Posljedice i pomoć pri predoziranju inzulinom

Sindrom hroničnog predoziranja inzulinom

Michael somogyi (1883 — 1971)

Sindrom hroničnog predoziranja inzulinom (SHPI, pojava (sindrom), povratna hiperglikemija, posthipoglikemijska hiperglikemija) - 1959. godine, sumirajući rezultate brojnih zapažanja, američki naučnik Michael Somogyi (engleski Michael Somogyi) formulirao je zaključak o postojanju fenomena posthipoglikemijska hiperglikemija (Uvođenje precijenjenih doza inzulina dovodi do hipoglikemije, koja potiče lučenje hormona kontransulina i ponovnu hiperglikemiju - odgovor na povećanje razine glukoze u krvi). U bilo koje doba dana nivo inzulina u krvnoj plazmi je viši nego što je potrebno, što dovodi ili do hipoglikemije (što pacijenti ne prepoznaju uvijek) ili do prejedanja. Oslobađanje hormona kontinzulina tijekom terapije inzulinom dovodi do značajnih promjena koncentracije glukoze u krvnoj plazmi, što doprinosi nestabilnom toku dijabetesa tipa 1 kod mnogih pacijenata. Produljeno povećanje razine hormona kontransulina dovodi do razvoja ketonurije, pa čak i ketoacidoze.

Koliko inzulina dovodi do predoziranja

Sigurna doza za osobu koja ne boluje od dijabetesa trebala bi biti veća od 4 IU. Sportaši, posebno bodibilderi, ponekad koriste hormonsku komponentu u velikim količinama, povećavajući dopušteni omjer pet puta. Dijabetičari u medicinske svrhe mogu koristiti od 25 do 50 IU inzulina.

Sve više od ovih pokazatelja dovodi do predoziranja.

Razlozi za to su najčešće mehanička greška, jednokratno unošenje pogrešne doze, putnik u pripremama ili nesposobnost stručnjaka. Može dovesti i do predoziranja:

  • kršenje uobičajenog načina aktivnosti na pozadini upotrebe nedovoljne količine ugljikohidrata,
  • odbijanje jesti nakon primjene inzulina,
  • prelazak na novu vrstu hormonske komponente,
  • pogrešna primjena lijeka kod zdrave osobe,
  • nepoštivanje medicinskih preporuka.

Osim toga, primjena prekomjerne količine inzulina moguća je uz istodobnu upotrebu inzulina, upotrebu značajne količine alkohola. Konkretno, treba očekivati ​​teške posljedice u situaciji kada dijabetičar ne konzumira potrebne porcije hrane usred visokog fizičkog napora.

Uzroci predoziranja

Prilikom odabira doze lijeka uzima se u obzir nivo šećera u krvi.

  • unošenje hormona zdravoj osobi,
  • nepravilni odabir doze od strane endokrinologa,
  • samo-primjena lijeka,
  • prelazak na drugu vrstu lijeka, koristeći veće špriceve,
  • unošenje lijeka u mišić, a ne pod kožu,
  • povećana fizička aktivnost s manjkom ugljikohidrata koji nastaje nakon injekcije,
  • istodobna primjena inzulina kratkog i dugog djelovanja,
  • povećani odmori između obroka.
Osjetljivost tijela na inzulin povećava se u sljedećim slučajevima:
  • u ranoj trudnoći,
  • kod hroničnog zatajenja bubrega,
  • s bolestima jetre (masna degeneracija, hepatitis),
  • prilikom postavljanja opće anestezije (pacijent mora unaprijed obavijestiti anesteziologa o postojanju dijabetesa ovisnog o inzulinu, što će pomoći da pravilno izračuna dozu anestetika),
  • nakon konzumiranja alkohola (dijabetičarima se ne preporučuje piti alkohol, međutim, ako pacijent odluči preuzeti rizik, potrebno je smanjiti količinu primijenjenog inzulina).

Simptomi viška inzulina

  1. Prvo. Stanje pacijenta se pogoršava nekoliko minuta nakon unošenja hormona. Znakovi ove faze uključuju opću slabost, tahikardiju, glavobolju, oštar porast apetita.
  2. Drugi. U nedostatku prve pomoći dolazi do pljuvačke i drhtanja gornjih udova. Intenzivira se znojenje, povećava se slabost mišića. Oštrina vida pacijenta smanjuje se, a veličina zjenica se povećava.
  3. Treća. Slabost postaje izraženija, pacijent gubi sposobnost samostalnog kretanja. U velikim količinama oslobađa se hladni znoj. Puls ubrzava i postaje površan. Svijest se povremeno gubi. Oštećenje nervnog sistema prati kršenje mentalne aktivnosti.
  4. Četvrto. Sa kritičnim padom nivoa glukoze u krvi, pacijentova koža postaje blijeda, rad srca se naglo smanjuje. Veličina zjenica prestaje da se mijenja pod utjecajem svjetlosti. Pacijent pada u komu.

Znakovi stanja

Brzina kojom će se pojaviti simptomi ovisit će o vrsti droge koja se koristi. Na primjer, uvođenjem brzog inzulina simptomi će se razviti nakon kratkog vremenskog razdoblja, dok će se koristiti sporim - tokom dužeg razdoblja.

U prvoj fazi razvoja države formira se osjećaj gladi, potpuna slabost. Dijabetičar se takođe manifestira glavoboljom i ubrzanim radom srca. Ako se u ovoj fazi ne poduzimaju nikakve mjere za povećanje razine šećera u krvi, tada se klinička slika dopunjava znojenjem, drhtanjem ruku, povećanim lučenjem sline. Ništa manje izraženi simptomi su progresivna slabost i osjećaj gladi, značajna blijeda, utrnulost prstiju. Mogu se prepoznati slabljenja vida i čak prošireni zjenice. Treba napomenuti da je u ovoj fazi stanje i dalje reverzibilno.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Međutim, nakon toga stanje dijabetičara će se brže pogoršati. Klinička slika je sljedeća:

  1. Slabost napreduje, kao rezultat toga osoba neće moći pomoći sebi.
  2. Identificirana je nesposobnost kretanja, pretjerano znojenje i palpitacije srca. Mogu se javiti drhtanje gornjih i donjih ekstremiteta, pogoršanje svijesti, depresija ili, obrnuto, pretjerana mentalna uznemirenost.
  3. Tada se formiraju klonične (trzanje) ili tonične konvulzije (grčevi). Ako se glukoza u današnjem stadijumu ne daje intravenski, vjerovatno je pojavljivanje hipoglikemijske kome.
  4. Koma se prepoznaje gubitkom svijesti, snažnim padom omjera šećera u krvi (više od pet mmol od uobičajene razine). Kod dijabetičara primijetit će se stalna blijeda, pogoršanje srčanog ritma, pa čak i odsutnost zjeničkog refleksa. Nema sumnje da će posljedice ovog stanja biti vrlo ozbiljne.

Etiologija

Nakon prve uspješne upotrebe pripravka inzulina Fredericka Bantinga i Charlesa Best-a (1922), započelo je opsežno istraživanje mehanizma njegovog djelovanja na životinje i ljude. Utvrđeno je da davanje velikih doza inzulina izaziva razvoj teškog hipoglikemijskog "šoka" kod životinja koji se često završava smrtonosnim Cannonom W.B. et al., 1924, R>. Fiziolozi tog vremena, na temelju rezultata brojnih istraživanja, izrazili su ideju o toksičnom učinku velikih doza hormona na živi organizam. Našao ga je Clark B.B. i sur., 1935. da je upotreba velikih doza inzulina u svrhu povećanja tjelesne težine kod pacijenata s anoreksijom nervozom dovela do oštrih fluktuacija glukoze u krvi od hipo-do hiperglikemije tijekom dana, pojave glikemijske krivulje dijabetičke prirode i znakova prolaznog dijabetesa melitusa na kraju kurs lečenja.

M. Odin i dr. (1935.), koja je pacijentima s anoreksijom nervozom propisala 40 jedinica inzulina tri puta dnevno, primijetila dijabeoidne abnormalnosti dvije sedmice po završetku liječenja. J. Goia i dr. (1938.) zabilježili su fluktuacije glikemije od hipo- do hiperglikemije nakon jedne injekcije inzulina.

Teška hiperglikemija i glukozurija nakon hipoglikemije uočene su u psihijatrijskoj praksi u liječenju bolesnika sa šizofrenijom sa inzulinskim šokom i kod osoba sa beta-ćelijskim tumorima otoka gušterače (insulinomima) praćenim epizodama teške hipoglikemije. Većina pacijenata nakon uklanjanja insulinoma pokazala je i znakove prolaznog dijabetesa melitusa Wilder R.M. i sur., 1927, Nankervis A. i sur., 1985.

Fenomen paradoksalnog porasta glikemije kao odgovor na povećanje doze primijenjenog inzulina, također je zabilježen u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću. Više E.P. Joslin je 1922., rezimirajući prve rezultate terapije inzulinom, ukazivao na porast nivoa glikemije kod pacijenta s dijabetes melitusom s povećanjem doze inzulina. Bez dovoljnog iskustva, dozirao je inzulin s krajnjim oprezom - kod većine pacijenata koje je promatrao, zadovoljavajuća kompenzacija za metabolizam ugljikohidrata dogodila se unošenjem 11 jedinica kratkotrajnog inzulina dnevno (frakcijski prije obroka).

Etiologija edit |Koliko inzulina je potrebno za predoziranje?

Za zdravu (tj. Ne-dijabetičku) odraslu osobu sigurna doza inzulina je 2–4 jedinice.

Često bodybuilderi, počevši od sigurnog, postupno povećavaju dozu, dovodeći je do 20 jedinica.

Kod šećerne bolesti dozu inzulina pojedinačno bira endokrinolog, uzimajući u obzir koncentraciju glukoze u serumu u krvi i prisustvo šećera u urinu. Prosječna terapijska doza za dijabetes kreće se u rasponu od 20 do 40 jedinica, a u težim slučajevima ili s razvojem komplikacija (hiperglikemijska koma) ona se može povećati i značajno.

Glavni uzroci predoziranja inzulina su:

  • nepravilno odabrana doza lijeka koji sadrži inzulin,
  • greške tijekom ubrizgavanja, koje se najčešće primjećuju prilikom izmjene lijeka ili upotrebe nove vrste špriceva,
  • intramuskularna (umesto potkožna) primena,
  • preskakanje obroka nakon injekcije,
  • značajan fizički napor s nedovoljnim unosom ugljikohidrata nakon injekcije.

Neka stanja povećavaju osetljivost tela na inzulin. Tu spadaju:

  • masna jetra,
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • prvo tromesečje trudnoće
  • stanje opijenosti (uključujući blagu).

U tim slučajevima čak i unošenje uobičajene doze lijeka odabranog od strane liječnika može uzrokovati razvoj simptoma predoziranja inzulina.

Posledice predoziranja inzulina

Na mnogo načina posljedice će ovisiti o stupnju reakcije. Dakle, svi dijabetičari suočavaju se sa blagim hipoglikemijskim stanjima. Prema medicinskim podacima, skoro 30% pacijenata redovno doživljava hipoglikemiju i njene posljedice. Najozbiljnija opasnost leži u nastanku Somoji sindroma, koji će biti opisan kasnije. Posljedica toga se, pak, naziva nepravilnim liječenjem dijabetes melitusa, što ne olakšava tijek bolesti i s vremenom dovodi do pojave ketoacidoze.

Posljedice u slučaju napada umjerene hipoglikemije treba otkloniti unošenjem odgovarajućih lijekova. To obično traje prilično dugo. U najtežim slučajevima, predoziranje inzulina može izazvati poremećaje u radu nervnog sistema:

  • oticanje u mozgu,
  • meningealni simptomi (glavobolja, strah od svjetlosti, uporna mučnina i produktivno povraćanje, ukočeni mišići vrata),
  • oslabljena mentalna aktivnost, naime demencija.

Ako dijabetičar iz nekog razloga često ponavlja hipoglikemijske uvjete i postoji poremećaj kardiovaskularne aktivnosti, vjerovatno je da će se razviti infarkt miokarda. Takođe, pacijent može imati moždani udar i krvarenje mrežnice.

Opasnost predoziranja inzulinom

Inzulin je hormon koji luče stanice otočića. Langerhani gušterače. Ima specifičnu sposobnost regulacije metabolizma ugljikohidrata, pojačava unos glukoze u tkivo i doprinosi njegovoj pretvaranju u glikogen. Insulin je specifično antidijabetičko sredstvo. Kada se unese u organizam, on snižava šećer u krvi, smanjuje njegovo izlučivanje mokraćom, eliminiše efekte dijabetičke kome.

U slučaju predoziranja inzulina i neblagovremenog unosa ugljikohidrata, može doći do hipoglikemijskog stanja - razina šećera u krvi je obično ispod 0,05-0,07%. Šećer u mokraći je obično odsutan, ali može se utvrditi kod dijabetičara zbog kašnjenja mokraćnog mjehura, primljenog i prije uzimanja inzulina.

Znakovi predoziranja

Uz predoziranje inzulina u krvi, sadržaj glukoze naglo pada. Ako se ovaj pokazatelj spusti ispod 3,3 mmol / l, oni govore o razvoju hipoglikemije.

Ako se dogodi predoziranje primjenom inzulina kratkog djelovanja, njegovi se znakovi počinju pojavljivati ​​već nekoliko minuta nakon injekcije. Ako se koristi dugotrajni inzulinski pripravak (depot-inzulin), simptomi hipoglikemije se pojavljuju kasnije i polako se povećavaju.

Prekomjerna doza inzulina može se posumnjati u prisustvu sljedećih simptoma koji se pojave neko vrijeme nakon injekcije:

  • povećanje opće slabosti
  • tahikardija
  • glavobolja
  • snažan osjećaj gladi.

Ako u ovom trenutku ne preduzmete potrebne mjere, pacijentovo stanje će se početi brzo pogoršavati, a pridružiće se i drugi simptomi:

  • obilno znojenje
  • drhtavica
  • ukočenost prstiju
  • blijeda koža,
  • hipersalivacija
  • proširene zjenice
  • nepodnošljiva glad
  • prolazno oštećenje vida,
  • oslabljena sposobnost samostalnog kretanja,
  • nervna uznemirenost ili, obrnuto, inhibicija,
  • zamagljena svijest
  • klonično-tonične konvulzije.

Najteža manifestacija predoziranja inzulina je razvoj hipoglikemijske kome koji predstavlja opasnost za život.

Predoziranje inzulina može biti ne samo akutno, već i hronično. Razvoj potonjeg povezan je s produljenom nadomjesnom hormonskom terapijom za dijabetes. Nakon primjene inzulina, čak i uz pravo doziranje, pacijentovo se nivo glukoze u krvi neko vrijeme smanjuje. Tijelo to nastoji nadoknaditi povećanjem sinteze glukagona, kortikosteroida i adrenalina - hormona koji povećavaju koncentraciju glukoze.

Znakovi stvaranja hroničnog predoziranja inzulinom:

  • stalno povećavani apetit,
  • debljanje
  • pojava acetona u urinu,
  • prisustvo šećera u urinu,
  • česti slučajevi ketoacidoze
  • nagli skokovi glukoze u krvi tokom dana,
  • hipoglikemija koja se pojavljuje periodično tokom dana,
  • prelaz dijabetesa u teški oblik.

Poremećaji metabolizma ugljikohidrata povezani s kroničnom predoziranjem inzulina dovode do toga da se u jutarnjim satima kod pacijenata s dijabetesom tipa I dogodi hiperglikemija, a danju smanjuje razina glukoze u krvi i razvija se hipoglikemija.

Prva pomoć za predoziranje insulinom

U slučaju predoziranja inzulina, posebno kratkog trajanja, treba pružiti prvu pomoć odmah. Izuzetno je jednostavno: pacijent treba piti slatki čaj, jesti slatkiše, žlicu džema ili komad šećera. Ako se njegovo stanje ne poboljša u roku od 3-5 minuta, obrok koji sadrži brze ugljikohidrate treba ponoviti.

Budući da predoziranje inzulina uzrokuje oštar pad koncentracije glukoze u krvi, hipertonične (20–40%) otopine glukoze koriste se kao protuotrov.

Kada je potrebna medicinska pomoć?

Ako u slučaju predoziranja inzulina, prva pomoć dovodi do brzog poboljšanja, nema potrebe za hitnom medicinskom pomoći. Međutim, u bliskoj budućnosti pacijent bi definitivno trebao posjetiti liječnika koji će regulirati dozu i učestalost primjene inzulina.

U slučajevima kada je predoziranje inzulina teško i uzimanje ugljikohidratne hrane ne uklanja pacijenta iz stanja hipoglikemije, hitno je pozvati tim hitne pomoći.

Liječenje bolesnika s prekomjernom dozom inzulina provodi se na odjelu endokrinologije. S razvojem hipoglikemijske kome - na odeljenju intenzivne nege i intenzivnoj nezi.

U bolnici pacijenti hitno utvrđuju nivo glukoze u krvi i neke druge biohemijske parametre. Terapija započinje intravenskom primjenom 20-40% rastvora glukoze. Ako je potrebno, glukagon se daje intramuskularno.

S razvojem kome provodi se korekcija oštećenih funkcija vitalnih organa.

Moguće komplikacije

Lagano predoziranje inzulina ne prijeti životu i zdravlju, blagi stupnjevi hipoglikemije rijetko se javljaju kod gotovo svih bolesnika s dijabetesom tipa I. Međutim, ako se hipoglikemija javlja redovito, tada se treba posumnjati u stvaranje hroničnog predoziranja inzulinom, što može pogoršati tok osnovne bolesti.

Prevelika predoziranje inzulina može dovesti do razvoja teških neuroloških poremećaja:

  • meningealni simptomi
  • cerebralni edem,
  • demencija (oslabljena mentalna aktivnost uz nastanak demencije).

Hipoglikemija je posebno opasna za starije osobe, kao i one koji pate od bolesti kardiovaskularnog sistema. U bolesnika iz tih kategorija može biti kompliciran moždani udar, infarkt miokarda i krvarenje mrežnice.

Video s YouTubea na temu članka:

Obrazovanje: diplomirao je na Državnom medicinskom institutu u Taškentu sa diplomom medicinske nege 1991. Više puta su pohađali napredne tečajeve.

Radno iskustvo: anesteziolog-reanimator gradskog porodilišta, reanimator odeljenja za hemodijalizu.

Podaci se prikupljaju i daju samo u informativne svrhe. Pozovite svog ljekara pri prvom znaku bolesti. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Tokom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vati. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku pojavljivanja zanimljive misli nije daleko od istine.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo je manje vjerojatno da će biti pretili.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (SAD), koji je u bolnicu primljen sa temperaturom od 46,5 ° C.

Riblje ulje je poznato već decenijama, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Hronično predoziranje

Redovan blagi višak doze inzulina koji je propisao liječnik doprinosi razvoju hroničnog predoziranja inzulinom, čiji su posljedice smanjenje razine šećera i porast razine steroidnih hormona u krvi. Patološko stanje naziva se Somoji sindrom. Za njega su karakteristične sljedeće manifestacije:

  • pogoršanje ozbiljnosti dijabetesa,
  • stalna glad
  • povećana glukoza u mokraći
  • debljanje
  • razvoj ketoacidoze (porast broja ketonskih tela u krvi),
  • povećanje nivoa acetona u urinu,
  • nagli skokovi nivoa šećera tokom dana,
  • napadi hipoglikemije (oštar pad glukoze u krvi).

Pomoć kod predoziranja inzulina

Stručnjaci vjeruju da bi prva pomoć žrtvi trebala početi odmah nakon prekoračenja doze inzulina.

  1. Kada se pojave prvi simptomi predoziranja, konzumira se 100-150 g bijelog hljeba. Proizvod pomaže povećati šećer u krvi.
  2. Ako nelagodnost uzrokovana viškom inzulina ne nestane, preporučuje se upotreba hrane koja sadrži brze ugljikohidrate. Jedenje slatkiša, šećera, čokolade ili džema pomaže normalizaciji pacijentovog stanja. Ako nema znakova poboljšanja nakon 10 minuta, ovi se proizvodi ponovo upotrebljavaju.
  3. U teškoj hipoglikemiji, praćeno stanja onesviještenosti i konvulzijama, potrebno je nazvati hitnu pomoć. Ljekari primjenjuju glukozu intravenski. Za obnavljanje razine šećera koristi se 50 ml 40% -tne otopine. Ako se svijest ne vrati nakon injekcije, ponovno se daje glukoza. Ako je potrebno, uradite intramuskularnu injekciju glukagona. S razvojem koma potrebna je umjetna ventilacija pluća i održavanje funkcija unutarnjih organa.

Znakovi i simptomi predoziranja inzulinom

Početni efekti: slabost, vrtoglavica, palpitacije, drhtanje udova (ili samo osjećaj drhtanja), znoj, blijeda ili hiperemija lica, glavobolja, diplopija. Ako se ne poduzmu pravovremene mjere i ako je doza inzulina prevelika, jače pojave: gubitak svijesti, konvulzije, koma.

Dijagnoza predoziranja insulinom. Dijagnostička greška je opasna: prihvaćanje hipoglikemijske kome za dijabetičare i dodatna primjena inzulina.

Smrtonosna doza inzulina

Smrtonosna doza hormonalne komponente kod različitih ljudi je različita. Neki dijabetičari lako podnose 300-500 jedinica, dok za druge, 100 jedinica može biti izuzetno opasno, izazivajući komu i čak smrt. To se događa zbog različitih faktora, a jedan od njih je težina pacijenta.

U situacijama kada osoba teška 60 kg obično ubrizgava 60 jedinica, doziranje hormona od 100 jedinica već će biti kobno. Kod dijabetičara koji, na primjer, teži 90 kg (obično koristi 90 jedinica), navedena doza bit će sasvim normalna. Zato je važno uzeti u obzir ne samo količinu inzulina već i njegov omjer težine dijabetičara, starosti, prisustva ili odsutnosti komplikacija.

Prva pomoć predoziranja inzulinom

S početnim pojavama hipoglikemije dajte 50-100 g hljeba. Ako nakon 3-5 minuta znakovi hipoglikemije ne nestanu ili su grublji od samog početka, dajte dodatnih 2-3 kašike šećernog pijeska (ili bombona). Ako pojave ne nestanu, nakon 3-5 minuta treba unos ugljikohidrata ponavljati sve dok se sve pojave ne uklone.

U teškoj hipoglikemiji (konvulzije, gubitak svijesti) - unošenje u venu 50 ml 40% glukoze. Ako nakon 10 minuta pacijent ne prođe u svijesti, ponovite infuziju glukoze. Ako nije moguće ubrizgati glukozu u venu, injicirajte supkutano 500 ml 5% glukoze, klistir od 10% glukoze - 150-200 ml, potkožno ubrizgavanje adrenalina (1: 1000) - 1 ml. Kad se pacijent vratio u svijest, dajte 50-100 g šećera i 100 g hljeba.

Posledice predoziranja inzulina

Inzulin je glavni hormon gušterače i koristi se za liječenje dijabetesa. Doziranje inzulina treba biti strogo individualno, ovisno o težini dijabetesa. Izbor optimalnih doza inzulina vrši se pod nadzorom šećera u krvi i urinu.

Važno! U slučaju predoziranja inzulina može doći do naglog pada šećera u krvi - hipoglikemijskog sindroma (hipoglikemijske kome). Brzina razvoja hipoglikemijskog stanja ovisi o korištenom insulinu.

Ako se koristi obični (brzo delujući) inzulin, tada se ovo stanje pojavljuje brzo, u kratkom vremenskom periodu. U onim slučajevima kada se koriste inzulinski pripravci s dugim (produženim) učinkom - depot-inzulini, tada se nastanak kome razvija postepeno.

Glavne znakove predoziranja inzulina karakteriše sljedeći simptomski kompleks:

  • slabost mišića, umor,
  • glad, obilna pljuvačka,
  • blijedica, ukočenost prstiju, drhtanje, palpitacije, prošireni zjenice,
  • zamagljen pogled, glavobolja, često zijevanje, žvakanje,
  • prigušivanje svijesti, ugnjetavanje ili uznemirenost, nemotivirani akti, tonične ili klonične konvulzije i, na kraju, koma.

Je li moguće kronično predoziranje inzulina?

Hronično predoziranje inzulina je doista moguće, a naziva se Somoji sindromom. Stalni višak hormonske komponente u liječenju dijabetesa izaziva kronično stanje, praćeno proizvodnjom hormona koji sprečavaju smanjenje šećera u krvi. Govorimo o adrenalinu, kortikosteroidima i glukagonu.

Treba uzeti u obzir simptome hroničnog predoziranja kod dijabetičara:

  • pogoršani tok bolesti,
  • povećan apetit
  • povećanje težinske kategorije s povećanim udjelom šećera u mokraći,
  • sklonost ketoacidozi (poremećen metabolizam ugljenih hidrata),
  • acetonurija - pojava acetona u urinu.
.

Kliničku sliku dopunjuju oštre fluktuacije pokazatelja šećera u roku od 24 sata, češće nego inače, identifikuje se povećanje pokazatelja šećera u krvi. Pored toga, simptomi su povezani sa trajnim napadima hipoglikemije koji se pojavljuju i do nekoliko puta u toku dana.

Prva pomoć i medicinska pomoć

Naravno, u slučaju prekoračenja doze inzulina, potrebna je prva pomoć. Nadalje, dijabetičarima se može pružiti specijaliziranija podrška. Prva pomoć za predoziranje inzulina započinje provjerom razine šećera - to će pomoći dijabetičarima da provjere je li ispravno utvrđen uzrok pogoršanja zdravlja. Da biste to učinili, dovoljno je izmjeriti omjer glukoze u krvi pomoću glukometra.

Nakon toga možete početi pružati prvu pomoć koja se sastoji u povećanju razine glukoze u krvi. U predstavljenu svrhu, dijabetičar će trebati koristiti nešto slatko, na primjer, čokoladu, slatkiše ili roladu, slatki čaj. Također, pacijentu se preporučuje davanje otopine glukoze intravenozno - volumen lijeka se identificira u skladu s općim stanjem dijabetičara.

U nastojanju da povećate omjer šećera u krvi, vrlo je važno da ne koristite pretjerane količine ugljikohidrata. Prekomjerni omjer šećera kod osobe normalnog zdravlja može se pohraniti u obliku glikogena (kasnije se oni koriste za rezervnu energiju). Za dijabetičare su takve naslage opasne dehidracijom tkivnih struktura, kao i dehidracijom cijelog organizma.

Nakon pružanja predstavljenih mjera, trebali biste kontaktirati stručnjaka. Uz dijabetes koji ovisi o insulinu, ponovit će se test šećera, moguće u bolnici. Ovisno o nastalim komplikacijama, liječenje može biti vrlo različito, sve do čitavog života.

S obzirom na velike rizike, važno je znati kako davati inzulin kako bi se izbjegle kritične posljedice.

  1. Pacijent mora strogo poštivati ​​preporuke endokrinologa i injekciju koristiti samo u određeno vrijeme, odnosno strogo prema satu.
  2. Često dijabetičari sami sebi unose injekcije, a to je prilično jednostavno. Za to su korištene posebne olovke za olovke, koje ne podrazumijevaju dodatni skup hormonske komponente u špricu.
  3. Dijabetičari trebaju samo birati na skali odgovarajuće vrijednosti, označene u jedinicama. Injektiranje hormonalne komponente vrši se prije ili nakon konzumiranja hrane, sve ovisi o uputama endokrinologa.

Opća pravila za unošenje inzulina su sljedeća: potrebna količina inzulina sakuplja se u štrcaljku, neposredno područje ubrizgavanja igle tretira se alkoholom. Nakon injekcije ne preporučuje se odmah uklanjanje igle iz tijela, važno je pričekati 10 sekundi - dok se hormonska komponenta potpuno ne apsorbuje.

Trbuh je upravo takav dio tijela koji je najmanje osjetljiv na slučajne fizičke napore, pa se stoga injekcije hormonske komponente rade upravo u naznačenom području. Ako se hormonska komponenta uvede u mišićne strukture udova, tada će stupanj apsorpcije biti mnogo niži, odnosno, apsorpcija će biti lošija. Zbog toga je takav pristup nepoželjan. Pridržavanje svih prethodno navedenih savjeta i preporuka endokrinologa minimizirat će vjerovatnoću predoziranja inzulina.

Predoziranje sintetskih antidijabetičkih sredstava

Sintetička antidijabetička sredstva su tvari koje snižavaju šećer u krvi i koriste se zajedno s ili umjesto inzulina za liječenje blagih slučajeva dijabetesa.

Neki od njih (u prvom redu derivati ​​sulfoniluree - butamid, hlorociklamid, hlorpropamid itd.) Mogu prouzrokovati teška hipoglikemijska stanja. Za razliku od inzulina, hipoglikemija uzrokovana ovim lijekovima karakterizira dugotrajni tok. Razvija se polako i neprimetno. Međutim, njegovo trajanje može biti od nekoliko sati do nekoliko dana.

Liječenje takve hipoglikemije bitno se ne razlikuje od inzulina. Međutim, s obzirom na dugu prirodu hipoglikemije, za prevazilaženje je potrebno svakodnevno unositi glukozu pod kontrolu općeg stanja. U posebno teškim slučajevima hipoglikemije dodatno se daje hidrokortizon - 0,2-0,25 g dnevno.

Takvi lijekovi trebaju biti propisani s velikim oprezom u liječenju dijabetesa kod pacijenata s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom.

Da li je moguće umrijeti od prevelike doze inzulina

Danas je jedini tretman dijabetesa tipa 1 i kako se kontrolirati potkožnim ubrizgavanjem hormona inzulina. Jednom u krvi inzulin snižava razinu šećera u njemu, omogućavajući pacijentu da se osjeća dobro.

Pažnja! Ali, prekoračenje potrebne doze inzulina može rezultirati suprotnim efektom, naime, predoziranjem inzulinom, što je prepuno stanju kritičnom za dijabetičare - hipoglikemijsku komu.

Kako se bira doza inzulina

Za svakog dijabetičara doza inzulina izračunava se individualno, štoviše, dijabetičare se uči da prilagođavaju dozu ovisno o zdravstvenom stanju tako da se ne dogodi predoziranje inzulina.

Količina hormona koju dijabetičari trebaju davati ovisi o mnogim pojedinačnim faktorima među kojima se ističu:

  • Starost
  • Trajanje bolesti,
  • Težina tijela
  • Svakodnevna rutina
  • Dijeta
  • Fizička aktivnost
  • Rezultati svakodnevnih testova na šećer u krvi.

Unatoč činjenici da preporučene doze za svakog pacijenta variraju, one se izračunavaju prema jednom algoritmu:

  • U početnim fazama bolesti (kada je tijelo još uvijek malo sposobno proizvoditi inzulin) propisano je 0,5 jedinica inzulina za svaki kilogram težine.
  • Ako tijelo više nije u stanju samostalno proizvoditi inzulin, propisana je jedna jedinica hormona za svaki kilogram tjelesne težine.

Te se doze ponekad prilagođavaju, na primjer, ako je pacijent prekoračio količinu ugljikohidrata konzumira za jedan obrok ili uhvatio prehladu, zbog čega mu je porasla tjelesna temperatura.

No, glavni faktor u tome koliko inzulina treba unositi je pokazatelj šećera u krvi, zbog čega dijabetičari trebaju imati kućni mjerač glukoze u krvi, koji je jednostavan za korištenje i daje rezultat za nekoliko sekundi.

Nepravilno odabrana doza inzulina, ako je veća od onoga što tijelo treba, dovodi do posljedice kao što je predoziranje inzulina.

Hipoglikemijska koma: znakovi i stadiji

Kao što je već napomenuto, hipoglikemijska koma posljedica je predoziranja inzulina. Klinička slika ovog stanja podijeljena je u 4 faze:

  1. U prvom stadiju dolazi do hipoksije moždanog tkiva, što je praćeno gore opisanim simptomima.
  2. U drugoj fazi opisanog stanja zahvaćen je hipotalamo-hipofizni dio mozga. U isto vrijeme, žrtva se obilno znoji, može se ponašati nepredvidljivo i ludo.
  3. U trećem stadijumu pacijentove zjenice umnožavaju, počinju grčevi u tijelu, što je slično epileptičnom napadu. U ovoj fazi zahvaćen je srednji mozak.
  4. Četvrta faza je kritična. Počinje tahikardija, ako ne preduzmete mjere, tada će pacijent imati cerebralni edem, koji je prepun smrti.

Nažalost, posljedice hipoglikemijske kome ne mogu se spriječiti. Čak i ako se žrtvi odmah pruži prva pomoć, on će biti još više ovisan o injekcijama hormona.

Kako se to manifestuje? Na primjer, ponekad dijabetičar ne može na vrijeme izvršiti injekciju, a simptomi kasnog hormona se pojavljuju u njemu nakon 2-3 sata. Kod dijabetičara koji je jednom naišao na hipoglikemijsku komu ovi simptomi će se pojaviti u roku od 60 minuta.

Trovanje inzulinom zdrave osobe

Trovanje inzulinom uzrokovano je činjenicom da je iz nekog razloga osoba koja nema dijabetes dobila dozu inzulina. Ovakvi slučajevi su rijetki, a nastaju bilo zbog namjernog unošenja hormona u organizam, bilo zbog nemara ljekara.

Za zdravu osobu inzulin je organski otrov koji dramatično smanjuje šećer u krvi. Višak inzulina u tijelu zdrave osobe očituje se simptomima kao što su:

  • Povišen krvni pritisak
  • Aritmija
  • Glavobolja
  • Agresivno ponašanje
  • Bezrazložan strah
  • Glad
  • Poremećena koordinacija pokreta,
  • Mišićna slabost.

U slučaju trovanja inzulinom morate odmah pojesti neki proizvod u kojem ima puno ugljikohidrata, daljnji tretman se provodi pod nadzorom liječnika.

Savjet: Dijabetes je bolest koju je moguće kontrolirati čineći ovu kontrolu navikom. Naravno, takvom dijagnozom čovjek mijenja svoju svakodnevnu rutinu i puno se prilagođava svojoj bolesti, ali s vremenom ona postaje isti automatski proces kao i disanje. Uz dijabetes, možete živjeti punim životom ako ste pažljivi na svoje zdravlje i ne prelazite doze inzulina.

Predoziranje inzulinom

Inzulin je hormon koji regulira metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu i proizvode ga pankreasne Langerhansove stanice. Sa njom tkiva metaboliziraju glukozu, supstancu koja služi kao izvor energije u tijelu.

Kod dijabetesa melitusa tipa I (ovisnog o inzulinu), ne stvara se intreni inzulin gušterače, stoga je neophodno primijeniti ga izvana. Preparati za inzulin sadrže sintetizovani hormon. Njihove redovne injekcije su okosnica terapije održavanja dijabetesa tipa I.

Inzulin ima i anabolički učinak, pa se koristi i u liječenju nekih drugih bolesti, a koriste ga i bodybuilderi za povećanje mišićne mase.

Otrovanje inzulinom i njegovim derivatima: protamin-cink-insulin i triprotamin-cink-insulin

Do teške intoksikacije inzulinom može doći uz predoziranje lijeka i izražava se hipoglikemijskom komom, tokom koje se često primjećuju konvulzije.

Važno! Najznačajnije smanjenje šećera u krvi događa se 2-4 sata nakon ubrizgavanja konvencionalnih lijekova (uvođenjem dugotrajnih lijekova hipoglikemija je mnogo manje izražena, ali traje do 8 sati).

Simptomi iz središnjeg živčanog sustava usklađeni su s nivoom glukoze u cerebrospinalnoj tekućini nego u krvi, tako da ozbiljnost tih simptoma ne mora nužno da se podudara sa stepenom hipoglikemije.

Mogućnost trovanja lijekom uglavnom ovisi o značajnim fluktuacijama u doziranju značajnih fluktuacija reaktivnosti na inzulin. Takve fluktuacije javljaju se ne samo kod različitih pojedinaca, već i kod istog bolesnika s dijabetesom.

Prekursori hipoglikemijskog stanja su slabost, drhtanje (ili „drhtaj osećaja“) ruku, glad, palpitacije, pojačano znojenje, osećaj vrućine (bledica ili, obrnuto, crvenilo lica izazvano kršenjem vazomotorne unutrašnjosti), vrtoglavica i (u nekim slučajevima) glavobolja .

S porastom hipoglikemije može se razviti ozbiljno stanje gubitkom svijesti i konvulzijama. Budući da pacijent s dijabetesom može razviti i dijabetičku komu i hipoglikemijsku komu uzrokovanu injekcijom insulina, važno je ukazati na razlike između njih:

  • dijabetička koma razvija se postepeno nakon dugog prekomatoznog stanja, sa njim dolazi do dubokog, bučnog disanja, izdahnuti zrak ima miris acetona, koža je suva, tonus mišića je snažno smanjen, puls je
  • hipoglikemijska koma izazvana inzulinom razvija se brzo i gubitak svijesti može se dogoditi čak i bez prethodno spomenutih prethodnika, disanje je normalno, nema mirisa na aceton, znojenje se primjećuje, mišićni tonus se ne smanjuje, mogu se pojaviti grčevi, promjene srčanog ritma nisu karakteristične (puls može biti normalan, brz i brz spor).

Prevencija predoziranja inzulinom

U prevenciji trovanja insulinom važno je:

  • ako je moguće, ne stavljajte injekcije noću ako pacijent nije pod stalnim nadzorom iskusnog medicinskog osoblja, jer se teška hipoglikemija može razviti noću kada je pacijent bez pomoći (injekcija trajnih lijekova koja se daje noću je sigurna iz gore navedenih razloga),
  • upoznati pacijenta s prekursorima hipoglikemijskog stanja koje može ugroziti zdravlje, te s potrebom da su lako probavljivi ugljikohidrati (hljeb, krekeri, šećer, slatkiši).

Koja je šteta od predoziranja inzulinom?

Klinička slika predoziranja inzulinom, kao komplikacije liječenja dijabetes melitusa ovisnog o insulinu, je polimorfna. U svakom konkretnom slučaju razvoja predoziranja inzulina potrebno je pažljivo i stalno praćenje pacijenta, kao i pregled na razvoj latentne hipoglikemije.

Neočekivani napadi letargije i pospanosti koji se javljaju nakon vrtoglavice, kao i glavobolje, najčešća su manifestacija predoziranja inzulinom. U većini slučajeva ovi simptomi mogu biti jedini koji ukazuju na zdravstvene probleme.

Ako se predoziranje inzulina počne pojavljivati ​​noću, tada dolazi do kršenja kvalitete i trajanja sna, noćnih mora, noćne hiperhidroze, glavobolje. U ovom stanju, čak i ako je osoba spavala dovoljno vremena, ne može zaspati, osjeća se preplavljenim tokom dana.

Uz predoziranje inzulina često se javljaju promjene raspoloženja, depresija, nervoza i razdražljivost. Ako se primijeti predoziranje inzulina kod djeteta ili mlade osobe prijelaznog doba, tada se ne isključuju manifestacije agresije i poremećaja prehrane.

U pravilu, predoziranje inzulina najčešće je karakteristično za djecu, adolescente i mlade koji koriste velike doze inzulina za stabilizaciju svog stanja. Pod utjecajem ovog stanja, djeca počinju pokazivati ​​zastoj u razvoju, dolazi do patološkog povećanja jetre u veličini.

Vrlo važna manifestacija predoziranja inzulinom je povećavanje tjelesne težine, čak i pored dekompenzacije šećerne bolesti zbog koje pacijenti češće gube na težini.

Predoziranje inzulinom - glavne manifestacije hroničnog stanja

  • krajnje nestabilan tijek dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu, s oštrim fluktuacijama glikemijskog indeksa tokom dana,
  • redovna latentna i otvorena hipoglikemija,
  • debljanje, uprkos sklonosti pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes do gubitka kilograma,
  • s povećanjem doze inzulina, pogoršanjem općeg dobrobiti pacijenta, komplikacijom tijeka dijabetesa melitusa, kompenzacija se postiže samo značajnim smanjenjem doze inzulina.

Predoziranje inzulina mora se razlikovati od takozvanog stanja „jutarnje zore“, kada nivo glikemije raste zbog činjenice da se u jutarnjim satima mijenjaju dnevni ritmi izlučivanja hormona, poput adrenalina, kortizola, hormona rasta i glukagona.

Savjet! Ova karakteristika tijela dijabetičara može se primijetiti kod zdravih ljudi, ali s razvojem dijabetesa dijabetes ovisan o insulinu je izraženiji.

Povećanje razine glikemije tijekom razvoja dijabetes melitusa može uzrokovati, međutim, ne samo stanje "jutarnje zore", već je i rezultat razvoja hipoglikemije noću. Ova pretpostavka može se potvrditi ili opovrgnuti određivanjem nivoa glukoze u krvi između dva i tri sata ujutro.

Predoziranje insulinom - lečenje

Liječenje kroničnog predoziranja inzulina je pregled doze inzulina primijenjene pacijentu. Ako sumnjate na predoziranje inzulina, pacijentu se doza smanjuje za oko 15-20%. Pacijentu se pažljivo nadgleda.

Smanjivanje doze inzulina može se izvesti na dva načina - brzim i sporim. Brzim smanjenjem doza se smanjuje na potrebnu za oko dvije sedmice, a sporim - za 2-3 mjeseca. Lakše je i brže provoditi adekvatno smanjenje doze inzulina kada se koristi pojačana terapija ovom supstancom.

Pogledajte video: Why The War on Drugs Is a Huge Failure (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar