Dapril 20 mg: upute za upotrebu

Dapril je dostupan u obliku tableta (10 komada u blister pakovanjima, u kartonskoj kutiji: 5 mg i 10 mg svaki - 3 pakiranja, 20 mg svaka - 2 pakiranja).

1 tableta sadrži:

  • aktivna tvar: lizinopril - 5 mg, 10 mg ili 20 mg,
  • pomoćne komponente: kalcijum hidrogen fosfat, manitol, željezni oksid (E172), magnezijev stearat, želatinozni skrob, škrob.

Kontraindikacije

  • istorija angioedema,
  • primarni hiperaldosteronizam,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • bilateralna stenoza bubrežne arterije ili arterija stenoza jednog bubrega s progresivnom azotemijom,
  • azotemija
  • stanje nakon transplantacije bubrega,
  • hiperkalemija
  • stenoza otvora aorte i slični hemodinamički poremećaji,
  • uzrasta dece
  • II i III tromesečja trudnoće,
  • dojenje
  • preosjetljivost na ACE inhibitore i komponente lijeka.

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno.

Liječnik propisuje dozu lijeka pojedinačno na temelju kliničkih indikacija i individualnih potreba za postizanje održivog učinka.

  • arterijska hipertenzija: početna doza - 10 mg 1 put dnevno. Zatim se doza odabire pojedinačno, uzimajući u obzir razinu krvnog tlaka (BP) pacijenta, uobičajena doza održavanja je 20 mg jednom dnevno, u nedostatku dovoljnog terapijskog učinka nakon 7 dana terapije, može se povećati na 40 mg. Maksimalna dnevna doza je 80 mg,
  • hronično zatajenje srca: početna doza je 2,5 mg dnevno, doza održavanja je 5–20 mg dnevno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, dnevna doza se utvrđuje uzimajući u obzir klirens kreatinina (CC):

  • QC veći od 30 ml / min: 10 mg,
  • KK 10-30 ml / min: 5 mg,
  • CC manje od 10 ml / min: 2,5 mg.

Nuspojave

  • iz kardiovaskularnog sistema: retko - tahikardija, ortostatska hipotenzija,
  • iz nervnog sistema: osjećaj umora, glavobolja, vrtoglavica, ponekad - zbunjenost, nestabilnost raspoloženja,
  • iz hemopoetskog sistema: agranulocitoza, neutropenija, niži nivo hemoglobina, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca,
  • iz probavnog sistema: mučnina, retko - suha usta, bol u trbuhu, proliv, ponekad - pojačana aktivnost jetrenih enzima, povećana razina bilirubina u krvnom serumu,
  • alergijske reakcije: rijetko - kožni osip, ponekad - Quinckeov edem,
  • iz disajnog sistema: suvi kašalj,
  • drugi: ponekad - hiperkalemija, oslabljena bubrežna funkcija.

Posebna uputstva

Upotreba ACE inhibitora može izazvati nuspojave u obliku suvog kašlja, koji nestaje nakon povlačenja lijeka. To bi trebalo uzeti u obzir u diferencijalnoj dijagnozi kašlja kod pacijenta koji uzima Dapril.

Razlog izrazitog snižavanja krvnog pritiska je smanjenje volumena tjelesne tekućine uzrokovane dijarejom ili povraćanjem, istodobna primjena diuretika, smanjenje unosa soli ili dijaliza. Zbog toga se preporučuje započeti liječenje pod strogim nadzorom liječnika i s oprezom povećavati dozu lijeka.

Kada se na hemodijalizi koriste membrane s visokom propusnošću, postoji veliki rizik od anafilaktičke reakcije. Stoga je za dijalizu potrebno koristiti samo membrane različitog tipa ili lijek zamijeniti drugim antihipertenzivnim sredstvom.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Daprila:

  • diuretici koji čuvaju kalijum (triamteren, spironolakton, amilorid), proizvodi koji sadrže kalijum, koji sadrže supstitucije kalijeve soli - povećavaju rizik od hiperkalemije, posebno s oštećenom funkcijom bubrega,
  • diuretici, antidepresivi - uzrokuju značajno smanjenje krvnog pritiska,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi - smanjuju antihipertenzivni učinak lijeka,
  • litijumski preparati - usporavaju brzinu njihovog izlučivanja iz organizma,
  • etanol - pojačava učinak lijeka.

Analozi Daprila su: tablete - Diroton, Lisinopril, Lisinopril-Teva, Lisinoton.

Farmakološko djelovanje

Dapril je antihipertenzivni lijek iz skupine inhibitora enzima koji inhibiraju angiotenzin (ACE) sa produženim učinkom. Aktivna tvar lizinopril je metabolit enalaprila (enalaprilat). Lisinopril, koji inhibira ACE, inhibira stvaranje angiotenzina II iz angiotenzina I. Kao rezultat, uklanja se vazokonstriktorski učinak angiotenzina II. smanjuje se stvaranje angiotenzina III koji ima pozitivan inotropni učinak, oslobađa se norepinefrina iz presinaptičkih vezikula simpatičkog nervnog sistema, luči se aldosterona u glomerularnoj zoni nadbubrežnog korteksa i hipokalemije uzrokovane njime i zadržavanje natrijuma i vode. Pored toga, dolazi do nakupljanja bradikinina i prostaglandina koji uzrokuju vazodilataciju. Sve to dovodi do smanjenja krvnog pritiska, sporije i postepenije nego s imenovanjem kaptoprila kratkog djelovanja. Stoga ne dolazi do povećanja broja otkucaja srca. Lisinopril smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS) i naknadno naprezanje, što dovodi do povećanja srčanog izlaza, srčanog izlaza i bubrežnog protoka krvi. Uz to, povećava se venski kapacitet, prenapreže se, smanjuje se pritisak u desnom atrijumu, smanjuju se plućne arterije i vene, tj. u plućnoj cirkulaciji smanjuje se krajnji dijastolički pritisak u lijevoj klijetki, diureza raste. Tlak filtracije u glomerularnim kapilarama opada, proteinurija se smanjuje i razvoj glomeruloskleroze usporava. Učinak se javlja 2 sata nakon uzimanja lijeka. Maksimalni učinak razvija se nakon 4-6 sati i traje najmanje 24 sata.

Doziranje i primjena

U liječenju hipertenzije početna doza je 5 mg 1 put dnevno. Doza održavanja do 20 mg jednom dnevno. S tjednom terapijom, efikasna doza se povećava na 20-40 mg dnevno. Odabir doze vrši se pojedinačno, ovisno o pokazateljima krvnog tlaka. Maksimalna doza je 80 mg dnevno.

Kod hroničnog zatajenja srca početna doza od 2,5 mg na dan. Uobičajena doza održavanja je 5 do 20 mg dnevno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, doza se postavlja ovisno o klirensu kreatinina (QC). Sa CC više od 30 ml / min, preporučena doza je 10 mg / dan. Sa CC od 30 do 10 ml / min, doza je 5 mg jednom dnevno. Sa CC manje od 10 ml / min 2,5 mg.

Indikacije za upotrebu

Dapril se koristi za liječenje:

  • arterijska hipertenzija (uključujući renovikularnu) - lijek se može koristiti u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima ili u obliku monoterapije,
  • hroničnog zatajenja srca (za liječenje pacijenata koji uzimaju diuretike i / ili preparate digitalisa kao dio kombinirane terapije).

Oblik izdavanja, sastav

Dapril je dostupan u obliku konveksnih okruglo ružičastih tableta. Dopuštena su manja uključivanja i marmoriranja. Tablete se stavljaju u pretisne omote, a potom u pakete od kartona.

Svaka tableta sadrži lizinopril (aktivni aktivni sastojak), kao i pomoćne materije - manitol, E172, kalcijev hidrogen fosfat, želatinozni škrob, škrob, magnezijum stearat.

Interakcija s drugim lijekovima

Istovremena primjena Daprila sa suplementima kalija, kalijevim solima, kalijumskim diureticima (amilorid, triamteren, spironolakton) povećava rizik od hiperkalemije (posebno kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega), a uz pomoć NSAID-a moguće je oslabiti učinak lizinoprila, s antidepresivima i salureticima jaka hipotenzija, sa litijumskim preparatima - odloženo uklanjanje litijuma iz organizma.

Upotreba alkohola pojačava hipotenzivni učinak aktivne komponente.

Tokom trudnoće

Proizvođač se fokusira na nemogućnost upotrebe lizinoprila tokom gestacije. Čim potvrdi činjenica trudnoće, lijek treba odmah prekinuti.

Važno je zapamtiti da liječenje ACE inhibitorima u 3. i 2. tromjesečju ima štetan učinak na fetus (moguće komplikacije uključuju hiperkalemiju, intrauterinu smrt, izrazito smanjenje krvnog tlaka, hipoplaziju lubanje, zatajenje bubrega).

Istovremeno nema dokaza o negativnom učinku lijeka na plod u prvom tromjesečju.

Ako je novorođenče ili novorođenče u maternici izloženo ACE inhibitorima, potrebno je pažljivo pratiti njegovo stanje. Ovo je neophodno za pravovremeno otkrivanje hiperkalemije, oligurije, izrazitog snižavanja krvnog pritiska.

Jasno je poznato da lizinopril može prodrijeti kroz placentu, ali još uvijek nema podataka o njegovom prodiranju u majčino mlijeko.

Iz predostrožnosti se preporučuje odustati od dojenja tokom čitavog perioda lečenja Dapril-om.

Pravila i uslovi skladištenja

Proizvođač Dapril uvjerava potrošače da trebaju odabrati suho, tamno mjesto za pohranu lijeka.

U tom slučaju temperatura vazduha u sobi ne bi trebalo da pređe 25 stepeni. Samo ako su gornji uvjeti ispunjeni, proizvod se može skladištiti kroz cijeli rok trajanja od 4 godine.

U prosjeku košta jedno pakovanje Daprila državljanku Ruske Federacije 150 rubalja.

Bolesnički boravak u Ukrajini, mogu kupiti paket lijeka u prosjeku za 40 grivna.

Analozi Daprila uključuju lijekove kao što su Diroton, Diropress, Iramed, Zoniksem, Lizigamma, Lizakard, Lisinopril, Lisinoton, Lisinopril dihidrat, Lisinopril granulat, Rileys-Sanovel, Lizoril, Liziprex, Lizonlir, Lilonopril, Lilonopriil, Lilonopriil, Lilonopriil, Lilonopriil, Lilonopriil

Općenito, recenzije korisnika interneta o lijeku Dapril su pozitivne.

Pacijenti i liječnici dobro reagiraju na lijek, usredotočujući se na njegovu učinkovitost i brzinu djelovanja.

Zdravstveni radnici usredotočeni su na sljedeće: uprkos ogromnom broju nuspojava navedenih u uputama, oni su izuzetno rijetki (učestalost pojave pojedinih nepoželjnih manifestacija je u rasponu od 0,01 do 1%).

Recenzije stvarnih pacijenata o lijeku možete pročitati na kraju članka.

Tako se Dapril pozicionira kao efikasan antihipertenzivni lijek.

Lijek je u potražnji, zbog svoje dostupnosti, relativno niska cijena.

Da biste kupili lijek u ljekarni, morate predočiti recept liječnika.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Iznutra, s arterijskom hipertenzijom - 5 mg jednom dnevno. U nedostatku efekta, doza se povećava svaka 2-3 dana za 5 mg do prosječne terapijske doze od 20-40 mg / dan (povećanje doze iznad 20 mg / dan obično ne vodi daljnjem smanjenju krvnog pritiska). Maksimalna dnevna doza je 80 mg.

S HF - počnite s 2,5 mg jednom, nakon čega slijedi porast doze za 2,5 mg nakon 3-5 dana.

U starijih osoba često se primjećuje izraženiji produženi hipotenzivni učinak, koji je povezan s smanjenjem brzine izlučivanja lizinoprila (preporučuje se započeti liječenje s 2,5 mg / danu).

Kod hroničnog zatajenja bubrega, kumulacija nastaje sa smanjenjem filtracije manjom od 50 ml / min (dozu treba smanjiti za 2 puta, a CC manje od 10 ml / min, doza se mora smanjiti za 75%).

Uz perzistentnu arterijsku hipertenziju, dugotrajna terapija održavanja je indicirana od 10-15 mg / dan, sa zatajenjem srca - od 7,5-10 mg / dan.

Farmakodinamika

Dapril blokira stvaranje hormona oligopeptida, koji ima vazokonstriktorski efekat. Tu je i smanjenje ukupnog perifernog vaskularnog otpora, pre i nakon naprezanja na srce, praktično nema uticaja na rad srca i minutni volumen krvi.

Uz to, smanjuje se otpornost bubrežnih žila i poboljšava se cirkulacija krvi u organu. U većini slučajeva smanjenje pritiska nakon uzimanja lijeka primjećeno je nakon 1-2 sata (maksimalno nakon 6-9 sati).

Potporni terapeutski učinak primjećuje se nakon 3-4 tjedna od početka liječenja. Sindrom povlačenja lijeka se ne razvija.

Tokom liječenja dolazi do povećanja nezahtjevne fizičke aktivnosti, dok kod bolesnika s povišenim krvnim tlakom dolazi do pada tlaka bez razvoja refleksne tahikardije.

, , , ,

Farmakokinetika

Dapril se apsorbuje otprilike 25-50%. Na stupanj apsorpcije lijeka ne utječe unos hrane.

U krvnoj plazmi lijek dostiže maksimalnu koncentraciju nakon 6-8 sati.

Ne postoji vezivanje lijeka za proteine ​​i metabolizaciju, lijek se izlučuje nepromijenjeno bubrezima.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, razdoblje izlučivanja lijeka povećava se u skladu sa stupnjem funkcionalnog oštećenja.

, , , , , ,

Upotreba dapril-a tokom trudnoće

Glavni aktivni sastojak Daprila je lizinopril koji ima sposobnost probijanja kroz placentarnu barijeru pa je uzimanje lijeka kontraindicirano za trudnice. Uzimanje Daprila tokom trudnoće može nepovoljno uticati na razvoj fetusa. Uzimanje lijekova u prvom i drugom tromjesečju može dovesti do smrti fetusa, hipoplazije lubanje, zatajenja bubrega i drugih poremećaja.

Predoziranje

Kada se uzme u odnosu na preporučenu dozu, dapril izaziva izrazit pad krvnog pritiska, prekomerno isušivanje oralne sluznice, zatajenje bubrega, povećan broj otkucaja srca i disanja, vrtoglavica, poremećaj vodno-elektrolitne ravnoteže, anksioznost, razdražljivost, pospanost.

U slučaju predoziranja lijekom, preporučuje se ispiranje želuca i primjena enterosorbenata.

,

Interakcije s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom Daprila s drugim lijekovima koji snižavaju krvni tlak (posebno kod diuretika) primjećuje se pojačani hipotenzivni učinak.

Nesteroidni lijekovi s protuupalnim učinkom (acetilsalicilna kiselina, ibuprofen itd.), Natrijum-hlorid s Dapril smanjuju terapijski učinak potonjeg.

Istovremena primjena lijeka s kalijem ili litijumom dovodi do povećanog nivoa tih tvari u krvi.

Imunosupresivni lijekovi, antitumorski lijekovi, alopurinol, steroidni hormoni, prokainamid u kombinaciji sa Dapril dovode do smanjenja razine leukocita.

Dapril povećava manifestaciju trovanja alkoholom.

Narkotičke droge, lijekovi protiv bolova pojačavaju terapeutski učinak Daprila.

S umjetnim pročišćavanjem krvi moguće su anafilaktičke reakcije.

, , , , , ,

Pogledajte video: See How To Set Up PWM 30A 20A 10A Solar Charge Controller (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar