Dijabetes i sve o njemu

Dobar dan Propisao mi je Combilipen za liječenje neuralgije. Međutim, moja glavna bolest je dijabetes. Mogu li istovremeno uzimati lijek s drugim lijekovima?

Pozdrav Tamara Nikolaevna! Combilipen sadrži vitamine grupe B. Njegov efekat se očituje u smanjenju boli i upalnih procesa, poboljšanju cirkulacije krvi i provođenju impulsa duž nervnih vlakana.

Indikacije za imenovanje Combilipena uključuju neuritis, neuralgiju, parezu i bol s radikulitisom, mialgijom. Kod dijabetes melitusa, ovaj lijek se često koristi u liječenju polineuropatije.

Pod utjecajem tiamina, piridoksina i cijanokobalamina smanjuje se sindrom boli i vraća se oslabljena osjetljivost u donjim ekstremitetima, ubrzava se regeneracija tkiva u slučaju sindroma dijabetičkog stopala. Učinak ovog lijeka izraženiji je u neuropatskoj varijanti dijabetičke polineuropatije.

Da bi se postigao maksimalan učinak, Combilipen se koristi na početku terapije za intramuskularnu primjenu. Ovaj kurs traje od 7 do 10 dana, a potom možete preći na oblik tableta i koristiti injekcije dva puta sedmično.

Lijek je veoma efikasan i dobro se podnosi.

Od nuspojava najčešće se nalaze alergije kod dijabetesa i tahikardije. Tokom liječenja Combilipenom, alkohol treba potpuno isključiti.

Kombilipen - upute za upotrebu

Lijek pripada složenim multivitaminskim agensima neurotropnog djelovanja, koristi se za liječenje neuroloških patologija. Kombinirani vitamini namijenjeni su:

  • povećati cirkulaciju krvi,
  • poboljšati metabolizam
  • otkloniti upalu nervnih trupa,
  • popraviti oštećeno tkivo nervnih vlakana,
  • smanjiti bol uzrokovan oštećenjem perifernog nervnog sistema,
  • normalizacija provođenja nerva,
  • jačanje imuniteta, povećanje stabilnosti obrambene snage tijela na štetne faktore: stres, pušenje, konzumiranje alkohola.

Složen učinak injekcija pružaju aktivni elementi koji su dio Combilipena u ampulama: benfotiamin (oblik topivog u mastima vitamina B1) - 100 mg, piridoksin hidroklorid (vitamin B6) - 100 mg, cijanokobalamin (vitamin B12) - 1000 µg, lidokain hidroklorid - 20 mg. Otopina za injekcije sadrži pomoćne sastojke:

  • natrijum tripolifosfat,
  • natrijum hidroksid
  • kalijum heksacijanoferrat,
  • benzil alkohol
  • voda za ubrizgavanje

Obrazac za puštanje

Lijek Combilipen dostupan je u obliku tableta i otopina za injekcije u ampulama. Sastav tableta malo se razlikuje od injekcija. Kartice Kombilipen od aktivnih tvari ne sadrže lidokain, a iz dodatnih elemenata u sastav tableta spadaju:

  • talk u prahu
  • karmeloza natrijuma
  • saharoze
  • celuloza
  • povidone
  • kalcijum stearat
  • polisorbat-80.

Injekcije su tekućina u obliku ružičasto-rubinaste boje s oštrim specifičnim mirisom. Kombilipen u ampulama sadrži dva mililitara injekcije. Injekcije se pakuju u ćelijske sklopove od 5 ili 10 komada. U vanjskoj kutiji se stavlja scarifier ako na ampulama nema ureza ili lomljivih točaka. Lijek se izdaje u ljekarni na recept. Treba čuvati ampule na temperaturi od 8 stepeni u zatvorenom, bez sunčeve svetlosti. Rok trajanja lijeka je 2 godine.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Djelovanje lijeka omogućeno je aktivnom mješavinom vitamina iz grupe B koji se odlikuju blagotvornim učinkom na ljudski nervni sistem, regenerativnom sposobnošću u upalnim i degenerativnim procesima u živčanom tkivu i mišićno-koštanom sistemu. Glavna aktivna supstanca je tiamin (vitamin B1), vitamini B6 i B12 pojačavaju njegov učinak i igraju važnu ulogu u metaboličkim procesima. Farmakološki učinak Combibipena postiže se sljedećim svojstvima aktivnih tvari:

  1. Vitamin B1. Ranije se zvao Anevrin, jer je njegovo otkriće povezano s bolešću nervnog sistema - uzmi-uzmi. Ovu bolest karakteriše umor, smanjene mentalne sposobnosti, bol zbog lokacije nervnih vlakana i paraliza. Tvar je u stanju vratiti funkciju živčanog tkiva u gore navedenoj bolesti, sa moždanim rastom mozga i cerebralnog rasta. Njegova uloga je da obezbedi glukozu normalnim nervnim ćelijama. Uz nedostatak glukoze oni se deformišu, što dovodi do oslabljenih funkcija - provođenja impulsa. Tiamin pruža kontrakciju srčanog mišića.
  2. Vitamin B6. Neophodan je za pravilan metabolizam, normalnu hematopoezu, uz pomoć procesa pobuđivanja i inhibicije, prenosa impulsa na mjestima dodirivanja živčanih vlakana. Omogućava sintezu hormona noradrenalina i adrenalina, transport sfingozina - supstance koja je dio živčane membrane. Uz pomoć vitamina, nastaje stvaranje serotonina koji je odgovoran za san, apetit i emocije osobe.
  3. Vitamin B12. U organizam ulazi s hranom životinjskog porijekla. Sudjeluje u biosintezi acetilkolina, odgovornog za provođenje živčanih impulsa. Potrebno je za normalnu hematopoezu, uz pomoć tvari nastaju crvena krvna zrnca otporna na hemolizu. Odgovorna za sintezu mijelina - komponente živčanog omotača. Esencijalno za metabolizam folne kiseline. Sudjeluje u sintezi aminokiselina - građevinskog materijala za stanice epitelnog sloja, regulira proizvodnju hormona genitalijama. Povećava regenerativnu sposobnost tkiva, usporava starenje organizma. U stanju je stvoriti analgetski učinak i povećati učinak anestetika, normalizirati krvni tlak.
  4. Lidokain. Zauzima međupredmetni položaj između aktivnih i pomoćnih elemenata. Ne odnosi se na vitamine, već je anestetik. Zahvaljujući tvari, injekcija postaje bezbolna. Osim toga, element djeluje na širenje krvnih žila i pomaže tijelu da upije vitamine.

Kombilipen injekcije - šta je propisano

Sposobnost vitaminskog preparata da blagotvorno deluje na nervni sistem, obnavlja nervno tkivo i njihovu provodljivost, smanjuje bol tokom upalnih i degenerativnih procesa u nervnim vlaknima i mišićno-koštanom sistemu koristi se za lečenje:

  • bolesti mišićno-koštanog sistema,
  • neuritis lica,
  • interkostalna i trigeminalna neuralgija,
  • polineuropatije alkoholne, dijabetičke etiologije,
  • lumbalna ishijalgija,
  • sindrom boli, koji je uzrokovan degenerativnim promjenama vratne, cervikoobrahijalne i lumbalne kralježnice (osteohondroza).

Kao multivitaminski preparat, injekcije Kombilipen imaju opšti efekat jačanja. Pozitivni rezultati se primjećuju prilikom propisivanja injekcija pacijentima u postoperativnom periodu. Lijek je dobio dobre kritike od liječenih pacijenata. Nakon završetka tečaja liječenja, pacijenti su primijetili poboljšanje stanja kože, navalu energije i smanjenje umora.

Kontraindikacije

Da bi se postigao rezultat, injekcije Kombilipen sadrže visoku koncentraciju bioaktivnih supstanci. Takva količina vitamina ponekad može, pored terapijskog učinka, štetiti i tijelu. Ne preporučuje se propisivanje lijeka pacijentima:

  • u reakciji na vitamine grupe B,
  • urođeno ili stečeno kardiovaskularno zatajenje,
  • tromboza, tromboembolija.

Doziranje i primjena

Jedna ampula za injekciju sadrži frakcijsku (dnevnu) dozu ubrizgavanja od 2 ml. Kako uboditi Combilipen pacijentu? Lijek se daje duboko intramuskularno. Ova metoda omogućava taloženje bioaktivnih tvari, produžava djelovanje vitamina - čime se postiže njihova najbolja apsorpcija. S ozbiljnim simptomima, prisutnošću boli u prvoj sedmici propisano je svakodnevno uzimanje lijeka.

Nakon poboljšanja stanja, doziranje se smanjuje - rade se 2-3 injekcije sedmično. Kod blažih oblika bolesti injekcije se propisuju u roku od 2-3 dana tokom 7-10 dana. Trajanje injekcijskog razdoblja ne smije biti veće od 14 dana. Režim kombinacije i trajanje liječenja određuje liječnik. Nakon 10-14 dana injekcija može vam propisati tabletu.

Posebna uputstva

Upotreba lijeka Combilipen se ne preporučuje osobama uključenim u procese koji zahtijevaju pojačanu pažnju ili brzu reakciju. Ovo se posebno odnosi na opasne industrije kako bi se isključila mogućnost ozljede pacijenta. Potrebno je odustati od vožnje dok uzimate drogu, jer učinak droge usporava reakciju vozača.

Tokom trudnoće

Uputa sadrži upozorenja o upotrebi Kombilipen injekcija tokom trudnoće i dojenja. To se objašnjava mogućnošću apsorpcije bioaktivnih tvari u mlijeku tijekom hranjenja novorođenčeta ili prodorom aktivnih elemenata kroz placentu. Visoke koncentracije aktivnih sastojaka injekcija Combilipen mogu naštetiti mladom tijelu ili negativno uticati na razvoj fetusa.

U detinjstvu

Kontraindikacije za lijek Combilipen uključuju djetinjstvo i adolescenciju. Ne možete propisati lijek djeci zbog sadržaja benzil alkohola u injekcijama. Nema podataka o studijama o učinku aktivnih elemenata ovog lijeka na dječji organizam, tako da se uzimanje lijeka ne preporučuje zbog rizika od štete djetetu.

Interakcija lijekova

Prije propisivanja injekcija liječnik pita pacijenta o prisutnosti kroničnih bolesti i upotrebi lijekova - lijek može komunicirati s drugim tvarima i povećati njihovu toksičnost ili smanjiti terapijski učinak. Napomena:

  1. Vitamin B1 u potpunosti se razgrađuje pod utjecajem oksidacijskih sredstava (sulfita), fenobarbitala, riboflavina.
  2. Vitamini grupe B i lijek Levodopa koji je propisan za Parkinsonovu bolest, međusobno smanjuju terapijski efekat.
  3. Vitamin B12 nije kompatibilan sa solima teških metala i askorbinskom kiselinom.
  4. Bakar ubrzava uništavanje vitamina B1.

Interakcija sa alkoholom

Dramatično smanjuje apsorpciju tiamin (vitamina B1) alkohola, zbog čega je, dok uzimate Combiben injekcije, upotreba alkoholnih pića zabranjena. Ne možete istovremeno uzimati injekcije lijeka i lijekova koji sadrže etilni alkohol. Ova kombinacija smanjuje efikasnost lijeka Combilipen na tijelu pacijenta.

Nuspojave

Injekcije Kombilipen ne sadrže elemente koji mogu toksično utjecati na pacijentovo tijelo, ali bioaktivne tvari mogu izazvati reakciju organizma u obliku:

  • alergijske manifestacije (svrbež, urtikarija, kratkoća daha, anafilaktički šok, Quinckeov edem),
  • tahikardije iz kardiovaskularnog sistema,
  • metabolički poremećaji (prekomjerno znojenje, akne, hiperhidroza),

Predoziranje

Postoje slučajevi da se s uvođenjem injekcija u početku ne primjećuju nuspojave lijeka i pojavljuje se reakcija s povećanjem doza. U bolesnika s predoziranjem moguće je primijetiti pojavu svrbeža, urtikarije, osipa na koži, pretjeranog znojenja, vrtoglavice, mučnine, povraćanja i poremećaja srčanog ritma. Sadržaj želuca odmah isperite, uzmite aktivni ugalj i posavjetujte se s liječnikom kako bi vam propisao simptomatsko liječenje.

Ampule za injekcije Combilipen proizvodi udruga Pharmstandard iz grada Ufe. U ljekarnama možete kupiti slične po sastavu takve lijekove domaće farmakološke industrije kao što su Vitagamma i Trigamma. Od stranih lijekova, Neurorubin (zemlja proizvođača - Norveška), Neurobion (zemlja proizvodnje - Njemačka) i Milgamma (zemlja proizvodnje - Austrija) posjeduju ista svojstva. Strani lijekovi se razlikuju od Combilipen injekcija po višoj cijeni.

Cijena Combilipena

Combilipen injekcije su dobile pozitivne kritike u vezi sa kombinacijom niske cijene i terapijskog učinka. Cijena lijeka ovisi o cjenovnoj politici lanca ljekarni i ambalaže. Cijene lijeka u ljekarnama u Moskvi predstavljene su u tabeli:

Intramuskularna injekcija

Kombilipen, 5 ampula

Kombilipen, 10 ampula

Lice me jako boli. Doktor je dijagnosticirao trigeminalnu neuralgiju i propisao injekcije Combilipen. Već trećeg dana bol je počeo da slabi i deseti dan je potpuno nestao do kraja kursa. Čak sam bio iznenađen što sam se tako brzo izliječio. Doktor je upozorio da su moguće alergije, ali kod mene je sve ispalo dobro.

Imam osteohondrozu i ljekar mi je propisao da ubrizga Combilipen 10 dana. Danas je treći dan i više ne mogu da izdržim. Vrtoglavica i slabost jako su me mučili, mislila sam da će proći, ali stanje mi se samo pogoršava. Prvi dan nisam mogao normalno raditi, a danas je čak i teško hodati. Sama sam otkazala injekcije, sutra idem kod doktora na novi sastanak.

Boljela su me leđa. Išao sam kod doktora i on mi je preporučio injekcije Kombilipen. Nakon deset dana liječenja počela se osjećati bolje. Bio sam ugodno iznenađen. Nakon završetka injekcije primijetio sam da se moje stanje kose, kože i noktiju poboljšalo. Sutra ću pitati doktora koliko često možete koristiti lijek. Svidio mi se rezultat.

Sastav i oblik oslobađanja

Sredstvo "Kombilipen" proizvodi se u 2 oblika: otopina i tablete. Sastav otopine uključuje takve glavne komponente: tiamin hidroklorid, piridoksin hidroklorid, lidokain hidroklorid i cijanokobalamin. Dodatni su natrijum hidroksid i posebna pročišćena voda. U jednoj tableti nalaze se aktivne tvari: piridoksin hidroklorid, cijanokobalamin i benfotiamin. Dodatne komponente: saharoza, povidon, mikrokristalna celuloza. Tablete su smještene u blisterima i upakovane u kutije. Rešenje je u ampulama od 2 ml koje se nalaze u kartonskoj kutiji.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Mehanizam djelovanja Combilipena kod dijabetesa

Koristeći tiamin hidrohlorid moguće je hraniti živčane ćelije glukozom. Prekomjerno mala količina izaziva deformaciju i rast živčanih završetaka, što naknadno uzrokuje smetnje u njihovom radu. Sledeća aktivna komponenta - piridoksin hidroklorid ima uticaj na metaboličke procese u centralnom nervnom sistemu. Cijanokobalamin je uključen u sintezu nukleinskih kiselina i povećava obnovu tjelesnih tkiva.

Lijek "Kombilipen": sastav i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u dva oblika. Često liječnici pacijentima propisuju tablete. Bijele tablete su dvokonveksne. Glavne komponente ovdje su vitamini skupine B, uključujući benfotiamin (u 1 tableti - 100 mg tvari), piridoksin hidroklorid (100 mg), kao i cijanokobalamin (2 µg). Kao pomoćna sredstva koriste se karmeloza, saharoza, talk, povidon, kalcijum stearat, mikrokristalna celuloza i polisorbat.Pored toga, lijek "Combilipen" proizvodi se u obliku ružičaste injekcije za ubrizgavanje. Ampule sadrže 2 ml tečnosti, a 1 ml lijeka sadrži 50 mg tiamin hidroklorida, 50 mg piridoksin hidroklorida, kao i 10 mg lidokaina i 500 μg cijanokobalamina. Otopina takođe sadrži benzil alkohol, natrijum tripolifosfat, kalijum heksacijanoferrat, natrijum hidroksid i pročišćenu vodu za injekcije.

Korisna svojstva vitaminskog kompleksa

Nije tajna da su vitamini izuzetno važne materije za ljudsko telo. Posjedujući biološku aktivnost, sudjeluju u gotovo svim metaboličkim procesima, osiguravajući normalno funkcioniranje organa. Zato doktori tako često pacijentima propisuju lijek "Combilipen". Pregledi stručnjaka pokazuju da lijek zaista ima pozitivan učinak na zdravstveno stanje. Posebno je vitamin B1 uključen u živčane impulse. Vitamin B6 neophodan je za normalan metabolizam. Učestvuje u procesima hematopoeze, obezbeđuje stvaranje kateholamina, a takođe reguliše rad centralnog i perifernog nervnog sistema. Vitamin B 12 potreban je za sintezu mijelina i nukleotida. Takođe reguliše stvaranje krvi i osigurava normalan rast organizma.

Indikacije za upotrebu

Ovaj lijek se najčešće koristi u modernoj neurologiji. Posebno se propisuje pacijentima koji pate od trigeminalne neuralgije. Indikacije za prijem su polineuropatije različitog porijekla, uključujući one povezane s dijabetes melitusom i hroničnim alkoholizmom. Lijek pomaže ublažavanju glavnih simptoma upale živca lica. Učinkovito se nosi i sa bolom koji se javlja kod različitih bolesti kralježnice, uključujući radikularni sindrom, interkostalnu neuralgiju itd.

Lijek "Combilipen" (tablete): upute za upotrebu

Naravno, samo doktor može preporučiti osobi da uzme takav lijek. Napokon, samo specijalista ima potrebne vještine kako bi se pravilno odredio dozu i trajanje terapije pomoću lijeka "Combilipen Tabs". Upute za upotrebu ovdje su prilično jednostavne: trebate uzimati jednu tabletu 1-3 puta dnevno. Lijek je najbolje piti nakon obroka. Kurs liječenja u pravilu ne prelazi četiri sedmice. U složenijim slučajevima tablete se kombiniraju sa intramuskularnom primjenom lijeka. U blagim oblicima bolesti pacijentu se propisuje 2 ml otopine dva ili tri puta sedmično (tečaj traje oko 10 dana). U težim situacijama tokom prve sedmice, pacijenti se svakodnevno daju ampulama lijeka i tek nakon toga smanjuju dozu. Trajanje terapije određuje se pojedinačno, ali u pravilu ne prelazi dve nedelje.

Lijek "Combilipen": pregledi pacijenata i ljekara

Recenzije o ovom lijeku uglavnom su pozitivne. Ljekari smatraju da je lijek neophodnim za liječenje određenih neuroloških bolesti, a ponekad ga preporučuju kod iscrpljivanja organizma. Pacijenti primjećuju da injekcije nisu bolne, a efekat se pojavljuje odmah. Rješenje ne samo da normalizira funkcioniranje živčanog sustava, već zahvaljujući sadržaju lidokaina brzo ublažava bol. Prednosti uključuju nisku cijenu - popularni analozi lijekova su najmanje dvostruko skuplji.

Uputstvo za upotrebu

Otopina Kombilipen namenjena je intramuskularnoj primjeni. U slučaju kada se simptomatologija bolesti manifestuje snažno, intramuskularne injekcije se daju 2 tjedna svake sedmice. Tada se doza smanjuje na 2 puta sedmično. Ovaj režim lečenja traje 14 dana. Ako bolest prođe u blagom obliku, injekcije se daju 2 puta sedmično tokom 7 dana. Što se tiče tableta Kombilipen, treba ih piti nakon jela, ispirati obilnom količinom tečnosti. Uglavnom se propisuju 3 tablete jednom dnevno. Trajanje terapije i tačna doza propisuje isključivo lekar.

Lijekovi u velikim dozama mogu se koristiti ne više od mjesec dana. Tada se doza smanjuje ili je propisan drugi lijek.

Nuspojave

Uputa za upotrebu "Combibipen" rekla je da lijek uglavnom dobro podnosi i ne izaziva nuspojave. U izuzetnim situacijama pacijenti primjećuju razvoj sljedećih nuspojava:

  • svrbež i paljenje kože,
  • urtikarija
  • natečenost,
  • poremećaj srčanog ritma,
  • osip na koži,
  • pretjerano znojenje.
Vratite se na sadržaj

Analozi lijeka

U farmaceutskim lancima predstavljen je širok izbor ljekovitih vitaminskih kompleksa. Međutim, neki od njih nemaju isti sastav kao Combilipen. Zato je strogo zabranjeno samostalno mijenjati lijekove koje je propisao ljekar na njegov analog. Samo-lijek je prepun ozbiljne štete zdravlju. Milgamma je najpopularniji analog koji liječnici propisuju pacijentima koji imaju dijabetes. Lijek ima sličan mehanizam djelovanja na tijelo, kao "Combilipen". Ali imajte na umu da je cjenovna kategorija ovih pilula viša.

Uslovi skladištenja i prodaje

Za kupovinu u lancu ljekarne Combilipen trebat će vam recept liječnika koji je ovjeren njegovom pečatom. Dopušteno je skladištenje lijeka u obliku otopine u sobi, temperaturni pokazatelji u kojima ne prelaze 8 stupnjeva. Lijek se čuva u tabletama na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni. Farmaceutski proizvod treba biti u suvoj prostoriji, u kojoj je pristup djeci ograničen i na direktnom suncu. Dozvoljeno je spremiti proizvod najviše dvije godine od datuma proizvodnje, što je naznačeno na kartonskoj ambalaži. Nakon isteka roka upotrebe lijek je zabranjen, jer to može negativno uticati na vaše zdravlje.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Komponente otopine za ubrizgavanje i efekat na organizam

Jedan mililitar tekućine za ubrizgavanje sadrži:

  • tiamin (vitamin B-1) - 100 mg,
  • piridoksin (vitamin B-6) - 100 mg,
  • cijanokobalamin (vitamin B-12) - 1 mg,
  • lidokain - 20 mg.

U obliku dodatnih komponenti u proizvodnji Combilipene-a u obliku injekcijske tekućine, koristili smo:

  1. benzil alkohol
  2. natrijum hidroksid
  3. natrijum tripolifosfat,
  4. natrijum heksacijanoferrat,
  5. tečnost za ubrizgavanje

Tiamin pomaže u potpunosti provoditi stimulaciju živaca u spojevima. Takođe, ova komponenta favorizuje transport šećera u ćelijsku strukturu nervnog tkiva. Uz to, tvar je uključena u metaboličke procese, poput metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina. Ova komponenta izuzetno je važna za aktivnost mozga, doprinosi poboljšanju funkcionalnosti mozga. Učestvuje u održavanju normalne funkcije miokarda.

Pod djelovanjem piridoksina nukleinske kiseline se bolje sintetiziraju, penetracija proteina i masti se normalizira. Ova komponenta sudjeluje u proizvodnji norepinefrina i adrenalina, a također pomaže u poboljšanju transporta tvari koja se nalazi u živčanoj membrani sfingozina. Pored toga, pogoduje konverziji triptofana u niacin.

Ljudima koji pate od dijabetesa, vitamin B-6 pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Pomaže u smanjenju potrebe tijela za inzulinom. Iz tog razloga, dijabetičari bi uvek trebali konsultovati lekara pre uzimanja lekova koji sadrže piridoksin. Ako je propisan takav lijek, morate pažljivo nadzirati očitanja glukoze u krvi.

Cijanokobalamin aktivno sudjeluje u hematopoetskom procesu, stvaranju nervnog tkiva i stvaranju DNK. Dovoljna količina u tijelu određuje normalno funkcionisanje srca, krvnih sudova i nervnog sistema kao i stanje kože i funkcioniranje probavnog sistema. Uz to, vitamin B-12 poboljšava sposobnost koncentracije, brzo pamti informacije.

Ova komponenta pomaže održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava, a također može spriječiti stvaranje anemičnih stanja. Takođe pomaže u regulaciji emocionalne pozadine, oslobađanju nervne napetosti i pretjerane nervoze. Žene prije početka sljedećeg menstrualnog ciklusa pomažu u sprečavanju i smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma.

Lidokain, koji je dio otopine za ubrizgavanje, ublažava jake bolove, podstiče vazodilataciju i ubrzanu apsorpciju vitaminskih komponenti.

Sastav tableta

Jedna tableta sadrži sledeće aktivne sastojke:

  • 100 mg benfotiamina (analoga vitamina B 1 rastvorljiv u mastima,
  • 100 mg vitamina B-6
  • 2 mg vitamina B-12.

Sljedeće komponente korištene su kao dodatne komponente u proizvodnji Combilipen kartica:

  • karmeloza natrijuma
  • povidone
  • mikrokristalna celuloza,
  • kalcijum stearat
  • polisorbat 80,
  • saharoza (granulirani šećer).

Školjka tableta napravljena je od takvih materija:

  • hipromeloza (hidroksipropil metilceluloza),
  • makrogol
  • povidone
  • titanijum-dioksid
  • talk u prahu.

U kojim slučajevima je propisano

Lijek je pacijentu propisan za takva stanja:

  1. Alkoholna i dijabetička polineuropatija. Na pozadini ove bolesti dolazi do kršenja u radu perifernog nervnog sistema, pojave slabosti mišića, smanjenja osjetljivosti i funkcionalnosti u tetivama. Prijem Combibipena propisan je kao dio sveobuhvatnog liječenja, koji podrazumijeva terapiju tricikličkim antidepresivima, sredstvima koja sadrže tioktičnu kiselinu.
  2. Neuralgija trigeminalnog živca. Bolest se manifestuje u obliku sindroma paroksizmalno izraženog bola u temporalnoj, okularnoj, frontalnoj i maksilarnoj regiji. Bol se razvija uslijed oštećenja živčanih završetaka i oštećenja provodljivosti živčanog signala na pozadini multiple skleroze, trauma, patologija upalne ili infektivne prirode. Propisati lijek kao dio složene terapije. Za vrijeme liječenja lijekovima, u obliku kratkotrajnih kurseva, propisana je primjena protuupalnih i analgetskih lijekova. Za dodatnu terapiju propisan je jedan od lijekova koji sadrži B vitamine (uključujući Combilipen).
  3. Upala na živcu lica. Uzrok ove bolesti leži u hipotermiji, oštećenju vaskularnog sistema (ateroskleroza kralježnice). Takođe, izvor problema mogu biti upale uha i sinusa lica, neoplazme u mozgu. U takvoj situaciji uvijek je potreban integrirani pristup liječenju, a pored glavnih lijekova (glukokortikoidi, lijekovi za poboljšanje cirkulacije, analgetici), Kombilipen se propisuje kao injekcijska otopina za injekciju u mišić.
  4. Olakšanje jakih bolova na pozadini ozbiljnih bolesti kralježnice.

Pored gore navedenih patologija, Combilipen je propisan za lečenje:

  • sindrom u vratu i ramenima (manifestuje osteohondrozom u intervertebralnim diskovima),
  • napad boli u radikularnoj zoni (bolni osećaji se pojavljuju usled prženja korijena u kičmenom kanalu),
  • interkostalna neuralgija (postoji poraz i kršenje odgovarajućih nervnih receptora).

Pravila aplikacije

Sve vrste neuroloških bolesti uključuju upotrebu Combilipena u terapeutske svrhe do tjedan dana. Ako se lijek propisuje kao intramuskularna injekcija, dnevno se daje 2 ml lijeka. Ukoliko se ukaže potreba, liječenje tečajevima može se produžiti za 14 dana. To podrazumijeva unošenje lijeka u istoj dozi još 6 puta sa pauzama između injekcija 2-3 dana.

U nekim slučajevima pacijent može biti prebačen na primanje Combilipena u obliku tableta. To je posledica efekta tretmana.

Trajanje prijema i režim liječenja trebao bi odrediti liječnik, uzimajući u obzir individualne karakteristike patologije, kao i reakciju tijela na učinke lijeka.

Ograničenja upotrebe

Kao i bilo koji lijek, Combilipen ima neke kontraindikacije za upotrebu. Upotreba lijeka je zabranjena ako se otkriju ili su već potvrđene bolesti krvožilnog sustava. Prije svega, to se tiče kardiovaskularnog zatajenja.

Najbolje je ne koristiti Combilipen za žene tijekom trudnoće i dojenja. Ovaj vitaminski proizvod u obliku otopine za ubrizgavanje sadrži benzil alkohol, stoga je kontraindiciran za upotrebu pacijentima mlađim od 18 godina.

Postoji i standardno ograničenje upotrebe Combilipena - prisutnost netolerancije na bilo koju komponentu lijeka.

Izvodljiva nuspojava

U slučaju nepoštivanja medicinskih preporuka i uz čestu upotrebu Combilipena, postoji vjerovatnoća za razvoj izraženih alergijskih manifestacija. Tijekom liječenja ovim agensom zabilježeno je stvaranje takvih negativnih patoloških reakcija:

  • groznica koprive
  • erupcije akni,
  • postojani svrbež kože,
  • Quinckeov edem (nastaje u potkožnom sloju, na sluzokoži),
  • anafilaksija (alergijska reakcija brzog tipa, kod koje postoji pojava natečenosti, iritacije na koži, kratkoća daha).

Također, pacijentova reakcija na aktivnu komponentu Combilipena može se očitovati u obliku hiperhidroze (pojačanog znojenja) i tahikardije (problemi sa srčanim ritmom). Čak i u području ubrizgavanja ponekad možete primijetiti izraženu iritaciju.

Simptomi prekomjerne doze

Ako prekoračite dozu ovog lijeka, postoji šansa da razvije niz neželjenih reakcija. U ovom slučaju, pacijent se može žaliti na pojavu:

  1. vrtoglavica
  2. konvulzivno stanje
  3. zbunjena svijest
  4. poremećaji srčanih funkcija (aritmija ili bradikardija),
  5. gagging.

Ako se otkrije bilo koji od gore navedenih simptoma, liječenje Combilipenom treba prekinuti. U tom slučaju, morat ćete ponovo posjetiti liječnika kako bi on prilagodio režim terapije. U sličnoj situaciji liječnik propisuje simptomatsko liječenje, uzimajući u obzir formirane simptome.

Kako djeluje na druge lijekove

Budući da se Kombilipen obično propisuje kao dio složene terapije, potrebno je razmotriti na koji način on djeluje na druge lijekove kako ne bi naštetili organizmu ili smanjio učinak liječenja.

Ako trebate istodobno koristiti Levodopu (propisanu osobama oboljelim od Parkinsonove bolesti), morate uzeti u obzir da ova kombinacija pomaže smanjiti terapijski učinak piridoksina koji se nalazi u Combilipeneu.

Paralelna upotreba Combilipena s takvim lijekovima je kontraindicirana:

  • jedinjenja teških metala - nekompatibilnost sa cijanokobalaminom,
  • živin hlorid, karbonat, jodid, acetat, žlijezda-amonijum-citrat, taninska kiselina zbog nekompatibilnosti s vitaminom B-1,
  • proizvodi koji sadrže otopine bakra i sulfita, jer oni uništavaju tiamin.

Takođe, ne uzimajte Riboflavin paralelno sa Combilipenom.

U slučaju kada je iz bilo kojeg razloga liječenje Combibipenom nemoguće, može se propisati drugo složeno multivitaminsko sredstvo, koje je analogno aktivnoj komponenti ili njegovom učinku na organizam. U sličnoj situaciji, može se dodijeliti prijem:

  • Milgamma
  • Oligima
  • Duovita
  • Multimax,
  • Pikovita
  • Pentovita
  • Više kartica
  • Multivita
  • Hexavita
  • Complivita
  • Folibera
  • Gendevita
  • Revita
  • Unigamma
  • Neurogamma
  • Polybion,
  • Macrovita
  • Heptavitis.

Cijena lijeka

Ovo multivitaminsko sredstvo možete kupiti u ljekarnama. Trošak Kombilipena u obliku otopine za injekcije iznosi otprilike 260 rubalja po 10 ampula od 2 ml. Kutija koja sadrži 5 ampula košta oko 160 rubalja.

Cijena lijeka u tabletama iznosi približno 320-360 rubalja po kutiji sa 30 kom, a za pakiranje sa 60 komada morat ćete platiti oko 550 rubalja.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar