Šta jesti sa dijabetesom tipa 2: jelovnik u tjednu

Dijeta kod dijabetesa tipa 2 jedan je od glavnih načina održavanja normalnog metabolizma i smanjenja razine šećera u krvi na normalu. Bez korištenja prehrane, liječenje bolesti neće donijeti značajne rezultate, a kršenja ravnoteže ugljikohidrata, proteina, masti i vode i soli u tijelu napredovat će.

Pravila ishrane


Kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, prehrambena pravila su stroža nego kod ostalih oblika bolesti jer prvo, pacijenti moraju smršavjeti, drugo, normalizirati razinu glukoze u krvi, i treće, smanjiti opterećenje gušterače tokom obroka.

Osnovni principi na kojima počiva prehrana s dijabetičarima sa niskim udjelom ugljikohidrata jesu sljedeći:

  • isključiti upotrebu šećera i u čistom obliku i u sastavu proizvoda,
  • kategorički izbjegavajte prejedanje, kontrolirajte veličinu posluživanja,
  • konzumirati malu količinu hrane odjednom (do zasićenja, ali ne prejedanja),
  • temeljito žvakati hranu u ustima jer započinje razgradnjom ugljikohidrata pod utjecajem enzima u sastavu pljuvačke,
  • pratite unos kalorija i ne prelazite dopuštenu dnevnu energetsku vrijednost,
  • uzeti u obzir glikemijski indeks proizvoda (GI),
  • koristiti se koncept XE (jedinica za hljeb) u pripremi jelovnika za dan,
  • u prehranu treba uključiti značajnu količinu vlakana.

Da biste u potpunosti iskoristili osnovne principe prehrane za dijabetes tipa 2, trebali biste naučiti izračunati XE, imati predstavu o glikemijskom indeksu i kalorijskom sadržaju hrane. Kako napraviti meni na osnovu ovih pokazatelja, pročitajte u nastavku.

Indeks glikemijskih proizvoda


Glikemija je nivo šećera u krvi. U zdravih ljudi, kao odgovor na povećanje glukoze, izlučuje se dovoljna količina inzulina koja veže molekule glukoze, nadoknađuje energetski potencijal ćelija i smanjuje nivo glukoze u plazmi.

U tijelu se događa dijabetes sa suprotnim procesima jer inzulin koji izlučuje gušterača nije dovoljan, što rezultira u nekoliko patoloških procesa:

  • glukoza u plazmi se ne smanjuje,
  • mišićne ćelije i unutrašnji organi ne primaju energiju,
  • Nadoknađuju se zalihe tjelesne masti.

Kako bi spriječili porast šećera u krvi, potrebno je pažljivo odabrati prehrambene proizvode, posebno ugljikohidrate, jer su ugljikohidrati sastavljeni od jednostavnih i složenih šećera koji se razlikuju po strukturi, brzini apsorpcije i sposobnosti povećanja šećera u krvi.

Glikemijski indeks digitalni je pokazatelj koji karakterizira proizvod ugljikohidrata u odnosu na njegovu sposobnost povećavanja glukoze u krvi nakon jela. Uobičajeno, ugljikohidrati su podijeljeni u 3 grupe: sa visokim, srednjim i niskim GI sadržajem.

Za dijabetes tipa 2 dozvoljeni su ugljikohidrati s niskim (0-35) i srednjim (40-65) glikemijskim indeksom: sirovo zeleno i lisnato povrće, orasi, žitarice, nezaslađeno voće, skuta, itd.

Hrana sa visokim GI (preko 70) treba isključiti iz svakodnevne prehrane vrlo rijetko, 1-2 puta mjesečno u malim količinama (palačinke, sirači, granola, tjestenine itd.). Obično hrana s visokim GI sadrži vrhunsko bijelo brašno koje brzo podiže razinu glukoze u krvi, kao i zabranjeni šećer.

Jedinica za hleb


Jedinica hljeba način je izračunavanja približne količine ugljikohidrata u hrani. XE se aktivno koristi kod šećerne bolesti tipa 2 u slučajevima kada se inzulin koristi za liječenje (doza inzulina izračunava se ovisno o količini ugljikohidrata u prehrani).

1 XE je 10-12 grama ugljikohidrata. Izračunavanje XE u prehrambenim proizvodima vrši se na sljedeći način: u tablici je prikazana količina proizvoda, na primjer, hljeb - 25 grama, sadrži 1 XE. Prema tome, komad hljeba težak 50 grama sadržavat će 2 XE.

Primjeri 1 XE u proizvodima:

  • Borodino hleb - 28 g,
  • heljdina kaša - 17 g,
  • sirova mrkva - 150 g,
  • krastavac - 400 g
  • jabuka - 100 g
  • datumi - 17 g,
  • mleko - 250 g
  • posni sir - 700 g.

Količina XE-a koju je dozvoljeno konzumirati dnevno može varirati ovisno o pojedinačnom toku dijabetesa. Ovisno o dijeti sa malo ugljikohidrata, maksimalni broj jedinica za hljeb je 3, 1 XE za doručak, ručak i večeru.

Međutim, treba napomenuti da tablice možda ne sadrže iste pokazatelje, jer je u različitim zemljama uobičajeno razmotriti različit broj ugljikohidrata po 1 jedinici kruha (od 10 do 15). Endokrinolozi preporučuju korištenje tablica sadržaja ugljikohidrata na 100 grama proizvoda umjesto XE pokazatelja.

Kalorični sadržaj

Šećerna bolest tipa 2 obično se primjećuje kod prekomjerne težine i pretilih ljudi. Uz smanjenje tjelesne težine, stanje gušterače i organizma u cjelini znatno se poboljšava, zbog čega je normalizacija težine važan element u liječenju bolesti.

Za stabilno i zdravo mršavljenje gojaznosti koristi se dijeta koja sadrži brze ugljikohidrate i koncept kaloričnog sadržaja hrane. Trebali biste koristiti dnevne tablice koje označavaju energetsku vrijednost posuđa, ispravno izračunati dnevnu stopu i uzeti u obzir energetsku vrijednost proizvoda prilikom kreiranja jelovnika za dan.

Približna kalorija dnevno za gubitak kilograma izračunava se na sljedeći način: normalna težina u kg pomnožena je s 20 kcal za žene i 25 kcal za muškarce.

  • dnevni kalorični sadržaj za ženu visine 160 centimetara i željenu težinu od 60 kilograma iznosit će 1200 kcal,
  • dnevno kalorije za muškarca visine 180 centimetara i željene težine od 80 kg - 2000 kcal.

U nedostatku suvišne težine, dnevna energetska vrijednost prehrane treba biti 1600-1700 kcal za žene i 2600-2700 kcal za muškarce.

Dijeta za dijabetes tipa 2 - šta možete jesti, što ne možete (stol)

Za dijabetes tipa 2 preporučuje se dijeta sa malo ugljikohidrata za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Istovremeno, na dijeti su dozvoljeni proteini i masti u gotovo neograničenim količinama, uzimajući u obzir dnevni unos kalorija, ako je potrebno, smršavite.

ProizvodiŠto mogu jesti?OgraničenaŠta ne jesti
Proizvodi od brašnaBrankin hljebHljeb i proizvodi od brašna
Meso i odreskeJanjetina, govedina, teletina, svinjetina, zečje meso.
Srce, jetra, bubrezi itd.
PticaPiletina, ćuretina, guska, patka meso
RibaSve sorte riječne i morske ribe, uzgajiva i morski plodovi
KobasiceSve vrste visokokvalitetnih kobasica dobrog sastava (bez sadržaja brašna, škroba i celuloze)
Mliječni proizvodiMasni sir, kisela pavlaka, pavlaka, tvrdi sir
JajaSve vrste jaja bez ograničenja
ŽitariceNekoliko puta tjedno, do 30 grama suvih žitarica: crna riža, heljda, kvinoja, leća, zobena kaša, grašakBijeli pirinač Pasta
MastiMaslac, maslinovo, kokosovo ulje, mast, rastopljene životinjske mastiTrans masti: hidroginozna biljna ulja. Suncokretovo, uljane repice, kukuruzno ulje
ZačiniSenf, crni papar, začinske biljke, cimet
PovrćeParadajz, krastavci, crni luk, češnjak, tikvice, patlidžan, kislice, bijeli, peking, briselski klice, crveni kupus, zelena zelena salata, špinat, brokula, zeleni grah, šparoge, zeleni grašak, gljive. Konzervirano povrće, salate itd.Bundeva, tikvice, šargarepa, repa, jeruzalemski artičoka, slatki krompir, rotkvica. Masline i maslineKod dijabetesa zabranjeno je jesti krompir, cveklu, kukuruz
Voće, bobiceLimun, brusnica, avokado, dunjaJabuke, kruške, trešnje, šljive, ribizla, maline, jagode, kresnice, aronija, jagode (do 100 g dnevno)Banane, grožđe, trešnje, ananas, breskve, marelice, suve šljive, dinja, datulje, suhe marelice, grožđice, trešnje, lubenica
OrasiSvi orašasti plodovi i sjemenke, pasta sa niskim GI orahom. Brašno od oraha (kokos, susam, badem)
Čokolada i desertiKvalitetna čokolada sa 75% kakaa sadržaja ne većim od 15 grama dnevnoPečenje i deserti sa šećerom, slatkišima, medom, šećerima od trske
PićeČaj, biljni decokcijeVoćni i povrtni sokovi
AlkoholSuho vino jednom mesečnoPivo, slatka alkoholna pića.

Količina proteina u ishrani treba da bude približno 1-1,5 grama proteina na 1 kilogram tjelesne težine. Korištenje proteina iznad normalnog može dovesti do negativnih posljedica za gastrointestinalni trakt i bubrege.

Masti. Upotreba biljnih i životinjskih masti ne dovodi do negativnih zdravstvenih posljedica kada se konzumira u normalnim količinama. Masnoća i rastopljeni životinjski masti, maslac i druga ulja ne utječu na šećer u krvi, pa masti mogu biti uključene u dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 2.

Prava prijetnja zdravlju su takozvane transhidrogizirane masti, koje su rezultat pretvaranja tekućih biljnih ulja u čvrsta (margarin, konditorske masti) i aktivno se koriste u prehrambenoj industriji zbog niskih troškova.

Trans masti se ne izlučuju iz tijela i, nakupljajući se u žilama, jetri, srčanom mišiću i dr., Dovode do ozbiljnih bolesti unutrašnjih organa. Hidrogenizirane masti zabranjeno je konzumirati ne samo kod dijabetesa, već i svima koji prate njihovo zdravlje.

Sladila


Nedostatak šećera u prehrani je strogo pravilo prehrane za dijabetes. Istovremeno, puno je zaslađivača koji se koriste umjesto bijelog rafiniranog šećera, a to su fruktoza, sorbitol, ksilitol, saharin, aspartam, steviozid itd.

Zaslađivači se dijele na prirodne i umjetne tvari, ali uprkos tome, većina zaslađivača negativno utječe na funkcioniranje gastrointestinalnog trakta i drugih tjelesnih sistema, naime:

  • debljanje zbog visokog sadržaja kalorija,
  • pojava bolesti srca, bubrega, jetre,
  • probavne smetnje
  • kršenje probavljivosti hrane,
  • mučnina
  • alergije
  • depresija

Jedino sigurno zaslađivač za dijabetes tipa 2 je stevija (steviozid, stevia u prahu, tablete, sirup, itd.). Kalorični sadržaj stevije je otprilike 8 kcal na 100 grama, no s obzirom da je biljka 300 puta slađa od šećera, pripravci stevije koriste se u vrlo malim dozama.

Proizvodi sa stevijom uopće ne podižu razinu glukoze jer sadrže glikozide (slatku hemikaliju) koji se izlučuju nepromijenjeni u organizmu. Okus stevije je slatko-prijatan i na to se morate naviknuti. Karakteristično obilježje biljke je da se slatki okus ne osjeća odmah, poput šećera, ali s određenim kašnjenjem.

Treba imati na umu da se upotreba zaslađivača stevije preporučuje samo osobama obolelim od dijabetesa. Česta upotreba zaslađivača steviozida kod zdravih ljudi može dovesti do inzulinske rezistencije.

Način napajanja

Unatoč činjenici da je niskokalorična dijeta od 9 stolova koja je propisana za dijabetes tipa II, propisuje česte i frakcijske obroke, savremeni endokrinolozi opovrgavaju ovu tvrdnju.

Najsigurniji režim je jesti prema osjećaju gladi dok se ne zasiti 3 do 4 obroka dnevno.

Svaki obrok, bez obzira na sastav (proteini, masti, ugljikohidrati) izaziva proizvodnju inzulina, pa veliki broj obroka dnevno iscrpi gušteraču. Za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta kod dijabetesa interval između obroka treba biti 2-4 sata. Svaka upotreba hrane (u obliku užine) uzrokuje porast inzulina.

Ukusni recepti

Unatoč činjenici da kada se eliminiraju problemi s šećerom u krvi, značajan broj jela s brzim ugljikohidratima je isključen, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2 može biti ukusna i raznolika.

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2 treba da uključuje meso, ribu, jela od peradi, supe i druga jela na bazi mesnih juha, povrće u različitim oblicima i toplinsku obradu, mliječne proizvode i jela iz njih.

Bezglutenska dijeta pica

Za pravljenje pice trebat će vam takvi proizvodi: mljevena piletina (500 gr.), Jaje, začini, sol, luk.

Za nadjev: krastavci, paradajz, gljive, sir.

Mljevenu piletinu pomiješati sa jajetom i sjeckanim lukom, posoliti, dodati začine. Zatim mljeveno meso valjate u kuglu i stavljate na namašćeni pergament papir za prženje. Odozgo, mljeveno meso prekriveno je ljepljivim filmom (kako se ne bi zalijepilo za konac) i valjalo u krug željenog promjera. Nakon toga, osnova za pizzu se stavlja u rernu na 10-15 minuta.

Dok se meso kuha, potrebno je gljive pržiti, nasjeckati krastavce, paradajz i posipati sirom. Potom se povrće položi na pripremljenu podlogu, a na vrhu gusto pospe naribanim sirom i stavi u pećnicu na još 5 minuta.

Pripremljenu hranu možete prije posluživanja posipati svježim biljem.

Špagete od tikvica

Da biste skuhali špagete, koristite specijalnu rernu mrkve u korejskom stilu. Jelo se priprema vrlo jednostavno: tikvice se režu i prže u vrućoj tavi 3-4 minute, dok se pola ne skuha.

Špageti od tikvica posluženi s jelima od ribe, povrća i povrća.

Paradajz sos od tikvica sa špagetama

Sastojci: krupna rajčica, 1 luk, 3 češnja češnjaka, paradajzna pasta (10 grama), sol, bilje. Za kuhanje paradajz blanširajte, ogulite i narežite na kockice. Zatim nasjeckajte i pržite luk i češnjak, dodajte paradajz, začine i pirjajte dok ne skuhaju. Na kraju dodajte kašiku paradajz paste.

Tabela ishrane dijabetesa: prehrana, hrana

Koju hranu ne možete jesti s dijabetesom tipa 2? Kako stvoriti jelovnik za svaki dan dijabetesa, na koji se sumnja na njega ili gojaznost? Endokrinolog Olga Demicheva govori o ishrani kod dijabetesa drugog tipa, koji je važna komponenta liječenja, u knjizi „Vrijeme je da se pravilno liječi“.

Za razliku od dijabetes melitusa tipa 1 (T1DM), obično nema vedrih debata praćenih žeđom, obilnim mokrenjem, gubitkom težine ili ozbiljnom slabošću dijabetesa melitusa tipa 2 (T2DM). Obično je bolest gotovo asimptomatska već nekoliko godina, tako da više od polovine oboljelih od dijabetesa u svijetu nisu svjesni svoje bolesti. I ne znaju za to sve do pojave prvih komplikacija ili dok slučajno ne otkriju povišen nivo glukoze u krvi.

Temeljito istraživanje pacijenata s novodijagnosticiranim dijabetesom omogućava otkrivanje da posljednjih mjeseci (godina) primjećuju brzu zamorljivost, neznatno smanjenje mišićne snage, sklonost mokrenju noću, osim toga, žene mogu biti uznemirene svrabom u perineumu, a muškarci - erektilnom disfunkcijom . Ali svi ovi simptomi pacijenti često ne smatraju razlogom da se posavjetuju s liječnikom.

Kriteriji za dijagnozu T2DM u analizi glukoze u krvi ne razlikuju se od onih za T1DM, ali dob iznad 40 godina, prisustvo visceralne gojaznosti, blagi simptomi dijabetesa i normalna (ponekad i umjereno povišena) razina unutarnjeg inzulina mogu pouzdano razlikovati T2DM od T1DM.

Glavno je ne gladovati! Prehrana za dijabetes tipa 2

Prehrana pacijenta sa dijabetesom tipa 2 treba da osigura normalizaciju tjelesne težine, ne izaziva hiper- i hipoglikemiju, a smanjuje rizik od ateroskleroze i arterijske hipertenzije.

Hrana treba biti česta, frakcijska, u malim obrocima (obično 3 glavna obroka i 2-3 međuobroka) s dnevnim udjelom kalorija od oko 1500 kcal. Posljednji obrok je 40-60 minuta prije noćnog sna.

Osnove ishrane - složeni ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI)tj.polako povećavajući glukozu u krvi, oni bi trebali biti i do 50-60% hranjive vrijednosti.

Većina konditorskih proizvoda ima visoki GI, slatka pića, muffine, sitne žitarice, trebalo bi ih eliminirati ili smanjiti. Niske GI imaju integralne žitarice, povrće i voće koje su bogate dijetalnim vlaknima.

Ukupna količina masti ne sme prelaziti 30% ukupnog kalorijskog sadržaja, zasićenih masti - 10%. Zasićene masti je lako razlikovati od nezasićenih masti: nezasićene masti imaju tekuću konzistenciju na sobnoj temperaturi, a zasićene masti imaju čvrstu konzistenciju, mogu se rezati nožem i namazati na kruh.

Svaki obrok treba da uključuje adekvatna količina proteina za stabilizaciju glikemije i pružanje sitosti. Preporučuje se jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno. Povrće i voće trebaju biti prisutni u prehrani najmanje 5 puta dnevno. Slatko voće (grožđe, smokve, banane, datulje, dinja) treba ograničiti.

Hranu ne prelivajte. Pokušajte osigurati da količina natrijum-hlorida ne pređe 5 g dnevno (1 kašika).

Alkoholkao izvor "praznih kalorija", iz prehrane treba isključiti stimulans za apetit, glikemijski destabilizator ili ga svesti na najmanju moguću mjeru. Ako se nije moguće odreći alkohola, prednost treba dati crnom suhom vinu. Pokušajte ograničiti alkohol na jednu dozu dnevno za žene ili dvije za muškarce (1 doza = 360 ml piva = 150 ml vina = 45 ml jakog alkohola).

Upotreba antioksidanti (vitamini E, C, karoten) se ne preporučujuBudući da trenutno ne postoji osnova dokaza za njihovu upotrebu, ali postoji vjerovatnoća za dugoročne štetne efekte.

Preporučuje se vođenje dnevnika hrane, u kojem se bilježi šta i u kojoj količini, kada i zašto se jede i pije.

Važno je prestanite pušitida smanje rizik od kardiovaskularnih i karcinoma.

Treba napomenuti da se 2-3 tjedna nakon prestanka pušenja obnavlja funkcija olfaktornih receptora, što se kod pušača djelomično suzbija. Kao rezultat toga, moguće je povećanje apetita zbog „jačanja“ arome hrane. Ova činjenica zahtijeva posebnu samokontrolu da se spriječi prejedanje.

Ovako izgleda „prehrambena piramida“ kod dijabetesa tipa 2.

Jelovnik za nedelju dana sa dijabetesom tipa 2

Preporučuje se iz prehrane isključiti jednostavne ugljikohidrate: šećer (uključujući fruktozu), konditorski proizvodi (kolači, slatkiši, slatka peciva, kolači od medenjaka, sladoled, kolačići), med, konzervi, voćni sokovi itd. Svi ovi proizvodi naglo povećavaju razinu šećer u krvi i doprinose razvoju pretilosti. Pored toga, kako bi se smanjio rizik od ateroskleroze koja brzo napreduje u T2DM, preporučuje se izuzeće životinjskih masti: masno meso, masnoća, maslac, pavlaka, masni sir, sir, itd.

Treba smanjiti upotrebu biljnih masti i masnih riba: iako ne povećavaju rizik od ateroskleroze, doprinose napredovanju pretilosti. Uz T2DM, gojaznost je ozbiljan problem koji komplicira tok bolesti. Ako su potrebne dodatne prehrambene preporuke, na primjer, povezane s oštećenom funkcijom bubrega ili povećanim rizikom od gihta, liječnik bi trebao reći o tim točkama.

Doručkujem
(odmah
posle
probuditi se
denia)
II doručakRučakVisoki čajVečeraKasno
večera
(za 30-60
min prije
ponoć
spavati)
PonZobena kaša na vodi bez maslaca i šećera ili hljebnog hljeba
skuti sir. Kafa ili čaj bez šećera. *
Sok od rajčice s keksima.Salata od svježeg kupusa (krastavci, paradajz) s limunom
sok. Juha od povrća. Hleb Riba s rižom. Rudar
Al voda.
Jabuka, nezaslađeni kolačići, čaj bez šećera. *Vinaigrette. Mršava govedina s makom
durum od durum pšenice. Čaj bez šećera.
Heljda
Nevanska kaša bez ulja (3-4 stotine-
kašika) ili hljebnog hljeba. Čaša 1% kefira.
UtoCapus
cijele kotlete, hljebni hljeb. Kafa (čaj) bez šećera. *
Jogurt s niskim udjelom masti za piće s keksima.Salata od svježeg kupusa (krastavci, paradajz, bugarci -
biber) sa limunovim sokom. Paradajz supa Hleb Pileća prsa sa povrćem odreska. Moja
prava voda.
Breskve, nezaslađeni kolačići.Kiseli krastavac. Teletina sa heljdom
bez kaše. Čaj bez šećera.
Zobena kaša sa
Kan mlijeko ili 1% kefir.
SreMeko kuhano jaje. Krompir
stvrdnuto u pećnici (2 kom.). Kafa (čaj) bez šećera. *
Jabuka.Grčka salata. Korizni kornjač. Zrnati hleb Mleveno meso
paprike (sa govedinom i rižom). Moja
prava voda.
Krekeri od žitarica s voćnim napitkom. *Purana prsa s cvjetačom. Čaj bez šećera.Muesli s
Kan od 1% kefira ili mleka.
ThCheesecakes sa džemom na ksilitolu. Kafa (čaj) bez šećera. *Povrće sok sa nezaslađenim kolačićima.Salata od svežih krastavaca sa limunovim sokom. Leća supa od kupusa. Zrnati hleb Bakla-
jean s mesom. Moja
prava voda.
100 g trešanjaVino
Gret, pileće kotlete (na pari). Čaj bez šećera.
2 kriške bilo kog hleba. Čaša 1% kefira ili mlijeka.
PetProso kaša u vodi bez maslaca i šećera ili hljebnog hljeba s pepelom
skuti (feta sir). Kafa (čaj) bez šećera. *
Bobice uzorak s keksima.Salata od kiselog kupusa. Vermiche supa
ostavljeno na pilećim zalihama. Hleb Pileća prsa s rižom. Moja
prava voda.
Kruške, nezaslađeni kolačići.Salata od svežeg kupusa. Riba s niskim udjelom masti sa
krompira. Čaj bez šećera.
Heljda
Nevanska kaša bez ulja (3-4 sto-
ribolovne kašike). Sta-
kan 1% kefir ili ajran.
SubJedna omleta od jaja. Hljebni hljeb sa sirom feta. Kafa s mlijekom bez šećera ili čaj.Majmun -
Bubrežni jogurt bez šećera. Nezaslađeni kolačići.
Salata od rajčice s lukom, 1 kašika masline
ulje, sol. Sola sunčanica na mršav juha. Hleb Teletina sa povrćem. Moja
prava voda.
Lubenica (1 kriška).Teleće kotlete sa lećom. Svježe povrće. Nezaslađeni Marma čaj
ok na ksilitol.
Peciva od žitarica. Čaša 1% kefira.
SunceJečam kaša. Skuti sir s malo masnoće. Kafa s mlijekom bez šećera ili čaj.Zeleni grašak sa 1 kriškom bilo kojeg hljeba.Bakla-
jean s belim lukom (niske masnoće). Pileća supa sa rezancima. Hleb Piletina od heljde
Nevska kaša i povrće. Moja
prava voda.
Jabuka ili rezana repa, pečena
članova u rerni (bez šećera).
Riba s niskom masnoćom s rižom. Paradajz, krastavci, zelje.Zobena kaša bez šećera s fermentiranim mlijekom.

Fizička aktivnost u T2DM

Slaba fizička aktivnost (nedostatak vježbanja) smrtni je neprijatelj civiliziranog čovječanstva. Redovno vježbanje važno je za liječenje gojaznosti, snižavanje hiperglikemije, normalizaciju krvnog tlaka i sprečavanje koronarnih srčanih bolesti.

Kod T2DM borba protiv fizičke neaktivnosti posebno je relevantna. Činjenica je da hipodinamijom mišići prestaju aktivno koristiti glukozu i ona se skladišti u obliku masti. Što se više masti nakuplja, slabija je osetljivost ćelija na inzulin. Dokazano je da kod 25% ljudi koji vode sjedeći način života možete pronaći otpornost na inzulin.

Redovna aktivnost mišića sama po sebi dovodi do metaboličkih promjena koje smanjuju otpornost na inzulin. Za postizanje terapijskog učinka dovoljno je svakodnevno vježbati 30 minuta minutno intenzivno hodanje ili 3-4 puta tjedno izvoditi 20-30 minuta jogove, najbolje 1-1,5 sati nakon jela, što pomaže smanjenju inzulinske rezistencije i boljoj kontroli glikemije.

Možete provesti neovisni "eksperiment" pomoću kućnog glukometra, i promatrati kako se glikemija smanjuje nakon 15 minuta fizičke aktivnosti.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Ova dijabetes predstavlja glavnu opasnost, jer kod žena i muškaraca može biti asimptomatski, u tromom obliku. A to se često otkriva sasvim slučajno, tokom stručnog ispita. Glavni test koji može potvrditi dijabetes u ovom slučaju je analiza mokraće.

Dijeta za dijabetes tipa 2 nije mjera koju privremeno možete primjenjivati, već cijeli vaš sljedeći život i kvaliteta i trajanje života ovisit će o tome koliko ste se spremni pridržavati svih pravila prehrane. Nedostatak kontrole prehrane i težine može dovesti do dijabetesa.

Suprotno uvriježenom mišljenju, dijabetes se javlja ne samo zato što osoba jede puno slatkiša. Sigurno ne postoje tačni uzroci dijabetesa, ali postoje mnogi faktori koji doprinose razvoju bolesti. Najvažnije je dijagnosticirati bolest što je ranije moguće i početi je liječiti na vrijeme.

Glavni simptomi bolesti uključuju nekoliko glavnih manifestacija:

  1. Grčevi nogu
  2. Bol u zglobovima ruku i nogu,
  3. Nemir
  4. Vaginalni svrab kod žena
  5. Smanjena erektilna funkcija kod muškaraca,
  6. Zarazne upale kože,
  7. Prekomjerna težina.

Drugi indikativni simptom dijabetesa je poliurija. Ona se posebno brine za pacijenta noću. Često mokrenje nastaje zbog činjenice da tijelo na taj način pokušava ukloniti višak šećera.

Žeđ može ukazivati ​​i na prisutnost dijabetesa. Ovaj simptom slijedi iz poliurije, jer dolazi do gubitka tekućine i tijelo to pokušava nadoknaditi. Osjećaj gladi takođe može ukazivati ​​na bolest. Naročito su snažni i nekontrolirani, čak i nakon što je osoba pojela.

Dijeta za dijabetes tipa 2: prehrambene karakteristike

SD-2 je uobičajena bolest u Ruskoj Federaciji. Do januara 2014. ukupan broj ljudi koji su se obratili za pomoć iznosio je 3 miliona 625 hiljada. Od toga samo 753 slučaja bila su djeca i adolescenti. Ogromna većina pacijenata je starija od 35 godina, ima povećan indeks tjelesne mase.

Kao postotak, omjer nosilaca CD1 i CD2 iznosi 20 i 80% ukupnog broja slučajeva. Dijabetičari moraju napraviti pravilan plan prehrane i u njega uključiti namirnice s najvišim prioritetom, uklanjajući bezvrijednu hranu.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes su u riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u budućnosti, što zahtijeva poštovanje preporuka za modifikacije načina života u budućnosti.

Rano otkrivanje poremećaja metabolizma ugljikohidrata u trudnica i praćenje ovog stanja omogućava minimiziranje rizika povezanih s utjecajem manje kronične hiperglikemije na stvaranje fetusa, zdravlja novorođenčeta i same žene.

Kod pacijenata s dijabetesom koji namjerno ili nesvjesno ne slijede dijetu prije dijagnoze, zbog prekomjerne količine ugljikohidrata u prehrani gubi se osjetljivost stanica na inzulin. Zbog toga glukoza u krvi raste i zadržava se velikom brzinom.

Značenje prehrane za dijabetičare je vratiti ćelijama izgubljenu osjetljivost na inzulin, tj. sposobnost asimilacije šećera. Kakva bi trebala biti klasična prehrana za dijabetičare tipa 2?

Količinu ugljenih hidrata liječnik prilagođava ovisno o stupnju porasta šećera, težini pacijenta i povezanim bolestima. Da biste održali normativno opće stanje tijela sa dijabetesom tipa 2, morate slijediti pravila:

  • Prvo i najvažnije pravilo je strogo pridržavanje pravila prehrane i svog liječnika tj.
  • Zabranjeno je gladovati
  • Česta (3-5 puta dnevno) frakcijska jela sa malim udjelom ugljenih hidrata u malim porcijama
  • Nije preporučljivo praviti duge pauze između obroka,
  • Korekcija tjelesne težine - morate je pokušati smanjiti jer postoji direktna povezanost između težine i osjetljivosti stanica na inzulin,
  • Ne možete odbiti doručak
  • Kako bi se što više isključio unos masne hrane, jer masti koje ulaze u krv iz creva narušavaju iskorištavanje ugljenih hidrata od strane ćelija u telu
  • Prvo jedu povrće u vrijeme jela, a tek nakon njih - proteinske proizvode (skuta, meso),
  • Veliki naglasak treba staviti na povrće (do 1 kg dnevno), nezaslađeno voće (300-400 g), nemasno meso i ribu (do 300 g dnevno) i gljive (do 150 grama),
  • Sva hrana mora biti temeljno žvakana, ne možete žuriti i gutati velike komade,
  • Individualni odabir prehrane, ovisno o dobi, spolu i fizičkoj aktivnosti osobe,
  • Posluženi obroci ne bi trebali biti topli ili hladni,
  • Za jedan dan, sasvim je dovoljno da pacijent pojede 100 g hleba, žitarica ili krompira (jedna stvar je izabrana),
  • Posljednji obrok trebao bi se održati najkasnije dva sata prije odlaska u krevet,
  • Ako želite nekako diverzificirati izbornik ugljikohidrata, tada je bolje odabrati slatkiše s dijabetesom (na zamjenama šećera), ali oni se ne bi trebali odvlačiti sa sobom. Trebalo bi ga sastaviti samo lekar koji zna šta se može jesti, a šta se ne može dati pacijentu, kao i koja se jela mogu konzumirati u ograničenim količinama.
  • Uz negativnu reakciju želuca na sirovo povrće, preporučuje se ispeći ih,
  • Ne preporučuje se prženje, dekoniranje proizvoda, pravljenje u tijesto, dodavanje umaka. Pored toga, pržena hrana ima viši glikemijski indeks. Kuhana ili kuhana jela bit će korisnija za dijabetičare.
  • Kod proizvodnje mljevenog mesa, kruh se isključuje, a zamjenjuje ga zobenom kašom, povrćem,
  • U prisustvu ugljikohidrata u dijelu (značajnoj količini), razrjeđuju se proteinima ili dozvoljenim masnoćama - kako bi se smanjila brzina probave i apsorpcije,
  • Dozvoljena pića se koriste prije jela, a ne nakon,
  • Ukupna količina besplatne tečnosti dnevno je 1,5 l.,
  • Svi proizvodi-provokatori (peciva, majoneza, kolači itd.) Dalje od očiju, zamjenjujući ih tanjurima voća i povrća,
  • Zabranjeni su brzi ugljikohidrati (slatkiši, šećer, peciva, soda, itd.), Složeni ugljikohidrati se umjereno konzumiraju,
  • Kontrolite količinu unosa ugljenih hidrata. Najlakši način je brojanje krušnih jedinica (XE). Svaki prehrambeni proizvod sadrži određeni broj hljebnih jedinica, 1 XE povećava glukozu u krvi za 2 mmol / L.

Važno je znati! 1 Jedinica kruha (1 XE) je mjera količine ugljikohidrata u hrani. Konvencionalno, 1 XE sadrži 12-15 g ugljikohidrata, a u njemu je prikladno mjeriti različite proizvode - od lubenica do slatkih sira.

Proračun jedinica za hljeb za pacijenta s dijabetesom je jednostavan: na tvorničkoj ambalaži proizvoda u pravilu se navede količina ugljikohidrata na 100 g, što je podijeljeno sa 12 i prilagođeno težini. Za jedan obrok potrebno je jesti ne više od 6 XE, a dnevna norma za odraslu osobu s normalnom tjelesnom težinom je 20-22 hljebne jedinice.

Primjeri 1 XE u proizvodima:

  • Borodino hljeb - 28 g.,
  • Heljdina kaša - 17 g.,
  • Sirova mrkva - 150 g.,
  • Krastavac - 400 g.,
  • Jabuka - 100 g.,
  • Datumi - 17 g.,
  • Mlijeko - 250 g.,
  • Skuta - 700 g.

Šećer u krvi normalizira hranu

Moderna prehrana za dijabetes tipa 2, koja uključuje korekciju prehrane, opovrgava preporuke koje su se dogodile u prošlosti: ljekari su bez izuzetka savjetovali svima koji imaju dijabetes tipa 2 da konzumiraju što manje ugljikohidrata.

  1. Zobena kaša. Ovo jelo sadrži rastvorljiva vlakna, koja normaliziraju šećer u krvi,
  2. Povrće. Minerali, vitamini i antioksidanti dio su svježeg povrća. Kako bi smanjili šećer, stručnjaci preporučuju jesti brokoli i crvenu papriku. Brokula - bori se protiv upale u tijelu, a crvena paprika - bogata askorbinskom kiselinom,
  3. Jeruzalemska artičoka. Pomaže u uklanjanju toksina, poboljšava metabolizam i smanjuje šećer u krvi,
  4. Riba. Jedenjem ribe dva puta tjedno smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa. Bilo bi bolje da ga parite ili pečete u rerni,
  5. Beli luk. Ovaj proizvod ima učinak na proizvodnju inzulina stimuliranjem gušterače. Osim toga, beli luk ima antioksidante koji pozitivno utiču na funkcionisanje celog tela,
  6. Cimet Sastav ovog začina uključuje magnezijum, polifenole i vlakna, koji smanjuju razinu šećera u tijelu,
  7. Avokado Svojstva avokada mnogima su zanimljiva.Ovo zeleno voće bogato je korisnim elementima u tragovima, folnom kiselinom, proteinima, mononezasićenim mastima i magnezijumom. Redovna upotreba iste povećaće imunitet, poboljšati stanje kože i kose, zaštititi organizam od razvoja dijabetesa.

Kako zamijeniti slatkiše sa dijabetesom

Stevia je dodatak iz lišća višegodišnje biljke, stevija, zamjenjuje šećer koji ne sadrži kalorije. Biljka sintetiše slatke glikozide, poput steviozida - tvari koja daje listovima i stabljikama slatkast okus, 20 puta slađi od uobičajenog šećera.

Može se dodati u gotova jela ili koristiti u kuvanju. Smatra se da stevija pomaže u obnovi gušterače i pomaže u razvoju vlastitog inzulina bez utjecaja na šećer u krvi.

Stručnjaci SZO 2004. službeno su ga odobrili kao zaslađivač. Dnevna norma iznosi do 2,4 mg / kg (ne više od 1 žlice dnevno). Ako se dodatak zloupotrijebi, mogu se razviti toksični efekti i alergijske reakcije. Dostupno u obliku praha, tečnih ekstrakata i koncentriranih sirupa.

Uloga dijetalnih vlakana u šećernoj bolesti tipa 2

Što se smatra dijetalnim vlaknima? To su čestice hrane biljnog porijekla koje ne zahtijevaju obradu specifičnim probavnim enzimima i ne apsorbuju se u probavnom sistemu.

Pravilna prehrana za pacijente sa dijabetesom tipa 2 od vitalne je važnosti. Strogo pridržavanje dijeta omogućava smanjenje razine šećera i poboljšanje kvalitete života dijabetičara bez uzimanja lijekova.

Liječnici preporučuju da unosite dijetalna vlakna u prehranu dijabetičara, jer je upravo ono što ima učinke na snižavanje šećera i snižavanje lipida, tijelo dobro opaženo i doprinosi gubljenju kilograma.

Osim toga, dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju masti i glukoze u crevima, smanjuju nivo inzulina koji uzimaju pacijenti i stvaraju utisak potpune zasićenosti, što automatski vodi ka smanjenju apetita, a samim tim i težine pacijenta.

Što sadrži dijetalna vlakna:

  1. Grube mekinje
  2. Zob i raženo brašno
  3. Gljive
  4. Smokve
  5. Orasi
  6. Limun
  7. Bundeva
  8. Šljive
  9. Pasulj
  10. Dunje
  11. Jagode
  12. Maline.

Ljekari preporučuju pridržavanje dnevne doze dijetalnih vlakana u količini od 30-50 g, a krajnje je poželjno da tu količinu raspoređujete na sljedeći način.

  • 51% od ukupnog broja treba biti povrće,
  • 40% - žitarice,
  • 9% - bobice, voće i gljive.

Prema statističkim podacima, ako se pacijent s dijagnosticiranom dijabetesom melitusom tipa 2 pridržava preporuka i recepta dijetetičara, koji su dati u ovom materijalu, njegovo se stanje normalizira, smanjuje se nivo šećera u krvi.

Bilo je slučajeva kada je, u potpunosti u skladu s pravilima dijetalne ishrane na pozadini dijagnosticiranog dijabetesa melitusa, nivo šećera u krvi bio u granicama normale.

Fruktoza kod dijabetesa: koristi i štete

Da li je moguće koristiti fruktozu za dijabetes? To je pitanje koje mnogi ljekari s ovom bolešću postavljaju ljekari. Stručnjaci dosta raspravljaju o ovoj temi, a njihova mišljenja se razlikuju.

Na Internetu možete pronaći mnoge recenzije o sigurnosti fruktoze kod dijabetesa prvog i drugog tipa, ali postoje i rezultati znanstvenih studija koje dokazuju suprotno. Koja je korist i šteta od proizvoda od fruktoze bolesnim ljudima i kako ih treba koristiti?

Kako je fruktoza korisna za dijabetes?

Svakom tijelu su potrebni ugljikohidrati za normalno funkcioniranje svih sistema i organa. Oni neguju tijelo, opskrbljuju stanice energijom i daju snagu za izvršavanje poznatih zadataka. Ishrana dijabetičara treba biti 40-60% visokokvalitetnih ugljikohidrata. Fruktoza je saharid biljnog porijekla, kojeg nazivamo i arabino-heksuloza i voćni šećer.

Ima nizak glikemijski indeks od 20 jedinica. Za razliku od šećera, fruktoza nije u stanju povećati količinu glukoze u krvi. Kod dijabetesa tipa 1 i 2 voćni šećer smatra se blagotvornim zbog svog mehanizma apsorpcije. Ova supstanca se razlikuje od šećera po tome što se puno sporije apsorbuje kada uđe u organizam.

Ovo čak i ne zahteva inzulin. Za poređenje, proteinske ćelije (uključujući inzulin) su potrebne da glukoza uđe u ćelije tela iz redovnog šećera. Kod dijabetesa je koncentracija ovog hormona podcijenjena, pa se glukoza skladišti u krvi, što izaziva hiperglikemiju.

Dakle, koja je glavna razlika između šećera i fruktoze kod dijabetesa? Fruktoza, za razliku od šećera, ne uzrokuje skok glukoze. Dakle, njegova je upotreba dopuštena za pacijente s niskom koncentracijom inzulina u krvi. Fruktoza je naročito korisna za muške dijabetičare, povećavajući proizvodnju i aktivnost sperme.

To je i profilaksa neplodnosti kod žena i muškaraca. Fruktoza nakon oksidacije oslobađa molekule adenozin trifosfata, koji su potrebni za normalno funkcioniranje tijela. Voćni šećer je neškodljiv za desni i zube, a također smanjuje vjerojatnost upale usne šupljine i karijesa.

Zašto je fruktoza loša za dijabetičare?

Sa brojnim korisnim svojstvima voćni šećer s dijabetesom tipa 1 i 2 također je u stanju naštetiti. Mnogi dijabetičari suočavaju se sa pretilošću. Razlika između fruktoze i šećera kod dijabetesa je ta što je prva koncentriranija s istim sadržajem kalorija. To znači da se hrana može zasladiti s puno manje voćnog šećera. Hrana bogata fruktozom kod dijabetesa može biti štetna za ljude s ovom opasnom bolešću.

Negativni učinci uglavnom su povezani sa slijedećim faktorima: U velikoj količini fruktoze izaziva skok holesterola, lipoproteina i triglicerida. To izaziva gojaznost jetre i aterosklerozu. Povećani sadržaj mokraćne kiseline. Fruktoza se može pretvoriti u glukozu unutar jetre.

U velikim dozama voćni šećer potiče razvoj patogene mikroflore u crijevima. Ako se monosaharid počne nakupljati u očnim žilama ili živčanim tkivima, to će izazvati oštećenje tkiva i razvoj opasnih bolesti. U jetri se fruktoza razgrađuje, pretvarajući se u masno tkivo. Masnoća se počinje sakupljati, smanjujući funkciju unutarnjeg organa.

Fruktoza potiče apetit zahvaljujući grelinu koji se zove hormon gladi. Ponekad čak i šalica čaja s ovim zaslađivačem izaziva osjećaj nepremostive gladi, a to vodi do prejedanja.

Općenito, šteta na voćnom šećeru kod dijabetesa može biti jednako štetna kao i obični šećer ako zloupotrijebite ovaj zaslađivač.

Izbornik dijeta za dijabetes tipa 2

Uz dijabetes tipa 2, osoba može voditi normalan način života, unoseći neke promjene u svoju prehranu. Predlažemo da se upoznate sa oglednim menijem dijeta za dijabetes tipa 2.

Ponedeljak

  • Doručak. Posluživanje zobene pahuljice, čaša soka od šargarepe,
  • Snack. Dvije pečene jabuke
  • Ručak Posluživanje supe od graška, vinaigrette, nekoliko kriški tamnog hljeba, šolja zelenog čaja,
  • Popodnevna užina. Salata od mrkve sa šljivama,
  • Večera Heljda sa gljivama, krastavcima, malo hljeba, čaša mineralne vode,
  • Prije odlaska u krevet - šolja kefira.

Utorak

  • Doručak. Posluživanje sira s jabukama, šolja zelenog čaja,
  • Snack. Sok od brusnice, kreker,
  • Ručak Pasulj od graha, kašica od ribe, rakovina, hleb, kompot od sušenog voća,
  • Popodnevna užina. Sendvič s dijetom od sira, čaj,
  • Večera Ragu od povrća, kriška tamnog hljeba, šolja zelenog čaja,
  • Prije odlaska u krevet - šolja mlijeka.

Srijeda

  • Doručak. Parne palačinke sa grožđicama, čaj sa mlekom,
  • Snack. Nekoliko marelica
  • Ručak Porcija vegetarijanskog borsch-a, pečeni riblji file sa zelenilom, nešto hleba, čaša juhe od šipka,
  • Popodnevna užina. Porcija voćne salate
  • Večera Pirjani kupus sa gljivama, hljeb, šolja čaja,
  • Prije odlaska u krevet - jogurt bez dodataka.

Četvrtak

  • Doručak. Proteinski omlet, integralni hleb, kafa,
  • Snack. Čaša soka od jabuke, kreker,
  • Ručak Juha od paradajza, piletina s povrćem, hljeb, šolja čaja s limunom,
  • Popodnevna užina. Komad hleba sa skuhanom pastom,
  • Večera Mrkvice od šargarepe s grčkim jogurtom, hljebom, šalicom zelenog čaja,
  • Prije odlaska u krevet - čaša mlijeka.

Petak

  • Doručak. Dva meko kuhana jaja, čaj sa mlijekom,
  • Snack. Šaka bobica
  • Ručak Kupusna juha od kupusa, krompirićeve krpice, povrća salata, hleb, čaša kompota,
  • Popodnevna užina. Skuta sa brusnicama,
  • Večera Riblji kolač s parom, povrtna salata, malo hljeba, čaja,
  • Prije odlaska u krevet - čaša jogurta.

Subota

  • Doručak. Porcija prosojne kaše s voćem, šolja čaja,
  • Snack. Voćna salata
  • Ručak Juha od celera, ječam kaša s lukom i povrćem, malo hljeba, čaja,
  • Popodnevna užina. Skuva sa limunom,
  • Večera Pitu od krumpira, paradajz salata, komad kuhane ribe, hljeb, šolja kompota,
  • Prije odlaska u krevet - čaša kefira.

Nedjelja

  • Doručak. Posluživanje skute s jagodama, šalica kafe,
  • Snack. Voćni sok, kreker,
  • Ručak Luk od luka, parne pileće kotlete, porcija povrća salate, nešto hleba, šolja kompota od sušenog voća,
  • Popodnevna užina. Apple
  • Večera Knedle sa kupusom, šolja čaja,
  • Prije odlaska u krevet - jogurt.

Recepti za dijabetes tipa 2, jela za dijabetičare

Klinička ishrana, čiji dijetni recepti bi trebalo biti pripremljeni kao dio uzorčnog jela dijeta za tjedan dana. Popis namirnica dopuštenih osobama sa dijabetesom tipa 2 nije ograničen na ono što je spomenuto u tabeli.

Postoji puno hrane koja nije zabranjena za konzumaciju. Recepti za dijabetičare tipa 2 su takvi da će pronicljivi gurman biti zadovoljan. Priprema nekih je opisana u nastavku.

Prvi kursevi

U tom svojstvu su juhe, juhe koje ne sadrže veliku količinu masti. Da biste smršali i zadržali glukozu u krvi u prihvatljivim granicama, preporučuje se kuhati:

  • Zeleni luk: 30 g pirjanog špinata, 20 g putera i 2 jaja brasna, dodajte 3 kašike nemasne kisele pavlake. Nakon toga se smjesa uroni u mesnu juhu i kuha dok ne omekša,
  • Juha od povrća: kupus, celer, špinat, zeleni grah sjeckani su, začinjeni uljem, pirjani, stavljeni u mesnu juhu. Nadalje, juha se pusti da se utapa 30-60 minuta,
  • Juha od gljiva: isjeći šampinjone, začiniti solju i uljem, dinstati u šerpici i staviti u prokuhati. Možete dodati žumance jednog jajeta.

Tečna vruća jela pacijentu treba davati najmanje 1 put dnevno.

Juha od paradajza i paprike

Trebat će vam: jedan luk, jedna zvonasta paprika, dva krompira, dvije rajčice (svježe ili konzervirane), kašika paradajz paste, 3 režnja češnjaka, ½ čajne kašike sjemenki kumine, sol, paprika, oko 0,8 litara vode.

Paradajz, paprika i luk narežite na kockice, pirjajte u tavi sa dodatkom paradajz paste, paprike i nekoliko kašika vode. Sjemenke kumina usitnite u mlinu za buhe ili u mlincu za kafu. Krompir narežite na kockice, dodajte povrću, posolite i prelijte vrućom vodom. Kuhajte dok krompir ne bude spreman.

Nekoliko minuta prije kuhanja, u supu dodajte kumin i zdrobljeni češnjak. Pospite biljem.

Juha od leće

Treba nam: 200 g crvene leće, 1 litra vode, malo maslinovog ulja, jedan luk, jedna mrkva, 200 g gljiva (šampinjoni), sol, zelje.

Izrežite luk, gljive, mrkvu naribajte. Zagrejemo tavu, ulijemo malo biljnog ulja, pržimo luk, gljive i mrkvu 5 minuta. Dodajte leću, sipajte vodu i kuhajte na laganoj vatri pod poklopcem oko 15 minuta. Nekoliko minuta prije kuhanja dodajte sol i začine. Samljeti u blenderu, podijeliti na porcije. Ova supa vrlo je ukusna sa raženim krutonima.

Drugi kursevi

Čvrsta hrana koristi se kao dodatna hrana nakon supa za ručak, kao i samostalna vrsta hrane ujutro i naveče.

  • Jednostavni nadjev: nasjeckajte luk, pomiješajte sa peršunom i sjeckanim gljivama. Smjesa se prži, doda u meso pomicanja. Ako se planira koristiti proizvod kao namaz za sendvič, trebao bi ga prethodno pržiti. Sirova smjesa koristi se za punjenje rajčice ili paprike,
  • Salata od celera: isjeći korijenje, kuhati dok ne bude nepotpuno, pirjati u maloj količini vode. Prije upotrebe jelo treba začiniti suncokretovim uljem ili sirćetom,
  • Tepsija: oguljena karfiola, kuhana kako se povrće ne rastopi. Nakon toga se stavlja u kalup koji je tretiran uljem, namazan smjesom žumanca, kisele pavlake, ribanim sirom i zatim pečen.

U drugom receptu, kuhanje celera je obavezno. U procesu toplinske obrade, povrće gubi ugljene hidrate.

Povrće predjelo

Trebat će nam: 6 srednjih rajčica, dvije šargarepe, dva luka, 4 paprike, 300-400 g bijelog kupusa, malo biljnog ulja, lovorov list, sol i papar.

Kupus sitno isjeckajte, papriku narežite na trakice, paradajz na kockice, luk na pola prstena. Pirjajte na laganoj vatri uz dodatak biljnog ulja i začina. Prilikom posluživanja pospite biljem. Može se koristiti samostalno ili kao prilog uz meso ili ribu.

Mesne okrugliceod povrća i mljevenog mesa

Trebamo: ½ kg mljevene piletine, jedno jaje, jedna mala glava kupusa, dvije mrkve, dva luka, 3 češnja češnjaka, čaša kefira, kašika paradajz paste, sol, biber, biljno ulje.

Luk sitno nasjeckajte, a luk, tri šargarepe sitno narežite. Pržite luk, dodajte povrće i krčkajte 10 minuta, ohladite. U međuvremenu dodajte jaje, začine i sol mljevenom mesu, promešajte.

U mljeveno meso dodajte povrće, ponovo promiješajte, oblikujte mesne okruglice i stavite ih u kalup. Priprema umaka: pomiješajte kefir sa zdrobljenim češnjakom i solju, zalijte mesne okruglice. Na vrh nanesite malo paradajz paste ili soka. Stavite mesne okruglice u rernu na 200 ° C oko 60 minuta.

Mala količina šećera dopuštena je u sastavu slatkiša za ispijanje čaja, međutim, preferira se prehrambeni saharin.

  • Krema od vanilije: na vatri umutite smjesu od 2 žumanca, 50 g teške kreme, saharina i vanilije. Važno je ne dozvoliti da sastav proključa. Dobijeno jelo jede se malo ohlađeno,
  • Zračni keksi: snijeg od bjelanjaka koji se tuku u gustu pjenu zaslađuje se i odlaže u zasebne porcije na nepromazan lim. Treba peći na takav način da se sastav osuši. Da biste poboljšali ukus, kolačićima dodajte vrhnje,
  • Žir: voćni sirup (trešnja, malina, ribizla) pomiješa se sa malom količinom želatine, ostavi se da proključa. Nakon toga, jelo se smatra spremnim. Prije stvrdnjavanja preporučuje se dodati malo saharina.

Hranu koja sadrži šećer treba koristiti s oprezom. Glukoza, koja je dio deserta, oduzima se od dnevne norme jednostavnog c / a. Inače nivo C6H12O6 može ustati. Često ponavljajuće se epizode hiperglikemije dovode do razvoja komplikacija.

Fritters kupusa

Trebat će vam: ½ kg bijelog kupusa, malo peršuna, žlica kefira, pileće jaje, 50 g čvrstog dijetalnog sira, sol, 1 žlica. l mekinje, 2 kašike. l brašno, ½ kašike žlice. soda ili prašak za pecivo, biber.

Sitno nasjeckajte kupus, umočite u kipuću vodu 2 minute, pustite da voda proključa. U kupus dodajte nasjeckano zelje, ribani sir, kefir, jaje, kašiku mekinja, brašno i prašak za pecivo. So i biber. Masu izmiješamo i stavimo u frižider na pola sata.

Kalup za pečenje obložimo pergamentom i namastimo biljnim uljem. Kašikom stavite masu na pergament u obliku friteze, stavite u rernu na pola sata na 180 ° C, dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite uz grčki jogurt ili samostalno.

Dijeta dijabetesa tipa 2 - korisni savjeti

Dijeta krvlju, bez ugljikohidrata, odvojena prehrana, mono-dijeta, bjelančevine, kefir, gladovanje, sve vrste čajeva za gubitak kilograma - kroz nju prolaze svi dijabetičari. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti svoj život bez slatkiša - pacijenti koji imaju dijabetes mogu koristiti zaslađivače.

Sorbitol, ksilitol i fruktoza smatraju se kaloričnim, pa to treba uzeti u obzir pri izračunavanju kalorija. Aspartam (NutraSvit, Slastelin), ciklamat i saharin nisu kalorični. Ne mogu se kuhati, u protivnom nastaje gorčina. Acesulfam kalijum pripada istoj vrsti. Prilikom odabira pravog lijeka uvijek biste se trebali posavjetovati s liječnikom kako ne bi došlo do kontraindikacija.

Najslađi lijekovi:

  • SAKHARIN - najslađa zamjena - 375 puta slađa od šećera. Bubrezi su aktivno uključeni u njegovu preradu i povlačenje. Stoga se s bolestima bubrega i jetre ne može koristiti. Dnevno možete konzumirati ne više od 1-1,5 komada dnevno,
  • Aspartam je 200 puta slađi od šećera. Ne uzimajte pacijente sa fenilketonurijom (ozbiljnom naslednom bolešću koja vodi do oštećenog mentalnog razvoja). Doza - 1-2 tablete dnevno,
  • ATSESULPHAM POTASSIUM (ACE-K, SWEET-1) (200 puta slađi od šećera, uzimajte 1,15 tableta dnevno.) Ograničeni unos kod zatajenja bubrega i bolesti kod kojih je kalijum kontraindiciran.

Dostupni su i drugi lijekovi:

  • SORBIT - konzumira se 20-30 grama dnevno, pomaže pojačavanju metabolizma,
  • Fruktoza - napravljena od grožđa, u usporedbi sa šećerom, fruktoza je 2 puta slađa (ne više od 30 grama dnevno),
  • XILIT - dobiva se iz kukuruzne žbuke (kaše). Apsorbira se bez sudjelovanja inzulina. Kad ga upotrebljavate, probava hrane usporava, pa možete smanjiti količinu hrane. Preporučena zapremina nije veća od 30 grama dnevno.

Dijabetes tipa 1 i 2

To nije isto što i klasična dijeta iz tablice 9, u kojoj su ograničeni samo "brzi ugljikohidrati", ali ostaju "spori" (na primjer, mnoge vrste hljeba, žitarica, korijenske kulture).

Jao, na sadašnjoj razini poznavanja dijabetesa, moramo priznati da je klasična prehrana 9 dijeta neadekvatna u svojoj odanosti ugljikohidratima. Ovaj mekani sistem ograničenja suprotstavlja se logici patološkog procesa kod dijabetesa tipa 2.

Prednosti ustaljenih dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

Ako se dijabetes tipa 2 otkrije u ranoj fazi, takva dijeta je kompletan tretman. Smanjite ugljene hidrate na minimum! I ne morate piti „tablete u šaci“.

Važno je razumjeti da kvarova utiču na sve vrste metabolizma, a ne samo na ugljikohidrate. Glavne mete za dijabetes su krvne sudove, oči i bubrezi, kao i srce.

Opasna budućnost za dijabetičare koji nisu mogli promijeniti prehranu je neuropatija donjih ekstremiteta, uključujući gangrenu i amputaciju, sljepoću, tešku aterosklerozu, a ovo je direktan put do srčanog udara i moždanog udara. Prema statističkim podacima, ti uvjeti u prosjeku oduzmu do 16 godina života slabo kompenziranog dijabetičara.

Kompetentna prehrana i doživotna ograničenja ugljikohidrata osigurat će stabilnu razinu inzulina u krvi. Tako ćete dobiti ispravan metabolizam u tkivima i umanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija.

Ako je potrebno, ne bojte se uzimati lijekove za kontrolu proizvodnje inzulina. Dobijte motivaciju za prehranu i činjenicu da vam omogućava da smanjite dozu lijekova ili smanjite njihovu postavku na minimum.

Uzgred, metformin - čest recept za dijabetes tipa 2 - već se proučava u naučnim krugovima kao mogući masivni zaštitnik protiv sistemske upale senila, čak i za zdrave ljude.

Načela prehrane i izbor hrane

Koju hranu mogu jesti kod dijabetesa tipa 2?

Četiri kategorije proizvoda.

Sve vrste mesa, perad, riba, jaja (cjelovita!), Gljive. Potonje treba ograničiti ako postoje problemi s bubrezima.

Na osnovu unosa proteina 1-1,5 g na 1 kg tjelesne težine.

Pažnja! Brojke od 1-1,5 grama su čisti protein, a ne težina proizvoda. Na netu pronađite tablice koje pokazuju koliko proteina ima u mesu i ribi.

  • Povrće sa niskim GI

Sadrže i do 500 grama povrća s visokim sadržajem vlakana, eventualno sirovim (salate, smoothie). To će osigurati stabilan osjećaj punoće i dobrog čišćenja crijeva.

Reci ne masti. Recite „Da!“ Ribljem i biljnom ulju, gdje omega-6 nije veći od 30%. Jao, popularno suncokretovo i kukuruzno ulje ne odnosi se na njih.

  • Nezaslađeno voće i bobice s niskim GI

Ne više od 100 grama dnevno. Vaš zadatak je odabrati voće sa glikemijskim indeksom do 40, povremeno - do 50.

Od 1 do 2 r / tjedno možete jesti dijabetičke slatkiše - samo na bazi stevije ili eritritola. Zapamtite imena i razjasnite detalje! Nažalost, većina popularnih zaslađivača opasna je za zdravlje.

Uvijek vodimo računa o glikemijskom indeksu

Dijabetičari su od vitalnog značaja za razumijevanje koncepta "glikemijskog indeksa" proizvoda. Ovaj broj pokazuje reakciju prosječne osobe na proizvod - koliko brzo glukoza u krvi raste nakon uzimanja.

GI je definiran za sve proizvode. Postoje tri gradacije indikatora.

  1. Visoki GI - od 70 do 100. Dijabetičar bi trebao isključiti takve proizvode.
  2. Prosječan GI je od 41 do 70. Umjerena potrošnja uz postignutu stabilizaciju glukoze u krvi je rijetka, ne više od 1/5 sve hrane dnevno, u pravim kombinacijama s drugim proizvodima.
  3. Nizak GI - od 0 do 40. Ovi proizvodi su osnova prehrane za dijabetes.

Što povećava GI proizvoda?

Kulinarska obrada "neupadljivim" ugljikohidratima (pečenje!), Praćenje hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, temperatura potrošnje hrane.

Dakle, kuhana cvjetača ne prestaje biti niska glikemija. A njezin susjed, pržen u mrvicama, više nije indiciran za dijabetičare.

Još jedan primer. Podcjenjujemo GI obroke, prateći obrok s ugljikohidratima s moćnom porcijom proteina. Salata s piletinom i avokadom s umakom od bobica - pristupačno jelo za dijabetes. Ali te iste bobice, nabrane naizgled bezopasnim desertom s narančama, samo žlicom meda i kisele pavlake - ovo je već loš izbor.

Prestanite se bojati masnoće i naučite birati zdrave

Od kraja prošlog veka čovečanstvo je žurilo da se bori sa mastima u hrani. Moto „nema holesterola!“ Samo novorođenčad ne znaju. Ali kakvi su rezultati ove borbe? Strah od masti doveo je do porasta fatalnih vaskularnih katastrofa (srčani udar, moždani udar, plućna embolija) i rasprostranjenosti civilizacijskih bolesti, uključujući dijabetes i aterosklerozu u prva tri.

To je zbog činjenice da se potrošnja trans masti iz hidrogeniziranih biljnih ulja značajno povećala i došlo je do štetnog iskrivljenja hrane viška omega-6 masnih kiselina. Dobar omjer omega3 / omega-6 = 1: 4. Ali u našoj tradicionalnoj prehrani dostiže 1:16 ili više.

Tabela proizvoda možete i ne možete

Još jednom izvršimo rezervaciju. Popisi u tablici ne opisuju arhaičan prikaz prehrane (klasična dijeta 9 dijeta), već modernu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2.

  • Normalni unos proteina - 1-1,5 g po kg težine,
  • Normalan ili povećan unos zdravih masti,
  • Potpuno uklanjanje slatkiša, žitarica, tjestenine i mlijeka,
  • Naglo smanjenje korijenskih kultura, mahunarki i tekućih fermentiranih mliječnih proizvoda.

U prvoj fazi prehrane, vaš je cilj ugljikohidrata držati unutar 25-50 grama dnevno.

Radi praktičnosti, tablica bi trebala biti obješena u kuhinji dijabetičara - pored informacija o glikemijskom indeksu proizvoda i kalorijskom sadržaju najčešćih recepata.

ProizvodMože jestiOgraničena dostupnost (1-3 r / tjedno)
sa stabilnim vrijednostima glukoze u toku mjeseca
ŽitariceZelena heljda kuhana ključalom vodom preko noći, kvinoja: 1 jelo od 40 grama suhog proizvoda 1-2 puta tjedno.
Pod kontrolom glukoze u krvi nakon 1,5 sata.
Ako popravite porast od originala za 3 mmol / l ili više - isključite proizvod.
Povrće
koreno povrće, zelje,
grah
Svo povrće koje raste iznad zemlje.
Kupus svih sorti (bijeli, crveni, brokoli, cvjetača, kohrabi, briselski klice), svježe bilje, uključujući sve vrste lista (vrtna salata, rukola itd.), Rajčica, krastavci, tikvice, beli papar, artičoka, bundeva, šparoge , grah, gljive.
Sirova šargarepa, korijen celera, rotkvica, jeruzalemski artičoka, repa, rotkvica, slatki krompir.
Crni grah, leća: 1 jelo od 30 grama suvog proizvoda 1 r / tjedno.
Pod kontrolom glukoze u krvi nakon 1,5 sata. Ako popravite porast od originala za 3 mmol / l ili više - isključite proizvod.
Voće
bobice
Avokado, limun, brusnice.
Manje obično jagode, jagode, kupine, maline, crvena ribizla, gusjenice.
Podijelite na 2 doze i pratite proteine ​​i masti.
Dobra opcija su umaci od ovog voća za salate i meso.
Ne više od 100 g / dan + ne na prazan stomak!
Jagode (crna ribizla, borovnice), šljiva, lubenica, grejpfrut, kruška, smokve, marelice, trešnje, mandarine, slatke i kisele jabuke.
Začini, začiniPaprika, cimet, začini, bilje, senf.Preljevi za suve salate, domaći majonez od maslinovog ulja, umaci od avokada.
Mliječni proizvodi
i sirevi
Skuta i pavlaka normalnog sadržaja masti. Tvrdi sirevi. Manje često vrhnje i puter.Brynza. Kiselo-mliječna pića normalnog sadržaja masti (od 5%), najbolje domaći kvas: 1 šalica dnevno, bolje je ne svakodnevno.
Riba i morski plodoviNije velika (!) Morska i riječna riba. Lignje, škampi, rakovi, školjke, ostrige.
Meso, jaja i mesni proizvodiCijela jaja: 2-3 kom. dnevno. Piletina, ćuretina, patka, zec, teletina, govedina, svinjetina, namirnice od životinja i ptica (srce, jetra, želuci).
MastiU salatama, maslina, kikiriki, badem hladno prešani. Kokos (poželjnije je pržiti u ovom ulju). Prirodni puter. Riblje ulje - kao dodatak prehrani. Jetra bakalara. Manje najčešće masne i topljene životinjske masti.Svježe laneno sjeme (nažalost, ovo ulje se brzo oksidira i inferiorno je od omega u ribljem ulju u bioraspoloživosti).
DesertiSalate i smrznuti deserti od voća s niskim GI (do 40).
Ne više od 100 grama dnevno. Bez dodanog šećera, fruktoze, meda!
Voćna mliječ bez šećera iz voća s GI do 50. Tamna čokolada (kakao od 75% i više).
PečenjeNezaslađena peciva sa heljdinim i orašastim brašnom. Friteze na kvinoji i heljdovom brašnu.
SlatkišiTamna čokolada (prava! Od 75% kakaa) - ne više od 20 g / dan
Orasi
semenke
Bademi, orasi, lješnjaci, indijske ljuske, pistacije, sjemenke suncokreta i bundeve (ne više od 30 grama dnevno!).
Brašno od orašastih plodova i semenki (badem, kokos, chia itd.)
PićeČaj i prirodna (!) Kafa, mineralna voda bez plina. Napitak od instant smrznutog cikorije.

Šta se ne može jesti s dijabetesom tipa 2?

  • Svi pekarski proizvodi i žitarice koji nisu navedeni u tabeli,
  • Kolačići, marshmallows, marshmallows i druge slastičarne, kolači, peciva, itd.,
  • Med, neodređena čokolada, slatkiši, prirodno - bijeli šećer,
  • Krompir, ugljikohidrati prženi u mrvicama, povrće, većina korijenskog povrća, osim kao što je već spomenuto,
  • Kupujte majonezu, kečap, prženje u juhi s brašnom i svim umacima na bazi,
  • Kondenzovano mleko, čuvajte sladoled (bilo koji!), Složeni prodajni proizvodi sa oznakom “mleko”, jer to su skriveni šećeri i trans masti,
  • Voće i bobice visokog GI: banana, grožđe, trešnje, ananas, breskve, lubenica, dinja, ananas,
  • Sušeno voće i kandirano voće: smokve, suhe marelice, datulje, grožđice,
  • Kupujte kobasice, kobasice itd., Gdje ima škroba, celuloze i šećera,
  • Suncokretovo i kukuruzno ulje, sva rafinirana ulja, margarin,
  • Velika riba, konzervirano ulje, dimljena riba i morski plodovi, suhe slane grickalice, popularne uz pivo.

Ne žurite sa brisanjem dijeta zbog strogih ograničenja!

Da, neobično. Da, potpuno bez hleba. Pa čak ni heljda nije dopuštena u prvoj fazi. A onda nude da se upoznaju sa novim žitaricama i mahunarkama. I traže da se produbljuje u sastavu proizvoda. I ulja su popisana čudno. I neobičan princip - "možete debelo, tražite zdravo" ... Čista zadivljenost, ali kako živjeti na takvoj dijeti ?!

Živite dobro i dugo! Predložena ishrana će vam uspjeti za mjesec dana.

Bonus: jesti ćete mnogo puta bolje od vršnjaka na koje dijabetes još nije pritisnuo, pričekajte svoje unuke i povećajte šanse za aktivnu dugovječnost.

Ako se kontrola ne preuzme, dijabetes će zapravo skratiti život i ubiti ga prije roka. Napada sve krvne žile, srce, jetru, neće dozvoliti da izgube kilograme i kritički pogoršaju kvalitetu života. Odlučite ograničiti ugljikohidrate na minimum! Rezultat će vam se svidjeti.

Kako pravilno izraditi dijetu za dijabetes tipa 2

Prilikom oblikovanja prehrane za dijabetičare korisno je procijeniti koji proizvodi i metode prerade donose tijelu maksimalnu korist.

  • Prerada hrane: kuhati, peći, kuhati na pari.
  • Ne - učestalo prženje u suncokretovom ulju i žestoko soljenje!
  • Naglasak na sirovim darovima prirode, ako nema kontraindikacija iz stomaka i creva. Na primjer, jedite do 60% svježeg povrća i voća, a 40% ostavite na termički obrađenom.
  • Pažljivo birajte vrste ribe (mala veličina osigurava od suvišne žive).
  • Proučavamo potencijalnu štetu većine zaslađivača. Jedine neutralne su one na bazi stevije i eritritola.
  • Dijetu obogaćujemo pravim dijetalnim vlaknima (kupus, psilijum, čista vlakna).
  • Dijetu obogaćujemo omega-3 masnim kiselinama (riblje ulje, sitna crvena riba).
  • Bez alkohola! Prazne kalorije = hipoglikemija, štetno stanje kada ima puno inzulina u krvi i malo glukoze. Opasnost je da se onesvijesti i poveća gladovanje glađu. U naprednim slučajevima - do kome.

Kada i koliko često jesti tokom dana

  • Udio ishrane u toku dana - od 3 puta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme,
  • Ne - kasna večera! Potpun posljednji obrok - 2 sata prije spavanja,
  • Da - na dnevni doručak! Doprinosi stabilnom nivou inzulina u krvi,
  • Obrok započinjemo salatom - ovo suzdržava skokove inzulina i brzo zadovoljava subjektivni osjećaj gladi, što je važno za obavezno mršavljenje kod dijabetesa tipa 2.

Ovaj način rada omogućit će vam da se brzo obnovite, udobno izgubite kilograme i ne objesite se u kuhinji, oplakujući uobičajene recepte.

Zapamtite glavnu stvar! Smanjenje prekomerne težine dijabetesa tipa jedan je od glavnih faktora za uspješno liječenje.

Opisali smo način rada kako uspostaviti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare. Kad imate stol pred očima, koju hranu možete jesti s dijabetesom tipa 2, nije teško stvoriti ukusan i raznolik jelovnik.

Na stranicama naših stranica također ćemo pripremiti recepte za dijabetičare i razgovarati o modernim pogledima na dodavanje prehrambenih aditiva u terapiju (riblje ulje za omega-3, cimet, alfa lipoičnu kiselinu, krom pikolininat itd.). Ostanite u toku!

Pogledajte video: Ovaj sok pijte 7 dana razina šećera u krvi brzo opada - Prirodni lijek za dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar