Za slatki zdrav život - najbolja sladila u smislu sigurnosti, kalorijskog sadržaja i ukusa

Ljudi, dušu smo stavili na Bright Side. Hvala za
da otkrijete ovu ljepotu. Hvala na inspiraciji i goosebumps.
Pridružite nam se na Facebooku i VKontakte

Šećer daje tijelu brzu energiju i razlaže se na glukozu i fruktozu. Našem mozgu je najviše potrebna glukoza: na njega trošimo 20% svih energetskih troškova. O opasnostima šećera puno se govori, ali bit će zanimljivo znati koje su to znanstvene studije i kakve će posljedice zapravo imati zamjenu šećera umjetnim zaslađivačima ili ga potpuno napustiti.

Bright Side Shvatio sam sa čim se obično zamjenjuje šećer kako bi se smanjili kalorije, što naučnici kažu o blagodatima zaslađivača, odakle dolazi ortoreksija i koliko je šećera sigurno jesti dnevno.

1. Što je šećer obično zamijeniti sa

Zaslađivači su po ukusu slični uobičajenom šećeru, ali imaju manje kalorija. Zbog toga se aktivno koriste u dijetalnim proizvodima, a oni koji samo žele smršavjeti dodaju umjetna sladila čaju, kafi i domaćoj hrani.

Posljednjih 30 godina naučnici aktivno proučavaju utjecaj zaslađivača na težinu, apetit i ljudsko zdravlje. Evo što se zna o najpopularnijim zaslađivačima:

  • Aspartam: 200 puta slađi od šećera. Dopušteno u SAD-u i Evropi. Prema studiji iz 2016. godine, aspartam utječe na toleranciju na glukozu i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
  • Sukraloza: 600 puta slađa od šećera, u SAD-u i Europi prepoznata kao sigurna. Ali u istraživanjima iz 2017. postoje dokazi da sukraloza može štetiti crijevnom bakterijskom okruženju i čak u malim dozama dovodi do debljanja.
  • Saharin: 300-400 puta slađi od šećera, prepoznat kao siguran u SAD-u i Evropi. Međutim, tokom 2017. naučnici su otkrili da saharin može izazvati upalu jetre.
  • Natrijum-ciklamat (natrijumova sol ciklamske kiseline): 30–50 puta slađi od šećera, zabranjen je u SAD-u i ne bi ga trebale koristiti trudnice. Ali u Rusiji se prodaje natrijum ciklamat: ako koristite zaslađivač, provjerite sastav.
  • Stevia: prirodni biljni zaslađivač, 200 puta slađi od šećera. U studiji iz 2015. postoje dokazi da stevija, poput saharina, dovodi do povećanja kilograma i poremećaja prehrane.

Vrste analoga šećera i njihov sastav


Svi moderni zaslađivači mogu se podijeliti u dvije kategorije: umjetna (sintetička) i prirodna.

Prva grupa zaslađivača načinjena je od umjetnih spojeva stvorenih u hemijskoj laboratoriji. Bez kalorija su i potpuno se eliminiraju iz tijela.

Druga grupa je izrađena od sastojaka prirodnog porijekla koji imaju različite kalorijske vrijednosti. Prirodni zaslađivači se sporo razgrađuju i postupno ih procesuiraju, a da ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi.

Sljedeće tvari smatraju se prirodnim nadomjestkom šećera:

  • fruktoza. Sadrži se u povrću, voću i prirodnom medu. Fruktoza je otprilike 1,2-1,8 puta slađa od šećera, dok je njen sadržaj kalorija mnogo niži (3,7 kcal / g). Ova supstanca ima nizak glikemijski indeks (GI = 19), pa se može koristiti čak i kod dijabetesa,
  • sorbitol. Prisutan u jabukama, marelicama i drugom voću. Sorbitol nije ugljikohidrat, ali spada u skupinu alkohola, pa je manje slatka. Inzulin nije potreban za njegovu apsorpciju. Kalorični sorbitol je nizak: 2,4 kcal / g. Preporučuje se konzumiranje ne više od 15 g proizvoda dnevno. Ako premašite navedenu stopu, može se razviti laksativni učinak,
  • eritritol ("šećer od dinje"). Ovo su kristali koji izgledaju poput šećera. Zaslađivač je visoko topiv u vodi, a njegova kalorijska vrijednost je praktično nula. Eritritol dobro podnosi tijelo čak i u velikim dozama i ne izaziva laksativni učinak,
  • stevija. Ovo je najpopularnija vrsta zaslađivača koja se dobiva iz lišća istoimene biljke, koje raste u Aziji i Južnoj Americi. Stevia je gotovo 200 puta slađa od šećera. Dozvoljeni dnevni unos proizvoda je 4 mg / kg. Ova biljka snižava šećer u krvi. Glikemijski indeks stevije je nula, tako da dijabetičari mogu koristiti ovaj proizvod.

Savremene veštačke zamene za šećer su sledeće vrste proizvoda:

  • sukraloza. Ovo je jedan od najsigurnijih zaslađivača koji se pravi od običnog šećera. Sukraloza je 600 puta slađa od šećera, ali ne utiče na nivo glukoze u krvi. Tvar u potpunosti zadržava svoja svojstva tijekom toplinske obrade, pa se može koristiti tijekom kuhanja. Možete koristiti ne više od 15 mg / kg tvari dnevno,
  • aspartam. Supstanca je 200 puta slađa od šećera, a njen sadržaj kalorija je nula. Na visokim temperaturama aspartam se razgrađuje, pa se ne može koristiti za kuhanje, koji su podvrgnuti dugotrajnoj termičkoj obradi,
  • saharin. Premašuje šećer u slatkišima za 450 puta. Možete konzumirati ne više od 5 mg / kg tvari dnevno,
  • ciklamat. 30 puta slađi od šećera. Kalorični sadržaj ciklamata je takođe nula. Najveća dopuštena dnevna doza iznosi 11 mg / kg.

Izbor zamjenskog šećera treba provoditi pojedinačno.

Šta je korisno i šta štetno za zdravstveni nadomjestak šećera?


Web je objavio ogroman broj mitova o opasnosti sladila. Trenutno je većina njih već odagnana, tako da ne biste trebali odbiti korištenje zamjenskog šećera.

Zaslađivači pozitivno utječu na dobrobit i zdravih ljudi i onih koji imaju tendenciju razvoja dijabetesa ili već pate od bolesti.

Glavni zahtjev tokom upotrebe nadomjestaka šećera je strogo pridržavanje doze propisane u uputama.

Kako odabrati zdravu alternativu šećeru?


Kao što smo gore rekli, izbor zamjene za šećer trebao bi se provoditi pojedinačno, na temelju osobnih preferencija, financijskih mogućnosti, sadržaja kalorija, glikemijskog indeksa, kao i prisutnosti nuspojava.

Preporučuje se dati prednost robi onih kompanija koje su dugi niz godina specijalizirale proizvodnju prehrambenih proizvoda i uspjele steći reputaciju pouzdanog proizvođača.

Ako patite od dijabetesa i glikemijske karakteristike proizvoda izuzetno su važne za vas, konzultirajte se s pružateljem zdravstvene zaštite u vezi izbora zaslađivača.

Koji je nadomjestak šećera najopasniji?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Apsolutno svi zaslađivači koji se nude na policama ljekarni i prodavaonica testiraju se zbog sigurnosti i tek nakon toga kreću u prodaju.

Međutim, odnos prema sastavu zaslađivača u različitim zemljama svijeta može varirati. Na primjer, ono što je u Aziji dozvoljeno za upotrebu može biti zabranjeno u Evropi i SAD-u i tako dalje.

Stoga će glavni zahtjev tijekom primjene nadomjestaka biti strogo pridržavanje doze, čija je količina obično navedena na etiketi ili u uputama.

Korištenjem nadomjestka šećera u skladu s uputama smanjit ćete moguću štetu koju proizvod može nanijeti zdravlju na nulu.

Sladila

S gledišta hemije, one pripadaju drugim vrstama tvari koje se razlikuju od ugljikohidrata po molekularnoj strukturi. Njihova kalorijska vrijednost je vrlo mala, a po pitanju slatkoće nadmašuju šećer stotinama ili čak hiljadama puta. To znači da tvar daje okus poput šećera u nižoj koncentraciji. Međutim, to može varirati ovisno o temperaturi hrane, a neki zaslađivači ispadaju da su slađi u kombinaciji s drugima.

Treba napomenuti da oba termina nisu uvijek apsolutna i ponekad se koriste sinonimno. Slatki dodaci su u obliku praha, tableta i tečnosti. U prehrambenoj industriji uglavnom se koriste praškovi, tečnosti se koriste za kuhanje kod kuće, a tablete zaslađivača prikladno se dodaju kavi ili čaju.

Česte zablude o zaslađivačima

Zamjenici šećera okruženi su ogromnim brojem mitova. Razmotrimo najčešće od njih.

  • Prirodni zaslađivači bolji su od sintetičkih

Kompozicija "štetne hemije" i "korisnih darova majke prirode" aktivno se iskorištava u oglašavanju, ali ne odgovara istini uvijek, dovoljno je prisjetiti se toksina botulina, strašnog otrova prirodnog porijekla, 70 000 puta otrovnijeg od dioksina, najjačeg sintetičkog otrovnog sredstva.

To je slučaj i sa zaslađivačima. Na primjer, jedna od supstanci koje čine prirodni stevia, dulkozid, zabranjena je u Sjedinjenim Državama zbog sumnje na mutagenost. Sintetski aspartam ne nosi takvu opasnost, a po ukusu je bolji od stevije.

  • Zaslađivači nisu prikladni za pečenje

To se ne odnosi na sva sladila, na primjer, sukralozu i steviju, termička obrada nije strašna. S obzirom da eritritol ne uništava jajašce, može se koristiti za meringu ili meringu.

  • Dostatak zamijenite šećerom zaslađivačima da biste smršali

Kalorijski sadržaj konzumirane hrane svakako je važan za gubitak kilograma, ali ne samo to. Upotreba nadomjestaka stvara paradoksalnu situaciju: slatkast okus izaziva proizvodnju inzulina, ali tijelo ne prima glukozu. Kao rezultat toga dolazi do neodoljivog osjećaja gladi, što prisiljava osobu da prejeda i odabire namirnice koje sadrže brzo probavljive ugljikohidrate, a što ne doprinosi gubljenju kilograma.

Samo prebacivanje na nadomjestke ne jamči gubitak kilograma; potreba za samokontrolom se ne ukida.

Ne treba zaboraviti da i kalorični sadržaj tih tvari, iako niži od šećera, i dalje nije nula, a posljedice predoziranja mogu biti puno gore od viška kilograma.

Posebna situacija nastaje primjenom zaslađivača bez ugljikohidrata: ne-ugljikohidrati, tijelo stvara masne rezerve određenog intenziteta, što ne doprinosi normalizaciji tjelesne težine.

  • Zaslađivači su jako skupi

To je dijelom tačno, ovi su proizvodi skuplji od šećera. Ali mnogi od njih to nadmašuju ne samo u cijeni, već i u slatkoći - manja količina zamjene dovoljna je za duže razdoblje. Tako nećete trošiti više, a možda i manje novca. Na primjer, zaslađivač stevija je 10 puta slađi od šećera.

Dakle, paketa od dvije grama zamjene šećera na bazi stevije odgovara 2 kilograma običnog šećera!

Pregled nadomjestaka šećera

Postoje prirodni i sintetički dodaci slatkoj hrani, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Prirodna supstanca koja se nalazi u voću. Kalorijski je sadržaj uporediv sa šećerom, ali po slatkoći ga premašuje 1,7 puta, pa omogućava znatno smanjenje količine (a time i kalorijskog sadržaja). Utječe i na caklinu zuba, ali u manjoj mjeri nego na šećer, a tonik učinak je koristan za fizički napor.

Ali fruktoza nije bez nedostataka:

  1. razgrađuje ga samo jetra, stvarajući prekomjerno opterećenje na ovom organu,
  2. sposoban da izazove sindrom razdražljivog creva,
  3. lako se skladište u zalihama masti.

Nuspojave se najčešće javljaju uz prekomjernu fruktozu. Ako vaša prehrana uključuje puno voća, već dobijate dovoljno fruktoze i ne biste je trebali koristiti više umjesto šećera.

Biljka, poznata i kao "medena trava", raste u Južnoj Americi i Aziji. Niska kalorična količina kombinirana je s visokim stupnjem slatkoće, ima blagotvoran učinak na probavu, normalizira krvni tlak. Sastav stevije uključuje potrebni kalij za srce.

Od stevije se proizvode četiri tvari slatkog ukusa:

  • steviozid
  • rebaudiosidi A i C,
  • Dulcoside A.

Stevia ima gorak okus, ali je vrlo popularna zbog svog prirodnog porijekla, a i zbog toga što se može dodati pecivima. Općenito je prihvaćeno da je riječ o sigurnom zaslađivaču, ali s njim se ne biste trebali se baviti poput drugih.

Po molekularnoj strukturi nije ugljikohidrat već polihidrični alkohol. Kalorijski zaslađivač sorbitol je nizak, a zbog niskog glikemijskog indeksa često se preporučuje dijabetičarima. U prirodi se nalazi u nekim proizvodima koji sadrže škrob.

Sorbitol potiče proizvodnju želučanog soka i na taj način poboljšava probavu, no ne preporučuje se konzumirati više od 15 g dnevno, jer u protivnom možete izazvati nadimanje.

Ovaj sintetički proizvod je napravljen od šećera, tako da se gotovo ne razlikuje po ukusu od njega, već ga premaši u odnosu na slatkoću 600 puta. Sukraloza podnosi termičku obradu, ali može povećati nivo inzulina.

Vrlo popularan sintetički proizvod s minimalnim udjelom kalorija i superiornim šećerom u slatkoći 200 puta, ali pretjeranom konzumacijom izaziva glavobolju, nesanicu i smanjenje vida. U eksperimentima na životinjama, povećan je rizik od malignih tumora; nema sličnih podataka o izloženosti ljudima.

Gubitak kod drugih proizvoda u gotovo svim aspektima:

  • gorak ukusa
  • kancerogenost
  • rizik od žučne kamenac.

Jedinu prednost možemo nazvati niskom cijenom.

Šteta zaslađivača nazvanog „Saharin“, ili E 954, jasno pokriva prednosti. Kupnja proizvoda se ne preporučuje.

Niskokalorična, gotovo bezopasna čak i u velikim količinama. Gotovo se ne razlikuje od šećera po ukusu i izgledu, često se koristi sa stevijom, prigušavajući njen gorak okus.

Vrlo opasna supstanca: dovodi do zatajenja bubrega; kad se prerađuje u probavnom traktu, stvara cikloheksan, koji može izazvati rak crijeva. Ne preporučuje se za upotrebu.

Najbolji zaslađivač: Kriteriji za izbor

Određujući koji je zaslađivač bolji, možete se usredotočiti na različite karakteristike:

  • ukusa
  • prirodnog porijekla
  • stepen istraživanja
  • sigurnost
  • dostupnost.

Po prvom znaku, sukraloza vodi, po ukusu praktično ne razlikuje se od uobičajenog šećera. Derivati ​​stevije, kao i fruktoza, prirodnog su porijekla. Najbolje je proučavati, u procesu probave se razgrađuje na tvari prisutne u običnim prehrambenim proizvodima ili čak u tijelu, ali treba napomenuti da nije pogodan za pečenje i druge proizvode koji uključuju termičku obradu. Eritritol je praktično siguran. Najjeftiniji i najčešće pronađeni proizvod je saharin.

Prednosti i štete nadomjestaka šećera

Aditivi slatke hrane uključuju se u ishranu ne toliko zbog koristi koju donose, već kako bi se izbjegla šteta koju uzrokuje šećer:

  • negativni efekti na gušteraču,
  • karijes
  • patološke promjene na stijenkama krvnih žila,
  • višak kilograma.

Zamjene za takvu opasnost ne nose, ali to ne znači da ne mogu nanijeti nikakvu štetu, njihova upotreba nije uvijek sigurna.

  • Zaslađivači ne zadovoljavaju potrebe tijela za glukozom koja je neophodna za mozak, a pad njegove razine u krvi ispod 4 mmol / L hipoglikemija je sa svim posljedicama koje slijede, uključujući gubitak svijesti.
  • Glukoza je potrebna za korisne bakterije koje nastanjuju u crevima i uključene su u probavne procese. Njegov nedostatak može dovesti do disbioze.
  • Šećer igra važnu ulogu u sintezi dopamina i serotonina, koji se figurativno nazivaju „hormonima radosti“. Njihov nedostatak odbijanja šećera, naravno, neće biti tako ozbiljan da bi doveo do endogene depresije, ali općenito smanjenje raspoloženja i vitalnosti će biti zajamčeno.

Baš poput šećera, njegovi su supstituti štetni u prekomjernim količinama, pri njihovom korištenju važno je zapamtiti sigurnu dozu.

Osobe s dijabetesom i drugim hroničnim bolestima, trudnice i dojilje ne smiju koristiti ovaj ili onaj zaslađivač bez konsultacije s liječnikom. Ne preporučuje se upotreba ovih tvari za hranjenje djece, kao njihov utjecaj na dječje tijelo nije dobro shvaćen.

Koje su prednosti zaslađivača?

    Nizak kalorični sadržaj ili potpuno odsutnost energetske komponente.

Ne opterećujte otočni aparat gušterače.

Oni imaju nizak glikemijski indeks, pa stoga ne povećavaju šećer u krvi.

Polako se apsorbuje, a neke sorte potpuno ostavljaju tijelo u nepromijenjenom stanju.

Poboljšavaju pokretljivost creva, što je posebno važno kod osoba koje imaju pretilost i zatvor.

Može imati opšte ljekovito, imunomodulacijsko i antioksidativno djelovanje.

  • Koristi se za sprečavanje karijesa zuba.
  • Je li zaslađivač štetan?

      Dispeptički simptomi mogu izazvati kada se koriste velike doze: mučnina, proliv, nadutost.

    Sintetički zaslađivači djeluju samo na okusne pupoljke, dugo vremena ne dajući signal hipotalamusu o sitosti, pa stoga mogu izazvati veću potrošnju hrane, uključujući visoko kalorična.

    Kancerogenost saharina, tj. sposobnost izazivanja raka mokraćnog mjehura.

    Hemijska nestabilnost može dovesti do promjene organoleptičkih svojstava hrane (okusa i mirisa).

    U procesu metabolizma aspartama nastaju toksične tvari (metanol, formaldehid), koji su izuzetno toksični za nervni i kardiovaskularni sustav.

    Embriotoksični učinak otkriven je u ciklamatu - otkrivaju se kršenja u razvoju fetusa.

  • Mogu provocirati psihoneurotske poremećaje, uključujući epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, mentalnu retardaciju itd.
  • Ograničenje u upotrebi može biti bolest probavnog, kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

    Koji je zaslađivač najbolji za dijabetes tipa 1 i 2?


    Glavni razlog za razvoj dijabetesa je povećana razina šećera u krvi.

    Nepravilno organizirana prehrana izaziva manifestaciju bolesti utvrđene na nasljednom nivou. Stoga je i kontrola metabolizma ugljikohidrata kod dijabetesa izuzetno važna.

    Budući da zaslađivači ne utječu na metabolizam ugljikohidrata, mogu djelomično riješiti ovaj problem. Liječnici su ranije inzistirali da dijabetičari koriste prirodne suplemente.

    Zbog kalorijskog sadržaja prirodnih zaslađivača danas se prednost daje umjetnim analogima sa nultim udjelom kalorija. Konzumiranjem ove hrane može se izbjeći pretilost, koja je često nužni pratilac dijabetesa.

    Najsigurniji zaslađivači za trudnice i djecu


    Trudnoća je posebno stanje tokom kojeg žena treba koristiti bilo koji dodatak prehrani s krajnjim oprezom.

    Unatoč očitoj dobrobiti proizvoda koji zamjenjuje šećer, on može izazvati alergije i kod majke i kod ploda.

    Zbog toga je bolje da buduće majke ne koriste takve proizvode za hranu ili da unaprijed provjere kod svog ginekologa može li se stalno konzumirati jedan ili drugi zaslađivač.

    Ako je potreba za nadomjestkom šećera neizbježna, bolje je odlučiti se za steviju, fruktozu ili maltozu, koji imaju minimum kontraindikacija.

    Upotreba nadomjestaka šećera tijekom dojenja također je vrlo nepoželjna.

    Isti princip odabira zaslađivača treba se pridržavati kad djetetu odaberete zamjenski šećer. Ali ako nema direktne potrebe za upotrebom ovog proizvoda, onda ga ne vrijedi koristiti. Bolje je formulisati principe pravilne ishrane kod deteta od ranog detinjstva.

    Ocjena najboljih recenzija ljekara i dijabetičara


    Ljekari odobravaju upotrebu zaslađivača kod zdravih ljudi.

    Prema ljekarima, konzervativcima je bolje da odaberu fruktozu ili sorbitol, ali ljubitelji inovativnih rješenja idealno su pogodni za opcije poput stevije ili sukraloze.

    Što se tiče dijabetičara, oni mogu odabrati umjetna sladila s nula kalorijama (ksilitol ili sorbitol). Ako sadržaj kalorija u proizvodu ne plaši pacijenta, može se odlučiti za steviju ili ciklamat.

    Srodni videozapisi

    Koji su zaslađivači najsigurniji i najukusniji? Odgovori u videu:

    Da li ćete koristiti ili ne koristiti nadomjestak šećera privatno je pitanje. Ali ako odlučite ovaj proizvod učiniti sastavnim dijelom vaše prehrane, obavezno slijedite dozu propisanu u uputama kako ne biste nanijeli štetu svom tijelu, umjesto koristi.

    Šta su zaslađivači?

    • prirodni - fruktoza, steviozid, taumatin i drugi,
    • sintetski - aspartam, acesulfam K, ksilitol, saharin, sorbitol, ciklamat.

    • kalorične (ugljeni hidrati) - fruktoza, ksilitol, manitol, izomalt,
    • bez kalorične (ne-ugljikohidratno porijeklo) - aspartam, saharin, sukraloza, ciklamat, acesulfam "K".

    Po nivou slatkoće:

    • voluminozan (slatkoća je blizu saharoze) - sorbitol, ksilitol itd.,
    • intenzivan (njihova slatkoća veća je od šećera) - aspartam, ciklamat, acesulfam „K“, saharin, taumatin, steviozid.

    Kalorigeni zaslađivači se ne koriste u prehrani za dijabetes s istodobnom gojaznošću.

    Prvo mesto - Stevia

    Sugarol (Stevia) je slatki glikozid dobiven iz istočnoameričke biljke stevije. Minimalna šteta sladila utvrđena je za pripravke koji sadrže steviozid.

    Pored toga, stevija ima najveću slatkoću od svih prirodnih zaslađivača, što je usporedivo samo sa sintetičkim zaslađivačima.

    • 200-300 puta slađi od šećera,
    • neklologeni,
    • ima hipoglikemijska svojstva, tj. pomaže u snižavanju glukoze u krvi,
    • antioksidans, zbog kojeg inhibira proces starenja, inhibira upale, štiti od zračenja.

    • nema negativnog dejstva ili štete od zaslađivača Stevia na telo,
    • Nema kontraindikacija.

    Drugo mesto - Aspartam

    Aspartam je po prirodi dipeptid dva AMA - aspartanske kiseline i fenilalanin metil estera. Komercijalni naziv aspartama je Slastilin, Sladeks.

    • 200 puta slađi od saharoze: 1 tableta aspartama za slatkoću odgovara 3,2 g šećera,
    • pojačava ukus glukoze, saharoze, ciklamata i saharina, što smanjuje njihovu dozu
    • u malim količinama mogu potpuno neutralizirati neugodne osjećaje okusa uzrokovane saharinom (gorčina),
    • neklologeni,
    • ne utiče negativno na organizam,
    • suzbija razvoj karijesa.

    • lagana hidroliza u vodi pri zagrijavanju, tj. razgrađuje se, uzrokujući nestanak slatkog ukusa,
    • razgrađuje se u jako kiselom i blago alkalnom okruženju, zbog čega ga nije moguće dodati svim proizvodima,
    • Može biti štetno za ljude koji imaju srčane bolesti. Stoga bi trebali ograničiti (pa čak i isključiti) upotrebu slatkih gaziranih pića, koja uključuju aspartam (dodatak prehrani E 951).

    Dnevna doza: 20-40 mg po 1 kg tjelesne težine.

    Treće mesto - Acesulfam kalijum

    Acesulfam kalijum (trgovački naziv "Sunett i Sweet One") je sintetička, lako rastvorljiva sulfamidna supstanca slična saharinu. Acesulfame K kao dodatak prehrani E 950 koristi se u gaziranim pićima, pecivima, želatinskim desertima i ljekovitim sirupima.

    • 200 puta slađi od šećera
    • kalorično
    • termostabilna
    • inertan
    • brzo se apsorbuje iz creva,
    • ne akumulira se u tijelu,
    • nema kontraindikacija.

    • u velikim dozama ima laksativni učinak,
    • Ima gorak i metalik okus u visokim koncentracijama (preporučuje se upotreba aspartama).

    Dozvoljena doza je 8 mg po 1 kg tjelesne težine dnevno.

    Četvrto mesto - Ksilitol

    Ksilitol - je 5-atomski alkohol, koji se dobija preradom biljnih materijala. Takođe može biti dio proizvoda pod oznakom E 967, zamjenjujući šećer u konditorima za pacijente sa dijabetesom i gojaznošću, u žvakaćim gumama.

    • polako se apsorbuje u crevima
    • pretvara se u tijelo bez inzulina,
    • dvostruko slatki od sorbitola
    • stepen slatkoće na skali od 100 jedinica,
    • choleretic efekat
    • pojačava pokretljivost creva,
    • ima hipoglikemijski efekat (smanjuje glukozu u krvi),
    • nema negativan uticaj na organizam.

    • ima energetsku vrijednost 3,8 kilokalorija po gramu,
    • ima laksativni učinak na probavni trakt.

    Dnevna doza: 30-50 g, u slučaju prekomerne težine 15-20 g u 2-3 doze.

    Peto mesto - Sorbitol

    Sorbitol - sa hemijske tačke gledišta, je višestruki alkohol. To je dodatak hrani registriran pod oznakom E420, a koristi se u dijetalnim proizvodima (uključujući žvakaće gume bez šećera) i pićima, kao i u proizvodnji askorbinske kiseline i nekih lijekova.

    • polagano se apsorbuje u crevima,
    • nivo krvi se postepeno povećava,
    • oksidira u fruktozu,
    • stepen slatkoće na skali od 60 jedinica,
    • nije toksično.

    • ima energetsku vrijednost: 3,5 kilokalorija po gramu,
    • povećava rizik od razvoja dijabetičke katarakte i retinopatije sa dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu,
    • choleretic efekat je svojstven sorbitolu (prema tome, njegova doza ne smije biti veća od 30 g dnevno),
    • remeti apsorpciju fruktoze,
    • izaziva izražen laksativni učinak.

    Koji je zaslađivač bolji - ocjenjujte rezultate

    U našem TOP 5, zaslađivač Stevia pokazao se najopasnijim. Za njega nisu postojale nuspojave i ograničenja u prijemu, uključujući djecu, trudnice i dojilje.

    Najpopularniji i najomraženiji proizvođači zaslađivača Stevia i Stevioside na ruskom tržištu su:

    • LLC "Artemisia",
    • Moskovska kompanija "Leovit Nutrio",
    • "Vitachay" (Tver),
    • Novosibirska kompanija LLC IPK "Abis".
    Ako trebate zamijeniti redoviti šećer bilo kojim zaslađivačem, za savjet trebate potražiti svog liječnika. Imajte na umu da je prilikom odabira doze nadomjestka šećera potrebno voditi računa o njegovoj mogućoj prisutnosti u prehrambenim proizvodima i lijekovima.

    Pozdrav! Danas će biti završni članak o slatkim surogatima. Na blogu je napisano više od 20 članaka o najpopularnijim, pa tražite po kategorijama.

    Budući da na tržištu zaslađivača postoji desetak artikala, o mnogim sam već govorio, a na nekim ćemo se detaljima detaljnije pozabaviti danas. Otkrivat ćemo šta su taumatin, neohesperid, slastin, izomalt i niz drugih zaslađivača europske i domaće proizvodnje.

    U članku ću vam reći na što biste trebali obratiti pažnju kada ih uključite u prehranu jedne ili druge grupe ljudi za koje je odbijanje šećera vitalna nužnost.

    Zaslađivač je na etiketama u prehrambenoj industriji označen kao E957 i sredstvo protiv zapaljivanja, pojačava i ispravlja ukus i glaziranje.

    U nekim zemljama Japan i Izrael su odobreni kao niskokalorični zaslađivač. U SAD-u je to dopušteno kao dodatak prehrani.

    Međutim, u Rusiji je taumatin zabranjen za upotrebu zbog činjenice da nije prošao sve potrebne testove koji dokazuju njegovu neškodljivost.

    Thaumatin se proizvodi u obliku žućkastog praha, mnogo više slatkog od šećera. Slatkoća ovog organskog proteinskog spoja nije odmah vidljiva, već tek nakon nekog vremena i ostavlja specifičan poslije slatkog slatkog soka.

    Raširena upotreba taumatina u nekim zemljama objašnjava se ne samo njegovom organskom prirodom - ovaj protein se dobiva iz biljaka, nego i njegovim svojstvima: supstanca je visoko topiva u vodi, termostabilna je i ne mijenja ukus u kiseloj sredini.

    Prirodni zaslađivač pravi se od saharozne repe i šećerne trske, ali nakon određene obrade crijevo ga ne apsorbira u istoj mjeri kao šećer, pa se često upotrebljava kao njegova organska zamjena za dijabetičare.

    Izomalt, koji ne uzrokuje skokove glukoze u krvi, prilično je niskokaloričan - ima 240 kcal na 100 g za razliku od šećera, u kojem je 400 kcal.

    Međutim, izomalt je manje sladak, dakle, za dobivanje optimalnog uobičajenog ukusa, morat ćete ga dodati više, odnosno neće biti moguće smanjiti energetsku vrijednost hrane ili pića zbog ovog zaslađivača.

    Zbog svog organskog porijekla, izomalt je dobra balastna supstanca, kao i vlakna. Povećavajući u stomaku, pruža tijelu osjećaj sitosti duže vrijeme.

    Ne nalazi se u čistom obliku. Dodaje se hrani i zaslađivačima.

    Organske tvari sadržane samo u biljkama pripadaju klasi prebiotika, odnosno pomaže korisnim bakterijama (probioticima) da postoje u crijevima, što zauzvrat poboljšava probavu i povećava imunitet.

    Inulin je polisaharid koji naše tijelo ne apsorbira, što ga čini izvrsnom zamijenom uobičajenog šećera za dijabetičare - s njim se ne povećava nivo glukoze u krvi.

    Inulin se dobiva na industrijski iz jeruzalemske artičoke i radiča na hladan način radi očuvanja molekularne strukture. Tvar izgleda poput praha ili kristala. Dobro je topljiv u vrućoj vodi, ali slabo u hladnoj.

    Inulin se često može naći u zaslađivačima zajedno s drugim komponentama. Poboljšava njihova svojstva, ukus i pretvara zaslađivač u zdrav dodatak.

    FITO FORMA

    Zamjena za šećer u fito obliku zasnovana je na tvarima prirodnog porijekla - to su eritritol i stevija.

    Ugodnog je ukusa bez dodatnih nijansi, dobro podnosi zaslađivanje pića i hrane, termostabilna.

    Ne povećava glukozu u krvi, pa je dijabetičari mogu uključiti u svakodnevnu prehranu.

    Dostupno u obliku praha. 1 g mješavine zamjenjuje 1 žličicu. šećera, jer je fito oblik 5 puta slađi.

    Pod složenim nazivom je aditiv za hranu E 959, koji se široko koristi u industriji za proizvodnju sladoleda, brzih supa, kečapa i umaka na bazi majoneza.

    Neogesredin se dobija iz kore gorke naranče ili grejpa. Smatra se bezazlenom tvari i u Europi je odobren kao dodatak prehrani od 1988. godine.

    Dodaje se pastama za zube i sredstvima za ispiranje usta.

    Neohesperidin dc je prah ili otopina bez mirisa. Termostabilno je, u obliku praha koji se dobro rastvara u vrućoj vodi, još gore u hladnoj.

    Sam po sebi, ovaj zaslađivač nema glikemijski indeks, ali njegov je ukus previše specifičan - slatki slatkiši sa mentolim notama, tako da se može zasebno koristiti.

    Finski zaslađivač marke Canderel može biti nekoliko vrsta:

    U prvom slučaju imamo posla sa stevijom, čiji se ekstrakt u ovom slučaju može proizvesti u obliku tableta ili u obliku praška.

    Odobreni su za upotrebu obje vrste dijabetičara, ljudi koji se bore s viškom kilograma i svima koji su se odlučili odreći šećera iz drugih razloga.

    Recenzije o Canderel Stevia mogu biti vrlo različite: neke su impresionirane prirodnošću, druge ne vole specifičan ukus ove biljke, koji se prilično snažno osjeća u ovom zaslađivaču.

    U drugom, zaslađivač se proizvodi na bazi kemijski sintetiziranog aspartama, tvari koja je 600 puta slađa od šećera, čija je korisnost, iako se danas dovodi u pitanje.

    Slično prethodnom zaslađivaču predstavljen je u dvije verzije.

    Hermesetas mini zaslađivači

    Izrađen je na bazi hemijski sintetizovanog natrijum saharinata. Prodaje se u pakovanjima od 300 ili 1200 tableta.

    Sastav zaslađivača uobičajena je kombinacija acesulfama - aspartama, koji osigurava odsustvo neugodnog zalogaja i pojačava slatkoću obje komponente. Ranije sam prekrila oba hemijski sintetizirana zaslađivača.

    Tablete male veličine lako se rastvaraju u vodi, ne gube slatkiše kada se zagrijavaju i u kiselom okruženju.

    Slastin ne povećava glikemijski indeks i može se koristiti kao zaslađivač osobama obolelim od dijabetesa tipa I i II.

    Supstanca je sintetički zaslađivač, u čijem sastavu je natrijum ciklamat na prvom mestu, a natrijev saharinat na drugom. Obje su umjetne tvari stvorene u laboratoriji.

    Budući da su anorganska jedinjenja, tijelo ih ne apsorbira i izlučuje putem bubrega, međutim, kao i svaka sintetička supstanca, njihova je upotreba vrlo upitna.

    Sladilo Great Life ne povećava glukozu u krvi, pa se zbog toga može koristiti s posebnom dijetom za obje vrste dijabetičara.

    Prodaje se u plastičnom pakovanju s dozatorom u obliku tableta.

    Jedna staklenka težine 41 g odgovara približno 4 kg šećera. Dnevna doza ne smije prelaziti 16 tableta, a svaka od njih jednaka je 1 žličicu. peska.

    Sva zamjena za lagani šećer temelji se na ciklamskoj kiselini ili, jednostavnije rečeno, natrijum-ciklamatu, o kojem smo već govorili.

    Sva svetlost nema glikemijski indeks i može se koristiti za dijabetes. 650 komada se proizvodi u obliku tableta u svakom pakovanju.

    Termostabilna, lako topiva u vrućoj vodi. 1 tableta ol svjetla odgovara 1 žličici. šećer, međutim, više od 20 komada dnevno se strogo ne preporučuje.

    Puno ime ovog zaslađivača zvuči kao Maitre de Sucre. Izrađen je na bazi mješavine ciklamata i natrijum saharinata. Ne apsorbuje telo.

    Dostupno u tabletama u plastičnoj posudi sa raspršivačem od 650 i 1200 komada. 1 tableta je ekvivalent 1 žličici. šećer.

    Kruger, njemački zaslađivač, također je mješavina ciklomata i saharina. Ima neutralan ukus, organizam ga ne apsorbuje, termostabilan je, lako rastvorljiv u vodi.

    Dostupno u tabletama od 1200 komada u plastičnoj posudi.

    Kao što vidite, danas se zaslađivači proizvode u ogromnim količinama i vi i ja možemo samo odlučiti na koje ćemo pažnju usmjeriti. Idete li kupiti slatkiš, pažljivo pročitajte podatke na etiketi, proučite učinak svih glavnih sastojaka i tek tada napravite svoj informirani izbor.

    Zapamtite - zdravlje je u našim rukama!

    S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

    kupio NOW Better sladilo za steviju, vrećica u prahu, koja se sastoji od:

    inulin (fos) 900mg

    sertifikovana organska stevija 130mg

    Pročitao sam na pakovanju da je dijabetes potreban konsultacije prije upotrebe

    ne pomažu savetima?

    Uvek pišu tako. Normalan sastav, može se konzumirati

    Zdravo Dilyara. Što možete reći o Sucrazit zamjeni šećera?

    Maltodekstrin, šta je to, pokretač? Gotovo sva hrana za bebe ga ima. Koliko je to sigurno, volio bih čuti vaše mišljenje.

    Maltodekstrin je superglukoza. Ne zaslađivač, već pravi šećer.

    Pozdrav Dilyara, koji zaslađivač je bolje odabrati? Imam dijabetes tipa 2. Pio sam Sukrazit nekoliko godina, ali možda je došlo vrijeme da se promijeni za nekog drugog?

    Odaberite steviju i eritritol. Ne grešite.

    Ostavite Svoj Komentar