Kako provjeriti mjerač na ispravnost i ispravnost očitanja?

TOČNOST MJERENJA Glukometri.

Često se događa da se rezultati mjerenja šećera u krvi pomoću posebnog glukometra značajno razlikuju od pokazatelja dobivenih pomoću drugog glukometra ili od vrijednosti ispitivanja provedenih u laboratoriji. Ali prije nego što „griješite“ na tačnost brojila, morate obratiti pažnju na ispravnost ovog postupka.

Treba napomenuti da analiza glikemije kod kuće, koja je danas postala poznata mnogim osobama s dijabetesom, zahtijeva pravilno praćenje, jer Zbog opetovanog ponavljanja ovog naizgled jednostavnog postupka, kontrola detalja njegove provedbe može donekle oslabiti. Zbog činjenice da će se "razne sitnice" zanemariti, rezultat će biti neprikladan za evaluaciju. Osim toga, treba imati na umu da mjerenje šećera u krvi glukometrom, kao i svaka druga metoda istraživanja, ima određene indikacije za uporabu i dopuštene pogreške. Pri uspoređivanju rezultata dobivenih na glukometru s rezultatima drugog uređaja ili laboratorijskih podataka mora se uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Poznato je da na rezultat ispitivanja glikemije pomoću glukometra utječu:

1) ispravna primjena postupka rada s uređajem i test trakama,

2) postojanje dopuštene greške korištenog uređaja,

3) fluktuacije u fizičkim i biohemijskim svojstvima krvi (hematokrit, pH itd.),

4) dužina vremena između uzimanja uzoraka krvi, kao i vremenski interval između uzimanja uzorka krvi i njegovog naknadnog pregleda u laboratoriji,

5) pravilnu primenu tehnike dobijanja kapi krvi i nanošenja na test traku,

6) kalibracija (podešavanje) mjernog uređaja za određivanje glukoze u punoj krvi ili u plazmi.

Što treba učiniti da bi rezultat testa šećera u krvi s glukometrom bio što pouzdaniji?

1. Spriječite različita kršenja postupka rada sa uređajem i test trakama.

Glucometer je prijenosni ekspresni mjerač za mjerenje koncentracije glukoze u cijeloj kapilarnoj krvi pomoću test traka za jednokratnu upotrebu. Osnova testne funkcije trake je enzimska (gluko-oksidativna) reakcija glukoze, nakon čega slijedi elektrokemijsko ili fotohemijsko određivanje intenziteta ove reakcije, proporcionalno sadržaju glukoze u krvi.

Očitavanje brojila treba smatrati indikativnim, a u nekim slučajevima i zahtijevanjem potvrde laboratorijskom metodom!

Uređaj se može koristiti u kliničkoj praksi kada laboratorijske metode mjerenja nisu dostupne, za vrijeme screening studija, u hitnim situacijama i na terenu, kao i za pojedinačnu upotrebu u svrhu operativne kontrole.

Mjerač se ne smije koristiti za određivanje glukoze:

- u krvnom serumu,

- u venskoj krvi,

- u kapilarnoj krvi nakon dugotrajnog skladištenja (više od 20-30 minuta),

- s ozbiljnim razrjeđivanjem ili zadebljanjem krvi (hematokrit - manje od 30% ili više od 55%),

- kod pacijenata sa teškim infekcijama, malignim tumorima i masivim edemom,

- nakon nanošenja askorbinske kiseline veće od 1,0 grama intravenski ili oralno (to dovodi do precjenjivanja pokazatelja),

- ako uvjeti za skladištenje i uporabu nisu predviđeni u uputama za uporabu (u većini slučajeva je temperaturni opseg: za skladištenje - od + 5 ° C do + 30 ° C, za uporabu - od + 15 ° C do + 35 ° C, raspon vlage - od 10% do 90%),

- u blizini izvora jakog elektromagnetskog zračenja (mobilni telefoni, mikrotalasne pećnice itd.),

- bez provjere uređaja pomoću upravljačke trake (kontrolno rješenje), nakon zamjene baterija ili nakon dugog razdoblja skladištenja (postupak provjere dan je u uputama za uporabu).

# Ispitne trake za brojilo ne smiju se koristiti:

- nakon isteka roka trajanja navedenog na ambalaži,

- nakon isteka razdoblja za korištenje test traka od trenutka otvaranja paketa,

- ako se kalibracijski kod ne podudara s memorijom uređaja s kodom navedenim na pakiranju test traka (postupak postavljanja kalibracijskog koda dat je u uputama za uporabu),

- ako uvjeti za skladištenje i uporabu nisu predviđeni u uputama za uporabu.

2. Treba znati da svaki metar-glukometar ima dopuštenu pogrešku u mjerenjima

Prema trenutnim kriterijima WHO-a, rezultat ispitivanja glukoze u krvi dobiven pomoću uređaja za pojedinačnu upotrebu (kod kuće) smatra se klinički tačnim ako padne u rasponu od +/- 20% vrijednosti analize provedene pomoću referentne opreme , za koji se uzima visoko precizni laboratorijski analizator, jer odstupanje od +/- 20% ne zahtijeva promjene u terapiji. Stoga:

- nema dva mjerača glukoze u krvi, čak ni jedan proizvođač i jedan model neće uvijek dati isti rezultat,

- jedini način provjere točnosti glukometra je usporedba rezultata dobivenih prilikom njegove uporabe s rezultatima referentne laboratorije (takve su laboratorije po pravilu imale specijalizirane medicinske ustanove visokog nivoa), a ne s rezultatom drugog glukometra.

3. Na udio šećera u krvi utječu fluktuacije u fizičkim i biohemijskim svojstvima krvi (hematokrit, pH itd.)

Uporedne studije glukoze u krvi treba izvesti na prazan stomak i u nedostatku izražene dekompenzacije (u većini priručnika za dijabetes nivo nivoa glukoze u krvi je od 4,0-5,0 do 10,0-12,0 mmol / l).

4. Rezultat ispitivanja glikemije ovisi o dužini vremena između uzimanja uzoraka krvi, kao i o vremenskom intervalu između uzimanja uzorka krvi i njegovog naknadnog pregleda u laboratoriji

Uzorke krvi treba uzimati istodobno (čak i za 10-15 minuta mogu se dogoditi značajne promjene razine glikemije u tijelu) i na isti način (prstom, a po mogućnosti iz jedne punkcije).

Laboratorijski test treba obaviti u roku od 20-30 minuta nakon uzimanja uzorka krvi. Razina glukoze u uzorku krvi koja je ostavljena na sobnoj temperaturi smanjuje se svakog sata za 0,389 mmol / L zbog glikolize (proces usvajanja glukoze od strane crvenih krvnih zrnaca).

Kako izbjeći kršenje tehnike proizvodnje kapi krvi i njenog nanošenja na test traku?

Krv za pregled može se uzeti iz različitih dijelova tijela, ali uzorkovanje krvi sa bočnih površina vrhova prstiju smatra se najprikladnijim. Također možete crpiti krv iz ušne školjke, bočne površine dlana, podlaktice, ramena, bedara, mišića tele. Preferiranje se može odrediti ograničenjem pristupa, značajkama osjetljivosti, profesijom i drugim okolnostima. Kapilarna mreža, brzina protoka krvi i intenzitet metabolizma glukoze u različitim dijelovima tijela su različiti. Vrijednosti glukoze u krvi dobivene istim uzimanjem krvi istovremeno, ali s različitih mjesta će se razlikovati. Pored toga, što je intenzivniji protok krvi, to je veća tačnost merenja. Najveća preciznost i praktičnost studije osigurava uzimanje krvi iz prsta, a druga nabrojana područja tijela smatraju se alternativnim. Najbliži glukozi u krvi uzetom iz prsta su mjerenja glikemije dobivene iz kapi krvi uzete s dlanova na rukama i ušnih kapaka. U većini slučajeva prilikom uzorkovanja krvi sa alternativnih mjesta treba povećati dubinu probijanja. Uređaji za prijem kapi krvi kada se uzima iz alternativnih mjesta trebali bi imati posebnu AST kapu. Oštri vrhovi metalnih lanceta mogu se potamniti, saviti i postati prljavi, tako da se moraju mijenjati nakon svake upotrebe.

Savjeti tehnike kapanja krvi:

1. Temeljito operite ruke sapunom dok ih zagrijavate pod mlazom tople vode.

2. Osušite ruke čistim ručnikom tako da na njima nema vlage, nježno ih masirajući od zgloba do vrhova prstiju.

3. Spustite prst za prikupljanje krvi prema dolje i nježno ga gnječite kako biste poboljšali protok krvi.

4.Kada koristite pojedinačni uređaj za ubod prsta, obrišite kožu alkoholom samo ako ne možete temeljito oprati ruke. Alkohol, koji ima štavljenje na koži, probijanje čini bolnijim, a oštećenje krvnih zrnaca s nepotpunim isparavanjem dovodi do podcjenjivanja indikacija.

5. Čvrsto pritisnite uređaj za probijanje prsta da poboljšate prolaz kože lancetom, osiguravajući dovoljnu dubinu i manje boli.

6. Učvrstite vrh prsta sa strane, naizmeničnim prstima za probijanje.

7. Za razliku od prethodnih preporuka, trenutno, za određivanje glukoze u krvi, ne treba brisati prvu kap krvi i koristiti samo drugu.

6. Spustite prst dolje, stišćući ga i masirajući, sve dok se ne formira padajući kap. S vrlo intenzivnom kompresijom vrha prsta, može se oslobađati i izvanćelijska tekućina zajedno s krvlju, što dovodi do podcjenjivanja indikacija.

7. Podignite prst na test traku tako da se kap slobodno povuče na test područje s potpunim pokrivanjem (ili punjenjem kapilare). Kada „razmažete“ krv tankim slojem u testnom području i uz dodatnu primenu kapi krvi, očitanja će se razlikovati od onih dobijenih upotrebom standardne kapi.

8. Nakon primanja kap krvi, provjerite da mjesto uboda nije sklono kontaminaciji.

Na rezultat testa glikemije utječe kalibracija (podešavanje) mjernog uređaja

Krvna plazma njegova je tečna komponenta koja se dobiva nakon taloženja i uklanjanja krvnih stanica. Zbog ove razlike, vrijednost glukoze u cjelovitoj krvi obično je 12% (ili 1,12 puta) manja nego u plazmi.

Prema preporukama međunarodnih dijabetičkih organizacija, pod pojmom "glikemija ili glukoza u krvi" sada se podrazumijeva sadržaj glukoze u krvnoj plazmi, ako ne postoje dodatni uvjeti ili rezerve, i kalibracija uređaja za određivanje glukoze u krvi (laboratorijska i za pojedinačnu upotrebu) Uobičajeno je da se kalibrira plazmom. Međutim, neki od mjerača glukoze u krvi danas na tržištu i dalje imaju kalibraciju cijele krvi.

Postupak usporedbe rezultata glukoze u krvi dobivene na glukometru s rezultatima referentne laboratorije (u nedostatku izražene dekompenzacije i praćenja tehnike uzimanja i proučavanja uzoraka krvi):

1. Provjerite nije li vaš merač prljav i odgovara li kod na vodomjeru za test test trake koje koristite.

2. Provedite test s kontrolnom trakom (kontrolna otopina) za ovo brojilo:

- ako dobijete rezultate izvan zadanih granica, obratite se proizvođaču,

- ako je rezultat u navedenom rasponu - uređaj se može koristiti za određivanje glukoze u krvi.

3. Doznajte kako su umjereni mjerač glukoze u krvi i laboratorijska oprema koja se koristi za usporedbu, tj. koji se uzorci krvi koriste: krvna plazma ili cijela kapilarna krv. Ako se uzorci krvi upotrijebljeni za ispitivanje ne podudaraju, rezultate je potrebno ponovno izračunati u jedinstvenom sustavu koji se koristi na vašem mjeraču.

Uspoređujući dobivene rezultate, ne treba zaboraviti na dopuštenu grešku od +/- 20%.

Ako vaše dobrobit ne odgovara rezultatima samokontrole glukoze u krvi, unatoč činjenici da pažljivo pratite sve preporuke dane u uputama za upotrebu glukometra, obavezno se posavjetujte s liječnikom i razgovarajte o potrebi laboratorijskog testiranja!

Kako mogu provjeriti tačnost brojila?

Prije početka rada preporučuje se provjeriti ispravnost brojila. Točnost očitanja uređaja čini ga pouzdanim i prikladnim za svakodnevnu upotrebu.

Uostalom, pojedinačna procjena kontrole tijeka bolesti od strane pacijenta i liječnika, korekcija primijenjene doze inzulina, ovisi o parametrima uređaja.

Zdravlje uređaja posebno je važno kada se rezultati uspoređuju sa dnevnom prehranom, nivoom fizičke aktivnosti i drugim parametrima - krvnim pritiskom, radom srca, hematokritom.

Kada biste trebali razmišljati o tačnosti vašeg brojila?

Preporučuje se provjera mjernog uređaja u sljedećim slučajevima:

Provjera ispravnosti brojila vrši se svake 3 sedmice.

  • Kad prvi put uključite uređaj.
  • Ako sumnjate na kvar.
  • U slučaju dugoročnog skladištenja kontrolnih ispitnih indikatora.
  • Ako se sumnja da je jedinica oštećena: pad s visine, izlaganje niskim ili visokim temperaturama, vlaga, ultraljubičasto zračenje, tečnost ili kondenzacija.
  • U slučaju kontaminacije lancetskih otvora i test traka.

Šta može utjecati na tačnost očitanja?

Pored neispravnosti samog uređaja, na tačnost njegovih očitanja utiče i poštivanje pravila rada, vanjski uvjeti i ispravnost očuvanja uređaja. Optimalni uvjeti omogućavaju smanjenje pogreške do 2%. Što je veća koncentracija glukoze, manje su tačni pokazatelji. Uz to, i prekomjeran i nedovoljan volumen krvi utječe na rad.

Tijekom analize krv treba apsorbirati na pravom mjestu na test traci.

Ne razmažite kap ispitivane tvari - ispitivački pokazatelj treba ga upiti. Ne koristite prvu kapi za ispitivanje, jer će intersticijska tekućina sadržana u njoj iskriviti rezultat. Provjerite da indikatori ispitivanja nisu istekli. Otvori za lancete i test trake trebaju biti čisti i suvi.

Kako utvrditi da uređaj radi?

Da biste odredili ispravan rad uređaja, slijedite sljedeći algoritam:

  1. Provjerite opremu uređaja.
  2. Odredite vrstu kalibracije.
  3. Provjerite da li izvor napajanja radi.
  4. Instalirajte lancetu i ispitni indikator u njihove odgovarajuće utore.
  5. Uključite brojilo.
  6. Proverite tačan datum i vreme ili stavke glavnog menija.
  7. Nanesite kap krvi tri puta na različite test trake.
  8. Ocijenite rezultate. Dozvoljena kolebanja u rasponu od 5-10%.
  9. Isključite mašinu.

Kako provjeriti da li brojilo daje tačne rezultate?

Da biste provjerili rezultat, možete darovati krv u laboratoriji istog dana.

  • Ispitajte nivo glukoze u plazmi tri puta u minimalnom intervalu. Valjana varijacija rezultata ispitivanja nije veća od 10%.
  • Uzmite analizu u laboratoriju i procijenite rezultat očitavanjem brojila istog dana. Razlika u očitanjima je dopuštena do 20%.
  • Kombinirajte 2 načina provjere.
  • Koristite kontrolno rješenje.

Kalibracija

Merač prikazuje koncentraciju glukoze u celokupnoj kapilarnoj krvi. Međutim, laboratorijski uređaji izračunavaju pokazatelje za plazmu, tečni dio krvi bez ujednačenih elemenata.

To znači da su pri uspoređivanju rezultata moguće fluktuacije i do 12%. Ako se kalibracija laboratorijske opreme i glukometra vrši na istoj vrsti, nema potrebe za pretvaranjem podataka. Točnost pokazatelja do 20% je sasvim prihvatljiva.

Ne uspoređujte rezultate dobivene upotrebom različitih uređaja.

U slučaju kalibracije pune krvi podijelite očitanje plazme s faktorom 1,12.

Specijalno rješenje za kontrolu tačnosti

Kontrolna otopina je po boji slična krvi i ima unaprijed određenu koncentraciju glukoze.

Kontrolno rješenje omogućava vam provjeru točnosti očitanja šećera u krvi. To je tečnost, obično crvena, sa dobro poznatom količinom glukoze.

Uz to, uključuje dodatne reagense koji doprinose provjeri glukometra. Rješenje se primjenjuje na test pokazatelje, poput krvi.

Nakon nekog vremena, rezultati prikazani na ekranu uspoređuju se s podacima navedenim na omotu ambalaže test test traka.

Kako konfigurirati uređaj?

  1. Ugradite baterije.
  2. Umetnite iglu za probijanje i test traku u proreze.
  3. Provjerite je li indikator ispitivanja u ispravnom položaju.
  4. Uključite brojilo.
  5. Pričekajte zvučni signal.
  6. Pomoću tipki sa strelicama postavite datum i vrijeme.

  • Istražite stavke u meniju.
  • Lancetom probušite željeni dio kože zbog krvi.
  • Nanesite krv na područje test trake koje se analizira.
  • Ocijenite rezultate na zaslonu.
  • Po želji sačuvajte rezultat.
  • Isključite mašinu.

  • Uklonite lancetu i test traku.
  • Međunarodni standard

    Standard DIN EN ISO 15197 utvrđuje sledeće zahteve za glukometre:

    • S pokazateljima manjim od 4,2 mmol / L, razlika od 95% rezultata i standarda ne smije prelaziti 0,82 mmol / L.
    • Kada je koncentracija veća ili jednaka 4,2 mmol / l, dopuštena je varijacija od 95% mjerenja u odnosu na referentne vrijednosti ne više od 20%.

    Pravovremeno i svakodnevno praćenje koncentracije glukoze u krvi omogućuje pacijentu i liječniku da pravilno ocijene stupanj kontrole i pravilno upravljanje dijabetesom.

    Za dugotrajnu upotrebu vrijedi ne samo slijediti upute za korištenje uređaja, već i odabrati pouzdane i visokokvalitetne proizvodne kompanije.

    Meter modeli poput One Touch i Accu Chek stekli su svjetsku prepoznatljivost.

    Kako provjeriti mjerač na ispravnost i ispravnost očitanja? - Protiv dijabetesa

    Da bi pratili šećer u krvi i održavali nivo glikemije na optimalnom nivou, dijabetičari moraju imati elektronski mjerač glukoze u krvi.

    Uređaj ne pokazuje uvijek ispravne vrijednosti: može precijeniti ili podcijeniti pravi rezultat.

    U članku će se razmotriti šta utječe na tačnost glukometra, kalibraciju i ostale operativne karakteristike.

    Koliko je tačan mjerač i može li pogrešno prikazati šećer u krvi

    Kućni mjerači glukoze u krvi mogu proizvesti pogrešne podatke. DIN EN ISO 15197 opisuje zahtjeve za uređajima za samonadgled glikemije.

    U skladu s ovim dokumentom, dopuštena je mala pogreška: 95% mjerenja može se razlikovati od stvarnog pokazatelja, ali ne više od 0,81 mmol / l.

    Stupanj na kojem će uređaj pokazati ispravan rezultat ovisi o pravilima njegovog rada, kvaliteti uređaja i vanjskim faktorima.

    Proizvođači tvrde da odstupanja mogu varirati od 11 do 20%. Takva greška nije prepreka uspješnom liječenju dijabetesa.

    Da biste dobili tačne podatke, preporučuje se da imate dva glukometra kod kuće i periodično upoređujete rezultate.

    Razlika između očitavanja kućanskog aparata i analize u laboratoriji

    U laboratorijama se koriste posebne tablice za utvrđivanje nivoa glukoze koji daju vrijednosti za cijelu kapilarnu krv.

    Elektronski uređaji ocjenjuju plazmu. Zbog toga su rezultati analize kuće i laboratorijskih istraživanja različiti.

    Da biste pokazali pokazatelj plazme u vrednost za krv, prebrojite. Za to se brojka dobijena tokom analize glukometrom dijeli s 1,12.

    Da bi kućni regulator pokazao istu vrijednost kao laboratorijska oprema, mora ga se kalibrirati. Da bi dobili ispravne rezultate, koriste se i komparativna tabela.

    PokazateljPolna krvPlazma
    Norma za zdrave ljude i dijabetičare glukometrom, mmol / lod 5 do 6.4od 5,6 do 7,1
    Indikacija uređaja s različitim kalibracijama, mmol / l0,881
    2,223,5
    2,693
    3,113,4
    3,574
    44,5
    4,475
    4,925,6
    5,336
    5,826,6
    6,257
    6,737,3
    7,138
    7,598,51
    89

    Zašto brojilo leži

    Kućni metar šećera može vas prevariti. Osoba dobiva izobličen rezultat ako se ne poštuju pravila uporabe, ne uzimajući u obzir kalibraciju i niz drugih faktora. Svi uzroci netačnosti podataka podijeljeni su na medicinske, korisničke i industrijske.

    Korisničke pogreške uključuju:

    • Nepridržavanje preporuka proizvođača pri rukovanju s test trakama. Ovaj mikro uređaj je ranjiv. S pogrešnom temperaturom skladištenja, spremanjem u slabo zatvorenu bocu, nakon isteka roka upotrebe, fizikalno-kemijska svojstva reagensa se mijenjaju i trake mogu pokazati lažni rezultat.
    • Nepravilno rukovanje uređajem. Brojilo nije zapečaćeno, pa prašina i prljavština prodire u unutrašnjost brojila. Promijenite točnost uređaja i mehanička oštećenja, pražnjenje baterije. Spremite uređaj u futrolu.
    • Nepravilno izveden test. Provođenjem analize na temperaturama ispod +12 ili iznad +43 stepena, kontaminacija ruku hranom koja sadrži glukozu negativno utječe na tačnost rezultata.

    Medicinske greške su u upotrebi određenih lijekova koji utječu na sastav krvi.

    Elektrohemijski glukometri otkrivaju razinu šećera na osnovu oksidacije plazme enzimima, prijenosa elektrona akceptorima elektrona u mikroelektrode.

    Na ovaj proces utječe unos paracetamola, askorbinske kiseline, dopamina. Zbog toga, kada se koriste takvi lijekovi, testiranje može dati lažni rezultat.

    Proizvodne greške smatraju se rijetkim. Prije nego što se uređaj pošalje u prodaju, provjerava se ispravnost. Ponekad neispravni, slabo podešeni uređaji idu u ljekarne. U takvim slučajevima, rezultat mjerenja je nepouzdan.

    Razlozi provjere ispravnog rada uređaja

    Pravilno konfiguriran mjerač glukoze u krvi neće uvijek dati točne podatke.

    Stoga ga je potrebno povremeno odvesti u posebnu laboratoriju na pregled.

    U svakom gradu u Rusiji postoje takve institucije. U Moskvi se u centru vrši kalibracija i provjera za provjeru mjerača glukoze ESC-a.

    Bolje je istražiti rad regulatora svakog mjeseca (uz svakodnevnu upotrebu).

    Ako osoba posumnja da je uređaj počeo davati informacije greškom, vrijedi je odnijeti u laboratoriju prije zakazanog roka.

    Razlozi za provjeru glukometra su:

    • različiti rezultati na prstima jedne ruke,
    • razne podatke pri mjerenjima s minutnim intervalom,
    • aparat pada sa velike visine.

    Različiti rezultati na različitim prstima.

    Podaci analize možda nisu isti kada uzimate porciju krvi iz različitih dijelova tijela.

    Ponekad je razlika +/- 15-19%. To se smatra valjanim.

    Ako se rezultati na različitim prstima značajno razlikuju (za više od 19%), tada treba pretpostaviti netačnost uređaja.

    Potrebno je pregledati uređaj na integritet, čistoću. Ako je sve u redu, analiza je uzeta s čiste kože, u skladu s pravilima datim u uputama, tada je uređaj potrebno odnijeti u laboratoriju na pregled.

    Različiti rezultati minutu nakon ispitivanja

    Koncentracija šećera u krvi je nestabilna i mijenja se svakog minuta (posebno ako je dijabetičar ubrizgao inzulin ili uzeo lijek za snižavanje šećera).

    Temperatura ruku također utječe: kad je osoba upravo stigla s ulice, ima hladne prste i odlučila napraviti analizu, rezultat će se malo razlikovati od studije provedene nakon par minuta.

    Značajna odstupanja su osnova za provjeru uređaja.

    Glucometer Bionime GM 550

    Kako provjeriti ispravnost brojila kod kuće

    Da biste procijenili pouzdanost rezultata dobivenih tijekom ispitivanja krvi glukometrom, nije potrebno dovođenje uređaja u laboratoriju. Provjerite točnost uređaja lako kod kuće posebnim rješenjem. U nekim modelima takva je supstanca u kompletu.

    Kontrolna tekućina sadrži određenu količinu glukoze različitih razina koncentracije, ostale elemente koji pomažu u provjeri ispravnosti aparata. Pravila prijave:

    • Umetnite testnu traku u priključak brojila.
    • Odaberite opciju "primijeni rješenje za upravljanje".
    • Protresite kontrolnu tečnost i kapajte je na traku.
    • Uporedite rezultat sa standardima navedenim na boci.

    Ako su primljeni pogrešni podaci, vrijedno je drugi put izvršiti kontrolnu studiju. Ponovljeni pogrešni rezultati pomoći će vam da otkrijete uzrok kvara.

    Članci medicinskih stručnjaka

    Prilikom kupovine glukometra, upute za upotrebu trebale bi biti jedna od najvažnijih sastavnih dijelova cijelog kompleta. Nije uvijek jasno kako pravilno koristiti ovaj uređaj i kako ga konfigurirati.

    Mehaničko podešavanje. U ovom slučaju morate malo pocknuti. Prvo morate umetnuti baterije. Jer već su odredili datum i vrijeme. Ovo se postiže jednostavno, morate pritisnuti glavni gumb i pričekati zvučni signal. Uređaj se uključuje, a zatim privremeno isključuje napajanje. Zatim pomoću gumba za gore i dolje postavite datum, vrijeme i druge funkcije. Tada možete početi koristiti.

    Lanceta se ubacuje u utičnicu, navrće se i uz pomoć rotacije na uređaju odabire se potrebna oznaka za uzimanje krvi za uzorak. Tada se lanceta izvlači na sve strane i postaje sasvim spremna za upotrebu. Nakon toga možete započeti uzimanje krvi. Ispitna traka mora biti umetnuta u poseban priključak. Potom se uz pomoć lanceta probija vrhovi prsta i na testnu traku nanose se kapi krvi. Nakon 8 sekundi, rezultat će biti poznat.

    Automatsko podešavanje. Ništa teško nije koristiti takav uređaj. Sve se konfiguriše automatski. Uzorkovanje krvi vrši se na potpuno isti način. Stoga, odabirom uređaja, vrijedi pogledati osobne sklonosti, i krenuti samo od njih.

    , ,

    Da biste ih zamijenili za nove uređaje s velikom preciznošću

    Ako se kupljeni brojilo pokazalo netačnim, kupac po zakonu ima pravo zamijeniti elektronički uređaj za sličan proizvod u roku od 14 kalendarskih dana nakon kupnje.

    U nedostatku čeka, osoba se može uputiti na svedočenje.

    Ako prodavač ne želi zamijeniti neispravan uređaj, vrijedi uzeti od njega pismeno odbijanje i ići na sud.

    Događa se da uređaj daje rezultat s velikom pogreškom zbog činjenice da je pogrešno konfiguriran. U ovom slučaju se od zaposlenika trgovine mora dovršiti postavljanje i kupcu dostaviti tačan mjerač glukoze u krvi.

    Najtačniji moderni testeri

    U drogerijama i specijaliziranim prodavaonicama prodaju se različiti modeli glukometra. Najtačniji su proizvodi njemačkih i američkih kompanija (na njih se dobija doživotno jamstvo). Kontrolori proizvođača iz ovih zemalja potraženi su u cijelom svijetu.

    Lista visoko preciznih testera od 2018. godine:

    • Accu-Chek Performa Nano. Uređaj je opremljen infracrvenim portom i bežično se povezuje na računar. Postoje pomoćne funkcije. Postoji opcija podsetnika sa alarmom. Ako je indikator kritičan, oglasiće se zvučni signal. Testne trake nije potrebno samostalno kodirati i crtati u dijelu plazme.
    • BIONIME najjači GM 550. U uređaju nema dodatnih funkcija. To je jednostavan za rukovanje i precizan model.
    • One Touch Ultra Easy. Uređaj je kompaktan, teži 35 grama. Plazma se uzima u posebnoj mlaznici.
    • True Result Twist. Ima ultra visoku preciznost i omogućava vam određivanje razine šećera u bilo kojoj fazi dijabetesa. Za analizu je potrebna jedna kap krvi.
    • Accu-Chek Asset. Pristupačna i popularna opcija. Sposoban za prikaz rezultata na displeju nekoliko sekundi nakon nanošenja krvi na test traku. Ako ni jedan dio plazme nije dovoljan, biomaterijal se dodaje istoj traci.
    • Contour TS Uređaj dugog vijeka s velikom brzinom obrade i pristupačnom cijenom.
    • Diacont OK. Jednostavna mašina sa niskim troškovima.
    • Bioptik Technology. Opremljen multifunkcionalnim sistemom, omogućava brzo praćenje krvi.

    Contour TS - merač

    Velika greška u jeftinim kineskim opcijama.

    Dakle, mjerači glukoze u krvi ponekad daju pogrešne podatke. Proizvođači su dozvolili grešku od 20%. Ako tijekom mjerenja s minutnim intervalom uređaj daje rezultate koji se razlikuju za više od 21%, to može značiti loše postavljanje, brak, oštećenje uređaja. Takav uređaj treba odnijeti u laboratoriju na provjeru.

    Tačnost i provjera glukometra, rastvor

    04. novembra 2015. godine

    Započnite s činjenicom da je mjerač medicinski uređaj koji pomaže u kontroli razine šećera u krvi kod ljudi.

    To je, prije svega, neophodno kod ljudi koji pate od bolesti poput dijabetesa. Savremeni modeli glukometra toliko su prikladni da ih čak i dijete može koristiti.

    Ali htio bih detaljnije opisati jedan potpuno drugačiji trenutak.

    Točnost, kalibracija glukotara i ostale radne karakteristike

    Da bi pratili šećer u krvi i održavali nivo glikemije na optimalnom nivou, dijabetičari moraju imati elektronski mjerač glukoze u krvi.

    Uređaj ne pokazuje uvijek ispravne vrijednosti: može precijeniti ili podcijeniti pravi rezultat.

    U članku će se razmotriti šta utječe na tačnost glukometra, kalibraciju i ostale operativne karakteristike.

    Provjera ispravnosti uređaja

    Kada kupujete uređaj za mjerenje šećera u krvi, morate pažljivo pregledati paket u kojem se nalazi mjerač. Ponekad, u slučaju nepoštivanja pravila prevoza i skladištenja robe, možete naći zgužvanu, poderanu ili otvorenu kutiju.

    U tom slučaju roba mora biti zamijenjena dobro zapakiranom i neoštećenom.

    • Nakon toga provjerava se sadržaj paketa za sve komponente. Kompletan set brojila možete pronaći u priloženim uputama.
    • U pravilu, standardni set uključuje olovku za probijanje, ambalažu test traka, pakiranje lanceta, priručnik s uputama, garancijske kartice, navlaku za skladištenje i nošenje proizvoda. Važno je da uputstvo ima ruski prevod.
    • Nakon provjere sadržaja, uređaj se pregledava. Na uređaju ne bi trebalo doći do mehaničkih oštećenja. Na ekranu, bateriji, gumbima treba biti prisutan poseban zaštitni film.
    • Da biste ispitali rad analizatora, morate instalirati bateriju, pritisnuti dugme za napajanje ili instalirati test traku u utičnicu. U pravilu, kvalitetna baterija ima dovoljno napunjenosti koja traje dulje vrijeme.

    Kad uključite uređaj, morate provjeriti da na ekranu nema oštećenja, slika je jasna, bez oštećenja.

    Provjerite rad brojila pomoću kontrolne otopine koja se nanosi na površinu test trake. Ako instrument radi ispravno, rezultati analize će se pojaviti na zaslonu nakon nekoliko sekundi.

    Provjera brojila za tačnost

    Mnogi pacijenti su, kupivši uređaj, zainteresirani za određivanje šećera u krvi glukometrom i, u stvari, kako provjeriti tačnost glukometra. Najjednostavniji i najbrži način je istodobno provesti analizu u laboratoriji i usporediti dobivene podatke s rezultatima ispitivanja uređaja.

    Ako osoba želi provjeriti ispravnost uređaja tijekom kupnje, koristi se kontrolno rješenje za to.

    Međutim, takva se provjera ne provodi u svim specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, pa će se ispravan rad uređaja moći provjeriti tek nakon kupnje brojila.

    Zbog toga se preporučuje odnošenje analizatora u servisni centar, gde će predstavnici kompanije proizvođača obaviti potrebna merenja.

    Kako biste se u budućnosti bez ikakvih problema mogli obratiti stručnjacima servisnog centra i dobiti potrebne savjete, važno je osigurati da se priloženi garancijski list ispuni pravilno i bez grešaka.

    Ako se ispitivanje s testnom otopinom provodi neovisno kod kuće, proučite upute i slijedite sve preporuke.

    1. Obično su tri otopine koje sadrže glukozu uključene u komplet za provjeru zdravlja uređaja.
    2. Sve vrijednosti koje bi trebale proizići iz analize mogu se vidjeti na pakiranju kontrolne otopine.
    3. Ako primljeni podaci odgovaraju navedenim vrijednostima, analizator je zdrav.

    Prije nego što otkrijete koliko je uređaj precizan, morate shvatiti što znači takva stvar kao što je točnost brojila.

    Moderna medicina vjeruje da je rezultat testa šećera u krvi tačan ako odstupa od podataka dobivenih u laboratorijskim uvjetima za ne više od 20 posto.

    Ova se greška smatra minimalnom i nema poseban efekat na izbor metode liječenja.

    Poređenje performansi

    Prilikom provjere ispravnosti brojila, potrebno je uzeti u obzir kako se određeni uređaj kalibrira. Mnogi moderni modeli otkrivaju razinu šećera u plazmi u krvi, pa su takvi podaci 15 posto viši od očitanja glukoze u krvi.

    Stoga, kupujući uređaj, morate odmah saznati kako se analizator kalibrira. Ako želite da podaci budu slični onima dobivenim u laboratoriji na teritoriji klinike, trebali biste kupiti uređaj koji je kalibriran punom krvlju.

    Ako se kupi uređaj koji je kalibriran plazmom, tada se mora oduzeti 15 posto uspoređujući rezultate s laboratorijskim podacima.

    Kontrolno rešenje

    Pored gore navedenih mjera, provjera ispravnosti provodi se i standardnom metodom, koristeći testne trake za jednokratnu upotrebu koje se nalaze u kompletu. Tako ćete osigurati ispravan i točan rad uređaja.

    Princip rada test traka je aktivnost enzima taloženog na površini traka, koji reagira s krvlju i pokazuje koliko šećera sadrži. Važno je uzeti u obzir da je za pravilno funkcionisanje glukometra potrebno koristiti samo posebno dizajnirane test trake iste kompanije.

    Ako rezultat analize daje pogrešne rezultate, što ukazuje na netočnost i nepravilan rad uređaja, morate poduzeti mjere za konfiguriranje brojila.

    Morate imati na umu da svaka greška i netačnost očitanja uređaja može biti povezana ne samo s neispravnošću u sustavu. Nepravilno rukovanje brojilom često dovodi do pogrešnih očitavanja.

    S tim u vezi, prije pokretanja postupka, nakon kupnje analizatora, potrebno je pažljivo proučiti upute i naučiti pravilno koristiti uređaj, poštujući sve preporuke i upute, tako da takvo pitanje kao korištenje glukometra nestaje.

    • Testna traka ugrađena je u utičnicu uređaja, koja bi se trebala automatski uključiti.
    • Na ekranu treba biti prikazan kôd koji treba uporediti sa oznakama kodova na pakiranju test traka.
    • Pomoću gumba odabire se posebna funkcija za primjenu upravljačkog rješenja, mod se može promijeniti u skladu s priloženim uputama.
    • Kontrolna otopina temeljno se protrese i nanese na površinu test trake umesto krvi.
    • Na ekranu će se prikazati podaci koji se s test trakama uspoređuju s brojevima navedenim na pakiranju.

    Ako su rezultati u navedenom rasponu, mjerač ispravno radi, a analiza daje točne podatke. Nakon primanja pogrešnih očitanja, ponovo se provodi kontrolno mjerenje.

    Ako su ovoga puta rezultati pogrešni, morate detaljno proučiti upute. Provjerite je li redoslijed postupaka ispravan i potražite uzrok neispravnosti uređaja.

    Indikacije za upotrebu glukometra

    Glavne indikacije za uporabu brojila su dijabetes melitus prvog i drugog tipa. Prirodno, postoje takvi uređaji koji pokazuju i holesterol i koagulaciju krvi.

    Ali u osnovi, ljudi ga koriste kod dijabetesa za mjerenje glukoze. Drugi dokazi nisu dostupni. U stvari, sve postaje jasno iz same definicije.

    No, uprkos tome, bez savjetovanja s liječnikom ne biste trebali koristiti uređaj. Čak počevši od činjenice da osoba pati od dijabetesa. Jer postoji niz razloga zbog kojih je bolje to isključiti.

    Općenito je riječ o univerzalnom uređaju koji vam omogućuje brzo određivanje razine šećera. Zahvaljujući tome postalo je moguće brzo reagirati u situacijama kada je to vitalno neophodno. Jer nivo glukoze može i rasti i pasti. Uređaj će, zauzvrat, to potvrditi u nekoliko sekundi i omogućiti osobi da ubrizgava inzulin. Stoga je, ako je moguće, potrebno koristiti ovu jedinicu.

    Pokazatelji glukometra

    Ljudi koji koriste ovaj uređaj trebali bi poznavati osnovne pokazatelje brojila. Naravno, dobro je kada i sam uređaj "kaže" da je nivo glukoze prekoračen ili, obrnuto, snižen. Ali šta ako ta funkcija nije? U ovom slučaju morate biti u mogućnosti samostalno shvatiti kakva je figura ispred neke osobe i šta to znači.

    Dakle, postoji posebna tablica u kojoj su naznačena očitanja uređaja i stvarna razina glukoze. Vaga počinje u 1,12 i završava u 33,04. Ali to su podaci samog aparata, kako možemo shvatiti sadržaj šećera iz njih? Dakle, pokazatelj 1,12 je jednak 1 mmol / l šećera. Sljedeća brojka u tablici je 1,68, a odgovara vrijednosti 1,5. Dakle, indikator se cijelo vrijeme povećava za 0,5.

    Vizuelno će razumjeti da će rad tablice biti lakši. Ali najbolje je pribeći kupnji uređaja koji automatski sve razmatra. Za osobu koja prvi put koristi uređaj, biće to puno lakše. Takav uređaj nije skup, svatko ga može priuštiti.

    Značajke glukometra

    Glavne karakteristike glukometra trebale bi zadovoljiti sve navedene potrebe korisnika. Dakle, postoje multifunkcionalni uređaji, postoje i najjednostavniji. Ali bez obzira na uređaj, važno je da pokazuje tačan rezultat.

    Pri kupnji glukometra osoba treba obratiti pažnju na njegovu tačnost. Da biste to učinili, test se provodi bez izlaska iz trgovine. No kako biste se u potpunosti uvjerili u ovu karakteristiku, morate donijeti laboratorijsku analizu razine šećera. Potom uređaj možete testirati, najbolje tri puta. Dobiveni podaci ne bi se trebali međusobno razlikovati za više od 5-10%, ovo je dopuštena greška.

    Možda je ovo najvažnija karakteristika uređaja. Važno je da rezultat koji je dobio u cjelini ne prelazi 20% -tnu barijeru. Tek nakon toga možete pogledati funkcionalnost, prikaz i ostale sitnice.

    Uređaj može imati funkciju kontrole glasa, kao i zvučni signal. Osim toga, uređaj je u mogućnosti spremiti najnovije podatke i lako ih prikazati ako je potrebno. Ali šta god rekli, uređaj mora biti tačan.

    , ,

    Kako postaviti merač?

    Nakon izvršene kupovine, prirodno je pitanje kako postaviti brojilo. U stvari, u ovom procesu nema ništa komplicirano. Prvo što treba učiniti je instalirati baterije.

    Sada možete postaviti kodiranje. Kad je uređaj isključen, vrijedi ga postaviti u osnovno vrijeme. Morate ga instalirati u bazu prema dolje. Kad se sve pravilno izvrši, pojaviće se klik.

    Zatim trebate konfigurirati datum, vrijeme i jedinice. Da biste ušli u postavke, morate pritisnuti glavnu tipku 5 sekundi. Nakon toga će se oglasiti zvučni signal, pa su se podaci o memoriji pojavili na zaslonu. Sada morate ponovo pritisnuti tipku dok podaci o instalaciji ne budu dostupni. Prije nego što osoba može pristupiti postavljanju, uređaj će se na neko vrijeme isključiti. Tokom ovog postupka, gumb se ne može otpustiti.

    Da biste postavili datum, jednostavno upotrijebite tipke za gore i dolje i tako podesite željeno vrijeme. Sličan postupak se ponavlja za jedinice. Nakon svake promjene trebate pritisnuti glavni gumb kako bi se svi podaci pohranili.

    Zatim pripremite lanceolatni uređaj. Gornji dio se otvara, a lanceta se ubacuje u gnijezdo. Zatim se zaštitni vrh uređaja odvrne i ponovo zavrtje. Rotacijom na aparatu možete odabrati potrebnu oznaku za uzimanje krvi za uzorak. Uređaj lancete izvučen je sve do vrha i spreman je za upotrebu.

    Sada možete početi sa uzorkovanjem krvi. To se radi jednostavno. Testna traka umetnuta je u ulaz sve dok se ne primi zvučni signal. Nakon toga, lanceolatni uređaj nanosi se na vrh prsta i probija ga. Krv se pažljivo unosi u uređaj. Glavna stvar je da ne bi trebalo biti puno "sirovina", jer postoji mogućnost kontaminacije porta za kodiranje. Kap krvi treba dodirnuti do ulaza da je uzmete i držite prst dok ne čujete zvučni signal. Rezultat će se pojaviti na ekranu nakon 8 sekundi.

    Ispitne trake za glukometrom

    Kada koristite uređaj, ispitne trake za brojilo jedan su od najvažnijih sastavnih dijelova. Pomoću njih odredite nivo šećera. Glukoza ulazi u traku i time formira električnu struju na temelju koje se provodi istraživanje.

    Morate kupiti test trake s posebnom ozbiljnošću. Stručnjaci preporučuju obratiti pažnju na njih, a ne na sam uređaj. Doista, kvaliteta ovih komponenti ovisi o rezultatu.

    Važno je imati neko znanje u pogledu skladištenja test traka. Da biste to učinili, razmislite o vlastitim potrebama i ne kupujte previše. Poprilično par komada prvi put. Glavna stvar je ne dopustiti trakama da dulje vrijeme dolaze u dodir sa zrakom ili direktnom sunčevom svjetlošću. U suprotnom se mogu pogoršati i dati potpuno drugačiji rezultat.

    Druga važna stvar pri odabiru test traka je razmatranje kompatibilnosti s uređajem. Pošto ne postoje univerzalne komponente, sve mora biti pažljivo odabrano. U tom slučaju uređaj će moći pokazati točan rezultat.

    Gluscometer Lancests

    Koji su lanceti za glukometar? To su posebni uređaji koji su uključeni u proces probijanja kože kako bi se uzela krv za analizu. Ova "komponenta" omogućava vam da izbjegnete nepotrebna oštećenja kože, kao i bol. Sama lanceta je napravljena od sterilnog materijala, tako da je savršena za sve.

    Igle uređaja moraju imati najmanji promjer. Tako ćete izbjeći bol. Prečnik iglene olovke određuje dužinu i širinu uboda, a na osnovu toga brzinu protoka krvi. Sve se igle steriliziraju i nalaze se u pojedinačnim pakovanjima.

    Koristeći lancetu ne možete da odredite samo nivo glukoze već i sadržaj holesterola, hemoglobina, brzinu zgrušavanja i još mnogo toga. Na neki način ovo je univerzalni proizvod. Model se bira uzimajući u obzir dostupni uređaj i svrhu za koju se nabavlja lanceta. Pravi izbor naknadno eliminira stvaranje kalusa i ožiljaka.

    Prilikom izrade lanceta uzimaju se u obzir tip i debljina kože. Stoga čak i bebe mogu koristiti takve „komponente“. Ovo je jednokratni proizvod za ličnu upotrebu. Dakle, trebate nabaviti lancetu uzimajući u obzir jednokratni pirsing. Bez ove komponente, rad uređaja je nemoguć.

    Olovka za merač glukoze

    Za šta je olovka glukometra namijenjena? Ovo je poseban uređaj koji vam omogućuje da unesete inzulin u slučajevima kada je osoba zaboravila na ovu akciju. Olovka može kombinovati elektronske i mehaničke komponente.

    Doza se postavlja pomoću posebnog rotirajućeg kotača. Tokom ovog procesa, akumulirana doza prikazuje se u bočnom prozoru. Tipka na ručici ima poseban displej. Sjeća se davanja doze i vremena kad je primijenjena.

    Ovo će omogućiti roditeljima kontrolu nad isporukom inzulina svojoj djeci. Takav je izum odličan za malu djecu. Doza se lako podešava okretanjem prekidača u oba smjera.

    Općenito, bez ovog izuma to ne bi bilo tako jednostavno. Možete ga kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini. U ovom slučaju kompatibilnost uređaja i ručke uopće nije bitna. Uostalom, to nije sastavni deo aparata, već je njegovo nadopunjavanje jednostavno. Takav izum je savršen i za djecu i za odrasle. Stoga, nabavkom takvog uređaja, vrijedno je voditi računa o ovoj komponenti.

    Kako koristiti brojilo?

    Nema čega da se brinete kako koristiti brojilo. Ako osoba to učini prvi put, onda briga očito ne vrijedi. Dakle, prvo što morate učiniti je bušiti kožu lancetom.

    Obično se ova komponenta isporučuje sa uređajem. U nekim je modelima ugrađen. Nakon završetka punkcije potrebno je unijeti krv u testnu traku. Sadrži posebne tvari koje mogu mijenjati boju, ovisno o nivou šećera. Ponovo testna traka može biti i u kompletu i biti ugrađena u uređaj.

    Treba napomenuti da neki uređaji omogućuju uzimanje krvi ne samo prstima, već i ramenom i podlakticom. Sve je jasno sa ovim trenutkom. Kad se krv na testnoj traci, uređaj počne raditi, nakon 5-20 sekundi na displeju će se pojaviti brojevi koji prikazuju razinu glukoze. Korištenje uređaja uopće nije teško. Uređaj automatski sprema rezultat.

    Rok trajanja glukometra

    Koliki je rok trajanja brojila i može li ga se nekako povećati? Ono što je najzanimljivije, ovaj kriterij ovisi o tome kako je osoba koristila uređaj. Ako bi se njime pažljivo upravljalo, ali će uređaj trajati više od jedne godine.

    Istina, ovaj izraz ima svoje nijanse. Mnogo toga ovisi o samoj bateriji. Dakle, u osnovi je to doslovno dovoljno za 1000 mjerenja, a to je jednako godini rada. Stoga tu činjenicu vrijedi razmotriti.

    Općenito, ovo je takav uređaj koji nema određeni rok trajanja. Kao što je već spomenuto, sve ovisi o tome kako se prema njemu postupa. Lako je oštetiti uređaj.

    Važno je pratiti njen izgled. Ne upotrebljavajte istečene komponente. U ovom slučaju misli se na test traku i lancetu. Sve to može značajno smanjiti vrijeme rada uređaja. Stoga, njegov rok trajanja izravno ovisi o načinu rukovanja. Dakle, ove bi informacije trebale biti dostupne ako postoji želja da se uređaj koristi više od jedne godine.

    Glucometer proizvođači

    Glavni proizvođači mjerača glukoze u krvi na koje biste trebali obratiti pažnju moraju zadovoljiti određene standarde. Tako se poslednjih godina sve više i više novih uređaja počinje pojavljivati. Štoviše, njihova je raznolikost toliko velika da je gotovo nemoguće odabrati najbolje od njih. Uostalom, svi su dobri i imaju minimum mana.

    Tako su se nedavno pojavili uređaji kompanija Abbott (robna linija Medisense), Bayer (Ascensia), Johnson & Johnson (One Touch), Microlife (Bionime), Roche (Accu-Check). Svi su novi i poboljšanog dizajna. Ali to nije promenilo princip rada.

    Vrijedi obratiti pažnju na fotometrijske uređaje Accu-Check Go i Accu-Check Active. Ali morate shvatiti da imaju veliku grešku.Dakle, vodeća pozicija ostaje kod elektromehaničkih uređaja. Brojni novi proizvodi na tržištu, poput Bionime Rightest GM 500 i OneTouch Select, imaju dobre karakteristike. Istina, oni su ručno konfigurirani, mnogi uređaji danas to rade automatski.

    Dobro uspostavljeni Medisense Optium Xceed i Accu-Chek. Na ove uređaje vrijedi obratiti pažnju. Nisu skupe, jednostavne za upotrebu, da, i toliko da čak i dijete može samostalno provjeriti nivo glukoze. Prilikom odabira uređaja trebate paziti ne na njegovo ime, već na funkcionalnost. Detaljnije o nekim modelima glukometra raspravljat ćemo u nastavku.

    Kako smanjiti tačnost uređaja

    Da biste umanjili grešku u istraživanju razine šećera u krvi, morate slijediti određena jednostavna pravila.

    Bilo koji glukometar treba povremeno provjeravati radi ispravnosti, za to se preporučuje kontaktirati servisni centar ili posebnu laboratoriju.

    Da biste provjerili točnost kod kuće, možete koristiti kontrolne mjere. Za to se vrši deset mjerenja zaredom.

    Maksimalno devet slučajeva od deset, dobiveni rezultati ne bi se trebali razlikovati za više od 20 posto sa šećerom u krvi od 4,2 mmol / litra ili većim. Ako je rezultat studije manji od 4.

    2 mmol / litra, greška ne smije biti veća od 0,82 mmol / litra.

    Prije provođenja ispitivanja krvi, ruke treba oprati i temeljito osušiti peškirom. Prije analize se ne smiju koristiti otopine alkohola, vlažne maramice i druge strane tekućine, jer to može narušiti izvedbu.

    Točnost uređaja ovisi i o količini primljene krvi. Kako biste odmah nanijeli potrebnu količinu biološkog materijala na test traku, preporučuje se lagano masirati prst, a tek nakon toga posebnom olovkom izvršite proboj na njemu.

    Probijanje na koži vrši se uz primjenu dovoljne sile kako bi krv mogla lako da strši i u pravoj količini. Budući da prva kap sadrži veliku količinu međućelijske tekućine, ne koristi se za analizu, već pažljivo uklanja s runom.

    Zabranjeno je razmazivanje krvi na test traci, potrebno je da se biološki materijal sam apsorbira u površinu, tek nakon toga provodi se istraživanje. Ovaj će vam članak pomoći da shvatite kako odabrati glukometar.

    Navedite svoj šećer ili odaberite pol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

    Netačnosti

    Ponekad se pojave greške u mjerenju koje nisu povezane ni sa ispravnošću uređaja, niti sa tačnošću i temeljnošću studije. Nekoliko razloga zbog kojih se to događa navedeni su u nastavku:

    • Različite kalibracije uređaja Neki uređaji su kalibrirani za punu krv, drugi (često laboratorijski) za plazmu. Zbog toga mogu pokazati različite rezultate. Morate koristiti tablice za prevođenje nekih čitanja u druga,
    • U nekim slučajevima, kada pacijent radi nekoliko testova zaredom, različiti prsti također mogu imati različita očitavanja glukoze. To je zbog činjenice da svi uređaji ove vrste imaju dopuštenu grešku u roku od 20%. Dakle, što je viša razina šećera u krvi, veća je apsolutna vrijednost između očitanih vrijednosti. Izuzetak su Acco Chek uređaji - njihova dopuštena pogreška prema standardu ne smije biti veća od 15%,
    • Ako dubina uboda nije bila dovoljna i kap krvi ne strši sam, neki pacijenti počinju je istiskivati. To se ne može učiniti, jer značajna količina međućelijske tečnosti ulazi u uzorak koji se na kraju šalje na analizu. Štaviše, pokazatelji se mogu i precijeniti i podcijeniti.

    Zbog pogreške na uređajima, čak i ako mjerač ne pokazuje povišene pokazatelje, ali pacijent subjektivno osjeća pogoršanje, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

    Pogledajte video: Ispitivanje Tranzistora (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar