Lopov protiv dijabetesa 1 ili pokus

Ukupno u svijetu trenutno postoji više od 400 miliona pacijenata s dijabetesom. U našoj zemlji živi preko 4 miliona ljudi. I tokom 20 godina WHO projicira ove brojeve da udvostruče. Međutim, dijabetes nije rečenica. Važno je nadzirati šećer u krvi i prehranu. Ovo je opisao dr. Aleksandar Ivanov u svom novom članku za BUSINESS Online.

„Danas je dijabetes na dnevnom redu. Poznato je da je glavni način liječenja ove bolesti stroga dijeta s ograničenjem hrane s visokim glikemijskim indeksom. ”Foto: pixabay.com

MOJE LIČNO ISKUSTVO

Nastavljam niz članaka o prevenciji takozvanih društveno značajnih bolesti. U prethodnim člancima dotakli smo se sistema prevencije i liječenja kardiovaskularnih bolesti dr. Ornisa i razdvojili smo „ploču protiv raka“ doktora Davida Servana-Schreibera. Danas je na dnevnom redu dijabetes. Poznato je da je glavni način liječenja ove bolesti stroga dijeta s ograničenjem hrane s visokim glikemijskim indeksom.

Morao sam se suočiti sa ovom bolešću prilično rano - u dobi od 6 godina sestra mi je bila bolesna Catherine. Postavljali su joj užasnu dijagnozu, stavili su strogu dijetu bez slatkiša i propisali su joj stalne injekcije inzulina. Iz prve ruke znam kako je to kao dijete ne jesti slatkiše, ograničiti se na hranu. Mislim da je taj događaj itekako utjecao na moj izbor zanimanja, u stvari još tada sam znao da ću biti ljekar. Kao dijete čitao sam sa velikim zanimanjem časopise o zdravlju moje majke i upute za dijabetes, koje su nam ih dali u klinici. Stoga mi je tema dijabetesa prilično bliska i danas bih to želio malo otkriti.

STATISTIKA MALOG SADA

Statistički podaci o učestalosti ove bolesti depresivni su i kod nas i u svijetu, zbog čega je dijabetes društveno značajna bolest. Jedna je od tri bolesti zbog invaliditeta i smrtnosti u svijetu nakon kardiovaskularnih bolesti i onkologije. Ukupno na planeti postoji više od 400 miliona pacijenata s dijabetesom. U našoj zemlji živi preko 4 miliona ljudi. Prema statističkim podacima, svaka druga osoba nije svjesna prisutnosti opasne bolesti. Štaviše, prema predviđanjima SZO (Svjetske zdravstvene organizacije), ove strašne brojke mogu se udvostručiti u narednih 20 godina.

„Statistički podaci o učestalosti ove bolesti depresivni su i kod nas i u svetu, zbog čega je dijabetes društveno značajna bolest.“ Foto: „BUSINESS Online“

Dvije vrste dijabetesa šećera

Dijabetes melitus je hronična endokrinološka bolest kod koje gušterača prestaje proizvoditi hormon inzulin, što rezultira povećanjem šećera u krvi. Postoje dve vrste dijabetesa. Prva vrsta dijabetesa češća je kod djece i mladih i karakterizira ga nedostatak proizvodnje inzulina pankreasa. Kao rezultat toga, potrebno je uvesti ovaj hormon injekcijom tokom života pacijenta. U novije vrijeme ta vrsta dijabetesa je umirala jer nije bilo sintetičkog oblika inzulina. Sintetički inzulin trenutno spašava milione života širom svijeta.

Kod druge vrste dijabetes melitusa sposobnost gušterače da proizvodi inzulin ne gubi se, već je smanjena. Ova bolest je karakteristična za sredovječne i starije osobe. U korekciji dijabetesa tipa 2 mogu se koristiti tableti na tabletama, odnosno ubrizgavanje inzulina se ne provodi.

"FINGER BOG" - gušterača

Naše tijelo ima divan organ - gušteraču. Težina mu je samo 70–80 g, a dužina 14–22 centimetara. Prvi anatomski opisi gušterače nalaze se u Talmudu, gdje je nazvan "božjim prstom". Zaista, važnost gušterače teško je precijeniti, jer ova žlijezda je mješovitog sekreta, stvara probavne enzime koji sudjeluju u probavi proteina, masti i ugljikohidrata, a osim toga izlučuje važne hormone - inzulin i glukagon, koji kontroliraju metabolizam ugljikohidrata. Inzulin snižava glukozu u krvi, a glukagon, naprotiv, povećava ga.

Proizvodnja hormona provode se u posebnim ćelijama gušterače - beta ćelija otočića Langerhansa.

Anatomski, pankreas se nalazi iza stomaka, a ne ispod njega, čvrsto u susjedstvu dvanaestopalačnog creva, pa je ispravnije nazvati ga žlezda "pankreasa".

„Važnu ulogu u prevenciji dijabetesa igra životni stil osobe“ Foto: „BUSINESS Online“

FAKTORI RIZIKA I PREPORUKE

Sve je važno u razvoju dijabetesa: nasljednost, način života, prehrana, loše navike, fizička neaktivnost (nedostatak kretanja), zarazne bolesti, stresne situacije, loša ekologija.

Ako među vašim krvnim srodnicima ima bolesnika sa šećernom bolešću, tada ste u zoni povećanog rizika jer postoji genetska predispozicija za ovu bolest.

Važnu ulogu u prevenciji dijabetesa igra životni stil osobe. Uravnotežena prehrana, dovoljna fizička aktivnost, odsustvo loših navika i sposobnost upravljanja stresom pouzdana su zaštita od dijabetesa.

U pogledu prehrane, trebali biste izbjegavati višak brzih ugljikohidrata - šećera, slatkiša, konditorskih proizvoda, rafiniranih proizvoda (žitarice, instant žitarice, bijeli riža) - sve su to proizvodi s visokim glikemijskim indeksom.

Zlouporaba alkohola može oštetiti gušteraču i dovesti do pankreatitisa (upale gušterače) i dijabetesa.

Pušenje takođe ima negativan efekat i može biti faktor rizika za dijabetes.

GLIKCIJSKI INDEKS - ŠTA JE TO

Glikemijski indeks je sposobnost proizvoda da povećava glukozu u krvi. Što je indeks viši, to je veća mogućnost, pa je za nas „štetniji“ proizvod. Indeks ima skali od 0 do 100. Maksimalna vrijednost za čisti šećer je 100 jedinica. Na Internetu možete pronaći tablice s indeksom proizvoda koji se mogu koristiti za sastavljanje prehrane. Treba izbjegavati hranu visokog glikemijskog indeksa i preferirati hranu sa niskim indeksom. Na primjer, sve povrće ima nizak glikemijski indeks. Ali mnogo je voća i bobica, naprotiv, previsoko - banane, grožđe.

ŠTA JE ŠEĆERNA DIJABETA OPASNA

Poremećen metabolizam ugljikohidrata obiluje ogromnim komplikacijama koje dovode do smrti ili invaliditeta: hipoglikemijska ili hiperglikemijska koma, zatajenje bubrega, kardiovaskularni zastoj, smanjen ili potpun gubitak vida, polineuropatija, gangrena i sepsa. Komplikacije se mogu pojaviti na pozadini kršenja prehrane ili nedostatka korekcije lijekova. Pravodobna identifikacija i liječenje dijabetesa pomoći će u izbjegavanju komplikacija i smanjenju kvalitete života.

„Norma glukoze u krvi je 3,5–5,5 mmol / litra za odraslu osobu“ Foto: pixabay.com

KAKO IDENTIFIKATI DIJABETE

Preporučuje se podvrgavanje godišnjem ljekarskom pregledu o čemu sam već pisao ranije u svojim člancima. Najjednostavnija metoda probira je određivanje glukoze u krvi. Da biste to učinili, morate uzeti test krvi na tešče. Norma glukoze u krvi je 3,5–5,5 mmol / l za odraslu osobu. Sa povećanom stopom preporučuje se ponavljanje analize. Bilo koji ljekar može dati uput na analizu, najčešće lokalni terapeut ili endokrinolog. U nekim slučajevima se preporučuje darivanje krvi za glikovani hemoglobin. Ovaj pokazatelj pokazuje šećer u krvi u posljednja dva do tri mjeseca. Najčešće se ova analiza propisuje onima koji već imaju dijabetes ili su u riziku (visoka glukoza u krvi).

DIJABETI HRANA

Prehrana za dijabetes je dijetetičar zajedno s endokrinologom.

Prehrana dijabetesa zasniva se na raznovrsnom povrću, bilju, nezaslađenom voću i bobicama, mahunarkama, integralnim žitaricama, mršavim mesom (puretina, zec, teletina, konjsko meso), ribama (brancin, dorado, losos, pastrmka, pollock, skuša), nemasnom kiselom mlijeku proizvodi bez šećera, biljno ulje (maslinovo, laneno, suncokretovo).

Hrana se preporučuje frakcijska, u malim porcijama, kako ne bi prejesti. Prehrana se može poboljšati biološki aktivnim aditivima: B vitaminima, vitaminom D, omega-3, hromom i selenom, kao i s prebioticima (biljna vlakna) za poboljšanje rada crijeva. Unos dodataka prehrani najbolje je razgovarati s endokrinologom.

Hrana koja sadrži šećer, slatkiši, nešto slatkog voća (banane, grožđe), masno meso i rafinirana hrana s visokim glikemijskim indeksom isključeni su iz prehrane. Treba izbjegavati slatke sode i brzu hranu, jer postoji puno brzih ugljikohidrata. Takođe je potrebno izbjegavati konzumiranje alkohola i pušenje.

DIJABETI FIZIČKOG UREĐAJA

Intenzivno vježbanje kod dijabetesa je kontraindicirano. Optimalno je raditi jogu, pilates, vježbe disanja su također prikladne - disanje na primjer Strelnikova. Plivanje, nordijsko hodanje, vožnja biciklom dobro su opterećenje za mišiće i disanje. Trebate redovito vježbati i nadzirati glukozu u krvi pomoću prijenosnog mjerača glukoze u krvi.

„Intenzivno vježbanje dijabetesa je kontraindicirano. Optimalno je raditi jogu, pilates, vježbanje disanja, na primjer, disanje duž Strelnikove. “Foto:„ BUSINESS Online “

ŠTA OSTEOPAT POMOĆE SA DIJABETIMA

Dijabetes melitus je hronična endokrina bolest, čija je liječenje stroga dijeta i primjena hormona inzulina, kao i uzimanje lijekova za snižavanje šećera (na primjer, metformin).

Liječnik primarne skrbi za dijabetes je endokrinolog. Pomoć liječnika za osteopatiju s dijabetesom može biti palijativna - on ne može izliječiti dijabetes, ali moguće je poboljšati stanje tijela i poboljšati kvalitetu života. Gušterača se inervira simpatičkim živcima iz celijakije, jetre, mezenteričnih pleksusa, a iz vagusnog živca provodi se parasimpatička inervacija. Sukladno tome, kršenje inervacije i protoka krvi gušterače zbog stezanja mišića, kile ili izbočenja u kralježnici može utjecati na funkcionalno stanje gušterače. Osteopat će ukloniti kompresiju tkiva, obnoviti inervaciju i opskrbu krvlju gušterače, olakšavajući tako pacijentovo stanje i tijek bolesti.

SAŽETAK:

1. Dijabetes melitus je hronična endokrinološka bolest povezana sa kršenjem proizvodnje hormona inzulina od strane gušterače, što dovodi do kršenja metabolizma ugljikohidrata. Dijabetes melitus opasan je zbog svojih komplikacija - zatajenje srca i bubrega, polineuropatija, gangrena, sljepoća i smrt.

2. Dijabetes nije rečenica. Dijabetes melitus se može i treba kontrolirati. S ovom bolešću možete živjeti sretno ikad poslije. Važno je nadzirati šećer u krvi i prehranu. Za to postoje posebni uređaji koji mjere šećer u krvi - glukometri. Za korekciju šećera u krvi kod dijabetičara koristi se sintetički hormon inzulin koji se daje pomoću olovke za šprice ili posebne pumpe.

3. Važno je da se svake godine podvrgnete ljekarskom pregledu i znate svoj šećer u krvi. Uz povećane vrijednosti glukoze u krvi - više od 5,5 mmol / litra - potrebno je konsultovati endokrinologa. Posebno onima koji su u riziku - imaju krvne srodnike dijabetičare, s prekomjernom težinom, pušenjem i zloupotrebom alkohola.

4. Kada se identificira i dijagnosticira dijabetes melitus, osoba ulazi u ambulantu i redovito je pod nadzorom endokrinologa. Propisana je posebna dijeta i korekcija lijekova. Adekvatni tretman dijabetesa pomoći će da se izbjegnu komplikacije i invalidnost.

5. Kod dijabetesa je važno pridržavati se umjerenih fizičkih aktivnosti, baviti se jogom, pilatesom, Strelnikovim disanjem, plivanjem u bazenu ili nordijskim hodanjem.

ŠKOLA ZDRAVLJA DOKTORA IVANOVA

Poštovani čitaoče, podsjećam vas da u kolovozu u sklopu Zdravstvene škole održavamo časove fizičkog vaspitanja na otvorenom u parku Crno jezero. Petkom u 8:00 vodim vlastiti master klasu na zdravom leđima, gde dajem jednostavne, ali vrlo efikasne vežbe za prevenciju bolesti mišićno-koštanog sistema koje se mogu izvoditi kod kuće i na poslu. Nedeljom u 9:00 sati nastavljamo časove respiratorne gimnastike Strelnikova. Svi časovi su besplatni. Postoji i emisija uživo putem mog Instagram računa, svako može daljinski sudjelovati na majstorskom tečaju. Zapisnik se čuva u toku dana. Pratite najavu naše nastave na web mjestu BUSINESS Online portala ili na mojoj ličnoj web stranici.

Ivanov Aleksandar Aleksandrovič - kandidat medicinskih nauka, osteopatski ljekar, neurolog, naturopat, član Ruskog osteopatskog udruženja, popularizator zdravog načina života i svjesnog pristupa zdravlju.

32 komentara

Iness33 22. april 2017., 21:13

Nemam šećera, ali pokušavam ne razmišljati o bolesti, razmišljajte više danas o tome koliko sam sretna što su moja rodbina
Želim vam snagu i ne gubite srce, imate za koga da živite

OlgaBerg 22. april 2017., 21:23

Hvala vam, nikad nisam mislio da će to utjecati na mene. Međutim, kao i svi. i zadržite se.)

Irrina 22. april 2017., 21:32

Npsmsala u PM

Likiya 22. april 2017. 21:18 2

Prije uredbe, radila je u ordinaciji za endokrinologiju. Reći ću jednu stvar da se šećer održi u normalu. Insulin + dijeta! Oni žive s tim, ovo nije rečenica. Zdravlje vama!

Len_ok 22. april 2017., 21:23

+++ moja baka je povećala šećer i imaće 88 godina ove godine. Autorice, ovo definitivno nije recenica. Glavna stvar je dijeta + način života + vaš stav!

OlgaBerg 22. april 2017., 21:26

da, u pravu ste, hvala na podršci)

Katrusya 22. aprila 2017, 21:20

Moj prijatelj je s njom već dugi niz godina, to ne smatra bolešću, vrlo je vesela i mislim da je to tačno. Prvi put sam bila šokirana kad sam, nakon treninga u teretani, rekla: čekaj malo, odmah. Izvadila je glukometar, odmjerila ga za sebe, probila ga i otišla kao da je to na neviđen način.

OlgaBerg 22. april 2017., 21:29

ni za mene, verovatno nećete reći da sam bolestan) Uvek trčim negde) to je moralno teško prihvatiti

Katrusya 22. travnja 2017., 21:34

Pokušava da olakša.

Yana_Kirilova 22. travanj 2017, 21:22

moja sestra ima dijabetes tipa 1 od 6 godina, ne znam koliko puta dnevno, sada ima 20 godina, normalna društvena devojka, pa nema rečenice)

OlgaBerg 22. april 2017., 21:29

vrlo je jaka) tako bi trebalo i biti)

Gusakova 22. april 2017., 21:47

Mama je jesen pronašla dijabetes. Ne na inzulinu, već uzimanju tableta. Na strogoj dijeti šećer se vratio u normalu. Bilo je teško obnoviti. Sad sam smršala, dobila sam mlađe, hrana je dobra i sve je u redu. Nije rečenica!)

sulya 22. travanj 2017, 21:52

Tse ne virok ale nirki za par rock_v dajte sebi plemenitost. Mogu, znam, unositi novac novcem, u 35. godini morao sam robirati transplantaciju nirke, ljubazno odgodjenu financijski. Na rachunok insulínív trnba pidbirati, ljepši od kordonske virobnitzve. Postat ću zaražen od policajca sve bez ikakvog vida, a ako nemaš puno novca, to je skupo. Izađi i pazi sebe.

Tusya 22. aprila 2017, 21:56

Pazite na svoj vid, šećer počinje da pada. I pregledajte bubrege.Glavna dijeta i normalan način života. Moja drugarica je imala šećer od 15 godina. Nije vodila računa o sebi dok je radila u kafani. Prošle godine umrla je u 26 godini.

tanyasha_85 22. travnja 2017., 22:06

glavna stvar je ne biti nervozni i voditi zdrav stil života, sada postoji veliki izbor proizvoda za dijabetičare, postoje posebni vitamini .Podržite šećer normalnim i sve će biti u redu!

Lynxx 22. aprila 2017. 22:08

Moj nećak je izbodeo. Odrastao je, vjenčao se i preselili su se u Njemačku. Eto. Uklonili su ga iz inzulina i skinuli invalidnost!

Briar 23. travnja 2017. 08:36

Pa kako, ako već na inzulinu za ubrizgavanje, onda zauvijek. Gušterača prestaje proizvoditi inzulin kako bi razgradila šećer.

AlenaV 22. aprila 2017. 22:35

prošle godine imali smo dva slatka u našoj porodici - oba nećaka, jedan s moje strane, drugi od mog muža. Dečki od 20 i 26 godina - naravno, prvo šok, jer dogodilo se gotovo istovremeno. Teško se takvim mladima naviknuti na činjenicu da je mnogo toga nemoguće i jednostavno smrtonosno. ali onda kad počnete kopati i shvaćate - ovo je potpuno drugačiji način života i to trebate prihvatiti i živjeti dalje, to naravno zahtijeva navikavanje i puno rada na sebi, ali ovdje se naši momci malo prilagođavaju - nije sve tako glatko i jednostavno - ali ako hoćete lakše je od toga, onda postoje mnogi poznati ljudi sa dijabetesom - Stalonne je takođe dijabetičar i nije tako simpatično, Mihail Bojarski i, po mom mišljenju, Porošenko - jer oni kažu da ako ne možete promeniti situaciju, promeniti stav prema njoj

MarinaSand 22. travanj 2017, 22:49

Samo nemojte piti sintetičke zaslađivače! I nemojte kupovati slatkiše na fruktozi i toj čokoladi koja je "bez šećera".
Želim slatko, skuvajte ga sami i Steviju koristite kao zaslađivač. Nalazi se u tabletama, prahu i poput trave. Stevia je prirodni slatki, a nije hemija. Dodajte pecivu, čaju, žitaricama uopšte tamo gde kasnije volite.

Nata11111 23. april 2017. 00:02

MarinaSand 23. travnja 2017. 00:23

Sintetički zaslađivači snažno djeluju na jetru, uništavajući je. Ovo je zimia. Iste tablete. Kao i fruktoza, oni ne daju skokove inzulina u krvi, već se talože u masti. I.e. debljaćeš se

Nata11111 23. april 2017. 06:57

ni življenje s dijabetesom nije loše.To samo morate temeljno promijeniti svoje navike i odnos prema sebi.Osim redovitim šećerom, kontrolirajte glikozilirani hemoglobin. I kao oftalmolog ću reći: 1 put u 3 mjeseca idite k oftalmologu na pregled mrežnice.

Irina3105 22. travnja 2017., 23:54

Dijabetes mog muža tip 1 nije ovisan o inzulinu, na početku bolesti šećer je bio 27 i 25 godina, oni su se dugo rušili, ali uporno, sada često mjerimo šećer glukometrom i stalno pijemo tablete i dijetu, a život je divan)))) Jednom mi je jedan doktor rekao ( Imala sam zdravstvenih problema) ako uđete u bolest glave i uma, ona će vas pojesti. Sve će biti u redu, samo pozitivno)))))))))))))))

Razlike između dijabetesa tipa 1 i tipa 2

Zbunjenost, nesvjestica mogu biti i znakovi približavanja dijabetičkoj komi. U takvim je slučajevima potrebna hitna hospitalizacija.

Primjetno je da težina odlazi dovoljno brzo, ali istovremeno i sami pacijenti često doživljavaju neodoljiv osjećaj gladi. Mogu se javiti i simptomi slični kliničkoj slici gripa. Za drugu vrstu patologije karakteristično je prisustvo gojaznosti. To, u stvari, lekari kažu da su i sami pacijenti dovedeni u to stanje.

Dijetalna terapija

Moderni supermarketi imaju čitave odjele koji sadrže proizvode isključivo za dijabetičare. Dakle, moguće je raznolikost jelovnika bez narušavanja zdravlja.

Biljni pripravci se mogu upotrebljavati i za pomoć u normalizaciji šećera u krvi, ali samo nakon savjetovanja s liječnikom kako ne bi izazvali komplikacije zbog uzimanja lijekova s ​​istim svojstvima.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je bolest kod koje glukoza ne može prodrijeti u ćelije, a ostaje neupotrebljiva balast u krvi, a stanice gladuju. To se događa zbog nedostatka inzulina u tijelu, kada gušterača iz različitih razloga zaustavlja svoju proizvodnju. Razlikuju se samo dva oblika dijabetesa.

Dijabetes tipa 1 je bolest kod koje se inzulin uopće ne proizvodi ili se proizvodi u malim količinama, i on se mora voziti posebnom špricom nekoliko puta dnevno, pri svakom obroku. Bez toga, dijabetička koma može nastupiti vrlo brzo.

Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se izlučuje u tijelu, ali stanice nisu dovoljno osjetljive na njega. Ako vodite pravi način života i jedete pravilno, onda s ovom vrstom bolesti možete bez liječenja i komplikacije se mogu izbjeći. Opisani su slučajevi kada je dijabetes tipa 2 reagirao na liječenje. Ponekad su njegovi simptomi toliko blagi da čovjek može proživjeti godine, a da nije svjestan svoje bolesti.

Uzroci dijabetesa tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1 gušterača zaustavlja ili značajno smanjuje proizvodnju inzulina. Predispozicija za ovu vrstu dijabetesa prenosi se genetski. Da bi se predispozicija pretvorila u bolest potreban joj je nekakav podsticaj, što može biti utjecaj virusa ili bakterija, kao i hirurška intervencija.

Ali predispozicija ne garantuje da će se čovjek nužno razboljeti. Ako stalno vodite ispravan i zdrav način života, jedete pravilno, živite i dajete dovoljno vremena fizičkom vaspitanju, tada možete spriječiti pojavu faktora koji provociraju bolest.

Najčešće se prva vrsta dijabetesa manifestira već u djetinjstvu ili adolescenciji. Nešto manje od 30 godina. Brojna medicinska istraživanja pokazala su da je vjerojatnost dobivanja predispozicije za dijabetes 5% ako se prenosi putem majke, a u slučaju dijabetesa koji prenosi otac - 10%. Ako se dijabetes prenosi u oba smjera, dijete će imati predispoziciju za bolest u 70% slučajeva.

Uzroci dijabetesa tipa 2

Postoje značajne razlike između dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Kod dijabetesa drugog tipa inzulin se proizvodi u tijelu, ali glukoza nikako ne ulazi u stanice zbog smanjenja osjetljivosti ćelija na nju. Hormon adiponektin, koji se proizvodi u masnom sloju, smanjuje osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin.

Ispada da je zbunjujuća situacija kada postoji glukoza, ima i inzulina, ali ćelije gladuju. U ovom slučaju višak inzulina u tijelu dovodi do još veće pretilosti, a višak glukoze u krvi izaziva uništavanje krvnih sudova. Ispada da se osoba i dalje deblja, glukoza se još gore apsorbuje, krvni sudovi se uništavaju, što izaziva ozbiljne komplikacije, poput nezaliječenih rana i sljepoće.

Glavni uzrok ove vrste dijabetesa je gojaznost.. Većina ljudi jede nepravilno i neuravnoteženo, zbog čega dobijaju na težini, u stvari sami "kopaju grob žlicom". Sjedilački način života također pridonosi pretilosti i gotovo svi uredski radnici sjede po cijeli dan i voze se kući. Drugi uzrok dijabetesa tipa 2 je stres.

Nepravilna prehrana i stanje hroničnog umora doveli su do toga da dijabetes danas postaje životna bolest. Samo 17% dijabetičara dijagnosticirano je dijabetesom tipa 1. Preostalih 83% pacijenata dovelo se u ovo stanje. Ali uz pravovremenu dijagnozu i pravilno liječenje, imaju šanse da pobijede svoju bolest. Dijabetes nije rečenica, to je prilika da se promijeni stil života.

Znakovi dijabetesa

Simptomatologija dijabetesa je visoko ovisna o vrsti bolesti. U oba slučaja lako je otkriti bolest pomoću testa krvi na glukozu ili slične analize urina. Ali postoje i drugi indirektni znakovi koji nagovještavaju da je vrijeme za razmišljanje o svom zdravlju i posjetite endokrinologa.

Najčešći znak dijabetesa, posebno kod djece, je učestalo mokrenje. Tijelo tako pokušava izbaciti višak glukoze iz krvi. Istovremeno gubi velike količine tekućine pa se primjećuju suva koža i pojačana žeđ. Često postoje smetnje vida, grčevi u mišićima tela, svrbež kože i svrab sluznice, može se pojaviti i razdražljivost. Ako ne obratite pažnju na ove simptome i ne započnete liječenje, s vremenom će se pojaviti dehidracija, počet će bol u trbuhu i povraćanje.

Karakteristična karakteristika dijabetesa tipa 1 je gubitak težine i stalni osjećaj gladi. Kod dijabetesa tipa 2 često se opažaju simptomi nalik gripu. Budući da je glavni uzrok i posljedica dijabetesa tipa 2 prekomjerna težina, pretili ljudi moraju sistematski kontrolirati količinu šećera u krvi.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 obično se naziva inzulinski ovisan. Kod ove vrste dijabetesa uništavaju se stanice koje proizvode inzulin, a oslobađanje ovog hormona je znatno smanjeno. Metode za obnovu ovih ćelija još ne postoje, pa je nemoguće izliječiti ovu bolest.

Ali postoji način da se osigura normalan život bez simptoma bolesti. Za to je potrebno sistemski ubrizgati sebi inzulin u obliku injekcija. Da biste to učinili, čak ni ne morate biti u mogućnosti da radite injekcije - postoje posebne olovke za špriceve koje vam omogućavaju da injekciju napravite brzo i bezbolno. Injekcija se radi u trbuhu, tako da niko neće primijetiti tragove ubrizgavanja.

Mnogima se čini da je izračunati potrebnu dozu inzulina ovisno o prehrani prilično teško. Ali samo se čini kako s vremenom osoba nauči automatski izračunavati šta se može jesti i kada napraviti injekciju. To vam omogućuje da živite puni život bez patnje od bolesti.

Postoji još jedan izum koji dijabetičarima olakšava život. Ovo je inzulinska pumpa - minijaturni uređaj koji neovisno mjeri razinu šećera u krvi, izračunava željenu dozu inzulina i ubrizgava ga. Igla takvog uređaja stalno se nalazi u tijelu, pa čovjek može samo živjeti i zaboraviti na dijabetes, aparat će učiniti sve za njega.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 obično se naziva neinzulinski ovisnim. Kod takvog dijabetesa izlučivanje inzulina obično nije poremećeno ili slabo narušeno, stoga, jednostavna korekcija životnog stiha može riješiti problem, čak i bez upotrebe lijekova. Budući da sloj masti ometa pravilnu apsorpciju glukoze, prvo što biste trebali izliječiti dijabetes tipa 2 je da se riješite ove prtljage. Zabilježeni su mnogi slučajevi kada je gubitak kilograma omogućio da se zauvijek riješe dijabetesa.

Šta treba učiniti da bi se smanjila težina i normalizirao šećer u krvi? Snažna fizička aktivnost ono je što pomaže ne samo da se odvojite sa viškom masnoća, već i odmah smanjite količinu glukoze u krvi. Istovremeno, uopće nije potrebno voziti se na znoju u teretani, svakodnevne šetnje, rad na ličnom planu ili aktivni rad oko kuće bit će sasvim dovoljni.

Još jedan važan korak u izliječenju dijabetesa tipa 2 je prelazak na pravilnu prehranu. Šta je pravilna ishrana za dijabetičare? Točno ista stvar kao i za svaku osobu - odbacivanje slatkiša, alkohola, dimljenog mesa, začinjenog i slanog. Uz to je neophodno oštro ograničiti konzumiranje brašna, krompira, repe, mrkve, banane, dinje, datulja i meda.

Vrlo je važno održavati ravnotežu osnovnih hranjivih sastojaka u hrani i osigurati da njezin sadržaj kalorija zadovoljava potrebe pacijenta. Hranu je potrebno uzimati 5-6 puta dnevno, najbolje u isto vrijeme. Vrijedno je dati prednost kruhu od integralnog brašna, kuhanom mesu i ribi s niskim udjelom masnoće, juhama na slabom juhu.

Postoji i određeni broj tableta koje se mogu koristiti u liječenju ove vrste dijabetesa. Sve tablete su podijeljene u tri grupe:

  • tablete koje smanjuju apsorpciju glukoze iz creva,
  • pilule koje pomažu glukozi da uđe u ćelije bez izlaganja insulinu,
  • tablete koje povećavaju koncentraciju inzulina.

Prevencija razvoja dijabetesa (Video)

Većinu bolesti je lakše spriječiti nego izliječiti. To se odnosi i na dijabetes. Ako se nalazite u takozvanoj "rizičnoj skupini", tada je vrijedno poduzeti nekoliko koraka kako biste se zaštitili od bolesti.

Veoma je važno stalno mjeriti i kontrolirati šećer u krvi i svoju težinu.. Da biste to učinili, možete kupiti poseban uređaj - glukometar i sustavno mjeriti nivo glukoze u krvi ujutro na prazan stomak. Tako možete primijetiti prijeteći trend u vremenu. A za kontrolu težine pomoći će sustavno vaganje, upareni s pravilnom prehranom i odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Ako do sada niste primijetili zdravstvene probleme, onda su vam preporučene sve preporuke zdrave prehrane, glavno je isključiti prejedanje. Zdrava prehrana je uravnotežena i umjerena prehrana bez očiglednih viškova u bilo kojem smjeru. Ako ste već primijetili skokove u nivou šećera u krvi, onda morate izračunati koji su ih proizvodi provocirali, te ih isključiti iz izbornika. Važno je i posjetiti endokrinologa i saznati njegove preporuke.

I ne smijemo zaboraviti da je stres jedan od glavnih uzroka dijabetesa. Ako ste sustavno nervozni, osjećate se potišteno i potišteno, radije se riješite ovog tereta. Zapamtite, depresivno raspoloženje i razdražljivost mogu biti i uzroci i posljedica dijabetesa. Uz takve simptome, važno je pratiti šećer u krvi i tražiti metode sedacije, i lijekove i bilo koje druge. Upamtite da je u većini slučajeva dijabetes životna bolest, a ne rečenica. Svaki pacijent je gospodar svoga tijela i može ga oboje liječiti u bolničkom krevetu i liječiti.

Šta je dijabetes i kako se razlikuje

Dijabetes melitus je niz endokrinih bolesti uzrokovanih nepravilnim metabolizmom glukoze i relativnim ili apsolutnim nedostatkom inzulina, hormona koji proizvodi gušterača. Uz nedostatak inzulina, šećer u krvi naglo raste. Bolest karakteriziraju poremećaji metabolizma: masna, ugljikohidratna, vodeno-solna, proteinska i mineralna ravnoteža.

Postoje dvije vrste ove bolesti: dijabetes tipa 1 koji ovisi o insulinu i dijabetes tipa 2, za koji nije potrebno svakodnevno ubrizgavanje hormona.

Dijabetes tipa 2 pogađa ljude nakon 40 godina, rijetki su slučajevi bolesti u pretile djece. Sa bolešću tipa 2 nema nedostatka inzulina, ova vrsta bolesti se liječi lijekovima. Pacijentima se obično propisuju lijekovi usmjereni na smanjenje razine glukoze u krvi. Strogom dijetom i redovnim vježbanjem bolest se može kontrolirati.

Šećerna bolest tipa 1 najčešće pogađa djecu i mlade. Nije ni čudo što se ova vrsta naziva "mladenačka" ili "maloljetnička". Međutim, u posljednje vrijeme bolest „stari“, a slučajevi bolesti postali su uobičajeni kod ljudi srednje i starosne dobi. Ova autoimuna bolest, nažalost, ne može se suzbiti. Razlog za to je uništavanje beta stanica pankreasa imunološkim sistemom koji je odgovoran za proizvodnju inzulina. Pacijentima su propisane obavezne dnevne injekcije ovog hormona.

Dijabetes tipa 1 kod djece

Uporedo sa odraslim osobama dijabetes tipa 1 uobičajen je kod djece. To se najčešće događa zbog genetske predispozicije, međutim postoji niz faktora koji podrazumijevaju razvoj bolesti: nedostatak sna, stres, nedostatak prehrambene kulture u djeteta. Sve to može izazvati dijabetes tipa 1.U dojenačkoj dobi uzrok bolesti ponekad je umjetna prehrana, nekvalitetna voda i nedovoljna količina vitamina D u djetetovom tijelu.

S razvojem bolesti može se pojaviti pelenski osip kod beba, kandidijaza se razvija kod djevojčica. Verovatnoća da se dijabetička koma povećava. Ako djetetu osjetite miris acetona, a njegovo disanje postaje isprekidano, hrapavo, odmah se obratite ljekaru.

Uzroci bolesti

Da biste shvatili što je dijabetes tipa 1, morate znati znakove i počinitelje ove opasne bolesti. Nažalost, glavni uzroci šećerne bolesti tipa 1 još uvijek nisu tačno poznati, ali oslabljeni imunitet smatra se glavnim. Pored toga, niz faktora može doprineti razvoju bolesti:

  • Genetska predispozicija - ako jedan od roditelja pati od ovog oblika bolesti, bolest se nasljeđuje, ali rizik da se razboli kod djeteta nije veći od 10%,
  • Poremećaji prehrane - pretilost i sjedeći način života doprinose razvoju dijabetesa ovisnog o inzulinu,
  • Virusne i zarazne bolesti - bolesti poput ospica, rubeole, retrovirusa nepovoljno djeluju na rad gušterače,
  • Kršenja nervnog sistema - nervoza, stres, nervni slom su takođe uzrok bolesti,
  • Okolišno okruženje - mnogi naučnici vjeruju da klima i okoliš utječu na razvoj dijabetesa. Na primjer, stanovnici skandinavskih zemalja prema statistikama su najviše osjetljivi na bolest tipa 1.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Znakovi dijabetesa vrlo su slični simptomima mnogih bolesti i svaka se osoba može manifestirati na različite načine. To zavisi od različitih faktora: starosti, stila života, tjelesne težine, emocionalnog okruženja osobe.

Uobičajeni simptomi šećerne bolesti tipa 1 uključuju jaku žeđ, nagli gubitak težine, učestalo i intenzivno mokrenje, svrbež, gubitak snage, miris acetona iz usta, mučninu i povraćanje.

U ranoj fazi šećerne bolesti tipa 1, znak bolesti može biti učestalo mokrenje i stalan osjećaj žeđi. To je zbog pojačane funkcije bubrega. Razina glukoze u krvi raste, a kako bi se izlučili, bubrezi uzimaju tekućinu iz stanica. Pojačana pospanost pojavljuje se na pozadini oslabljene funkcije mozga.

Ako bilo koji od ovih znakova pronađete kod sebe ili svog djeteta, odmah se obratite ljekaru. Uočenost, zbunjenost - sve je to vijećnik približavanja dijabetičkoj komi, a u tom je slučaju pacijentu hitno potrebna hospitalizacija.

Dijagnostika

Da bi se dijagnosticirala dijabetes, radi se krvna pretraga šećera, a studija se provodi ujutro na prazan stomak. Norma je pokazatelj razine glukoze ne viši od 5,8 mmol / L. Vrijednost iznad 7,0 mmol / L ukazuje na prisutnost dijabetesa tipa 1 kod osobe. Za tačnu dijagnozu testovi se moraju izvoditi nekoliko puta zaredom u različito doba dana.

Takođe se vrši test glukoze. Pacijent pije zaslađenu vodu, a nakon 2 sata donira krv iz vene na analizu. Indikacije veće od 11 mmol / l govore o tome da osoba ima dijabetes tipa 1.

Imajte na umu da je neodređena dijagnoza često uzrok ozbiljnih posljedica za tijelo. Utvrđivanje prisutnosti bolesti nije težak zadatak, ali često se bolest otkriva kod pacijenata na pozadini razvoja hroničnih bolesti.

Opšta terapija i tretman

Liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje složenu terapiju, koja uključuje: injekcije inzulina, lijekove koji snižavaju šećer u krvi, dijetu i prevenciju bolesti.

Odmah nakon dijagnoze potrebno je uzeti bolest pod kontrolu. Da biste to učinili, preporučuje se da započnete dnevnik u koji trebate bilježiti dnevni šećer u krvi i naučite kako izračunati dozu inzulina. S vremenom to postaje navika kod pacijenata.

Trenutno su posebno popularni prijenosni glukometri za kućno praćenje šećera u krvi. To su mali uređaji u koje se ubacuje test traka i na nju se nanosi kap krvi. Uz pomoć instaliranog biosenzora glukozida oksidaze, nakon nekoliko sekundi vidjet ćete indikatore šećera u krvi na ekranu uređaja. Zajedno s uređajem, komplet uključuje dodatnu opremu: test trake, olovku sa lancetom za uzimanje krvi, skup scarifiers. Za osobe sa dijabetesom tipa 1, komplet je opremljen olovkom za špricevanje za primenu inzulina.

Obratite posebnu pažnju na činjenicu da tvrtke s mjeračima glukoze proizvode originalne test trake i skarifikatore koji su kompatibilni samo sa određenim modelom ovog proizvođača. Ljekarne imaju širok spektar glukometra različitih proizvođača i pristupačne su. Neinvazivni uređaji također dobijaju na popularnosti, bez proboja prsta za uzorkovanje krvi određuju nivo glukoze pomoću elektronskih senzora. Svi mjerači glukoze u krvi su kompaktni, jednostavni za korištenje i uvijek ih možete držati pri ruci.

Injekcije insulina moraju se raditi 1 ili 2 puta (u teškim slučajevima) dnevno. Injekcija se obično radi ujutro i noću prije spavanja. To u početku može izgledati komplicirano. Međutim, sada postoje bezbolne injekcije zamjene inzulina. Kasnije, kad se naviknete, injekcije možete sigurno staviti i sami.

Za ubrizgavanje su, pored običnih inzulinskih šprica, dostupni uređaji kao što su: olovke za štrcaljke, njihovo korištenje za ubrizgavanje inzulina je mnogo zgodnije i brže, a inzulinske pumpe za potkožno davanje inzulina.

Unatoč dugogodišnjim pokušajima, danas je nemoguće potpuno izliječiti dijabetes melitus. Ipak, medicina ne miruje i danas postoji niz obećavajućih koncepata za liječenje dijabetesa matičnim ćelijama, razvijena je metoda transplantacije ćelija gušterače, a vjerojatno se neće biti teže oporaviti od ove bolesti nego od upale grla.

U međuvremenu, morate naučiti kako živjeti sa ovom bolešću (napraviti injekcije bez pomoći medicinskog osoblja, pratiti ispravnu prehranu, izmjeriti glukozu u krvi). Postepeno ćete se vratiti cjelovitom načinu života.

Komplikacije

Mnogi stručnjaci smatraju da dijabetes melitusna bolest nije tako strašna koliko i njene komplikacije i posljedice.

Nakon terapije inzulinom i uz pravilnu prehranu, može se javiti remisija bolesti kada je potreba za inzulinom smanjena. Liječnici ovo razdoblje nazivaju "medenim mjesecom", koji može trajati prilično dugo, mjesecima ili čak godinama. Međutim, destruktivni procesi u tijelu ne prestaju i prije ili kasnije može doći do dijabetičke kome ili ketoacidoze. U slučaju da osoba padne u ovo opasno stanje, potrebno je hitno dostaviti pacijenta u bolnicu. Znak ketoaciodoze je miris acetona iz usta ili urina.

Takođe, kod dijabetesa melitusa tipa 1, rizik od zatajenja bubrega uslijed povećanog opterećenja ovog organa je visok. Povišenje krvnog pritiska dovodi do oštećenja kardiovaskularnog sistema tijela što može dovesti do sljepoće, moždanog udara, pa čak i infarkta miokarda. Ako odbijete hospitalizaciju, smrtni ishod može se dogoditi u prilično kratkom vremenu.

Važno! Kada uzimate druge lijekove, obavezno se obratite svom ljekaru. Dovoljno veliki broj lijekova može izazvati komplikacije kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Dijeta: pravila o ishrani

Poštivanje pravilne prehrane osnova je brzog oporavka pacijenta. Kod dijabetes melitusa 1 toplo se ne preporučuje jesti sljedeću hranu:

  • pekarski proizvodi, pečenje, proizvodi od brašna 1. razreda,
  • krompira
  • kiseli kupus
  • čokolada, slatkiši, šećer,
  • masna i začinjena hrana
  • dimljeno meso
  • pržena hrana
  • grožđe, grožđice.

U svoju svakodnevnu prehranu morate uključiti niz namirnica koje pomažu u snižavanju šećera u krvi: svježe povrće, hljeb od mekinja u malim količinama, kuhano meso i nemasno masnoće, jaja, nemasni sir, suho voće i svježe voće s malo glukoze, heljda i druge kuhane žitarice u vodi ili obranom mlijeku.

Postoje posebne dijete koje detaljno opisuju dnevnu prehranu za obje vrste dijabetičara. Prilikom sastavljanja jelovnika pravilno izračunajte unos ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Zapamtite, hrana treba biti frakcijska, 5-6 puta dnevno. Potpuno isključenje ugljikohidrata iz dnevne prehrane nije dozvoljeno.

Moderni supermarketi imaju posebna odjela za dijabetičare, gdje možete kupiti dozvoljene proizvode radi raznolikosti vašeg jelovnika ili vašeg djeteta. Također je vrijedno koristiti recepte tradicionalne medicine, odabrati prave dekocije i čajeve za dijabetičare koji snižavaju razinu šećera u krvi.

Uz dijetu, pacijent treba uzimati multivitamine za dijabetičare tipa 1. Kompleks uključuje:

  • Vitamin E (tokoferol) - antioksidans koji pomaže obnavljanju funkcije bubrega,
  • Vitamin C (askorbinska kiselina) - jača krvne sudove, jača imunološki sistem,
  • Vitamin H (Biotin) - snižava šećer u krvi, podstiče energetske procese u organizmu,
  • Vitamin A (retinol) - antioksidans koji pospešuje rast ćelija, poboljšava vid,
  • B vitamini - jačaju nervni sistem tijela,
  • lipoična kiselina - normalizira metabolizam.

Važno je znati da neke biljke mogu sniziti šećer u krvi i stimulirati gušteraču. Razni biljni čajevi i fito-pristojbe koji se prodaju u ljekarnama pomoći će vam u borbi protiv dijabetesa. Ipak, prije upotrebe, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Prevencija

Budući da je dijabetes tipa 1 autoimuna bolest, gotovo ga je nemoguće spriječiti, posebno kod djece. Ipak, kako bi se spriječila dječja bolest, prije svega, ako je moguće, nahranite ga majčinim mlijekom, jer su oni „umjetnici“ oni koji su najviše izloženi riziku od dijabetesa tipa 1.

Da biste uspješno spriječili dijabetes, spriječite zarazne bolesti kod vašeg djeteta. Jačajte imunitet bebe. Prevencija je posebno važna ako jedan od roditelja ima dijabetes.

Pratite bebinu ishranu i težinu. Razvijte ljubav prema fizičkom vaspitanju i sportu.

Ako je dijete i dalje bolesno, usmjerite sve napore ka njegovom oporavku, naučite ga pravilno živjeti sa dijabetesom, kako se ponašati, šta možete jesti i šta nije dozvoljeno. Izbjegavajte komplikacije dijabetesa kod djece. Strogo kontrolirajte tok bolesti.

Odrasla osoba također se mora pridržavati metoda prevencije dijabetesa, jer je sprečavanje bolesti lakše nego liječenje. Ne oslanjajte se na čuda medicine i zanemarite svoje zdravlje. Jedite pravilno, krećite se, odričite se alkohola i pušenja, spavajte 8 sati dnevno i izbjegavajte nervni stres. I tada ćete dijabetes držati pod kontrolom, a ne vi.

Pogledajte video: The Great Gildersleeve: Selling the Drug Store The Fortune Teller Ten Best Dressed (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar