Puding od pirinča od riže

Ukusno i zdravo!

Prvi i posljednji obrok mogu biti prilično teški ako tražite nešto zdravo i ukusno. Ovo je posebno teško onima koji su jeli vegetarijansku hranu. Ali recept predstavljen u ovom članku može biti ono što tražite.

Tradicionalni puding od pirinča visok je u preradenoj hrani i u masnoći. Međutim, korištenje kokosovog mlijeka umjesto redovnog mlijeka, zamjena bijelog pirinča smeđom rižom i uklanjanje jajeta stvara zdraviju alternativu. Ovaj recept je zdraviji i zaista ukusan.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko dobiva se iz kokosovog mesa koje se najprije zdrobi, a potom namoči u vrućoj vodi. Krema se diže i obično se uklanja. Preostali deo tečnosti filtrira se preko gaza, a preostala bela tečnost je kokosovo mleko. Pored dobrog izbora za vegane, zamjena redovitog mlijeka s kokosovim mlijekom mnogo je zdravija. Takođe ne sadrži laktozu, što znači da ga mogu koristiti i osobe s netolerancijom na laktozu.

Kokosovo mlijeko bogato je bakrom čija je povišena razina u tijelu povećana imunitet. Odličan je izvor niacina, hranjive tvari koja je od najveće važnosti kada je riječ o reproduktivnom i mentalnom zdravlju. Takođe povećava hormone koji oslobađaju stres i polne hormone.

Kuvanje kokosovog mlijeka

Potrebna vam je samo voda i nezaslađeni pahuljice od kokosa. Zagrijte vodu pazeći da ne dostigne tačku ključanja, dodajte pahuljice kokosa i dobro izmešajte. Odbacite kokosovo meso, a zatim procijedite smjesu kroz gazu kako biste se riješili sitnih komada. Možete ga popiti odmah ili ga ostaviti u frižideru nekoliko dana.

Smeđi pirinač

Prema studiji sa Univerziteta Harvard, konzumiranje smeđe pirinče umjesto bijelog riže može smanjiti rizik od dijabetesa. Pored ovoga, postoje mnoge druge zdravstvene koristi povezane s konzumiranjem smeđe riže. Mekinje sadržane u smeđem pirinču prepune su tiamina, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vlakana i mnogih drugih elemenata.

Recept za puding

Preliminarno vrijeme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 3 sata 35 minuta

Sastojci

  • 2 šolje vode
  • 1 šolja zrelog braon pirinča
  • 1 šolja kokosovog mlijeka
  • 1 kašika vanilije
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1/2 šolje grožđica
  • 2 kašike cimeta

Uputstva:

Stavite vodu, smeđu rižu, kokosovo mlijeko, vanilin i javorov sirup na laganoj vatri i kuhajte oko 3 sata. Zatim dodajte grožđice i cimet. Tako jednostavno!

Koju rižu da koristite

Koristim nepoliran pirinač. U jednom trenutku imao sam velike sumnje oko toga je li moguće u receptu koristiti smeđi riž umjesto uobičajenog bijelog, hoće li ispasti tekstura koja je ovdje potrebna.

Ali sada mislim da su gubici bili beznačajni. Školjka zrna se osjeti, ne dozvoljava da puding postane potpuno homogen. Ali unutar svake pojedinačne slike imamo tu teksturu od svilene kreme.

Pobijedio sam ukus. Ako više volite brašno od punog pšenice nego bijelo brašno, tada će vam se svideti smeđi pirinčani puding.

Unaprijed namočim rižu. To radim sa svim žitaricama bilo koje vrste (više o antinutrijentima), a ne za bolju probavu.

Voćni puding od smeđeg riže i začina

Puderi na diabetdieta.ru pojavljuju se vrlo rijetko. Još u prosincu prošle godine pripremao sam božićni puding od jabuka i avokada, a čini se da je to sve. Sada želim ispraviti i smisliti nešto novo.

Uz to, ova vruća ljeta naglo su nadmudrila meso. Zato hrabro idemo na tržište i kupujemo voće (ne uzimam u supermarketu, jer jabuke imaju neki neprirodan ukus).

Za ovaj recept kupila sam "Seveninku", jer je njena kiselost dopunjuje i ukrašava bilo koju, čak i najsnažniju slatkoću. Uzmite grožđice male, za moj ukus nema ništa bolje od zlatnih grožđica, sušenih u hladu.

Nadam se da susjedi nisu poplavili pljuvačkom? Prelazimo direktno na kuhanje. Evo recepta.

Sastojci

    Smeđi pirinač (nerafiniran) - 2 kašike.

Obrano mlijeko u prahu - 1 kašika.

Obrano mlijeko - 2 žlice.

Jaje bijelo - 1 kom.

Kuhanje:

Pećnicu dobro zagrejati (do 180-200 stepeni). U međuvremenu u velikoj posudi izmiješajte mleko u prahu i šećer. Umutite u jaje, pa mleko, jaja i vaniliju.

Zatim dodajte smeđu rižu, grožđice i jabuke. Masa se spremna pretvoriti u puding.

Posudu za pečenje podmažite biljnim uljem, pomiješajte sirovi puding i ravnomjerno rasporedite kašikom. Premažite jajetom i pospite cimetom.

Sad kad je pećnica dobro zagrejana, a puding pomešan, možete peći. Nakon 15 minuta, provjerite raspoloživost. Puding treba ukloniti i vruće izmiješati, staviti u pećnicu na još 30-40 minuta.

Nakon što se mlijeko upije i riža postane mekana, jelo se smatra spremnim. Poslužiti do stola može biti toplo ili hladno. Lično mi se više sviđa druga opcija. Stavite posudu u frižider na 15-20 minuta, to će biti dovoljno.

Voćni puding je spreman, kuhanje je trajalo oko 1 sat.

Trebalo bi ispasti jelo za 8 porcija. Zabavite se i dobro zdravlje!

Energetska vrijednost (po obroku):

Kalorije - 168
Proteini - 6 g
Masti - 1 g
Ugljikohidrati - 34 g
Vlakna - 2 g
Natrijum - 100 mg

Objavljeno 25. oktobra 2012. u 20:54. Pod naslovom: Recepti za dijabetičare. Sve odgovore na ovaj unos možete pratiti putem RSS 2.0. Recenzije i ping i dalje su zatvoreni.

Više o obrascima

Rižin puding može se pripremiti vrlo jednostavno: sve pomiješajte i stavite u rernu na 2 sata. Ali prethodno sam ga malo skuhala na štednjaku. U ovom slučaju imate priliku da bolje kontrolirate početak kuhanja. Plus udišite aromu.

Ako idete mojim putem, onda morate popricati forme. Idealna opcija je korištenje kalupa pogodnog i za ploču za pećnicu. Postoji nehrđajući čelik koji vam to omogućuje, a postoji i posebna keramika. Imam nesavršenu opciju.

Zašto volim pirinčani puding

Ponekad ponovimo jelo jer je ukusno, ponekad jer je zdravo. A ponekad i nešto skuhamo, jer nešto želimo podsjetiti. Neka vrsta prehrambene asocijacije. U pravilu je to sve što se u praznicima djetinjstva služilo zavidnom regularnošću, ono što bi se moglo nazvati dječjom poslasticom. Ili za praznike.

Kad sam bila bolesna, kuhala sam moju omiljenu kašu od riže, pirjanu duže vrijeme, na dobroj količini putera, sa dobro ljepljivom rižom. Ne, kuhala se u drugo vrijeme, ali tada je savršeno ušla. Neka vrsta oštećenja u dečjoj percepciji.

Još uvijek volim jednostavnu kuhanu kašu od riže kad sam bolestan. Zašto? Stvar je u udruženjima. Poanta je briga koja vas je okružila, i osjećaj sigurnosti, i ljubavi. Poanta je u sjećanjima na tihe zvukove posuđa u kuhinji koje ste čuli kroz san kad vas je bolest pustila. Stvar je u mojoj baki koja je pokušala da mi udovolji.

Kakvu hranu imate?

Ove sedmice u telegramima koja su opasna gazirana pića i moja zapažanja u restoranu s dječijom sobom.

Pogledajte video: Puding od riže - Fini Recepti by Crochef (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar