Savjet 1: Kako jesti s visokim šećerom u krvi

Ako krvni test pokaže višak glukoze u krvi, prvo provjerite svoje zdravlje. Uradite ultrazvuk gušterače, uzmite dodatne testove na enzime pankreasa i prisustvo ketonskih tijela u urinu, posjetite endokrinologa s rezultatima testova. Ako dijabetes i druge ozbiljne bolesti nisu pronađeni, tada možete smanjiti dijetu šećera u krvi. Uzroci visokog šećera mogu biti različiti: prehlada, trudnoća, jak stres, ali najčešće je to pretjerana konzumacija ugljikohidrata i hrane s visokim glikemijskim indeksom.


Ako ne počnete jesti pravilno, stalni skokovi šećera dovešće do razvoja dijabetesa.

Dijeta za visoki šećer u krvi

Razina glukoze u krvi raste nakon što osoba pojede hranu s visokim glikemijskim indeksom - to su u pravilu proizvodi s puno takozvanih jednostavnih ugljikohidrata. To su slatkiši, hleb, proizvodi od brašna, krompir. Glukoza u njihovom sastavu odmah se apsorbira u krv, inzulin nema vremena da se proizvede, metabolizam je poremećen, što može dovesti do razvoja dijabetesa. Iz prehrane uklonite sve slatkiše koji sadrže rafinirani šećer: pekmez, slatkiše, kolače, čokoladu. U početku se savetuje i ne jesti med, grožđice, banane i grožđe, koji takođe imaju glikemijski indeks. Zaboravite na čips, peciva i drugu brzu hranu, smanjite unos krompira.


Savjetuje se da ne koristite zaslađivače, neki od njih povećavaju i glukozu u krvi, a drugi štetno za organizam.

Uvrstite u svoj jelovnik više namirnica koje snižavaju šećer u krvi. Ovo su sve vrste povrća: krastavci, kupus, salata, tikvice, patlidžan, šargarepa, zelje. Običan hljeb zamijenite mekinjama od brašna od pšeničnog brašna. Umjesto krumpira, jedite više žitarica: heljdu, proso, zobene pahuljice, divlju ili smeđu rižu. Bijeli pirinač i kaša također bi trebali biti isključeni.

Od voća je dobro jesti jabuke, agrume, crne ribeze, brusnice i druge bobice takođe dobro smanjuje nivo šećera u krvi. U svoju prehranu uvrstite više proteinske hrane s malo masti: skuta, riba, perad, jaja, mliječni proizvodi. Jedite orašaste plodove i pasulj, oni takođe smanjuju glukozu.

Pogledajte video: POVISENA MASNOCA U KRVI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar