Sve što trebate znati o ugljikohidratima za dijabetes

Na proces apsorpcije ugljikohidrata u ljudskoj krvi utječe niz faktora, a to nije samo proces cijepanja.

  • Jednostavni ugljikohidrati imaju najjednostavniju molekularnu strukturu i zato se lako apsorbuju u tijelu. Rezultat ovog procesa je brz porast šećera u krvi.
  • Molekularna struktura složenih ugljikohidrata malo se razlikuje. Za njihovu asimilaciju potrebno je prethodno cijepanje na jednostavne šećere.

Za bolesnika s dijabetesom opasno je ne samo povećanje razine šećera, već i njegov brzi porast. U ovoj situaciji dolazi do brze apsorpcije ugljikohidrata iz gastrointestinalnog trakta u krv, koja je takođe brzo zasićena glukozom. Sve to dovodi do pojave hiperglikemije.

Čimbenici koji utječu na apsorpciju ugljikohidrata

Nazvat ćemo sve one faktore koji direktno određuju brzinu kojom se ugljikohidrati apsorbiraju.

  1. Struktura ugljikohidrata - složeni ili jednostavni.
  2. Konzistencija hrane - Hrana sa visokim vlaknima doprinosi sporiji apsorpciji ugljikohidrata.
  3. Temperatura hrane - ohlađena hrana značajno smanjuje proces apsorpcije.
  4. Prisutnost masti u hrani - Hrana sa visokim sadržajem masti dovodi do sporog apsorpcije ugljikohidrata.
  5. Specijalne pripremekoji usporavaju proces apsorpcije - na primjer, Glucobay.

Povratak na sadržaj

Proizvodi s ugljikohidratima

Na osnovu brzine apsorpcije svi proizvodi sa sadržajem ugljikohidrata mogu se podijeliti u sljedeće grupe:

  • Sastoji se "instant" šećera. Kao rezultat njihove upotrebe, koncentracija šećera u krvi raste odmah, odnosno odmah nakon jela ili na vrijeme. „Instant“ šećer se nalazi u fruktozi, glukozi, saharozi i maltozi.
  • Imajući u svom sastavu šećer je brz. Kad se konzumiraju ove namirnice, šećer u krvi počinje rasti oko 15 minuta nakon jela. Ti se proizvodi prerađuju u gastrointestinalnom traktu u roku od jednog do dva sata. "Brzi" šećer je sadržan u saharozi i fruktozi, koji su dopunjeni produžiteljima procesa apsorpcije (ovdje se mogu uvrstiti i jabuke).
  • Imajući u svom sastavu šećer je "spor." Koncentracija šećera u krvi počinje polako rasti oko 30 minuta nakon obroka. Proizvodi se u gastrointestinalnom traktu procesuiraju dva ili više sati. Spor šećer je škrob, laktoza, saharoza, fruktoza, koji se kombiniraju sa jakim produživačem apsorpcije.


Šeme inzulinske terapije, kako se doza distribuira tijekom dana, prednosti i nedostaci popularnih shema

Mogu li dijabetičari jesti maslac? Šta ovo prijeti i koja korisna svojstva su svojstvena ulju?

Gde ubrizgati inzulin? Koje se zone smatraju najboljim i općenito prepoznatim i zašto?Evo nekoliko primjera za pojašnjenje gore navedenog:

  1. Apsorpcija čiste glukoze, na primjer, uzeta u obliku tableta, događa se odmah. Sa sličnom brzinom apsorbuje se fruktoza sadržana u voćnom soku, kao i maltoza iz kvase ili piva. U tim pićima potpuno je odsutno vlakno, koje bi moglo usporiti proces apsorpcije.
  2. Vlakna su prisutna u voću i zbog toga trenutna apsorpcija više nije moguća. Ugljikohidrati se apsorbuju brzo, međutim, ne odmah, kao što je slučaj sa sokovima dobivenim iz voća.
  3. Hrana napravljena od brašna ne sadrži samo vlakna, nego i skrob. Stoga se i ovdje proces apsorpcije znatno usporava.

Povratak na sadržaj

Ocjena proizvoda

Procjena hrane s gledišta pacijenta s dijabetesom mnogo je složenija. Prilikom odabira prehrane važno je voditi računa ne samo o vrsti ugljikohidrata i njihovoj količini već i o sadržaju tvari u produženju u hrani.

Znajući ovaj princip, meni možete učiniti dosta raznolikim. Na primjer, bijeli hljeb je bolje zamijeniti s raženim, zbog prisutnosti vlakana u potonjem. Ali ako stvarno želite brašno, onda prije nego što ga pojedete, možete jesti salatu od svježeg povrća, u kojoj su vlakna prisutna u velikim količinama.


Učinkovitije je jesti ne pojedinačne proizvode, nego kombinirati nekoliko jela. Na primjer, u ručak možete uključiti:

  • supa
  • drugo od mesa i povrća,
  • salata predjelo
  • hleb i jabuka.

Apsorpcija šećera ne nastaje iz pojedinačnih proizvoda, već iz njihove mješavine. Zbog toga takva hrana pomaže usporiti apsorpciju ugljikohidrata u krvi.

Flasteri inzulina: injekcije insulina mogu biti bezbolne, pravovremene i bez doze

Heljda kod dijabetesa - pročitajte više u ovom članku

Kapi za oči za prevenciju i liječenje očnih bolesti kao komplikacija dijabetesa

Povratak na sadržaj

Ukratko o ugljikohidratima

Ugljikohidrati su velika grupa organskih spojeva koji u svom sastavu sadrže karbonilne i hidroksilne grupe. Naziv klase dolazi od riječi "ugljeni hidrati". Oni su sastavni dio svih živih organizama.

O tim supstancama je lakše reći. Kombinirajte ih u sličnom elementu u kemijskom sastavu, ali svojstva su vrlo različita. Glavno što bismo trebali razumjeti je da su ugljikohidrati u hrani izvor najdostupnije glukoze. Iako su teoretski u stanju da živimo bez ugljenih hidrata, vrlo uslovno se mogu nazvati „zamenljivim“. U nedostatku unosa ugljikohidrata, tijelo može izlučiti glukozu iz proteina ili masnoće, međutim, za to će se potrošiti velika količina energije, kao i nus-produkti reakcije (ketonska tijela), čija povećana koncentracija dovodi do intoksikacije organizma. Studije pokazuju da bi u uravnoteženoj prehrani ugljikohidrata trebali dobiti 50-60% energije.

Šta su "prehrambeni" ugljeni hidrati?

Ugljikohidrati iz hrane se uslovno dijele na jednostavna i složena. Prvi se tijelo lako apsorbira i brzo ulaze u krvotok. Druga se, pak, može podijeliti u dvije grupe - probavljiva i neprobavljiva.
Složeni ugljeni hidrati iz kojih možemo dobiti energiju imaju složenu hemijsku strukturu. Tijelo ih razgrađuje do glukoze u nekoliko faza, što znači da im se razina šećera u krvi duže diže. Kod dijabetesa je lakše nadoknaditi takve ugljikohidrate, jer oni ne daju oštre vrhove glikemije. Međutim, treba biti oprezan kad se masnoća i proteini dodaju složenim ugljikohidratima, budući da se proces unošenja glukoze u krv još uvijek produžava.

Neprobavljivi složeni ugljikohidrati (na primjer, pektin, vlakna) tako se nazivaju, jer ove tvari prolaze kroz probavni sustav i ne utječu na razinu glukoze u krvi. Osoba u tijelu nema odgovarajuće enzime, ali korisna crijevna mikroflora koristi ta vlakna kao svoju hranu. Dijetalna vlakna koja nisu probavljiva poboljšavaju peristaltiku (valovite kontrakcije zidova koje promiču sadržaj) u gastrointestinalnom traktu, pomažu u snižavanju kolesterola, a također, poput četkica, uklanja štetne tvari (na primjer, toksine otrovanja).
Kod dijabetesa nas posebno zanimaju dijetalna vlakna, jer njihova prisutnost u hrani, poput slatkih peciva, pomaže usporiti oslobađanje glukoze u krvi. Možete ga koristiti na sljedeći način: pojedemo porciju salate, a nakon toga možemo jesti desert s manje straha od visokog šećera u obliku ogromnog vrha na praćenju.

Koliko ugljikohidrata nam je potrebno?

Na to ne postoji jedinstven odgovor. Kao što je gore spomenuto, vjeruje se da 50-60% potrošnje energije treba dobiti iz ugljikohidrata. Pored toga, kako bi se dobila vitaminska norma dnevno (osim vitamina D i B12) prosječnoj odrasloj osobi preporučuje se jesti 3 obroka povrća i 1,5 porcije voća dnevno. To su proizvodi koji sadrže različite vrste ugljikohidrata, uključujući jednostavni šećeri i vlakna. Ali ovdje, na primjer, kod dijabetesa tipa 2, meni sa smanjenim unosom ugljikohidrata može biti vrlo opravdan, u smislu kontrole šećera u krvi.
Prosječna norma ugljikohidrata je 150-200 grama dnevno. Ovaj broj će se razlikovati u jednom ili drugom smjeru, ovisno o životnim i zdravstvenim pokazateljima.
U školi dijabetesa često se pokazuju tablete XE dnevno. Za sjedeći način života sa sjedećim radom preporučuju oko 15-18 XE, što odgovara gornjoj normi.

Do vlastite figure možete doći eksperimentalnom metodom, pod vođstvom lekara. Vaš unos ugljikohidrata trebao bi zadovoljiti potrebe tijela, a šećer ne bi trebao varirati iznad i ispod normalnog. Važno je obratiti pažnju ne samo na količinu, već i na kvalitet ugljikohidrata.
Prehrana, bazirana na povrću, voću i cjelovitim žitaricama, omogućit će vam da dobijete potrebne biološki aktivne tvari (vitamine, elemente u tragovima) i zadržite šećer bez naglih skokova. Obavezno dodajte meso, ribu, jaja, mleko i orašaste plodove kako biste dobili vitamin B12, esencijalne aminokiseline i masne kiseline.

Nekoliko riječi o desertima i jednostavnim ugljikohidratima

Deserti nisu bitna komponenta hrane. To je prilično psihološki proizvod, da tako kažem - za raspoloženje. Pri izračunavanju norme ugljikohidrata nužno se uzimaju u obzir deserti. Da biste smanjili učinak takve hrane na glikemiju, možete kupiti posebne proizvode u kojima je šećer zamijenjen prirodnim nemasnim zaslađivačima ili sami pripremiti slatkiše s niskim udjelom ugljikohidrata.

Pokušajte da ne jedete jednostavne ugljikohidrate ujutro, kada je propusnost sluznice veća i glukoza uđe u krv još brže. Mnogi ljudi koji imaju dijabetes kažu da su ugljikohidrati ujutro teže nadoknaditi. Na primjer, popularni doručak s voćem od zobene kaše odjednom vam može povećati razinu glikemije.

Jednostavni ugljikohidrati ujutro su nepoželjni, ne samo zbog rizika od visokog šećera. Nakon slatkiša brži se osećaj gladi, a može se pojaviti i osjećaj gubitka snage i pospanost.

Gdje se skriva šećer?

Jednostavni šećeri se ne nalaze samo u dezertima. Umaci, slatki jogurti, skuta, gotovi proizvodi (poluproizvodi, pivski koncentrati), kiselo povrće, čips, krekeri sadrže i šećer. U sastavu je vrlo važno pročitati šta na ambalaži piše. Ponekad možda jednostavno ne prepoznajete jednostavne ugljikohidrate, jer to nije samo šećer. Na pakovanju možete vidjeti riječi „sirup maltoze“, „kukuruzni sirup“, „melasa“ ili „glukozni sirup“. Obratite pažnju na to kako je proizvođač odrazio količinu jednostavnih šećera iz ukupnog sadržaja ugljikohidrata. Imajte to na umu prilikom planiranja injekcija insulina ili uzimanja lijeka za snižavanje šećera.

Kako se ugljeni hidrati apsorbuju u tijelu?

Ugljikohidrati su dio svake prehrane. Oni tijelu pružaju energiju za rad mišića, disanje i moždane funkcije, između ostalih aktivnosti. Ugljikohidrati sadrže malo šećera. Šećeri su često povezani zajedno i nazivaju se polisaharidi. Kako se probavljaju ugljikohidrati? Proces probave za ugljikohidrate započinje u ustima i završava se kada se polisaharidi razgrade na monosaharide koji se potom apsorbuju u tijelu.

Glavne vrste ugljikohidrata su šećeri, škrob i dijetalna vlakna. Odgovarajući na pitanje „kako se apsorbuju ugljikohidrati?“ Važno je napomenuti da tijelo ne probavlja sve vrste ugljikohidrata. Tijelo u potpunosti probavlja šećere i skrob. Kada se apsorbuju dva ugljikohidrata, oni daju 4 kalorije energije po gramu ugljikohidrata. Ljudskom tijelu nedostaju potrebni enzimi za probavu ili uništavanje vlakana. Zbog toga se vlakno iz tijela izlučuje u velikim količinama.

Kako se probavljaju ugljikohidrati?

Digestija ugljenih hidrata događa se u različitim dijelovima tijela. Slijedi prekid aktivnosti u različitim dijelovima tijela, kao i enzimi ili kiseline koje svaki dio oslobađa.

Proces probave započinje u ustima, gdje pljuvačka iz pljuvačnih žlijezda vlaži hranu. Kada žvačemo hranu i razbijamo je na manje komade, pljuvačna žlijezda oslobađa enzimsku pljuvačku amilazu. Ovaj enzim uništava polisaharide u ugljenim hidratima.

Ugljikohidrati se gutaju u malim komadima pomiješanima sa enzimom amilazom. Ova mešavina se naziva himera. Himeroza prolazi kroz jednjak u želudac. Stomak oslobađa kiselinu, koja him ne probavlja dalje, ali ubija bilo koje bakterije u hrani. Uz to, kiselina zaustavlja funkciju enzima amilaze.

Gušterača izlučuje enzim pankreasa u tankom crijevu koji razgrađuje saharide u ugljikohidratima na disaharide. Disaharidi se također nazivaju bimolekularnim šećerom. Suharoza je primjer bimolekularnog šećera. Ostali enzimi u tankom crijevu uključuju laktazu, saharozu i maltazu. Ovi enzimi razgrađuju disaharide na monosaharide. Monosaharidi poput glukoze poznati su i kao jedno molekularni šećeri.

Izvještaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda pokazuje da je probava rafiniranih ugljikohidrata poput šećera i pšeničnog brašna brza. Digestija takvih ugljikohidrata događa se u gornjem kraju tankog crijeva. Digestija složenih ugljikohidrata, poput cjelovitih žitarica, događa se na donjem kraju tankog crijeva u blizini ileuma. Debelo crevo i tanko crevo sadrže vilije, koji su ispupčenja u obliku prsta koja apsorbuju probavljenu hranu. Ove izbočine variraju ovisno o tome da li su u prehrani očišćeni ugljeni hidrati ili cjelovite žitarice.

Jetra skladišti monosaharide kao gorivo za tijelo. Transporter heksoze koji zavisi od natrijuma je molekul koji pomiče jednu molekulu glukoze i jone natrijuma u epitelnim ćelijama tankog creva. Prema Univerzitetu u Koloradu, natrijum se izmjenjuje sa kalijumom u krvotoku, jer transporter glukoze u stanicama ulazi u krvotok. Ova glukoza se skladišti u jetri i oslobađa se kada tijelu treba energija za obavljanje svojih funkcija.

  1. Debelo crevo ili debelo crevo

Kao što je ranije naznačeno, tijelo probavlja i apsorbira sve ugljikohidrate, osim dijetalnih vlakana i nekih otpornih škroba. Bakterije koje se nalaze u enzimu debelog crijeva oslobađaju neprobavljive ugljikohidrate. Taj proces probave u debelom crijevu dovodi do stvaranja kratkih lanaca masnih kiselina i plinova. Bakterije u debelom crijevu troše neke masne kiseline za energiju i rast, dok se neke od njih izmetom izbacuju iz tijela. Ostale masne kiseline apsorbuju se u ćelije debelog crijeva, a mala količina se transportira u jetru. Dijetalna vlakna polako se probavljaju u gastrointestinalnom traktu u odnosu na šećere i skrob. Samim tim, konzumiranje dijetalnih vlakana dovodi do sporog i laganog povećanja glukoze u krvi.

Jednostavni i složeni ugljikohidrati

U prehranu uvijek trebamo uključiti ugljikohidrate. Međutim, moramo razumjeti kako naša tijela koriste razne kategorije ugljikohidrata, uključujući jednostavne (ili loše) ugljikohidrate i složene (ili dobre) ugljikohidrate. Odgovarajući na pitanje „kako se apsorbuju ugljikohidrati?“ Sada možemo razlikovati jednostavne i složene ugljikohidrate i odrediti koja je od dvije vrste zdrava.

Jednostavni ugljikohidrati napravljeni su od osnovnih šećera koji su lako probavljivi. Ovi ugljikohidrati su od male važnosti za tijelo. Ugljikohidrati s visokim sadržajem šećera štetni su za vaše zdravlje.

Probavljivi i ne probavljivi ugljikohidrati

Digestibilni ugljeni hidrati. Digestibilni ugljikohidrati su glavni dobavljač energije. I iako je njihov energetski koeficijent niži od masti, čovjek konzumira veliku količinu ugljikohidrata i sa njima dobija 50-60% potrebnih kalorija. Iako se probavljivi ugljikohidrati kao dobavljači energije mogu u velikoj mjeri zamijeniti mastima i proteinima, oni se ne mogu u potpunosti isključiti iz prehrane. U protivnom će se proizvodi nepotpune oksidacije masti, takozvana "ketonska tijela", pojaviti u krvi, disfunkcija središnjeg živčanog sustava i mišića, slabljenje mentalne i tjelesne aktivnosti i životni vijek će se smanjiti.

Smatra se da odrasla osoba s umjerenim fizičkim naporom treba konzumirati 365–400 g (prosječno 382 g) probavljivih ugljikohidrata dnevno, uključujući ne više od 50–100 g jednostavnih šećera. Takva doza sprečava ketozu i gubitak mišićnog proteina kod ljudi. Zadovoljavanje tjelesnih potreba za ugljikohidratima vrši se na štetu biljnih izvora. U biljnoj hrani ugljikohidrati čine najmanje 75% suhe tvari. Vrijednost životinjskih proizvoda kao izvora ugljikohidrata je mala.

Probavljivost ugljikohidrata je prilično visoka: ovisno o prehrambenom proizvodu i prirodi ugljikohidrata, kreće se od 85 do 99%. Sistematični višak ugljikohidrata u prehrani može pridonijeti nizu bolesti (gojaznost, dijabetes, ateroskleroza).

Monosaharidi. Glukoza Glukoza je glavni oblik u kojem ugljikohidrati cirkuliraju u krvi, osiguravajući energetske potrebe tijela. U obliku glukoze najveći dio ugljikohidrata ulazi u krv iz hrane, dok se glukoza u jetri pretvara u ugljikohidrate, a svi ostali ugljikohidrati mogu se formirati iz glukoze u tijelu. Glukoza se koristi kao glavna vrsta goriva u tkivima sisara, s izuzetkom preživara, a služi kao univerzalno gorivo tokom embrionalnog razvoja. Glukoza se pretvara u druge ugljene hidrate koji obavljaju vrlo specifične funkcije - u glikogen, koji je oblik skladištenja energije, u ribozu koja se nalazi u nukleinskim kiselinama, u galaktozu, koja je dio mliječne laktoze.

Posebno mjesto među monopolisaharidima je D riboza. Služi kao univerzalna komponenta glavnih biološki aktivnih molekula odgovornih za prijenos nasljednih informacija - ribonukleinske kiseline (RNA) i deoksiribonukleinske (DNK) kiseline, dio je ATP-a i ADP-a uz pomoć kojih se kemijska energija pohranjuje i prenosi u bilo koji živi organizam.

Određena razina glukoze u krvi (80-100 mg / 100 ml) je apsolutno neophodna za normalan ljudski život. Glukoza u krvi je važan energetski materijal dostupan svakoj stanici u tijelu. Višak šećera pretvara se prije svega u životinjski polisaharid - glikogen. Uz nedostatak probavljivih ugljikohidrata u hrani, iz ovih rezervnih polisaharida nastaje glukoza.

Važna uloga u regulaciji metabolizma glukoze pripada hormonu pankreasa - inzulinu. Ako tijelo proizvodi u nedovoljnim količinama, tada se procesi upotrebe glukoze usporavaju. Nivo glukoze u krvi raste na 200-400 mg / 100 ml. Bubrezi prestaju zadržavati tako visoke koncentracije šećera u krvi, a šećer se pojavljuje u mokraći, javlja se dijabetes melitus.

Monosaharidi i disaharidi, posebno saharoza, uzrokuju nagli porast razine glukoze u krvi. Kada konzumirate fruktozu, nivo glukoze u krvi manje se drastično povećava. Fruktoza, za razliku od glukoze, ima malo drugačiji način transformacije u tijelu. Jetra odgađa u većoj mjeri i, stoga, manje ulazi u krvotok, a kada uđe u krvotok, najvjerovatnije dolazi do različitih metaboličkih reakcija. Fruktoza prelazi u glukozu u metaboličkim procesima, ali povećanje koncentracije glukoze u krvi odvija se ravnomjernije i postupno, a da ne uzrokuje pogoršanje šećerne bolesti. Važno je i da za odlaganje fruktoze u tijelu nije potreban inzulin. Najmanji porast glukoze u krvi uzrokuju neke škrobne namirnice, poput krumpira i mahunarki, koje se zbog toga često koriste u liječenju dijabetesa.

Glukoza (grožđani šećer) u svom slobodnom obliku nalazi se u bobicama i voću (u grožđu do 8%, u šljivama, trešnjama 5-6%, u medu 36%). Skrob, glikogen, maltoza grade se od molekula glukoze, glukoza je sastavni deo saharoze, laktoze.

Fruktoza. Fruktoza (voćni šećer) bogata je medom (37%), grožđem (7,2%), kruškama, jabukama, lubenicom. Fruktoza je, uz to, sastavni dio saharoze. Utvrđeno je da fruktoza u znatno manjem obimu od saharoze i glukoze uzrokuje propadanje zuba. Ova činjenica, kao i velika slatkoća fruktoze u odnosu na saharozu, takođe određuju veću izvodljivost konzumiranja fruktoze u odnosu na druge šećere.

Jednostavni šećeri, sa kulinarske tačke gledišta, cijenjeni su zbog njihove slatkoće. Međutim, stupanj slatkoće pojedinih šećera vrlo je različit. Ako se slatkoća saharoze uzme kao 100 jedinica, tada će relativna slatkoća fruktoze biti jednaka 173 jedinica, glukoze - 74, sorbitola - 48.

Disaharidi. Saharoza. Jedan od najčešćih disaharida je saharoza, uobičajeni šećer iz hrane. Saharoza je od primarnog značaja u ishrani. Ovo je glavna komponenta ugljenih hidrata u slatkišima, kolačima, kolačima. Molekul saharoze se sastoji od jednog ostatka a-D glukozu i jedan b-ostatakD fruktoza. Za razliku od većine disaharida, saharoza nema slobodni glikozidni hidroksil i nema restorativna svojstva.

Laktoza Laktoza (disaharid koji obnavlja šećer) nalazi se u majčinom mlijeku (7,7%), kravljem mlijeku (4,8%), koji se nalazi u mlijeku svih sisara. Međutim, mnogi ljudi u gastrointestinalnom traktu nemaju enzim laktazu, koji razgrađuje laktozu (mliječni šećer). Ne podnose kravlje mlijeko, koje sadrži laktozu, ali sigurno konzumirajte kefir, gdje ovaj šećer dijelom konzumira kefirski kvasac.

Neki ljudi imaju netoleranciju na mahunarke i crni hleb, a sadrže relativno veliku količinu rafinoze i stahioze, koji se ne razgrađuju enzimima gastrointestinalnog trakta.

Polisaharidi. Škrob. Od probavljivih polisaharida škrob koji čini do 80% konzumiranih ugljikohidrata od primarne je važnosti u prehrani. Škrob je veoma važan i rasprostranjen polisaharid u biljnom svetu. Sadrži od 50 do 75% suhe materije zrna žitarica i najmanje 75% suhe materije zrelog krumpira. Škrob se najviše nalazi u žitaricama i tjestenini (55–70%), mahunarkama (40–45%), hlebu (30–40%) i krompiru (15%). Škrob se hidrolizira kroz niz intermedijara (dekstrina) do maltoze koju tijelo direktno koristi. Shematski, kisela ili enzimatska hidroliza skroba može se predstaviti na sljedeći način:

Škrob → rastvorljivi škrob → dekstrini (S6N10O5) n → maltoza → glukoza.

Maltoza - proizvod nepotpune hidrolize škroba, smanjujući šećer.

Dekstrini - (S6N10O5) n- produkti delimične razgradnje škroba ili glikogena tokom termičke, kiselinske i enzimatske hidrolize. Topiv u vodi, ali netopljiv u alkoholu, koji se koristi za odvajanje dekstrina od šećera, rastvorljivih u vodi i u alkoholu.

O stupnju hidrolize škroba može se suditi po boji kada se dodaje jod:

Jod + škrob - plavi,

dekstrini - n> 47 - plava,

n Koliko su brzi ugljikohidrati i zašto su spori ugljikohidrati tako spori? Carve mitove o ugljikohidratima!

To je produkt raspada mliječnog šećera.

Laktazni disaharid nalazi se samo u mlijeku i mliječnim proizvodima (sirevi, kefir, itd.), A iznosi oko 1/3 suhe tvari. Hidroliza laktoze u crevima je spora, a samim tim i ograničena

fermentacijski procesi i aktivnost crevne mikroflore se normalizuju. Uz to, unos laktoze u probavni trakt potiče razvoj bakterija mliječne kiseline koje su antagonisti patogene i uvjetno patogene mikroflore, trulih mikroorganizama.

Neprobavljivi ugljikohidrati u ljudskom tijelu se ne iskorištavaju, ali su izuzetno važni za probavu i čine (zajedno s ligninom) takozvana prehrambena vlakna. Dijetalna vlakna obavljaju sljedeće funkcije u ljudskom tijelu:

  • stimulišu rad creva,
  • ometaju apsorpciju holesterola,
  • imaju pozitivnu ulogu u normalizaciji sastava crevne mikroflore, u inhibiranju gljivičnih procesa,
  • imaju učinak na metabolizam lipida, čije kršenje dovodi do pretilosti.
  • adsorbiraju žučne kiseline,
  • doprinose smanjenju toksičnih supstanci vitalne aktivnosti mikroorganizama i eliminaciji toksičnih elemenata iz organizma.

S nedovoljnim sadržajem probavljivih ugljikohidrata u hrani, primjećuje se porast kardiovaskularnih bolesti, maligne formacije rektuma. Dnevna norma dijetalnih vlakana je 20–25 g.

Datum objave: 18.11.2014., Čitanje: 3947 | Kršenje autorskih prava na stranici

studopedia.org - Studopedia.Org - 2014.-2018. (0.001 s) ...

Složeni ugljikohidrati u mršavljenju i koje ugljikohidrate tijelo ne apsorbira?

Ugljikohidrati su glavni dio prehrane. Ugljikohidrati pružaju više od polovice dnevne kalorije potrebne ljudskom tijelu za zdrav život.

Po energetskoj vrijednosti ugljikohidrati su ekvivalentni proteinima. Razmenu ugljenih hidrata u ishrani treba voditi uzimajući u obzir njihovu ravnotežu sa proteinima i mastima. Upravo greške u ishrani dovode do taloženja masnoća koje se nakupljaju u masnom skladištu (trbuh, bedra).

- ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u metabolizmu i energiji u svim tkivima i ćelijama tijela, uključujući i mozak.

- Sva organska hranjiva sastojka potiču upravo iz ugljikohidrata, kao rezultat fotosinteze iz vode i ugljičnog dioksida.

- ugljikohidrati obavljaju specifičnu funkciju „maziva“ i služe kao tekući medij u zglobnim vrećicama.

- ugljikohidrati imaju biološku aktivnost - vitamin C, heparin, vitamin B15, koji sprečava koagulaciju krvi.

ugljikohidrati su dio mnogih imunoglobulina, stanica odgovornih za stanje našeg obrambenog sustava - imunitet.

Klasa ugljikohidrata podijeljena je u 2 skupine: jednostavne i složene.

Jednostavni ugljikovodici (mono i disaharidi)

Najčešći je monosaharid u prirodi glukoza Ima ga u svim voćem i ponekom povrću. Glukoza je osnovna komponenta ljudske krvi, njen višak ili insuficijencija mogu dovesti do bolnih stanja cijelog organizma.

Fruktoza sadržani u slobodnom obliku u medu i voću.

Složeni ugljikovodici (polisaharidi)

Složeni ugljikohidrati su složeni makromolekularni spojevi. Obavljaju dvije glavne funkcije: strukturnu i prehrambenu.

Celuloza (vlakno) je glavna komponenta biljnog tkiva.

- Slabo se probavlja u ljudskim crevima. Ovo svojstvo je vrlo vrijedno, celuloza potiče crijevnu pokretljivost, normalizirajući njen rad.

-Uz pomoć celuloze, pravovremeno se uklanjaju svi neprobavljeni ostaci hrane iz ljudskog probavnog trakta, sprečavajući pojavu fermentacijskih procesa u crevima.

-Hvala ovom svojstvu celuloze, održava se zdravo crevno bakteriološko okruženje.

- Ispravna je asimilacija vitamina, proteina, apsorpcija minerala.

Celuloza - ugljeni hidrat koji pomaže snižavanju holesterola u krvi, poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema.

-Kroz upotrebu hrane bogate vlaknima postoji prevencija bolesti poput opstipacije, upala slijepog crijeva, hemoroida.

Glavni ugljikohidrat u mršavljenju i pravilnoj apsorpciji hranjivih sastojaka je celuloza.

Škrob - ugljikovodik biljnog porijekla. Zauzima 80% svih ugljikohidrata koji se isporučuju hranom.

- Sadrže se u velikim količinama u krompiru, kukuruzu, mahunarkama, žitaricama i proizvodima od njih.

- Tjesteninu, brašno, žitarice, koje su složeni ugljeni hidrati, tijelo apsorbira tek nakon što ih razgradi na jednostavne. Zbog toga oni dugo osjećaju sitost. Želeći smršavjeti, preporučuje se škrobna hrana u ograničenim količinama.

- Za adolescente i djecu unos ugljikohidrata, posebno škroba, ne bi trebao biti ograničen jer brašno, kad se kombinira s kvascem, opskrbljuje rastuće tijelo vitaminima B skupine u količini većoj od nekog voća.

Glikogen - životinjski ugljeni hidrat, rezervni je ljudski polisaharid. Akumulira se u jetri (do 20%) i mišićima (do 4%). U krvi djece i adolescenata sadržaj glikogena u normi je veći nego u odrasle osobe.

-Glikogen je neophodan za strukturu određenih molekula hormona.

-Glikogen učestvuje u izgradnji zglobno-ligamentnog aparata osobe.

Kako bi se izbjeglo prekomjerno taloženje masti u tijelu, ne treba isključiti upotrebu složenih ugljikohidrata iz prehrane. Pravilno organizovati obroke.

Koji su ugljikohidrati za mršavljenje?

- Složeni ugljikohidrati poput škroba i celuloze pružaju osjećaj sitosti tokom dužeg vremena i zasićuju tijelo korisnim mineralima i vitaminima koji se nalaze u njima.

Pojačavanjem pokretljivosti vlakna reguliraju proizvodnju probavnih sokova (želudačni sok, žuč), što pridonosi pravilnom razgradnji masti i sprječava njihovo taloženje u potkožnom tkivu.

- Trebali bi koristiti integralnu brašno, raženi hljeb, mekinje. Bilo bi korisno zamijeniti naviku doručka s sendvičima s maslacem i kobasica s mljevenim žitaricama u vodi. Bijeli pirinač zamijeniti tamnim. Heljda je zaista čarobna žitarica, ugljikohidrati u njoj ne doprinose promjeni šećera u krvi, što znači njenom nakupljanju u tijelu, istovremeno obogaćujući tijelo željezom i vitaminima.

Med, svježe voće i suho voće zbog sadržaja vitamina i minerala su neophodni.

- Ne možete organizovati gladne dane za svoje telo. Nakon takvih šokova uštedjet će ugljikohidrate u zalihama - u masnim naborima.

- Jednostavne fizičke vježbe u obliku lagane masaže i maženja na mjestima taloženja masti pomoći će u izbjegavanju celulita, oni će omogućiti da vezivno tkivo ne formira “narančine kore”.

Probavljivi i ne probavljivi ugljikohidrati

U pogledu hranjive vrijednosti ugljikohidrati se dijele na probavljive i ne probavljive. Dostupni ugljeni hidrati - mono- i oligosaharidi, skrob, glikogen. Neprobavljiva - celuloza, hemiceluloze, inulin, pektin, desni, sluz.

Pri ulasku u probavni trakt probavljiv ugljikohidrati (s izuzetkom monosaharida) se razgrađuju, apsorbuju i zatim izravno odlažu (u obliku glukoze), ili pretvaraju u masti, ili skladište na privremeno skladištenje (u obliku glikogena). Nakupljanje masti posebno je izraženo viškom jednostavnih šećera u prehrani i nedostatkom potrošnje energije.

Metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu sastoji se uglavnom od sljedećih procesa.

  1. Cijepanje u gastrointestinalnom traktu polisaharida i disaharida koji dolaze s hranom - do monosaharida. Apsorpcija monosaharida iz creva u krv.
  2. Sinteza i raspad glikogena u tkivima, posebno u jetri.
  3. Anaerobna probava glukoze - glikoliza, što dovodi do stvaranja piruvata.
  4. Aerobni metabolizam piruvata (disanje).
  5. Sekundarni putevi katabolizma glukoze (pentoz fosfatni put itd.).
  6. Međusobna konverzija heksoza.
  7. Glukoneogeneza, odnosno stvaranje ugljenih hidrata iz ne-ugljenih hidrata. Takvi proizvodi su prije svega piruična i mliječna kiselina, glicerin, aminokiseline i niz drugih spojeva.

Glukoza je glavni oblik u kojem ugljikohidrati cirkuliraju u krvi, osiguravajući energetske potrebe tijela. Normalna glukoza u krvi je 80-100 mg / 100 ml. Višak šećera pretvara se u glikogen koji se troši kao izvor glukoze ako iz hrane dođe malo ugljikohidrata. Procesi iskorištavanja glukoze se usporavaju ako gušterača ne proizvodi dovoljno hormona - inzulina. Razina glukoze u krvi raste na 200–400 mg / 100 ml, bubrezi više ne zadržavaju tako visoke koncentracije šećera, a šećer se pojavljuje u urinu. Postoji ozbiljna bolest - dijabetes. Monosaharidi i disaharidi, posebno saharoza, uzrokuju brz porast razine glukoze u krvi. Na vilicama tankog crijeva iz saharoze i drugih disaharida oslobađaju se ostaci glukoze, koji brzo ulaze u krvotok.

Kada konzumirate fruktozu, nivo glukoze u krvi manje se drastično povećava. Fruktoza duže odlaže jetru, a kad uđe u krvotok, najvjerovatnije ulazi u metaboličke procese. Za upotrebu fruktoze ne treba inzulin, pa ga mogu konzumirati pacijenti s dijabetesom. Fruktoza u manjoj mjeri nego glukoza i saharoza uzrokuju propadanje zuba. Veća izvedivost konzumiranja fruktoze u odnosu na ostale šećere povezana je i s činjenicom da fruktoza ima veću slatkoću.

Slobodni monosaharid galaktoze se ne nalazi u hrani. To je produkt raspada mliječnog šećera.

Laktazni disaharid nalazi se samo u mlijeku i mliječnim proizvodima (sirevi, kefir, itd.), A iznosi oko 1/3 suhe tvari. Hidroliza laktoze u crevima je spora, a samim tim i ograničena

fermentacijski procesi i aktivnost crevne mikroflore se normalizuju. Uz to, unos laktoze u probavni trakt potiče razvoj bakterija mliječne kiseline koje su antagonisti patogene i uvjetno patogene mikroflore, trulih mikroorganizama.

Neprobavljivi ugljikohidrati u ljudskom tijelu se ne iskorištavaju, ali su izuzetno važni za probavu i čine (zajedno s ligninom) takozvana prehrambena vlakna. Dijetalna vlakna obavljaju sljedeće funkcije u ljudskom tijelu:

  • stimulišu rad creva,
  • ometaju apsorpciju holesterola,
  • imaju pozitivnu ulogu u normalizaciji sastava crevne mikroflore, u inhibiranju gljivičnih procesa,
  • imaju učinak na metabolizam lipida, čije kršenje dovodi do pretilosti.
  • adsorbiraju žučne kiseline,
  • doprinose smanjenju toksičnih supstanci vitalne aktivnosti mikroorganizama i eliminaciji toksičnih elemenata iz organizma.

S nedovoljnim sadržajem probavljivih ugljikohidrata u hrani, primjećuje se porast kardiovaskularnih bolesti, maligne formacije rektuma. Dnevna norma dijetalnih vlakana je 20–25 g.

Datum objave: 2014-11-18, čitati: 3946 | Kršenje autorskih prava na stranici

studopedia.org - Studopedia.Org - 2014.-2018. (0.001 s) ...

Ugljikohidrati i pektin

Jednostavni ugljeni hidratiSu organska jedinjenja koja se sastoje od ugljika, vodika i kisika.

Nastaju kao rezultat fotosinteze u zelenim listovima biljaka iz CO2 zraka, vlage tla i pod utjecajem sunčeve svjetlosti.

Uglavnom se nalaze u proizvodima biljnog porijekla (oko 90%) i u propisanim količinama - od životinje (2%). Suština potrebe je 275 - 602 g glavnog izvora energije. (1 g - 4 kcal ili 16,7 KJ).

Hrana s ugljikohidratima podijeljena je u 3 klase:

1. Monosaharidi - jednostavni šećeri, koji se sastoje od 1 molekula glukoze, fruktoze, galaktoze). . U čistom su obliku bijele kristalne tvari, lako topljive u vodi, lako fermentirane kvascem.

Glukoza (grožđani šećer) - U voću, bobicama, povrću, medu. Ima slatkast ukus, dobro se apsorbuje u ljudskom telu.

Fruktoza (voćni šećer) - u voću, medu, zelenim dijelovima biljaka. Dobro se rastvara u vodi. Najslađi ugljeni hidrat. Tijelo se lako apsorbira. Higroskopski.

2. polisaharidi prvog reda - S12N22O11 (disaharidi). Bijele kristalne tvari topive u vodi. Lako se hidrolizira. Kada se zagreju na temperaturu od 160 ... 190 0S, karamelizirani šećeri, odvajajući vodu i formiraju karamel - supstanca tamne boje, gorkog je ukusa. Ovaj postupak objašnjava pojavu zlatne kore tokom prženja i pečenja.

Saharoza (šećer od repe ili trske) - u voću, lubenicama, dinjama, šećeru - pesku (99,75%), šećeru - rafiniranom šećeru (99,9%). Tokom njegove hidrolize formira se glukoza i fruktoza. Jednaka mješavina ovih šećera naziva se invertni šećer i koristi se u konditorskoj industriji kao antikristalizator.

Maltoza (šećer od slada) - u svom slobodnom obliku je redak, ali mnogo ga je u sladu. Dobije se hidrolizom škroba. Hidroliziran u 2 molekula glukoze. Dobro se rastvara u vodi.

Laktoza (mlečni šećer) - je dio mlijeka. Hidroliziran je da stvara glukozu i galaktozu. Mliječne bakterije fermentiraju laktozu u mliječnu kiselinu. Laktoza je najmanje slatki šećer.

3. Polisaharidi drugog reda su ugljikohidrati velike molekulske težine - (S6N10O5) n - skrob, inulin, vlakna, glikogen itd. Ove supstance nemaju slatkast ukus, pa ih zovu bez ugljikohidrati slični šećeru.

Škrob - je lanac molekula glukoze. Sadrži se u brašnu, kruhu, krompiru, žitaricama. Nerastvorljivo u hladnoj vodi. Kada se zagreva, formira koloidne rastvore.

Metabolizam ugljikohidrata

Kad ključa sa kiselinama, škrob se hidrolizira u glukozu. Pod djelovanjem enzima amilaze - na maltozu. Hidroliza škroba temelji se na proizvodnji melase i glukoze. Boja je obojena jodom u plavoj boji. U različitim biljkama škrobna zrna imaju različitu veličinu, oblik i strukturu.

Vlakna (celuloza) - je deo biljnih ćelija (u zrnu - do 2,5%, u plodu - do 2,0%). Vlakna nemaju hranjivu vrijednost, nerastvorljiva su u vodi, ne apsorbuje se ljudskim tijelom, ali pojačavaju crijevnu pokretljivost, uklanjaju holesterol iz tijela i sprječavaju razvoj ateroskleroze).

Pektinske materije Derivati ​​su ugljikohidrata (pektin, protopektin, pektinska i pektinska kiselina).

Pektin - sadržani u staničnom soku plodova u obliku koloidne otopine. U prisustvu šećera i kiseline, pektin formira žele. Velika sposobnost geliranja odlikuju se jabukom, ogrozdom, crnom ribizlom, jagodama.

Protopektin - sadrži se u nezrelom voću i sastojak je pektina s vlaknima. Kako zrelo voće i povrće protopektin se cepa enzimima topivim pektinom. Veza između biljnih stanica slabi, plodovi postaju mekši.

Pektična i pektična kiselina - sadržani u nezrelim plodovima, pojačavajući njihov kiseli ukus.

Ne formiraju žele sa šećerom i kiselinama.

Pogledajte video: DOŽIVETI STOTU: Dijabetes i predijabetes (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar