Ananas za dijabetes tipa 1 i 2, je li moguće jesti ananas za dijabetičare

Tropsko voće pojavilo se u Brazilu. U Rusiji ga ne uzgajaju, ananas dolazi na azijske države - Kinu, Indiju, Tajland i Filipine - na police. Ananas je važan atribut proslave kineske Nove godine. Ovo voće je vrlo zdravo. U pripremi se koristi ne samo njeno meso, već i kora.

Ananas sadrži korisne supstance

A ananas sadrži enzim bromelain. Ubrzava proces razgradnje proteina i oštećuje ćelije raka.

Ananas je u Evropu stigao iz vrućih tropskih zemalja i sada se smatra pravom delicijom. Istovremeno, nutricionisti ga aktivno koriste kao koristan dodatak osnovnim dijetalnim proizvodima.

Voće sadrži 12% ugljikohidrata, koje organizam savršeno apsorbira. Glikemijski indeks svježeg ananasa je 65.

Dakle, odgovor na pitanje da li je moguće jesti ananas za dijabetes nije tako jednostavan. Prilikom propisivanja dijabetičarima morate znati činjenicu da među njima postoji znatna količina saharoze, pa jedenje voća treba biti ograničeno na određenu količinu. U njegovoj pulpi nalaze se organske kiseline, korisni vitamin C. Plod sadrži mnogo minerala, aktivnih elemenata u tragovima.

Ananas - šta je dobro, a šta štetno

Pitanja o tome šta je ananas, koristi i štete od ananasa za zdravlje osobe i ima li ljekovita svojstva od velikog su interesa za one koji brinu o svom zdravlju i pokazuju interes za alternativne metode liječenja. A taj interes je razumljiv. Možda će ovaj članak do određene mjere pružiti odgovor na ta pitanja.

Naziv roda potječe od preobraženog lokalnog naziva ove biljke u Južnoj Americi. Na Guaraniju to znači "izvrsnog ukusa". Kombinira 8 vrsta uobičajenih u Paragvaju, Brazilu, Kolumbiji, Venecueli, kao i široko uzgajane u tropskim i suptropskim regijama obje hemisfere.

U centralnoj i južnoj Americi uobičajene su 5 vrsta ananasa. U Evropi je postao poznat zahvaljujući Christopheru Columbusu. Brazil se smatra rodnim mjestom ananasa. Tamo ova višegodišnja biljka još uvijek raste. No mornar je upoznao ovo divno voće u Srednjoj Americi na ostrvu Gvadalupu tokom svog putovanja 1493.

Ananas su uzgajali stanovnici ovog ostrva, Kolumbo je bio očaran voćem koje je istovremeno izgledalo kao stožac i jabuka. Naziv "ananas", koji doslovno znači "konus-jabuka", još je sačuvan u engleskom jeziku.

Trenutno se najveće plantaže ananasa za uzgoj ovih darova prirode nalaze na Havajskim i Filipinskim ostrvima, u Brazilu, Meksiku, Maleziji, Tajlandu i na Kubi.

Vlakna se proizvode iz lišća nekih vrsta ananasa. A za dobivanje divnih plodova uzgajaju se čičak (Ananas comosus) ili krupni ananas (Ananas comosus variegates) sa vrlo skraćenom stabljikom. Izvana su sve vrste ovih plodova vrlo slične.

Višegodišnje su zeljaste biljke sa snažno skraćenim stabljikom i lijevkom u obliku rozete uskih, kožnih, tvrdih, bodljikavih zeleno-plavih listova koji su na rubu bodljikavi. Cvatnja traje oko 2 tjedna, nakon čega se razvija velika narandžasto-smeđa koplodacija koja može doseći i 15 kg.

Ananas je tropsko voće porijeklom iz Brazila. Odatle je počelo širenje ovog zdravog voća po cijelom svijetu: u Aziju, Afriku i Evropu. Ananas se uzgaja na ogromnim plantažama, od kojih se najveći nalaze na Havajskim ostrvima.

Ranije su u nekim zemljama, uključujući Rusiju, pokušali uzgajati ananas samostalno u plastenicima, ali pošto je evropska klima za njih nepovoljna, ananas se u Europu prevozi brodom, uglavnom s Filipina, Kine, Tajlanda i Indije.

Ananas - korisna svojstva i sastav

Osim što je ananas voće impresivnog ukusa, sadrži šezdesetak materija koje mu daju jedinstven specifičan okus. Ima toliko korisnih svojstava i vitamina da je ispravno smatrati ga gotovo lijekom.

Ananas, čija su korisna svojstva neverovatna, sadrži i supstancu poput bromelaina, koja razgrađuje proteine ​​i ublažava upalu. Ne zaboravite i koliko vitamina sadrži jedan ananas. To ga ujedno čini i odličnim alatom za borbu protiv prehlade, jer zasitiva organizam svim korisnim tvarima koje su mu potrebne i pomaže mu u borbi protiv infekcije.

Imajte na umu da se ananas mora uzimati na prazan stomak. Ovaj se uvjet mora ispuniti zbog bromelana, koji, u kombinaciji s hranom, više neće moći pokazati sva svoja korisna svojstva i samo će poboljšati fermentaciju tijela.

Mogućnost uključivanja ananasa u jelovnik za dijabetes prilično je skromna, a u težim slučajevima patologije generalno je isključena. Ipak, ako ponekad pojedete proizvod, njegova korisna svojstva neće usporiti kako bi utjecala na dobrobit pacijenta.

Prije svega, ananas je vrijedan za dijabetes tipa 2, zbog svoje sposobnosti da sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje ugrušaka. Također, voće smanjuje pritisak, uklanja edeme i bori se protiv bubrežnih bolesti koje prate gotovo svakog dijabetičara.

Ananas je poznat i kao odličan lijek za aterosklerozu. Otapa plakove unutar žila, pa se uključivanje voća u prehranu može smatrati prevencijom moždanog udara, srčanog udara.

Bromelain u ananasu nije samo sastojak protiv masnoće: ublažava upale, uništava bakterije i zaceljuje rane. Ogromna količina vitamina C potiče imunološki sustav dijabetičara, eliminira slobodne radikale.

Mogu li jesti grožđe s dijabetesom?

Prilikom odlučivanja da li je moguće jesti ananas za dijabetes tipa 2, potrebno je uzeti u obzir direktne kontraindikacije za njegovu konzumaciju. Među njima - čir dvanaestopalačnog creva, želuca, jer plod može pojačati proizvodnju klorovodične kiseline. Općenito, svaka gastrointestinalna bolest u akutnom stadiju razlog je za odbijanje uzimanja soka od ananasa ili iz njegove pulpe.

U plodovima ananasa glikemijski indeks iznosi otprilike 65 jedinica. Ovo je prosječan pokazatelj, tako da ananas trebate koristiti sa velikom pažnjom.

Ananas treba biti uključen u prehranu samo uz odobrenje liječnika, pažljivo nadzirati dobrobit i razinu glukoze u krvi. Za bilo kakve zdravstvene probleme, kod povišene razine šećera uslijed upotrebe ananasa, voće treba isključiti iz prehrane i odabrati zamjenu s niskim glikemijskim indeksom.

Često dijabetes uzrokuje trombozu zbog poremećaja krvarenja, što dovodi do čira, srčanog udara i moždanog udara. Ako ishrana s ananasom u ishrani ne utječe na dobrobit, tada se možete samo radovati.

Pored korisnih svojstava koja su već spomenuta, ananas poboljšava rad kardiovaskularnog sistema. Supstance u sastavu plodova ananasa uklanjaju višak holesterola iz krvi, jačaju zidove krvnih žila, prorjeđuju krv.

Za ljude koji imaju dijabetes ova će svojstva ananasa biti posebno korisna.

Pogledajte video: Da li keto dijeta rešava dijabetes tipa 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar