Kompanija Glucometer - ELTA - Satellite Plus

Glukometar je uređaj za kućno neovisno praćenje nivoa šećera u krvi. Za dijabetes tipa 1 ili 2, definitivno trebate kupiti glukometar i naučiti kako ga koristiti. Da bi se šećer u krvi smanjio na normalu, mora se mjeriti vrlo često, ponekad i 5-6 puta dnevno. Da nema kućnih prenosnih analizatora, onda bih zbog toga morao da ležim u bolnici.

Danas možete kupiti zgodan i precizan prijenosni mjerač glukoze u krvi. Koristite ga kod kuće i na putovanju. Sada pacijenti mogu bezbolno izmjeriti nivo glukoze u krvi, a zatim, ovisno o rezultatima, "korigiraju" svoju prehranu, fizičku aktivnost, doziranje inzulina i lijekova. Ovo je prava revolucija u liječenju dijabetesa.

U današnjem ćemo članku govoriti o tome kako odabrati i kupiti glukometar koji je prikladan za vas, a koji nije previše skup. Možete usporediti postojeće modele u internetskim trgovinama, a zatim kupiti u ljekarni ili naručiti s dostavom. Naučit ćete na šta treba paziti pri odabiru glukometra i kako provjeriti njegovu točnost prije kupovine.

Kako odabrati i gdje kupiti glukometar

Kako kupiti dobar glukometar - tri glavna znaka:

  1. mora biti tačan
  2. mora pokazati tačan rezultat,
  3. mora tačno izmjeriti šećer u krvi.

Glukometar mora precizno izmjeriti šećer u krvi - to je glavni i apsolutno neophodni zahtjev. Ako koristite glukometar koji "leži", onda će liječenje dijabetesa biti 100% neuspješno, uprkos svim naporima i troškovima. I morat ćete se "upoznati" s bogatom spiskom akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa. I nećete to poželeti najgorem neprijatelju. Stoga se potrudite da kupite uređaj koji je točan.

Ispod u ovom članku ćemo vam reći kako provjeriti ispravnost brojila. Prije kupnje dodatno saznajte koliko koštaju test test trake i kakvu garanciju proizvođač daje za svoju robu. U idealnom slučaju garancija treba biti neograničena.

Dodatne funkcije glukometara:

  • ugrađena memorija za rezultate prošlih mjerenja,
  • zvučno upozorenje o hipoglikemiji ili vrijednosti šećera u krvi koje prelaze gornje granice norme,
  • mogućnost kontaktiranja računara radi prenošenja podataka iz memorije u njega,
  • glukometrom u kombinaciji s tonometrom,
  • Uređaji "Govoreći" - za slabovidne osobe (SensoCard Plus, CleverCheck TD-4227A),
  • uređaj koji može da mjeri ne samo šećer u krvi, već i holesterol i trigliceride (AccuTrend Plus, CardioCheck).

Sve gore navedene funkcije znatno povećavaju njihovu cijenu, ali se u praksi rijetko koriste. Preporučujemo da pažljivo provjerite „tri glavna znaka“ prije kupnje brojila, a zatim odaberete jednostavan za upotrebu i jeftin model koji ima minimum dodatnih funkcija.

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Koju dijetu slijediti? Usporedba dijeta s niskom kaloričnom i niskom razinom ugljikohidrata
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju
  • Program liječenja dijabetesa tipa 1 za odrasle i djecu
  • Dijabetesna bolest tipa 1
  • Period medenog mjeseca i kako ga produžiti
  • Tehnika bezbolnih injekcija insulina
  • Dijabetes tipa 1 kod djeteta liječi se bez inzulina primjenom ispravne prehrane. Intervjui sa porodicom.
  • Kako usporiti razaranje bubrega

Kako provjeriti brojilo za tačnost

U idealnom slučaju prodavač treba da vam pruži priliku da provjerite tačnost brojila prije nego što ga kupite. Da biste to učinili, morate tri puta zaredom glukometrom brzo izmjeriti šećer u krvi. Rezultati tih mjerenja trebali bi se međusobno razlikovati za ne više od 5-10%.

Možete dobiti i test šećera u krvi u laboratoriji i istovremeno provjeriti mjerač glukoze u krvi. Odvojite vrijeme da odete u laboratoriju i učinite to! Otkrijte koji su standardi šećera u krvi. Ako laboratorijska analiza pokazuje da je razina glukoze u krvi manja od 4,2 mmol / L, tada dopuštena pogreška prijenosnog analizatora nije veća od 0,8 mmol / L u jednom ili drugom smjeru. Ako vam je šećer u krvi iznad 4,2 mmol / L, tada je dopušteno odstupanje glukometra do 20%.

Važno! Kako saznati je li vaš merač tačan:

  1. Tri puta zaredom brzo izmjerite šećer u krvi glukometrom. Rezultati se trebaju razlikovati za ne više od 5-10%
  2. Provjerite test šećera u krvi u laboratoriji. A istovremeno izmjerite šećer u krvi glukometrom. Rezultati bi se trebali razlikovati za ne više od 20%. Ovaj test se može obaviti na prazan stomak ili nakon obroka.
  3. Izvršite oba ispitivanja kako je opisano u stavku 1. i test koristeći laboratorijski test krvi. Ne ograničavajte se samo na jednom. Korištenje preciznog kućnog analizatora šećera u krvi je apsolutno neophodno! U suprotnom, sve intervencije njege dijabetesa bit će beskorisne, a morat ćete "pobliže upoznati" njegove komplikacije.

Ugrađena memorija za rezultate merenja

Gotovo svi moderni glukometri imaju ugrađenu memoriju za nekoliko stotina mjerenja. Uređaj "pamti" rezultate merenja šećera u krvi, kao i datum i vreme. Tada se ti podaci mogu prenijeti na računar, izračunati njihove prosječne vrijednosti, pratiti trendove itd.

Ali ako stvarno želite sniziti šećer u krvi i držati ga blizu normalnom, tada je ugrađena memorija brojila beskorisna. Jer ona ne registruje povezane okolnosti:

  • Šta ste i kada jeli? Koliko grama ugljikohidrata ili jedinica za hljeb ste pojeli?
  • Šta je bila fizička aktivnost?
  • Koju su dozu tableta inzulina ili dijabetesa primali i kada ga je uzimao?
  • Jeste li doživjeli jak stres? Obična prehlada ili druga zarazna bolest?

Da biste doista vratili razinu šećera u krvi, morat ćete voditi dnevnik u koji ćete pažljivo zapisati sve te nijanse, analizirati ih i izračunati svoje koeficijente. Na primjer, „1 gram ugljikohidrata pojesen za ručak podiže mi šećer u krvi za čak mmol / l“.

Memorija za rezultate mjerenja, koja je ugrađena u mjerač, ne omogućava snimanje svih potrebnih povezanih informacija. Dnevnik morate voditi u papirnatoj bilježnici ili u modernom mobilnom telefonu (pametnom telefonu). Korištenje pametnog telefona za ovo je veoma zgodno, jer je uvijek uz vas.

Preporučujemo da kupite i savladate pametni telefon već samo zato da biste u njemu držali svoj "dijabetički dnevnik". Za to je sasvim prikladan moderan telefon za 140-200 dolara, nije potrebno kupovati preskupo. Što se glukometra tiče, izaberite jednostavan i jeftin model, nakon što proverite „tri glavna znaka“.

Test trake: glavna stavka rashoda

Kupnja test traka za mjerenje šećera u krvi - to će biti vaši glavni troškovi. „Početni“ trošak glukometra mala je sitnica u odnosu na čvrstu količinu koju morate redovno stavljati za test trake. Stoga prije kupnje uređaja uporedite cijene test traka za njega i za druge modele.

U isto vrijeme, jeftine test trake ne bi vas morale uvjeriti u kupovinu lošeg glukometra, s malom preciznošću mjerenja. Merite šećer u krvi ne „za show“, već za vaše zdravlje, sprečavajući dijabetesne komplikacije i produžujući vam život. Niko vas neće kontrolirati. Jer osim tebe, nikome ovo nije potrebno.

Za neke glukometre test test trake prodaju se u pojedinačnim pakovanjima, a za druge u „kolektivnom“ pakovanju, na primjer, 25 komada. Dakle, kupovina test traka u pojedinim paketima nije preporučljiva, iako se čini prikladnijima. .

Kada ste otvorili „kolektivno“ pakovanje sa test trakama - potrebno je da ih brzo koristite sve vremensko razdoblje. U suprotnom, test trake koje se ne koriste na vrijeme će se pokvariti. Psihološki vas potiče da redovno mjerite šećer u krvi. I što češće to radite, to ćete bolje moći kontrolirati svoj dijabetes.

Troškovi test traka, naravno, rastu. Ali uštedjet ćete mnogo puta na liječenju komplikacija dijabetesa koje nećete imati. Trošiti 50-70 dolara mjesečno na test trake nije mnogo zabavno. Ali to je zanemarljiva količina u odnosu na oštećenje koje može prouzrokovati oštećenje vida, probleme sa nogama ili zatajenje bubrega.

Zaključci Da biste uspješno kupili glukometar, uporedite modele u mrežnim trgovinama, a zatim idite u ljekarnu ili naručite s dostavom. Najvjerovatnije će vam odgovarati jednostavan jeftin uređaj bez nepotrebnih „zvona i zvižduka“. Trebalo bi ga uvesti od jednog od svjetski poznatih proizvođača. Preporučljivo je pregovarati s prodavateljem kako biste provjerili ispravnost brojila prije kupnje. Također obratite pažnju na cijenu test traka.

OneTouch Select Test - Rezultati

U prosincu 2013., autor stranice Diabet-Med.Com testirao je mjerač OneTouch Select metodom opisanom u gornjem članku.

U početku sam vršio 4 mjerenja zaredom s razmakom od 2-3 minute, ujutro na prazan stomak. Krv je crpljena iz različitih prstiju lijeve ruke. Rezultati koje vidite na slici:

Početkom januara 2014. položio je testove u laboratoriji, uključujući glukozu u plazmi na testu. 3 minute prije uzorkovanja krvi iz vene izmjeren je šećer glukometrom, da bi se uporedio s laboratorijskim rezultatom.

Glucometer je pokazao mmol / l

Laboratorijska analiza "glukoza (serum)", mmol / l

4,85,13

Zaključak: mjerač OneTouch Select je vrlo precizan, može se preporučiti za upotrebu. Opšti utisak upotrebe ovog brojila je dobar. Potrebno je malo kapljice krvi. Navlaka je vrlo udobna. Cijena test traka je prihvatljiva.

Pronađena je sljedeća značajka OneTouch Select-a. Ne kapljajte krv na test traku odozgo! U suprotnom, mjerač će napisati "Greška 5: nema dovoljno krvi", a test traka će biti oštećena. Potrebno je pažljivo dovesti „napunjen“ uređaj tako da test traka usisa krv kroz vrh. To se vrši točno onako kako je napisano i prikazano u uputama. Isprva sam pokvario 6 test traka prije nego što sam se navikao. Ali tada se mjerenje šećera u krvi svaki put izvodi brzo i povoljno.

P. S. Poštovani proizvođači! Ako mi dostavite uzorke vaših glukometra, tada ću ih testirati na isti način i opisati ih ovdje. Neću uzeti novac za ovo. Možete me kontaktirati putem veze „O autoru“ u „podrumu“ ove stranice.

Moj omiljeni mjerač glukoze u krvi. Usporedba sa skupljim kolegama.

Sad reci da sam lukav.

Ponekad se čini da je skuplje i bolje.

Ali postoje i izuzeci.

Dijabetičar sam inzulina s iskustvom većim od 10 godina i još uvijek koristim satelitske i satelitske plus glukometre, zajedno s uvezenom, bržom braćom. Zašto? On ima puno prednosti.

Prvo, tih 5 sekundi koje uvoze glukometre obuzimaju bukvalno pojedu činjenica da otvaranje tegle, vađenje jedne male trake od tamo, zatvaranje tegle isto isto vrijeme, ili čak i više, od mene, ako bih izvadio trakicu od pojedinca satelitski blister. Tamo se komad papira bukvalno rasječe u sekundi, ali ne morate da nasjeckate u ovu teglu.

Kap krvi za "Satelit plus" potrebna je manje velika nego za "Satelit", to je već ugodno. Ali ne mikroskopski. Kapljanje na vrhu. Tako da je takva "hemisfera" legla.

20 sekundi - ovo nije dugo - za to vreme uspem da bacim traku, obrišem ruku. Zašto 5? Uopšte nije potrebno.

Još jedna nesumnjiva prednost je što trake imaju svako pojedinačno pakovanje, a ako ste počeli koristiti kutiju, možete je razvući za cijeli rok trajanja, a u bankama uvezenih analoga to morate „završiti“ za mjesec dana, ona će se osušiti. A ako ne mjerite često, oni će se neminovno osušiti. Šteta, zar ne?

Nesumnjiva pogodnost bila je u tome što Satellite Plus, u odnosu na starijeg brata, Satelit, više ne treba ručno kodirati, samo umetnite posebnu vrpcu kodova, on će napraviti fantastičan zvuk - kod će biti instaliran i sam - i možete ga koristiti.

Trudim se da ne izbacim samo kodnu traku. Iznenada, primjerice, baterija će se isprazniti. Usput, baterija drži vrlo dugo. Imate vremena da zaboravite kada ste postavljeni.

I moćan argument za one koji često mjere. Trake koštaju 7-8 rubalja, tj. kutija košta od 350 p. i iznad (ovisno o ljekarni), bolje je uzimati u specijaliziranim ustanovama, na primjer, bolnicom ili klinikom. Uporedite s inostranim kolegama, gdje će vam kutija od 50 traka odgovarati za otprilike 1000 str.

Čini se da poklopac od krpe nije higijenski. Ali ne! Tiho se briše u veš mašini.

Prednosti nadmašuju, pa to i dalje koristim. Rezultat se pokazuje ispravno (provjereno više puta!)

Princip rada

Proizvođač nudi moderne satelitske modele koji rade po elektrohemijskoj metodi. Testne trake kreiraju se po posebnom principu "suhe hemije", ali istovremeno se kalibracija uređaja vrši kapilarnom krvlju. Satelit nudi ELTA, a instrumenti zahtijevaju ručno uvođenje koda test trake. Za pravilno postavljanje dijagnoze mora se obratiti posebna pažnja, jer se kombinacije kodova moraju pravilno navesti.

Ruska kompanija ELTA nudi tri modela brojila:

  • Satelitski ELTA (klasična verzija),
  • Satelitski merač plus,
  • Glucometer Satellite Express.

Svaki model ima određene tehničke parametre, tako da možete odrediti praktičnost nadolazeće kućne dijagnostike i pouzdanost rezultata. Upute za uporabu satelitskog brojila prikazuju osnovna pravila koja su zajednička za sva tri modela. Zbog toga je princip rada i upotrebe isti, ali tehnički parametri su različiti.

Moderni mjerači glukoze u krvi analiziraju slabu struju koja se javlja između tvari iz test trake i glukoze koja se nalazi u primijenjenoj krvi. Analogno-digitalni pretvarač određuje tačna očitanja, a zatim ih daje prikazu uređaja. Ovo određuje značajke korištenja modernih uređaja. Pažljivom dijagnostikom u kući moguće je spriječiti neželjeni utjecaj čimbenika okoliša, što će rezultirati razlikama u točnim podacima i omogućiti vam pravilno praćenje zdravlja. Elektromehanički uređaji prepoznati su kao praktični, kvalitetni i precizni.

Za pregled u kući je obavezna upotreba pune krvi. Savremeni uređaj ne može izmjeriti nivo glukoze u venama i serumu, pa se koristi samo svježa krv. Ako osoba koristi unaprijed dobijenu krv, rezultati će biti netačni.

Glucometer Satellite Express

Važno je zapamtiti da će uzimanje askorbinske kiseline više od 1 grama povećati pokazatelje, tako da se ne može utvrditi i stvarno zdravstveno stanje. U ovom slučaju mora se uzeti u obzir potencijalni učinak askorbinske kiseline koji je privremen.

Kućna studija pomoću glukometra zabranjena je u sledećim slučajevima:

  • zgrušavanje krvi
  • infekcija
  • oticanje, bez obzira na stepen njegove manifestacije,
  • maligne novotvorine.

U drugim je slučajevima moguća kućna kontrola glukoze u krvi, ali uz osnovna pravila upotrebe uređaja.

Tehničke specifikacije

U početku potencijalni kupci uspoređuju tehničke podatke tri modela satelitskih brojila, nakon čega pažljivo proučavaju opće karakteristike proizvoda.

  1. Mjerni raspon.Express i Plus prikazuju indikatore od 0,6 do 35, ELTA Satelit - od 1,8 do 35.
  2. Zapremina krvi. Za ekspresnu dijagnostiku potrebno je 1 μl krvi. U ostalim slučajevima potrebni volumen krvi je 4-5 μl.
  3. Vrijeme mjerenja. Online dijagnostika traje oko 7 sekundi. Modifikacija Plus omogućava da saznate tačan rezultat nakon 20 sekundi, CRT - nakon 40.
  4. Količina memorije. U Plusu i Express-u pohranjuje se do 60 rezultata. ELTA Express pohranjuje samo 40 čitanja.

Svaki potencijalni kupac samostalno određuje naknadne mogućnosti upotrebe glukometra, fokusirajući se na lične potrebe, uzimajući u obzir zdravstveno stanje i oblik dijabetesa.

Opći tehnički pokazatelji koji određuju mogućnost uspješne upotrebe uređaja:

  • mjerenje glukoze temelji se na elektrohemijskoj metodi,
  • jedna baterija traje otprilike 5000 mjerenja,
  • minimalna temperatura skladištenja je minus 10 stepeni, maksimalna plus 30,
  • mjerenja se mogu provoditi na temperaturama od plus 15 do 35 stepeni, a vlažnost zraka ne smije prelaziti 35%.
Glucometer Satellite Plus pohranjuje 60 rezultata

Ako se mjerač mora privremeno čuvati na nižim temperaturama, uređaj se mora držati na toplom mjestu do 30 minuta prije buduće upotrebe. Međutim, nemoguće je držati uređaj u blizini grijaćih uređaja, jer oni negativno utječu na opremu i pogoršavaju njeno stanje. Oni koji redovno koriste satelitski mjerač glukoze već znaju kako pravilno provoditi kućnu dijagnostiku za praćenje glukoze u krvi. Uz ispravno ispitivanje, podaci će biti što je moguće bliži rezultatima laboratorijskih ispitivanja.

Paket paketa

Svaki model se nudi s posebnim paketom koji je odobrio proizvođač:

  • kontrolna traka
  • poseban slučaj
  • 25 komada traka i test traka (međutim, u testnom sistemu ELTA Satellite je samo 10 test traka),
  • primarne i sekundarne baterije
  • aparat
  • kodna traka
  • poseban uređaj za male pukotine kože,
  • dokumentacija: priručnik i garancijski list.
Kompletni satelitski mjerač

Ubuduće će vam trebati redovito kupovati lance i test trake jer će bez njihove upotrebe biti nemoguće obaviti kućni pregled.

Prednosti i nedostaci

Satelitski uređaji vrlo su precizni, jer je greška oko 20% (rezultati se određuju nivoom glukoze u krvi od 4,2 do 35 mmol). Ova je greška manja nego kod mnogih drugih modela.

Istovremeno, mogu se primijetiti važne prednosti modernih uređaja koji utvrđuju razloge popularnosti predloženih uređaja:

  • pružanje garancije za svaki kupljeni uređaj omogućava vam računanje izvodljivosti predstojeće kupovine,
  • pristupačne cijene uređaja i potrepština, zbog kojih si svaki dijabetičar može priuštiti kupnju satelita,
  • jednostavnost upotrebe i kućnog pregleda s pouzdanim rezultatima,
  • optimalno vrijeme mjerenja (ne više od 40 sekundi),
  • velike veličine ekrana, tako da sami možete vidjeti rezultate,
  • Do 5 hiljada mjerenja je dovoljno za jednu bateriju (zamjena je rijetko potrebna).

Takve će se prednosti primijetiti ako se poštuju pravila skladištenja uređaja.

Međutim, mogu se primijetiti i nedostaci predloženih uređaja:

  • mala količina memorije
  • velike dimenzije uređaja, zbog čega upotreba možda nije baš zgodna,
  • nedostatak povezanosti sa računarom.

Značajke i uslovi upotrebe

Prije prvog rada satelitskog brojila, važno je pažljivo proučiti upute za upotrebu uređaja i provjeriti da li uređaj ispravno radi. Upravljačka traka umetnuta je u utičnicu sa opreme. Na zaslonu bi se trebala prikazati slika smiješnog emotikona, a rezultat bi trebao biti prikazan od 4,2 do 4,6, jer to ukazuje na ispravan rad uređaja. Nakon toga kontrolna traka uklanja se i započinje kućni pregled.

  1. Na početku dijagnoze testna traka kodova ponovno se postavlja u utičnicu brojila.
  2. Na ekranu će se prikazati obrazac koda koji odgovara serijskom broju korištene trake.
  3. Traka koda je uklonjena iz utora.
  4. Ruke temeljito operite sapunom i obrišite suhom.
  5. Lanca je fiksirana u posebnom olovkom za olovku.
  6. Testna traka umetnuta je u uređaj. Njeni kontakti trebaju biti usmjereni prema gore. Kod mora biti točan, jer o tome ovisi pouzdanost rezultata.
  7. Trebate pričekati trenutak kada se na ekranu pojavi slika kapljice krvi i počne treptati. Prst nežno probodite. Krv se nanosi na rub korištene test trake.
  8. Nakon nekoliko sekundi, rezultat će biti vidljiv na ekranu.

Upute za upotrebu satelitskog glukometra su jednostavne, tako da možete uspješno provesti nadolazeću kućnu dijagnostiku i saznati točan rezultat.

Test trake i lancete

ELTA garantira jednostavnost kupovine zaliha po povoljnim cijenama. Testne trake i trakice prodaju se u ruskim ljekarnama. Svaka test traka nužno je u pojedinačnom pakovanju.

Odabir test-trake za satelitske brojilo s modelima glukoze Express i druge modifikacije mora uzeti u obzir korespondenciju:

  • Satelit ELTA - PKG-01,
  • Satelitski plus - PKG-02,
  • Satelit ekspres - PKG-03.
Test trake ELTA Satellite

Usaglašenost određuje izvodljivost provođenja ankete s pouzdanim podacima. Obavezno uzmite u obzir i datum isteka test traka.

Bilo koja četverostrana lanceta modernih brendova za medicinu koriste se za olovku za probijanje.

Trošak uređaja

Domaći uređaj je pouzdan i funkcionalan, ali dostupan je po najboljoj cijeni. Potrošni materijal će takođe biti koristan za predstojeće kupovine. Primjećene su posebne koristi u usporedbi s uvoznim kolegama.

Trošak lancete za satelitski glukometar, test trake i uređaj:

  • ELTA Satelit: 1200 rubalja, 50 komada traka sa lancetama koštat će 400 rubalja,
  • Satelitski plus: 1300 rubalja, 50 komada potrošnog materijala također košta 400 rubalja,
  • Satelit ekspres: 1450 rubalja, test trake sa lancetama (50 komada) koštaju 440 rubalja.

Navedene cijene su indikativne, jer tačan trošak određuje regija i mreža ljekarni. U svakom slučaju, cijene će biti prihvatljive za one koji moraju stalno pratiti nivo glukoze u krvi kako bi spriječili komplikacije dijabetesa.

Ostavite Svoj Komentar