Pregledi i upute za biomatične olovke za špricu

Mnogi dijabetičari, koji su svakodnevno primorani ubrizgavati inzulin, umjesto inzulinskih šprica, biraju prikladniji prijenosni uređaj za primjenu lijeka - olovku za šprice.

Takav uređaj se odlikuje prisutnošću izdržljivog kućišta, rukava s lijekom, sterilnom sterilnom iglom koja se nosi na dnu rukava, klipnim mehanizmom, zaštitnom kapom i futrolom.

Olovke za šprice možete nositi sa sobom u torbici, po izgledu podsećaju na običnu hemijsku olovku, a istovremeno osoba može ubrizgati sebe u bilo kojem trenutku, bez obzira na lokaciju. Za dijabetičare koji svakodnevno ubrizgavaju inzulin, inovativni uređaji su pravo otkriće.

Prednosti inzulinske olovke

Olovke za dijabetičke šprice imaju poseban mehanizam pomoću kojeg dijabetičar može samostalno navesti potrebnu dozu inzulina, zbog čega se doza hormona izračunava vrlo precizno. U tim se uređajima, za razliku od inzulinskih šprica, ubrizgavaju kraće igle pod uglom od 75 do 90 stepeni.

Zbog prisustva vrlo tanke i oštre baze igle tokom injekcije, dijabetičar praktično ne oseća bol. Za zamjenu inzulinske čahure potrebno je minimalno vrijeme, tako da u nekoliko sekundi pacijent može učiniti injekciju kratkog, srednjeg i produženog inzulina.

Za dijabetičare koji se plaše boli i injekcija, razvijena je posebna olovka za štrcaljku koja odmah postavlja igla u sloj potkožnog masnog tkiva pritiskom na tipku Start na uređaju. Ovakvi modeli olovki su manje bolni od standardnih, ali imaju veću cenu zbog funkcionalnosti.

  1. Dizajn olovaka za štrcaljke sličan je stilu kao i mnogim modernim uređajima pa dijabetičari možda neće biti stidljivo koristiti uređaj u javnosti.
  2. Punjenje baterije može trajati nekoliko dana, tako da se punjenje traje nakon dužeg vremenskog razdoblja, pa pacijent može koristiti uređaj za ubrizgavanje inzulina na dugim putovanjima.
  3. Doziranje lijeka može se postaviti vizualno ili zvučnim signalima, što je vrlo pogodno za osobe sa slabim vidom.

Trenutno tržište medicinskih proizvoda nudi širok izbor različitih modela injektora poznatih proizvođača.

Olovka za špric za dijabetičare BiomaticPen, kreirana u fabrici Ipsomed po narudžbi Pharmstandard-a, u velikoj je potražnji.

Značajke uređaja za ubrizgavanje inzulina

Uređaj Biomatic Pen ima elektronski prikaz na kojem možete vidjeti količinu prikupljenog inzulina. Raspršivač ima korak od 1 jedinice, a maksimalni uređaj sadrži 60 jedinica inzulina. Komplet sadrži upute za upotrebu olovke za špriceve, koja nudi detaljan opis postupaka tokom ubrizgavanja lijeka.

U usporedbi sa sličnim uređajima, inzulinska olovka nema funkciju prikazivanja količine injiciranog inzulina i vremena posljednje injekcije. Uređaj je isključivo prikladan za Pharmstandard inzulin koji se može kupiti u ljekarni ili specijaliziranoj medicinskoj trgovini u ulošku od 3 ml.

Odobreni za upotrebu uključuju pripravke Biosulin R, Biosulin N i hormon rasta Rastan. Prije upotrebe lijeka trebate provjeriti je li kompatibilan s olovkom štrcaljke; detaljne informacije mogu se pronaći u uputama za uporabu uređaja.

  • Olovka za injekciju BiomatikPen na jednom je kraju otvorena futrola u koju je ugrađena čahura sa inzulinom. S druge strane slučaja nalazi se gumb koji vam omogućava da postavite željenu dozu primijenjenog lijeka. U rukavu se nalazi igla koja mora biti uklonjena nakon ubrizgavanja.
  • Nakon ubrizgavanja stavlja se posebna zaštitna kapa na dršku. Sam uređaj je pohranjen u trajnoj futroli, koju je zgodno nositi sa sobom u torbici. Proizvođači jamče neprekinuti rad uređaja dvije godine. Nakon isteka razdoblja rada baterije, olovka za štrcaljku zamijenjena je novom.
  • Trenutno je takav uređaj certificiran za prodaju u Rusiji. Prosječna cijena uređaja je 2900 rubalja. Takvu olovku možete kupiti u internetskoj trgovini ili trgovini koja prodaje medicinsku opremu. BiomaticPen deluje kao analogno ranije prodati uređaj za ubrizgavanje inzulina Optipen Pro 1.

Prije kupnje uređaja potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste odabrali pravu dozu lijeka i vrstu inzulina.

Prednosti uređaja

Olovka za špric za terapiju inzulinom ima prikladan mehanički dozator, elektronički displej koji naznačuje željenu dozu lijeka. Minimalna doza je 1 jedinica, a maksimalna 60 jedinica inzulina. Ako je potrebno, u slučaju predoziranja, prikupljeni insulin se ne može u potpunosti iskoristiti. Uređaj radi s 3 ml patrona za inzulin.

Za upotrebu insulinske olovke nisu potrebne posebne vještine, tako da čak i djeca i stariji ljudi mogu lako koristiti injektor. Čak i osobe sa slabim vidom mogu koristiti ovaj uređaj. Ako nije lako dobiti pravu dozu pomoću injekcijske šprice, uređaj, zahvaljujući posebnom mehanizmu, pomaže u postavljanju doze bez ikakvih problema.

Prikladno zaključavanje ne dozvoljava vam da unesete višak koncentracije lijeka, dok olovka šprice ima funkciju zvuka klika pri odabiru željene razine. Ako se fokusiramo na zvuk, čak i osobe sa slabim vidom mogu tipkati inzulin.

Najfinija igla ne ozljeđuje kožu i ne uzrokuje bol tokom injekcije.

Takve se igle smatraju jedinstvenim, jer se ne koriste u drugim modelima.

Cons uređaji

Uprkos svim vrstama pluseva, špric olovke Biomatic Pen ima i svoje nedostatke. Ugrađeni mehanizam uređaja, nažalost, ne može se popraviti, pa u slučaju kvara uređaj treba zbrinuti. Nova olovka koštat će dijabetičare prilično skupo.

Nedostaci uključuju i visoku cijenu uređaja s obzirom na to da dijabetičari trebaju imati najmanje tri takve olovke za primjenu inzulina. Ako dva uređaja obavljaju svoju glavnu funkciju, tada treća ručica obično leži na pacijentu da se osigura u slučaju nepredviđenog kvara jednog od injektora.

Takvi se modeli ne mogu koristiti za miješanje inzulina, kao što se to radi sa inzulinskim špricama. Uprkos širokoj popularnosti, mnogi pacijenti i dalje ne znaju pravilno koristiti olovke za štrcaljku, pa nastavljaju davati injekcije standardnim inzulinskim špricama.

Kako ubrizgati olovku za štrcaljku

Izrada injekcije olovkom štrcaljke je vrlo jednostavna, glavna stvar je da se unaprijed upoznate sa uputama i točno slijedite sve korake navedene u priručniku.

Uređaj se skida sa kućišta i skida se zaštitna kapa. U tijelu je ugrađena sterilna jednokratna igla, sa koje se skida i kapa.

Za miješanje lijeka u rukavu, olovka šprice snažno se okreće prema gore i dolje oko 15 puta. U uređaj se ugrađuje čahura s inzulinom, nakon čega se pritisne tipka i izbaci se sav zrak koji se akumulirao u igli. Kada su sve akcije završene, možete pristupiti injekciji lijeka.

  1. Pomoću dozatora na dršci odaberite željenu dozu lijeka.
  2. Koža na mjestu ubrizgavanja sakuplja se u obliku nabora, uređaj se pritisne na kožu i pritisne gumb za pokretanje. Obično se injekcija daje u rame, trbuh ili noge.
  3. Ako se injekcija vrši na skučenom mjestu, inzulin se može ubrizgati izravno kroz tkaninu površine odjeće. U ovom se slučaju postupak provodi slično uobičajenom ubrizgavanju.

Videozapis u ovom članku govori o principu djelovanja olovaka za špriceve.

Karakteristike i pravila za upotrebu olovke Biomatic Pen

U posljednje vrijeme olovke za špriceve postaju sve popularnije među dijabetičarima, uz pomoć kojih se ubrizgavanje inzulina može učiniti zgodnijim nego s običnim štrcaljkama. Ovi uređaji ne samo da minimiziraju rizike od unošenja pogrešne doze hormona, već također oslobađaju njihove vlasnike neugodnosti povezane s proračunom jedinica inzulina. Dakle, na olovci šprice se može postaviti korak jedne jedinice inzulina, nakon čega ga ne treba ponovno kalibrirati pri svakoj sljedećoj injekciji. Jedan od najpopularnijih uređaja ove vrste je olovka za brizganje Biomatik Pen, koja se uspela dobro etablirati na domaćem tržištu i šire. Njegove prednosti i nedostaci treba detaljnije proučiti.

Olovka za špriceve u Švicarskoj proizvodi Ipsomed, a u njenu kvalitetu nema sumnje. Kao i drugi uređaji ove vrste, izgleda vrlo poput obične hemijske olovke, koju uvijek i svuda možete ponijeti sa sobom, nevidljivo drugima. Ovo može biti važno za ljude koji ne žele reklamirati svoju bolest i više vole da ćute o činjenici da pate od dijabetesa. Uz to, zahvaljujući zaštitnoj kapici koja se nosi na igli, takav se uređaj može držati bilo gdje, a ne riskirati povrede.

Za razliku od nekih drugih sličnih uređaja, Biomatic Pen ne pohranjuje podatke o tome kada je napravljena zadnja injekcija i koja je bila njegova doza. Na ekranu se prikazuju samo podaci o tome koji je korak trenutno postavljen na dozatoru. Kada kupujete Ipsomed proizvode, morate se sjetiti da su za njega prikladne samo markirane bočice Pharmstandard inzulina: Bioinsulin R i Bioinsulin N (svaka tri mililitara). Korištenje hormonskih spremnika drugih proizvođača strogo je zabranjeno (u većini slučajeva oni se ionako neće uklapati u veličinu). Maksimalni kapacitet olovke za špricu je 60 jedinica inzulina. Početna kalibracija dozatora uključuje uporabu koraka jedne jedinice.

Tijelo uređaja otvara se s jedne strane kako bi se unutra stavila insulinska bočica. Na drugom kraju ručke nalazi se gumb sa kojim možete prilagoditi dozu primijenjenog hormona. Igla na olovci štrcaljke je uklonjiva i mora se odvojiti nakon sledeće injekcije.

Uređaj dolazi s praktičnom futrolom u koju možete pohraniti sve komponente i potrošni materijal. Olovka za štrcaljku ima ugrađenu bateriju koja se ne može napuniti. Kad se potroši više, uređaj će postati bezvrijedan. Proizvođač tvrdi da baterija traje dvije godine, što je prikazano i u garancijskom listu.

Danas takav uređaj košta u prosjeku oko 2800-3000 rubalja. Preporučuje se kupovina samo u firmama trgovina i velikim ljekarnama. Isto se odnosi i na Pharmstandard insulinske bočice, koje ne treba kupovati u internetskim trgovinama i na drugim sumnjivim mjestima. Kao rezultat toga, život osobe može ovisiti o kvaliteti potrošnog materijala, što znači da štednja nije praktična.

Olovka za švicarsku špricu ima niz prednosti u odnosu na slične uređaje drugih proizvođača. Oni primarno uključuju:

  • praktičnost podešavanja dozatora, pomoću kojeg možete brzo podesiti dozu u jačini od 1 do 60 jedinica inzulina,
  • dovoljno veliki kapacitet olovke za špriceve, što omogućava upotrebu boca od tri mililitara,
  • prisutnost elektronskog ekrana na kojem je prikazana trenutna doza,
  • ultra tanku iglu, zahvaljujući kojoj injekcije postaju gotovo bezbolne u odnosu na uobičajene insulinske šprice,
  • zvučna obavijest pri povećanju i smanjenju doze pritiskom na tipku (vrlo pogodno za osobe sa slabim vidom koji ne mogu vidjeti brojeve na ekranu),
  • injekcije se mogu izvesti pod uglom od 75–90 stepeni u odnosu na površinu kože,
  • sposobnost brze zamjene boce inzulina sa spremnikom hormona kratkog, srednjeg ili dugotrajnog djelovanja.

Uopšteno, uređaj ima intuitivno sučelje i mogu ga lako koristiti i stariji ljudi i djeca. Jednostavnost njegove upotrebe jedna je od glavnih prednosti zbog koje se ova olovka za štrcaljke široko koristi.

Što se tiče nedostataka, uređaj kompanije Ipsomed ima ih, kao i bilo koji drugi uređaj ove vrste. Uglavnom su:

  • visoke cijene samog uređaja i potrošnog materijala (s obzirom na to da dijabetičar treba imati dvije ili tri takve olovke u slučaju da se jedna od njih pokvari, ne može svaki pacijent priuštiti taj uređaj),
  • nemogućnost popravka (kada se baterija istroši ili se neki od komponenti razbije, ručicu ćete morati baciti),
  • nemogućnost promjene koncentracije otopine inzulina (to se lako može učiniti pomoću inzulinskih šprica),
  • u prodaji mogući nedostatak potrošnog materijala za olovke, pogotovo daleko od većih gradova.

Upute za uporabu, koje se isporučuju s olovkom za šprice, detaljno opisuju cijeli niz koraka za injekciju. Dakle, da biste samostalno ubrizgali sebe, morate:

  • izvadite uređaj iz kućišta (ako ga pohranite tamo) i uklonite poklopac s igle,
  • postavite iglu u predviđeni prostor,
  • ako čahura s inzulinom nije prethodno umetnuta u olovku štrcaljke, učinite to (zatim pritisnite dugme i pričekajte dok zrak ne izađe iz igle),
  • lagano protresite olovku tako da insulin dobije jednoliku konzistenciju,
  • podesite potrebnu dozu vođenu indikacijama na ekranu i zvučnim signalima,
  • povucite kožu sa dva prsta i formirajte na tom mjestu injekciju (najbolje je ubrizgati u ramena, trbuh, kukove),
  • izvadite iglu i postavite je u prvobitni položaj,
  • zatvorite poklopac i stavite uređaj u futrolu.

Prije nego što nastavite s gore navedenim koracima, provjerite da kupljeni inzulin nije istekao, a ambalaža nije oštećena. U suprotnom, rukav s hormonom treba zamijeniti.

Olovka za injekciju Ipsomed u cjelini se ne razlikuje mnogo od sličnih uređaja, ali može se pohvaliti istinskim švicarskim kvalitetom i pouzdanošću. Jedan od očitih nedostataka je nemogućnost popravka i zamjene baterije, ali uređaj može raditi s više od dvije godine s početnom konfiguracijom. Mnogi se pacijenti plaše prilično visokih troškova ove olovke za špriceve, ali većina pregleda i dalje kaže da ima idealan omjer cijene i kvalitete.

1922. godine data je prva injekcija inzulina. Do tada su ljudi s dijabetesom bili osuđeni. U početku su dijabetičari bili prinuđeni da ubrizgavaju hormon pankreasa staklenim špricevima za višekratnu upotrebu, što je bilo neprijatno i bolno. S vremenom su se na tržištu pojavile jednokratne inzulinske šprice s tankim iglama. Sada prodaju povoljnije uređaje za administraciju inzulina - olovku za špriceve. Ovi uređaji pomažu dijabetičarima da vode aktivni način života i ne osjećaju poteškoće s potkožnim davanjem lijeka.

Olovka za špricer je poseban uređaj (injektor) za potkožno davanje lekova, najčešće inzulina. Godine 1981. direktor kompanije Novo (sada Novo Nordisk) Sonnik Frulend imao je ideju za stvaranje ovog uređaja. Krajem 1982. godine bili su spremni prvi uzorci uređaja za prikladnu primjenu inzulina. 1985. godineNovoPen se prvi put pojavio u prodaji.

Ubrizgavači inzulina su:

  1. Višekratna upotreba (sa zamenljivim ulošcima),
  2. Za jednokratnu upotrebu - uložak je lemljen, nakon upotrebe uređaj se odbacuje.

Popularne olovke za jednokratnu upotrebu - Solostar, FlexPen, Quickpen.

Uređaji za višekratnu upotrebu sastoje se od:

  • držač kertridža
  • mehanički dio (tipka za pokretanje, indikator doze, klipnjača),
  • kapa za ubrizgavanje
  • zamjenske igle kupuju se zasebno.

Olovke za špriceve popularne su među dijabetičarima i imaju nekoliko prednosti:

  • tačna doza hormona (postoje uređaji u koracima od 0,1 jedinice),
  • praktičnost u transportu - lako se uklapa u džep ili torbu,
  • injekcija je brza i bešavna
  • I dijete i slijepa osoba mogu dati injekciju bez ikakve pomoći,
  • mogućnost odabira igala različitih dužina - 4, 6 i 8 mm,
  • moderan dizajn omogućava uvođenje inzulinskih dijabetičara na javno mjesto bez privlačenja posebne pažnje drugih ljudi,
  • moderne olovke za špriceve prikazuju podatke o datumu, vremenu i doziranju ubrizgavanog insulina,
  • Jamstvo od 2 do 5 godina (sve ovisi o proizvođaču i modelu).

Svaki uređaj nije savršen i ima svoje nedostatke, i to:

  • ne odgovaraju svi insulini za određeni model uređaja,
  • visoki trošak
  • ako se nešto pokvari, ne možete to popraviti,
  • Morate kupiti dvije olovke za šprice odjednom (za kratki i produženi inzulin).

Dešava se da oni propisuju lijek na boce, a samo su patrone pogodne za olovke za špriceve! Dijabetičari su pronašli izlaz iz ove neugodne situacije. Oni pumpaju inzulin iz bočice sa sterilnom štrcaljkom u korišten prazni uložak.

  • Olovka za štrcaljku NovoPen 4. Moderan, praktičan i pouzdan uređaj za dostavu inzulina Novo Nordisk. Ovo je poboljšani model NovoPen 3. Pogodan samo za insulin uložak: Levemir, Actrapid, Protafan, Novomiks, Mikstard. Doziranje od 1 do 60 jedinica u koracima od 1 jedinice. Uređaj ima metalni premaz, garancija za rad od 5 godina. Procijenjena cijena - 30 dolara.
  • HumaPen Luxura. Olovka za injekciju Eli Lilly za Humulin (NPH, P, MZ), Humalog. Maksimalna doza je 60 jedinica, korak je 1 jedinica. Model HumaPen Luxura HD ima korak od 0,5 jedinica i maksimalno doziranje od 30 jedinica.
    Približni trošak je 33 dolara.
  • Novopen Echo. Brizgalicu je kreirao Novo Nordisk specijalno za decu. Opremljen je zaslonom na kojem je prikazana posljednja doza unetog hormona, kao i vrijeme proteklo od posljednje injekcije. Maksimalna doza je 30 jedinica. Korak - 0,5 jedinica. Kompatibilan s Penfill Cartridge Insulin.
    Prosječna cijena je 2200 rubalja.
  • Biomatic Pen. Uređaj je namijenjen samo Pharmstandard proizvodima (Biosulin P ili H). Elektronski displej, korak 1 jedinice, injektor traje 2 godine.
    Cijena - 3500 rub.
  • Humapen Ergo 2 i Humapen Savvio. Olovka za injekciju Eli Ellie sa različitim imenima i karakteristikama. Pogodno za inzulin Humulin, Humodar, Farmasulin.
    Cijena je 27 dolara.
  • PENDIQ 2.0. Olovka za digitalnu insulinsku brizgalicu u koracima od 0,1 U. Memorija za 1000 ubrizgavanja s informacijama o dozi, datumu i vremenu primjene hormona. Postoji Bluetooth, baterija se puni putem USB-a. Proizvođači insulina su pogodni: Sanofi Aventis, Lilly, Berlin-Chemie, Novo Nordisk.
    Trošak - 15.000 rubalja.

Video pregled inzulinskih olovki:

Da biste odabrali pravi injektor, morate obratiti pažnju na:

  • maksimalna pojedinačna doza i korak,
  • težina i veličina uređaja
  • kompatibilnost s vašim insulinom
  • cena.

Za djecu je bolje uzimati injekcije u koracima od 0,5 jedinica. Za odrasle su važna maksimalna pojedinačna doza i jednostavna upotreba.

Životni vijek inzulinskih olovki je 2-5 godina, sve ovisi o modelu. Da biste produžili performanse uređaja, potrebno je održavati određena pravila:

  • čuvajte u originalnom kućištu,
  • Sprječavaju vlagu i direktne sunčeve zrake
  • Ne izlažite šoku.

Igle za ubrizgavanje dolaze u tri vrste:

  1. 4-5 mm - za djecu.
  2. 6 mm - za tinejdžere i tanke ljude.
  3. 8 mm - za snažne ljude.

Popularni proizvođači - Novofine, Microfine. Cijena ovisi o veličini, obično 100 iglica po pakovanju. Također u prodaji možete pronaći manje poznate proizvođače univerzalnih igala za olovke za špricanje - Comfort Point, Droplet, Akti-Fine, KD-Penofine.

Algoritam za prvo ubrizgavanje:

  1. Uklonite olovku štrcaljke sa poklopca i uklonite poklopac. Odvijte mehanički dio iz držača kertridža.
  2. Zaključajte klip u izvornom položaju (prstom pritisnite glavu klipa).
  3. Umetnite uložak u držač i pričvrstite na mehanički deo.
  4. Pričvrstite iglu i uklonite vanjski poklopac.
  5. Protresite insulin (samo ako je NPH).
  6. Provjerite prolaznost igle (donje 4 jedinice - ako novi uložak i 1 jedinica prije svake upotrebe.
  7. Podesite potrebnu dozu (prikazanu brojevima u posebnom prozoru).
  8. Kožu skupimo u nabora, izvršimo injekciju pod uglom od 90 stepeni i pritisnemo dugme za početak skroz.
  9. Čekamo 6-8 sekundi i izvučemo iglu.

Nakon svake injekcije preporučuje se zamjena stare igle novom. Sljedeća injekcija treba biti napravljena sa uvlakom od 2 cm od prethodnog. To se radi tako da se lipodistrofija ne razvija.

Video upute o upotrebi olovke za šprice:

Mnogi dijabetičari ostavljaju samo pozitivne kritike, jer je olovka za špricu mnogo praktičnija od obične insulinske šprice. Evo što kažu dijabetičari:

Adelaide Fox. Novopen Echo - moj ljubavni, neverovatni uređaj, savršeno funkcionira.

Olga Okhotnikova. Ako odaberete između Eho-a i PENDIQ-a, onda definitivno prvo, drugo ne vrijedi novca, vrlo skupo!

Želim ostaviti svoju recenziju kao ljekar i dijabetičar: „U djetinjstvu sam koristio olovku za brizgalice Ergo 2 Humapen, zadovoljan sam uređajem, ali nije mi se svidjela kvaliteta plastike (pukla je nakon 3 godine). Sada sam vlasnik metala Novopen 4, iako savršeno funkcionira. “

Novopen 4 je savršena olovka za brizgalice za insulin actrapid i protafan. Olovka za višekratnu upotrebu mnogo je praktičnija od klasičnih špriceva za izulin, razlika je primjetna. U Ukrajini morate dodatno platiti patrone, ali šta možete učiniti, ne želim se vratiti na boce!

Oba inzulina u olovkama štrcaljke su podjednako prozirna, a kako se ne bi zbunio bazni inzulin s onim kratkim koji je unesen u obične šprice, potrebno je koristiti inzulinske šprice različitog volumena. Ja sakupljam dnevnu dozu i ubrizgavam potrebni dio 3-4 puta iz jedne šprice.
Zdravlje svima!

Pas treba da ubrizgava inzulin (uopće nemam iskustva). Počeo sam davati injekcije jednokratnom olovkom, ali od pet, dva ne djeluju, kako izvući inzulin iz šprice iz njih i kako odrediti dozu?

U U100 štrcaljkama, 1 ml - 1 deo = 2 jedinice.
U U100 štrcaljkama, 0,5 ml - 1 deo = 1 jedinica.

Čuo sam da postoje olovke za špriceve s određivanjem razine šećera u krvi.
Možete li mi reći postoji li, i ako jeste, njen model.

To je samo poenta, da olovka za špriceve. Ranije je postojao takav model prije otprilike 5-7 godina. Izvan proizvodnje. Stoga sam pomislio da možda postoje analogi

Biomatic Pen je jedinstveno sredstvo za ličnu upotrebu, dizajnirano za administraciju hormona inzulina pacijentima koji pate od bolesti poput dijabetesa.

Olovka za špricer:

  • Izgleda kao jednostavna hemijska olovka koju je zgodno uvijek ponijeti sa sobom.
  • Služi kao špric za ubrizgavanje inzulina u krv, za osobe sa dijabetesom.
  • Prvi put je otkriven u prodaji prije 25 godina u Švicarskoj.

Danas mnoge poznate strane kompanije izrađuju takve olovke. Uz njihovu pomoć, vrlo je prikladno sami napraviti injekcije inzulina, jer je moguće unaprijed konfigurirati mjeru u jednoj jedinici preporučene stope inzulina. I tada pacijent neće trebati ponovno podešavati željenu dozu pri svakoj sljedećoj dozi.

Špricu proizvodi švajcarska kompanija Ipsomed. Kao i druge slične olovke za injekciju BiomatikPen, više liči na olovku od filca ili običnu olovku koja će biti nevidljiva dijabetičarima. Zaista, mnogi pacijenti koji pate od takve bolesti to kriju od drugih.

Upute za uporabu nalaze se u svakoj ambalaži uređaja. Olovka za injekciju ima zaštitnu kapicu koja sprečava da se bolesna osoba ozlijedi ako je nosi u džepu ili torbi. Ovaj dizajn ima elektronički zaslon koji prikazuje potrebnu količinu primijenjene doze.

Jednim klikom dozatora znači se mjera od 1 Jedinica. Najveći broj olovki za šprice za insulin BiomaticPen omogućava vam unošenje do 60 jedinica.

Sadržaj paketa:

  • Metalna futrola otvorena sa jedne strane. Uključuje čahuru napunjenu inzulinom,
  • Dugme, jednim klikom kojem se upravlja doza od 1 Jedinica,
  • Posebne igle za olovku za jednokratnu upotrebu šminke za jednokratnu upotrebu BiomatikPen, koje se moraju ukloniti nakon svake injekcije,
  • Zaštitna kapa koja pokriva štrcaljku nakon stavljanja,
  • Ergonomski slučaj u kojem se štrcaljka nalazi,
  • Ugrađena baterija puniće se za 2 godine neprekidne upotrebe,
  • Garancija švajcarskog proizvođača.

Trenutno se ovaj uređaj procjenjuje na oko 2900 rubalja.

Na službenoj web stranici ili u posebnoj trgovini bit će nam rečeno gdje kupiti špricu Pen BiomatikPen. Na primjer, na ovoj web stranici. U regijama u kojima postoje predstavništva kompanije Ipsomed, isporuku robe obavljat će kurirska kompanija kod kuće.

  1. Jednostavnost upotrebe. Ne morate imati dodatne akupunkturne vještine olovkom za špricevanje za ubrizgavanje hormona,
  2. Omogućuje upotrebu pacijenata svih dobnih skupina, u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama, gdje je potreban dobar vid. Pogotovo starije osobe
  3. Potrebna doza hormona daje se jednim klikom šprice,
  4. Zvuk koji čuju pacijenti oštećenog sluha
  5. Kompaktan kofer u koji možete saviti sve što vam je potrebno.
  1. Visoka cijena uređaja. S obzirom da pacijent s dijabetesom treba imati najmanje 3 komada za redovne doze.
  2. Ne podliježe popravci. Možda samo kupite novu štrcaljku,
  3. Miješanje otopine inzulina je neprihvatljivo.

Upute za upotrebu šiljke za olovku Biomatic Pen pažljivo opisuju svaku radnju davanja inzulina. Prije svega, trebate osigurati da datum isteka bočice s insulinom nije istekao, ambalaža je netaknuta. Neće biti teško sami napraviti dijabetes.

Da biste to učinili, morate:

  • Izvadite uređaj iz kućišta i uklonite zaštitnu kapu,
  • Stavite bočicu sa dozom inzulina,
  • Umetnite iglu za jednokratnu upotrebu,
  • Pritiskom na gumb uklonite postojeći zrak,
  • Protresite špricu sve dok rastvor ne dobije jednoliku konzistenciju,
  • Odredite željenu dozu inzulina tako što ćete ga provjeriti na zaslonu,
  • Tretirati kožu na mestu ubrizgavanja,
  • Umetnite iglu u određeno područje ubrizgavanja,
  • Izvadite iglu iz rukava nakon ubrizgavanja,
  • Stavite zaštitnu kapu na štrcaljku,
  • Sve što trebate stavite u poseban kofer.

Pacijenti koji pate od takve bolesti plaše se visokih troškova stjecanja olovke Biomatic Pen. Nakon što su ga isprobali samo jednom, s točnošću mogu reći da je ovaj uređaj prava stvar.

Pomagaće vam u transportu i u nepredviđenim okolnostima.. Ubrizgavanje inzulina u krv samo je potrebna stalna manipulacija dijabetičarima.

Razlika između Tujea i Lantusa

Studije su pokazale da Toujeo pokazuje efikasnu kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 1 i 2. Smanjenje nivoa glikoziranog hemoglobina u insulinu glargin 300 IU nije se razlikovalo od Lantusa.

Postotak ljudi koji su dostigli ciljani nivo HbA1c bio je isti, glikemijska kontrola dvaju inzulina bila je uporediva. U odnosu na Lantus, Tujeo ima postepenije oslobađanje inzulina iz taloga, pa je glavna prednost Toujeo SoloStar-a smanjeni rizik od razvoja teške hipoglikemije (posebno noću).

Značajke olovki za špriceve

Za razliku od inzulinskih šprica, olovke su prikladnije za ubrizgavanje i omogućuju vam davanje inzulina u bilo koje prikladno vrijeme. Pacijentima koji imaju dijabetes moraju napraviti injekcije nekoliko puta dnevno, tako da je takav inovativni uređaj pravi nalaz.

  • Olovka za špricer ima mehanizam za određivanje doze primenjenog insulina, koji vam omogućava da s velikom tačnošću izračunate dozu hormona.
  • Ovaj uređaj za razliku od insulinske šprice ima kraću iglu, dok se ubrizgana vrši pod uglom od 75-90 stepeni.
  • Zbog činjenice da igla ima vrlo tanku bazu, postupak unošenja inzulina u tijelo je prilično bezbolan.
  • Potrebno je samo nekoliko sekundi da promijenite omotač inzulinom, tako da dijabetičari uvijek mogu davati kratke, srednje i dugotrajne insuline, ako je potrebno.
  • Za one koji se plaše ubrizgavanja, razvijene su posebne olovke za špriceve koje mogu iglom ubaciti iglu u sloj potkožnog masnog tkiva pritiskom na gumb na uređaju. Ovaj postupak je manje bolan od standardnog.

Olovke za špriceve stekle su popularnost u svim zemljama sveta, uključujući u Rusiji. Ovo je vrlo zgodan uređaj koji se može lako nositi sa sobom u torbici, dok moderni dizajn omogućava dijabetičarima da se ne stide demonstrirati uređaj.

Punjenje je potrebno tek nakon nekoliko dana, tako da je takav uređaj praktičan za upotrebu tijekom putovanja. Doza na uređaju može se postaviti i vizualno i zvučno, što je vrlo pogodno za osobe sa oštećenim vidom.

Danas u specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći nekoliko vrsta olovaka za špriceve raznih poznatih proizvođača. Najpopularnija je olovka za špriceve

Značajke Biomatic Pen

BiomaticPen ima elektronski prikaz i prikazuje količinu doze uzete na ekranu. Jedan korak raspršivača je 1 jedinica, a maksimalni uređaj može primiti 60 jedinica. Komplet uređaja uključuje priručnik s uputama koji detaljno opisuje kako ubrizgati injekciju pomoću olovke za špriceve.

Za razliku od sličnih uređaja, olovka ne pokazuje koliko je inzulina ubrizgano i kada je ubrizgana zadnja injekcija. Uređaj se može koristiti samo s Pharmstandard inzulinama, koji se prodaju u spremnicima od 3 ml.

Prodaja Biosulina P i Biosulin N vrši se u specijaliziranim prodavaonicama i na Internetu. Točne informacije o kompatibilnosti uređaja mogu se dobiti u detaljnim uputama za olovku štrcaljke.

Uređaj ima poklopac otvoren iz jedne konusa, na koji je ugrađena čahura sa inzulinom. S druge strane slučaja, nalazi se gumb sa kojim je postavljena potrebna doza administriranog hormona.

Igla se ubacuje u rukavac izložen tijelu, koji se nakon ubrizgavanja uvijek mora izvaditi. Nakon ubrizgavanja, na štrcaljku se stavlja posebna zaštitna kapa. Uređaj je u praktičnom funkcionalnom kućištu koje možete nositi sa sobom. stoga nema potrebe koristiti inzulinsku štrcaljku.

Period upotrebe uređaja ovisi o vijeku trajanja baterije. Pod garancijom takav uređaj obično traje najmanje dvije godine. Nakon što baterija završi svoj vijek trajanja, ručicu morate potpuno zamijeniti. Olovka za špriceve sertifikovana je za prodaju u Rusiji.

Prosječna cijena uređaja je 2800 rubalja. Uređaj možete kupiti u specijaliziranoj trgovini. I takođe na Internetu. Olovka za štrcaljku BiomaticPen analog je prethodno izdatoj olovci za primenu insulina Optipen Pro 1.

Među glavnim značajkama uređaja mogu se prepoznati:

  1. Prisutnost praktičnog mehaničkog dozatora,
  2. Prisutnost elektronskog ekrana koji pokazuje odabranu dozu inzulina,
  3. Zahvaljujući pogodnoj doziranju, možete unijeti najmanje 1 Jedinicu i najviše 60 jedinica inzulina,
  4. Ako je potrebno, možete provesti dozu
  5. Zapremina insulinske kasete je 3 ml.

Prije kupnje bioPen olovke za špricanje preporučuje se posavjetovati se s liječnikom koji će vam pomoći odabrati pravu dozu i odabrati željenu vrstu inzulina.

Prednosti upotrebe

Da biste koristili olovku za špricu, ne morate imati posebne vještine, tako da je uređaj idealan za dijabetičare bilo koje dobi. U odnosu na inzulinske šprice, gdje je potreban jasan vid i izvrsna koordinacija, olovke za štrcaljke su jednostavne za korištenje.

Ako je kod upotrebe šprice vrlo teško birati potrebnu dozu hormona, tada poseban mehanizam olovke za špricu BiomatikPen omogućava podešavanje doziranja gotovo bez gledanja uređaja.

Osim prikladne brave, koja vam ne dozvoljava da unesete višak doze inzulina, olovka za šprice ima i nezamjenjivu funkciju zvučnih klikova prilikom prelaska na sljedeću dozu. Tako čak i slabovidni ljudi mogu sakupljati inzulin, fokusirajući se na zvučne signale uređaja.

U uređaj je ugrađena posebna tanka igla koja ne ozljeđuje kožu i ne uzrokuje bol. Takve tanke igle se ne koriste ni u jednoj inzulinskoj špricu.

Nedostaci upotrebe

Uprkos brojnim prednostima, olovke za brizgalice BiomaticPen takođe imaju nedostatke. Sličan uređaj ima takav mehanizam. Koje se ne mogu popraviti. Stoga, ako se uređaj pokvari, morat ćete kupiti novu olovku za špriceve po prilično visokoj cijeni.

Općenito, takav je uređaj veoma skup za dijabetičare, s obzirom na to da su za redovne injekcije potrebna najmanje tri takva uređaja za primjenu inzulina. Treći uređaj obično služi kao zamjena u slučaju nepredviđenog kvara jednog od uređaja.

Unatoč činjenici da su olovke za špriceve stekle dovoljnu popularnost u Rusiji, ne znaju svi kako ih pravilno koristiti, zbog činjenice da trenutno samo nekoliko njih kupuje takve uređaje. Moderne olovke za špriceve ne dopuštaju istovremeno miješanje inzulina, ovisno o situaciji.

Unošenje insulina pomoću olovke za špriceve

Ubrizgavanje inzulina olovkom za štrcaljku prilično je jednostavno. Glavna stvar je slijediti određeni slijed i pažljivo proučiti upute prije. Kako početi koristiti uređaj.

  • Prvi korak je uklanjanje olovke za špricu iz kućišta i odvajanje istrošenog poklopca.
  • Nakon toga, iglu morate pažljivo instalirati u slučaju uređaja, nakon što uklonite zaštitnu kapu s nje.
  • Da biste miješali inzulin koji se nalazi u rukavu, olovka štrcaljke snažno se okreće gore-dolje najmanje 15 puta.
  • U kućištu uređaja ugrađen je rukav. Nakon toga trebate pritisnuti gumb na uređaju da izbaci nakupljeni zrak iz igle.
  • Tek nakon provedenih gornjih postupaka moguće je započeti unošenje inzulina u tijelo.

Za provođenje injekcije na špricu olovke odabire se željena doza, koža na mjestu gdje će se injekcija izvršiti skuplja se u naboru, nakon čega morate pritisnuti tipku. Olovka za štrcaljku Novopen se takođe praktično koristi, ako neko ima ovaj poseban model.

Najčešće, rame, trbuh ili noga biraju se kao mesto za primenu hormona. Olovku za štrcaljku možete koristiti na skučenom mjestu, u tom slučaju injekcija se daje direktno kroz odjeću.

Procedura primjene inzulina je apsolutno ista kao ako se hormon ubrizgavao na otvorenu kožu.

Opis i specifikacije uređaja

Olovka za špriceve u Švicarskoj proizvodi Ipsomed, a u njenu kvalitetu nema sumnje. Kao i drugi uređaji ove vrste, izgleda vrlo poput obične hemijske olovke, koju uvijek i svuda možete ponijeti sa sobom, nevidljivo drugima. Ovo može biti važno za ljude koji ne žele reklamirati svoju bolest i više vole da ćute o činjenici da pate od dijabetesa. Uz to, zahvaljujući zaštitnoj kapici koja se nosi na igli, takav se uređaj može držati bilo gdje, a ne riskirati povrede.

Za razliku od nekih drugih sličnih uređaja, Biomatic Pen ne pohranjuje podatke o tome kada je napravljena zadnja injekcija i koja je bila njegova doza. Na ekranu se prikazuju samo podaci o tome koji je korak trenutno postavljen na dozatoru. Kada kupujete Ipsomed proizvode, morate se sjetiti da su za njega prikladne samo markirane bočice Pharmstandard inzulina: Bioinsulin R i Bioinsulin N (svaka tri mililitara). Korištenje hormonskih spremnika drugih proizvođača strogo je zabranjeno (u većini slučajeva oni se ionako neće uklapati u veličinu). Maksimalni kapacitet olovke za špricu je 60 jedinica inzulina. Početna kalibracija dozatora uključuje uporabu koraka jedne jedinice.

Tijelo uređaja otvara se s jedne strane kako bi se unutra stavila insulinska bočica. Na drugom kraju ručke nalazi se gumb sa kojim možete prilagoditi dozu primijenjenog hormona. Igla na olovci štrcaljke je uklonjiva i mora se odvojiti nakon sledeće injekcije.

Uređaj dolazi s praktičnom futrolom u koju možete pohraniti sve komponente i potrošni materijal. Olovka za štrcaljku ima ugrađenu bateriju koja se ne može napuniti. Kad se potroši više, uređaj će postati bezvrijedan. Proizvođač tvrdi da baterija traje dvije godine, što je prikazano i u garancijskom listu.

Danas takav uređaj košta u prosjeku oko 2800-3000 rubalja. Preporučuje se kupovina samo u firmama trgovina i velikim ljekarnama. Isto se odnosi i na Pharmstandard insulinske bočice, koje ne treba kupovati u internetskim trgovinama i na drugim sumnjivim mjestima. Kao rezultat toga, život osobe može ovisiti o kvaliteti potrošnog materijala, što znači da štednja nije praktična.

Prednosti i nedostaci

Olovka za švicarsku špricu ima niz prednosti u odnosu na slične uređaje drugih proizvođača. Oni primarno uključuju:

  • praktičnost podešavanja dozatora, pomoću kojeg možete brzo podesiti dozu u jačini od 1 do 60 jedinica inzulina,
  • dovoljno veliki kapacitet olovke za špriceve, što omogućava upotrebu boca od tri mililitara,
  • prisutnost elektronskog ekrana na kojem je prikazana trenutna doza,
  • ultra tanku iglu, zahvaljujući kojoj injekcije postaju gotovo bezbolne u odnosu na uobičajene insulinske šprice,
  • zvučna obavijest pri povećanju i smanjenju doze pritiskom na tipku (vrlo pogodno za osobe sa slabim vidom koji ne mogu vidjeti brojeve na ekranu),
  • injekcije se mogu izvesti pod uglom od 75–90 stepeni u odnosu na površinu kože,
  • sposobnost brze zamjene boce inzulina sa spremnikom hormona kratkog, srednjeg ili dugotrajnog djelovanja.

Uopšteno, uređaj ima intuitivno sučelje i mogu ga lako koristiti i stariji ljudi i djeca. Jednostavnost njegove upotrebe jedna je od glavnih prednosti zbog koje se ova olovka za štrcaljke široko koristi.

Što se tiče nedostataka, uređaj kompanije Ipsomed ima ih, kao i bilo koji drugi uređaj ove vrste. Uglavnom su:

  • visoke cijene samog uređaja i potrošnog materijala (s obzirom na to da dijabetičar treba imati dvije ili tri takve olovke u slučaju da se jedna od njih pokvari, ne može svaki pacijent priuštiti taj uređaj),
  • nemogućnost popravka (kada se baterija istroši ili se neki od komponenti razbije, ručicu ćete morati baciti),
  • nemogućnost promjene koncentracije otopine inzulina (to se lako može učiniti pomoću inzulinskih šprica),
  • u prodaji mogući nedostatak potrošnog materijala za olovke, pogotovo daleko od većih gradova.

Korak po korak uputstva

Upute za uporabu, koje se isporučuju s olovkom za šprice, detaljno opisuju cijeli niz koraka za injekciju. Dakle, da biste samostalno ubrizgali sebe, morate:

  • izvadite uređaj iz kućišta (ako ga pohranite tamo) i uklonite poklopac s igle,
  • postavite iglu u predviđeni prostor,
  • ako čahura s inzulinom nije prethodno umetnuta u olovku štrcaljke, učinite to (zatim pritisnite dugme i pričekajte dok zrak ne izađe iz igle),
  • lagano protresite olovku tako da insulin dobije jednoliku konzistenciju,
  • podesite potrebnu dozu vođenu indikacijama na ekranu i zvučnim signalima,
  • povucite kožu sa dva prsta i formirajte na tom mjestu injekciju (najbolje je ubrizgati u ramena, trbuh, kukove),
  • izvadite iglu i postavite je u prvobitni položaj,
  • zatvorite poklopac i stavite uređaj u futrolu.

Prije nego što nastavite s gore navedenim koracima, provjerite da kupljeni inzulin nije istekao, a ambalaža nije oštećena. U suprotnom, rukav s hormonom treba zamijeniti.

Zaključak

Olovka za injekciju Ipsomed u cjelini se ne razlikuje mnogo od sličnih uređaja, ali može se pohvaliti istinskim švicarskim kvalitetom i pouzdanošću. Jedan od očitih nedostataka je nemogućnost popravka i zamjene baterije, ali uređaj može raditi s više od dvije godine s početnom konfiguracijom. Mnogi se pacijenti plaše prilično visokih troškova ove olovke za špriceve, ali većina pregleda i dalje kaže da ima idealan omjer cijene i kvalitete.

Rinsulin NPH - upute za upotrebu

Da bi se utvrdila ispravna doza inzulina, potrebna je individualna konsultacija liječnika, ubrizgavanje se određuje ovisno o ukupnoj razini glukoze u krvi. Prosječna dnevna doza je obično od 0,5 do 1 IU / kg.

Pažljivu pažnju treba posvetiti starijim pacijentima. To je zbog činjenice da za osobu u starosnoj dobi postoji visoki rizik od hipoglikemije, prema tome, količina primenjenog lijeka izračunava se uzimajući u obzir ovu osobinu starijeg organizma.

Isto vrijedi i za pacijente s problemima jetre i bubrega.

Ni u kojem slučaju se inzulin ne smije smrzavati, preparat sobne temperature mora se davati supkutano u butini, prednjem trbušnom zidu, ramenu ili zadnjici. Mjesto ubrizgavanja nakon injekcije se ne može masirati.

Prije upotrebe lijeka, rinsulinske patrone je potrebno valjati u dlanovima kako bi se suspenzija rinsulina ravnomjerno rasporedila i izbjegao talog. Suspenziju na ovaj način izmešajte najmanje 10 puta.

Potrebno je ubrizgati inzulin supkutano jednom dnevno u isto vrijeme. Nije namijenjeno za intravensku primjenu.

Dozu i vrijeme primjene liječnik odabire pojedinačno pod stalnim nadzorom glukoze u krvi. Ako se promijeni način života ili tjelesne težine, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Dijabetičarima tipa 1 Toujeo se daje 1 put dnevno u kombinaciji s ubrizganim ultra kratkim inzulinom uz obroke. Lijek glargin 100ED i Tujeo nisu bioekvivalentan i ne zamjenjuju se.

Prelaz sa Lantusa provodi se s izračunavanjem 1 do 1, ostale insuline dugog djelovanja - 80% dnevne doze.

Zabranjeno je miješati sa drugim inzulinama! Nije namijenjeno za inzulinske pumpe!

S / c, u ramenu, bedrima, zadnjici ili trbuhu. Dozvoljeno je intramuskularno davanje.

Dozu Humulin® NPH liječnik odredi pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. U / u uvođenju lijeka Humulin® NPH je kontraindiciran.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. Uz s / c davanje inzulina, mora se paziti da se ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina. Režim davanja inzulina je individualan.

Priprema za uvod

Za preparat Humulin® NPH u bočicama. Neposredno prije upotrebe, bočice Humulin® NPH moraju se nekoliko puta valjati između dlanova dlanova sve dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko.

Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon miješanja ili se čvrste bijele čestice lijepe na dno ili zidove bočice, stvarajući učinak mrazastog uzorka.

Koristite inzulinsku špricu koja odgovara koncentraciji ubrizgavanog inzulina.

Za Humulin® NPH u patroni. Neposredno prije upotrebe, Humulin® NPH patrone treba valjati između dlanova 10 puta i protresti, okrećući se i 180 ° 10 puta sve dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko.

Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svakog uloška je mala staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina.

Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja. Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni.

Ketridže nije moguće napuniti. Prije ubrizgavanja potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju olovke za špricu za primjenu inzulina.

Za Humulin® NPH pripravak u olovci za injekciju QuickPen ™. Prije ubrizgavanja, trebali biste pročitati QuickPen ™ upute za upotrebu šprice.

Vodič za olovke QuickPen ™ špricer

QuickPen ™ olovka za špriceve je jednostavna za upotrebu. To je uređaj za primjenu inzulina (olovka za injekciju inzulina) koji sadrži 3 ml (300 PIECES) pripravka inzulina s aktivnošću od 100 IU / ml.

Možete unijeti od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji. Dozu možete postaviti s tačnošću od jedne jedinice.

Ako je utvrđeno previše jedinica, doza se može korigirati bez gubitka inzulina. Olovka za injekciju QuickPen ™ preporučuje se za upotrebu s iglama Becton, Dickinson i Company (BD) za olovke štrcaljke.

Prije upotrebe olovke za štrcaljku, provjerite je li igla u potpunosti pričvršćena za olovku štrcaljke.

U budućnosti treba slijediti sljedeća pravila.

1. Slijedite pravila asepsije i antiseptika koje preporučuje vaš ljekar.

3. Odaberite mjesto za injekcije.

4. Obrišite kožu na mjestu ubrizgavanja.

5. Naizmenična mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto upotrebljava ne više od otprilike jednom mjesečno.

Priprema i uvod QuickPen ™ olovke za brizgalice

1. Povucite poklopac olovke za špricu da biste je uklonili. Ne rotirajte poklopac. Ne uklanjajte naljepnicu sa olovke štrcaljke. Obavezno provjerite ima li inzulin vrstu inzulina, datum isteka, izgled. Nežno prebacite olovku za štrcaljku 10 puta između dlanova i okrenite olovku za brizgalicu 10 puta.

2. Uzmi novu iglu. Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle. Upotrijebite alkoholni tampon da obrišete gumeni disk na kraju nosača uloška. Pričvrstite iglu u poklopcu, aksijalno, na olovku štrcaljke. Zavijte iglu do kraja.

3. Uklonite spoljni poklopac sa igle. Ne bacajte. Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

4. Provjerite QuickPen ™ špricu za inzulin. Svaki put kada biste trebali provjeriti unos insulina.Provjeru isporuke inzulina iz olovke za šprice treba obaviti prije svake injekcije prije nego što se pokaže djelić inzulina kako bi se osiguralo da li je olovka za špricu spremna za dozu.

Ako ne provjerite unos inzulina prije nego što se pojavi trik, možete dobiti premalo ili previše inzulina.

Rinsulin NPH Cijena

Raspon cijena lijekova u ljekarnama u Moskvi je mali i obično se određuje veličinom trgovačke marže u određenoj ljekarni.

"Dežurne apoteke na aveniji Ryazan"

U Rusiji se Tujeo izdaje besplatno sa receptom. U Ukrajini nije uvrštena na listu besplatnih lijekova, pa morate kupovati o svom trošku. Možete kupiti u ljekarni ili bilo kojoj internetskoj trgovini za dijabetičare. Prosječna cijena inzulina glargin 300 PIECES - 3100 rubalja.

Dijabetička recenzija

Victor, 56. Unošenje inzulina - sastavni dio mog života dugi niz godina. Jednostavne i razumljive upute, jednostavna upotreba - izvrsna opcija liječenja, pogodna za mnoge. Nuspojave su se pojavile samo jednom - vrtoglavica. Odmah su obavijestili liječnika da se više nisu pojavljivali simptomi.

Anna, 36. Tokom trudnoće prebacila se na olovku za injekcije - ubrizgavanje je bilo pojednostavljeno. Mnogo je jednostavnije i praktičnije raditi s takvim patronama - pitanje sterilnosti rješava se samo od sebe. Beba se rodila zdrava, kako je i obećao lekar. Nastavio sam koristiti drogu, za čim ne žalim.

Svetlana, 44 Kad mi je kćerka dijagnosticirala dijabetes, dogodio se šok. Pokazalo se da je u prvoj fazi sve lako riješiti rinsulinom i redovitim injekcijama. U početku su se plašili uložaka sa olovkom špriceva, a zatim su se navikli. Lijek ne uzrokuje poteškoće u upotrebi, dijete bi se moglo samostalno nositi čak i u školi.

Ako već koristite Tujeo, upišite svoja iskustva u komentarima!

Ostavite Svoj Komentar