Izmjenjivi inzulinski špricevi

Lečenje dijabetesa često zahteva injekcije insulina.

Većina pacijenata ne zna gdje i kako se injekcija radi, a što je najvažnije, plaše se takve manipulacije.

Korištenje inzulina u olovkama omogućit će vam davanje hormona bez straha, jednostavno je i pristupačno ljudima bilo koje dobi.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Glavna pravila

Kada je potrebna terapija inzulinom, pacijent s dijabetesom mora znati kako se koristi olovka za inzulin. Izvana ovaj uređaj izgleda kao obična hemijska olovka, samo što umjesto tinte nalazi se pretinac za inzulin.

Postoje tri vrste za davanje lekova:

  • Sa jednokratnim uloškom. Nakon završetka inzulina odbacuje se.
  • Sa zamjenjivim. Prednost je što se nakon upotrebe uložak zamenjuje novim.
  • Višekratna upotreba. Takvu olovku za injekciju insulina možete napuniti nezavisno. Lijek se dodaje na željenu razinu i uređaj je ponovo spreman za upotrebu.

Pacijent treba upamtiti da su za hormone različitog djelovanja predviđeni zasebni uređaji, za neke proizvođače imaju šareni dizajn. Jedna podjela na uređaju odgovara 1 jedinici lijeka, a na dječjim modelima daje se odjeljenje od 0,5 jedinica. Potrebno je ne samo znati kako ubrizgati inzulin olovkom štrcaljke, već i odabrati pravu debljinu igle. Njezin izbor ovisi o dobi pacijenta i količini masnog tkiva.

  • mnogo je praktičnije dozirati lijek,
  • upotreba je moguća izvan kuće,
  • bol je minimiziran
  • ulazak u mišić je gotovo nemoguć
  • lako za nošenje.

Prije kupnje uređaja trebali biste se upoznati s glavnim modelima, troškovima i obratiti pažnju na:

  • izgled, kvalitet kućišta,
  • mjerna ljestvica, jer brojevi i podjele moraju biti jasni,
  • prisustvo senzora inzulina,
  • prisustvo lupe na skali uređaja je pogodno za pacijente sa slabim vidom.

Izbor iga je također važan: za osobu sa prosječnim stupnjem dijabetesa prikladna je debljina u rasponu od 4-6 mm. Kad je stadij bolesti početan, a količina masnog tkiva mala, trebat će vam iglica do 4 mm (kratka). Mladićima i djeci savjetuje se odabir minimalnog promjera.

Uređaj se čuva na sobnoj temperaturi, štiteći od grijanja i hlađenja. Radi sigurnosti se koristi zaštitna futrola, a rezervni ulošci za inzulin postavljaju se u hladnjak. Prije upotrebe, vrijedi pričekati dok se lijek malo ne zagrije na sobnu temperaturu, u protivnom primjena može biti bolna.

Tehnika ubrizgavanja

Da biste razumjeli kako ubrizgati injekcijsku štrcaljku s olovkom, morate se upoznati s pravilima izvršenja. Potrebno je izvaditi uređaj iz zaštitnog kućišta, skinuti poklopac.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • Provjerite ima li inzulina u ulošku. Po potrebi koristite novu.
  • Obavezno stavite svježu iglu: nemojte koristiti stare zbog oštećenja i deformacije.
  • Sadržaj temeljito protresite insulinom.
  • Oslobodite nekoliko kapi lijeka - to će pomoći u sprječavanju prisustva zraka.
  • Odaberite željenu dozu prema ljestvici na olovci injekcijske špice.
  • Uređaj se drži pod uglom od 90 stepeni i pažljivo se ubrizgava. Da biste to učinili, morate unijeti iglu štrcaljke - ručicu u pregib kože, dok gumb morate potpuno pritisnuti.
  • Savjetuje se da uređaj držite najmanje 10 sekundi nakon ubrizgavanja. Tako ćete izbjeći istjecanje inzulina s mjesta ubrizgavanja.

Nakon što se upotrebljena igla odloži, zapamti se mesto ubrizgavanja. Sljedeća injekcija ne smije biti bliža 2 centimetra od prethodne. Izbor mjesta ubrizgavanja je individualan: inzulin možete ubrizgati olovkom u stomak, nogu (bedra i stražnjicu). Kad ima dovoljno masnog tkiva, za praktičnost koristite nadlakticu.

Da bi bol od injekcije bio minimalan, vrijedi:

  • Izbjegavajte da upadate u folikule kose.
  • Izaberite iglu manjeg prečnika.
  • Lagano preklopite kožu: ne trebate to raditi sa svim prstima odjednom - podignite kožu sa dva prsta. Ova metoda će zaštititi od šanse da uđe u mišić.
  • Lagano držite kožu, nemojte je ščepati ovo mesto. Pristup lijekovima trebao bi biti besplatan.

Shvatiti kako ubrizgati inzulin kod dijabetesa olovkom neće biti teško, a u budućnosti će sve akcije dostići automatizam.

Učestalost ubrizgavanja

Ne postoji definitivni režim ubrizgavanja inzulina. Za svakog pacijenta ljekar pravi individualni raspored. Nivo hormona mjeri se tokom sedmice, bilježe se rezultati.

Endokrinolog izračunava potrebu tijela za inzulinom, propisuje liječenje. Na primjer, oni pacijenti koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, čija razina šećera u krvi normalno može biti bez injekcija, nadgledajući razinu glukoze. Ali sa zaraznim, bakterijskim bolestima, oni će trebati da ubrizgaju hormon, jer će tijelu trebati mnogo više inzulina. U takvim slučajevima obično se propisuju injekcije svaka 3-4 sata.

Ako nivo glukoze blago poraste, tada su propisane 1-2 injekcije produženog inzulina za jedan dan.

U teškim oblicima bolesti se pored gore navedenih radnji koristi i brzi inzulin. Mora se davati prije svakog obroka. S blagom ili umjerenom bolešću odredite vrijeme ubrizgavanja. Pacijent prati one sate u kojima razina šećera raste što više. Najčešće je ovo jutro, nakon doručka - u tim periodima trebate pomoći gušterači, koja djeluje do krajnjih granica.

Postoje li špricevi za višekratnu upotrebu?

Upotreba inzulinske olovke je prikladna jer postoje modeli za višekratnu upotrebu. Traju 2-3 godine rada, samo je potrebno da patrone zamenite hormonom.

Profesionalne špriceve za višekratnu upotrebu - olovke:

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • Postupak ubrizgavanja jednostavan je i bezbolan.
  • Doziranje se prilagođava nezavisno, zahvaljujući posebnoj skali.
  • Prijavite se izvan kuće.
  • Moguće je uvesti tačniju dozu od upotrebe konvencionalne štrcaljke.
  • Injekcija se može učiniti kroz odjeću.
  • Zgodno za nošenje.
  • Uređajem će upravljati dijete ili starija osoba. Postoje modeli opremljeni audio signalom - prikladni su za osobe sa oštećenjima vida i invaliditetom.

Važna stvar: poželjno je koristiti olovku i uložak istog proizvođača.

Ako govorimo o nedostacima upotrebe, oni uključuju:

  • cijena uređaja
  • složenost popravka
  • potreba da odaberete uložak za određeni model.

Olovka za šprice nije prikladna za one pacijente kojima su potrebne minimalne doze hormona. Kada pritisnete gumb, ne možete unijeti samo dio lijeka, u tom slučaju preporučuje se upotreba obične štrcaljke.

Kvrge i modrice od injekcija

Neugodan trenutak postupka je rizik od udaraca i modrica. Prvo nastaju zbog opetovane upotrebe igle, nepravilnog postupka. Postoje lipodistrofni (zadebljanje masnog sloja) i lipoatrofični (produbljivanje na koži) češeri.

Glavna stvar koju pacijenti trebaju zapamtiti je da ne možete lijek na istom mjestu. Upotrijebite iglice jednom, bez pokušaja uštede na njoj. Ako se stvorila kvrga, tada se upotrebljavaju lijekovi za apsorpciju infiltrata, prirodnih lijekova. Fizioterapeutski postupci su se dobro pokazali. Koriste se kada češci ostanu na mjestu duže od mjesec dana ili ih je puno.

Ako se nakon injekcije pojave modrice, znači da je tokom postupka povrijeđena krvna žila. Ovo nije tako strašno kao što se pojavljuju češeri, modrice se rješavaju sami.

Ponekad postoje slučajevi da olovka štrcaljke ne radi. Pacijenti se žale na zaglavljivanje gumba, ponekad curi inzulin. Da biste izbjegli takve situacije, vrijedi:

  • pažljivo odaberite proizvođača uređaja,
  • držite pažljivo olovku štrcaljke, održavajte je čistom,
  • odaberite igle koje odgovaraju uređaju,
  • ne davajte velike doze jednom injekcijom.
  • Ne upotrebljavajte uređaj nakon isteka roka valjanosti.

Prije prve upotrebe, obavezno proučite upute za injekciju. Uložak ne koristite duže od 28 dana, ukoliko ima viška otopine, on se baca. Pažljiv odnos prema uređaju i njegovim komponentama osigurat će ispravnu primjenu inzulina bez posljedica.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Špricevi za inzulin i njihove karakteristike

Špric inzulina medicinski je uređaj izrađen od izdržljive prozirne plastike. Nije poput standardne štrcaljke koju koriste ljekari u medicinskim centrima.

Medicinska špric inzulina ima nekoliko dijelova:

  1. Prozirno tijelo u obliku cilindra, na koje se nanosi dimenzionalna oznaka,
  2. Pokretni štap, čiji se kraj nalazi u kućištu i ima poseban klip. Na drugom kraju je mala ručica. Uz pomoć kojih medicinski radnici pomiču klip i šipku,

Špric je opremljen uklonjivom iglom štrcaljke koja ima zaštitnu kapu.

Takve insulinske šprice sa uklonjivom iglom proizvode razne medicinske specijalizovane kompanije u Rusiji i drugim zemljama sveta. Ovaj je predmet sterilan i može se koristiti samo jednom.

Za kozmetičke postupke dopušteno je nekoliko injekcija u jednoj sesiji, a svaki put trebate koristiti drugu uklonjivu iglu.

Ako se pravilno rukujete i poštujete sva higijenska pravila, plastične se šprice za inzulin koriste više puta. Preporučuje se upotreba špriceva sa podjelom ne većim od jedne jedinice, za djecu se obično koriste špricevi s podjelom od 0,5 jedinica.

Takve inzulinske šprice sa uklonjivom iglom dizajnirane su za unošenje inzulina s koncentracijom od 40 jedinica u 1 ml i 100 jedinica u 1 ml, kad ih kupujete, morate obratiti pažnju na značajke ljestvice.

Cijena insulinske šprice u prosjeku iznosi 10 američkih centi. Obično su inzulinske šprice dizajnirane za jedan milimetar lijeka, dok tijelo ima prikladno označavanje od 1 do 40 odjela prema kojem možete navigirati koja se doza lijeka ubrizgava u tijelo.

  • 1 podjela je 0,025 ml,
  • 2 odjeljenja - 0,05 ml,
  • 4 odjeljenja - 0,1 ml,
  • 8 odjela - 0,2 ml,
  • 10 odjela - 0,25 ml,
  • 12 odjela - 0,3 ml,
  • 20 odjela - 0,5 ml,
  • 40 odjela - 1 ml.

Cijena ovisi o volumenu štrcaljke.

Najkvalitetniji i izdržljiviji su inzulinske šprice sa uklonjivom iglom strane proizvodnje, koje obično kupuju profesionalni medicinski centri. Domaće šprice, čija je cena mnogo niža, imaju debelu i dugu iglu, što mnogi pacijenti ne vole. Strane inzulinske šprice sa uklonjivom iglom prodaju se u količinama od 0,3 ml, 0,5 ml i 2 ml.

Kako koristiti inzulinske špriceve

Prije svega, inzulin se ubrizgava u špric. Da biste to učinili, morate:

  • Pripremite bočicu inzulina i špricu,
  • Ako je potrebno, unesite hormon produženog djelovanja, dobro promiješajte, valjajući bočicu dok se ne dobije ujednačena otopina,
  • Pomerite klip u potrebnu podelu da biste dobili vazduh,
  • Bocu probušite iglom i unesite vazduh u nju,
  • Klip se povuče natrag, a doza inzulina dobija se malo više od potrebne norme,

Važno je nježno tapkati po tijelu insulinske šprice za oslobađanje dodatnih mjehurića u otopini, a zatim ukloniti višak volumena inzulina u bočicu.

Za miješanje inzulina kratkog i dugog djelovanja koriste se samo oni insulini u kojima ima proteina. Analozi ljudskog inzulina, koji su se pojavili posljednjih godina, ni u kom slučaju se ne mogu miješati. Ovaj postupak se obavlja tako da se smanji broj injekcija u toku dana.

Za miješanje inzulina u štrcaljki trebate:

  1. Unesite zrak u bočicu inzulina s produženim djelovanjem,
  2. Unesite zrak u bočicu inzulina kratkog djelovanja,
  3. Za početak, trebate utišati inzulin kratkog djelovanja u špricu prema gore opisanoj šemi,
  4. Zatim se produženi inzulin uvlači u štrcaljku. Morate paziti da dio nagomilanog kratkog inzulina ne uđe u bočicu sa hormonom produljenog djelovanja.

Uvodna tehnika

Da bi dijabetičari znali potrebna je tehnika davanja i kako pravilno ubrizgati inzulin. Ovisno o tome gdje se igla umeće, koliko brzo će doći do apsorpcije inzulina. Hormon se uvijek mora ubrizgati u područje potkožne masti, međutim, ne možete ga ubrizgati intradermalno ili intramuskularno.

Prema riječima stručnjaka, ako je pacijent normalne težine, debljina potkožnog tkiva bit će mnogo manja od duljine standardne igle za unošenje inzulina, a to je obično 12-13 mm.

Iz tog razloga, mnogi pacijenti, bez stvaranja bora na koži i ne ubrizgavaju pod pravim uglom, često ubrizgavaju inzulin u mišićni sloj. U međuvremenu, takve akcije mogu dovesti do stalnih kolebanja šećera u krvi.

Kako bi se spriječilo da hormon uđe u mišićni sloj, treba koristiti skraćene inzulinske igle veće od 8 mm. Pored toga, ova vrsta igala je suptilna i ima prečnik od 0,3 ili 0,25 mm. Preporučuje se za upotrebu u primeni inzulina deci. Također danas možete kupiti kratke igle do 5-6 mm.

Da biste je ubrizgali, trebate:

  1. Pronađite odgovarajuće mjesto na tijelu za injekcije. Liječenje alkoholom nije potrebno.
  2. Uz pomoć palca i kažiprsta nabora se na koži povlači tako da inzulin ne ulazi u mišić.
  3. Igla se umetne ispod nabora okomito ili pod uglom od 45 stepeni.
  4. Držeći preklopac, morate pritisnuti klip šprice dok se ne zaustavi.
  5. Nekoliko sekundi nakon davanja inzulina, možete iglu izvaditi.

Ostavite Svoj Komentar