari koji imaju relativno blagi poremećaj metabolizma glukoze uspevaju zadržati normalan šećer bez upotrebe inzulina. Međutim, trebali bi savladati inzulinsku terapiju jer će u svakom slučaju morati raditi injekcije tokom prehlade i drugih zaraznih bolesti. Tijekom razdoblja pojačanog stresa, gušterača se mora održavati primjenom inzulina. Inače, nakon što ste preboleli kratku bolest, tok dijabetesa može se pogoršati za ostatak vašeg života.

Teorija: Minimalno potrebno

Kao što znate, inzulin je hormon koji stvaraju beta ćelije pankreasa. On snižava šećer, uzrokujući tkivima da apsorbiraju glukozu, zbog čega se njegova koncentracija u krvi smanjuje. Morate znati i da ovaj hormon potiče taloženje masti, blokira razgradnju masnog tkiva. Drugim riječima, visok nivo inzulina onemogućuje gubitak kilograma.
Nivo
Muškarac sa šećerom Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke Nivo 5.8 Prikaži Navedite dob muškarca Starost 45 Prikaži Navedite starost žene Starost 45 Prikaži

Kako inzulin djeluje u tijelu?

Kada osoba počne da jede, gušterača izlučuje velike doze ovog hormona za 2-5 minuta. Pomažu u brzoj normalizaciji šećera u krvi nakon jela tako da dugo ne ostaje povišen i komplikacije dijabetesa nemaju vremena za razvoj.

Važno! Svi preparati inzulina su vrlo krhki, lako se kvare. Naučite pravila skladištenja i pažljivo ih pratite.

Također u tijelu u bilo kojem trenutku malo inzulina cirkulira na prazan želudac, pa čak i kada osoba gladuje više dana zaredom. Ova razina hormona u krvi naziva se pozadinom. Da je nula, započela bi pretvorba mišića i unutrašnjih organa u glukozu. Prije pronalaska injekcija inzulina, pacijenti s dijabetesom tipa 1 umro je od toga. Drevni ljekari opisali su tok i kraj svoje bolesti kao „pacijent se otopio u šećer i vodu“. Sada se to ne događa dijabetičarima. Glavna prijetnja bile su hronične komplikacije.

  • Na koje pokazatelje šećera u krvi počinju kljucati
  • Kolika je maksimalna doza inzulina dnevno
  • Koliko inzulina je potrebno po 1 jedinici hljeba (XE) ugljikohidrata
  • Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer
  • Koliko je UNIT inzulina potrebno da bi se šećer smanjio za 1 mmol / l
  • Kada se pokaže rezultat injekcije i šećer počne padati
  • Koliko treba ubrizgati ako dijabetičar ima vrlo visoki šećer
  • Koliko puta dnevno trebate ubrizgati inzulin, u koje doba dana
  • Koliko sati nakon injekcije treba mjeriti šećer
  • Koje su karakteristike izračunavanja doze inzulina za djecu
  • Što se događa ako unesete previše doze
  • Da li je potrebno uboditi ako je šećer normalan ili nizak
  • Zašto šećer ne pada nakon injekcije inzulina

Mnogi dijabetičari koji se liječe inzulinom smatraju da je nemoguće izbjeći nizak šećer u krvi i njegove užasne simptome. Zapravo možete zadržati stabilno normalan šećer čak i u slučajevima teške autoimune bolesti. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe za umjetnim povećanjem razine glukoze u krvi da biste se osigurali od opasne hipoglikemije.

Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Svidio vam se video?
Još zanimljivije možete pronaći na našem Youtube kanalu. Korisno je i pretplata na vesti Vkontaktea i Facebooka.

Da bi brzo osigurale veliku dozu inzulina za asimilaciju hrane, beta ćelije proizvode i akumuliraju ovaj hormon između obroka. Nažalost, kod bilo kojeg dijabetesa, ovaj proces se u prvom redu prekida. Dijabetičari imaju malo ili nikakvih zaliha inzulina u gušterači. Kao rezultat toga, šećer u krvi nakon jela ostaje povišen više sati. To postepeno izaziva komplikacije.

Polazna vrijednost inzulina na post naziva se početnom. Da biste održali pogodnost, radite injekcije dugotrajnih lijekova noću i / ili ujutro. To su fondovi koji se zovu Lantus, Tujeo, Levemir, Tresiba i Protafan.

Pročitajte o pripravcima inzulina s produljenim djelovanjem: Levemir Lantus Tujeo Tresiba

Tresiba je toliko izvanredan lijek da je uprava stranice pripremila video-snimak o tome.

Velika doza hormona, koja se mora brzo osigurati u asimilaciji hrane, naziva se bolusom. Da biste ga dali tijelu, injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela. Istodobna primjena dugog i brzog inzulina naziva se osnovno-bolusnim režimom terapije inzulinom. Smatra se problematičnom, ali daje najbolje rezultate.

Pročitajte o kratkim i ultra kratkim inzulinskim pripravcima: Actrapid Humalog Apidra NovoRapid

Pojednostavljene šeme ne omogućavaju dobru kontrolu dijabetesa. Stoga ih dr. Bernstein i endocrin-patient.com ne preporučuju.

Kako odabrati pravi, najbolji inzulin?

Nije moguće žuriti sa dijabetesom sa inzulinom.Trebate provesti nekoliko dana da sve pažljivo shvatite, a zatim pristupite injekcijama. Glavni zadaci koje ćete morati riješiti:

  1. Pogledajte korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2 ili program kontrole dijabetesa tipa 1.
  2. Pređite na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Dijabetičari koji imaju prekomjernu težinu također trebaju uzimati tablete metformina prema rasporedu, s postepenim povećanjem doza.
  3. Pratite dinamiku šećera tokom 3-7 dana, odmeravajući ga glukometrom najmanje 4 puta dnevno - ujutro na prazan stomak prije doručka, prije ručka, prije večere, pa čak i noću prije odlaska u krevet.
  4. U ovom trenutku naučite bezbolno uzimati injekcije insulina i naučite pravila za skladištenje inzulina.
  5. Roditelji djece sa dijabetesom tipa 1 trebaju pročitati kako razrijediti inzulin. Mnogi odrasli dijabetičari će to možda trebati.
  6. Shvatite kako izračunati dozu dugog inzulina, kao i odabrati doze brzog inzulina prije obroka.
  7. Proučite članak „Hipoglikemija (niski šećer u krvi)“, nabavite tablete glukoze u ljekarni i držite ih pri ruci.
  8. Osigurajte sebi 1-3 vrste inzulina, špriceva ili olovke za šprice, tačan uvezeni glukometar i test trake za to.
  9. Na osnovu nagomilanih podataka odaberite režim terapije insulinom - odredite koje injekcije koji lijekovi su vam potrebni, u koje sate i u kojim dozama.
  10. Vodite dnevnik samokontrole. Vremenom, kada se informacije sakupe, ispunite donju tabelu. Periodično preračunajte kvote.

O faktorima koji utječu na osjetljivost tijela na inzulin pročitajte ovdje. Saznajte i:

  • Po kojim pokazateljima je šećer u krvi propisan za ubrizgavanje inzulina
  • Kolika je maksimalna doza ovog hormona za dijabetičare dnevno
  • Koliko inzulina je potrebno po 1 jedinici hljeba (XE) ugljikohidrata
  • Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer
  • Koliko hormona je potrebno da bi se šećer smanjio za 1 mmol / l
  • U koje doba dana je bolje ubrizgati inzulin
  • Šećer ne pada nakon injekcije: mogući uzroci

Može li se aplicirati dugi inzulin bez upotrebe kratkih i ultra kratkih lijekova?

Ne ubrizgavajte velike doze produženog inzulina, nadajući se da ćete izbjeći povećanje šećera nakon jela. Štaviše, ovi lijekovi ne pomažu kada morate brzo sniziti povišenu razinu glukoze. S druge strane, lekovi kratkog i ultra kratkog dejstva koji se ubrizgavaju pre jela ne mogu da obezbede stabilnu pozadinu za regulisanje metabolizma u praznom stomaku, naročito noću. Uz pojedinačni lijek možete se izboriti samo u najblažim slučajevima dijabetesa.

Kakve se injekcije insulina rade jednom dnevno?

Lijekovi dugog djelovanja Lantus, Levemir i Tresiba službeno se mogu davati jednom dnevno. Ipak, dr. Bernstein snažno preporučuje da se Lantus i Levemir ubrizgavaju dva puta dnevno. Kod dijabetičara koji pokušavaju dobiti jedan snimak ove vrste inzulina, kontrola glukoze je obično loša.

Tresiba je najnoviji produženi inzulin, čija ubrizgavanje traje do 42 sata. Može se ubosti jednom dnevno, a to često daje dobre rezultate. Dr Bernstein prebacio je na Levemir inzulin koji je koristio duži niz godina. Međutim, on ubrizgava Treshiba inzulin dva puta dnevno, kao što je Levemir ubrizgavao. I svim ostalim dijabetičarima savjetuje se da rade isto.

Pročitajte o pripravcima inzulina s produljenim djelovanjem: Levemir Lantus Tujeo Tresiba

Neki dijabetičari pokušavaju uvođenje brzog inzulina prije obroka zamijeniti nekoliko puta na dan jednom svakodnevnom ubrizgavanjem velike doze dugog lijeka. To neminovno dovodi do katastrofalnih rezultata. Ne idite ovuda.

Pročitajte kako bezbolno doći do inzulinskih snimaka. Nakon što savladate pravilnu tehniku ​​ubrizgavanja, neće vam biti važno koliko injekcija dnevno napravite. Bol od injekcija inzulina nije problem, praktično nema.Evo kako naučiti pravilno izračunati dozu - da. I još više, sebi osigurati dobre uvezene droge.

Raspored injekcija i doze inzulina moraju se odabrati pojedinačno. Da biste to učinili, promatrajte ponašanje šećera u krvi nekoliko dana i utvrdite njegove zakone. Gušterača je podržana primjenom inzulina u onim satima kada se ne može sam nositi.

Koje su neke dobre vrste mešavina insulina?

Dr Bernstein ne preporučuje upotrebu gotovih mješavina - Humalog Mix 25 i 50, NovoMix 30, Insuman Comb i bilo koje druge. Jer udio dugog i brzog inzulina u njima neće se podudarati s onim koji vam je potreban. Dijabetičari koji ubrizgavaju gotove mješavine ne mogu izbjeći šiljake glukoze u krvi. Koristite dva različita lijeka u isto vrijeme - produženi i još uvijek kratki ili ultra kratki. Ne budite lijeni i ne štedite na tome.

Važno! Injekcije istog inzulina u jednakim dozama, uzimaju se različitih dana, mogu djelovati vrlo različito. Snaga njihovog djelovanja može varirati za ± 53%. Ovisi o lokaciji i dubini ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti dijabetičara, vodenoj ravnoteži tijela, temperaturi i mnogim drugim faktorima. Drugim riječima, ista injekcija danas može imati malo učinka, a sutra može uzrokovati nizak šećer u krvi.

Ovo je veliki problem. Jedini način da se to izbjegne je prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, zbog koje se potrebna doza inzulina smanjuje za 2-8 puta. I što je doza manja, to je manja i disperzija njegovog djelovanja. Nije preporučljivo ubrizgati više od 8 jedinica odjednom. Ako vam je potrebna veća doza, podijelite je na 2-3 približno jednake injekcije. Napravite ih jedan za drugim na različitim mestima, daleko jedan od drugog, istom špricom.

Kako doći do inzulina u industrijskim razmjerima?

Naučnici su naučili da Escherichia coli genetski modifikovana E. coli proizvodi inzulin pogodan za ljude. Na ovaj način se proizvodi hormon za snižavanje šećera u krvi još od 1970. godine. Prije nego što su savladali tehnologiju Escherichia coli, dijabetičari su sebi ubrizgali inzulin kod svinja i goveda. Međutim, malo se razlikuje od ljudske, a takođe je imao neželjene nečistoće, zbog kojih su primijećene česte i jake alergijske reakcije. Hormon dobiven od životinja više se ne koristi na Zapadu, u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Sav moderni inzulin je GMO proizvod.

Koji je najbolji insulin?

Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje za sve dijabetičare. To ovisi o pojedinačnim karakteristikama vaše bolesti. Štaviše, nakon prelaska na dijetu koja sadrži niske ugljikohidrate, potrebe za inzulinom znatno se mijenjaju. Doziranje će se sigurno smanjivati ​​i možda će vam trebati prelazak sa jednog lijeka na drugi. Ne preporučuje se upotreba srednjeg Protafana (NPH), čak i ako se daje besplatno, ali ostali lijekovi produljenog djelovanja - ne. Razlozi su objašnjeni u nastavku. Tu je i tablica preporučenih vrsta dugoročnog inzulina.

Za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, kratkotrajni lijekovi (Actrapid) bolje su pogodni kao bolusni inzulin nego obroci nego ultra kratki. Hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbira se polako, a ultrakratki lijekovi djeluju brzo. To se naziva neusklađenošću profila akcije. Nije preporučljivo nasjeckati Humalog prije jela, jer djeluje manje predvidljivo, češće uzrokuje porast šećera. S druge strane, Humalog bolji od bilo koga drugog pomaže pri spuštanju povećanog šećera, jer počinje djelovati brže od ostalih vrsta ultrazvuka i, posebno, kratkog inzulina.

Doktor Bernstein ima tešku dijabetesu tipa 1 i uspješno je kontrolira već više od 70 godina. Koristi 3 vrste inzulina:

  1. Prošireno - Do danas je Tresiba najbolja
  2. Kratke - za injekcije prije jela
  3. Ultrahort - razblaženi Humalog - za hitne situacije kada morate brzo ugasiti visoku glukozu u krvi

Malo je običnih dijabetičara koji će poželjeti da se popiju s tri lijeka. Možda će dobar kompromis biti ograničen na dva - produženi i kratki. Umjesto kratkog, možete jesti NovoRapid ili Apidru prije jela. Tresiba je najbolja opcija za dug inzulin, uprkos visokoj cijeni. Zašto - pročitajte u nastavku. Ako financije dozvoljavaju, iskoristite ga. Uvezeni lijekovi su vjerovatno bolji od domaćih. Neki od njih sintetiziraju se u inostranstvu, a potom dostavljaju u Rusku Federaciju ili zemlje ZND i pakuju na licu mjesta. Trenutno nema informacija o tome kako takva shema utječe na kvalitetu gotovog proizvoda.

Koji pripravci inzulina imaju manje vjerojatnosti da će izazvati alergijske reakcije?

Hormoni koji potiču iz gušterače svinja i krava često su izazvali alergijske reakcije. Stoga se više ne koriste. Na forumima se dijabetičari ponekad žale da moraju mijenjati pripravke inzulina zbog alergija i netolerancije. Takvi bi ljudi prije svega trebali ići na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Pacijentima koji ograničavaju ugljikohidrate u svojoj prehrani potrebne su vrlo male doze. Alergije, hipoglikemija i drugi problemi kod njih se javljaju rjeđe od onih koji unose standardne doze.

Pravi humani inzulin su samo lijekovi kratkog djelovanja Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugi. Sve vrste produženog i ultrazvučnog djelovanja su analogi. Naučnici su malo promijenili strukturu radi poboljšanja svojstava. Analozi izazivaju alergijske reakcije ne češće nego ljudski kratki inzulin. Ne plašite se da ih upotrebite. Jedini izuzetak je srednje djelovanje hormona koji se naziva protafan (NPH). Detaljno je opisano u nastavku.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija: oči (retinopatija) bubrezi (nefropatija) dijabetičko stopalo bol: noge, zglobovi, glava

Koji je insulin bolji: Lantus ili Tujeo?

Tujeo je isti Lantus (glargin), samo u koncentraciji povećanoj za 3 puta. Kao dio ovog lijeka, 1 jedinica dugog inzulina glargin jeftinija je nego ako ubrizgavate Lantus. U principu, možete uštedjeti novac ako s iste doze prebacite s Lantusa na Tujeo. Ovaj se alat prodaje u kompletu s posebnim prikladnim olovkama za štrcaljke za koje nije potrebna pretvaranje doze. Dijabetičar jednostavno postavlja potrebnu dozu u UNITS, a ne u mililitrima. Ako je moguće, bolje je da ne prelazite s Lantusa na Tujeo. Recenzije dijabetičara o takvoj tranziciji uglavnom su oštro negativne.

Do danas najbolji inzulin nije Lantus, Tujeo ili Levemir, već novi lijek Tresib. Djeluje mnogo duže od svojih konkurenata. Pomoću nje trebate potrošiti manje napora na održavanju normalnog šećera ujutro na prazan stomak.

Tresiba je novi patentirani lijek koji košta oko 3 puta skuplje od Lantusa i Levemira. Međutim, možete pokušati prijeći na to, ako finansije to dopuštaju. Doktor Bernstein prebacio se na Tresib i zadovoljan je rezultatom. Međutim, i dalje ga ubada 2 puta dnevno, baš kao što je to ranije koristio Levemir. Nažalost, on ne navodi u kojem bi omjeru dnevna doza trebala biti podijeljena na 2 injekcije. Vjerovatno, većinu treba administrirati uveče, a manji dio treba ostaviti ujutro.

Vrste brzo djelujućeg inzulina

Brzo djelujući inzulin je kratak i ultra kratkotrajan lijek. Bole se prije obroka, a također, ako je potrebno, hitno isplati povećan nivo glukoze u krvi. Djeluju brzo kako bi izbjegli produženo povećanje šećera nakon jela.

Nažalost, ako je hrana dijabetičara preopterećena zabranjenom hranom, tada brze vrste inzulina ne djeluju dobro.Čak i najbrži ultra-kratki lijek Humalog ne može se nositi s ugljikohidratima koji se nalaze u slatkišima, žitaricama, proizvodima od brašna, krumpiru, voću i bobicama. Povišeni šećer u roku od nekoliko sati nakon jela potiče razvoj komplikacija dijabetesa. Ovaj se problem može riješiti jedino potpunim odustajanjem od zabranjenih proizvoda. Inače, injekcije će biti od male koristi.

Pročitajte o kratkim i ultra kratkim inzulinskim pripravcima: Actrapid Humalog Apidra NovoRapid

Do 1996. godine, kratkodjelujući pripravci humanog inzulina smatrani su najbržim. Potom je stigao i ultrahort Humalog. Njegova struktura je lagano izmijenjena u odnosu na ljudski inzulin kako bi se ubrzalo i pojačalo djelovanje. Ubrzo su nakon njega pušteni slični lijekovi Apidra i NovoRapid.

Zvanična medicina kaže da dijabetičari mogu bez problema konzumirati bilo koju hranu. Smatra se da brzi lijekovi za ultrazvuk brinu o ugljikohidratima koji jedu.

Nažalost, u praksi takav pristup ne funkcionira. Nakon konzumiranja zabranjene hrane, razina glukoze u krvi dugo ostaje povišena. Zbog toga se razvijaju komplikacije dijabetesa. Drugi problem: visoke doze inzulina djeluju nepredvidivo, uzrokujući šare šećera i hipoglikemiju.

Dijabetičari koji stavljaju brzi inzulin prije obroka trebaju jesti 3 puta dnevno, u razmaku od 4-5 sati. Večera bi trebala biti do 18-19 sati. Grickanje je nepoželjno. Frakcijska prehrana vam neće koristiti, ali će boljeti.

Da biste se pouzdano zaštitili od komplikacija dijabetesa, morate držati šećer u rasponu od 4,0-5,5 mmol / l 24 sata dnevno. To se može postići samo prelaskom na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Klinička ishrana pažljivo se nadopunjuje injekcijama inzulina u malim, tačno izračunatim dozama.

Za dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, kratkotrajni lijekovi su bolji za primjenu prije obroka nego Humalog, Apidra ili NovoRapid. Dozvoljena hrana se polako apsorbuje. Oni povećavaju šećer u krvi ne ranije od 1,5-3 sata nakon jela. To se poklapa sa djelovanjem kratkog inzulina, na primjer, Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT ili Biosulin R. I ultra kratki lijekovi počinju djelovati brže nego što bismo željeli.

Vrste inzulina za ultra kratko djelovanje

Trgovačko ime Međunarodno ime
HumalogueLizpro
NovoRapidAspart
ApidraGlulisin

Pročitajte i odgovore na često postavljana pitanja dijabetičara.

Kakva je razlika između kratkog inzulina i ultrazvuka?

Primijenjena doza kratkog inzulina počinje djelovati nakon 30-60 minuta. Njegovo djelovanje u potpunosti prestaje u roku od 5 sati. Ultra kratki inzulin započinje i završava brže nego kratko. On počinje da snižava šećer u krvi za 10-20 minuta.

Actrapid i drugi lijekovi kratkog inzulina tačna su kopija ljudskog hormona. Molekuli ultrazvučnih preparata Humalog, Apidra i Novorapid neznatno su izmenjeni u odnosu na ljudski inzulin kako bi se ubrzalo njihovo delovanje. Naglašavamo da ultrakratki lijekovi uzrokuju alergije ne češće nego kratki inzulin.

Da li je potrebno jesti nakon injekcija kratkog ili ultra kratkog inzulina?

Pitanje pokazuje da ste potpuno nesvjesni o korištenju brzog inzulina za dijabetes. Pažljivo pročitajte članak „Proračun doze kratkog i ultra kratkog inzulina“. Moćni lijekovi za brzi inzulin - ovo nije igračka! U nesposobnim rukama predstavljaju smrtnu opasnost.

U pravilu se injekcije kratkog i ultra kratkog inzulina daju prije jela, tako da hrana koja jede ne povećava šećer u krvi. Ako ubrizgate brzi inzulin, a zatim preskočite obroke, šećer može pasti i mogu se pojaviti simptomi hipoglikemije.

Ponekad dijabetičari ubrizgavaju sebi izvanrednu dozu brzog inzulina, kada njihova razina glukoze skoči i potrebno ih je brzo smanjiti na normalu. U takvim slučajevima nije potrebno jesti nakon injekcije.

Ne injicirajte sebi, a još manje, dijabetičnom djetetu kratak ili ultra kratki inzulin, dok ne smislite kako izračunati njegovu dozu. U suprotnom može doći do teške hipoglikemije, gubitka svijesti, pa čak i smrti. Ovdje detaljno pročitajte o prevenciji i liječenju niskog šećera u krvi.

Koji je insulin bolji: kratak ili ultra kratak?

Ultra kratki inzulin počinje djelovati brže nego kratko. To omogućava dijabetičarima da počinju jesti gotovo odmah nakon injekcije, ne plašeći se da će šećer u krvi skočiti.

Međutim, ultra-kratki inzulin slabo je kompatibilan s dijetom s niskom razinom ugljikohidrata. Ova dijeta protiv dijabetesa je, bez pretjerivanja, čudesna. Dijabetičari koji su prešli na to, bolje je unijeti kratki Actrapid prije jela.

Idealno je da prije obroka ubranite kratki inzulin, a također upotrebljavate i ultrazvuk kada morate brzo sniziti visoki šećer. Međutim, u stvarnom životu niko od dijabetičara istovremeno ne drži tri vrste inzulina u svom kabinetu. Na kraju krajeva, i dalje vam treba dugačak lijek. Odabirom između kratkog i ultra kratkog inzulina, morate napraviti kompromis.

Pročitajte o kratkim i ultra kratkim inzulinskim pripravcima: Actrapid Humalog Apidra NovoRapid

Koliko vremena je potrebno unositi brzi inzulin?

U pravilu, primijenjena doza kratkog ili ultra kratkog inzulina prestaje biti na snazi ​​nakon 4-5 sati. Mnogi dijabetičari sebi ubrizgavaju brzi inzulin, pričekaju 2 sata, izmjere šećer i tada naprave još jedan udarac. Međutim, dr. Bernstein to ne preporučuje.

Ne dozvolite da dvije doze brzog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. Poštujte interval od 4-5 sati između injekcija. To će smanjiti učestalost i ozbiljnost napada hipoglikemije. Više o prevenciji i liječenju niskog šećera u krvi pročitajte ovdje.

Za pacijente s teškim dijabetesom koji su primorani ubrizgavati kratki ili ultra kratki inzulin prije jela, jesti optimalno 3 puta dnevno i davati hormon prije svakog obroka. Prije injekcija potrebno je izmjeriti razinu glukoze kako biste prilagodili dozu inzulina.

Slijedom ovog režima svaki put ćete unijeti dozu inzulina potrebne za asimilaciju hrane, a ponekad ćete je i povećati kako biste ugašili visoki šećer. Doza brzog inzulina koja će vam omogućiti apsorpciju hrane naziva se prehrambeni bolus. Doza potrebna za normalizaciju povišene razine glukoze naziva se korekcijski bolus.

Za razliku od prehrambenog bolusa, korekcijski bolus se ne daje svaki put, već samo ako je potrebno. Morate biti u mogućnosti pravilno izračunati bolus hrane i korekcije, a ne ubrizgavati fiksnu dozu svaki put. Pročitajte više u članku „Izračun kratke i ultra kratke doze inzulina“

Da biste održali preporučeni interval od 4-5 sati između injekcija, morate pokušati doručkovati rano. Da biste se ujutro na prazan stomak probudili s normalnim šećerom, trebali biste večerati najkasnije do 19:00. Ako slijedite preporuku za ranu večeru, tada ćete imati predivan apetit ujutro.

Dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju vrlo male doze brzog inzulina, u usporedbi s pacijentima koji se liječe prema standardnim režimima. I što je manja doza inzulina, stabilniji su i manje problema.

Humalog i Apidra - kakvo je djelovanje inzulina?

Humalog i Apidra, kao i NovoRapid, su vrste ultra kratkog inzulina. Počinju djelovati brže i djeluju jače od lijekova kratkog djelovanja, a Humalog je brži i jači od ostalih. Kratki pripravci su pravi ljudski inzulin, a ultrašok je malo izmijenjeni analozi.Ali na to ne treba obraćati pažnju. Svi kratki i ultra kratki lijekovi imaju podjednako nizak rizik od alergija, posebno ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i ublažite ih u malim dozama.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Dostupan je i u obliku suspenzije za potkožno davanje u bočicama ("Humulin" NPH i MZ), kao i uložak sa olovkom za šprice ("Humulin Regular"). Suspenzija za davanje sc oslobađa se u zapremini od 10 ml. Boja suspenzije je mutna ili mliječna, zapremina od 100 IU / ml u olovci za špriceve od 1,5 ili 3 ml. U kartonskom snopu od 5 šprica smještenih na plastičnoj paleti.

Sastav uključuje inzulin (ljudski ili dvofazni, 100 IU / ml), pomoćne tvari: metakrezol, glicerol, protamin sulfat, fenol, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, voda za injekcije.

INN proizvođača

Međunarodno ime je insulin-izofan (ljudski genetski inženjering).

Uglavnom ga proizvodi Lilly France SAAS, Francuska.

Predstavništvo u Rusiji: "Eli Lilly Vostok S.A."

"Humulin" varira u cijeni ovisno o obliku ispuštanja: boce od 300-500 rubalja, ulošci od 800-1000 rubalja. Troškovi mogu biti različiti u različitim gradovima i ljekarnama.

Farmakološko djelovanje

"Humulin NPH" je humani rekombinantni DNK inzulin. Reguliše metabolizam glukoze, smanjujući njegov nivo povećavajući unos ćelija i tkiva i ubrzava anabolizam proteina. Povećava se transport glukoze u tkiva iz krvi, gdje koncentracija postaje niža. Takođe ima anaboličke i antikataboličke efekte na telesna tkiva. To je preparat inzulina srednjeg delovanja. Terapeutski učinak očituje se 1 sat nakon primjene, hipoglikemijski - traje 18 sati, a vrhunska efikasnost - nakon 2 sata i do 8 sati od trenutka povlačenja.

Humulin Regular je pripravak inzulina kratkog djelovanja.

Humulin MZ je mješavina inzulina kratkog i srednjeg djelovanja. Aktivira efekat snižavanja šećera u organizmu. Manifestira se pola sata nakon injekcije, trajanje je 18-24 sata, ovisno o karakteristikama tijela i dodatnim vanjskim faktorima (prehrana, fizička aktivnost) .Također ima anabolički učinak.

Farmakokinetika

Brzina očitovanja efekta izravno ovisi o mjestu ubrizgavanja, primijenjenoj dozi i odabranom lijeku. Neravnomjerno je raspoređen po tkivima, ne prodire u majčino mlijeko i posteljicu. Uništava se uglavnom u bubrezima i jetri enzimom insulinazom, izlučujući ga bubrezima.

  • Tip dijabetesa ovisan o insulinu.
  • Trudnoća kod pacijenata sa uznapredovalom dijabetes melitusom (s neučinkovitošću ishrane).

Predoziranje

Najčešća reakcija na predoziranje je hipoglikemija. Njeni simptomi su:

  • letargija, slabost,
  • hladan znoj
  • blijeda koža,
  • palpitacije srca,
  • drhtanje
  • parestezije na rukama, nogama, usnama, jeziku,
  • glavobolja.

U prisustvu ovih znakova u stanju blage hipoglikemije, potrebno je uzimati glukozu ili šećer oralno. zatim se obratite stručnjaku za prilagodbu doze ili promjenu prehrane.

Kada se pojave teška stanja, daje se otopina glukagona - intramuskularno / subkutano, ili koncentrovana otopina glukoze - intravenski. Nakon što se svijest obnovi, daje im se hrana bogata lako probavljivim ugljikohidratima. Naravno, potrebno je dalje upućivanje lekara.

Interakcija lijekova

Humulinove akcije pojačavaju:

  • tablete za snižavanje šećera,
  • inhibitori MAO, ACE, karbohidrida,
  • imidazoli
  • anabolički steroidi
  • antidepresivi - inhibitori monoamin oksidaze,
  • tetraciklinski antibiotici,
  • B vitamini,
  • Litijumski preparati
  • hipotonične lekove iz grupe ACE inhibitora i beta blokatora,
  • teofilin.

Lijekovi kod kojih je zajednička primjena nepoželjna:

  • kontracepcijske tablete
  • opojnih analgetika,
  • blokatori kalcijumovih kanala,
  • hormoni štitnjače,
  • glukokortikosteroidi,
  • diuretici
  • triciklički antidepresivi,
  • aktiviranje supstanci simpatičkog nervnog sistema.

Svi oni inhibiraju učinak „Humulina“, slabe njegovo djelovanje. Takođe je zabranjena upotreba s drugim otopinama lijekova.

Posebna uputstva

Samo specijalist može prenijeti pacijenta na drugi lijek koji sadrži inzulin. Periodično je potrebno prilagođavanje doze, tako da redovito trebate uzimati testove i konzultirati se s liječnikom. Potreba za inzulinom može se ili smanjiti ili povećati ovisno o mnogim popratnim faktorima, kako u tijelu tako i izvan njega.

Često alergijske reakcije ne uzrokuje sam Humulin, već nepravilna injekcija ili upotreba neprikladnih sredstava za čišćenje.

Kod pacijenta tijekom hipoglikemije može se smanjiti koncentracija i brzina reakcije, stoga je upravljanje vozilima nepoželjno.

Trudnoća i dojenje

Neophodno je obavijestiti liječnika o planiranju trudnoće ili njenom početku. Ovo je potrebno za ispravljanje tretmana. Potreba za inzulinom kod trudnica s dijabetesom obično se smanjuje u prvom tromjesečju, ali povećava u drugom i trećem. Tokom laktacije potrebno je i lečenje i prilagođavanje ishrane. Općenito, Humulin nije pokazao mutageni učinak u svim ispitivanjima, pa je liječenje majke sigurno za dijete.

Biosulin ili brz: što je bolje?

To su tvari dobivene biosintetskim (rekombinantnim DNA) kao rezultat enzimske pretvorbe svinjskog inzulina. Oni su što bliže ljudskom insulinu. Oboje imaju kratkoročne efekte, pa je teško reći koji je bolji. Odluku o imenovanju donosi specijalista.

Usporedba s analogima

Da biste razumjeli koji je lijek pogodniji za upotrebu, razmotrite analoge.

    Protafan. Aktivna supstanca: humani inzulin.

Proizvodnja: Novo Nordisk A / S Novo-Alle, DK-2880 Baggswerd, Danska.

Trošak: rješenje od 370 rubalja, patrone od 800 rubalja.

Djelovanje: srednje hipoglikemijsko sredstvo.

Pros: malo kontraindikacija i nuspojava, pogodno za trudnice i dojilje.

Protiv: ne može se koristiti zajedno sa tiazolidindionima, jer postoji rizik od zatajenja srca, a također se daje intramuskularno, samo potkožno.

Actrapid. Aktivna supstanca: humani inzulin.

Proizvođač: „Novo Nordisk A / S Novo-Alle, DK-2880“ Baggswerd, Danska.

Trošak: rješenje od 390 rubalja, ulošci - od 800 rubalja.

Djelovanje: hipoglikemijska supstanca kratkog trajanja.

Pros: pogodan za djecu i adolescente, trudnice i dojeće žene, može se davati supkutano i intravenski, jednostavan za upotrebu izvan kuće.

Sastojci: može se koristiti samo s kompatibilnim spojevima, ne može se koristiti zajedno s tiazolidindionima.

Bilo kakva svrha analognog mora biti dogovorena sa stručnjakom. Samo dežurni lekar na osnovu rezultata testova odlučuje da li će lek promeniti pacijentu. Nezavisna upotreba ostalih inzulinskih proizvoda je zabranjena!

Olga: „Veoma je zgodno da se isporučuje u obliku patrona. Svekrva je odavno imala dijabetes, potrebno vam je stalno praćenje stanja i mogućnost davanja injekcije ne samo kod kuće. Zadovoljna rezultatom, osjeća se mnogo bolje “.

Svetlana: „Propisali su Humulin tokom trudnoće. Bilo je strašno prihvatiti, odjednom će to utjecati na dijete. No, doktor je uvjeravao da je ovo siguran lijek, čak su i djeca propisana. I istina pomaže, šećer se vratio u normalu, bez nuspojava! "

Igor: „Imam dijabetes tipa 1. Liječenje je skupo u svakom slučaju, pa bih želio da lijek sigurno pomogne. Doktor mi je propisao „Humulin“, ja ga koristim već šest mjeseci.Ogibljenje je jeftinije, ali meni je povoljnije koristiti patrone. Općenito sam zadovoljan: smanjio sam šećer i cijena je tačna. "

Zaključak

"Humulin" je najefikasniji i najsigurniji za tretman tela za dijabetes. Upotreba ovog lijeka pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi i trošiti manje vremena na injekcije. Većina ljudi koji koriste ovaj lijek ostavljaju samo pozitivne kritike, što također ukazuje na njegovu pouzdanost i kvalitetu.

Prirodni i sintetizovani inzulin

Inzulin se odnosi na hormone sa višefaznim obrazovnim ciklusom. U početku se u otočićima gušterače, naime u beta ćelijama, stvara lanac od 110 aminokiselina, koji se zove preproinsulin. Signalni protein se odvaja od njega, pojavljuje se proinsulin. Ovaj protein je pakovan u granulama, gdje je podijeljen na C-peptid i inzulin.

Najbliži niz aminokiselina svinjskog inzulina. Umjesto treonina u njemu, lanac B sadrži alanin. Temeljna razlika između goveđeg inzulina i humanog inzulina je 3 aminokiselinska ostatka. Antitela se stvaraju na životinjskim insulinama u tijelu, što može uzrokovati otpornost na primijenjeni lijek.

Sinteza modernog preparata inzulina u laboratorijskim uslovima vrši se genetskim inženjeringom. Biosintetski inzulin je sličan u sastavu ljudske aminokiseline, proizvodi se rekombinantnom DNK tehnologijom. Postoje 2 glavne metode:

  1. Sinteza genetski modifikovanih bakterija.
  2. Iz proinsulina formiranog genetski modificiranom bakterijom.

Fenol je konzervans za zaštitu od mikrobne kontaminacije kratkim inzulinom, a dugi inzulin sadrži paraben.

Namjena inzulina
Proizvodnja hormona u tijelu je u toku i naziva se bazalnim ili pozadinskim izlučivanjem. Njegova uloga je da održava normalnu razinu glukoze izvan obroka, kao i apsorpciju dolazne glukoze iz jetre.

Nakon jela, ugljikohidrati ulaze u krvotok iz crijeva kao glukoza. Za asimilaciju potrebna mu je dodatna količina inzulina. Ovo oslobađanje inzulina u krv naziva se hranom (postprandijalno) izlučivanje, zbog koje se nakon 1,5-2 sata glikemija vraća na prvobitni nivo, a primljena glukoza prodire u stanice.

Kod šećerne bolesti tipa 1, inzulin se ne može sintetizovati zbog autoimunog oštećenja beta ćelija. Manifestacije dijabetesa javljaju se u razdoblju gotovo potpunog uništenja otočnog tkiva. Kod prve vrste dijabetesa ubrizgava se inzulin od prvih dana bolesti i doživotno.

Drugi tip dijabetesa može se u početku nadomjestiti tabletama, a produženim tijekom bolesti gušterača gubi sposobnost stvaranja vlastitog hormona. U takvim slučajevima pacijentima se ubrizgava insulin zajedno sa tabletama ili kao glavni lijek.

Insulin se takođe propisuje kod povreda, operacija, trudnoće, infekcija i drugih situacija u kojima se nivo šećera ne može smanjiti tabletama. Ciljevi koji se postižu unošenjem inzulina:

  • Normalizirajte glukozu u krvi na glasu i također sprečite njeno prekomjerno povećanje nakon jela ugljikohidrata.
  • Smanjite šećer u urinu na minimum.
  • Isključite nakupine hipoglikemije i dijabetičke kome.
  • Održavajte optimalnu tjelesnu težinu.
  • Normalizira metabolizam masti.
  • Poboljšajte kvalitetu života oboljelih od dijabetesa.
  • Za sprečavanje vaskularnih i neuroloških komplikacija dijabetesa.

Takvi su pokazatelji karakteristični za dobro kompenzirani tijek dijabetesa. Uz zadovoljavajuću nadoknadu, primjećuje se uklanjanje glavnih simptoma bolesti, hipo- i hiperglikemijska koma, te ketoacidoza.

Inzulin iz gušterače normalno prolazi kroz sistem portalnih vena u jetru, gdje je napola uništen, a preostala količina se distribuira u cijelom tijelu. Značajke unošenja inzulina pod kožu očituju se u tome što kasno ulazi u krvotok, a u jetru čak i kasnije. Stoga je šećer u krvi neko vrijeme povišen.

U vezi s tim, koriste se različite vrste inzulina: inzulin za brzi ili kratko djelujući inzulin, koji trebate ubrizgati prije jela, kao i pripravci inzulina dugog djelovanja (dugi inzulin), koji se koriste 1 ili dva puta za stabilnu glikemiju između obroka.

Kako djeluje inzulin?

Razina šećeraMeneŽeneSagnite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke Nivo0,58 Pretraga nije pronađenaPodelite dob muškarcaAge45 PretraživanjeNe pronađenoNavedite dob ženeAge45 TraženjeNije pronađeno

Pripravci inzulina poput prirodnog hormona vezuju se za receptore na staničnoj membrani i prodiru s njima. U ćeliji pod uticajem hormona pokreću se biohemijske reakcije. Takvi receptori se nalaze u svim tkivima, a na ciljanim ćelijama ih je nekoliko desetina puta više. U inzulinsku zavisnost uključuju ćelije jetre, masno tkivo i mišićno tkivo.

Inzulin i njegovi lijekovi reguliraju gotovo sve metaboličke veze, ali je prioritet učinak na šećer u krvi. Hormon osigurava kretanje glukoze kroz ćelijsku membranu i podstiče njegovo korišćenje za najvažniji način da se dobije energija - glikoliza. Glikogen nastaje iz glukoze u jetri, a usporava se i sinteza novih molekula.

Ti se učinci inzulina manifestiraju u činjenici da nivo glikemije postaje niži. Regulacija sinteze i sekrecije inzulina je podržana koncentracijom glukoze - povećana razina glukoze se aktivira, a niska inhibira izlučivanje. Osim glukoze, na sintezu utječe i sadržaj hormona u krvi (glukagon i somatostatin), kalcija i aminokiselina.

Metabolički učinak inzulina, kao i lijekova s ​​njegovim sadržajem, očituju se na ovaj način:

  1. Inhibira razgradnju masti.
  2. Inhibira stvaranje ketonskih tela.
  3. Manje masnih kiselina ulazi u krvotok (povećavaju rizik od ateroskleroze).
  4. U organizmu se inhibira raspad proteina i njihova sinteza se ubrzava.

Apsorpcija i distribucija inzulina u tijelu

Pripravci inzulina ubrizgavaju se u tijelo. Da biste to učinili, koristite špriceve koji se nazivaju inzulini, olovke za štrcaljke, inzulinsku pumpu. Lijekove možete ubrizgati pod kožu, u mišić i u venu. Za intravensku primjenu (u slučaju kome) pogodni su samo kratko djelujući inzulini (ICD), a obično se koristi potkožna metoda.

Farmakokinetika inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja, dozi, koncentraciji aktivne tvari u lijeku. Takođe, protok krvi na mjestu ubrizgavanja, aktivnost mišića može utjecati na brzinu ulaska u krv. Brza apsorpcija se osigurava injekcijom u prednji trbušni zid; lijek koji se ubacuje u stražnjicu ili ispod lopatice najgore se apsorbuje.

U krvi je 04-20% inzulina vezano globulinama, pojava antitijela na lijek može izazvati pojačanu reakciju interakcije s proteinima i, kao rezultat, inzulinsku rezistenciju. Otpornost na hormon je vjerojatnija ako se propisuje svinjski ili goveđi inzulin.

Profil lijeka ne može biti isti kod različitih pacijenata, čak i kod jedne osobe podložan je fluktuacijama.

Stoga, kada se daju podaci o razdoblju djelovanja i poluživotu eliminacije, farmakokinetika se izračunava prema prosječnim pokazateljima.

Ostavite Svoj Komentar