Što je hepatomegalija jetre: simptomi, prehrana

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Hepatomegalija je povećanje jetre, što je znak raznih bolesti. Razmotrite glavne uzroke hepatomegalije, vrste, metode dijagnoze i liječenja.

Jetra je organ u kojem se odvijaju hemijske reakcije koje neutraliziraju otrovne tvari. Uvećana jetra naziva se hepatomegalija i može se pojaviti u slučajevima trovanja različite etiologije. Naučnici ovu patologiju ne pripisuju neovisnim bolestima, već je definiraju kao sindrom hepatomegalije. Ovaj sindrom vrlo često prati uvećanje slezine.

, ,

Uzroci hepatomegalije

Hepatomegalija je karakterističan znak oštećenja jetre čija priroda i stadij ovisi o veličini organa. Javlja se sa bolestima kardiovaskularnog sistema, tumorskim procesima ili metaboličkim poremećajima. Povećanje, oticanje i upala nastaju sa cirozom i hepatitisom.

Uzroke hepatomegalije jetre uslovno možemo podijeliti u nekoliko skupina od kojih svaka ovisi o bolesti koja je prouzrokovala njeno povećanje.

Razmotrimo glavne uzroke hepatomegalije:

  • Hepatitis A, B, C, toksični hepatitis.
  • Zarazne bolesti: malarija,
  • Alkoholna intoksikacija jetre.
  • Bezalkoholna i alkoholna bolest masne jetre.
  • Kancerozne metastaze na jetri iz drugih organa i ciste napunjene tečnošću.
  • Gaucherova bolest, glikogenoza.
  • Vlaknaste promjene u jetri.
  • Opstrukcija žučnih kanala i začepljenje jetrenih vena.
  • Perikarditis.
  • Leukemija
  • Maligni tumori limfnog sistema.
  • Benigni tumori jetre: adenom, hemangiom.
  • Akumulacija abnormalnog proteina u jetri je amiloidoza.
  • Metabolički poremećaji.
  • Wilsonova bolest, odnosno taloženje bakra u jetri.

Simptomi hepatomegalije

Simptomi hepatomegalije ovise o bolesti koja je uzrokovala povećanje jetre i njenim kliničkim manifestacijama. Ako je hepatomegalija izražena (jetra dostigne veliku veličinu), tada se može otkriti palpacijom, pa čak i obrisom trbuha. Na palpaciji pacijent osjeća bol.

Razmotrimo simptome karakteristične za hepatomegaliju:

  • Bolni osećaji i osećaji težine u desnoj strani, posebno kod promene položaja.
  • Kožni osip, svrbež.
  • Nakupljanje tečnosti u trbuhu, ascites.
  • Žutilo kože (najčešće se javlja kod hepatitisa).
  • Kršenje stolice (proliv ili zatvor) i povećanje u trbuhu.
  • Žgaravica i halitoza.
  • Mučnina
  • Pojava "zvijezda jetre" na koži.

Ako se hepatomegalija pojavi na pozadini hepatitisa, tada pacijent ima jednolično povećanje i sabijanje parenhima. Zbog toga se donji rub jetre može palpirati ispod rebrenog luka. Pokušaj da osjetite jetru uzrokuje bol i nelagodu. S pogoršanjem hepatitisa bol postaje trajan. Hepatitis izaziva žutost kože i simptome intoksikacije (slabost, groznica, glavobolja).

Komplikacija hepatitisa je ciroza, koju također prati hepatomegalija. U ovom slučaju zdravi hepatociti se zamjenjuju vezivnim tkivom. Pacijent ima tendenciju krvarenja, zemljani ton kože i stalnu bol u desnom hipohondriju.

Postoje vanhepatičke bolesti, čiji je glavni simptom povećana jetra. Oni uključuju metaboličke poremećaje i nasljedne i stečene prirode. Zbog kršenja katabolizma glikogena, počinje se nakupljati u jetri, što dovodi do njegovog sporog porasta. Ali osim jetre, pate i bubrezi i slezina koji se takođe povećavaju u veličini.

Hematomegalija zbog lijevog ili desnog režnja uzrokuje hemokromatozu, metaboličku bolest koja izaziva neispravnost enzimskih sustava odgovornih za apsorpciju i vezanje spojeva koji sadrže željezo. U ovom slučaju proširenje organa razvija se kao ciroza. Ali promjene se događaju ne samo u jetri, nego i u plućima. Pacijent pati od jakog kašlja s krvavim ispljuvak.

Povećanje jetre može biti uzrokovano bolestima kardiovaskularnog sistema. Zbog nedovoljne kontraktilnosti, razvija se hronično kardiovaskularno zatajenje što dovodi do razvoja hronične hipoksije. Kao rezultat toga, nastaje kongestivna jetra. Produljena hepatomegalija može izazvati nekrotizaciju hepatocita i njihovu zamjenu vezivnim tkivom.

Difuzna hepatomegalija nastaje kada veličina jetre kod odrasle osobe prelazi 12-13 cm. Streptokokna, stafilokokna i druge infekcije uzrokuju apscese u jetri, što dovodi do difuzne hepatomegalije. U ovom se slučaju liječenje provodi samo hirurškim načinom, jer uzimanje lijekova nije učinkovito. Ako su difuzne promjene veličine i strukture organa uzrokovane cirozom (intoksikacija alkoholom ili otrovnim tvarima, otrovima), tada hepatomegalija uzrokuje bolove u zglobovima i povećanje slezine.

Uzrok difuznih promjena u hepatomegaliji može biti produljena upotreba lijekova ili zloupotreba masne hrane. Svakodnevno izlaganje toksinima na tijelu dovodi do oslabljene funkcije jetre, promjene strukture i veličine organa. Čak i nova dijeta može izazvati blage difuzne promjene, usput, to je čest uzrok hepatomegalije kod žena.

Izvodi se ultrazvučni pregled kako bi se dijagnosticiralo difuzno povećanje jetre. Ako se otkrije lagano povećanje organa i ujednačeno zbijanje parenhima, pacijent se pregledava na hepatitis. Detaljnije, o stepenu poremećaja u radu ozbiljnosti jetrene insuficijencije ocjenjuje se rezultatima biokemijskog ispitivanja krvi. Ako se otkriju promjene u konturama organa, gnojna i neujednačena struktura, onda to može ukazivati ​​na cirozu.

Glavni tretman hepatomegalije s difuznim promjenama je dijeta. Pacijentu je napravljena dijeta koja podrazumijeva odbacivanje masne, začinjene i slatke hrane, kao i alkohola i drugih loših navika. Za čišćenje jetre mogu se koristiti metode tradicionalne medicine i, naravno, lijekovi. Ali najvažnije je pravovremeno utvrditi uzrok patologije i započeti odmah liječenje i sveobuhvatni učinak na simptome bolesti.

Djelomična hepatomegalija

Djelomična hepatomegalija nije ujednačeno povećanje jetre, to jest promjena veličine pojedinih dijelova ili dijelova organa. Na primjer, hepatomegalija lijevog ili desnog režnja jetre, ukazuje na djelomično povećanje organa. U rijetkim slučajevima dolazi do neravnomjerne promjene donjeg ruba jetre. Na palpaciji se ova patologija oseća neujednačeno i gomoljasto.

Djelomična hepatomegalija može se dijagnosticirati ultrazvukom. Bolest ima karakterističan odjek: kršenje ujednačenosti tkiva organa. Prisutnost tumora, cista ili apscesa takođe ukazuje na djelomičnu promjenu jetre i napredovanje bolesti.

, , ,

Hepatomegalija i splenomegalija

To su dva stanja koja se vrlo često pojavljuju istovremeno i jedno od njih može provocirati pojavu drugog. Hepatomegalija je povećanje jetre, a splenomegalija je povećanje u slezini. Postoji hepatolienalni sindrom, to jest kombinacija patologija i promjena veličine slezine i jetre.

Hepatomegalija i splenomegalija se javljaju kod takvih bolesti tijela:

  1. Hronične lezije jetre (žarišne, difuzne), kao i bolesti koje izazivaju krvožilni poremećaj u jetrenim i slezinskim sistemima vena.
  2. Hemohromatoza, amiloidoza, Gaucherova bolest, hepato-cerebralna distrofija i druge bolesti.
  3. Parazitske i zarazne bolesti: tuberkuloza abdomena, malarija, alveokokoza, zarazna mononukleoza i druge.
  4. Bolesti limfoidnog tkiva i krvi: leukemija, limfogranulomatoza, hemolitička anemija.
  5. Bolesti kardiovaskularnog sistema, praćene hroničnim zatajenjem cirkulacije: koronarna bolest srca, srčane mane, perikarditis.

Uključenost u patološki proces slezine objašnjava se uskom funkcionalnom vezom organa. Hepatolienalni sindrom je češći kod pedijatrijskih bolesnika nego kod odraslih. To se događa zbog anatomskih i fizioloških karakteristika rastućeg organizma. Nasljedne bolesti, zarazne bolesti i urođene malformacije također mogu izazvati hepatomegaliju i splenomegaliju.

Dijagnoza u pravilu nije teška i provodi se perkusijom i palpacijom. Glavna poteškoća leži u utvrđivanju uzroka, odnosno osnovne bolesti koja je uzrokovala hepatomegaliju i oštećenje slezine.

, ,

Odnos hepatomegalije i metabolizma

Neke bolesti uzrokuju kršenje normalnih metaboličkih procesa u tijelu, što za posljedicu ima povećanje jetre. Primjeri takvih bolesti:

  1. glikogenoza je nasljedna bolest kod koje je poremećena sinteza glikogena,
  2. hemahromatoza je stanje kod kojeg se previše crijeva apsorbira u crijevima i njegova naknadna nakupljanja u nekim organima, uključujući jetru. Kao rezultat, njegova veličina se povećava,
  3. masna jetra - nagomilavanje velike količine masnoće u tijelu.

Hepatomegalija na pozadini masne hepatoze

To je povećanje jetre uzrokovano degeneracijom stanica organa u masti. Najčešće se ova bolest javlja kada se lipidi nakupljaju u ćelijama jetre (hepatociti). Patologija se razvija zbog izloženosti organizmu alkohola, masne hrane, lijekova i drugih negativnih faktora.

Ako se ne liječi, masna hepatoza nastaje kod fibroze i ciroze jetre. Postoji nekoliko stadija ove bolesti:

  • U prvoj fazi pojavljuju se žarišta ćelija s velikom koncentracijom jednostavnih masti. Ako postoji nekoliko žarišta, tada mogu izazvati difuzne promjene u jetrenom tkivu.
  • U drugoj fazi povećava se broj masnih ćelija, a između ćelija vezivnog tkiva počinje rasti.
  • U posljednjem stadijumu se javljaju izražene trake vezivnog tkiva, koje potom dovode do fibroze i teške hepatomegalije.

Jedan od uzroka hepatomegalije na pozadini masne hepatoze su metabolički poremećaji i pretilost. Ali postoje i drugi faktori koji mogu izazvati bolest, razmotrite ih:

  • Bolesti koje izazivaju poremećaje metabolizma lipida: dijabetes melitus tipa 2, pretilost, hipertrigliceridemija i druge.
  • Toksično deluje na jetru. Zbog stalne neutralizacije toksičnih supstanci, jetra prestaje u potpunosti obavljati svoje funkcije što dovodi do njene upale i povećanja. Postoji tako nešto kao alkoholna masna hepatoza uzrokovana sistematskom upotrebom alkohola.
  • Probavni poremećaji i prateće bolesti. Jetra aktivno sudjeluje u procesu probave, ali ako dođe do kršenja apsorpcije masti ili izlučivanja žučnih kiselina, tada to vodi do ozbiljnih patologija.
  • Bolesti endokrinog sistema. Masna hepatoza nastaje prekomjernom proizvodnjom hormona nadbubrežne kore i uz nedostatak hormona štitnjače.
  • Nepravilna prehrana uzrokuje poremećaj lipida, što dovodi do hepatomegalije i masne hepatoze. Neredovni obroci, ograničena količina proteina, redovno gladovanje, česte promjene dijeta. Sve to dovodi do iscrpljivanja organizma i do činjenice da ćelije jetre prestaju obavljati svoj posao.
  • Duga upotreba lijekova ili probiotika, kao i zračenje, uzrokuju bolesti jetre

Glavni simptom hepatomegalije na pozadini masne hepatoze je mučnina, povraćanje, bol u desnom hipohondriju. Pacijent razvija disbiozu, stanje kože se pogoršava, a oštrina vida može se smanjiti. Izraženi simptomi bolesti javljaju se u posljednjem stadijumu masne hepatoze.

, , , ,

Hepatomegalija u djece

Hepatomegalija u djece može se pojaviti u bilo kojoj dobi, kako u novorođenčadi, tako i u adolescenata ili školske djece. Kršenja prehrane, autoimuni procesi u tijelu i drugi faktori mogu izazvati patologije jetre i slezine. Na primjer, kod djece 5-7 godina povećanje jetre je starosne prirode, pa je hepatomegalija umjerena. Takva fiziološka pojava ne zahtijeva medicinsku intervenciju i liječenje. Ali ako se to dogodi kod starije djece, tada uzrok može biti u poremećajima tijela ili bolestima.

Opasnost nije samo povećana jetra, već i prateći simptomi. Ako se beba žali na bolove ispod rebara, osipe i na promjene pigmentacije kože, pojavu pauk vena na trbuhu, mučninu i povraćanje, brzi umor i gubitak apetita, to ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme. Bilo koji od gore navedenih simptoma u kombinaciji s povećanom jetrom razlog je da odmah potražite liječničku pomoć. Vaš ljekar će naručiti testove kako bi potvrdio ili isključio oštećenje jetre.

Uzroci hepatomegalije u djece su različiti, ali liječnici identificiraju 6 glavnih faktora koji mogu dovesti do problema, razmotrite ih:

  • Upalne bolesti - urođene infekcije (herpes, citomegalovirus, rubeola), toksična i lijekova oštećenja organa, zatvaranje lumena bilijarnog trakta, hepatitis A, B, C, parazitske bolesti.
  • Metabolički poremećaji - kršenje strukture i metabolizma glikogena, poremećaji metabolizma proteina, Wilsonova bolest, poremećaji metabolizma lipida, mukopolisaharidoze, porfirija i drugi.
  • Oštećenje jetre (infiltrativno) - hemolitička oboljenja novorođenčadi, limfom, leukemija, hepatom, metastaze, hematopoeza u "atipičnim" organima, histiocitoza.
  • Kršenje odliva žuči i krvi - ciroza, stenoza, tromboza, atrezija, zatajenje srca, Wilsonova bolest.
  • Primarno oštećenje jetre je multiksistoza, urođena fibroza jetre, bilijarna ciroza i drugo.
  • Hiperplazija Kupfferovih stanica koja apsorbuje i prerađuje mrtve ćelije - granulomatozni hepatitis, sepsa, hipervitaminoza.
  • Lažna hepatomegalija - razvija se zbog patologija respiratornog sistema, na primjer, s emfizemom. Uvećani organi istiskuju jetru ispod rebara

Na pregledu se dete podvrgava perkusiji opsega trbuha i palpacije. Posebna se pozornost posvećuje naglašenoj venskoj vaskularnoj mreži u trbuhu, promjenama pigmentacije kože i sluzokože, simptomima intoksikacije, boli i ozbiljnosti. Ako je hepatomegalija umjerena, odsutni su objektivni simptomi.

Za pouzdanu potvrdu oštećenja jetre provodi se ultrazvučni pregled. Takva je dijagnoza opravdana u nedostatku vanjskih manifestacija hepatomegalije. Ultrazvuk vam omogućava da prepoznate različite oblike bolesti, da otkrijete kršenja u strukturi organa. Na osnovu rezultata ispitivanja odabire se odgovarajući tretman. No, hepatomegalija sama po sebi se ne liječi, osnovna bolest koja je uzrokovala ovu patologiju podliježe liječenju.

Hepatomegalija u plodu ukazuje na to da je jetra embrija više nego normalno. Takva se patologija lako dijagnosticira, jer povećanje organa dovodi do povećanja trbuha, što je nemoguće ne obratiti pažnju tokom ultrazvuka trudnice. Primarni zadatak liječnika je utvrditi uzroke koji su uzrokovali patologiju kod nerođenog djeteta. Taktika liječenja i prognoza ovise o tome.

Postoji mnogo razloga koji uzrokuju hepatomegaliju u plodu, razmotrite ih detaljnije:

  • Intrauterusne infekcije - negativni učinci toksoplazmoze, citomegalovirusa, kozice, rubeole, Coxsackie virusa, sifilisa, pa čak i Rh sukoba, mogu dovesti do povećanja jetre.
  • Različite formacije jetre.
  • Metabolički poremećaji.
  • Zatajenje srca.
  • Hemoliza.
  • Sindrom Datsna, Beckwith - Wiedemann, Zellweger.

Ako se hepatomegalija pojavi na pozadini intrauterine infekcije, onda to vodi ne samo do povećanja organa, već i do pojave malih hiperehoičnih inkluzija. Što se tiče neoplastičnih formacija u jetri ploda, to može biti hemangiom, hepatoblastoma, adenom, mezenhimski hamartom i drugi.

Dosta često povećanje jetre prati patologija slezine. Hepatomegalija se u pravilu otkriva u drugoj polovini trudnoće. Ali najvažnije pri otkrivanju tih problema je eliminiranje Downovog sindroma. Taktika uvođenja trudnoće direktno ovisi o uzrocima patologije, jer je izolirana hepatomegalija u plodu vrlo rijetka.

Hepatomegalija u novorođenčadi

Smatra se normalnim ako ima neizražen karakter, manji od 2 cm. Popis bolesti je opsežan, jer se hepatomegalija ne pojavljuje samostalno, ali signalizira prisustvo bolesti organa ili organizma. Sindrom hepatomegalije može biti povezan sa poremećajem prehrane, autoimunim procesima ili stanjem nakon vakcinacije.

Glavni uzroci patologije leže u upalnim i distrofičnim procesima u jetrenom parenhimu. Hepatomegalija u novorođenčadi može biti fiziološka pojava. Razmotrimo glavne uzroke povećanja jetre kod novorođenčadi:

  • Zarazne bolesti - gotovo sve virusne infekcije kod novorođenčadi uzrokuju zbijanje i povećanje jetre.
  • Bolesti kardiovaskularnog i respiratornog sistema - patologija se može razviti zbog zatajenja desnog ventrikula.
  • Blokada žučnih puteva i cista žučnih kanala - ova je bolest vrlo rijetka, ali uzrokuje i povećanje jetre. Glavni simptomi su groznica, a kad pokušava palpirati jetru, dijete počinje plakati.
  • Kolangitis - hepatomegalija se javlja zbog upale žučnih kanala. Bolest prati vrućica i bol u desnom hipohondriju.
  • Debreu sindrom - patologija se javlja kod djece koja su slabo razvijena. Zbog zastoja u razvoju jetre, nakupljaju se glikogen i masnoća, što može uzrokovati masnu hepatozu.
  • Poremećaji metabolizma lipida - u ovom slučaju novorođenče ima jaku proliv, povraćanje i kožne ksantome.
  • Ehinokokoza je bolest uzrokovana unošenjem ličinki tapeworma u jetru. Patologija uzrokuje nodalno proširenje organa. Glavni uzrok ehinokokoze je kontakt sa životinjama, posebno psima.
  • Voringerov sindrom - hepatomegalija se javlja kod djece sa autonomnim simptomima i nenormalnom tjelesnom težinom.
  • Moriakov sindrom je komplikacija šećerne bolesti koja izaziva nagomilavanje masnoće u bebinoj jetri.
  • Tumori jetre - hepatoblastomi i izolirani tumori organa su izuzetno rijetki, ali mogu metastazirati i zahvatiti i jedan i oba režnja jetre.
  • Girkeova bolest je bolest nakupljanja glikogena. Pored povećane jetre, izaziva konvulzije, povećan sadržaj mliječne kiseline u krvi i izlučivanje acetooctene kiseline u urinu.

Uprkos takvoj raznolikosti uzroka i faktora koji uzrokuju hepatomegaliju kod novorođenčadi, postoje uobičajeni simptomi koji mogu ukazivati ​​na bolest, razmotrite ih:

  • Žutica kože - postojana žutica pojavljuje se s mnogim bolestima jetre. Posebnu pažnju treba obratiti na boju izmeta djeteta. Ako beba ima bezbojne stolice, odmah potražite medicinsku pomoć.
  • Vaskularne zvijezde u trbuhu.
  • Mučnina, kompanija, slab apetit.
  • Letargija, umor.
  • Oteklina pupka - to se događa samo u teškim bolestima jetre i trbušne šupljine. Trbuh djeteta se uveliko povećava zbog nakupljanja tekućine.

Posebna se pažnja posvećuje novorođenčadi koja je inficirana HIV-om sa hepatomegalijom. U nekim slučajevima povećana jetra djeluje kao rani simptom HIV infekcije. Kod takve djece slezina se povećava, pojavljuju se infekcije gornjih dišnih puteva, dermatitis, zaušnjaci i povećani limfni čvorovi. Ako je bolest umjerenom toku, beba može patiti od dugotrajne oralne kandidijaze, hepatitisa, proliva, vrućice, anemije, meningitisa ili sepse.

Hepatomegalija tokom trudnoće

Javlja se prilično često. Po pravilu se problemi sa jetrom javljaju u posljednjem tromjesečju. Zbog povećanja maternice, jetra se pomiče udesno, organ postaje voluminozniji i punokrvniji. Istovremeno se smanjuju izleti dijafragme što uzrokuje poteškoće u uklanjanju žuči. Osim toga, tokom trudnoće postoji niz promjena koje se moraju uzeti u obzir pri ispitivanju organa. Na primjer, pojava pauk vena na koži, povećani sadržaj masnih kiselina, triglicerida u serumu krvi ili holesterola. Sve se to događa zbog utjecaja estrogena i progesterona i povećanja količine cirkulirajuće krvi.

Sve bolesti jetre koje se javljaju tokom trudnoće i uzrokuju hepatomegaliju podijeljene su u tri skupine:

  • Oštećenja organa povezana s trudnoćom (javljaju se samo kod trudnica).
  • Intrahepatička kolestaza u trudnica je bolest koja se dijagnosticira kod 20% žena. Patologija se temelji na nasljednoj predispoziciji za pogrešnu kolestatsku reakciju na estrogene i progesterone proizvedene u periodu gestacije.
  • Oštećenje jetre uslijed manifestacija toksikoze (s prekomjernim povraćanjem). Slična se pojava javlja kod 2% trudnica i razvija se između 4. i 10. tjedna gestacije, zaustavlja se do 20. tjedna trudnoće. Prekomjerno povraćanje dovodi do dehidracije, katabolizma proteina, poremećaja elektrolita i gubitka težine.

Pored gore navedenih razloga, hepatomegalija tokom trudnoće može se pojaviti zbog vaskularne stagnacije, masne hepatoze, dijabetesa, leukemije, upalnih bolesti, tumorskih novotvorina i cista.

,

Šta je ovo

Hepatomegalija je povećanje veličine jetre. Ovo stanje nije nezavisna bolest, već se pojavljuje kao simptom svih bolesti jetre. Ponekad ovaj organ može narasti do takve veličine da postane uočljiv na površini trbuha.

U slučaju poremećaja metabolizma, jetra počinje akumulirati ugljikohidrate, masti i ostale metaboličke proizvode, što uzrokuje njeno povećanje.

Normalne veličine jetre kod odraslih

Govoreći o veličini tijela, potrebno je odrediti kojim se metodama procjenjuju. Pri određivanju parametara tapkanjem (udaraljke) njihove normalne vrijednosti su 9x8x7 cm, a mogu varirati ovisno o visini pacijenta. Iznad prosjeka, mjerenja jetre mogu biti veća za 1 cm. Sa malim rastom, smanjuju se za 1 cm.

Kod palpacije (palpacije) u nedostatku bolesti, ovaj parenhimalni organ nalazi se u desnom hipohondrijumu i ne proteže se izvan granica rebrenog luka. Ako se rub nalazi ispod, onda to može poslužiti kao znak hepatomegalije ili izostavljanja organa zbog enteroptoze ili bolesti grudnih organa (emfizema itd.). Za razjašnjenje razloga za izlaz ruba jetre ispod rebara potrebno je koristiti udaraljke, ultrazvuk ili rendgen prsa.

Normalni parametri organa prilikom pregleda ultrazvučnim uređajem u anteroposteriornom smjeru su 12,5 cm pri mjerenju desnog režnja i 7 cm - lijevog režnja. Poprečna veličina je 20 - 22 cm. Važne su i dimenzije vaskularnog snopa jetre.

Razlozi za razvoj bolenze

Svi razlozi koji dovode do razvoja hepatomegalije jetre mogu se podijeliti u tri skupine:

  1. Bolest jetre. U ovom slučaju dolazi do lezije hepatocita (ćelije jetre), što aktivira mehanizam edema tkiva ili njegove regeneracije. Povećanje jetre uslijed edema nestaje nakon uklanjanja upale. Uz pojačanu regeneraciju hepatocita, sve je nekako složenije. U tom se procesu obnavlja samo dio stanica jetre, a ostatak zamjenjuje vezivnim (ožiljnim) tkivom. Kao rezultat toga, jetra se postepeno povećava i postaje gomilasta, gusta. Razne bolesti jetre mogu postati uzroci hepatomegalije: autoimuni i virusni hepatitis, ehinokokoza, policistiza, ciroza i fibroza, maligne novotvorine itd.
  2. Bolesti nakupljanja Kao rezultat metaboličkih poremećaja u jetri počinju se nakupljati glikogen, gvožđe, ugljikohidrati, masti i ostale tvari što dovodi do povećanja veličine organa. Takve bolesti uključuju hepatolentnu degeneraciju, amiloidozu, masnu hepatozu, hemokromatozu. Mnogi od njih su nasljedni. Ali neke, poput masne hepatoze, mogu se javiti kao rezultat opće pretilosti, zlouporabe alkohola, duže upotrebe određenih lijekova.
  3. Kardiovaskularne bolesti koje su popraćene zatajenjem cirkulacije i dovode do gladovanja hepatocita i stagnacije u jetri. Uzrok hepatomegalije u ovom slučaju je smrt ćelija jetre i razvoj vezivnog tkiva na njihovom mjestu.

Oblici razvoja

Hepatomegalija ima nekoliko oblika razvoja koji se razlikuju ovisno o veličini organa:

  1. Neizražen stadij - jetra se povećava za 1-2 cm, simptomatska slika je odsutna. Bolest se može otkriti samo ultrazvučnom dijagnostikom.
  2. Djelomična faza - neki dijelovi organa postaju uvećani. Najčešće se opažaju kršenja homogenosti strukture jetre. Ovo stanje je opasan faktor koji izaziva pojavu onkoloških tumora, cista, gnojnih formacija.
  3. Umjerena hepatomegalija je blago povećanje jetre, što može biti uzrokovano nepravilnom prehranom, čestom upotrebom alkoholnih pića. Takođe, ovaj oblik bolesti često je kod novorođenčadi.
  4. Teška faza patološkog procesa - prekomjerno povećanje organa. Postoji simptomatska slika koja ukazuje na brzi razvoj patologije jetre. Ako se bolest pogorša bez odgovarajućeg liječenja, jetra može zauzeti cijelu peritonealnu šupljinu. Razlog razvoja ovog stanja je onkološki proces.
  5. Difuzna hepatomegalija - veličina jetre je 12 cm ili veća od normalne. Dolazi do formiranja višestrukih apscesa. U ovoj fazi bolest se može izliječiti samo hirurškom intervencijom.

Procesi koji se događaju prije razvoja difuznog stadija bolesti su reverzibilni i mogu se prilagoditi terapijom lijekovima i promjenom prehrane.

Difuzni oblik bolesti izuzetno je težak patološki proces koji se javlja na pozadini ciroze, uznapredovalih oblika hepatitisa, prisutnosti karcinoma. Ne može se lečiti zbog nemogućnosti eliminisanja bolesti koja je izazvala kritično povećanje jetre.

Stupanj hepatomegalije ovisi o bolesti ili stanju koji ju je uzrokovao.

Glavne manifestacije hepatomegalije su:

  • osjećaj težine u desnom hipohondrijumu - srednjeg intenziteta, pojačan nakon uzimanja čak i male količine masne ili začinjene hrane,
  • bolovi na istom mjestu, povećava se u položaju s desne strane, ponekad - bol u lumbalnom predjelu.

S ozbiljnom hepatomegalijom, bol u desnoj strani može se pojaviti bilo kojim pokretima.

  • povećanje trbuha
  • dispeptički poremećaji,
  • znaci kompresije susjednih organa, koji se očituju kršenjem funkcija ovih organa.

Dispeptički poremećaji koji se primjećuju uz hepatomegaliju jesu patološke promjene na dijelu probavnog sistema. Tu spadaju:

  • gorak okus u ustima
  • loš zadah
  • neugodno lučenje sa ukusom ustajalog jajeta,
  • žgaravica
  • mučnina
  • proliv ili zatvor
  • nadimanje i ometani gas.

Primjećuju se i popratni znakovi hepatomegalije (nisu direktna posljedica povećanja jetre i razvijaju se neovisno o njoj, ali njihovi su uzroci povezani s uzrocima hepatomegalije):

  • žuti plak na jeziku,
  • ascites - bez tečnosti u trbušnoj šupljini,
  • osipi na koži,
  • kožne "zvijezde" - karakterističan vaskularni uzorak,
  • svrbež kože
  • piling kože dlanova, čela i nasolabijalnih nabora,
  • žuta nijansa kože, vidljive sluznice i sklere. Uz neke bolesti, moguć je i zemljani ton kože,
  • karakteristično rumenilo na obrazima - često boje boje repe, isprane vaskularnim "zvezdama",
  • sklonost krvarenju bilo koje lokalizacije,
  • jetreni dlanovi (palmarni eritem) - crvenilo kože dlanom na dlanovima,
  • ponekad - crvenilo đona (slično jetrenim dlanovima),
  • oticanje mekih tkiva.

Uobičajeni znakovi koji se mogu javiti kod hepatomegalije su:

  • nagli pad radne sposobnosti i produktivnosti rada pri standardnim opterećenjima,
  • neobjašnjiva slabost
  • umor nakon blagog opterećenja, pa čak i nakon odmora,
  • Pogoršanje sna - osjećaj nedostatka sna.

Najčešće se pogoršanje općeg stanja opazi intoksikacijom, koja se razvija s velikim oštećenjem jetre - uključujući i ona koja izazivaju hepatomegaliju.

Šta je umjerena hepatomegalija?

Pod umjerenom hepatomegalijom podrazumijeva se neznatno povećanje metričkih parametara jetre, ne veće od 20 mm, što se može dijagnosticirati samo pomoću instrumentalnih metoda snimanja. Klinički znakovi umjerene hepatomegalije obično su minimalni, što komplicira ranu dijagnozu ovog stanja. Kliničke manifestacije umjerene hepatomegalije pojavljuju se samo uz produljeni tijek i organsku leziju parenhima praćenu oštećenom funkcijom organa. Stoga umjerena hepatomegalija teže napredovanju i izaziva značajan zdravstveni poremećaj pacijenta.

Tipični znakovi umjerene hepatomegalije su opće toksične manifestacije u obliku nemotivirane slabosti, umora, koje nemaju nikakve veze s fizičkom aktivnošću osobe.Umjerena hepatomegalija gotovo nikada ne uzrokuje intenzivne bolove u trbušnoj šupljini, međutim neki pacijenti koji pate od ove patologije prijavljuju periodično pojavljivanje neugodnih osjeta težine u epigastriju na desnoj strani, žgaravicu i gubitak apetita u vidu smanjenja. Pojava čak i takvih nespecifičnih manifestacija umjerene hepatomegalije trebala bi uzrokovati daljnje instrumentalno ispitivanje pacijenta kako bi se otklonio uzrok njegove pojave. Početna veza u dijagnozi umjerene hepatomegalije je ultrazvučno skeniranje trbušne šupljine, no treba imati na umu da je kod nekih bolesnika ultrazvuk može biti težak, pa stoga treba provesti dodatni računalni tomografski pregled trbušnih organa.

Znakovi umjerene hepatomegalije najčešće mogu biti parcijalne prirode, odnosno povećanje jetre ne dolazi difuzno, već zbog promjene ograničenih područja jetrenog parenhima, čiji je odjek znakovi otkrivanja područja strukturnog poremećaja u obliku apscesa, tumora, metastaza.

Umjerena hepatomegalija najčešće je provocirana bolešću poput masne hepatoze čija je putomorfološka osnova degeneracija hepatocita u masne stanice. Glavni etiopatogenetski faktor u razvoju umjerene hepatomegalije zbog masne hepatoze je alimentarna pretilost, odnosno čovjek konzumira veliku količinu jednostavnih masti. Masna hepatoza se odnosi na sporo progresivni oblik hepatomegalije i u patogenezi njenog razvoja razlikuje se nekoliko stadija.

Dijagnostika

Nije moguće da pacijent samostalno prepozna umjerenu hepatomegaliju, jer znakovi nisu intenzivni, teško je i vizualno zabilježiti povećanje volumena organa.

Za tačnu dijagnozu doktor pregledava povijest bolesti pacijenta, osluškuje njegove pritužbe, palpira trbušnu šupljinu, naročito hipohondrijum. Nakon pregleda propisuju se laboratorijska i instrumentalna dijagnostika. Važno je ne samo potvrditi činjenicu povećanja volumena organa, već i otkriti pravi razlog zašto se to dogodilo.

Dijagnostika uključuje sljedeće postupke:

  • biohemija krvi
  • klinički test krvi,
  • testovi jetre
  • imunogram
  • koagulogram
  • testovi za tumorske markere (ako je potrebno),
  • fekalna analiza
  • ultrazvučni pregled organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini,
  • radiografija
  • računarska tomografija.

Nakon primanja svih rezultata ispitivanja, liječnik piše najefikasniji režim liječenja.

Opća pravila

Hepatomegalija - Pojam koji označava istinsko patološko difuzno / fokalno povećanje metričkih parametara jetre. Dijagnosticira se fizičkim (palpacija, perkusija) i instrumentalnim (ultrazvuk, MR, CT) metodama pregleda trbušnih organa. Često se kombinira s povećanom slezinom (hepatosplenomegalija). Povećanje jetre po veličini nije neovisna bolest, već je dio kompleksa simptoma niza bolesti. Najčešći su:

  • Bolest jetre (alkoholna bolest jetre, hepatitis B ili Sa, ehinokokoza, cirozaintoksikacije raznih geneza). U tom slučaju jetra se u početku upali i nabubri, međutim, kako stanice jetre odumiru, praznine se zamjenjuju vlaknastim tkivom, što dovodi do povećanja njegove veličine.
  • Primarni nasljedni metabolički poremećaji (hemohromatoza, glikogeneza) i sekundarne - bolesti nakupljanja i poremećaji metabolizma lipida, što dovodi do razvoja masne jetre.
  • Kardiovaskularne bolesti - kod kojih se u jetri razvija zagušljiva venska krv, što dovodi do edema parenhima, organ se bubri, zadebljava i povećava se u veličini.

Simptomi sa uvećanom jetrom po pravilu se manifestuju ako je povećanje dostiglo značajnu veličinu. Najčešće se hepatomegalija javlja s osjećajem težine u desnoj strani uz duboki dah i promjenu položaja tijela i tupu bol u povlačenju. U nekim slučajevima se može primijetiti dispeptički poremećaji - mučnina žgaravicauznemirene stolice, halitoza. Specifičan simptom hepatomegalije sa oštećenjem jetrenog parenhima i kolestaza je svrbež kože i žutost kože.

Liječenje ovisi o uzroku povećane jetre. Međutim, bez obzira na temeljni uzrok, osnovni element terapije je posebno odabrana dijeta koja ima za cilj smanjenje opterećenja na jetri i ograničavanje tjelesne aktivnosti. Dijeta sa povećanom jetrom temelji se na klasičnoj terapijskoj Tabela broj 5 prema Pevzneru i usmjeren na štednju tijela i smanjenje aktivnosti upalnog procesa. Glavni principi kliničke ishrane su:

  • fiziološka nutritivna korisnost prehrane za sve makro / mikronutrijente,
  • štedi hranu
  • pravilnost i frakcijska priroda unosa hrane.

Ova dijeta predviđa smanjenje masti (uglavnom vatrostalnih), natrijum-hlorida na razinu od 6-10 g / dan, ekstraktiva i esencijalnih ulja sadržanih u proizvodima, koji imaju izražen iritantni učinak. Pržena hrana je u potpunosti isključena, upotreba namirnica bogatih purinima ograničena je (uzgajalište, pekarski kvas, kavijar lososa, morski plodovi, losos, sardine, haringe, sušene svinjetine, gljive, tuna, blitva), upotreba pilećih žumanjaka je ograničena.

Jela se pripremaju kuhanjem, pirjanjem i pečenjem, što omogućava jetri da štedi od hemijskih faktora. Kuhanje prženjem i prženjem pečenja nije prihvatljivo. Posuđe se ne briše, osim grubog povrća. Hrana je frakcijska, što osigurava redovan odljev žuči. Energetska vrijednost prehrane na razini od 2400-2600 kcal (90-100 g bjelančevina, 350-400 g ugljikohidrata i 80 g masti). Količina konzumirane slobodne tečnosti je unutar 1,5 l / dan.

Zabranjeno je uključiti masno meso, dimljeno meso, konzerviranu hranu, bubrege, gulaše, kobasice, masti za kuhanje, proizvode koji pojačavaju truljenje / fermentaciju u crijevima (kupus, mahunarke, proso), mahunarke, ribu / meso i juhe od gljiva koji sadrže puno ekstrakti, masni / kiseli sir, vrhnje, proizvodi sa esencijalnim uljima (zeleni luk, češnjak, repa, rotkvice, rotkvice), stimulatori lučenja želudačnog soka (začini, hren, sol, kiseli i kiseli proizvodi, senf), kiselo voće, piće uz gas, alkoholno piće , Kolači sa kremom, kava, čokolada, kakao, sladoled.

Ishrana za hepatomegaliju jetre temelji se na uključivanju u prehranu nemasnog mesa (teletina, govedina, piletina, puretina) i morske / riječne ribe (do 3 puta tjedno), raznovrsnog povrća, vegetarijanskih supa, nekiselinskog voća i bobica u bilo kojem obliku pirinač, heljda, zobena kaša kuhana u vodi ili razrijeđenom mlijeku, mliječni proizvodi, nemasni nemasni sir, različita biljna ulja koja sadrže polinezasićene FA, sojine proizvode, med, džem, marshmallow, infuziju od šipka, slatke sokove i nemasne gazirajuća voda.

Dozvoljeni proizvodi

Dijeta protiv hepatomegalije jetre uključuje:

  • Osušeni / jučerašnji bijeli hljeb ili bijeli krekeri.
  • Vegetarijanske ili slabe juhe pripremljene sa slabim mesnim i ribljim juhama s dodatkom dobro kuhanih žitarica i povrća. Prilikom pripreme juhe prvo se juha ocijedi, a potom se meso / riba kuha u novoj porciji vode.
  • Dijetalne sorte crvenog mesa (govedina, teletina) i mesa zeca, piletine, ćuretine. Povremeno, slana svinjetina. Kuhano meso se može ispeći.
  • Ribe niske masnoće (pollock, štuka orah, breskva, bakalar) u kuvanom / pečenom obliku, sjeckani ili grudasti.
  • Razne vrste žitarica, pripremljene s dodatkom mlijeka ili na vodi, vermicelli / male tjestenine.
  • Povrće (krompir, bijela / cvjetača, mrkva, repa, krastavci, bundeva, tikvice, tikvice), oboje u obliku salata, te kuhano / pečeno u obliku priloga sa biljnim uljem. U svoje obroke možete dodati malo svježeg / osušenog vrtnog bilja.
  • Kiselo-mliječni proizvodi i nemasni nemasni sir, domaći sirevi.
  • Slatke bobice / voće: pečena i svježa jabuka, prezrele banane, marelice, breskve, kruške, persime, trešnje, kivi, dunja, ribizla, šljive, jagode, smokve, datulje, suve šljive, suhe marelice, lubenice, grožđice, dinje, grožđe (ako se podnosi), borovnice, kao i njihovi svježe pripremljeni sokovi razrijeđeni vodom, želeima, želeima i pirjanim voćem.
  • Rafinirana / nerafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, maslinovo) za kuhanje i oblačenje. Maslac ne veći od 40 g dnevno za previjanje gotovih jela.
  • Kao desert - malo meda, karamele, marmelade, marshmallow, pastila, džem, džem umjereno.
  • Besplatna tečnost - do 2 litre u obliku svježe pripremljenih sokova razrijeđenih vodom, biljnim čajevima, čajevima od voća / bobica, infuzijom od šipka, mineralnom vodom. Tečnost treba da bude na sobnoj temperaturi, ne pijte rashlađena pića.

Kako liječiti hepatomegaliju?

Uz uvećanu jetru propisano je liječenje ovisno o rezultatima dijagnoze. Kada je hepatomegalija uzrokovana virusnim hepatitisom, tada se potpuni oporavak može postići strogim pridržavanjem uputa liječnika. Terapija se provodi određeno vrijeme. Nakon što se virusna infekcija konačno eliminira iz organizma, vrlo je važno da se spriječi recidiv.

Liječenje hepatomegalije lijekovima:

  1. Terapija osnovne bolesti lekovima. Hepatitisi (A, B itd.) Zahtijevaju imenovanje antivirusnih sredstava. Listerioza i druge bakterijske infekcije liječe se antibioticima.
  2. Ehinokokoza je indikacija za imenovanje anthelmintičkih lijekova (Mebendazole i drugi).
  3. Onkološke bolesti zahtijevaju imenovanje kemoterapijskih sredstava. Zatajenje srca liječi se srčanim glikozidima.
  4. hepatoprotektori - lijekovi koji štite od oštećenja ćelija jetre i obnavljaju već oštećene hepatocite. U tu svrhu primijenite: esencijalne fosfolipide, biljne pripravke, komplekse vitamina i aminokiselina.

Za pojašnjenje dijagnoze hepatomegalija uvijek zahtijeva cjelovit pregled pacijenta.

Kod nekih bolesti tkivo jetre može se potpuno obnoviti. Tako, na primjer, kod težih oblika virusnog hepatitisa dolazi do potpunog oporavka, a jetra poprima svoju uobičajenu veličinu.

Hronične progresivne bolesti koje dovode do smrti velikog broja ćelija jetre i njihova zamjena ćelijama vezivnog tkiva obično završavaju cirozom. Nemoguće je u potpunosti vratiti funkciju jetre u ovom slučaju.

Za hirurško uklanjanje uzroka hepatomegalije koriste se:

  • otvaranje i drenaža apscesa jetre - s gnojnim bolestima,
  • uklanjanje tumora - sa karcinomom. Hirurško uklanjanje benignih tumora izvodi se kad se razvije značajno povećanje jetre,
  • vezivanje krvnih žila tijekom krvarenja koje su posljedica traume na jetrenom tkivu.

Ako je hepatomegalija uzrokovana akutnom trombozom, naznačena je transplantacija jetre.

Ograničite ili isključite takve proizvode:

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
Povrće i zelje
konzervirano povrće1,50,25,530
rutabaga1,20,17,737
grašak6,00,09,060
luk1,40,010,441
slanutak19,06,061,0364
rotkvica1,20,13,419
bijela rotkvica1,40,04,121
pasulj7,80,521,5123
hren3,20,410,556
špinat2,90,32,022
kvrgavac1,50,32,919
Bobice
grožđe0,60,216,865
Gljive
gljive3,52,02,530
kisele gljive2,20,40,020
Orašasti plodovi i suho voće
orahe15,040,020,0500
bademi18,657,716,2645
Grickalice
krompir čips5,530,053,0520
Brašno i tjestenina
knedle7,62,318,7155
knedle11,912,429,0275
Pekarski proizvodi
slatke lepinje7,99,455,5339
raženi hleb6,61,234,2165
Konditorski proizvodi
peciva0,226,016,5300
tijesto od peciva6,521,649,9403
Sladoled
sladoled3,76,922,1189
Čokolada
čokolada5,435,356,5544
Sirovine i začini
senf5,76,422,0162
majonez2,467,03,9627
Mliječni proizvodi
mlijeko 4,5%3,14,54,772
krema 35% (masna)2,535,03,0337
šlag3,222,212,5257
Sir i skut
parmezan sir33,028,00,0392
Mesni proizvodi
masna svinjetina11,449,30,0489
masnoća2,489,00,0797
slanina23,045,00,0500
Kobasice
dimljena kobasica9,963,20,3608
Ptica
dimljena piletina27,58,20,0184
patka16,561,20,0346
dimljena patka19,028,40,0337
guska16,133,30,0364
Riba i morski plodovi
dimljena riba26,89,90,0196
crni kavijar28,09,70,0203
zrnati kavijar lososa32,015,00,0263
losos19,86,30,0142
konzervirana riba17,52,00,088
losos21,66,0140
pastrmka19,22,197
Ulja i masti
životinjska mast0,099,70,0897
masnoće za kuhanje0,099,70,0897
Alkoholna pića
suho crno vino0,20,00,368
vodka0,00,00,1235
pivo0,30,04,642
Bezalkoholna pića
soda voda0,00,00,0
cola0,00,010,442
suva instant kafa15,03,50,094
sprite0,10,07,029

Klasifikacija hepatomegalije

Ovisno o stupnju uvećanja organa i znakovima, razlikuju se ovi oblici:

  • neizraženo - organ se povećava za 1-2 cm. Bol se ne javlja, stoga se ova vrsta može otkriti samo uz pomoć ultrazvuka. Deformacija organa počinje,
  • djelomična - jetra se povećava neravnomjerno, samo u određenim udjelima, segmentima. Češće je desni ili lijevi režanj, rjeđe se mijenja donji rub,
  • umjeren - Ovo je neznatno povećanje, što može biti posljedica dobnih karakteristika. Često se ovaj oblik javlja kod djece u dobi od 5-7 godina,
  • izrečeno - patološki procesi, promjene se aktivno događaju u organu, ali su još uvijek reverzibilne. Ova vrsta se često događa s leukemijom, hemoblastozom, kada su u malignim tkivima prisutne mnoge maligne stanice. Pojavljuju se obilježeni žarišta nekroze, raste vezivno tkivo. Jetra postaje jednostavno ogromna, zauzima gotovo čitav peritoneum, ometajući rad svih organa,
  • difuzno - nastaje ako veličina jetre kod odrasle osobe dosegne 12-13 cm. Pogođen je određeni organski element.

Ovisno o uzroku razvoja, postoje:

  • bolesti različite prirode. Često su to zarazne lezije koje dovode do apscesa i difuzne hepatomegalije. Pacijent ima bolan osećaj desno ispod rebara, tahikardiju srca, peckanje,
  • povrede
  • urođeni faktor.

Tokom trudnoće može se javiti hepatomegalija.

Dijagnostički pregledi

Prvi način otkrivanja hepatomegalije je osjetiti svoj želudac. Doktor će odmah otkriti jedan ili drugi stepen povećanja organa. Tada se dodjeljuje set ispitivanja. Pomoći će utvrditi stepen hepatomegalije, njen tip, uzrok.

Na dijagnozi se gradi celokupni budući tretman. Liječnik provodi palpaciju, udaraljke, pregleda limfne čvorove, prikuplja anamnezu, intervjuira pacijenta o njegovim subjektivnim senzacijama, mogućim simptomima. Važno je isključiti benigne ili zloćudne novotvorine.

Lekar treba da razjasni da li pacijent uzima lek, koliko je navikao da pije alkohol, kako jede. Da bi postavili tačnu dijagnozu, oni mogu dodatno propisati:

  • krvni test za biohemiju, gvožđe,
  • Ultrazvuk trbušne šupljine (omogućava vam da vidite ehostrukturu organa),
  • CT, MRI peritoneuma,
  • Rendgenski snimak
  • analiza jetre (test funkcije jetre),
  • biopsija (obavlja se samo u određenim slučajevima, ako je apsolutno neophodno).

Sav ovaj skup metoda omogućit će vam da saznate što je tačno uzrokovalo patologiju. Važno je isključiti patologije sa sličnim simptomima (hepatoza, steatohepatoza, steatoza jetre, hepatoptoza).

Liječenje lijekovima

Obavezno propisujte lijekove za jačanje stanične membrane (Ursosan, Karsil, Essential Fort) Izbor drugih lijekova ovisi o uzroku. Protivvirusni lijekovi se koriste za virusne infekcije, antibiotici za bakterijske infekcije, a glukokortikosteroidi za cirozu. Ako dođe do zatajenja jetre i ascitesa, koriste se diuretici.

Uz liječenje lijekovima, naznačena je umjerena fizička aktivnost, dijeta i odbacivanje loših navika.

Alternativna medicina

Narodni lijekovi mogu se upotrebljavati u bilo kojoj fazi razvoja bolesti. Dostupne su kod kuće i bit će dobar dodatak.

Najbolje djeluju pri umjerenom do skromnom povećanju. U ovom će slučaju pravilno odabrano bilje pomoći da se funkcije organa vrate u normalu.

Nudimo vam najučinkovitije i provjerene alternativne metode koje mogu obnoviti rad jetre.

  • Kadulju, matičnjak treba jednako izmiješati, u jednakoj mjeri dodati korijenje božura, maslačak, cikoriju. Sve se temeljito izmiješa, napuni sa 500 ml vode. Smjesa se mora držati na laganoj vatri do 40 minuta. Umotajte dobijenu infuziju i ostavite da se pirja nekoliko sati, a zatim procijedite. Luk je potrebno piti u nekoliko dana za 2-3 doze.
  • U čaši tople vode (200 ml) razrijedite 2 kašike meda i limunov sok. Piće treba piti ujutro i prije spavanja. Imajte na umu da je kod dijabetesa to kontraindicirano.
  • Bundeva pomaže i kod hepatomegalije. Sirove bundeve trebate naribati (500 g) i pojesti ih na dan. Možete iscijediti sok ovog povrća, prokuhati ga ili ispeći.
  • Svakodnevno možete jesti pola kuhane repe (crvene) ili je dodati u salate.
  • Preporučuje se jesti najmanje jednu zrelu jabuku dnevno ili piti sok od njih.
  • Uz bol, pomoći će sok od voća, jagoda jagoda. U nedostatku kontraindikacija, čašu bobičastog soka treba piti prije obroka ujutro.
  • Kiseli kupus od kiselog kupusa takođe će pomoći. Možete mu dodati čašu soka od rajčice. Ovaj koktel treba piti u nekoliko prijema.
  • Ujutro i prije spavanja možete popiti nerafinirano ulje: maslinovo ili suncokretovo. Tada je važno da legnete na lijevu stranu, pod njega stavite jastuk za grijanje. Dakle, treba da legnete sat vremena.
  • Za prevenciju i liječenje korisno je koristiti mješavinu orahovih koštica i meda. Da bi imali terapeutski efekat, dovoljno je uzeti 5-7 jezgara i malo meda.
  • Prije jela korisno je jesti bobice smreke (do 15 dnevno u nekoliko doza).

Dijetalna prehrana za povećanje jetre

Ne oslanjajte se na jednu pilulu. Zajedno s medicinskim tretmanom, svakako biste trebali slijediti dijetu, napustiti sve loše navike. Ovo će ubrzati zarastanje.

Veoma je važno uspostaviti pravilnu prehranu. Glavna pravila su:

  • hrana treba biti frakcijska - 6 puta dnevno. Među njima su tri glavna obroka i tri užine,
  • uzimajte male porcije
  • potpuno prženo, masno,
  • pare, peku, kuhaju,
  • dnevna porcija masti - do 70 g. Umjesto životinjskih masti, bolje je koristiti biljne masti,
  • potpuno isključeni šećer, slatkiši, hljeb,
  • Ne možete jesti masno meso, salatu, ribu, konzerviranu hranu, slanu hranu,
  • uključite više žitarica, sezonsko povrće, voće u svoju prehranu.

Važno je održavati razinu željeza i drugih tvari u krvi. Ovi zahtjevi odgovaraju tabeli br. 5.

Moguće komplikacije

Jedna od najopasnijih komplikacija je ciroza. Ćelije jetre se uništavaju. Zamijenjuje ih vezivno tkivo koje ne obavlja nijednu funkciju. Ožiljci vezivnog tkiva nastaju na brojnim mjestima nekroze. Jetra se više ne može nositi sa svojim funkcijama.

Kod takvih bolesnika pojavljuje se krvarenje, koža poprima zemljani ton, a ispod rebara se desna stalno opaža pulsirajuća bol.

Prognoza i prevencija hepatomegalije

Za prevenciju je propisan hepatoprotektivni tretman.

Posljedice ovise o vrsti bolesti i stepenu oštećenja organa. Ako je hepatitis uzrok, tada pravilno liječenje dovodi do potpunog oporavka. Jetra se potpuno vraća u svoju normalnu veličinu.

Uz cirozu, organ se više neće potpuno oporaviti, jer su dio zdravih stanica zauvijek zamijenjeni ožiljcima iz vezivnog tkiva. Pacijenta neprestano muče bolovi, slabost, intoksikacije. U tom slučaju možete samo smanjiti manifestaciju bolesti.

Potrebno je vratiti nivo enzima i podržati rad organizma. Stanje bolesnika sa cirozom se postepeno pogoršava zbog hepatomegalije. U najgorem slučaju dolazi do reaktivnog razvoja bolesti i smrti.

Za prevenciju je važno pridržavati se dijeta, odreći se alkohola i drugih loših navika i pravodobno liječiti osnovnu bolest.

Hepatomegalija: šta je ovo bolest jetre?

Hepatomegalija je proces uvećanja jetre, iniciran raznim bolnim stanjima. Može izazvati difuzne promjene u jetri ili žarišta, ali uvijek je patološka, ​​jer upravo bolesti dovode do tako oštre promjene veličine organa da za njega nije tipično čak ni u razdoblju povećanog funkcionalnog opterećenja.

Jetra je smještena ispod dijafragme i sastoji se od dva režnja, ona se naziva „prirodni filter“ zbog svoje sposobnosti uklanjanja štetnih tvari iz tijela i pročišćavanja krvi. U normalnom stanju ima glatku strukturu, palpacija ne uzrokuje bol.

Normalni parametri organa prilikom pregleda ultrazvučnim uređajem u anteroposteriornom smjeru su 12,5 cm pri mjerenju desnog režnja i 7 cm - lijevog režnja. Poprečna veličina je 20 - 22 cm. Važne su i dimenzije vaskularnog snopa jetre.

Povećanje veličine jetre ne sadrži određene informacije o bolesti, ali služi kao jasan signal da se patologija razvija.

Važno je naglasiti da jetra ima značajne restorativne rezerve, pa se bolest može razvijati dugo bez simptoma.

Te rezerve omogućavaju tijelu da obavlja svoje funkcije čak i sa lezijom od 50% ili više. Blaga hepatomegalija može postojati u ljudi dugi niz godina.

Ovisno o stupnju povećanja organa, postoje

  • umjerena hepatomegalija (lagana promjena veličine i strukture koja se ne uklapa u normu),
  • izraženo (porast od 10 cm od norme),
  • difuzno (više od 10 centimetara).

Djelomična hepatomegalija je zaseban oblik, kada se jetra neravnomjerno povećava - samo dio ili jedan udio.

Bolesti kardiovaskularnog sistema

Ovaj uzrok rijetko dovodi do hepatomegalije u dojenčadi i male djece. Najčešće se dijagnosticira u starijih ili starijih osoba. Razlozi za proširenje organa u ovom slučaju su sljedeći:

  • zastoj cirkulacije
  • konstriktivni perikarditis.

Simptomi i karakteristični znakovi

Hepatomegalija jetre je patološko uvećanje organa i difuzna promjena njegovih tkiva. Uz ovu patologiju, jetra se lako može palpirati ispod rebara, dok je zdrav organ teško palpirati. Na palpaciji pacijent osjeća bol, što je ujedno i znak bolesti. Hepatomegalija je simptom koji ukazuje da jetri treba liječenje.

Sledeći simptomi mogu smetati pacijentu:

  • Bolni osećaji ili osećaji težine na desnoj strani, posebno prilikom promene položaja tela.
  • Kožni osip koji prate svrbež. Ponekad se na koži pojave crvene točkice, nalik paucima - sa vaskularnim "nogama" koje se odvajaju na strane. Čak ih zovu i "jetreni crvi".
  • Nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini.
  • Varenje (ne samo dijareja, već i zatvor).
  • Povećanje volumena trbuha.
  • Česta žgaravica, koja je povezana s lošim zadahom.
  • Mučnina

Lijevi režanj je rijetko povećan, uglavnom desni. Lijevi režanj smješten je u blizini gušterače, tako da je povećanje tog dijela jetre obično povezano s poremećajem rada žlijezde.

Desni režanj jetre češće je sklon hepatomegaliji. To se događa zbog najvećeg opterećenja koje se na njega postavlja. Štoviše, porast udjela može biti prirodan, a ne posljedica bolesti. U dijagnozi se najviše pažnje posvećuje desnoj strani jetre, jer je odgovorna za glavno opterećenje i funkcionalnost.

Simptomi bolesti ovise o uzroku oštećenja jetre

HepatomegalijaZnakovi
Sa virusnim hepatitisom
  • simptomi intoksikacije
  • požutenje kože
  • mučnina, povraćanje,
  • slabost
  • porast temperature
  • glavobolja
  • pritisak pritiska
Sa cirozom
  • pojava krvarenja
  • temperaturu
  • glavobolja
  • slabost
  • opšte propadanje tela,
  • mučnina
  • neprestano trnce u jetri
  • sticanje zemljanog tonusa kože,
  • jaka bol tokom palpacije.
Sa hemahromatozom jetre
  • smanjenje pritiska
  • pojava slabosti
  • umor
  • snažan gubitak težine
  • bolovi u zglobovima
  • hiperpigmentacija kože.
Sa hepatozom
  • gubitak snage
  • pojava žutog tona kože,
  • opijenost
  • bolovi.

Kako liječiti hepatomegaliju jetre?

Uz uvećanu jetru propisano je liječenje ovisno o rezultatima dijagnoze. Kada je hepatomegalija uzrokovana virusnim hepatitisom, tada se potpuni oporavak može postići strogim pridržavanjem uputa liječnika. Terapija se provodi određeno vrijeme. Nakon što se virusna infekcija konačno eliminira iz organizma, vrlo je važno da se spriječi recidiv.

Liječenje hepatomegalije lijekovima:

  1. Terapija osnovne bolesti lekovima. Hepatitisi (A, B itd.) Zahtijevaju imenovanje antivirusnih sredstava. Listerioza i druge bakterijske infekcije liječe se antibioticima.
  2. Ehinokokoza je indikacija za imenovanje anthelmintičkih lijekova (Mebendazole i drugi).
  3. Onkološke bolesti zahtijevaju imenovanje kemoterapijskih sredstava. Zatajenje srca liječi se srčanim glikozidima.
  4. hepatoprotektori - lijekovi koji štite od oštećenja ćelija jetre i obnavljaju već oštećene hepatocite. U tu svrhu primijenite: esencijalne fosfolipide, biljne pripravke, komplekse vitamina i aminokiselina.

Za pojašnjenje dijagnoze hepatomegalija uvijek zahtijeva cjelovit pregled pacijenta.

Kod nekih bolesti tkivo jetre može se potpuno obnoviti. Tako, na primjer, kod težih oblika virusnog hepatitisa dolazi do potpunog oporavka, a jetra poprima svoju uobičajenu veličinu.

Hronične progresivne bolesti koje dovode do smrti velikog broja ćelija jetre i njihova zamjena ćelijama vezivnog tkiva obično završavaju cirozom. Nemoguće je u potpunosti vratiti funkciju jetre u ovom slučaju.

Za hirurško uklanjanje uzroka hepatomegalije koriste se:

  • otvaranje i drenaža apscesa jetre - s gnojnim bolestima,
  • uklanjanje tumora - sa karcinomom. Hirurško uklanjanje benignih tumora izvodi se kad se razvije značajno povećanje jetre,
  • vezivanje krvnih žila tijekom krvarenja koje su posljedica traume na jetrenom tkivu.

Ako je hepatomegalija uzrokovana akutnom trombozom, naznačena je transplantacija jetre.

Dijeta za osobe sa hepatomegalijom

Sa hepatomegalijom se poštuju principi terapijske ishrane prema M. Pevzneru. Ovo je takozvana tablica broj 5 - nježna dijeta, koja je propisana za sve bolesti povezane sa povećanjem jetre i slezine, kao i žučnog mjehura. Indikacije za njegovu upotrebu su akutni i hepatitis, ciroza, bolesti jetre.

Glavni principi kliničke ishrane su:

  • fiziološka nutritivna korisnost prehrane za sve makro / mikronutrijente,
  • štedi hranu
  • pravilnost i frakcijska priroda unosa hrane.

Dijeta sa povećanom jetrom uključuje sljedeći dozvoljeni asortiman proizvoda:

  • zobena kaša, ječam, vermicelli, heljda ili riža,
  • riblji asortiman je zastupljen sa niskim udjelom masti,
    obrano mlijeko
  • mliječne supe s tjesteninom, povrćem i žitaricama. Ne možete jesti prve kurseve
  • na bazi bogatog bujona,
  • mesni proizvodi sa niskom masnoćom. To mogu biti mesne okruglice, mesne okruglice ili kobasice. U rijetkim slučajevima
  • dozvoljeno kuhati meso u velikim komadima,
  • proteinski omlet iz jednog jajeta,
  • sorte povrća uključuju mrkvu, tikvice, repe, krompir i bundevu. Možete dodati u meni
  • jela od pečenog, kuvanog ili svježeg povrća,
  • sušeno voće
  • puter (povrće, puter),
  • variva od jučerašnjeg peciva bez dodavanja kolača,
  • med, žele, sufle,
  • čorba od šipka.

Prehrana za hepatomegaliju jetre omogućava isključivanje sljedećih proizvoda iz prehrane:

  • Masne sorte crvenog mesa, iznutrice, vodopadi, masna riba, mast, konditorski proizvodi, čokolada, kolači, peciva, tijesto od lisnatog maslačka.
  • Mahunarke i sve grubo povrće, kiseli kupus, kiseli krastavci i kiseli krastavci.
  • Kulinarske / životinjske masti, dimljeno meso, morski plodovi.
  • Špinat, kislica, rotkvica, luk, gljive, rotkvica, češnjak, majonez, kečap, začini umaci hren, papar, sirće, senf.
  • Puna mlijeka, slani / začinjeni sir. Upotreba masnog sira, kisele pavlake, vrhnja i slatkih sireva je ograničena.
  • Sirova kuhana jaja - do tri komada sedmično.
  • Jaki čaj / kafa, kakao, čokolada, sladoled.
  • Alkoholna i gazirana pića, zapakovani sokovi.

Narodni lijekovi

Učinkoviti narodni lijekovi koji se mogu koristiti u liječenju hepatomegalije jetre.

  1. Ljekovita otopina iz meda povoljno djeluje ne samo na funkcioniranje tijela, već i na jetru. Svakog jutra i prije odlaska u krevet popijte piće od 2 kašike meda, 200 ml tople vode i 2 žlice limunovog soka.
  2. Osušite matičnjak sa žalfijom, dodajte korijena maslačka s božurom. Uzmi cikoriju. Izmiješati, sipati 500 ml vode. Čekamo da proključa. Hlađenje - pola sata. Filtriramo i pijemo.
  3. Bundeva Jedemo, mljevamo, kuhamo kašu ili sok. Možda neko više voli sirove bundeve. A neko želi da napravi sok od brusnice.
  4. Cvekla. Evo još jednog zdravog povrća jetre. I sirova repa istisne sok, drži ga 15-20 minuta i pomiješa ga sa svježe cijeđenim sokom od mrkve u omjeru 3:10. Dnevno se pije 100 ml ovog soka. Takođe, repa se može stavljati u salate ili kuhati.

Prognoza se određuje uzrokom sindroma i stepenom oštećenja hepatocita, reverzibilnošću procesa. Hepatomegalija je prognostički nepovoljna za cirozu, toksično oštećenje i primarni neoplastični proces. Umereno uvećanje organa kod općih bolesti, uključujući virusne infekcije, prolaznu hepatomegaliju u djece karakterizira brzo regresivni tijek.

Sumnjiva prognoza u slučaju hepatomegalije postavljena je samo za pacijente oboljele od raka u 2. do 4. fazi procesa, kao i za bolesnike s genetskim bolestima.

U takvim slučajevima jetra se brzo vraća svojoj prethodnoj normalnoj veličini:

  • sa virusnim infekcijama,
  • s takozvanom prolaznom hepatomegalijom (prolazno povećanje bez laboratorijskih promjena) u dječjoj dobi.

U ovom periodu vrijedi konzumirati sljedeće proizvode:

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
Povrće i zelje
patlidžan1,20,14,524
tikvice0,60,34,624
kupus1,80,14,727
brokoli3,00,45,228
mrkva1,30,16,932
krastavci0,80,12,815
salata biber1,30,05,327
peršun3,70,47,647
ledena salata0,90,11,814
rajčice0,60,24,220
bundeva1,30,37,728
kopar2,50,56,338
Voće
banane1,50,221,895
jabuke0,40,49,847
Orašasti plodovi i suho voće
grožđice2,90,666,0264
suhe smokve3,10,857,9257
suhe marelice5,20,351,0215
kajsije5,00,450,6213
suve šljive2,30,757,5231
Žitarice i žitarice
heljda (jezgra)12,63,362,1313
zobene kaše12,36,159,5342
biserni ječam9,31,173,7320
pirinča6,70,778,9344
Brašno i tjestenina
tjestenina10,41,169,7337
rezanci12,03,760,1322
rezanci od heljde14,70,970,5348
Pekarski proizvodi
mekinje od hljeba7,51,345,2227
integralni hljeb10,12,357,1295
Konditorski proizvodi
džem0,30,263,0263
žele2,70,017,979
marshmallows0,80,078,5304
mliječni slatkiši2,74,382,3364
bombon fondant2,24,683,6369
marmelada od voća i bobica0,40,076,6293
Sirovine i začini
dušo0,80,081,5329
šećer0,00,099,7398
Mliječni proizvodi
kefir 1,5%3,31,53,641
fermentirano pečeno mlijeko2,84,04,267
Sir i skut
sir 1%16,31,01,379
Mesni proizvodi
govedina18,919,40,0187
zec21,08,00,0156
Ptica
kuhana pileća prsa29,81,80,5137
kuvana pileća batak27,05,60,0158
kuvani pureći file25,01,0130
Jaja
Meko kuhano pileće jaje12,811,60,8159
Riba i morski plodovi
flounder16,51,80,083
pollock15,90,90,072
bakalar17,70,778
oslić16,62,20,086
Ulja i masti
puter0,582,50,8748
maslinovo ulje0,099,80,0898
suncokretovo ulje0,099,90,0899
Bezalkoholna pića
voda0,00,00,0
mineralna voda0,00,00,0
zeleni čaj0,00,00,0
Sokovi i kompoti
sok od marelice0,90,19,038
sok od mrkve1,10,16,428
sok od breskve0,90,19,540
sok od šljive0,80,09,639
sok od paradajza1,10,23,821
sok od bundeve0,00,09,038
sok od šipka0,10,017,670

Prevencija

Prevencija stanja također je podijeljena u skup mjera ovisno o uzroku sindroma. Ali generalno možete doneti sledeći skup pravila:

  1. Zdrav način života - ništa ne uništava jetru (slično ostalim organima i sistemima) koliko alkohol, pušenje i droga. Stoga, da biste zaštitili organ od opasnih bolesti, morate se izliječiti od tih ovisnosti ili, još bolje, nemojte ih čak ni pokušavati.
  2. Prevencija virusnog hepatitisa - virusi hepatitisa takođe nemaju manje destruktivno dejstvo na tkiva u telu. Preventivne mjere isključuju svaki kontakt s krvlju drugih ljudi, sugeriraju izuzetno temeljitu dezinfekciju predmeta za višekratnu upotrebu u dodiru s ljudskim sekrecijama i oštećenja kože, a izvode se i kroz zaštićene seksualne kontakte.
  3. Preventivne mjere za sprečavanje masne hepatoze: vodite aktivan način života, često hodajte na svježem zraku i jedite dobro.
  4. Adekvatni i isključivo lijekovi na recept, jer Mnogi lijekovi, ako se ne doziraju pravilno, štetno djeluju na jetru.
  5. Racionalna, pravilna prehrana, isključujući životinjske masti, ali koja sugerira prehranu na dijetalnom stolu br. 5.
  6. Izvodljiva fizička aktivnost.

Medicinska prognoza za život pacijenata sa hepatomegalijom određuje se ovisno o uzroku razvoja ovog stanja. Ako se postupak dijagnosticira u ranoj fazi, tada je prognoza povoljna.

Sve poznate bolesti koje dovode do ovog stanja uspješno se liječe, uključujući i virusnog hepatitisa C. Ako je osnovna bolest pacijenta u fazi progresije, prognoza je relativno povoljna.

Sumnjiva prognoza u slučaju hepatomegalije postavljena je samo za pacijente oboljele od raka u 2. do 4. fazi procesa, kao i za bolesnike s genetskim bolestima.

Pogledajte video: Zlatni savjeti - Ciroza jetre (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar