Vrste dijabetesa

Nepravilna prehrana, neovlašteni lijekovi, određene bolesti tijela i genetska predispozicija preduvjet su koji vodi do razvoja dijabetesa. Bolest je opasna, praćena povećanjem šećera u krvi s naknadnom poliurijom. Šećerna bolest prvog stupnja se razvija kod male djece mlađe od 30 godina.

Dijabetes tipa 1

Ova vrsta dijabetesa naziva se pravim ili maloljetničkim dijabetesom, iako ga može dobiti osoba bilo koje dobi. Klasična autoimuna bolest povezana je s apsolutnim nedostatkom inzulina, koji nastaje zbog neispravnosti otočića Langerhansa u gušterači i, kao rezultat, uništenjem beta ćelija, koje su glavni mehanizam stvaranja inzulina.

Razlozi za pojavu

Točni i općenito priznati razlozi nastanka dijabetesa tipa 1 nisu poznati. Brojna savremena istraživanja pokazuju da su u značajnom delu slučajeva „okidački mehanizam“ za aktiviranje bolesti proteini u nervnom sistemu koji su prevazišli krvno-moždanu barijeru. Napada ih imunološki sistem i počinju uništavati proizvedena antitijela. Beta ćelije koje proizvode hormon inzulin imaju markere koji su gotovo identični takvim proteinima, uslijed čega se i imunitet uništava, od djelomičnog smanjenja koncentracije do potpunog odsustva.

Naučno je dokazano da su dodatni faktori rizika za nastajanje šećerne bolesti tipa 1 virusne lezije gušterače, slaba naslednost (u 10 posto slučajeva dijabetes se prenosi od jednog od roditelja na dijete), kao i unošenje određenog broja tvari / lijekova u organizam - od streptozicina do otrova štakora .

Simptomi i znakovi

Dijabetes tipa 1, za razliku od drugih oblika dijabetesa, ima izraženu simptomatologiju koja se u nedostatku odgovarajućeg liječenja brzo pretvara u ozbiljne komplikacije. S malim porastom šećera u krvi, pacijent osjeća jaku žeđ i učestalo mokrenje. Noću znojenje nije rijetkost, tokom dana osoba postaje razdražljiva, raspoloženje mu se često mijenja. Žene redovno pate od gljivičnih vaginalnih infekcija. Kako glukoza raste, počinju se pojavljivati ​​blagi neurološki simptomi - periodična depresija i histerija. Moguće su smetnje vida (primarno je zahvaćen periferni vid).

Kako se razina šećera približava kritičnim vrijednostima, pacijent razvija ketoacidozu s neugodnim mirisom acetona iz usta, nedostatkom daha, ubrzanim pulsom, mučninom, povraćanjem i općom dehidracijom tijela na pozadini hiperglikemije. Ozbiljan dijabetes uzrokuje konfuziju, nesvjesticu i na kraju hiperglikemijsku komu.

Značajke liječenja

Značajka liječenja dijabetesa tipa 1 je obvezna redovita primjena inzulina. Čak i pažljivo odabrana prehrana, redovita dozirana tjelesna aktivnost i ostale aktivnosti u većini slučajeva ne daju mogućnost da se u potpunosti nadoknadi kršenje metabolizma ugljikohidrata. Doziranje inzulina odabire se pojedinačno, na temelju rezultata analize pacijenta, njegove prehrane (s izračunom količine ugljikohidrata korištenih u skladu s normaliziranom magnitudom XE), pojedinačnim karakteristikama tijela i drugim faktorima. Lijek će se morati ubrizgavati cijelog života, jer vrsta dijabetesa ovisna o insulinu na trenutnom nivou razvoja medicine nije potpuno izlječiva, dok su preostale terapijske mjere usmjerene na stabilizaciju pacijentovog stanja, minimiziranje doze lijeka koja se primjenjuje i uklanjanje rizika od komplikacija.

Dijabetes tipa 2

U drugoj vrsti dijabetes melitusa inzulin tijelo sintetizira u dovoljnim ili pretjeranim količinama, međutim, dijelom ili u potpunosti ne apsorbira stanice tkiva. Na pozadini takve hormonske rezistencije nivo glukoze u krvi postepeno raste. Dijabetes tipa 2 većina liječnika definira kao metaboličku bolest, koja se dugoročno može pretvoriti u pravog dijabetesa.

Dijeta za dijabetes tipa 1 i 2

U dvadesetom stoljeću ogromna većina endokrinologa je svojim pacijentima propisala takozvanu racionalnu uravnoteženu prehranu s približno jednakim omjerom proteina, masti i ugljikohidrata iz dnevne prehrane. Izuzeta su samo pržena i dimljena jela, kao i slatkiši sa pecivima. Međutim, kao što je praksa pokazala, ova vrsta prehrane ne smanjuje značajno razinu glukoze u krvi, a šećer se blago povećava kod dijabetičara, što u konačnici značajno smanjuje kvalitetu i životni vijek pacijenata.

Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

U posljednjem desetljeću, nutricionisti sve više preporučuju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata iz potpune isključenosti jednostavnih ugljikohidrata iz prehrane i značajno ograničenje složenih, kako za dijabetes tipa 2 s povećanom tjelesnom težinom, tako i za bolesnike s dijabetesom tipa 1 (značajno smanjenje količine primijenjenih inzulina). U ovom slučaju glavni je naglasak na proteinima i frakcijskoj ishrani s dnevnim obrokom od 5 do 6 obroka. Optimalna shema kuhanja je kuhanje i pečenje, ponekad i lešina.

Poluproizvodi svih vrsta, bogati bujoni i masna jela, razne marinade, proizvodi na bazi šećera i peciva treba biti potpuno isključeni sa jelovnika. Takođe su zabranjene tjestenina, umaci (slani i začinjeni), kavijar, vrhnje, muffini, konzervirana roba svih vrsta, hljeb na bazi pšeničnog brašna, kao i slatko voće - datulje, banana, grožđe, smokve.

U strogo ograničenoj količini možete jesti krompir, jaja, žitarice sa mahunarkama, kao i žitarice - heljda, biserni ječam, zobena kaša, jaje. Vrlo rijetko se možete liječiti medom.

Klasična lista dozvoljenih proizvoda uključuje meso s niskim udjelom masnoće (uglavnom perad i govedina), ribu (sve niske masnoće sorti), povrtne supe sa žitaricama i mesnim okruglicama, dijetne kobasice, nemasne mliječne proizvode, nesoljeni sir. Preporučuje se u ishranu uključiti mrkvu, cveklu, svježi zeleni grašak, krastavce, bundevu, patlidžan, kupus, kisele bobice i voće, čaj i kafu s mlijekom.

Kao masna baza je poželjno koristiti rastopljeno ili biljno rafinirano ulje.

Veganska dijeta

Moderna prehrambena praksa i eksperimentalne metode medicinskih istraživanja sve više ukazuju na učinkovitost vegetarijanske prehrane kod dijabetesa i tipa 1 i 2. Najambiciozniji testovi provedeni u SAD-u i Europi dokazali su da u većini slučajeva spomenuti prehrambeni sustav može aktivno smanjiti šećer u krvi i razinu u krvi, smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i značajno smanjiti izlučivanje proteina u urinu nakon 3-4 tjedna prelaska na takvu prehranu.

Suština takve prehrane je općenita niskokalorična prehrana i odbacivanje životinjskih proteina. Stroga je zabrana svih vrsta mesa s ribom, jajima, mliječnim i kiselo-mliječnim proizvodima, bilo kojim slatkim i pšeničnim jelima, suncokretovim uljem, kafom, kao i hranom koja se prodaje "smećem" - od pomfrita do krekera, gaziranih pića i bilo kakvih rafiniranih proizvoda.

Na listi dozvoljene prehrane nalaze se žitarice i mahunarke, bobice s voćem (osim grožđa), sveže povrće, gljive, orasi, sjemenke, kao i „sojin set“ - jogurti, tofu, kisela pavlaka, mlijeko na bazi njega.

Ipak, valja napomenuti neke negativne aspekte upotrebe vegetarijanske prehrane za dijabetes, a prije svega to je uzak spektar njegove uporabe - vegansku dijetu možete primijeniti samo ako nema komplikacija dijabetesa s blagim ili umjerenim oblikom. Osim toga, veganska dijeta se ne može stalno upotrebljavati, jer na ovaj ili onaj način, tijelu trebaju životinjski proteini u maloj količini, kao i određeni broj hranjivih sastojaka / vitamina, koji su u biti isključeni iz prehrane. Zbog toga ona može postati samo privremena „tretman i profilaksa“ alternativa klasičnoj izbalansiranoj prehrani ili sa malo ugljenih hidrata, ali ne i njihova puna zamena.

Šta je dijabetes tipa 1

Dijabetičari postaju ne samo odrasli pacijenti, već i mala djeca, novorođenčad. Uz pogoršanjem dijabetesa tipa 1 smanjuje se sinteza ćelija inzulina, opaža se uništavanje tkiva gušterače. Dijabetes melitus ovisan o insulinu je hronična bolest, a pacijent je u bilo kojoj dobi pod strogim liječničkim nadzorom.

Tijekom patološkog procesa kod šećerne bolesti smanjuje se koncentracija inzulina u krvi, razvijaju se hiperglikemija, ketoacidoza i druge komplikacije opasne po tijelo. Možete utvrditi autoimunu bolest endokrinog sustava nakon niza laboratorijskih ispitivanja, među kojima je nužno prisutan test krvi na razinu šećera.

Uzroci dijabetesa tipa 1

Ova se bolest dijagnosticira izuzetno rijetko, prema statističkim podacima u 5% svih kliničkih slika. Ovo je bolest mladosti koja se može pojaviti kod male djece, a rijetko se otkriva u odrasloj dobi. Ne postoji konačna prilika za izliječenje bolesti, glavni zadatak specijalista je da konzervativnim metodama popuni nedostatak inzulina. Da bi se osigurao trajni pozitivni zamah, prvi korak je saznati koji su uzroci dijabetesa tipa 1. Etiologija patološkog procesa ima sljedeće preduvjete:

  • genetska predispozicija
  • pojačana aktivnost opasnih virusa Coxsackie, rubeole, Epstein-Barra i retrovirusa,
  • toksični efekti lijekova na p-stanice pankreasa,
  • aktivnost bakterija s destruktivnim učinkom T ćelija imunosti na β stanice,
  • dijeta koja ima nedostatak vode, vitamina D,
  • sjedilački način života
  • neuhranjenost
  • intenzivne fizičke aktivnosti,
  • autoimune bolesti
  • sistematski stres
  • etiologija idiopatskog oblika bolesti nije rasvijetljena.

Znakovi dijabetesa tipa 1

Bez obzira na uzroke dijabetesa, pojavu bolesti prate i teški simptomi. U početku pacijent ne obraća pažnju na učestalo mokrenje i stalne napade žeđi, ali onda shvata da je zdravstveni problem zapravo prisutan. Predstavnici rizične skupine trebali bi znati kako izgledaju simptomi dijabetesa tipa 1 kako bi se isključio nedostatak pravovremene dijagnoze i terapije. Evo kako se manjak inzulina manifestuje u tijelu bolesne osobe:

  • povećan apetit za naglim gubitkom težine,
  • suha usta
  • suva koža
  • mišića i glavobolje
  • opća slabost, umor,
  • niska otpornost tijela na patogenu floru,
  • pretjerano znojenje
  • svrbež kože
  • ketoza
  • smanjenje oštrine vida,
  • zatajenje bubrega
  • miris acetona u urinu
  • smanjen apetit s jakom žeđi,
  • noćna hiperglikemija,
  • mučnina, povraćanje, bol u trbuhu,
  • dijabetička koma
  • poliurija.

Komplikacije dijabetesa tipa 1

Pacijenti žive s takvom dijagnozom, uz poštivanje svih medicinskih preporuka. Ako se sistematski krše i zanemaruju konzervativnim liječenjem, ozbiljne komplikacije šećerne bolesti tipa 1 koje zahtijevaju trenutne mjere hospitalizacije i oživljavanja ne mogu se isključiti. To su dvije grupe opsežnih patologija sa izraženim znakovima:

  • neuropatije, kada se pojave velike lezije u proteinima ćelija nervnog sistema,
  • angiopatija s uništenjem vaskularnih zidova, kapilara.

Ako se pojave takve ozbiljne komplikacije, pacijent se suočava sa zdravstvenim problemima poput dijabetičke retinopatije, hronične hiperglikemije, dijabetičnog čira na stopalu, retinopatije mrežnice, nefropatije, makroangiopatije, dijabetičke polineuropatije, hiperglikemije, laktacidotike i ketoacidotske kome, postinodisulinuma. Klinika bolesti zahtijeva usvajanje mjera hitne reakcije, u protivnom pacijenta čeka koma, smrt.

Dijagnoza dijabetesa

Budući da nastanku dijabetesa tipa 1 prethodi uništavanje beta ćelija pankreasa, dijabetes je moguće otkriti samo laboratorijskim putem. Prvi test je krv: normalna glukoza je 3,3 - 6,1 mmol / l, povećana stopa je znak bolesti. Laboratorijski test urina određuje aceton. Drugi važan pokazatelj je glikovani hemoglobin, čija norma ne smije prelaziti 5,6 - 7,0%. Pored toga, dolazi do uništavanja krvno-moždane barijere, što se odrazilo na rezultate laboratorijskog ispitivanja.

Provesti bilo koja laboratorijska ispitivanja više puta, s obzirom da se dijabetes tipa 1 karakterizira samo stalnim porastom šećera u krvi. Ovi će se testovi morati uzimati nekoliko mjeseci, dok se prate drugi simptomi bolesti. Test tolerancije na glukozu se ne provodi s ovom kliničkom slikom. Detaljna dijagnoza dijabetesa tipa 1 uključuje prikupljanje podataka iz anamneze za ispravnu klasifikaciju bolesti, imenovanje inzulinske terapije.

Liječenje dijabetesa tipa 1

Endokrinolog može utvrditi uzrok nastanka i faze razvoja dijabetes melitusa na koji se morate zakazati nakon posjete lokalnom terapeutu. Ovisno o stupnju unosa aminokiselina u krv, specijalista određuje optimalnu dozu inzulina, posebno intenzivnu njegu. Budući da se zanima kako liječiti dijabetes tipa 1, pacijent bi trebao znati da se taj hormon može kupiti ili nabaviti samo na recept. Osim toga, preporučuje se terapija lijekovima, odabir dijetalne hrane i hrane s niskim šećerom.

Terapija za snižavanje šećera

Subkutane injekcije inzulina biraju se pojedinačno, jer tijelo može razviti antitijela na navedeni lijek. Trajanje upotrebe takvog lijeka je cijeli život, dnevne doze su do 5 potkožnih injekcija između obroka. Vrste lijekova ovise o stupnju patološkog procesa, ispod je predstavljen detaljan popis:

  • super brzi inzulin, koji je po sastavu identičan prirodnom inzulinu,
  • kratko delujući inzulin: Actrapid, Iletin, Humulin,
  • intermedijarni inzulin
  • dugo djelujući inzulin: Monodar-Ultralong, Levemir, Lantus.
  • kombinovani lekovi.

Dijeta za dijabetičare tipa 1

Osim uzimanja lijekova, morate promijeniti i svakodnevnu prehranu. Dijetalni jelovnik dijabetičara sastoji se od jela s niskim sadržajem glukoze, jer je u protivnom vjerojatnost ponovnog ponovnog pojava osnovne bolesti. Dopuštena prehrana za dijabetes tipa 1 predviđa dvostruki unos proteinske hrane, potpuno isključivanje brzih ugljikohidrata i pružanje oslabljenog tijela vrijednim mineralima i vitaminima. Dozvoljeni obroci su sljedeći:

  • Svježe povrće
  • orasi i pasulj
  • nemasno meso i riba,
  • mliječni proizvodi, pogotovo skuta,
  • polinezasićena ulja,
  • jaja
  • povrtne supe.

Zabranjena hrana za odrasle i djecu sa dijabetesom:

  • masno meso i riba,
  • Konditorski proizvodi
  • očuvanje
  • poluproizvodi
  • začinjene začine
  • alkohol
  • gazirana pića, sokovi.

Narodni lijekovi za dijabetes tipa 1

Ako uništavanje beta ćelija gušterače napreduje, neke žene i muškarci samovoljno se obraćaju za pomoć alternativnog liječenja. Metoda je dvojbena, štoviše može razviti ozbiljne komplikacije u tijelu nakon 1-2 tjedna površinskog samo liječenja. Da biste spriječili uništavanje pod utjecajem antitijela, a pritom osigurali uklanjanje kliničkih simptoma, važne su alternativne metode koje treba koordinirati s liječnikom. Učinkovito liječenje šećerne bolesti tipa 1 narodnim lijekovima samo je pomoćno. Evo nekoliko efikasnih recepata:

  1. Kako bi smanjili ketonska tijela i stimulirali rad unutrašnjih organa, ljekari preporučuju unutar praha žeđona, koji u količini od 1 tsp. uzimati prije svakog obroka.
  2. 50 ml limunskog koncentrata kombinirati s pilećim jajetom. Ovo je pojedinačna doza za korekciju markera u krvi, koju treba uzimati 30 minuta prije obroka. Alat pomaže ako se razvije maloljetnički dijabetes, sd1, pomaže u uklanjanju poliurije.

Prevencija dijabetesa tipa 1

Kako se otočići Langerhansa gušterače ne bi uništili kod odrasle osobe i djeteta, potrebno je pravovremeno poduzimati mjere učinkovite prevencije. To se posebno odnosi na one pacijente koji su svjesni genetske predispozicije za dijabetes tipa 1. Učinkovita prevencija dijabetesa uključuje sljedeće mjere:

  • aktivan stil života
  • upravljanje stresom
  • pravilna ishrana
  • pravovremeno lečenje virusnih, zaraznih bolesti,
  • jačanje imuniteta

Pogledajte video: 18 DIJABETES (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar