Dicinon tablete: upute za upotrebu

Dicinon je dostupan u tabletama i u obliku otopine za injekcije.

Aktivna supstanca lijeka je etamsilat. Koncentracija mu u jednoj tableti iznosi 250 mg, u 1 ml rastvora - 125 mg.

Kao pomoćne komponente, Dicinon tablete uključuju bezvodnu limunsku kiselinu, kukuruzni škrob, magnezijum stearat, povidon K25, laktozu.

Pored etamilata, rastvor sadrži natrijum disulfit, vodu za injekcije, sodu bikarbonu (u nekim je slučajevima potrebno popraviti razinu pH).

Tablete se isporučuju ljekarnama u pakiranjima od 10 u blisterima, a 10 blistera se prodaju u kartonskim pakovanjima. Otopina za intramuskularnu i intravensku primjenu realizira se u ampulama bezbojnog stakla zapremine 2 ml, 10 ampula u blisteru, 5 blistera u kartonskoj kutiji.

Indikacije za upotrebu

Primjena Dicinon-a indicirana je za liječenje i sprečavanje kapilarnog krvarenja različitog porijekla.

Prema uputama, etamzilat je efikasan u:

  • Krvarenje koje nastaje za vrijeme i nakon kirurških intervencija na svim dobro vaskulariziranim (prodrto krvnim žilama) tkivima u akušerstvu i ginekologiji, ENT praksi, stomatologiji, plastičnoj hirurgiji, urologiji, oftalmologiji,
  • Menorrhagija, uključujući primarnu, kao i kod žena s intrauterinim kontraceptivima,
  • Krvarenje desni
  • Hematurija,
  • Nosebleeds
  • Metrorrhagia,
  • Dijabetička mikroangiopatija, uključujući hemoftalmus, hemoragičnu dijabetičku retinopatiju itd.,
  • Hemoragični poremećaji cerebralne cirkulacije u novorođenčadi, uključujući nedonoščad.

Kontraindikacije

U skladu s uputama za lijek Dicinon, primjena lijeka je kontraindicirana ako pacijent ima:

  • Neoplastične (tumorske) bolesti limfnog i hematopoetskog tkiva, uključujući osteosarkom, mijeloplastičnu i limfoblastičnu leukemiju,
  • Tromboza
  • Akutna porfirija,
  • Tromboembolija,
  • Preosjetljivost na komponente tableta / otopine.

Dicinon se s oprezom koristi za liječenje pacijenata s poviješću tromboze ili tromboembolije, kao i u slučajevima kad je uzrok krvarenja predoziranje antikoagulansa.

Doziranje i primjena

Optimalna dnevna doza Dicinona u obliku tableta za odraslu osobu iznosi od 10 do 20 mg po 1 kg tjelesne težine. Podijelite ga na 3 ili 4 doze.

U pravilu je prosječna pojedinačna doza 250-500 mg, u izuzetnim slučajevima povećava se na 750 mg. Učestalost upotrebe Dicinon-a ista je, 3-4 puta dnevno.

Kod menoragije, dnevna doza etamzilata je od 750 mg do 1 g. Dicinon se počinje uzimati od 5. dana očekivane menstruacije, pa sve do 5. dana sljedećeg ciklusa.

Nakon hirurških intervencija, preporučuje se uzimanje lijeka svakih 6 sati po 250-500 mg. Tablete se nastavljaju dok se rizik od krvarenja ne nastavi.

Za dijete pojedinačna doza iznosi 10-15 mg na 1 kg tjelesne težine. Mnoštvo aplikacija - 3-4 puta dnevno.

Upute za lijek Dicinon ukazuju na to da je injekcija namijenjena spora intravenska ili intramuskularna injekcija. U slučajevima kada je lek razblažen fiziološkom otopinom, treba odmah učiniti injekciju.

Za odraslu osobu dnevna doza je 10-20 mg / kg / dan, a treba je podijeliti u 3-4 injekcije.

Za profilaktičke svrhe tokom hirurških intervencija, Dicinon se daje iv ili IM u dozi od 250-500 mg, oko jedan sat prije operacije. Tijekom hirurške operacije, lijek se daje intravenski u sličnoj dozi, ako je potrebno, uvođenje ove doze ponovo se ponavlja. U postoperativnom periodu preporučuje se upotreba Dicinon-a u početnoj dozi svakih 6 sati, sve dok rizik od krvarenja ne nestane.

Za djecu je otopina propisana u dozi od 10-15 mg / kg dnevno, podijeljeno u 3-4 injekcije. U neonatološkoj praksi Dicinon se ubrizgava u mišić ili vrlo sporo u venu u dozi od 12,5 mg / kg (navedena doza etamilata odgovara 0,1 ml otopine). Liječenje započinje u prva dva sata djetetova života.

Posebna uputstva

Dicinon rastvor za ubrizgavanje namijenjen je isključivo uporabi u klinikama i bolnicama.

Zabranjeno je miješati otopinu u jednoj štrcaljki sa bilo kojim drugim lijekom. Kontraindicirano je koristiti rastvor ako je promijenio boju.

Treba imati na umu da Dicinon u dozi od 10 mg / kg, koja se daje sat vremena prije dekstrana, sprečava njihov antialetni učinak. A Dicinon, uveden nakon dekstrana, nema hemostatski efekat.

Diklon nije kompatibilan sa natrijum laktatom i natrijum bikarbonatnim otopinama za injekcije. Ako je potrebno, može se kombinirati sa natrijevim menadione bisulfitom i aminokapronskom kiselinom.

Jedna tableta Dicinon-a sadrži 60,5 mg laktoze (maksimalna dopuštena doza ove supstance je 5 grama). Tablete su kontraindicirane kod pacijenata s nedostatkom laktaze, urođenom netolerancijom na glukozu, malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Iako je Dicinon predviđen za intravensku i intravensku primjenu, može se primijeniti lokalno, na primjer, nakon vađenja zuba ili u prisustvu druge rane. Za to je komad gaze ili sterilni bris obilno impregniran otopinom i nanesen na štetu.

Pravila i uslovi skladištenja

Dicinon spada u grupu lijekova koji se prodaju na recept.

Prema uputama, lijek treba čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti i vlage (za tablete), van dosega djece, gdje se temperatura održava ne više od 25 ºS. Rok trajanja rastvora u ampulama i tabletama je 5 godina.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca Dicinon-a je etamilat.

Lijek ima hemostatski učinak (zaustavlja ili smanjuje krvarenje), što je zbog sposobnosti lijeka da aktivira stvaranje tromboplastina kada su oštećeni mali žili (formirani u početnim fazama procesa koagulacije).

Upotreba Dicinona može povećati stvaranje mukopolisaharida (štiti proteinska vlakna od ozljeda) velike mase u zidovima kapilara, normalizirati propusnost kapilara, povećati njihovu stabilnost, poboljšati mikrocirkulaciju.

Dicinon nema sposobnost povećanja koagulabilnosti krvi i uzrokuje vazokonstrikciju, a također ne doprinosi stvaranju krvnih ugrušaka. Dicinon počinje djelovati 1-2 sata nakon oralne primjene i 5-15 minuta nakon injekcije. Terapeutski učinak dikinona uočava se unutar 4-6 sati.

Farmakokinetika

Kada se daje, etamsilat se brzo apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Nakon oralne primjene 50 mg etamsilata, maksimalna razina u plazmi (oko 15 µg / ml) dostignuta je nakon 4 sata. Poluživot u plazmi je 3,7 sati. Oko 72% uzete doze izlučuje se urinom tokom prva 24 sata.

Etamsilat prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko.

Trudnoća i dojenje

Učinak etamzilata na trudnice nije poznat. Etamsilat prolazi kroz placentnu barijeru, pa je njegova primjena kontraindicirana u prvom tromjesečju trudnoće. Za ove indikacije klinička upotreba tokom trudnoće nije značajna.

Etamsilat prelazi u majčino mlijeko. Ne biste trebali dojiti dok uzimate ovaj lijek.

Doziranje i primjena

Upotreba kod odraslih i djece starije od 14 godina

Prije operacije: dvije tablete Dicinon 250 mg (250-500 mg) jedan sat prije operacije.

Nakon operacije: jedna u dvije tablete Dicinon 250 mg (250-500 mg) svakih 4-6 sati, dok postoji rizik od krvarenja.

Unutarnje bolesti: opće preporuke da se tri puta dnevno (1000-1500 mg) uzimaju dvije tablete od 250 mg dva obroka (1000-1500 mg) uz obroke s malom količinom vode. Ginekologija, za meno- / metroragiju: uzimajte dvije tablete Dicinon 250 mg tri puta dnevno (1.500 mg) dok jedete s malom količinom vode. Tretman traje 10 dana, počevši pet dana prije početka krvarenja.

U pedijatriji (djeca starija od 6 godina)

Dnevna doza je 10-15 mg / kg tjelesne težine dnevno, podijeljeno u 3-4 doze. Trajanje upotrebe lijeka ovisi o masovnosti gubitka krvi i kreće se od 3 do 14 dana od trenutka zaustavljanja krvarenja u svih kategorija pacijenata.

Tablete treba uzimati tokom ili nakon jela. Posebne populacije

Nema studija o pacijentima sa oštećenom funkcijom jetre ili bubrega. Zbog toga je potrebno koristiti Dicinon s oprezom kod ovih grupa bolesnika

Ne uzimajte dvostruku dozu da nadoknadite propušteno.

Nuspojava

Mogući neželjeni efekti: glavobolja, vrtoglavica, crvenilo lica, prolazni poremećaji kože, mučnina, epigastrična bol, parestezija nogu. Te su reakcije prolazne i blage.

Postoje dokazi da je u djece sa akutnom limfoidnom i mijeloičnom leukemijom, osteosarkom, etamsilat, propisan za prevenciju krvarenja, prouzrokovala jaka leukopenija. Prema brojnim objavljenim podacima, primjena etamzilata u djece je kontraindicirana.

Postoje dokazi da su žene koje su uzimale etamsilat prije operacije imale trombozu nakon operacije na grliću materice. Međutim, nedavna ispitivanja nisu potvrdila ove podatke.

Značajke aplikacije

Ovaj lijek treba propisati s oprezom ako u anamnezi postoji tromboza ili tromboembolija kod pacijenata ili preosjetljivost na lijekove. Dicinon sadrži sulfite, zbog čega se mora paziti i kada se primjenjuje na pacijentima sa bronhijalnom astmom i alergijama. Prije početka liječenja, mora se imati na umu da je lijek neefikasan kod pacijenata sa trombocitopenijom.

Zbog činjenice da je u djece koja su propisana Dicinon za prevenciju krvarenja u akutnoj limfoblastičnoj i mijeloičnoj leukemiji i osteosarkomu stanje pogoršalo, neki autori smatraju da je upotreba lijeka u tim slučajevima kontraindicirana.

Lijek se ne smije propisivati ​​pacijentima s tako rijetkim nasljednim bolestima kao što su nedostatak laktaze ili malapsorpcija glukoze-galaktoze.

Etamsilat ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Ako imate netoleranciju na ugljikohidrate, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja lijeka.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek potiče proces izlaska trombocita iz koštana sržjača njihovo obrazovanje. Lijek ima antiagregaciono i angioprotektivno djelovanje. Lijek pomaže u zaustavljanju krvarenja, povećava brzinu nastanka primarni trombEtamilat pojačava povlačenje, ne utiče protrombinsko vremekoncentracija fibrinogena. Uz opetovanu upotrebu lijeka, tromboza se povećava. Dicinon smanjuje diapedezu oblikovanih, krvnih elemenata iz vaskularnog korita, smanjuje izlaz tečnosti, pozitivno djeluje mikrocirkulacija. Lijek ne utječe na normalne parametre i parametre hemostatskog sistema. Dicinon je u stanju vratiti izmijenjeno vrijeme krvarenja kod raznih bolesti.

Hemostatski efekat se oseti nakon 10-15 minuta. Vrhunska razina aktivne supstance dostiže se sat vremena nakon davanja. Izlučuje se nepromijenjen u prvom danu gotovo potpuno mokraćom.

Upute za upotrebu Dicinon-a

Diklon je dostupan u obliku otopine za intravensku i intramuskularnu injekciju i u obliku tableta namijenjenih za oralnu primjenu. Moguća je i lokalna primjena dikinona primjenom brisa natopljenog u otopini na ranu. Jedna ampula i jedna tableta sadrže 250 mg etamsilata.

U većini slučajeva preporučuje se uzimanje Dicinon tableta u količini od 1-2 kom. po potrebi se doza može povećati na 3 kom. Jedna doza otopine za injekciju obično odgovara ½ ili 1 ampuli, ako je potrebno - 1 ½ ampule.

U profilaktičke svrhe prije operacije: 250-500 mg etamsilata intravenskom ili intramuskularnom injekcijom 1 sat prije operacije ili 2-3 tablete Dicinona 3 sata prije operacije. Ako je potrebno, moguća je intravenska primjena 1-2 ampule lijeka tokom operacije.

Crijevno i plućno krvarenje sugerira uzimanje 2 tablete Dicinon-a dnevno tokom 5-10 dana, ako postoji potreba za produženjem tijeka liječenja, doza lijeka se smanjuje.

Dicinon za menstruaciju preporučuje se uzimati 3-4 tablete dnevno 10 dana - započeto 5 dana prije menstruacije, a završava 5. dana menstrualnog ciklusa. Da biste učvrstili učinak, tablete Dicinon treba uzimati prema shemi i dva naredna ciklusa.

U roku od 5-14 dana preporučuje se uzimanje 3-4 tablete Dicinon-a protiv bolesti krvnog sistema, hemoragične dijateze i dijabetičke angiopatije (oštećenja krvnih žila).

Prije operacije u profilaktičke svrhe, djeci se propisuje Dicinon od 1-12 mg / kg dnevno tokom 3-5 dana. Tokom operacije moguća je intravenska primjena 8-10 mg / kg, a nakon operacije za sprečavanje krvarenja - 8 mg / kg u obliku tableta Dicinon.

Hemoragični sindrom u djece liječi se oralnom primjenom 6-8 mg / kg 3 puta dnevno tokom 5-14 dana.

Kod dijabetičke mikroangiopatije preporučuje se davanje Dicinona intramuskularno u dozi od 125 mg, 2 puta dnevno, tokom 2-3 meseca.

Nuspojave

Dicinon, čiju uporabu treba dogovoriti s liječnikom, može prouzrokovati neželjene posljedice kao što su težina u predelu epigastrijeta (gornji dio trbušne stijenke), žgaravica, nadutost krvnih žila u licu, vrtoglavica, glavobolja, utrnulost nogu, sniženi krvni tlak, alergijske reakcije.

Interakcija

Ne miješajte Dicinon s drugim lijekovima u istoj štrcaljki. Kako bi se spriječilo djelovanje protiv trombocita dextrans Diklon se daje sat vremena prije njihove upotrebe u dozi od 10 mg / kg. Upotreba etamzilata nakon ovog perioda ne daje hemostatski efekat. Lijek se može kombinovati sa natrijevim bisulfitom, aminokapronska kiselina.

Dozni oblik

250 mg tablete

Jedna tableta sadrži:

aktivna supstanca - etamsilat 250 mg

pomoćni sastojci: bezvodna limunska kiselina, kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, povidon, magnezijum stearat.

Tablete su okruglog oblika, sa dvostruko izbočenom površinom, od bijele do gotovo bijele.

Farmakološka svojstva

FarmakokinetikaUsisavanje Nakon oralne primjene lijek se polako apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Nakon uzimanja lijeka u dozi od 500 mg, maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se nakon 4 sata i iznosi 15 µg / ml.

Stepen vezivanja za proteine ​​plazme je približno 95%. Etamsilat prelazi placentarnu barijeru. Krv majke i pupčane vrpce sadrže slične koncentracije etamsilata. Nema podataka o dodjeli etamsilata majčinom mlijeku.

Uzgoj Etamsilat se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom obliku. Poluživot iz krvne plazme iznosi oko 8 sati, a oko 70-80% uzete doze izluči se tokom prva 24 sata, bez promjene urina.

Farmakokinetika u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre i bubrega

Farmakokinetička svojstva etamsilata u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre i bubrega nisu ispitivana.

Farmakodinamika Etamsilat je sintetski hemostatski i angioprotektivni lek koji se koristi kao primarni hemostatski agens (interakcija endotela-trombocita). Poboljšavanjem adhezije trombocita i vraćanjem otpornosti kapilara, lijek omogućuje značajno smanjenje vremena krvarenja i smanjenje gubitka krvi.

Etamsilat nema vazokonstriktivni efekat, ne utiče na fibrinolizu i ne mijenja faktore koagulacije plazme.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Nema kliničkih podataka o mogućnosti upotrebe Dicinon-a kod trudnica. Primjena Dicinona tijekom trudnoće moguća je samo ako namjeravana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.
Nema podataka o dodjeli etamsilata majčinom mlijeku.
Zbog toga, kada se lijek koristi tijekom dojenja, treba odlučiti o pitanju zaustavljanja dojenja.

Predoziranje

Do danas nije opisan nijedan slučaj predoziranja.
Ako se dogodi predoziranje, treba započeti simptomatsku terapiju.

Interakcija s drugim lijekovima

Još uvijek nema podataka o interakciji etamsilata s drugim lijekovima.
Možda kombinacija sa aminokapronskom kiselinom i natrijum menadion bisulfitom.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar