Kotlete za dijabetičare tipa 2: riba i mrkva, recepti na pari

Kod dijabetes melitusa važna komponenta pravilne prehrane je stvaranje jelovnika za svaki dan, a najbolje za čitavu sedmicu. To nije lako, ali pomoći će uravnotežiti prehranu bolesnika s dijabetesom i povući crtu između ukusne i zdrave hrane. U meniju dijabetičara moraju biti prisutni meso, riba i povrće. Ovi se proizvodi jedu odvojeno, ali za raznovrsnost strogog jelovnika, od njih se pripremaju kotlete. Ovakva glavna jela mogu biti korisna ako ih kuhate iz pravih sastojaka i na pravi način. Recepti s dijetalnim reznicama za dijabetičare tipa 2 pomoći će vam da slijedite zdravu prehranu.

Indeks glikemijskih proizvoda za kotlete

Glikemijski indeks proizvoda digitalni je pokazatelj učinka neke hrane nakon njene upotrebe na nivo glukoze u krvi. Niži je GI, „sigurniji“ proizvod za pacijenta.

Proizvodi za iznimku postoje, poput mrkve. U svom sirovom obliku preporučuje se za svakodnevnu upotrebu. Pošto je indeks jednak 35 PIECES-a, ali u kuhanom je pod najstrožom zabranom i ima pokazatelj 85 PIECES.

Postoji hrana koja uopšte nema GI, živopisan je primer to masnoća. Ali to ne znači da može biti prisutan u prehrani dijabetičara. Pod zabranu se stavlja veliko prisustvo holesterola i kalorija.

GI je podijeljen u tri kategorije:

  • do 50 komada - sigurni proizvodi za svakodnevnu prehranu,
  • 50 - 70 PIECES - hrana se ponekad može uključiti u pacijentov meni,
  • od 70 jedinica i više - takva hrana je pod najstrožom zabranom.

Voćni sokovi, čak i ako se prave od voća s niskim GI, zabranjeni su dijabetičarima, jer za kratko vrijeme mogu povećati razinu šećera u krvi za 3-4 mmol / L.

"Sigurna" hrana sa reznicama

Kotlete za dijabetičare tipa 2 treba pripremati samo od mljevenog mesa napravljenog kod kuće. Sve se to traži kako nadjev nije masan, odnosno ne dodajte mu kožu i masnoću, kao u proizvodima na prodajnom mjestu.

Ako se mesne okruglice pripremaju od mljevenog mesa, tada se umjesto bijelog pirinča treba koristiti smeđa (smeđa) riža. Ovo je važno pravilo, jer GI bijelog riže varira u velikim granicama, ali GI smeđe riže je 50 - 55 komada. Istina, priprema se malo više od 45 - 50 minuta, ali po ukusu nije inferiorni od bijele riže.

Reznice se mogu kuhati na pari ili pirjati na laganoj vatri u loncu. Ovo su najbolje mogućnosti za termičku obradu, očuvanje veće količine hranjivih sastojaka i ne povećanje GI mesnog jela.

U pripremi mesnih okruglica i mesnih okruglica takvo meso i riba su dozvoljeni, a svi imaju nizak GI:

  1. piletina
  2. govedina
  3. puretina
  4. zečje meso
  5. goveđa i pileća jetra,
  6. štuka
  7. pertle
  8. pollock
  9. oslić.

Kožu i masnoću treba ukloniti iz mesa, treba odabrati samo one niske masnoće.

Kao dodatne sastojke možete odabrati sljedeće:

  • jaja (ne više od jednog dnevno),
  • luk
  • beli luk
  • raženi hleb (nekoliko kriški),
  • raženo brašno
  • heljda (za grčki jezik),
  • mlijeko i vrhnje s udjelom masti od 10% (za riblje kolače),
  • zelje - peršun, kopar, bosiljak, origano,
  • smeđa riža

Kotlete za dijabetičare napravljene od gore navedenih sastojaka postat će punopravnim drugim jelom, ako se dodaju garnišu.

Mesne kotlete i mesne okruglice

Prvi recept će biti klasičan - pileće mesne okruglice. Trebat ćete proći kroz mlin za meso ili usitniti pilećim fileom blenderom i jednim lukom. Posolite i popaprite mleveno meso po ukusu. Nakon što ste odložili jedno jaje dodajte tri kašike raženog brašna.

Iz dobivene mase izradite modne reznice i položite na roštilj multikokera namijenjenog za pare. Vrijeme kuhanja 25-30 minuta, ovisno o veličini kotleti.

Posluživati ​​takve pileće kotlete najbolje je uz složenu povrtnu prilog, na primjer, patlidžane od patlidžana, paradajza i luka. Ili kao prilog možete odabrati kuhanu heljdu s povrtnom salatom (rajčica, krastavac).

Ovaj recept za mesne okruglice za dijabetičare priprema se u rerni, pa će mesno jelo imati nježniji ukus. Sledeći sastojci će biti potrebni:

  1. pileći file - 350 grama,
  2. kuvana smeđa riža - 200 grama (jedna čaša),
  3. luk - 1 kom,
  4. jedno jaje
  5. nekoliko režnja češnjaka
  6. biljno ulje - 1 kašika,
  7. sok od rajčice sa pulpom - 200 ml,
  8. peršun, kopar - nekoliko grana,
  9. sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Filete s lukom prođite kroz mlin za meso, dodajte jaje, rižu, sol i papar, dobro promiješajte. Oblikujte kuglice i stavite na lim za pečenje prethodno namazan biljnim uljem.

Sok od rajčice pomiješan sa češnjakom, prošao kroz prešu. Dodajte 100 ml pročišćene vode i sipajte mesne okruglice. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi 180 C, 35 - 40 minuta. Poslužite mesne okruglice kao zasebno jelo, ukrašavajući sitno sjeckanim zelenilom.

Ništa manje popularno jelo među dijabetičarima, grčki. Pripremaju se od mljevenog mesa i kuvane heljde, što se preporučuje u pacijentovoj prehrani. Heljda je bogata mnogim vitaminima i gvožđem. Heljda dnevno je odlična profilaksa protiv anemije i niskog hemoglobina.

Sljedeći sastojci su potrebni za grčke:

  • pileći file - 400 grama,
  • heljda - 150 grama,
  • jedno jaje
  • tri češnja belog luka,
  • sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Skuhajte heljdu u slanoj vodi dok ne omekša i ohladite. Filete pronesite kroz mlin za meso ili procijedite mikserom. Dodajte mleveno jaje, heljdu i beli luk, protisnuti kroz štampu. Sol i papar po ukusu.

Oblikovati kotlete i pržiti ih na obje strane na umjerenoj vatri pod poklopcem, uz minimalno dodavanje biljnog ulja, a po potrebi se može dodati i voda. Za ručak ili večeru možete pojesti dvije mesne okruglice, nadopunjujući ih prilogom.

Riblje torte

Riblji kolači pripremaju se od nemasnih sorti ribe. Treba ga očistiti od unutrašnjosti i kostiju. Ako mljevenoj ribi dodate mlijeko ili vrhnje, tada će se kotleti ispostaviti nježnijeg ukusa.

Kao dodatni sastojak dijabetičarima možete koristiti raženo brašno ili nekoliko kriški raženog hljeba. Klasični recept za riblji kolač uključuje kašu, ali za dijabetičare je zabranjen zbog visokog GI.

Riblje torte protiv dijabetesa trebaju biti prisutne u tjednoj prehrani, i to više puta. Takve se torte mogu peći sa vrhnjem u rerni, pirjati i pirjati u loncu.

U tri obroka potrebni su sljedeći sastojci:

  1. jedan trupac polloka - 250 - 300 grama,
  2. dvije kriške raženog hljeba - 35 - 40 grama,
  3. jedno jaje
  4. nekoliko režnja češnjaka
  5. mlijeko sa udjelom masti 2,5% - 70 ml,
  6. sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Ribu očistite od unutarnje strane i odvojite od kostiju, samljeti u blenderu. Raženi hljeb namočite u toploj vodi 3 - 5 minuta, iscijedite vodu i izgnječite u blenderu ili brusilici za meso. Dodajte jaje, beli luk, prošao kroz presu, mleko. Sol i papar po ukusu.

Od mljevenog mesa oblikujte kotlete i pržite ih na umjerenoj vatri s obje strane pod poklopcem, uz dodatak biljnog ulja.

Ovaj recept možete koristiti za kuhanje kotleta u rerni. Da biste to učinili, torte stavite u lim u kojem su visoke stranice, namazane biljnim uljem.

Sve vrhnje prelijte sa 10% masnoće (oko 150 ml), pecite na temperaturi 180 C, 25 minuta.

Prilozi za kotlete

Prilozi za kotlete mogu biti i žitarice i povrće. Za početak, trebali biste razmotriti žitarice, koja od njih i u kojoj količini je dopuštena za dijabetes prve i druge vrste i kako ih pravilno kuhati.

Dijabetička kaša kuhana je u vodi, bez dodavanja putera. Iako ulje ima prosječan GI (51 PIECES), ali njegov kalorijski sadržaj je prilično visok. Ovo stavlja zabranu ove dijabetičke hrane.

Za mnoge pacijente recept za kašu treba da sadrži ulje, jer će se bez njega jelo isušiti. Alternativa maslacu može biti rafinirano biljno ulje, poput maslinovog ili lanenog. Imaju vrlo nizak sadržaj kalorija.

Kod dijabetesa mogu se konzumirati sljedeće žitarice:

  • heljda
  • biserni ječam
  • smeđa riža
  • ječmenu kašu
  • proso
  • Tjestenina od tvrdog brašna (ne više od jednom sedmično).

Posebnu pažnju treba posvetiti heljdi i ječmu. Ove žitarice sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Ječam kaša ima nisku GI od 22 jedinice, a heljdina kaša 50 jedinica.

Sofisticirana povrtna jela

Povrće treba biti prisutno u svakodnevnoj prehrani pacijenta, kako svježe (salate), tako i kao složena priloga. Može se peći u rerni, peći na štednjaku i u šporet.

Izbor povrća s niskim GI je prilično obiman. Možete ih kombinirati prema osobnim ukusima. Samo nemojte dodavati povrću konzistenciju pire krompira, jer će oni „izgubiti“ korisna vlakna, što će u skladu s tim povećati njihov GI.

Ukus poznatih jela od povrća možete raznovrsiti zahvaljujući svježem i sušenom bilju - peršun, kopar, bosiljak, origano. Kompleksna povrtna jela mogu se poslužiti uz mesne proizvode, kao i cjelovit doručak ili večera.

Povrće niskog GI, do 50 komada:

  1. luk
  2. beli luk
  3. patlidžan
  4. kupus - sve vrste,
  5. tikvice
  6. paradajz
  7. biber - zelena, crvena, slatka,
  8. grašak - svjež i sušen,
  9. leća
  10. tikvice.

U nastavku su najkorisnija dodatna jela za dijabetičare kojima neće trebati puno vremena da ih pripreme.

Ratauille od povrća može se pripremati i u laganom štednjaku i u rerni. Bit će potrebno:

  • patlidžan - 1 kom.,
  • slatka paprika - 2 kom.,
  • dvije srednje rajčice
  • biljno ulje - 1 kašika,
  • sok od paradajza s pulpom - 150 ml,
  • nekoliko režnja češnjaka
  • peršun, kopar - nekoliko grana,
  • sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Patlidžan i rajčicu narežite na kolutiće, papriku ogulite od jezgre i narežite na velike trake. Obrazac s visokim stranama namažite uljem i rasporedite povrće u krug, naizmjenično jedni drugima. Sok od rajčice pomiješan sa češnjakom i sjeckanim biljem, prošao kroz presu, sipao povrće.

Kuhajte u sporoj rerni u režimu „pečenja“, 45 minuta. Ako se ratatouille peče u rerni, onda ga treba prethodno zagrijati na temperaturu od 180 ° C, a povrće kuhati 35 minuta.

Takvo jelo od povrća biće izvrsna prilog za mesne okruglice.

Uz kompetentan izbor proizvoda, ne treba zaboraviti na principe prehrane kod dijabetesa koji ujedno pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Mogu se razlikovati glavni:

  1. Ne gladujte i ne prejedajte
  2. popijte najmanje dvije litre tečnosti,
  3. iz prehrane isključite masnu i prženu hranu,
  4. svakodnevna vježba terapija,
  5. ne pijte alkohol
  6. ne puši
  7. pridržavati se svih preporuka endokrinologa.

Video u ovom članku predstavlja recept za povrtne kotlete.

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve Sastojci 1 kg mrkve, 1/2 šalice kaše, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1/2 šalice vode, 1 kašika šećera, 4 kašike žlice. kašike biljnog ulja, sol po ukusu. Način pripreme Oguliti mrkvu, iseći na trakice, staviti u tepsiju, sipati

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve 800 g mrkve, 60 g putera, 1/2 žlice. kašika, 1 jaje, 3/4 žlice. mlijeko, 200 g sira, 1/2 kašike žlice. drobtine, 1 kašika. kiselo vrhnje, sol po ukusu. Nasjeckanu mrkvu na trakice ili naribati, staviti u lončić, uliti mleko,

ŠIROKOVI OD MJERA

ŠIROKOVI OD MJERA

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve Sastojci 1 kg mrkve, 1/2 šalice kaše, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1/2 šalice vode, 1 kašika šećera, 4 kašike žlice. kašike biljnog ulja, sol po ukusu. Način pripreme Oguliti mrkvu, iseći na trakice, staviti u tepsiju, sipati

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve 800 g mrkve, 60 g putera, 1/2 žlice. kašika, 1 jaje, 3/4 žlice. mlijeko, 200 g sira, 1/2 kašike žlice. drobtine, 1 kašika. kiselo vrhnje, sol po ukusu. Nasjeckanu mrkvu na trakice ili naribati, staviti u lončić, uliti mleko,

Mrkvice od mrkve

Mrkve 4? Čl. žlice sojinog brašna, 6 kašika. kašike mlijeka, 6 šargarepe, 1 bjelanjka, 6 kašika biljnog ulja, 3 kašike pšeničnog brašna, 3 kašike. kašike kisele pavlake, prstohvat soli.Sjeckane mrkve u mlijeku dok ne omekšaju, ohlade, dodaju sol, šećer,

Mrkvice od mrkve

Kotlete od mrkve. Oguljenu i opranu mrkvu tanko isecite na trakice, stavite u šerpu, prelijte vrućim mlijekom, dodajte 1 kašiku. žlicu maslaca, šećera i soli po ukusu, poklopite i pirjajte dok se ne kuha na laganoj vatri, mešajući tako da ne izgori. Kada će biti mrkve

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve Tanko oguljenu i opranu mrkvu izrežite na kriške ili slamke, stavite u dvostruki kotao, prelijte vrućim mlijekom, dodajte kašiku putera, šećera, soli, poklopite i pirjajte dok ne provri na srednjoj vatri, povremeno miješajući da mrkva ne porumeni

ŠIROKOVI OD MJERA

ŠKOLJAK mrkve 2 srednje mrkve, 1 kašika. kašika mleka, 1 kašika. kašika biljnog ulja, 15 g brašna, 1 jaje, 10 g hlebnih mrvica, sol Operite mrkvu, ogulite, narežite na kriške, posolite i pirjajte u mješavini mlijeka i maslaca dok ne omekša. Pažljivo ga gnječite (da ne bi

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve 800 g mrkve, 60 g putera, 1/2 žlice. kašika, 1 jaje, 3/4 žlice. mlijeko, 200 g sira, 1/2 kašike žlice. drobtine, 1 kašika. kiselo vrhnje, sol po ukusu. Nasjeckanu mrkvu na trakice ili naribati, staviti u lončić, uliti mleko,

Mrkvice od mrkve

Mrkve 4? Čl. žlice sojinog brašna, 6 kašika. kašike mlijeka, 6 šargarepe, 1 bjelanjka, 6 kašika biljnog ulja, 3 kašike pšeničnog brašna, 3 kašike. kašike kisele pavlake, prstohvat soli.Sjeckane mrkve u mlijeku dok ne omekšaju, ohlade, dodaju sol, šećer,

Mrkvice od mrkve

Kotlete od mrkve. Oguljenu i opranu mrkvu tanko isecite na trakice, stavite u šerpu, prelijte vrućim mlijekom, dodajte 1 kašiku. kašiku maslaca, šećera i soli po ukusu, poklopite i pirjajte dok se ne kuha na laganoj vatri, mešajući tako da ne izgori. Kada će biti mrkve

Mrkvice od mrkve

Mrkvice od mrkve Tanko oguljenu i opranu mrkvu izrežite na kriške ili slamke, stavite u dvostruki kotao, prelijte vrućim mlijekom, dodajte kašiku putera, šećera, soli, poklopite i pirjajte dok ne provri na srednjoj vatri, povremeno miješajući da mrkva ne porumeni

ŠIROKOVI OD MJERA

ŠKOLJAK mrkve 2 srednje mrkve, 1 kašika. kašika mleka, 1 kašika. kašika biljnog ulja, 15 g brašna, 1 jaje, 10 g hlebnih mrvica, sol Operite mrkvu, ogulite, narežite na kriške, posolite i pirjajte u mješavini mlijeka i maslaca dok ne omekša. Pažljivo ga gnječite (da ne bi

426. ŠKOLJKE MJESTA

426. ŠKOLJKE od mrkve 10 kom. mrkva, 3 jabuke,? -1 šalica kaše, 1 jaje ,? šolje krekera ili brašna, šećer, sol, 1 kašika. kašika putera ili margarina, 2 šolje mlečnog sosa. Mrkvu i jabuke naribajte grubo (na rerni od cvekle), stavite u lončić, nalijte malo vode

Što je bolje napraviti kotlete

Mesne reznice treba praviti od mljevenog mesa pripremljenog nezavisno, bez dodavanja životinjske masti. U mljevenom mesu nije samo meso, već i koža, slanina i druge komponente. Domaća mljevena će ispasti manje masna od kupljene. A upravo je to dijabetes potrebno.

Umjesto bijele riže, mesnim okruglicama treba dodati brašno, koje nije polirano, jer je glikemijski indeks (GI) bijele riže 70 jedinica, a smeđe - 55. Malo više vremena morat ćete potrošiti na pripremu takvih mesnih okruglica. A koristi od njih biće više za tijelo. Neće imati lošiji ukus nego kod bijelog pirinča.

Klasični recepti zahtijevaju prženje mesnih okruglica. Ovo nije korisno za dijabetes.Od metoda toplinske obrade reznica, vrijedi odabrati parenje, prženje na laganoj vatri ili pečenje u pećnici. Takve mogućnosti kuhanja smatraju se najkorisnijim i štedljivijim u odnosu na očuvanje korisnih komponenti.

Koristeći recepte za pripremu reznica, vrijedi odabrati meso i ribu nemasnih sorti:

  • meso piletine, teleta, krave, puretine, zeca, pileće jetre i goveđe jetre,
  • riba štuka, krstaš, šaran, pollock.

Sljedećim sastojcima dopušteno je dodavanje kockama:

  • luk
  • beli luk
  • jaja (maksimalno 1 dnevno),
  • nekoliko kriški raženog hleba,
  • raženo brašno
  • nemasno mlijeko i vrhnje (do 10% masti),
  • zeleni luk, peršun, kopar,
  • smeđa riža

Riblje kotlete

Klasični riblji kolači. Da biste pripremili 4 obroka kotleta, trebat će vam 400 grama fileta polloka, 3 kriške raženog hljeba, jaje, 2 režnja češnjaka, pola čaše mlijeka s malo masnoće.

Riblje filete usitnite u mljevenom mesu. Dodajte nasjeckani raženi hleb, prethodno namočen u vodi nekoliko minuta. Ubacite mleveno jaje, mleko, rendirani beli luk, začinite solju i biberom. Parne kotlete ili pecite u rerni. Prije slanja u rernu, sipajte nemasnu kremu. Pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa.

Meksičke riblje kotlete. 500 grama jetre bakalara, luk, jedan češanj češnjaka, 4 kriške raženog hljeba, 1 čili papar, grozd cilantroa, jaje, kašika limunovog soka, prstohvat cimeta, mljeveni klinčić i sjemenke kumine.

U šerpu s malom količinom biljnog ulja protisnite sjeckani luk i češnjak. Dodajte cimet, semenke kumine i klinčiće. Nasjeckajte jetru bakalara. Trećini zdrobljenog hljeba dodajte prženi luk sa začinima. Čili i kilantro. Pomiješajte ribu s lukom, biberom, jajetom, pola sjeckanog cilantroa, limunovim sokom i solju. Od ostatka kruha i kilantro pripremite nadjev za kotlete. Pržite kotlete na laganoj vatri ili pecite u rerni.

Riblji kolači na pari. 300 grama fileta bijele ribe s malo masnoće, 3 krompira, luk, šargarepa, jaje.

Sve sastojke usitnite u mlincu za meso, posolite i dodajte jaje. Mljeveno meso podijelite na kotlete. Riblje kolače pecite ili pirjajte u loncu s dodatkom vode ili obranog mlijeka 20 minuta. Prilikom posluživanja, pljeskavice premažite maslacem.

Reznice bijele i crvene ribe sa špinatom. 250 grama breskve i lososa, 200 grama špinata, 1 šalotka, grozd zelenog luka, 1 jaje bjelanjka, 2 stabljike timijana, 20 grama raženog brašna, žlica maslinovog ulja, pola čaše ribljeg folije, žličica senfa, prstohvat karija.

Riblje filete samljeti. U mleveni meso dodajte mleveni luk i špinat, jaja, senf, zdrobljeni timijan, curry. So, biber. Uvaljajte mesne okruglice u brašno malo popržite. Zatim poslajte da se peče u rerni 10 minuta na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa, a predhodno napunite torte ribljim juhom.

Povrće kotlete

Vegetarijanske kotlete. 2 krompira, 3 šargarepe, 2 repe, luk, 2 kašike kaše, 50 grama suve šljive, 10 grama sezamovih sjemenki, topla voda.

Krompir ogulite i ogulite. Naribajte šargarepu i cveklu i iscijedite sok. Sjeckajte luk. U povrće dodajte pari brašno i sjeckane suhe šljive, promiješajte. Formirane pljeskavice pospite sjemenkama sezama. Parne kotlete ostavite 25 minuta. Prilikom posluživanja sipajte malo masne kisele pavlake.

Pečene kotlete od povrća. Polovina tikvica, krompir, paprika i luk, mrkva, češanj češnjaka, jaje, 3 kašike raženog brašna, 30 grama tvrdog sira, zelje.

Narežite krompir, šargarepu i tikvice, iscijedivši sok. Izmrvite češnjak, luk, biber i kopar s peršunom. Izmiješajte sve povrće, sol i papar. Dodajte brašno, tučeno jaje i ribani sir. Podelite biljnu masu na kotlete i stavite u nauljene limenke. Pecite 30 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Krompirne kotlete. 5 krompira, 100 grama pšeničnih mekinja, pola čaše mleka, 50 grama putera, jaje.

Krompir ogulite u oguliti, ohladiti i nasjeckati u mlincu za meso. Namočite mekinje u mlijeku 15 minuta, a zatim ih pomešajte sa krompirom, jajima i serviranim maslacem. Umiješajte masu i oblikujte pljeskavice. Uvaljajte u mekinje i pecite u rerni ili lagano pržite na tankom sloju biljnog ulja.

Kotlete od graha. 2 šolje graha, 2 krompira, luk, 2 jaja, mrvice ili brašno.

Grah natopite 6 sati, a potom prokuhajte i nasjeckajte u mlincu za meso. Takođe, skuhajte krompir u uniformi i prođite kroz mlin za meso. Prelijte luk. Dodajte luk i jaje smeši krompira i pasulja. Paprika i sol. Napravite kotlete, uvaljajte u brašno ili krušne mrvice i pošaljite u tavu da se prže ili peku u rerni.

Sa čime se kombiniraju sorte kopriva

Recepte za dijetalne kotlete treba kombinirati s skladnim prilozima. Možete pripremiti prilog za kotlete od žitarica ili jela od povrća. Ali nisu sve žitarice dozvoljene za jelo s dijabetesom. Izbor i priprema takvih drugih tečajeva treba biti pažljivo tretiran. Žitarice se smatraju pogodnim za dijabetičare:

  • heljda
  • biserni ječam
  • zobena kaša
  • ječam
  • proso
  • kukuruz
  • smeđa ili nerafinirana riža
  • tjestenina od durum pšenice (ali jesti ne više od jednom sedmično).

Žitaricama ne dodajte maslac jer je visoko kaloričan za dijabetičare. Zamijenite povrćem.

Također, povrtne salate ili grickalice biće odlična prilog jelima za dijetalne kotlete. Kuhajte povrće, pirjajte ili jejte svježe. Preporučljivo je da se povrće ne pire, jer će se izgubiti korisna gruba kore i GI proizvoda povećati.

Koristite povrće za priloge sa niskim GI (ne većim od 50 jedinica):

  • Paradajz
  • krastavci
  • biber
  • patlidžan
  • sve vrste kupusa,
  • svježi grašak
  • leća
  • luk
  • beli luk
  • rotkvica
  • lišće salate
  • šparoge
  • špinat

Ishrana osoba obolelih od dijabetesa sastoji se od strogog i dijetalnog jelovnika. Dozvoljeno je konzumiranje proizvoda s niskim GI. Uključuju meso, ribu, povrće. Ove namirnice je dobro jesti odvojeno i kao dio dozvoljenih jela. Od mesa životinja i riba možete napraviti ukusnu i zdravu hranu, uključujući dijetne kotlete. Povrće će vam poslužiti kao izvrsna prilog za kotlete. Pravilno odabrani recepti pomoći će u raznolikosti stroge prehrane. Kako inače možete kuhati dijetalne kotlete, pogledajte u videu ispod.

Opće preporuke za pripremu kotleta protiv dijabetesa

Klasična vrsta uključuje kotlete napravljene od mljevenog mesa. Ali imajte na umu da se ne preporučuje kupovina mljevenog mesa u gotovom obliku. Uostalom, niko ne zna kakvo se meso i njegovi dijelovi stavljaju u mljeveno meso. Stoga to učinite sami.

Meso treba odabrati pažljivo, posebno za dijabetes tipa 1, gdje postoje stroge zabrane masnih sorti. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da svinjskog mesa ne treba napustiti, jer sadrži šokantnu količinu vitamina B1, cinka i magnezijuma. Samo u tom slučaju pokupite komade mesa koji uopšte ne sadrže masti i masnoće. Isto vrijedi i za riblje proizvode - oni ne bi trebali biti masni.

Kako bi uveličali svoj jelovnik, dijabetičarima se također preporučuje kuhati vegetarijanske kotlete koje imaju visok udio hranljivih sastojaka. A neke od njih je gotovo nemoguće razlikovati od analoga mesa. Koristite za vegetarijanska jela ne samo povrće, već i žitarice, grah.

Od čega možete kuhati kotlete?

Sledeći proizvodi se mogu dodati mljevenom mesu:

  • luk, beli luk,
  • jaja (ne više od 1 dnevno),
  • raženi hleb i brašno
  • mlijeko (sadržaj masti do 1%),
  • svježe bilje (luk perje, kopar, peršun),
  • heljda.

Za glavni sastojak - mljeveno meso - trebate odabrati nemasno meso i ribu:

  • peradarsko meso (piletina, ćuretina),
  • životinjsko meso (teletina / govedina),
  • jetra (govedina, piletina),
  • riba (smuđ, poljak, šaranski šaran, štuka).

Načini kuhanja

Reznice pripremljene na uobičajen način, odnosno u ulju ili masti štetno su za dijabetičara. Stoga se kuhane mesne okruglice postupkom toplinske obrade smatraju najboljom opcijom. Postoji nekoliko vrsta kotleta za kuhanje pogodnih za upotrebu dijabetičarima:

  • kuhanje u parnoj kupelji,
  • gašenje u mikrovalnoj pećnici ili u mikrovalnoj pećnici,
  • pečenje u rerni bez upotrebe ulja i masti.

U ovim načinima kuhanja ne koristi se biljno ulje, pa se mesne okruglice smatraju dijetalnim i pogodne za bolesnike s dijabetesom. Posebnost je u tome što ako se kotlete ne prže, u njima se skladište vitamini i hranjive tvari u velikim količinama.

Univerzalni recepti za dijabetičke kotlete

Kotlete mleveno meso:

    1. Pareći goveđi kotleti. Sastojci: mljevena govedina - 400 grama, raženi hljeb - 3 kriške, raženo brašno - 3 kašike, mlijeko nemasno - 0,5 litara, sirovo jaje - 1 komad, puter - 30 grama, zelje, ribani sir (malo).
      Način pripreme: pre-sjeckano goveđe meso prebaciti u duboki tanjur (može ga se mljeti u mljevenju mesa ili sjeći nožem), dodati mu nasjeckani hljeb (hljeb se može namočiti u mlijeku), tući jaje. Nakon toga posolite i dodajte mljevenu papriku. Nakon dodavanja svih proizvoda, dobro promiješajte i ostavite 30 minuta. Da masa ne bi proključala, prekrijte je ljepljivim filmom ili poklopcem.
      Kad prođe vrijeme za pahuljicu, pržite mesne okruglice i umočite ih u brašno. Prebacite u dvostruki kotao, a dok se kolači peku pripremite mliječni umak. U prethodno zagrijanu tavu sipajte mlijeko, brašno i dodajte puter. Kuhajte na laganoj vatri, dobro mešajući. Poluspremljene kotlete prebacite u sos i stavite u rernu da se peku. Nakon 10 minuta, izvadite posudu i pospite je sirom i začinskim biljem. Opet pošaljite u rernu da otopi sir.
    2. Sjeckano meso i pileće kotlete. Za kuhanje će vam trebati: 250 grama pilećeg fileta i isto toliko teletine, luk srednje veličine - 2 komada, raženo brašno - 1-2 kašike, jaje - 1 komad, mrvice od raženog hljeba.
      Započinjemo s kuhanjem: sitno nasjeckamo meso piletine i teletine. Sjeckano meso smatra se sočnijim od mljevenog u mlincu za meso. U mleveno meso dodajte jaje. Solite i popaprite po ukusu, dobro izmešajte. Dodajte nasjeckani luk i par kašika brašna da provri. Sve dobro promiješajte. U prethodno zagrijanu tavu s dodatkom male količine biljnog ulja kašičicom razmažite dobiveni mljeveni. Lagano pržite tako da se svi sastojci zakuhaju, a zatim pirjajte peciva pod poklopcem na laganoj vatri dok ne skuhaju.
    3. Kotlete s pilećim fileom s paradajzom i paprikom. Potrebno vam je 400 g bijelog pilećeg mesa, luk, jaje, beli luk po ukusu, 2 rajčice, 1 slatka paprika (paprika), bilje.
      Priprema: isjeckajte nasjeckane rajčice i paprike (bez kožice) u tavi. Procijedite meso, luk i češnjak kroz mlin za meso, u dobivenu masu dodajte jaje, pirjano povrće i začine. Pomiješajte smjesu i modne kotlete. Jelo se mora kuhati najmanje 30-40 minuta u pećnici. Maksimalna temperatura treba da dostigne 180 stepeni.

  1. Pileći kotleti s heljdom. Skuhajte čašu heljde. Dok se kaša hladi, samljeti file, luk i češnjak u mlincu za meso. U dobijenu masu stavite sirovo jaje, biber i dodajte sol. Nakon toga mljeveno meso ubacimo u heljdinu kašu i izmiješamo. Prebacite kalupljene kalupice u dvostruki bojler. Prije posluživanja, kotlete možete posipati peršinom i koprom.

Sjeckani luk stavite na zadnji način. Prekida ukusne pupoljke, pa se mljeven može soliti.

Kotlete mljevena riba:

  1. Pollock kotlete. Sastojci: pollock - 400 g, raženi hljeb natopljen mlijekom - 100 g, jaje, češnjak - 2 češnja.
    Riblje filete ogulite od sitnih sjemenki i izgnječite mlinom za meso, dodajte mlijeko i mliječnu masu te jaje. Sve dobro izmiješajte i dodajte sitno sjeckani češnjak, začinite solju i paprom. Ako je masa suviše gusta, dodajte malo mlijeka. Dodajte pire i stavite na lim za pečenje. Reznice se peku na temperaturi od 180 stepeni 30 minuta.
  2. Jetrične kotlete. Pola kilograma jetre bakalara izmutite mikserom, soli i biberom. Ostavite 10 minuta. U ovo vrijeme u tavi sa dodatkom putera lagano pržite sitno seckani luk i češnjak (2 režnja). Začinite začinima. To može biti kumina, cimet i klinčići. Čili i kilantro, pomešajte sa lukom. Ohladiti malo prženja i sipati u riblje mase. Umutite jaje i dodajte 20 grama limunovog soka. Napravite mrvice od raženog hleba. Izlijte nasjeckani kilantro u hleb. Slepe kotlete umočite u suhu smešu. Stavite u tepsiju i pecite u rerni 30 minuta.
  3. Parne kotlete od breskve. Izrubi orah i riješi se malih kostiju. Riblje meso samljeti u mlincu za meso. Budući da je smuđa koštana, meso mesa treba nekoliko puta mljeti. Zatim nasjeckajte luk (1 kom. Velikog). U dobijenu masu dodajte jaje, nasjeckani kopar i začine. Uvaljajte kotlete u raženo brašno. Stavite mesne okruglice u dvostruki kotao i kuhajte ih 25 minuta. Poslužite uz pirjano povrće.

Kotlete na bazi povrća ili gljiva:

    1. Kotlete sa gljivama. Lagano pržite luk u tavi. Nauljite gljive (400 grama) i narežite na kockice. Izmešajte gljive sa lukom. Cool kuhana heljda (1 šolja). Dodajte začine i sve miješajte mikserom dok ne postane glatko. Formirajte male pljeskavice, uvaljajte u raženo brašno. Pecite u rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Poslužite uz domaći sos od gljiva.
    2. Povrće kotlete iz rerne. Sastojci: tikvice - 1 kom., Kupus - 100 g, bugarski papar - 2 kom., Luk - 1 kom., Češnjak - 2 zuba, jaje - 1 kom., Brašno od raži - 3 žlice. l., začini i bilje.
      Samljeti tikvice, kupus, belu papriku, bilje, luk i beli luk. Pomiješajte povrtnu masu s dodanim začinima. Sipajte u brašno i tucite u jaje. Prebacite mleveno meso u silikonske kalupe i stavite u rernu, prethodno zagrejanu na 180 stepeni.

  1. Reznice kupusa. 700 g kupusa treba sitno nasjeckati i prokuhati dok ne bude gotovo. Na maslacu lagano pržite luk. Pomiješajte kupus s lukom, dodajte žumanca i sjeckano zelje. U mešanu masu stavite 5 kašika raženog brašna i prstohvat soli. Oblikujte kotlete (po potrebi dodajte i brašno). Reznice se peku 20 minuta.
  2. Kotlete od graha. Grah namočite 5-6 sati u toploj vodi, a zatim prokuhajte i gnječite vilicom. Samljeti luk i bilje. Promiješajte sve sastojke dok ne postane glatko, dodajte jaje i začine. Svaku reznicu treba sipati u raženo brašno. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta. Za preljev možete koristiti kremasti sos od češnjaka. Da biste to učinili, istopite puter i dodajte sitno sjeckani češnjak. Prelijte sos preko jela.

Upoznali ste se s receptima kotleta i sigurnim načinima kako ih pripremiti za dijabetes. Ali ne zaboravite da se pre upotrebe posavetujete sa svojim pohađajućim endokrinologom kako ne biste naštetili svom zdravlju.

Sočne kotlete od govedine

Ovaj recept za kotlete za dijabetičare tipa 2 može savladati čak i novak kuhar, jer se pripremaju vrlo jednostavno i brzo. Za jelo je bolje odabrati pusto meso mlade životinje, tada će se mesne okruglice pokazati posebno nježne, ukusne i zdrave.

Vrijeme kuhanja: 1 sat 20 minuta

Servis po kontejneru: 5

Sastojci

  • govedina (ili teletina) - 0,7 kg,
  • pileća jaja - 2 kom.,
  • krompir - 1 kom,
  • luk - 50 g
  • raženi hleb - 3 kriške,
  • mlijeko 2,5% - 60 ml,
  • crni biber - po ukusu,
  • morska sol po ukusu
  • zelje (bilo koje) - 4 grane,
  • mali krekeri za pečenje - 100 g.

Korak kuhanja

  1. Meso isperite, osušite peškirom, a zatim isecite na sitne komade. Stavite nasjeckanu govedinu u mljevenje mesa i samljeti.
  2. U volumetrijsku posudu sipajte mlijeko, u njega usitnite hljeb i dobro ga mljejte kašikom dok ne dobijete pastu.
  3. Ogulite krompir s gornjeg sloja, a zatim operite. Izvadite žarulju od ljuske, isperite ispod slavine vodom. Povrće narežite na nekoliko delova i prođite kroz mlin za meso (ili protrljajte na sitnoj rerni).
  4. Kombinirajte hljeb natopljen u mlijeku s mljevenim mesom, dodajte sjeckano povrće, tucite jaja. Nakon toga, sol, začinite paprom i snažno promiješajte. Potom poklopite posuđe kotletom i ostavite pola sata.
  5. Nakon što protekne vrijeme, počnite da stvarate znakove. Da biste to učinili, uzmite malu količinu mesnog proizvoda (80-90 g), od njega oblikujte kuglu i lagano je spljoštite sa obje strane. Po istom principu napravite ostatak obratka. Trebate ih klesati rukama namočenom u vodi kako se nadev ne bi lijepio na dlanove.
  6. Dobivene kotlete treba pažljivo obraditi krušnim mrvicama, potom ih staviti u dvostruki kotao i kuhati četrdeset i pet minuta.

Važno: Mljevenoj govedini se ne preporučuje dodavanje svinjetine, pošto je ovo meso visokokalorično, teže je za probavu i može negativno utjecati na zdravlje dijabetičara. Kuhati svinjske kotlete bolje je uz dozvolu liječnika, odabir proizvoda s minimalnim udjelom masti.

Ostavite vruće kotlete u dvostrukom kotlu deset minuta, a zatim ih izvadite i stavite na tanjire. Svaku porciju pospite nasjeckanim začinskim biljem, dodajte kriške zrelog paradajza i poslužite.

Mljevena riba

U slučaju šećerne bolesti druge vrste, preporučljivo je jesti riblje kolače nekoliko puta tjedno. Izvrsno rješenje za laganu večeru su nevjerojatno ukusne mesne okruglice od polaka pečene u pećnici s mirisnim kremastim umakom.

Vrijeme kuhanja: 1 sat 10 minuta

Servis po kontejneru: 7

Mršave kotlete na bazi mrkve

Još jedno zanimljivo jelo spravljeno od povrća su šnicle od mrkve - recept za dijabetičare tipa 2. Originalna poslastica priprema se uz dodatak sira i suhog voća, a potom podvrgava termičkoj obradi u laganom štednjaku.

Vrijeme kuhanja: 1 sat

Servis po kontejneru: 6

Ukusna heljda sa gljivama i začinskim biljem

Elegantne dijetalne kotlete od heljde uz dodatak gljiva savršeno će se zasititi i pružiti tijelu vrijedne vitamine i elemente u tragovima. Preporučuje se jelo kuhati od visokokvalitetnih žitarica tamne boje i svježih šampinjona, gljiva, mednih gljiva ili lisičarki što će mu pružiti jedinstvenu šumsku aromu.

Vrijeme kuhanja: 1 sat 30 minuta

Servis po kontejneru: 8

Sjeckane mesne kotlete

Takva poslastica može se napraviti od piletine, ali pureće meso je najbolji izbor za mljeveno meso, jer ono praktično ne sadrži masnoću, ostajući izvor hranjivih sastojaka. Koprive imaju zavodljiv izgled, odličnog su ukusa i pare se pomoću sporijeg kuhala.

Vrijeme kuhanja: 1 sat

Servis po kontejneru: 6

Pogledajte video: Ovaj sok pijte 7 dana razina šećera u krvi brzo opada - Prirodni lijek za dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar