Krv za šećer: kako se pripremiti za donaciju

U medicinskoj praksi postoji mnogo različitih testova. Predaju se kako bi lekar mogao razumeti opštu sliku bolesti ili jednostavno da proveri stanje ljudskog tela. Najčešće, liječnici propisuju pretrage krvi, koje uključuju opću analizu, analizu za biohemiju, šećer, određivanje Rh faktora i krvne grupe i mnoge druge. Da bi rezultat bio pouzdan, studiju treba pripremiti unaprijed.

U kojim slučajevima morate donirati krv za šećer

Ako doktor upućuje na takvo istraživanje, onda vjerovatno postoji sumnja na razvoj dijabetesa, jer je upravo kod njega nivo glukoze u tijelu. Obavezna je u slučajevima kada:

  • pacijent se žali na stalna suha usta i jaku žeđ,
  • dramatično smanjena težina
  • mokrenje je učestalije,
  • pacijent brzo iscrpi posao.

Osim toga, slična vrsta analize bit će propisana osobama koje imaju prekomjernu težinu, pate od hipertenzije, a istraživanje ove vrste uvijek se provodi u ranim fazama trudnoće.

U ovom videu ćete saznati kako se pripremiti za krvni test.

Glukoza u ljudskom tijelu

Glukoza je jedna od najvažnijih tvari kojom se tijelo opskrbljuje potrebnom energijom. Međutim, razine šećera imaju svoju normu. Omogućuje vam da spriječite razvoj bolesti s smanjenjem ili povećanjem ove razine.

Slična je analiza zada biste dobili maksimalne informacije o svom zdravlju. A ako se primijete odstupanja od norme, onda je potrebno provesti cjelovit pregled pacijenta, što će omogućiti razumjeti uzrok patologije i propisati potrebnu terapiju.

Kod zdrave osobe nivo koncentracije ove supstancije uvijek je približno na istoj razini. Međutim, u nekim situacijama mogu biti odstupanja. Tipično takvi slučajevi uključuju:

  • adolescencija u djece,
  • tokom menstruacije kod žena,
  • sa menopauzom
  • tokom trudnoće.

U drugim slučajevima mogu se dopustiti mala kolebanja, ali vrlo su mala. To se obično dešava nakon jela.

Krv za šećer: kako se pripremiti

Ova vrsta laboratorijskog ispitivanja provodi se uzimanjem krvi iz vene ili prsta, a to se uvijek mora dogoditi na prazan stomak. Vrlo je važno znati kako donirati krv za šećer i kako se za to pripremiti.

Uoči testa ne treba konzumirati pića koja sadrže alkohol. To se odnosi i na pivna pića. Moraju ih isključiti zbog činjenice da su u prvim satima koncentracije u tijelu te tvari sposobne povećati šećer u krvi. Nešto kasnije počinje padati., jer jetra počinje da se bori protiv alkohola. Kao rezultat toga, rezultat često može biti pogrešan.

Takođe, pre nego što odete na darivanje krvi, ne možete da jedete osam sati. Dozvoljeno samo piti običnu vodu. Pored toga, trebali biste se suzdržati od pijenja kafe.

Prije ispitivanja, ne preporučuje se pranje zuba pomoću paste za zube, žvakaće gume, jer oni sadrže veliku količinu šećera, što može narušiti rezultat.

Metode za određivanje glukoze u tijelu

Trenutno postoje dva načinasa kojom možete saznati nivo šećera u tijelu. Ovo je:

  • natašte krvi u laboratoriji
  • provođenje testa kod kuće pomoću posebnog uređaja - glukometra.

Upotreba brojila je prilično jednostavna. Da biste to učinili, probušite prst i nanesite kap krvi na posebnu test traku. Trebat će ga umetnuti u uređaj, nakon čega će se rezultat prikazati na zaslonu. Koristeći glukometar možete dobiti prilično točan rezultat. Ali za to je potrebno pratiti rok trajanja test traka, a ne koristiti ih u slučaju povrede integriteta ambalaže.

Ponekad su propisane dodatne studije za koje se uzima venska krv. Ali istovremeno, pokazatelji se obično precjenjuju, jer je gušći. To se mora imati na umu. Takva studija treba da se sprovede i na prazan stomak..

Treba napomenuti da je moguće utvrditi razinu šećera u krvi ne samo u laboratorijskim uvjetima, već i kod kuće pomoću glukometra. Za točnost rezultata morate slijediti sve upute liječnika.

Stopa šećera u krvi

Moram reći da u različitim kategorijama ljudi norma šećera može varirati. Uglavnom se razlikuje u dobnim kategorijama. Na primjer:

  • norma kod odrasle osobe s praznim stomakom je 3,88-6,38 mmol / l,
  • kod novorođenih beba ta se vrijednost može kretati od 2,78-4,44 mmol / l,
  • za djecu stariju od deset godina karakteristične vrijednosti su 3,33–5,55 mmol / L.

Treba napomenuti da se u različitim laboratorijima rezultat može malo razlikovati, ali greška od nekoliko desetina ne smatra se kršenjem. Zbog toga se za pouzdaniji rezultat preporučuje provjera rezultata u nekoliko laboratorija.

Zašto šećer u krvi može biti povećan

Obično kada je glukoza u ljudskom tijelu povišena, ovo ukazuje da pacijent ima dijabetes. Ali, uz to, rezultat se može precijeniti iz drugih razloga:

  • u slučaju nepoštivanja potrebnih pravila prije postupka,
  • krši funkcionisanje endokrinog sistema,
  • sa bolestima epilepsije,
  • trovanje hranom i otrovima,
  • bolesti gušterače.

Kad liječnik dijagnosticira takvu bolest, potrebno je usredotočiti se na prehranu. Potrebno je pridržavati se posebne terapijske prehrane i baviti se kondicijom ili jednostavno povećati fizičku aktivnost za mogućnost gubitka kilograma. Pored toga, trebalo bi da naučite da kontrolišete razinu šećera u tijelu. Sa bolešću ne možete jesti masnu hranu i proizvode od brašna. Jedite potrebno u malim porcijama i oko šest puta dnevno. Dnevno možete konzumirati ne više od 1800 kcal.

Međutim, šećer se ne može samo povećavati, već i smanjivati. Zašto se to može dogoditi? Prvi razlog je neuhranjenost. Pored toga, to se može dogoditi sa redovnim konzumiranjem pića koja sadrže alkohol, sode, proizvoda od brašna i slatkiša. Niska razina šećera naziva se hipoglikemija; neke bolesti, kao što su:

  • bolesti probavnog sistema,
  • poremećeno funkcionisanje jetre i krvnih sudova,
  • nervni poremećaji
  • pretežak.

Nakon dobivanja rezultata sa smanjenom stopom, trebali biste se obratiti liječniku za savjet. Razlog mora biti pojašnjen i ispitan kako bi se moglo propisati liječenje ako je potrebno.

Iz ovog videa saznaćete o standardima šećera u krvi.

Pogledajte video: Uputstvo za pripremu pacijenata za uzimanje uzoraka krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar