Norme šećera u krvi kod žena: dobna tablica

Krvni test za šećer provodi se na prazan stomak, stoga, prije uzimanja analize, deset sati ne smijete jesti, odbijte piti čaj i vodu. Potrebno je i uoči zdravog načina života, odustati od aktivnih aktivnosti i odlaziti na spavanje na vrijeme kako biste se dovoljno naspavali i doveli tijelo u odlično stanje.

Morate znati da se krvni test za razinu glukoze ne provodi ako osoba pati od akutne bolesti zarazne prirode, jer bolest može u velikoj mjeri promijeniti pokazatelje šećera kod žena i muškaraca. Kao što je već spomenuto, norma glukoze u krvi ne ovisi o spolu, stoga u žena, kao i kod muškaraca, pokazatelji šećera mogu biti isti.

U kapilarnoj krvi uzetoj na prazan stomak, sadržaj glukoze u zdrave osobe je 3,3-5,5 mmol / L. Ako se analiza uzima iz vene, norma će biti drugačija i iznosit će 4,0-6,1 mmol / l. Stopa glukoze u krvi kod žena i muškaraca nakon jela mijenja se i nije viša od 7,7 mmol / l. Kad analiza pokaže razinu šećera ispod 4, morate se posavjetovati s liječnikom da prođe dodatno istraživanje i otkrije uzrok niske glukoze u krvi.

U slučaju kada razina šećera u krvi žena ili muškaraca na prazan želudac poraste na 5,6-6,6 mmol / l, liječnici dijagnosticiraju predijabetes prouzrokovan kršenjem osjetljivosti na inzulin. Kako bi se spriječio razvoj dijabetes melitusa, pacijentu je u tom slučaju propisan poseban tretman i terapijska dijeta. Za potvrdu dijagnoze obavlja se krvni test na toleranciju na glukozu.

Ženska dobStopa šećera
djevojke do 14 godinaod 2,8 do 5,6 mmol / litra
djevojke i žene 14-60od 4,1 do 5,9 mmol / litra
žene 60 - 90od 4,6 do 6,4 mmol / litra
od 90 i višeod 4,2 do 6,7 mmol / litra

Ako je razina glukoze u krvi 6,7 mmol / l, to ukazuje na razvoj dijabetesa. Za nastavak liječenja daje se razjašnjavajući krvni test za razinu šećera, proučava se razina tolerancije na glukozu, određuje se nivo glikoziliranog hemoglobina. Nakon što je analiza spremna, liječnik dijagnosticira dijabetes i propisuje odgovarajući tretman.

U međuvremenu, mora se shvatiti da se jedna analiza može pokazati netačnom ako određeni uvjeti nisu ispunjeni. U nekim slučajevima na rezultate ispitivanja mogu utjecati faktori kao što su pacijentovo zdravstveno stanje, konzumiranje alkohola uoči pića. Također biste trebali uzeti u obzir dobne karakteristike žena. Točnu dijagnozu možete dobiti i provjeriti potrebu za liječenjem tako što ćete kontaktirati iskusnog stručnjaka.

Kako ne biste svaki put dolazili u kliniku kako biste uzeli test krvi za šećer u krvi, glukometri možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, što vam omogućuje precizno testiranje krvi kod kuće.

Pomoću mjerača glukoze u krvi za mjerenje šećera u krvi

  • Prije upotrebe brojila, morate proučiti upute.
  • Da bi nivo glukoze bio tačan, na prazan želudac treba izvršiti analizu.
  • Prije testa trebate oprati ruke sapunom i zagrijati prst na ruci kako biste poboljšali prokrvljenost, a potom obrišite kožu alkoholnom otopinom.
  • Na boku prsta napravljen je mali prorez s probijačem olovke koji je uključen u set mjernih uređaja.
  • Prva kap krvi obriše se runom, nakon čega se druga kap izvadi i nanese na test traku metra. Nakon nekoliko sekundi, rezultat analize biće prikazan na ekranu uređaja.

Ispitivanje tolerancije na glukozu

Ispitivanje krvi vrši se na prazan stomak deset sati nakon jela. Nakon toga pacijentu se nudi da popije čašu vode u kojoj je otopljena glukoza. Da biste poboljšali ukus, tečnost se dodaje limunu.

Nakon dva sata čekanja, kada pacijent ne može jesti, pušiti i aktivno se kretati, radi se dodatni test krvi za pokazatelje šećera. Ako rezultati pokazuju nivo glukoze od 7,8–11,1 mmol / L, dijagnosticira se oslabljena tolerancija na glukozu. U slučaju viših stopa, kaže se da žene ili muškarci imaju bolest poput dijabetesa.

Šećer u krvi kod trudnica

Najčešće, žene tijekom trudnoće imaju povišen nivo glukoze u krvi. To je zbog promjena u tijelu hormona trudnica i povećane potrebe za pružanjem dodatne energije fetusu u razvoju.

U ovom trenutku nivo šećera u krvi od 3,8-5,8 mmol / L smatra se normalnim. Kada nivo poraste iznad 6,1 mmol / L, provodi se test tolerancije na glukozu kod žena. U ovom je slučaju dobro saznati koja je norma inzulina u krvi žene na prazan stomak.

Također, povećane stope mogu biti uzrok razvoja gestacijskog dijabetesa, to je dijabetes melitus tokom trudnoće, koji se otkriva kod nekih trudnica i obično nestane nakon rođenja djeteta. Slična pojava se može primijetiti i kod onih koji su u posljednjem tromjesečju trudnoće predisponirani za dijabetes. Da biste spriječili da se bolest u budućnosti razvije u dijabetes, morate slijediti posebnu prehranu, pratiti vlastitu težinu i voditi zdrav način života.

Uzroci promjena šećera u krvi

Glukoza u krvi se može povećati ili smanjiti iz više razloga. Jedna od njih su promjene povezane s godinama, zbog čega se tijelo istroši tokom godina. Takođe, indikatori utiču na ishranu. Ako žena jede isključivo zdravu hranu i pridržava se preporučene prehrane, šećer će biti normalno.

Trajne promjene mogu se primijetiti u periodu kada se pojave hormonalne promjene. To su adolescencija, trudnoća i menopauza. Ženski spolni hormoni stabiliziraju situaciju.

Cjelovit rad unutrašnjih organa i kod muškaraca i kod žena prati zdravlje pacijenta. Kršenja se mogu primijetiti kod lošeg funkcioniranja jetre, kada se šećer nakuplja u njoj, a potom ulazi u krv.

S povećanjem glukoze u tijelu, šećer se izlučuje putem bubrega, što dovodi do obnavljanja normalnih vrijednosti. Ako je gušterača poremećena, jetra se ne može suočiti sa zadržavanjem šećera, višak doze glukoze zadržava se dugo vremena, što dovodi do razvoja dijabetesa.

Pogledajte video: Calling All Cars: Muerta en Buenaventura The Greasy Trail Turtle-Necked Murder (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar