Značajke upotrebe luka u pankreatitisu

Luk je dobro poznat po svojim korisnim svojstvima. Teško je zamisliti jela ruske kuhinje bez njegove upotrebe - ovo povrće se koristi već stoljećima i eliminira mnoge bolesti. Ali kako je najbolje koristiti pankreatitis? Napokon, oni koji pate od ove bolesti trebali bi pažljivo nadzirati svoju prehranu i ne jesti zabranjenu hranu, da ne bi izazvali pogoršanje bolesti.

Akutna faza pankreatitisa

Većina ljudi je sigurna da je luk s pankreatitisom strogo zabranjen - povrće ima ne samo specifičan začinjen ukus, već ga tijelo duže probavlja. Kod upale gušterače taj se proces usporava, odnosno, sluznica je previše osjetljiva i lako podložna iritaciji.

Zapravo, specifična aroma i karakterističan ukus nastaju zbog prisutnosti esencijalnih ulja i glukozida u biljci. Ako pacijent doživi bol, doživi akutni stadij bolesti, tada je upotreba luka za njega kontraindicirana. Postoji nekoliko razloga za to:

  • esencijalna ulja potiču proizvodnju enzima, kao rezultat toga razgrađuje se žlijezdno tkivo umjesto sinteze proteina. Taj proces negativno utječe na stanje i funkciju gušterače,
  • dijetalna vlakna uključena u luk pojačavaju crevnu pokretljivost, koja je praćena opstipacijom, pojačanim nadimanjem, prolivom, kolikom i drugim gastrointestinalnim poremećajima,
  • askorbinska, jabučna i limunska kiselina pojačavaju lučenje pankreasa.

Ljekari preporučuju prethodno kuhanje ili pečenje povrća, međutim, čak i u ovom obliku, trebalo bi da se posavjetujete s liječnikom i otkrijete da li jesti luk ili dok biste se trebali suzdržavati.

Luk vlasac

Proljetno-ljetni period, kada je tijelo opskrbljeno svježim povrćem i voćem, grijeh je ne dodavati perja zeleni luk u salatu. Ljekovita svojstva koja se nakupljaju u tijelu, štite ga tokom nadolazeće jeseni i zime od prehlade i drugih bolesti. No, kod pankreatitisa zeleni luk koristi se na isti način kao i svježi luk - s velikom pažnjom i umjerenošću.

U fazi egzacerbacije potpuno se isključuje iz prehrane, a u fazi remisije dopušteno je dodavanje jednog ili dva perja u salatu. Također je dopušteno koristiti ga za nadjev od pita, u mesnim i drugim jelima. Postoji posebna tablica na kojoj je obojena stopa luka za pacijente s pankreatitisom. Treba se toga pridržavati, ali bolje je konzultirati se s liječnikom koji određuje vašu osobnu potrošnju.

Ova sorta luka dodaje se u ishranu samo kada pacijent nije zabrinut. Prisutnost agresivnih kiselina i supstanci koje mogu izazvati pogoršanje stanja je uzrok kontraindikacija. No, koristi od poriluka više su od štete, pa se u fazi remisije lako može dodati juhama i pire krumpiru.

Kad luk ne može bez?

Pankreatitis je složeno oboljenje koje zahtijeva dugo i pažljivo liječenje. U većini slučajeva povrće mora biti trajno isključeno iz ishrane, ali postoje slučajevi kada je vitalno. Govorimo o pacijentima kojima na pozadini upale gušterače dolazi do poremećaja proizvodnje inzulina i enzima hrane.

Zahvaljujući glukininu koji se nalazi u biljci, proces se normalizuje - ova supstanca je odgovorna za snižavanje glukoze u krvi. Osim toga, luk pomaže u rješavanju povezanih problema specifičnih za pacijente:

  • brojne studije potvrđuju da luk ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Zahvaljujući njima tijelo učinkovito odolijeva virusima u jesenje-zimskom periodu što pomaže u zaštiti od gripa i SARS-a. Na pozadini kroničnih bolesti, uključujući pankreatitis, pada imunitet, pa je korištenje luka potpuno bolje ne isključiti. Tek kada dođe do pogoršanja,
  • vlakna omogućavaju poboljšanje probavnog sistema, kvarovi kod kojih često prate pacijente s pankreatitisom,
  • kvercetin ubija i također sprečava stvaranje ćelija raka,
  • kalijum hrani miokard, ublažava srčane bolesti,
  • luk doprinosi dugom i kvalitetnom snu,
  • prisustvo antioksidanata poboljšava opće dobro,
  • biljka ima blagotvoran uticaj na seksualnu funkciju tijela, povećavajući mušku potenciju.

Luk, naravno, mora biti prisutan u ishrani svake osobe. Međutim, uvijek biste trebali mjeriti koristi i potrebe - za vrijeme akutnog tijeka pankreatitisa trebali biste smanjiti konzumaciju povrća i jesti svježe samo nakon savjetovanja s liječnikom i pri tome obratite pažnju na dobrobit.

Hranjiva vrijednost luka

Jedna od važnih prednosti jedenja lukovice je njegovo antiseptičko i baktericidno djelovanje. Ima više od dvije stotine sorti, a svaka ima svoje individualne razlike. Zbog toga se nutricionistima preporučuje korištenje različitih vrsta hrane kako bi dobili maksimalnu količinu potrebnih sastojaka.

Glavna korisna svojstva mogu se podijeliti u ove vrste:

  1. Luk tačnije, njegov se sok smatra prirodnim antibiotikom. Uspješno se nosi s uzročnicima angine, ubija streptokoke, razne E. coli. Visok sadržaj vitamina C potiče zaštitne funkcije tijela.
  2. Luk vlasac vraća ujednačen ten, uklanja mrlje i pege.
  3. Sok od luka koristi se kao afrodizijak. Ovo je najjeftinija metoda za povećanje potencije i poticanje sinteze ejakulata. U starom Egiptu sok se siromašnima smatrao "mošusom", a u srednjem veku bio je zabranjen u manastirima. Aktivira metabolički metabolizam, potiče procese obnove krvi, uklanjanje viška vode iz tijela i poboljšanje probave. Takođe, proizvod odoleva raku.
  4. Por lepo čisti krvstoga se uspešno koristi za prevenciju aterosklerotskih pojava.
  5. Šallot poznat kao dobro protuupalno sredstvo, takođe je dobro sredstvo za prevenciju raka zbog visokog sadržaja flavanola.
  6. Crveni luk ispunjen antioksidansima i antocijaninima, koji potiču tijelo na borbu protiv raznih upala i infekcija. Upotreba ove vrste proizvoda u hrani sprečava razvoj dijabetesa, živčanih patologija i raka. Uspješno se koristi i u raznim metodama mršavljenja, za borbu protiv nedostatka vitamina i u liječenju gotovo cijelog ljudskog tijela.
  7. Batun Smatra se dobrim načinom čišćenja organizma, sadrži i veliku količinu vitamina C.

Upotreba luka u ishrani pomaže aktiviranju probavnog sustava i stimulaciji gušterače, što je neprihvatljivo u akutnom periodu pankreatitisa.

Pomoć! Luk je sastavljen od mnogo esencijalnih ulja i grubih vlakana, kao i kiselina koje aktiviraju cijeli probavni sistem. To može dovesti do pogoršanja bolesti.

Akutni pankreatitis

Period pogoršanja bolesti zahtijeva da pacijent završi post kako bi smanjio lučenje pankreasa i smanjio upalne procese u tijelu.

Obnavljanje prehrane započinje s hranom koja se brzo probavlja i lako probavlja, a da nije izložena stresu gušterače.

Pošto luk ima uzbudljivo dejstvo na ceo probavni sistem, pitanje da li jesti luk ili ne, ne vrijedi. Za akutni tok bolesti zabranjen je u ishrani, i svježom i nakon kuvanja toplinom. Najčešće se nakon njegove upotrebe pojave dispeptične manifestacije - mučnina, bol, proliv, što pogoršava pacijentovo stanje.

Luk sadrži sljedeće komponente:

  • enzimska sinteza esencijalnog ulja
  • gruba vlakna koja stimuliraju aktivnu pokretljivost crijeva, što dovodi do nadimanja i kolika,
  • razne kiseline koje izazivaju želudačno i pankreasno lučenje.

Važno! Toplinski tretman smanjuje sadržaj tih tvari, ali njihova količina i dalje ostaje velika za žlijezde oslabljene upalom, pa je zabranjeno jesti luk u vrijeme pogoršanja.

Hronična upotreba

Pankreatitis u stanju remisije donekle proširuje pacijentove prehrambene sposobnosti. U ovoj se fazi dozvoljava postepeno pokušavanje uvođenja proizvoda s uvjetno zabranjene liste, koja uključuje i luk. Ovaj proizvod treba podvrgnuti obaveznoj toplinskoj obradi, jer je svježi luk zabranjen čak i u periodima remisije pankreatitisa.

Ako doktor ne otkrije zabrane, je li moguće kuhati luk s pankreatitisom? Da, počinju ga dodavati u malim količinama raznim jelima kao dodatak i pažljivo prate pacijentovo stanje. Na prvi znak pogoršanja morate otkazati novi proizvod:

  1. Kuhani luk ima vrlo meku teksturu i nježan ukus bez pretjerane oštrine i gorčine, ali istovremeno gubi minimum korisnih svojstava. Nakon takve obrade proizvod ne nadražuje sluznicu prehrambenog sistema. Koristi se u malim količinama.
  2. Pečeni luk u procesu kuhanja gubi esencijalna ulja, ali zadržava sva ostala korisna svojstva. Ovaj proizvod ima blagotvoran učinak na glukozu u krvi, a prisustvo sumpora pomaže u proizvodnji inzulina i normalizaciji sinteze enzima u gušterači.

Ako lekar ne zabrani pacijentu upotrebu proizvoda u hrani, može se konzumirati u maloj količini tek nakon termičke obrade. Obično se koristi u kombinaciji s drugim povrćem koje jelo nadopunjuje s raznim korisnim tvarima.

Važno! Luk je vrlo koristan proizvod, ali njegova upotreba za pacijente s pankreatitisom je strogo ograničena.

Sastavni sastojci proizvoda imaju uzbudljiv učinak na gušteraču, što može uzrokovati pogoršanje bolesti. Stoga se u akutnoj fazi bolesti ne koristi, uz produženu remisiju možete malo dodati u prehranu. Dnevna doza pacijenta nije veća od polovine prosječne žarulje.

Pogledajte video: 3 Postavke Za Bolji FOTO & VIDEO! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar