Struktura, položaj i funkcija gušterače

Pankreas je mješovit, uključuje endo - i egzokrine dijelove.

U egzokrinom dijelu nastaje sok gušterače (oko 2 litre po žutici), koji sadrži probavu. enzimi (tripsin, lipaza, amilaza itd.) koji ulaze u izlučni kanal u dvanaestopalačno crijevo, gdje enzimi sudjeluju u razgradnji proteina, masti, ugljikohidrata do konačnih proizvoda.

Ono čini glavni dio volumena lobule žlijezde i složen je alveolarno-tubularni serozni dio žlijezde, koji se sastoji od završnih odjeljaka (acini pankreasa) i sistema izlučnih kanala.

1) Acini - strukturne i funkcionalne jedinice. Imaju zaobljeni oblik (podsećaju na torbicu) ili izduženog oblika i uski razmak. Veličina je 100-150 mikrona. Između njih, retikularna vlakna, krv. kapilare, živci. vlakno, nerv. ganglije. Formirano od dvije vrste ćelija:

a) Egzokrini pankreatociti (acinociti) (8-12pcs) - velike ćelije piramidalnog oblika. Prošireni bazalni dio (homogena zona) obojena je bazofilijom, dobro razvijenim sintetičkim aparatom - graPS, citolemma formira nabora.

Uzak apikalni deo (zimogena zona) oksifilna je; akumulira velike zimogene (sadrže proencime) granule, citolemma stvara mikrovilli, prisutni su mikrofilamenti i mikrotubule.

Jezgro se češće nalazi u bazalnom delu, sadrži 1-2 jezgre, CG između granula i jezgre.

b) Centroacinous ćelije - mali, spljošteni, nepravilnog zvijezdastog oblika, jezgro je ovalno, lagana citoplazma, slabo razvijene organele. U acinusu su smješteni centralno, spajaju se na izlazu iz njega, tvore interkalarni kanal.

2) Sistem izlučnih kanala uključuje interkalarne kanale, intralobularne kanale, interlobularne kanale i zajednički kanal.

a) Umetni kanali - uske cijevi obložene jednoslojnim plosnatim ili kubičnim. epitela

b) intralobularni kanali - nastaje kao rezultat umešanja interkalacija, obloženih jednoslojnim kubikom. ili niska prizma. epitela. Oko RVST-a, u kojem je bolestan. krvnih žila i živaca. vlakno.

c) interlobularni kanali leže u pregradama vezivnog tkiva između lobula, obloženih jednoslojnom prizmom. epitela, sadrži odvojene vrčaste i endokrine ćelije.

d) zajednički kanal prolazi kroz celu žlezdu, otvara se u dvanaestopalačno crevo u predelu vater-papile. Obložen je jednoslojnim visoko prizmatičnim epitelom, sadrži i vrčaste i endokrine ćelije, ispod koje je smještena vlastita ploča s krajnjim dijelovima sluznih žlijezda.

DERMA. KOŽNE RUKE

Dermis - odgovarajuća koža, debljina 0,5-5 mm, vezni dio kože. koji se nalazi ispod epiderme i odvaja se od nje bazalnom membranom. Podijeljen je u 2 sloja:

1. Papilarni sloj u dijelu je predstavljena kao grupa papila koja prodire u epidermu. Smješten je neposredno ispod njega i formiran je PB neoform ST, nastupajući trofički f-ju. Većina papila na koži dlanova i stopala. CT ovog sloja sastoji se od tankih kolagena, elastičnih i retikularnih vlakana, tu su fibroblasti i fibrociti, makrofagi i mastociti, Tlimfa. Postoje stanice glatkih mišića povezane s korijenom kose - mišićem koji podiže kosu. Veliki broj makrofaga, tkivnih bazofila i ostalih imunokompetentnih ćelija omogućuje vam implementaciju zaštitna funkcija imunološki sistem.

2. Mrežni sloj (glavni dio dermisa) formiran je gustom B neoformom ST i sadrži trodimenzionalnu mrežu snažnih debelih snopova kolagenih vlakana koji međusobno djeluju s mrežom elastičnih vlakana. Nastupa potporna funkcija, pruža čvrstoću kože. Ćelijski elementi su fibroblasti.

Kožne žlijezde - Derivati ​​epiderme. Omogućavaju termoregulaciju, štite kožu od oštećenja, obezbeđuju izlučivanje metaboličkih proizvoda iz organizma.

1. Znojne žlezde nalaze se na gotovo svim područjima kože. Količina više od 2,5 milijuna. Dnevno se otpusti oko 500-600 ml znoja. U svojoj strukturi su jednostavni cevasti nerazgranati. Sastoje se od dugog izlučnog kanala i ne manje dugog završnog presjeka, uvijenog u obliku glomerula. Prečnik glomerula je 0,3-0,4 mm. Krajnji dijelovi smješteni su u dubokim dijelovima retikularnog sloja dermisa na granici s potkožnim tkivom, a izlučni kanali se na površini kože otvaraju takozvanim znojenim porama.

Prema mehanizmu sekrecije znojne žlijezde su podijeljene na ekrin (merokrin) i apokrin.

A) Ekrine žlezde - jednostavna cjevasta, nalazi se u koži svih područja (kože čela, lica, dlanova i stopala), smještena duboko. stvaraju bistri hipotonični znoj. Završni odjel uključuje 2 vrste ćelija:

- sekretorna piramidalni oblik, koji formira unutarnji sloj, dijele se na:

svetlosne ćelije - velike, na podrumskoj membrani, nalaze se mitohondriji i glikogen koji su odgovorni za transport vode

tamne ćelije mali, bogati grapesom, na njemu se nalaze sekretorne granule, komponente znoja čine organ.

- mioepitelne ćelije spljošten proces, sadrže aktinske filamente, učestvuju u procesu izlučivanja.

Izlučni kanali - direktni, formiraju ih dvoslojni kubni epiteli, dvije vrste ćelija:

- periferni - poligonalnog oblika, sa zaobljenom jezgrom, mitoh., ribosomi,

- površnoe - poligonalni oblik, sa spljoštenom jezgrom, slabo razvijenim organelama i tonofilamentima u apikalnom dijelu

B) Apokrine žlijezde - jednostavna cjevasta alveola, smještena na određenim mjestima (u pazuhu, čelu, anusu, genitalijama). Konačno nastaje tokom puberteta, izlučuje se mlečni znoj koji sadrži organske materije.

Završni odjeli: a) mioepitelne ćelije, b) sekretorne ćelije su oksifilne, tajna se nakuplja u apikalnom dijelu. Izlučni kanali - odsečene su istim ćelijama kao i kanali ekrinskih žlezda.

2. Lojne žlijezde- jednostavni, razgranati, alveolarni, obično povezani s folikulima dlaka, šire se svuda, formiraju se tokom puberteta.

Završni odjeli - alveoli, 2 vrste ćelija:

- bazalni - mali, bazofilni, sposoban za podelu,

- sebociti - veliki, koji sadrže lipide, uništavaju se i postaju tajna - sebum.

Izlučni kanal - širok, kratak, slojeviti skvamozni epitel.

Anatomija i topografija gušterače

Kod ljudi se ta žlijezda nalazi u trbušnoj šupljini, iza stomaka i malo lijevo. Ima oblik zareza i ružičasto-sive boje.

Gvožđe je dobilo ime zbog osobitosti položaja u tijelu: ako se osoba položi na leđa, ono će se nalaziti tik ispod želuca. Postoje tri anatomska dela žlezde - glava, telo i rep:

  1. Glava je u neposrednoj blizini potkove dvanaestopalačnog creva. Na granici glave i tijela nalazi se udubljenje u tkivu, ovdje prolazi portalna vena.
  2. Tijelo organa ima oblik trokutaste prizme. Prednji zid smješten je pored stražnje stijenke želuca i usmeren je lagano prema gore. Zadnji zid je okrenut prema kičmi. U kontaktu je sa žilama trbušne šupljine i solarnim pleksusom. Donji zid je ispod mezenterija debelog creva.
  3. Rep ima oblik kruške. Pored nje su vrata slezine.

Opskrba krvlju organima vrši se iz više izvora. Glava prima prehranu iz donjih i gornjih pankreatoduodenalnih arterija. Tijelo i rep opskrbljuju krvlju grane slezalne arterije. Venski odliv dolazi preko pankreatoduodenalne vene odakle krv dotječe u sistem portalnih vena.

Regulacija živaca provodi se zbog simpatičkog i parasimpatičkog sistema. Parasimpatička inervacija predstavljena je granama vagusnog živca, simpatička - celijakijskim pleksusom.

Histološka struktura organa

Histološka (tkivna) struktura žlijezde je prilično složena i ima alveolarno-tubularnu prirodu. Sva supstanca od koje se organ sastoji podijeljena je u male segmente. Između lobula su krvne žile i živci. Pored toga, postoje mali kanali žlezde duž kojih se sakuplja pankreasni sekret.

Na osnovu strukturnih karakteristika i funkcija, cijeli se organ obično dijeli na dva velika dijela - endokrini i egzokrini.

Egzokrinski dio gušterače sastoji se od nakupina ćelija - acinija. Dio su lobuli. Acini su međusobno povezani sistemom kanala koji po obliku podsjeća na drvo. Intralobularni kanali se skupljaju u interlobularnom, oni se zauzvrat izlivaju u glavni kanal.

Endokrini dio predstavljen je otočićima Langerhans. Ovi delovi pankreasa su grozdovi sfernih ćelija - izolocita. Prema morfologiji i funkcijama, ove ćelije su podeljene u nekoliko podvrsta - alfa, beta, delta, D-ćelije, PP-ćelije.

Sistem pankreasnih kanala

Organ ima složen sistem kanala kroz koji sok ulazi u crevnu šupljinu.

Glavni kanal, koji prolazi kroz cijeli organ, naziva se Virsungova. Ovaj pankreasni kanal istječe u lumen dvanaestopalačnog crijeva. Na ovom mjestu se nalazi formacija glatkih mišića - sfinktera, koji sprečava ulazak želudačnog soka i žuči u žlijezdu.

Dužina Wirsung-ovog kanala je od 16 do 20 cm, širina varira od 4 mm u glavi do 2 mm u kaudalu. Oblik cijevi najčešće ponavlja oblik žlijezde. Ali u nekim slučajevima ona može imati koljeno ili S-oblik.

Zauzvrat se u nju uvode manji kanali - interlobularni i intralobularni. U kanalu Wirsung može se otvoriti 30 do 50 otvora sa manjim cevima.

Izlaz kanala Wirsung obično se spaja s izlazom od choledochusa. U nekim se slučajevima ove rupe mogu smjestiti odvojeno na udaljenosti 1-2 cm jedna od druge. Ova anatomska osobina se ne smatra malformacijom i javlja se u 20-30% ukupne populacije.

Varijanta anatomske strukture može biti odvajanje kanala Wirsung na dve grane. Odvojeni su jedan od drugog i imaju dva izlazna otvora. Takve prirođene osobine su rijetke.

U središnjem dijelu glave nalazi se dodatni santorinijumski kanal. Približno trećina populacije može se nezavisno otvoriti u lumenu dvanaestopalačnog crijeva i formirati bradavicu santorinije, gdje se izlučuju enzimi. Ako se dogodi atrofija glavnog kanala, dodatni preuzima njegove funkcije. Između dodatnog kanala i lumena dvanaesnika nalazi se Helly sfinkter. Sprečava povratak soka pankreasa i crevnog sadržaja u lumen kanala.

Glava žlijezde opremljena je vlastitim sustavom izlučnih kanala. Postoje tri vrste - gornja, donja i opća. Gornji kanali nemaju svoje izlazne kanale i spajaju se s donjim, tvoreći zajedničke kanale.

Sudjelovanje u probavnom procesu

Egzokrina (egzokrina) funkcija žlijezde je proizvodnja probavnih enzima. To su biološki aktivne tvari koje ubrzavaju razgradnju proteina, ugljikohidrata i masti. Stanice koje čine acini proizvode sok pankreasa koji zajedno sa žuči razgrađuje hranu do najjednostavnijih komponenti i pospješuje njenu apsorpciju.

Sledeći enzimi proizvode se u ćelijama egzokrinog sistema:

  1. Trippsin se koristi za razgradnju proteina.
  2. Za razgradnju složenih ugljikohidrata - amilaza, maltaza, invertaza, laktaza.
  3. Za razgradnju masti - lipaza.

Neposredno nakon što kvržica hrane uđe u tijelo, počinje proizvodnja ovih enzima. Proces traje od 7 do 12 sati.

Količina proizvedenih enzima direktno ovisi o kvaliteti hrane. Na primjer, kada jedete masnu hranu, povećava se proizvodnja lipaze itd.

Endokrina funkcija

Intra-sekretorna (endokrina) funkcija je proizvodnja hormona. Za razliku od probavnih enzima, hormoni se ne izlučuju u probavnom sistemu, već direktno u krvotok, gdje se šire po tijelu i utječu na organe i sisteme. Svaki hormon proizvodi njegova vrsta izolocitnih ćelija:

  1. Alfa ćelije su odgovorne za sintezu hormona glukagona.
  2. Beta ćelije proizvode insulin.
  3. Delta ćelije odgovorne su za proizvodnju somatostatina.
  4. D1 ćelije proizvode VIP faktor (vazo-crevni polipeptid).
  5. PP ćelije sintetišu polipeptid pankreasa.

Insulin i glukagon kontroliraju metabolizam ugljikohidrata. Ostali hormoni omogućavaju humoralnu regulaciju tijela. Ova metoda upravljanja homeostazom jedna je od najjednostavnijih i evolucijski najranijih.

Anomalije u strukturi organa

Kao posljedica promjena u funkcijama parenhima ili poremećaja izlučnih kanala, nastaju ozbiljne bolesti probavnog sustava.

Najčešći problem je blokada glavnog izlaznog kanala ili dodatnog. U tom se slučaju šire lumeni kanala. U njima se nakuplja sok gušterače, što dovodi do povećanja opterećenja i razvoja upalnog procesa.

S porastom promjera kanala Wirsung mogu se razviti teške bolesti - akutni ili hronični pankreatitis ili maligne novotvorine.

Patologija gušterače

Bolesti gušterače su danas prilično česte. Među njima je uobičajeno razlikovati:

  1. Akutni pankreatitis. Ova bolest nastaje kao rezultat povećanog lučenja soka pankreasa i začepljenja izlučnih kanala. To dovodi do poteškoća u oslobađanju enzima u dvanaestopalačno crijevo. Kao rezultat toga, enzimi počinju probavljati tkivo vlastite žlijezde. Razvija se edem parenhima. Počinje pritiskati na kapsulu organa. Zahvaljujući dobrom opskrbi krvlju, upalni proces se širi vrlo brzo. Bolest je popraćena oštrim bolovima u pojasu u gornjem dijelu trbuha. Uzrok bolesti može biti neuravnotežena prehrana, zloupotreba alkohola, žučna bolest.
  2. Nekroza pankreasa može postati komplikacija akutnog pankreatitisa. Ovo stanje karakterizira razvoj nekrotičnih procesa u tkivu žlijezde. Obično patologiju prati peritonitis.
  3. Hronični peritonitis je zapaljenska bolest. Karakterizira ga insuficijencija sekretorne funkcije organa, skleroza izlučnih kanala i stvaranje kamenaca u njima. Bolest može biti primarna (nastaje kao rezultat konzumiranja alkohola lijekova, neuravnotežene prehrane), sekundarna - na pozadini drugih zaraznih i upalnih procesa u tijelu. Na pozadini ozljeda može se razviti posttraumatski pankreatitis.
  4. Ciste žljezdanog tkiva mogu imati različito porijeklo - traumatične, upalne, parazitske.
  5. Tumori organa mogu biti i hormonski aktivni i neaktivni. Tumori sa hormonalnom aktivnošću - inzulinoma, gastrinoma, glukagonoma - retko se dijagnosticiraju. Obično se nalaze kada se pacijentu dijagnosticira dijabetes. Tumor u glavi žlijezde često provocira razvoj opstruktivne žutice.

Komplikacija bolesti gušterače može biti ozbiljna endokrina bolest - dijabetes. Ova sistemska patologija praćena je poremećajima metabolizma ugljikohidrata i masti. Da bi se procijenilo stanje žlijezde, koristi se ultrazvuk, kao i biohemijsko istraživanje krvi i urina.

Pogledajte video: Džaferović: Nije problem što OHR postoji, nego što ne vrši svoju funkciju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar