Insulin lantus i njegovi jednako učinkoviti analozi

Insulin Lantus (Glargine): Saznajte sve što trebate. Ispod ćete pronaći napisanim na jednostavnom jeziku. Pročitajte koliko jedinica trebate unijeti i kada, kako izračunati dozu, kako koristiti olovku za injekciju Lantus Solostar. Shvatite koliko dugo nakon injekcije ovaj lijek počinje djelovati, koji inzulin je bolji: Lantus, Levemir ili Tujeo. Dani su brojni pregledi pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i 1.

Glargin je hormon dugog djelovanja koji proizvodi renomirana međunarodna kompanija Sanofi-Aventis. Možda je ovo najpopularniji inzulin dugog djelovanja među dijabetičarima koji govore ruski. Njegove injekcije treba dopuniti metodama liječenja koje vam omogućavaju da nivo šećera u krvi ostane 3,9-5,5 mmol / l stabilna 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi. Sistem koji živi s dijabetesom već više od 70 godina omogućava se odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Dugi inzulin Lantus: detaljan članak

Imajte na umu da pokvareni inzulin Lantus izgleda prozirno i svježe. Po pojavi lijeka nemoguće je utvrditi njegovu kvalitetu. Ne biste trebali kupiti ruke s insulinom i skupim lijekovima, prema privatnim najavama. Nabavite lijekove za dijabetes iz renomiranih ljekarni koje slijede pravila skladištenja.

Upute za upotrebu

Kada ubrizgavate Lantus pripravak, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

Opcije prehrane ovisno o dijagnozi:

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju inzulin glargin smatraju da je nemoguće izbjeći napade hipoglikemije. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte videozapis u kojem se raspravlja o ovom problemu. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeNajvjerojatnije, Lantus se može sigurno koristiti za snižavanje šećera u trudnica. Nisu pronađene nikakve štete ni ženama ni djeci. Međutim, manje je podataka o ovom lijeku nego o inzulinu. Smiri ga ukočeno ako je ljekar odredio. Pokušajte uopće učiniti bez inzulina, slijedeći pravilnu dijetu. Pročitajte članke „” i „” za detalje.
Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji mogu pojačati učinak inzulina uključuju tablete za snižavanje šećera, kao i ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamide. Slabi djelovanje injekcija inzulina: danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, gestageni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, epinefrin (adrenalin), salbutamol, terbutalin i štitnjačni hormoni, inhibitori proteaze, olanzapin. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje uzimate!


PredoziranjeŠećer u krvi može značajno da se smanji. Postoji rizik od oslabljene svijesti, kome, nepovratnog oštećenja mozga, pa čak i smrti. Za dugotrajni inzulin glargin rizik je manji nego kod lijekova kratkog i ultra kratkog djelovanja. Pročitajte kako pacijentu pružiti njegu kod kuće i u medicinskoj ustanovi.
Obrazac za puštanjeInsulin Lantus se prodaje u spremnicima od 3 ml bistrog, bezbojnog stakla. Uložak se može montirati u špricama za jednokratnu upotrebu SoloStar. Ovaj lijek možete pronaći u pakovanju od 10 ml.
Pravila i uslovi skladištenjaDa ne biste pokvarili vrijedan lijek, proučite ih i pažljivo ih pratite. Rok trajanja je 3 godine. Čuvati van dohvata dece.
SastavAktivna supstanca je insulin glargin. Pomoćne tvari - metakrezol, cink hlorid (odgovara 30 μg cinka), 85% glicerola, natrijum hidroksida i solna kiselina - do pH 4, voda za injekcije.

Pogledajte dolje za dodatne informacije.

Lantus je lijek koje akcije? Da li je dugačak ili kratak?

Lantus je inzulin dugog djelovanja. Svaka injekcija ovog lijeka snižava šećer u krvi u roku od 24 sata. Međutim, jedna injekcija dnevno nije dovoljna. snažno preporučuje ubrizgavanje dugog inzulina 2 puta dnevno - ujutro i navečer. On smatra da Lantus povećava rizik od raka, te je bolje prebaciti se na Levemir da bi se to izbjeglo. Pogledajte videozapis za više detalja. U isto vrijeme naučite kako pravilno skladištiti inzulin da se on ne bi pokvario.

Neki ljudi iz nekog razloga traže kratki inzulin zvan Lantus. Takav lijek se ne prodaje i nikad nije bio.

Možete ubrizgati produženi inzulin noću i ujutro, kao i ubrizgati jedan od sljedećih lijekova prije jela: Actrapid, Humalog, Apidra ili NovoRapid. Pored navedenog, postoji nekoliko vrsta brzo djelujućih inzulina koji se otpuštaju u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Ne pokušavajte zamijeniti injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije obroka velikim dozama dugog. To će dovesti do razvoja akutnih, a na kraju i hroničnih komplikacija dijabetesa.

Pročitajte o vrstama brzog inzulina koji se mogu kombinirati sa Lantusom:

Vjeruje se da Lantus nema vrhunac djelovanja, ali ravnomjerno snižava šećer za 18-24 sata. Međutim, mnogi dijabetičari u svojim kritikama na forumima tvrde da još uvijek postoji vrhunac, iako slab.

Insulin glargin precizno djeluje glatkije od ostalih lijekova srednjeg trajanja. Međutim, djeluje još glatnije, a svaka njegova injekcija traje do 42 sata. Ako financije dopuštaju, razmislite o zamjeni Tresiba novim lijekom.

Koliko Lantusovih jedinica treba uboditi i kada? Kako izračunati dozu?

Optimalna doza dugog inzulina, kao i raspored injekcija, ovise o karakteristikama tijeka dijabetesa kod pacijenta. Pitanje koje ste postavili mora se pojedinačno rješavati. Pročitajte članak „”. Ponašajte se kako je napisano u njemu.

Spremni univerzalni režimi terapije insulinom ne mogu osigurati stabilan normalan šećer u krvi, čak i ako je pacijent dijabetičan. Stoga ne preporučuje njihovu upotrebu i stranica ne piše o njima.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Kada je bolje uboditi Lantusa: uveče ili ujutro? Da li je moguće odgoditi večernju injekciju ujutro?

Večernje i jutarnje injekcije produženog inzulina potrebne su za različite svrhe. Pitanja o njihovoj svrsi i odabiru doze trebaju se rješavati nezavisno jedni od drugih. U pravilu najčešće postoje problemi sa indeksom šećera i ujutro na prazan stomak. Da biste ga vratili u normalu, noću ubrizgavajte produženi inzulin.

Ako dijabetičar ima normalnu razinu glukoze u krvi ujutro na prazan stomak, onda ne bi trebao da ubrizgava Lantus noću.

Jutarnja injekcija dugog inzulina osmišljena je tako da održava normalan šećer tokom dana na prazan stomak. Ne možete pokušati zamijeniti injekciju velike doze lijeka Lantus ujutro, unošenje brzog inzulina prije obroka. Ako vam šećer obično skoči nakon jela, trebate istodobno koristiti dvije vrste inzulina - produženi i brzi. Da biste odredili treba li ujutro unositi dugi inzulin, morat ćete gladovati jedan dan i pratiti dinamiku nivoa glukoze u krvi.

Večernju injekciju ne možete odgoditi ujutro. Ako imate povišeni šećer ujutro na prazan stomak, nemojte ga pokušavati ugasiti velikom dozom dugog inzulina. Za to koristite kratke ili ultra kratke pripravke.Sljedeće večeri povećajte dozu Lantus inzulina. Da biste imali normalan šećer ujutro na prazan stomak, morate večerati rano - 4-5 sati prije spavanja. Inače, injekcije dugog inzulina noću neće pomoći, bez obzira na to koliko se velika doza daje.

Na drugim web lokacijama lako možete pronaći jednostavnije šeme za korištenje inzulina Lantus od onih naučenih. Službeno se preporučuje da dajete samo jednu injekciju dnevno.

Međutim, jednostavni režimi inzulinske terapije ne djeluju dobro. Dijabetičari koji ih koriste pate od čestih poraza hipoglikemije i šiljaka šećera u krvi. S vremenom oni razvijaju koji skraćuju život ili pretvaraju osobu u invalidnu osobu. Da biste dobro kontrolirali dijabetes tipa 1 ili 2, morate nastaviti, proučavati i raditi ono što piše u njemu.

Kolika je maksimalna doza inzulina Lantus dnevno?

Zvanično nije utvrđena maksimalna dnevna doza inzulina Lantus. Preporučuje se povećati ga dok šećer u krvi dijabetičara ne bude manje ili više normalan.

U medicinskim časopisima su opisani slučajevi pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su primali 100-150 jedinica ovog lijeka dnevno. Međutim, što je veća dnevna doza, to više inzulina izaziva.

Razina glukoze u kontinuitetu skače, često postoje napadi hipoglikemije. Da biste izbjegli ove probleme, morate primijetiti i unositi male doze inzulina, što mu odgovara.

Odgovarajuću večernju i jutarnju dozu Lantus inzulina treba odabrati pojedinačno. Vrlo je različito ovisno o dobi, tjelesnoj težini pacijenta i ozbiljnosti dijabetesa. Ako vam dnevno treba ubrizgati više od 40 jedinica, onda radite nešto pogrešno. Najvjerojatnije, nije strogo slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Ili pokušaj zamjene injekcija brzog inzulina prije obroka unošenjem velikih doza lijeka glargin.

Bolesnicima sa prekomjernom težinom šećerne bolesti tip 2 snažno se potiče na vježbanje. Fizička aktivnost povećaće osjetljivost vašeg tijela na inzulin. Ovo će omogućiti dispenziju umjerenih doza lijeka. Pitajte šta je Qi-trčanje.

Neki pacijenti imaju veću vjerojatnost da će povući željezo u teretanu nego da trče. Takođe pomaže.

Insulin lantus i njegovi jednako učinkoviti analozi. Primjena za posebna stanja i hronične bolesti

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Lantus . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Lantusa u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Lantus analozi u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Lantus - analog je ljudskom insulinu. Dobiva se rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (E. coli) (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. U sastavu lijeka Lantus on je potpuno topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za injekcije (pH = 4). Nakon unošenja u potkožnu masnoću, rastvor zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin (aktivna supstanca pripravka Lantus), pružajući glatki (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i duže trajanje djelovanja lijeka.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski.Glulin inzulin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Povećano trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa niskom stopom apsorpcije koja omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Početak delovanja u prosjeku je 1 sat nakon primjene sc-a. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Priroda djelovanja inzulina i njegovih analoga (na primjer, inzulin glargin) tijekom vremena može se značajno razlikovati i kod različitih i kod istog pacijenta.

Trajanje lijeka Lantus nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću.

Insulin glargin + pomoćne tvari.

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana nakon supkutane primjene u krvnom serumu kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Uz s / c davanje lijeka 1 put dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelomično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21A-Gly-inzulin i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina,
  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine (za oblik SoloStar).

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u OptiSet i OptiKlik olovkama).

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u olovkama za injekcije Lantus SoloStar).

Uputa za upotrebu i shema upotrebe

Lantus OptiSet i OptiKlik

Doza lijeka i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se pojedinačno. Lantus se daje supkutano jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme. Lantus treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Lijek se može koristiti i kao monoterapija, i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Pri prebacivanju pacijenta iz inzulina dugog ili srednjeg trajanja djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednu injekciju Lantusa, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, praćeno individualnim prilagođavanjem režima doziranja.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus. U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Prije primjene morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Pravila za upotrebu i rukovanje lijekom

OptiSet napunjene olovke za špriceve

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu. Prazne olovke za OptiSet štrcaljke nisu namijenjene ponovnoj upotrebi i moraju se uništiti.

Da bi se spriječila infekcija, napunjena olovka za špricu namijenjena je samo jednom pacijentu i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za brizgalicu OptiSet

Za svaku sljedeću upotrebu uvijek koristite novu iglu. Koristite samo igle prikladne za olovku za brizgalicu OptiSet.

Prije svake injekcije, uvijek treba provoditi sigurnosno ispitivanje.

Ako se koristi nova OptiSet olovka za brizgalice, testiranje spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed odabrao.

Birač doze može se rotirati samo u jednom smjeru.

Nikada ne okrećite selektor doze (promjena doze) nakon pritiska na gumb za ubrizgavanje.

Ako druga osoba pacijentu napravi injekciju, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegne slučajna ozljeda igala i zaraza zaraznom bolešću.

Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet, kao ni za sumnju na kvar.

Potrebno je imati rezervnu olovku za brizgalicu OptiSet u slučaju gubitka ili oštećenja polovne.

Nakon uklanjanja poklopca s olovke štrcaljke, provjerite oznake na rezervoaru za inzulin kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Treba provjeriti i izgled inzulina: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih čestica i konzistencije slične vodi. Ne koristite olovku za injekciju OptiSet ako je rastvor insulina zamućen, obojen ili sadrži strane čestice.

Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke.

Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu

Prije svake ubrizgavanja, potrebno je provjeriti spremnost olovke za štrcaljku za upotrebu.

Za novu i neiskorištenu olovku za šprice indikator doze treba biti broj 8, kako je prethodno postavio proizvođač.

Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač se mora okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2. Dispenzer će se okretati u samo jednom smjeru.

Izvucite dugme za početak da biste ga dozirali. Nikad ne rotirajte izbornik doze nakon što se gumb za pokretanje izvuče.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili iskorišćenu iglu.

Držeći olovku za špricu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli.

Nakon toga sve pritisnite tipku za početak.

Ako kapljica inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcionišu.

Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, morate ponoviti test spremnosti olovke za šprice za upotrebu sve dok se insulin ne pojavi na vrhu igle.

Odabir doze inzulina

Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

Ljestvica zaostalog inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizgalice OptiSet. Ova se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina.

Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina.

Ako je crni klip na kraju obojene trake, tada postoji otprilike 20 jedinica inzulina.

Birač doze treba okretati sve dok strelica doze ne pokaže željenu dozu.

Unos doze inzulina

Dugme za početak ubrizgavanja mora se povući do krajnjih granica da bi se napunila olovka za inzulin.

Treba provjeriti je li željena doza u potpunosti akumulirana. Tipka za pokretanje pomiče se prema količini inzulina koja ostaje u spremniku inzulina.

Dugme za pokretanje omogućava vam da provjerite koja je doza birana. Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina koja je uzeta. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Posebno obučeno osoblje treba objasniti tehnici ubrizgavanja pacijentu.

Igla se ubrizgava supkutano. Gumb za ubrizgavanje treba ubrizgati do krajnjih granica. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja. Zatim treba pritisnuti gumb za ubrizgavanje 10 sekundi prije nego što iglu izvučete iz kože. Na taj način osigurat će se unošenje cijele doze inzulina.

Nakon svake injekcije, igla treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti je. To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne mogu ponovo koristiti.

Nakon toga stavite kapicu za olovku štrcaljke.

Spremnike treba koristiti zajedno sa olovkom za brizgalicu OptiPen Pro1, u skladu s preporukama proizvođača proizvođača.

Upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen Pro1 u pogledu ugradnje kertridža, spajanja igala i ubrizgavanja insulina moraju se tačno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što postavite uložak u olovku za štrcaljku, patrona treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz kasete. Potrebno je strogo slijediti upute. Prazni ulošci se ne upotrebljavaju ponovo. Ako je olovka šprice OptiPen Pro1 oštećena, ne smijete je koristiti.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, inzulin se može dati pacijentu skupljanjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Optical System Cartridge System

OptiClick sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glargin, koji se nalazi u prozirnoj plastičnoj posudi sa priloženim klipnim mehanizmom.

Sistem OptiClick uložaka treba koristiti s olovkom za brizgalicu OptiClick u skladu s uputama za upotrebu koje ste dobili s njom.

Ako je olovka za brizgalicu OptiClick oštećena, zamenite je novom.

Pre nego što instalirate sistem uloška u olovku za brizgalicu OptiClick, trebalo bi da bude 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Prije ugradnje treba pregledati sistem uloška.Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz sistema uložaka (kao da koristite olovku za špriceve). Prazni sustavi uložaka ne koriste se ponovo.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, pacijentu se može primijeniti inzulin unošenjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Kako bi se spriječila infekcija, samo jedna osoba treba koristiti olovku za brizganje za višekratnu upotrebu.

Lantus SoloStar treba davati supkutano jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus SoloStar može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije. Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus SoloStar nije inzulin izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja. U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koji uzimaju hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 PIECES 1 put dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus SoloStar

Prilikom prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom preparata Lantus SoloStar, možda će biti potrebno prilagoditi broj (doze) i vrijeme primjene inzulina s kratkim djelovanjem ili njegov analog tijekom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Kada se pacijenti prebacuju iz jedne injekcije inzulina-izofana tijekom dana na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus SoloStar obično ne promijeni početnu dozu inzulina (tj. Količina Lantus SoloStar jedinica dnevno jednaka je količini ME izofana inzulina na dan).

Kada se pacijenti prenose s davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednu injekciju Lantus SoloStara prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom inzulina izofana), a potom se podešava ovisno o odgovoru pacijenta.

Lantus SoloStar ne treba miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na lijek Lantus SoloStar i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno.Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti visoke doze ljudskog inzulina. Kod ovih bolesnika kod primjene inzulina glargin može se primijetiti značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Uz poboljšanu metaboličku kontrolu i posljedično povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina.

Miješanje i uzgoj

Lijek Lantus SoloStar ne smije se miješati sa drugim inzulinama. Miješanje može promijeniti omjer vremena / efekta lijeka Lantus SoloStar, kao i dovesti do taloženja.

Posebne grupe pacijenata

Lijek Lantus SoloStar može se koristiti kod djece starijih od 2 godine. Primjena kod djece mlađe od 2 godine nije proučavana.

U starijih bolesnika sa šećernom bolešću preporučuje se primjena umjerenih početnih doza, njihovo sporo povećanje i primjena umjerenih doza održavanja.

Lijek Lantus SoloStar primjenjuje se u obliku injekcije. Lijek Lantus SoloStar nije namijenjen za intravensku primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. U / u uvođenje uobičajene potkožne doze može doći do teške hipoglikemije. Lantus SoloStar treba uvesti u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka. Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a samim tim i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu varirati pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugih promjena u pacijentovom stanju.

Lantus SoloStar jasno je rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno. U slučaju kvara olovke za injekciju Lantus SoloStar, insulin glargin može se izvaditi iz uloška u špricu (pogodnu za inzulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Pravila za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar, pažljivo pročitajte informacije o uporabi.

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStarom.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek trebate imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar u slučaju da izgubite ili oštetite postojeću kopiju olovke za SoloStar.

Ako se SoloStar olovka za štrcaljku čuva u hladnjaku, potrebno ju je izvaditi 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina poprimi sobnu temperaturu. Davanje ohlađenog inzulina je bolnije. Korištene olovke za injekciju SoloStar moraju se uništiti.

Olovka za injekciju SoloStar mora biti zaštićena od prašine i prljavštine.Vanjska strana olovke za injekciju SoloStar može se očistiti brisanjem vlažnom krpom. Ne uranjajte u tečnost, isperite i podmažite olovku za injekciju SoloStar jer to može oštetiti.

Olovka SoloStar špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar olovke za brizgalice. Ako sumnjate na oštećenje postojeće instance olovke za injekciju SoloStar, upotrijebite novu olovku za štrcaljku.

Faza 1. Kontrola inzulina

Morate provjeriti naljepnicu na olovci za injekciju SoloStar da biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Za Lantus je olovka za injekciju SoloStar siva s ljubičastim dugmetom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja kapka špriceva, kontrolira se izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji.

Faza 2. Spajanje igle

Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar olovkom za brizgalice. Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke.

Faza 3. Provođenje sigurnosnog ispitivanja

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosni test i osigurati da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka.

Izmjerite dozu jednaku 2 jedinice.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

Namještanje olovke za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se svi mjehurići zraka usmjere prema igli.

Potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje.

Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno.

Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 može ponoviti sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Faza 4. Odabir doze

Doza se može postaviti s točnošću od 1 jedinice od minimalne doze (1 jedinica) do maksimalne doze (80 jedinica). Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 jedinica, treba dati 2 ili više injekcija.

Prozor doziranja treba pokazati „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza.

Faza 5. doza

Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka.

Igla se mora umetnuti ispod kože.

Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 sekundi dok igla ne bude izvađena. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti.

Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle

U svim slučajevima iglu nakon svake injekcije treba izvaditi i odbaciti. Ovim se osigurava sprječavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina.

Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Slijedite preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika jednosmjerne kapice) kako biste smanjili rizik od nesreća povezanih s iglom i spriječili infekciju.

Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar kapicom.

  • hipoglikemija - razvija se najčešće ako doza inzulina prelazi potrebu za tim,
  • sumračna svest ili njen gubitak,
  • konvulzivni sindrom
  • glad
  • razdražljivost
  • hladan znoj
  • tahikardija
  • oštećenje vida
  • retinopatija
  • lipodistrofija,
  • disgeuzija,
  • mijalgija
  • oticanje
  • neposredne alergijske reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne komponente lijeka: generalizirane kožne reakcije, angioedem, bronhospazam, arterijska hipotenzija, šok,
  • crvenilo, bol, svrbež, osip, oteklina ili upala na mjestu ubrizgavanja.

  • dječja dob do 6 godina za Lantus OptiSet i OptiKlik (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi)
  • dječja dob do 2 godine za Lantus SoloStar (nedostatak kliničkih podataka o upotrebi),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Lantus treba koristiti sa trudnoćom.

Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću metaboličku regulaciju tokom trudnoće. U 1. tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, u 2. i 3. tromjesečju može se povećati. Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom opada, a samim tim se povećava i rizik od razvoja hipoglikemije. U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U eksperimentalnim studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Nije bilo kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti lijeka Lantus tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

U žena tijekom dojenja možda će biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina i prehrane.

Upotreba u djece

Trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi kod djece mlađe od 6 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Lantus nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja.

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenom ili teškom bubrežnom insuficijencijom.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina.

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene lijeka i tehnike kompetentne injekcije sc s obzirom na sve faktore koji utiču na to.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena koje je potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja pri primjeni Lantusa, treba očekivati ​​manju vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok je u ranim jutarnjim satima ta vjerovatnost veća. Ako se hipoglikemija dogodi u bolesnika koji primaju Lantus, treba razmotriti mogućnost usporavanja izlaza iz hipoglikemije zbog produljenog djelovanja inzulina glargin.

U bolesnika kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, uključujući s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik od prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), treba paziti na posebne mjere opreza i pažljivo ih nadzirati glukoza u krvi.

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima se simptomi prekursora hipoglikemije mogu smanjiti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim grupama, što uključuje:

  • pacijenti koji su primjetno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,
  • pacijenti koji hipoglikemiju razvijaju postepeno
  • starijih bolesnika
  • pacijenti sa neuropatijom
  • pacijenti sa dugim dijabetesom,
  • pacijenti sa mentalnim poremećajima
  • pacijenti prebačeni sa insulina životinjskog porekla na ljudski inzulin,
  • pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima.

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

U slučaju da su primijećene normalne ili smanjene vrijednosti glikoziranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimima doziranja, prehrani i ishrani, pravilnom upotrebom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Uz prisustvo faktora koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju, potrebno je posebno pažljivo promatranje, jer možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

  • promjena mjesta primjene inzulina,
  • povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),
  • neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,
  • intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,
  • kršenje načina ishrane i ishrane,
  • preskočeni obrok
  • konzumiranje alkohola
  • neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),
  • istodobno liječenje određenim drugim lijekovima.

Kod intercurrentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i kada jedu samo u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, kao i kod povraćanja. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Oralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilinski, dekstropropoksifen, salicilati i sulfonamidni antimikrobni sredstva mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije. Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Glukokortikosteroidi (GCS), danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, progestogeni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, simpatomimetici (npr. Epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormoni štitnjače, inhibitori klitazepina, neki ) može smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Istodobnom primjenom lijeka Lantus s beta blokatorima, klonidinom, litijevim solima, etanolom (alkoholom) moguće je i jačanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka inzulina. Pentamidin u kombinaciji sa inzulinom može uzrokovati hipoglikemiju koja se ponekad zamjenjuje hiperglikemijom.

Istodobnom primjenom lijekova sa simpatilitičkim učinkom, poput beta blokatora, klonidina, ganfacina i rezerpina, moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatičkog nervnog sistema) s razvojem hipoglikemije.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima, s bilo kojim drugim lijekovima, niti razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Analozi lijeka Lantus

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Insulin glargin,
  • Lantus SoloStar.

Analozi za terapeutski učinak (lijekovi za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu):

  • Actrapid
  • Anvistat
  • Apidra
  • B. Insulin
  • Berlinsulin,
  • Biosulin
  • Gliformin
  • Glucobay,
  • Odložite insulin C,
  • Dibikor
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Insulin Maxirapid B,
  • Inutralan rastvorljiv u inzulinu
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Insulin dugo
  • Insulin Ultralong,
  • Insuman
  • Intralno
  • Češalj-insulin C
  • Levemir Penfill,
  • Levemir Flexpen,
  • Metformin
  • Mikstard
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • NovoMiks,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Stylamine
  • Torvacard
  • Tricor
  • Ultratard
  • Humalog,
  • Humulin
  • Cigapan
  • Erbisol.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Insulin Lantus (Glargine): Saznajte sve što trebate. Ispod ćete pronaći napisanim na jednostavnom jeziku. Pročitajte koliko jedinica trebate unijeti i kada, kako izračunati dozu, kako koristiti olovku za injekciju Lantus Solostar. Shvatite koliko dugo nakon injekcije ovaj lijek počinje djelovati, koji inzulin je bolji: Lantus, Levemir ili Tujeo. Dani su brojni pregledi pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i 1.

Glargin je hormon dugog djelovanja koji proizvodi renomirana međunarodna kompanija Sanofi-Aventis. Možda je ovo najpopularniji inzulin dugog djelovanja među dijabetičarima koji govore ruski. Njegove injekcije treba dopuniti metodama liječenja koje vam omogućavaju da nivo šećera u krvi ostane 3,9-5,5 mmol / l stabilna 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi. Sistem koji živi s dijabetesom već više od 70 godina omogućava se odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Dugi inzulin Lantus: detaljan članak

Imajte na umu da pokvareni inzulin Lantus izgleda prozirno i svježe. Po pojavi lijeka nemoguće je utvrditi njegovu kvalitetu. Ne biste trebali kupiti ruke s insulinom i skupim lijekovima, prema privatnim najavama. Nabavite lijekove za dijabetes iz renomiranih ljekarni koje slijede pravila skladištenja.

Upotreba lijeka Lantus

S / c se aplicira u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, deltoidnim mišićima ili bedrima jednom dnevno, u isto vrijeme. Doza se postavlja pojedinačno. Za primjenu lijeka moraju se koristiti samo špricevi sa 100 IU! Lantus se ne može unijeti / unijeti jer uvođenje uobičajene doze za sc može dovesti do razvoja teške hipoglikemije. Lantus se ne smije miješati sa bilo kojim drugim inzulinom ili razrjeđivati, jer to može promijeniti vrijeme / prirodu lijeka i dovesti do stvaranja taloga.
U bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, Lantus se može koristiti istovremeno s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, u tom slučaju prosječna početna doza Lantusa je 10 IU / dan, od 2 do 100 IU / dan.
Prelazak sa drugog insulina. Pri prelasku s inzulina s prosječnim trajanjem djelovanja ili s inzulinom dugog djelovanja na Lantus, možda će biti potrebna prilagodba doze bazalnog inzulina, kao i promjena režima doziranja oralnih hipoglikemijskih sredstava, kratko djelujućih analoga inzulina.
Kako bi se smanjio rizik od noćne hipoglikemije ili hipoglikemije u ranim jutarnjim satima, pacijenti koji su prebačeni s dva puta davanja humanog inzulina na Lantus 1 puta dnevno moraju smanjiti dozu osnovnog inzulina za 20-30% tokom prvih tjedana liječenja. Takvo smanjenje doze osnovnog inzulina treba privremeno nadoknaditi povećanjem doze inzulina primijenjenom s hranom. Na kraju pripremnog perioda, doze inzulina ponovo se ispravljaju.
Kao i kod ostalih analoga inzulina, kod pacijenata koji primaju visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin moguće je poboljšati odgovor na inzulin tijekom terapije Lantusom SoloStar, što zahtijeva prilagođavanje doze. Ovo je posebno važno uzeti u obzir kod pacijenata s prekomjernom težinom, uz promjenu načina života.
Lantus se daje s / c jednom dnevno, u isto vrijeme, u pojedinačno odabranoj dozi.
Olovka za štrcaljku omogućava vam unošenje lijeka u rasponu od jedne doze od 2 do 40 IU. Lijek se ne može unijeti / unositi, jer uvođenje uobičajene doze u ovom slučaju može dovesti do razvoja teške hipoglikemije.
Nema klinički značajnih razlika u nivou inzulina ili glukoze u plazmi nakon primjene lijeka na prednju trbušnu stijenku, deltoidni mišić ili bedro. Mjesto ubrizgavanja može se mijenjati u krug.
Lijek je moguće primijeniti samo ako je otopina tijekom vizualnog pregleda prozirna i bezbojna (ili praktično bezbojna), bez čestica vidljivih za oko. Neposredno prije ubrizgavanja uklonite mjehurić zraka iz špriceva. Miješanje lijeka s drugim sredstvima nije dopušteno jer to može dovesti do stvaranja taloga. Svaki put za ubrizgavanje, koristite novu iglu na olovku štrcaljke. Nakon ubrizgavanja, iglu morate izvaditi, a olovku štrcaljke čuvati bez igle.
Olovku nije potrebno tresti pre upotrebe. Prije upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi.
Za pričvršćivanje igle uklonite zaštitnu naljepnicu sa spremnika igle bez uklanjanja vanjskih i unutarnjih kapaka igle. Pažljivo pričvrstite iglu s vanjskim poklopcem točno na prozirni rezervoar (uvrtanjem ili pritiskom, ovisno o vrsti igle). Ne stavljajte iglu pod kutom, jer to može prouzrokovati puknuće ili inzulina da iscuri iz sistema i rezultira nepravilnim doziranjem. Prilikom pričvršćivanja, nemojte previše pritiskati iglu. Morate biti sigurni da je pritisnuto tipka za dozu.
Prije svake injekcije mora se izvršiti sigurnosna provjera. Za prvi sigurnosni test, doza treba biti 8 jedinica inzulina kada se koristi nova, prethodno neiskorištena olovka za šprice. Provjerite da indikator doze označava broj 8. Ako to nije slučaj, upotrijebite novu olovku za špriceve. Produžite dugme za dozu što je više moguće. Ne vraćajte prekidač za doziranje ako se izvuče dugme za doziranje.
Za već korištenu olovku štrcaljke postavite indikator doze na broj 2 okretanjem mjernog prekidača. Prekidač za doziranje može se okretati u bilo kojem smjeru. Izvucite dugme za dozu. Provjerite da li se brojka na gumbu podudara s dozom odabranom na prekidaču za doziranje. Crni rizici označavaju broj jedinica.Zadnja debela crtica vidljiva na gumbu (vidljiv je samo gornji dio) označava napunjenu dozu. Da biste vidjeli zadnju debelu crticu, možete okretati ili naginjati olovku špriceva.
Uklonite unutrašnji i vanjski poklopac igle. Držeći olovku štrcaljke s iglom prema gore, lako je vrhom prsta dodirnuti posudu sa inzulinom tako da se zračni mjehurići dižu u smjeru igle. Pritisnite dugme za dozu sve do kraja da biste otpustili dozu. U tom slučaju možete osjetiti klikove koji će prestati nakon što se gumb za dozu potpuno pritisne. Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, uređaj ispravno radi. Ako se insulin ne pojavi na vrhu igle, ponovite gore navedena uputstva. Ako se kap inzulina ne pojavi ni nakon ponavljanja sigurnosnog testa, pregledajte uređaj na mjehurićima zraka. Ako su dostupni, ponavljajte sigurnosni test dok ne nestanu. U nedostatku mjehurića zraka, igla se može začepiti, u kojem slučaju je treba zamijeniti.
Nakon umetanja igle do kraja pritisnite dugme za dozu. Ostavite iglu u koži najmanje 10 sekundi. Dugme za doziranje treba ostati pritisnuto dok igla nije izvađena. Nakon uklanjanja, igla se odvrće okretanjem poklopca. Igla se može koristiti samo jednom.
Ispitivanje rezervoara za rezidue insulina
Skala na prozirnom rezervoaru pokazuje količinu inzulina koja ostaje u olovci štrcaljke. Ova ljestvica nije namijenjena određivanju doze inzulina. Ako je crni klip blizu oznake 40 na početku zaustavljanja boje, to znači da je preostali volumen inzulina u olovci štrcaljke otprilike 40 IU. Kraj zaustavljanja boje pokazuje da olovka sadrži otprilike 20 IU inzulina. S niskom razinom inzulina u spremniku, možete provjeriti njegovo prisustvo pomoću gumba za dozu.
Ne koristite olovku ako niste sigurni da je ostalo dovoljno inzulina za sljedeću dozu. Na primjer, ako je indikator doze postavljen na 30 IU, a gumb za dozu se izvuče ne više od 12 IU, to znači da se ovom olovkom štrcaljke može ubrizgati samo 12 IU inzulina. U tom slučaju nestalih 18 IU može se unijeti novom olovkom za šprice ili pomoću nove olovke za špricu za primjenu pune doze od 30 IU inzulina.

Nuspojave lijeka Lantus

Hipoglikemija je najčešća komplikacija u liječenju inzulina (posebno ako se koristi u velikim dozama). Teška hipoglikemija može dovesti do neuroloških poremećaja i predstavlja opasnost za život pacijenta. Sljedeće nuspojave koje su primijećene tokom kliničkih ispitivanja upotrebe lijeka predstavljene su na organima kako bi se smanjila učestalost njihovih manifestacija (vrlo često 1/10, često 1/100, ali ≤1 / 10, rijetko 1/1000, ali ≤ 1/100, vrlo rijetko - 1/10000, ali ≤1 / 1000, ponekad ≤1 / 10000) i opadanje značaja.
Sa strane metabolizma: vrlo često - hipoglikemija. Teška hipoglikemija, posebno ponovljena, može dovesti do oštećenja živčanog sistema. Produljena ili teška hipoglikemija može biti opasna po život. U mnogih bolesnika, simptomima hipoglikemije prethode simptomi adrenergičke kontraregulacije (aktivacija simpatiadrenalnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju), što se brže smanjuje nivo glukoze u plazmi, to su izraženiji simptomi kontraregulacije.
Iz imunog sistema: retko - alergijske reakcije. Ponekad se razvijaju alergijske reakcije neposrednog tipa na inzulin. Takve reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili na komponente lijeka (generalizirane kožne reakcije, angiodem, bronhospazam, hipotenzija i šok) mogu ugroziti život pacijenta.
Upotreba pripravaka inzulina može dovesti do pojave antitijela na njega.U kliničkim studijama otkriveno je unakrsna tvorba antitijela na humani inzulin i inzulin glargin. Prisustvo antitijela na inzulin može zahtijevati prilagođavanje doze.
Iz osjetila: vrlo retko - disgeuzija.
Sa strane organa vida: retko - oštećenje vida. Izražena promjena šećera u krvi u krvnoj plazmi može uzrokovati privremene oštećenja vida zbog privremene promjene turgora i refrakcije sočiva oka. Oštećenje vida povezano je s oslabljenom refrakcijom.
Retko retinopatija. Stalno poboljšanje glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Brz porast intenziteta terapije inzulinom nakon prethodne neuspješne korekcije glikemije povećava rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno onih koji nisu prošli fotokoagulaciju, teška hipoglikemijska stanja mogu dovesti do amauroze.
Na dijelu kože i potkožnog tkiva: često - lipohipertrofija, rjeđe - lipoatrofija, što dovodi do usporavanja lokalne apsorpcije inzulina. Stalna promjena na mjestu ubrizgavanja može umanjiti ozbiljnost ovih pojava ili ih spriječiti. Možda razvoj prolazne hiperemije kože na mjestu uboda (u 3-4% bolesnika), koja tijekom daljnjeg liječenja nestaje za nekoliko dana do nekoliko tjedana.
Iz mišićno-koštanog sistema: vrlo rijetko - mijalgija.
Opće i lokalne reakcije: često - reakcije na mjestu ubrizgavanja (hiperemija, bol, svrbež, osip, oteklina ili upala). Većina lokalnih reakcija u pravilu prođe za nekoliko dana ili tjedana.
U nekim slučajevima primjena pripravaka inzulina dovodi do kašnjenja natrijuma i vode u tijelu i do pojave perifernih edema, ako prethodna kontrola glikemije nije bila adekvatna.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Lantus

Lantus nije inzulin izbora u liječenju dijabetičke ketoacidoze. U takvim slučajevima se preporučuje iv primjena jednostavnog inzulina.
Prije početka prilagodbe doze u slučaju nedovoljno učinkovite kontrole glukoze u plazmi ili sklonosti epizodama hipoglikemije ili hiperglikemije, potrebno je provjeriti pacijentovu usklađenost s predloženim režimom liječenja, mjerom ubrizgavanja, ispravnom tehnikom primjene lijeka i drugim važnim faktorima.
Hipoglikemija. Zbog farmakokinetike Lantusa (stalnija opskrba bazalnim inzulinom), razvoj hipoglikemije vjerovatniji je u ranim jutarnjim satima nego noću.
S izuzetnim oprezom i uz stalno praćenje glikemije, lijek se primjenjuje kod onih bolesnika kod kojih je hipoglikemija posebno teška, na primjer u bolesnika s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od teških srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i u bolesnika s proliferativnim retinopatiju, koja nije podvrgnuta fotokoagulaciji (rizik od prolazne amauroze).
Pridržavanje režima lijeka i prehrane, pravilna primjena inzulina i poznavanje simptoma hipoglikemije važno je za smanjenje rizika od teške hipoglikemije.
Čimbenici rizika za razvoj hipoglikemije uključuju: promjenu mjesta ubrizgavanja, povećanje osjetljivosti na inzulin (na primjer, nakon uklanjanja stresa), intenzivnu ili produženu fizičku aktivnost, prateće bolesti, povraćanje, proliv, preskakanje obroka, pijenje alkohola, neke nekompenzirane endokrine bolesti (hipotireoza, insuficijencija funkcije hipofize ili nadbubrežne žlijezde), istodobna uporaba određenih lijekova.
U nekim stanjima simptomi prekursora hipoglikemije mogu se mijenjati, izgubiti ozbiljnost ili čak izostati: duga povijest bolesti dijabetes melitusa, mentalne bolesti, autonomna neuropatija, kombinirana primjena nekih drugih lijekova, prijelaz s inzulina životinjskog porijekla na ljudski, kao i stariji pacijenti ili postepeni razvoj hipoglikemije ili sa izraženim poboljšanjem kontrole glikemije. U tom se slučaju može razviti teška hipoglikemija (s mogućim gubitkom svijesti) čak i prije nego što pacijent shvati činjenicu hipoglikemije.
Uz normalnu ili smanjenu razinu glikoziliranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost ponavljanih, latentnih (posebno noću) epizoda hipoglikemije.
Pridružene bolesti . U prisutnosti popratne bolesti, potrebno je intenzivno nadziranje metabolizma pacijenta. U mnogim slučajevima je naznačeno određivanje ketona u urinu, često je potrebno prilagoditi dozu inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa I trebali bi redovito konzumirati ugljikohidrate, čak i u malim količinama, kao i u slučaju povraćanja itd. Nikada u potpunosti ne preskočite injekcije insulina.
Poremećena funkcija jetre ili bubrega. Zbog nedovoljnog iskustva, efikasnost i sigurnost Lantusa za bolesnike s oštećenom funkcijom jetre ili s umjerenim i / ili teškim oštećenjem bubrega nisu razjašnjeni. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja metabolizma inzulina. U starijih bolesnika, smanjena bubrežna funkcija može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.
U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja glukoneogeneze i usporavanja metabolizma inzulina.
Trudnoća i dojenje . Nema kliničkog iskustva zasnovanog na kliničkim ispitivanjima upotrebe inzulina glargin tijekom trudnoće. U pretkliničkim studijama nije bilo direktnog teratogenog i embriotoksičnog efekta na tok trudnoće, kao ni na porođaj i razvoj u postporođajnom periodu.
Zbog toga se mora paziti prilikom propisivanja lijeka. Tokom trudnoće, uključujući i pacijente s gestacijskim dijabetesom, važno je kontrolirati nivo glikemije. Potreba za inzulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati u drugom i trećem tromjesečju. Odmah nakon rođenja potreba za inzulinom brzo opada (rizik od razvoja hipoglikemije raste), pa je važno pažljivo pratiti nivo glukoze u krvnoj plazmi. Tijekom dojenja također je potrebno prilagođavanje doze inzulina i prehrane.
Deca. Učinkovitost i sigurnost primjene Lantusa kod djece dokazano je dokazana samo za njegovu upotrebu u večernjim satima. Lantus se ne primjenjuje kod djece mlađe od 6 godina, jer učinkovitost i sigurnost lijeka kod djece ove starosne kategorije nisu dokazane.
Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. U slučaju neadekvatnog odabira doze ili zamjene lijeka, kao i u slučaju njegove nepravilne primjene ili nepravilnog unosa hrane, moguće su prekomjerne fluktuacije razine glukoze u krvnoj plazmi, prvenstveno prema hipoglikemiji, što može negativno utjecati na sposobnost upravljanja vozilima, posebno u početnoj period liječenja, kao i uz istovremeno korištenje alkohola ili droga koji djeluju na centralni nervni sistem.

Interakcije lijekova Lantus

Hipoglikemija se može razviti istodobnom primjenom lijeka Lantus sa oralnim hipoglikemijskim sredstvima, ACE inhibitorima, disopiramidom, fibratima, fluoksetinom, MAO inhibitorima, pentoksifilinom,propoksifen, salicilati i sulfonamidi. Učinkovitost Lantusa može se smanjiti kortikosteroidima, danazolom, diazoksidom, glukagonom, izoniazidom, estrogenima i progesteronom, derivatima fenotiazina, somatropinom, simpatomimeticima (epinefrin, salbutamol, terbutalin), štitnim hormonima, atipičnim antipsihoticima, kliničkim lijekovima, antibioticima, kliničkim lijekovima, antibioticima, kliničkim lijekovima, antibioticima, kliničkim lijekovima, antibioticima, klinikama. Β-blokatori adrenergike, klonidin, litijeve soli, pentamidin ili alkohol mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Istodobnom primjenom blokatora β-adrenergičkih receptora, klonidina, gvanetidina, rezerpina s inzulinom, njihovi učinci mogu se značajno smanjiti ili nestati, kao i oslabiti simptome adrenergičke kontraregulacije.
Lantus se ne smije miješati sa drugim lijekovima. Šprica za unošenje Lantusa ne bi trebalo da sadrži ostale lijekove u tragovima.

Predoziranje lijeka Lantus, simptomi i liječenje

Može izazvati tešku i dugotrajnu hipoglikemiju. Blaga hipoglikemija može se eliminirati oralnim unosom ugljenih hidrata. U teškoj hipoglikemiji (neurološke manifestacije, koma), intramuskularnoj ili subkutanoj primjeni glukagona potrebno je intravensko davanje glukoze. Nakon zaustavljanja hipoglikemije potrebno je nadzirati pacijenta i unos ugljikohidrata, jer hipoglikemijska stanja mogu se ponavljati neko vrijeme.

Uslovi skladištenja lijeka Lantus

Na temperaturi 2-8 ° C. Ne dozvolite smrzavanje. Ne stavljajte bočicu u zamrzivač. Prilikom upotrebe čuvajte na vanjskoj temperaturi do 25 ° C. Otvorena boca mora se koristiti 28 dana kada se čuva na hladnom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25 ° C (ali ne u hladnjaku).

Spisak apoteka u kojima možete kupiti Lantus:

Dozni oblik

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna tvar - inzulin glargin (ekvimolarne jedinice inzulina) 3.6378 mg (100 jedinica)

pomoćne tvari za otopinu u ulošku: metakrezol, cink klorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrirana solna kiselina, voda za injekcije.

pomoćni sastojci za rastvor u boci: metakrezol, polisorbat 20, cink hlorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrovana solna kiselina, voda za injekcije.

Prozirna bezbojna ili gotovo bezbojna tečnost.

Farmakološka svojstva

U usporedbi s ljudskim NPH inzulinom, serumske koncentracije inzulina u serumu kod zdravih ispitanika i bolesnika s dijabetesom nakon supkutane primjene inzulina glargin pokazale su sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i izostanak vrhova. Stoga su koncentracije bile u skladu s vremenskim profilom farmakodinamičke aktivnosti inzulina glargin. Slika 1 prikazuje profile aktivnosti insulina glargin i NPH-inzulina u odnosu na vrijeme. Uvođenjem jednom dnevno, ravnotežna koncentracija inzulina glargin u krvi postiže se 2-4 dana nakon prve doze. S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi.

Nakon potkožne injekcije Lantusa u bolesnika sa šećernom bolešću, inzulin glargin se brzo metabolizira na kraju polipeptidnog beta lanca kako bi tvorio dva aktivna metabolita M1 (21A-Gly-inzulin) i M2 (21A-Gly-des-30B-Thr inzulin). U plazmi je glavni cirkulirajući spoj metabolit M1. Izlučivanje metabolita M1 povećava se u skladu s propisanom dozom Lantusa.

Farmakokinetički i farmakodinamički rezultati pokazuju da se učinak potkožne injekcije Lantusa uglavnom zasniva na izolaciji metabolita M1. Insulin glargin i metabolit M2 nisu pronađeni kod većine bolesnika kada su pronađeni njihova koncentracija nije bila ovisna o propisanoj dozi Lantusa.

U kliničkim ispitivanjima, analiza podgrupa formiranih prema dobi i spolu nije otkrila razliku u efikasnosti i sigurnosti između pacijenata liječenih inzulinom glarginom i ukupne proučavane populacije.

Farmakokinetika u djece u dobi od 2 do 6 godina s dijabetesom tipa 1 ocijenjena je u jednoj kliničkoj studiji (vidjeti „Farmakodinamika“). „Minimalni“ nivoi inzulina glargin i njegovih glavnih metabolita u plazmi M1 i M2 izmereni su kod dece koja su tretirana insulinom glarginom i otkriveno je da su uzorci koncentracije u plazmi slični uzorcima odraslih, što dokazuje akumulaciju insulina glargin ili njegovih metabolita s produženom primjenom izostaju.

Insulin glargin je analog humanog inzulina, dizajniran tako da ima malu rastvorljivost pri neutralnom pH. Potpuno je topiv pri kiselom pH Lantus® ubrizgavanja (pH 4). Nakon supkutane primjene, kisela otopina se neutralizira, uzrokujući stvaranje mikroprecipitata, iz kojeg se kontinuirano oslobađa inzulin glargin u malim količinama, pružajući ravnomjeran, predvidljiv profil koncentracije / vremena s dugotrajnim djelovanjem.

Vezanje na insulinske receptore: in vitro studije pokazuju da je afinitet inzulina glargin i njegovih metabolita M1 i M2 prema ljudskim insulinskim receptorima isti kao i za humani inzulin.

Vezanje receptora IGF-1: afinitet inzulina glargin za humani IGF-1 receptor je približno 5-8 puta veći od onog humanog inzulina (ali otprilike 70-80 puta niži od IGF-1), dok su metaboliti M1 i M2 se vežu na IGF-1 receptor s nešto nižim afinitetom u odnosu na ljudski inzulin.

Ukupna terapijska koncentracija inzulina (inzulin glargin i njegovi metaboliti), određena u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, bila je primjetno manja nego što bi bila potrebna za polovinu maksimalnog odgovora od hvatanja receptora IGF-1 i naknadne aktivacije mitogenog proliferativnog puta induciranog receptorom IGF-1 . Fiziološke koncentracije endogenog IGF-1 mogu aktivirati mitogeni proliferativni put, međutim, terapijske koncentracije određene tijekom terapije inzulinom, uključujući terapiju Lantusom, značajno su niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za aktiviranje IGF-1 puta.

Primarno djelovanje inzulina, uključujući inzulin glargin, je reguliranje metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi snižavaju razinu glukoze u krvi povećanjem unosa glukoze u perifernim tkivima, posebno skeletnom mišiću i masnom tkivu, kao i suzbijanjem stvaranja glukoze u jetri. Insulin suzbija lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i pojačava sintezu proteina. Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da su intravenski primijenjeni inzulin glargin i ljudski inzulin bili ekvivalentni ako se primjenjuju u istim dozama. Kao i kod svih inzulina, fizička aktivnost i ostali faktori mogu utjecati na razdoblje djelovanja inzulina glargin.

U studijama koje su koristile euglikemijsku stezaljku kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, djelovanje supkutano ubrizganog inzulina glargin bilo je sporije od humanog NPH inzulina, učinak inzulina glargin bio je gladak i vrstan, njegovo trajanje je duže.

Vrijeme (sati) proteklo nakon potkožne injekcije

Kraj perioda posmatranja

* definira se kao količina unesene glukoze radi održavanja konstantne razine glukoze u plazmi (satni prosjek).

Duže djelovanje potkožnog inzulina glargin direktno je povezano s njegovom sporom apsorpcijom, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno.U različitih pojedinaca i kod iste osobe razdoblje djelovanja inzulina i njegovih analoga, poput inzulina glargin, može se značajno razlikovati.

U kliničkoj studiji simptomi hipoglikemije ili znakovi hormonske kontraregulacije kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika s dijabetesom tipa 1 bili su isti nakon intravenske primjene inzulina glargin i humanog inzulina.

Insulin lantus i njegovi jednako učinkoviti analozi. Insulin Lantus i njegovi analozi: pravilno izračunavamo jutarnju i večernju dozu

Dijabetes melitus ovisan o insulinu (T1DM) je nasljedna bolest, koja se obično pojavljuje u adolescenciji. U ovom obliku dijabetesa beta ćelije gušterače ne proizvode dovoljno ili ne proizvode hormon inzulin (Insulinum), koji je odgovoran za iskorištenje šećera u krvi u koštanim mišićnim stanicama.

Kako bi pomoglo tijelu da apsorbira glukozu i ne umre od intoksikacije šećerom, pacijenti su stalno prisiljeni ubrizgati sintetički hormon inzulin sličan ljudskom, uključujući lijek Insulin Lantus i njegove analoge.

Informacije i videozapisi u ovom članku bit će posvećeni ovoj temi. Usput, može biti koristan ne samo za inzulinski ovisne dijabetičare sa T1DM, već i za pacijente koji nisu ovisni o inzulinu, kao i trudnicama s gestacijskim dijabetesom.

"Privremene" injekcije dugog insulina mogu mu propisati, na primer, da nadoknadi teški stepen toka bolesti, tokom akutnog perioda SARS-a ili druge zarazne bolesti. Oni će pomoći u sprečavanju nastanka ili napredovanja dijabetičkih komplikacija u kardiovaskularnom sistemu, bubrezima i očima.

Za nadomjesnu hormonsku terapiju za dijabetes razvijeno je i proizvodi se 5 vrsta hormonskih pripravaka inzulina:

  • bolus () - koriste se prije jela ili se uvode radi bržeg popravljanja visoke koncentracije glukoze u krvi,
  • NPH (NPH) i bazalni (srednjeg i dugog djelovanja) - potrebno kontrolirati šećer u krvi u intervalima kada bolusni insulini već prestaju s radom,
  • osnovni bolus (kombinacije bolusnih oblika s NPH ili bazalnim, kao i kombinacija NPH i bazalnih) vrlo su pogodne, ali njihova upotreba u mnogim uzrokuje veliku zbrku i potrebu za olakšavanjem hipoglikemijskih napada koji su posljedica toga.

Lantus je bazalni tip inzulinskog preparata dugog djelovanja. Zapravo, Lantus je zaštitno ime prvog analoga ljudskog insulina sa 24-satnim bezvičnim djelovanjem, koji je razvila globalna farmaceutska kompanija Sanofi-Aventis sa sjedištem u Parizu.

Djelatna tvar Lantus je genetski modificirani humani inzulin glargin. Lantus sadrži u 1 ml 100 IU (3.6378 mg) supstancu sličnu ljudskom hormonu, u kojoj je asparagin iz a-lanca aminokiseline zamijenjen molekulom glicina, a 2 ostatka arginina „zalijepljena“ za kraj b-lanca.

Zahvaljujući ovoj strukturi, ovaj umjetno stvoren hormon ima sljedeće karakteristike:

  • lijek najtačnije oponaša prirodnu bazalnu sekreciju Insulinuma u ljudskom tijelu,
  • ubrizgavanje se vrši samo 1-2 puta dnevno i ne zahtijeva prekid spavanja radi izvršavanja dodatne injekcije, osiguravajući kontrolu nivoa glukoze noću,
  • ne miješajte lijek prije injekcije,
  • glikemija se učinkovito nadoknađuje stalnim nadoknađivanjem dijabetesa,
  • rizik od hipoglikemije je minimalan,
  • za razliku od drugih lekova, nema razlike gde uboditi - ispod kože na stomaku, bedru ili ramenu,
  • djelovanje je glatko, jako podsjeća na skupi profil kontinuirane potkožne infuzije hormona inzulina,
  • poboljšava ukupni metabolizam ugljikohidrata i lipida.

PažnjaKod dijabetičara s normalnom ili smanjenom koncentracijom glikiranog hemoglobina mogu se periodično pojaviti nedijagnosticirane noćne epizode hipoglikemije.


Uputa za upotrebu lijeka Insulin Lantus jasno upućuje na to da dijabetičari moraju zapamtiti - razina tjelesne aktivnosti utječe na prirodu djelovanja glargina. Zato su prije i nakon treninga (terapija za vježbanje ili drugi značajni fizički napori, na primjer, rad u vrtu) neophodna mjerenja glukoze u krvi, a po potrebi i korekcija ultra kratkim inzulinom.

U napomenu. Kao i bilo koja druga hormonska ljekovita tvar, Lantus inzulin glargin ili njegovi analozi moraju se čuvati na donjoj polici hladnjaka, pri temperaturi zraka od 2 do 8 stepeni Celzijusa. Nakon otvaranja lijeka, njegov rok trajanja je oko 40 dana.

Analozi Lantus

Sinonim za Lantus je olovka za brizgalice Tujeo SoloStar. Koje su razlike među njima? Djelatna tvar Tujea je jednaka onoj u Lantus - glargin, ali u 1 ml Tujeo rastvora sadrži 3 puta više nego u Lantusu.

To vam omogućuje produljenje akcije s 24 sata na 35, a također značajno smanjujete rizik od hipoglikemijskih napada. Nažalost, na internetu postoji puno negativnih kritika o Tujeu, ali najvjerovatnije se radi o pogrešnom izračunu dijabetičara prijelaznih doza s jedne lijeka na drugu.

Trenutno analozi Lantus SoloStar (insulin glargin) su:

  1. Levemir i Levemir Flexpen iz Novo Nordiska. Njihova osnova je aktivna tvar inzulin detemir. Za razliku od drugih pripravaka s dugim inzulinom, može se razrijediti, što ga čini najboljim bazalnim lijekom za vrlo malu djecu s dijabetesom. Više o prednostima ovog hormonskog lijeka možete saznati iz videa.

  1. Tresiba, Tresiba FlekTach i Tresiba Penfill na bazi aktivne tvari insulin degludec. Dozvoljeno za upotrebu deci od 12 meseci. Najduže produženo djelovanje ima 42 sata. Upotreba ove vrste hormona inzulina pomaže da se preuzme kontrola takve neugodne pojave za dijabetičare kao što je „sindrom jutarnje zore“.

Za one koji imaju financijsku sposobnost, strani endokrinolozi preporučuju prelazak sa dugog Lantusa na produženi Levemir ili, posebno, na najduži od svih postojećih, Tresiba inzulin. Posljednji analog inzulina Lantus - degludec, smatra se najboljim bazalnim inzulinom. Međutim, najbolje, nažalost, istovremeno je i najskuplje.

Šta je Lantus SoloStar?

Lantus SoloStar ne odnosi se na analoge glargina. Jedina razlika između "običnog Lantusa" i SoloStara je oblik "pakovanja" aktivne supstance glargin. Zapravo, SoloStar je patentirano ime za posebnu olovku za špriceve i jednokratne kape za igle za to.

Značajke upotrebe dugog inzulina tokom trudnoće

Trudnice kojima treba injicirati hormon inzulin trebaju se sjetiti, iako ova tvar nema sposobnost prelaska preko placente, važno je da utjecaj lijeka na plod proučava medicinska znanost, a njegovu sigurnost potvrđuje slučajnim kontroliranim ispitivanjima.

Danas postoje sljedeći zaključci i preporuke:

  1. Ozbiljna ispitivanja Tujea i Tresiba sa sudjelovanjem trudnica još nisu provedena, tako da se još ne preporučuje njihova upotreba.
  2. Sigurnost za plod Lantus nije u potpunosti dokazana, no veliko iskustvo stečeno širom svijeta, pozitivnim rezultatima bez negativnih posljedica po zdravlje beba, dalo je 2017. godinu za službeno odobrenje njegove uporabe u Rusiji.
  3. Najviše proučavaju lekari Levemir.Preporučuje se da se koristi i tijekom trudnoće, a da žene s dijabetesom prelaze na njega već u fazi planiranja začeća.

U napomenu. Lista hormona kratkih inzulina, s dokazanom sigurnošću za razvoj ploda, uvrstila je Humalog i Novorapid, a Apidra je pala u kategoriju zabranjenih.

Kako se izračunava doza baznog inzulina?

Prije izračunavanja doze za inzulinsku terapiju s jednim od dugih analoga inzulina, potrebno je unaprijed:

  • Definitivno i bezuvjetno prelazite na dijetu s malo ugljikohidrata. Bez strogog pridržavanja jednostavno je nemoguće postići stalni odbitak koncentracije glukoze u krvi na razini 3,9-5,5 mmol / L, a samim tim i spriječiti razvoj dijabetičkih komplikacija.

  • Počnite voditi detaljno gdje treba pisati:
    1. pokazatelji šećera u krvi, minimum - ujutro na prazan stomak, nakon 3 sata nakon doručka, prije ručka i 3 sata nakon njega, kao i prije večere i neposredno prije spavanja,
    2. konzumiranu hranu, jela, pića,
    3. uzimanje dodatnih lijekova
    4. šta i kada ubrizgava hormon inzulin, kakva je reakcija na njega, lokalizacija injekcije i da li curi,
    5. šta i kako fizička aktivnost utiče na nivo glukoze u krvi (merenja merača glukoze su neophodna pre i posle),
    6. reakcija tijela - blagostanje i nivo šećera: nakon stresa, po vremenu, nakon uzimanja alkohola i pića od kafe.
  • Naviknite se na ranu večeru - jedite najkasnije 5 sati prije odlaska u krevet.
  • Izaberite određeno vrijeme, najbolje 1 sat prije spavanja, za dnevno vaganje. Nemojte biti lijeni napisati ovu figuru u dnevnik.

Pokušajte napraviti bilješke detaljnim i detaljnim. Ne štedite novac i za 4-7 dana izmjerite nivo glukoze što je češće moguće.

Savjet. Hormon dugog inzulina može se ubrizgati prije spavanja ili rano ujutro. Večernja injekcija pomaže da se riješite sindroma jutarnje zore kontrolom glukoze u krvi noću i ujutro. Ako je zabilježeno da vam rana večera omogućava da držite glukozu u rasponu od 4,0-5,5 mmol / l, tada bazalni inzulin ne trebate ubrizgati prije spavanja.

Formula za izračunavanje doze dugog inzulina noću

Za početak, koristeći zapise iz dnevnika, izračunavanjem odredite najmanju razliku za posljednja 3-4 dana u vrijednostima glukoze izmjerenim uveče i na prazan stomak ujutro (MRHU). Potom izvršite proračune prema formuli koju preporučuje američki endokrinolog Richard Bernstein.

Zaokružite dobiveni broj na 0,5. Ne brinite ako je primljena početna doza mala - 1 ili 0,5 jedinica. Uljuljkajte ga, i nemojte zaboraviti ujutro kontrolirati šećer glukometrom. Ako nakon 3 dana takve terapije ne postignete željeni rezultat od 4,0-5,5 mmol / l, tada povećajte početnu dozu za 0,5 jedinica i probušite još 3 sata. Više niste radili? Podignite još 0,5 jedinica.

Važno je. Prvo, visoka vrijednost glukoze nije povezana s "noćnom" dozom bazalnog inzulina. Drugo, ne žurite sa izborom optimalne noćne doze; pripazite da zadržite "korak" od 3 dana.

Što se događa ako propustite injekciju?

Imat ćete visok šećer u krvi zbog nedostatka inzulina u tijelu. Preciznije, zbog neusklađenosti nivoa inzulina sa potrebom tijela za njim. Povećana razina glukoze doprinijet će razvoju.

U težim slučajevima se mogu primetiti i akutne komplikacije: dijabetička ketoacidoza ili hiperglikemijska koma. Njihovi simptomi su oslabljena svijest. Mogu biti fatalne.

Formula za izračunavanje doze bazalnog inzulina ujutro

Uputstvo dr R. Bernsteina je sljedeće:

  • Izgladnite jedan dan na čaju i vodi, zapisujući pokazatelje u sate koji su naznačeni na tablici.

  • Od najniže vrijednosti šećera, u ovom slučaju - 5,9, oduzmi broj 5, što je prosječna ciljna vrijednost normalnog šećera u krvi.Dakle, RSNNS (razlika između najnižeg i normalnog šećera).
  • Potom izvršite izračun prema formuli, imajući u vidu da težinu treba ispisati u kg, ali s tačnošću od jedne znamenke nakon decimalne točke.

  • Da biste potvrdili izvodljivost ili prilagodili dozu, slijedite ovaj algoritam:
    1. unesite jutarnju dozu
    2. preskočite doručak, ručak i grickalice (možete piti vodu i nezaslađeni čaj),
    3. tokom dana, prije rane večere, napravite 4-5 mjerenja glukometrom i na temelju tih mjerenja donosite odluku hoće li promijeniti dozu i ako jeste, u kom smjeru se smanjuje ili povećava, to treba učiniti.

Pažnja! Nakon injekcija bilo kojeg produženog insulina, ne morate jesti hranu.

I na kraju, želimo dati nekoliko savjeta vježbajućih endokrinologa:

  • ne gasite visoki šećer nakon obroka sa dugotrajnim inzulinama, koristite samo kratke ili ultra kratke,
  • jedino je Treshiba pogodna za jednu injekciju dnevno, ali ta je činjenica vrlo individualna i treba joj praktičnu potvrdu,
  • Bolje je probiti Lantusa, Levemira i Tujea i ujutro i navečer, izračunavajući doze prema gornjim formulama,
  • pri prelasku s jednog proširenog inzulina na drugi povećajte početnu dozu za 30% izračunate vrijednosti i nakon 10 dana provjerite njenu ispravnost - ako je potrebno, povećajte ili smanjite.

Jedini efikasni tretman za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 je kombinacija dodataka prehrani s malo ugljikohidrata i precizno odabranih minimalnih potrebnih doza, i produženih i kratkih ili ultra kratkih inzulinskih pripravaka. Pa, da normalizujete telesnu težinu, savladate ili sprečite razvoj inzulinske rezistencije u mišićima, kao i da sprečite kardiovaskularne dijabetičke komplikacije, bez vežbanja - kompleksa vežbi snage i kardiocikličkog treninga - ne možete to učiniti.

Moguće je u potpunosti živjeti sa dijabetesom tipa 1 i oporaviti se od dijabetesa tipa 2, ali za to je potrebna željezna volja i disciplina. Sam po sebi, proći će samo gestacijski dijabetes trudnica, ali to uzrokuje zabrinutost zbog razvoja, s vremenom, T2DM.

Zašto je dijabetičarima važno da ne slijede samo dijetu, već i sortu bez ugljikohidrata, a da mlade majke koje su imale gestacijski dijabetes sjede na njemu dok doje, objašnjava ovaj video.

Insulin Lantus je lijek koji ima uticaj na snižavanje šećera na tijelo. Aktivni sastojak je inzulin glargin. Ovo je analogan ljudskom insulinu koji je slabo topiv u neutralnom okruženju. U ljekarnama možete vidjeti 3 oblika oslobađanja lijeka: OptiSet olovka za šprice, OptiClick i Lantus SoloStar sustavi. Koje su karakteristike upotrebe lijeka?

Insulin Lantus ima dugotrajan učinak, poboljšava metabolizam glukoze i regulira metabolizam ugljikohidrata. Prilikom uzimanja lijeka, ubrzava se unos šećera u mišićna i masna tkiva. Takođe, hormonalno sredstvo aktivira proizvodnju proteina. Istovremeno se inhibira proteoliza i lipoliza u adipocitima.

Kontraindikacije

Kontraindicirano u slučaju netolerancije na aktivnu tvar ili pomoćne komponente. Za adolescente se lijek propisuje samo kada imaju 16 godina.

Posebno treba biti oprezan kod razvoja proliferativne retinopatije, sužavanja koronarnih i moždanih žila. Medicinsko promatranje je također potrebno pacijentima sa skrivenim znakovima hipoglikemije. Bolest se može maskirati mentalnim poremećajima, autonomnom neuropatijom, produženim tijekom dijabetesa.

Prema strogim indikacijama, propisuje se starijim pacijentima. Isto se odnosi na ljude koji su s inzulina životinjskog porijekla prešli na ljudski.

Mogu li ubrizgati noćni lantus i istovremeno ultrazvučni inzulin prije večere?

Zvanično, možete.Međutim, ako imate problema sa šećerom u krvi ujutro na prazan stomak, preporučljivo je ubrizgati Lantus noću što je moguće prije spavanja. Brzi inzulin prije večere, morat ćete unijeti nekoliko sati ranije.

Važno je da razumijete svrhu svake od injekcija navedenih u pitanju. Morate imati i mogućnost ispravnog odabira doze inzulinskih pripravaka brzog i produženog djelovanja. Pročitajte članak "" za detalje o kratkim i ultrazvučnim preparatima.

Lantus za dijabetes tipa 2

Lantus može biti lijek s kojim započinje liječenje inzulinom za dijabetes tipa 2. Prvo se odlučuju za injekcije ovog inzulina noću, a potom i ujutro. Ako šećer i dalje raste nakon jela, u režim terapije inzulinom dodaje se drugi kratki ili ultra kratki lijek - Actrapid, Humalog, NovoRapid ili Apidra.

Doktor Bernstein savjetuje da se dnevna doza razbije u dvije injekcije - večernju i jutarnju. Unatoč činjenici da se broj injekcija ne smanjuje, prelazak na Tresib inzulin još uvijek je koristan. Jer će se razina šećera u krvi poboljšati. Oni će postati stabilniji.


Koji je insulin bolji: Lantus ili Tujeo? Kakva je razlika između njih dvoje?

Sadrži istu aktivnu tvar kao Lantus - inzulin glargin. Međutim, koncentracija inzulina u otopini Tujea je 3 puta veća - 300 IU / ml. U principu, možete malo uštedjeti ako krenete u Tujeo. Međutim, bolje je ne. Dijabetički pregledi Tujeovog insulina uglavnom su negativni. Kod nekih bolesnika nakon prelaska s Lantusa na Tujeo šećer u krvi skače, u drugih zbog nekog razloga novi inzulin odjednom prestaje raditi. Zbog velike koncentracije često se kristalizira i začepljuje igla olovke za šprice. Tujeo se prijateljski rugao ne samo na domaćim, već i na forumima o dijabetesu na engleskom jeziku. Zbog toga je, ako je moguće, bolje nastaviti ubodom Lantusa bez da ga mijenjate. Vrijedno je prijeći na gore opisane razloge.


Koji je insulin bolji: Lantus ili Levemir?

Prije pojave inzulina, dr. Bernstein je koristio dugi niz godina, a ne Lantus. Devedesetih godina pojavilo se nekoliko nagovještaja članaka koji govore da Lantus povećava rizik od nekih vrsta karcinoma. ozbiljno uzeli njihove argumente, prestali ubrizgavati inzulin glargin sebi i propisivali ga pacijentima. Proizvodna kompanija počela je gužvati - a 2000-ih je bilo desetak članaka koji su tvrdili da je lijek Lantus siguran. Najvjerojatnije, čak i ako insulin glargin povećava rizik od nekih vrsta karcinoma, onda vrlo malo. Ovo ne bi trebalo da bude razlog da se ide u Levemire.

Ako unesete Lantus i Levemir u istim dozama, djelovanje injekcije Levemira završit će se malo brže. Službeno se preporučuje ubrizgavanje Lantusa jednom dnevno, a Levemir - 1 ili 2 puta dnevno. Međutim, u praksi se oba lijeka trebaju ubrizgati 2 puta dnevno, ujutro i navečer. Jedna injekcija dnevno nije dovoljna. Zaključak: ako vam Lantus ili Levemir dobro odgovaraju, nastavite koristiti. Prelaz u Levemir treba obaviti samo ako je apsolutno neophodno. Na primjer, ako jedna od vrsta inzulina izazove alergiju ili se više ne daje besplatno. Međutim, to je druga stvar. Ponaša se mnogo bolje. Vrijedno je prijeći ako ih visoka cijena ne zaustavi.

Pacijentice bi trebalo obavijestiti svog liječnika o tekućoj ili planiranoj trudnoći.

Nije bilo randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja o primjeni inzulina glargin u trudnica.

Veliki broj promatranja (više od 1000 ishoda trudnoće u retrospektivnom i perspektivnom praćenju) uz primjenu inzulina glargine nakon stavljanja lijeka u promet pokazao je da on nije imao specifičnih učinaka na tijek i ishod trudnoće, niti na stanje ploda, niti na zdravlje novorođenčeta.

Pored toga, radi procjene sigurnosti primjene inzulina glargin i inzulina-izofana u trudnica s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom, provedena je meta-analiza osam promatračkih kliničkih ispitivanja, uključujući žene koje su tijekom trudnoće koristile inzulin glargin (n = 331) i inzulinski izofan (n = 371).

Ova metaanaliza nije otkrila značajne razlike u vezi sa sigurnošću zdravlja majke ili novorođenčadi kada su tokom trudnoće koristili inzulin glargin i inzulin-izofan.

Za pacijente s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati adekvatnu regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće kako bi se spriječila pojava neželjenih ishoda povezanih s hiperglikemijom.

Lijek Lantus® SoloStar® se može koristiti tijekom trudnoće iz kliničkih razloga.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja.

Pacijenti tijekom laktacije možda će morati prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

Imenovanje Lantusa trudnicama treba provoditi s oprezom. Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije).

U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Negativni uticaj leka na organizam trudnica i ploda nije potvrđen kliničkim istraživanjima. Ipak, žene tijekom porođaja moraju uzimati lijek s velikom oprezom, strogo poštujući dozu koju je propisao lekar.

Dok uzimaju drogu, trudnice moraju redovno provoditi krvne pretrage da bi se pratila razina šećera u organizmu. U prva 3 mjeseca trudnoće potreba tijela za inzulinom može se značajno smanjiti, no u 2. i 3. tromjesečju može se povećati. Nakon rođenja bebe, potreba za lijekom ponovo opada, što je povezano s promjenama u hormonskoj pozadini.

Dugotrajni inzulin - Značajke liječenja dijabetesa

Uz bolest, dijabetes zahtijeva podržavajuću inzulinsku terapiju. Kratki i dugi inzulin koriste se za liječenje bolesti. Kvaliteta života dijabetičara uvelike ovisi o poštivanju svih medicinskih recepata.


Potreban je efikasan produženi inzulin kada je potrebno prilagoditi razinu glukoze u krvi nakon posta. Do sada najčešći inzulini dugog djelovanja su Levemir i Lantus, koje pacijentu treba davati jednom u 12 ili 24 sata.

Dugi inzulin ima zadivljujuće svojstvo, može oponašati prirodni hormon koji stvaraju stanice gušterače.Istovremeno je blag prema takvim ćelijama, stimulira njihov oporavak, što u budućnosti omogućava odbijanje nadomjesne terapije inzulinom.

Injekcije produženog inzulina trebaju se davati pacijentima koji imaju povišen nivo šećera tokom dana, ali treba osigurati da pacijent hranu konzumira najkasnije 5 sati prije spavanja. Takođe, propisani su dugi inzulin za simptom „jutarnje zore“, u slučaju kada ćelije jetre počinju noću prije nego što se pacijent probudi, neutraliziraju inzulin.

Ako se tijekom dana treba unositi kratki inzulin kako bi se smanjila razina glukoze koja se opskrbljuje hranom, onda dugi inzulin garantira inzulinsku pozadinu, služi kao izvrsna prevencija ketoacidoze, a pomaže i u obnavljanju beta stanica pankreasa.

Injekcije produljenog inzulina zaslužuju pažnju već time što pomažu u normalizaciji pacijentovog stanja i osiguravaju da dijabetes tipa 2 ne pređe u prvu vrstu bolesti.

Ispravan izračun doze dugog inzulina noću

Da bi održao normalan način života, pacijenta treba naučiti kako pravilno izračunati dozu Lantusa, Protafana ili Levemira noću, tako da se nivo glukoze na glavi održava na 4,6 ± 0,6 mmol / l.

Da biste to učinili, tokom sedmice trebate izmjeriti nivo šećera noću i ujutro na prazan stomak. Zatim biste trebali izračunati vrijednost šećera ujutro minus minus jučerašnje vrijednosti i izračunati porast, to će dati pokazatelj minimalne potrebne doze.

Na primjer, ako je najmanji porast šećera 4,0 mmol / l, tada 1 jedinica produženog inzulina može smanjiti ovaj pokazatelj za 2,2 mmol / l kod osobe koja ima težinu od 64 kg. Ako je vaša težina 80 kg, tada koristimo sljedeću formulu: 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L.

Doza inzulina za osobu tešku 80 kg trebala bi biti 1,13 jedinica, taj se broj zaokružuje na najbližu četvrtinu i dobivamo 1,25E.

Treba napomenuti da se Lantus ne može razrijediti, stoga ga treba ubrizgati s 1ED ili 1,5ED, ali Levemir se može razrijediti i ubrizgati potrebnom vrijednošću. U sljedećim danima morate pratiti kako će biti šećer na glasu i povećavati ili smanjivati ​​dozu.

Odabran je ispravno i ispravno ako u roku od tjedan dana šećer na post ne bude veći od 0,6 mmol / l, ako je vrijednost veća, pokušajte povećati dozu za 0,25 jedinica svaka tri dana.

Kada treba koristiti lijek

Lijek se koristi protiv dijabetesa, za što je potrebno liječenje inzulinom. Češće se radi o dijabetesu tipa 1. Hormon se može propisati svim pacijentima starijim od šest godina.

Inzulin dugog djelovanja neophodan je za održavanje normalne koncentracije glukoze u postu na pacijentu. Zdrava osoba u krvotoku uvijek ima određenu količinu ovog hormona, takav sadržaj u krvi naziva se bazalna razina.

U bolesnika sa šećernom bolešću u slučaju disfunkcije gušterače, postoji potreba za insulinom koji se mora redovno davati.

Druga opcija za oslobađanje hormona u krvi naziva se bolus. Povezana je s prehranom - kao odgovor na povećanje šećera u krvi oslobađa se određena količina inzulina kako bi se brzo normalizirala glikemija.

Kod dijabetes melitusa zbog toga se koriste kratkotrajni inzulini. U tom slučaju pacijent mora ubrizgati olovku za špriceve svaki put nakon jela, koja sadrži potrebnu količinu hormona.

U ljekarnama se prodaje veliki broj različitih lijekova za liječenje dijabetesa. Ako pacijent treba koristiti hormon produženog djelovanja, što je onda bolje koristiti - Lantus ili Levemir? Na mnogo su načina ovi lijekovi slični - oba su osnovna, najizglednija i najstabilnija u upotrebi.

Otkrićemo kako se ovi hormoni razlikuju.Smatra se da Levemir ima duži rok trajanja od Lantusa Solostara - do 6 tjedana u odnosu na mjesec dana. Stoga se Levemir smatra pogodnijim u slučajevima kada trebate unijeti malu dozu lijeka, na primjer, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata.

Stručnjaci kažu da Lantus Solostar može povećati rizik od raka, ali o tome još nema pouzdanih podataka.

Glargin i drugi lijekovi

Kombinacija sa drugim lekovima utiče na metaboličke procese povezane sa glukozom:

  1. Neki lijekovi pojačavaju učinak Lantusa. Uključuju sulfonamide, salicilate, oralne lijekove za snižavanje glukoze, ACE i MAO inhibitore itd.
  2. Diuretici, simpatomimetičari, inhibitori proteaze, pojedinačni antipsihotici, hormoni - ženka, štitnjača itd., Slabe učinke inzulina glargin.
  3. Unos litijum soli, beta blokatora ili upotreba alkohola uzrokuju dvosmislenu reakciju - pojačavaju ili slabe učinak lijeka.
  4. Uzimanje pentamidina paralelno sa Lantusom dovodi do skokova nivoa šećera, oštre promjene od smanjenja do povećanja.

Lijek općenito ima pozitivne kritike. Koliko košta inzulinski glargin? Cijena sredstava u regijama kreće se od 2500-4000 rubalja.

Analiziraćemo kako koristiti Lantus - upute za upotrebu govore da se on mora ubrizgati supkutano u masno tkivo na prednjem trbušnom zidu i da se ne može intravenski. Ova metoda primjene lijekova dovest će do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i razvoja hipoglikemijske kome.

Osim vlakana na trbuhu, postoje i druga mjesta za moguće uvođenje Lantusa - bedreni, deltoidni mišići. Razlika u efektu u tim slučajevima je neznatna ili je u potpunosti izostala.

Hormon se ne može kombinovati istovremeno sa drugim insulinskim lekovima, ne može se razblažiti pre upotrebe, jer to značajno smanjuje njegovu efikasnost. Ako se pomiješa s drugim farmakološkim tvarima, moguće su taloženje.

Da bi se postigla dobra terapijska efikasnost, Lantus treba koristiti kontinuirano, svaki dan u približno isto vrijeme.

Kakvu vrstu inzulina treba koristiti za dijabetes, savjetovat će vas endokrinolog. U nekim se slučajevima droge kratkog djelovanja mogu izostaviti, ponekad je potrebno kombinirati i kratke i dugotrajne insuline. Primjer takve kombinacije je zajednička upotreba Lantusa i Apidre, ili kombinacija kao što su Lantus i Novorapid.

U onim slučajevima kada je iz određenih razloga potrebna izmjena lijeka Lantus Solostar u drugi (na primjer, Tujeo), moraju se poštovati određena pravila. Najvažnije je da prijelaz ne smije biti popraćen velikim stresom za tijelo, tako da ne možete smanjiti dozu lijeka na osnovu broja jedinica djelovanja.

Naprotiv, u prvim danima primjene moguće je povećanje količine primijenjenog inzulina kako bi se izbjegla hiperglikemija. Kada se svi tjelesni sustavi preusmjere na najefikasniju upotrebu novog lijeka, možete smanjiti dozu na normalne vrijednosti.

Sve promjene u tijeku terapije, posebno one povezane s zamjenom lijeka analogima, trebaju se dogovoriti s liječnikom koji zna kako se jedan lijek razlikuje od drugog, a koji je efikasniji.

O potrebi korištenja drugih skupina lijekova potrebno je unaprijed obavijestiti liječnika. Neki lijekovi, u interakciji s Lantusom, pojačavaju njegovo djelovanje, dok drugi, naprotiv, inhibiraju ga, onemogućujući primanje efikasne terapije.

Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa:

  • inhibitori
  • antimikrobna sredstva
  • grupa salicilata, fibrata,
  • Fluoksetin.

Njihova istodobna primjena može dovesti do naglog skoka šećera u krvi i akutnog napada glikemije. Ako nije moguće otkazati ta sredstva, potrebno je prilagoditi dozu inzulina.

Slabljenje efikasnosti lijeka može se dogoditi kada dođe do interakcije sa diuretičkim lijekovima, grupom estrogena i progestogena i netipičnim antipsihoticima. Hormonski lijekovi usmjereni na liječenje patologije štitne žlijezde i endokrinog sustava mogu oslabiti hipoglikemijski učinak Lantusa.

Preporučuje se ne konzumirati alkoholna pića i za liječenje lijekova skupine beta blokatora, koji mogu umanjiti učinkovitost lijeka i izazvati glikemiju, ovisno o doziranju i individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Interakcije lijekova s ​​nizom lijekova mogu utjecati na metabolizam glukoze. Sledeći lekovi utiču na delovanje Lantusa prema uputstvima:

  • Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa (inzulin glargin) - ACE inhibitori, oralni hipoglikemijski lijekovi, MAO inhibitori, fluoksetin, fibrati, disopiramidi, propoksifen, pentoksifilin, sulfonamidni lijekovi i salicilati,
  • Lijekovi koji oslabljuju učinak Lantusa (inzulin glargin) - GCS, diazoksid, danazol, diuretici, gestageni, estrogeni, glukagon, izoniazid, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomimetici (epinefrin, terbutalin, salbutamolum), inhibitori proteaze, inhibitor proteina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, klauzula proteina, neki inhibitor neuroprolina, neki inhibitor neprolina, neki inhibitor neprolinina, klauzina proteina hormoni štitnjače
  • I pojačavaju i slabe efekat Lantus (insulin glargin) beta blokatora, litijum soli, klonidin, alkohol,
  • Nestabilnost količine glukoze u krvi uz promjenu hipoglikemije u hiperglikemiju može uzrokovati istodobnu primjenu Lantusa s pentamidinom,
  • Znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti smanjeni ili odsutni kada se uzimaju simpatolitički lekovi - gvanfacin, klonidin, rezerpin i beta blokatori.

Doziranje i primjena

Lantus® sadrži insulin glargin - analog inzulina s produženim djelovanjem. Lantus® treba upotrebljavati jednom dnevno, u bilo koje doba dana, ali u isto vrijeme, svakodnevno.

Režim doziranja (doza i vrijeme primjene) Lantusa treba odabrati pojedinačno. Za pacijente sa dijabetesom tipa 2, Lantus® se može koristiti i sa oralnim antidijabetičkim lekovima.

Aktivnost ovog lijeka izražena je u jedinicama. Ove su jedinice karakteristične samo za Lantus i nisu identične ME-u, a jedinice koje se koriste za izražavanje snage djelovanja drugih inzulinskih analoga (vidi. Farmakodinamika).

Stariji pacijenti (≥ 65 godina)

U starijih bolesnika, progresivno smanjenje bubrežne funkcije može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Poremećena bubrežna funkcija

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potražnja za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenog metabolizma inzulina.

Poremećena jetrena funkcija

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i smanjenog metabolizma inzulina.

Sigurnost i djelotvornost lijeka Lantus® dokazani su u adolescenata i djece starije 2 godine (vidi „Farmakodinamika“). Lantus® nije ispitivan kod djece mlađe od 2 godine.

Prelazak sa drugog inzulina na Lantus®

Prilikom zamjene režima liječenja inzulinom srednjeg trajanja ili inzulina dugog djelovanja s Lantus terapijom, možda će biti potrebno promijeniti dozu baznog inzulina i prilagoditi antidijabetički tretman istodobno (doze i vrijeme primjene dodatnih kratko djelujućih inzulina ili brzo djelujućih analoga inzulina ili doze oralnih antidijabetičkih lijekova sredstva).

Da bi smanjili rizik od noćne ili rane jutarnje hipoglikemije, pacijenti koji su prešli iz dvostrukog režima bazalnog inzulina NPH u jedan režim sa Lantusom trebali bi u prvim tjednima liječenja smanjiti svoju dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30%.

U prvim tjednima smanjenje doze trebalo bi barem djelomično nadoknaditi povećanjem doze inzulina koja se koristi za vrijeme obroka, nakon tog razdoblja režim se mora prilagoditi pojedinačno.

Kao i kod ostalih analoga inzulina, kod pacijenata koji primaju visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, moguće je poboljšati odgovor na inzulin tokom liječenja Lantusom.

Za vrijeme prelaska na Lantus® i prvih tjedana nakon njega potrebno je strogo nadgledanje metaboličkih pokazatelja.

Kako se metabolička kontrola poboljšava i, rezultat toga, osjetljivost tkiva na inzulin se povećava, možda će biti potrebno daljnje prilagođavanje doze. Prilagođavanje doze takođe može postati potrebno, na primjer, promjenom tjelesne težine ili načina života pacijenta, s promjenom vremena primjene inzulina i drugim, novonastalim okolnostima koje povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju ili hiperglikemiju (vidjeti „Posebna uputstva“).

Lantus® treba davati subkutano. Lantus® se ne smije davati intravenski. Produljeno djelovanje Lantusa nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću. Intravenska primjena uobičajene potkožne doze može dovesti do teške hipoglikemije. Nema klinički značajne razlike u nivou seruma inzulina ili glukoze nakon primjene Lantusa na trbušnu stijenku, deltoidni mišić ili bedro. Potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar istog područja. Lantus® ne treba miješati sa drugim inzulinom ili razrjeđivati. Mešanje i razblaživanje može promeniti profil vremena / dejstva; mešanje može prouzrokovati oborine. Detaljna uputstva o rukovanju lijekom pogledajte u nastavku.

Posebna uputstva za upotrebu

Uložak Lantus® treba koristiti isključivo s olovkom OptiPen®, ClickSTAR®, Autopen® 24 (pogledajte „Posebna uputstva“).

Morate se strogo pridržavati uputa proizvođača za rukovanje olovkom u vezi s punjenjem uloška, ​​mlaznica igala i primenom inzulina.

Ako je inzulinska olovka oštećena ili ne radi (zbog mehaničkih oštećenja), mora se odbaciti i koristiti novu inzulinsku olovku.

Ako olovka ne radi dobro (pogledajte upute za rukovanje olovkom), otopina se može izvaditi iz uloška u štrcaljku (100 jedinica / ml pogodno za inzulin) i ubrizgati.

Pre umetanja u olovku, patronu treba čuvati 1-2 sata na sobnoj temperaturi.

Pre upotrebe pregledajte uložak. Može se koristiti samo ako je otopina prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih inkluzija i ima vodenastu konzistenciju. S obzirom da je Lantus® rješenje, prije upotrebe nije potrebno ponovno suspendiranje.

Lantus® ne treba miješati sa bilo kojim drugim inzulinom niti razrjeđivati. Miješanje ili razrjeđivanje može promijeniti svoj vremenski profil / karakteristike djelovanja; miješanje može uzrokovati taloženje.

Prije ubrizgavanja moraju se ukloniti mjehurići zraka iz zraka (vidjeti upute za rukovanje). Prazne kertridže nije moguće napuniti.

Olovke se moraju koristiti sa Lantus® kertridžima. Lantus® uložak treba koristiti isključivo sa sljedećim olovkama: OptiPen®, ClickSTAR® i Autopen® 24, ne smiju se koristiti s drugim olovkama za višekratnu upotrebu, jer je točnost doziranja pouzdana samo sa navedenim olovkama.

Pre upotrebe pregledajte bočicu. Može se koristiti samo ako je otopina prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih inkluzija i ima vodenastu konzistenciju. S obzirom da je Lantus® rješenje, prije upotrebe nije potrebno ponovno suspendiranje.

Lantus® ne treba miješati sa bilo kojim drugim inzulinom niti razrjeđivati. Mešanje ili razblaživanje može promeniti njegov profil vremena / dejstva; mešanje može prouzrokovati oborine.

Uvijek je potrebno prije svake injekcije provjeriti oznaku inzulina, kako ne bi brkali inzulin glargin s drugim inzulinama (vidjeti „Posebna uputstva“).

Pogrešno davanje lekova

Zabilježeni su slučajevi kada je droga zamijenjena s drugim inzulinama, posebice, kratko djelujući inzulini su umjesto glargina pogrešno davani. Prije svake injekcije potrebno je provjeriti oznaku inzulina kako bi se izbjegla zabuna između inzulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Lantusa i pioglitazona

Poznati su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji s inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To treba imati na umu prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Lantusa. Ako se propisuje kombinirano liječenje, pacijente treba nadzirati zbog znakova i simptoma zatajenja srca, povećanja tjelesne težine i oteklina. Pioglitazon treba prekinuti ako se neki srčani simptom pogorša.

Ovaj lek se ne može mešati sa drugim lekovima. Važno je da špricevi ne sadrže tragove drugih supstanci.

Nuspojave

Hipoglikemija, najčešća neželjena reakcija na terapiju inzulinom, može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom, teške epizode hipoglikemije, posebno ponovljene, mogu oštetiti živčani sistem. Dugotrajni ili teški napadi hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenta. Kod mnogih bolesnika, simptomima i znakovima neuroglikopenije prethoduju simptomi adrenergičke kontraregulacije. Općenito, što se više i brže smanjuje nivo glukoze u krvi, to je izrazitija pojava kontraregulacije i njeni simptomi.

Interakcije lijekova

Brojne supstance utiču na metabolizam glukoze i mogu zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin.

Tvari koje mogu pojačati učinak snižavanja glukoze u krvi i povećati osjetljivost na hipoglikemiju uključuju oralna antidijabetička sredstva, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE), disopiramide, fibrate, fluoksetin, inhibitore monoamin oksidaze (MAO), pentoksifililide i propilen sulfide.

Tvari koje mogu oslabiti učinak snižavanja glukoze u krvi uključuju kortikosteroidne hormone, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene i progestogene, derivate fenotiazina, somatropin, simpatomimetike (npr. Epinefrin (adrenalin), salbutamolid, , atipične antipsihotičke lijekove (npr., klozapin i olanzapin) i inhibitore proteaza.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i alkohol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina u krvi. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, ponekad praćenu hiperglikemijom.

Osim toga, pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput β-blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti blagi ili ih nema.

Trudnoća

Trudnica se postavlja samo kad je to apsolutno neophodno. Važno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi i pratiti opće stanje trudnice. U prva tri meseca telesna potreba za inzulinom opada, a u narednih šest meseci raste. Odmah nakon isporuke potreba za ovom supstancom naglo pada. Postoji rizik od hipoglikemije.

S laktacijom je uzimanje lijeka moguće, ali pod stalnim nadzorom doziranja. Glargin se apsorbuje u probavnom traktu i razgrađuje u aminokiseline. Ne nanosi štetu bebi tokom dojenja.

Prelazak na Lantus sa drugih vrsta inzulina

Ako je pacijent prethodno uzimao lijekove visokog i srednjeg trajanja djelovanja, tada je pri prelasku na Lantus potrebno prilagođavanje doze glavnog inzulina. Istovremena terapija takođe se mora pregledati.

Kada se dvostruka injekcija bazalnog inzulina (NPH) promijeni u jednu injekciju Lantusa, doza prve se smanjuje za 20-30%. To se radi tokom prvih 20 dana terapije. Ovo će pomoći u sprečavanju hipoglikemije noću i ujutro. U ovom slučaju povećava se doza prije obroka. Nakon 2-3 tjedna, korekcija količine tvari provodi se pojedinačno za svakog pacijenta.

U tijelu nekih pacijenata proizvode se antitijela na ljudski inzulin. U tom se slučaju mijenja imuni odgovor na injekcije Lantusa. Može biti potreban i pregled doze.

Interakcija s drugim lijekovima

Različiti lijekovi mogu i pojačati hipoglikemijski učinak Lantusa i oslabiti ga. U prvu grupu spadaju oralni hipoglikemijski lekovi, disopiramid, salicilati, propoksifen, fluoksetin, sulfonamidski antimikrobni lekovi, inhibitori monoamin oksidaze, fibrati i pentoksifilin.

Učinak slabljenja imaju danazol, hormonski kontraceptivi, diuretici, glukagon, izoniazid, inhibitori proteaze, epinefrin, hormon rasta, salbutamol, fenotiazin, terbutalin, antipsihotici, hormoni štitnjače, diazoksid.

Neke supstance imaju dvostruki uticaj na hipoglikemijsko svojstvo glargina. Oni uključuju pentamidin, beta-blokatore, litijeve soli, klonidin, alkohol, gvanetidin, rezerpin. Poslednja dva podmazuju simptome nadolazeće hipoglikemije.

Lantus je jedan od prvih vrhunskih analoga ljudskog insulina. Dobiva se zamjenom aminokiseline asparagin glicinom na 21. mjestu A lanca i dodavanjem dvije aminokiseline arginina u B lancu u terminalnu aminokiselinu. Ovaj lijek proizvodi velika francuska farmaceutska korporacija - Sanofi-Aventis. Tijekom brojnih istraživanja dokazano je da inzulin Lantus ne samo da smanjuje rizik od hipoglikemije u usporedbi s lijekovima NPH, već također poboljšava metabolizam ugljikohidrata. Ispod su kratka uputstva za upotrebu i pregledi dijabetičara.

Djelatna tvar Lantusa je insulin glargin. Dobiva se genetskom rekombinacijom upotrebom k-12 soja bakterije Escherichia coli. U neutralnom okruženju je malo rastvorljivo, u kiselom mediju se rastvara sa stvaranjem mikroprecipitata, koji stalno i sporo oslobađa inzulin. Zbog toga Lantus ima glatki profil djelovanja koji traje do 24 sata.

Glavna farmakološka svojstva:

  • Usporavanje adsorpcije i profil vrhunskog djelovanja u roku od 24 sata.
  • Suzbijanje proteolize i lipolize u adipocitima.
  • Aktivna komponenta veže se na receptore za inzulin 5-8 puta jače.
  • Regulacija metabolizma glukoze, inhibicija stvaranja glukoze u jetri.

U 1 ml Lantus Solostar sadrži:

  • 3.6378 mg insulina glargin (u smislu 100 IU humanog inzulina),
  • 85% glicerola
  • voda za ubrizgavanje
  • klorovodična koncentrovana kiselina,
  • m-krezol i natrijum hidroksid.

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

U Rusiji su svi dijabetičari ovisni o insulinu prisilno premješteni iz Lantusa u Tujeo. Prema studijama, novi lijek ima manji rizik od razvoja hipoglikemije, ali u praksi se većina ljudi žali da su nakon prelaska na Tujeo njihovi šećeri snažno poskočili, pa su prisiljeni sami kupiti Lantus Solostar inzulin.

Levemir je odličan lijek, ali ima drugačiju aktivnu supstancu, iako je trajanje djelovanja također 24 sata.

Aylar nije naišao na inzulin, upute kažu da je to isti Lantus, ali proizvođač je jeftiniji.

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

Trudnik Lantus Solostar može se propisati u slučaju neefikasnosti insulina NPH. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Lantus je ljudski inzulin koji dugo djeluje.

Oblik i sastav izdavanja

Lantus se proizvodi u obliku otopine za potkožno davanje: prozirni, gotovo bezbojni ili bezbojni (3 ml svaki u bezbojnom staklenom ulošku, 5 uložaka u blister pakovanjima, 1 paket u kartonskom paketu, 5 kartonskih sistema OptiClick u pakovanju od kartona, 5 svaki Olovka za brizgalicu OptiSet u kartonskoj kutiji).

Sastav od 1 ml lijeka uključuje:

  • Djelatna tvar: insulin glargin - 3.6378 mg (odgovara sadržaju humanog inzulina - 100 kom.),
  • Pomoćne komponente: cink hlorid, metakrezol (m-krezol), 85% glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Indikacije za upotrebu

  1. Odrasli i djeca od 2 godine s dijabetesom tipa 1.
  2. Šećerna bolest tipa 2 (u slučaju neučinkovitosti tableta).

U pretilosti je efikasan kombinirani tretman - Lantus Solostar i Metformin.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoje lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata, istovremeno povećavajući ili smanjujući potrebu za inzulinom.

Smanjite šećer: oralni antidijabetičari, sulfonamidi, ACE inhibitori, salicilati, angioprotektori, inhibitori monoamin oksidaze, antiaritmički dizopiramidi, opojni analgetici.

Povećajte šećer: hormoni štitnjače, diuretici, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze.

Neke supstance imaju i hipoglikemijski i hiperglikemijski efekat. Tu spadaju:

  • beta blokatori i litijumske soli,
  • alkohol
  • klonidin (antihipertenzivni lijek).

Doziranje i primjena

Doza Lantusa i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se individualno.

Lijek treba davati subkutano (u potkožnom masnom tkivu ramena, trbuha ili bedara) 1 put dnevno, uvijek u isto vrijeme. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom Lantusa unutar preporučenih područja za primjenu.

Možda je upotreba Lantusa kao monoterapija ili istovremeno s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Kod premještanja pacijenata sa inzulinom srednje dugotrajne ili dugog djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze oralnih hipoglikemijskih lijekova, kao i režim primjene i doze kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga) ili prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina.

Pri prelasku pacijenata s dvostruke primjene inzulina-izofana na primjenu Lantusa u prvim tjednima liječenja, potrebno je smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30% (kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima). Za ovaj period, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, a režim doziranja treba dodatno prilagoditi.

Tokom prijelaza na Lantus i prvih tjedana nakon toga potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi. Ako je potrebno, prilagodite režim doziranja inzulina. Prilagođavanje doze može se zahtijevati i iz drugih razloga, na primjer, prilikom promjene životnog stila i tjelesne težine pacijenta, doba dana primjene lijeka ili u drugim okolnostima koje povećavaju predispoziciju za razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Lijek se ne smije davati intravenski (može se razviti teška hipoglikemija). Prije početka uvođenja morate biti sigurni da špric ne sadrži ostatke drugih lijekova.

Prije upotrebe OptiSet napunjene olovke za špriceve, morate biti sigurni da je otopina bezbojna, prozirna, da liči na vodu teksture i da ne sadrži vidljive čvrste čestice. Mogu se koristiti samo igle pogodne za olovke za OptiSet. Za sprečavanje infekcije, samo jedna osoba treba koristiti špricu za ponovno punjenje.

Interakcija lijekova

Oralni hipoglikemijski agensi, fluoksetin, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, fibrati, disopiramid, dekstropropoksifen, pentoksifilin, salicilati i sulfanilamidni antimikrobni lekovi mogu biti potrebni za povećanje hipoglikemije i hipoglikemijskog dejstva inzulina, a antimikrobni agensi mogu biti potrebni, a antimikrobna sredstva mogu biti potrebna.

Hormoni štitnjače, diuretici, glukokortikosteroidi, diazoksid, danazol, izoniazid, neki antipsihotici (npr. Klozapin ili olanzapin), glukagon, progestogeni, estrogeni, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomoltamini (npr. Simpatomoltamini) mogu umanjiti hipotenzivni učinak inzulina. , inhibitore proteaza (u ovom slučaju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina).

Istovremena primjena inzulina s pentamidinom može prouzrokovati hipoglikemiju, koja se može zamijeniti hiperglikemijom. Istodobnom primjenom Lantusa s klonidinom, beta blokatori, etanolom i litijevim solima moguće je i povećanje i smanjenje hipoglikemijskog učinka inzulina.

Istodobnom primjenom Lantusa sa simpatolitičkim lijekovima (klonidin, beta blokatori, guanfacin i rezerpin) s razvojem hipoglikemije moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije.

Lantus se ne smije miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima ili s bilo kojim drugim lijekovima. Kada se razblaži ili pomeša, profil njegovog delovanja tokom vremena može se promeniti. Može dovesti i do padavina.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu, van dosega djece na temperaturi 2-8 ° C, ne smrzavati.

Rok trajanja je 3 godine.

Nakon početka upotrebe kaseta, OptiClick sisteme kaseta i napunjene olovke za štrcaljke OptiSet treba čuvati na tamnom mestu, van dohvata dece, na temperaturama do 25 ° C u vlastitom kartonskom pakovanju.

Napunjena olovka za brizgalicu OptiSet ne sme se hladiti.

Rok upotrebe Lantusa u spremnicima, OptiClick sistemima kaseta i napunjenim olovkama za OptiSet špriceve nakon prve upotrebe - 1 mesec.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Lantus . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Lantusa u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Lantus analozi u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Lantus - analog je ljudskom insulinu. Dobiva se rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (E. coli) (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. U sastavu lijeka Lantus on je potpuno topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za injekcije (pH = 4). Nakon unošenja u potkožnu masnoću, rastvor zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin (aktivna supstanca pripravka Lantus), pružajući glatki (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i duže trajanje djelovanja lijeka.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski. Glulin inzulin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Povećano trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa niskom stopom apsorpcije koja omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Početak delovanja u prosjeku je 1 sat nakon primjene sc-a. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Priroda djelovanja inzulina i njegovih analoga (na primjer, inzulin glargin) tijekom vremena može se značajno razlikovati i kod različitih i kod istog pacijenta.

Trajanje lijeka Lantus nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću.

Insulin glargin + pomoćne tvari.

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana nakon supkutane primjene u krvnom serumu kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Uz s / c davanje lijeka 1 put dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelomično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21A-Gly-inzulin i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina,
  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine (za oblik SoloStar).

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u OptiSet i OptiKlik olovkama).

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u olovkama za injekcije Lantus SoloStar).

Uputa za upotrebu i shema upotrebe

Lantus OptiSet i OptiKlik

Doza lijeka i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se pojedinačno. Lantus se daje supkutano jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme. Lantus treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Lijek se može koristiti i kao monoterapija, i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Pri prebacivanju pacijenta iz inzulina dugog ili srednjeg trajanja djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednu injekciju Lantusa, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, praćeno individualnim prilagođavanjem režima doziranja.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus. U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Prije primjene morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Pravila za upotrebu i rukovanje lijekom

OptiSet napunjene olovke za špriceve

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu. Prazne olovke za OptiSet štrcaljke nisu namijenjene ponovnoj upotrebi i moraju se uništiti.

Da bi se spriječila infekcija, napunjena olovka za špricu namijenjena je samo jednom pacijentu i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za brizgalicu OptiSet

Za svaku sljedeću upotrebu uvijek koristite novu iglu. Koristite samo igle prikladne za olovku za brizgalicu OptiSet.

Prije svake injekcije, uvijek treba provoditi sigurnosno ispitivanje.

Ako se koristi nova OptiSet olovka za brizgalice, testiranje spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed odabrao.

Birač doze može se rotirati samo u jednom smjeru.

Nikada ne okrećite selektor doze (promjena doze) nakon pritiska na gumb za ubrizgavanje.

Ako druga osoba pacijentu napravi injekciju, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegne slučajna ozljeda igala i zaraza zaraznom bolešću.

Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet, kao ni za sumnju na kvar.

Potrebno je imati rezervnu olovku za brizgalicu OptiSet u slučaju gubitka ili oštećenja polovne.

Nakon uklanjanja poklopca s olovke štrcaljke, provjerite oznake na rezervoaru za inzulin kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Treba provjeriti i izgled inzulina: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih čestica i konzistencije slične vodi. Ne koristite olovku za injekciju OptiSet ako je rastvor insulina zamućen, obojen ili sadrži strane čestice.

Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke.

Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu

Prije svake ubrizgavanja, potrebno je provjeriti spremnost olovke za štrcaljku za upotrebu.

Za novu i neiskorištenu olovku za šprice indikator doze treba biti broj 8, kako je prethodno postavio proizvođač.

Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač se mora okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2. Dispenzer će se okretati u samo jednom smjeru.

Izvucite dugme za početak da biste ga dozirali. Nikad ne rotirajte izbornik doze nakon što se gumb za pokretanje izvuče.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili iskorišćenu iglu.

Držeći olovku za špricu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli.

Nakon toga sve pritisnite tipku za početak.

Ako kapljica inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcionišu.

Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, morate ponoviti test spremnosti olovke za šprice za upotrebu sve dok se insulin ne pojavi na vrhu igle.

Odabir doze inzulina

Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

Ljestvica zaostalog inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizgalice OptiSet. Ova se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina.

Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina.

Ako je crni klip na kraju obojene trake, tada postoji otprilike 20 jedinica inzulina.

Birač doze treba okretati sve dok strelica doze ne pokaže željenu dozu.

Unos doze inzulina

Dugme za početak ubrizgavanja mora se povući do krajnjih granica da bi se napunila olovka za inzulin.

Treba provjeriti je li željena doza u potpunosti akumulirana. Tipka za pokretanje pomiče se prema količini inzulina koja ostaje u spremniku inzulina.

Dugme za pokretanje omogućava vam da provjerite koja je doza birana. Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina koja je uzeta. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Posebno obučeno osoblje treba objasniti tehnici ubrizgavanja pacijentu.

Igla se ubrizgava supkutano. Gumb za ubrizgavanje treba ubrizgati do krajnjih granica. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja.Zatim treba pritisnuti gumb za ubrizgavanje 10 sekundi prije nego što iglu izvučete iz kože. Na taj način osigurat će se unošenje cijele doze inzulina.

Nakon svake injekcije, igla treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti je. To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne mogu ponovo koristiti.

Nakon toga stavite kapicu za olovku štrcaljke.

Spremnike treba koristiti zajedno sa olovkom za brizgalicu OptiPen Pro1, u skladu s preporukama proizvođača proizvođača.

Upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen Pro1 u pogledu ugradnje kertridža, spajanja igala i ubrizgavanja insulina moraju se tačno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što postavite uložak u olovku za štrcaljku, patrona treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz kasete. Potrebno je strogo slijediti upute. Prazni ulošci se ne upotrebljavaju ponovo. Ako je olovka šprice OptiPen Pro1 oštećena, ne smijete je koristiti.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, inzulin se može dati pacijentu skupljanjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Optical System Cartridge System

OptiClick sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glargin, koji se nalazi u prozirnoj plastičnoj posudi sa priloženim klipnim mehanizmom.

Sistem OptiClick uložaka treba koristiti s olovkom za brizgalicu OptiClick u skladu s uputama za upotrebu koje ste dobili s njom.

Ako je olovka za brizgalicu OptiClick oštećena, zamenite je novom.

Pre nego što instalirate sistem uloška u olovku za brizgalicu OptiClick, trebalo bi da bude 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Prije ugradnje treba pregledati sistem uloška. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz sistema uložaka (kao da koristite olovku za špriceve). Prazni sustavi uložaka ne koriste se ponovo.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, pacijentu se može primijeniti inzulin unošenjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Kako bi se spriječila infekcija, samo jedna osoba treba koristiti olovku za brizganje za višekratnu upotrebu.

Lantus SoloStar treba davati supkutano jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus SoloStar može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije. Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus SoloStar nije inzulin izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja. U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koji uzimaju hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 PIECES 1 put dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus SoloStar

Prilikom prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom preparata Lantus SoloStar, možda će biti potrebno prilagoditi broj (doze) i vrijeme primjene inzulina s kratkim djelovanjem ili njegov analog tijekom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Kada se pacijenti prebacuju iz jedne injekcije inzulina-izofana tijekom dana na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus SoloStar obično ne promijeni početnu dozu inzulina (tj. Količina Lantus SoloStar jedinica dnevno jednaka je količini ME izofana inzulina na dan).

Kada se pacijenti prenose s davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednu injekciju Lantus SoloStara prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom inzulina izofana), a potom se podešava ovisno o odgovoru pacijenta.

Lantus SoloStar ne treba miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na lijek Lantus SoloStar i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno. Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti visoke doze ljudskog inzulina. Kod ovih bolesnika kod primjene inzulina glargin može se primijetiti značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Uz poboljšanu metaboličku kontrolu i posljedično povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina.

Miješanje i uzgoj

Lijek Lantus SoloStar ne smije se miješati sa drugim inzulinama. Miješanje može promijeniti omjer vremena / efekta lijeka Lantus SoloStar, kao i dovesti do taloženja.

Posebne grupe pacijenata

Lijek Lantus SoloStar može se koristiti kod djece starijih od 2 godine. Primjena kod djece mlađe od 2 godine nije proučavana.

U starijih bolesnika sa šećernom bolešću preporučuje se primjena umjerenih početnih doza, njihovo sporo povećanje i primjena umjerenih doza održavanja.

Lijek Lantus SoloStar primjenjuje se u obliku injekcije. Lijek Lantus SoloStar nije namijenjen za intravensku primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. U / u uvođenje uobičajene potkožne doze može doći do teške hipoglikemije. Lantus SoloStar treba uvesti u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka. Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a samim tim i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu varirati pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugih promjena u pacijentovom stanju.

Lantus SoloStar jasno je rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno. U slučaju kvara olovke za injekciju Lantus SoloStar, insulin glargin može se izvaditi iz uloška u špricu (pogodnu za inzulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Pravila za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar, pažljivo pročitajte informacije o uporabi.

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStarom.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek trebate imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar u slučaju da izgubite ili oštetite postojeću kopiju olovke za SoloStar.

Ako se SoloStar olovka za štrcaljku čuva u hladnjaku, potrebno ju je izvaditi 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina poprimi sobnu temperaturu. Davanje ohlađenog inzulina je bolnije. Korištene olovke za injekciju SoloStar moraju se uništiti.

Olovka za injekciju SoloStar mora biti zaštićena od prašine i prljavštine. Vanjska strana olovke za injekciju SoloStar može se očistiti brisanjem vlažnom krpom. Ne uranjajte u tečnost, isperite i podmažite olovku za injekciju SoloStar jer to može oštetiti.

Olovka SoloStar špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar olovke za brizgalice. Ako sumnjate na oštećenje postojeće instance olovke za injekciju SoloStar, upotrijebite novu olovku za štrcaljku.

Faza 1. Kontrola inzulina

Morate provjeriti naljepnicu na olovci za injekciju SoloStar da biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Za Lantus je olovka za injekciju SoloStar siva s ljubičastim dugmetom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja kapka špriceva, kontrolira se izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji.

Faza 2. Spajanje igle

Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar olovkom za brizgalice. Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke.

Faza 3. Provođenje sigurnosnog ispitivanja

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosni test i osigurati da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka.

Izmjerite dozu jednaku 2 jedinice.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

Namještanje olovke za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se svi mjehurići zraka usmjere prema igli.

Potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje.

Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno.

Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 može ponoviti sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Faza 4. Odabir doze

Doza se može postaviti s točnošću od 1 jedinice od minimalne doze (1 jedinica) do maksimalne doze (80 jedinica).Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 jedinica, treba dati 2 ili više injekcija.

Prozor doziranja treba pokazati „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza.

Faza 5. doza

Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka.

Igla se mora umetnuti ispod kože.

Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 sekundi dok igla ne bude izvađena. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti.

Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle

U svim slučajevima iglu nakon svake injekcije treba izvaditi i odbaciti. Ovim se osigurava sprječavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina.

Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Slijedite preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika jednosmjerne kapice) kako biste smanjili rizik od nesreća povezanih s iglom i spriječili infekciju.

Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar kapicom.

  • hipoglikemija - razvija se najčešće ako doza inzulina prelazi potrebu za tim,
  • sumračna svest ili njen gubitak,
  • konvulzivni sindrom
  • glad
  • razdražljivost
  • hladan znoj
  • tahikardija
  • oštećenje vida
  • retinopatija
  • lipodistrofija,
  • disgeuzija,
  • mijalgija
  • oticanje
  • neposredne alergijske reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne komponente lijeka: generalizirane kožne reakcije, angioedem, bronhospazam, arterijska hipotenzija, šok,
  • crvenilo, bol, svrbež, osip, oteklina ili upala na mjestu ubrizgavanja.

  • dječja dob do 6 godina za Lantus OptiSet i OptiKlik (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi)
  • dječja dob do 2 godine za Lantus SoloStar (nedostatak kliničkih podataka o upotrebi),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Lantus treba koristiti sa trudnoćom.

Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću metaboličku regulaciju tokom trudnoće. U 1. tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, u 2. i 3. tromjesečju može se povećati. Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom opada, a samim tim se povećava i rizik od razvoja hipoglikemije. U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U eksperimentalnim studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Nije bilo kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti lijeka Lantus tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

U žena tijekom dojenja možda će biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina i prehrane.

Upotreba u djece

Trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi kod djece mlađe od 6 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Lantus nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja.

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenom ili teškom bubrežnom insuficijencijom.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina.

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene lijeka i tehnike kompetentne injekcije sc s obzirom na sve faktore koji utiču na to.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena koje je potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja pri primjeni Lantusa, treba očekivati ​​manju vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok je u ranim jutarnjim satima ta vjerovatnost veća. Ako se hipoglikemija dogodi u bolesnika koji primaju Lantus, treba razmotriti mogućnost usporavanja izlaza iz hipoglikemije zbog produljenog djelovanja inzulina glargin.

U bolesnika kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, uključujući s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik od prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), treba paziti na posebne mjere opreza i pažljivo ih nadzirati glukoza u krvi.

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima se simptomi prekursora hipoglikemije mogu smanjiti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim grupama, što uključuje:

  • pacijenti koji su primjetno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,
  • pacijenti koji hipoglikemiju razvijaju postepeno
  • starijih bolesnika
  • pacijenti sa neuropatijom
  • pacijenti sa dugim dijabetesom,
  • pacijenti sa mentalnim poremećajima
  • pacijenti prebačeni sa insulina životinjskog porekla na ljudski inzulin,
  • pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima.

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

U slučaju da su primijećene normalne ili smanjene vrijednosti glikoziranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimima doziranja, prehrani i ishrani, pravilnom upotrebom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Uz prisustvo faktora koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju, potrebno je posebno pažljivo promatranje, jer možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

  • promjena mjesta primjene inzulina,
  • povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),
  • neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,
  • intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,
  • kršenje načina ishrane i ishrane,
  • preskočeni obrok
  • konzumiranje alkohola
  • neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),
  • istodobno liječenje određenim drugim lijekovima.

Kod intercurrentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i kada jedu samo u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, kao i kod povraćanja. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Oralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilinski, dekstropropoksifen, salicilati i sulfonamidni antimikrobni sredstva mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije. Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Glukokortikosteroidi (GCS), danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, progestogeni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, simpatomimetici (npr. Epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormoni štitnjače, inhibitori klitazepina, neki ) može smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina. Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Istodobnom primjenom lijeka Lantus s beta blokatorima, klonidinom, litijevim solima, etanolom (alkoholom) moguće je i jačanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka inzulina. Pentamidin u kombinaciji sa inzulinom može uzrokovati hipoglikemiju koja se ponekad zamjenjuje hiperglikemijom.

Istodobnom primjenom lijekova sa simpatilitičkim učinkom, poput beta blokatora, klonidina, ganfacina i rezerpina, moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatičkog nervnog sistema) s razvojem hipoglikemije.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima, s bilo kojim drugim lijekovima, niti razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Analozi lijeka Lantus

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Insulin glargin,
  • Lantus SoloStar.

Analozi za terapeutski učinak (lijekovi za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu):

  • Actrapid
  • Anvistat
  • Apidra
  • B. Insulin
  • Berlinsulin,
  • Biosulin
  • Gliformin
  • Glucobay,
  • Odložite insulin C,
  • Dibikor
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Insulin Maxirapid B,
  • Inutralan rastvorljiv u inzulinu
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Insulin dugo
  • Insulin Ultralong,
  • Insuman
  • Intralno
  • Češalj-insulin C
  • Levemir Penfill,
  • Levemir Flexpen,
  • Metformin
  • Mikstard
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • NovoMiks,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Stylamine
  • Torvacard
  • Tricor
  • Ultratard
  • Humalog,
  • Humulin
  • Cigapan
  • Erbisol.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Sastav, obrazac za puštanje

Za efikasnu upotrebu, lijek se oslobađa u obliku bezbojne otopine. Dominantna komponenta njegovog sastava je Glulin inzulin.

Pored njega, rješenje uključuje:

  • voda
  • cink hlorid
  • natrijum hidroksid
  • glicerol
  • klorovodična kiselina,
  • metakrezol.

Pacijenti mogu iskoristiti takve oblike ovog lijeka kao što su:

  1. OptiClick sistem. Opremljen je sa 5 patrona.
  2. Olovka za brizgalice OptiSet. Njihov broj u pakovanju je 5 kom.
  3. Lantus Solostar. U tom se slučaju kertridži stavljaju u olovku štrcaljke. Ukupno, u pakovanju je 5 olovki za špriceve.

Lijek se koristi u obliku potkožnih injekcija i samo po preporuci ljekara.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek se treba koristiti samo ako ga je propisao ljekar. Čak i uz odgovarajuću dijagnozu, pacijentu će biti vrlo teško shvatiti je li liječenje njim preporučljivo. Pored toga, zbog nekih karakteristika pacijentovog tela, Lantus može biti štetan, poželjno je obaviti preliminarni pregled.

Glavna indikacija za korištenje sredstva koje sadrži inzulin je dijabetes. Obično se koristi kao monoterapija. Ali, postoje slučajevi kada se pored njega propisuju i drugi lijekovi.

Među kontraindikacijama se obično spominju:

  • starost pacijenta je manja od 6 godina,
  • osetljivost tela na sastav.

Neke su situacije kontroverzne.

Tu spadaju:

  • trudnoća
  • dojenje
  • bolest jetre
  • oslabljena funkcija bubrega,
  • starije dobi.

Te su situacije među ograničenjima. Ako je potrebno, može se koristiti Lantus, ali glukoza se mora kontrolirati, jer su ove kategorije bolesnika posebno sklone hipoglikemiji.

Oblici puštanja i cijena lijeka

Aktivna supstanca lijeka je hormon glargin. Njemu se dodaju i pomoćne tvari: cink hlorid, hlorovodonična kiselina, m-krezol, natrijum hidroksid, voda za injekcije i glicerol. Ovaj se lijek razlikuje od mnogih drugih vrsta inzulina u obliku oslobađanja.

  • OptiKlik - jedno pakovanje sadrži 5 uložaka od po 3 ml. Ketridži su napravljeni od prozirnog stakla.
  • Olovka za štrcaljku, koja se koristi jednostavno - uz dodir prsta, također je dizajnirana za 3 ml.
  • Uložak Lantus SoloStar sadrži 3 ml tvari. Te patrone su montirane u olovci za špriceve. U pakovanju je 5 takvih olovaka, samo se prodaju bez igala.

Ovaj lijek je lijek dugog djelovanja. Ali koliko košta Lantus inzulin?

Lijek se prodaje na recept, široko se distribuira među dijabetičarima, njegova prosječna cijena iznosi 3200 rubalja.

Kada osoba oboli od dijabetesa, treba koristiti injekcije inzulina. Postavlja se pitanje: koji alat odabrati? Koliko košta liječenje i da li odabrati skuplji lijek? Postoji li razlika između Lantusa i Solostara, koji je bolji?

Koliko puta dnevno dati injekciju i koji interval izdržati između injekcija? Razmotrit ćemo jedan od modernih lijekova, pokušati saznati što odabrati - inzulin glargin ili sličan lijek, kao i koja je njihova cijena.

Lantus je moderni inzulinski lijek čije je djelovanje usmjereno na snižavanje glukoze u tijelu. Glulin inzulin je glavna aktivna komponenta lijeka, koja je slabo topiva u neutralnom ph i potpuno je u skladu s ljudskim inzulinom. Lantus i inzulin glargin - 2 imena lijeka. Razmotrite glavne odredbe uputstva za upotrebu lijeka "insulin Lantus."

Alat je rješenje u kojem je glavna komponenta pod utjecajem posebne kisele sredine. Zbog nje dolazi do potpunog otapanja. Kada se potkožno upotrebljava, kiselina se neutralizira, stvaraju se mikrorecipijenti, iz njih se aktivna supstanca oslobađa u krv. Male doze postepeno ulaze u plazmu, isključujući nagli porast nivoa inzulina.

Zahvaljujući mikroprecipitatu lijek ima dugotrajan učinak (od jednog dana, sat vremena nakon primjene).

Kako se koristi Lantus

Prilikom korištenja pridržavajte se pravila:

  1. Uvođenje lijeka vrši se u potkožnom masnom sloju bedara ili ramena, stražnjice, prednjeg trbušnog zida. Lijek se koristi jednom dnevno, područja ubrizgavanja mijenjaju se i održava se jednak interval između injekcija.
  2. Doziranje i vrijeme ubrizgavanja određuje liječnik - ovi parametri su individualni. Lijek se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima dizajniranim za snižavanje razine glukoze.
  3. Injekciona otopina se ne meša ili razrjeđuje sa inzulinskim pripravcima.
  4. Lijek djeluje efikasno kada se daje pod kožu, pa se ne preporučuje njegovo ubrizgavanje intravenski.
  5. Kada pacijent pređe na inzulin glargin, potrebno je pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi tokom 14-21 dana.

Prilikom promjene lijeka specijalista odabire shemu na temelju podataka pregleda pacijenta i uzimajući u obzir karakteristike njegova tijela. Osjetljivost na inzulin povećava se s vremenom zbog poboljšanih procesa regulacije metabolizma, a početna doza lijeka postaje različita. Korekcija režima nužna je i za fluktuacije tjelesne težine, promjene radnih uslova, nagle promjene životnog stila, odnosno, s faktorima koji mogu izazvati predispoziciju za visoke ili niske vrijednosti glukoze.

Interakcija s drugim lijekovima

Kombinacija sa drugim lekovima utiče na metaboličke procese povezane sa glukozom:

  1. Neki lijekovi pojačavaju učinak Lantusa. Uključuju sulfonamide, salicilate, oralne lijekove za snižavanje glukoze, ACE i MAO inhibitore itd.
  2. Diuretici, simpatomimetičari, inhibitori proteaze, pojedinačni antipsihotici, hormoni - ženka, štitnjača itd., Slabe učinke inzulina glargin.
  3. Unos litijum soli, beta blokatora ili upotreba alkohola uzrokuju dvosmislenu reakciju - pojačavaju ili slabe učinak lijeka.
  4. Uzimanje pentamidina paralelno sa Lantusom dovodi do skokova nivoa šećera, oštre promjene od smanjenja do povećanja.

Lijek općenito ima pozitivne kritike. Koliko košta inzulinski glargin? Cijena sredstava u regijama kreće se od 2500-4000 rubalja.

Karakteristike analoga

Kada nije moguće kupiti Lantus, odabire se analog.

Poput inzulina glargin, levemir ima dugotrajan učinak. Međutim, profil djelovanja sredstva je ravan i manje promjenjiv od onog u Lantusu.

Lijek se uzima protiv dijabetesa. Nepoželjno je dodjeljivati ​​Levemir trudnicama, djeci mlađoj od dvije (prema nekim izvorima, šest) godina. Pozitivna stvar - uzimanje Levemira ne izaziva debljanje kod pacijenta. Koji inzulin treba koristiti - Lantus ili Levemir? Levemir je jeftini analog Lantusa koji ima oprečne kritike. Ako lijek pacijentu pruži država i nema pritužbi na uporabu, izbor je očit. Koliko Levemir košta u ljekarni? Cijena varira od 300-500 do 2000-300 rubalja. ovisno o obliku ispuštanja i broju boca. Ako odaberete insulin lantus, cijena će biti znatno veća.

Solostar je potpuni analog Lantusa koji ima identična svojstva i kontraindikacije. Lijek je propisan djeci starijoj od 2 godine. Ako uporedite inzulin Lantus i Solostar, recenzije o njima će biti slične. Da biste se odlučili, obratite pažnju na troškove Solostara. Raspon cijena za lijek je velik - od 400-500 do 4000 rubalja. ovisno o tehnologiji izrade proizvoda i njegovoj količini.

Dakle, nekoliko ključnih tačaka. Upotreba produženog lijeka je zgodna, ali ne propisivajte lijekove sami - to je prerogativa ljekara. Nakon što ste saznali koliko košta Lantus inzulin, zanimajte analoge da li su prikladni za vaš slučaj. Solostar nije lošiji za upotrebu, ali je jeftiniji.

Glargin 3.6378 mg, što odgovara sadržaju humanog inzulina 100 IU.

Pomoćne tvari: m-krezol, cink hlorid, glicerol (85%), natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za i.

Klinička i farmakološka grupa: humani inzulin dugog djelovanja

Insulin glargin je analog ljudskog insulina. Dobiva se rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Potpuno je topiv u proizvodu Lantus što je osigurano kiselom okolinom otopine za ubrizgavanje (pH = 4). Nakon uvođenja u potkožnu masnoću, otopina zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije i vremena, a ujedno i duže trajanje proizvoda.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski. Insulin glargin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), a istovremeno inhibira stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Povećano trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano s malom brzinom njegove apsorpcije, što vam omogućava da proizvod koristite 1 put / dan. Početak djelovanja je otprilike - nakon 1 sata nakon primjene sc. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, najduže - 29 sati. Priroda djelovanja inzulina i njegovih analoga (na primjer, inzulin glargin) tijekom vremena može se značajno razlikovati kod različitih bolesnika i kod istog pacijenta.

Trajanje proizvoda Lantus nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću.

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana nakon primjene sc u krvnom serumu zdravih ljudi i pacijenata s otkrivenom sporijom i značajno dužom apsorpcijom, kao i odsutnošću vršne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Kada s / do unošenja proizvoda 1 put / dan, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi nakon 2-4 dana nakon uvođenja prve doze.

Sa uključenjem / uvođenjem T1 / 2 inzulin glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelomično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21A-Gly-inzulin i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.



  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i beba starijih od 6 godina.

Doza proizvoda i doba dana za njegovo upravljanje postavljaju se pojedinačno. Lantus se daje s / c 1 put / dan, uvijek u isto vrijeme. Lantus treba uvesti u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakim novim unošenjem proizvoda unutar preporučenih područja za sc davanje proizvoda.

Kod dijabetesa tipa 1 proizvod se koristi kao glavni inzulin.

Kod šećerne bolesti tipa 2, proizvod se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim proizvodima.

Pri prebacivanju pacijenta iz inzulina dugog ili srednjeg trajanja djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih proizvoda). Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednu injekciju Lantusa, u prvim tjednima liječenja treba smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30% kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima.Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, a na kraju razdoblja režim doziranja treba individualno prilagoditi.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze proizvoda zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti poboljšanje odgovora na primjenu inzulina prilikom prelaska na Lantus. U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon toga potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za primjenu proizvoda ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Prije primjene morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Nuspojave povezane s utjecajem na metabolizam ugljikohidrata: razvija se najčešće ako doza inzulina prelazi potrebu za tim.

Napadi teške hipoglikemije, posebno ponavljajuće, mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode produljene i teške hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenata.

Simptomi adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatičko-nadbubrežnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju) obično prethode neuropsihijatrijskim poremećajima usled hipoglikemije („sumrak“ svesti ili njenog gubitka, konvulzivnog sindroma): glad, razdražljivost, hladan znoj (razvija se brža i značajnija hipoglikemija, izraženiji simptomi adrenergičke kontraregulacije).

Sa strane organa vida: značajne promjene u regulaciji glukoze u krvi mogu prouzrokovati privremene oštećenja vida zbog promjene turgora tkiva i indeksa loma očnih leća.

Dugotrajna normalizacija glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Na pozadini inzulinske terapije, praćene oštrim fluktuacijama glukoze u krvi, moguće je privremeno pogoršanje tijeka dijabetičke retinopatije. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom koji nisu posebno liječeni fotokoagulacijom, epizode teške hipoglikemije mogu dovesti do razvoja prolaznog gubitka vida.

Lokalne reakcije: kao i kod bilo kojeg drugog inzulinskog proizvoda, lokalna apsorpcija inzulina može se lokalno odgoditi. U kliničkim ispitivanjima tijekom terapije insulinom Lantusom, lipodistrofija je primijećena kod 1-2% bolesnika, dok lipoatrofija uopće nije bila karakteristična. Stalna promjena mjesta ubrizgavanja unutar tjelesnih područja koja se preporučuju za sc davanje inzulina može pomoći u smanjenju ozbiljnosti ove reakcije ili sprečavanju njenog razvoja.

Alergijske reakcije: tijekom kliničkih ispitivanja tijekom terapije insulinom pomoću Lantusa, alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja primijećene su u 3-4% bolesnika - crvenilo, bol, svrbež, urtikarija, oteklina ili upala. U većini slučajeva, manje reakcije se rješavaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Alergijske reakcije neposrednog tipa na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne komponente proizvoda, kao što su generalizirane kožne reakcije, angioedem, arterijska hipotenzija, šok, rijetko se razvijaju. Te reakcije mogu biti opasne po život.

Ostalo: upotreba inzulina može izazvati stvaranje antitijela na njega. Tokom kliničkih ispitivanja u grupama pacijenata liječenih insulinom-izofanom i inzulinom glarginom, stvaranje antitijela koja su uzajamno reagirala s ljudskim insulinom primijećeno je istom učestalošću. U rijetkim slučajevima, prisustvo takvih antitijela na inzulin može zahtijevati prilagođavanje doze kako bi se uklonila tendencija ka razvoju hipo- ili hiperglikemije.

Rijetko inzulin može uzrokovati kašnjenje u izlučivanju natrijuma i stvaranje edema, posebno ako intenzivnija terapija inzulinom dovodi do poboljšanja ranije nedovoljne regulacije metaboličkih procesa.



  • djeca mlađa od 6 godina (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi),

  • velika osjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti proizvoda.

Budite oprezni pri upotrebi Lantusa tokom trudnoće.

Trudnoća i dojenje

Budite oprezni pri upotrebi Lantusa tokom trudnoće.

Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću metaboličku regulaciju tokom trudnoće. U prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, u drugom i trećem tromjesečju može se povećati. Neposredno nakon porođaja potreba za inzulinom je smanjena, a samim tim se povećava i rizik od hipoglikemije. U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U eksperimentalnim studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Nije bilo kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti lijeka Lantus tokom trudnoće. Postoje podaci o upotrebi Lantusa u 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge proizvode s inzulinom.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu efikasnost i sigurnost u liječenju bolesnika s umjerenim ili teškim zatajenjem bubrega.

Lantus nije proizvod izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje iv primjena inzulina kratkog djelovanja.

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju pacijenata s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenim ili teškim zatajenjem bubrega.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje bubrežne funkcije može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina.

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, također ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost usklađenosti s propisanim režimom liječenja, mjestima primjene lijeka i tehnikom ispravnog provođenja injekcije sc. s obzirom na sve faktore koji su relevantni za problem.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja.Zbog povećanja vremena koje je potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja kod primjene Lantusa, treba očekivati ​​manju vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok u ranim jutarnjim satima ta vjerovatnost može porasti.

Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, uključujući s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), također za bolesnike s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulaciju (rizik od prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), moraju se pridržavati posebne mjere opreza i pažljivo ih nadzirati glukoza u krvi.

Pacijenti trebaju biti svjesni okolnosti u kojima se prekursori hipoglikemije mogu promijeniti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim skupinama, koje uključuju:



  • pacijenti koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,

  • pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno,

  • stariji pacijenti, - pacijenti sa neuropatijom,

  • pacijenti sa dugim dijabetesom,

  • pacijenti sa mentalnim poremećajima

  • pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima.

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

U slučaju da se primijete normalne ili snižene vrijednosti glikoziranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimima doziranja, prehrani i ishrani, pravilnom upotrebom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Uz prisustvo faktora koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju, potrebno je posebno pažljivo promatranje, jer možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:



  • promjena mjesta primjene inzulina,

  • povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),

  • neobična, visoka ili dugotrajna fizička aktivnost,

  • intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,

  • kršenje načina ishrane i ishrane,

  • preskočeni obrok

  • konzumiranje alkohola

  • neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),

  • istodobno liječenje određenim drugim lijekovima.

Kod intercurrentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom ne povećava se često. Bolesnici s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i kad jedu samo u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, također uz povraćanje. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Simptomi: jaka i ponekad dugotrajna hipoglikemija koja prijeti životu pacijenta.

Liječenje: epizode umjerene hipoglikemije obično se zaustavljaju unosom brzo probavljivih ugljikohidrata. Možda će biti potrebno promijeniti režim doziranja proizvoda, prehranu ili fizičku aktivnost.

Epizode jače hipoglikemije, praćene komu, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zahtijevaju intravensku ili subkutanu primjenu glukagona, kao i intravensko davanje koncentrirane otopine dekstroze. Može biti potreban dugotrajni unos ugljikohidrata i specijalistički nadzor, kaomoguć je relaps hipoglikemije zbog vidljivog kliničkog poboljšanja.

Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je oralnim hipoglikemijskim proizvodima, ACE, fibratima, disopiramidima, MAO inhibitorima, propoksifenom, salicilatima i sulfonamidima.

Hipoglikemijski učinak inzulina smanjuje se putem GCS, diazoksida, diuretika, glukagona, estrogena, gestagena, derivata fenotiazina, somatotropina, simpatomimetika (uključujući epinefrin, terbutalin), hormona štitnjače, inhibitora proteaze, nekih antipsihotika (npr. Olanzapina).

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i etanol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Pentamidin može prouzrokovati hipoglikemiju, u nekim slučajevima naizmjenično s hiperglikemijom.

Pod utjecajem simpatolitičkih proizvoda, poput beta blokatora, klonidina, ganfacina i znakova adrenergičke kontraregulacije mogu biti prisutni ili ne moraju biti prisutni.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim proizvodima, s bilo kojim drugim lijekovima ili razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Uslovi skladištenja i periodi

OptiKlik kertridže i sisteme patrona treba čuvati van domašaja dece, u hladnjaku, na temperaturi od 2 ° do 8 ° C. Za zaštitu od izloženosti svjetlosti, proizvod treba čuvati u svojim kartonskim paketima, ne smrzavati. Vodite računa da spremnici ne dođu u direktan dodir sa zamrzivačem ili smrznutim pakovanjima.

Nakon početka upotrebe, OptiKlik uložak i sistem patrona treba čuvati van dohvata dece, zaštićeni od svetlosti na temperaturi ne većoj od 25 ° C. Da bi se zaštitio od izloženosti svjetlosti, proizvod treba čuvati u svojim kartonskim paketima.

Rok trajanja proizvoda u spremnicima s kasetama i sustavima OptiClick je 3 godine.

Rok trajanja proizvoda u spremnicima i sustavima kaseta nakon prve upotrebe je 4 tjedna. Preporučuje se da se na etiketi označi datum prvog prikupljanja proizvoda.

Pažnja!
Prije primjene lijeka "Lantus (Lantus)" potrebno je konsultovati ljekara.
Uputa je data samo da biste se upoznaliLantus (Lantus) ". Kao članak? Podijelite sa prijateljima na društvenim mrežama:

Izdajte obrasce i pakiranje

Rastvor za potkožno davanje 100 PIECES / ml

3 ml rastvora u ulošku prozirnog, bezbojnog stakla. Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom.

Na 5 uložaka u ambalaži sa blister trakom od filma polivinilklorida i aluminijske folije.

Za 1 pakiranje u obliku blistera, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Otopina za potkožnu injekciju 100 PIECES / ml

10 ml rastvora u bocama od prozirnog, bezbojnog stakla, zapečaćenih sa hlorobutilnim čepovima i valjanim aluminijskim kapicama sa zaštitnim kapicama od polipropilena.

Za 1 bocu, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Rok trajanja

2 godine (boca), 3 godine (uložak).

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Insulin glargin je analog ljudskog insulina. Dobiva se rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio Lantus ® preparata je potpuno topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za ubrizgavanje (pH = 4). Nakon uvođenja u potkožnu masnoću, otopina zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije s stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući glatki (bez vrhova) profila krivulje koncentracije i vremena, kao i duže trajanje djelovanja lijeka.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski. Glulin inzulin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Povećano trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano s njegovom niskom stopom apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka 1 put / dan. Početak delovanja u prosjeku je 1 sat nakon primjene sc-a. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Priroda djelovanja inzulina i njegovih analoga (na primjer, inzulin glargin) tijekom vremena može se značajno razlikovati i kod različitih i kod istog pacijenta.

Trajanje lijeka Lantus ® nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću.

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofan nakon sc primjene u krvnom serumu zdravih ljudi i pacijenata s dijabetesom otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Uz s / c davanje lijeka 1 put / dan, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

Sa uključenjem / uvođenjem T 1/2 inzulina glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelimično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21 A-Gly-inzulin i 21 A-Gly-des-30 B -Thr-inzulin . U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

- dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

Doza lijeka i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se pojedinačno. Lantus ® se daje s / c 1 put / dan, uvijek u isto vrijeme. Lantus ® treba uvesti u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Lijek se može koristiti i kao monoterapija, i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Pri prebacivanju pacijenta iz inzulina dugog ili srednjeg trajanja djelovanja na Lantus ®, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednu injekciju Lantusa, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, praćeno individualnim prilagođavanjem režima doziranja.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus ®. U procesu prelaska na Lantus ® i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna.Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Prije primjene morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Pravila za upotrebu i rukovanje lijekom

OptiSet napunjene olovke za špriceve

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu. Prazne olovke za OptiSet štrcaljke nisu namijenjene ponovnoj upotrebi i moraju se uništiti.

Da bi se spriječila infekcija, napunjena olovka za špricu namijenjena je samo jednom pacijentu i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za brizgalicu OptiSet

Za svaku sljedeću upotrebu uvijek koristite novu iglu. Koristite samo igle prikladne za olovku za brizgalicu OptiSet.

Prije svake injekcije, uvijek treba provoditi sigurnosno ispitivanje.

Ako se koristi nova OptiSet olovka za brizgalice, testiranje spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed odabrao.

Birač doze može se rotirati samo u jednom smjeru.

Nikada ne okrećite selektor doze (promjena doze) nakon pritiska na gumb za ubrizgavanje.

Ako druga osoba pacijentu napravi injekciju, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegne slučajna ozljeda igala i zaraza zaraznom bolešću.

Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet, kao ni za sumnju na kvar.

Potrebno je imati rezervnu olovku za brizgalicu OptiSet u slučaju gubitka ili oštećenja polovne.

Nakon uklanjanja poklopca s olovke štrcaljke, provjerite oznake na rezervoaru za inzulin kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Treba provjeriti i izgled inzulina: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih čestica i konzistencije slične vodi. Ne koristite olovku za injekciju OptiSet ako je rastvor insulina zamućen, obojen ili sadrži strane čestice.

Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke.

Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu

Prije svake ubrizgavanja, potrebno je provjeriti spremnost olovke za štrcaljku za upotrebu.

Za novu i neiskorištenu olovku za šprice indikator doze treba biti broj 8, kako je prethodno postavio proizvođač.

Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač se mora okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2. Dispenzer će se okretati u samo jednom smjeru.

Izvucite dugme za početak da biste ga dozirali. Nikad ne rotirajte izbornik doze nakon što se gumb za pokretanje izvuče.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili iskorišćenu iglu.

Držeći olovku za špricu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli.

Nakon toga sve pritisnite tipku za početak.

Ako kapljica inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcionišu.

Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, morate ponoviti test spremnosti olovke za šprice za upotrebu sve dok se insulin ne pojavi na vrhu igle.

Odabir doze inzulina

Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

Ljestvica zaostalog inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizgalice OptiSet. Ova se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina.

Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina.

Ako je crni klip na kraju obojene trake, tada postoji otprilike 20 jedinica inzulina.

Birač doze treba okretati sve dok strelica doze ne pokaže željenu dozu.

Unos doze inzulina

Dugme za početak ubrizgavanja mora se povući do krajnjih granica da bi se napunila olovka za inzulin.

Treba provjeriti je li željena doza u potpunosti akumulirana. Tipka za pokretanje pomiče se prema količini inzulina koja ostaje u spremniku inzulina.

Dugme za pokretanje omogućava vam da provjerite koja je doza birana. Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina koja je uzeta. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Posebno obučeno osoblje treba objasniti tehnici ubrizgavanja pacijentu.

Igla se ubrizgava sc. Gumb za ubrizgavanje treba ubrizgati do krajnjih granica. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja. Zatim treba pritisnuti gumb za ubrizgavanje 10 sekundi prije nego što iglu izvučete iz kože. Na taj način osigurat će se unošenje cijele doze inzulina.

Nakon svake injekcije, igla treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti je. To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne mogu ponovo koristiti.

Nakon toga stavite kapicu za olovku štrcaljke.

Spremnike treba koristiti zajedno sa olovkom za brizgalicu OptiPen Pro1, u skladu s preporukama proizvođača proizvođača.

Upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen Pro1 u pogledu ugradnje kertridža, spajanja igala i ubrizgavanja insulina moraju se tačno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što postavite uložak u olovku za štrcaljku, patrona treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz kasete. Potrebno je strogo slijediti upute. Prazni ulošci se ne upotrebljavaju ponovo. Ako je olovka šprice OptiPen Pro1 oštećena, ne smijete je koristiti.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, inzulin se može dati pacijentu skupljanjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Optical System Cartridge System

OptiClick sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glargin, koji se nalazi u prozirnoj plastičnoj posudi sa priloženim klipnim mehanizmom.

Sistem OptiClick uložaka treba koristiti s olovkom za brizgalicu OptiClick u skladu s uputama za upotrebu koje ste dobili s njom.

Ako je olovka za brizgalicu OptiClick oštećena, zamenite je novom.

Pre nego što instalirate sistem uloška u olovku za brizgalicu OptiClick, trebalo bi da bude 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Prije ugradnje treba pregledati sistem uloška. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice.Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz sistema uložaka (kao da koristite olovku za špriceve). Prazni sustavi uložaka ne koriste se ponovo.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, pacijentu se može primijeniti inzulin unošenjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Kako bi se spriječila infekcija, samo jedna osoba treba koristiti olovku za brizganje za višekratnu upotrebu.

Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥ 10%), često (≥ 1%, Sastav lijeka

Glavni aktivni sastojak ovog lijeka je inzulin glargin, koji se nalazi u količini od 3,6378 mg. Prevedeno na humani inzulin, ta količina odgovara 100 međunarodnih jedinica. Pored aktivne tvari, sastav lijeka uključuje i pomoćne komponente. Tu spadaju:

  • metakrezol
  • cink hlorid
  • glicerol
  • natrijum hidroksid
  • koncentrat solne kiseline,
  • pročišćena voda.

Posebni pacijenti

Nekim grupama pacijenata je potrebna posebna pažnja pri odabiru lijeka za liječenje. Za njih morate vrlo pažljivo izračunati dozu i pažljivo nadzirati proces liječenja.

Ovi pacijenti uključuju:

  1. Seniori . Starost dovodi do mnogih promjena u funkcioniranju organizma u cjelini i pojedinačnih organa posebno. Kod ljudi starijih od 65 godina bubrezi i jetra ne funkcioniraju dobro kao kod većine mladih ljudi. A kršenja u njihovom funkcioniranju mogu izazvati teško hipoglikemijsko stanje. Zbog toga, primjena Lantusa kod takvih pacijenata zahtijeva poštivanje pravila predostrožnosti. Smanjuju dozu lijeka, često ispituju rad bubrega i jetre te stalno provjeravaju koncentraciju glukoze.
  2. Deca . Za bebe mlađe od 6 godina ovaj lijek se smatra zabranjenim. Od njega nije bilo slučajeva štete, ali samo zato što se ne koristi za male dijabetičare. Detaljna ispitivanja njegovih efekata na ovu grupu pacijenata takođe nisu provedena.
  3. Trudnice . U ovom slučaju, poteškoća leži u čestim promjenama nivoa šećera koje su povezane sa pojmom. Ako postoji potreba za inzulinskom terapijom, koristi se, ali krv se stalno provjerava u koncentraciji glukoze, mijenjajući dio lijeka u skladu s rezultatima.
  4. Negovane majke . Za njih ovaj alat takođe nije zabranjen. U istraživačkom radu nije utvrđeno prelazi li Glargin u majčino mlijeko. Ali ako prodire, onda, prema ljekarima, ne predstavlja opasnost za bebu zbog njegove proteinske prirode. Mjere predostrožnosti za takve situacije uključuju prilagođavanje doze i dijetu. To sprečava razvoj negativnih simptoma.

Uz navedene osobine Lantusa koje je uzeto u obzir, moguće je učiniti tretman uz njegovu pomoć produktivnijim i sigurnijim.

U kojim se oblicima proizvodi

Insulin Lantus je tečnost čija konzistencija podseća na vodu. Praktično je bezbojan, a namijenjen je supkutanoj primjeni. Ovaj lek je dostupan u tri moguća oblika:

Lantus SoloStar je olovka za brizgalice bez igala, u koju su ugrađeni stakleni ulošci napunjeni otopinom insulina. Patrone su hermetički zatvorene na obje strane, što eliminira ulazak zraka u otopinu i njegovo istjecanje.

Lantus Optiklik je sistem uložaka predstavljen u obliku patrona izrađenih od bezbojnog stakla. Ove patrone su pogodne za upotrebu samo sa olovkom za brizgalicu OptiClick.

Lantus OptiSet je brizgalica bez olovaka bez patrona, koja se puni rastvorom tokom proizvodnje leka.

Bez obzira na oblik oslobađanja lijeka, njihova sposobnost je slična i iznosi 3 ml.

Delovanje na telo

Lantus pripada skupini lijekova sa dugotrajnim antidijabetičkim učinkom. Njegova aktivna supstanca, inzulin glargin, dobijena je transformacijom DNK bakterija vrste Escherichia (sojevi K12), a to su Escherichia coli koja živi u toplokrvnim životinjama u donjem crevu.

Ova tvar se ne može rastvarati u neutralnom okruženju. U sastavu lijeka, on se u potpunosti rastvara zbog klorovodične kiseline, koja održava kiselo okruženje u rastvoru.

Otopina se ubrizgava u potkožnu masnoću, gde dolazi do neutralizacije kiseline, što doprinosi stvaranju mikroprecipitata. Takva reakcija dovodi do stvaranja sitnozrnog taloga, koji se postepeno rastvara, oslobađajući male porcije inzulina glargin. Ova značajka lijeka omogućava vam održavanje optimalne razine glukoze u krvi duže vrijeme, sprečavajući značajne promjene u njegovoj razini.

Inzulin je najvažniji hormon koji regulira metabolizam ugljikohidrata u tijelu, osiguravajući pretvaranje glukoze u energiju. Istovremeno je jako važno da receptori smješteni u stanicama tkiva percipiraju inzulin koji dolazi izvana, baš kao i hormon koji proizvodi gušterača. Prednost insulina glargin je u tome što su njegovi parametri djelovanja na inzulinske receptore slični ljudskom inzulinu.

Insulin, poput njegovih analoga, bez obzira na porijeklo, reguliše metabolizam ugljikohidrata na sljedeći način:

  • doprinose pretvorbi glukoze u glikogen u jetri,
  • smanjiti koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi,
  • osiguravaju sakupljanje i obradu glukoze skeletnim mišićima i masnim tkivom,
  • inhibiraju pretvaranje u jetri glukoze iz masti i proteina.

Inzulin nije samo dobavljač energije, nego je i građevinar koji osigurava stvaranje novih ćelija. Ovo svojstvo pružaju sljedeći utjecaji:

  • inzulin pojačava proizvodnju proteina mišićnim tkivom,
  • sprečava razgradnju proteina,
  • doprinosi proizvodnji masti i omogućava normalan metabolizam lipida,
  • utiče na ćelije masnog tkiva, sprečavajući razgradnju masti u masne kiseline.

Uporedne karakteristike

Provodeći istraživanje usmjereno na proučavanje djelovanja inzulina glargin, naučnici su došli do zaključka da je njegov učinak na tijelo sličan ljudskom inzulinu. Intravenska primjena ovih tvari u jednakim dozama dovela je do toga da su obje tvari imale isti učinak na metabolizam ugljikohidrata. A trajanje njihovog utjecaja na ljudsko tijelo ovisilo je o brojnim čimbenicima, uključujući i fizičku aktivnost.

Međutim, uočeno je da inzulin glargin, ubrizgan u potkožnu masnoću, djeluje nešto sporije od ljudskog inzulina. Ali proces oslobađanja hormona protekao je glatko, što mu je omogućilo da dugo utječe na tijelo, ne uzrokujući oštre promjene nivoa glukoze u krvi.

Ove se pozitivne osobine inzulina glargin objašnjavaju sporijim otapanjem tvari, tako da osobe s dijabetesom trebaju ga koristiti samo jednom dnevno.

Prosječno trajanje inzulina glargin je 24 sata. Međutim, u medicinskoj praksi bilo je pacijenata koji su trebali koristiti ovu tvar svakih 29 sati.

Koristeći ovaj lijek, kao i svaki drugi, treba razumjeti da vrijeme njegovog izlaganja ovisi o fiziološkim karakteristikama svake osobe i mnogim drugim faktorima.

Kome je Insulin Lantus kontraindiciran

Ovaj lijek gotovo da nema kontraindikacija. Jedini izuzeci su sledeći slučajevi:

  • preosjetljivost na sami inzulin ili na komponente koje čine lijek,
  • starost ispod 6 godina.

Liječenje trudnica mora se provoditi samo pod strogim nadzorom liječnika.

Moguće nuspojave

Najčešća nuspojava s liječenjem insulinom glarginom, kao i s bilo kojim drugim lijekom koji sadrži insulin, je hipoglikemija. Razvija se ako je doziranje lijeka pogrešno izračunato.

Budući da je glukoza glavni dobavljač energije za sve stanice tijela, uključujući i mozak, uz značajno smanjenje njegove razine u krvi, ljudski živčani sustav prvenstveno pati. To je zbog činjenice da u mozgu nema rezervi glikogena, što dovodi do energetskog gladovanja njegovih ćelija i razvoja stanja koje se naziva neuroglikopenija.

Uobičajene nuspojave

Najčešće se na mjestima ubrizgavanja inzulina pojavljuju znakovi lipohipertrofije ili lipodistrofije. Za razliku od ova dva stanja, lipoatrofija se razvija prilično rijetko. Da bi se izbjegli ovi fenomeni, potrebno je svaku sljedeću injekciju uvoditi na novo mjesto unutar dozvoljenih područja tijela.

Često se mogu razviti lokalne reakcije na inzulin. Izražavaju se u sledećim manifestacijama:

  • kod bola na mestu ubrizgavanja,
  • kod crvenila kožnih područja na kojima se najčešće primjenjuju injekcije,
  • kod pojave osipa praćenih svrabom,
  • kod upalnih reakcija na mestima ubrizgavanja

Međutim, sve ove manifestacije, u pravilu, nestaju neko vrijeme nakon početka upotrebe inzulina Lantus.

Rijetke nuspojave

Retko se kod pacijenata primećuju sledeće manifestacije:

  • teška alergijska reakcija koja predstavlja prijetnju zdravlju i životu pacijenta,
  • smanjena oštrina vida i oštećenje vida,
  • oticanje.

Teške alergijske reakcije uzrokovane su povredom funkcija imunološkog sustava. Mogu se pojaviti sledeći uslovi:

  • anafilaktički šok,
  • generalizirane kožne reakcije
  • angioedem,
  • respiratorni zastoj
  • snižavanje krvnog pritiska i dr.

Smanjenje oštrine vida i oštećenje vida u pravilu su privremeni i nastaju usled normalizacije protoka šećera u krvi na pozadini produžene hiperglikemije. Ako se ne liječi, ovo stanje može dovesti do privremenog gubitka vida.

Unošenje insulina Lantus može uzrokovati kršenje ravnoteže vode i soli, što dovodi do pojave edema. Međutim, ova manifestacija je i privremena.

Takođe rijetko može doći do reakcije na inzulin Lantus, izražene u proizvodnji antitijela na lijek. U ovom se slučaju pojavljuju unakrsne reakcije između inzulina koji proizvodi gušterača i inzulina koji se daje izvana. Štaviše, takva se reakcija može pojaviti ne samo na Lantusu, već i na bilo koji drugi lijek koji sadrži inzulin.

Proizvodnja antitijela može dovesti do razvoja i hipoglikemije i hiperglikemije. Zbog toga pacijenti najčešće zahtijevaju prilagođavanje doze Lantusa.

Veoma rijetke nuspojave

Insulin glargin može izazvati i druge nuspojave koje su vrlo rijetke. Tu spadaju:

  • displazija - stanje koje se u ovom slučaju izražava izobličavanjem ukusa,
  • mijalgija - bolest koja se javlja usljed povećanja mišićnog tonusa mišićnih stanica.

Način primjene Lantus inzulina

Prije upotrebe insulina Lantus, treba pažljivo proučiti upute za upotrebu. Treba imati na umu da je ovaj lijek zabranjen da se ubrizgava intravenski, jer može provocirati razvoj teških oblika hipoglikemije.

Možete ubrizgati sledeće delove tela:

  • u zidu trbuha,
  • u deltoidni mišić
  • u bedreni mišić.

Prilikom provođenja ispitivanja nije bilo primjetne razlike između koncentracije inzulina ubrizganog u različite dijelove tijela.

Lijek Insulin Lantus SoloStar dostupan je u obliku u koji je ugrađen uložak sa otopinom inzulina. Odmah je upotrebljiv. U ovom se slučaju nakon završetka rješenja ručicu mora odlagati.

Lijek Insulin Lantus OptiKlik je olovka za špricu koja je pogodna za ponovljenu upotrebu nakon zamjene starog uloška s novim.

Značajke upotrebe inzulina Lantus

Treba imati na umu da je nemoguće razrijediti otopinu inzulina ili miješati sa drugim lijekovima koji sadrže inzulin, jer će se u tom slučaju prekršiti termin izloženosti lijeka u tijelu pacijenta. Pored toga, ako se pomeša sa drugim lekovima u rastvoru Lantusa, može se formirati talog.

Da biste održali optimalnu koncentraciju glukoze u krvi, dovoljno je da se lijek primjenjuje jednom dnevno u isto vrijeme. Štaviše, doba dana nije od temeljne važnosti.

Doziranje lijeka i vrijeme njegove primjene treba izračunati od strane liječnika pojedinačno za svakog konkretnog pacijenta.

Liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu može se provesti kombinacijom potkožnog davanja inzulina Lantus i oralnih antidijabetičkih lijekova.

Treba imati na umu da kod ljudi starijih od 65 godina dolazi do smanjenja rada bubrega, što dovodi do usporavanja metabolizma inzulina. Stoga se njihova potreba za inzulinom znatno smanjuje.

Smanjenje doze lijeka potrebno je pacijentima s oštećenom funkcijom jetre. U takvih bolesnika blokirano je stvaranje glukoze iz masti i proteina, a proces apsorpcije inzulina znatno se usporava.

Prilagođavanje doze lijeka koji sadrži inzulin glargin neophodno je i u drugim slučajevima. Tu spadaju:

  • promjena težine pacijenta
  • promjena životnog stila
  • potrebu za promjenom vremena primjene lijeka,
  • ako se uvođenjem lijeka pojave nuspojave koje mogu izazvati razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Prije prve upotrebe potrebno je pažljivo proučiti upute koje proizvođač daje lijeku. Također biste trebali provjeriti stanje otopine: mora biti potpuno prozirno, bez nečistoća.

Treba imati na umu da se ovaj lijek proizvodi u obliku otopine, pa stoga nije potrebno dodatno razrjeđivanje i miješanje.

Što učiniti u slučaju predoziranja

Pogrešno izračunata doza lijeka može uzrokovati razvoj teške hipoglikemije, čije liječenje treba provoditi u stacionarnim uvjetima. Uz umjereni oblik hipoglikemije, unos jednostavnih ugljikohidrata može pomoći pacijentu.

U teškim slučajevima pacijentima će se možda trebati ubrizgati intramuskularno ili otopina glukoze koja se daje intravenski.

Interakcija s drugim lijekovima

Neki lijekovi mogu utjecati na preradu glukoze inzulinom, što može zahtijevati prilagođavanje režima liječenja i promjene doze Lantus inzulina.

Sledeći farmaceutski preparati mogu značajno pojačati efekat insulina glargin:

  • oralni antipiretski lijekovi:
  • lijekovi koji inhibiraju djelovanje na ACE aktivnost,
  • Disopiramid - lek koji normalizuje otkucaje srca,
  • Fluoksetin - lek koji se koristi u teškim oblicima depresije,
  • preparati napravljeni na bazi fibroinske kiseline,
  • lijekovi koji blokiraju aktivnost monoamin oksidaze,
  • Pentoksifilin - lijek koji pripada grupi angioprotektora,
  • Propoksifen je opojna droga sa anestetičkim efektom,
  • salicilati i sulfonamidi.

Sledeći lekovi su u stanju da oslabe delovanje inzulina glargin:

  • anti-upalni hormoni koji suzbijaju imunološki sistem,
  • Danazol - lijek koji spada u skupinu sintetskih analoga androgena,
  • Diazoksid
  • diuretski lekovi
  • preparati koji sadrže analoge estrogena i progesterona,
  • preparati napravljeni na bazi fenotiazina,
  • lijekovi koji povećavaju sintezu norepinefrina,
  • sintetski analozi hormona štitnjače,
  • preparati koji sadrže prirodni ili umjetni analog,
  • antipsihotropni lekovi
  • inhibitori proteaze.

Postoje i neki lijekovi čiji su efekti nepredvidivi. Oboje mogu oslabiti učinak inzulina glargin i pojačati ga. Ovi lijekovi uključuju sljedeće:

  • B-blokatori
  • neke lijekove za snižavanje krvnog pritiska
  • litijumove soli
  • alkohol

Rok trajanja i funkcije skladištenja

Primjena lijeka Lantus inzulina glargin dozvoljena je najviše 3 godine od datuma oslobađanja. U tom slučaju je otvoreni uložak prikladan za upotrebu 4 tjedna. Stoga se na otvorenju mora otvoriti datum otvaranja.

Optimalna temperatura skladištenja lijeka je 2-8 ° C. To znači da Lantus inzulin morate čuvati u hladnjaku. Međutim, pre upotrebe, olovku za špricu zajedno sa uloškom morate držati na sobnoj temperaturi nekoliko sati.

Nije dozvoljeno zamrzavanje otopine. A nakon otvaranja uloška, ​​trebate ga čuvati ne duže od 4 nedelje na mestu zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. Međutim, ne treba ga stavljati u frižider.

Šta tražiti?

Pri korištenju lijeka morate biti oprezni u radu koji zahtijeva pažnju i tačnost. U slučaju razvoja hipoglikemijskog stanja, na pacijenta može utjecati stopa reakcije i sposobnost koncentracije.

Također treba biti oprezan dijabetičarima s oštećenom funkcijom jetre i bubrega. Na jetru djeluju lijekovi koji sadrže inzulin - oni smanjuju brzinu stvaranja glukoze.

Sa zatajenjem jetre glukoza se sintetizuje sporije i bez posebnih efekata. Pod utjecajem Lantusa može doći do nedostatka šećera, što je opasno za ljude. Zbog toga je poželjno da se takvim pacijentima smanji doza inzulina, fokusirajući se na težinu bolesti.

Bubrezi aktivno sudjeluju u izlučivanju aktivne tvari i metaboličkih produkata. Ako su oštećeni i ne rade dovoljno učinkovito, tada im je teže uklanjanje prave količine inzulina. Zbog male brzine neutralizacije, supstanca se nakuplja u tijelu, značajno smanjujući razinu šećera, koji je opasan razvojem hipoglikemijskog stanja.

Kako ući?

Ovaj lijek karakterizira trajanje izlaganja, pa je stoga mnogo poželjnije odabrati nego ga, na primjer, drugi Lantusovi analozi inzulina. Propisan je pacijentima sa dijabetesom ovisnim o insulinu, a to nije samo prva vrsta bolesti.

Najčešći Lantusovi analozi koji zamjenjuju inzulin su Humalog i Apidra.

Lantus se, poput nekih analoga ovog inzulina, daje supkutanom injekcijom. Nije predviđen za intravensku primjenu. Izuzetno je da se trajanje djelovanja ovog lijeka primjećuje tek kada se uvodi u potkožnu masnoću.

Ako zanemarite ovo pravilo i uvedete ga intravenski, možete izazvati pojavu teške hipoglikemije. Mora se uvesti u masni sloj trbuha, ramena ili stražnjice.

Važno je ne zaboraviti da ne možete ubrizgati injekciju inzulina na isto mjesto, jer je to prepuno stvaranju hematoma.

Lantusovi analozi, poput njega, nisu suspenzija, već potpuno transparentno rješenje.

Važno je da se posavetujete sa svojim lekarom oko upotrebe ne samog leka, već njegovih popularnih analoga, koji imaju identične efekte.

Početak djelovanja Lantusa i nekih njegovih analoga uočava se tačno sat vremena kasnije, a prosječno trajanje utjecaja otprilike je jedan dan. Ali ponekad može imati trajan efekat dvadeset i devet sati, ovisno o primijenjenoj dozi - to vam omogućava da zaboravite na injekcije čitav dan.

Kako bi se riješili negativnih manifestacija dijabetesa, stručnjaci propisuju lijek Lantus i njegove popularne analoge. Tokom dužeg vremena takvi lekovi su postepeno stekli priznanje i u ovom trenutku smatraju se brojem jedan u borbi protiv ovog kršenja endokrinog sistema.

Nekoliko prednosti umjetnog hormona pankreasa:

  1. vrlo je efikasna i može umanjiti manifestacije dijabetesa,
  2. ima odličan sigurnosni profil,
  3. jednostavan za upotrebu
  4. možete sinkronizirati injekcije lijeka s vlastitim izlučivanjem hormona.

Analozi ovog lijeka pretvaraju vrijeme izlaganja ljudskom hormonu gušterače kako bi se osigurao individualni fiziološki pristup liječenju i maksimalna udobnost pacijentu koji pati od endokrinih poremećaja.

Ovi lijekovi pomažu u postizanju prihvatljive ravnoteže između rizika od pada šećera u krvi i postizanja ciljane razine glikemije.

Trenutno postoji nekoliko najčešćih analoga ljudskog hormona pankreasa:

  • ultra kratka (Humalog, Apidra, Novorapid Penfill),
  • produženo (Lantus, Levemir Penfill).

Produljeni analozi lijeka Lantus Solostar, zauzvrat, također imaju - Tresiba se smatra jednim od najpoznatijih.

Lantus ili Tresiba: što je bolje?

Za početak, trebali biste razmotriti svaki od njih pojedinačno. Djelatna tvar lijeka koja se zove Tresiba je insulin degludec. Kao i Lantus, on je analog ljudskog hormona gušterače. Zahvaljujući mukotrpnom radu naučnika, ovaj lijek je dobio jedinstvena svojstva.

Da bi se stvorio, korištene su posebne biotehnologije rekombinantne DNA uz sudjelovanje soja Saccharomyces cerevisiae, a molekularna struktura humanog inzulina je modificirana.

Trenutno ovaj lijek mogu koristiti pacijenti, i dijabetesa prvog i drugog tipa, Važno je napomenuti da on ima određene prednosti u odnosu na druge analoge inzulina, kojih trenutno ima veliki broj.

Prema obećanjima proizvođača, prilikom upotrebe lijeka Tresib ne bi trebalo doći do hipoglikemije. Postoji još jedna prednost lijeka: manja varijabilnost nivoa glikemije tokom dana. Drugim riječima, tokom terapijske terapije lijekom Treciba koncentracija šećera u krvi održava se dvadeset i četiri sata.

Ovo je vrlo vrijedna prednost, jer upotreba ovog analoga Lantusa omogućava ne razmišljati o inzulinu ne samo tokom dana, nego i noću.

Ali ovaj alat ima jednu značajnu manu: ne preporučuje se za upotrebu osobama mlađim od osamnaest godina, trudnicama i dojiljama. Takođe se ne može primenjivati ​​intravenskim ubrizgavanjem. Dozvoljena je samo potkožna upotreba.

Što se tiče Lantusa, sve njegove prednosti su gore opisane. Ali ako povučemo paralelu između ovih nadomjestaka inzulina, možemo zaključiti da se razina gliciranog hemoglobina u većoj mjeri smanjuje primjenom lijeka Tresib nego s Lantusom.Zato su analozi potonjeg mnogo efikasniji.

Budući da je, nažalost, prekinuta upotreba Lantusa, za bolesnike endokrinologe koji pate od oba tipa dijabetesa poželjno je uzimati zamjenu inzulina zvanu Tresiba.

Srodni videozapisi

Proizvođač Lantusa nije u jednoj zemlji, već u dvije - Njemačkoj i Rusiji. Može se kupiti u nekim ljekarnama, ali u posljednje vrijeme češće se koriste njegovi analozi ili sam aktivni sastojak. To je zato što je lijek u posljednje vrijeme vrlo teško dobiti. U Lantusu latinski recept obično izgleda ovako: "Lantus 100 ME / ml - 10 ml".

Intenzivna terapija upotrebom ovog lijeka može značajno poboljšati blagostanje i kontrolirati glikemiju kod osoba koje imaju obje vrste dijabetesa. Važno je pažljivo pristupiti prijemu kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Obavezno slijedite dozu koju je propisao liječnik za sprečavanje raznih vrsta komplikacija i posljedica upotrebe.

Lantus je hipoglikemijski lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa.

Pogledajte video: Новый Мир Next World Future (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar