Klinutren Optimum: upute za upotrebu, sastav i recenzije

Sastav i oblik oslobađanja

Suva mešavina100 g
(ukupan sadržaj kalorija 467 kcal)
vjeverice13.9 g
masti18.3 g
ugljeni hidrati62,2 g
vitamin a700 IU
beta karoten840 mcg
vitamin D190 IU
vitamin e7 ME
vitamin k19 mcg
vitamin c37 mg
vitamin b10,28 mg
vitamin b20,37 mg
niacin2,8 mg
vitamin b60,37 mg
folna kiselina93 mcg
pantotenska kiselina1,4 mg
vitamin b120,7 mcg
biotin7 mcg
kolin120 mg
taurin37 mg
karnitin19 mg
natrijuma222 mg
kalijuma500 mg
hloridi370 mg
kalcijuma417 mg
fosfor278 mg
magnezijum53 mg
mangan231 mcg
gvožđe4,7 mg
jod37 mcg
bakar0,37 mg
cink4,7 mg
selen12 mcg
hrom12 mcg
molibden16 mcg

u bankama od 400 g.

Prevencija i korekcija neuhranjenosti ili ishrane u pre- i postoperativnom periodu.

Koristi se kao jedini izvor ishrane ili kao dodatak uobičajenoj hrani.

Doziranje i primjena

Doziranje i primjena

Unutra oralno ili kroz cijev.

Da biste dobili 250 ml gotove smjese (sadržaj kalorija - 250 ili 375 kcal), potrebno je razrijediti 55 ili 80 g suhe smjese u 210 ili 190 ml čiste kuhane vode sobne temperature, odnosno 500 ml gotove smjese (sadržaj kalorija - 500 ili 750 kcal) - 110 ili 160 g u 425 ili 380 ml, odnosno 1 litra gotove smjese (sadržaj kalorija - 1000 ili 1500 kcal) - 220 ili 320 g u 850, odnosno 760 ml.

Sastav smjese

Ovaj dodatak uzima se za nadoknadu nedostatka proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala i energetskih supstrata u tijelu. Ova hranljiva uravnotežena smjesa sadrži sve potrebne elemente koji su tijelu potrebni. Lijek se proizvodi u tegli od 400 g.

Suva mješavina obogaćena je: vitaminom A, kolekalciferolom, pantotenskom kiselinom, retinolom, menadionom, folnom kiselinom, tokoferolima, riboflavinom, piridoksinom, cijanokobalaminom, askorbinskom kiselinom, tiaminom, holinom, niacinom, hromom, kalcijumom, taurinom, kalijem, biominom, kalijumom molibden, magnezijum, cink, jod, mangan, natrijum, bakar, kao i proteini, ugljeni hidrati i masti. Sastav Klinutren Optimum izuzetno je bogat korisnim elementima. Oni u potpunosti obezbeđuju potrebne elemente u tragovima za sve ćelije u telu.

Obrazac za puštanje

Točna količina svakog od sastojaka navedena je na tegli sa smjesom Klinutren Optimum. Energetska vrijednost aditiva je 461 kcal na 100 g smjese. Smjesa se oslobađa u više sorti:

  • "Clinutren Optimum".
  • "Clinutren Junior."
  • "Clinutren dijabetes".
  • „Klinutren optimalni resurs“.

U skladu s tim, lek se može odabrati i za odraslu i za dete. Takođe je važno da je razvijen poseban dodatak za osobe koje pate od dijabetesa.

Blagotvorno dejstvo vitamina iz mešavine

Kada koristite dnevnu dozu, smjesa zasićuje tijelo vitaminima i mineralima. Blagotvoran uticaj na organizam postiže se sledećim procesima:

  • Vitamin A sudjeluje u stvaranju vizualnih pigmenata, održavajući dobar nivo vida, doprinosi normalnom funkcioniranju mokraćnih i respiratornih organa, a također poboljšava kvalitetu sluznice očiju.
  • Vitamin D3 utiče na metabolički proces u tijelu, reguliše apsorpciju elemenata poput kalijuma i kalcijuma. Također je neophodna za mineralizaciju kostiju kod djece i starijih osoba.
  • Vitamin C u sastavu „Klinutren Optimum“ pomaže da se ojača imunitet, reguliše redoks proces u tkivima, ubrzava regeneracija kože, poboljšava sinteza kolagena u organizmu. Uz to, potrebno je za pravilno upijanje folata i željeza.
  • Vitamin PP ima sposobnost usporavanja koagulacije krvi.
  • Tijelu je potreban vitamin E kako bi se pravilno oblikovao njegov imunološki odgovor. Njegova antioksidacijska svojstva inhibiraju oksidativni proces nezasićenih masnih kiselina, razoružavaju slobodne radikale i sprečavaju oksidaciju hormona, što usporava proces starenja svih tkiva u organizmu.
  • Vitamin K iz suhe smjese Klinutren Optimum ima učinak na sintezu protrombina u jetri.
  • B vitamini koji su dio suplementacije poboljšavaju proces regeneracije tkiva. Potrebni su i za normalan rast tijela, poboljšanje procesa prokrvljenosti, metabolizma ugljikohidrata i staničnog disanja.

Uticaj elemenata u tragovima iz smeše

Osim vitamina, u dodatak prehrani uključeni su makro i mikronutrijenti. Oni imaju sledeće efekte:

  • Poboljšajte energetske procese u tijelu.
  • Utječe na intenzitet metabolizma masti u metabolizmu.
  • Povoljno utiču na apetit, ubrzavaju rast.
  • Održavajte osmotski pritisak, kao i acidobazne ravnoteže u tijelu.
  • Regulirajte aktivnost nervnih impulsa.
  • Formira se koštano tkivo, jačaju zubi.
  • Poboljšajte sastav krvi.
  • Smanjite propusnost na zidovima krvnih žila.
  • Obezbedite transport kiseonika do mekih tkiva.
  • Poboljšajte rad nervnog sistema, oslobodite se stresa.
  • Utječe na stvaranje hormona štitnjače.
  • Povećati imunitet
  • Regulirajte nivo glukoze

Zbog prednosti suhe smjese Klinutren Optimum često se koristi u slučajevima kada prirodni unos hrane nije moguć. Iz kategorije takvih lijekova ova mješavina ima najbolje ocjene i preporuke poznatih stručnjaka.

Indikacije za upotrebu

Na osnovu uputa za "Klinutren Optimum", smjesa je prikazana u sljedećim situacijama:

  • Za oralno i enteralno hranjenje cevima, da se spreči pothranjenost pre ili posle operacije.
  • Dijagnosticirana anemija različitog stepena.
  • Povećana potreba za energijom zbog intenzivnih sportova ili drugih fizičkih aktivnosti.
  • Sa teškim povredama.
  • Tokom povećanog mentalnog stresa.
  • Kod hroničnih bolesti i ozbiljnog stanja nakon operacije.
  • Kao dodatni izvor ishrane tokom trudnoće i dojenja.
  • Podložno posebnom programu za korekciju težine.

Smjesa će biti korisna svima koji pate od nedostatka hranjivih sastojaka u ishrani, kao i djeci slabog poremećaja rasta i razvoja. Učenicima od 10 godina i studentima propisuje se „Klinutren Optimum Resource“ za ublažavanje simptoma mentalnog stresa tokom pregleda i sesija. Uz to, smjesa će biti izvrstan pomoćnik nakon stomatoloških operacija, što podrazumijeva nemogućnost primanja hrane na standardni način.

Kontraindikacije za lijek

Suva, niskokalorična smjesa tvrtke Nestle iz kompanije Klinutren Optimum praktički nema kontraindikacije zbog dobrog i uravnoteženog sastava bez konzervansa i boja. Ne preporučuje se upotreba samo ako postoji pojedinačna netolerancija na komponente smjese. Također je potrebno uzeti u obzir faktor starosti. Zabranjeno je davanje smjese djeci mlađoj od 3 godine, a do 10 godina starosti prikladan je samo "Clinutren Junior".

Upute za upotrebu

Prije upotrebe, suha hranjiva smjesa se razrjeđuje u vodi. Istovremeno, nije važno koji se način primjene daje oralno ili u sondiranju. Lijek se otopi u potrebnoj količini tople kuhane vode, a zatim miješa do konačnog otapanja praha. Gotova smjesa se izlije u čistu posudu, pokrije i ostavi da se ohladi. Nakon toga može se uzimati oralno ili sondom.

Potrebna doza lijeka "Klinutren Optimum" određuje se ovisno o potrebnom unosu kalorija. Budući da suvi prah ima biološki aktivnu vrijednost od 461 kcal na 100 g, treba imati na umu da je konzumiranje više od preporučenog dnevnog unosa dnevno vrlo jednostavno. Stoga se treba pridržavati podataka da će 7 žlica praha, razrijeđenog u čaši vode, sadržavati 250 kcal. Dnevna brzina gotove smjese sastoji se od oko 1500 ml dobivene otopine, ukoliko je jedete samo tijekom dana. Međutim, potrebno je fokusirati se na težinu, starost i spol osobe koja će mješavinu koristiti kao zamjenu za uobičajenu prehranu.

Posebna uputstva

Uzimajući dodatak dodatnom izvoru vitamina i minerala, kao i ishranu u liječenju bolesti, treba imati na umu da smjesa sadrži umjerenu količinu ugljikohidrata. Ova nijansa je veoma važna za one koji pate od hiperglikemije. Takođe, u suvoj smeši Klinutren nema laktoze i glutena. Zbog toga se suplement savršeno apsorbira u želucu i može se uvrstiti u dijetu protiv proliva, kao i netolerancije na laktozu.

U uputama za uporabu "Klinutren Optimum" nema podataka o tome kako se lijek podnosi dok uzimate druge lijekove i dodatke prehrani. Zato je pre upotrebe bolje da se ova nijansa razjasni sa lekarom. Skladištenje posude sa prahom treba da se odvija na temperaturi ne većoj od 25 stepeni, daleko od sunca i vlage. Također je potrebno isključiti mogućnost slučajne uporabe praha od strane djece. Smjesu držite u udaljenim kutijama na dovoljnoj visini da im ona ne budu dostupna. Rok trajanja Klinutrena je 2 godine od datuma proizvodnje.

Recenzije o upotrebi smjese

Recenzije o "Klinutren Optimumu" su uglavnom pozitivne. Svi koji su uzimali ovaj lijek kao aditiv ili zamjenu glavne prehrane primijetili su dobru podnošljivost ovog lijeka od strane gastrointestinalnog trakta. Mnoge smjese iz iste kategorije slabo se apsorbiraju. „Clinutren“ ne ostavlja težinu u stomaku nakon gutanja, a takođe retko izaziva alergijsku reakciju.

Recenzije o smjesi govore kako tijelo bez vitamina apsorbira sve vitamine i minerale. Ovu činjenicu potvrđuju i analize koje mnogi rade nakon bolesti, a koje su poslužile kao indikacija za upotrebu Klinutrenskih dodataka. Također, svi primjećuju ugodan okus gotove smjese, što je čini najboljim izvorom hranjivih sastojaka za malu djecu koja teško pristaju uzimati druge proizvode bogate vitaminima.

Nastavljamo temu mališana, kao i kako se mogu hraniti

Budući da sam u potrazi za optimalnom hranom za sebe odlučio da isprobam različite smjese za enteralnu prehranu, razmotrit ćemo još jednu.

Danas ćemo govoriti o mješavini kompanija Nestle nauka o zdravljukonkretno Clinutren junior

Dakle, ako prehrambena kompanija Nutricia Možete ih pronaći u ljekarnama svog grada (negdje ih dovedete po narudžbi), zatim za mješavine kompanije Nestle Morat ćete krenuti. na dječiju internetsku trgovinu ili u internetsku trgovinu specijalizirane medicinske prehrane, ali to je složenije.

Staklenka smese Clinutren juniorkoštaće te 660-670 rubaljaza limenku 400 g

Izgleda poput staklenke, malo impresivnije od Nutrison smjese

Pogodnosti. Sve isto, prikladno pakiranje, tačnije mjerna kašika i način njenog skladištenja, obilježje je Nestle smjesa. pa je kašika jednaka mješavini Resource Optimum

Poklopac ove smjese dizajniran je slično drugoj smjesi ove tvrtke - sigurno ćete primijetiti je li otvorena prije vas

Dakle, gospodine. otvorio i pogledao samu smjesu. Prah je malo žućkaste boje, ima vrlo slab, ne izražen miris vanilije

Jesu li svi gledali? Proučit ćemo šta piše na ambalaži)

- Neto težina - 400 g, zapremina mjerne kašike - 7,9 g

- Hrana je namijenjena djeci od 1 godine do 10 godina (ovako. Zaboravili su na nas odrasle, ali nisam uvrijeđena)

- Ovaj put mješavina sadrži lakto i bifidobakterije (L. Paracasei i B. Longum)

- Opet ima dijetalnih vlakana, ovog puta 1,4 g po 250 ml smjese (kod Resource Optimum ta brojka je dva puta veća - 3,1 g)

- Tužno je, ali ovaj put je teško pronaći detaljne informacije na Internetu, kao i na samoj banci. Iako nas je ovdje proizvođač zadovoljio malim uzgajačkim stolom s kalorijama i volumenom gotove smjese. Ukucao sam ga, možda na fotografiji nije posebno vidljiv

Maltodekstrin, saharoza, suncokretovo ulje, proteini mlijeko kalijum kazein u serumu iz mlijeko, ulje uljane repice s niskim udjelom erukije, trigliceridi srednjeg lanca, zgušnjivač (gumi arapski), emulgator (soja lecitin), oligofruktoza, aroma (vanilin), inulin, riblje ulje, vitamini i minerali, kultura bifida i laktobacila (L. Paracasei 1.0E + 07 CFU / g, B. Longum 3.0E + 06 CFU / g)

Indikacije ovdje je sve standardno - specijalizirani prehrambeni proizvodi za preventivnu dijetalnu prehranu za djecu od 1 godine do 10 godina. Koristi se - prije / nakon operacija, s nedostatkom tjelesne težine, neuhranjenošću, lošom prehranom i anemijom, kao i u periodu oporavka nakon bolesti i ozljede.

1 - Proučavamo rasplodnu tablicu i odabiremo mogućnost koja nam odgovara

2 - Sipajte potrebnu količinu vode sobne temperature u čašu

3 - Sipajte prašak u vodu (pogledajte tablicu o broju kašika) i dobro miješajte dok se potpuno ne otopi

Za i po mom mišljenju:

- I opet meni volio pakiranje, kao i prisutnost uzgajačke tablice na njemu, još uvijek su važni podaci

- Smjesa se rastvara lako (iako sam sada za praktičnost počeo koristiti shaker koji smanjuje vrijeme kuhanja i smanjuje stvaranje grudica na nulu)

- Gotova smjesa je tečna, sa laganim mirisom vanilije, malo vrhnja

- Sadrži probiotike kao i dijetalna vlakna

- Pri razblaživanju 250 kcal po 250 ml gotove smjese, staklenke će biti dovoljne (standardne) za 7 čaša (za sada je za sve smjese ta brojka ista)

- Nije mi se svidjelo, kao još jedna mješavina ove kompanije - nedostatak detaljnih informacija na internetu o sastavu smjese, njenoj energetskoj vrijednosti

- Glavni nedostatak za mene je ukus - slatka slatkoća koja prekida sve, nakon uzimanja smjese želim popiti 1-2 čaše vode da isperem tu slatkoću

Recenzije o ostale dvije smjese možete pronaći ovdje.

Nestle - Optimalna kombinacija resursa koju sam odabrao za sebe

Nutricia - Nutridrink Nutrison napredna, moj prvi miks koji je trenutno napušten

Pogledajte video: Kako koristiti pravi Purodone - uputstvo za upotreba. Sastav tableta Purodone. Srbija Serbia (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar