Pankreas

Gušterača je filogenetsko i anatomski usko povezana s jetrom, dvanaesnikom. Rancreas - "pladanj za meso", "jastuk za stomak". Smješten je poprečno na nivou I-II lumbalnih kralježaka (s desne strane - glava i proces u obliku kuke su susjedni dvanaestopalačnom crijevu, s lijeve strane - rep doseže kapiju slezine). S lijeve strane glave i iza nje nalaze se superiorne mezenterijske žile, ovdje žlijezda postaje tanja. Ovo mjesto se naziva isthmus, koji se nastavlja s lijeve strane tijela i repa.

Prednji i donji dio tijela i repa žlijezde prekriveni su peritoneumom, koji se ponekad naziva i "kapsula" iz koje septa vezivnog tkiva ulazi u žlijezdu, dijeli parenhim žlijezde na lobule, koji su podijeljeni u grupe ćelija koje čine acini. Nastao od dva primordija dorzalnog i ventralnog dijela, gušterača se drenira kroz dva kanala koja se spajaju u predjelu glave. Nakon toga, Wirsung-ov kanal istječe u ampulu velike bradavice dvanaestopalačnog crijeva (rapilla vateri), a Santarinov (d. Santorini) samostalno se ulijeva u dvanaestopalačno crijevo.

U 7% slučajeva kanali se ne spajaju, u takvim slučajevima d. Santorini isušuje tijelo i rep, a Wirsung kanal ima samo glavu i proces u obliku kuke.

Gušterača izlučuje hormone u krv (inzulin, glukagon, somatostatin i neki polipeptidi, inhibitor proteaze).

Velika količina bikarbonata (do 2000 ml) i enzima pankreasa: tripsin, imotripsin, lipaza, amilaza itd. Otpuštaju se u lumen dvanaestopalačnog crijeva.Uprkos činjenici da se amilaza stvara i u pljuvačnim žlijezdama, mliječnim žlijezdama, jetri i maternici. epruvete, određivanje koncentracije amilaze u krvi i urinu najčešći je test za bilo kakvu patologiju gušterače.

Gušterača: struktura, funkcije, bolesti, njihova dijagnoza i liječenje

Gušterača (gušterača) je organ probavnog sistema koji odmah obavlja i endo- i egzokrine funkcije. Dakle, njegova glavna svrha je proizvodnja pankreasog soka koji sadrži probavne enzime, te proizvodnja glavnih hormona inzulina i glukagona, kao i nekih dodatnih hormona, na primjer, grelin, koji je odgovoran za apetit i formira poriv za jelom. Budući da je žlijezda vanjske i unutarnje sekrecije, gušterača sudjeluje važno ne samo u probavnom procesu, već i u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

Prvo spominjanje gušterače pojavilo se u Talmudu, gde su organ za varenje nazvali "prst Božji". Aristotel je u svojim spisima smatrao gušteraču organom koji štiti velike krvne žile, a ovo je mišljenje podržalo, neobično, sve do XVII stoljeća. Prije gotovo petsto godina talijanski prirodoslovac Vesalius opisao je žljezdani organ koji mu je dao važnu ulogu u raspodjeli krvnih žila. Danas je gušterača dovoljno proučena, što omogućava savremenim ljekarima da precizno dijagnosticiraju i propisuju efikasno liječenje.

Pankreas kod odraslih

Važna se uloga pankreasa u tijelu odrasle osobe. Ona ne samo da sudjeluje u probavi, nego također proizvodi hormone potrebne za održavanje mnogih metaboličkih procesa. Žlijezdani organ je prilično osjetljiv, pa stoga bilo kakvi prekršaji u njegovom radu odmah utječu na zdravlje i dobrobit osobe.

Težina gušterače odrasle osobe u prosjeku varira između 70-80 g. Međutim, njegova dužina može biti 15-22 cm.

Gušterača kod dece


Otprilike 4-5 tjedana fetalnog razvoja, iz mezenhima i endoderme počinje se stvarati ljudski gušterača. Lokaliziran je u blizini mjesta na kojem će se jetra dalje razvijati. Mezenhima je embrionalna klica koja je osmišljena da formira vezno tkivo, kostur, krv i glatke mišiće. Od njega, s razvojem gušterače, nastaje vezivno tkivo. Endoderma je vanjski klijavi list koji tijelo koristi za stvaranje epitela kože i živčanog sustava. Endodermne ćelije služe za formiranje izlučnih kanala i područja gušterače koja su odgovorna za egzokrinu funkciju.

Prvo, gušterača je mali izbočeni deo embrionalnog creva. Kako se fetus razvija, epitelne ćelije se dijele i formiraju glavne dijelove žljezdanog organa: glavu, tijelo i rep. Endokrine i egzokrine funkcije gušterače obavljaju već krajem prvog tromjesečja trudnoće. Istovremeno se pojavljuju acini (strukturne i funkcionalne jedinice organa) i kanali. Stanice otočića pankreasa indikovane su otprilike u 9. sedmici trudnoće. Njihovo formiranje traje do kraja trudnoće.

Ljudski gušterača pri rođenju doseže 3-5 cm u dužinu i teži samo 2-3 g. U tijelu novorođenčeta je probavni organ smješten viši nego u odraslih, na razini XI-XII torakalnih kralježaka. Od trenutka kada se beba rodi u tijelu, aktivno se razvija pankreas koji se gotovo udvostručuje u dobi od 3-4 mjeseca. U tri godine masa organa je približno 20 g, u dobi od 10-12 godina - 30 g. Gušterača kod novorođenčadi je nešto pokretno, zbog nedostatka čvrstog fiksacije organa na stražnji trbušni zid. Položaj karakterističan za tijelo odrasle osobe, gušterače traje oko 6 godina.

Anatomske karakteristike i fiziologija gušterače

Dva najveća organa odgovorna za sintezu vitalnih enzima su jetra i gušterača. Gušterača je izduženi organ sivo-ružičaste boje, lokaliziran na stražnjoj stijenki peritoneuma i blago se proteže u područje lijevog hipohondrija. Po njegovoj strukturi razlikuju se tri dijela: glava, tijelo, rep.

Željezo je velike veličine i neophodno za normalno funkcioniranje tijela, a željezo obavlja i vanjsku i intracekretornu funkciju. Njegov vanjski dio ima tipična sekrecijska odjela i duktalni dio. Ovdje se proizvodi sok gušterače, dizajniran za probavu hrane, razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Endokrini dio gušterače sastoji se od otočića pankreasa koji su odgovorni za sintezu hormona i reguliraju metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu.

U odrasle osobe glava gušterače ima širinu od 5 cm ili više, debljina ovog dijela varira između 1,5-3 cm. Širina gušterače je oko 1,75-2,5 cm. Rep organa može doseći 3,5 duljine cm, a širina oko 1,5 cm. Spolja je gušterača prekrivena tankom kapsulom vezivnog tkiva.

Gdje se nalazi gušterača?

Da biste mogli na vrijeme prepoznati znakove abnormalnosti pankreasa, morate shvatiti gdje i kako tačno u tijelu se nalazi. Dakle, gušterača je lokalizirana lateralno na razini prvog ili drugog lumbalnog kralješka. U ovom slučaju je rep organa nešto viši od glave. Jednostavno rečeno, organ se nalazi otprilike 5-10 cm od pupka prema gore. Glava organa je u susjedstvu dvanaestopalačnog crijeva koja ga prekriva u obliku potkove. Gušterača se opskrbljuje krvlju pankreas-duodenalnih arterija. Obrnuti protok krvi vrši se kroz portalnu venu.

Iza pankreasa lokalizirani su kralježnica, donje šuplje i lijeve bubrežne vene, kao i aorta. Ispred nje je želudac. Odgovarajući na pitanje gdje se nalazi gušterača, vrijedi primijetiti da je površina njegovog tijela podijeljena na prednji / stražnji / donji dio:

  • prednji deo je povezan sa stražnjim zidom drugog važnog organa za varenje - želudac,
  • leđa - u kontaktu sa kičmom i trbušnom aortom,
  • donja površina smještena je ispod korijena poprečnog (drugog dijela) debelog crijeva.

Osim toga, u strukturi organa se razlikuje prednji / gornji / donji rub. Rep žlezde doseže vrata slezine duž svoje dužine i nalazi se gore i na levoj strani.

Funkcija pankreasa

Jedan od najvažnijih organa probavnog trakta ima mješovitu funkciju. Dakle, s jedne strane gušterača je egzokrina, s druge - intrakretorična žlijezda. Egzokrinske (egzokrine) funkcije su proizvodnja probavnih enzima (enzima) i njihovo izlučivanje u dvanaesnik. Glavni zadatak enzima gušterače je razbijanje i apsorpcija ugljikohidrata / proteina / masti. Kao gušterača, gušterača sintetiše inzulin, glukagon i druge vitalne hormone.

Hormoni pankreasa razgrađuju masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje bubrega, srca i drugih mišića. Hormoni pankreasa nisu manje značajni za jetru, koja ih koristi kao dodatni energetski materijal.

Endo i egzokrine funkcije žljezdanog organa su neovisne jedna o drugoj. Stoga, na primjer, kod šećerne bolesti, probavni poremećaji kod pacijenata ne primjećuju. Također, naprotiv, teški upalni procesi u tkivima organa ne izazivaju uvijek razvoj uporne hipoglikemije. No, vrijedno je napomenuti da bilo kakve patološke promjene gušterače negativno utječu na metabolizam ugljikohidrata i masti i energije.

Enzimi pankreasa


Proizvodnja probavnog soka s enzimima je endokrina funkcija gušterače. Organske ćelije sintetišu takozvane "proenzime", koji su do određenog trenutka neaktivni. Dnevno proizvode oko 0,5-1 l probavnog soka. Njegovo oslobađanje nastaje kada hrana uđe u želudac. Istovremeno se u dvanaesnik ispuštaju hormoni koji takođe aktiviraju enzime pankreasa izvan tkiva samog organa. Aktivnost stvaranja enzima ovisi o sekreinu i pankreosiminu koji se izlučuju sluznicom tankog crijeva kada uđe u želudačni sok. Glavni nadražaj u ovom procesu je klorovodična kiselina sadržana u želučanom soku.

Glavni enzimi sintetizovani od gušterače i uključeni u probavu su:

  • amilaza, odgovorna za razgradnju ugljenih hidrata koji u organizam unose hranu,
  • lipaza, dizajnirana za varenje masti nakon prerade žuči,
  • tripsin i kimotripsin, koji razgrađuju protein koji je prošao početne faze probave, već su u stomaku.

Vrijedi napomenuti da takav enzim kao tripsin proizvode samo ćelije gušterače. Istovremeno, lipazu stvaraju ne samo gušterača, već i jetra, pluća i crijeva. A sintezu amilaze djelomično preuzimaju pljuvačne žlijezde. Lipaza je enzim topiv u vodi namijenjen razgradnji neutralnih masti. Ovaj enzim igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu, odgovoran je za transport polinezasićenih masnih kiselina i apsorpciju određenih vitamina topivih u masti.

„Okidač“ za proizvodnju enzima je hrana koja ulazi u organizam. Aktivacija enzima pankreasa, kao što je ranije spomenuto, događa se pod uticajem žuči.

Vanjska funkcija gušterače: hormoni i njihova uloga

Smanjenje / povećanje razine šećera glavna je funkcija koju obavljaju inzulin i glukagon. Β ćelije takozvanih otočića Langerhansa koji se nalaze uglavnom u repu organa odgovorne su za proizvodnju inzulina. Inzulin osigurava prodor glukoze u stanice, doprinoseći njegovoj apsorpciji i smanjenju kvantitativnog pokazatelja šećera u krvi. Drugi hormon, glukagon, naprotiv, povećava šećer, eliminirajući hipoglikemiju. Proizvode ga α-ćelije koje sačinjavaju i otočiće Langerhans. Vrijedno je napomenuti da su alfa ćelije odgovorne ne samo za sintezu glukagona, već i proizvode lipokain - supstancu koja štiti jetru od masne degeneracije.

Pored alfa i beta ćelija, otočići Langerhansa su oko 1% sastavljeni od delta ćelija i 5% PP ćelija. Prvi su odgovorni za proizvodnju grelina, takozvanog hormona apetita. Drugi stvaraju polipeptid pankreasa koji se sastoji od 36 različitih aminokiselina i kontroliraju sekretornu funkciju gušterače. Takvi složeni procesi sugeriraju da su jetra i gušterača, kao i brojni drugi organi usko povezani, a poremećaji u gušterači nesumnjivo uzrokuju probleme drugih sistema.

Značajke bola

Razlog hitne molbe gastroenterologu su sve vrste bolova u gušterači i ostalim dijelovima trbuha, čiji uzrok osoba ne može samostalno utvrditi. Upravo je bol osnovni znak različitih bolesti, na primjer, pankreatitis, kamenje u kanalima, nekroza tkiva itd.

Upala gušterače (pankreatitis) obično prati bol u lijevom hipohondriju, nadopunjenu palpitacijom srca, pretjeranim znojenjem, općom slabošću, prolivom i povraćanjem. S razvojem akutnog upalnog procesa bol u gušterači je izražen i može biti pojačan. Istovremeno je nemoguće udovoljiti bolima antispazmodičkim lijekovima. Usvajanje sjedećeg položaja s nagibom prema naprijed pomaže malo oslabiti njegove manifestacije kod pacijenta. Bol u gušterači kod akutne upale mora biti diferenciran sa simptomima osteohondroze, pijelonefritisa i šindre:

  • osteohondroza lumbalne regije praćena je bolnim senzacijama koje nastaju prilikom sondiranja pogođenog područja,
  • herpes zoster uzrokovan virusom herpesa manifestuje se i kao osip na koži,
  • a napad pijelonefritisa može se odrediti laganim tapkanjem po leđima u predjelu bubrega, u kojem se bolni osjećaji samo pojačavaju.

Hronična upala gušterače, za razliku od akutne, manifestuje se blažim bolovima. Obično se javljaju nakon gutanja hrane zabranjene u ovoj bolesti. Često bol kod hroničnog pankreatitisa pacijentu postane poznata, što uzrokuje kasnu posjetu liječniku i aktivno napredovanje bolesti.

Rak pankreasa

Tumorske formacije u tkivima organa za varenje zauzimaju treće mjesto po svojoj prevalenciji. Među muškarcima, rak pankreasa zauzima četvrto mesto po stopi smrtnosti, među ženama - peto. Štaviše, kod muškaraca se ova bolest dijagnosticira 1,5 puta češće. I to se događa po pravilu u periodu od 60-80 godina.

Čimbenici koji stvaraju povoljne uslove za razvoj karcinoma gušterače su:

  • hronična upala pankreasa,
  • zloupotreba alkohola i pušenje,
  • dijabetes melitus
  • prekomjerna konzumacija pržene i masne hrane,
  • izloženost egzogenim kancerogenima na tijelu,
  • prehrambena ustavna pretilost,
  • mutacijske promjene gena p53, K-ras onkogena.

Važno je napomenuti da se kod oko 95% pacijenata kojima je dijagnosticiran adenokarcinom gušterače opaža mutacija gena porodice K-ras, koja kontrolira rast malignih stanica.

Najčešće, rak gušterače lokalizovan je u glavi organa za varenje. Ova lokalizacija je određena u otprilike 80% slučajeva.Rijetkiji slučajevi otkrivanja tumora u repu i tijelu žlijezde. Maligno oštećenje svih tkiva gušterače (difuzni karcinom) i multicentrična lokacija neoplazme još su rijetka dijagnoza.

U većini slučajeva materijal za nastajanje karcinoma gušterače su epitelne ćelije izlučnih kanala probavnog organa. Pronađene su i maligne formacije koje se sastoje od akinarnih ćelija i pločastih ćelija. Metastaze se mogu primijetiti u retroperitonealnim limfnim čvorovima i limfnim čvorovima hepatoduodenalnog ligamenta. Preko krvnih žila metastaze se mogu proširiti na koštano tkivo, jetru, bubrege i nadbubrežne žlijezde, pluća.

Kako se točno manifestiraju simptomi raka gušterače, ovisi o tome gdje se tumor nalazi i koje je veličine.

  • U početnoj fazi znakovi razvoja bolesti mogu biti opća slabost, umor, dispeptični poremećaji i izražena nelagoda u trbuhu.
  • Kako bolest napreduje, pacijenti mogu osjetiti tupu bol u epigastriju i desnom gornjem kvadrantu. Ponekad bolni osećaji mogu biti pojasni, dajući se u leđa i donji deo leđa.

Gore navedeni simptomi raka pankreasa nisu specifični. Isti znakovi se mogu primijetiti i kod ostalih bolesti gušterače, na primjer, s pankreatitisom, koji se javlja u akutnom i hroničnom obliku.

Ako se pojave takvi simptomi, obratite se ljekaru. Pri određivanju karcinoma gušterače važno je razlikovati dijagnozu sa bolestima bilijarnog trakta, benignim neoplazmama i pankreatitisom.

Upala pankreasa

Upala gušterače - pankreatitis - bolest koja se javlja oštećenjem parenhima i tkiva koje okružuje žlezdani organ. Zajedno s akutnim upalama slijepog crijeva i holecistitisom, pankreatitis čini prva tri oboljenja za koja je potrebna hitna operacija. Zbog anatomskih značajki gušterače i značaja njegovih funkcija, komplikacije proistekle iz upalnog procesa predstavljaju posebnu opasnost po zdravlje i život pacijenta.

Neaktivni enzimi koje proizvodi pankreas, zajedno s pankreasnim sokom, oslobađaju se kroz kanal u crijeva odmah nakon jela. Upalni proces koji zahvaća tkiva žljezdanog organa blokira lumen pankreasnog kanala, pa shodno tome gušterača gubi sposobnost izbacivanja enzima, pa se aktiviraju upravo u njemu. Dakle, enzimi gušterače dizajnirani za probavu proteina, masti i ugljikohidrata počinju uništavati stanice organa.

Akutni pankreatitis


Upala, koja se razvija u gušterači i prolazi u akutnom obliku, posebno je opasna za zdravlje i život pacijenta. Akutni pankreatitis prati nekroza i krvarenja. Razvija se kao rezultat prerane aktivacije enzima koji počinju uništavati stanice organa. Razlozi koji izazivaju takvo kršenje mogu biti:

  • upotreba velike količine masne, pržene, začinjene hrane ili alkohola,
  • žučna kamenačka bolest kod koje se može razviti opstrukcija pankreasnog kanala,
  • metaboličke lezije i lezije,
  • zatajenje bubrega i zarazne bolesti, na primjer, hepatitis B,
  • oštećenja gušterače kao rezultat hirurških operacija.

Prva dva uzroka akutne upalne bolesti gušterače su najčešća, ostali su prilično rijetki.

Opće kliničke manifestacije akutnog pankreatitisa su bol i dispeptički sindrom, kao i simptomi endo- i egzokrine insuficijencije. Bol u akutnoj upali lokalizirana je u gornjem dijelu trbuha, na lijevoj i desnoj strani. Može biti pojas, dati donjem dijelu leđa i lijevom donjem udu. Intenziviranje boli uočeno je nakon jela. To je povezano s činjenicom da primanjem hrane gušterača počinje proizvoditi još više enzima, koji kada se aktiviraju u njemu još više utječu na tkiva organa. Zato je kod napada akutnog pankreatitisa izuzetno važno ostati miran, odbijati uzimati bilo kakvu hranu. Na mjesto na kojem se nalazi gušterača je potrebno nanijeti i hladni jastuk za grijanje ili bocu vode. Ovo će pomoći da malo usporite upalni proces. Odmah s pojavom znakova napada akutnog pankreatitisa neophodno je pozvati hitnu pomoć.

Znakovi dispeptičkog sindroma uključuju pojavu mučnine, opetovano povraćanje, koje ne donosi olakšanje i može imati inkluzije žuči, kao i naduvenost.

Hronični pankreatitis

Prema statističkim podacima, otprilike 27,4-50 od 100 000 u Rusiji dijagnosticiran je hronični pankreatitis. Među djecom je taj broj manji i iznosi 9-25 slučajeva na 100.000 ljudi. Danas u razvijenim zemljama dolazi do "pomlađivanja" hroničnog pankreatitisa. Ako je prije prosječna starost pacijenata s ovom dijagnozom bila 50 godina, danas je to 39 godina. Pored toga, bilo je 30% više žena među pacijentima.

Pod kroničnim pankreatitisom podrazumijeva se progresivna upalna bolest gušterače, kod koje dolazi do nepovratnih destruktivnih promjena u parenhimu, te prema tome upornog kršenja unutarnje i vanjske sekretorne funkcije organa.

Loše navike poput pušenja i zloupotrebe alkohola najčešći su uzroci hronične upale gušterače. Postoji i bliska povezanost mehanizama razvoja hroničnog pankreatitisa i patoloških procesa u bilijarnom traktu, želucu i dvanaesniku. Ništa manje važni faktori koji provociraju razvoj pankreasne bolesti su:

  • pothranjenost, prejedanje,
  • nedostatak potrebne količine antioksidanata, proteina i vitamina u ishrani,
  • nekontroliranog unosa određenih lijekova
  • hemijski efekti na probavni sistem,
  • genetska predispozicija.

U osnovi, klinička slika bolesti predstavljena je bolom i probavnim smetnjama. Svaki se sindrom može očitovati, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim. Bol može biti ponavljajuća ili trajna. Može se lokalizirati u gornjem i srednjem dijelu trbuha ili u srednjoj liniji. Bol može zračiti u leđa i biti nejasan.

Bol u hroničnom pankreatitisu je jaka i može trajati dugo. Nakon obroka intenzivira se nakon otprilike pola sata. Ali vrijedi napomenuti da intenziviranje boli nakon jela ne primjećuje kod svih bolesnika.

Upalna bolest pankreasa, koja se javlja u hroničnom obliku, može biti praćena belchinom, mučninom i žgaravicom povezanim s obrokom. Takođe, kod pacijenata sa hroničnim pankreatitisom mogu se javiti proliv, steatoreja, nadutost, gubitak apetita i gubitak težine. Razvoj bolesti može se podijeliti u dva stadija:

  • početna, u pravilu traje do 10 godina, praćena naizmjeničnim razdobljima remisija i pogoršanja bolesti,
  • egzokrinska insuficijencija, razvija se zbog oštećenja tkiva pankreasa.

Vrijedno je napomenuti da se u bilo kojoj fazi razvoja pankreasne bolesti mogu razviti komplikacije.

Kongenitalne malformacije gušterače


Anomalije u razvoju pankreasa česta su pojava. Postoje dva moguća scenarija. Kod prve anomalije organa ne donosi neugodu i ne nanosi štetu zdravlju. Možete ih otkriti samo prilikom pregleda gušterače. Često se to događa kada pacijent prolazi preglede u prisutnosti pritužbi na druge organe probavnog sustava i ne samo. Drugo, abnormalnosti u razvoju gušterače mogu postati uzrok pojave određenih bolesti u budućnosti.

Prilično rijetka anomalija je dodatna žlijezda, inače nazvana aberantna. Materijal za njegovo formiranje je tkivo samog probavnog organa. Ali u isto vrijeme se dodatna žlijezda razvija u drugim organima, na primjer, u želucu, dvanaestopalačnom crijevu, itd. Njene dimenzije mogu biti 0,5-6 cm. kanali. Ostale nepravilnosti razvoja pankreasa uključuju:

  • prstenasti i podijeljeni gušterača,
  • udvostručavanje izlučnih kanala,
  • dodatne papile u strukturi žljezdanog organa,
  • urođena hipoplazija.

Pankreas u obliku prstena je takođe prilično rijedak. S takvom anomalijom donji dio dvanaesnika djelomično ili u potpunosti dolazi u kontakt sa tkivima glave pankreasa. U ovom se slučaju dvanaestopalačno sužava, što dovodi do razvoja djelomične duodenalne opstrukcije, a prelazi u hronični oblik. Često se u procesu pregleda ili hirurških intervencija određuje gušterača u obliku prstena. Ponekad nakon jela pacijenti s takvom abnormalnošću razvijaju povraćanje, pri čemu se može oslobađati i žuč.

Patologija se može utvrditi rendgenskim pregledom. Hirurško liječenje je indicirano za kršenja odljeva želučanog sadržaja i kliničke manifestacije koje uzrokuju značajne nelagodnosti ili štete zdravlju pacijenata.

Difuzne promjene gušterače

Različite vrste promjena gušterače, određene ultrazvukom, najčešće su znaci određenih bolesti. Dakle:

  • kada se otkrije difuzno smanjenje gustoće tkiva, određuje se njihov edem koji može ukazivati ​​na razvoj pankreatitisa,
  • difuzne promjene, čija nastajanje je posljedica zamjene zdravih tkiva gušterače masnim, mogu se primijetiti kod starijih pacijenata ili kod osoba s dijagnozom šećerne bolesti,
  • u utvrđivanju fibroze tkiva gušterače kod pacijenta koji je pregledan, mogu dijagnosticirati upalu organa za varenje.

Umjerene difuzne promjene gušterače mogu se dogoditi i zbog čestih stresova, neracionalne i nepravilne prehrane. Da bi ih eliminirao, liječnik može preporučiti pacijentu da ukloni faktore koji provociraju promjene u gušterači iz njegovog života.

Izgovorene difuzne promjene gušterače mogu ukazivati ​​na upalne procese u tkivima organa, koji su, u pravilu, praćeni bolnim senzacijama. Da bi se postavila tačna dijagnoza, pacijentu se dodeljuje sveobuhvatan pregled. Često je razlog izrazitih promjena gušterače pankreatitis. U tom slučaju pacijentu su propisani lijekovi uz primjenu protuupalnih lijekova. Ponekad je potrebna kirurška intervencija za otklanjanje problema.

Otkrivanje hroničnih difuznih promjena gušterače može ukazivati ​​na razvoj fibroze, pankreatitisa ili lipomatoze. Fokalne i distrofične promjene gušterače često su znak prisustva kamenca i cista, razvoja tumorskog procesa. Od velike važnosti u dijagnostici je određivanje ehografskih i ehoskopskih difuznih promjena gušterače:

  • otkrivanjem takvih promjena i laganim porastom gušterače može se pretpostaviti razvoj akutnog pankreatitisa,
  • smanjena ehogenost i normalna veličina organa mogu ukazivati ​​na prisutnost hroničnog pankreatitisa,
  • povećana ehogenost i normalna veličina gušterače su znakovi lipomatoze,
  • povećana ehogenost, smanjenje veličine nekog organa ili povećanje njegove gustoće ukazuje na mogući razvoj fibroze.

Difuznim zaptivačima parenhima, ovisno o njihovoj lokaciji, pacijentu se mogu dijagnosticirati bolesti gušterače, kao i bolesti drugih organa s kojima parenhim interaktivno djeluje.

U tom se slučaju mogu uočiti oticanje i nekroza tkiva gušterače, kao i upalni proces.

Kako se dijagnosticira bolest pankreasa?


Posjeta liječniku s pojavom simptoma bilo kojeg poremećaja iz gušterače, u pravilu, počinje pregledom i pregledom pacijenta. U ovom slučaju, specijalista, prije svega, skreće pažnju na boju kože i sluznice, a također određuje kako se i gdje manifestiraju bolne senzacije. Lokalizacija bolnih manifestacija ovisi o tome koji dio probavnog organa je zahvaćen patološkim procesima:

  • bol u desnom hipohondriju preko pupka ukazuje na to da se patološki proces razvija u tkivima glave pankreasa,
  • bol u hipohondriju iznad pupka na lijevoj strani omogućava vam da utvrdite da je bolest zahvatila rep probavnog organa,
  • pojas u bolnom dijelu gornjeg dijela trbuha znak je oštećenja patološkog procesa odmah na glavi, tijelu i repu organa.

Kod dijagnosticiranja bolesti gušterače važno je isključiti oštećenje poprečnog debelog crijeva. Diferencijalna dijagnoza se vrši palpacijom. Da bi se to učinilo, lekar pažljivo sonira područja na kojima se bol manifestira, u položaju leđa i na levoj strani. Ako se bol smanji kada ležite na boku, možemo zaključiti da je patološki proces zahvatio gušteraču.

Laboratorijske metode dijagnostike

Glavni testovi za sumnju na bolesti gušterače su utvrđivanje razine enzima pankreasa u krvnom serumu. Takođe, pacijentima se propisuje opšti test krvi. S lezijama gušterače takva analiza pokazuje povećanje bijelih krvnih zrnaca. Uz to, mogu se dodijeliti:

  • proučavanje aktivnosti enzima koje stvara jetra,
  • određivanje nivoa bilirubina, čije povećanje može ukazivati ​​na razvoj napada pankreatitisa,
  • analiza mokraće pomoću RAVA testa, kojim se utvrđuje prisustvo amilaze,
  • analiza izmeta na sadržaj kimotripsina, tripsina i masti.

Test šećera u krvi omogućuje vam utvrđivanje poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Šta uzrokuje bol u pankreasu?

Mnogo je bolesti koje napadaju ljudsko tijelo, među kojima su i bolesti pankreasa. Ako postoji stalna bol u desnoj strani - to je signal za činjenicu da žlijezda radi s kršenjima.

Loši uvjeti okoliša, loš kvalitet hrane, prisustvo raznih boja u slastičarnama i pićima negativno utječu na stanje tijela, ali jetra i gušterača uzimaju prvi udarac.

Sve gore navedeno može dovesti do ozbiljnih posljedica, pa sve do pankreatitisa. Ljudski organi imaju određenu granicu perverznosti i samoizlječenja, ako ne pogoršavate situaciju, sve može bez posljedica ili blagog upalnog procesa u tkivima.

Svi faktori koji doprinose nastanku funkcionalnih bolesti gušterače mogu se podijeliti u dvije velike grupe:

Glavni uzroci bolesti pankreasa su:

  1. Povećana količina masti u krvi.
  2. Prekomjerna proizvodnja pankreasnog soka.
  3. Pušenje duhana i zloupotreba alkohola.
  4. Infekcije virusnog i bakterijskog porijekla koje napadaju gušteraču, izazivajući poremećaj u njegovom funkcionisanju.
  5. Upala žučne kesice, u njoj se formiraju kamenje, koje može začepiti glavni kanal gušterače, uzrokujući poremećaj u njegovoj aktivnosti.
  6. Upotreba određenih lijekova koji podstiču probavu i dovode do nepravilnog rada organizma.

Bez obzira na etiologiju bolesti, prvenstveno se upala očituje bolom u hipohondriju.

Razvoj pankreasnih bolesti dovodi do probavnih smetnji.

Instrumentalna dijagnostika

Instrumentalni pregled u dijagnostici bolesti pankreasa obavezan je. Najčešće se koristi ultrazvuk koji omogućava odrediti strukturu organskih tkiva, jasnoću njegovih kontura, procijeniti stanje izlučnih kanala i otkriti kamenje u žučnom mjehuru. Pored toga, rendgenski snimak se može koristiti za određivanje veličine organa. Računalo i magnetna rezonanca se dodjeljuju pojedinačno. Takve studije mogu razjasniti dijagnozu, odrediti razvoj pankreasne nekroze i nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini.

Glavne vrste bolesti

Kod mnogih bolesti koje napadaju gušteraču mogu se razlikovati glavne.

Ako je proces sinteze pankreasnog soka stabilan, ali njegov izlaz u dvanaesnik je poremećen, započinje samo-probavljanje gušterače - ovo je akutni pankreatitis.

Parenhim žlijezde postaje upaljen i vrši pritisak na kapsulu. Bolest napreduje vrlo brzo, što je praćeno jakim bolovima. Vrlo često uzrok bolesti je prekomjerna konzumacija alkohola ili masne hrane, prisustvo kamenja u žučnom mjehuru.

Pored akutnog pankreatitisa može postojati i hronični, koji je podijeljen u nekoliko vrsta:

  • s prekomjernim konzumiranjem alkohola, može se pojaviti produljena upotreba lijekova koji utječu na rad žlijezde, nepravilna prehrana, metabolički poremećaji, primarni pankreatitis,
  • sekundarni pankreatitis može biti komplikacija koju izazivaju druge bolesti,
  • posttraumatski pankreatitis je bolest koja se razvija kao rezultat povreda ili endoskopskih postupaka.

Bez obzira na vrstu pankreatopatije, njena glavna manifestacija je jedna - nedovoljno izlučivanje egzokrinih žlijezda enzima koji probavljaju hranu. Dijagnosticiran u bolnici ultrazvučnim pregledom.

Posledice po organizam od ove bolesti su vrlo ozbiljne - kršenje rada čitavog tela, posebno endokrinog i probavnog sistema.

Sljedeća vrsta bolesti može biti urođena ili stečena - cista pankreasa. Kao posljedica povreda, akutnog, kao i hroničnog pankreatitisa, može se pojaviti cista koja se zove „stečena“. Neoplazme nastale kao rezultat ehinokoknih infekcija - parazitske ciste stoje odvojene. Crvi se mogu zaraziti bliskim kontaktom s bolesnim životinjama ili ispijanjem prljave vode. Tumori u gušterači imaju dvije naravi - hormonski aktivnu i neaktivnu.

Hormonski aktivni tumori uključuju:

Hystinoma je tumor koji izaziva razvoj čira na dvanaesniku i jejunuma stimulirajući proizvodnju klorovodične kiseline.

Insulinoma je tumor β-ćelije gušterače koji izaziva pojačano lučenje inzulina.

Glukoganom je tumor α-ćelija, koji se manifestuje u obliku dermatitisa, anemije i dijabetesa.

Dijagnosticiraju se vrlo brzo, bez ikakvih poteškoća, što je posljedica trećih manifestacija koje se sastoje od pojave i razvoja pratećih bolesti.

Druga vrsta tumora ima samo jedno ime - to je rak gušterače. Ako se tumor pojavio u dijelu glave, tada ga obično prati žutica mehaničke prirode. U drugim su slučajevima mogući epigastrični bolovi, gubitak težine, probavne smetnje.

Sve vrste tumora, bez obzira na njihovu prirodu, liječe se uklanjanjem iz tijela hirurškom intervencijom.

Liječenje bolesti pankreasa

Ako iznenada imate napad akutnog pankreatitisa, tada biste trebali odbiti hranu nekoliko dana: nedostatak hrane minimizirat će proizvodnju soka, osloboditi opterećenje iz žlijezde.

Vrijedi napomenuti da se apetit prije pogoršanja bolesti smanjuje ili potpuno nestaje. U takve dane preporučuje se piti vodu sa sodom otopljenom u njoj i dekocija bobica šipak.

Ako postoje bolovi u trbuhu, jako povraćanje ili uporni bolovi koji ne prolaze dugo, onda treba konzultirati liječnika - to su mogući simptomi bolesti poput upala slijepog crijeva, čira ili opstrukcije u dvanaesniku.

U akutnom pankreatitisu obavezna je hospitalizacija i liječenje pod nadzorom specijalista. Koriste se sledeće metode lečenja:

  1. Kapi za izbjegavanje nedostatka tekućine u tijelu.
  2. Sredstva protiv bolova
  3. Sredstva koja normaliziraju proizvodnju enzima.

U početnoj fazi liječenja lijekovi se primjenjuju intravenski, a zatim se prepisuju tablete.

Najpopularniji i najefikasniji lijekovi su:

Rijetko se u liječenju koriste Aspirin i Paracetamol. Moguće su opcije kada su propisani difenhidramin, atropin ili platifilin.

Ako pacijent osjeti jaku bol i suspenzije i gelovi se koriste za sprečavanje čir na želucu, što može smanjiti ili neutralizirati proizvodnju klorovodične kiseline. Među najčešće korištenima su Kontraluk, Ocid, Omeprazol. Kada se leči u bolnici, propisani su drugi lekovi:

Za smanjenje proizvodnje enzima pankreasa mogu se koristiti Aprotinin i Contrical. Kada je kriza prošla, pacijentu je potrebna enzimska terapija, koja se provodi uz pomoć takvih lijekova kao što su pankreatin, Mezim, Creon.

Budući da se temelje na svinjskom proteinu, postoje neke kontraindikacije za osobe sklone alergijama. Primjerice, kod djece alergija na ove lijekove može uzrokovati opstrukciju crijeva.

Za sprečavanje pojave nuspojava i komplikacija mogu se koristiti analozi ovih lijekova - Unienzyme, Somilase, Pepphys.

Preporuke za terapiju

Enzimski lijekovi se uzimaju nakon obroka, samo liječnik može propisati dozu, pojedinačno, za svakog pacijenta. Tretman je obično dug, ponekad i doživotni.

U posebno teškim slučajevima, koje mogu biti uzrokovane začepljenjem pankreasnih kanala, može se pojaviti neoplazma u obliku ciste ili kolelitijaze, hirurška intervencija. To je krajnje nepoželjno, budući da je gušterača osjetljiv, osjetljiv organ, ali postoje slučajevi kada možete spasiti život pacijenta uklanjanjem žučnog mjehura ili samog dijela žlijezde, na primjer, kada se razvije nekroza pankreasa.

Za rehabilitaciju nakon bolesti i za vrijeme liječenja, vrlo je važno pridržavati se pravilne prehrane. Vrlo često se zanemaruje dijeta odličan medicinski kurs liječenja. Jednostavno je potrebno održavati ravnotežu između kvalitete i količine uzete hrane i pratiti unesene i potrošene kalorije dnevno. Utrošena kalorija ne bi trebala prelaziti potrošenu. Ispravna odluka je prelazak na odvojene obroke, strogo je zabranjeno prejedanje.

Hranu kao što su kobasice, kiseli krastavci, jelivo meso, aspic treba zauvijek zaboraviti. Sladoled, kolači, jaki čajevi i kava, bilo koji alkohol i začini su zabranjeni.

Dozvoljeni proizvodi uključuju jela na paru - bakalar, štuka, deverika i štuka, omlet, piletina, zec, ćuretina. Općenito, dijetu treba propisati lekar.

Struktura i funkcije gušterače opisane su u videu u ovom članku.

Pregled pankreasa: ultrazvuk


Po pravilu je ultrazvuk probavnog sistema propisan za:

  • dugotrajne ili često ponavljajuće manifestacije boli u epigastriju,
  • bol tokom palpacije epigastrične regije,
  • akutna ili hronična upala,
  • sumnja na ciste, hematome, apscese ili tumore,
  • promjene u stražnjoj stijenci želuca,
  • deformacija petlje dvanaesnika.

Ultrazvučna studija omogućava vam da procijenite stanje gušterače u različitim projekcijama. Uz to, ultrazvuk gušterače pruža priliku za procjenu dinamike razvoja bolesti. Ali vrijedno je napomenuti da je, zbog posebne anatomske strukture organa, ultrazvuk gušterače prilično dugotrajan proces.

Normalna ehostruktura gušterače slična je ehostrukturi jetre s malim ehovima koji su ravnomjerno raspoređeni po cijelom području organa. Vrijedi napomenuti da promjene u tijelu povezane sa starenjem pojačavaju ehostrukturu gušterače. Promjene u ehostrukturi gušterače, određene ultrazvukom, mogu ukazivati ​​na razvoj različitih patoloških procesa. Na primjer, sa smanjenom ehostrukturom i edemom organa, može se dijagnosticirati akutni pankreatitis. Pojačana ehostruktura i heterogenost ukazuju na hroničnu upalu ili rak organa.

Normalni pokazatelji tijekom pregleda kanala ne smiju prelaziti oznaku 1,5-2 mm. Proširenje kanala na 2,5-5 mm može se primjetiti kod upalnog procesa, koji se odvija u hroničnom obliku.

Kompjuterska tomografija

Za najtačniju procjenu strukture gušterače koristi se računalna tomografija. Prilikom provođenja takve studije pacijent leži na stolu koji je spojen na poseban skener. Potonji se konfiguriše ovisno o tome koji je određeni organ predmet inspekcije. Računarski skener tomografije usmerava rendgenske zrake na područje gde se nalazi gušterača. Rezultirajuća slika prikazuje se na ekranu računara.

Ako postoji sumnja na prisutnost tumora u tkivima gušterače, prilikom obavljanja računarske tomografije koristi se kontrastna boja, uzima se oralno ili se daje intravenski. CT je važan za utvrđivanje malignih novotvorina ili upale tkiva pankreasa.

Snimanje magnetnom rezonancom

Jedna od najefikasnijih dijagnostičkih mera za utvrđivanje bolesti pankreasa je MRI pretraga. Magnetska rezonanca koristi se uglavnom za određivanje tumora, procjenu njihove veličine, lokalizacije i drugih karakteristika važnih za liječenje. Proučavanje organa ovom metodom traje u roku od 10-30 minuta. Da bi se dobila detaljnija slika u prisustvu složenih patologija u procesu MRI, može se koristiti dodatno kontrastno sredstvo.

Liječenje bolesti pankreasa

Bolesti gušterače, bez obzira na stepen teškoće, zahtijevaju pravovremeno liječenje. To može biti ili dijeta ili uzimanje lijekova ili liječenje operativnim zahvatom. Na primjer, napad akutnog pankreatitisa zahtijeva hitnu hospitalizaciju, a hronični pankreatitis u remisiji uključuje liječenje dijetom kod kuće.

Terapija lijekovima


Za liječenje određenih bolesti gušterače nakon detaljnog pregleda pacijentu se mogu propisati:

  • antispazmodični lijekovi, na primjer, Baralgin, Papaverine i No-Shpa,
  • Ibuprofen i acetaminofen, značajni za umjerene bolne manifestacije,
  • analgetici, na primjer, paracetamol ili Aspirin,
  • antihistaminike i antiholinergičke lekove (difenhidramin, atropin, itd.),
  • antacidne suspenzije i gelovi za ublažavanje bolova, uklanjanje iritacija i oštećenja želudačne sluznice,
  • enzimskih preparata koji smanjuju proizvodnju enzima pankreasa (Kontrikal, Aprotinin),
  • probavni enzimski pripravci npr. pankreatinum, Festal, Panzinorm itd.

Kada je riječ o posljednjoj točki, vrijedi napomenuti da su takvi lijekovi napravljeni na osnovi svinjskog proteina, što kod nekih pacijenata može izazvati alergijske reakcije. Kako bi se spriječile komplikacije u ovom slučaju, propisani su biljni pripravci koji uključuju gljivice od riže ili papain. Za održavanje normalnih funkcija pankreasa mogu se propisati lijekovi s pilokarpinom, morfijom, vitaminom A, magnezijum sulfatom i drugim.

Hirurško liječenje

Hirurško liječenje gušterače je složen proces za koji je potreban visok nivo vještine od strane ljekara. Žlijezdani organ okružen je mnogim krvnim žilama i izlučnim kanalima, a volumen vezivnog tkiva je minimalan. Taktika hirurške intervencije ovisi o vrsti bolesti i koje konkretne mjere za njeno liječenje treba poduzeti. Na primjer, ako je potrebno djelomično i potpuno ukloniti gušteraču, kirurško liječenje izvodi se kroz gornji poprečni rez na trbušnoj šupljini. Može se koristiti i obrnuti rez u obliku slova T ili superiorna srednja laparotomija.

Liječenje fistule: operacija

Fistula je tvorevina koja se pojavljuje na mjestu pucanja cista, povreda, predelima na kojima je ranije izvršena biopsija ili je izvršena operacija. Za pristup organu izvodi se longitudinalna ili poprečna laparotomija. Važno je da sredina ureza padne na mjestu fistule. Fistula je izrezana u dnu. U tom slučaju fistulozni tok nije oštećen. Lokalizacijom fistule u predjelu tijela ili repa organa tokom njenog uklanjanja izrezuje se i dio samog gušterače.

Hirurgija za akutni pankreatitis


Uz napad akutnog pankreatitisa, prvi dan nakon njegovog nastanka presudan je. Ako za to vrijeme pacijent nema pozitivan trend u liječenju koji se koristi, liječnik može odlučiti na operaciju. Ako je potrebno, daljnje pojašnjenje dijagnoze može se provesti dijagnostičkom laparoskopijom. Prema njegovim rezultatima, lečenje se može prilagoditi:

  • ako se otkrije oticanje organa, operacija se odgađa ili otkazuje u potpunosti,
  • u prisustvu hemoragičnih mjesta i područja mrtvog tkiva, najprikladnije će biti provođenje radikalne nekrektomije.

Ako je tkivo cijelog žljezdanog organa zahvaćeno nekrozom, obavlja se totalna pankreatktomija.

Djelomično i potpuno uklanjanje

Potpuno ili djelomično uklanjanje organa za probavu izvodi se s velikim oštećenjima njegovih tkiva. Za to se može koristiti levostrana hemipankreatktomija ili totalna pankreatktomija. Prva vrsta operacije uključuje uklanjanje tijela ili repa organa. Nakon takve operacije nema rizika od razvoja dijabetesa. Druga vrsta operacije uključuje potpuno uklanjanje organa. Nakon operacije, zbog nedostatka glavnog izvora hormona inzulina, razvija se dijabetes.

Prevencija bolesti pankreasa


Prevencija bolesti gušterače prvenstveno se sastoji u isključivanju faktora rizika za njihov razvoj iz života. Dakle, glavne preventivne mjere uključuju odricanje od loših navika (pušenje, pijenje alkohola), prilagođavanje prehrane i, pri prvoj manifestaciji problema s gušteračom, slijediti dijetu. Naravno, važno je odmah konzultirati gastroenterologa kada se pojave prvi znakovi probavnih smetnji.

Zdravlje i prehrana pankreasa

Uz bilo koji patološki proces u kojem živi gušterača, dijeta je preduvjet efikasnog liječenja.Pored toga, pridržavanje posebne prehrane odlična je preventivna mjera koja može značajno da smanji rizik od razvoja bolesti probavnog trakta. To je zbog činjenice da broj enzima gušterače koje luči gušterača ovisi o vrsti hrane koja se konzumira u toku jednog obroka. Stručnjaci preporučuju odvojenu prehranu, koja smanjuje opterećenje probavnog trakta. Ako se prepoznaju kršenja u tijelu kao što je gušterača, dijeta podrazumijeva i potpuno uklanjanje prejedanja. Među zabranjenim proizvodima vrijedi istaći:

  • masna i začinjena hrana
  • jela kuhana prženjem,
  • alkoholna pića
  • kobasice i poluproizvodi,
  • jak čaj i crna kafa,
  • kiseli sokovi, kolači i drugi konditorski proizvodi koji su teški za probavu.

Uslovi prehrane za bolesti gušterače mogu se koristiti:

  • slab čaj, moguće s dodatkom limuna, male količine šećera ili njegovih zamjena, mlijeka,
  • dekocija sokova ruža, voća i bobica sokova razrijeđenih vodom i ne sadrži šećer,
  • kiselo-mliječna pića (jogurt, kefir), nemasni sir, mlijeko, pudingi itd.,
  • juhe od povrća, po mogućnosti pire s malom količinom maslaca ili nemasne kisele pavlake,
  • sušeni pšenični kruh pripremljen brašnom prvog i drugog razreda, krekerima, keksima bez maslaca,
  • nemasne sorte mesa (teletina, ćuretina, zec, piletina),
  • mršava riba
  • pire heljda, zdrob, riža, zobena kaša,
  • proteinske omlete sa minimalnim udjelom žumanjka,
  • povrće koje sadrži škrob, cvjetača, mrkva, tikvice, repa, bundeve, zeleni grašak,
  • bez kisele bobice i voće, po mogućnosti pečene jabuke bez šećera,
  • kompoti od voća i bobičastog povrća, žele i mus.

Sva jela moraju biti kuhana na pari ili kuhana. Posude možete napuniti puterima (maksimalno 30 g dnevno) i rafiniranim biljnim uljem (maksimalno 10-15 g).

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar