Dijabetes tokom trudnoće

U ovoj fazi postoji hiperglikemija na gladovanje, često tokom dana, glukozurija i kliničke manifestacije dijabetesa.

Za razliku od odraslih, IDDM kod djece naglo napreduje: roditelji često primjećuju pojavu glavne trijade simptoma - poliranje, polidipsija i gubitak kilograma - 1-3 tjedna prije pojave dijabetičke kome, tijekom koje se dijagnosticira bolest. Od pojave prvih simptoma manifestnog dijabetesa do razvoja ketoacidoze u djece školskog uzrasta, obično prođe 2-4 tjedna, u male djece - od nekoliko sati do nekoliko dana.

Rani znakovi dijabetesa, prije razvoja "velikih" simptoma, mogu se očitovati i nekoliko mjeseci, brzi umor, vrtoglavica, loše spavanje, neispravnost, slabost. Pedijatri često sve ove manifestacije smatraju znakovima nedijagnosticirane spore infekcije ili neurotičnim stanjima. Kod neke djece se primjećuju uporni ekcemi, furunkuloza, ječam, svrbež u genitalnom području i svrbež na koži prije pojave "velikih" simptoma dijabetesa. Početne manifestacije dijabetesa kod djece mogu biti naglo razvijanje miopije ili hiperopije, bolova u nogama, grčeva u mišićima.

U velikom broju djece uočeno je otkrivanje dijabetesa pojačana privlačnost slatkišima, koja je povezana sa spontanim hipoglikemijskim stanjima, a koja često prethodi razvoju očiglednih manifestacija dijabetesa.

Hipoglikemija u početnim fazama dijabetesa očigledno je povezana s posljednjim pokušajima gušterače da normaliziraju glukozu u krvi što, u slučaju oštećenja dijela otočića Langerhansa i narušene humoralne regulacije, dovodi do ispuštanja u krv neadekvatne količine inzulina (s druge strane, može biti povezana hipersekrecija inzulina. s njegovom relativnom insuficijencijom u prethodnoj pretilosti). Pored povećane potrebe za slatkišima, mogu biti izraženije manifestacije hipoglikemije (glavobolja, blebetanje, znojenje, opća slabost, posebno na prazan stomak i nakon fizičkog napora, noćne more, nesanice, moguće nesvjestice s gubitkom svijesti i hipoglikemijskim konvulzijama).

Psihološke karakteristike rada ljekarnika
Duga desetljeća medicina je ostala privlačno područje. Konkurencija na medicinskim univerzitetima je stalno visoka. Profesije u ovom području su zaista zanimljive i, što je najvažnije.

Propisivanje vanjskih kapi za nos, provera doze
Kapi u nos sa otrovnom supstancom. 1. Rp .: Solutionis Dicaini 0,5% - 10 mlAdrenalini hydrochloridi (1: 1000) M. D. S. U nos 5 kapi 2 puta dnevno.

Patogeneza
Crijevni virusi ulaze u tijelo kroz sluznicu gornjih disajnih i probavnog trakta. U nekim slučajevima se promjene u obliku lezije događaju na mjestu infektivnog vrata.

Šta je gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes je poremećaj metabolizma ugljikohidrata povezan s trudnoćom. Bolest počinje nakon začeća i obično nestaje nakon rođenja bebe.

Gestacijski dijabetes manifestuje se hiperglikemijom. Razvijeni su posebni kriterijumi i algoritmi za dijagnozu poremećaja metabolizma glukoze tokom trudnoće.

Akušer-ginekolozi otkrivaju gestacijski dijabetes tokom rutinskih pregleda u antenatalnoj klinici. Da bi se razjasnila dijagnoza, žena će možda trebati da se konsultuje s endokrinologom.

Manifestni dijabetes - klinička slika i principi racionalnog tretmana

Tijekom trudnoće, kod žena se često pogoršavaju kronične bolesti i pojavljuju se nove ozbiljne bolesti koje zahtijevaju pažljivo praćenje i liječenje.

Mnoge buduće majke nakon uzimanja testova u krvi za nivo glukoze otkrivaju da su razvile takozvani manifestni dijabetes.

Trudnica koja se suočila s takvom dijagnozom trebala bi shvatiti što je ova bolest, koliko je opasna za plod u razvoju i koje mjere moraju biti poduzete za potpuno uklanjanje ili minimiziranje posljedica koje nastaju s ovom bolešću.

Brza referenca

Dijabetes melitus naziva se endokrino bolest, praćena kršenjem metabolizma ugljikohidrata, pri kojoj se velika količina šećera nakuplja u krvi osobe. Povišena razina glukoze postepeno počinje toksično djelovati na tijelo.

Kod progresivne bolesti pacijent ima problema sa vidom, nepravilnosti u radu bubrega, jetre, srca, lezije donjih ekstremiteta itd. U trudnica se mogu dijagnosticirati različite vrste dijabetesa.

Najčešće, trudnice koje pate od dijabetesa, poput:

  • pre gestacijske (bolest koja je identificirana kod žene prije začeća),
  • gestacijska (bolest koja se javlja tokom trudnoće i obično prođe nakon porođaja),
  • manifest (bolest koja se prvi put dijagnosticira tokom trudnoće, ali ne nestaje nakon porođaja).

Žene s identificiranim manifestnim dijabetesom trebale bi razumjeti da ih ova patologija neće napustiti nakon rođenja djeteta, već će, najvjerovatnije, napredovati dalje.

Mlade majke u riziku morat će redovno nadzirati razinu šećera u krvi, pratiti svoje zdravlje i uzimati lijekove koje je propisao ljekar.

Razina šećera u krvi kod manifestnog dijabetesa obično je mnogo veća od razine gestacijskog šećera, a rezultati testova pomažu liječniku da dijagnosticira bolest i utvrdi o kojoj vrsti bolesti je trudnica bolesna.

Poremećaji metabolizma ugljikohidrata i, kao posljedica toga, razvoj manifestne dijabetesa najčešće se javljaju pod utjecajem sljedećih faktora:

  • genetska predispozicija
  • autoimune bolesti
  • prekomjerna težina, gojaznost,
  • neuhranjenost
  • nedovoljna fizička aktivnost,
  • uzimanje snažnih lijekova
  • stariji od 40 godina
  • kvarovi unutrašnjih organa (gušterače, bubrega itd.),
  • nervna iscrpljenost itd.

Utvrđivanje tačnog uzroka dijabetesa u trudnica često je vrlo teško. Međutim, ova bolest zahtijeva pomno praćenje i pravilno liječenje.

Manifestacija dijabetesa kod trudnica očituje se kako slijedi:

  • učestalo mokrenje,
  • pojačano oticanje
  • stalna žeđ
  • suha usta
  • povećan apetit
  • gubitak svijesti
  • brzo debljanje
  • suva koža
  • razvoj zaraznih bolesti mokraćnih puteva (cistitis, uretritis itd.),
  • problema sa krvnim žilama itd.

Trudnica mora obavijestiti svog liječnika o pojavi bilo kojeg od ovih simptoma u kompleksu ili odvojeno, na osnovu pritužbi liječnik će pacijentu propisati potrebne testove kako bi potvrdio ili poništio dijagnozu manifestnog dijabetesa.

Bilo koja vrsta dijabetesa opasna je ne samo za samu trudnicu, već i za plod koji nosi.

Manifestni dijabetes u trudnoći može dovesti do posljedica kao što su:

  • prekomjerno povećanje tjelesne težine fetusa (takva posljedica može utjecati na tijek porođaja i izazvati rastrganje majčinog perineuma),
  • teške malformacije unutarnjih organa fetusa,
  • fetalna hipoksija,
  • preranog rođenja i spontanog pobačaja,
  • razvoj dijabetesa kod novorođenčadi.

Žena kojoj je kod trudnoće dijagnosticiran manifestni dijabetes trebalo bi posebno paziti na svoje zdravlje u periodu nakon porođaja.

Mlada majka mora shvatiti da prepoznata bolest neće s vremenom nestati, već će samo napredovati, negativno utječući na opće dobro organizma. Zato stručnjaci savjetuju novorođenim ženama da prođu preventivni liječnički pregled i po potrebi ugovoru sastanak s endokrinologom na savjetovanje.

Buduće majke kojima je dijagnosticiran dijabetes trebale bi pratiti razinu glukoze u krvi tijekom trudnoće.

Za to, žene mogu koristiti glukometar sa posebnim test trakama.

Uz to, trudnice moraju redovno davati krv u klinici, proći test tolerancije na glukozu i takođe izvršiti analizu na glikovani hemoglobin.

Sve ove mjere pomoći će pacijentu da prati eventualne promjene u količini šećera u krvi i da u slučaju bilo kakvog pogoršanja poduzme mjere usmjerene na sprečavanje komplikacija i negativnih posljedica po rastući fetus.

Da bi se riješila dijabetesa i njegovih simptoma, trudnica će se morati pridržavati posebne dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i baviti se laganom fizičkom aktivnošću (obično liječnici savjetuju svojim pacijentima da više hodaju, odlaze na bazen, rade jogu itd.).

Ako se nakon dvije sedmice pridržavanja takvog režima nivo glukoze ne spusti, buduća majka će morati redovno davati inzulin. U teškim slučajevima manifestnog dijabetesa žena može zahtijevati hospitalizaciju.

Tokom trudnoće trudnicama je zabranjeno uzimati tablete za snižavanje šećera zbog visokog rizika od nastanka hipoglikemije u plodu u razvoju.

Život nakon porođaja

Glavna značajka manifestnog šećerne bolesti je da s takvom bolešću, za razliku od gestacijskog dijabetesa, razina glukoze u ženskoj krvi ne opada nakon porođaja.

Mlada majka će morati stalno pratiti svoj šećer, biti promatran od strane endokrinologa i dalje se pridržavati propisane prehrane.

Žene povećane tjelesne težine definitivno moraju pokušati smršavjeti.

Mlada majka također bi trebala obavijestiti pedijatra o manifestnom dijabetesu. Dječji ljekar će uzeti u obzir ovaj faktor i posebno će pažljivo nadzirati metabolizam ugljikohidrata novorođenčeta. Ako se nakon nekog vremena žena odluči roditi drugo dijete, u fazi planiranja će morati proći kompletan pregled tijela i dobiti savjet ginekologa i endokrinologa.

Prevencija

Da bi smanjili rizike ili potpuno sprečili razvoj manifestnog dijabetesa, žena mora voditi zdrav način života i pre trudnoće i pridržavati se sledećih preporuka:

  • poštujte dijetu, ne prejedajte,
  • jesti zdravu hranu (povrće, nemasno meso, mliječne proizvode itd.),
  • minimizirajte količinu jednostavnih ugljenih hidrata u prehrani (slatkiši, gazirana pića, peciva, itd.)
  • odreći se loših navika, prestati pušiti, ne piti alkohol,
  • ne pretjerujte
  • izbegavajte stres, nervno opterećenje,
  • bavite se sportom, redovno izvodite fizičke vežbe,
  • periodično prolaze medicinske preglede i uzimaju analizu na šećer u krvi.

Srodni videozapisi

Manifestacija dijabetesa tokom trudnoće ozbiljan je problem koji se može javiti u životu žene. Da bi se mogla nositi s takvom bolešću i ne naštetiti rastućem fetusu, buduća majka mora slijediti sve upute i preporuke liječnika. Najvažnija stvar s ovom dijagnozom je da ne dopustite da bolest odskače, već pažljivo pratite vaše dobrobit.

Nema komentara

Postporođajna njega za žene s gestacijskim dijabetesom

Odmah nakon poroda, sve žene s gestacijskim dijabetes melitusom povući će se inzulin ako su ga koristile. Dok je pacijentica u porodilištu, ona je nekoliko puta kontrolirana šećerom u krvi. Obično se već u prvim danima nakon porođaja metabolizam ugljenih hidrata potpuno normalizuje. Međutim, ženu će trebati redovno posmatrati endokrinolog u mjestu prebivališta. Kako biste izbjegli dijabetes melitus tipa 2, u budućnosti će biti potrebno slijediti hipokaloričnu dijetu, smanjiti tjelesnu težinu na normalu i proširiti fizičku aktivnost.

Važno je pratiti šećer u krvi na glasu ili krivulju šećera 6-12 tjedana nakon rođenja. Planiranje sljedeće trudnoće potrebno je provesti zajedno s akušerom i endokrinologom. Dijete čija je majka patila od gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće također će vjerojatno razviti poremećaje metabolizma ugljikohidrata. Stoga pedijatra treba obavijestiti o ovoj komplikaciji trudnoće.

Kao što znate, dijabetes je bolest koja se može javiti bilo kojoj osobi, bez obzira na spol ili dob. Postoje i različite vrste ove bolesti, razlikuju se ovisno o određenim znakovima, simptomima manifestacije, složenosti tijeka kao i periodu tijekom kojeg se bolest pojavi.

Na primjer, manifestni dijabetes razvija se isključivo kod trudnica i može biti popraćen određenim simptomima koji su svojstveni tijelu pripadnika fer spola, koji je u fazi čekanja na rođenje njezine bebe.

Da biste saznali kako razlikovati vrstu dijabetesa, morate shvatiti tačno koji se simptomi pojavljuju u određenom obliku tijeka bolesti. I za to je važno u početku proučiti kakva bolest uopšte i koji su uzroci njene pojave.

Za početak, dijabetes se odnosi na bolesti koje su povezane s metaboličkim poremećajima u tijelu. Naime, to je proces značajnog metaboličkog poremećaja u ljudskom tijelu.

Glavne karakteristike bolesti su:

  • moguća hiper- ili glikoglikemija koja se postepeno razvija u hronični oblik,
  • kršenje proizvodnje inzulina u tijelu,
  • disfunkcija mnogih unutrašnjih organa,
  • oštećenje vida
  • deformitet krvnih žila i još mnogo toga.

Treba napomenuti da dijabetes utječe na rad svih unutrašnjih organa osobe. A ako ne započnete hitno liječenje, situacija će se samo pogoršati. Pogotovo kada je riječ o tijelu trudnice. U ovom slučaju ne pati samo njeno zdravlje, već i njezino nerođeno dijete.

Treba napomenuti da u Ruskoj Federaciji skoro pet posto žena ima ovu vrstu dijabetesa.

Stoga sa sigurnošću možemo reći da epidemiologija bolesti čini da ljekari ozbiljnije uzimaju ispitivanje svih trudnica na šećer. I to je prilično uočljivo, čim žena bude prijavljena na klinici, daju joj određena uputstva za pregled.

Među čitavim kompleksom testova, postoje i oni koji sugeriraju uzimanje testova, uključujući i razinu šećera u krvi.

Ali osim manifestnog dijabetesa, kod trudnica mogu postojati i druge vrste bolesti. Naime:

  1. Pregestacijski dijabetes.
  2. Gestacijski.

Ako govorimo o prvoj vrsti bolesti, onda se to dijabetes melitus razvija i prije trenutka začeća bebe. To može biti i dijabetes prvog tipa, i drugog.

Što se tiče gestacijskog dijabetesa, može biti i nekoliko vrsta. Ovisno o primijenjenoj metodologiji liječenja, razlikuju se dijabetes s nadomještanjem prehrane i kompenzirana prehrana koja se kombinira s inzulinom.

Pa, posljednja vrsta bolesti. U ovom slučaju govorimo o bolesti koja je dijagnosticirana samo tokom trudnoće žene.

U osnovi se bolest razlikuje u kliničkoj slici i obliku toka. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o trajanju bolesti, kao i o bilo kakvim komplikacijama, te, naravno, o načinu liječenja. Pretpostavimo da se u kasnijim fazama primijeti promjena stanja posuda, naravno na još gore.Pored toga, postoji značajno oštećenje vida, prisutnost arterijske hipertenzije ili retino- i neuropatija.

Uzgred, kad je riječ o arterijskoj hipertenziji, gotovo polovica trudnica, točnije šezdeset posto ukupnog broja pacijenata pati od ovog simptoma.

A s obzirom na činjenicu da postoji sličan problem i za one trudnice koje nemaju problema sa šećerom, onda će u ovom slučaju simptomi biti još izraženiji.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Jasno je da režim liječenja ovisi o stadijumu tijeka bolesti. A također i o tome da li postoje komplikacije, i naravno, činjenica koliko pažljivo ljekari prate stanje trudnice.

Pretpostavimo da svaka žena treba zapamtiti da joj je potrebno najmanje jednom u dvije sedmice da dođe na pregled kod svog opstetričara-ginekologa. Istina, takva je periodičnost potrebna u prvoj fazi trudnoće. S druge strane, učestalost posjeta liječniku morat će se povećati, u ovom periodu trudnoće liječnika je potrebno posjetiti barem jednom sedmično.

Ali osim opstetričara-ginekologa, morate posjetiti i endokrinologa. Učestalost barem jednom svake dvije sedmice, ali ako je bolest u fazi nadoknade, tada morate češće odlaziti liječniku.

Ako se žena prethodno nije žalila na probleme sa šećerom, a dijabetes je prvo otkriven tokom trudnoće, onda je zadatak ljekara da što prije smanje naknadu bolesti i pokušaju smanjiti rizik od komplikacija, kako za majku, tako i za dijete.

Važno je i vježbanje samokontrole i samog pacijenta. Svaki pacijent trebao bi shvatiti da redovito treba pratiti nivo glukoze u krvi i paziti da ne padne ili se ne bude iznad navedene norme. I naravno, morate se sjetiti da je s ovom dijagnozom moguće razvijati popratne bolesti, stoga je važno dijagnosticirati ih u ranoj fazi i pokušati ih potpuno eliminirati.

Kontrola šećera u krvi treba se provoditi svakog dana od pet do osam puta dnevno.

Što se češće vrši krvni test za sadržaj šećera u organizmu, to je lakše da će dežurni ljekar odabrati metodu terapije za kontrolu ovog fiziološkog pokazatelja.

Uz konsultaciju s dijabetologom, preporučit će najoptimalnije vrijeme za krvni test šećera u tijelu.

Ljekari preporučuju da to urade:

  • prije jela
  • sat ili dva nakon jela,
  • pre odlaska u krevet
  • i, ako postoji takva potreba, onda u tri ujutro.

Naravno, ovo su otprilike preporuke; svaka pacijentkinja treba poslušati savjete svog liječnika. Na primjer, ako smatra da je prihvatljivo kada će pacijent izmjeriti glukozu samo pet puta dnevno, tada je ta učestalost dovoljna, no ako liječnik zahtijeva strožu samokontrolu, morat ćete češće ponavljati ovaj postupak.

Najoptimalniji pokazatelji su:

  1. Glukoza pred spavanje, na prazan stomak i prije jela - 5,1 mmol po litri.
  2. Šećer sat vremena nakon obroka - 7,0 mmol po litri.

Pored glukoze, pacijent bi trebao poduzimati i druge mjere samokontrole, čiji će rezultati pomoći lekaru da zaključi da se buduća majka i njena beba dobro osjećaju. Na primjer, trebate redovito provoditi ketonuriju. A to trebate raditi svakodnevno na prazan stomak rano ujutro, i u slučaju glikemije, naime kada šećer poraste iznad 11 ili 12 mmol po litri.

Treba imati na umu da ako se aceton nalazi u trudnice na prazan stomak u mokraći, to znači da ima kršenje funkcije bubrega ili jetre koja izlučuje dušik. Ako se ovo stanje primjećuje duže vrijeme, tada pacijenta mora odmah hospitalizirati.

Također je važno redovno posjećivati ​​oftalmologa.

Ovo je potrebno kako bi se na vrijeme utvrdilo oštećenje vida i minimizirao rizik od razvoja složenih patologija vida.

Čega trebaš zapamtiti?

Uz sve gore navedene savjete, također bi svaka trudnica trebala znati kako pravilno kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Poznato je da sve trudnice koje pate od dijabetesa u prosjeku tokom trudnoće dobiju i do dvanaest kilograma. Ovo su najoptimalniji pokazatelji. Pa, ako postoje problemi s pretilošću, onda cifra ne bi smjela biti veća od sedam ili osam kilograma.

Kako bi izbjegli pretjerano brzo debljanje, ženi se preporučuju posebne vježbe. Recimo da se preporučuje puno hodati, tjedno ukupno najmanje 150 minuta. Takođe je korisno kupanje, prijem, kako u bazenu, tako i u prirodnim vodama objekata.

Važno je izbjegavati vježbe koje uzrokuju razvoj hipertenzije. I naravno, ne možete izvoditi nikakve teške fizičke vježbe da ne biste izazvali hipertoničnost maternice.

Naravno, kao i svaka druga bolest, i ova se bolest može kontrolirati. Istina, za ovo morate uvijek slušati savjete ljekara i tačno znati kako se vrši samo-nadzor.

A ako se otkrije pogoršanje zdravstvenog stanja, tada biste odmah trebali potražiti dodatni savjet svog liječnika.

Kao što je već spomenuto gore, ako se dobrobit buduće majke nadgleda pravovremeno, tada se mogu izbjeći mnoge negativne posljedice osnovne bolesti.

Zbog toga nije vrijedno reći da trudnica koja boluje od dijabetesa može imati poteškoća s rođenjem bebe. To se događa samo u situaciji ako se zdravlje majke naglo pogorša zbog nepravilnog lečenja osnovne bolesti ili zbog neblagovremene dijagnoze bolesti.

Istina, postoji jedna nijansa koja se mora uzeti u obzir. Radi se o tome da gotovo uvijek fetus majke koja boluje od dijabetesa teži više od četiri kilograma. Zbog toga se ovoj kategoriji porođajnih žena često propisuje carski rez. Ako se žena odluči roditi sama, tada će porođaj s dijabetesom pratiti ozbiljne praznine.

Uzroci pojave

Poremećaji metabolizma ugljikohidrata i, kao posljedica toga, razvoj manifestne dijabetesa najčešće se javljaju pod utjecajem sljedećih faktora:

  • genetska predispozicija
  • autoimune bolesti
  • prekomjerna težina, gojaznost,
  • neuhranjenost
  • nedovoljna fizička aktivnost,
  • uzimanje snažnih lijekova
  • stariji od 40 godina
  • kvarovi unutrašnjih organa (gušterače, bubrega itd.),
  • nervna iscrpljenost itd.

Utvrđivanje tačnog uzroka dijabetesa u trudnica često je vrlo teško. Međutim, ova bolest zahtijeva pomno praćenje i pravilno liječenje.

Manifestacija dijabetesa kod trudnica očituje se kako slijedi:

  • učestalo mokrenje,
  • pojačano oticanje
  • stalna žeđ
  • suha usta
  • povećan apetit
  • gubitak svijesti
  • brzo debljanje
  • suva koža
  • razvoj zaraznih bolesti mokraćnih puteva (cistitis, uretritis itd.),
  • problema sa krvnim žilama itd.

Moguće posljedice

Bilo koja vrsta dijabetesa opasna je ne samo za samu trudnicu, već i za plod koji nosi.

Manifestni dijabetes u trudnoći može dovesti do posljedica kao što su:

  • prekomjerno povećanje tjelesne težine fetusa (takva posljedica može utjecati na tijek porođaja i izazvati rastrganje majčinog perineuma),
  • teške malformacije unutarnjih organa fetusa,
  • fetalna hipoksija,
  • preranog rođenja i spontanog pobačaja,
  • razvoj dijabetesa kod novorođenčadi.

Žena kojoj je kod trudnoće dijagnosticiran manifestni dijabetes trebalo bi posebno paziti na svoje zdravlje u periodu nakon porođaja.

Buduće majke kojima je dijagnosticiran dijabetes trebale bi pratiti razinu glukoze u krvi tijekom trudnoće.

Za to, žene mogu koristiti glukometar sa posebnim test trakama.

Uz to, trudnice moraju redovno davati krv u klinici, proći test tolerancije na glukozu i takođe izvršiti analizu na glikovani hemoglobin.

Sve ove mjere pomoći će pacijentu da prati eventualne promjene u količini šećera u krvi i da u slučaju bilo kakvog pogoršanja poduzme mjere usmjerene na sprečavanje komplikacija i negativnih posljedica po rastući fetus.

Da bi se riješila dijabetesa i njegovih simptoma, trudnica će se morati pridržavati posebne dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i baviti se laganom fizičkom aktivnošću (obično liječnici savjetuju svojim pacijentima da više hodaju, odlaze na bazen, rade jogu itd.).

Ako se nakon dvije sedmice pridržavanja takvog režima nivo glukoze ne spusti, buduća majka će morati redovno davati inzulin. U teškim slučajevima manifestnog dijabetesa žena može zahtijevati hospitalizaciju.

Patogeneza glavnih kliničkih manifestacija dijabetesa tipa 1

Hiperglikemija, uslijed smanjene iskorištenosti glukoze u tkivima uslijed nedovoljne sekrecije inzulina, dovodi do glukozurije, jer ona prelazi razinu bubrežnog praga, pa to onemogućava potpunu reapsorpciju glukoze iz primarne mokraće u bubrežnim tubulima. Ulazak glukoze u urin uzrokuje osmotsku diurezu, koja se očituje poliurijom, često umjerenom, ne prelazeći 3-4 litre dnevno, ali ponekad dostižu 8-10 litara ili više.

Hiperosmolarnost krvi, uslijed povećane razine glikemije, kao i smanjenja volumena cirkulirajuće krvi uslijed poliurije, stimulira centar žeđi u mozgu, što se očituje polidipsijom. Ovo posljednje je kompenzacijska reakcija tijela usmjerena na vraćanje vodene ravnoteže. Uz nedostatak inzulina, glukoza za većinu ćelija postaje nedostupna, a pacijent počinje osjećati glad.

Polifagija je i vrsta kompenzatorne reakcije koja omogućava da se u određenoj mjeri poveća opskrba izvora energije tijelom i izravna njihov gubitak zbog glukozurije. Smanjenje tjelesne težine događa se kao posljedica prevladavanja kataboličkog učinka hormona kontransulina, čija se koncentracija povećava s dekompenziranim dijabetesom nad anaboličkim učinkom inzulina u uvjetima njegovog nedostatka. Gubitak anaboličkog učinka inzulina dovodi do aktiviranja lipolize, proteolize i gubitka težine. Opća dehidracija takođe doprinosi gubljenju kilograma.

Prilikom pregleda pacijenta s novo dijagnosticiranim CD-1, pažnju privlači suha koža i sluznica, smanjenje turgora kože. Često postoje gljivične bolesti, gnojne lezije na koži - akne, groznice itd. Osobita vrsta crvenila kože obraza, područje supkularnih lukova, brade - dijabetička rubeoza. Pojavljuje se uglavnom s ketozom, ketoacidozom i objašnjava se širenjem kapilara. Ponekad se ikterično obojenje kože - ksantoza - javlja uglavnom na dlanovima i stopalima. Ova pojava je uzrokovana taloženjem karotena, uglavnom u stratum corneumu, zbog funkcionalne insuficijencije jetre i povezanog kršenja pretvorbe karotena u vitamin A.

Sluznica usne šupljine usled razvoja nedostatka vitamina grupe B često postaje jarko crvena, „lakira“, u uglovima usta pojavljuju se pukotine. Kod pacijenata dijabetes melitus (SD) znatno češće od zdravih otkrivaju se parodontna bolest, stomatitis, gingivitis.

Većina pacijenata s novodijagnosticiranim dijabetesom melitusa tipa 1 pokazuje povećanje veličine jetre zbog povećanog taloženja masti u njoj - masne infiltracije jetre.

SD-1 se često razvija kod mladih, vrhunac manifestacije u djetinjstvu i adolescenciji (tablica 4). Pojava bolesti je akutna, simptomi se povećavaju u roku od nekoliko mjeseci ili dana. U slučaju kasne dijagnoze, posebno kada se bolest pojavi u djetinjstvu i adolescenciji, dolazi do brzog porasta metaboličkih poremećaja do razvoja teške ketoacidoze ili čak dijabetičke kome.

U uvjetima liječenja inzulinom, kako se metabolički poremećaji normaliziraju, mali dio pacijenata značajno povećava toleranciju na glukozu što je popraćeno smanjenjem doze primijenjenog inzulina, ponekad i do njegova otkazivanja. Tu remisiju bolesti nazivaju "medeni mjesec pacijenta s dijabetesom". Može trajati od nekoliko mjeseci do 2-3 godine. Nakon toga bolest se nastavlja kao da su poremećaji metabolizma ugljikohidrata postali trajni i pacijenti trebaju doživotno liječenje inzulinom.

Ozbiljnost bolesti

Prema težini, SD-1 dijeli se na teške (uglavnom) i umjerene oblike. Kriteriji ozbiljnosti dati su u tabeli 5. Ozbiljnost bolesti prvenstveno određuje priroda njenog tijeka - sklonost ketoacidozi, hipoglikemiji, kao i prisutnost i stadij razvoja vaskularnih komplikacija.

Za teški dijabetes melitus tipa 1 karakteristična su ponavljajuća stanja ketoacidoze, moguće su ketoacidotske i / ili hipoglikemijske kome. Takav tijek bolesti nastaje uslijed gotovo potpunog prestanka izlučivanja endogenog inzulina, i kao rezultat toga, metabolički procesi su visoko ovisni o vanjskim utjecajima - inzulinu koji se daje, prehrani, stresu i drugim situacijama.

Tabela 4. Uporedne karakteristike glavnih vrsta dijabetesa

Tabela 5. Kriteriji za procjenu težine dijabetesa

* - javlja se samo kod šećerne bolesti tipa 2 (SD-2).

Najnepovoljniji tok teškog oblika CD-1 je labilni dijabetes. Labilni tok dijabetesa je rijedak, karakteriziraju ga oštre nemotivirane promjene nivoa glikemije tijekom dana, ponovljena stanja ketoze, ketoacidoze, zajedno s čestom hipoglikemijom bez očitih razloga.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, teški oblik bolesti ukazuje se prvenstveno na izražene kasne komplikacije: pretproliferativne i proliferativne faze retinopatije, nefropatije u stadiju proteinurije i hroničnog zatajenja bubrega, sindrom dijabetičkog stopala s trofičnim poremećajima u obliku čira, gangrene, periferne neuropatije s jakim bolovima, encefalopatije itd.

Klinički tijek CD-2 karakterizira spor, postupan početak, obično bez živopisnih simptoma poremećaja metabolizma, u vezi s kojima bolest često ostaje neotkrivena duži niz godina i dijagnosticira se prvi put slučajno ili kad se obratite liječniku zbog svraba na koži, genitalnog svrbeža i dr. furunculosis, gljivične bolesti. Simptomi poput žeđi, poliurije ili nedostaju ili su blagi. Tjelesna težina se obično ne smanjuje

Šećerna bolest tipa 2dijagnosticirano u početnoj poseti lekaru već kod kasnih komplikacija: oštećenje vida, bol i / ili parestezija u nogama itd. To se obično događa 6-8 godina nakon početka bolesti.

Tok dijabetesa tipa 2 je stabilan, bez sklonosti ketoacidozi. Dobar učinak kod većine bolesnika postiže se propisivanjem samo dijeta ili dijeta u kombinaciji s oralnim lijekovima za snižavanje šećera.

Budući da se dijabetes ove vrste obično razvija kod ljudi starijih od 40 godina, opaža se njegova česta kombinacija s aterosklerozom koja ima tendenciju naglog napretka i razvoja komplikacija - infarkta miokarda, akutne cerebrovaskularne nesreće, gangrene donjih udova.

SD-2 po ozbiljnosti podijeljen je u 3 oblika: lagana, srednja i teška. Blagi oblik karakterizira sposobnost nadoknade bolesti samo prehranom ili dijetom u kombinaciji s uzimanjem jedne tablete PTSP. Vjerojatnost njegove kombinacije s ranim (pretkliničkim) stadijom angiopatije nije velika.

Za umjereni dijabetes tipična je kompenzacija metaboličkih poremećaja sa 2-3 tablete PTSP-a. Možda kombinacija s funkcionalnim stadijuma vaskularnih komplikacija.

U težim slučajevima, nadoknada se postiže kombiniranom primjenom PTSP-a i inzulina ili samo terapijom inzulinom. U ovoj se fazi primjećuju teške manifestacije vaskularnih komplikacija - može se dijagnosticirati organska faza razvoja retinopatije, nefropatije, angiopatije donjih ekstremiteta, encefalopatije, teških manifestacija neuropatije.

Stanje metabolizma ugljikohidrata kod dijabetesa karakterizira kompenzacija, subkompenzacija i dekompenzacija.

Stadij kompenzacije dijabetesa utvrđuje se u nedostatku simptoma karakterističnih za dekompenzaciju (žeđ, poliurija, slabost itd.), Normalizaciju metabolizma ugljikohidrata: natezanje normoglikemije i tokom dana nivo glikozilirani hemoglobin (HbA1C) 1 manje od 7% za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i manje od 6,5% za bolesnike s dijabetesom tipa 2.

Hiperglikemija svojstvena dekompenzaciji dijabetesa je pokretački faktor u mnogim patogenetskim mehanizmima, uključujući dislipidemiju, koji doprinose stvaranju vaskularnih komplikacija. S tim u vezi, trenutno se pored postizanja normalnih pokazatelja metabolizma ugljikohidrata, normalizacija metabolizma lipida odnosi i na kriterije za kompenzaciju dijabetesa. Kada se postigne normalan metabolizam lipida, rizik od razvoja vaskularnih komplikacija je minimalan.

Trenutno, zajedno s pokazateljima metabolizma ugljikohidrata i lipida, nivo krvnog tlaka je također povezan s kontrolnim parametrima u šećernoj bolesti. Kako se kontrolni pokazatelji pogoršavaju, povećava se i rizik od makro i mikrovaskularnih komplikacija.

Subkompenzaciju dijabetesa karakterizira odsutnost simptoma uočenih tijekom dekompenzacije i bliski normalnim pokazateljima metabolizma ugljikohidrata i lipida.

Lečenje dijabetesa tokom trudnoće

Pod utjecajem nekih vanjskih faktora (virusi Koksakija, rubeola, zaušnjaci, nitrozamini, razni egzogeni spojevi) T-limfociti stječu abnormalnu osjetljivost na različite proteine ​​otočića gušterače koji djeluju kao autoantigeni. Uz to, aktiviraju se imunokompetentne stanice, nastaje različiti citokini (IL-1, TNF), prostaglandini, dušični oksid, čiji kombinirani učinak dovodi do uništenja, smanjenja broja β-stanica i razvoja autoimunog procesa.

Patogeneza dijabetesa tipa I može se podijeliti u šest stadija, polako napredujući i prelazeći jedan u drugi.

  • Genetska predispozicija zbog prisutnosti određenih haplotipova HLA sistema klase I, II i III, kao i drugih dijabetogenih gena (IDDM 1-24).
  • Pokretanje imunoloških procesa (prisutnost u serumu krvi takvih osoba samo jedne vrste antitijela na antigene otoka pankreasa).
  • Stadij aktivnih imunoloških procesa (prisustvo 3 ili 4 vrste antitela na antigene otoka gušterače, kao i antitela na ćelije drugih endokrinih organa i tkiva).
  • Progresivno smanjenje u prvoj fazi izlučivanja inzulina, potaknuto intravenskim davanjem glukoze.
  • Klinički naglašeni ili manifestni dijabetes (hiperglikemija i drugi simptomi šećerne bolesti javljaju se sa simptomima apsolutnog nedostatka inzulina, a u gušterači se primjećuje uništavanje i smrt 85-90% β-stanica, a određivanjem inzulina i C-peptida u krvnom serumu određuje se i rezidualni izlučivanje inzulina).
  • Potpuno uništenje β ćelija.

Učinak genetskih faktora u patogenezi dijabetesa melitusa tipa II igra značajniju ulogu nego kod dijabetesa tipa I. Međutim, prisustvo genetske predispozicije za razvoj dijabetesa ne znači 100% vjerojatnost njegovog razvoja. Značajnu ulogu igra prisustvo negenetskih vanjskih faktora. Genetska predispozicija važna je za oslabljenu toleranciju na glukozu, dok u razvoju dijabetesa vodeća uloga pripada vanjskim faktorima, protiv kojih se razvija klinika.

Šećerna bolest tipa II je heterogena i poligena bolest, u patogenezu čiji je dio uključeno nekoliko genetskih i okolišnih komponenti. Geni koji određuju predispoziciju za dijabetes melitus tipa II djeluju već u embrionalnim fazama razvoja pankreasa, a također su uključeni u procese izlučivanja inzulina i metabolizma glukoze u β-stanicama, jetri i drugim tkivima. Glavni mehanizam za razvoj šećerne bolesti tipa II je razvoj inzulinske rezistencije i insuficijencija funkcije β-ćelija.

Glavni razlog sekundarne rezistencije na inzulin je toksičnost glukoze kao rezultat produljene hiperglikemije. Uz to, toksičnost glukoze potiče descentizaciju β-stanica, što se očituje pogoršanjem njihove sekretorne aktivnosti. Slobodne masne kiseline imaju inhibitorni učinak na oksidaciju glukoze i sudjeluju u održavanju i poboljšanju stanja inzulinske rezistencije. Uz to, povećanje koncentracije nezasićenih masnih kiselina i triglicerida u krvi kombinira se sa naglim povećanjem njihovog sadržaja u otočićima.

Inhibicijski učinak lipida na β-staničnu funkciju naziva se lipotoksičnost.

Kod šećerne bolesti tipa II moguće je i smanjenje broja i afiniteta inzulinskih receptora i kršenje interakcije receptora inzulina, što je popraćeno porastom kliničkih manifestacija inzulinske rezistencije. Pored receptora, poznati su brojni mehanizmi receptora koji su uključeni kako u genezu otpornosti na inzulin, tako i u mehanizme dijabetesa.

Razvoj dijabetesa tipa II može se predstaviti kao proces koji prolazi kroz sljedeće faze.

  • Prisutnost primarne inzulinske rezistencije i drugi genetski utvrđeni poremećaji koji doprinose smanjenju biološkog učinka inzulina.
  • Dobra adaptacija otočnog aparata gušterače na povećane potrebe za inzulinom praćena β-staničnom hiperplazijom.
  • Umjerena dekompenzacija otočnog aparata, koja se očituje oštećenom glikemijom na testu i poremećenom tolerancijom ugljikohidrata.
  • Teška dekompenzacija β-ćelija, praćena kliničkom manifestacijom šećerne bolesti.
  • Dekompenzacija, praćena strukturnim promjenama β-ćelija i nedostatkom lučenja inzulina, što se klinički očituje u obliku inzulina sličnog šećera dijabetesa tipa II.

Smatra se da je normalna razina glukoze u krvi do 6,1 mmol / l, glikemija nag oštećena natašte - sadržaj glukoze od 6,1 do 7,0 mmol / l, razina glukoze veće od 7,0 smatra se preliminarnom dijagnozom šećerne bolesti koja se mora potvrditi ponovno određivanje glukoze u krvi.

Klinička slika dijabetesa očituje se na dva načina. To je zbog akutnog ili hroničnog nedostatka inzulina, što zauzvrat može biti apsolutno i relativno. Akutni nedostatak inzulina uzrokuje stanje dekompenzacije ugljikohidrata i druge vrste metabolizma, praćeno klinički značajnom hiperglikemijom, glukozurijom, poliurijom, polidipsijom, gubitkom težine zbog hiperfagije, ketoacidoze, pa sve do dijabetičke kome.

Hronični nedostatak inzulina na pozadini subkompenziranog i periodično kompenziranog tijeka dijabetesa praćen je kliničkim manifestacijama koje su okarakterizirane kao „kasni dijabetički sindrom“ (dijabetička retino-, neuro- i nefropatija), a koji se temelje na dijabetičkoj mikroangiopatiji i metaboličkim poremećajima tipičnim za kronični tijek bolesti.

Dijabetes tipa I, u pravilu, manifestuje se teškim kliničkim simptomima, što odražava karakteristični nedostatak inzulina u tijelu. Pojavu bolesti karakteriziraju metabolički poremećaji koji uzrokuju kliničke znakove dekompenzacije šećerne bolesti (polidipsija, poliurija, gubitak tjelesne težine, ketoacidoza) koji se razvijaju tijekom nekoliko mjeseci ili dana.

Često se bolest prvi put manifestira dijabetičkom komom ili teškom acidozom, ali u većini slučajeva, na pozadini adekvatne inzulinske terapije, moguće je postići remisiju bolesti povlačenjem inzulina nekoliko godina. Nakon nekoliko mjeseci, a ponekad i 2-3 godine, bolest se nastavlja te je terapija inzulinom nužna tijekom života. Ovakva situacija u endokrinologiji se naziva „medeni mjesec dijabetičara“.

Njegovo trajanje ovisi o dva faktora: stupnju oštećenja p-stanica pankreasa i njegovoj sposobnosti regeneracije. Ovisno o prevladavanju jednog od ovih faktora, bolest može odmah poprimiti prirodu kliničkog dijabetesa ili će nastupiti remisija. Na trajanje remisije dodatno utječu takvi vanjski faktori kao što su učestalost i ozbiljnost istodobnih virusnih infekcija.

Kako se trajanje bolesti povećava (nakon 10-20 godina) pojavljuju se kliničke manifestacije sindroma kasnog dijabetesa u obliku retino- i neuropatije, koji sporije napreduju uz dobru kompenzaciju dijabetesa. Glavni uzrok smrti je zatajenje bubrega i, ređe, komplikacije ateroskleroze.

Klinički tijek dijabetesa tipa II karakterizira postepeni početak, bez znakova dekompenzacije. Pacijenti se često obraćaju dermatologu, ginekologu, neuropatologu zbog gljivičnih bolesti, furunkuloze, epidermofitoze, svrbeža u vagini, bolova u nogama, parodontne bolesti i oštećenja vida. Tok dijabetesa melitusa stabilan je, bez sklonosti ketoacidozi i hipoglikemijskim stanjima zbog pozadine upotrebe samo dijeta ili u kombinaciji sa oralnim lijekovima za snižavanje šećera.

Dijabetes melitus nastaje mikroangiopatijama - generaliziranom degenerativnom lezijom malih žila (kapilara, arteriola, venula). Nakon 30-40 godina pridružuje se dijabetička makroangiopatija koja pogađa žile srednjeg i velikog kalibra. Dijabetička retinopatija je posebno opasna, prati progresivno smanjenje oštrine vida, krvarenje u mrežnici i staklasto tijelo te prijeteće sljepilo. Retinopatija je zapažena kod 30-90% pacijenata.

Dijabetička nefropatija očituje se nodularnom intrakapilarnom glomerulosklerozom u 10-90% bolesnika. Ovaj sindrom karakteriziraju retinopatija, arterijska hipertenzija, proteinurija, edemi, hiperazotemija. Hronično zatajenje bubrega kod dijabetičke nefropatije razvija se ranije nego kod ostalih hroničnih bolesti bubrega - 9,5 godina od početka bolesti.

Opasna komplikacija koja se razvija kod dijabetesa je koma: ketonemička i hipoglikemijska koma. Hiperosmolarna koma razvija se kod ljudi starijih od 50 godina, pa se ne javlja kod trudnica. Hiperglikemijska stanja tokom trudnoće javljaju se rjeđe nego prije, a hipoglikemijska stanja mnogo su češća (Tabela 17.2).

Tok dijabetesa u trudnoći

Tokom trudnoće tijek dijabetesa značajno se mijenja. Postoje 3 faze ovih promjena.

  • U prvom tromjesečju trudnoće poboljšava se tok bolesti, smanjuje se nivo glukoze u krvi, povećava se osjetljivost tkiva na inzulin, što može dovesti do razvoja hipoglikemije. Stoga dozu inzulina treba smanjiti za 1/3.
  • Od 13. tjedna trudnoće tok bolesti se pogoršava, povećava se hiperglikemija, što može dovesti do ketoacidoze i prekoma. Doza inzulina mora se povećati, jer je potreba za njim povećana zbog kontra-efekta placentnih hormona. Od 32 tjedna trudnoće i prije rođenja moguće je poboljšanje tijeka dijabetesa i pojava hipoglikemije. Stoga se doza inzulina smanjuje za 20-30%. Poboljšanje je povezano s utjecajem fetalnog inzulina na majčin organizam, kao i s povećanim fetalnim unosom glukoze koja kroz majčinu krv prolazi kroz placentu.
  • Tijekom porođaja dolazi do značajnih kolebanja nivoa glukoze u krvi, hiperglikemija i acidoza mogu se razviti pod utjecajem emocionalnih utjecaja ili hipoglikemije kao rezultat fizičkog rada, umora žene. Nakon rođenja, glukoza u krvi se brzo smanjuje, a zatim postepeno raste. Maksimalno smanjenje njegove razine i s tim u vezi doza inzulina pada 2-3 dan, zatim se doza inzulina povećava, a do 7. do 10. dana postporođajnog razdoblja dostiže onu koja je bila prije trudnoće.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Tok trudnoće kod dijabetesa prati niz značajki koje su najčešće rezultat vaskularnih komplikacija kod majke i ovise o obliku bolesti i stepenu nadoknade za poremećaje metabolizma ugljikohidrata.

Kao rezultat sklerotičnih i trofičnih promjena u arteriolama i venulama maternice, ne dolazi do potpunog gestacijskog restrukturiranja endo- i miometrijskih segmenata maternične arterije. Ne postoje uvjeti za provedbu prvog i drugog vala invazije citotrofoblasta, što stvara pretpostavke za razvoj primarne placentne insuficijencije i gestoze.

Gestoza se razvija kod 30-79% žena i manifestuje se uglavnom hipertenzijom i edemima, ali teški oblici takođe nisu neuobičajeni, uključujući eklampsiju. Uz kombinaciju gestoze i dijabetičke nefropatije, opasnost za majčin život naglo se povećava, jer se može razviti uremija. Učestalost mrtvorodjenosti s gestozom je 18-46%. Za razvoj teških oblika gestoze nepovoljni prognostički znakovi su:

  • trajanje bolesti više od 10 godina,
  • labilni tok dijabetesa prije ove trudnoće,
  • prisutnost dijabetičke angioretinopatije i polineuropatije,
  • infekcije mokraćnih puteva tokom trudnoće.

Kao rezultat nedovoljne razine inzulina u krvi, smanjuju se sintetičke funkcije tijela i proizvodnja faktora koagulacije plazme, heparina i, kao rezultat, aktivnost antitrombina III, što narušava ravnotežu između tromboze i aktivnosti antitrombotskih supstanci. Kao rezultat toga, ovaj se proces očituje u povećanju potencijala koagulacije, razvoju DIC-a, što dovodi do trombotičkih komplikacija, razvoja i / ili pogoršanja FSF-a i prekida trudnoće.

Kod šećerne bolesti povećava se rizik od spontanog pobačaja, polihidramnija, malformacija fetusa, IUGR ploda, makrosomije i smrti fetusa. Stupanj rizika od komplikacija u velikoj mjeri ovisi o održavanju normalne razine glukoze u plazmi kod majke tokom trudnoće.

Malformacije su najčešći uzrok smrti kod novorođenčadi čije majke imaju dijabetes. Češće su pogođeni centralni nervni sistem, srce, kosti, gastrointestinalni trakt i mokraćovod. Uzrok oštećenja je hipoksično oštećenje tkiva žumančane vrećice tokom prvih 4-6 tjedana trudnoće zbog hiperglikemije. Najveći rizik od oštećenja neuronske cijevi (9 puta veći nego tijekom normalne trudnoće) i srca (5 puta češće).

Malformacije nespojive sa životom javljaju se u 2,6% slučajeva. Kongenitalne malformacije opažaju se 2-4 puta češće nego tijekom normalne trudnoće, a malformacije nespojive sa životom čine 40% uzroka perinatalne smrti. Čimbenici rizika za njihovu pojavu kod šećerne bolesti tipa I su loša kontrola dijabetesa prije začeća, trajanje bolesti preko 10 godina i dijabetička vaskularna patologija.

U trećem tromjesečju trudnoće može se razviti intrauterino usporavanje rasta, makrosomija i smrt ploda, što je izravno povezano s hipoksijom i acidozom zbog hiperglikemije i fetoplacentalne insuficijencije. Patogeneza makrosomije nije potpuno shvaćena. To je vjerojatno zbog prekomjernog taloženja masti u potkožnom masnoći i povećanja veličine jetre fetusa zbog hiperglikemije.

Intrauterusna retardacija rasta rjeđa je od smrti fetusa i makrosomije. Osnova patogeneze IUGR-a je placentalna insuficijencija, koja se razvija na pozadini dijabetičke mikroangiopatije.

Još jedna česta komplikacija trudnoće koja se razvija na pozadini dijabetesa je polihidramnija, koja se dijagnosticira kod 20-60% žena. Poliurija ploda i reakcija njegovog amniona kao odgovor na visoku glukozu u amnionskoj tekućini igraju ulogu u patogenezi polihidramnija. Pored toga, smanjuje se hormonska funkcija posteljice, smanjuje se utero-placentna cirkulacija, što dovodi do propadanja ploda, pada njegove vitalne aktivnosti, razvoja sindroma stresa, dijabetičke fetoppatije, višestrukih malformacija ploda i njegove intrauterine smrti.

Na pozadini šećerne bolesti dolazi do značajnih promjena lokalnog i općeg imuniteta, koji uz glukozuriju doprinose razvoju infekcija mokraćnog sustava kod 16% trudnica. Asimptomatska bakteriurija kod pacijenata sa šećernom bolešću javlja se 2-3 puta češće nego u populaciji, a klinički izražen pijelonefritis dijagnosticira se u 6%.

Kršeći mehanizme nadoknade metabolizma ugljikohidrata tijekom trudnoće, 12% žena može razviti gestacijski dijabetes. Ova vrsta šećerne bolesti javlja se kod 50-90% trudnica sa endokrinom patologijom, a u 25-50% žena s gestacijskim dijabetes melitusom, dijabetes melitus tipa II razvija se s vremenom.

Gestacijski dijabetes je kršenje tolerancije na ugljikohidrate različitog intenziteta s početkom i prvom manifestacijom tokom trudnoće. Bolest je često asimptomatska i otkriva se samo u laboratorijskim istraživanjima, najčešće nakon 24-26 tjedana trudnoće, kada je otpornost na inzulin najizraženija. Hiperglikemija otkrivena u prvom tromjesečju trudnoće najčešće ukazuje na manifestaciju istinskog šećerne bolesti koja je započela prije trudnoće.

Grupa rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa uključuje žene:

  • nasljednošću opterećenom dijabetesom
  • sa istorijama gestacijskog dijabetesa melitusa,
  • sa glukozurijom ili kliničkim simptomima dijabetesa tokom prethodne ili date trudnoće,
  • sa nivoom glukoze u krvi kapilara na glavi iznad 5,5 mmol / L ili 2 sata nakon jela više od 7,8 mmol / L,
  • gojazni
  • ako je tjelesna težina prethodnog djeteta pri rođenju veća od 4000 g,
  • s uobičajenom anamnezom pobačaja, neobjašnjivom smrću fetusa ili urođenim anomalijama njegovog razvoja,
  • sa polihidramnijima i / ili makrosomijom ploda,
  • stariji od 35 godina
  • sa arterijskom hipertenzijom,
  • istorija teške gestoze
  • s rekurentnim kolpitisom.

Pretpostavlja se da se s pretilošću smanjuje broj receptora inzulina na površini efektorskih stanica, što dovodi do smanjenja vezivanja i smanjenja učinka ovog hormona. Zbog toga, tijekom trudnoće kod pojedinaca s povećanom tjelesnom težinom, djelovanje placentnih hormona može dovesti do povećane inzulinske rezistencije i, kao rezultat, do razvoja gestacijskog dijabetesa.

Na pozadini šećerne bolesti, osobito iz drugog tromjesečja trudnoće, otkrivaju se karakteristike u razvoju i rastu ploda koje su do 24. do 26. tjedna jasno podijeljene u 3 tipične slike. Prvi karakterizira kašnjenje u razvoju fetusa i završava se rođenjem trudnoćom malog djeteta s nejasnim znakovima dijabetičke fetoppatije.

Druga klinička slika razvija se od 26. do 28. sedmice i ne razlikuje se od populacijske norme. Trudnoća se završava rađanjem srednje dobi bez izraženih znakova dijabetičke fetoppatije. Treće, počelo od 26 tjedana trudnoće, karakterizira značajan višak populacijskih normi i završava rađanjem djece s makrosomijom i teškim znakovima dijabetičke fetoppatije.

Kao rezultat toga, fetus se ne razvija normalno sa dijabetesom. U osnovi mu pogađa centralni nervni sistem, koji zaostaje u razvoju. Do povećanja trbuha u ploda dolazi zbog povećanja jetre, u kojoj se provode složeni metabolički procesi, razvijaju se ekstramedularni žarišta hematopoeze i edema. Zbog povećanog hidrofilnog tkiva opaža se oticanje prednjeg trbušnog zida i udova.

Perinatalna smrtnost od dijabetesa tipa I je 202 ‰, tipa II 47 ‰, gestacijski dijabetes 95 ‰. Uzroci povećane smrtnosti fetusa su makrosomija, hipoglikemija, urođene srčane mane, sindrom respiratornog distresa, jaka hiperbilirubinemija, hipokalcemija, policitemija. Najvažniji uzrok smrti fetusa je sindrom respiratornog zatajenja, jer je sinteza surfaktanata u plućnom tkivu poremećena na pozadini hiperinsulinemije.

Rođenje zdravog djeteta u velikoj mjeri ovisi o pravilnom funkcioniranju mehanizama koji odmah pokreću porođaj, a zatim omogućuju spontani porođaj. Teške i kasne komplikacije dijabetesa, polihidramnija, gestoza i urogenitalnih infekcija su glavni uzroci prijevremenog porođaja u trudnica sa dijabetesom.

Njihova učestalost ovisi o vrsti dijabetesa i kreće se od 25 do 60%. Učestalost prevremenog porođaja kod pacijenata s dijabetesom tipa I je 60%, pravovremeni spontani porođaj razvije se samo u 23% žena. U otprilike 20% slučajeva porođaj se brzo vrši zbog akutnog razvoja polihidramnija i kritičnog stanja fetusa.

Najčešća komplikacija rađanja u bolesnika sa šećernom bolešću je prenatalni iscjedak amnionske tekućine, čija učestalost doseže 40%, što je u većini slučajeva uzrokovano prisutnošću urogenitalne infekcije i promjenama amnionske membrane. Kao posljedica izraženih metaboličkih poremećaja, tkivne hipoksije i patologije funkcioniranja živčanog sustava, u 30% slučajeva javlja se slabost porođaja.

Kriterijumi za dijagnozu bolesti

  • normalna tolerancija na glukozu 2 sata nakon vježbanja, karakterizirana je nivoom glikemije manjom od 7,8 mmol / l,
  • oslabljena tolerancija na glukozu pokazuje se povećanjem koncentracije glukoze u plazmi 2 sata nakon punjenja glukoze na 7,8 mmol / l ili više, ali ispod 11,1 mmol / l,
  • može se utvrditi preliminarna dijagnoza dijabetesa s sadržajem glukoze u krvnoj plazmi većoj od 11,1 mmol / l 2 sata nakon punjenja glukozom.

Dakle, dijagnoza dijabetesa može se postaviti povećanjem nivoa glukoze u plazmi nakon više od 7,0 mmol / L, a kapilarne krvi više od 6,1 mmol / L.

Ovisno o razini glukoze u krvi razlikuju se 3 stupnja šećerne bolesti.

  • I stepen (blag): hiperglikemija na glavi manja od 7,7 mmol / l, bez znakova ketoze, normalizacija nivoa glukoze u krvi ne može se postići jednom dijetom.
  • II stepen (srednji): hiperglikemija na testu manja od 12,7 mmol / l, nema znakova ketoze, za normalizaciju nivoa glukoze u krvi potrebno je koristiti inzulin u dozama koje ne prelaze 60 PIECES / dan.
  • III stupanj (ozbiljan): potrebna je hiperglikemija nata veća od 12,7 mmol / l, izražena ketoacidoza, mikroangiopatija, za normalizaciju nivoa glukoze u krvi, doze inzulina veće od 60 jedinica / dan.

Šećerna bolest tipa I je obično umjerena i teška, a dijabetes melitus tipa II je blag ili umjeren.

S obzirom na terapiju inzulinom, kriteriji za kompenzaciju za sve vrste dijabetesa su:

  • glikemija na glavi manja od 5,3 mmol / l,
  • glikemija 1 sat nakon jela manje od 7,8 mmol / l,
  • glikemija 2 sata nakon jela manje od 6,7 mmol / L.

Dodatni pokazatelj koji se može koristiti za dijagnosticiranje dijabetesa je nivo glikoziliranog (glikoliranog) hemoglobina. Normalno ne prelazi 6-7% ukupne količine hemoglobina u krvi, a s dijabetesom često prelazi 10%. Glikozilirani hemoglobin omogućava vam da procijenite nivo glukoze u krvi u posljednjih 1,5-2 mjeseci, jer je upravo taj vremenski period potreban za glikaciju hemoglobina u postojećim i formiranim crvenim krvnim ćelijama. Međutim, tokom trudnoće ovaj pokazatelj nije pouzdan zbog smanjenja razine glukoze u krvi i smanjenja životnog vijeka crvenih krvnih zrnaca.

Pored krvne pretrage, test urina može se koristiti i za dijagnosticiranje dijabetesa. U urinu zdrave osobe nema glukoze, a glukozurija se pojavljuje tek kada razina glukoze u krvi pređe 8,8–9,9 mmol / L. Međutim tijekom trudnoće glukozurija se može pojaviti kao rezultat promjena filtracijske funkcije bubrega. Glukozurija je dovoljno česta i za vrijeme trudnoće nema veliku dijagnostičku vrijednost.

Jedan od testova adekvatnosti liječenja je utvrđivanje nivoa C-peptida u krvnom serumu pacijenata, jer nam ovaj pokazatelj omogućava procjenu količine endogenog inzulina. Mjerenjem količine C-peptida može se utvrditi u kojoj je mjeri egzogeni inzulin potisnut funkciju gušterače. U bolesnika sa šećernom bolešću nivo C-peptida prije i nakon vježbanja ukazuje na stupanj otpornosti ili osjetljivosti na inzulin.

Dijagnoza se temelji na simptomima gestacijskog dijabetesa i laboratorijskim nalazima. Norma je prepoznala vrijednost šećera u krvi na brzinu do 5,1 mM / L. Ako šećer u krvi iz vene odgovara između 5,1 i 7,0 mM / L, liječnici će rezultate protumačiti kao gestacijski dijabetes. U slučaju da je rezultat veći od 7,0 mM / L, tada se postavlja dijagnoza manifestnog dijabetesa.

Prvo ispitivanje šećera u krvi na testu propisuje se svim trudnicama u trenutku prijave kod akušera. Krv se obično dariva u periodu od 8-10 nedelja. Ako žena ima faktore rizika, tada joj se odmah daje oralni test tolerancije na glukozu („šećerna krivulja“).

U ostalim slučajevima test se planira u periodu od 22 do 24 nedelje. Postom se glukoza u krvi provjerava ne samo u prvom tromjesečju, već i u drugom i trećem (barem jednom).

Kada žena ima gestacijski dijabetes? Kriterijum za postavljanje ove dijagnoze je šećer na glavi iznad 5,1, ali ispod 7,0 mM / L. Ako je glukoza u krvi ujutro ispod 5,1 mM / L, tada žena ima normalan metabolizam. Ako je glukoza viša od 7,0 mM / L, tada je metabolizam ozbiljno poremećen i vjerojatna je manifestacija dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 tijekom trudnoće.

Šećer u krvi tijekom dana nakon obroka trudnice mjeri se kada se sumnja na dijabetes. Norma se smatra nivoom glikemije do 7,8 mmol / L. Sumnja se na manifestni dijabetes kod koncentracije glukoze u krvi veće od 11 mM / L. Gestacijska bolest dijagnosticira se sa srednjim vrijednostima - većim od 7,8 mmol / l, ali manjim od 11,0 mmol / l.

Dijabetes melitus u trudnice može se potvrditi i određivanjem glikoziranog hemoglobina. Normalni rezultat je HbA1c do 6%, gestacijski dijabetes - 6-6,5%, manifestni - više od 6,5%.

Prema „krivulji šećera“, gestacijski dijabetes dijagnosticira se u periodu do 30–32 nedelje. Kasnije je ovaj test nepoželjan.

Studija je planirana za jutarnje sate. Žena dolazi u laboratoriju na prazan stomak. Prvo joj uzimaju prvi uzorak venske krvi. Potom dajte piću slatku vodu (75 grama bezvodne glukoze). Sledeći uzorci glikemije uzimaju se nakon 60 i 120 minuta.

Gestacijski dijabetes dijagnosticira se rezultatima posta 5,1–7,0 mM / L, nakon sat vremena - 10–11,0 mM / L, nakon 2 sata - 8,5–11,0 mM / L.

Ako su vrijednosti uzoraka niže, tada žena nema kršenja metabolizma ugljikohidrata. A ako je glikemija gornjih granica, tada je trudnica vjerojatno manifestirala dijabetes tipa 1 ili 2.

Svaka žena se može suočiti s metaboličkim poremećajima tokom trudnoće. Ali oni s faktorima rizika izloženi su većem riziku.

  • gojaznost
  • nagli debljanje tokom trudnoće,
  • stariji od 30 godina
  • bliski rođaci s dijabetesom,
  • polihidramioni prema ultrazvuku,
  • veliki plod prema ultrazvuku,
  • rođenje ranije velikog djeteta (više od 4-4.5 kg) ili mrtvorođenje,
  • gestacijski dijabetes u prošloj trudnoći.

Gestacijski dijabetes - dijeta, simptomi

Prehrana kod trudnica treba biti redovna i frakcijska. Tokom dana, hranu morate pojesti 4-6 puta u malim obrocima. Važno je isključiti sve slatko, odnosno jednostavne ugljene hidrate: saharozu, glukozu, fruktozu. Ove supstance brzo povećavaju šećer u krvi. Od proizvoda, jednostavni ugljikohidrati se nalaze u velikim količinama u svim konditorskim proizvodima. Dijeta kod gestacijskog dijabetesa uključuje odbacivanje meda, voćnih sokova, banana, grožđa, suhog voća i svih slatkih proizvoda. Osim ugljikohidrata, masti, prvenstveno životinjskog porijekla, ograničene su i u ishrani. Masnoće su vrlo bogate kalorijama, što znači da utječu na povećanje tjelesne težine.

Osnova prehrane za gestacijski dijabetes trebalo bi biti povrće, žitarice, mliječni proizvodi s malo masti, meso i riblji proizvodi. Hljeb treba ograničiti na 50 grama dnevno. Prednost treba dati sortama s dodatkom mekinja ili od integralnog brašna. Riža, tjestenina, kašika bolje se koriste rijetko. Preporučljivo je jesti krumpir kuhan, pirjan, ali ne pržen.

I jetra, i mišići i masno tkivo postaju manje osjetljivi na hormon pankreasa - inzulin. U nepovoljnim uvjetima, to može dovesti do povećanja šećera u krvi i razvoja dijabetesa. Dijabetes u trudnica otkriva se pregledom u antenatalnoj klinici. Za analizu do 24 nedelje uzima se venska krv (određuje se šećer ili glikovani hemoglobin), a kasnije se vrši „šećerna krivulja“.

Donedavno je svaki prvi otkriveni porast šećera u krvi tijekom trudnoće smatrao gestacijskim dijabetesom.

Trenutno postoji ruski nacionalni konsenzus "Gestacijski dijabetes melitus: dijagnoza, liječenje, postporođajno praćenje". Ovaj dokument je vodič za sve ljekare, uključujući endokrinologe i akušer-ginekologe. Prema ovom vodiču, žena tokom trudnoće može imati i gestacijski dijabetes, kao i manifestni dijabetes.

Gestacijski dijabetes melitus može se smatrati privremenim stanjem i očekuje se da će se poboljšati nakon rođenja bebe. Stoga se dijagnoza gestacijskog dijabetesa smatra povoljnijom. Ipak, čak i neznatno povišenje šećera u krvi tijekom trudnoće opasno je za ženu i plod. U djece čije majke nisu dobile dovoljno liječenja, mogu se razviti oštećenja na unutrašnjim organima, a urođena težina veća od 4 kg također se smatra vrlo karakterističnom. Veliki plod je na velikom riziku kod porođaja. Za ženu gestacijski dijabetes može biti prethodnik ozbiljnih budućih poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Možete smanjiti šećer tijekom GDM-a primjenom dijeta br. 9, ona nije toliko složena i stroga, već, naprotiv, ukusna i pravilna. Suština prehrane kod dijabetesa je potpuno isključivanje brzo i lako probavljivih ugljikohidrata iz prehrane, prehrana bi trebala biti potpuna i frakcijska (svaka 2-3 sata), jer se ne smiju dopustiti dugačke izgladnjivanja. Slijede kliničke smjernice u vezi s prehranom za GDM.

  • šećer
  • kaša
  • džem
  • slatkiši u obliku čokolade, slatkiši,
  • dušo
  • sladoled
  • pečenje (pečenje),
  • čuvajte sokove i nektare,
  • soda
  • brza hrana
  • datumi
  • grožđice
  • smokve
  • banane
  • grožđe
  • dinja.

  • pirinča
  • tjestenina od durum pšenice,
  • puter
  • Nejestivi proizvodi
  • jaja (3-4 kom nedeljno),
  • kobasica.

  • žitarice (zob, proso, heljda, ječam, ječam, kukuruz),
  • mahunarke (slanutak, pasulj, grašak, pasulj, soja),
  • sve voće (osim banana, grožđa i dinje),
  • skuti sir bez masnoće,
  • nemasna pavlaka,
  • sir
  • meso (piletina, zec, ćuretina, govedina),
  • svo povrće (osim mrkve, repe, krompira - u ograničenim količinama),
  • smeđi hljeb.

Pogledajte video: Kako se razvija fetus tokom trudnoće kod žena koje imaju dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar