Slastice za dijabetičare tipa 2: recepti za dijabetes

Ljudi koji imaju dijabetes bilo koje vrste trebali bi jesti deserte s minimalnom količinom ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Ovo je važno kod svih vrsta dijabetesa. Recepti za takve deserte prilično su jednostavni, tako da se mogu lako pripremiti kod kuće.

Da biste pripremili deserte pogodne za dijabetičare sa sortama bilo koje vrste, morate se pridržavati samo dva osnovna pravila:

  1. Koristite zamjenske šećere umjesto prirodne glukoze
  2. Koristite integralno brašno.

Posude za svakodnevno kuhanje uključuju:

Torta od mrkve za dijabetičare

Takvi su recepti, najčešće, jednostavni i ne zahtijevaju mnogo truda. To se odnosi i na kolače od šargarepe. Jelo je idealno za ljude koji imaju bilo koju vrstu dijabetesa.

Da biste pripremili kolač od mrkve, trebat će vam:

  1. Jedna jabuka
  2. Jedna šargarepa
  3. Pet ili šest velikih kašika zobenih pahuljica,
  4. Jedno jaje
  5. Četiri datuma
  6. Sok od pola limuna,
  7. Šest velikih kašika jogurta s malo masti,
  8. 150 grama skute,
  9. 30 grama svježe maline,
  10. Jedna velika kašika meda
  11. Jodirana sol.

Kad se pripreme svi sastojci, trebalo bi da počnete kuhati sa šlagom i proteinom pola porcije jogurta s mikserom.

Nakon toga morate miješati masu sa mljevenom zobenom kašom i solju. U pravilu takvi recepti uključuju naribati mrkvu, jabuke i datulje i miješajući ih sa limunovim sokom.

Posudu za pečenje premazati uljem. Torta se peče do zlatne nijanse, to se mora raditi na temperaturi pećnice do 180 stepeni.

Čitava masa podijeljena je na taj način da je dovoljno za tri kolača. Svaki kuvani kolač trebao bi da se odmara dok se krema priprema.

Da biste pripremili kremu, potrebno je pobijediti preostale:

Nakon postizanja homogene mase zadatak se može smatrati završenim.

Krema se namaže na sve kolače. Poseban desert za dijabetičare ukrašava se naribana mrkva ili malina.

Napominjemo da ovaj i slični recepti za torte nemaju ni jedan gram šećera, uključena je samo prirodna glukoza. Stoga takve slatkiše mogu konzumirati osobe koje imaju dijabetes bilo koje vrste.

Slični recepti koriste se vrlo korisni za dijabetes bilo koje vrste.

Sufta sa sirom

Sufte sa sirom i ukusna za jelo, a lijepo je kuhati. Obožavaju ga svi koji znaju šta je dijabetes. Slični recepti mogu se koristiti za pripremu doručka ili popodnevne užine.

Za pripremu je potrebno nekoliko sastojaka:

  • Skuti sir s malo masnoće - 200g,
  • Sirovo jaje
  • Jedna jabuka
  • Mala količina cimeta.

Sufle od sira se brzo kuha. Prvo jabuku trebate narezati na srednjoj rerni i dodati joj skuti, a potom sve dobro izmiješati dok ne postane glatko. Važno je da se spreči pojava kvržica.

U dobijenu masu trebate dodati jaje i opet dobro pobediti dok savršeno ne postane homogeno. Da biste to postigli, koristite mikserom.

Smjesa se pažljivo položi u poseban oblik i stavi u mikrovalnu na 5 minuta. Prije posluživanja, sufle od sira posuto cimetom. Ovdje vrijedi napomenuti da cimet sa dijabetesom ima i ljekovita svojstva!

Takvi su recepti jednostavno nezamjenjivi u arsenalu svake domaćice, jer su ukusni, zdravi i ne zahtijevaju složene manipulacije i rijetke sastojke.

Voćni deserti

Važno mjesto u raznovrsnim slasticama dijabetičarima bilo koje vrste zauzimaju voćne salate. Ali ta se jela moraju konzumirati u doziranju, jer, unatoč svim njihovim prednostima, takvi deserti obično sadrže ogromnu količinu prirodne glukoze.

Važno je znati: najbolje je konzumirati voćne salate ujutro kada je tijelu potrebno pojačanje energije. Poželjno je da se slađi i manje slatki plodovi kombiniraju međusobno.

To će omogućiti maksimalnu prednost voćnih deserta. Da biste saznali stepen slatkoće nekog voća, pogledajte tabelu glikemijskih indeksa.

Sigurno je reći da recepti za deserte oboljelima od dijabetesa neće uzrokovati poteškoće u kuvanju. Takvi su recepti krajnje jednostavni i mogu se pripremiti kod kuće.

Voćne nabubre

Sir narežite na male kockice. Bobice je potrebno dobro oprati i osušiti.

Oguljena jabuka i ananas se takođe narezaju na kockice. Da jabuka ne bi potamnila tokom kuvanja, poškropite jabuku limunovim sokom.

Na svaki ražnjić nanesen je komad ananasa, maline, jabuke i komad naranče. Komad sira kruniše čitavu ovu kompoziciju.

Salata od tople jabuke i bundeve

Da biste se pripremili, trebat će vam:

  1. Slatke i kisele jabuke 150g
  2. Bundeva - 200g
  3. Luk 1-2
  4. Biljno ulje - 1-2 kašike
  5. Med - 1-2 kašike
  6. Limunov sok - 1-2 kašike
  7. Sol

Bundevu ogulite i narežete na sitne kockice, pa stavite u šerpu ili veliku tavu. U posudu se dodaje ulje, mala količina vode. Bundevu treba pirjati oko 10 minuta.

Jabuke narežite na male kocke, nakon što ogulite jezgro i ogulite. Dodajte bundevi.

Sjeckati luk u obliku polukruga i dodati u šerpu. Stavite zaslađivač ili med, limunov sok i malo soli. Sve ovo promiješajte i krčkajte oko pet minuta.

Jelo se mora servirati toplo, prije posluživanja posuto sjemenkama bundeve. Usput, čitatelju će biti korisno znati kako bundeva djeluje na dijabetes.

Pećni kolači od sira

  1. Kuhinjski sir sa malo masti - 250 g
  2. Jedno jaje
  3. Hercules pahuljice - 1 kašika
  4. Trećina čajne kašike soli
  5. Šećer ili zaslađivač po ukusu

Hercules treba preliti kipućom vodom, inzistirati 5 minuta, a zatim iscijediti tekućinu. Skuti se izgnječi vilicom, a dodaju se i hercules, jaje i sol / šećer po ukusu.

Nakon što se napravi homogena masa, formiraju se kolači od sira koji se stavljaju na lim za pečenje, prethodno obložen posebnim papirom za pečenje.

Cheesecakes na vrhu potrebno je namastiti biljnim uljem i peći u rerni oko 40 minuta na temperaturi 180-200.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar