Kome da se obratite aterosklerozi sudova mozga i donjih ekstremiteta

Ateroskleroza je važan problem u savremenom društvu. Glavnim razlozima za razvoj patologije smatraju se ovisnosti, manjak tjelesne aktivnosti, kršenje načina prehrane, neusklađivanje s adekvatnim režimom spavanja i budnosti te pojačani utjecaj stresnih faktora na organizam.

Uz neblagovremeno otkrivanje i liječenje bolesti, moguć je razvoj njegovih groznih komplikacija, koje često uzrokuju smrt ili duboku invalidnost pacijenta. Sumnjajući na ovu patologiju, trebali biste kontaktirati stručnjaka. Da biste to učinili, saznajte koji ljekar liječi aterosklerozu.

Prvi simptomi ateroskleroze

Ateroskleroza je sistemska bolest koja pogađa unutrašnju oblogu vaskularnog dna. S povišenim kolesterolom i šećerom u krvi na unutrašnjoj oblozi posuda talože se aterosklerotski plakovi. S vremenom se promjer žila smanjuje, što stvara prepreku normalnom protoku krvi. S progresijom ateroskleroze dolazi do kršenja cirkulacije krvi u vitalnim organima ljudskog tijela. Ova je patologija podmukla jer u početnim fazama nema nikakve kliničke manifestacije.

Najčešće takve oblici bolesti:

  • aterosklerotska oštećenja žila donjih ekstremiteta,
  • cerebralna arterioskleroza,
  • aterosklerotska lezija arterija srca,
  • multifokalna ateroskleroza, koja kombinuje sve oblike bolesti.

U prisustvu patološkog procesa u mreži koronarnih arterija, razvija se gladovanje tkiva srca kisikom, što izaziva koronarnu bolest srca. Ako se to ne liječi, tada se rizik od infarkta miokarda puno povećava. Glavni simptomi srčane bolesti i njene vaskularne mreže jesu pritisni bolovi u srcu tokom fizičke aktivnosti ili za vrijeme potpunog odmora, kratkoća daha, umor.

Ateroskleroza sudova mozga manifestuje se padom kognitivne funkcije, cefalgijom, poremećajem emocionalno-voljne sfere i pogoršanjem pažnje. Simptomi aterosklerotskog oštećenja žila na nogama su neprestano oticanje, osjećaj težine i ukočenosti u nogama, koža nakon palpacije postaje hladna i suha. Ako se ovaj oblik bolesti ne liječi, napreduje, uzrokujući trofične poremećaje. Poremećaji opskrbe krvlju manifestiraju se crvenilom donjih ekstremiteta, sve do stvaranja trofičnih čira. Ako se bolest ne liječi u ovoj fazi, tada dolazi do smrti tkiva donjih ekstremiteta.

Kako biste spriječili razvoj ateroskleroze, trebali biste pratiti nivo holesterola u krvi. Ako sumnjate na razvoj ove patologije, potrebno je kontaktirati stručnjaka i saznati tko liječi ovu bolest.

Ljekar za početni ili preventivni pregled

Često pacijenti imaju pitanja o tome koji liječnik pomaže pravovremeno prepoznati aterosklerozu. Osobe starije od 35 godina preporučuje se jednom godišnje podvrgnuti prevenciji pregled od strane terapeuta. Prije svega treba uzeti opći test krvi i urina, detaljnu biokemiju krvi s lipidnim profilom i elektrokardiografiju. Ako će prema rezultatima testova specijalista uočiti patološke promjene karakteristične za aterosklerozu, tada će ga usmjeriti na dopplerografsko ili angiografsko istraživanje.

Ove metode omogućavaju nam dati procijenjene karakteristike vaskularnog protoka krvi u jednom ili drugom dijelu ljudskog tijela. Dopplerografija se najčešće koristi za proučavanje stanja protoka krvi u žilama donjih ekstremiteta. Pomoću angiografije liječnici ocjenjuju koronarni i cerebralni protok krvi. Kod otkrivanja kršenja opskrbe krvlju ispitivanim organima, terapeut usmjerava pacijente na uže specijaliste koji će im propisati potrebni tretman i uzeti pacijenta pod svoju kontrolu. Ako se bolest otkrije na vrijeme i liječi, onda će šteta za tijelo biti minimalna!

Koji ljekar liječi cerebralnu arteriosklerozu

Aterosklerotska oštećenja cerebralnih žila predstavljaju veliku opasnost, stoga je neophodno što prije identificirati i započeti liječenje. Zajedno leče ovaj oblik patologije. angiolog i neurolog.

Često aterosklerotska lezija krvnih žila mozga dovodi do kršenja moždane cirkulacije u skladu s hemoragičnim tipom (ruptura suda sa stvaranjem intracerebralnih hematoma). Ovo je komplikacija cerebralne ateroskleroze, koja se naziva hemoragični moždani udar. U ovom slučaju pacijenta će liječiti neurohirurg i, po mogućnosti, reanimator.

Kako bi se izbjegle negativne posljedice za organizam, liječnici preporučuju uspostavljanje prehrane potpunim uklanjanjem hrane koja sadrži kolesterol, uključujući aktivne sportove u svakodnevnoj rutini, i stabilizacijom sna i budnosti. Preporučuje se liječenje ovog oblika bolesti uz pomoć lijekova za snižavanje lipida i krvnih žila, lijekova koji poboljšavaju reološka svojstva krvi.

S povećanjem krvnog tlaka indicirano je liječenje antihipertenzivnim lijekovima.

Koji ljekar liječi aterosklerozu donjih ekstremiteta

Razni stručnjaci mogu liječiti žile nogu, ovisno o mjestu patološkog procesa. U problemima s venskim vaskularnim krevetom pomoći će flebologizlečiti arterijske probleme silom angiolog. Međutim, kod nas se tako zove da liječi bolesti koje pogađaju sudove donjih ekstremiteta. vaskularni hirurzi. Ovi stručnjaci mogu lečiti obliterane arterioskleroze nogu bilo konzervativnim ili hirurškim načinom.

Liječenje lijekovima ove patologije usmjereno je na poboljšanje cirkulacije krvi u tkivima nogu, normalizaciju razine kolesterola u serumu, zaustavljanje upalne reakcije i smanjenje oteklina. S jakom boli indicirano je imenovanje lijekova za analgeziju.

Hirurška intervencija je potrebna kada postoje ozbiljni poremećaji protoka krvi ili liječenje lijekom nije donijelo željeni rezultat. U tim slučajevima se izvode operacije čiji je cilj uklanjanje prepreka vaskularnom protoku krvi. Ako se ne liječi ateroskleroza donjih ekstremiteta, s vremenom se razvija gangrena, što je vitalni pokazatelj za amputaciju donjih ekstremiteta.

Šta je ateroskleroza

Uz aterosklerozu koronarnih arterija dolazi do angine pektoris - oštećenja srca prouzrokovanih hipoksijom srčanog tkiva. Bolest može dugo biti asimptomatska, a zatim se manifestira kao jaki gorući bolovi, koji se protežu na rukama, trbuhu, leđima, postepeno se intenziviraju. Jedna od komplikacija ateroskleroze je infarkt miokarda.

S aterosklerozom moždanih žila razvija se ozbiljna komplicirana hipertenzija. Inteligencija se značajno smanjuje, pamćenje, pažnja, koncentracija pogoršavaju. Pacijenta muče glavobolja, vrtoglavica, brzo je i bez razloga iritiran, ljut, osjeća se potlačenost, depresija i česte promjene raspoloženja. Mentalno se ponašanje mijenja, pojave se nemir, ćudljivost, plačljivost.

Ateroskleroza ekstremiteta (obično nogu) izaziva umor uz minimalne fizičke aktivnosti, hlađenje, ukočenost, smanjenu osjetljivost udova. Hodati i raditi rukama postaje sve teže.

Uzroci patologije i njezino mjesto

Glavni uzroci ateroskleroze su sljedeći faktori:

  • prekomjerna upotreba proizvoda koji sadrže alkohol,
  • pušenje
  • masna visokokalorična hrana sa puno holesterola,
  • sjedeći i sjedeći način života,
  • česte stresne situacije i živčano naprezanje.

Sve to dovodi do činjenice da se holesterol taloži na stijenkama krvnih žila, čime postepeno sužava lumen i ometa odliv krvi, izazivajući:

  • moždani udar
  • tromboza
  • tromboflebitis.

Prethodno je u većini slučajeva bolest zahvatila samo muškarce od 50 godina starosti, ali u posljednje vrijeme se ateroskleroza dijagnosticira i kod žena. Osobe s bolestima endokrinog sustava, posebno, dijabetes melitusom, izloženi su posebnom riziku.

Cerebralna arterioskleroza

Sa ovom vrstom ateroskleroze kod pacijenta:

  • oštro smanjena inteligencija,
  • problemi sa memorijom počinju,
  • koncentracija pažnje i opća koordinacija pokreta pogoršavaju.

U tom slučaju pacijent često osjeća glavobolju i vrtoglavicu, postaje razdražljiv, suzav, izbirljiv i nemiran. Vrijedi napomenuti da su takvi pacijenti obično bez razloga iritirani i ljuti, raspoloženje je stalno depresivno i depresivno.

Ateroskleroza brahiocefalnih arterija može se također pripisati ovoj kategoriji, jer ova bolest može prouzrokovati produženu ishemiju, koja u većini slučajeva dovodi do oštećene moždane cirkulacije ili moždanog udara.

Jedna od najozbiljnijih komplikacija cerebralne arterioskleroze jeste moždana krvarenja koja dovodi do moždanog udara. U moždanom udaru rad mozga i njegovo funkcioniranje obično su narušeni što kasnije izaziva paralizu pacijenta ili dovodi do smrti pacijenta.

Koronarna ateroskleroza

Ova vrsta ateroskleroze često uzrokuje oštećenje srca pacijenta zbog angine pektoris.

Često se takva bolest provede bez ikakvih simptoma u početnoj fazi, ali s vremenom, kad već dobija na snazi, osoba počinje doživljavati snažnu bol:

  • u rukama
  • u trbuhu i leđima.

Postepeno, bol se pojačava i postaje gotovo konstantna. Jedna od najozbiljnijih komplikacija ateroskleroze koronarnih arterija je infarkt miokarda.

Ateroskleroza nogu

Bolest kao što je ateroskleroza donjih ekstremiteta pruža pacijentu snažnu nelagodu i puno neugodnosti. Osoba s takvom tegobom pretapa se vrlo brzo, često bez ikakvog napora da to učinite, udovi počinju postepeno hladiti i otjerati, posebno nožni prsti, a zatim njihova osjetljivost postepeno opada. Sve to dovodi do činjenice da pacijentu postepeno postaje problematično ne samo da pomiče noge, već čak i da se samostalno kreće.

Kome doktoru treba da odem?

Primijetivši znakove ateroskleroze, prvo se morate obratiti liječniku kao što je terapeut. Nakon dobijenih rezultata ispitivanja liječnik će sam reći kojem liječniku da se obratite.

Aterosklerozu cerebralnih žila leče angiolog i neurolog. Ovi stručnjaci uklanjaju posljedice patologije kao što su moždani udar, demencija, skleroza. Da bi doktor mogao detaljnije razumjeti nijanse patologije svakog pacijenta pojedinačno, možda će vam trebati:

  • magnetska rezonanca mozga,
  • intrakranijalni ultrazvučni pregled krvnih žila.

Bolest poput BCA ateroskleroze liječi i neurolog. Patologija je prilično česta kod starijih i starijih osoba. Ako je bolest izazvala krvarenje u mozgu, tada se za liječenje uključuju vaskularni hirurg i neurohirurg.

Kardiolog liječi aterosklerozu koronarnih arterija i sveobuhvatno se bavi bolestima srca i krvožilnog sistema. Ljudima starijim od 35 godina preporučuje se da posjete kardiologa najmanje jednom godišnje kako bi se spriječile ili spriječile takve opasne bolesti kao što su infarkt miokarda, moždani udar, angina pektoris.

Da biste izliječili takvu patologiju kao što je ateroskleroza žila donjih ekstremiteta, potrebno je da se obratite angiologu. Ovaj će specijalista ukloniti ne samo aterosklerozu, već i bolesti poput varikoznih vena i tromboflebitisa. Ako osoba ima neku od ovih tegoba, tada se flebolog može baviti svojom terapijom angiologom.

Prije propisivanja liječenja, pacijent mora proći dodatnu doplerografiju jer se samo na taj način može utvrditi kako protok krvi prolazi kroz žile.

Ateroskleroza je vrlo ozbiljna i opasna bolest, pa je važno pokušati posjetiti ljekara kad se pojave prvi simptomi i tokom liječenja pažljivo slijediti sve preporuke koje daju ljekari. To je jedini način da potpuno izliječite bolest i izbjegnete ozbiljne posljedice.

Principi tretmana

Terapija ateroskleroze, uz pravovremeni zahtjev za pomoć specijalista, uspješno se provodi uglavnom samo uz uporabu lijekova. Ponekad se za liječenje može koristiti kirurška intervencija, ali to je izuzetno rijetko.

Terapija lijekovima uglavnom uključuje:

  1. Lijekovi koji normaliziraju holesterol u krvi.
  2. Nehormonski protivupalni lijekovi koji pomažu normalizirati protok krvi i sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi.
  3. Preporučuje se i uzimanje lijekova koji stabilizuju kardiovaskularni sistem i normaliziraju krvni pritisak.

Kako bi se spriječila vaskularna ateroskleroza, potrebno je pridržavati se pravilne prehrane, odnosno isključiti hranu sa visokim sadržajem holesterola, ograničiti ili potpuno odustati od upotrebe alkoholnih pića.

Potrebno je pokušati voditi zdrav način života, pratiti tjelesnu težinu, usmjeriti oblike spavanja, više vremena provoditi na svježem zraku, šetajući, bolje je odbiti cigarete. Preporučuje se stalno nadzirati nivo holesterola i šećera u krvi, kao i redovno mjeriti krvni pritisak.

Kod kojeg ljekara ići s aterosklerozom?

Trenutno je ateroskleroza jedna od najčešćih bolesti. To je posljedica ne samo sve veće učestalosti ove bolesti, već i razvoja modernih tehnologija koje omogućavaju dijagnosticiranje ateroskleroze u početnim fazama. Najvažnije je na vrijeme posjetiti liječnika koji će vam propisati odgovarajući tretman.

Ateroskleroza je bolest kod koje nastaju vaskularne upale i, kao rezultat, na njihovim zidovima nastaju holesterolski plakovi.

Doktor medicinskih nauka, profesor G. Emelyanov:

Već dugi niz godina lečim hipertenziju. Prema statističkim podacima, u 89% slučajeva hipertenzija rezultira srčanim udarom ili moždanim udarom i osoba umire. Otprilike dvije trećine pacijenata umre tijekom prvih 5 godina bolesti.

Sljedeća činjenica - moguće je i potrebno ublažiti pritisak, ali to ne izliječi samu bolest.

Jedini lijek koji službeno preporučuje Ministarstvo zdravlja za liječenje hipertenzije, a kardiolozi ga koriste u svom radu je i ovo.

Lijek utječe na uzrok bolesti što omogućava potpuno uklanjanje hipertenzije. Pored toga, prema saveznom programu, svaki stanovnik Ruske Federacije može ga dobiti BESPLATNO.

Simptomi ove bolesti postoje kod gotovo svake desete osobe na planeti, dok se razlikuju sljedeći glavni uzroci ove bolesti:

  • nedovoljna količina fizičke aktivnosti,
  • nasljednost
  • stresne situacije
  • loše navike
  • neke vrste endokrinih bolesti (na primjer, dijabetes melitus) itd.

Svi ovi faktori negativno djeluju na žile, pridonoseći taloženju holesterola na njihovim zidovima i, kao rezultat, pojavi ateroskleroze. Ako se bolest ranije javljala, u pravilu, kod muškaraca starih 50 godina i više, sada se dijagnosticira i kod žena.

Pravovremena dijagnoza bolesti značajno smanjuje rizik od lošeg zdravlja pacijenta i povećava šanse za brzi oporavak. Ovo je vrlo važno, s obzirom na to da uznapredovali slučajevi ateroskleroze mogu biti fatalni.

Vrste bolesti i glavni simptomi

Prije nego što odgovorite na pitanje, koji liječnik liječi aterosklerozu, treba shvatiti da terapeut može dijagnosticirati bolest.

Specijalist uskog profila bavit će se liječenjem bolesti.

S razvojem bolesti mogu utjecati različiti dijelovi vaskularnog kreveta, stoga se razlikuje nekoliko vrsta bolesti, ovisno o tome koji je dio vaskularnog sustava zahvaćen.

Glavne sorte bolesti su:

  1. Bolest donjih udova.
  2. Ateroskleroza mozga.
  3. Promjene u stanju koronarnih arterija patološke prirode.
  4. Ateroskleroza aorte i drugi.

Simptomi ateroskleroze variraju ovisno o mjestu samog plaka. Na primjer, s bolešću donjih ekstremiteta pacijent ima oticanje i bol u nogama, a u naprednijim se slučajevima može pojaviti čak i hromost.

Oštećenje arterija koje opskrbljuju mozak krvlju dovodi do problema sa moždanom aktivnošću, odnosno glavobolje, problema s pamćenjem i koncentracijom. Blokada koronarnih arterija dovodi do bola u grudima, nedostatka daha, povišenog krvnog pritiska, pa čak i bockanja u srcu.

Glavna opasnost od aterosklerotske bolesti je gotovo asimptomatski tok već gotovo nekoliko godina.

Često pacijenti ne obraćaju pažnju na simptome i savjetuju se s liječnikom u naprednijim slučajevima.

Kod kojeg ljekara prvo treba ići?

Bolje je započeti liječenje vaskularnog sistema što je ranije moguće.

Dakle, moguće je izbjeći pojavu značajnih komplikacija. U početku je bolje otići do terapeuta koji može obaviti preliminarni pregled, propisati mu potrebne testove i po potrebi se obratiti specijalistima uskog profila.

Ako je većina simptoma koje ste povezali s glavom bilo bi logično obratiti se neurologu, a ovo je odgovor na pitanje koji liječnik liječi cerebralnu arteriosklerozu.

Kardiolog je ljekar koji dijagnosticira i liječi bolesti vezane za srčanu aktivnost, a angiolog pomaže izliječiti bolesti krvnih sudova mozga i udova. Ako vas zanima koji ljekar liječi aterosklerozu donjih ekstremiteta, onda je to flebolog.

Da biste precizno odredili prirodu bolesti, u pravilu su potrebna sljedeća ispitivanja:

  • OAC (neobvezna biohemijska analiza),
  • EKG
  • Ultrazvuk krvnih sudova ili dopplerografija,
  • angiografija

Osim toga, koristi se računalna tomografija (CT) - metoda se koristi po nahođenju liječnika.

Liječenje bilo koje bolesti uključuje prije svega zaustavljanje njenog razvoja, dok je u nekim slučajevima moguće liječiti i kod kuće.

Kod arteroskleroze arterija prva je preporuka slijediti dijetu koja ima za cilj snižavanje holesterola i zaustavljanje upalnog procesa direktno u žilama.

Prehrana pacijenta treba se sastojati prije svega od biljnih masti, povrća i voća. Treba isključiti proizvode od brašna, kao i za sušeno meso i kisele krastavce.

Pušenje i alkohol strogo su zabranjeni, dok se preporučuje aktivno i redovno vježbanje.

Druga opcija lijeka predviđa liječenje direktno u bolnici, dok je omogućena aktivna upotreba lijekova (na primjer, statina, fibrata, anionskih smola, nikotinskih kiselina itd.).

Priče naših čitalaca

Pobijedite hipertenziju kod kuće. Prošao je mjesec dana od kada sam zaboravio na pritiske. O, koliko sam sve pokušao - ništa nije pomoglo. Koliko puta sam išao na kliniku, ali su mi propisivali beskorisne lijekove iznova i iznova, a kad sam se vratio, doktori su jednostavno slegnuo ramenima. Napokon sam se suočio sa pritiskom i sve hvala. Svi koji imaju problema sa pritiskom neka čitaju!

U ekstremnim slučajevima lekar može inzistirati na operaciji.

U pravilu, usko specijalizirani stručnjaci rade i u gotovo svakoj klinici. Ali postoje situacije kada trebate kontaktirati veće ili specijalizirane medicinske ustanove. Ako ima dovoljno novca, preporučuje se kontaktirati plaćene klinike, jer tamo rade visoko kvalificirani stručnjaci.

Osim toga, potraga za odgovarajućim liječnikom nije ograničena na jedan grad, a u nekim je situacijama moguće potražiti liječnika i putem interneta. U ovom slučaju moguće je upoznavanje sa podacima o samom ljekaru, njegovim iskustvom, kao i pregledima pacijenata. Do takvog stručnjaka možete doći po dogovoru.

Posuda je jedan od osnovnih elemenata ljudskog tijela. Uprkos očiglednoj beznačajnosti, odgovoran je za isporuku najvažnije tvari u sve ljudske organe.

Stoga, kršenje rada krvnih žila dovodi do različitih vrsta problema sa tijelom. Razvoj bolesti poput ateroskleroze je spor.

Često osoba uopće ne primijeti ovu bolest i savjetuje se s liječnikom samo kada je potrebna medicinska pomoć.

Ateroskleroza je veoma ozbiljna bolest. Njegova glavna opasnost leži u asimptomatskom toku u prvim fazama. Zbog toga je ponekad teško dijagnosticirati to čak i sami ljekari, barem dok se ne dobiju svi rezultati istraživanja.

Odgovor na pitanje koji liječnik liječi aterosklerozu prvenstveno ovisi o prirodi bolesti i simptomima (ateroskleroza trbušne aorte, cerebralna ateroskleroza i dr.).

Tek nakon preliminarnog pregleda moguće je utvrditi o kome se stručnjaku treba obratiti.

Pravovremena dijagnoza ateroskleroze, kao i imenovanje odgovarajućeg lečenja, ključ su uspešnog lečenja ateroskleroze. Uz to, ne bismo trebali zaboraviti na prevenciju. Pravilna prehrana i, općenito, ispravan način života direktno utječu na stanje krvnih žila.

Stoga, što ranije osoba počne obraćati pažnju na to, veća je vjerovatnost da će izbjeći ovu bolest. Ako ste se i dalje morali baviti aterosklerozom iz vlastitog iskustva, pobrinite se za odabir pravog liječnika, stručnjaka koji ima odgovarajuće iskustvo i znanje za pružanje kvalificirane pomoći.

Srčani i moždani udari uzrok su gotovo 70% svih smrtnih slučajeva na svijetu. Sedam od deset osoba umire zbog začepljenja arterija srca ili mozga.

Posebno je strašan podatak da puno ljudi uopće ne sumnja da ima hipertenziju. I propuštaju priliku da nešto poprave, samo se osuđuju na smrt.

  • Glavobolja
  • Srčana palpitacija
  • Crne tačkice pred očima (muhe)
  • Apatija, razdražljivost, pospanost
  • Zamagljen vid
  • Znojenje
  • Hronični umor
  • Oticanje lica
  • Otepenost i peckanje prstiju
  • Napadi pritiska

Čak bi i jedan od ovih simptoma trebao naterati vas da razmišljate. A ako postoje dvije, onda ne oklijevajte - imate hipertenziju.

Kako liječiti hipertenziju kada postoji veliki broj lijekova koji koštaju mnogo novca?

Većina lijekova neće učiniti nikakvu korist, a neki mogu čak i štetiti! Trenutno je jedini lek koji zvanično preporučuje Ministarstvo zdravlja za lečenje hipertenzije ovo.

Za Institut za kardiologiju, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, provodi program „ bez hipertenzije“. Unutar kojih je lijek dostupan besplatno, svi stanovnici grada i regije!

Vrste bolesti i simptomi

Ljekari su odlučili razlikovati nekoliko vrsta lipidne patologije među kojima valja napomenuti:

  • ateroskleroza donjih ekstremiteta,
  • blokada i sužavanje lumena krvnih žila mozga,
  • patološke promjene na koronarnim arterijama,
  • ateroskleroza aorte itd.

Ovisno o lokaciji aterosklerotskog plaka, promijenit će se glavni simptomi bolesti. Na primjer, kada su krvne žile donjih udova začepljene, pacijenta brinu oteklina i bol u nogama, promjena sjene kože, indikatori temperature, a kod teškog tijeka bolesti pacijent ima karakterističnu lijenost.

Ako bolest zahvaća arterije koje opskrbljuju mozak krvlju, ljudi počinju imati probleme s pamćenjem, koncentracijom pozornosti, vidnom oštrom opada i razvijaju se jake glavobolje. Kod sužavanja koronarnih arterija, pacijenti se žale na bol u sternumu, kratkoću daha, škakljanje u srcu i povišen krvni pritisak.

Bez obzira na vrstu ateroskleroze, u nedostatku liječenja, pacijent će umrijeti (u prosjeku nakon 7-10 godina od pojave prvih simptoma).

Bolest je opasna po tome što se njeni prvi znakovi pojavljuju čak i kod dovoljno razvijenog patološkog procesa. Najčešće pacijenti idu liječniku samo kad se lumen krvnih žila suži za 50-60%. Do ovog trenutka bolest može napredovati nekoliko godina gotovo asimptomatski.

Koga bih trebao kontaktirati na prvi znak ateroskleroze i koje testove treba uraditi?

Ako se pojave bilo kakvi simptomi bolesti, pacijenti se mogu obratiti nekoliko stručnjaka odjednom, naime:

  1. Lekar opšte prakse. Lekar opšte prakse može postaviti preliminarnu dijagnozu, zakazati sastanak za seriju testova i poslati na konsultacije užim stručnjacima.
  2. Neurolog. Ovaj liječnik uglavnom se bavi liječenjem cerebralne arterioskleroze, kod koje se često razvija ishemija tkiva organa, a rizik od moždanog udara raste.
  3. Kardiolog Pacijent se može posavjetovati s kardiologom o apsolutno bilo kojoj patologiji kardiovaskularnog sustava, bilo da je riječ o aterosklerozi ili srčanom udaru. Specijalist ima pravo propisivati ​​lijekove bez kojih bi potpuni terapijski tretman bio neefikasan.
  4. Angiolog. Pomoć ovog liječnika bit će potrebna osobama koje pate od začepljenja krvnih žila udova. U slučaju ozbiljnih poremećaja cirkulacije, angiolog odlučuje o preporučivosti operacije.

Bez obzira na kojeg liječnika idete, propisat će vam da provedete studije poput:

  • krvni testovi (opći i biohemijski),
  • EKG
  • Ultrazvuk krvnih sudova (drugi naziv - Doplerov ultrazvuk),
  • angiografija
  • CT skeniranje (ako je potrebno).

Samo na osnovu ovih analiza izračunat će se daljnji režim liječenja. Ako je potrebno, svi gore navedeni stručnjaci mogu propisati dodatne studije za određenog pacijenta.

Lečenje ateroskleroze

Na kraju članka treba reći nekoliko riječi o značajkama liječenja poremećaja metabolizma lipida u tijelu. Liječnici često koriste terapiju lijekovima, koja pokazuje pozitivne rezultate u gotovo svim fazama razvoja ateroskleroze. Tretman se sastoji od sledećih grupa lekova:

  1. Lijekovi koji normaliziraju holesterol u krvi. Njihov redovan unos omogućava smanjenje blokade krvnih žila, uklanjanje viška lipoproteina niske gustine iz tijela.
  2. Nehormonski protivupalni lijekovi koji poboljšavaju protok krvi sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi. Najčešće se koristi acetilsalicilna kiselina i lijekovi na njenom osnovi.
  3. Beta blokatori Lijekovi ove grupe omogućavaju vam kontrolu kontrolnih pokazatelja krvnog pritiska, normalizaciju rada srca i rad srca uopšte.
  4. ACE inhibitori. Pomažu u vraćanju funkcija kardiovaskularnog sistema (posebno ako je pacijent prethodno imao srčani udar).
  5. Diuretici. Oni ublažavaju brojne simptome ateroskleroze, snižavaju krvni pritisak.

Pored uzimanja lijekova, pacijenti se moraju pridržavati terapijske prehrane, unositi umjerenu fizičku aktivnost u svoj život i napustiti loše navike. Samo u ovom slučaju možemo računati na uspjeh tretmana.

Izbor liječnika za ostale vrste ateroskleroze

Sa aterosklerotskim oštećenjem na opskrbi arterije srca pacijenta će lečiti kardiolog. Može biti i primarna veza za prepoznavanje i početni stadij liječenja bolesti. Aterosklerozu brahiocefalnih i karotidnih arterija, kao i aorte, liječit će specijalistički angiolog.

Da biste izbjegli aterosklerozu, trebali biste voditi zdrav, aktivan stil života, riješiti se ovisnosti, proći preventivne preglede. Ako se patologija i dalje otkrije, trebate je započeti s liječenjem što je prije moguće i obratiti se odgovarajućem stručnjaku za pomoć. To će pomoći da se izbjegnu kobne komplikacije koje ova podmukla bolest može donijeti!

Kako dijagnosticirati patologiju?

Prije nego što razmislite kome se obratiti aterosklerozi, trebalo bi posumnjati u ovu bolest u sebi. Sljedeći simptomi su uočeni kod osobe sa začepljenjem u lumenu žile udova sa masnim plakom:

  • teško pronaći puls ili njegovo potpuno odsustvo ovisno o lokalizaciji,
  • smanjenje pritiska na ruku ili nogu,
  • ukočenost udova i (ili) njegova bol,
  • dugotrajno zarastanje traumatičnih ozljeda udova.

Ako su moždane žile pogođene aterosklerozom, tada će kliničku sliku pratiti glavobolja, slabljenje vida, vrtoglavica i moguće nesvjestica. Liječenje cerebralne arterioskleroze treba riješiti odmah, jer postoji veliki rizik od nastanka moždanog udara.

Glavne metode dijagnoze, čiji prolazak će zahtijevati doktor na recepciji:

  • Klinička i biohemijska analiza krvi,
  • EKG
  • Ultrazvučni pregled krvnih sudova (dopplerografija),
  • Mjerenje indeksa gležnja-gležnja,
  • Angiografija
  • Računarska tomografija (nije uvijek potrebna),
  • Ispitivanje stresa (nije uvijek moguće).

Možda je imenovanje dodatnih dijagnostičkih mjera, ovisno o pojedinačnim indikacijama.

Koji ljekari rade tretman?

Prilično je teško odgovoriti koji liječnik liječi aterosklerozu jer se različiti stručnjaci mogu baviti patologijom ovisno o lokaciji. Terapiju bolesti mogu obavljati sledeći lekari:

  • Neurolog. Bavi se oštećenjem vaskularnog kreveta mozga. Konkretno, glavni smjer u kojem liječnik djeluje je ishemija moždanih regija i moždani udar.
  • Kardiolog Ovaj specijalista razumije sve patologije kardiovaskularnog sistema, stoga je glavni ljekar za aterosklerotska oštećenja krvožilnog sustava. Liječnik propisuje sistemske lijekove koji utječu na patologiju u cjelini, a ne lokalno. Takođe područje rada kardiologa je srčani udar.
  • Angiolog. Liječnik koji liječi aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta, kao i gornjih. Trebalo bi ga rješavati s oblimiterirajućim oblikom patologije, kada je protok krvi značajno oslabljen u ruci ili nozi.U takvim situacijama preferira se hirurška vaskularna plastična operacija.

Liječnik propisuje liječenje ateroskleroze u skladu s mnogim faktorima. Osnovna načela liječenja bolesti (bez lokalne štete),

  • Uzimanje lekova za snižavanje holesterola
  • Upotreba lijekova koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka (često su to nesteroidni protuupalni lijekovi, na primjer, aspirin, koji bi se trebao piti s oprezom i na stroge indikacije),
  • Prijem beta blokatora (smanjenje pritiska i obnova srca),
  • Upotreba ACE inhibitora (posebno važnih kod srčanog udara) ima blagotvoran učinak na rad srca i krvnih sudova, a također smanjuje krvni pritisak),
  • Uzimanje diuretika (diuretici su takođe lijekovi za snižavanje krvnog pritiska, što sprječava napredovanje ateroskleroze).

Takođe, lijekovi se koriste za borbu protiv popratnih bolesti, posebno dijabetesa koji je na prvom mjestu među provocirajućim faktorima ateroskleroze.

Takođe se koriste hirurški tretmani za bolest koje lekar može da pruži pacijentu. Njihovo imenovanje preporučljivo je u slučaju jake blokade krvnih žila, kada odsustvo trenutnog liječenja može dovesti do nekrotičnih promjena na području na koje krv ne ulazi.

Kome doktoru treba da se obratim zbog vaskularne ateroskleroze?

Često se postavljaju pitanja o tome koji liječnik liječi vaskularnu aterosklerozu ili po kojim znacima i simptomima utvrditi njegovu prisutnost u tijelu kako ne bi bilo kasno i na vrijeme se obratiti stručnjacima. Uostalom, ova patologija je najčešća vaskularna bolest, koja može dovesti do smrti.

Što liječnik liječi aterosklerozu, lokalizaciju zahvaćenih žila

Ateroskleroza je hronični proces koji zahvaća velike i srednje velike arterije. Danas je prevalenca ove bolesti značajno porasla.

S jedne strane, to je posljedica negativnog utjecaja faktora rizika, a s druge strane dijagnostičkih mogućnosti suvremene medicine.

Budući da je ateroskleroza često generalizirani proces, logično pitanje je koji liječnik ga liječi. Pokušajmo dati iscrpan odgovor na to.

Klasifikacija

Naučnici klasificiraju aterosklerozu na nekoliko načina, ali za kliničare sljedeća je klasifikacija od najveće praktične važnosti.

  1. Na mjestu procesa - ateroskleroza aorte, koronarnih arterija, moždanih žila, bubrega, mezenterija.
  2. Prisutnošću vanjskih znakova bolesti - pretkliničkih (vazomotorni i laboratorijski poremećaji) i kliničkog razdoblja. Poslednje uključuje ishemijske, trombonekrotske, sklerotične faze bolesti.
  3. Faza tečaja je progresivna ateroskleroza, faza stabilizacije i obrnute promjene.

Uključivanje različitih organa u vaskularni proces uzrokuje raznoliku kliničku sliku. Kakvi simptomi prevladavaju ovisi o tome koji liječnik liječi aterosklerozu kod ovog pacijenta.

Čimbenici rizika i patogeneza

Ne tako davno, ateroskleroza se smatrala bolešću starijih osoba. Danas to nije samo sve češće, nego i značajno „mlađe“. Mehanizam njegovog razvoja zasnovan je na nekoliko tačaka.

  1. Akumulacija aterogenih lipida u endotelnim ćelijama.
  2. Aktivacija imunološkog sistema, apsorpcija masti makrofazima i stvaranje ćelija pjene.
  3. Smrt penastih ćelija, praćena taloženjem holesterola na unutrašnjoj površini krvnih žila.
  4. Aktiviranje upalnog procesa, sinteza kolagenih vlakana, stvaranje vlaknastih plakova.

Aterosklerotski plak može biti oštećen mehaničkim faktorima, najčešće intenzivnim protokom krvi. U ovom slučaju se na njenoj površini formiraju ugrušci krvi. Suzbijajući se i krećući se krvnim tokom, oni mogu začepiti manje žile. Uslijed prestanka protoka krvi u zahvaćenom području formira se nekrotični fokus.

Glavni faktori rizika za nastanak ateroskleroze uključuju:

  • muški rod
  • starost
  • opterećen nasljeđem,
  • gojaznost
  • loše navike, posebno pušenje,
  • dijabetes melitus
  • arterijska hipertenzija
  • povećana razina aterogenih masti u krvi,
  • stalan psihoemocionalni stres.

Ateroska ateroskleroza u aorti

Aorta je najveća posuda ljudskog tijela koja se nalazi u grudnoj i trbušnoj šupljini. Poraz torakalne aorte prati pritiskanje, peckanje bola iza sternuma. Bol je duga, stalna, zrači u vrat, leđa, ruke. S ozbiljnim promjenama, pacijenti se žale na disfagiju - poremećaj gutanja. Ponekad se primijete vrtoglavica, nesvjestica.

Aterosklerozu trbušne regije karakterizira sindrom intenzivnog bola koji je sličan onom u slučaju oštećenja torakalne aorte. Zbog začepljenja arterija koje hrane creva, primećuju se zatvor i naduvavanje.

Ako postupak utječe na bifurkaciju aorte - mjesto njene bifurkacije - dolazi do izražaja znakovi nedovoljne opskrbe krvlju - grčevina, atrofija mišića donjih ekstremiteta, trofične promjene na koži, erektilna disfunkcija kod muškaraca.

Aterosklerozu aorte leči kardiolog, kardiolog.

Ateroskleroza koronarnih arterija

Ta žila krv opskrbljuju srčanim mišićem - miokardom. Ako se protok krvi u njima pogorša, srce pati od neusklađenosti između opskrbe kisikom i njegovog protoka. Ovaj mehanizam je u osnovi razvoja angine pektoris. Bolest karakteriše:

  • srčani udari
  • bolan ili opresivan
  • s iradijacijom na levu ruku, rame, vrat, donju vilicu.

Napad se javlja prekomjernim fizičkim naporom, traje nekoliko minuta i nestaje nakon odmora. Dobro ublažava bolove kratko delujućih nitrata - nitroglicerina. Kao i u prethodnom slučaju, pacijenta leči kardiolog.

Cerebrovaskularna bolest

Stanje karakterizira niz nespecifičnih simptoma, od kojih su glavni:

  • glavobolje neodređene geneze i različite lokalizacije,
  • vrtoglavica, nesvestica,
  • buka ili neuobičajeni zvukovi u ušima, glavi,
  • slabljenje memorije
  • problemi sa koncentracijom,
  • kognitivno oštećenje
  • depresivni sindrom
  • promjena sluha, senzacija ukusa.

Ateroskleroza mozga je posebno opasna tokom razvoja komplikacija - moždani udari često dovode do invalidnosti pacijenata.

Ovu bolest liječi neurolog, ljekar uskog profila, koji je uključen u patologiju centralnog i perifernog nervnog sistema.

Ateroskleroza mezenteričnih arterija

Mezenterijske posude dovode krv u crijeva. S njihovim porazom dolazi do izražaja njegovi funkcionalni poremećaji - nadimanje, zatvor, proliv. Kako bolest napreduje, pridružuje se sindrom boli koji se zove „trbušna žaba“. Karakterizira je oštra peckasta bol koja se javlja neko vrijeme nakon obroka i dobro se ublažava uzimanjem nitroglicerina.

Hirurg liječi pacijente sa ovom vrstom ateroskleroze.

Oštećenje arterija bubrega

Pogoršanje dovoda krvi bubrega manifestuje se s dva sindroma - hipertenzivnim i mokraćnim. Arterijska hipertenzija nastaje aktivacijom sistema renin-angiotenzin-aldosteron. U opštem testu krvi pojavljuju se bjelančevine, boce, crvene krvne stanice.

Ako je sužena samo jedna arterija, bolest se razvija postepeno. S bilateralnim oštećenjem ono prelazi u oblik maligne arterijske hipertenzije, koju prate uporne promjene u urinu.

Potpunom blokadom desne i lijeve bubrežne arterije razvija se akutno zatajenje bubrega. Manifestira se kao generalizirani edematozni sindrom, potpuno odsutnost urina, promjene u biohemijskoj analizi krvi.

Aterosklerozu bubrežnih arterija liječi nefrolog. Ako je potrebno, pacijenta savjetuje kardiolog.

Ateroskleroza donjih ekstremiteta

Karakterizira ga poraz velikih i srednjih arterija koje dovode krv donjim ekstremitetima. Kao i u prethodnim slučajevima, kod takvih bolesnika dolazi do izražaja i do izražaja. Pacijent ima takozvanu varijablu hromosti - pri hodu postoji bol u nogama, što ga prisiljava na zaustavljanje. Nakon odmora ona nestaje i osoba nastavlja svojim putem.

Uz to, postoje trofične promjene na koži i njenim dodacima. Postaje suvo, ljušti se. Usporava rast i povećava krhkost noktiju. Kosa ispada. Sa potpunom obliteracijom posuda razvija se gangrena. Hirurg može pomoći pacijentu.

Zaključak

Glavni problem pacijenata sa aterosklerozom je vjerovatnoća za razvoj tromboembolijskih komplikacija. Oni mogu dovesti do gubitka učinkovitosti, a u teškim slučajevima - do smrti.

Stoga ateroskleroza, koja nije praćena vanjskim kliničkim manifestacijama, zahtijeva liječenje.

Porodični liječnik propisat će vam potrebne studije i reći vam koji će specijalist pomoći pojedinom pacijentu.

Ljekar koji liječi žile mozga

Ateroskleroza može biti različitih vrsta što komplicira izbor specijaliste, jer je običnoj osobi teško shvatiti koji liječnik može liječiti krvne sudove (bilo da su arterije ili vene) ili aterosklerozu žila mozga ili miokarda.

Ateroskleroza je taloženje "lošeg holesterola" na zidovima krvnih žila, smanjuje se njihov prostor, što u budućnosti može dovesti do povećanja krvnog pritiska, a jedna od kompliciranih opcija za razvoj bolesti je moždani udar.

S aterosklerozom je poremećen normalan protok krvi, unutrašnji organi stalno osjećaju nedostatak hranjivih sastojaka, što negativno utječe na obnavljanje stanica. Tromboembolija, tromboflebitis, ateroskleroza i tromboza mogu biti posljedice taloženja "lošeg" kolesterola.

Ovisno o mjestu taloženja "lošeg kolesterola", postoji nekoliko vrsta ateroskleroze:

  • ateroskleroza koronarnih arterija (miokarda) - leči je kardiolog,
  • koji utječu na udove (donje) - hirurg liječi,
  • ateroskleroza mezenteričnih arterija (posuda koje opskrbljuju crijeva) - hirurg je uključen u ovu bolest,
  • koji utječu na aortu (torakalnu ili trbušnu) - u takvoj situaciji treba se posavjetovati s kardiologom,
  • cerebralna arterioskleroza - pregled vrši neurolog,
  • koji utječu na arterije bubrega - usko usmjereni ljekar (nefrolog) liječi, ako takvog liječnika nema u klinici, kardiolog savjetuje pacijenta.

U svim će vam slučajevima trebati angažman angiologa ili flebologa. Izbor liječnika ovisi o tome na koja su žila pogođena. Ako je arterija, onda je potrebno posjetiti angiologa, ako su vene - flebologa. Također, da biste shvatili kojeg liječnika treba konzultirati, potrebno je proučiti simptome. Sa aterosklerozom dolazi do kršenja u žilama mozga, čiji je jedan od simptoma visoki krvni pritisak, njegov teški oblik. Inteligencija je značajno smanjena, može se primijetiti pogoršanje pamćenja, koncentracija. Pojavljuju se glavobolja i vrtoglavica, iritacija, osjećaj ljutnje, potištenosti i depresije. Primjećuje se česta promjena raspoloženja.

Proces stvaranja tromba

Čimbenici rizika od aterosklerozekrvne žile u odrasle osobe:

  • pušenje
  • zloupotreba alkohola
  • sjedilački način života
  • obroci koji sadrže "loš" holesterol su hrana koja sadrži visoko umjetne trans masti (dokazana je veza između njih i bolesti krvnih žila).

Pogledajte video: Srce: najčešće kardiovaskularne bolesti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar