Šta mogu jesti kod pogoršanja pankreatitisa

Pankreatitis je upalna bolest gušterače koja se javlja iz više razloga, a ne samo u starijih. U posljednje vrijeme sve se više mladih suočava sa bolešću, često zbog neuhranjenosti. Pogoršanje hroničnog pankreatitisa odvija se brzo. Dolazi do blokade probavnih kanala, zaustavlja se proizvodnja enzima potrebnih za probavu hrane. U takvom stanju, prijeti operacijom, opasno je da osoba ostane. Dijeta sa pogoršanjem pankreatitisa postaje preduvjet, zajedno sa medicinskim tretmanom.

Opće preporuke

Važno je poštivanje prehrane u fazama pankreatitisa, kod akutnog oblika - čak štoviše. Navedeni oblik tijeka bolesti je nepredvidiv, i najmanja neusklađenost s medicinskim preporukama dovodi do neugodnih posljedica. Uvodi se dijeta za opuštanje gušterače, za vraćanje snage organa.

Preporuke za dijetu za vrijeme pogoršanja:

  • Broj obroka povećava se do 6 puta dnevno, porcije skromnih veličina,
  • Dozvoljeno je uzimati posebne komplekse vitamina,
  • Dobro je jesti više proteina,
  • Morate isključiti masti i ugljene hidrate (posebno šećer),
  • Nema pržene hrane sa grubim vlaknima.

Glavna stvar u dijeti je da je unesete bez straha. Mnogi pacijenti misle da dijeta znači lišavanje mnogih njihovih ukusnih namirnica. Dijeta na pankreasu nije surova i omogućava vam da organizirate dijetu na zdrav i ukusan način.

Hronični pankreatitis je rijetko težak kao i njegov akutni oblik. Preporuke za ovu dijetu bit će nježne.

Početna faza

Glavni princip prehrane u ranim danima „akutnog“ perioda je potpuno odbacivanje hrane. Pacijentu je dopušteno da pije samo mineralnu vodu bez plina (za suzbijanje izlučivanja želudačnog soka), slabi čaj ili slab bujon divlje ruže. To će osigurati pražnjenje gastrointestinalnog trakta i spriječiti razvoj komplikacija i napredovanje upalnog procesa.

Štedljiva dijeta za akutni pankreatitis

Dok se ne otkloni uzrok pogoršanja, mora se nastaviti razdoblje gladi - često je potrebno 2-3 dana za ublažavanje stanja. U posebno teškim slučajevima, ova metoda ishrane treba nastaviti od sedmice do mjesec dana, ali u takvim situacijama osoba treba hospitalizaciju i medicinsku pomoć.

Dijeta za pogoršanje hroničnog pankreatitisa

Period poboljšanja

S poboljšanjem pacijentovog stanja, kada simptomi bolesti počnu blijediti, dopušteno je postepeno nadopunjavanje prehrane određenom hranom i pićima.

Dozvoljena i zabranjena hrana za pankreatitis

Odabir menija potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih tačaka:

  • trebali biste se pridržavati principa frakcijske prehrane (jedite u malim porcijama 5-7 puta dnevno u jasno određeno vrijeme),
  • ne biste trebali na silu hraniti pacijenta (bolje je malo pomaknuti vremenski raspored unosa hrane do apetita),
  • jednako važan faktor rizika je prejedanje (dnevni unos hrane (uzimajući u obzir pijanu tekućinu) ne smije prelaziti 2,5 kg),
  • hranu treba služiti toplu ili na sobnoj temperaturi,
  • posuđe se može kuhati ili kuhati na pari i mora biti jednolike konzistencije (može se obrisati u blenderu),
  • hrana bi trebala biti niska masnoća da bi se izbjegao funkcionalni stres gušterače,
  • broj kalorija može varirati od 500-1000 kcal dnevno (ovisno o općem stanju pacijenta i njegovoj fizičkoj aktivnosti).

Kako jesti sa pankreatitisom

Prioritet su juhe od pire-mlijeka, tekuće i polu-tečne žitarice na vodi, povrtni pire, žele i pirjano voće. U kombinaciji sa liječenjem lijekovima, moguće je brzo postići pozitivnu dinamiku u pacijentovom stanju.

Stadij blede egzacerbacije pankreatitisa

Uklanjanjem većine simptoma bolesti možete proširiti opseg prehrane. Međutim, ne smijemo zaboraviti da bi prehrana trebala pomoći iscrpljenju gušterače, kao i smanjenje želučane sekrecije. Hranu treba uzimati i u malim porcijama u razmaku ne dužem od 4 sata. Pored toga, u ovom periodu preporučuje se povezivanje upotrebe folne kiseline i vitamina A, B1, B2, B12, C, PP i K, ali samo nakon konsultacije s lekarom.

Dozvoljena hrana za pankreatitis

Glavni meni treba da sadrži:

  • riba s niskim udjelom masti i kuhano meso piletine, zeca, kao i teletina i ćuretina,
  • sluzave juhe i tekuće žitarice kao prilog (osim prosa i ječma),
  • mleveno sušeno voće natopljeno u vodi (s minimalnim udjelom kalorija ima puno tvari korisnih za normalizaciju probavnog trakta),
  • krompir, repa, mrkva, tikvice, bundeva, cvjetača u kuvanom, pečenom ili pireu,
  • bjelanjka
  • kefir i dijetalni sir,
  • suhi kolačići.

Dozvoljeni i zabranjeni sirevi za pankreatitis

Kao glavna pića, bolje je koristiti mineralnu vodu (još) ili nezaslađeni čaj, kao i slatke kompote, žele, žele i svježe cijeđene sokove razrijeđene vodom (u omjeru 1: 1). Postepeno možete unositi svježe voće i povrće (osim rotkvica, luka i belog luka). Glavna stvar je da ih ne začinite biljnim uljem, pavlakom ili majonezom. Takođe je dozvoljeno jesti hleb.

Savjet! Preporučljivo je jesti jučerašnji kruh, ili prije posluživanja, komade svježeg osušiti u rerni.

Šta treba isključiti iz prehrane

Da biste isključili prelazak akutnog pankreatitisa u hronični stadij, potrebno je sastaviti listu ograničenja hrane, izbjegavati hranu koja podstiče na aktivni rad gušterače, uzimajući u obzir individualnu netoleranciju.

Zabranjena hrana za pankreatitis

Iz dnevne prehrane u potpunosti se morate ukloniti:

  • masna mesna hrana, slanina i neke vrste ribe (jela, losos, soma, šaran, šargarepa), kao i kavijar,
  • svinjska i ovčetina mast,
  • raženi hleb
  • jela od mesa (kobasice, peciva, kobasice, kobasice itd.) i dimljeno meso,
  • konzervirana hrana, kiseli krastavci, marinade,
  • ljuti začini, začini i začine,
  • neke vrste povrća (rotkvica, rutabaga, rotkvica, luk i češnjak, kao i bijeli kupus, gljive i mahunarke sa visokim sadržajem grubih vlakana),
  • kiselo voće
  • narandže, limuna, mandarine i drugih vrsta agruma,
  • kandirano voće
  • kondenzovanog mleka
  • glazirane skute i masna pavlaka,
  • gazirana i kafena pića,
  • čokoladni proizvodi, kolači, peciva, keksi, marmelada, karamela, bomboni i ostali slatkiši.

Šta je zabranjeno jesti prve sedmice nakon pogoršanja pankreatitisa

Savjet! Bolje je zauvijek odbiti brzu hranu (pomfrit, hot-dogovi), čips, krekere, slane orahe kako biste izbjegli pogoršanja bolesti.

Uz to, trebali biste ograničiti upotrebu alkohola (ne samo jakih pića, već i bezalkoholnih koktela). Alkohol može izazvati grč Odfindrovog sfinktera (ventilski uređaj koji omogućuje kretanje enzima u crijevu i istovremeno sprečava izbacivanje probavljene hrane). Nakon uzimanja "vrućeg" ventila, on se možda neće otvoriti pravovremeno, a probavni sok će se blokirati u kanalima, što će izazvati akutni napad i neugodne posledice.

Lista proizvoda za pankreatitis

Procijenjeni dnevni meni za pogoršanje pankreatitisa

Stroga dijeta nije rečenica. Od dozvoljenih proizvoda možete kuhati puno ukusnih i zdravih jela. Prije nego što sastavite uravnoteženu prehranu za svaki dan, potrebno je konzultirati se s liječnikom i uzeti u obzir sve njegove preporuke. Ali ako nije moguće kontaktirati stručnjaka, indikativni izbornik će vam pomoći u olakšavanju ovog postupka, koji sadrži sve potrebne proizvode u prihvatljivim dozama i označava preporučeno vrijeme prijema.

Vrijeme obrokaImagePosuđe
Prvi doručak

(7.00 – 7.30)

Prvi doručak trebao bi biti lagan, ali hranjiv kako bi se tijelu omogućilo potrebno opskrbu energijom. Ovo može biti sluzava supa, puding od zdroba, posuda sa sirom ili kaša od riže s voćem. Obožavatelji slatkiša sigurno će uživati ​​u kuglicama sa sirom sa džemom. Od pića, vrijedno je dati prednost mineralnoj vodi ili slabom čaju (od kamilice, metvice ili bobica ruže). U čaj možete dodati i malo mleka
Drugi doručak

(9.00 – 9.30)

Drugi doručak uključuje lagani zalogaj za nadoknadu snage, pa se možete odlučiti za pečenu krušku ili jabuku (bez kore), uživati ​​u voćnoj žele, pojesti malu bananu ili piti jogurt
Ručak

(12.00 – 12.30)

Unatoč prehrambenim ograničenjima, večera u liječenju pankreatitisa trebala bi biti najzadovoljnija. Možete kuhati pire od ječmenog ječma s krekerima, tekući pire od krumpira (mrkve) ili heljdu s paprikastom parom. Ručak možete piti s kompotom ili mlijekom
Visoki čaj

(16.00 – 16.30)

Prije večere potrebno je napraviti popodnevnu užinu, koja može sadržavati i zobene pahuljice s osušenom kriškom hljeba, mliječnim mlijekom, voćnim mousseom ili sirom s 1 kašikom žlice. dušo
Večera

(20.00 – 20.30)

Kako biste spriječili nedostatke u hranidbi, za večeru poslužite heljdu, kašu od ribeza ili riže, tjesteninu s povrćem ili mesne kuglice od ribe s povrćem. Kao piće je pogodan slabi čaj koji se može razrijediti sa mlijekom. Konačna poanta u dnevnoj prehrani može biti pola čaše kefira bez masnoće, koji je bolje piti prije odlaska u krevet

Savjet! U procesu kuhanja hrana se ne može soliti. Dozvoljeno je dodati malo soli u hranu neposredno prije posluživanja, ali njen volumen ne smije biti veći od 10 g dnevno.

Tijelu će trebati vrijeme da se oporavi od egzacerbacije, pa je preporučljivo dugo držati dijetu za pankreatitis (od 6 do 12 mjeseci), strogo se pridržavajući svih preporuka i savjeta liječnika.

Dijeta u prvoj sedmici nakon pogoršanja pankreatitisa

Posuđe protiv pankreatitisa

Napad pankreatitisa ne bi trebao postati prepreka pozitivnim emocijama. A ako se bol povukla, možete ugoditi pacijentu ustaškim delicijama pripremljenim strogo u okviru dozvoljenih normi i deklarirane prehrane.

Zdravo voće za pankreatitis

Za to je korisno nekoliko jednostavnih i zanimljivih recepata.

  1. Nježno pileće sufle (kuhana perad pomiješana s proteinima i kuhana u parnom obliku. Po želji, piletinu možete zamijeniti teletinom).
  2. Ukusna kasika od vermikela (uzmite 30 g vermicellija, skute i mlijeko, naribajte skuti s kuhanom vermicellijem, jaja umutite s mlijekom, pomiješajte sve, dodajte šećer po ukusu, stavite u kalup i pecite).
  3. Desert od jagoda (pomiješajte 1 bjelanca sa šećerom u prahu i vanilijom, nakapajte kašikom i potopite u kipuću vodu, formirajući kuglice, ukrasite sa njima gustu želeu od jagoda prolivenu u čaše).
  4. Žalu od fileta pikeperch-a (mleti 400 g ribljeg fileta kroz mlin za meso, namočiti 100 g bijelog hljeba u 0,5 kašika mlijeka, procijediti, samljeti i dodati tučen bjelanca, pomiješati sve u homogenu masu, malo dodati sol, formirati zraču kašikom i spustiti u ključaloj vodi 15-20 minuta).

Terapijski jelovnik za pankreatitis

Korištenjem popisa dozvoljenih i zabranjenih proizvoda možete nadopuniti okvir s receptima vlastitim nalazima. Zahvaljujući kulinarskim eksperimentima, pacijent može ne samo ugasiti svoj apetit, već i dobiti puno pozitivnih emocija, što je važno za uspješan ishod liječenja.

Zaključak

Dijeta je osnova sveobuhvatnog liječenja pankreatitisa, a njegovo strogo pridržavanje omogućava vam da se brzo nosite sa bolešću. Najmanja odstupanja od odabranog tečaja mogu negativno utjecati na rezultat terapije, jer svako pogoršanje dovodi do pojave vezivnih ožiljaka na područjima upale, pa žljezdano tkivo koje normalno obavlja svoju funkciju u gušterači ostaje manje. Kao rezultat toga, proizvodnja enzima je smanjena, a probavni procesi su poremećeni.

Dijeta za hronični i akutni pankreatitis

Pored prehrambenih ograničenja, uspjeh rehabilitacije uvelike ovisi o pacijentovom načinu života, razumnoj fizičkoj aktivnosti i odbacivanju loših navika. To će se pozitivno odraziti ne samo na aktivnost gušterače, već i na rad svih tjelesnih funkcija, i što je najvažnije, izbjeći ćete ponovljene napade.

Šta učiniti prije dolaska hitne pomoći?

Uz neočekivani napad pankreatitisa, pacijentu postaje teško. Osoba zove hitnu pomoć, ne znajući koje tablete treba piti kako bi ublažila stanje. Ljekari savjetuju slične metode.

Na bolno mesto stavite hladan oblog. Češće nego ne, akutna bol se javlja ispod jame na stomaku, tamo trebate nanijeti kompres. Ne jedi. Dozvoljeno je piti mineralnu vodu ("Narzan" ili "Borjomi"). Ako nema poteškoća sa mokrenjem, dnevno je dozvoljeno piti 5-6 čaša tečnosti.

Nakon pregleda pacijenta od strane liječnika, određivanja u zdravstvenoj ustanovi, propisuje se individualna terapijska dijeta, u skladu s potrebama pacijenta.

Prvih dana pacijent je postio. Dozvoljeno je jesti mineralnu vodu ili dekokt od širokouzdoja. Pijenje se pokazuje ne više od pet do šest čaša dnevno. Navedena zapremina dovoljna je za nadoknadu dnevne brzine tekućine.

Odnos prema hrani sa pankreatitisom u periodu pogoršanja morat će se promijeniti. Pankreas će se morati iskrcati kako bi se olakšao tijek liječenja. Uz manifestacije pankreatitisa, morate stupiti u štrajk glađu najmanje jedan dan. Na kraju prvog dana, u nedostatku mučnine, dozvoljeno je pijenje tečnosti.

Tijekom razdoblja pogoršanja i pacijent je pod liječničkim nadzorom, vjerovatnost uvođenja posebnih sondiranja energetskim supstancama je velika.

Normalna prehrana za pankreatitis uvodi se brže kako se tijelo ne isprazni. Takvu hranu teško mogu nazvati običnom, jelovnik često isključuje uobičajenu hranu. Hrana mora biti niskokalorična i manje hranjiva, zabranjeno je jesti dovoljno.

Pravila za imenovanje dijeta

Dijeta protiv akutnog pankreatitisa u akutnom obliku propisana je nekoliko dana nakon gladovanja. Češće se propisuje štedljiva peta dijeta, pogodna za pacijente bilo koje životne dobi. Oslabljeno tijelo vraća snagu, poboljšava njegovo stanje, uravnotežuje ravnotežu hranljivih sastojaka i vitamina u stomaku.

Prehrana za pogoršanje pankreatitisa - lista proizvoda koji je dozvoljeno jesti u navedenom obliku pripreme. U pravilu, vitamini i tvari trebaju biti uravnoteženi, kuhanje je dopušteno kuhati na pari ili kuhati.

Hranu treba mljeti što je više moguće, olakšavajući probavu. Ne vrijedi žuriti sa jelom.

Numerirana dijeta

U ruskom medicinskom zakonodavstvu postoji poseban dokument koji sadrži listu proizvoda propisanih za pankreatitis. Samo-lijek štetno djeluje na vaše zdravlje; pokušajte na pregled da pronađete dokument na internetu. Postoji lista mogućih medicinskih dijeta za upalu gušterače.

U zdravstvenim ustanovama prehrana s određenim brojevima ne koristi se u svom čistom obliku. Označene kraticama ShchD i VBD dopuštene su kod pankreatitisa.

Šta se može jesti

Popis dozvoljenih namirnica sadrži hranu koja se zove zdrava i ukusna. Dozvoljeno je jesti:

  • pareno / pirjano povrće. Dozvoljeno je jesti cijelo kuhano,
  • nemasno meso, perad, para ili kuvana riba,
  • žitarice žitarica (osim prosa) kuhaju se u vodi / mlijeku,
  • kuvani vermicelli / rezanci,
  • juhe od povrća (uz nedostatak vrućeg povrća, belog kupusa),
  • mliječni proizvodi - osim kiselih,
  • parni omlet,
  • skute sa napicima,
  • slatke jabuke (pečene ili pire),
  • žele i kompot bez dodatka šećera,
  • čaj (slab).

Ulje dodano u jelo ne smije se kuhati. Preporučljivo je primijeniti u izvornom obliku.

Stadij pogoršanja ne podnosi pretjerano topla ili topla jela. Važno je da tokom jela održavate odgovarajuću toplu temperaturu.

Nakon pogoršanja pankreatitisa potrebno je održavati dijetu tri tjedna. Iz režima trebate izaći postepeno, bez oštrog pada na stomak puno štetnih tvari, koje je moguće teško probaviti. Važno je slijediti pravilnu prehranu i slijediti upute liječnika. Pankreatitis je podmukla bolest, neposlušnost pacijenta preuzima ozbiljne posljedice.

Izborni meni

Ako je pacijentu teško razumjeti kako samostalno načiniti dijetu za pankreatitis, bez medicinske pomoći, nudimo približan jelovnik za jedan dijetalni dan.

  • Za doručak kuvajte sirove bobice (naravno, dobro oprane), jedite sa kiselom pavlakom, pekmezom od zobenih pahuljica. Skuhajte slab čaj, pijte doručak.
  • Za ručak skuhajte zobene pahuljice, bacajte sušeno voće na tanjir. Sjemenite dijetalnim kruhom, pijte svježe cijeđeni sok od mrkve. Preporučljivo je da sok pripremite sami. U sokovima na policama trgovina nalaze se neugodni dodaci koji nisu kompatibilni s prehranom.
  • U podne, ljekari preporučuju jesti povrtnu kašu ili jabuku i piju je sa sokom od breze.
  • Za večeru pripremite pire od šargarepe s karfiolom. Za ukus dodajte peršin ili drugo bilje. Kao "glavno" jelo za večeru dopušteno je jesti mesne okruglice od ribe (nužno pare), dijetalni kruh i slabi zeleni čaj bez dodavanja šećera.
  • Za osobu s pankreatitisom važno je jesti malo, ali često. Nakon večere možete organizirati skroman obrok - kao drugu večeru ili užinu prije spavanja. Na drugu večeru pojedi kolačić od banane i đumbira. Obrok se ispire čašom kefira s malo masti.

Šta ne jesti

Poznati su brojni proizvodi koji dijeta ne podrazumijevaju za pogoršanje hroničnog pankreatitisa. Hranu ćemo morati izuzeti iz prehrane, čija probava uvelike potiče gušteraču. Proizvodi uključuju:

  • dimljeno meso i druga masna hrana,
  • meso, riba, povrća,
  • začinjene začine
  • začinjeno povrće (rotkvica, luk, beli luk i drugo),
  • slani i kiseli proizvodi,
  • kiselo voće i njihov sok,
  • kafa
  • kakao
  • čokolada
  • sladoled
  • alkohol
  • gazirana pića
  • pečenje maslaca.

Zabranjeno je jesti životinjske masti u neobrađenom obliku.

Masna hrana i alkohol kao glavni uzroci pankreatitisa

Često se pogoršanje pankreatitisa događa zbog prekomjernog konzumiranja masnoće ili alkohola. Alkoholni pankreatitis izdvaja se u zasebnom obliku. Ne možete jesti prženu hranu koja u organizam ispušta više štetnih materija od zdravih. Zbog energetske vrijednosti, pržena hrana značajno opterećuje gušteraču.

Alkohol potiče previše procesa u oslabljenom tijelu. Uz povraćanje, iz stomaka izbacuje jedini hranjivi sastojak koji se apsorbira dnevno, pacijentu se postaje sve gore.

Šta jesti kada egzacerbacija nestane

Kad bolest prođe, važno je slijediti pravila. Neophodno je za kratko vrijeme vratiti ravnotežu tvari koje je osoba izgubila zbog bolesti. Izradio numeričku mjeru:

  • 2480 kilokalorija dnevno,
  • 90 grama proteina (od kojih su 40 životinje),
  • 80 grama masti (od kojih je 30 biljnih)
  • 300 grama ugljikohidrata (60 - lako probavljivih).

Mnoge odredbe ovise o dobi pacijenta, karakteristikama tijeka bolesti. Problem rješava ljekar.

Naravno da će biti potrebna dijeta prije pojave akutnog pankreatitisa. Osobito se to savjetuje osobama s već opaženom bolešću gastrointestinalnog trakta ili određenim kamenjem u žučnim kanalima. Pankreatitis se često razvija paralelno sa sličnim patologijama. Pravilna prehrana je pored drugih dijagnoza korak ka sprečavanju pankreatitisa. Niz drugih metoda se provodi za sprečavanje pojave patologije, ali dijeta je efikasna efikasna mjera.

Zahtevi za dijetu od 5p

  • Količina potrošenih kalorija iznosi 1800 jedinica dnevno,
  • Za masti dnevna norma nije veća od 60 g, bjelančevine - 80 g, ugljikohidrati - 200 g, ne više od 10 g soli, jedan i pol litara tečnosti,
  • Dnevna norma elemenata u tragovima: magnezijum - 500 mg, kalijum - 4 g, kalcijum - 1 g, gvožđe - 30 mg, fosfor - 2 g, natrijum - ne više od 4 g,
  • Vitaminski sastav hrane treba da uključuje: vitamin B1 - 1,8-2,5 mg, vitamin A - 1,5 mg, može se zameniti beta-karotenom u istoj dozi, vitamin C - 100-150 mg, vitamin PP - 19 mg .

Hrana se mora lako probaviti, tako da dijeta s pogoršanjem pankreatitisa uključuje smanjenje unosa ugljikohidrata, odbacivanje masti i uporabu proteina samo životinjskog porijekla. U prvoj sedmici pogoršanja sol treba izbaciti iz ishrane.

Za tačnu raspodjelu prehrane tokom dana trebali biste se obratiti tablicama preporučene i zabranjene hrane za pankreatitis. A imaju i informacije o sastavu dozvoljenih proizvoda.

Šta mogu jesti i piti tijekom pogoršanja

  • Ne jak čaj, razblažen mlekom ili limunom, ne koncentrovani sokovi, kompoti na bazi sušenog voća ili svežeg voća, koncentrate možete razrijediti vodom, mlekom, želeima, alkalnim, mineralnim vodom. Piće ne bi trebalo sadržavati šećer. Možete koristiti nadomjestak šećera.
  • Skuvani sir, puding, mliječni proizvodi sa 0-1% masti.
  • Žitarice visoke viskoznosti: zobene kaše, riža, ječam i pšenica (ograničeno).
  • Prva jela na bazi povrća s juhom od škroba - mrkva, krompir, bundeva, tikvice. Možete dodati tjesteninu, kašu.
  • Maksimalno 2 jaja na dan i samo proteinski dio, dozvoljeno je samo pola jednog žumanjka.
  • Nije masno meso životinja i ptica, riba nemasnih sorti.
  • Vermicelli i tjestenine svih vrsta i sorti.
  • Sve povrće ima puno škroba.
  • Hljeb nije svjež, krekeri, samo od pšeničnog brašna, obloga, keksa.
  • Maslac je ograničen na 30 g, biljni - 15 g dnevno.
  • Zrele bobice, voće.

Što ne bi trebalo jesti za vrijeme pogoršanja

  • Koncentrirani sokovi, kompoti, piće od grožđa, kafa, jaki čaj, soda.
  • Svježi kruh od bilo koje vrste brašna, maslaca i lisnatog tijesta.
  • Proizvodi na bazi mlijeka s udjelom masti većim od 2%, jogurti s konzervansima, skuti sir.
  • Svi prvi tečajevi s mesnim juhom, mlijekom ili ribom.
  • Pržena, kuvana jaja.
  • Dimljeno, začinjeno i masno meso, riba, kao i konzervirana hrana, kobasice.
  • Bilo mahunarke, biserni ječam, proso, sve prskane vrste žitarica.
  • Gljive u bilo kojem obliku, povrće - rotkvice, rotkvice, luk, češnjak, kupus.
  • Slatkiši, džemovi, džem, čokolada.
  • Bilo koji konzervans, boje, začini.
  • Upotreba alkohola je kontraindicirana.

Važno je znati! Imati listu dozvoljenih namirnica nije cijela dijeta. Vrlo je važno termički i mehanički obraditi te proizvode, kao i uzimati hranu prema režimu.

Dijeta 5p u vrijeme pogoršanja uključuje upotrebu kuhane, pečene hrane ili na pari. Pržena i pirjana, kisela hrana strogo je zabranjena. Nekoliko povrća i voća najbolje je konzumirati sirovo, ali samo kao pire krompir.

Važne informacije! Sva kuhana hrana treba biti topla, povrće i voće treba biti na sobnoj temperaturi, ne smijete jesti vrlo toplu ili hladnu hranu.

Za kuhanje je najbolje koristiti teflonski pribor za jelo ili kalupe izrađene od stakla otpornog na toplinu, za koje nije potrebno podmazivanje površine mastima.

Drugi važan aspekt koji slijedi ovu dijetu je dijeta. Ovdje ćemo govoriti o količini i vremenskom okviru unosa hrane. Cjelokupna dnevna norma mora biti podijeljena na 5 ili 6 prijema, dok će interval biti prosječno 2 sata između doza.

Pogoršanje pankreatitisa je vrlo neugodan i bolan fiziološki proces, koji je praćen mnogim nuspojavama. Zbog toga se prva dva dana pacijentu propisuje post. Potpuno isključivanje hrane dopušteno je samo upotreba alkalne negazirane vode do 1,5 litara dnevno. Od trećeg dana započinje prijem pročišćene, sparing hrane, u malim porcijama.

Sastavljanje jela sa pogoršanjima

Prilikom sastavljanja dijetalnog jelovnika za pacijenta tijekom egzacerbacije pankreatitisa trebaju biti pri ruci sljedeći podaci: popis dozvoljenih i korisnih proizvoda, tablica kalorija, tablica elemenata u tragovima i vitamina u proizvodima. Ovo je prilično opsežna informacija, ali na Internetu su ti podaci slobodno dostupni - oni će pomoći da se jasno pridržavate prehrane.

Na šta treba voditi prilikom sastavljanja dijetalnog menija:

  1. Svaki obrok treba popiti piće.
  2. Prvi doručak je lagan. Pekarski proizvod s malom porcijom proteinske hrane savršena je kombinacija za početak dana.
  3. Ručak bi trebao biti hranljiviji, može uključivati ​​jelo od ribe ili mesa, povrće i voće.
  4. Porcija za ručak započinje prvim jelom s hljebom, dopunjuje ga bilo kojim proteinskim jelima, voćem, a na kraju - pićem.
  5. Popodnevni zalogaj je lagani zalogaj. Možete jesti voće, puding, skute, posudu.
  6. Za večeru je najbolje poslužiti kombinaciju mesa sa prilogom, nešto hljeba ili krekera. Na kraju može biti povrće, voće i piće.

Za vrijeme obroka pacijent treba osluškivati ​​svoja osjećaja, regulirati porcije i prehranu u skladu s njegovim stanjem. Ne treba na silu pojesti porciju ili se prisiljavati da jedete određeni proizvod. Za ublažavanje fizičkog stanja važan je i emocionalni mir pacijenta. Pogoršanje pankreatitisa razlog je da se opustite, a ne da forsirate svoje tijelo.

Već trećeg dana jedenja čiste hrane pacijent se osjeća bolje. Dijeta u kombinaciji s uzimanjem lijekova koje je propisao specijalista pomaže da se bol smiri, a započinje i regeneracija ćelija gušterače. Nakon tjedan dana možete prijeći na standardni 5p dijetni izbornik. U prehranu se uvode sitni i srednje rezani proizvodi, pire krompir i jela od pireja postepeno se uklanjaju.

Esencijalni proizvodi za ubrzanu rehabilitaciju

U razdoblju pogoršanja pankreatitisa važno je pomoći tijelu da obnovi metaboličke procese, uspostavi funkcioniranje gušterače.

Važno je znati! Pankreatitis može lako izazvati dijabetes u nedostatku pravilnog liječenja i loše prehrane.

Cvekla pomaže da se izbori s pogoršanjem pankreatitisa. Ovaj proizvod sadrži tvari, posebno jod koji su važni za regeneraciju žlijezde. Nutricionisti prvu tjedan u razdoblju pogoršanja pankreatitisa preporučuju pire od kuhane repe 1 sat prije doručka, po 200 g svaki.

Đumbir se već dugo koristi kao zdrav proizvod u mnogim sektorima zdravlja. Kada se pankreatitis pogorša, preporučuje se upotreba đumbira suvog ili svježeg u obliku kaše. Na prazan stomak, jedna žlica prije doručka.

Jagode koje sadrže vitamin C, koji se može akumulirati u tijelu, korisne su za pankreatitis. Umjerena količina u sezoni sazrijevanja bobica biće i prevencija i pomoć već bolesnom tijelu. Među voćem i bobicama mogu se razlikovati i šipak, jabuke slatkih sorti, trešnje. Umjerena količina tih proizvoda donijet će tijelu korisne elemente koji pomažu u obnavljanju oboljelog organa.

Pogledajte video: Loše varenje hrane ili dispepsija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar