Analozi tableta Trazent

Traženta je hipoglikemijski lek koji se preporučuje za unutrašnju upotrebu. Proizvod je u obliku okruglih, svijetlo crvenih tableta s konveksnim stranama i urezanim ivicama. Na jednoj strani tableta je logo kompanije, a na drugoj znak D5.

Glavni aktivni sastojak lijeka je 5 mg linagliptina, pomoćne komponente lijeka su kukuruzni škrob, manitol, magnezijev stearat, kopovidon, pregelatinizirani škrob. Lijek možete kupiti u aluminijskim blisterima od 7 tableta svaki.

Lijek se preporučuje za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2, ovaj će alat postati jedan od najučinkovitijih lijekova ako na pozadini umjerene fizičke aktivnosti i prehrane nije moguće održati šećer u krvi na normalnoj razini.

Lijek treba propisati ako dijabetičar ima bubrežnu insuficijenciju, Metformin je kontraindiciran ili osoba ne podnosi ovaj lijek. Trazent se može koristiti zajedno sa:

  • derivati ​​sulfoniluree,
  • Tiazolidin,
  • Metformin.

Takođe je lijek neophodan ako liječenje ovim lijekovima ne poboljšava dobrobit pacijenta.

Trazenta cijena za 30 tableta od 5 mg iznosit će oko 1500 rubalja, možete ih kupiti u stacionarnim i mrežnim ljekarnama. Lijek se upisuje u radar (registar lijekova). Analogni lijek: Nesina, Onglisa, Janukovija, Galvus, Komboglisa, jeftini analozi još ne postoje.

Upute za upotrebu lijeka

Upute govore da se lijek ne smije liječiti u trudnoći, dijabetesu tipa 1, tijekom dojenja, djeci mlađoj od 18 godina, s pojačanom reakcijom na neke komponente lijeka, ketoacidozom uzrokovanom dijabetes melitusom.

Standardna doza za odraslog pacijenta je 5 mg, potrebno je liječenje tri puta dnevno. Kada se lek uzima zajedno sa Metforminom, njegova doza ostaje nepromenjena. Lijek za pacijente s oštećenom funkcijom bubrega ne zahtijeva prilagođavanje.

Tokom proučavanja farmakokinetike, ustanovljeno je da se kod problema sa jetrom može smanjiti količina lijekovite supstancije, međutim, trenutno nema potpunog iskustva s primjenom takvog lijeka kod dijabetičara.

Dozu starijim pacijentima nije potrebno prilagođavati, već:

  1. još uvijek se ne preporučuje pacijentima starijim od 80 godina da uzimaju lijek, jer nema kliničkog iskustva,
  2. pa još nije utvrđeno koliko je tretman bezbedan za decu i adolescente

Kada dijabetičar stalno uzima lijek Trazent i slučajno propusti dozu, potrebno je uzeti sljedeću tabletu što je prije moguće, ali doziranje se ne može udvostručiti. Lijek se uzima u bilo koje vrijeme, bez obzira na hranu.

Liječenje se može odvijati prema različitim shemama. Tablete se koriste kao monoterapija za dijabetičare s nedovoljnom kontrolom glikemije na pozadini uravnotežene dijabetičke prehrane, umjerene tjelesne aktivnosti, ako osoba ne podnosi Metformin, slične lijekove.

Lijek će postati dio dvokomponentne terapije Metforminom, tiazolidindionima, derivatima sulfonilureje, u nedostatku rezultata monoterapije zvane lijekovi, neučinkovitosti tjelesne aktivnosti i prehrane.

Alat se koristi kao trokomponentna kombinirana terapija derivatima Metformina. Lekar propisuje i lek zajedno sa:

  • injekcije insulina
  • Pioglitazon
  • derivati ​​sulfoniluree.

Nakon primjene 5 mg lijeka iznutra, aktivne tvari počinju se apsorbirati te dostižu vrhunsku koncentraciju nakon 1,5 sata. Koncentracija će se smanjiti prema trofaznoj šemi, terminalni poluživot je preko 100 sati, što je posljedica stabilnog, intenzivnog vezanja linagliptina.

Učinkoviti poluživot iz tijela nakon ponovljenog davanja lijeka iznosit će 12 sati.

Nakon jednokratne upotrebe lijeka uočene su stabilne koncentracije tvari nakon otprilike treće doze.

Mogući sinonimi i zamjene za Trazhenty

Analog je jeftiniji od 1538 rubalja.

Glukofag je jeftiniji francuski lijek koji se može propisati i za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (kod odraslih), ali se razlikuje po sastavu i sadrži metformin u dozi od 500 do 1000 mg. Glukofag se može koristiti kod djece starije od 10 godina (monoterapija, u kombinaciji s inzulinom).

Analog je jeftiniji od 1470 rubalja.

Metformin je moguća zamjena za Trazent tablete. Ovi se lijekovi razlikuju u pogledu aktivne tvari i doze, ali Metformin može također propisati vaš liječnik za liječenje dijabetesa tipa 2. Lijek se propisuje tokom, ili odmah nakon obroka, dnevnu dozu određuje lekar.

Analog je jeftiniji od 857 rubalja.

Galvus je švicarski lijek na bazi vildagliptina u dozi od 50 mg. Unatoč razlikama u sastavu s lijekom Trazhenta, Galvus se također može imenovati kao specijalist za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (u sklopu mono- ili kombinirane terapije). Postoje razlike kod „originala“ u pogledu kontraindikacija i doziranja. Prije početka liječenja obavezno se posavjetujte sa stručnjakom.

Vipidia (tablete) → zamjenski Ocjena: 8 Gore

Analog je jeftiniji od 675 rubalja.

Vipidia se odnosi na hipoglikemijske lekove za unutrašnju upotrebu i sadrži 12,5 mg alogliptina po tableti. Može se koristiti i za dijabetes melitus tipa 2 s neučinkovitom prehranom i / ili fizičkom aktivnošću.

Analog je skuplji od 124 rubalja.

Onglisa je skuplji lijek američke izrade. Također je dostupan u obliku tableta, ali sadrži drugu aktivnu tvar (saksagliptin) u mogućoj dozi od 2,5 ili 5 mg po tableti. Prema indikacijama za imenovanje značajnih razlika sa „originalnim“ lijekom nije.

Analog je skuplji od 561 rubalja.

Januvia je dostupna u pakovanjima od 28 tableta, ali košta znatno više nego Trazhenta. Zbog razlika u sastavu, može se propisati kao moguća zamjena, jer umjesto linagliptina, Januvia sadrži sitagliptin u mogućoj dozi od 25 do 100 mg. Također je lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 (mono- i kombinirana terapija).

Slučajevi predoziranja, neželjene reakcije tijela

Podaci medicinskih istraživanja pokazuju da jednokratna upotreba 600 mg lijeka ne uzrokuje simptome predoziranja i ne šteti zdravlju dijabetičara. Nema podataka o slučajevima predoziranja. Međutim, zbog sigurnosti, kada koristite prekomjerne količine lijekova, važno je isprazniti stomak ispiranjem ili izazivanjem povraćanja.

Obavezno kontaktirajte ljekara ili pozovite tim hitne pomoći. Možda će doći do bilo kakvog narušavanja zdravlja, bit će potrebno propisati adekvatan tretman.

Još jedna stvar su štetne reakcije tijela, broj takvih reakcija jednak je broju negativnih efekata kao rezultat uzimanja placeba. Dakle, pacijent može započeti: upalni proces u gušterači, napadi kašlja, nazofaringitis, povećana osjetljivost na određene tvari, hipertrigliceridemija.

Morate znati da aktivna tvar lijeka može uzrokovati vrtoglavicu, dakle:

  • bolje je suzdržati se od vožnje i drugih složenih mehanizama,
  • Izbjegavajte pretjeranu fizičku aktivnost.

Navedene nuspojave obično se javljaju tijekom liječenja Trazentom zajedno sa derivatima sulfoniluree i Metforminom.

Kada se često izvodi zajedničko liječenje tvarima linagliptina ili pioglitazona, dijabetičari često povećavaju težinu, mogu započeti pankreatitis, preosjetljivost imunološkog sustava.

Posebna uputstva

Lijek nije propisan trudnicama, njegov utjecaj na žensko tijelo tokom dojenja djeteta do danas nije proučavan. No, klinička ispitivanja na životinjama nisu pokazala negativne učinke na reproduktivnu funkciju. Eksperimenti na ženskoj sposobnosti začeća nisu provedeni, eksperimenti na životinjama nisu pokazali negativan rezultat.

Podaci koji su dobiveni tijekom farmakodinamičkih studija na životinjama pokazuju prodiranje lijeka u majčino mlijeko. Iz tog razloga, efekat leka na dete nije isključen. U nekim slučajevima ljekari insistiraju na prestanku dojenja kod žene, ako postoji hitna potreba da joj se upravo imenuje Trazhenta.

Uputa za upotrebu Trazenta kaže da je potrebno čuvati lijek na temperaturi ne većoj od 25 stepeni na tamnom mjestu, dalje od djece. Rok trajanja je 2,5 godine.

Endokrinolozi pacijentima ne propisuju takve lekove:

  1. sa dijabetesom tipa 1
  2. sa dijabetičkom ketoacidozom.

Dijabetičari mogu razviti hipoglikemiju, razlog može biti povezan s zajedničkim liječenjem sulfonilureama.

Nema podataka o interakciji lijeka s inzulinom, pacijentima s ozbiljnim zatajenjem bubrega propisuje se liječenje zajedno s drugim lijekovima za normalizaciju razine glikemije. Recenzije Trazenta uvijek su samo pozitivne.

Kada se istodobno primjenjuje s lijekom, Ritonavir će povećati linagliptin za otprilike 2-3 puta, nevezana koncentracija (obično 1% od terapijske doze) povećava se 5 puta nakon ove kombinacije lijekova. Takve promjene u farmakokinetikama ne smatraju se klinički značajnim, zbog čega se ne očekuje značajna interakcija s drugim inhibitorima, doziranje se ne pregledava.

Kod liječenja rifampicinom dolazi do smanjenja farmakokinetike oba lijeka sa 39 na 43%, smanjenja inhibirane bazalne aktivnosti za 30%. Učinkovitost liječenja je zadržana, no to se ne događa u potpunosti.

Tokom primjene Tražentija s Digoksinom, međusobni efekti ne nastaju, čak i ako se koristi takva kombinacija:

  • više puta
  • u različitim dozama.

Višekratna primjena lijeka u dozi od 5 mg / dan ne može promijeniti farmakokinetiku Warfarina. Ako se Simvastatin i povećana doza linagliptina koriste više puta, utječe na farmakokinetiku prvog lijeka. Ova pojava je sasvim normalna; prilagođavanje preporučenih doza nije potrebno. Nakon redovnog liječenja Trazetom u povećanoj količini i Simvastatinom 40 mg, aktivnost ovog potonjeg povećala se za 34%, u krvi za 10%.

Kada dijabetičar drugog tipa uzima oralne kontraceptive na pozadini liječenja Trezhenta-om, nema stalnih i značajnih promjena u farmakokinetikama takvih lijekova.

Trazent recenzije

Inhibitori DPP-4 (lek pripada ovoj grupi) odlikuju se ne samo svetlim efektom snižavanja šećera, već i povećanom razinom sigurnosti, jer ne mogu izazvati porast telesne težine dijabetičara i hipoglikemijskog stanja. Lijekovi ove skupine smatraju se najefikasnijim i najperspektivnijim u liječenju dijabetesa tipa 2 kod djece i odraslih.

Učinkovitost terapije potvrđena su mnogim naučnim studijama, potrebno je započeti tijek liječenja isključivo u kombinaciji s drugim lijekovima. Uz prisutnost predispozicije za razlike u koncentraciji glukoze i njezinog oštrog smanjenja, prikazani su nadomjesci sulfonilureje.

Ponekad je opravdano koristiti lijek kao sredstvo za monoterapiju otpornosti tijela na hormon inzulin i prekomjernu težinu. Već nakon 3 mjeseca terapije primjećuje se značajan pad pokazatelja tjelesne težine.

Glavni broj pregleda primljen je od onih dijabetičara koji su koristili 5 mg lijeka kao dio složene terapije. S obzirom na to, prilično je teško adekvatno procijeniti Tražent po njoj:

Međutim, gotovo svi pacijenti su sigurni da je upravo ovaj lijek pomogao da izgube kilograme.

Unatoč određenim ograničenjima upotrebe Trazenta, propisana je dijabetičarima druge vrste bilo koje dobi, uključujući starije osobe koji pate od bolesti bubrega, jetre, srca. Najčešća nuspojava ovog tretmana je nazofaringitis.

Informacije o djelovanju inhibitora DPP-4 nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: PS4 PORTABLE PRO MONITOR! Unboxing Hori Travel HD Gaming Screen God of War Gameplay (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar