Šta učiniti ako dijete razvije acetonemski sindrom? Razlozi i preporuke za lečenje

Acetonemski sindrom u djece

Keto grupa

Acetonemski sindrom u djece (ketotska hipoglikemija iz djetinjstva, nedijabetička ketoacidoza, sindrom cikličkog acetonemičkog povraćanja, acetonemičko povraćanje) - skup simptoma uslijed povećanja koncentracije ketonskih tijela u krvnoj plazmi - patološko stanje koje se javlja uglavnom u djetinjstvu, a očituje se stereotipnim ponavljanim epizodama povraćanja, naizmjeničnim razdobljima potpunog blagostanja. Postoje primarni (idiopatski) - razvija se kao rezultat grešaka u prehrani (duge gladne pauze) i sekundarni (protiv somatskih, zaraznih, endokrinih bolesti, lezija i tumora centralnog nervnog sistema) acetonemski sindrom.

Klasifikacija

Primarni acetonemski sindrom javlja se kod 4 ... 6% djece u dobi od 1 do 12 ... 13 godina. Češći je među djevojčicama (omjer djevojčice / dječaci je 11/9). Prosječna starost manifestacije sindroma cikličnog acetonemičkog povraćanja je 5,2 godine. Vrlo često (u gotovo 90% slučajeva) tok kriza se pogoršava razvojem opetovanog neumornog povraćanja, što je definisano kao acetonemski. Otprilike 50% pacijenata zahtijeva olakšanje acetonske krize kroz intravenske tekućine.

Podaci o prevalenciji sekundarnog acetonemičkog sindroma ne postoje kako kod domaćih tako i kod stranih specijalaca. književnosti.

Uređivanje klasifikacije |Opće informacije

Acetonemski sindrom (sindrom cikličnog acetonemičkog povraćanja, nedijabetička ketoacidoza) je patološko stanje praćeno povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (aceton, b-hidroksi-maslačna kiselina, acetooctena kiselina), koji nastaju usled poremećaja metabolizma aminokiselina i masti. Kaže se da je acetonemski sindrom u djece u slučaju ponavljajućih acetonskih kriza.

U pedijatriji postoje primarni (idiopatski) acetonemički sindrom koji je nezavisna patologija, i sekundarni acetonemički sindrom, prateći tok niza bolesti. Oko 5% djece u dobi od 1 godine do 12-13 godina sklono je razvoju primarnog acetonemičkog sindroma, omjer djevojčica i dječaka iznosi 11: 9.

Sekundarna hiperketonemija može se pojaviti kod dekompenzirane dijabetes melitusa kod djece, inzulinske hipoglikemije, hiperinzulinizma, tirotoksikoze, Itsenko-Cushingove bolesti, glikogene bolesti, ozljede glave, tumora mozga na turskom sedlu, toksičnog oštećenja jetre, infektivne toksikoze, hemolitičke anemije, leukemije, leukemije, uslovi. Budući da je tijek i prognoza sekundarnog acetonemičkog sindroma određena osnovnom bolešću, u nastavku ćemo se usredotočiti na primarnu nedijabetičku ketoacidozu.

Razvoj acetonemičkog sindroma zasnovan je na apsolutnoj ili relativnoj insuficijenciji ugljenih hidrata u detetovoj ishrani ili na prevladavanju masnih kiselina i ketogenih aminokiselina. Razvoj acetonemičkog sindroma doprinosi nedostatku jetrenih enzima koji su uključeni u oksidativne procese. Uz to, karakteristike metabolizma kod djece su takve da dolazi do smanjenja ketolize, procesa iskorištavanja ketonskih tijela.

Sa apsolutnim ili relativnim manjkom ugljenih hidrata, energetske potrebe organizma nadoknađuju se pojačanom lipolizom i stvaranjem viška slobodnih masnih kiselina. U uvjetima normalnog metabolizma u jetri slobodne masne kiseline pretvaraju se u metabolit acetil koenzim A, koji je potom uključen u resintezu masnih kiselina i stvaranje kolesterola. Samo mali dio acetil koenzima A troši se na stvaranje ketonskih tijela.

Uz pojačanu lipolizu, količina acetil koenzima A je preterana, a aktivnost enzima koji aktiviraju stvaranje masnih kiselina i holesterola je nedovoljna. Zbog toga se upotreba acetilnog koenzima A javlja uglavnom ketolizom.

Veliki broj ketonskih tela (aceton, b-hidroksi-maslačna kiselina, sirćetna octena kiselina) izaziva kršenje ravnoteže kiselina-baza i vode-elektrolita, ima toksični učinak na centralni nervni sistem i gastrointestinalni trakt, što se odražava na kliniku acetonskog sindroma.

Psihoemocionalni stresovi, intoksikacije, bol, insolacija, infekcije (akutne respiratorne virusne infekcije, gastroenteritis, pneumonija, neuroinfekcija) mogu biti faktori koji izazivaju acetonemički sindrom. Važnu ulogu u razvoju acetonemičkog sindroma igraju prehrambeni faktori - gladovanje, prejedanje, prekomjerna konzumacija proteinske i masne hrane s nedostatkom ugljikohidrata. Acetonemski sindrom kod novorođenčadi obično je povezan s kasnom toksikozom - nefropatijom, koja se pojavila kod trudnice.

Simptomi acetonemičkog sindroma

Acetonemski sindrom često se nalazi kod djece s ustavnim abnormalnostima (neuro-artritična dijateza). Takvu djecu odlikuje pojačana ekscitabilnost i brza iscrpljenost nervnog sistema, imaju tanku tjelesnost, često su previše stidljiva, pate od neuroze i nemirnog sna. Istovremeno dijete s neuro-artritičnom anomalijom ustava brže razvija govor, pamćenje i druge kognitivne procese od svojih vršnjaka. Djeca s neuro-artritičnom dijatezom sklona su poremećenom metabolizmu purina i mokraćne kiseline, stoga su u odrasloj dobi sklona razvoju urolitijaze, gihta, artritisa, glomerulonefritisa, gojaznosti, dijabetesa tipa 2.

Tipične manifestacije aceton sindroma su acetonske krize. Slične krize s acetonemičkim sindromom mogu se razviti iznenada ili nakon prekursora (tzv. Aura): letargija ili uznemirenost, nedostatak apetita, mučnina, glavobolja slična migreni itd.

Za tipičnu kliniku acetonemičke krize karakterizira opetovano ili neumorno povraćanje, koje se javlja pri pokušaju nahrane ili pijenja djeteta. Na pozadini povraćanja s acetonemičkim sindromom brzo se razvijaju znakovi intoksikacije i dehidratacije (mišićna hipotenzija, adinamija, blijeda koža rumenilo).

Motorno uzbuđenje i anksioznost djeteta zamjenjuju pospanost i slabost, sa teškim potekom acetonemičkog sindroma, mogući su meningealni simptomi i konvulzije. Groznica (37.5-38.5 ° C), spastični trbušni bolovi, proliv ili zadržavanje stolice su karakteristični. Iz dječjih usta, iz kože, urina i povraćanja izbija miris acetona.

Prvi napadi acetonemičkog sindroma obično se javljaju u dobi od 2-3 godine, učestaliji su do 7. godine i potpuno nestaju u dobi od 12-13 godina.

Dijagnoza acetonemičkog sindroma

Prepoznavanje acetonemičkog sindroma olakšano je proučavanjem anamneze i pritužbi, kliničkim simptomima i laboratorijskim rezultatima. Obavezno napravite razliku između primarnog i sekundarnog acetonemičkog sindroma.

Objektivnim pregledom djeteta s acetonemičkim sindromom za vrijeme krize otkriva se slabljenje srčanih zvukova, tahikardija, aritmija, suha koža i sluznica, smanjenje kožnog turgora, smanjenje stvaranja suza, tahipneja, hepatomegalija i smanjenje diureze.

Klinički test krvi za acetonemski sindrom karakteriše leukocitoza, neutrofilija, ubrzani ESR, opšti test urina - ketonurija različitog stepena (od + do ++++). U biokemijskom testu krvi može se primjetiti hiponatremija (s gubitkom izvanstanične tekućine) ili hipernatremija (s gubitkom unutarćelijske tekućine), hiper- ili hipokalemija, povećani nivo uree i mokraćne kiseline, normalna ili umjerena hipoglikemija.

Diferencijalna dijagnoza primarnog acetonemičkog sindroma provodi se sa sekundarnom ketoacidozom, akutnim abdomenom (upala slijepog crijeva u djece, peritonitis), neurohirurškom patologijom (meningitis, encefalitis, edemom cerebralnog sustava), trovanjem i crijevnim infekcijama. S tim u vezi, dijete treba dodatno konzultirati pedijatrijski endokrinolog, specijalista pedijatrijske zarazne bolesti, pedijatrijski gastroenterolog.

Lečenje acetonemskih sindroma

Glavna područja liječenja acetonemičkim sindromom su ublažavanje kriza i terapija održavanja u interktalnim razdobljima, čiji je cilj smanjenje broja pogoršanja.

S acetonemičkim krizama indicirana je hospitalizacija djeteta. Dijetalna korekcija se vrši: masti su strogo ograničene, preporučuju se probavljivi ugljikohidrati i obilno frakcijsko piće. Preporučljivo je postaviti klistir za čišćenje otopinom natrijevog bikarbonata koji neutralizira dio ketonskih tijela koji ulaze u crijeva. Oralna rehidracija s acetonemičkim sindromom provodi se alkalnom mineralnom vodom i kombiniranim otopinama. S ozbiljnom dehidracijom provodi se infuzijska terapija - intravenozno ukapavanje 5% glukoze, fizioloških otopina. Simptomatska terapija uključuje uvođenje antiemetičkih lijekova, antispazmodika, sedativa. Uz pravilno liječenje, simptomi acetonemijske krize umiru već od 2-5 dana.

U interictalnim razdobljima, dijete s acetonemičkim sindromom prati pedijatar. Neophodno je organizirati pravilnu prehranu (biljno-mliječna prehrana, ograničenje hrane bogate mastima), sprečavanje zaraznih bolesti i psiho-emocionalnih preopterećenja, vode i postupke temperiranja (kupke, kontrastni tuševi, tuče, obrube), adekvatan san i boravak na svježem zraku.

Djetetu s acetonemičkim sindromom prikazani su preventivni tečajevi multivitamina, hepatoprotektora, enzima, sedativna terapija, masaža, kontrola koprograma. Za kontrolu acetona u urinu, preporučuje se nezavisno ispitivanje urina na sadržaj ketonskih tijela pomoću dijagnostičkih test traka.

Djeca s acetonemičkim sindromom trebaju biti registrirana kod pedijatrijskog endokrinologa, godišnje podvrgavaju se ispitivanju glukoze u krvi, ultrazvuku bubrega i ultrazvuku trbušne šupljine.

Šta je ovo

Acetonemski sindrom je stanje koje se javlja kada su metabolički procesi u djetetovom tijelu poremećeni, svojevrsni kvar u metaboličkim procesima. U ovom slučaju se ne otkriju nepravilnosti organa, poremećaji u njihovoj samoj strukturi, nije regulirano samo funkcioniranje, na primjer, gušterače i jetre.

Ovaj sam sindrom jedna je od manifestacija takozvane neuro-artritičke anomalije ustava (neuro-artritična dijateza stari je naziv za isto stanje). To je određeni skup osobina karaktera u kombinaciji sa specifičnim radom unutrašnjih organa i nervnog sistema djeteta.

Uzroci pojave

Češće se acetonemski sindrom javlja kod djece, ali se javlja i kod odraslih. Njeni razlozi uključuju:

  • bolest bubrega - posebno zatajenje bubrega,
  • manjak probavnih enzima - nasledni ili stečeni,
  • kongenitalni ili stečeni poremećaji endokrinog sistema,
  • dijateza - neurogena i artritična,
  • diskinezija žučnih kanala.

U dojenčadi ovo stanje može biti posljedica kasne gestoze trudnice ili nefropatije.

Spoljni faktori koji izazivaju acetonski sindrom:

  • post, posebno dug,
  • infekcije
  • toksični efekti - uključujući intoksikaciju tokom bolesti,
  • probavni poremećaji izazvani zbog neuhranjenosti,
  • nefropatija.

U odraslih je najčešće nakupljanje ketonskih tijela uzrokovano dijabetesom. Manjak inzulina blokira ulazak glukoze u ćelije organskih sistema, koji se nakupljaju u tijelu.

Acetonemski sindrom često se nalazi kod djece s ustavnim abnormalnostima (neuro-artritična dijateza). Takvu djecu odlikuje pojačana ekscitabilnost i brza iscrpljenost nervnog sistema, imaju tanku tjelesnost, često su previše stidljiva, pate od neuroze i nemirnog sna.

Istovremeno dijete s neuro-artritičnom anomalijom ustava brže razvija govor, pamćenje i druge kognitivne procese od svojih vršnjaka. Djeca s neuro-artritičnom dijatezom sklona su poremećenom metabolizmu purina i mokraćne kiseline, stoga su u odrasloj dobi sklona razvoju urolitijaze, gihta, artritisa, glomerulonefritisa, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Simptomi acetonemičkog sindroma:

  1. Dijete miriše na aceton iz usta. Isti miris dolazi iz bebine kože i mokraće.
  2. Dehidracija i intoksikacija, blijeda koža, pojava nezdravog rumenila.
  3. Prisutnost povraćanja, koja se može javiti više od 3-4 puta, posebno kada pokušavate popiti ili pojesti nešto. Povraćanje se može pojaviti prvih 1-5 dana.
  4. Pogoršanje srčanih zvukova, aritmije i tahikardije.
  5. Nedostatak apetita.
  6. Porast telesne temperature (obično do 37.50S-38.50S).
  7. Jednom kada je kriza počela, dijete je uznemireno i uznemireno, nakon čega postaje letargično, pospano i slabo. Izuzetno rijetko, ali mogu se javiti grčevi.
  8. U trbuhu se primjećuju grčevi od bolova, zadržavanje stolice, mučnina (spastički trbušni sindrom).

Često se simptomi acetonemičkog sindroma javljaju kod neuhranjenosti - mala količina ugljikohidrata u prehrani i prevladavanje ketogenih i masnih aminokiselina u njemu. Djeca imaju ubrzani metabolizam, a probavni sustav još uvijek nije dovoljno prilagođen, kao rezultat toga dolazi do smanjenja ketolize - proces iskorištavanja ketonskih tijela se usporava.

Dijagnoza sindroma

Roditelji sami mogu provesti brzu dijagnostiku kako bi se utvrdio aceton u urinu - posebne dijagnostičke trake koje se prodaju u ljekarni mogu pomoći. Potrebno ih je spustiti u dio urina i pomoću posebne skale odrediti nivo acetona.

U laboratorijskoj analizi, u kliničkoj analizi urina, prisustvo ketona se određuje od "jedan plus" (+) do "četiri plusa" (++++). Lagani napadi - nivo ketona na + ili ++, tada se dijete može liječiti kod kuće. "Tri plusea" odgovaraju povećanju nivoa ketonskih tela u krvi 400 puta, a četiri - 600 puta. U tim je slučajevima potrebna hospitalizacija - takva količina acetona je opasna za razvoj kome i oštećenje mozga. Liječnik svakako mora odrediti prirodu acetonovog sindroma: bilo da je primarni ili sekundarni - razvijen, na primjer, kao komplikacija dijabetesa.

Na međunarodnom pedijatrijskom konsenzusu 1994. godine ljekari su odredili posebne kriterije za postavljanje takve dijagnoze, dijele ih na osnovne i dodatne.

  • povraćanje se ponavlja epizodno, u udarima različitog intenziteta,
  • između napada postoje intervali normalnog stanja bebe,
  • trajanje krize kreće se od nekoliko sati do 2-5 dana,
  • negativni laboratorijski, radiološki i endoskopski rezultati ispitivanja koji potvrđuju uzrok povraćanja, kao manifestacija patologije probavnog trakta.

Dodatni kriterijumi uključuju:

  • epizode povraćanja karakteristične su i stereotipne, sljedeće epizode po vremenu, intenzitetu i trajanju slične su prethodnim, a sami napadi se mogu spontano završiti.
  • Napadi povraćanja prate mučninu, bolove u stomaku, glavobolju i slabost, fotofobiju i letargiju deteta.

Dijagnoza se postavlja i uz isključenje dijabetičke ketoacidoze (komplikacije dijabetesa), akutne gastrointestinalne patologije - peritonitisa, upala slijepog crijeva. Također su isključene neurohirurške patologije (meningitis, encefalitis, cerebralni edem), zarazne patologije i trovanja.

Kako lečiti acetonemski sindrom

S razvojem acetonske krize dijete se mora hospitalizirati. Izvršite korekciju prehrane: preporučuje se konzumiranje lako probavljivih ugljikohidrata, strogo ograničite masnu hranu, osiguravate frakcijsko pijenje u velikim količinama. Dobar je učinak klistišta za čišćenje natrij bikarbonatom čija je otopina u stanju neutralizirati dio ketonskih tijela koji ulaze u crijeva. Prikazana je oralna rehidratacija kombiniranim otopinama (orsol, rehidron itd.), Kao i alkalnom mineralnom vodom.

Glavni pravci liječenja nedijabetičke ketoacidoze kod djece:

1) Dijeta (obogaćena tekućinom i lako dostupnim ugljikohidratima s ograničenom količinom masti) propisana je svim pacijentima.

2) Imenovanje prokinetike (motilijuma, metoklopramida), enzima i kofaktora metabolizma ugljikohidrata (tiamin, kokarboksilaza, piridoksin) doprinosi ranijoj obnovi tolerancije na hranu i normalizaciji metabolizma masti i ugljikohidrata.

3) infuzijska terapija:

  • brzo uklanja dehidraciju (manjak vanćelijske tečnosti), poboljšava perfuziju i mikrocirkulaciju,
  • sadrži alkalizirajuća sredstva, ubrzava oporavak bikarbonata iz plazme (normalizira acidobaznu ravnotežu),
  • sadrži dovoljnu količinu lako dostupnih ugljikohidrata koji se metaboliziraju na različite načine, uključujući one neovisne o inzulinu,

4) Etiotropna terapija (antibiotici i antivirusni lijekovi) propisana je prema indikacijama.

U slučajevima blage ketoze (acetonurija do ++), koja nije praćena značajnom dehidracijom, vodno-elektrolitnim poremećajima i neumoljivim povraćanjem, indicirana je dijetalna terapija i oralna rehidratacija u kombinaciji sa imenovanjem prokinetike u dozama povezanim s dobi i etiotropnom terapijom osnovne bolesti.

U liječenju acetonemičkog sindroma glavne metode su one koje su usmjerene na borbu protiv kriza. Potporni tretman koji pomaže u smanjenju egzacerbacija je vrlo važan.

Infuzijska terapija

Indikacije za imenovanje infuzione terapije:

  1. Uporno povraćanje koje se višekratno ne prestaje nakon upotrebe prokinetike,
  2. Prisutnost poremećaja hemodinamike i mikrocirkulacije,
  3. Znakovi oslabljene svijesti (stupor, koma),
  4. Prisutnost umjerene (do 10% tjelesne težine) i teške (do 15% tjelesne težine) dehidratacije,
  5. Prisutnost dekompenzirane metaboličke ketoacidoze s povećanim anionskim intervalom,
  6. Prisutnost anatomskih i funkcionalnih poteškoća za oralnu rehidrataciju (anomalije u razvoju kostura lica i usne šupljine), neurološki poremećaji (bulbar i pseudobulbar).

Prije početka infuzione terapije potrebno je osigurati pouzdan venski pristup (po mogućnosti periferni), odrediti hemodinamiku, acidobaznu ravnotežu i vodno-elektrolitnu ravnotežu.

Prehrambene preporuke

Proizvodi koji su kategorički isključeni iz prehrane djece koja pate od acetonemičkog sindroma:

  • kivi
  • kavijar
  • pavlaka - bilo koja
  • kiseli špinat,
  • mlada teletina
  • kiseli proizvodi - mast, bubrezi, mozak, pluća, jetra,
  • meso - patka, svinjetina, janjetina,
  • bogati juhe - meso i gljive,
  • povrće - zeleni grah, zeleni grašak, brokoli, cvjetača, suhe mahunarke,
  • dimljena jela i kobasice
  • morat ćete se odreći kakaa, čokolade - u barovima i pićima.

Jelovnik prehrane nužno uključuje: kašu od riže, povrtne juhe, pire krompir. Ako se simptomi ne vrate u roku od tjedan dana, možete postupno dodavati dijetalno meso (ne prženo), krekere, bilje i povrće.

Ishrana se uvijek može prilagoditi ako se simptomi sindroma ponovno vrate. Ako vam zadaje loš zadah, morate dodati puno vode, koju ćete trebati piti u malim obrocima

  1. Prvog dana dijete djetetu ne treba davati ništa drugo osim krekera od raženog hljeba.
  2. Drugog dana možete dodati rižin buter ili dijetno pečene jabuke.
  3. Ako se sve obavi pravilno, tada će trećeg dana proći mučnina i proliv.

Ni u kojem slučaju ne dovršite dijetu ako simptomi ne nestanu. Liječnici preporučuju strogo pridržavanje svih njegovih pravila. Sedmog dana možete dodati dijeti keks od keksa, rižinu kašu (bez putera), juhu od povrća. Ako tjelesna temperatura ne poraste, a miris acetona nestane, tada se ishrana bebe može učiniti raznovrsnijom. Možete dodati ribu s niskim udjelom masti, povrće u pireu, heljdu, mliječne proizvode.

Preventivne mjere

Roditelji čije je dijete sklono pojavi ove bolesti trebali bi imati komplete glukoze i fruktoze u kompletu za prvu pomoć. Takođe pri ruci uvijek treba biti suhe marelice, grožđice, sušeno voće. Prehrana bebe treba biti frakcijska (5 puta dnevno) i uravnotežena. Čim postoji znak povećanja acetona, djetetu morate odmah dati nešto slatko.

Djeci se ne smije dozvoliti da se pretjerano opterećuju, psihološki ili fizički. Prikazivanje svakodnevnih šetnji u prirodi, vodenih postupaka, uobičajenog osmočasovnog sna, postupaka temperiranja.

Između napadaja dobro je provesti preventivno liječenje kriza. To je najbolje raditi van sezone dva puta godišnje.

Uzroci acetonemskog sindroma

Često se acetonemički sindrom razvija kod djece do 12-13 godina. To je zbog činjenice da se povećava količina acetona i octene octene kiseline u krvi. Taj proces dovodi do razvoja takozvane acetonske krize. Ako se takve krize redovno javljaju, tada možemo razgovarati o bolesti.

U pravilu se acetonemski sindrom javlja kod djece koja pate od određenih endokrinih bolesti (dijabetes, tirotoksikoza), leukemije, hemolitičke anemije i bolesti gastrointestinalnog trakta. Često se ova patologija javlja nakon potresa, abnormalnog razvoja jetre, tumora mozga, gladovanja.

Patogeneza

Metode katabolizma proteina, ugljikohidrata i masti u normalnim fiziološkim uvjetima križaju se u određenim fazama takozvanog Krebsova ciklusa. Ovo je univerzalni izvor energije koji omogućava tijelu da se pravilno razvija.

Uz gladovanje ili prekomjernu konzumaciju proteina i masne hrane, stalni stres razvija ketozu. Ako tijelo istovremeno doživljava relativan ili apsolutni deficit ugljikohidrata, potiče lipolizu, što bi trebalo zadovoljiti potrebu za energijom.

Ketonska tijela ili počinju oksidirati u tkivima do stanja vode i ugljičnog dioksida ili se izlučuju bubrezima, gastrointestinalnim traktom i plućima. Odnosno, acetonemički sindrom počinje se razvijati ako je stopa upotrebe ketonskih tijela niža od brzine njihove sinteze.

Glavni simptomi acetonemičkog povraćanja su:
  • Pojačana nervna razdražljivost.
  • Ketoacidoza.
  • Česti poremećaji metabolizma lipida.
  • Manifestacija dijabetesa.

Ovdje nasljednost igra vrlo važnu ulogu. Ako su djetetovim rođacima dijagnosticirane metaboličke bolesti (giht, žučna bolest i urolitijaza, ateroskleroza, migrena), tada je vjerovatnije da će dijete dobiti ovaj sindrom. Pravilna prehrana je takođe važna.

Acetonemski sindrom kod odraslih

U odraslih se može razviti acetonemski sindrom kada je poremećena purinska ili ravnoteža proteina. U tom se slučaju povećava koncentracija ketonskih tijela u tijelu. Treba razumjeti da se ketoni smatraju normalnim komponentama našeg tijela. Oni su glavni izvor energije. Ako tijelo dobije dovoljno ugljikohidrata, to sprečava prekomjernu proizvodnju acetona.

Odrasli često zaboravljaju na pravilnu prehranu, što dovodi do činjenice da se ketonska jedinjenja počinju nakupljati. To je uzrok intoksikacije, što se očituje povraćanjem.

Uz to, uzroci sindroma acetona u odraslih mogu biti:
  • Konstantni napon.
  • Toksični i hranljivi učinci.
  • Zatajenje bubrega.
  • Pogrešna dijeta bez dovoljno ugljenih hidrata.
  • Poremećaji u endokrinom sistemu.
  • Post i dijeta.
  • Kongenitalna patologija.

Snažno utječe na razvoj dijabetesa tipa 2.

Simptomi pojave aceton sindroma kod odraslih:
  • Otkucaji srca slabe.
  • Ukupna količina krvi u tijelu je značajno smanjena.
  • Koža je blijeda, na obrazima blista crvenilo.
  • U epigastričnoj regiji javljaju se spazmodični bolovi.
  • Dehidracija.
  • Količina glukoze u krvi je smanjena.
  • Mučnina i povraćanje.

Komplikacije i posljedice

Veliki broj ketona, koji dovode do acetonemičkog sindroma, uzrokuju ozbiljne posljedice. Najozbiljnije je metabolička acidozakada je unutrašnje okruženje tijela zakiseljeno. To može dovesti do oštećenja svih organa.

Dijete brže diše, povećava se protok krvi u pluća, smanjujući se prema drugim organima. Uz to, ketoni direktno utječu na moždano tkivo. Dijete s acetonskim sindromom je letargično i depresivno.

Koji su kriterijumi korišćeni u dijagnozi?

  1. Epizode povraćanja stalno se ponavljaju i vrlo su jake.
  2. Između epizoda mogu postojati razdoblja smirivanja s različitim trajanjem.
  3. Povraćanje može trajati nekoliko dana.
  4. Nemoguće je povezati povraćanje s abnormalnostima u probavnom traktu.
  5. Napadi povraćanja su stereotipni.
  6. Ponekad povraćanje završava vrlo naglo, bez ikakvog liječenja.
  7. Postoje popratni simptomi: mučnina, glavobolja, bol u trbuhu, fotofobija, inhibicija, adinamija.
  8. Pacijent je bled, može imati temperaturu, proliv.
  9. U povraćanju možete videti žuč, krv, sluz.

Laboratorijska ispitivanja

Nema kliničkih ispitivanja krvi. Obično slika prikazuje samo patologiju koja je dovela do razvoja sindroma.

Postoji i test urina u kojem možete vidjeti ketonuriju (jedan plus ili četiri plus). Međutim, prisutnost glukoze u urinu nije poseban simptom.

Vrlo važni u određivanju dijagnoze - podaci dobiveni kao rezultat biohemijski test krvi. U tom slučaju, što je duže vrijeme povraćanja, to je veća i dehidracija. Plazma ima primjetno visoku stopu hematokrita i proteina. Urea se takođe povećava u krvi zbog dehidracije.

Instrumentalna dijagnostika

Vrlo važna dijagnostička metoda je ehokardioskopija. Pomoću njega možete vidjeti pokazatelje centralne hemodinamike:

  • dijastolička zapremina lijeve klijetke često je smanjena,
  • smanjuje se venski pritisak
  • frakcija izbacivanja je takođe umjereno smanjena,
  • na pozadini svega toga, srčani indeks raste zbog tahikardije.

Ako se već razvila acetonska kriza

Odmah izvršite takozvanu prehrambenu korekciju. Temelji se na upotrebi lako probavljivih ugljikohidrata, ograničavanju masne hrane, pružanju frakcijske prehrane i pića. Ponekad stavljaju poseban klistir za čišćenje natrijevim bikarbonatom. To pomaže eliminaciji nekih od ketonskih tijela koja su već ušla u crijeva.

Oralna rehidratacija otopinama poput rehidrona ili orsola.

Ako je dehidracija jaka, potrebno je provesti intravensku infuziju 5% otopina glukoze i fizioloških otopina. Često se primjenjuju antispazmodike, sedative i antiemetike. Pravilnim tretmanom simptomi sindroma nestaju nakon 2-5 dana.

Lijekovi

Aktivni ugljen. Sorbent, koji je vrlo popularan. Ovaj ugalj je biljnog ili životinjskog porijekla. Posebno se obrađuje da bi povećao svoju upijajuću aktivnost. U pravilu na početku acetonske krize propisano je uklanjanje toksina iz organizma. Među glavnim nuspojavama: zatvor ili proliv, mršavi proteini iz tijela, vitamini i masti.
Aktivni ugalj je kontraindiciran u slučaju krvarenja u želucu, čira na želucu.

Motilium. To je antiemetik koji blokira dopaminske receptore. Aktivna aktivna supstanca je domperidon. Za djecu je doza 1 tableta 3-4 puta dnevno, za odrasle i djecu stariju od 12 godina - 1-2 tablete 3-4 puta dnevno.

Ponekad Motilium može izazvati takve nuspojave: crijevne grčeve, crijevne poremećaje, ekstrapiramidalni sindrom, glavobolju, pospanost, nervozu, nivo prolaktina u plazmi.

Lijek se ne preporučuje za upotrebu kod krvarenja u želucu, mehaničke opstrukcije gastrointestinalnog trakta, tjelesne težine do 35 kg, pojedinačne netolerancije na komponente.

Metoklopramid. Dobro poznati antiemetički lijek koji pomaže u ublažavanju mučnine potiče crijevnu pokretljivost. Odraslim se preporučuje uzimanje do 10 mg 3-4 puta dnevno. Deci starijoj od 6 godina mogu se propisati do 5 mg 1-3 puta dnevno.

Neželjeni efekti uzimanja lijeka su: proljev, zatvor, suha usta, glavobolja, pospanost, depresija, vrtoglavica, agranulocitoza, alergijska reakcija.

Ne može se uzimati sa krvarenjem u stomaku, perforacijom želuca, mehaničkom opstrukcijom, epilepsijom, feokromocitomom, glaukomom, trudnoćom, dojenjem.

Tiamin. Ovaj lek se uzima kod nedostatka vitamina i hipovitaminoze B1. Ne uzimajte ako je preosjetljivost na komponente lijeka. Nuspojave su: Quinckeov edem, svrbež, osip, urtikarija.

Atoksil. Lijek pomaže u apsorpciji toksina u probavnom traktu i uklanjanju iz tijela. Uz to, uklanja štetne tvari iz krvi, kože i tkiva. Kao rezultat toga, tjelesna temperatura opada, povraćanje prestaje.

Preparat je u obliku praha iz kojeg se priprema suspenzija. Djeca od sedam godina mogu konzumirati 12 g lijeka dnevno. Doziranje za djecu mlađu od sedam godina treba propisati ljekar.

Alternativni tretman

Acetonemski sindrom može se liječiti kod kuće. Ali ovdje treba obratiti pažnju na to da možete koristiti samo alate koji mogu sniziti aceton.

Ako ne vidite poboljšanje stanja djeteta, morate odmah konsultirati ljekara.

Alternativni tretman u ovom slučaju pogodan je samo za uklanjanje neugodnog mirisa acetona, snižavanje temperature ili uklanjanje povraćanja. Na primjer, za uklanjanje neugodnog mirisa idealan je dekocija kislica ili poseban čaj na bazi pasje ruže.

Biljni tretman

Obično se koristi bilje, da prestanem povraćati. Da biste to učinili, pripremite takve dekocije:

Uzmite 1 kašiku ljekovitog limuna i prelijte 1 šolju ključale vode. Insistirajte oko sat vremena, umotane u toplu krpu. Procijedite i pijte 1 kašiku do šest puta dnevno.

Uzmite 1 kašiku paprike, prelijte čašu kipuće vode. Inzistirajte na dva sata. Uzimajte do 4 puta dnevno, jednu kašiku.

Prehrana i dijeta za acetonski sindrom

Jedan od glavnih uzroka pojave acetonemičkog sindroma je neuhranjenost. Da biste izbjegli recidive u budućnosti, potrebno je strogo kontrolirati svakodnevnu prehranu vašeg djeteta.

Ne uključuju hranu koja sadrži visoko konzervanse, gazirana pića ili čips. Nemojte djetetu davati previše masnu ili prženu hranu.

Da biste liječili acetonski sindrom, morate slijediti dijetu dvije do tri sedmice. Izbornik prehrane nužno uključuje: kašu od riže, povrtne juhe, pire krumpir.Ako se simptomi ne vrate u roku od tjedan dana, možete postupno dodavati dijetalno meso (ne prženo), krekere, zelje i povrće.

Dijeta se uvijek može prilagoditi ako se simptomi sindroma ponovno vrate. Ako dođe do neugodnog disanja, trebate dodati mnogo vode, koju trebate piti u malim obrocima.Ni u kojem slučaju ne dovršite dijetu ako su simptomi nestali. Ljekari preporučuju da se strogo pridržavaju svih svojih pravila. Sedmog dana možete dodati dijetni keks od keksa, rižinu kašu (bez putera), juhu od povrća.

Ako se tjelesna temperatura ne poveća, a miris acetona nestane, tada bebina prehrana može biti raznovrsnija. Možete dodati ribu s malo masnoće, pire krompir, heljdu, mliječne proizvode.

Članci medicinskih stručnjaka

Acetonemski sindrom ili AS je kompleks simptoma kod kojih se u krvi povećava sadržaj ketonskih tijela (posebno β-hidroksibuterne i octene kiseline, kao i acetona).

Oni su proizvodi nepotpune oksidacije masnih kiselina, a ako se njihov sadržaj poveća, dolazi do promjene metabolizma.

,

Prevencija

Nakon što se vaše dijete oporavilo, morate spriječiti bolest. Ako se to ne učini, aceton sindrom može postati hroničan. U ranim danima obavezno slijedite posebnu dijetu, odbijajte masnu i začinjenu hranu. Nakon završetka prehrane, morate postepeno i vrlo pažljivo ući u dnevnu prehranu ostalih proizvoda.

Veoma je važno jesti zdravu hranu. Ako u hranu svoje bebe uključite svu potrebnu hranu, tada ništa neće ugroziti njegovo zdravlje. Također pokušajte da mu omogućite aktivan način života, izbjegavajte stres, ojačajte imunitet i održavate mikrofloru.

Prognoza ove bolesti je obično povoljna. Obično u dobi od 11-12 godina acetonemski sindrom neovisno nestaje, kao i svi njegovi simptomi.

Ako odmah zatražite kvalificiranu pomoć od stručnjaka, to će vam pomoći da izbjegnete mnoge komplikacije i posljedice.


Video o acetonemičkom sindromu. Autor: NIANKOVSKY Sergej Leonidovich
Profesor, šef katedre za fakultetsku i bolničku pedijatriju

Acetonemic sindrome povraćanja

Acetonemski sindrom povraćanja je istodobni sindrom u neuro-artritičnoj dijatezi. Ova bolest smatra se obilježjem uređaja djetetovog tijela. Karakterizira ga činjenica da se mijenja metabolizam minerala i purina. Slična se bolest dijagnosticira kod 3-5% djece. Štoviše, u posljednjim godinama broj pacijenata stalno raste.

Glavni simptomi acetonemičkog sindroma povraćanja su:

  1. Povećava se nervna razdražljivost.
  2. Ketoacidoza.
  3. Česti poremećaji metabolizma lipida.
  4. Manifestacija dijabetesa.

Ovdje nasljednost igra vrlo važnu ulogu. Ako su djetetovoj rodbini dijagnosticirane metaboličke bolesti (gihta, kolelitijaza i urolitijaza, ateroskleroza, migrene), tada je velika vjerovatnoća da će se dijete razboljeti od ovog sindroma. Takođe, ishrana igra važnu ulogu.

, ,

Alternativni tretman

Acetonemski sindrom može se liječiti kod kuće. Ali ovdje vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da možete koristiti samo one proizvode koji mogu razbiti aceton. Ako ne vidite poboljšanje stanja djeteta, morate odmah konsultirati ljekara. Alternativni tretman u ovom slučaju je pogodan samo kako bi se uklonili neugodni miris acetona, smanjila temperatura ili ublažila povraćanje. Na primjer, za uklanjanje neugodnih mirisa savršen je juha od kislica ili poseban čaj na bazi ruža ruža.

, , , , , , , ,

Prehrana i dijeta za acetonemski sindrom

Jedan od glavnih razloga za pojavu acetonemičkog sindroma je neuhranjenost. Da biste u budućnosti izbjegli povratak bolesti, potrebno je strogo kontrolirati dnevnu prehranu svog djeteta. Nije potrebno uključivati ​​proizvode sa visokim sadržajem konzervansa, gazirana pića, čips. Nemojte djetetu davati previše masnu ili prženu hranu.

Da bi liječenje acetonemičkog sindroma bilo uspješno, morate slijediti dijetu dvije do tri sedmice. Jelovnik prehrane nužno uključuje: kašu od riže, povrtne juhe, pire krompir. Ako se simptomi ne vrate u roku od tjedan dana, možete postupno dodavati dijetalno meso (ne prženo), krekere, bilje i povrće.

Ishrana se uvijek može prilagoditi ako se simptomi sindroma ponovno vrate. Ako vam zadaje loš zadah, morate dodati puno vode, koju ćete trebati piti u malim obrocima.

Prvog dana dijete djetetu ne treba davati ništa drugo osim krekera od raženog hljeba.

Drugog dana možete dodati rižin buter ili dijetno pečene jabuke.

Ako se sve obavi pravilno, tada će trećeg dana proći mučnina i proliv.

Ni u kojem slučaju ne dovršite dijetu ako simptomi ne nestanu. Liječnici preporučuju strogo pridržavanje svih njegovih pravila. Sedmog dana možete dodati dijeti keks od keksa, rižinu kašu (bez putera), juhu od povrća.

Ako tjelesna temperatura ne poraste, a miris acetona nestane, tada se ishrana bebe može učiniti raznovrsnijom. Možete dodati ribu s niskim udjelom masti, povrće u pireu, heljdu, mliječne proizvode.

Pogledajte video: Policistični jajnici uzroci, simptomi i lečenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar