Insulin Humulin NPH: upute, analozi, recenzije

Priprema za injekciju Humulin M3 inzulin dostupan je u obliku suspenzije za supkutanu primjenu u bočicama od 10 ml, kao i uloškom od 1,5 i 3 ml, upakovanim u kutije od 5 komada. Ketridže su dizajnirane za upotrebu u Humapen i BD-Pen špricama.

Lijek ima hipoglikemijski učinak.

Humulin M3 odnosi se na rekombinantne lijekove DNA, inzulin je dvofazna suspenzija za injektiranje sa prosječnim trajanjem djelovanja.

Nakon primjene lijeka, farmakološka efikasnost javlja se nakon 30-60 minuta. Maksimalni učinak traje od 2 do 12 sati, ukupno trajanje efekta je 18-24 sata.

Aktivnost humulinskog inzulina može se razlikovati ovisno o mjestu primjene lijeka, ispravnosti odabrane doze, fizičkoj aktivnosti pacijenta, prehrani i drugim faktorima.

Glavni učinak Humulina M3 povezan je sa regulacijom procesa pretvorbe glukoze. Insulin takođe ima anabolički efekat. U skoro svim tkivima (osim mozga) i mišićima inzulin aktivira unutarćelijski pokret glukoze i aminokiselina, a također izaziva ubrzanje anabolizma proteina.

Inzulin pomaže pretvoriti glukozu u glikogen, a također pomaže pretvoriti višak šećera u masti i inhibira glukoneogenezu.

Indikacije za upotrebu i nuspojave

  1. Dijabetes melitus kod kojeg se preporučuje terapija inzulinom.
  2. (trudnički dijabetes).

  1. Ustanovljena hipoglikemija.
  2. Preosjetljivost.

Često se tijekom liječenja inzulinskim preparatima, uključujući Humulin M3, opaža razvoj hipoglikemije. Ako ima težak oblik, može izazvati hipoglikemijsku komu (depresiju i gubitak svijesti) pa čak i dovesti do smrti pacijenta.

Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti alergijske reakcije, koje se očituju svrbežom kože, oticanjem i crvenilom na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju sami po sebi u roku od nekoliko dana ili tjedana nakon početka liječenja.

Ponekad to nema veze s upotrebom samog lijeka, ali rezultat je utjecaja vanjskih faktora ili pogrešne injekcije.

Postoje alergijske manifestacije sistemske prirode. Javljaju se mnogo rjeđe, ali su i ozbiljniji. Sa takvim reakcijama se događa sljedeće:

  • otežano disanje
  • generalizirani svrab
  • otkucaji srca
  • pad krvnog pritiska
  • kratkoća daha
  • pretjerano znojenje.

U najtežim slučajevima alergije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ponekad je potrebna zamjena inzulina ili desenzibilizacija.

Kada koristite životinjski inzulin, može se razviti rezistencija, preosjetljivost na lijek ili lipodistrofija. Prilikom propisivanja insulina Humulin M3 vjerovatnost takvih posljedica gotovo je nula.

Upute za upotrebu

Humulinu M3 insulinu nije dozvoljeno davati intravenski.

Prilikom propisivanja inzulina, dozu i način primjene može odabrati samo liječnik. To se radi individualno za svakog pojedinog pacijenta, ovisno o razini glikemije u njegovom tijelu. Humulin M3 namijenjen je supkutanoj primjeni, ali može se davati i intramuskularno, inzulin to dozvoljava. U svakom slučaju dijabetičar to mora znati.

Subkutano, lijek se ubrizgava u trbuh, bedra, ramena ili zadnjicu. Na istom mjestu injekcija se može dati ne više od jednom mjesečno. Za vrijeme postupka potrebno je pravilno koristiti uređaje za ubrizgavanje, kako se iglica ne bi uvukla u krvne žile, a ne masirati mjesto ubrizgavanja nakon injekcije.

Humulin M3 je gotova mješavina koju čine Humulin NPH i Humulin Regular. To omogućava da se pripravak ne pripremi prije primjene na samog pacijenta.

Da biste pripremili inzulin za ubrizgavanje, bočicu ili uložak Humulin M3 NPH valjajte 10 puta u vaše ruke i, okrenuvši se za 180 stepeni, polako protresti s jedne na drugu stranu. To se mora učiniti sve dok suspenzija ne postane poput mlijeka ili postane mutna, jednolika tekućina.

Primjena inzulina

Da biste pravilno ubrizgali lijek, prvo morate provesti određene preliminarne postupke. Prvo morate odrediti mjesto ubrizgavanja, dobro oprati ruke i obrisati ovo mjesto krpom namočenom u alkohol.

Zatim trebate ukloniti zaštitnu kapu s igle štrcaljke, popraviti kožu (istegnuti je ili zabiti), umetnuti iglu i izvršiti injekciju. Zatim iglu treba izvaditi i nekoliko sekundi, bez trljanja, pritisnuti mjesto ubrizgavanja ubrusom. Nakon toga, uz pomoć zaštitne vanjske kapice, potrebno je da odvojite iglu, izvadite je i vratite poklopac na olovku štrcaljke.

Ne možete dva puta koristiti istu iglu olovke za štrcaljku. Bočica ili uložak koriste se dok se potpuno ne isprazne, zatim odbace. Olovke za špriceve namenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Predoziranje

Humulin M3 NPH, kao i drugi lijekovi u ovoj grupi lijekova, nema tačnu definiciju predoziranja, jer nivo glukoze u serumu u krvi ovisi o sistemskoj interakciji između razine glukoze, inzulina i drugih metaboličkih procesa. Međutim, može imati izuzetno negativne akcije.

Hipoglikemija se razvija kao rezultat neusklađenosti sadržaja inzulina u plazmi i troškova energije i unosa hrane.

Sledeći simptomi su karakteristični za nastalu hipoglikemiju:

  • letargija
  • tahikardija
  • povraćanje
  • prekomjerno znojenje,
  • blijedost kože
  • drhtanje
  • glavobolja
  • zbrka.

U nekim slučajevima, na primjer, uz dugu povijest dijabetes melitusa ili njegovo pomno praćenje, znakovi pojave hipoglikemije mogu se promijeniti. Blaga hipoglikemija može se sprečiti uzimanjem glukoze ili šećera. Ponekad će vam možda trebati prilagoditi dozu inzulina, pregledati prehranu ili promijeniti fizičku aktivnost.

Umjerena hipoglikemija obično se liječi supkutanom ili intramuskularnom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata. U težim slučajevima, u prisustvu neuroloških poremećaja, konvulzija ili kome, pored ubrizgavanja glukagona, koncentrat glukoze mora se davati intravenski.

Ubuduće, da bi se spriječilo ponavljanje hipoglikemije, pacijent treba uzimati hranu bogatu ugljikohidratima. Izuzetno teška hipoglikemijska stanja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju.

Interakcije lijekova NPH

Učinkovitost Humulina M3 povećava se primjenom hipoglikemijskih oralnih lijekova, etanola, derivata salicilne kiseline, inhibitora monoamin oksidaze, sulfonamida, ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II, neselektivnih beta blokatora.

Glukokortikoidni lijekovi, hormoni rasta, oralni kontraceptivi, danazol, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, beta2-simpatomimetici dovode do smanjenja hipoglikemijskog učinka inzulina.

Ojačati ili, obrnuto, oslabiti ovisnost o inzulinu koji je sposoban za lankreotid i druge analoge somatostatina.

Simptomi hipoglikemije podmazuju se dok uzimate klonidin, rezerpin i beta blokatore.

Uslovi prodaje, skladištenja

Humulin M3 NPH dostupan je u ljekarnama samo na recept.

Lijek se mora čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni, ne može se zamrzavati i izlagati suncu i toplini.

Otvorena bočica inzulinskog NPH može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni 28 dana.

Pod uvjetima potrebnih temperaturnih uvjeta, pripravak NPH čuva se 3 godine.

Posebna uputstva

Neovlašteni prekid liječenja ili imenovanje pogrešne doze (što posebno vrijedi za bolesnike ovisne o insulinu) mogu dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze ili hiperglikemije, što predstavlja potencijalnu prijetnju za život pacijenta.

U nekih ljudi, kada se koristi ljudski inzulin, simptomi predstojeće hipoglikemije mogu se razlikovati od simptoma karakterističnih za inzulin životinjskog porijekla ili mogu imati blaže manifestacije.

Pacijent bi trebao znati da ako se razina glukoze u krvi normalizira (na primjer, intenzivnom inzulinskom terapijom), tada simptomi koji sugeriraju nadolazeću hipoglikemiju mogu nestati.

Te manifestacije mogu biti slabije ili se različito manifestiraju ako osoba uzima beta blokatore ili ima dugoročni dijabetes melitus, kao i uz prisustvo dijabetičke neuropatije.

Ako se, poput hipoglikemije, ne koriguje pravodobno, to može dovesti do gubitka svijesti, kome, pa čak i smrti pacijenta.

Prelazak pacijenta na druge inzulinske pripravke NPH inzulina ili njihove vrste treba provoditi samo pod nadzorom liječnika. Promjena inzulina na lijek s različitom aktivnošću, način proizvodnje (DNA rekombinantna, životinjska), vrsta (svinja, analog) može zahtijevati hitno ili, naprotiv, glatko prilagođavanje propisanih doza.

Uz bolesti bubrega ili jetre, nedovoljnu funkciju hipofize, oslabljeno funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde, pacijentova potreba za inzulinom može se smanjiti, a s jakim emocionalnim stresom i nekim drugim stanjima, naprotiv, povećati.

Pacijent bi se uvijek trebao sjećati vjerojatnosti razvoja hipoglikemije i adekvatno procijeniti stanje svog tijela tijekom vožnje automobila ili potrebu za opasnim radom.

  • Monodar (K15, K30, K50),
  • Novomix 30 Flexspen,
  • Ryzodeg Flextach,
  • Humalog Mix (25, 50).
  • Gensulin M (10, 20, 30, 40, 50),
  • Gensulin N,
  • Rinsulin NPH,
  • Farmasulin H 30/70,
  • Humodar B,
  • Vosulin 30/70,
  • Vosulin N,
  • Mikstard 30 NM
  • Humulin.

Trudnoća i dojenje

Ako trudnica pati od dijabetesa, tada je za nju posebno važno da kontrolira glikemiju. U ovo se vrijeme potražnja za inzulinom obično mijenja u različito vrijeme. U prvom tromjesečju pada, a u drugom i trećem raste, pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze.

Humulin NPH i ostali spojevi ove farmakološke grupe su lijekovi koji se koriste u liječenju osoba koje imaju dijabetes. Lijekovi imaju prirodna svojstva za snižavanje šećera, jer su proizvedeni na osnovi ljudskog genetski inzulinskog inzulina. Glavna svrha umjetno proizvedene tvari je smanjiti razinu glukoze u krvi unošenjem u tkivo i uključivanjem u metaboličke procese stanica.

Šta je Humulin?

Danas se pojam Humulin može vidjeti u nazivima nekoliko lijekova koji su dizajnirani za snižavanje šećera u krvi - Humulin NPH, MoH, Regular i Ultralent.

Razlike u metodologiji izrade ovih lijekova daju svakom sastavu za smanjenje šećera svoje osobine. Ovaj se faktor uzima u obzir prilikom propisivanja liječenja osobama obolelim od dijabetesa. U lijekovima, pored inzulina (glavne komponente koja se mjeri u IU), postoje pomoćne tvari, to može biti sterilna tekućina, protaminici, karbolna kiselina, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidroksid itd.

Hormon pankreasa je upakovan u patrone, bočice i olovke za špriceve. Priložene upute informišu o značajkama upotrebe ljudskih lijekova. Prije upotrebe, patrone i bočice ne smiju se energično tresti, sve što je potrebno za uspješnu suspenziju tekućine je njihovo kotrljanje između dlanova.Najprikladnija za upotrebu dijabetičarima je olovka za špriceve.

Upotreba navedenih lijekova omogućava postizanje uspješnog liječenja bolesnika sa šećernom bolešću, jer doprinose nadoknadi apsolutnog i relativnog nedostatka endogenog hormona gušterače. Propisati Himulin (doziranje, režim) treba biti endokrinolog. U budućnosti, ako je potrebno, lekar može ispraviti režim lečenja.

Kod dijabetesa prvog tipa inzulin se propisuje osobi za život. Uz komplikaciju dijabetesa tipa 2, koja je popraćena teškom popratnom patologijom, liječenje se formira iz tečajeva različitog trajanja. Važno je zapamtiti da s bolešću koja zahtijeva unošenje umjetnog hormona u organizam ne možete odbiti terapiju inzulinom, jer se u protivnom ne mogu izbjeći ozbiljne posljedice.

Troškovi lijekova ove farmakološke grupe ovise o trajanju djelovanja i vrsti pakiranja. Procijenjena cijena u bocama počinje od 500 rubalja., Trošak u spremnicima - od 1000 rubalja., U olovkama špriceva iznosi najmanje 1500 rubalja.

Da biste odredili dozu i vrijeme uzimanja lijeka, potrebno je da se obratite endokrinologu

Sve zavisi od sorte

Vrste sredstava i utjecaj na tijelo opisani su u nastavku.

Lijek se izrađuje pomoću rekombinantne DNK tehnologije i ima prosječno trajanje djelovanja. Glavna svrha lijeka je reguliranje metabolizma glukoze. Pomaže u inhibiciji procesa razgradnje proteina i ima anabolički efekat na telesna tkiva. Humulin NPH povećava aktivnost enzima koji stimulišu stvaranje glikogena u mišićnom tkivu. Povećava volumen masnih kiselina, utiče na nivo glicerola, pojačava proizvodnju proteina i podstiče potrošnju aminokarboksilnih kiselina u mišićnim ćelijama.

Analozi koji smanjuju šećer u krvi su:

  1. Actrafan NM.
  2. Diafan ChSP.
  3. Insulidd N.
  4. Protafan NM.
  5. Humodar B.

Nakon ubrizgavanja, otopina počinje djelovati nakon 1 sata, puni učinak postiže se za 2-8 sati, tvar ostaje aktivna 18-20 sati. Vremenski okvir za djelovanje hormona ovisi o primijenjenoj dozi, mjestu ubrizgavanja i ljudskoj aktivnosti.

Humulin NPH je indiciran za upotrebu u:

  1. Dijabetes sa preporučenom insulinskom terapijom.
  2. Prvi dijagnosticirani dijabetes.
  3. Trudnice s dijabetesom koji nije ovisan o insulinu.

U uputstvu se kaže da lijek nije propisan osobama sa trenutnom hipoglikemijom, koju karakterizira pad glukoze u krvi ispod 3,5 mmol / l, u perifernoj krvi - 3,3 mmol / l, pacijentima koji imaju preosjetljivost na pojedine komponente lijeka.
Nuspojave koje se mogu pojaviti nakon upotrebe lijeka obično se manifestuju:

  1. Hipoglikemija.
  2. Masna degeneracija.
  3. Sistemske i lokalne alergije.

Što se tiče predoziranja lijeka, ne postoje konkretni znakovi predoziranja. Glavni simptomi smatraju se pojavom hipoglikemije. Stanje je praćeno glavoboljom, tahikardijom, obilnim znojenjem i blanširanjem kože. Da bi izbjegao takve zdravstvene probleme, liječnik odabire dozu za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir razinu glikemije.

Uz predoziranje lijeka može doći do hipoglikemije.

Humulin M3, kao i prethodni lijek, je produženi sastav. Realizuje se u obliku dvofazne suspenzije, stakleni ulošci sadrže inzulin humulin obični (30%) i humulin-nph (70%). Glavna svrha Humulina Mz je regulacija metabolizma glukoze.

Lijek pomaže izgradnju mišića, brzo dostavlja glukozu i aminokarboksilne kiseline u ćelije mišićnog i drugog tkiva osim mozga. Humulin M3 pomaže u tkivu jetre da pretvara glukozu u glikogen, inhibira glukoneogenezu i pretvara višak glukoze u potkožne i visceralne masnoće.

Analozi lijeka su:

  1. Protafan NM.
  2. Farmasulin.
  3. Actrapid Flekspen.
  4. Lantus Optiset.

Nakon ubrizgavanja, Humulin M3 počinje djelovati nakon 30-60 minuta, maksimalan učinak postiže se u roku od 2-12 sati, trajanje aktivnosti inzulina je 24 sata. Čimbenici koji utječu na razinu aktivnosti Humulina m3 povezani su s odabranim mjestom ubrizgavanja i doziranjem, s fizičkom aktivnošću osobe i njegovom prehranom.

  1. Osobe sa dijabetesom kojima je potrebna inzulinska terapija.
  2. Trudnice s gestacijskim dijabetesom.

Neutralne otopine inzulina kontraindicirane su kod dijagnosticirane hipoglikemije i preosjetljivosti na sastojke sastava. Terapija inzulina trebala bi se provoditi pod nadzorom liječnika, čime će se eliminirati razvoj i komplikacije hipoglikemije, koja u najboljem slučaju mogu postati uzrok depresije i gubitka svijesti, u najgorem - početak smrti.

Za vrijeme inzulinske terapije pacijenti mogu osjetiti lokalnu alergijsku reakciju koja se obično očituje svrabom, obezbojenjem ili oticanjem kože na mjestu uboda. Stanje kože se normalizuje u roku od 1-2 dana, u teškim situacijama je potrebno nekoliko tjedana. Ponekad su ovi simptomi znak pogrešne injekcije.

Sistemska alergija javlja se nešto rjeđe, ali su njene manifestacije ozbiljnije od prethodnih, poput generaliziranog svrbeža, nedostatka daha, niskog krvnog pritiska, pretjeranog znojenja i ubrzanog rada srca. U specifičnim slučajevima, alergija može predstavljati ozbiljnu prijetnju za život osobe, situacija se ispravlja hitnim liječenjem, primjenom desenzibilizacije i zamjenom lijekova.

Lijek je propisan osobama kojima je potrebna terapija inzulinom.

  • Humulin regula - kratko djelovanje

Humulin P je DNK rekombinantni sastav s kratkim trajanjem izlaganja. Glavna svrha je regulacija metabolizma glukoze. Sve funkcije dodijeljene lijeku slične su principu izloženosti drugim humulinima. Otopina je indicirana za upotrebu kod osoba koje pate od šećerne bolesti prvog i drugog tipa, s otpornošću tijela na oralne hipoglikemijske lijekove i kombiniranom terapijom.
Propisan je Humulin regula:

  1. Sa dijabetičkom ketoacidozom.
  2. Ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  3. Ako se dijabetes pojavio tokom dojenja djeteta (podložno neuspjehu prehrane).
  4. S isprekidanom metodom liječenja dijabetesa infekcijom.
  5. Pri prelasku na produženi inzulin.
  6. Prije operacije, s metaboličkim poremećajima.

Humulin P je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na pojedine komponente lijeka i dijagnosticirane hipoglikemije. Liječnik pojedinačno propisuje pacijentu dozu i režim ubrizgavanja uzimajući u obzir razinu glukoze u krvi prije jela i nakon 1-2 sata nakon. Osim toga, pri dozi u obzir uzima se i vrijednost šećera u mokraći te poseban tijek bolesti.

Razmatrani lijek se, za razliku od prethodnih, može davati intramuskularno, supkutano i intravenski. Najčešći način primjene je potkožni. Kod komplicirane dijabetesa i dijabetičke kome poželjne su IV i IM injekcije. Uz monoterapiju, lek se daje 3-6 puta dnevno. Kako bi se isključila pojava lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja mijenja se svaki put.

Humulin P se po potrebi kombinira sa hormonskim lijekom produženog izlaganja. Popularni analozi lijeka:

  1. Actrapid NM.
  2. Biosulin R.
  3. Insuman Rapid GT.
  4. Rosinsulin R.

Lijek je propisan prilikom prelaska na produženi inzulin

Cijena ovih zamjena počinje od 185 rubalja, Rosinsulin se smatra najskupljim lijekom, njegova cijena danas je veća od 900 rubalja. Zamena inzulina analogom treba da se odvija uz učešće lekara.Najjeftiniji analog Humulin R je Actrapid, najpopularniji je NovoRapid Flekspen.

  • Humulinultralente dugog djelovanja

Insulin Humulin ultralente je još jedan lijek indiciran za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu. Proizvod se temelji na rekombinantnoj DNK i proizvod je dugog djelovanja. Suspenzija se aktivira nakon tri sata nakon injekcije, maksimalan učinak postiže se u roku od 18 sati. Uputa za upotrebu kaže da je maksimalno trajanje Humulinultralente-a 24-28 sati.

Doktor postavlja dozu lijeka za svakog pacijenta ponaosob, vodeći računa o pacijentovom stanju. Lijek se daje nerazrijeđen, injekcije se rade duboko pod kožom 1-2 puta dnevno. Kada se Humulin Ultralente kombinira sa drugim umjetnim hormonom, injekcija se daje odmah. Potreba za insulinom povećava se ako je osoba bolesna, doživljava stres, uzima oralne kontraceptive, glukokortikoide ili hormone štitnjače. A, naprotiv, smanjuje se kod bolesti jetre i bubrega, dok uzima MAO inhibitore i beta blokatore.
Analozi lijeka: Humodar K25, Gensulin M30, Insuman Comb i Farmasulin.

Razmislite o kontraindikacijama i nuspojavama.

Kao i svi humulini, inzulinski ultralente je kontraindiciran u slučaju trajne hipoglikemije i jake osjetljivosti na pojedine komponente proizvoda. Prema riječima stručnjaka, nuspojava se rijetko očituje kao alergijska reakcija. Mogući ishod nakon injekcije očituje se lipodistrofijom, kod koje se smanjuje količina masnog tkiva u potkožnom tkivu i inzulinska rezistencija.

U rijetkim slučajevima lijek izaziva alergijsku reakciju.

  • Popularni analog humulina - Protaphane

Insulin Protafan NM indiciran je za dijabetes melitus prvog i drugog tipa, za imunitet derivata sulfonilureje, za bolesti koja otežavaju tijek dijabetesa, u hirurškom i postoperativnom razdoblju, trudnicama.

Protafan se propisuje svakom pacijentu ponaosob, vodeći računa o potrebama njegovog tijela. Prema uputama, potreba za umjetnom dozom hormona iznosi 0,3 - 1 IU / kg / dan.

Povećava se potreba kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (oslabljen metabolički odgovor stanica na inzulin), najčešće se to događa kod pacijenata tijekom puberteta i kod ljudi s pretilošću. Ispravljanje doze lijeka može provesti liječnik u slučaju ako pacijent razvije prateću bolest, posebno ako je patologija zarazna. Doziranje se prilagođava bolestima jetre, bubrega i bolestima štitne žlijezde. Protafan NM se koristi kao potkožna injekcija u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom kratkog ili brzog djelovanja.

Oblik doziranja: & nbsp suspenzija za potkožno davanje Sastav:

1 ml sadrži:

aktivna supstanca: humani inzulin 100 ME,

pomoćni sastojci: metakrezol 1,6 mg, fenol 0,65 mg, glicerol (glicerin) 16 mg, protamin sulfat 0,348 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat 3,78 mg, cinkov oksid - q za proizvodnju cinkovih iona ne više od 40 μg, 10% otopina klorovodične kiseline - q do pH 6,9-7,8, 10% rastvora natrijum hidroksida - qs do pH 6,9-7,8, voda za injekcije - do 1 ml.

Suspenzija je bijela koja eksfolira, formirajući bijeli talog i prozirni - bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakoterapijska grupa: hipoglikemijski agens - srednje dugotrajni inzulin ATX: & nbsp

A.10.A.C Insulini srednjeg trajanja i njihovi analozi

Humulin® NPH je DNK rekombinantni humani inzulin.

Glavno djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze.Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Humulin® NPH je preparat inzulina srednjeg delovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati.

Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta itd.

Farmakokinetika: Potpunost apsorpcije i pojava učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno je raspoređena po tkivima i ne prelazi placentarnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga inzulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%). Indikacije:

- dijabetes melitus za koji je potrebna inzulinska terapija,

- dijabetes tokom trudnoće.

Preosjetljivost na inzulin ili na jednu od komponenti lijeka,

Trudnoća i dojenje:

Tokom trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata koji primaju inzulinsku terapiju. Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može se drastično smanjiti. Pacijentima s dijabetesom savjetuje se da obavijeste svog liječnika o trudnoći ili planiranju trudnoće.

Pacijentici sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi dozu inzulina, dijetu ili oboje.

Doziranje i primjena:

Dozu Humulin® NPH liječnik određuje pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Lijek se mora primijeniti supkutano. Dozvoljeno je intramuskularno davanje. Intravenska primjena Humulin® NPH je kontraindicirana.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Subkutane injekcije treba raditi u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.

Režim davanja inzulina je individualan.

Priprema za primjenu za Humulin® NPH u bočicama

Neposredno prije upotrebe, bočice Humulin® NPH moraju se nekoliko puta valjati između dlanova dlanova sve dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu.

Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja. Ne koristite inzulin ako se čvrste bijele čestice lijepe na dno ili zidove bočice, stvarajući učinak smrznutog uzorka.

Koristite inzulinsku špricu koja odgovara koncentraciji ubrizgavanog inzulina.

Za Humulin® NPH u patroni

Neposredno prije upotrebe, Humulin® NPH patrone treba valjati između dlanova deset puta i protresti, okrećući se i 180 ° također deset puta dok se inzulin potpuno ne suspendira dok ne postane homogena mutna tekućina ili mlijeko.Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svake patrone je mali. staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja.

Uložak sa spremnikom s tintom ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim inzulinama izravno u samoj patroni: patrone nisu namijenjene za ponovno punjenje.

Prije ubrizgavanja potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju olovke za špricu za primjenu inzulina.

Za lijek Humulin ®NPH u špricu Quick Pen

Prije ubrizgavanja, trebali biste pročitati QuickPen ™ upute za upotrebu šprice.

Hipoglikemija je najčešća nuspojava koja se javlja uvođenjem pripravaka inzulina, uključujući Humulin ® NPH. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije : Pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku hiperemije, edema ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Te reakcije obično prestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

Sistemske alergijske reakcije uzrokovane insulinom, javljaju se rjeđe, ali su ozbiljniji. Oni se mogu očitovati generaliziranim svrbežom, kratkoćom daha, nedostatkom daha, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca i pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. U rijetkim slučajevima teške alergije na Humulin® NPH potrebno je trenutno liječenje. Možda će vam trebati promjena inzulina ili desenzibilizacija.

Uz dužu upotrebu - razvoj je moguć lipodistrofija na mestu ubrizgavanja.

Slučajevi razvoja edema otkriveni su uglavnom brzom normalizacijom koncentracije glukoze u krvi na pozadini intenzivne inzulinske terapije s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

Predoziranje inzulina uzrokuje hipoglikemiju praćenu sljedećim simptomi : letargija, prekomjerno znojenje, tahikardija, blijeda koža, glavobolja, drhtanje, povraćanje, zbunjenost. U određenim uvjetima, na primjer, uz dugotrajno ili intenzivno praćenje dijabetes melitusa, simptomi, prekursori hipoglikemije, mogu se promijeniti.

Blaga hipoglikemija obično možete zaustaviti unosom glukoze ili šećera. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili fizičke aktivnosti.

Ispravka umjerena hipoglikemija može se izvesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata.

Teška hipoglikemija praćeni komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zaustavite se intramuskularnom / supkutanom primjenom glukagona ili intravenskom primjenom koncentrirane 40% -tne otopine dekstroze (glukoze). Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima da se spriječi ponovni razvoj hipoglikemije.

Ako trebate koristiti drugi lijek, osim inzulina, trebali biste se posavjetovati s liječnikom (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

Povećanje doze inzulina može biti potrebno u slučaju imenovanja lijekova koji povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, poput : oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, beta 2 -adrenomimetici (npr. ritodrin, terbutalin), tiazidni diuretici, diazoksid, derivati ​​fenotiazina.

Smanjenje doze inzulina može biti potrebno prilikom propisivanja lijekova koji smanjuju koncentraciju glukoze u krvi, poput : beta blokatori i lijekovi koji sadrže etanol, anabolički steroidi, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (na primjer), sulfanilamidni antibiotici, neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), inhibitori angiotenzina i inhibitori angiotenzina Beta blokatori, klonidin, mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

Učinci miješanja ljudskog insulina i inzulina životinjskog porijekla ili ljudskog inzulina proizvedeni od drugih proizvođača nisu proučavani.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjena aktivnosti, marke (proizvođača), vrste (redoviti, NPH itd.) Vrsta (životinjski, ljudski, analozi humanog inzulina) i / ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) može zahtijevati prilagođavanje doze

Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa. Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Uz normalizaciju glukoze u krvi.

na primjer, kao rezultat intenzivne inzulinske terapije svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije mogu nestati, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život).

Potreba za insulinom može se smanjiti sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom. S nekim bolestima ili s emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati. Korekcija doze inzulina može se također zahtijevati povećanom fizičkom aktivnošću ili promjenom uobičajene prehrane.

Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisutnosti faktora rizika za hronično zatajenje srca.

QUICKPEN ™ RUČKE ZA ŠIRENJE

Humulin® Regular QuickPen ™,Humulin® NPH QuickPen ™,Humulin® M3 QuickPen ™

ŠIROKOVA RUČKA ZA UVOĐENJE INSULINA

MOLIMO PROČITAJTE TE UPUTE PRE UPOTREBE

Quick Pen olovka za injekcije je vrlo jednostavna za upotrebu. To je uređaj za davanje inzulina („inzulinska olovka“) koji sadrži 3 ml (300 jedinica) insulinskog preparata sa aktivnošću od 100 IU / ml. Možete ubrizgati od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji. Dozu možete postaviti s tačnošću od jedne jedinice. Ako ste instalirali previše jedinica. Dozu možete ispraviti bez gubitka inzulina.

Prije upotrebe QuickPen injekcijske šprice u potpunosti pročitajte ovaj priručnik i točno slijedite njegove upute.Ako se u potpunosti ne pridržavaju ovih uputa, možda ćete primiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

Olovku QuickPen injekcijske olovke za inzulin treba da koristite samo vi. Ne ostavljajte olovku ili igle drugima, jer to može dovesti do prenošenja infekcije. Za svaku injekciju koristite novu iglu.

NE KORISTITE olovku za štrcaljku ako je bilo koji od njegovih delova oštećen ili slomljen. Uvijek nosite rezervnu olovku za štrcaljku u slučaju da izgubite olovku štrcaljke ili se ošteti.

Brza priprema olovke

Pročitajte i slijedite upute za uporabu opisane u uputama za uporabu lijeka.

Provjerite naljepnicu na olovci štrcaljke prije svake injekcije kako biste bili sigurni da datum isteka lijeka nije istekao i koristite ispravnu vrstu inzulina, ne uklanjajte naljepnicu s olovke štrcaljke.

Napomena : Boja gumba za brzu dozu QuickPen olovke za štrcaljku odgovara boji trake na naljepnici olovke za šprice i ovisi o vrsti inzulina. U ovom priručniku dugme za dozu je zasivljeno. Bež boja tijela QuickPen olovke za špricu pokazuje da je namijenjeno za upotrebu sa Humulin proizvodima.

Vaš ljekar vam je propisao najprikladniju vrstu inzulina. Bilo kakve promjene inzulinske terapije treba izvoditi samo pod nadzorom liječnika.

Prije upotrebe olovke za štrcaljku, provjerite je li igla u potpunosti pričvršćena za olovku štrcaljke.

Slijedite upute date u nastavku.

Često postavljana pitanja o pripremi QuickPen olovke za brizgalice za upotrebu

- Kako bi trebao izgledati moj pripravak inzulina? Neki pripravci inzulina su mutne suspenzije, dok su drugi bistre otopine, svakako pročitajte opis inzulina u priloženim Uputama za upotrebu.

- Što trebam učiniti ako mi propisana doza bude iznad 60 jedinica? Ako je doza koja vam je propisana iznad 60 jedinica, trebat će vam druga injekcija ili možete kontaktirati svog liječnika o ovom pitanju.

- Zašto bih trebao koristiti novu iglu za svaku injekciju? Ako se igle ponovo upotrebe, možda ćete primiti pogrešnu dozu inzulina, igla se može začepiti ili se olovka šprice uhvatiti ili se možete zaraziti zbog problema sa sterilnošću.

- Što trebam učiniti ako nisam siguran koliko inzulina je ostalo u mom ulošku ? Zgrabite ručku tako da vrh igle bude usmjeren prema dolje. Skala na prozirnom držaču uložaka pokazuje približni broj preostalih jedinica inzulina. Ovi brojevi se NE smiju koristiti za podešavanje doze.

„Šta da radim ako ne mogu da izvadim poklopac sa olovke špriceva?“ Da biste skinuli poklopac, povucite je. Ako imate poteškoće s uklanjanjem poklopca, pažljivo ga okrenite u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru kazaljke na satu da biste ga otpustili, a zatim ga povucite da biste ga uklonili.

Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

Svaki put proveravajte unos insulina. Provjeru isporuke inzulina iz olovke za šprice treba obaviti prije svake injekcije prije nego što se pokaže djelić inzulina kako bi se osiguralo da li je olovka za špricu spremna za dozu.

Ako ne provjerite unos inzulina prije nego što se pojavi trik, možda ćete dobiti previše ili previše inzulina.

Često postavljana pitanja o provođenju pregleda inzulina

- Zašto treba provjeriti unos inzulina prije svake injekcije?

1. To osigurava da je olovka spremna za dozu.

2. Ovo potvrđuje da lučenje inzulina izlazi iz igle kada pritisnete dugme za dozu.

3. Ovim se uklanja vazduh koji se tokom normalne upotrebe može skupiti u igli ili ulošku za inzulin.

- Šta da radim ako ne mogu u potpunosti pritisnuti dugme za dozu tokom QuickPenove provere insulina?

1. Pričvrstite novu iglu.

2. Provjerite inzulin iz olovke.

„Šta trebam učiniti ako vidim mjehuriće zraka u ulošku?“

Morate proveriti insulin iz olovke. Imajte na umu da ne možete spremiti olovku za štrcaljku sa iglom pričvršćenom na nju, jer to može dovesti do stvaranja mjehurića zraka u kertridžu sa insulinom. Mali mjehurić zraka ne utječe na dozu i možete unositi svoju dozu kao i obično.

Uvođenje potrebne doze

Pridržavajte se pravila asepsije i antiseptika koje preporučuje vaš ljekar.

Obavezno unesite potrebnu dozu pritiskom i držanjem tipke za dozu i polako izbrojite na 5 prije nego što uklonite iglu. Ako inzulin curi sa igle, najvjerovatnije niste dovoljno dugo držali iglu pod kožom.

Imati kap inzulina na vrhu igle je normalno. To neće uticati na vašu dozu.

Olovka za štrcaljku neće vam omogućiti da izvučete dozu veću od broja jedinica insulina koji ostaju u ulošku.

Ako sumnjate da ste primijenili punu dozu, nemojte davati drugu dozu. Nazovite svog Lilly predstavnika ili potražite pomoć svog liječnika.

Ako vaša doza premašuje broj preostalih jedinica u ulošku, možete unijeti preostalu količinu inzulina u ovu olovku za šprice, a zatim pomoću nove olovke da biste dovršili potrebnu dozu, ILI unesite cijelu dozu novom olovkom štrcaljke.

Ne pokušavajte ubrizgati inzulin rotacijom gumba za dozu. NIKAD nećete dobiti inzulin ako okrenete gumb za dozu. Za primanje doze inzulina morate pritisnuti tipku za dozu u ravnoj osi.

Ne pokušavajte mijenjati dozu inzulina tokom injekcije.

Korištenu iglu treba zbrinuti u skladu s lokalnim zahtjevima za odlaganje medicinskog otpada.

Izvadite iglu nakon svake injekcije.

Dozirajte često postavljana pitanja

- Zašto je teško pritisnuti dugme za dozu, kada to pokušavam ubrizgati?

1. Vaša igla je možda začepljena. Pokušajte da pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle. Zatim provjerite olovku za inzulin.

2. Brzo pritiskanje dugmeta za dozu može učiniti da dugme bude čvrsto. Sporije pritiskanje tipke za dozu može olakšati pritiskanje.

3. Korištenjem igle većeg promjera lakše ćete pritisnuti tipku za dozu tijekom injekcije.

Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite koja je veličina igle najbolja za vas.

4. Ako pritiskom na dugme tokom davanja doze ostane čvrsto nakon što su sve gore navedene tačke dovršene, olovku štrcaljke morate zameniti.

- Šta da radim ako se šprica Quick Pen zalepe kad se koristi?

Olovka će vam se zaglaviti ako je teško ubrizgati ili postaviti dozu. Da biste sprečili da se olovka štrcaljke zalepi:

1. Pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle.

2. Provjerite unos inzulina.

3. Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

Ne pokušavajte podmazati olovku štrcaljke jer to može oštetiti mehanizam olovke štrcaljke.

Pritiskom na dugme za dozu može se stegnuti ako u olovku štrcaljke dođu strane tvari (prljavština, prašina, hrana, inzulin ili bilo koja tekućina). Ne dozvolite da nečistoće uđu u olovku štrcaljke.

- Zašto inzulin izlazi iz igle nakon što završim sa primjenom doze?

Vjerovatno ste iglu prebrzo uklonili s kože.

1. Obavezno vidite broj "0" u prozoru s indikatorom doze.

2Da biste primijenili sljedeću dozu, pritisnite i držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5 prije uklanjanja igle.

- Što trebam učiniti ako je utvrđena moja doza, a ako se slučajno ispusti da se gumb za dozu nalazi unutra, bez igle pričvršćene na olovku štrcaljke?

1. Gumb za doziranje vratite na nulu.

2. Pričvrstite novu iglu.

3. Izvršite provjeru insulina.

4. Podesite dozu i ubrizgavajte.

„Šta da radim ako postavim pogrešnu dozu (prenisku ili previsoku)?“ Okrenite dugme za dozu nazad ili napred da biste ispravili dozu.

- Što trebam učiniti ako vidim da inzulin istječe iz igle olovke za šprice tijekom odabira ili prilagodbe doze? Nemojte davati dozu jer možda nećete dobiti punu dozu. Postavite olovku za špricu na broj nula i ponovo provjerite dovod inzulina iz olovke štrcaljke (pogledajte odjeljak "Provjera olovke za injekciju QuickPen za isporuku insulina"). Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

- Šta da radim ako se ne može utvrditi moja puna doza? Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da podesite dozu veću od broja jedinica insulina koji ostaju u ulošku. Na primjer, ako vam je potrebna 31 jedinica, a samo 25 jedinica ostaje u ulošku, tada nećete moći proći kroz broj 25. Tijekom instalacije ne pokušavajte postaviti dozu prolazeći kroz ovaj broj. Ako je djelomična doza ostavljena u olovci, možete sljedeće:

1. Unesite ovu djelomičnu dozu, a zatim unesite preostalu dozu novom olovkom štrcaljke ili

2. Unesite punu dozu iz nove olovke za špriceve.

- Zašto ne mogu podesiti dozu kako bih koristio malu količinu inzulina koja mi je preostala u ulošku? Olovka za štrcaljku dizajnirana je tako da omogućava davanje najmanje 300 jedinica inzulina. Uređaj olovke za šprice štiti uložak od potpunog pražnjenja, jer se mala količina inzulina koja ostaje u spremniku ne može ubrizgati potrebnom tačnošću.

Skladištenje i odlaganje

Olovka za špricu se ne može koristiti ako je bila izvan frižidera duže od vremena određenog u Uputama za upotrebu.

Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom. Ako igla ostane pričvršćena, inzulin može iscuriti iz olovke ili se insulin može osušiti unutar igle, na taj način začepljujući iglu, ili se u kaseti mogu stvoriti mjehurići zraka.

Olovke za štrcaljke koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Ne koristite olovku za štrcaljku ako je bila smrznuta.

Olovka za štrcaljku koju trenutno koristite treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C i na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.

Pogledajte Upute za upotrebu za potpuni pregled uvjeta skladištenja olovke štrcaljke.

Olovku štrcaljke držite izvan dohvata dece.

Rabljene igle odložite u spremnike koji ne propuštaju proboj (na primjer, spremnike za biološke opasne tvari ili otpad) ili prema preporuci vašeg liječnika.

Korištene olovke za špriceve odložite bez pričvršćenih igala i u skladu s preporukama liječnika.

Ne reciklirajte napunjeni spremnik oštrih dijelova.

Pitajte svog liječnika o mogućim načinima zbrinjavanja napunjenih posuda za oštre pločice dostupnih u vašem području.

Humulin® i Humulin® u QuickPen ™ injekcijskoj olovci su zaštitni znakovi kompanije Eli Lilly & Company.

Olovka QuickPen ™ šprica zadovoljava tačne zahteve za doziranje i funkcionalnost ISO 11608-1: 2000

Provjerite imate li sljedeće komponente:

□ Brza injekcijska olovka

□ Nova igla za olovku za špriceve

□ Brisanje natopljeno alkoholom

Komponente i igle olovke QuickPen olovke za brizgalice * (* Prodano odvojeno), Dijelovi olovke za štrcaljke - vidi sliku 3 .

Bojno kodiranje dugmeta za dozu - vidi sliku 2 .

Uobičajena upotreba olovke

Slijedite ove upute za dovršetak svake injekcije.

1. Priprema brze olovke za olovku

Povucite poklopac olovke za špricu da biste je uklonili. Ne okrećite poklopac. Ne uklanjajte naljepnicu sa olovke štrcaljke.

Obavezno provjerite svoj inzulin za:

Datum isteka

Pažnja: Uvek pročitajte nalepnicu olovke za šprice da biste bili sigurni da koristite pravu vrstu inzulina.

Samo za suspenzije insulina:

Nežno 10 puta okačite olovku za špricu između dlanova

okrenite olovku 10 puta.

Mešanje je važno da bi bili sigurni u dobivanje prave doze. Insulin bi trebao izgledati jednoliko miješano.

Uzmi novu iglu.

Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle.

Koristite obrisak namočen alkoholom da biste obrisali gumeni disk na kraju nosača kertridža.

Stavite iglu u kapu tačno na osi olovke za špriceve.

Zavijte iglu do kraja.

2. Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

Oprez: Ako ne provjerite svoj unos inzulina prije svake injekcije, možete dobiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

Uklonite vanjski poklopac igle. Ne bacajte.

Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

Zakrenite dugme za dozu postavite 2 jedinice.

Usmjerite olovku prema gore.

Dodirnite držač kertridža da biste omogućili da se zrak uvuče

Kad igla bude usmjerena prema gore, pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se pojavi broj „0“.

Držite gumb za dozu u udubljenom položaju i broji polako do 5.

Provjera unosa inzulina smatra se završenom kada se na kraju igle pojavi luk inzulina.

Ako se djelić inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite korake provjere unosa inzulina četiri puta, počevši od točke 2B i završavajući sa točkom 2G.

Napomena: Ako ne vidite potez inzulina koji se pojavljuje iz igle, a podešavanje doze postaje teško, zamijenite iglu i ponovite provjeru unosa inzulina iz olovke štrcaljke.

Okrenite dugme za dozu na broj jedinica koje su vam potrebne za injekciju.

Ako ste slučajno postavili previše jedinica, dozu možete ispraviti rotiranjem gumba za dozu u suprotnom smjeru.

Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar.

Stavite palac na dugme za dozu i čvrsto pritisnite dugme za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi.

Za unos pune doze držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5.

Izvadite iglu ispod kože.

Napomena : Provjerite i vidite li broj "0" u prozoru s indikatorom doze, kako biste potvrdili da ste unijeli punu dozu.

Pažljivo postavite spoljni poklopac na iglu.

Napomena: Izvadite iglu nakon svake ubrizgavanja kako biste sprečili prodiranje mjehurića zraka u toner.

Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom.

Odvijte iglu s vanjskim poklopcem na njoj i odložite je u skladu s uputama liječnika.

Stavite poklopac na olovku štrcaljke i poravnajte stezaljku s indikatorom doze tako što ćete poklopac gurnuti direktno u os na olovku štrcaljke.

Prikazivanje 10 jedinica (vidi sliku 4) .

Parni brojevi se ispisuju u prozoru za prikaz doze kao brojevi, a neparni brojevi se ispisuju kao ravne linije između parnih brojeva.

Napomena: Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da postavite broj jedinica koji prelazi broj jedinica koji ostaju u olovci štrcaljke.

Ako niste sigurni da ste davali punu dozu, nemojte davati drugu dozu.

Uticaj na sposobnost vožnje transp. Sre i krzno:

Tijekom hipoglikemije, pacijent može smanjiti koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje vozilima ili rad sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje vozila. To je posebno važno za bolesnike s blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili s čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenata koji upravljaju vozilima.

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml.

10 ml lijeka u neutralnim staklenim bočicama. 1 bočica zajedno s uputama za uporabu lijeka nalazi se u kartonskom pakovanju.

3 ml po ulošku neutralnog stakla. Pet spremnika se stavlja u blister. Jedan blister zajedno sa uputama za upotrebu stavlja se u kartonsko pakovanje.

Ili je uložak ugrađen u olovku za injekciju QuickPen tm. Pet olovki za injekcije zajedno s uputama za uporabu i uputama za upotrebu olovke za šprice postavljeno je u kartonsko pakiranje.

Na temperaturi od 2 do 8 ° C. Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje.

Droga iz druge ruke Čuvati na sobnoj temperaturi - od 15 do 25 ° C, ne duže od 28 dana.

Čuvati van dohvata dece.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni: Registracijski broj recepta: P N013711 / 01 Datum registracije: 24.06.2011. Vlasnik potvrde o registraciji: Uputa P br 013711/01

Trgovački naziv preparata:
HUMULIN ® NPH

Međunarodno vlasničko ime (INN):
Isulin inzulin (ljudski genetski inženjering)

Dozni oblik
Suspenzija za potkožno davanje

Opis:
Bijela suspenzija koja eksfolira, formira bijeli talog i bistru, bezbojnu ili gotovo bezbojnu supernatantu. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakoterapijska grupa
Hipoglikemijsko sredstvo - inzulin srednjeg delovanja.

ATX kod A10AC01.

Farmakološka svojstva
Farmakodinamika

Humulin ® NPH je humani rekombinantni DNK inzulin. Glavno djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita tkiva u telu. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.
Humulin NPH je preparat inzulina srednjeg djelovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati. Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta itd.

Farmakokinetika
Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Indikacije za upotrebu

  • Dijabetes melitus koji zahtijeva terapiju inzulinom.
  • Trudnoća kod pacijenata sa dijabetesom. Kontraindikacije
  • Preosjetljivost na inzulin ili na jednu od komponenti lijeka.
  • Hipoglikemija. Upotreba tokom trudnoće i dojenja
    Za vrijeme trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu kod pacijenata koji primaju inzulinsku terapiju (s dijabetesom ovisnim o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom). Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može se drastično smanjiti. Pacijentima s dijabetesom savjetuje se da obavijeste svog liječnika o trudnoći ili planiranju trudnoće. Pacijentici sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi dozu inzulina, dijetu ili oboje. Doziranje i primjena
    Dozu Humulina ® NPH liječnik određuje pojedinačno, ovisno o razini glikemije. Lijek se treba davati supkutano. Moguća je i intramuskularna primjena. Intravenska primjena lijeka Humulin ® NPH je kontraindicirana.
    Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura. Potkožne injekcije treba dati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina. Režim davanja inzulina je individualan. Priprema za uvod
    Neposredno prije upotrebe, uložak Humulin ® NPH treba valjati između dlanova deset puta i protresti, okrećući se za 180 ° i deset puta dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svakog uloška je mala staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja.
    Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti.
    Prije injekcije potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju injektora za olovku za primjenu inzulina. Nuspojava
    Hipoglikemija je najčešća nuspojava koja se javlja uvođenjem pripravaka inzulina, uključujući Humulin ® NPH. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.
    Alergijske reakcije: pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Te reakcije obično prestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.
    Sistemske alergijske reakcije, uzrokovane insulinom, javljaju se rjeđe, ali su ozbiljniji. Oni se mogu očitovati generaliziranim svrbežom, kratkoćom daha, nedostatkom daha, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca i pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. U rijetkim slučajevima teške alergije na Humulin ® NPH potrebno je trenutno liječenje. Možda će vam trebati promjena inzulina ili desenzibilizacija.
    Uz dužu upotrebu - razvoj je moguć lipodistrofija na mestu ubrizgavanja. Predoziranje
    Predoziranje inzulina izaziva hipoglikemiju, praćenu sljedećim simptomima: letargiju, prekomjerno znojenje, tahikardiju, blijedoću kože, glavobolju, drhtanje, povraćanje, zbunjenost.Pod određenim uvjetima, na primjer, uz dugotrajno ili intenzivno praćenje dijabetes melitusa, simptomi preteča hipoglikemije mogu se promijeniti.
    Blaga hipoglikemija obično se može zaustaviti unosom glukoze ili šećera. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili fizičke aktivnosti. Korekcija umjerene hipoglikemije može se izvesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata. Teška stanja hipoglikemije, praćena komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zaustavljaju se intramuskularno / subkutano davanjem glukagona ili intravenskim davanjem koncentrirane otopine glukoze. Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima da se spriječi ponovni razvoj hipoglikemije. Interakcija s drugim lijekovima
    Povećanje doze inzulina može biti potrebno ako se propisuju lijekovi za povećanje glukoze u krvi, kao što su oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, danazol, beta 2 -adrenergički agonisti (na primjer, ritodrin, salbutamol, terbutalin), tiazidni diuretici, hlorprotiksen, diazid derivati ​​izoniazida, litijum-karbonata, nikotinske kiseline, fenotiazinski derivati. Smanjenje doze inzulina može biti potrebno ako su propisani lijekovi za snižavanje glukoze u krvi, poput beta blokatora, etanola i lijekova koji sadrže etanol, anaboličkih steroida, fenfluramina, gvanneidina, tetraciklina, oralnih hipoglikemijskih lijekova, salicilata (npr. Acetilsalicilne kiseline) neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enapril), oktreotid, antagonisti receptora angiotenzina Nzina II.
    Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.
    Nekompatibilnost . Učinci miješanja ljudskog inzulina sa životinjskim inzulinom ili ljudskim insulinom koji proizvode drugi proizvođači nisu proučavani. Posebna uputstva
    Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti marke (proizvođača), vrste (redovne, MOH, inzulina životinjskog porijekla) mogu dovesti do potrebe prilagođavanja doze.
    Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa.
    Simptomi - prekursori hipoglikemije tijekom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili različiti od onih primijećenih tijekom primjene životinjskog inzulina. Normalizacija razine glukoze u krvi, na primjer, kao rezultat intenzivne terapije inzulinom, može ili ne mora nestati - preteče hipoglikemije o kojima bi pacijenti trebali biti obaviješteni. Simptomi - prekursori hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim dijabetesom melitusom, dijabetičkom neuropatijom ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora. Neodgovarajuće doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanje potencijalno pacijenta opasnog po život).
    Potreba za inzulinom može se smanjiti sa insuficijencijom nadbubrežne žlijezde hipofize ili štitne žlijezde, s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom. Kod nekih bolesti ili s emocionalnim preopterećenjem, potreba za inzulinom može se povećati.Korekcija doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom uobičajene prehrane. Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima
    Tijekom hipoglikemije, pacijent može smanjiti koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje automobilom ili rad sa strojevima).
    Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje. To je posebno važno za bolesnike s blagim ili odsutnim simptomima - prekursorima hipoglikemije ili s čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji vozi automobil. Za lijekove u spremnicima:
    Obrazac za puštanje

    Suspenzija za subkutano davanje 100 IU / ml u 3 ml patrone. 5 uloška po blisteru od PVC / aluminijske folije. Jedan blister zajedno sa uputama za upotrebu stavlja se u kartonsko pakovanje.
    Uslovi skladištenja
    Čuvati na 2 ° -8 ° C na mestima nedostupnim deci. Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje. Lijek koji se koristi u spremniku od 3 ml treba čuvati na sobnoj temperaturi 15 ° -25 ° C, ne duže od 28 dana.
    Lista B. Za lijek u olovkama štrcaljke:
    Obrazac za puštanje

    Suspenzija za subkutano davanje 100 IU / ml u olovci od 3 ml u špricu. U kartonsku kutiju se nalazi 5 olovki za šprice u plastičnom ležištu, zajedno s uputama za uporabu lijeka i uputama za uporabu olovke za špricu.
    Uslovi skladištenja
    Čuvati na temperaturi od 2-8 ° C na mestima nedostupnim deci. Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje. Lijek koji se koristi u injekcijskoj olovci od 3 ml treba čuvati na sobnoj temperaturi 15-25 ° C najviše 28 dana.
    Lista B. Datum isteka
    3 godine
    Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti. Uvjeti ljetovanja u ljekarni
    Po receptu. Naziv i adresa proizvođača
    "Lilly France S.A.S.", Francuska
    "Lilly France S.A.S." Rue du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska
    "Lilly France S.A.S." Py do Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska Predstavništvo u Rusiji:
    Eli Lilly Vostok S.A., 123317, Moskva
    Krasnopresnenskaja nasip, 18

    Teče u tijelu.

    Uz to, ovu supstancu karakterišu anabolički i anti katabolički efekti na neke tkivne strukture ljudskog tijela. U mišićima dolazi do povećanja koncentracije glikogena, masnih kiselina, glicerola, kao i povećana sinteza proteina i povećana potrošnja aminokiselina.

    Međutim, može se pratiti minimiziranje glikogenolize, glukoneogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanje aminokiselina. Ovaj članak detaljno opisuje lijek koji je zamjena za hormon gušterače zvan Humulin, čiji se analozi mogu naći i ovdje.

    Humulin je inzulinski pripravak sličan ljudskom za kojeg je karakteristično prosječno trajanje djelovanja.

    U pravilu se početak njegovog dejstva primeti 60 minuta nakon izravne primene. Maksimalni učinak postiže se otprilike tri sata nakon injekcije. Trajanje uticaja je od 17 do 19 sati.

    Glavna supstanca lijeka Humulin NPH je izofan protamininsulin koji je potpuno identičan ljudskom. Ima prosječno trajanje akcije. Propisan je na.

    Što se tiče doziranja ovog lijeka, u svakom slučaju ga bira osobno liječnik. Štoviše, u pravilu, količina Humulinog NPH ovisi o općem zdravlju pacijenta.

    Treba ga davati i u velikim količinama kada se koriste oralni kontraceptivi, kao i tiroidni hormoni.

    Ali što se tiče smanjenja doze ovog analoga inzulina, to treba učiniti u slučajevima kada pacijent pati od bubrega ili.

    Također, smanjuje se potreba za umjetnim hormonom gušterače dok ga uzimamo s MAO inhibitorima, kao i beta blokatori.

    Među nuspojavama najizraženije je značajno smanjenje količine masti u potkožnom tkivu. Taj se fenomen naziva lipodistrofija. Također, pacijenti često primjećuju inzulinsku rezistenciju (potpuno odsustvo efekta na primjenu inzulina) dok koriste ovu supstancu.

    Ali reakcije preosjetljivosti na aktivni sastojak lijeka praktično nisu zabilježene. Ponekad pacijenti prijavljuju jaku alergiju koju karakterizira svrbež kože.

    Humulin Regular ima izražen hipoglikemijski efekat. Aktivni sastojak je inzulin. Mora se unijeti u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Moguća je i intramuskularna i intravenska primjena.

    Što se tiče odgovarajuće doze lijeka, on ga određuje samo pojedinačno lekar. Količina Humulina bira se ovisno o sadržaju glukoze u krvi.

    Važno je napomenuti da temperatura primijenjenog proizvoda mora nužno biti ugodna. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se ista površina koristi ne više od jednom svakih 30 dana.

    Kao što znate, predmetni lijek je dopušteno davati zajedno s Humulin NPH. Ali prije toga trebate detaljno proučiti upute za miješanje ove dvije insuline.
    Ovaj lijek je indiciran za upotrebu sa inzulinom ovisnim (gubitak svijesti, koji je okarakteriziran potpunim odsustvom reakcija tijela na određene podražaje, koje su se pojavile zbog maksimuma), kao i u pripremi pacijenta koji boluje od ovog endokrinog poremećaja za hiruršku intervenciju.

    Propisuje se i kod ozljeda i akutnih zaraznih bolesti kod dijabetičara.

    Što se tiče farmakološkog delovanja, lek je insulin, koji je potpuno identičan ljudskom. Stvara se na osnovu rekombinantne DNK.

    Ima tačan niz aminokiselina ljudskog hormona pankreasa. Za lijek se u pravilu odlikuje kratko djelovanje. Početak njegovog pozitivnog učinka uočava se otprilike pola sata nakon izravne primjene.

    Humulin M3 je snažno i efikasno hipoglikemijsko sredstvo, koje predstavlja kombinaciju inzulina kratkog i srednjeg trajanja.

    Glavna komponenta lijeka je mješavina ljudskog topljivog inzulina i suspenzija izofanskog inzulina. Humulin M3 je DNK rekombinantni humani insulin srednjeg trajanja. To je dvofazna suspenzija.

    Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma ugljikohidrata. Uz to, ovaj lijek ima snažan anabolički efekat. U mišićima i drugim tkivnim strukturama (osim mozga) inzulin izaziva trenutni unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina, ubrzavajući anabolizam proteina.

    Hormon gušterače pomaže pretvoriti glukozu u jetreni glikogen, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u lipide.

    Humulin M3 indiciran je za upotrebu kod bolesti i stanja organizma kao što su:

    • dijabetes melitus uz prisustvo određenih indikacija za momentalno,
    • prvi dijagnosticirani dijabetes melitus,
    • s ovom endokrinom bolešću drugog tipa (neovisna o insulinu).

    Izrazite osobine

    Razlike u različitim oblicima lijeka:

    • Humulin NPH . Spada u kategoriju inzulina srednjeg djelovanja.Među produženim lijekovima koji djeluju kao zamjena za ljudski hormon gušterače, predmetni lijek propisan je osobama oboljelim od dijabetesa. U pravilu njegovo djelovanje počinje 60 minuta nakon izravne primjene. A maksimalan učinak uočava se nakon otprilike 6 sati. Uz to, traje oko 20 sati zaredom. Često pacijenti koriste više injekcija odjednom zbog dugog kašnjenja djelovanja ovog lijeka,
    • Humulin M3 . Posebna je mješavina inzulina kratkog djelovanja. Takva sredstva sastoje se od kompleksa produženog NPH-inzulina i hormona pankreasa ultrazloga i kratkog djelovanja,
    • Humulin Regular . Koristi se u ranim fazama prepoznavanja bolesti. Kao što znate, mogu ga koristiti čak i trudnice. Ovaj lijek spada u kategoriju ultrazvučnih hormona. Upravo ova grupa proizvodi najbrži efekat i trenutno smanjuje šećer u krvi. Proizvod koristite prije jela. To se radi tako da proces probave pomaže što bržem apsorpciji lijeka. Hormoni tako brzog djelovanja mogu se uzimati oralno. Naravno, prvo bi ih trebalo dovesti u tekuće stanje.

    Važno je napomenuti da inzulin kratkog djelovanja ima sljedeće karakteristike:

    • treba je uzimati oko 35 minuta prije jela,
    • za početak efekta trebate unijeti lijek injekcijom,
    • obično se daje supkutano u trbuhu,
    • ubrizgavanje lijeka treba slijediti naknadnim obrokom kako bi se u potpunosti otklonila vjerojatnost pojave.

    Kakva je razlika između inzulina Humulin NPH i Rinsulina NPH?

    Humulin NPH je analog ljudskog insulina. Rinsulin NPH je identičan ljudskom hormonu pankreasa. Pa koja je razlika između njih dvoje?

    Vrijedi napomenuti da oba spadaju u kategoriju lijekova srednjeg trajanja djelovanja. Jedina razlika između ova dva lijeka je u tome što je Humulin NPH strani lijek, a Rinsulin NPH se proizvodi u Rusiji, tako da je njegova cijena znatno niža.

    Proizvođač

    Humulin NPH proizvodi se u Češkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Humulin Regular proizveden u SAD-u. Humulin M3 proizvodi se u Francuskoj.

    Kao što je ranije napomenuto, Humulin NPH se odnosi na lijekove srednjeg trajanja djelovanja. Humulin Regularnost je klasifikovana kao ultra-kratkotrajno djelovanje. Ali Humulin M3 klasifikovan je kao inzulin s kratkim učinkom.

    Za odabir potrebnog analoga hormona pankreasa trebao bi biti samo lični endokrinolog. Ne bavite se lečenjem.

    Srodni videozapisi

    O vrstama inzulina koji se koriste za liječenje dijabetesa u videu:

    Iz svih podataka prikazanih u ovom članku, možemo zaključiti da izbor najprikladnije zamjene inzulina, njegova doza i način unošenja ovisi o impresivnom broju faktora. Da biste odredili najoptimalniju i najsigurniju metodu liječenja, morate se obratiti kvalificiranom specijalističkom endokrinologu.

    Insulin Humulin NPH: upute, analozi, recenzije

    1 ml sadrži:

    aktivna supstanca: humani inzulin 100 ME,

    pomoćni sastojci: metakrezol 1,6 mg, fenol 0,65 mg, glicerol (glicerin) 16 mg, protamin sulfat 0,348 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat 3,78 mg, cinkov oksid - q za proizvodnju cinkovih iona ne više od 40 μg, 10% otopina klorovodične kiseline - q do pH 6,9-7,8, 10% rastvora natrijum hidroksida - qs do pH 6,9-7,8, voda za injekcije - do 1 ml.

    Suspenzija je bijela koja eksfolira, formirajući bijeli talog i prozirni - bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

    Farmakoterapijska grupa: hipoglikemijsko sredstvo - inzulin srednjeg trajanja djelovanja ATX: & nbsp

    A.10.A.C Insulini srednjeg trajanja i njihovi analozi

    Humulin® NPH je DNK rekombinantni humani inzulin.

    Glavno djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

    Humulin® NPH je preparat inzulina srednjeg delovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati.

    Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta itd.

    Farmakokinetika: Potpunost apsorpcije i pojava učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno je raspoređena po tkivima i ne prelazi placentarnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga inzulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%). Indikacije:

    - dijabetes melitus za koji je potrebna inzulinska terapija,

    - dijabetes tokom trudnoće.

    Preosjetljivost na inzulin ili na jednu od komponenti lijeka,

    Trudnoća i dojenje:

    Tokom trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata koji primaju inzulinsku terapiju. Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentima s dijabetesom savjetuje se da obavijeste svog liječnika o trudnoći ili planiranju trudnoće.

    Pacijentici sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi dozu inzulina, dijetu ili oboje.

    Doziranje i primjena:

    Dozu Humulin® NPH liječnik određuje pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Lijek se mora primijeniti supkutano. Dozvoljeno je intramuskularno davanje. Intravenska primjena Humulin® NPH je kontraindicirana.

    Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

    Subkutane injekcije treba raditi u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.

    Režim davanja inzulina je individualan.

    Priprema za primjenu za Humulin® NPH u bočicama

    Neposredno prije upotrebe, bočice Humulin® NPH moraju se nekoliko puta valjati između dlanova dlanova sve dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu.

    Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja. Ne koristite inzulin ako se čvrste bijele čestice lijepe na dno ili zidove bočice, stvarajući učinak smrznutog uzorka.

    Koristite inzulinsku špricu koja odgovara koncentraciji ubrizgavanog inzulina.

    Za Humulin® NPH u patroni

    Neposredno prije upotrebe, Humulin® NPH patrone treba valjati između dlanova deset puta i protresti, okrećući se za 180 ° i deset puta dok se inzulin potpuno ne suspendira dok ne postane homogena mutna tekućina ili mlijeko. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svake patrone je mali. staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja.

    Uložak sa spremnikom s tintom ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim inzulinama izravno u samoj patroni: patrone nisu namijenjene za ponovno punjenje.

    Prije ubrizgavanja potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju olovke za špricu za primjenu inzulina.

    Za lijek Humulin ®NPH u špricu Quick Pen

    Prije ubrizgavanja, trebali biste pročitati QuickPen ™ upute za upotrebu šprice.

    Hipoglikemija je najčešća nuspojava koja se javlja uvođenjem pripravaka inzulina, uključujući Humulin ® NPH. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

    Alergijske reakcije : Pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku hiperemije, edema ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Te reakcije obično prestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

    Sistemske alergijske reakcije uzrokovane insulinom, javljaju se rjeđe, ali su ozbiljniji. Oni se mogu očitovati generaliziranim svrbežom, kratkoćom daha, nedostatkom daha, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca i pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. U rijetkim slučajevima teške alergije na Humulin® NPH potrebno je trenutno liječenje. Možda će vam trebati promjena inzulina ili desenzibilizacija.

    Uz produženu upotrebu - razvoj je moguć lipodistrofija na mestu ubrizgavanja.

    Utvrđeni su slučajevi razvoja edema, uglavnom brzom normalizacijom koncentracije glukoze u krvi na pozadini intenzivne terapije inzulinom s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

    Predoziranje inzulina uzrokuje hipoglikemiju praćenu sljedećim simptomi : letargija, prekomjerno znojenje, tahikardija, blijeda koža, glavobolja, drhtanje, povraćanje, zbunjenost. Pod određenim uvjetima, na primjer, uz dugotrajno ili intenzivno praćenje dijabetes melitusa, simptomi, prekursori hipoglikemije, mogu se promijeniti.

    Blaga hipoglikemija obično možete zaustaviti unosom glukoze ili šećera. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili fizičke aktivnosti.

    Ispravka umjerena hipoglikemija može se izvesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata.

    Teška hipoglikemija praćeni komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zaustavite se intramuskularnom / supkutanom primjenom glukagona ili intravenskom primjenom koncentrirane 40% -tne otopine dekstroze (glukoze). Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

    Ako trebate koristiti drugi lijek, osim inzulina, trebali biste se posavjetovati s liječnikom (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

    Povećanje doze inzulina može biti potrebno u slučaju imenovanja lijekova koji povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, poput : oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, beta 2 -adrenomimetici (npr. ritodrin, terbutalin), tiazidni diuretici, diazoksid, derivati ​​fenotiazina.

    Smanjenje doze inzulina može biti potrebno prilikom propisivanja lijekova koji smanjuju koncentraciju glukoze u krvi, poput : beta blokatori i lijekovi koji sadrže etanol, anabolički steroidi, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (na primjer), sulfanilamidni antibiotici, neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), inhibitori angiotenzina i inhibitori angiotenzina Beta blokatori, klonidin, mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

    Učinci miješanja ljudskog insulina i inzulina životinjskog porijekla ili ljudskog inzulina proizvedeni od drugih proizvođača nisu proučavani.

    Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjena aktivnosti, marke (proizvođača), vrste (redoviti, NPH itd.) Vrsta (životinjski, ljudski, analozi humanog inzulina) i / ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) može zahtijevati prilagođavanje doze

    Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa. Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili različiti od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Uz normalizaciju glukoze u krvi.

    na primjer, kao rezultat intenzivne terapije inzulinom svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije mogu nestati, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora.

    Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život).

    Potreba za insulinom može se smanjiti sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom. S nekim bolestima ili s emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati. Korekcija doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom uobičajene prehrane.

    Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.

    QUICKPEN ™ RUČKE ZA ŠIRENJE

    Humulin® Regular QuickPen ™,Humulin® NPH QuickPen ™,Humulin® M3 QuickPen ™

    ŠIROKOVA RUČKA ZA UVOĐENJE INSULINA

    MOLIMO PROČITAJTE TE UPUTE PRE UPOTREBE

    Quick Pen olovka za injekcije je vrlo jednostavna za upotrebu. To je uređaj za primjenu inzulina ("olovka za injekciju inzulina") koji sadrži 3 ml (300 jedinica) pripravka inzulina s aktivnošću od 100 IU / ml. Možete ubrizgati od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji. Dozu možete postaviti s tačnošću od jedne jedinice. Ako ste instalirali previše jedinica. Dozu možete ispraviti bez gubitka inzulina.

    Prije upotrebe QuickPen injekcijske šprice u potpunosti pročitajte ovaj priručnik i točno slijedite njegove upute. Ako se u potpunosti ne pridržavaju ovih uputa, možda ćete primiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

    Olovku QuickPen injekcijske olovke za inzulin treba da koristite samo vi. Ne ostavljajte olovku ili igle drugima, jer to može dovesti do prenošenja infekcije. Za svaku injekciju koristite novu iglu.

    NE KORISTITE olovku za štrcaljku ako je bilo koji od njegovih delova oštećen ili slomljen. Uvijek nosite rezervnu olovku za štrcaljku u slučaju da izgubite olovku štrcaljke ili je oštećena.

    Priprema brze olovke

    Pročitajte i slijedite upute za uporabu opisane u uputama za uporabu lijeka.

    Provjerite naljepnicu na olovci štrcaljke prije svake injekcije kako biste bili sigurni da datum isteka lijeka nije istekao i koristite ispravnu vrstu inzulina, ne uklanjajte naljepnicu s olovke štrcaljke.

    Napomena : Boja gumba za doziranje olovke za brzo dodavanje QuickPen odgovara boji trake na naljepnici olovke za šprice i ovisi o vrsti inzulina. U ovom priručniku dugme za dozu je zasivljeno. Bež boja tijela QuickPen olovke za špricu pokazuje da je namijenjeno za upotrebu sa Humulin proizvodima.

    Vaš ljekar vam je propisao najprikladniju vrstu inzulina. Bilo kakve promjene inzulinske terapije treba izvoditi samo pod nadzorom liječnika.

    Prije upotrebe olovke za štrcaljku, provjerite je li igla u potpunosti pričvršćena za olovku štrcaljke.

    Slijedite upute date u nastavku.

    Često postavljana pitanja o pripremi QuickPen olovke za brizgalice za upotrebu

    - Kako bi trebao izgledati moj pripravak inzulina? Neki pripravci inzulina su mutne suspenzije, dok su drugi bistre otopine, svakako pročitajte opis inzulina u priloženim Uputama za upotrebu.

    - Što trebam učiniti ako mi propisana doza bude iznad 60 jedinica? Ako je doza koja vam je propisana iznad 60 jedinica, trebat će vam druga injekcija ili možete kontaktirati svog liječnika o ovom pitanju.

    - Zašto bih trebao koristiti novu iglu za svaku injekciju? Ako se igle ponovo upotrebe, možda ćete primiti pogrešnu dozu inzulina, igla se može začepiti ili se olovka šprice uhvatiti ili se možete zaraziti zbog problema sa sterilnošću.

    - Što trebam učiniti ako nisam siguran koliko inzulina je ostalo u mom ulošku ? Zgrabite ručku tako da vrh igle bude usmjeren prema dolje. Skala na prozirnom držaču uložaka pokazuje približni broj preostalih jedinica inzulina. Ovi brojevi se NE smiju koristiti za podešavanje doze.

    „Šta da radim ako ne mogu da izvadim poklopac sa olovke špriceva?“ Da biste skinuli poklopac, povucite je. Ako imate poteškoće s uklanjanjem poklopca, pažljivo ga okrenite u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru kazaljke na satu da biste ga otpustili, a zatim ga povucite da biste uklonili poklopac.

    Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

    Svaki put proveravajte unos insulina. Provjeru isporuke inzulina iz olovke za šprice potrebno je obaviti prije svake injekcije, sve dok se ne pojavi trošak inzulina da biste bili sigurni da je olovka za špricu spremna za dozu.

    Ako ne provjerite unos inzulina prije nego što se pojavi trik, možda ćete dobiti previše ili previše inzulina.

    Često postavljana pitanja o provođenju pregleda inzulina

    - Zašto treba provjeriti unos inzulina prije svake injekcije?

    1. To osigurava da je olovka spremna za dozu.

    2. Ovo potvrđuje da lučenje inzulina izlazi iz igle kada pritisnete dugme za dozu.

    3.Ovim se uklanja zrak koji se može sakupljati u igli ili ulošku inzulina tokom normalne upotrebe.

    - Šta da radim ako ne mogu u potpunosti pritisnuti dugme za dozu tokom QuickPenove provere insulina?

    1. Pričvrstite novu iglu.

    2. Provjerite inzulin iz olovke.

    „Šta trebam učiniti ako vidim mjehuriće zraka u ulošku?“

    Morate provjeriti ima li inzulina iz olovke. Imajte na umu da ne možete spremiti olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom, jer to može dovesti do stvaranja vazdušnih mjehurića u kertridžu sa inzulinom. Mali mjehurić zraka ne utječe na dozu i možete unositi svoju dozu kao i obično.

    Uvođenje potrebne doze

    Pridržavajte se pravila asepsije i antiseptika koje preporučuje vaš ljekar.

    Obavezno unesite potrebnu dozu pritiskom i držanjem tipke za dozu i polako izbrojite na 5 prije nego što izvadite iglu. Ako inzulin curi sa igle, najvjerovatnije niste dovoljno dugo držali iglu pod kožom.

    Imati kap inzulina na vrhu igle je normalno. To neće uticati na vašu dozu.

    Olovka za štrcaljku neće vam omogućiti da izvučete dozu veću od broja jedinica insulina koji ostaju u ulošku.

    Ako sumnjate da ste primijenili punu dozu, nemojte davati drugu dozu. Nazovite svog Lilly predstavnika ili potražite pomoć svog liječnika.

    Ako vaša doza premašuje broj preostalih jedinica u ulošku, možete unijeti preostalu količinu inzulina u ovu olovku za šprice, a zatim pomoću nove olovke da biste dovršili potrebnu dozu, ILI unesite cijelu dozu pomoću nove olovke za špricu.

    Ne pokušavajte ubrizgati inzulin rotacijom gumba za dozu. NIKAD nećete dobiti inzulin ako okrenete gumb za dozu. Za primanje doze inzulina morate pritisnuti tipku za dozu u ravnoj osi.

    Ne pokušavajte mijenjati dozu inzulina tokom injekcije.

    Korištenu iglu treba zbrinuti u skladu s lokalnim zahtjevima za odlaganje medicinskog otpada.

    Izvadite iglu nakon svake injekcije.

    Dozirajte često postavljana pitanja

    - Zašto je teško pritisnuti dugme za dozu, kada to pokušavam ubrizgati?

    1. Vaša igla je možda začepljena. Pokušajte da pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle. Zatim provjerite olovku za inzulin.

    2. Brzo pritiskanje dugmeta za dozu može učiniti da dugme bude čvrsto. Sporije pritiskanje tipke za dozu može olakšati pritiskanje.

    3. Korištenjem igle većeg promjera lakše ćete pritisnuti tipku za dozu tijekom injekcije.

    Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite koja je veličina igle najbolja za vas.

    4. Ako pritiskom na gumb tijekom davanja doza ostane čvrsto nakon ispunjavanja svih gore navedenih točaka, olovku štrcaljke morate zamijeniti.

    - Šta da radim ako se šprica Quick Pen zalepe kad se koristi?

    Olovka će vam se zaglaviti ako je teško ubrizgati ili postaviti dozu. Da biste sprečili da se olovka štrcaljke zalepi:

    1. Pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle.

    2. Provjerite unos inzulina.

    3. Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

    Ne pokušavajte podmazati olovku štrcaljke jer to može oštetiti mehanizam olovke štrcaljke.

    Pritiskom na dugme za dozu može se steći ako u olovku štrcaljke dođu strane tvari (prljavština, prašina, hrana, inzulin ili bilo koja tekućina). Ne dozvolite da nečistoće uđu u olovku štrcaljke.

    - Zašto inzulin izlazi iz igle nakon što završim sa primjenom doze?

    Vjerovatno ste iglu prebrzo uklonili s kože.

    1.Obavezno vidite broj "0" u prozoru s indikatorom doze.

    2. Da biste primijenili sljedeću dozu, pritisnite i držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5 prije uklanjanja igle.

    - Što trebam učiniti ako je utvrđena moja doza, a ako se slučajno ispusti da se gumb za dozu nalazi unutra, bez igle pričvršćene na olovku štrcaljke?

    1. Gumb za doziranje vratite na nulu.

    2. Pričvrstite novu iglu.

    3. Izvršite provjeru insulina.

    4. Podesite dozu i ubrizgavajte.

    „Šta da radim ako postavim pogrešnu dozu (prenisku ili previsoku)?“ Okrenite dugme za dozu nazad ili napred da biste ispravili dozu.

    - Što trebam učiniti ako vidim da inzulin istječe iz igle olovke za šprice tijekom odabira ili prilagodbe doze? Nemojte davati dozu jer možda nećete dobiti punu dozu. Podesite olovku za špricu na broj nula i ponovo provjerite dovod inzulina iz olovke štrcaljke (pogledajte odjeljak "Provjera olovke za injekciju QuickPen za isporuku inzulina"). Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

    - Šta da radim ako se ne može utvrditi moja puna doza? Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da podesite dozu veću od broja jedinica insulina koji ostaju u ulošku. Na primjer, ako vam je potrebna 31 jedinica, a samo 25 jedinica ostaje u ulošku, tada nećete moći proći kroz broj 25. Tijekom instalacije ne pokušavajte postaviti dozu prolazeći kroz ovaj broj. Ako je djelomična doza ostavljena u olovci, možete sljedeće:

    1. Unesite ovu djelomičnu dozu, a zatim unesite preostalu dozu novom olovkom štrcaljke ili

    2. Unesite punu dozu iz nove olovke za špriceve.

    - Zašto ne mogu podesiti dozu kako bih koristio malu količinu inzulina koja mi je preostala u ulošku? Olovka za štrcaljku dizajnirana je tako da omogućava davanje najmanje 300 jedinica inzulina. Uređaj olovke za šprice štiti uložak od potpunog pražnjenja, jer se mala količina inzulina koja ostaje u ulošku ne može ubrizgati potrebnom tačnošću.

    Skladištenje i odlaganje

    Olovka za špricu se ne može koristiti ako je bila izvan frižidera duže od vremena određenog u Uputama za upotrebu.

    Ne čuvajte olovku sa pričvršćenom iglom. Ako igla ostane pričvršćena, inzulin može iscuriti iz olovke ili se insulin može osušiti unutar igle, na taj način začepljujući iglu, ili se u kaseti mogu stvoriti mjehurići zraka.

    Olovke za štrcaljke koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Ne koristite olovku za štrcaljku ako je bila smrznuta.

    Olovka za štrcaljku koju trenutno koristite treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C i na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.

    Pogledajte Upute za uporabu radi potpunog upoznavanja s uvjetima skladištenja olovke štrcaljke.

    Olovku štrcaljke držite izvan dohvata dece.

    Rabljene igle odložite u neprobojne, zabrtvljive posude (na primjer, spremnike za biološke opasne tvari ili otpad) ili prema preporuci vašeg liječnika.

    Korištene olovke za špriceve odložite bez pričvršćenih igala i u skladu s preporukama liječnika.

    Ne reciklirajte napunjeni spremnik oštrih dijelova.

    Pitajte svog liječnika o mogućim načinima zbrinjavanja napunjenih posuda za oštre pločice dostupnih u vašem području.

    Humulin® i Humulin® u QuickPen ™ injekcijskoj olovci su zaštitni znakovi kompanije Eli Lilly & Company.

    Olovka QuickPen ™ šprica zadovoljava tačne zahteve za doziranje i funkcionalnost ISO 11608-1: 2000

    Provjerite imate li sljedeće komponente:

    □ Brza injekcijska olovka

    □ Nova igla za olovku za špriceve

    □ Brisanje natopljeno alkoholom

    Komponente i igle olovke QuickPen olovke za brizgalice * (* Prodano odvojeno), Dijelovi olovke za štrcaljke - vidi sliku 3 .

    Bojno kodiranje dugmeta za dozu - vidi sliku 2 .

    Uobičajena upotreba olovke

    Slijedite ove upute za dovršetak svake injekcije.

    1. Priprema brze olovke za olovku

    Povucite poklopac olovke za špricu da biste je uklonili. Ne okrećite poklopac. Ne uklanjajte naljepnicu sa olovke štrcaljke.

    Obavezno provjerite svoj inzulin za:

    Datum isteka

    Pažnja: Uvek pročitajte nalepnicu olovke za šprice da biste bili sigurni da koristite pravu vrstu inzulina.

    Samo za suspenzije insulina:

    Nežno 10 puta okačite olovku za špricu između dlanova

    okrenite olovku 10 puta.

    Mešanje je važno da bi bili sigurni u dobivanje prave doze. Insulin bi trebao izgledati jednoliko miješano.

    Uzmi novu iglu.

    Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle.

    Koristite obrisak namočen alkoholom da biste obrisali gumeni disk na kraju nosača kertridža.

    Stavite iglu u kapu tačno na osi olovke za špriceve.

    Zavijte iglu do kraja.

    2. Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

    Oprez: Ako prije svake injekcije ne provjerite unos inzulina, možete dobiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

    Uklonite vanjski poklopac igle. Ne bacajte.

    Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

    Zakrenite dugme za dozu postavite 2 jedinice.

    Usmjerite olovku prema gore.

    Dodirnite držač kertridža da biste omogućili da se zrak uvuče

    Kad igla bude usmjerena prema gore, pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se pojavi broj „0“.

    Držite gumb za dozu u udubljenom položaju i broji polako do 5.

    Provjera unosa inzulina smatra se završenom kada se na kraju igle pojavi luk inzulina.

    Ako se djelić inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite korake provjere unosa inzulina četiri puta, počevši od točke 2B i završavajući sa točkom 2G.

    Napomena: Ako ne vidite potez inzulina koji se pojavljuje iz igle, a podešavanje doze postaje teško, zamijenite iglu i ponovite provjeru unosa inzulina iz olovke štrcaljke.

    Okrenite dugme za dozu na broj jedinica koje su vam potrebne za injekciju.

    Ako ste slučajno postavili previše jedinica, dozu možete ispraviti rotiranjem gumba za dozu u suprotnom smjeru.

    Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar.

    Stavite palac na dugme za dozu i čvrsto pritisnite dugme za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi.

    Za unos pune doze držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5.

    Izvadite iglu ispod kože.

    Napomena : Provjerite i vidite li broj "0" u prozoru s indikatorom doze, kako biste potvrdili da ste unijeli punu dozu.

    Pažljivo postavite spoljni poklopac na iglu.

    Napomena: Izvadite iglu nakon svake ubrizgavanja kako biste sprečili prodiranje mjehurića zraka u toner.

    Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom.

    Odvijte iglu s vanjskim poklopcem na njoj i odložite je u skladu s uputama liječnika.

    Stavite poklopac na olovku štrcaljke i poravnajte stezaljku s indikatorom doze tako što ćete poklopac gurnuti direktno u os na olovku štrcaljke.

    Prikazivanje 10 jedinica (vidi sliku 4) .

    Parni brojevi se ispisuju u prozoru za prikaz doze kao brojevi, a neparni brojevi se ispisuju kao ravne linije između parnih brojeva.

    Napomena: Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da postavite broj jedinica koji prelazi broj jedinica koje ostaju u olovci štrcaljke.

    Ako niste sigurni da ste davali punu dozu, nemojte davati drugu dozu.

    Uticaj na sposobnost vožnje transp. Sre i krzno:

    Tijekom hipoglikemije, pacijent može smanjiti koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje vozilima ili rad sa strojevima).

    Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje vozila. Ovo je posebno važno kod pacijenata sa blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili sa čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenata koji upravljaju vozilima.

    Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml.

    10 ml lijeka u neutralnim staklenim bočicama. 1 bočica zajedno s uputama za uporabu lijeka nalazi se u kartonskom pakovanju.

    3 ml po ulošku neutralnog stakla. Pet spremnika se stavlja u blister. Jedan blister zajedno sa uputama za upotrebu stavlja se u kartonsko pakovanje.

    Ili je uložak ugrađen u olovku za injekciju QuickPen tm. Pet olovki za injekcije zajedno sa uputama za uporabu i uputama za upotrebu olovke za šprice postavljeno je u kartonsko pakovanje.

    Na temperaturi od 2 do 8 ° C. Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje.

    Droga iz druge ruke Čuvati na sobnoj temperaturi - od 15 do 25 ° C, ne duže od 28 dana.

    Čuvati van dohvata dece.

    Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

    Uvjeti izdavanja iz ljekarni: Registracijski broj recepta: P N013711 / 01 Datum registracije: 24.06.2011. Vlasnik potvrde o registraciji: Upute

    Proizvođač: Eli Lilly, Eli Lilly

    Naslov: Humulin NPH ®, Humulin NPH ®

    Sastav: 1 ml sadrži aktivnu tvar inzulin 100 IU. Pomoćne tvari: destilirani m-krezol 1,6 mg / ml, glicerol, fenol 0,65 mg / ml, protamin sulfat, natrijev fosfat dvoksat, cink oksid, voda za injekcije, solna kiselina, natrijum hidroksid.

    Farmakološko djelovanje: Humulin NPH je preparat inzulina srednjeg djelovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati. Individualne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta.

    Indikacije za upotrebu: Šećerna bolest tipa 1 šećerna bolest tipa 2, stupanj rezistentnosti na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove (kombinirana terapija), interkurektne bolesti, hirurške intervencije (mono- ili kombinirana terapija), dijabetes melitus tijekom trudnoće (s dijetalnom terapijom nije efikasna )

    Način upotrebe: Lijek treba davati sc, moguće u / m uvođenju. U / u unosu Humulina NPH je kontraindiciran! SC lijek se primjenjuje na ramenu, bedrima, stražnjici ili trbuhu. Mjesto ubrizgavanja mora se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 mjeseca. Kada je s / do uvođenja potrebno paziti da ne dođe do krvnih žila. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

    • Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija.
    • Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i (u izuzetnim slučajevima) smrti.
    • Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - hiperemija, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično prestaju u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, kratkoća daha, kratkoća daha , smanjen krvni pritisak, povećani rad srca, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.
    • Drugo: vjerovatnoća za razvoj lipodistrofije je minimalna.

    Kontraindikacije: Hipoglikemija. Preosjetljivost na inzulin ili na jednu od komponenti lijeka.

    Interakcije lijekova: Hipoglikemijski učinak Humulina NPH smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima.

    Hipoglikemijski učinak Humulina NPH pojačan je oralnim hipoglikemijskim lijekovima, salicilatima (npr. Acetilsalicilnom kiselinom), sulfonamidima, MAO inhibitorima, beta blokatima, etanolom i lijekovima koji sadrže etanol.

    Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

    Trudnoća i dojenje: Tokom trudnoće posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom. Tokom trudnoće, potreba za inzulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju.

    U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja (dojenje) može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili oboje.

    U istraživanjima genetske toksičnosti u in vitro i in vivo serijama, humani inzulin nije imao mutageno djelovanje.

    Uslovi skladištenja: Lijek treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, izbjegavati smrzavanje, zaštititi od direktnog izlaganja svjetlu. Rok trajanja je 2 godine.

    Lijek koji se koristi u bočici ili ulošku treba čuvati na sobnoj temperaturi (od 15 ° do 25 ° C) najviše 28 dana.

    Neobavezno: Prelazak pacijenta na drugu vrstu inzulina ili na inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim liječničkim nadzorom. Promjene aktivnosti inzulina, njegove vrste (npr. Redoviti, M3), vrste (svinjski, humani inzulin, analog humanog inzulina) ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

    Potreba za prilagođavanjem doze može se zahtijevati već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina nakon pripreme inzulina životinjskog porijekla ili postepeno tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci nakon prijenosa.

    Samo-lijek može biti štetan za vaše zdravlje.
    Potrebno je konzultirati se sa ljekarom, kao i upoznati se sa uputstvima pre upotrebe.

    Humulin nph: upute za upotrebu

    U 1 ml suspenzije se nalazi:

    aktivna tvar - humani inzulin 100 IU / ml,

    pomoćni sastojci: metakrezol, glicerol (glicerin), fenol, protamin sulfat, natrijum hidrogen fosfat, cinkov oksid, voda za injekcije, rastvor solne kiseline 10% i / ili rastvor natrijum hidroksida 10% mogu se koristiti u procesu proizvodnje za uspostavljanje pH.

    Bijela suspenzija koja eksfolira, formira bijeli talog i bistru, bezbojnu ili gotovo bezbojnu supernatantu. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

    Farmakološko djelovanje

    Humulin NPH je humani rekombinantni DNK inzulin.

    Glavno djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali dolazi do smanjenja glikogenolize glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

    Farmakokinetika

    Humulin NPH je preparat inzulina srednjeg djelovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati.Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta itd.

    Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, ne prelazi placentarnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

    Trudnoća i dojenje

    Za vrijeme trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu kod pacijenata koji primaju inzulinsku terapiju (s dijabetesom ovisnim o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom). Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentima s dijabetesom savjetuje se da obavijeste svog liječnika o trudnoći ili planiranju trudnoće.

    Pacijentici sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi dozu inzulina, dijetu ili oboje.

    Doziranje i primjena

    Dozu Humulinog NPH liječnik određuje pojedinačno, ovisno o razini glikemije. Lijek se treba davati supkutano. Moguća je i intramuskularna primjena.

    Intravenska primjena lijeka Humulin NPH je kontraindicirana.

    Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura. Potkožne injekcije treba dati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina. Režim davanja inzulina je individualan. Priprema za uvod

    Neposredno prije upotrebe, uložak Humulin NPH treba valjati između dlanova deset puta i protresti, okrećući se 180 ° takođe deset puta dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svakog uloška je mala staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina. Ne koristite inzulin ako sadrži žitarice nakon miješanja.

    Uređaj spremnika s tintom ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti. Prije injekcije potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju injektora olovke za primjenu inzulina.

    Inzulin kratkog djelovanja potrebno je prvo uvući u štrcaljku da spriječi da komponente inzulina dugog djelovanja ne kontaminiraju sadržaj bočice. Prikladnu smjesu preporučuje se unošenje odmah nakon miješanja. Da biste primijenili točnu količinu svake vrste inzulina, možete koristiti zasebnu štrcaljku za Humulin® Regular i Humulin® NPH.

    Uvijek koristite injekciju insulina koja odgovara koncentraciji inzulina koju unosite.

    Slijedite upute proizvođača za ponovno punjenje uloška i postavljanje igle.

    Nuspojava

    Alergijske reakcije: pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Te reakcije obično prestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.Sistemske alergijske reakcije izazvane inzulinom javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije. Oni se mogu očitovati generaliziranim svrbežom, kratkoćom daha, nedostatkom daha, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca i pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. U rijetkim slučajevima teške alergije na Humulin NPH potrebno je trenutno liječenje. Možda će vam trebati promjena inzulina ili desenzibilizacija.

    Na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Hipoglikemijski učinak Humulin® NPH smanjuje se: oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, hormonom rasta, danazolom, beta 2 simpatomimeticima (ritodrin, salbutamol, terbutalin), tiazidnim diureticima.

    Hipoglikemijski učinak Humulin® NPH pojačan je: oralnim hipoglikemijskim lijekovima, salicilatima (na primjer, acetilsalicilnom kiselinom), sulfonamidima, MAO inhibitorima, ACE inhibitorima (kaptopril, enalapril), blokatorima receptora angiotenzina II, neselektivnim lijekovima koji blokiraju beta-etanol.

    Analozi somatostatina (oktreotid, lankreotid) mogu smanjiti ili povećati potrebu za inzulinom. Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

    Nekompatibilnost. Učinci miješanja ljudskog inzulina sa životinjskim inzulinom ili ljudskim inzulinom proizvedeni od drugih proizvođača nisu proučavani.

    Značajke aplikacije

    Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (redovno, M3, inzulin životinjskog porijekla) mogu dovesti do prilagođavanja doze.

    Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa. Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili različiti od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, kao rezultat intenzivne terapije inzulinom, mogu nestati svi ili neki od simptoma koji su prethodnik hipoglikemiji, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi kod dugotrajnog dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenja lijekovima poput beta blokatora. Nepravilni odgovori hipoglikemije ili hiperglikemije mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti. Neodgovarajuće doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život).

    Liječenje ljudskim inzulinom može uzrokovati stvaranje antitijela, ali titri antitijela su niži nego kod pročišćenog životinjskog inzulina.

    Potreba za insulinom može se smanjiti sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom.

    S nekim bolestima ili s emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati.

    Korekcija doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom uobičajene prehrane.

    Kada se tiazolidindioni upotrebljavaju u kombinaciji s inzulinom, povećava se rizik od nastanka edema i zatajenja srca, posebno kod pacijenata sa istodobnim srčanim bolestima.

    Mjere sigurnosti

    Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

    Tijekom hipoglikemije, pacijent može smanjiti koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje automobilom ili rad sa strojevima).

    Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje. To je posebno važno za bolesnike s blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili s čestim razvojem hipoglikemije. U takvim je slučajevima potrebno procijeniti izvodljivost pacijenta koji vozi automobil. Potrebno je konzultirati se sa ljekarom, kao i upoznati se sa uputstvima pre upotrebe.

    Humulin, inzulinski lijek koji se koristi za snižavanje šećera u plazmi, vitalni je lijek za ljude koji imaju dijabetes. Sadrži ljudski rekombinantni inzulin kao aktivnu komponentu - 1000 IU po 1 ml. Propisan je pacijentima ovisnim o insulinu koji zahtijevaju stalne injekcije.

    Prije svega, ovu vrstu inzulina koriste dijabetičari s bolešću tipa 1, dok bolesnici s dijabetesom tipa 2 koji se liječe tabletama (s vremenom se tablete prestanu baviti snižavanjem šećera u krvi) prelaze na injekcije Humulina M3, po preporuci endokrinologa.

    Kako se proizvodi

    Humulin M3 za injekciju subkutano ili intramuskularno se pravi u obliku otopine od 10 ml. za primjenu inzulinskih šprica ili u spremnicima koji se koriste za olovke za štrcaljke, 1,5 ili 3 mililitara, 5 kapsula su u jednom pakovanju. Uložak se može koristiti sa olovkama za brizgalice kompanije Humapen, BD-Pen.

    Lijek pojačava efekat snižavanja šećera u organizmu pacijenta sa dijabetesom, ima prosječno trajanje i mješavina je inzulina kratkog i dugog djelovanja. Nakon upotrebe Humulina i unošenja u tijelo, on počinje djelovati pola sata nakon injekcije, učinak traje 18-24 sata, trajanje učinka ovisi o karakteristikama dijabetičkog organizma.

    Aktivnost lijeka i trajanje ovisi o mjestu ubrizgavanja, dozi koju je odabrao liječnik, pacijentove fizičke vježbe nakon primjene lijeka, prehrane i niza dodatnih značajki.

    Djelovanje lijeka temelji se na regulaciji razgradnje glukoze u tijelu. Humulin takođe ima anabolički efekat, zbog čega se često koristi u bodibildingu.

    Poboljšava kretanje šećera i aminokiselina u ljudskim ćelijama, pospješuje aktiviranje metabolizma anaboličkih proteina. Potiče pretvaranje glukoze u glikogen, inhibira glukogenezu, pomaže proces transformacije viška glukoze u tijelu u masno tkivo.

    Značajke upotrebe i vjerojatnost negativnih posljedica

    Humulin M3 koristi se za liječenje šećerne bolesti u kojoj je indicirana inzulinska terapija.

    Među negativnim efektima lijeka se primjećuju:

    1. Slučajevi naglog skoka šećera ispod utvrđene norme - hipoglikemije,
    2. Preosjetljivost na komponente lijeka.

    Često zabilježeni slučajevi naglog pada šećera u krvi nakon upotrebe inzulina, uključujući Humulin M3. Ako je pacijent u ozbiljnom stanju, skok šećera dovodi do razvoja kome, moguća je smrt i smrt pacijenta.

    S obzirom na preosjetljivost, na mjestu ubrizgavanja pacijenti mogu osjetiti alergijske reakcije, crvenilo, svrbež i iritaciju kože.

    Nuspojave najčešće nestaju same od sebe, a uz stalnu uporabu Humulina alergijske reakcije mogu nestati nekoliko dana nakon prve injekcije lijeka pod kožu, ponekad ovisnost kasni i do nekoliko tjedana.

    Kod nekih pacijenata alergije su sistemske prirode i u tom slučaju rezultiraju ozbiljnijim posljedicama:

    U nekim slučajevima alergijske reakcije predstavljaju stvarnu prijetnju ljudskom životu i zdravlju, pa je poželjno da se, ukoliko se gore opisani simptomi, odmah potraži liječnička pomoć. Problem se rješava zamjenom jednog pripravka inzulina drugim.

    Za razliku od pripravaka sa životinjskim inzulinom u sastavu, kada koristi Humulin M3, tijelo ne razvija preosjetljivost na lijek.

    Uslovi prodaje i skladištenja

    Insulin možete kupiti u ljekarni ako imate važeći recept od liječnika.

    Vrijedno je čuvati lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, ne izlagati lijek zamrzavanju, kao ni izlaganju toploti ili suncu. Otvoreni inzulin može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni najviše 28 dana.

    Ako su ispunjeni svi uvjeti skladištenja, rok trajanja je 3 godine od datuma proizvodnje. Zabranjena je upotreba lijeka s istekom roka trajanja, u najboljem slučaju neće utjecati na organizam, u najgorem slučaju izazvat će ozbiljno trovanje inzulinom.

    Prije upotrebe, preporučljivo je izvaditi Humulin M3 iz frižidera za 20-30 minuta. Injekcije lijeka na sobnoj temperaturi smanjit će bol.

    Obavezno provjerite datum isteka prije upotrebe.

    Cijena inzulinskih pripravaka varira od 500 do 600 rubalja za suspenziju u bocama, a od 1000 do 1200 za pakiranje uložaka za olovke od šprica od 3 ml.

    Primjena Humulina M3 tokom trudnoće i dojenja

    Za vrijeme trudnoće, žene s dijabetesom trebaju pažljivo nadzirati šećer u krvi. Potreba za inzulinom mijenja se ovisno o trajanju trudnoće, pa tokom prvog tromjesečja ona pada, tokom drugog i trećeg - povećava se. Zato su potrebna mjerenja prije svake injekcije. Tokom trudnoće doza se može prilagoditi nekoliko puta.

    Promjena doziranja može biti potrebna tokom dojenja. Liječnik koji vodi liječenje mora uzeti u obzir prehrambene karakteristike mlade majke i nivo tjelesne aktivnosti.
    od 5)

    Bilo koja bolest izaziva nelagodu. Dijabetes nije izuzetak. Inzulin može pomoći da se nosi s tim. Radi praktičnosti pacijenata, može se unijeti posebnom olovkom.

    Obrasci za otpuštanje, približni trošak

    U svakom trenutku, inzulin je bio spas za dijabetičare. S vremenom se situacija nije promenila. Povećao se samo broj proizvođača lijekova i doziranje u ampulama.

    Ako govorimo o insulinu "Humulin", onda je ovo sterilna suspenzija za injekcije. Ima bijelu boju s pH od 6,9-7,5. Tokom skladištenja, suspenzija menja svoj izgled. Odvojen je od bijelog taloga i bistre tečnosti. Zato se pre upotrebe ampula mora protresti. Ako uzmemo u obzir postotni sastav, tada suspenzija u obliku suspenzije zauzima 70% sastavnih tvari, a prozirna tekućina samo 30%. Suspenzija je humani izofanski inzulin, prozirna tekućina je topljivi ljudski inzulin. Ali sam lijek nije čisti inzulin. Sadrži različite nečistoće - pomoćne tvari. Dostupno u dozi od 3 ml.

    Suspenzija je dostupna u tri varijacije. Doziranje varira, a sastav pomoćnih sastojaka je malo drugačiji. Općenito, na policama ljekarni možete pronaći humulin inzulin u sljedećim varijacijama.

    1. Insulin NPH je lijek srednjeg djelovanja. Namenjena je regulaciji procesa metabolizma glukoze.Takođe ima značajan uticaj na proces sinteze proteina. Insulin Humulin NPH pomaže u unutarćelijskom transportu aminokiselina i glukoze. On takođe utiče na ubrzanje metabolizma proteina u svim telesnim tkivima, osim u mozgu. U jetri inzulin pomaže da se glikogen dobije iz glukoze. Smanjite stopu glukoneogeneze i potpuno je suzbije. Višak glukoze pretvara se u masti.
    2. Humulin Regular je lijek kratkog djelovanja.
    3. Humulin m3 se uglavnom koristi kao srednjoročni lijek.

    Pored toga, Humulin možete vidjeti kao brzu olovku za olovku. U ovoj olovci je inzulin vrlo zgodan za upotrebu, jer se injekcije mogu učiniti odmah bez ispisa ampule. Ovo pomaže da se koristi u bilo koje prikladno vrijeme.

    Cijene za lijek kreću se od 490 rubalja. do 2000 rub. Sve je vezano za dozu i broj ampula u pakovanju. Cijena varira u svakoj ljekarni koja nudi lijek.

    Indikacije i kontraindikacije

    Kao i bilo koji lijek, i insulin npc ima vrlo opsežno uputstvo za upotrebu. ukazuje na kontraindikacije i indikacije. Ovaj lijek se mora koristiti sa:

    • dijabetesa, ako je liječnik propisao uporabu inzulinske terapije,
    • dijabetes otkriven prvi put,
    • trudnoća kod dijabetesa ovisnog o insulinu.

    Prilikom korištenja lijeka tokom trudnoće, vrijedi zapamtiti da se u prvom tromjesečju potreba za inzulinom obično smanjuje. Što se tiče ostatka trudnoće, situacija je tamo obrnuta. Za vrijeme planiranja trudnoće i nakon njenog pojavljivanja, potrebno je obavijestiti liječnika. Ovo će pomoći prilagoditi uzimanje lijeka. U razdoblju napada dojenja potrebno je prilagođavanje doze i ne zaboravite na prehranu.

    Što se tiče dijabetičara s abnormalnostima u radu bubrega i jetre, u ovoj se situaciji može smanjiti i potreba za inzulinom. Stoga, ne zaboravite spomenuti ovu činjenicu na pregledu ljekara.

    Što se tiče kontraindikacija, ovaj lijek ih ima puno. Radi se o hipoglikemiji ili preosjetljivosti na tvari sadržane u lijeku.

    Što se tiče doziranja prilikom uzimanja lijeka, onda je u svakoj konkretnoj situaciji različita i vrijedi je koordinirati s liječnikom. Uostalom, sve ovisi o razini glikemije kod svakog pojedinog pacijenta.

    Ali postoje općenita pravila za primjenu lijeka, koja su ista za sve. Humulin inzulin se daje supkutano ili intramuskularno. Unošenje lijeka u venu strogo je kontraindicirano.

    Pomoću potkožne primjene koriste se zone:

    Mjesta ubrizgavanja treba mijenjati što je češće moguće. Injekcija na jednom mjestu može se obavljati jednom mjesečno.

    Ako se za injekciju odabere potkožni put primjene, tada je to potrebno učiniti što pažljivije. Prodiranje u krvne žile treba u potpunosti isključiti. Mjesto ubrizgavanja nakon injekcije se ne može masirati.

    Sve što se tiče upotrebe lijeka nije moguće zapamtiti. Uputa za upotrebu pomoći će da se ne zaborave svi potrebni aspekti liječenja.

    Pogledajte video: FPA Cloudy Insulin Demo (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar