Pokloni i saveti

Polidipsija
ICD-10R 63,1 63.1
ICD-10-KMR63.1
ICD-9783.5 783.5
Medlineplus003085
MrežicaD059606

Polidipsija (dr. grčki πολύς „brojni“ + δίψα „žeđ“) je simptom koji karakteriše neprirodno snažna, nezamisliva žeđ. Smanjuje se ili nestaje samo s unosom vode u količinama koje znatno prelaze fiziološke količine, za odrasle - više od 2 litre dnevno.

Klinički značaj

Razlog razvoja takve klinike je prekomjerna aktivacija centra za piće u mozgu. To mogu biti uzrokovani i fiziološkim i patološkim razlozima. Na primjer, na primjer, aktivnim gubitkom vode znojem ili značajnim fizičkim naporom, potreba za vodom može se značajno povećati. Patološki razlozi ovog stanja uključuju porast koncentracije neke tvari u ljudskoj krvi. Na primjer, porast glukoze kod dijabetesa. Postoje primarna polidipsija i sekundarna. Primarno se javlja direktnom aktivacijom pijnog centra, na primjer, hipofizalnom patologijom hipofize ili kao posljedica mentalnih poremećaja. Sekundarna je reakcija na promjenu sastava krvi u cirkulaciji.

Polidipsija s izraženim tokom dolazi do pojave poremećaja vode-elektrolita u ljudskom tijelu. U pravilu se mogu pojaviti edemi, ascitesi, s ozbiljnim poremećajima u kombinaciji s bubrežnim patologijama može se javiti konvulzivni sindrom.

Klinički značaj uređivanje |Poliurija kao simptom dijabetesa

Brzina izlučivanja urina tokom dana kod zdrave osobe iznosi oko dvije litre. U nekim slučajevima, količina mokraće može doseći 2,5 litara dnevno. Poliurija je stanje kod kojeg količina urina prelazi 2,5 litara dnevno.

Ako prelazite s vlažne hrane na suhu hranu, vaša mačka će više piti. Mačka od 14 godina jednaka je 70-godišnjaku. O 20-godišnjoj mački razmišljamo kao o 100-godišnjem čovjeku! Preporučljivo je starije mačke pregledati veterinar barem svakih 6 mjeseci, kako bismo otkrili rane znakove bolesti prije nego što bolest postane teže liječiti.

Bolest bubrega uobičajena je kod starijih mačaka. Pažnja na promjene u težini i žeđi, kao i redoviti pregledi pomažu nam da uhvatimo ovu bolest u ranim fazama kada je liječenje uspješnije. Velika žeđ i gubitak kilograma rani su znakovi bolesti. Kosti bubrezi su toliko efikasni da mogu nadoknaditi gubitak bubrega sve dok ne izgubi 75% funkcije bubrega. Zbog toga je veoma važno dobiti bolest prije nego što se to dogodi. Dok su postali stvarno bolesni, bubrezi su potpuno propali i često je bilo kasno da se išta poduzme.

Razlikuje privremenu i trajnu poliuriju. Privremena poliurija u većini slučajeva nastaje kao rezultat uzimanja određenih lijekova.

Konstantna poliurija i njeni uzroci još uvijek nisu u potpunosti razumjeli. Međutim, danas postoje 4 glavna razloga za njegovu pojavu.

  1. Izolacija velike količine mokraće s velikim sadržajem osmotskih tvari ili osmotske diureze.
  2. Nemogućnost osobe da proizvede potrebnu količinu antidiuretskog hormona.
  3. Smanjena sposobnost bubrega da se koncentrišu čak i s normalnom razinom antidiuretskog hormona.
  4. Pije puno tekućine.

Uz dijabetes, poliurija je osmotske prirode. Sledeće supstance su prisutne u urinu:

Na našoj klinici, ako se sumnja na bolest bubrega, uradili bismo test krvi što je prije moguće, instalirali ili uklonili bolest bubrega. Takođe se mogu izvršiti ispitivanja krvnog pritiska i urina. Liječenje može uključivati ​​uporabu lijeka koji se duži niz godina koristi za liječenje srčanih problema, ali se pokazalo da blagotvorno djeluje na bolesti bubrega. To snižava visoki krvni pritisak i pomaže bubrezima da izbaci toksine iz organizma, očuvajući preostalo bubrežno tkivo.

  • glukoza
  • elektroliti
  • nukleinske kiseline, proizvodi raspada masti i proteina.

Dijabetes - uobičajeni poremećaj srednjeg vijeka kod starijih mačaka

Jednostavno rečeno, dijabetes se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili inzulin ne djeluje. Insulin kontrolira šećer u krvi. Uz dijabetes, nivo šećera u krvi postaje previsok. Višak šećera u krvi se gubi putem bubrega i ulazi u mokraću. Tamo gdje šećer ide, ide i voda. Te mačke gube energiju i tekućinu putem bubrega. Mačke s dijabetesom prolaze puno urina i moraju puno piti da bi održale korak. Mačke s dijabetesom ne mogu koristiti šećer u krvi, tkiva gube energiju i počinju uništavati zalihe mišića i masti.

  • krvni test za sadržaj šećera i natrijum-hlorida u njemu,
  • krvni test na hormone,
  • Ultrazvuk bubrega.

Ako je polidipsija simptom dijabetesa, tada će ubrizgavanje inzulina kod prve vrste dijabetesa doprinijeti smanjenju njegove manifestacije. U drugoj vrsti - uzimanje lijekova čije je djelovanje usmjereno na smanjenje šećera u krvi.

Opet imamo gubitak težine, glad i pojačanu žeđ. Neliječen dijabetes može biti opasan po život, ali obično se može dobro kontrolirati pravilnim hranjenjem i sitnim ubrizgavanjem inzulina dnevno, koje većina vlasnika nauči kako uspješno upravljati. Neke se mačke mogu kontrolirati tabletama.

Dijabetes se može otkriti jednostavnim i potvrđenim testom krvi. Postoje i mnoge druge bolesti koje kod starijih mačaka mogu izazvati gubitak kilograma i povećanu žeđ. Srčane bolesti, tumori, hormonalni problemi, infekcije itd. itd. Ali gornji su uvjeti najčešći. Ključ za liječenje ovih bolesti je uhvatiti ih prije pojave kliničkih znakova bolesti. Ako imate bilo kakvih nedoumica, nazovite i zakažite sastanak kod veterinara ako je vaša mačka povećala žeđ ili apetit ili gubitak kilograma.

Važno! Kod dijabetes melitusa, za smanjenje razine glukoze i manifestacija polidipsije, mora se učiniti sve što se mora promatrati.

Liječenje ove patologije sastoji se u utvrđivanju osnovne bolesti koja je dovela do ovog simptoma. Ako se bolest utvrdi ispravno i njegovo liječenje je uspješno, polidipsija postaje manje izražena ili potpuno nestaje.

Nekontrolirani dijabetes

Uvjeti koji uzrokuju pretjerani gubitak tekućine i ostavljaju tijelo osiromašeno vodom uzrokuju pretjeranu žeđ. Voda u tijelu može se izgubiti zbog pretjeranog mokrenja, povraćanja, proljeva, znojenja i vrućice. Različiti uvjeti mogu uzrokovati opći nedostatak vode u vodi i pretjeranu žeđ. Dijabetes uzrokuje nenormalno visok šećer u krvi ako se ne kontrolira lijekovima. Bubrezi u pravilu održavaju šećer u krvi i ne izlučuju se mokraćom.

Unatoč činjenici da je polidipsija samo simptom, međutim, gotovo sve bolesti koje su je uzrokovale trebaju doživotno liječenje i uzimanje lijekova.

Polidipsija je patološki povećana žeđ i povezanost s njom pretjerano velike količine vode (ponekad i preko 20 l).

Međutim, kad su razine šećera u krvi nenormalno visoke, bubrezi se ne mogu nositi sa preopterećenjem šećerom. Pri tome šećer ulazi u urin, uzimajući sa sobom preveliku količinu vode za tijelo. Tijelo ostaje u stanju iscrpljenosti vode, uzrokujući pretjeranu žeđ. Prekomjerna žeđ i mokrenje, zajedno s gubitkom težine i glađu, klasični su simptomi nedijagnosticirane dijabetesa tipa 1.

Bubrezi su radnici koji kontrolišu vodenu ravnotežu u tijelu, oslobađajući višak vode kada je prisutan i zadržavaju vodu kada je tjelesni nivo nizak. Iako bubrezi rade posao, regulacijom vodene ravnoteže upravlja hipotalamus, mala žlijezda u mozgu. Hipotalamus izlučuje antidiuretski hormon koji djeluje na bubrege, uzrokujući zadržavanje vode. Kod dijabetes insipidus, antidiuretski hormon se ne proizvodi u dovoljnim količinama ili bubreg ne reaguje na njega. U svakom slučaju, bubrezi izlučuju prekomjerne količine vode, što izaziva hroničnu, pretjeranu žeđ.

Nastaje kao posljedica iritacije centra za piće, što, prema riječima I. P. Pavlova, nije toliko morfološka koliko fiziološka koncepcija. Razlog kršenja u tijelu vodno-solne ravnoteže, regulirane moždanom korteksom, potkožnim jezgrama, diencefalonom, hipofizom, nadbubrežnom žlijezdom, bubrezima, interoreceptori sluzokože usta, ždrijela, želuca i crijeva. Osmoreceptori su također ugrađeni u neurohipofizu. Kršenja ravnoteže vode i soli u tijelu dovode do povećanja osmotskog pritiska u krvi, tj. do hiperosmoze, koja je glavni nadražaj osmoreceptora, koji impulse šalju u centar za piće.

Neuspjeh hipotalamusa da ne dobije dovoljno antidiuretskog hormona je rijetka bolest. U tekstu „Neuroendokrinologija, hipotalamus i hipofiza“, doktor. Mnoge bolesti mogu prouzrokovati akutni gubitak vode u tijelu, što se naziva dehidracija. Primjeri su trovanje hranom i druge dijareje, vrućina, opekotine i infekcije visoke temperature. Kako se ukupna količina tijela smanjuje, pojavljuju se simptomi, uključujući suha usta, umor, nesvjesticu, zbunjenost i intenzivnu žeđ.

Mehanizmi polidipsije u različitim patološkim stanjima nisu isti. Dakle, u nekim slučajevima se hiperosmoza javlja uslijed povećanja koncentracije natrijum-hlorida ili šećera u krvi. Prvo se promatra s disfunkcijom kortikalnog dijela nadbubrežne žlijezde (uz hiperaldosteronizam - Connov sindrom), a drugo s dijabetes melitusom. Hiperglikemija dovodi do ozbiljne dehidratacije tkiva, uzrokujući polidipsiju, kao i poliuriju zbog povećanog osmotskog pritiska urina.

Uz umjerenu i jaku dehidraciju, može se pojaviti mučnina i povraćanje, što komplicira zamjenu tekućine. Ako se tečnosti ne mogu uzimati oralno, može biti potrebna intravenska tekućina. Teška dehidracija može biti opasna po život. Glavni uzroci smrti su masivni gubici ukupne vode u tijelu i povezana dehidracija.

Nekoliko stanja može uzrokovati smanjeni apetit i pojačanu žeđ. Međutim, povećana žeđ u kombinaciji sa smanjenom glađu može signalizirati ozbiljnu osnovnu bolest koja zahtijeva medicinsku pomoć i intervenciju. Osoba koja osjeća gubitak apetita i pojačanu žeđ treba konzultirati kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka da procijeni ili procijeni svoje zdravlje.

U drugim slučajevima, razlog hiperosmoze je gubitak velike količine tekućine u tijelu s povećanom diurezom ili obilnom proljevom, povraćanjem. Postoji čitav niz bolesti kod kojih je polidipsija posljedica poliurije: dijabetes insipidus itd., Barde-Bill-ov diencefalni sindrom, Simmonsov sindrom, diencefalitis, encefalitis, kao i neke mentalne bolesti.

Anorexia nervosa može uzrokovati gubitak apetita i pretjeranu žeđ. Anorexia nervosa je poremećaj prehrane povezan s nerazumnim strahom od dobijanja kilograma i opsesije hranom. Osoba s anoreksijom nervoze pokušava održavati tjelesnu težinu koja je 15 posto ispod normalne za njezinu dob i visinu. Anoreksija nervoza najčešća je među djevojčicama tinejdžerkama, mada adolescenti, pa čak i odrasli svih spolova, mogu razviti ovo stanje. Uobičajeni znakovi i simptomi povezani sa anoreksijom nervoze uključuju gubitak apetita, pojačanu žeđ, ekstremno mršavljenje, umor, nesanicu, lomljive nokte, prorjeđivanje kose, nedostatak menstruacije, zatvor, hladnu netoleranciju, nepravilne srčane ritmove i sniženi krvni pritisak.

Poliurija kao uzrok polidipsije kod dijabetesa insipidusa povezana je sa smanjenjem izlučivanja antidiuretskog hormona i s povećanjem hormona za podizanje diureze. Prvo nastaje u supraoptičkom jezgru hipotalamusa, paraventrikularnih jezgara i zadnjem dijelu hipofize, to uključuje staze koje povezuju ove strukture. Drugi hormon, koji djeluje putem nadbubrežne žlijezde, formira se u prednjem dijelu hipofize.

Poliurija i polidipsija naznačeni su poliurodipsijom - javlja se s funkcionalnim ili organskim oštećenjima struktura koje luče adiuretin i putevima koje ih povezuju, ili s povećanjem proizvodnje hormona za povećanje diureze.

Za razlikovanje neurotičke i psihogene polidipsije (potomstva) od dijabetesa insipidusa, koriste se testovi koncentracije intravenskom primjenom hipertonične otopine natrijum-hlorida (Carter-Robins-ov test) ili nikotinske kiseline, što povećava izlučivanje antidiuretskog hormona.

U gore navedenim stanjima, polidipsija je obično jedan od glavnih simptoma. Ona se, kao fenomen koji se javlja u određenoj fazi razvoja patoloških procesa, posmatra sa naboranim bubregom, trovanjem hranom, kolerom itd. U tim slučajevima, kao i kod dijabetesa insipidusa, polidipsija treba smatrati kompenzacijskim fenomenom.

Liječenje: u potpunosti ovisi o liječenju osnovne bolesti.

Simptomi i povezani indikatori

Prvi znak polidipsije je intenzivna žeđ. U isto vrijeme, količina korištene vode može se razlikovati od normalnih pokazatelja i neznatno i značajno. Na primjer, kod edema i poremećaja stolice čovjek može piti do 3 litre tekućine dnevno, a kod dijabetesa insipidusa - 20 litara ili više.

U nekim situacijama ozbiljnost polidipsije može varirati ovisno o sljedećim faktorima:

  • dijeta
  • intenzitet fizičke aktivnosti,
  • temperatura vazduha.

U drugim slučajevima (na primjer, s dijabetesom) ne reagira na okolinske uvjete i mijenja se samo pod utjecajem liječenja.

Polidipsija je simptom koji je neraskidivo povezan s poliurijom. Pojačano mokrenje, zajedno s nepodnošljivom žeđom, obično su znakovi dijabetesa. Velika potreba za tekućinom povezana je s povećanom razinom glukoze u krvi, dehidracijom i akumulacijom otpadnih produkata. Pod utjecajem ovih faktora, rad lojnih žlijezda se pogoršava, zbog čega se sluznica usne šupljine isušuje.

Prema statističkim podacima, ljudima koji pate od dijabetesa potreban je volumen tečnosti koji je 2-3 puta veći od normalnog. Pojačano mokrenje posljedica je povećanog nivoa hormona odgovornog za diurezu. Dijabetes insipidus prati i poliurija i intenzivna žeđ.

Bubrežne patologije takođe imaju izražene simptome. Osim što je suha usta poremećen je proces mokrenja, pojavljuje se jaka oteklina.

Dijagnostika

Polidipsija je jedan od prvih znakova bolesti. Zbog toga se ovom simptomu daje vrlo velika dijagnostička vrijednost.

Lekar na početnom pregledu može propisati sledeća ispitivanja:

  • opšti i biohemijski test krvi,
  • Ultrazvuk bubrega i štitne žlezde,
  • izračunavanje dnevne diureze,
  • krvni test na hormone,
  • opšti test urina.

Ako se poliurija promatra istovremeno s polidipsijom, gustoća biomaterijala određuje se u laboratoriju i određuje se razina šećera. Ovo je neophodno za potvrdu ili isključenje dijabetesa.

Ako je koncentracija šećera normalna, a relativna gustoća urina niska, provodi se test pomoću lijekova koji sadrže vazopresin - antidiuretski hormon. Uz pozitivan rezultat, pacijent je ozbiljno ograničen količinom tekućine koja je potrošena nekoliko sati (ne duže od šest). Nakon toga provodi se ispitivanje gustoće svih mokraća dobijenih u ovom periodu. Ako je u granicama normale, govorimo o primarnoj polidipsiji, ako ne, kod dijagnoze se dijagnosticira dijabetes insipidus zbog nedostatka vazopresina.

Ako test sa antidiuretskim hormonom daje negativan rezultat, ispituje se krv i urin na sadržaj kalcijuma i kalijuma. Mjeri se i krvni pritisak. Ako su ona i nivo kalcijuma visoki, govorimo o patologijama bubrega. Ako su i pritisak i nivo ispitivanih tvari normalni ili neznatno odstupaju od njega, dijabetes se dijagnosticira i kao rezultat urođene imunosti bubrežnih tubula na vazopresin.

Izbor potrebnih studija ovisi o težini polidipsije i prisutnosti drugih simptoma. Na primjer, ako pacijent konzumira više od 10 litara vode dnevno, odmah se obavlja test vazopresinom.

Režim liječenja sastavlja se tek nakon što se postavi tačna dijagnoza. Na primjer, ako je potvrđen dijabetes tipa 1, indiciran je inzulin, a za dijabetes tipa 2 pacijent mora prvo uzimati lijekove, čiji je učinak povećati osjetljivost na tjelesne stanice. Ako se dijagnosticira vrsta šećera, lijek propisuje lijekove koji su zamjena za vazopresin.

Dakle, da biste se riješili intenzivne žeđi, potrebno je otkloniti njen istinski uzrok. Ako se pojavi polidipsija s dijabetesom, potrebno je nadoknaditi. Točna dijagnoza i dobro osmišljen režim liječenja ključ su za brzu normalizaciju stanja.

Ako stanje ima izražen karakter, to može izazvati pojavu poremećaja u ravnoteži vode i elektrolita. Prirodni rezultati su edem i konvulzivni sindrom.

Pravovremeno otkrivanje polidipsije i liječenje osnovne bolesti garantiraju pozitivnu prognozu sve do potpunog uklanjanja stalnog osjećaja intenzivne žeđi. U nekim će slučajevima lijekove morati uzimati cijeli život.

Što je polidipsija: definicija i opis

Polidipsija se shvaća kao simptom nekih bolesti, koji se manifestuje kao snažna žeđ. Čovjek može piti veliku količinu tekućine, svojstvene za njega. Ponekad ta zapremina dostigne 20 litara dnevno, unatoč činjenici da je norma za odraslu osobu 2-2,5 litara dnevno.

Uzroci polidipsije nisu isti u svim slučajevima. Uzroci njegove pojave mogu biti gubitak tekućine u ćelijama, porast tjelesne temperature i, kao rezultat, obilno znojenje, kao i povraćanje i proljev.

U medicini su postojali slučajevi kada se pojavila polidipsija zbog pojave hlornih spojeva u ljudskoj krvi, naročito natrijum-hlorida. Njegova pojava u krvi bila je posljedica povećanja funkcije kore nadbubrežne žlijezde i povećanja njihove proizvodnje mineralokortikoida.

Polidipsija se može javiti na pozadini srčanih bolesti, naboranog bubrega ili drugih patoloških bolesti. Simptom poput povećane žeđi karakterističan je za osobe s dijabetesom.

Kod dijabetes melitusa pacijenta karakteriše drugi simptom - poliurija, koja je rezultat osmotskog povećanja pritiska u urinu.

1 Etiologija

Fiziološki faktori razvoja bolesti uključuju sledeća stanja:

  • trudnoća
  • teški fizički napor
  • visoka temperatura zraka.

Patološke uključuju:

  • disfunkcija centralnog nervnog sistema,
  • bubrežna patologija
  • dijabetes i dijabetes insipidus,
  • probavne smetnje infektivne prirode.

Zbog ovih faktora dolazi do ozbiljne dehidratacije i razvija se polidipsija.

Kod određenih bolesti centralnog nervnog sistema je poremećeno normalno funkcioniranje centra za piće, što dovodi do primarnog oblika bolesti. Sa disfunkcijama gastrointestinalnog trakta u krvi, sadržaj natrijum hlora i glukoze povećava se kod različitih vrsta dijabetesa.

Primarna polidipsija je izazvana lezijama mozga i javlja se uz patologije koje uzrokuju izravnu aktivaciju centra za piće. Psihogeni - rezultat mentalnih poremećaja.

Sekundarno - nastaje na pozadini gubitka tekućine (poliurija) i rezultat je inverzije sastava krvi.

Ali nije uvijek polidipsija simptom koji ukazuje na opasnu bolest.

Ljekari ga dijele na 2 vrste:

U prvom slučaju uzroci polidipsije mogu biti:

  • neuravnotežena prehrana, kojom dominiraju masna, dimljena, začinjena i slatka jela,
  • visoki intenzitet fizičke aktivnosti, pogotovo ako se časovi održavaju pri visokoj temperaturi vazduha,
  • III tromesečje trudnoće.

Žeđ uzrokovanu tim stanjima lako se utažuje s puno vode i ne muči se stalno. Ne zahtijeva liječenje i prolazi sam.

Patološka polidipsija može biti:

  1. Primarno. Njegovo drugo ime je psihogeno. Povezana je s poremećajima u radu nervnog sistema što je dovelo do aktiviranja centra za piće u mozgu.
  2. Sekundarni. Naziva se još i neurogenim. Mehanizam razvoja simptoma direktno ovisi o bolesti koja ga je izazvala.

Primarna polidipsija u pravilu je pratilac sledećih bolesti:

  • neuroza
  • šizofrenija
  • hipotalamički sindrom.

Sekundarna polidipsija posljedica je dehidracije i promjena u sastavu krvi. Mogu ga uzrokovati sljedeće patologije:

  • dijabetes i dijabetes insipidus,
  • bolesti bubrega i jetre
  • visok natrijum u krvi
  • hiperparatiroidizam, što dovodi do povećanja nivoa kalcijuma u tečnom vezivnom tkivu,
  • poremećaji u radu kardiovaskularnog sistema i organa gastrointestinalnog trakta.

Uz to, vjerojatnost pojave polidipsije značajno se povećava kada uzimate određene lijekove (prije pojave mogućih nuspojava potrebno je unaprijed konzultirati svog liječnika).

Ako stanje ima izražen karakter, to može izazvati pojavu poremećaja u ravnoteži vode i elektrolita. Prirodni rezultati su edem i konvulzivni sindrom.

Pravovremeno otkrivanje polidipsije i liječenje osnovne bolesti garantiraju pozitivnu prognozu sve do potpunog uklanjanja stalnog osjećaja intenzivne žeđi. U nekim će slučajevima lijekove morati uzimati cijeli život.

S organskom polidipsijom nakon izlječenja osnovne bolesti pacijent nema komplikacija.

Psihogeni oblik bolesti može dovesti do razvoja zatajenja srca, lomova i patologija mokraćnih putova, što je povezano s upotrebom vode u jako velikim količinama.

Polidipsija se izliječi ispravnom dijagnozom i efikasnim liječenjem osnovne bolesti.

Patologije koje uzrokuju pojačanu žeđ, u većini slučajeva zahtijevaju doživotno liječenje i promatranje od strane liječnika nad zdravstvenim stanjem pacijenta.

Pogledajte video: Saveti Sta kupiti bebi za poklon Ideja za Poklon Tips Gift ideas for baby girl and baby boy (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar