Dijeta za dijabetes

Dijeta protiv dijabetesa često je jedina terapijska mjera koja je pacijentu potrebna. U svijetu milioni ljudi žive sa dijabetesom, među njima ima puno poznatih uspješnih ljudi.

Liječenje dijabetesa usmjereno je na sprečavanje ili uklanjanje ketoacidoze, hiperglikemije i glukozurije, postizanje i održavanje idealne tjelesne težine, maksimalno uklanjanje poremećaja metabolizma lipida i proteina te sprečavanje nastanka ili napredovanja dijabetičke mikroangiopatije, ateroskleroze i neuroloških poremećaja karakterističnih za dijabetes. Savremene metode liječenja, zasnovane na tačnoj procjeni patofiziološke prirode bolesti, sastoje se od dijetoterapije, upotrebe oralnih hipoglikemijskih lijekova i inzulinske terapije.

, , , , , ,

Stroga dijeta za dijabetes

Stroga dijeta protiv dijabetesa oštro ograničava količinu šećera koji je unosite hranom. Jedite male obroke. Jedite ne više od 30 g masti dnevno.

Pogledajte knjigu recepata za osobe koje imaju dijabetes. Tamo nećete naći majonezu, slaninu, kobasice, šećer, sušeno voće i kvase. Da biste olakšali regulaciju šećera, jedite istovremeno. Koristite salatu i krastavce za pripremu salata, priloga i supa. Korisni pekarski kvasac. Koprive i banane - uz dozvolu liječnika. Hleb je crn. Bolje je kupovati poseban hljeb u odjeljenjima za dijabetičare. Oni se nalaze u bilo kojem velikom supermarketu. Kuhajte i ispecite meso i ribu. Jedite 300 g voća i bobica, limuna i brusnice dnevno, kuhajte pirjano voće na zamjeni šećera.

Liječenje dijetom glavna je i obvezna komponenta liječenja za sve kliničke i patogenetičke oblike dijabetesa.

Bez obzira na korištene metode liječenja, kompenzacija za dijabetes melitus trebala bi zadovoljiti opće prihvaćene kriterije za naknadu predstavljene u nastavku. U nedostatku dovoljne nadoknade za metabolizam ugljikohidrata, treba promijeniti metodu liječenja.

Nivo nadoknade dijabetesa

1 sat nakon jela

Ukupni holesterol (mmol / l)

Krvni pritisak (mmHg)

,

Dijabetesna bolest tipa 1

Vegetacijska dijeta vrlo je korisna: svježi kupus, špinat, krastavci, soja. Korisna zelena salata, rotkvice, tikvice, repa. Jedite žitarice i tjesteninu, ali istovremeno trebate smanjiti pojeli hljeb. Meko kuhana jaja.

Kiselo voće, limun u kompotima na ksilitolu i sorbit vam pomažu. Pijte čaj s mlijekom, bez šećera, naravno, i sokom od rajčice. Pijte dnevno 6 čaša tečnosti. Dobro je jesti kvas. Ne možete imati čokoladu, muffine i med, začinjena i slana jela, svinjsku mast, senf, grožđe i grožđice. Dijeta protiv dijabetesa broj 9 ograničava sol u vašoj prehrani.

, ,

Dijeta dijabetesa tipa 2

Liječenje T2DM-a usmjereno je na smanjenje razine glukoze u krvi. Da vidimo zašto se javlja dijabetes tipa 2? Razlog T2DM je prejedanje. Nije ni čudo što je uobičajeno u Americi, gdje su burgeri toliko popularni. Liječnik će vam odabrati raznoliku i ukusnu prehranu, stol za liječenje za cijeli život. Samo ako na vrijeme padnete pod liječnički nadzor, neće vam trebati inzulin. Kalorijska dijeta smanjena na 1300-1700 Kcal. Tako se isključuju masna kisela pavlaka, margarin, kobasice, sva dimljena, masna riba, vrhnje i orasi. Med, suho voće, džem i limunada uvelike povećavaju šećer. Kupusa, mrkve, repa, rajčice koristite koliko želite. Ali krompir treba ograničiti.

, , , ,

Dijeta kod gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes javlja se tokom trudnoće i obično nestaje nakon porođaja. Ne bi trebalo samo da pratite dijetu, već i da radite vježbe. Hrana sa visokim sadržajem fruktoze dobra je za vas, ona zamjenjuje šećer. Jedite više hljeba od mekinja i žitarica. Pijte voćne sokove, jogurte. Za doručak jedite hljeb i jaje ili zobene kaše. Jedite više žitarica, grašak, pasulj. Dodajte voće žitaricama, kuhajte pirjano voće na ksilitolu i sorbici, koristite maslinovo ulje u kuvanju, dajte prednost jelima od pare. Dijeta protiv dijabetesa kod trudnica zabranjuje konzumiranje Coca-Cole, kvasa i drugih gaziranih pića. Nakon poroda, preporučljivo je pridržavati se ove prehrane, čak i ako se šećer vratio u normalu.

, , , , ,

Dijeta za dijabetes kod djece

Dijetu za dijabetes kod djece treba pratiti cijela porodica, lakše je naučiti dijete da pravilno jede. S djetetom nemojte jesti onu hranu koju je ljekar zabranio: dimljena jela, konzerviranu ribu, a posebno slatkiše. Dozvoljena mrkva, rajčica, bundeva. Bobice: trešnja, planinski pepeo, jagode, kivi, malina, ponekad dinja. S djetetom nemojte jesti kolače, čokoladu, konzerve, slatke cheesecakes. Možete dati mlijeko, sir, nemasno meso, ribu, jezik, plodove mora. Sva su jela kuhana i pečena. Koristite sorbitol i fruktozu za slatka jela, djeca ih jako vole i pate ako im uopće ne daju slatkiše! Posebni odjeli supermarketa imaju odjeljenje za dijabetes. Ali, od ovih proizvoda se možete poboljšati, pa ih djetetu ne možete dati na neodređeno vrijeme. Ali povrće se može jesti bez ograničenja, povremeno dajte mandarine i lubenicu u malim količinama.

Kako sprečiti dijabetes kod deteta? Dijabetes melitus u djetinjstvu nastaje zbog nekontrolirane upotrebe slatkog, škrobnog, masnog. Nalet može uplašiti i ozlijediti trbuh. Vodite računa o svom djetetu - ako mu bude propisana dijeta, pridržavajte se.

, , , ,

Dijeta za dijabetes kod žena

Uz blagi oblik dijabetesa kod žena i muškaraca možete raditi samo dijetu, bez lijekova. Dovoljno je da iz prehrane isključite šećer, džem, slatkiše, slatko voće. Ograničite masnu hranu, ona doprinosi napredovanju. Ukupna količina masti koju bi trebali jesti dnevno je 40 g. Izuzeti kobasice, kobasice, majonezu. Pržene, soljene i dimljene ne možete. Ne pijte vino, votku, slab alkohol, jer dijabetes utječe na jetru i probavni trakt, alkohol uništava vaše zdravlje, a tako i podriva dijabetes. Vaš metabolizam je zauvijek poremećen, tijelo je veoma ranjivo, nemojte mu dodavati opterećenje. Odaberite sve prirodno, izbjegavajte boje i konzervanse. Držite se u dobroj fizičkoj formi, izbjegavajte višak kilograma, pažljivo se pripremite za trudnoću i izaberite specijalizirano rodilište za porođaj. Šetajte na svježem zraku, malo vježbajte u teretani, plivajte, hodajte do 5 km dnevno. Zeleni i crni čaj su vam vrlo korisni. Možete popiti malo kafe, ali ona ne bi trebala biti jako jaka. Skutni sir obogatit će vas kalcijumom, što je najbolje na prevenciji osteoporoze, i heljde željezom. Šipka - prirodni hepatoprotektor, pijte dekocija od njega. Takođe, zahvaljujući askorbinskoj kiselini (vitaminu C), štiti organizam od virusnih bolesti, pomaže imunološkom sistemu. Sjetite se jela od sira - skuta, palačinke, pudingi! Ljubavnica ste, ne bojte se eksperimenata, vjerujte da cijelu obitelj možete hraniti jelima iz svoje prehrane zbog dijabetesa. Ne zaboravite da dijeta za dijabetes zabranjuje šećer, pa ga zamijenite sorbitolom i fruktozom. Volite mnogo povrća od pirjanog, kuvanog, pečenog povrća, nešto sirovog povrća, ali bez majoneza i začinjenih preliva. Čaša kefira, jogurta ili kisele pavlake trebala bi početi i završiti vaš dan. Kiselo voće, pomorandže, brusnice - sve to možete u velikim količinama. Ako je jako kiselo, koristite nadomjestak šećera ili pripremite obroke. Jaja su čak i zdrava, a još više što je bolje da ne probavljate i jedete bez kuhanog mesa. 250 g krompira i mrkve dnevno nije zabranjeno. Jedite besplatno kupus, krastavce i paradajz. Male količine tjestenine i mahunarki su dozvoljene, ali ovih dana jedu manje kruha. Od raženog brašna prikladniji je kruh.

, , , , , , ,

Dijeta 9 za dijabetes

Dijeta za dijabetes 9 sprečava kršenje metabolizma ugljikohidrata i masti. Eliminiše šećer i holesterol. Svakog dana jedite skuti i voće, plodove mora.

  • Juhe: juha od kupusa, supa od cikle, riblje juhe, čorbe od gljiva, mesne supe.
  • Hleb: raženi, beli.
  • Goveđe meso, svinjetina i zec, nemasna pureća i sjeckana ćuretina, dijetalna kobasica i jetra. Patka, dimljeno meso, konzervirana hrana - nije za vas.
  • Riba - kuhana, aspik. Kaša: heljda, proso, zobena kaša. Semka - nije dozvoljeno.
  • Povrće: kupus, bundeva, krastavci, patlidžan, tikvice. Povrće treba kuhati i pirjati, manje jesti sirovo povrće.
  • Korisno je napraviti voće i mousse od voća. Izuzete smokve, grožđice, šećer i slatkiši.
  • Dajte prednost biljnom ulju.
  • Piće: čaj i kafa s mlijekom, juha od šipka.

Ujutro jedite kašiku heljde, za ručak - juhu od kupusa, kuhanu mrkvu. Uveče - kuhana riba. A noću - popijte čašu jogurta. Evo kako bi mogao izgledati vaš dnevni meni.

, , , , , , ,

Dijeta 9a za dijabetes

Dijeta za dijabetes 9a propisana je pacijentima s blagim oblikom pretilosti. Vrijednost prehrane u kalorijama iznosi 1650 Kcal. Treba jesti 5 puta, pijući 7 čaša tekućine dnevno. Kod dijabetesa jetra je poremećena. Pomozite joj jelima od zobenih kaša, isključite prženo. Možete jesti koprive, trešnje i neke dinje. 1 banana nije zabranjena.

Šta je zabranjeno? Pečenje, slatkiši, džemovi, slatki sokovi, kolači, kolačići, datulje, slatkiši, kompoti, slatke bobice, knedle, sladoled, grožđe. Zamijenite bijeli hljeb raženim, bjelančevinama. Bolje je jesti kašu od heljdine ili mljevene. Isključene su riže i pšenične kaše. Jedite tikvu, tikvice, svježu papriku, krastavce. Dopuštena je pečena i aspibična riba, pirjana jela, teletina, piletina. Dozvoljene su dvije male porcije mesa dnevno. Dopuštena je dijabetička kobasica i pusto pršut. Masna šunka, dimljena kobasica i meso guske isključeni su iz prehrane. Dopuštene su slabe juhe, povrtne supe, borsch, supa od cikle. Zamijenite juhe od rezanaca i pasulja sa žitaricama. Začine: biber, blagi kečap. Ne jedite slane umake i majoneze. Izuzeti su slatki voćni sokovi i limunada. Riba s malo masnoće, kupus, limun, brusnica, trešnja, sivi hljeb, mlijeko, heljda i biserni ječam - ti bi proizvodi uvijek trebali biti u vašem domu.

, , , ,

Dijeta 8 za dijabetes

Dijeta za dijabetes melitus 8 propisana je pretilim pacijentima. Dijeta gotovo eliminira sol i začine. Kuhanje se vrši kuhanjem i pečenjem. Preporučuje se pšenični hleb u ograničenim količinama, raženi, proteinske mekinje. Muffin je isključen. Teleća, pirjana piletina, dijetne kobasice su dozvoljene. Guske, mozak i konzervirana hrana nisu prikladni za vašu prehranu. Preporučuje se kuhana, pečena i slana riba s niskim udjelom masti, kuhana jaja, mlijeko, jogurt, kefir bez masti, skuta. Krem, slatki jogurt i sir, goveđa mast, ulje za kuhanje, biserni ječam, tjestenina, grašak nisu uključeni. Preporučuje se kiseli kupus. Dozvoljeni umaci od rajčice i slabih gljiva, kečap bez konzervansa. Preporučuje se čaj i kava s mlijekom bez šećera.

, , , , , , , ,

Jelovnik dijabetesne prehrane

Glavni principi dijetalne terapije su ograničiti ili eliminirati lako probavljive ugljikohidrate iz prehrane, osigurati pacijentu fiziološke količine proteina, masti, ugljikohidrata i vitamina za održavanje idealne tjelesne težine, maksimizirati nadoknadu ugljikohidrata i druge vrste metabolizma i očuvati radnu sposobnost pacijenata.

Dijetalne mjere u kombinaciji sa inzulinskom terapijom karakteriziraju i princip frakcijske primjene ugljikohidrata u skladu sa trenucima inicijalne i maksimalne manifestacije djelovanja različitih inzulinskih pripravaka ili oralnih antidijabetičkih lijekova na snižavanje šećera. Potrebna količina hrane za svaku osobu, uključujući bolesnika sa šećernom bolešću, određuje se količinom toplinske energije koju potroši tokom dana. Izračunavanje dnevnog kaloričnog sadržaja hrane vrši se individualno za svakog pacijenta, ovisno o idealnoj tjelesnoj težini (visina u cm - 100). Odrasli s normalnom tjelesnom težinom potrebni su za održavanje u uvjetima apsolutnog mirovanja od 25 do 15 kcal / kg idealne tjelesne težine. Potrebna količina energije za održavanje glavnog metabolizma u tijelu - bazalnu energetsku ravnotežu (BEB) - ovisi o fenotipu pacijenta, tj. Nedostatku ili prekomjernoj tjelesnoj težini. Stoga se izračunavanje potrebne toplinske energije u kcalima ili džoulima (1 kcal = 4,2 kJ) vrši uzimajući u obzir fenotipske karakteristike pacijenta.

Proračun energetskih potreba tijela, ovisno o fenotipu pacijenta

Količina masti u tjelesnoj težini,%

Količina potrebne energije

Gojaznost I-II stepena

Gojaznost III-IV stepena

Ovisno o prirodi posla koji obavlja pacijent (mentalni, fizički rad, stupanj njegovog intenziteta), treba dodati BEB-u određeni broj kilokalorija kako bi se nadoknadili dodatni gubici energije. Jedna od opcija izračuna data je u tabeli. 16.

Proračun dnevne kalorijske količine hrane u zavisnosti od prirode posla koji obavlja pacijent

Pored tabele, predlažu se i druge mogućnosti za izračunavanje dnevnih potreba za energijom. Razlika između rezultata može biti 200-500 kcal / dan. Zbog toga ih treba koristiti samo kao početne podatke za propisivanje dijeta. Budući da je jedan od glavnih ciljeva dijetalne terapije normalizacija stvarne tjelesne težine, indikacija za prilagođavanje proračunima je odsustvo gubitka tjelesne težine s prekomjernom tjelesnom težinom ili njegovo povećanje s nedostatnim U djetinjstvu i adolescenciji, prilikom izračuna dnevne kalorijske vrijednosti hrane, proizlaze iz potrebe od 50-60 kcal / (kg-dan).

Osnovna načela fiziološke prehrane razvili su u našoj zemlji sovjetski naučnici S. G. Genes i E. A. Reznitskaya. Ova dijeta se trenutno široko koristi u medicinskim ustanovama u Rusiji. U ovoj prehrani omjer ugljikohidrata, masti i bjelančevina u okviru dnevnog sadržaja kalorija u hrani iznosi%: 60, 24 i 16, respektivno. Međutim, u nekim se slučajevima količina ugljikohidrata može smanjiti na 45%, na primjer, hiperlipidemijom izazvanom ugljikohidratima, praćenom inzulinskom rezistencijom. U slučaju bolesti kojima je potreban režim ishrane, prehrana pacijenta sa dijabetesom izračunava se uzimajući u obzir prateće bolesti. Jelovnik je sastavljen prema odgovarajućim tablicama, uzimajući u obzir dnevni unos kalorija i gornji fiziološki omjer ugljikohidrata, proteina i masti. Prilikom sastavljanja skupa proizvoda, treba imati na umu da 1 g proteina u tijelu oslobađa 4 kcal (16,8 kJ) .Termalne energije, 1 g masti - 9 kcal (37,8 kJ), 1 g ugljikohidrata - 4 kcal (16,8 kj).

Dajemo primjer izračuna. Pretpostavimo da dnevna potreba za pacijentom iznosi 2250 kcal, udio ugljikohidrata u ovoj potrebi treba biti 60%, tj. 2250 * 60/100 = 1350 kcal. Kako svaki gram ugljikohidrata koje tijelo apsorbira emitira 4 kcal, ukupna masa ugljikohidrata u dnevnoj prehrani trebala bi biti 1350: 4 = 337 g. Količina (u gramima) masti i proteina izračunava se na isti način.

Jedan od potrebnih uvjeta za dijetalnu terapiju pacijenata s dijabetesom je frakcijsko unošenje ugljikohidrata tijekom liječenja inzulinom ili lijekovima koji snižavaju šećer. Broj obroka je 5-6 puta dnevno, a raspodjela ugljikohidrata tijekom dana (sa 6 obroka) je sljedeća,%: doručak - 20, 2 doručka - 10, ručak - 25, popodnevni čaj - 10, večera - 25 , 2. večera - 10. Uz 5 obroka dnevno, udio ugljikohidrata možete povećati za vrijeme doručka ili ručka. Mora se imati na umu da je unos ugljikohidratnih namirnica potrebno uzimati u obzir trenutak početka i maksimalni učinak sniženih šećera na korištenim inzulinskim pripravcima.Kada se liječe oralnim hipoglikemijskim sredstvima koja djeluju ravnomjernije, broj obroka može se smanjiti na 4 puta dnevno.

Hemijski sastav povrća, voća, bobica i voća u 100 g proizvoda (prema A. A. Pokrovsky)

Zeleni luk (perje)

Zelena paprika slatka

Crvena paprika slatka

Svježe bijele gljive

Sušene svinjetine

Pšenični hljeb od proteinsko-mekinje brašna

Crni čaj dugačak list

Pečena zrna kafe

Preporučljivo je u potpunosti isključiti jednostavne šećere iz prehrane ili ograničiti njihovu količinu. Prema J. I. Mannu, uporaba do 50 grama nerafiniranog i rafiniranog (trske) šećera u dnevnoj prehrani ne utječe značajno na dnevnu prosječnu glikemiju i lipide u krvi. Potpunim isključenjem lako probavljivih ugljikohidrata iz prehrane, dijeta preporučuje dodavanje sorbitola, ksilitola, fruktoze ili slastilina (slastilin (aspartam) se sastoji od aspartanske aminokiseline i fenilalanina, 200 puta slađi od šećera, nema nuspojave i nema kalorični sadržaj. Dostupno u tabletama od 20 mg.) Koje ne utječu na glikemiju, ali izazivaju slatki okus hrane. Količina ksilitola sorbitola i fruktoze ne smije prelaziti 30 g / dan (1 g navedenih sladila odgovara 4 kcal), njihov višak daje nuspojavu - dijareju.

Najpotpunija hrana je protein. Ovisno o sadržaju nezamjenjivih aminokiselina, razlikuju kompletne (sadrže nezamjenjive i sve nezamjenjive aminokiseline) i inferiorne (sadrže nezamjenjive i neke nezamjenjive aminokiseline) proteine. Prve su dio proizvoda životinjskog porijekla (meso, riba), a nalaze se u mliječnim proizvodima i jajima. Proteini su plastični materijal, zato njihov nedostatak smanjuje otpornost tijela, dovodi do promjena u sintezi hormona, enzima i drugih poremećaja. Koštano tkivo i hematopoetski sistem osjetljivi su na deficit proteina.

Potreba proteina zdrave osobe i pacijenta s dijabetesom je 1-1,5 g na 1 kg tjelesne težine. U ovom slučaju, udio životinjskih proteina treba biti% od dnevne norme

Masti su glavni izvor energije u tijelu. Kao i proteini, dijele se na kompletne i inferiorne, ovisno o sadržaju esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina (linolne, linolenske, arahidonske), koje se gotovo ne sintetišu u tijelu. Potrebu za njima mogu zadovoljiti vanjske masnoće. Biljna ulja su visokovrijedne masti, jer su bogata polinezasićenim masnim kiselinama, čija je potreba 4-7 g / dan. Glavni izvor nezasićenih masnih kiselina i fosfatida (lecitin) su nerafinirana biljna ulja: suncokretovo, kukuruzno i ​​maslinovo. Fosfatidi imaju lipotropni učinak, doprinose nakupljanju proteina u tijelu. Masnoće su visokokalorična hrana, polako se odlaže, stvarajući dugotrajni osjećaj punoće. Oni su potrebni kao nosioci vitamina A, D, K, E. topljivih u mastima. Potreba masti u odrasloj dobi je 1 g na 1 g proteina, u starosti se norma masti smanjuje na 0,75-0,8 g na 1 g proteina. U ovom slučaju do smanjene prehrane dolazi zbog zasićenih masnih kiselina. Nezasićene masne kiseline bi u ovoj dobi trebale biti oko 30-40%, a 15% dnevnog unosa masti u djece i mladih. Prekomjerna upotreba njega dovodi do pretilosti, dekompenzacije šećerne bolesti, masne jetre, ketoacidoze, razvoja ateroskleroze, žučnih kamenaca i drugih poremećaja. Redukcija - do hipovitaminoze, energetskih i drugih metaboličkih poremećaja, slabljenja imunobioloških procesa.

Prilikom propisivanja dijeta potrebno je voditi računa o dnevnoj potrebi za vitaminima. Fiziološka dijeta obično sadrži dovoljnu količinu. Međutim, s obzirom na povećanu potrebu za vitaminima kod dijabetesa i po pravilu oslabljenu apsorpciju u crijevima, potrebno je obogatiti prehranu pacijenata njima. Istovremeno, oni moraju primati vitamine u obliku preparata, jer je samo zahvaljujući prehrambenim proizvodima nemoguće otkloniti njihov nedostatak u organizmu, pacijenti sa šećernom bolešću pokazuju pića, dekocije i infuzije iz borovice ruže, borovnice, crne ribizle, crnog i crvenog planinskog pepela, kupine, limuna . Mnogo vitamina sadrži i voće i povrće.

Pacijentima sa šećernom bolešću tipa II, kao i onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, mogu se dodijeliti dani postaju 2-3 puta tjedno na pozadini niskokalorične prehrane, kada bi kalorijski sadržaj proizvoda trebao biti 300-800 kcal.

  1. Dan skute i kefira: skuti sir - 200 g, kefir - 400 g (690 kcal).
  2. Meso: kuhana govedina - 400 g, isto toliko sirovog ili kuvanog bijelog kupusa. Umjesto njega (ako je tolerancija loša) možete kao prilog imenovati salatu, šargarepu, krastavce, rajčicu, zeleni grašak, cvjetaču itd.
  3. Jabuka: 1,5 kg jabuka (690 kcal).
  4. Krastavac: 2 kg krastavaca i 3 g soli (300 kcal).
  5. Dan za miješanje povrća: kupus, rotkvice, zelena salata, mrkva, luk, krastavci, rajčica, peršun, kopar i dr., U obliku salate, ukupno do 2 kg, začinite limunovim sokom (450-500 kcal).
  6. Zob: 200 g zobene kaše prokuha se u vodi i doda se 25 g putera (800 kcal).
  7. Voće i jaje: 5 puta na dan odredite 1 jaje i 100 g jabuka uz šoljicu kafe ili dekocija cikle bez šećera (750 kcal). Izvodi se s normalnom funkcijom jetre.
  8. Kefir: 1,5 litara kefira. Sadržaj kalorija - 840 kcal. Pokazatelj mogućnosti upotrebe dijeta u obliku monoterapije je postizanje dnevnih kolebanja glikemije od 100 do 200 mg% u odsustvu glukozurije. Ako njegove fluktuacije prelaze navedene vrijednosti, tada je potrebna kombinacija dijetalne terapije tabletama ili inzulinom za snižavanje šećera.

Donosimo vam primjer jelovnika za pacijente sa dijabetesom po danima u sedmici.

  • Ponedjeljak: jesti doručak, 3 žlice za doručak heljda, 4 žlice salata od krastavaca, rajčice i začinskog bilja, 90 g nemasnog sira i 2 jabuke. Pijte mineralnu vodu bez plina. U 10-00 popijte čašu soka od rajčice ili pojedite paradajz i bananu. Za ručak - dvije kasike od borša bez mesa i pasulja, 3 kašike. heljda, 1 kašika. kompot od bobica bez šećera, 2 kriške hljeba, 5 kašika povrtna salata, komad kuvane ribe. Za popodnevni međuobrok: 2 kriške mliječne kobasice, čaša soka od rajčice. Večera: 1 kuhan krompir, 1 jabuka, čaša kefira s malo masnoće.
  • Utorak: 2 žlice kašike zobene kaše, 2 kriške pirjenog zečjeg mesa, sirova sitna šargarepa i jabuka, čaša čaja s limunom bez šećera. Drugi doručak je banana. Ručak: 2 posude za juhu s mesnim okruglicama (400 g), kuhani krompir (150 g), 2 keksa s biskvitom, čaša voćnog kompota na ksilitolu ili sorbitu. Snack - čaša borovnica. Večera: kašika heljde i 1 kobasica, čaša soka od paradajza.
  • Srijeda: jesti komad hljeba za doručak, 2 kašike. salata od krastavaca, paradajza i začinskog bilja, kriška tvrdog sira i banana. Za ručak popijte čaj s limunom bez šećera, jedite 1 breskvu. Za ručak: 300 ml juhe od povrća, kriška hljeba, 1 kašika. heljda, 3 kašike povrtna salata, 1 mandarina. Za popodnevni užinu: mandarina. Za večeru nudimo 1 kašiku. zobena kaša, riblji kolač i čaj s limunom bez šećera.
  • Četvrtak: ponedeljak meni, petak - utorak utorak, subota - sreda meni.
  • Nedelja: za doručak - 6 knedla, čaša kafe bez šećera, 3 keksa. Za ručak u 10-00 - 5 kiselih marelica. Ručak: 300 ml heljde juhe, kuhani krompir (ne više od 100 g), 5 žlica. povrtna salata, 3 keksa od keksa, kompot bez šećera. Popodnevna užina može uključivati ​​2 jabuke. Večera: 1 kašika zobena kaša, 1 kobasica, 3 keksa keksa, čaša soka od rajčice i čaša kefira s niskim udjelom masti prije spavanja.

Evo primjera kako dijeta protiv dijabetesa može biti zdrava, uravnotežena i ukusna.

, ,

Ducan dijeta za dijabetes

Ducanova dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata zaustavlja razvoj predijabetesa kod dijabetesa. Ducanova dijeta sadrži najmanje soli. Osnova prehrane je riba i perad, kuhano povrće.

  • Kakvo meso mogu jesti uz Ducan dijetu? Mršavo meso, kunić, jetra, ćuretina.
  • Mogu li jesti ribu? Da, riba s niskim udjelom masti je prava stvar za vas.
  • Koje mliječne proizvode mogu koristiti? Skuti sir s malo masnoće, kefir.
  • Mogu li se baviti sportom? Možete hodati pola sata dnevno i plivati ​​u bazenu.

Knjigu o Ducan dijeti možete kupiti u Kijevu za 100-120 UAH, ali prvo se posavjetujte s endokrinologom.

, , , ,

Dijeta za prevenciju dijabetesa

Slijedite jednostavne principe prevencije dijabetesa:

  1. Pijte više vode. Kakve veze ima kafa, čaj, sok za ćelije vašeg tijela sa hranom, a ne tečnošću.
  2. Jedite kupus, mrkvu, paprike i grah.
  3. Hodanje gore, hodanje i igranje igara s djecom pomažu vam da održite tijelo toniranim i izbjegnete pretilost. Gojaznost je uzrok T2DM.
  4. Bez cigareta, alkohola u praznične dane.

Dijabetes je neizlječiv, ali s tim se može živjeti. Još bolje, upozori ga. Jer je dijabetes razlog ...:

  • Problemi s pamćenjem i moždani udar. A to znači invalidnost, dugu rehabilitaciju, probleme s izborom profesije.
  • Seksualna slabost kod muškaraca i nemogućnost rođenja djeteta kod žena. Ali na kraju - uništena porodica.
  • Bolesti zuba. Neestetski je, skupo za liječenje i dovodi do stomačnih problema.
  • Masna hepatoza, ciroza i ... smrt.
  • Trofični poremećaji na koži i čirevi. Jasno je da je to neestetski i da prijeti infekcijom do trovanja krvi.
  • Deformacija zglobova ruku. Fizički rad više nije za vas.
  • Smanjen imunitet, furunculosis. Stanje slično onome koje se razvija kod AIDS-a. Svaka infekcija je smrtonosna.
  • Zatajenje bubrega. Za vas to znači samo-trovanje i sporu smrt.

Ograničite šećer, dušo. Čokoladu zamijenite marmeladom. Upoznajte proizvode od mekinja. Kuhajte i pecite sva jela. Kafu zamijenite cikorijom. Ne gladuj. Jedite polako. Jedite zobene pahuljice s jabukama. Doručajte sa povrćnom salatom i kuhanim mesom, ječmom i kašom od heljde, te juhom od povrća. Ograničite matice.

Dijeta za dijabetes pomoći će vam da izbjegnete zavidne komplikacije - zapamtite da danas dijabetes nije kobna bolest, već poseban način života i biti zdrav!

, , , , , , , , , ,

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar