Rezultati dijabetesa Captopril Sandoz

Captopril Sandoz je inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin. Drugim riječima, lijek sprečava da se druga vrsta angiotenzina pretvori iz prve. Dakle, značajno smanjenje oligopeptidnog hormona održava vrijednosti krvnog tlaka normalnim. S pravom doziranjem pacijent normalizira ne samo krvni tlak, već i ukupni periferni vaskularni otpor. Hipotenzivni učinak lijeka je potpuno neovisan o aktivnosti renina u plazmi. Pacijenti doživljavaju pad pritiska čak i kod normalnih koncentracija hormona. U stanju je da pojača cirkulaciju krvi kroz krvne žile miokarda. Prema uputama za upotrebu, Captopril Sandoz smanjuje adheziju trombocita, blokira učinak na napredovanje srčanog zastoja i značajno usporava povećanje volumena lijeve komore. Lijek se apsorbuje dovoljno brzo sa gastrointestinalnim traktom. Ovi pokazatelji su najmanje 75%. Pacijenti trebaju imati na umu da istodobni unos hrane i lijekova smanjuje učinak glavne komponente za gotovo upola. Glavni dio tvari izlučuje se kroz pravilno funkcioniranje bubrega, a samo mali dio njih ostaje nepromijenjen.

Captopril Sandoz propisuje samo specijalizovani ljekar, nakon prolaska svih potrebnih testova. Namijenjen je pacijentima s brojnim slijedećim bolestima: • visok krvni pritisak, • renovikularna hipertenzija, čiji je uzrok bilo značajno suženje bubrežne arterije ili njenih grana, • poremećaj lijeve komore, koji je povezan s prethodnim miokardom, • oštećenje bubrega zbog utvrđene dijagnosticiran dijabetes melitus, • hronično zatajenje srca. Važno je napomenuti da je medicina našla široku upotrebu ne samo kao monoterapija, već i kao dio složenog liječenja. Pacijenti trebaju razumjeti da ako svom zdravlju ne pridajete odgovarajuću važnost, tada banalna hipertenzija može dati prilično ozbiljne posljedice. Degeneracija mrežnice i njeno odvajanje dovode čovjeka do potpunog sljepila. Cerebralna cirkulacija je trajno oslabljena, rad srca značajno se pogoršava, što povećava smrtnost najmanje pet puta. Povećanje šećera u krvi utiče na nervni sistem, što će biti izuzetno teško obnoviti. Oštećenje bubrega svakodnevno napreduje s povišenim krvnim pritiskom.

Sastav i oblik lijeka

Glavna aktivna tvar Captopril Sandoz je supstanca istog naziva. Dodatne materije u sastavu su mikrokristalna celuloza, krumpirov škrob, laktoza monohidrat, kao i stearinska kiselina. Njemački proizvod dostupan je samo u obliku tableta na farmaceutskom tržištu. Svaka jedinica ima okruglu i glatku površinu i, ovisno o doziranju, može imati klasični oblik ili oblik sa četiri lista. Tableta je obojena u snežno beloj boji. Vizuelno ujednačena u sjeni, ne samo u gornjem sloju, već i u presjeku. S jedne strane, postoji rizik za prikladno razbijanje. Inhibitorni lijek je dostupan u dozi od 6,25 mg, 12,5 mg, 25 mg, 50 mg i 100 mg. Takav asortiman olakšava prilagođavanje dnevne doze za pacijente. Svaka tableta nalazi se u konturnoj ćeliji od folije za hranu. Svaki blister sadrži deset jedinica. Kartonska ambalaža može sadržavati od jedne do deset ćelija.

Kontraindikacije

Bilo koji lijek, bez obzira na područje njegove upotrebe, nema samo listu indikacija, već i dijagnoze koje zabranjuju tijek liječenja. Uputa za upotrebu Captoprila Sandoza kaže da lijek nije propisan pacijentima s nizom sljedećih bolesti: • pojedinačna netolerancija na jedan od sastojaka sastava, kao i preosjetljivost, • različite alergijske reakcije, uključujući angioedem, koje se očituju na poprilično velikom području kože , • povećan sadržaj dušičnih produkata metabolizma u krvi, izlučujući se putem bubrega, • povećan kalijum u krvi, • delimično ili potpuno suženje bubrežnih arterija, usta Imam aortu, mitralni ventil ili bubreg, • tokom perioda oporavka nakon transplantacije bubrega, • kliničkih sindroma koji se razvijaju kao rezultat prekomerne proizvodnje aldosterona, • prisutnosti opstrukcije za odliv krvi iz leve komore, • visokog krvnog pritiska, • komplikacije infarkta miokarda, što vrlo često je kobno, • istodobna upotreba ovog lijeka sa lijekovima na bazi aliskirena. Ako pacijent ima bilo kakve komplikacije s gornje liste, liječnik će bez greške propisati analog.

Prema brojnim kliničkim studijama i pregledima, Captopril Sandoz treba uzimati otprilike sat vremena prije obroka. Bolje je ne žvakati tablete i piti puno čiste vode. Potrebno doziranje za određeni slučaj trebao bi razviti medicinski stručnjak odgovarajućeg profila. Postoji klasičan režim liječenja koji je naznačio proizvođač. Za pacijenta je sigurnije započeti tečaj s dozom od 12,5 mg odjednom. Recepcija se vrši dva puta dnevno. Nakon što pacijent uzme prvu dozu, liječnik mora pažljivo nadgledati stanje u prvih sat vremena. Ako se osoba osjeća sjajno, u tom slučaju nema kontraindikacija za daljnju upotrebu. Za efikasniji tretman doktor za vreme lečenja može da prilagodi dnevnu dozu i u jednom i u drugom smeru. Za one pacijente kojima je potrebna prilično blaga i suportivna terapija, prikladno će uzimati 25 mg odjednom. Maksimalna dnevna doza u ovom slučaju ne smije prelaziti 50 mg. Po potrebi se doktor povećava na 150 mg, što je podijeljeno u tri doze tokom dana. Pacijenti koji pate od zatajenja srca trebaju biti tretirani krajnje oprezno i ​​samo pod nadzorom liječnika. Tradicionalno, sa sličnom dijagnozom, ljekar predlaže da se započne liječenje s dozom od 6,25 mg. Uz pozitivnu dinamiku i odsutnost nuspojava, doza se može prilagoditi.

Nuspojave

Prije nego što krenete na terapijski tečaj s lijekom, morate se pažljivo upoznati s mogućim negativnim posljedicama s kojima će se pacijent suočiti. Naravno, Captopril Sandoz je simbol modernog razvoja i tehnologije. Ipak, postoji niz sljedećih manifestacija: • smanjenje broja neutrofila, leukocita, trombocita, eozinofila i koncentracije glukoze, • značajno povećanje limfnih čvorova, • poremećaji u radu imunološkog sistema, kada vlastita tkiva percipiraju kao strana i počinju oštećivati ​​tijelo, • porast kalija u krvi, • kršenje ne samo sna, već i okusnih pupoljaka, praćeno migrenama, pospanost, vrtoglavica, depresivna stanja, • u potpuno epizodnim slučajevima pacijenti mogu osjetiti oslabljenu svijest, nesvjesticu i moždane udare, • bolnu palpitaciju srca, kvarove u učestalosti i trajanju srčanog ritma, praćene vrućim bljeskovima na licu ili obrnuto blijedi i perifernim edemima, • suh kašalj bez iscjedaka iz ispljuvaka, upala pluća, nedostatak daha , • nelagoda u trbuhu u obliku mučnine i jačine, • kršenje učestalosti stolice, • pojava sitnih čireva na sluznici obraza i jezika. Ako je pacijent bez znanja liječnika značajno povećao dnevnu dozu, potrebno je što prije poduzeti potrebne mjere ispiranja želuca, dati bilo koji apsorban i propisati potpornu simptomatsku terapiju.

Interakcija lijekova

Prije nego što kupite Captopril Sandoz, trebali biste razumjeti da ovaj lijek nije "prijateljski" sa svim sredstvima. Takve lekove koji pripadaju klasi inhibitora toplo se ne preporučuje da se uzimaju istovremeno sa lekovima koji utiču na renin-angiotenzinski sistem u ljudskom telu. Treba imati na umu da takav tandem može uzrokovati da pacijent snizi krvni pritisak i ozbiljno naruši funkciju bubrega. Istodobni prijem je dozvoljen, ali samo pod budnim nadzorom lekara. Upotrebu s aliskirenom toplo se preporučuje da izbegne pacijente koji pate od problema sa bubrezima, kao i dijabetes tipa 2. Treba izbegavati kombinaciju različitih preparata sa kalijem. Takav duet može prilično izazivati ​​pojavu hiperkalemije. Ako se ova kombinacija ne može izbjeći, u tom slučaju pacijent bi trebao biti pod nadzorom liječnika tokom cijelog tečaja, redovito prolazeći sve potrebne testove. Lijekovi na bazi litija zadržavaju se u tijelu i na taj način povećavaju koncentraciju glavne komponente u ljudskoj krvi.

Posebna uputstva

Captopril Sandoz je prilično ozbiljna droga, kojoj se mora pristupiti s istom sviješću. Prije početka tečaja preporučljivo je pratiti pritisak nekoliko tjedana zaredom kako biste shvatili granice i pod kojim se situacijama pojavljuju određeni pokazatelji. Slična je slika vrlo bitna u sljedećem liječenju. Glavna komponenta sastava može uzrokovati lažne podatke prilikom prelaska urina u aceton. U ovom slučaju prvo je treba prekinuti uzimanje testova i tek nakon nekoliko dana ponovo podnijeti testove. Za čitavo razdoblje terapijskog kursa, pacijent mora u potpunosti odustati od upravljanja vozilom, kao i od različitih aktivnosti koje zahtijevaju posebnu koncentraciju. Pažljivo praćenje također zaslužuju oni pacijenti koji pate od difuznih bolesti vezivnog tkiva, kao i prisutnosti upalnih procesa na zidovima krvnih žila. Uz bilo kakve sumnjive simptome, učinak lijeka treba što prije otkazati, a slične treba odabrati.

Oblici oslobađanja i sastav

Dostupno u tabletama, ima sljedeće karakteristike:

  • oblik je okrugao ili u obliku četverokrilca,
  • bijela boja
  • homogena površina
  • rizik od križa na jednoj ili obje strane.

Proizvodi se sa različitim sadržajima glavne komponente. Jedinice za puštanje, dozirane na 6,25, 12,5, 100 mg, imaju okrugli oblik. U obliku lista sa četverokutom formiraju se oblici koji sadrže 50 i 25 mg aktivne tvari.

Pakovanje u blistere za 10 jedinica doziranja. Puštaju se u pakovanjima od kartona. Uputstvo je u prilogu.

Svaka jedinica za puštanje sadrži aktivni sastojak kaptopril i pomoćne sastojke. Sastav dodatnih tvari:

  • kukuruzni škrob
  • laktoza monohidrat,
  • mikrokristalna celuloza,
  • stearinska kiselina.

Ne sadrži štetna jedinjenja, pruža potreban terapeutski efekat.

Captopril Sandoz

Captopril Sandoz: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Captopril Sandoz

ATX kôd: C09AA01

Aktivni sastojak: kaptopril (Captopril)

Proizvođač: Salutas Pharma, GmbH (Salutas Pharma, GmbH) (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 12.07.2019

Cijene u ljekarnama: od 81 rubalja.

Captopril Sandoz je antihipertenzivni lijek, inhibitor angiotenzinskog konvertitnog enzima (ACE).

Farmakološka grupa

Arterijska hipertenzija (mono- i kombinirana terapija), kongestivno zatajenje srca, kardiomiopatija, disfunkcija lijeve komore u stabilnom stanju kod pacijenata nakon infarkta miokarda, dijabetička nefropatija kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 (s albuminurijom većom od 30 mg / dan).

Upotreba u starosti

Za ljude čija starosna kategorija prelazi 60-65 godina, kurs bi trebao započeti s dozom od 6,25 mg dva puta dnevno. Cijena Captoprila Sandoz iznosi 100 rubalja. Lijek možete kupiti preko naše internetske ljekarne s dostavom do kuće ili ureda. Pušta se samo nakon predstavljanja recepta.

Ljekarnička dozvola LO-77-02-010329 od 18. lipnja 2019. godine

Farmakološkog djelovanja

Ima izražen hipotenzivni efekat. Inhibira sintezu aktivnog vazokonstriktora angiotenzina II iz hemodinamski neaktivnog angiotenzina I. smanjuje lučenje aldosterona.

Promovira nakupljanje bradikinina, koji utječe na sintezu vazodilatacijskih prostaglandina.

Uz dugotrajnu upotrebu ima kardioprotektivni učinak:

  • smanjuje pre i posle opterećenja,
  • poboljšava protok krvi ishemijskih zona miokarda,
  • povećava koronarnu rezervu,
  • usporava stvaranje hipertrofije, dilataciju lijeve komore,
  • normalizuje dijastoličku funkciju.

Ne izaziva refleksnu tahikardiju. Jača protok krvi u organima, smanjuje agregaciju trombocita.

Adekvatne doze lijeka za zastoj srca ne uzrokuju fluktuacije krvnog pritiska. Doprinosite povećanju minutne zapremine, povećanju tolerancije na vežbanje.

Metabolički je neutralan. Ima efekat spasavanja kalijuma. Utječe na osjetljivost na inzulin.

Ima nefroprotektivni efekat. Dilatacija eferentnih bubrežnih žila pomaže u smanjenju intraglomerularnog pritiska. Inhibira intravaskularne proliferativne reakcije, normalizuje strukturu i funkcije epitela.

Aktivnost renin-angiotenzinskog sistema diktira razvoj primarne reakcije organizma na uzimanje lijeka.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek je dostupan u obliku tableta: bijeli, s jednoličnom površinom, okrugli, doza 6,25 mg - bikonveks, s jedne strane doza 12,5 mg - konveksan, s druge strane, dijeli rizik, doze od 25 i 50 mg - u obliku četverokutnog, s pregibom i rizikom u obliku križa na dvije strane, doza od 100 mg - jedna je strana konveksna, druga ima rizik u obliku križa (10 u blisterima, u pakovanju od kartona od 1, 2, 3, 4, 5 ili 10 blistera i upute za uporabu Captoprila Sandoz).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: kaptopril - 6,25, 12,5, 25, 50 ili 100 mg,
  • pomoćne komponente: laktoza monohidrat, kukuruzni škrob, mikrokristalna celuloza, stearinska kiselina.

Farmakokinetika

Lijek ima direktno biološko djelovanje. Ne utiče na tkivne renin-angiotenzinske sisteme. Hemodinamički učinak povezan je s vazodilatacijom, ne ovisi o razini renina u krvi.

Captopril Sandoz propisan je kao deo kompleksnog lečenja hipertenzije.

Brzo se upijaju. Početak akcije bilježi se nakon 30 minuta. Bioraspoloživost lijeka je visoka. Oralna primjena daje maksimalan učinak nakon 1 sata. Trajanje akcije je od 4 do 12 sati.

Metabolizira se u jetri, formirajući neaktivne metabolite. Izlučuju se bubrezima. Deo lekove izlučuje se nepromenjeno iz organizma. Može se nakupljati u slučaju oštećenja bubrežne funkcije. Poluvrijeme života u takvim situacijama se povećava na jedan i pol dana.

Farmakodinamika

Captopril pomaže u smanjenju proizvodnje angiotenzina II hormona iz angiotenzina I, koji smanjuje oslobađanje aldosterona. To dovodi do smanjenja krvnog pritiska i opterećenja na srčani mišić.

Pod utjecajem lijeka povećava se protok krvi u koronarnim i bubrežnim arterijama. Kod pacijenata koji dugo uzimaju lijek, poboljšava se opskrba miokardom.

Lijek smanjuje rizik od razvoja dijabetičke nefropatije.

Šta pomaže

Često se propisuje kao deo kompleksnog lečenja sledećih bolesti:

  • hipertenzija
  • dijabetička nefropatija,
  • hroničnog zatajenja srca,
  • akutna koronarna tromboza.

Kako je monoterapija efikasna u početnoj fazi arterijske hipertenzije, teče bez komplikacija.

Kontraindikacije

Kontraindicirano u trudnoći, dojenju. Ne primenjuje se na decu mlađu od 18 godina.

Ne možete koristiti lijek sa:

  • istorija angioedema bilo kojeg porekla,
  • preosjetljivost na sastavne materije ili druge lijekove ove grupe,
  • serumska bolest
  • primarni aldosteronizam,
  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze u organizmu,
  • bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stena arterije jednog bubrega.

Službeno sredstvo se ne može koristiti posle transplantacije bubrega.

Captopril se ne koristi kod djece mlađe od 18 godina.

S pažnjom

Treba biti oprezan kod sledećih bolesti:

  • hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija,
  • dijabetes
  • skleroderma, sistemski eritematozni lupus,
  • stenoza mitralnog zalistaka, otvor aorte,
  • hipovolemija
  • zatajenje jetre i bubrega.

Prilikom propisivanja lijeka potrebno je uzeti u obzir upotrebu dijeta bez soli, dodataka prehrani.

Režim doziranja je individualan. S bubrežnom patologijom potrebno je usredotočiti se na pokazatelje klirensa kreatinina. U takvim se slučajevima koriste minimalno učinkovite doze, duži intervali između doza.

Na pritisak

Potrebno je započeti s terapijom minimalno djelotvornom dozom, kontrolirajući toleranciju prve doze. Dodijelite 12,5 mg dva puta dnevno. Preporučuje se postupno povećavanje doze radi postizanja ciljane razine. Pacijentima starije dobne skupine propisana je minimalna doza lijeka.

Kod hroničnog zatajenja srca prije početka liječenja diureticima se poništavaju ili im se doza smanjuje.

Ispod jezika ili pića

Način uzimanja lijeka određuje se težinom stanja. S planiranim liječenjem, lijek se mora progutati cijeli, ispirati s dovoljno vode.

U kriznoj situaciji dopušteno je sublingvalno uzimanje lijekova.

Djelovanje lijeka nastaje brzo, nakon 30 minuta. Maksimalni efekat kod oralne primjene opažen je tokom prvog sata.

Farmakokinetika

Oko 75% kaptoprila apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta u kratkom periodu. Ali dok uzimate tabletu i hranu, apsorpcija se smanjuje za oko 30-40%. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvi primijećena je nakon 0,5-1,5 sati nakon uzimanja lijeka.

Lijek se metabolizira u jetri. Poluživot je kraći od 3 sata. Ovo vrijeme se povećava kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Šta pomaže

Captopril se koristi za arterijsku hipertenziju. Prije nego što počnete piti lijek, preporučuje se saznati uzrok povećanja tlaka. Često je ovo stanje popraćeno nekom drugom bolešću, tako da ne biste trebali samostalno liječiti. Lijek treba propisati ljekar. Upotreba lijeka je moguća u bilo kojoj fazi hipertenzije.

Captopril kao deo kompleksne terapije propisan je za zatajenje srca u hroničnom toku. Lijek je indiciran za disfunkciju lijeve komore, koja je uzrokovana infarktom miokarda. Dijabetičarima tipa 1 koji pate od dijabetičke nefropatije takođe se preporučuje da uzmu ovaj lijek.

Hematopoetski organi

Dugotrajna upotreba lijeka praćena je razvojem neutropenije, trombocitopenije i smanjenjem nivoa hemoglobina. Ovakve reakcije se događaju rijetko, prelaze same.

Dugotrajna upotreba lijeka praćena je smanjenjem nivoa hemoglobina. Ovakve reakcije se događaju rijetko, prelaze same.

Na delu kože

Uzimanje lijeka često je praćeno svrbežom kože, pojavom osipa. Produljena upotreba lijeka izaziva razvoj limfadenopatije. Manje su uobičajeni dermatitis i urtikarija.

Postoji rizik od razvoja Quincke edema. Pojava angioedema u larinksu prijeti opstrukciji dišnih puteva. Lijek se ukida, epinefrin se odmah primjenjuje, a zrak je slobodno dostupan.

Prilikom uzimanja kaptoprila morate izbjegavati upravljanje vozilima.

Posebna uputstva

Provođenje terapije zahtijeva redovito praćenje hemodinamičkih parametara i rada bubrega.

Potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja hipovolemije kada se koristi zajedno sa diureticima. Slična situacija prijeti akutnim vaskularnim poremećajima, čak i smrću.

Da biste izbjegli razvoj komplikacija pomaže:

  • prilagođavanje doze
  • preliminarni otkaz diuretika,
  • normalizacija hemodinamičkih parametara.

Stenoza bubrežne arterije zahtijeva titraciju doze lijeka, praćenje stanja mokraćnog sustava.

Proteinurija kada se koriste velike doze smanjuje se ili nestaje sama.

Potrebno je izbjegavati istodobnu primjenu lijekova koji sadrže kalij.

Oprezno se propisuje za patologiju vezivnog tkiva, imunosupresivnu terapiju. Važno je kontrolirati sadržaj bijelih krvnih zrnaca i ostalih krvnih zrnaca.

Potrebno je redovito nadzirati nivo glukoze u krvi.

Razvoj holestatske žutice, povećanje titra jetrenih transaminaza zahtijeva trenutno povlačenje lijeka.

Liječenje lijekom zaustavlja se dan prije početka planirane hirurške intervencije.

Tokom trudnoće kaptopril se ne može koristiti.

Kompatibilnost s alkoholom

Interakcija s alkoholnim pićima pojačava antihipertenzivni učinak lijeka, što dovodi do kršenja krvotoka organa i tkiva. Slične situacije prijete razvoju akutnih vaskularnih stanja.

Upotreba alkoholnih pića doprinosi brzom uklanjanju kalijuma iz organizma, eliminira pozitivne učinke lijeka na srčani mišić.

Alkohol pojačava dilataciju krvnih žila, ima toksično dejstvo. Možda razvoj ortostatskog kolapsa.

Predoziranje kaptoprila sandoza

Uzimanje velikih doza lijeka uzrokuje teške poremećaje organa, opasnost je za život. Oštar pad pumpne funkcije srca popraćen je disfunkcijom leve komore, padom hemodinamike i razvojem kolaptoidnog stanja. Pojavljuju se znakovi akutnog zatajenja bubrega.

Ova situacija zahtijeva hitnu medicinsku njegu. Potrebno je isprati stomak. Dajte sorbente. Nadopunite krvotok, provedite simptomatsku terapiju.

Istodobna primjena diureticima može dovesti do razvoja hipotenzije, smanjenja serumskog kalijuma i hipovolemije.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena diureticima može dovesti do razvoja hipotenzije, smanjenja serumskog kalijuma i hipovolemije.

Upotreba preparata sa kalijem, aditivi u hrani povezana je s razvojem hiperkalemije i funkcionalnim poremećajima bubrega.

Jaku hipotenziju uzrokuju lijekovi koji se koriste za anesteziju.

Nemoguće je kombinirati prijem s Aliskirenom i drugim ACE inhibitorima.

Primjena s Allopurinolom dovodi do pojave neutropenije, povećava rizik od teških alergijskih reakcija.

Hipotenzivni efekat leka pojačavaju beta blokatori, antagonisti kalcijuma, nitrati, tablete za spavanje, antipsihotici.

Lijek povećava koncentraciju digoksina u krvi.

Postoji rizik od hipoglikemije pri interakciji s hipoglikemijskim agensima.

Usporava eliminaciju litijumskih preparata, povećavajući njihovu koncentraciju u plazmi.

Kod interakcije sa zlatnim preparatima pojačava se hipotenzivni efekat.

Indomethacin, ibuprofen smanjuju učinak lijeka. Slične reakcije zabilježene su primjenom estrogena, oralnih kontraceptiva, kortikosteroida.

Upotreba s antacidima i hranom smanjuje bioraspoloživost lijeka za 40%.

Predoziranje

Ako se ne poštuju preporuke liječnika, moguće je predoziranje Captoprila, koje karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • izražen pad krvnog pritiska,
  • infarkt miokarda,
  • cerebrovaskularna nesreća,
  • tromboembolija i njene komplikacije.

Pacijentu je potrebna medicinska pomoć.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek je upotrebljiv dvije godine od datuma oslobađanja. Odgovarajući datum može se naći na ambalaži lijeka. Ali za očuvanje farmakoloških svojstava lijeka potrebno je osigurati ispravne uvjete čuvanja: suhu sobu s temperaturom zraka ne većom od +25 ° C.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Ovo je lijek na recept.

Pakovanje sa 20 tableta košta oko 90 rubalja.

Irina Zinovieva, 57 godina, Novocherkask: „Dugo patim od hipertenzije, pa sam probala mnoge antihipertenzivne lekove, poznata sam i sa Katoprilom Sandozom. Lijek dobro snižava krvni pritisak, ali organizam ga slabo podnosi. Nakon uzimanja tablete, glava me je počela boljeti i osjećati vrtoglavicu, a pojavila su se suha usta. To je jeftino, ali ne savjetujem uštedu na vašem zdravlju. Ne preporučujem lijek nikome. "

Maria Kushnareva, 49 godina, Novosibirsk: „Jednom sam na poslu bila mesec dana. Konstantno povećavani pritisak. Prijatelj je savjetovao da uzmete Captopril. Moje zdravlje se poboljšalo gotovo odmah nakon uzimanja. Nije bilo nuspojava, iako je prijatelj upozoravao da može postojati pospanost ili nešto slično. Lijek je jeftin, a pomaže bolje nego mnogi skupi lijekovi. Preporučujem. "

Indikacije za upotrebu

  • arterijska hipertenzija
  • Renovaskularna hipertenzija
  • hroničnog zatajenja srca - kao deo složene terapije,
  • disfunkcija lijeve komore u klinički stabilnom stanju nakon infarkta miokarda,
  • dijabetička nefropatija kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 (s albuminurijom većom od 30 mg / dan).

Trudnoća i dojenje

Upotreba Captoprila Sandoza je kontraindicirana tokom gestacije i dojenja.

Pri planiranju trudnoće potrebno je prekinuti uzimanje ACE inhibitora (uključujući kaptopril) i preći na alternativnu antihipertenzivnu terapiju s uspostavljenim sigurnosnim profilom.

Ako se došlo do začeća tijekom razdoblja liječenja, morate odmah prestati uzimati Captopril Sandoz i osigurati da se pacijent redovno nadgleda zbog razvoja fetusa. To je povezano s povećanim rizikom za razvoj urođenih oštećenja fetusa prilikom primjene lijeka u prvom tromjesečju trudnoće.

Žene u rodnoj dobi trebaju biti obaviještene o visokom riziku liječenja ACE inhibitorima tijekom trudnoće povezane s bolešću i smrću fetusa i / ili novorođenčeta. Dugotrajna upotreba kaptoprila u II i III trimestru ima toksični učinak na plod, izazivajući oligohidramnio, smanjenu funkciju bubrega i odloženu okoštavanje kostiju lubanje. U novorođenčadi se može očitovati neonatalnim zatajenjem bubrega, arterijskom hipotenzijom, hiperkalemijom.

U majčinom mlijeku nalazi se otprilike 1% doze kaptoprila.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Upotreba Captoprila Sandoza kontraindicirana je kod teškog oštećenja bubrega, bilateralne stenoze bubrežne arterije ili arterije stenoze jednog bubrega s progresivnom azotemijom, hiperkalemijom, azotemijom i stanjem nakon transplantacije bubrega.

Oprez treba biti oprezan kod hroničnog zatajenja bubrega, bilateralne stenoze bubrežnih arterija ili stenoze jedne bubrežne arterije.

Captopril Sandoz režim doziranja utvrđuje se uzimajući u obzir QC.

Mjere sigurnosti

Liječenje se provodi pod redovnim liječničkim nadzorom. Prije liječenja (1 tjedan), prethodnu terapiju hipotenzivom treba prekinuti. U bolesnika sa malignim tijekom hipertenzije, doza se postepeno povećava svaka 24 sata dok se ne postigne maksimalan učinak pod kontrolom krvnog tlaka. Tokom terapije potrebno je praćenje krvnog pritiska, periferne krvne slike (prije liječenja, u prva 3–6 mjeseci liječenja i u periodičnim intervalima nakon toga do jedne godine, posebno kod pacijenata s povećanim rizikom od neutropenije), razine proteina, kalijuma u plazmi, azota uree. , kreatinin, rad bubrega, tjelesna težina, dijeta. S razvojem hiponatremije, dehidratacijom, neophodna je korekcija režima doziranja (smanjenje doze). Makulopapularni ili urtikarični (rjeđe) osip se javlja tijekom prve 4 tjedna liječenja, nestaje s smanjenjem doza, prestankom uzimanja lijeka i unošenjem antihistaminika. Neutropenija ovisna o dozi razvija se u roku od 3 mjeseca nakon početka terapije (maksimalno smanjenje broja leukocita primjećuje se u roku od 10-30 dana i traje oko 2 tjedna nakon prekida lijeka). Kašalj (koji se češće primjećuje kod žena) javlja se češće tokom prve sedmice (od 24 sata do nekoliko mjeseci) terapije, perzistira tokom liječenja i prestaje nekoliko dana nakon završetka terapije. Kršenje ukusa i gubitak težine su reverzibilni i obnavljaju se nakon 2-3 meseca terapije. Oprez je potreban pri obavljanju hirurških intervencija (uključujući stomatološke), naročito kada se koriste opšti anestetici koji imaju hipotenzivni efekat. S razvojem holestatske žutice i napredovanjem fulminantne nekroze jetre potrebno je prekinuti liječenje. Potrebno je izbjeći hemodijalizu putem membrana visokih performansi izrađenih od poliakrilonitril metalikl sulfata (na primjer AN69), hemofiltracije ili LDL afereze (može se razviti anafilaksija ili anafilaktoidne reakcije). Terapija preosjetljivosti može povećati rizik od anafilaktičkih reakcija. Preporučuje se isključiti upotrebu alkoholnih pića tokom liječenja. Koristite s oprezom dok radite za vozače vozila i ljude čija je profesija povezana s povećanom koncentracijom pažnje.

Ostavite Svoj Komentar