Metformin: koliko dugo mogu uzimati i izaziva li ovisnost?

U vašim analizama (glukoza na post 7,4, glikovani hemoglobin 8,1) prisustvo dijabetesa nije sumnjivo - ispravno su vam dijagnosticirani. Metformin se stvarno daje u predstavljanju T2DM, doza se bira pojedinačno. Metformin pomaže u snižavanju šećera u krvi i gubitku težine.

Što se tiče unosa nakon 60 godina: ako je sačuvana funkcija unutrašnjih organa (prije svega jetre, bubrega, kardiovaskularnog sistema), onda je Metformin dozvoljen prijem nakon 60 godina. Sa izrazitim padom funkcije unutrašnjih organa, doza Metformina se smanjuje, a zatim se ukida.

U kombinaciji s L-tiroksinom: L-tiroksin se uzima ujutro na prazan stomak 30 minuta prije jela, ispere čistom vodom.
Metformin se uzima nakon doručka i / ili nakon večere (to jest 1 ili 2 puta dnevno nakon jela), jer metformin na post nadražuje zid stomaka i creva.
Može se kombinirati terapija metforminom i L-tiroksinom, to je česta kombinacija (dijabetes i hipotireoza).

Glavno što se osim terapije mora sjetiti je praćenje prehrane, fizičke aktivnosti (ovo će pomoći smanjenju težine) i kontrola šećera u krvi.

Mehanizam delovanja Metformina

Djelovanje tvari usmjereno je na inhibiciju procesa glukoneogeneze koji nastaje u jetri. Kad se proizvodnja glukoze u nekom organu smanji, smanjuje se i njegova razina u krvi. Treba napomenuti da kod dijabetičara stopa stvaranja glukoze u jetri premašuje najmanje tri puta više od normalnih vrijednosti.

U jetri se nalazi enzim zvan AMP-aktivirana protein kinaza (AMPK) koji vrši glavnu funkciju u signalizaciji inzulina, metabolizmu masti i glukoze kao i u energetskoj ravnoteži. Metformin aktivira AMPK da inhibira proizvodnju glukoze.

Pored suzbijanja procesa glukoneogeneze, metformin obavlja i druge funkcije, i to:

  • poboljšava osjetljivost perifernih tkiva i ćelija na hormon za snižavanje šećera,
  • povećava unos glukoze u ćelije,
  • dovodi do povećane oksidacije masnih kiselina,
  • suprostavlja apsorpciji glukoze iz probavnog trakta.

Uzimanje lijeka pomaže smanjenju prekomjerne težine kod ljudi. Metformin snižava serumski holesterol, TG i LDL holesterol na prazan stomak. Istovremeno, to ne mijenja količinu lipoproteina drugih gustoća. Zdrava osoba (s normalnim vrijednostima glukoze) koja uzima metformin neće osjetiti terapeutski učinak.

Korištenjem lijeka pacijent može postići smanjenje sadržaja šećera za 20%, kao i koncentracije glikoziliranog hemoglobina za oko 1,5%. Upotreba lijeka kao monoterapije, u usporedbi s drugim lijekovima za snižavanje šećera, inzulinom i posebnom prehranom, smanjuje vjerovatnoću za razvoj srčanog udara. Uz to, studija iz 2005. (Cochrane Collaboration) dokazala je da se smrtnost kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 smanjuje uzimanjem Metformina.

Nakon što pacijent popije tabletu metformina, njegova razina u krvi će porasti u roku od 1-3 sata i on će početi djelovati. Lijek se apsorbuje dovoljno brzo u gastrointestinalnom traktu.

Komponenta se ne metabolizira, već se izlučuje iz ljudskog tijela mokraćom.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek Metformin dostupan je u obliku tableta koje sadrže 500 mg aktivne tvari (metformin hidroklorid). Uz njega, proizvod sadrži malu količinu dodatnih komponenti: kukuruzni škrob, krospovidon, povidon K90, magnezijev stearat i talk. Jedno pakovanje sadrži 3 blistera od 10 tableta.

Samo specijalista koji leči, koji objektivno procenjuje zdravlje pacijenata, može propisati upotrebu leka Metformin. Kada pacijent uzme tablete, treba strogo slijediti sve preporuke liječnika.

Uputstvo za umetanje nalazi se u svakom pakovanju pripravka. U njemu možete pronaći sljedeće naznake za upotrebu:

  1. Šećerna bolest tipa 2, posebno kod prekomjerne težine koja nije sklona ketoacidozi (poremećen metabolizam ugljikohidrata).
  2. U kombinaciji sa terapijom inzulinom sa hormonskom rezistencijom, koja se pojavila drugi put.

Treba napomenuti da samo specijalist može izračunati ispravnu dozu, s obzirom na količinu šećera u krvi dijabetičara. Uputa daje prosječne doze lijeka, koje često zahtijevaju pregled i prilagođavanje.

Početna doza lijeka je 1-2 tablete (do 1000 mg dnevno). Nakon dvije sedmice moguće je povećanje doze metformina.

Doze lijeka za održavanje su 3-4 tablete (do 2000 mg dnevno). Najveća dnevna doza je 6 tableta (3000 mg). Za starije osobe (od 60 godina) preporučuje se piti metformin ne više od 2 tablete dnevno.

Kako piti tablete? Konzumiraju se cjeloviti, isperu s malo čaše vode, za vrijeme obroka ili nakon njega. Da bi se smanjile šanse za negativne reakcije povezane s probavnim sustavom, lijek treba podijeliti nekoliko puta. Kada se pojave teški metabolički poremećaji, dozu lijeka treba smanjiti kako bi se izbjegao razvoj laktacidoze (mliječna koma).

Metformin se mora čuvati na suhom i tamnom mjestu bez pristupa maloj djeci. Temperatura skladištenja se kreće od +15 do +25 stepeni. Trajanje lijeka je 3 godine.

Kontraindikacije i neželjeni efekti

Kao i drugi lijekovi, upotreba metformina može biti kontraindicirana osobama s određenim patologijama ili iz drugih razloga.

Kao što je već spomenuto, za pacijente starije od 60 godina, posebno one koji izvode naporan naporan rad, lijek se ne preporučuje koristiti, jer može dovesti do razvoja laktacidoze.

Lista kontraindikacija za ovaj lijek nije tako mala. Upotreba metformina je zabranjena kada:

  • prekoma ili koma, dijagnosticirana dijabetička ketoacidoza,
  • disfunkcije bubrega i jetre,
  • akutne bolesti koje utiču na rad bubrega (dehidracija, hipoksija, razne infekcije, groznica),
  • trovanje alkoholnim pićima ili hronični alkoholizam,
  • hronične ili akutne patologije koje mogu dovesti do razvoja infarkta miokarda, respiratornog ili srčanog zatajenja,
  • koma mlečne kiseline (posebno istorija),
  • provođenje najmanje dva dana prije i dva dana nakon rendgenskih i radioizotopskih pregleda sa injekcijom kontrastne komponente koja sadrži jod,
  • niskokalorična dijeta (manje od 1000 kalorija dnevno),
  • nošenje bebe i dojenje,
  • povećana osjetljivost na sadržaj lijeka.

Kada pacijent uzima lijek bez pridržavanja preporuka liječnika, mogu se pojaviti različite nuspojave. Oni su povezani sa pogrešnim radom:

  1. probavni trakt (povraćanje, promena ukusa, povećana nadutost, nedostatak apetita, proliv ili bol u trbuhu),
  2. hematopoetskih organa (razvoj megaloblastične anemije - nedostatak folne kiseline i vitamina B12 u tijelu),
  3. metabolizam (razvoj laktacidoze i B12 hipovitaminoze povezane sa malapsorpcijom),
  4. endokrini sistem (razvoj hipoglikemije, koji se očituje umorom, razdražljivošću, glavoboljom i vrtoglavicom, gubitkom svijesti).

Ponekad može doći do osipa na koži. Nuspojave povezane s poremećajem probavnog sustava javljaju se prilično često tokom prve dvije sedmice terapije. Ovo je normalna reakcija organizma, nakon 14 dana dolazi do ovisnosti o metforminu, a simptomi nestaju sami od sebe.

Podrška za predoziranje

Dijabetičar koji uzima lijek u većim dozama nego što je naznačeno u uputama ili koje je propisao liječnik može prouzrokovati ogromnu štetu na njegovom tijelu, a da ne spominjemo smrt. Uz predoziranje, može se javiti opasna posljedica - laktacidoza kod dijabetesa. Još jedan razlog njegovog razvoja je nakupljanje lijeka za disfunkciju bubrega.

Znak laktacidoze su probavne smetnje, bolovi u trbuhu, niska tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, povećani broj disanja, vrtoglavica i bol u glavi, nesvjestica, pa čak i koma.

Ako je pacijent primijetio barem jedan od gore navedenih simptoma, hitno je potrebno otkazati metformin. Dalje, morate brzo hospitalizirati pacijenta radi hitne pomoći. Liječnik na osnovu toga utvrđuje sadržaj laktata, potvrđuje ili odbacuje dijagnozu.

Najbolja mjera za uklanjanje prekomjerne koncentracije laktata s metforminom je postupak hemodijalize. Da bi se uklonili preostali znakovi, provodi se simptomatska terapija.

Treba napomenuti da složena upotreba metformina i sredstava s derivatima sulfoniluree može uzrokovati nagli pad koncentracije šećera.

Interakcija s drugim sredstvima

Za vrijeme upotrebe metformina u kompleksu s drugim lijekovima, kemijske reakcije nastaju između komponenti lijekova koji pojačavaju ili smanjuju učinak metformina na smanjenje šećera.

Dakle, primjena metformina i danazola istovremeno dovodi do brzog porasta razine šećera. S oprezom morate koristiti klorpromazin, koji smanjuje otpuštanje inzulina i time povećava glikemiju. Tijekom terapije antipsihoticima, pa čak i nakon povlačenja lijeka, mora se prilagoditi doza metformina.

Vjerovatnoća povećanja učinka za snižavanje šećera javlja se kada se konzumira:

  1. Glukokortikosteroidi (GCS).
  2. Simpatomimetici.
  3. Kontraceptivni sredstva za unutrašnju upotrebu.
  4. Epinofrina.
  5. Uvođenje glukagona.
  6. Hormoni štitnjače.
  7. Derivati ​​fenotiazona.
  8. Diuretici i tiazidi u petlji.
  9. Derivati ​​nikotinske kiseline.

Liječenje cimetidinom može dovesti do razvoja laktacidoze. Upotreba metformina, pak, slabi učinak antikoagulansa.

Pijenje alkohola općenito je kontraindicirano kod upotrebe metformina. Jaka intoksikacija niskokaloričnom i neuravnoteženom prehranom, izgladnjivanjem ili zatajenjem jetre dovodi do stvaranja laktacidoze.

Zbog toga, tijekom liječenja metforminom, pacijenti trebaju pratiti rad bubrega. Da bi to učinili, moraju najmanje dva puta godišnje da prouče koncentraciju laktata u plazmi. Takođe je potrebno uzeti analizu za sadržaj kreatinina u krvi. Ako rezultati pokazuju da je koncentracija kreatinina veća od 135 μmol / L (muškarac) i 110 μmol / L (ženska osoba), potrebno je prekinuti lijek.

Ako je kod pacijenta otkriveno da ima bronhopulmonalnu zaraznu bolest ili infektivnu patologiju genitourinarnog sistema, hitno treba potražiti stručnjak.

Kombinacija metformina s drugim lijekovima za snižavanje šećera, poput injekcija inzulina i sulfonilureje, ponekad dovodi do smanjenja koncentracije. Ovaj fenomen treba uzeti u obzir kod pacijenata koji upravljaju vozilima ili složenim mehanizmima. Možda ćete morati napustiti takav opasan posao tokom perioda liječenja.

Kada koristi bilo koje druge lijekove, pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o tome, što može promijeniti dozu i trajanje tijeka terapije.

Trošak, recenzije i analozi

Cijena Metformina ovisi o tome da li se uvozi ili proizvodi u zemlji.

Budući da je aktivni sastojak popularno hipoglikemijsko sredstvo u različitim dijelovima svijeta, mnoge zemlje ga proizvode.

Lijek možete kupiti tako što ćete recept pokazati u ljekarni, a postoji i mogućnost naručivanja lijeka putem interneta.

Cijena lijeka ovisi o regiji lijeka na području Ruske Federacije i proizvođaču

  • Metformin (Rusija) br. 60 - minimalni trošak je 196 rubalja, a maksimalni 305 rubalja.
  • Metformin-Teva (Poljska) br. 60 - minimalni trošak je 247 rubalja, a maksimalni 324 rubalja.
  • Metformin Richter (Mađarska) br. 60 - minimalni trošak je 287 rubalja, a maksimalni 344 rubalja.
  • Metformin Zentiva (Slovačka) br. 30 - minimalni trošak je 87 rubalja, a maksimalni 208 rubalja.
  • Metformin Canon (Rusija) br. 60 - minimalni trošak je 230 rubalja, a maksimalni 278 rubalja.

Kao što vidite, cijena lijeka Metformin vrlo je niska, pa ga mogu kupiti svi s različitim primanjima. Uz to, isplativije je kupiti domaći lijek, jer je njegova cijena niža, a terapeutski učinak isti.

Pregledi mnogih dijabetičara pokazuju da je Metformin efikasan hipoglikemijski lijek. Prilično brzo smanjuje koncentraciju glukoze u krvi i produžava hipoglikemijski učinak dugotrajnom upotrebom lijeka. Većina pacijenata primjećuje jednostavnost upotrebe lijeka i njegovu nisku cijenu, što je velika prednost. Na pitanje je li moguće piti metformin radi gubitka kilograma, ljudi odgovaraju pozitivno.

Mnogi se pitaju da li se simptomi povlačenja javljaju nakon uzimanja metformina. Povlačenje lijeka ne uzrokuje povećanje glukoze u krvi i povećanje tjelesne težine.

Među nedostacima je poremećaj u radu probavnog trakta povezan s ovisnošću tijela na djelovanje lijeka. Nakon dvije sedmice, takvi neugodni simptomi nestaju sami od sebe.

Zbog činjenice da se lijek s aktivnom komponentom metforminom proizvodi u cijelom svijetu, ima mnoga imena. Razlika će biti samo u tome što se dodatne tvari koriste. Analozi lijeka Metformin su Gliformin, Metfogamma, Bagomet, Siofor, Glyukofazh, Altar i drugi. Lijek koji se koristi trebao bi pozitivno utjecati na zdravstveno stanje pacijenta, bez uzrokovanja negativnih posljedica.

Neefikasnost liječenja metforminom povezana je s nepoštivanjem posebne prehrane za dijabetes, sjedilačkim načinom života i nestabilnom kontrolom razine šećera. U stvari, samo uzimanje lijekova ne može u potpunosti pružiti hipoglikemijski učinak. Samo održavanje zdravog načina života, terapija lekovima i pridržavanje svih preporuka lekara mogu poboljšati pacijentovo zdravlje i ublažiti znakove dijabetesa. Videozapis u ovom članku dodatno će pružiti informacije o lijeku.

Pogledajte video: Šta je hiperinsulinemija i kako utiče na gubitak kilograma (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar