Moskovski ljekari zadržali su ud na amputiranom pacijentu

Suvremene metode dijagnosticiranja i liječenja vaskularnih patologija pomogle su moskovskim specijalistima iz veresaevske bolnice da spasu život i nogu pacijentice gangrenousnim procesom koji je u nju započeo zbog dijabetičkog stopala. Žena nije morala da prođe kroz amputaciju.

Dijabetičko stopalo ozbiljno je oštećenje tkiva ekstremiteta uzrokovano metaboličkim poremećajima kod ljudi koji imaju dijabetes. Osoba razvija bolove koji se razvijaju progresivno, pojavljuju se pukotine, rane i deformacije zglobova. S vremenom se na nogama pojavljuju brojni čiri, koji dovode do nekroze - s neblagovremenim liječenjem dijabetičkog stopala može se razviti gangrena.

Pacijent je stigao do moskovskih ljekara već s opasnom fazom dijabetesa. Ali doktori su pomoću ultrazvučnog angioskanniranja uspjeli obnoviti oštećene žile i ne amputirati pacijentovu nogu, objavio je Vesti.ru. Grupa naučnih specijalista pod nadzorom hirurga MGMSU njih. A.I. Evdokimov Rasul Gadžimuradov postigao je nastavak protoka krvi kroz arterije.

Ultrazvučno angioscanning omogućava vam da procijenite stanje žila - njihovu propusnost, veličinu lumena, a također i da dobijete podatke o protoku krvi. Metoda se temelji na upotrebi Doplerovog efekta za otkrivanje poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema.

U ranijim se vremenima takve operacije izvodile na uobičajeni hirurški način, što je dodatno povećalo rizik od nekroze kod dijabetičara. Sada se vraća protok krvi pomoću stenta, a rane se tretiraju ultrazvučnom kavitacijom.

MedicForum je ranije pisao o nevjerojatnoj inovativnoj hirurškoj operaciji odvajanja sijamskih blizanaca koju su izveli čeljabinski hirurzi.

Rendgenski hirurzi Gradske kliničke bolnice. V. V. Veresajeva (Moskva) izvela je operaciju bez ijednog ureza i spasila ženu od amputacije noge. Ovo je prijavljeno medrussia.org u klinici.

Kako je postalo poznato, 68-godišnja pacijentica je primljena na kliniku s pritužbama stalnih intenzivnih bolova u desnoj nozi.

„Dva prsta desnog stopala primljena su sa suvom gangrenom po prijemu u kliniku, a na nokatnoj falangi velikog nožnog prsta nalazi se nezaceljeni trofični čir. U posljednjih 20 godina žena je patila od dijabetesa melitusa, protiv kojeg su se razvile komplikacije, uključujući takozvani sindrom dijabetičkog stopala. Žena je rekla da je do pogoršanja zdravlja došlo nakon što je nehotice okrenula tanjur s vrućom kašom na nozi i primila termičku opekotinu. Prvo su se prsti pocrvenjeli, a zatim se pojavio čir koji nije zalečio “, rekli su predstavnici medicinske ustanove.

"Ultrazvučno dupleksno skeniranje žila donjih ekstremiteta pokazalo je ozbiljna oštećenja arterija na nivou bedara i potkoljenice", rekao je dežurni ljekar, vaskularni hirurg u bolnici nazvan po V.V. Veresaeva Kazbek Valerievich Cheldiev. - Dijagnoza je razočaravajuća - kritična ishemija nogu, arterije nogu su zatvorene. Stanje je ozbiljno, nekrotični se proces mogao brzo širiti: zbog poremećene opskrbe krvlju, tkiva nisu dobila dovoljno kisika i umrla su. Bila je potrebna hitna operacija. "

Pacijent je imao mnoge popratne bolesti. Rizik od ozbiljnih komplikacija nakon otvorene vaskularne hirurgije bio je previsok.

Pacijent je operiran punkcijom u butnoj arteriji pod lokalnom anestezijom.

Operativni tim, na čelu sa šefom odeljenja rendgenskih dijagnostičkih metoda dijagnoze i lečenja, Sergejem Petrovičem Semitkom, izveo je višesatnu složenu operaciju vraćanja protoka krvi u desnom donjem udu. Izvedena je mehanička rekanalizacija, izvučene su trombotske mase iz svih zahvaćenih arterija, izvršena je balonska angioplastika sa stentiranjem.

„Poseban kateter ubačen je u arteriju kroz punkciju. Prilično je fleksibilan. Operacija je izvedena pod rendgenskim zračenjem, slika se tokom operacije prikazivala na monitoru, tako da je bilo moguće kontrolirati kako se kateter kreće do željene oštećene posude. Nakon što je instrument naišao na problem, suženo mjesto, dostavlja se balonski kateter koji je, naduvan uz pomoć kontrastne tečnosti rendgenskih zraka, vratio lumen arterije. Kako bi se sačuvao učinak plastične deformacije, na problematičnim mjestima ugrađena je mrežasta metalna konstrukcija - stent koji će ojačati unutrašnji lumen arterije ”, rekao je Sergej Petrovič Semitko, rendgenski hirurg.

Zbog teškog oštećenja posuda, najviše intraluminalnih manipulacija izvodili su hirurzi oko 4 sata. Operacija je bila uspješna - vraćena je vaskularna propusnost. Pacijent se ubrzo osjećao bolje i otpušten je na ambulantno liječenje. Njeno dalje stanje ovisit će uglavnom o tome koliko će se točno pridržavati preporuka ljekara.

Kako je ranije objavljeno, ljekari prestonice bolnice su. F. I. Inozemcev je vraćen pacijentu, kojem je prijetila amputacija, mogućnost hodanja. Pročitajte još: Moskovski ljekari postavili pacijenta uz prijetnju amputacije

Simptomi anksioznosti

Sindrom dijabetičkog stopala je bolest koja se može očitovati u različitim oblicima.

Postoje tri glavna oblika. Ishemični oblik kada pate arterije, a kod dijabetesa su to, u pravilu, mala žila koja se nalaze ispod koljena. I neuropatski oblik, kada su prije svega zahvaćeni periferni nervi. Postoji i mešoviti oblik.

Kod neuropatije pacijenti osjećaju omamljenost ekstremiteta, osjećaj puzanja “goosebumpsa”, smanjenje boli i taktilne osjetljivosti. Ne osećaju vibracije. Stopalo ne osjeća nosivu površinu. Često dolazi do smanjenja proprioceptivne osjetljivosti, pacijent, na primjer, tijekom pregleda ne osjeća gdje liječnik pomiče prst gore ili dolje. Međutim, u nekim slučajevima može se primijetiti patološko povećanje osjetljivosti, bilo kojim ravnomjernim dodirom na koži stopala, pacijenti osjećaju jaku bol. Uprkos ukočenosti, kod neuropatije stopala su topla, ružičasta.

Uz ishemiju stopala su hladna, blijedo plavkasta, pacijenti se žale na hladnoću u udovima. Tokom pregleda bilo koji ljekar pokazuje smanjenje ili odsustvo pulsiranja na nogama. Ovo potvrđuje ultrazvuk žila.

Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 u pravilu su bolesnici stari i već pokazuju znakove ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta, zbog faktora starosti. Dakle, ako je ultrazvučni pregled pokazao aterosklerozu, to nije nužno sindrom dijabetičkog stopala. Protok krvi obično se nadoknađuje razvojem dodatnih arterija, posebno kod žena. Možda nemaju potpuno pulsiranje u ingvinalnoj i poplitealnoj regiji, a stopala su topla, ružičasta, bez znakova ishemije. To se mora uzeti u obzir.

Mješoviti tip sindroma dijabetičkog stopala sugerira manifestaciju bilo kojeg od gore navedenih simptoma.

Sačuvaj se

Jedan od najvažnijih događaja za pacijente sa šećernom bolešću i SDS-om, bez obzira na oblik, je samopažanje i briga o sebi. Pridržavanje jednostavnih mjera za kontrolu nivoa glikemije i pedantne njege stopala, prema svjetskoj statistici, može smanjiti broj amputacija za 2 puta.

Svakodnevno bi trebali pregledavati površine nogu, leđa i podloge. Bilo da postoje plave mrlje, mrlje bijele (bez krvi), nekrotične manifestacije, čirevi. Pri najmanjoj sumnji, hitno je kontaktirati hirurga.

Stopala treba prati svakodnevno u toploj vodi, ne periti! Nakon toga, odvodite noge, ne trljajući, već natapajući. Nakon podmazivanja posebnom kremom za dijabetičare, u ljekarnama ih ima puno.

Ne možete hodati bosonogi, čak ni kod kuće, da slučajno ne oštetite kožu. Svako oštećenje dijabetičara opterećeno je gnojnom ranom.

Morate obratiti pažnju na izbor cipela, cipele je najbolje kupiti u večernjim satima, kada su noge natečene. Za neobično dijabetičare, najoptimalnija obuća su tenisice, po mogućnosti kožne, prozračne.

Pacijente treba nadzirati ljekari različitih profila, jer dijabetes može utjecati ne samo na stopala, već i na bubrege, oči i druge organe. Stoga je neophodno najmanje jednom godišnje konsultovati razne stručnjake: endokrinologa, vaskularnog hirurga, oftalmologa, podologa hirurga (specijalista za bolesti stopala) i neurologa.

Glavni problem pacijenata u SDS-u je što oni ne kontroliraju svoje stanje, razinu glikemije (nivo šećera u krvi) i stanje udova. Ovo može dovesti do razvoja nekroze, gangrene i rezultirati amputacijom.

Prevencija i lečenje

Pacijenti s dijabetesom moraju čitati knjige i specijaliziranu literaturu, časopise, web stranice za pacijente, napisane u pravilu na jasnom jeziku.

Oni pišu i podučavaju dijabetičare kako da se brinu za noge i kako otkriti prve znake oštećenja. Budući da je dijabetes uzrok SDS-a, morate vas stalno nadzirati endokrinolog ili terapeut. Da biste isključili sindrom dijabetičkog stopala i druge komplikacije dijabetes melitusa, potrebne su periodične konsultacije hirurga podologa, vaskularnog hirurga i optometrista.

Dijabetes se liječi na isti način diljem svijeta, dolazi do povećanja šećera - propisuju se lijekovi za snižavanje šećera. Moram reći da je u inostranstvu razvijeniji sistem obuke i motivacije pacijenata, koji daju vrlo dobre rezultate. Ambulantni sustav kontrole je strukturiraniji, a ove pacijente nadgleda multidisciplinarni tim ljekara. Što se tiče visokotehnoloških metoda liječenja, na primjer, kada se pojavi vazokonstrikcija, angiohirurzi izvode složene bypass operacije. Ovaj dio rada u Rusiji obično se razvija u velikim multidisciplinarnim centrima. Amputacije se smanjuju tamo gdje su aktivno uključeni.

3 pitanja o sindromu dijabetičkog stopala

Bolestan sam od dijabetesa već 15 godina, osjećam oticanje pete na lijevoj nozi. Da li je ovo simptom dijabetičkog stopala?

Ovo je jedan od znakova neuropatske lezije koji su uobičajeni kod dijabetesa. Dijabetička neuropatija mora se liječiti, neurolozi i endokrinolozi daju recepte, obično se koriste vitaminski kompleksi. Ako postoje znakovi upale, pukotina na koži, hiperkeratoza, čir ili deformacija stopala i prstiju, neophodno je da se pojavi podološki hirurg.

A isto tako i o gubitku osjetljivosti. Mora se imati na umu da se u tom slučaju rizik od oštećenja (posjekotina) povećava, a svaka kožna lezija s dijabetesom može prerasti u gnojni proces.

Imam 68 godina, dijabetes tipa 2 je već star 10 godina. Imam čir na jednom i nožnom prstu, već se stvorila kora, sprječava hodanje. Kako ih izliječiti. Ja sam s tim problemom dvije godine, ponuđena mi je amputacija prsta, ali odbila sam (glukoza do 10), ne mogu spavati bez čarapa, prsti su mi malo deformirani, ne ispravljaju se potpuno?

Najvjerovatnije, opet, govorimo o neuro-ishemijskoj formi SDS-a.

Trebate stalno pratiti nivo šećera. Pogledajte dinamiku razvoja čira. Ako nema gnojnog procesa, vaš je glavni zadatak osigurati da se ne pojavi upala. Da biste to učinili, koristite uobičajene tekuće antiseptike koji se prodaju u ljekarnama (klorheksidin, miramistin), vaš zadatak nije natopiti čir masti, već ga osušiti.

Nažalost, kod kuće nije moguće izliječiti sindrom dijabetičkog stopala bez nadzora liječnika. Vaš zadatak je prepoznati prve znakove ove komplikacije. Stoga, čim primijetite edem, crvenilo ovog prsta, hitno je ići na sastanak kod hirurga ili gnojnog ili vaskularnog. To su uznemirujući simptomi, moraju ih se kontrolisati.

Ni u kojem slučaju ne možete da odvojite kore na čiru, to djeluje kao biološki preljev.

Što se tiče amputacije na nivou prsta koju su vam preporučili ljekari, ne bih zanemario njihove preporuke. Činjenica je da ako proces napreduje - područje ishemije (kore) povećava se, brzo može preći na stopalo ili potkoljenicu i tada možete izgubiti ne samo prst, već i nogu. Da ne biste propustili vrijeme, morate se javiti vaskularnom hirurgu u regionalnoj bolnici.

Šta možete reći o liječenju dijabetičkog stopala telefoniranjem? Uređaj se nudi na internetu, vrijedi li to isprobati?

Ultrazvučne i različite vibracijske fizioterapeutske tehnologije na ovaj ili onaj način poboljšavaju nervni trofizam i opskrbu krvlju. Od toga neće biti štete, ali samo ako nema akutnog gnojnog procesa. Prije svega, oni poboljšavaju mikrocirkularni krvotok, spajaju se „uspavane“ kapilare. A bez protoka krvi izlječenje je nemoguće. Preporučljivo je konzultirati podologa hirurga.

Vrste i karakteristike amputacije kod dijabetesa

Tehnika amputacije kod dijabetes melitusa razlikuje se od amputacije u drugim patologijama:

  1. Amputacija je obično niska (prst, stopalo ili potkoljenica), jer su oštećenja femurne arterije rijetka.
  2. Arterijski žičak najčešće se ne koristi jer to može pogoršati ishemiju tkiva.
  3. U podnožju se amputacija često izvodi nestandardno. Glavni cilj ljekara je očuvanje što više tkiva. Zbog toga mogu ostati 1 i 5 prstiju, a 2,3,4 će se ukloniti.
  4. Postoperativna rana je rijetko zategnuta čvrsto.
  5. Pogođene tetive nužno su izrezane, jer se gnojni proces širi duž njihovog toka.

Kost se pile na nivou proreza mekih tkiva. Takve se operacije hitno izvode kada je život pacijenta u opasnosti.

Kružna amputacija

Važan nedostatak kružne amputacije je taj što oblikuje konus u obliku konusa. Neprimjeren je za protetiku, pa je za oblikovanje ispravnog uboda potrebno još jedno operativno djelovanje.

Operacija traje duže, ali doktor odmah formira ispravan stršljen.

Vrste amputacije prema indikacijama:

  • Primarna (često se provodi žurno kada su u tkivima nepovratni procesi oštećenja krvnih sudova i živaca i druge metode nisu efikasne).
  • Sekundarni (operacija se obično izvodi 5-7. Dana, ako konzervativni tretman i obnova protoka krvi nisu dali rezultate, a nema životnih stanja).
  • Ponavljano (koristi se za formiranje pravilnog uboda, češće nakon kružne amputacije).

Ova operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom. Kada se poštuju sve preporuke liječnika izlječenje dolazi brzo i bez ozbiljnih posljedica.

Nakon uklanjanja prsta nema ozbiljne invalidnosti.

Prognoza je često povoljna ako se amputacija obavi na vrijeme i rana zacijeli.

Važno je nakon zarastanja rana ozbiljnije skrbiti o stopalima.

Ovo će biti prevencija za razvoj ponovljene gangrene.

  • Svakodnevno pranje i hidratacija stopala.
  • Cipele treba da budu ortopedske i udobne, a ne da stisnu stopalo. Preporučljivo je da uloške u cipele stavite bešavne, kako ne biste trljali stopalo.
  • Svakog dana pacijent mora pregledati stopala za naočnjake i rane kako bi ih na vrijeme izliječio.
  • Efikasna gimnastika za donje ekstremitete. To povećava dotok krvi u tkiva i sprječava razvoj ishemije.
  • Masaža stopala 2 puta dnevno. Smjer kretanja treba biti od stopala do kuka. Zatim lezite na leđa i podignite noge. Ovo ublažava edeme i obnavlja odliv venske krvi.To povećava protok arterijske krvi do tkiva. Dobijaju dovoljno kisika i hranjivih sastojaka.
  • Ne možete hodati bosonogi da biste isključili oštećenja na koži.
  • Održavajte šećer u krvi u ciljnom rasponu.

Kod dijabetes melitusa pogođeni su distalni kapilari i nivo amputacije je uglavnom nizak.

Ali u starosti, istodobna bolest je vaskularna ateroskleroza. Njen tok dijabetesa je teži. Kao rezultat toga, razvija se obliterajuća ateroskleroza.

Oštećena su veća žila, uključujući zajedničke bedrene i površne bedrene arterije. S razvojem gangrene nogu, u starosti, nivo amputacije često je visok (iznad koljena).

Liječenje dijabetičkog stopala provodi se u nekoliko smjerova:

  • kontrola metabolizma glukoze,
  • hirurško liječenje rana,
  • uzimanje antibiotika
  • istovar zahvaćenog područja prilikom hodanja,
  • svakodnevni pregled, poštivanje pravila o njezi stopala.

Neki od potrebnih koraka mogu se provesti samo u specijaliziranim medicinskim centrima, no glavni tretman je kod kuće. Očito je da trebate pokušati približiti nivo glukoze u normalu što je više moguće.

Pročitajte članak „Kako smanjiti šećer u krvi“ detaljnije. U prisustvu zaražene rane obično je potrebno hirurško liječenje. Ne možete se ograničiti na uzimanje antibiotika bez učešća hirurga.

Mora ukloniti svo nepodnošljivo tkivo. Pacijente se svakodnevno uči pregled i njegu rane dok se potpuno ne zacijeli. To rade specijalisti koji rade u kancelarijama dijabetičkog stopala.

Oporavak od dijabetičkog stopala je stvaran, ako ne i lijen

Mnogo različitih vrsta bakterija može izazvati rane i čireve na stopalima. Prvo se uz pomoć analiza utvrđuje koji mikrobi stvaraju probleme, a tek onda se prepisuju antibiotici koji su protiv njih efikasni.

Univerzalni lijekovi širokog spektra djelovanja pomažu u više od 50-60% slučajeva. Detaljne informacije o antibioticima nisu objavljene na ovoj stranici kako ne bi potaknuli pacijente na samo-liječenje. Najgore od svega, ako je dijabetičar napadnut bakterijama koje su razvile otpornost na savremene lijekove.

Vlažna gangrena, flegmon, duboki apscesi su ozbiljne komplikacije koje ugrožavaju život ili sigurnost pacijenta. Za njihovo lečenje, antibiotici se obično moraju davati injekcijama u bolničkim uslovima.

Uspjeh ovisi o tome koliko se savjesno tretira rana. U blažim slučajevima, antibiotske tablete se uzimaju kod kuće za liječenje dijabetičkog stopala.

Veoma je važno da se oslobodite zahvaćenog područja stopala. Morate pokušati ravnomjernije rasporediti pritisak koji se javlja prilikom hodanja. Zdrava osoba koja ima ozljedu stopala lagano se trudi da ne stopi na ranu kako bi izbjegla bol.

Međutim, mnogi dijabetičari ne osjećaju ovu bol zbog neuropatije. Kod hodanja hodaju rane. To uzrokuje dodatne ozljede i blokira zarastanje. Može se vući mnogo mjeseci ili čak godina.

Oslobađanje zahvaćene noge može se postići profesionalnim prelivom od polimernih materijala. Ovaj preljev naziva se imobilizacijom. Ne brkajte ga sa antibakterijskim preljevom koji se nanosi na ranu.

Za detalje obratite se specijalizovanim centrima koji liječe dijabetičko stopalo. Ortopedske cipele su dobre za prevenciju, ali za liječenje naprednih slučajeva to više nije dovoljno. Pitajte je li moguće pacijentu pružiti poseban preljev za iscjedak.

Kućno liječenje sastoji se u pridržavanju pravila za njegu stopala, preporukama za istovar pogođenog stopala, postizanju i održavanju normalnog šećera u krvi. Zbog depresivnog mentalnog stanja, mnogi pacijenti ne žele vjerno slijediti režim, zapostavljaju provođenje potrebnih postupaka. Rođaci dijabetičara i sam pacijent trebali bi razmišljati o rješenju ovog problema.

Specijalista za stopala naziva se podiatrist. Ne treba ga brkati s pedijatrom. Glavno što morate naučiti: ne dopustite mu da uklanja kukuruz! Jer nakon njihovog uklanjanja ostaju rane koje postaju utočište štetnih bakterija.

Uklanjanje kukuruza često dovodi do gangrene. To se ne može učiniti ni u kojem slučaju. Osim podijatra, možda će biti potrebno i sudjelovanje hirurga i ortopeda. Glavnu ulogu u liječenju trebao bi igrati endokrinolog, koji pomaže pacijentu da održi normalan šećer u krvi.

Ako se gangrena još nije razvila i nije došlo do amputacije, tada se u načelu dijabetičko stopalo može potpuno izliječiti. Međutim, to nije lako. Potrebno je sniziti šećer u krvi do normalnog i držati ga stabilnim u rasponu od 3,9-5,5 mmol / l, kao u zdravih ljudi.

Da biste to učinili, prebacite se na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i nemojte biti lijeni ubrizgati inzulin u precizno izračunatim dozama pored zdrave prehrane. Za više informacija pogledajte korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2 ili program kontrole dijabetesa tipa 1.

Trebate naučiti kako točno izračunati dozu inzulina i slijediti režim svakodnevno, ne izuzećući vikende i praznike. Međutim, utrošeno vrijeme i trud isplatiće se. Jer normalan nivo glukoze u krvi štiti ne samo od dijabetičkog stopala već i od svih ostalih komplikacija.

Nijedna dijeta, osim dijeta bez ugljikohidrata, ne omogućava dijabetičarima da održavaju stabilan, normalan šećer bez šiljaka. Ne postoje čudesne pilule, obloge ili fizioterapeutske metode koje bi mogle izliječiti dijabetičare problema sa nogama bez prelaska na zdrav način života.

Glavni uzrok dijabetičkog stopala je neuropatija, gubitak osjetljivosti živčanih vlakana. Ova komplikacija je potpuno reverzibilna. Nakon nekoliko mjeseci održavanja stabilnog normalnog šećera u krvi, živci se postepeno obnavljaju.

Aterosklerotski plakovi koji su se formirali u žilama više neće nestati. Međutim, možete usporiti njihov rast i poboljšati cirkulaciju krvi u nogama. Vraća se osjetljivost i oštećenja kože koje su dugo vremena bile uznemirene zarastaju.

Dijabetičari koji nisu lijeni održavati šećer stabilno normalnim, žive do vrlo starosti, poput zdravih ljudi. Međutim, pacijenti koji isprobavaju narodne lijekove za liječenje zaraženih rana na nogama, umjesto da hitno traže liječnika, brzo umiru.

Narodni lijekovi

Nema biljnih lijekova za pomoć dijabetičkom stopalu, kao ni životinjski proizvodi. Na Internetu možete pronaći preporuke za postupanje kupanja i peradi za pogođene noge od takvih lijekova:

  • sjemenke senfa
  • ulje klinčića
  • dekocija trešanja,
  • druge uobičajene i egzotične biljke.

Držite se dalje od ovih napitaka. Tradicionalni recepti za dijabetes i njegove komplikacije su zamka.

Dok pacijent gubi dragocjeno vrijeme, može doći do razvoja gangrene. To će dovesti do amputacije ili smrti. Mnogi pacijenti traže neku vrstu čudesnog kubanskog lijeka koja se brzo i lako izliječi od dijabetičkog stopala.

Neki dijabetičari kod kuće prave kupke za stopala sa sodom. Međutim, soda nije pogodno sredstvo za dezinfekciju i omekšavanje kože. Umjesto da se kupate, noge morate zaštititi od pretjeranog kontakta s vodom. Jer nakon dužeg izlaganja vodi koža je najosjetljivija na oštećenja.

Od dijabetičkog stopala precizno ne pomažu:

  • natrijum tiosulfat,
  • terapija udarnim talasima.

Na račun dijabetičara, ovisnika o narodnim lijekovima, kirurzi ispunjavaju svoj plan amputacija. Specijalisti koji liječe komplikacije dijabetesa u bubrezima i vidu također ne sjede bez posla.

Ostavite Svoj Komentar