Norma šećera na prazan stomak i nakon jela: šta bi trebao biti?

Glavni dijagnostički znak dijabetesa je otkrivanje hiperglikemije. Povećana koncentracija glukoze u krvi pokazuje stupanj poremećaja metabolizma ugljikohidrata i kompenzaciju dijabetesa.

Pojedini test glukoze na glasu ne mora uvijek pokazati abnormalnosti. Zbog toga se u svim sumnjivim slučajevima radi test opterećenja glukozom koji odražava sposobnost metabolizacije ugljikohidrata iz hrane.

Ako se utvrde povišene vrijednosti glikemije, posebno uz test za toleranciju na glukozu, kao i simptomi karakteristični za dijabetes, dijagnoza se smatra utvrđenom.

Normalan i dijabetes metabolizam glukoze

Da bi dobila energiju, osoba joj je potrebna da je stalno obnavlja uz pomoć ishrane. Glavno sredstvo za upotrebu kao energetskog materijala je glukoza.

Tijelo prima kalorije putem složenih reakcija uglavnom iz ugljikohidrata. Opskrba glukozom je pohranjena u jetri kao glikogen i konzumira se u periodu nedostatka ugljikohidrata u hrani. U hranu se unose različite vrste ugljikohidrata. Da bi ušli u krv složeni ugljikohidrati (skrob) moraju biti razgrađeni do glukoze.

Jednostavni ugljikohidrati poput glukoze i fruktoze prodiru iz crijeva nepromijenjeni i brzo povećavaju koncentraciju šećera u krvi. Saharoza, koja se jednostavno naziva šećer, odnosi se na disaharide, on takođe, poput glukoze, lako prodire u krvotok. Kao odgovor na unos ugljikohidrata u krv, oslobađa se inzulin.

Izlučivanje inzulina gušterače jedini je hormon koji može pomoći glukozi da prođe kroz stanične membrane i uključiti se u biohemijske reakcije. Nakon otpuštanja inzulina, normalno, 2 sata nakon obroka, on snižava nivo glukoze na gotovo prvotne vrijednosti.

U bolesnika sa dijabetesom javljaju se takvi poremećaji metabolizma glukoze:

  • Inzulin se nedovoljno izlučuje ili nedostaje kod dijabetesa tipa 1.
  • Insulin se proizvodi, ali ne može se povezati s receptorima - dijabetesom tipa 2.
  • Nakon jela, glukoza se ne apsorbira, već ostaje u krvi, razvija se hiperglikemija.
  • Ćelije jetre (hepatociti), mišićno i masno tkivo ne mogu primiti glukozu i dožive gladovanje.
  • Višak glukoze narušava ravnotežu vode i elektrolita, jer njeni molekuli privlače vodu iz tkiva.

Merenje glukoze

Uz pomoć inzulina i hormona nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa kontrolira se glukoza u krvi. Što je viša razina glukoze u krvi, isporučuje se više inzulina. Zbog toga se zadržava relativno uski raspon normalnih pokazatelja.

Šećer u krvi ujutro na mršavom stomaku 3,25 -5,45 mmol / L. Nakon jela, povećava se na 5,71 - 6,65 mmol / L. Da bi se izmjerila koncentracija šećera u krvi, koriste se dvije mogućnosti: laboratorijska dijagnostika ili određivanje kod kuće glukometrom ili vizualnim testovima.

U bilo kojoj laboratoriji u medicinskoj ustanovi ili specijaliziranoj dijagnostici provodi se istraživanje glikemije. Za to se koriste tri glavne metode:

  1. Ferricijanid ili Hagedorn-Jensen.
  2. Ortotoluidin.
  3. Oksidant glukoze.

Preporučljivo je znati kakva bi trebala biti metoda određivanja, jer stope šećera u krvi mogu ovisiti o tome koji su reagensi korišteni (za metodu Hagedorn-Jensena, brojke su malo veće). Zbog toga je bolje provjeriti šećer u krvi na vrijeme u jednoj laboratoriji.

Pravila za provođenje studije koncentracije glukoze:

  • Ispitajte glukozu u krvi ujutro na prazan stomak do 11 sati.
  • Nema načina za analizu od 8 do 14 sati.
  • Voda za piće nije zabranjena.
  • Dan prije analize ne možete piti alkohol, uzimati hranu umjereno, ne prejesti.
  • Na dan analize isključuju se fizička aktivnost, pušenje.

Ako se uzimaju lijekovi, neophodno je da se konsultujete sa svojim liječnikom o njihovom mogućem otkazivanju ili ponovnom planu jer se mogu dobiti lažni rezultati.

Norma šećera u krvi za jutro iz krvi iz prsta je 3,25 do 5,45 mmol / L, a iz vene gornja granica može biti na prazan stomak 6 mmol / L. Pored toga, standardi se razlikuju kada se analizira puna krv ili plazma iz koje su uklonjene sve krvne stanice.

Postoje i razlike u definiranju normalnih pokazatelja za različite starosne kategorije. Šećer natašte kod djece mlađe od 14 godina može biti 2,8-5,6 mmol / L, do mjesec dana - 2,75-4,35 mmol / L, a od mjeseca 3,25 -5,55 mmol / L.

U starijih osoba nakon 61 godine gornja razina se svake godine povećava - dodaje se 0,056 mmol / L, razina šećera kod takvih bolesnika iznosi 4,6 -6,4 mmol / L. U dobi od 14 do 61 godine za žene i muškarce norma je od 4,1 do 5,9 mmol / l.

Tokom trudnoće metabolizam ugljikohidrata može biti narušen. To je posljedica proizvodnje placente kontra-hormonskih hormona. Zbog toga se svim trudnicama savjetuje da prođu test na šećer. Ako je povišena, tada se postavlja dijagnoza gestacijskog dijabetesa. Žena treba proći preventivne preglede kod endokrinologa nakon porođaja.

Šećer u krvi tokom dana takođe može lagano varirati, tako da morate uzeti u obzir vrijeme uzimanja krvi (podaci u mmol / l):

  • Prije zore (od 2 do 4 sata) - iznad 3,9.
  • U jutarnjim satima šećer bi trebao biti od 3,9 do 5,8 (prije doručka).
  • Prije ručka u popodnevnim satima - 3.9 -6.1.
  • Prije večere, 3,9 - 6,1.

Stope šećera na prazan stomak i nakon jela također imaju razlike, njihova dijagnostička vrijednost: 1 sat nakon obroka - manje od 8,85.

I nakon 2 sata, šećer bi trebao biti manji od 6,7 mmol / L.

Visok i nizak šećer u krvi

Nakon dobivanja rezultata liječnik procjenjuje koliko je normalan metabolizam ugljikohidrata. Povećani rezultati smatraju se hiperglikemijom, a takvo stanje može uzrokovati bolesti i jak stres, fizički ili mentalni stres i pušenje.

Glukoza se može povećati zbog djelovanja nadbubrežnih hormona u situacijama koje predstavljaju prijetnju životu. U tim uvjetima porast je privremen i nakon prestanka djelovanja iritantnog faktora šećer se smanjuje na normalnu vrijednost.

Hiperglikemija se može povremeno pojaviti uz: strah, intenzivan strah, prirodne katastrofe, katastrofe, vojne operacije, uz smrt voljenih osoba.

Poremećaji prehrane u obliku velikog unosa uoči ugljikohidratne hrane i kafe mogu ujutro pokazati i povećan šećer. Lijekovi iz skupine tiazidnih diuretika, hormonalni lijekovi, povećavaju koncentraciju glukoze u krvi.

Najčešći uzrok hiperglikemije je dijabetes. Može se dijagnosticirati i kod djece i kod odraslih, najčešće sa nasljednom predispozicijom i povećanom tjelesnom težinom (dijabetes tipa 2), kao i sa sklonošću autoimunim reakcijama (šećerna bolest tipa 1).

Pored dijabetesa, hipoglikemija je simptom takvih bolesti:

  1. Endokrina patologija: tirotoksikoza, gigantizam, akromegalija, nadbubrežna bolest.
  2. Bolesti pankreasa: tumori, nekroza pankreasa, akutni ili hronični pankreatitis.
  3. Hronični hepatitis, masna jetra.
  4. Hronični nefritis i nefroza.
  5. Cistična fibroza
  6. Moždani udar i srčani udar u akutnom stadijumu.

S autoalergijskim reakcijama na beta ćelije u gušterači ili njihovom dijelu, kao i stvaranjem antitijela na inzulin, razvija se hiperglikemija.

Snižavanje šećera u krvi može se povezati sa smanjenom funkcijom endokrinog sustava, sa tumorskim procesima, posebno zloćudnim.Hipoglikemija prati cirozu jetre, bolesti crijeva, trovanje arsenom ili alkoholom i zarazne bolesti sa groznicom.

Prevremeno rođena djeca i djeca s dijabetesom mogu imati nizak šećer u krvi. Takva stanja nastaju pri dugotrajnom gladovanju i teškim fizičkim naporima.

Najčešći uzrok hipoglikemije je predoziranje inzulina ili antidijabetičkih lijekova, anabolika.

Uzimanje salicilata u velikim dozama, kao i amfetamin, može sniziti glukozu u krvi.

Krvni test

Kod dijabetes melitusa potrebno je popraviti opetovano povećanje šećera u krvi u nedostatku drugih uzroka koji mogu uzrokovati takva kršenja. Bez krvne pretrage dijagnoza se ne može postaviti, čak i ako postoje svi glavni znakovi dijabetesa.

Kada se vrednuju rezultati krvne pretrage na šećer, ne samo povišene vrijednosti, već i granične vrijednosti, smatraju se predijabetesom, skrivenim tijekom dijabetesa. Takvi se pacijenti uzimaju u obzir, oni kontroliraju šećer u krvi češće od zdravih ljudi, propisuje se dijeta gotovo poput dijabetesa, biljne medicine i fizičke aktivnosti.

Približne vrijednosti za predijabetes: glukoza u krvi od 5,6 do 6 mmol / l, a ako se koncentracija poveća na 6,1 i više, tada se može sumnjati na dijabetes.

Ako pacijent ima simptome karakteristične za dijabetes melitus, a glukoza u krvi ujutro je veća od 6,95 mmol / l, u bilo kojem trenutku (bez obzira na hranu) 11 mmol / l, tada se šećerna bolest smatra potvrđenom.

Test opterećenja glukozom

Ako se nakon pregleda razine glukoze na glasu pojave sumnje u dijagnozu ili se dobiju različiti rezultati s nekoliko mjerenja, a ako nema očiglednih znakova dijabetesa, ali pacijent je u riziku od dijabetesa, provodi se test opterećenja - TSH (test tolerancije glukoze).

Ispitivanje se mora izvesti ako nema unosa hrane najmanje 10 sati. Prije testa preporučuje se baviti se sportom i bilo koja teška fizička aktivnost treba isključiti. Tri dana ne morate mijenjati prehranu i strogo ograničavati prehranu, odnosno stil prehrane trebao bi biti normalan.

Ako je uoči bilo značajnog psihoemocionalnog stresa ili ozbiljnog stresa, datum ispitivanja odlaže se. Prije testa, morate spavati, s jakim uzbuđenjem prije spavanja, možete uzeti umirujuće biljne lijekove.

Indikacije za test tolerancije na glukozu:

  • Starost od 45 godina.
  • Indeks prekomjerne težine, indeksa tjelesne mase iznad 25.
  • Nasljednost - dijabetes tipa 2 u najužoj porodici (majka, otac).
  • Trudnica je imala gestacijski dijabetes ili se rodio veliki plod (težine veće od 4,5 kg). Općenito, porođaj kod dijabetesa indikacija je za sveobuhvatnu dijagnozu.
  • Arterijska hipertenzija, pritisak iznad 140/90 mm Hg. Čl.
  • U krvi se povećava holesterol, trigliceridi i smanjuju se lipoproteini velike gustoće.

Da biste proveli test, prvo se radi analiza krvi na testu, a potom pacijent treba piti vodu s glukozom. Za odrasle, količina glukoze je 75 g. Nakon toga, trebate pričekati dva sata, u stanju fizičkog i psihičkog odmora. Ne možete ići u šetnju Nakon dva sata krv se ponovo testira na šećer.

Smanjena tolerancija na glukozu očituje se povećanom glukozom u krvi i na prazan želudac, i nakon 2 sata, ali ona su manja nego kod dijabetes melitusa: glukoza u krvi na glasu je manja od 6,95 mmol / l, dva sata nakon stresnog testa - od 7, 8 do 11,1 mmol / L

Smanjena glukoza na glavi se manifestuje velikom glikemijom prije testa, ali nakon dva sata nivo glukoze u krvi ne prelazi fiziološke granice:

  1. Glikemija na testu od 6,1-7 mmol / L.
  2. Nakon uzimanja 75 g glukoze, manje od 7,8 mmol / L.

Oba su stanja granična u odnosu na dijabetes. Stoga je njihova identifikacija potrebna za ranu prevenciju dijabetesa. Pacijentima se obično preporučuje dijetalna terapija, gubitak težine, fizička aktivnost.

Nakon ispitivanja s opterećenjem, pouzdanost dijagnoze dijabetesa ne dovodi u pitanje kod glikemije na glavi iznad 6,95 i dva sata nakon testa - iznad 11,1 mmol / L. Obrazac u ovom članku reći će vam kakav bi šećer u krvi trebao biti u zdrave osobe.

Pogledajte video: Evo Kako da Snizite Visok Krvni Pritisak za 5 Minuta Bez Lekova! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar