Opis Viktoza, upute za upotrebu, fotografija

Oblik za doziranje - otopina za potkožno davanje: bezbojan ili gotovo bezbojan (3 ml svaki * u staklenim ulošcima, koji se zatvoreno plastičnom olovkom za brizgalicu za jednokratnu upotrebu stavljaju u više injekcija, u kartonski svežanj od 1, 2 ili 3 olovke štrcaljke).

* U jednoj olovci za špricu (3 ml) sadrži 10 doza od 1,8 mg, 15 doza od 1,2 mg ili 30 doza od 0,6 mg.

Aktivna supstanca: liraglutid, u 1 ml - 6 mg.

Pomoćne komponente: hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid q.s., natrijum hidrogen fosfat dihidrat, fenol, propilen glikol, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Liraglutid je analog ljudskog GLP-1 (glukagonu sličan peptid-1). Proizveden biotehnološkom metodom rekombinantne DNK (deoksiribonukleinska kiselina) upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae, koji ima 97% homolognost s ljudskim GLP-1, veže i aktivira GLP-1 receptore kod ljudi.

GLP-1 receptor je meta za nativni GLP-1, koji je endogeni hormon inkretin, koji stimulira lučenje glukoze ovisno o β-ćelijama pankreasa. U usporedbi s matičnim GLP-1, farmakodinamički i farmakokinetički profili liraglutida omogućuju mu davanje jednom dnevno.

Pomoću potkožne injekcije, supstanca dugog djelovanja temelji se na tri mehanizma:

  • samo-povezivanje, što omogućava odloženu apsorpciju liraglutida,
  • vezivanje za albumin,
  • viši nivo enzimske stabilnosti protiv DPP-4 (dipeptidil peptidaza-4) i NEP (enzim neutralna endopeptidaza), što osigurava dugo T1/2 (poluživot) tvari iz plazme.

Učinak liraglutida zasnovan je na interakciji sa specifičnim GLP-1 receptorima, uslijed čega se razina cAMP (ciklički adenozin monofosfat) povećava. Pod djelovanjem tvari opaža se stimulacija izlučivanja inzulina ovisna o glukozi i poboljšava se β-stanica pankreasa. Istovremeno, dolazi do suzbijanja glukoze pretjerano povećanog lučenja glukagona. Tako se s povećanjem koncentracije glukoze u krvi potiskuje lučenje glukagona i potiče lučenje inzulina.

S druge strane, u bolesnika sa hipoglikemijom liraglutid smanjuje lučenje inzulina bez inhibicije lučenja glukagona. Mehanizam za smanjenje glikemije uključuje i malo odlaganje pražnjenja želuca. Koristeći mehanizme koji uzrokuju smanjenje gladi i smanjenje potrošnje energije, liraglutid dovodi do smanjenja masnog tkiva i do gubitka težine.

GLP-1 je fiziološki regulator apetita i unosa kalorija, receptori ovog peptida nalaze se u nekoliko područja mozga koja su uključena u regulaciju apetita.

Tijekom provođenja ispitivanja na životinjama, ustanovljeno je da liraglutid pomoću specifične aktivacije receptora GLP-1 pojačava signale zasićenja i slabi signale gladi, što dovodi do gubitka kilograma.

Takođe, prema studijama na životinjama, liraglutid usporava razvoj dijabetesa. Supstanca je moćan faktor specifične stimulacije proliferacije β-ćelija gušterače i sprječava smrt β-ćelija (apoptoza), koju induciraju citokini i slobodne masne kiseline. Dakle, liraglutid povećava biosintezu inzulina i povećava β-staničnu masu. Nakon normalizacije koncentracije glukoze, liraglutid prestaje povećavati masu pankreasnih β-ćelija.

Victose ima dugačak 24-satni učinak i poboljšava glikemijsku kontrolu, što se postiže smanjenjem koncentracije glukoze u krvi na brzinu i nakon jela sa dijabetesom tipa 2.

Farmakokinetika

Nakon subkutane primjene, apsorpcija liraglutida je spora, Tmaks (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije) u plazmi je 8-12 sati. Cmaks (maksimalna koncentracija) u plazmi nakon primjene pojedinačne doze od 0,6 mg iznosi 9,4 nmol / L. Kada koristite dozu od 1,8 mg prosječne Css (ravnotežna koncentracija) u plazmi doseže približno 34 nmol / L. Izloženost tvari povećava se proporcionalno dozi. Koeficijent varijacije unutar pojedinca za AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) nakon primjene liraglutida u jednoj dozi je 11%. Apsolutna bioraspoloživost je oko 55%.

Seeming Vd (volumen distribucije) liraglutida u tkivima s potkožnim načinom davanja je 11-17 l, prosječna vrijednost Vd nakon intravenske primjene - 0,07 l / kg. Primijećeno je značajno vezanje liraglutida s proteinima plazme (> 98%).

Metabolizam liraglutida odvija se poput velikih proteina, ne sudjelujući kao put za izlučivanje bilo kojeg određenog organa. 24 sata nakon primjene jedne doze, nepromijenjena supstanca ostaje glavna komponenta plazme. U plazmi su otkrivena dva metabolita (≤ 9 i ≤ 5% ukupne doze).

Nepromijenjeni liraglutid nakon primjene doze 3 H-liraglutida u urinu ili izmetu nije određen. Samo mali dio metabolita povezanih sa supstancom izlučuje se putem bubrega ili creva (6, odnosno 5%). Nakon potkožne primjene jedne doze liraglutida, prosječni klirens iz tijela je približno 1,2 l / h uz eliminaciju T1/2 oko 13 sati.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Viktoza se koristi za dijabetes tipa 2 u kombinaciji sa dijetom i vježbanjem za postizanje glikemijske kontrole.

Mogući načini upotrebe lijeka:

  • monoterapija
  • kombinirana terapija s jednim ili više oralnih hipoglikemijskih lijekova (tiazolidindioni, sulfonilureje, metformin) u bolesnika koji nisu uspjeli postići odgovarajuću kontrolu glikemije tijekom prethodne terapije,
  • kombinirana terapija bazalnim inzulinom kod pacijenata koji nisu uspjeli postići adekvatnu kontrolu glikemije koristeći Victoza u kombinaciji s metforminom.

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetes tipa 1
  • multipla endokrina neoplazija tipa 2,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • dijabetička gastropareza,
  • upalna bolest creva,
  • hroničnog zatajenja srca III - IV funkcionalne klase prema klasifikaciji Njujorškog kardiološkog udruženja (NYHA),
  • istorija medularnog karcinoma štitne žlezde, uključujući porodični,
  • starost do 18 godina
  • trudnoća i dojenje
  • preosjetljivost na bilo koju komponentu Victoze.

  • bolest štitne žlijezde
  • hronično zatajenje srca I - II funkcionalne klase prema NYHA klasifikaciji,
  • starost preko 75 godina.

Uputa za upotrebu Victoza: metoda i doziranje

Victozu treba davati subkutano u abdomen, rame ili bedra jednom dnevno, bez obzira na obroke. Mjesto i vrijeme ubrizgavanja mogu se promijeniti bez prilagođavanja doze, međutim, poželjno je davati lijek u približno isto doba dana, što je za pacijenta najpovoljnije.

Za poboljšanje gastrointestinalne tolerancije preporučuje se liječenje dnevnom dozom od 0,6 mg. Nakon najmanje sedmice, doza se povećava na 1,2 mg. Ako je potrebno, kako bi se postigla najbolja kontrola glikemije, uzimajući u obzir kliničku učinkovitost Victoze, moguće je povećanje doze na 1,8 mg najmanje tjedan dana kasnije. Primjena većih doza se ne preporučuje.

Lijek se može propisati uz kontinuiranu terapiju metforminom ili kombiniranu terapiju metforminom u kombinaciji s tiazolidindionom. Doze ovih potonjih ne moraju se prilagođavati.

Victoza se može dodati postojećoj terapiji derivata sulfoniluree ili kombiniranoj terapiji metforminom u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree. U tom slučaju, da bi se minimizirao rizik od razvoja neželjene hipoglikemije, dozu derivata sulfonilureje treba smanjiti.

Victoza se može dodati i bazalnom inzulinu, ali da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, potrebno je smanjiti dozu inzulina.

U slučaju da nedostaje doza:

  • ako nije prošlo više od 12 sati, morate unijeti propuštenu dozu što je prije moguće,
  • ako je prošlo više od 12 sati, sljedeću se dozu mora primijeniti sljedeći dan u zakazano vrijeme, tj. nije potrebno nadoknaditi dozu unošenjem dodatne ili udvostručene doze.

Upute za upotrebu Victoza (metoda i doziranje)

S / c se ubrizgava u trbuh / bedro jednom dnevno, bez obzira na unos hrane.

Poželjno je ući u isto doba dana. Mjesto ubrizgavanja može varirati. Lijek se ne može unijeti u / u i / m.

Počinju sa liječenjem od 0,6 mg dnevno. Nakon tjedan dana doza se povećava na 1.2 mg. Ako je potrebno, za najbolju kontrolu glikemije, povećajte na 1,8 mg nakon sedmice. Doza iznad 1,8 mg je nepoželjna.
Obično se primjenjuje kao dodatak liječenju. Metforminili Metformin+ Thiazolidinedioneu prethodnim dozama. U kombinaciji s derivatima sulfoniluree, njihovu dozu treba smanjiti, jer je nepoželjna hipoglikemija.

Sa uvođenjem doze koja prelazi 40 puta veću od prosječne doze, razvija se jaka mučnina i povraćanje. Izvodi se simptomatska terapija.

Dok uzimate sa Paracetamol njegova doza se ne mora prilagođavati.

Ne uzrokuje značajne promjene u farmakokinetikama Atorvastatin.

Podešavanja doze Griseofulvin s istodobnom primjenom Victoze nije potrebna.

Takođe nema korekcije Dozlisinoprili Digoksin.

Kontracepcijski efekat Etinil estradioli Levonorgestrel dok se uzimanje sa Viktozom ne mijenja.

Interakcija lijekova sa Inzulini Warfarin nije studirao.

Izdaje se na recept.

Čuvanje u hladnjaku na 2–8 ° C; čuvanje na sobnoj temperaturi ne višoj od 30 ° C.

Analozi: Liraglutide, Baeta(slično u mehanizmu djelovanja, ali aktivna supstanca je različita).

Recenzije ljekara o Viktozu svode se na činjenicu da se lijek treba koristiti prema indikacijama i samo prema uputama liječnika. Studije su pokazale da su lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2, Baeta i Victoza, efikasni u kontroli suvišne težine. Ova je točka važna jer je ključni zadatak u liječenju pacijenata s ovom dijagnozom gubitak kilograma.

Lijek je namijenjen TRETMANU dijabetesi sprječavanje njegovih komplikacija, povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem. Ne samo da snižava nivo glukoze, već i obnavlja fiziološku proizvodnju inzulina kod pacijenata sa šećernom bolešću. U pokusima sa životinjama dokazano je da se pod njegovim uticajem obnavlja struktura beta ćelija i njihova funkcija. Upotreba lijeka omogućava sveobuhvatan pristup liječenju Dijabetes tipa 2.

Viktoza za gubitak kilograma kod nekih bolesnika sa šećernom bolešću korištena je kao monoterapija. Svi pacijenti su primijetili trajno smanjenje apetita. Pokazatelji glukoze u krvi tokom dana bili su u granicama normale, razina se vratila u normalu u roku od mjesec dana trigliceridi.

Lijek je propisan u dozi od 0,6 mg jednom dnevno tokom jedne sedmice, zatim je doza povećana na 1,2 mg. Trajanje lečenja je 1 godina. Najbolji rezultati zabilježeni su kod kombinirane terapije Metforminom. Tokom prvog meseca lečenja, neki pacijenti su izgubili 8 kg. Ljekari upozoravaju na spontano uzimanje ovog lijeka za one koji žele smršavjeti. Njegova upotreba nosi rizik karcinom štitnjače i pojava pankreatitis.

Recenzije na forumima češće su negativne. Većina mršavljenja bilježi gubitak težine od 1 kg mjesečno, u najboljem slučaju 10 kg tokom šest mjeseci. Pitanje se aktivno raspravlja: ima li smisla miješati se u metabolizam zbog 1 kg mjesečno? Unatoč činjenici da su dijeta i vježbanje i dalje potrebni.

"Iskrivljavanje metabolizma ... ne."

„Priznajem da je lečenje lekovima neophodno za faze 3-4 gojaznosti, kada metabolizam nestane, ali evo? Ne razumijem ... "

„U Izraelu se ovaj lek propisuje SAMO dijabetičarima sa određenom razinom šećera. Jednostavno nećete dobiti recept. "

„Nema ništa dobro u ovom leku. 3 mjeseca + 5 kg. Ali nisam uzela to radi gubitka kilograma, dijabetičar sam. "

Možete kupiti u Victozi u Moskvi u mnogim ljekarnama. Trošak otopine za injekciju u omjeri od špice od 3 ml br. 2 u različitim ljekarnama kreće se od 7187 rubalja. do 11258 rub.

Rješenje za ispitivanje sc bezbojan ili gotovo bezbojan, proziran.

Pomoćne tvari: natrijum hidrogenfosfat dihidrat - 1,42 mg, propilen glikol - 14 mg, fenol - 5,5 mg, hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid - q.s., voda za injekcije - do 1 ml.

3 ml - staklene patrone (1) - olovke za štrcaljke (1) - paketi od kartona.
3 ml - staklene patrone (1) - olovke za štrcaljke (2) - paketi od kartona.
3 ml - staklene patrone (1) - olovke za štrcaljke (3) - paketi od kartona.

Hipoglikemijsko sredstvo. Liraglutid je analogan ljudskom glukagonu sličnom peptidu-1 (GLP-1), proizvedenom rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae, koji ima 97% homologije s ljudskim GLP-1, koji veže i aktivira GLP-1 receptore u ljudima. GLP-1 receptor služi kao cilj za nativni GLP-1, endogeni hormon inkretin, koji stimulira lučenje zavisne od glukoze u beta ćelijama gušterače. Za razliku od matičnog GLP-1, farmakokinetički i farmakodinamički profili liraglutida omogućuju mu davanje pacijentima svakodnevno 1 put / dan.

Profil dugotrajnog liraglutida nakon supkutane injekcije pruža tri mehanizma: samoovisnost, što rezultira kasnom apsorpcijom lijeka, vezanjem za albumin i višim nivoom enzimske stabilnosti u odnosu na dipeptidil peptidazu-4 (DPP-4) i enzim neutralne endopeptidaze (NEP) zbog čega je osigurano dugo poluživot lijeka iz plazme. Djelovanje liraglutida nastaje uslijed interakcije sa specifičnim receptorima GLP-1, kao rezultat toga razina cikličkog cAMP adenosinofonofata raste. Pod utjecajem liraglutida dolazi do stimulacije lučenja inzulina ovisne o glukozi. Istovremeno, liraglutid suzbija prekomjerno visoku sekreciju glukagona ovisnu o glukozi. Tako se s povećanjem koncentracije glukoze u krvi potiče lučenje inzulina i potiskuje lučenje glukagona. S druge strane, tijekom hipoglikemije, liraglutid smanjuje lučenje inzulina, ali ne inhibira lučenje glukagona. Mehanizam za smanjenje glikemije uključuje i malo odlaganje pražnjenja želuca. Liraglutide smanjuje tjelesnu težinu i smanjuje tjelesnu masnoću koristeći mehanizme koji uzrokuju smanjenje gladi i manju potrošnju energije.

Liraglutide ima dugotrajni učinak od 24 sata i poboljšava glikemijsku kontrolu snižavanjem koncentracije glukoze u krvi natašte i nakon jela kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

S povećanjem koncentracije glukoze u krvi, liraglutid povećava izlučivanje inzulina. Kada se koristi postupna infuzija glukoze, izlučivanje inzulina nakon primjene jedne doze liraglutida pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 povećava se na razinu uporedivu s onom u zdravih ispitanika.

Liraglutid kao dio kombinirane terapije metforminom, glimepiridom ili kombinacijom metformina s rosiglitazonom tijekom 26 tjedana izazvao je statistički značajnu vrijednost (p 98%).

24 sata nakon primjene zdrave dobrovoljce jedne doze 3 H-liraglutida označenog radioaktivnim izotopom glavna komponenta plazme ostala je nepromijenjena liraglutid. Otkrivena su dva metabolita u plazmi (≤ 9% i ≤ 5% ukupne radioaktivnosti u plazmi). Liraglutid se metabolizira endogeno poput velikih proteina.

Nakon primjene doze od 3 H-liraglutida, nepromijenjeni liraglutid nije otkriven u urinu ili izmetu. Samo mali dio primenjene radioaktivnosti u obliku metabolita povezanih sa liraglutidom (6%, odnosno 5%) izlučivao se bubrezima ili crevima. Radioaktivne supstance izlučuju se bubrezima ili crevima, uglavnom tokom prvih 6-8 dana nakon doze leka, a sastoje se od tri metabolita. Prosječni klirens od tijela nakon sc primjene liraglutida u jednoj dozi iznosi otprilike 1,2 l / h s poluvremenom eliminacije od oko 13 sati.

Podaci iz farmakokinetičkih ispitivanja skupine zdravih dobrovoljaca i analize farmakokinetičkih podataka dobivenih u populaciji bolesnika (od 18 do 80 godina) pokazuju da dob nema klinički značajan utjecaj na farmakokinetička svojstva liraglutida.

Populacijska farmakokinetička analiza podataka dobivenih proučavanjem učinaka liraglutida na bolesnike rasne skupine bijele, crne, azijske i hispanske pokazuje da etnička pripadnost nema klinički značajan utjecaj na farmakokinetička svojstva liraglutida.

Izloženost liraglutida kod pacijenata s blagim do umjerenim zatajenjem jetre smanjena je za 13-23% u usporedbi s onom u skupini zdravih ispitanika. U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom (prema klasifikaciji po Child-Pughu, težina bolesti> 9 bodova), izloženost liraglutidu bila je značajno manja (za 44%).

Trgovačko ime: Victoza ®

INN: Liraglutide

Opis
Bezbojna ili gotovo bezbojna prozirna otopina.

ATX kod - A10BX07.

Farmakodinamika
Liraglutide ima dugotrajni učinak od 24 sata i poboljšava glikemijsku kontrolu snižavanjem koncentracije glukoze u krvi natašte i nakon jela kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.
Izlučivanje inzulina ovisno o glukozi
S povećanjem koncentracije glukoze u krvi, liraglutid povećava izlučivanje inzulina. Kada se koristi postupna infuzija glukoze, izlučivanje inzulina nakon primjene jedne doze liraglutida pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 povećava se na razinu uporedivu s onom u zdravih ispitanika (Sl. 1).

Victoza: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Victoza

ATX kôd: A10BX07

Aktivni sastojak: liraglutide (Liraglutide)

Proizvođač: Novo Nordisk, klima uređaj (Novo Nordisk, klima uređaj) (Danska)

Ažuriranje opisa i fotografije: 15.08.2018

Cijene u ljekarnama: od 10 500 rubalja.

Victose je agonist receptora polipeptida sličnih glukagonu (GLP), hipoglikemijskog sredstva.

Oblik za doziranje - otopina za potkožno davanje: bezbojan ili gotovo bezbojan (3 ml svaki * u staklenim ulošcima, koji se zatvoreno plastičnom olovkom za brizgalicu za jednokratnu upotrebu stavljaju u više injekcija, u kartonski svežanj od 1, 2 ili 3 olovke štrcaljke).

* U jednoj olovci za špricu (3 ml) sadrži 10 doza od 1,8 mg, 15 doza od 1,2 mg ili 30 doza od 0,6 mg.

Aktivna supstanca: liraglutid, u 1 ml - 6 mg.

Pomoćne komponente: hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid q.s., natrijum hidrogen fosfat dihidrat, fenol, propilen glikol, voda za injekcije.

Liraglutid je analog ljudskog GLP-1 (glukagonu sličan peptid-1). Proizveden biotehnološkom metodom rekombinantne DNK (deoksiribonukleinska kiselina) upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae, koji ima 97% homolognost s ljudskim GLP-1, veže i aktivira GLP-1 receptore kod ljudi.

GLP-1 receptor je meta za nativni GLP-1, koji je endogeni hormon inkretin, koji stimulira lučenje glukoze ovisno o β-ćelijama pankreasa. U usporedbi s matičnim GLP-1, farmakodinamički i farmakokinetički profili liraglutida omogućuju mu davanje jednom dnevno.

Pomoću potkožne injekcije, supstanca dugog djelovanja temelji se na tri mehanizma:

  • samo-povezivanje, što omogućava odloženu apsorpciju liraglutida,
  • vezivanje za albumin,
  • viši nivo enzimske stabilnosti protiv DPP-4 (dipeptidil peptidaza-4) i NEP (enzim neutralna endopeptidaza), što osigurava dugo T1/2 (poluživot) tvari iz plazme.

Učinak liraglutida zasnovan je na interakciji sa specifičnim GLP-1 receptorima, uslijed čega se razina cAMP (ciklički adenozin monofosfat) povećava. Pod djelovanjem tvari opaža se stimulacija izlučivanja inzulina ovisna o glukozi i poboljšava se β-stanica pankreasa. Istovremeno, dolazi do suzbijanja glukoze pretjerano povećanog lučenja glukagona. Tako se s povećanjem koncentracije glukoze u krvi potiskuje lučenje glukagona i potiče lučenje inzulina.

S druge strane, u bolesnika sa hipoglikemijom liraglutid smanjuje lučenje inzulina bez inhibicije lučenja glukagona. Mehanizam za smanjenje glikemije uključuje i malo odlaganje pražnjenja želuca. Koristeći mehanizme koji uzrokuju smanjenje gladi i smanjenje potrošnje energije, liraglutid dovodi do smanjenja masnog tkiva i do gubitka težine.

GLP-1 je fiziološki regulator apetita i unosa kalorija, receptori ovog peptida nalaze se u nekoliko područja mozga koja su uključena u regulaciju apetita.

Tijekom provođenja ispitivanja na životinjama, ustanovljeno je da liraglutid pomoću specifične aktivacije receptora GLP-1 pojačava signale zasićenja i slabi signale gladi, što dovodi do gubitka kilograma.

Takođe, prema studijama na životinjama, liraglutid usporava razvoj dijabetesa. Supstanca je moćan faktor specifične stimulacije proliferacije β-ćelija gušterače i sprječava smrt β-ćelija (apoptoza), koju induciraju citokini i slobodne masne kiseline. Dakle, liraglutid povećava biosintezu inzulina i povećava β-staničnu masu. Nakon normalizacije koncentracije glukoze, liraglutid prestaje povećavati masu pankreasnih β-ćelija.

Victose ima dugačak 24-satni učinak i poboljšava glikemijsku kontrolu, što se postiže smanjenjem koncentracije glukoze u krvi na brzinu i nakon jela sa dijabetesom tipa 2.

Nakon subkutane primjene, apsorpcija liraglutida je spora, Tmaks (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije) u plazmi je 8-12 sati. Cmaks (maksimalna koncentracija) u plazmi nakon primjene pojedinačne doze od 0,6 mg iznosi 9,4 nmol / L. Kada koristite dozu od 1,8 mg prosječne Css (ravnotežna koncentracija) u plazmi doseže približno 34 nmol / L. Izloženost tvari povećava se proporcionalno dozi. Koeficijent varijacije unutar pojedinca za AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) nakon primjene liraglutida u jednoj dozi je 11%. Apsolutna bioraspoloživost je oko 55%.

Seeming Vd (volumen distribucije) liraglutida u tkivima s potkožnim načinom davanja je 11-17 l, prosječna vrijednost Vd nakon intravenske primjene - 0,07 l / kg. Primijećeno je značajno vezanje liraglutida s proteinima plazme (> 98%).

Metabolizam liraglutida odvija se poput velikih proteina, ne sudjelujući kao put za izlučivanje bilo kojeg određenog organa. 24 sata nakon primjene jedne doze, nepromijenjena supstanca ostaje glavna komponenta plazme. U plazmi su otkrivena dva metabolita (≤ 9 i ≤ 5% ukupne doze).

Nepromijenjeni liraglutid nakon primjene doze 3 H-liraglutida u urinu ili izmetu nije određen. Samo mali dio metabolita povezanih sa supstancom izlučuje se putem bubrega ili creva (6, odnosno 5%). Nakon potkožne primjene jedne doze liraglutida, prosječni klirens iz tijela je približno 1,2 l / h uz eliminaciju T1/2 oko 13 sati.

Prema uputama, Viktoza se koristi za dijabetes tipa 2 u kombinaciji sa dijetom i vježbanjem za postizanje glikemijske kontrole.

Mogući načini upotrebe lijeka:

  • monoterapija
  • kombinirana terapija s jednim ili više oralnih hipoglikemijskih lijekova (tiazolidindioni, sulfonilureje, metformin) u bolesnika koji nisu uspjeli postići odgovarajuću kontrolu glikemije tijekom prethodne terapije,
  • kombinirana terapija bazalnim inzulinom kod pacijenata koji nisu uspjeli postići adekvatnu kontrolu glikemije koristeći Victoza u kombinaciji s metforminom.
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetes tipa 1
  • multipla endokrina neoplazija tipa 2,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • dijabetička gastropareza,
  • upalna bolest creva,
  • hroničnog zatajenja srca III - IV funkcionalne klase prema klasifikaciji Njujorškog kardiološkog udruženja (NYHA),
  • istorija medularnog karcinoma štitne žlezde, uključujući porodični,
  • starost do 18 godina
  • trudnoća i dojenje
  • preosjetljivost na bilo koju komponentu Victoze.
  • bolest štitne žlijezde
  • hronično zatajenje srca I - II funkcionalne klase prema NYHA klasifikaciji,
  • starost preko 75 godina.

Smjernice za upotrebu lijeka

Svaka olovka za šprice dizajnirana je za individualnu upotrebu.

Lijek treba davati iglama dužine do 8 mm i debljine do 32G (nisu uključene, stoga se kupuju zasebno). Olovke za špriceve kombinovane su sa jednokratnim injekcijskim iglama NovoTvist i NovoFayn.

Victoza se ne smije davati ako rastvor izgleda drugačije od bistre, gotovo bezbojne ili bezbojne tekućine.

Ne možete unijeti lijek ako je prošao zamrzavanje.

Ne čuvajte olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom. Nakon svake injekcije mora se odbaciti. Ova mjera sprječava curenje, zagađenje i infekciju lijeka, a također garantuje tačnost doziranja.

Victoza: opis, upute za upotrebu, fotografija

Lijek Victoza indiciran je za primjenu u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 kao pomoćnim tvarima. Koristi se istovremeno s prehranom i povećanom fizičkom aktivnošću radi normalizacije razine šećera u krvi.

Liraglutid koji je dio ovog lijeka ima utjecaj na tjelesnu težinu i tjelesne masnoće. Djeluje na dijelove centralnog nervnog sistema koji su odgovorni za osjećaj gladi. Victose pomaže pacijentu da se osjeća dulje vrijeme smanjujući potrošnju energije.

Ovaj lijek se može koristiti kao nezavisni lijek, ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Ako liječenje lijekovima koji sadrže metformin, sulfonilureju ili tiazolidindione, kao i pripravke inzulina nema očekivani učinak, tada se Victoza može propisati za već uzete lijekove.

Propisivanje i upotreba lijeka trudnicama ili dojiljama

Lijek koji sadrži liraglutid se ne preporučuje za upotrebu tijekom trudnoće i tijekom pripreme za njega. U tom periodu treba održavati normalnu razinu šećera sa lijekovima koji sadrže inzulin. Ako je pacijentica koristila Victozu, onda nakon trudnoće njezin unos treba odmah prekinuti.

Učinak lijeka na kvalitet majčinog mlijeka nije poznat. Tokom hranjenja, ne preporučuje se uzimanje Viktoze.

Nuspojave

Prilikom testiranja Victoze, najčešće pacijenti žalili su se na probleme sa gastrointestinalnim traktom. Primijetili su povraćanje, proliv, zatvor, bol u trbuhu. Te su pojave primijećene kod pacijenata na početku primjene, na početku tijeka primjene lijeka. U budućnosti je učestalost takvih nuspojava bila značajno smanjena, a stanje pacijenata se stabiliziralo.

Neželjeni efekti iz respiratornog sistema se opažaju prilično često kod oko 10% pacijenata. Razvijaju infekcije gornjih disajnih puteva. Tijekom uzimanja lijeka, neki se pacijenti žale na uporne glavobolje.

Uz složenu terapiju s nekoliko lijekova, može se razviti hipoklikemija. U osnovi, ova pojava je karakteristična uz istovremeno liječenje Viktozom i lijekovima sa derivatima sulfoniluree.

Sve moguće nuspojave koje se javljaju tijekom uzimanja ovog lijeka sažete su u tablici 1.

Sve nuspojave sažete u tablici identificirane su tijekom dugotrajnih studija treće faze lijeka Victoza, a na temelju spontanih marketinških poruka. Neželjeni efekti identificirani u dugotrajnoj studiji nađeni su kod više od 5% pacijenata koji su uzimali Victozu, u usporedbi s pacijentima koji su podvrgnuti terapiji drugim lijekovima.

Također u ovoj su tablici navedene nuspojave koje se javljaju kod više od 1% pacijenata i učestalost njihova razvoja je 2 puta veća od učestalosti razvoja tijekom uzimanja drugih lijekova. Sve nuspojave u tabeli podijeljene su u skupine na temelju organa i učestalosti pojavljivanja.

Hipoglikemija

Ova nuspojava kod pacijenata koji su uzimali Victozu bila je blaga. U slučajevima dijabetes melitusa samo ovim lijekom nije zabilježena pojava teške hipoglikemije.

Tokom složenog liječenja Viktozom primjenama preparata koji sadrže derivate sulfoniluree primijećen je nuspojava izražena teškim stupnjem hipoglikemije.

Kompleksna terapija liraglutidom lijekovima koji ne sadrže sulfonilureju ne daje nuspojave u obliku hipoglikemije.

Gastrointestinalni trakt

Glavne nuspojave iz gastrointestinalnog trakta najčešće su bile izražene povraćanjem, mučninom i prolivom. Oni su bili lagane prirode i bili su karakteristični u početnom stadijumu liječenja. Nakon što je smanjena učestalost ovih nuspojava. Nisu zabilježeni slučajevi povlačenja lijekova zbog negativnih reakcija iz gastrointestinalnog trakta.

U dugotrajnom istraživanju pacijenata koji su uzimali Victozu u kombinaciji sa metforminom, samo 20% žalilo se na jedan napad mučnine tokom liječenja, oko 12% proljeva.

Kombinovano liječenje lijekovima koji sadrže derivate liraglutida i sulfoniluree dovelo je do sljedećih nuspojava: 9% pacijenata žalilo se na mučninu prilikom uzimanja lijekova, a oko 8% žalilo se na proljev.

Pri uspoređivanju nuspojava koje su se javljale tijekom uzimanja lijeka Viktoza i drugih lijekova sličnih farmakoloških svojstava, pojava nuspojava zabilježena je u 8% bolesnika koji su uzimali Victozu i 3,5 - koji su uzimali druge lijekove.

Procenat nuspojava kod starijih ljudi bio je nešto viši. Istodobne bolesti, poput zatajenja bubrega utječu na učestalost neželjenih reakcija.

Pankreatitis

U medicinskoj praksi prijavljeno je nekoliko slučajeva takve štetne reakcije na lijek kao što su razvoj i pogoršanje pankreasnog pankreatitisa. Međutim, broj pacijenata kod kojih je otkrivena ova bolest kao posljedica uzimanja Victoze je manji od 0,2%.

Zbog malog postotka ove nuspojave i činjenice da je pankreatitis komplikacija dijabetesa, malo je vjerojatno da će potvrditi ili opovrgnuti ovu činjenicu.

Štitna žlijezda

Kao rezultat proučavanja učinka lijeka na pacijente, utvrđena je ukupna učestalost neželjenih reakcija štitne žlijezde. Promatranja su provedena na početku liječenja i uz dugotrajnu upotrebu liraglutida, placeba i drugih lijekova.

Procenat neželjenih reakcija bio je sljedeći:

  • liraglutid - 33,5,
  • placebo - 30,
  • ostali lijekovi - 21.7

Dimenzionalnost ovih vrijednosti je broj slučajeva neželjenih reakcija pripisanih 1000 pacijentskih godina korištenja sredstava. Prilikom uzimanja lijeka postoji rizik od razvijanja ozbiljnih neželjenih reakcija štitne žlijezde.

Među najčešćim nuspojavama ljekari primjećuju porast kalcitonina u krvi, gušavosti i razne neoplazme štitne žlijezde.

Prilikom uzimanja Victoze pacijenti su primijetili pojavu alergijskih reakcija. Među njima se može razlikovati svrbež kože, urtikarija, razne vrste osipa. Među teškim slučajevima, zabilježeno je nekoliko slučajeva anafilaktičkih reakcija sa sljedećim simptomima:

  1. pad krvnog pritiska,
  2. oticanje
  3. kratkoća daha
  4. povećani otkucaji srca.

Predoziranje lijekovima

Prema izvještajima o proučavanju lijeka, zabilježen je jedan slučaj predoziranja lijekom. Njegova doza premašila je 40 puta više od preporučene. Učinak predoziranja bila je jaka mučnina i povraćanje. Takva pojava kao što je hipoglikemija nije zabilježena.

Nakon odgovarajuće terapije, primijećen je potpuni oporavak pacijenta i potpuno odsutnost efekata predoziranja lijekom. U slučajevima predoziranja potrebno je slijediti preporuke liječnika i primijeniti odgovarajuću simptomatsku terapiju.

Interakcije Victoze s drugim lijekovima

Prilikom ocjene učinkovitosti liraglutida u liječenju šećerne bolesti uočen je njegov nizak nivo interakcije s drugim tvarima koje čine lijekove. Također je primijećeno da liraglutid ima određeni učinak na apsorpciju drugih lijekova zbog poteškoća u pražnjenju želuca.

Istovremena primjena paracetamola i Victoze ne zahtijeva prilagođavanje doze bilo kojeg od lijekova. Isto se odnosi na sledeće lekove: atorvastatin, griseofulvin, lizinopril, oralni kontraceptivi. U slučajevima zajedničke upotrebe s lijekovima ovih vrsta, također nije primijećeno smanjenje njihove učinkovitosti.

Za veću efikasnost terapije, u nekim slučajevima se može propisati istodobna primena inzulina i Viktoze. Interakcija ova dva lijeka nije ranije proučena.

Budući da ispitivanja o kompatibilnosti Viktoze s drugim lijekovima nisu provedena, ljekarima se ne preporučuje istodobno uzimanje nekoliko lijekova.

Primjena lijeka i doziranje

Ovaj lijek ubrizgava se supkutano u bedro, nadlakticu ili abdomen. Za liječenje je dovoljna injekcija od 1 puta dnevno, bez obzira na unos hrane. Vrijeme ubrizgavanja i mjesto ubrizgavanja pacijent može neovisno promijeniti. U ovom slučaju, važno je pridržavati se propisane doze lijeka.

Unatoč činjenici da vrijeme bez injekcije nije važno, još uvijek se preporučuje davanje lijeka u približno isto vrijeme, što je pogodno za pacijenta.

Važno! Victoza se ne daje intramuskularno ili intravenski.

Ljekari preporučuju početak liječenja s 0,6 mg liraglutida dnevno. Postepeno, doza lijeka se mora povećavati. Nakon tjedan dana terapije, njegovu dozu treba povećati za 2 puta. Ako je potrebno, pacijent može povećati dozu na 1,8 mg tijekom sljedećeg tjedna kako bi postigao najbolji rezultat liječenja. Daljnje povećanje doze lijeka se ne preporučuje.

Victose se može koristiti kao dodatak lijekovima koji sadrže metformin ili u složenom liječenju metforminom i tiazolidindionom. U ovom slučaju se doza ovih lijekova može ostaviti na istoj razini bez podešavanja.

Korištenje Viktoze kao dodatak lijekovima koji sadrže derivate sulfoniluree ili kao kompleksna terapija takvim lijekovima, potrebno je smanjiti dozu sulfonilureje, jer upotreba lijeka u prethodnim dozama može dovesti do hipoglikemije.

Da biste prilagodili dnevnu dozu Viktoze, nije potrebno uzimati testove za utvrđivanje nivoa šećera. Međutim, kako bi se izbjegla hipoglikemija u početnim fazama složenog liječenja preparatima koji sadrže sulfonilureju potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi.

Upotreba lijeka u posebnim grupama pacijenata

Ovaj lijek se može koristiti bez obzira na starost pacijenta. Pacijenti stariji od 70 godina ne zahtijevaju posebno prilagođavanje dnevne doze lijeka. Klinički nije utvrđen učinak lijeka na pacijente mlađe od 18 godina. Međutim, kako bi se spriječila pojava nuspojava i komplikacija, lijek se ne preporučuje pacijentima mlađim od 18 godina.

Analize studija pokazuju isti učinak na ljudsko tijelo, bez obzira na spol i rasu. To znači da je klinički učinak liraglutida neovisan o spolu i rasi pacijenta.

Takođe, nije nađen efekat na klinički efekat tjelesne težine liraglutida. Studije su pokazale da indeks tjelesne mase nema značajan uticaj na efekat lijeka.

Sa bolestima unutrašnjih organa i smanjenjem njihovih funkcija, na primjer, zatajenjem jetre ili bubrega, zabilježeno je smanjenje učinkovitosti aktivne tvari lijeka. Pacijentima s takvim bolestima u blagom obliku, nije potrebno prilagođavanje doze lijeka.

U bolesnika s blagom hepatičkom insuficijencijom, učinkovitost liraglutida smanjena je za otprilike 13-23%. Kod teškog zatajenja jetre, efikasnost je gotovo prepolovljena. Poređenje je napravljeno sa pacijentima sa normalnom funkcijom jetre.

Kod bubrežnog zatajenja, ovisno o težini bolesti, djelotvornost Viktoze smanjila se za 14-33%. U slučaju teškog oštećenja bubrega, na primjer, u slučaju zatajenja bubrega u završnom stadiju, lijek se ne preporučuje.

Podaci preuzeti iz službenih uputstava za lijek.

Ostavite Svoj Komentar