Telmisartan (Mikardis)

Opis važan za 04.11.2016

  • Latinsko ime: Telmisartan
  • ATX kod: C09CA07
  • Aktivna supstanca: Telmisartan (Telmisartan)
  • Proizvođač: TEVA farmaceutska tvornica, JSC za Ratiopharm International GmbH, Mađarska / Njemačka

Ovisno o obliku oslobađanja, jedna tableta sadrži 80 ili 40 mg aktivne tvari.

Farmakodinamika

Telmisartan je selektivni antagonist receptora angiotenzina II. Ono se natječe s angiotenzinom za vezanje za AT1 receptore. Nije primećen afinitet prema drugim receptorima.

Telmisartan ne suzbija djelovanje renina, ACE, ne blokira kanale odgovorne za provođenje jona, smanjuje sadržaj aldosteron u krv.

Doza od 80 mg gotovo u potpunosti eliminira povećanje krvni pritisakuzrokovana angiotenzinom II. Maksimalni učinak traje 24 sata, a zatim se postepeno smanjuje. U tom se slučaju značajan učinak lijeka osjeti najmanje 48 sati nakon uzimanja tableta.

Telmisartan smanjuje i sistolički i dijastolički pritisak, ali ne utiče na brzinu pulsa. Nije primijećen efekat ovisnosti ili klinički značajna akumulacija u tijelu.

Farmakokinetika

Nakon gutanja, lijek se dobro i brzo apsorbuje. Bioraspoloživost je oko 50%. Veoma se dobro vezuje za proteine ​​u plazmi.

Maksimalna koncentracija u plazmi obično je veća kod žena kada uzimaju iste doze. Ali to ne utječe na efikasnost.

Metabolizam javlja se u jetri. To tvori neaktivnost metabolitEliminacija kojih uglavnom dolazi kroz creva. Poluživot tijela je oko 20 sati.

Indikacije za upotrebu

Koristi se za liječenje arterijska hipertenzija i za sprečavanje smrtnosti od bolesti kardiovaskularnog sistema posle moždani udar, srčani udarperiferna vaskularna bolest hipertrofija lijeve komore.

Kontraindikacije

Zabranjeno je propisivanje Telmisartana sa:

  • opstruktivne bolesti bilijarnog trakta,
  • teška zatajenje jetre,
  • primarna aldosteronizam,
  • intolerancija na fruktozu,
  • prekomjerna osjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koji drugi sastojak koji je dio lijeka,
  • trudnoće,
  • mlađi od 18 godina.

Nuspojave

Nuspojave su relativno rijetke.

Jedan od 100-1000 pacijenata koji uzimaju lek ima sledeće simptome:

U 1 od 1000-10000 opaženih pacijenata:

  • urinarne i respiratorne infekcije (cistitis, faringitis, sinusitis) ili sepsa,
  • trombocitopenija,
  • smanjenje nivoa hemoglobin,
  • osećaj anksioznosti
  • poremećaji vida
  • tahikardija,
  • pad krvnog pritiska prilikom promjene položaja tijela (sa horizontalnog u vertikalni),
  • nelagoda u stomaku
  • suha usta
  • oslabljena funkcija jetre,
  • pojačana aktivnost jetre enzimi,
  • povećana koncentracija mokraćne kiseline u plazmi,
  • bolovi u zglobovima
  • eritem,
  • angioedem,
  • toksični osipi,
  • ekzematozni osip.

Neželjeni efekti koji su vrlo rijetki ili čija se učestalost ne može tačno utvrditi:

  • bol u tetivama sličan tendonitis,
  • povećana razina eozinofila u krvi.

Interakcija

Interakcija Telmisartana sa drugim lijekovima:

  • Baclofen, Amifostin i druga antihipertenzivna sredstva - pojačan je hipotenzivni efekat,
  • barbiturati, opojna droga, etanol i antidepresivi - manifestacije ortostatske hipotenzije se pogoršavaju ili se povećava rizik od njenog nastanka,
  • Furosemid, Hidroklorotiazid i neki drugi diuretici - hipotenzivni efekat se povećava,
  • Digoksin - povećana koncentracija Digoksin u plazmi
  • litijumski preparati - reverzibilno povećanje koncentracije litijuma u krvi, praćenje ovog pokazatelja je neophodno,
  • NSAID - povećava se rizik od akutnih simptoma zatajenje bubregaposebno kod dehidracije
  • diuretici koji čuvaju kalijum, kalijum, Heparin, Ciklosporin, Takrolimus, Trimetoprim - povećana koncentracija kalijuma u serumu u krvi,
  • GCS - antihipertenzivni učinak se smanjuje,
  • Amlodipin - Učinkovitost Telmisartana raste.

Farmakološko djelovanje

Antagonist receptora angiotenzina II.

Telmisartan je specifični antagonist receptora angiotenzina II. Ima visok afinitet prema podtipu AT1 receptora angiotenzina II, kroz koji se ostvaruje djelovanje angiotenzina II. Telmisartan izbacuje angiotenzin II iz njegovog vezivanja na receptor, nedostajući mu dejstvo agonista u odnosu na ovaj receptor. Telmisartan se veže samo na podtipu AT1 receptora angiotenzina II. Vezivanje je kontinuirano. Telmisartan nema afinitet za ostale receptore (uključujući AT2 receptore) i ostale manje proučavane angiotenzinske receptore. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani. Smanjuje koncentraciju aldosterona u krvi, ne inhibira renin u krvnoj plazmi i ne blokira ionske kanale, ne inhibira ACE (kininaza II, enzim koji takođe uništava bradikinin). Stoga se ne očekuje porast nuspojava uzrokovanih bradikininom.

Telmisartan u dozi od 80 mg u potpunosti blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Primjeri hipotenzivnog djelovanja bilježe se u roku od 3 sata nakon prve primjene telmisartana. Učinak lijeka traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi hipotenzivni učinak obično se razvija 4-8 tjedana nakon redovnog unosa.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan smanjuje sistolički i dijastolički krvni pritisak, a da ne utječe na rad srca.

U slučaju naglog otkazivanja telmisartana, krvni pritisak se postepeno vraća na prvobitni nivo bez razvoja sindroma povlačenja.

Doziranje i primjena

Lijek se propisuje oralno, bez obzira na unos hrane.

Kod arterijske hipertenzije početna preporučena doza lijeka je 1 tableta (40 mg) jednom dnevno. U slučajevima kada se ne postigne terapeutski učinak, doza je do 80 mg jednom dnevno. Prilikom odlučivanja o povećanju doze potrebno je uzeti u obzir da se maksimalni antihipertenzivni učinak obično postiže u roku od 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Da bi se smanjila kardiovaskularna morbiditet i smrtnost, preporučena doza je 1 tableta (80 mg) jednom dnevno. U početnom razdoblju liječenja mogu biti potrebne dodatne korekcije krvnog tlaka.

Pacijentima s bubrežnim zatajenjem (uključujući one na hemodijalizi), starijim pacijentima, prilagođavanje doze lijeka nije potrebno.

U bolesnika s blagom do umjereno oslabljenom funkcijom jetre (klasa A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza ne smije biti veća od 40 mg.

Nuspojava

Zapaženi slučajevi nuspojava nisu bili u korelaciji sa spolom, dobi ili rasom pacijenata.

Infekcije: sepsa, uključujući fatalnu sepsu, infekcije mokraćnog sustava (uključujući cistitis), infekcije gornjih disajnih puteva.

Iz hemopoetskog sistema: smanjenje hemoglobina, anemija, eozinofilija, trombocitopenija.

Sa strane centralnog nervnog sistema: nesanica, anksioznost, depresija, vrtoglavica.

Iz kardiovaskularnog sistema: izražen pad krvnog pritiska (uključujući ortostatsku hipotenziju), bradikardija, tahikardija, nesvjestica.

Iz disajnog sistema: kratkoća daha.

Iz probavnog sistema: suha usta, nadutost, nelagoda u stomaku, povraćanje, dispepsija, proliv, bolovi u trbuhu, oslabljena funkcija jetre, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza.

Iz mokraćnog sistema: oslabljena bubrežna funkcija (uključujući akutno zatajenje bubrega), periferni edem, hiperkreatininemija.

Iz mišićno-koštanog sustava: artralgija, bolovi u leđima, mišićni grčevi (grčevi mišića mišića), bol u donjim ekstremitetima, mialgija, bol u tetivama (simptomi slični manifestaciji tendonitisa), bol u grudima.

Alergijske reakcije: anafilaktičke reakcije, reakcije preosjetljivosti na aktivnu tvar ili pomoćne komponente lijeka, angioedem, ekcem, eritem, svrbež na koži, osip (uključujući lijek), urtikarija, toksični osip.

Laboratorijski pokazatelji: hiperuricemija, povišen nivo CPK u krvi, hiperkalemija.

Ostalo: hiperhidroza, sindrom nalik gripu, oštećenje vida, astenija (slabost).

Primjena lijeka MIKARDIS® tijekom trudnoće i dojenja

Mikardis® je kontraindiciran u trudnoći i dojenju.

Kod planirane trudnoće Mikardis® treba zamijeniti drugim antihipertenzivnim lijekom. Kada se uspostavi trudnoća, Mikardis treba što pre prekinuti.

U pretkliničkim studijama nije otkriven nikakav teratogeni učinak lijeka, već je uočen fetotoksični učinak.

Posebna uputstva

U nekih bolesnika, uslijed supresije RAAS-a, posebno kada se koriste kombinacije lijekova koji djeluju na ovaj sistem, bubrežna funkcija (uključujući akutno zatajenje bubrega) je oslabljena. Stoga se terapija praćena takvom dvostrukom blokadom RAAS-a mora provoditi strogo pojedinačno i uz pažljivo praćenje bubrežne funkcije (uključujući periodično praćenje serumskih koncentracija kalija i kreatinina).

U slučajevima ovisnosti vaskularnog tonusa i bubrežne funkcije uglavnom od aktivnosti RAAS-a (na primjer, u bolesnika s kroničnim zatajenjem srca ili bubrežne bolesti, uključujući stenozu bubrežne arterije ili stenozu arterija jednog bubrega), imenovanje lijekova koji utječu na ovaj sustav, može biti praćen razvojem akutne arterijske hipotenzije, hiperazotemije, oligurije i, u rijetkim slučajevima, akutnog zatajenja bubrega.

Na temelju iskustva s korištenjem drugih lijekova koji utječu na RAAS, uz zajedničku upotrebu Mikardis®-a i diuretika koji štede kalij, dodatke koji sadrže kalij, jestivu sol koja sadrži kalij i druge lijekove koji povećavaju koncentraciju kalija u krvi (na primjer, heparin), ovaj pokazatelj treba pratiti u bolesnika.

Alternativno, Mikardis® se može koristiti u kombinaciji s tiazidnim diureticima, poput hidroklorotiazida, koji dodatno imaju hipotenzivni učinak (na primjer, MikardisPlus® 40 mg / 12,5 mg, 80 mg / 12,5 mg).

U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom, doza telmisartana 160 mg dnevno u kombinaciji s hidroklorotiazidom 12,5-25 mg bila je dobro tolerirana i učinkovita.

Mikardis® je manje učinkovit u bolesnika negroidne rase.

Oblik i sastav

Oblik doziranja - tablete: okrugle, plosnasto-cilindrične oblike, sa skelama i prekrivačem, bijele ili bijelo-žućkaste boje (5, 7, 10 i 20 kom. U blister pakiranjima, u kartonskom pakovanju 1, 2, 3, 4, 5, 8 ili 10 pakovanja, po 10, 20, 28, 30, 40, 50 i 100 komada, u staklenkama ukočenim s poklopcima koji se uvlače s upravljačkom sklopkom s prvim probijanjem ili vijcima sa sustavom push-okretanja ili s prvom kontrolom zabrane, u kartonskoj kutiji 1 svako pakovanje sadrži i upute za upotrebu Telmisartana).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna komponenta: telmisartan - 40 ili 80 mg,
  • pomoćne materije (tablete 40/80 mg): natrijum karmeloza - 12/24 mg, natrijum hidroksid - 3,35 / 6,7 mg, povidon-K25 - 12/24 mg, laktoza monohidrat (mlečni šećer) - 296,85 / 474,9 mg, magnezijum stearat - 3,80 / 6,4 mg, meglumin - 12/24 mg.

Arterijska hipertenzija

Primjena telmisartana u dozi od 80 mg u potpunosti blokira hipertenzivni učinak AT II. Antihipertenzivni učinak razvija se u roku od oko 3 sata nakon prve doze, traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi terapeutski učinak obično se razvija nakon 4-8 tjedana redovnog davanja lijeka.

Kod arterijske hipertenzije telmisartan snižava sistolni i dijastolički krvni pritisak (BP) bez utjecaja na rad srca (HR).

Nakon oštrog ukidanja lijeka, nivo krvnog tlaka se vraća u prvobitnu vrijednost nekoliko dana. Sindrom povlačenja se ne razvija.

Prema komparativnim kliničkim studijama, hipotenzivni učinak telmisartana je uporediv sa učinkom lijekova drugih klasa (na primjer, atenolol, hidroklorotiazid, enalapril, lizinopril, amlodipin). Međutim, suhi kašalj kod pacijenata koji su primali telmisartan javio se mnogo rjeđe nego kod pacijenata koji su uzimali ACE inhibitore.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

U bolesnika starijih od 55 godina s prolaznim ishemijskim napadom, moždanim udarom, koronarnom srčanom bolešću (CHD), lezijama perifernih arterija i komplikacijama dijabetesa tipa 2 (poput hipertrofije lijeve komore, mikro- ili makroalbuminurije, retinopatije) s poviješću rizičnoj grupi za kardiovaskularne komplikacije, telmisartan je imao učinak sličan onom ramiprila u smanjenju primarne kombinirane krajnje točke: hospitalizacija zbog hroničnog zatajenja srca neostatalni moždani udar, nefatalni infarkt miokarda, kardiovaskularni mortalitet.

Telmisartan, sličan ramiprilu, također se pokazao efikasnim u smanjenju učestalosti sekundarnih točaka: nefatalni moždani udar, nefatalni infarkt miokarda i kardiovaskularni mortalitet.

Efikasnost telmisartana u dozama manjim od 80 mg za smanjenje rizika od kardiovaskularne smrtnosti nije proučena.

Za razliku od ramiprila, telmisartan je imao manje vjerojatnosti da će izazvati nuspojave poput suvog kašlja i angioedema. Međutim, na pozadini njegovog unosa, arterijska hipotenzija se češće javljala.

Oblik doziranja:

1 tableta sadrži:

doza 40 mg

aktivna supstanca: telmisartan - 40 mg

pomoćne tvari: natrijum hidroksid - 3,4 mg, povidon K 30 (polivinilpirolidon srednje molekularne mase) - 12,0 mg, meglumin - 12,0 mg, manitol - 165,2 mg, magnezijum stearat - 2,4 mg, talk - 5,0 mg .

doza od 80 mg

aktivna supstanca: telmisartan - 80 mg

pomoćni sastojci: natrijum hidroksid - 6,8 mg, povidon K 30 (polivinilpirolidon srednje molekularne težine) - 24,0 mg, meglumin - 24,0 mg, manitol - 330,4 mg, magnezijum stearat - 4,8 mg, talk - 10,0 mg.

Tablete su bijele ili gotovo bijele, okrugle, pločaste cilindrične oblike s urezom i zarezom.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Telmisartan je specifični antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1), djelotvoran ako se uzima oralno. Ima visok afinitet prema AT podtipu1 angiotenzin II receptora preko kojih se ostvaruje djelovanje angiotenzina II. Odstranjuje angiotenzin II iz veze s receptorom, a ne posjeduje djelovanje agonista u odnosu na ovaj receptor.

Telmisartan se veže samo za AT podvrstu1 receptore angiotenzina II. Veza je kontinuirana. Nema afinitet prema drugim receptorima, uključujući antitela2 receptora i drugih manje proučavanih angiotenzinskih receptora. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani. Smanjuje koncentraciju aldosterona u krvi, ne inhibira renin u krvnoj plazmi i ne blokira ionske kanale.Telmisartan ne inhibira enzim za konverziju angiotenzina (kininaza II) (enzim koji takođe razgrađuje bradikinin). Stoga se ne očekuje porast nuspojava uzrokovanih bradikininom.

U bolesnika telmisartan u dozi od 80 mg potpuno blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Zapaženo je djelovanje antihipertenzivnog lijeka u roku od 3 sata nakon prve primjene telmisartana. Učinak lijeka traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi antihipertenzivni efekat obično se razvija 4-8 nedelja nakon redovne oralne primene.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan snižava sistolni i dijastolički krvni tlak (BP) bez utjecaja na rad srca (HR).

U slučaju naglog otkazivanja telmisartana, krvni pritisak se postepeno vraća na prvobitni nivo bez razvoja sindroma "otkazivanja".

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, brzo se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Bioraspoloživost je 50%. Kada se uzima istodobno s hranom, smanjenje AUC-a (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) kreće se od 6% (u dozi od 40 mg) do 19% (u dozi od 160 mg). 3 sata nakon uzimanja, koncentracija u krvnoj plazmi se izravnava, bez obzira na vrijeme jela. Postoji razlika u koncentraciji u plazmi kod muškaraca i žena. Samaks(maksimalna koncentracija) i AUC bili su otprilike 3 i 2 puta viši kod žena u usporedbi s muškarcima bez značajnog utjecaja na učinkovitost.

Komunikacija s proteinima krvne plazme - 99,5%, uglavnom s albuminom i glikoproteinom alfa-1. Prosječna vrijednost prividnog volumena raspodjele u ravnotežnoj koncentraciji je 500 litara. Metaboliše se konjugacijom s glukuronskom kiselinom. Metaboliti su farmakološki neaktivni. Poluvrijeme eliminacije je više od 20 sati. Izlučuje se kroz creva nepromenjeno, izlučivanje bubrezima - manje od 2% uzete doze. Ukupni plazma klirens je visok (900 ml / min) u poređenju s "jetrenim" protokom krvi (oko 1500 ml / min.).

Farmakokinetika telmisartana u starijih bolesnika ne razlikuje se od mladih bolesnika. Prilagođavanje doze nije potrebno.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Promjene doze kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega nisu potrebne, uključujući bolesnike na hemodijalizi. Telmisartan se ne uklanja hemodijalizom.

Pacijenti sa zatajenjem jetre

U bolesnika s blagom do umjereno oslabljenom funkcijom jetre (klasa A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza ne smije biti veća od 40 mg.

Pedijatrijska upotreba

Glavni pokazatelji farmakokinetike telmisartana kod djece u dobi od 6 do 18 godina nakon uzimanja telmisartana u dozi od 1 mg / kg ili 2 mg / kg tokom 4 tjedna, općenito su uporedivi s podacima dobivenim u liječenju odraslih te potvrđuju nelinearnost farmakokinetike telmisartana posebno u vezi sa Cmaks.

Interakcija lijekova

Telmisartan može povećati hipotenzivni učinak drugih antihipertenzivnih lijekova. Ostale vrste interakcija kliničkog značaja nisu identificirane.

Kombinovana upotreba digoksina, varfarina, hidroklorotiazida, glibenklamida, ibuprofena, paracetamola, simvastatina i amlodipina ne dovodi do klinički značajne interakcije. Znatan porast prosječne koncentracije digoksina u krvnoj plazmi prosječno je za 20% (u jednom slučaju za 39%). Uz istodobnu primjenu telmisartana i digoksina, preporučljivo je periodično određivanje koncentracije digoksina u krvi.

Uz istodobnu upotrebu telmisartana i ramiprila, opaženo je 2,5-postotno povećanje AUC0-24 i Cmax ramiprila i ramiprila. Klinički značaj ovog fenomena nije utvrđen.

Istodobnom primjenom ACE inhibitora i litijumskih pripravaka primjećeno je reverzibilno povećanje koncentracije litija u krvi praćeno toksičnim učinkom. U rijetkim slučajevima zabilježene su takve promjene sa primjenom receptora antagonista angiotenzina II. Istodobnom primjenom litijuma i antagonista receptora angiotenzina II, preporučuje se određivanje koncentracije litijuma u krvi.

Liječenje NSAID-om, uključujući acetilsalicilnu kiselinu, COX-2 inhibitore i neselektivne NSAID, može uzrokovati akutno zatajenje bubrega kod dehidriranih pacijenata. Lijekovi koji djeluju na sistem renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS) mogu imati sinergistički efekat. U bolesnika koji primaju NSAID i telmisartan, bcc se mora nadoknaditi na početku liječenja i nadzirati bubrežnu funkciju.

Primijećeno je smanjenje učinka antihipertenzivnih lijekova, poput telmisartana, inhibicijom vazodilatacijskog učinka prostaglandina tijekom liječenja s NSAID-om.

Doziranje i primjena

Tablete Telmisartana namijenjene su svakodnevnoj oralnoj primjeni, a uzimaju se sa tekućinom, sa ili bez hrane.

Liječenje esencijalne arterijske hipertenzije

Preporučena doza za odrasle je 40 mg jednom dnevno.

U slučajevima kada se ne postigne željeni krvni tlak, doza Telsartana® se može povećati na najviše 80 mg jednom dnevno.

Pri povećanju doze treba uzeti u obzir da se maksimalni antihipertenzivni učinak obično postigne u roku od četiri do osam tjedana nakon početka liječenja.

Telsartan® se može koristiti u kombinaciji sa tiazidnim diureticima, na primjer, hidroklorotiazidom, što u kombinaciji s telmisartanom ima dodatno hipotenzivno djelovanje.

U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom, doza telmisartana je 160 mg / dan (dvije tablete Telsartan® 80 mg), a u kombinaciji s hidroklorotiazidom 12,5-25 mg / dan dobro se tolerira i bila je efikasna.

Prevencija kardiovaskularne morbidnosti i smrtnosti

Preporučena doza je 80 mg jednom dnevno.

Nije utvrđeno da li su doze ispod 80 mg efikasne u smanjenju kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti.

U početnoj fazi upotrebe lijeka Telsartan® za prevenciju kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti preporučuje se kontrola krvnog tlaka (BP), a može biti potrebno i korigovanje krvnog tlaka lijekovima koji snižavaju krvni pritisak.

Telsartan® se može uzimati bez obzira na unos hrane.

Promjene doze kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega nisu potrebne, uključujući bolesnike na hemodijalizi. Postoji ograničeno iskustvo u liječenju pacijenata s teškim zatajenjem bubrega i hemodijalizom. Za takve bolesnike preporučuje se započinjati s nižom dozom od 20 mg. Telsartan® se ne uklanja iz krvi tokom hemofiltracije.

U bolesnika s blagom do umjereno oslabljenom funkcijom jetre, dnevna doza ne smije prelaziti 40 mg jednom dnevno.

Prilagođavanje doze nije potrebno.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Tablete1 tab.
aktivna supstanca:
telmisartan40/80 mg
pomoćni sastojci: natrijum hidroksid - 3,4 / 6,8 mg, povidon K30 (polivinilpirolidon srednje molekularne težine) - 12/24 mg, meglumin - 12/24 mg, manitol - 165,2 / 330,4 mg, magnezijum stearat - 2,4 / 4 , 8 mg, talk - 5/10 mg

Proizvođač:

CJSC Severnaya Zvezda, Rusija

Pravna adresa proizvođača:

111141, Moskva, Zeleni prospekt, d. 5/12, str

Adresa za prijavu i prihvatanje zahteva:

188663, Lenjingradska oblast, Vsevolosksk okrug, gradsko naselje Kuzmolovsky, zgrada radionice br. 188

Trudnoća i dojenje

Primjena Telmisartana-SZ-a kontraindicirana je tijekom trudnoće. Kada se dijagnosticira trudnoća, lijek treba odmah prekinuti. Ako je potrebno, treba propisati alternativnu terapiju (druge klase antihipertenzivnih lijekova odobrenih za upotrebu u trudnoći).

Primjena ARA II tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće kontraindicirana je.

U pretkliničkim studijama telmisartana nisu otkriveni teratogeni učinci, ali je utvrđena fetotoksičnost. Poznato je da izloženost ARA II tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće kod osobe uzrokuje fetotoksičnost (smanjena bubrežna funkcija, oligohidroamnion, odloženu osifikaciju lubanje), kao i neonatalnu toksičnost (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Pacijentima koji planiraju trudnoću treba dati alternativnu terapiju. Ako se liječenje ARA II dogodilo tijekom drugog tromjesečja trudnoće, preporučuje se ultrazvukom procijeniti bubrežnu funkciju i stanje lubanje u plodu.

Novorođenčad čije su majke primile ARA II trebale bi se pažljivo nadzirati zbog arterijske hipotenzije.

Terapija Telmisartan-SZ-om je kontraindicirana tokom dojenja.

Nisu provedena ispitivanja plodnosti.

Pogledajte video: Micardis a Prescription Medication Used to Treat High Blood Pressure (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar