Gastropareza: simptomi i liječenje dijabetesa

* Faktor uticaja za 2017. godinu prema RSCI

Časopis je uključen u Listu recenziranih naučnih publikacija Visoke atestne komisije.

Pročitajte u novom broju

funkcija (MEF) želuca je najvažnija komponenta probavnog procesa. MEF poremećaji određuju kliničke manifestacije, prognozu i taktike liječenja gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), peptički ulkus (UB) želuca i dvanaestopalačnog creva (dvanaestopalačno crijevo), funkcionalnu dispepsiju. Poremećaji MEF želuca prate mnoga oboljenja probavnog sistema, metaboličke poremećaje, endokrine, mentalne bolesti, nuspojave niza lijekova.

Izraz "dijabetička gastropareza" (DG) koristi se kao sinonim za kršenje MEF-a želuca kod dijabetes melitusa (DM). Ovaj koncept - "gastroparesis diabeticorum" - Kassander je uveo 1958. godine. Boas je 1925. prvi put opisao kliniku za smanjenje MEF-a želuca kod dijabetesa. Ferroir 1937. godine predstavio je radiološku sliku kršenja MEF-a. DG se smatraju različitim stupnjem ozbiljnosti koji usporavaju protok sadržaja iz stomaka u dvanaesnik u nedostatku mehaničkih prepreka. Istovremeno, drugo značenje termina "gastropareza" je teški oblik kršenja MEF-a želuca, odsutnost peristaltike i evakuacije.

Kompleks poremećaja MEF uključuje i promjenu rezervoara, miješanje, mljevenje hrane funkcije želuca, ali usporavanje (smanjenje) evakuacije je od najveće važnosti. Glavne komponente ove disfunkcije su poremećaji peristaltike, smještaja i koordinacije.

Kada su komponente MEF-a nedosljedne, nastaju različite senzacije: u slučaju poremećaja smještaja - rano zasićenje, u slučaju poremećene koordinacije - ozbiljnost epigastrije i osjećaj prelijevanja, u slučaju oštećene peristaltike - mučnina i povraćanje.

Dijabetička autonomna (autonomna) neuropatija (DAN) 5–8 smatra se glavnim uzrokom DG. Godine 1945., radeći rendgenski snimak, Rundles je prvi primjetio povezanost dijabetičke periferne polineuropatije i odgodio evakuaciju suspenzije barijevog sulfata iz stomaka.

Pitanje povezanosti različitih oblika DAN-a ostaje dvosmisleno: na primjer, pokazano je da je u prisustvu srčanog oblika DAN-a kod pacijenta preporučljivo pregledati želučane poremećaje MEF-a 10, 11, a drugi autori nisu otkrili takav odnos 12, 13.

Poznato je da kronična hiperglikemija igra veliku ulogu u razvoju većine kasnih komplikacija dijabetesa. Međutim, doprinos dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata kršenju želučanog MEF-a kod dijabetesa nije tako jasan. U brojnim istraživanjima nivo HbA1c nazvan je faktorom rizika za poremećaj želučanog MEF-a 12, 14, dok druga istraživanja nisu otkrila ovu vezu 10, 13, 15. Nekoliko je istraživača primijetilo da trajanje dijabetesa ne utječe na želudačni MEF 11–13, 15.

Usporavanje MEF-a kod pacijenata s dijabetesom može dovesti do pogoršanja metabolizma ugljikohidrata, što se očituje epizodama hipo- i hiperglikemije. Postprandijalna hipoglikemija uzrokovana je usporavanjem unosa ugljikohidrata u tankom crijevu. U razdoblju postabsorpcije, neusklađenost apsorpcije i učinak inzulina dovodi do hiperglikemije. Skokovi u nivou glikemije potenciraju razvoj kasnih komplikacija dijabetesa i bolesnici ih slabo podnose. Spora evakuacija također negativno utječe na učinkovitost oralnih lijekova i otežava postoperativni period. Može se smatrati da simptomi kršenja MEF-a ozbiljno utječu na kvalitetu života.Ne postoje uvjerljiva istraživanja utjecaja DH na životni vijek pacijenata s dijabetesom. Možemo primijetiti samo članak koji izvještava da prisustvo DG-a ne utječe na ovaj pokazatelj.

Prevalencija poremećaja želučanog MEF kod dijabetesa je 25–65% 12, 13, 15. Takve razlike mogu se objasniti heterogenošću ispitivane populacije i upotrebom različitih dijagnostičkih metoda radi informativnosti. Stopa glikemije tokom ispitivanja 17, 18 i unosa mnogih lijekova takođe utječe na brzinu evakuacije.

U kliničkoj praksi DG se često ne dijagnosticira na vreme. To se uglavnom događa zbog nedostatka kliničkih kriterijuma i složenosti objektivne dijagnoze. Lista simptoma opaženih sa DG uključuje: gubitak apetita, osjećaj težine nakon jela, rani osjećaj punoće, mučninu, povraćanje, osjećaj natečenosti, žgaravicu, belching, bol i nelagodu u epigastričnoj regiji, naizmjenično razdoblje hipo- i hiperglikemije, gubitak težine telo.

Međutim, treba napomenuti da su patognomonični simptomi poremećaja MEF mali. Nowak i dr. pokazao je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa i želučanog poremećaja MEF vjerovatnije osjetiti ranu sitost, mučninu i povraćanje. U studiji K. Jones i sur., Pokazano je da je napuhanost jedini simptom koji je u korelaciji sa poremećajem želučanog MEF-a. Neki pacijenti s kršenjem MEF-a želuca imaju istodobne znakove crijevne disfunkcije, što se očituje zatvorom i / ili proljevom. U težim slučajevima, s gastroparezom, primjećuju se stalna povraćanja, poremećaji elektrolita i gubitak tjelesne težine.

Znakovito je da su neki od simptoma najvjerojatnije posljedica gastroezofagealnog refluksa. Za GERD kod dijabetesa postoje mnoge pretpostavke od 20 do 25. Glavni smatraju neuspjeh donjeg jednjaka sfinktera posljedicom DAN-a. Poznato je da je samoj odgođena evakuacija značajan faktor u razvoju GERD-a.

Razvoj čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu utiče na evakuaciju. Često se čir kod dijabetesa javlja bez tipičnih bolova. Pokazano je da su kod 28% pacijenata s kombinacijom čira i dijabetesa primijećene nijetne čireve. Primijećeno je da se kod kombinacije čira i dijabetesa u 20-30% slučajeva opaža DH.

Vrlo je teško pitanje potrebe za iskorjenjivanjem Helicobacter (H.) pylori u otkrivanju njegove kolonizacije. Prisutnost čira potvrđuje se morfološki ili tijekom ispitivanja pepsinogena I, II i hroničnog atrofičnog gastritisa u krvi, potrebe za produljenom primjenom inhibitora protonske pumpe uz suživot GERB-a i dijabetesa i upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i antikoagulansa nesumnjivo zahtijevaju H. iskorjenjivanje. Kolonizacija želučane sluznice Helicobacter pylori infekcijom kod pacijenata sa dijabetesom ne razlikuje se od one utvrđene u populaciji 29, 30.

Dijagnostička pretraga bolesnika sa šećernom bolešću uz prepoznavanje dispeptičnih tegoba odgovara djelima neistražene dispepsije. Prije svega, isključeni su tumori i čir na želucu, kao i dvanaesnik, mehanički uzrok, portalna hipertenzija. Instrumentalna dijagnoza DG-a omogućava vam utvrđivanje geneze simptoma i prepoznavanje DG-a u nedostatku pritužbi. Naravno, ova istraživanja se provode nakon isključenja organske patologije.

Gastrična scintigrafija tehnecijem je "zlatni standard" za dijagnosticiranje želučanih MEF poremećaja. 2000. godine odobrena je standardizirana metoda: tijekom scintigrafije pacijent konzumira hranu označenu tehnecijem, a zatim se njezina evakuacija iz želuca mjeri svakih 15 minuta tijekom 4 sata. Prijem lijekova koji utječu na želučani MEF treba zaustaviti u roku od 48–72 sata pre studije. Kašnjenje više od 60% hrane u želucu nakon 2 sata ili više, 10% nakon 4 sata nakon jela, dijagnostički je kriterij za kršenje MEF-a. Osjetljivost metode je 93%, specifičnost 62%.

Test daha pomoću (kaprilne) kiseline označene stabilnim izotopom ugljenika ili natrijuma je alternativna metoda dijagnosticiranja brzine evakuacije hrane iz stomaka.Osnova ove metode je analiza podataka o promjenama u omjeru izotopa 13C / 12C u izdisanom zraku nakon uzimanja lijekova označenih s izotopom 13C. Upotreba stabilnih izotopa i malih doza dijagnostičkih lijekova u testu ga čini sigurnim. Prije početka ispitivanja pacijent izdahne u epruvetu za prikupljanje izdašnih uzoraka zraka: ovaj će se uzorak koristiti za naknadno upoređivanje. Tada pacijent uzme standardni doručak pomiješan s (kaprilnom kiselinom) (ili natrijumom), nakon čega 4 sata izdiše u epruvete. Oktanska kiselina se ne razlaže u kiseloj sredini želuca, kad uđe u tanko crijevo, brzo se apsorbira i zatim prolazi cijepanje i oksidaciju u jetri. Kao rezultat, nastaje, što dovodi do povećanja udjela 13C u izdisaju ugljičnog dioksida. Analiza izotopskog omjera 13C / 12C u izdisaju ugljičnog dioksida provodi se korištenjem specijaliziranog. Sadržaj testa disanja korelira sa scintigrafijom. Osjetljivost metode je 86%, specifičnost je 80%. Prednosti testa daha su jednostavnost primjene i sigurnost: odsustvo izloženosti zračenju omogućava njegovu upotrebu čak i u trudnica i djece.

Ultrazvuk želuca omogućava vam da indirektno odredite evakuaciju tečnosti iz želuca, sekvencijalno procenjujući preostalu količinu njegovog sadržaja u roku od 4 sata nakon jela.

Rendgenska studija s barijevim sulfatom za procjenu MEF želuca koristi se samo u našoj zemlji, to je najpristupačnija dijagnostička metoda zbog relativno niskog troška i mogućnosti provođenja u gotovo svakoj zdravstvenoj ustanovi. Nedostaci metode su:, mogućnost otkrivanja samo kasne faze poremećaja MEF - gastropareza ,, značajno zračenje koje je pacijentu izloženo tokom studije. Dakle, prihvaćeni barijev sulfat u lumenu želuca kod pacijenata koji pate i od čira i od dijabetesa otkrivaju se nakon 20-24 sata.

Sproveli smo MEF studiju želuca koristeći test daha kod 84 pacijenta s dijabetesom tipa 2. Žene su bile 50 (59,5%), muškarci - 34 (40,5%), dob - 38 (29, 47) godina, trajanje dijabetesa - 22,5 (16, 30,8) godina. Svi pacijenti su imali DAN.

Prema izotopskom testu disanja, poremećaj želučanog MEF-a (T½> 75 min) otkriven je kod 38 od 84 (45,2%) pregledanih bolesnika (srednja T½ = 102,6 ± 31,1 min). Umjereno usporavanje evakuacije hrane iz želuca u dvanaestopalačno crijevo (75 min 120 min) zabilježeno je kod 8 (9,5%) bolesnika (prosjek T½ = 147,7 ± 40,2 min). Evakuacija manja od 75 min (prosječno T½ = 52,5 ± 10,2 min) zabilježena je kod 46 od 84 pacijenta.

Analizirali smo gastrointestinalne tegobe ovisno o stanju MEF-a želuca (Tabela 1).

Analizom pojave simptoma utvrđeno je da su u skupini bolesnika s poremećajem želučanog MEF-a statistički značajno prevladavali simptomi želučane dispepsije: peckanje u epigastričnoj regiji (39,5% naspram 19,6%, χ2 = 4,041, p = 0,044), mučnina / povraćanje ( 68,4% nasuprot 37,0%, χ2 = 0,108, p = 0,004), podrigivanje (86,8% nasuprot 56,5%, χ2 = 0,108, p = 0,002).

Kada su svi mogući prediktori / markeri želučanog MEF-a uključeni u multivarijantnu analizu, nismo utvrdili statistički značajne razlike u dobi, spolu, trajanju dijabetesa, učestalosti kasnih komplikacija dijabetesa i metabolizmu ugljikohidrata između skupina bolesnika sa MEF-om u želucu i normalnim MEF-om želudac. Identificirana su 3 markera poremećaja želučanog MEF-a: mučnina / povraćanje - omjer kvota 2,8 (1,0, 7,6, 95% CI) i belching - omjer kvota 3,8 (1,1, 12,8, 95% CI) ) Moguće je primijetiti kombinaciju manifestacija želučane, jednjačke i crijevne disfunkcije kod dijabetesa. To može biti posljedica jednog etiopatogenetskog faktora - DAN.

Povezanost manifestacija gastroezofagealnog refluksa i postprandijalne dispepsije, naizgled, povezana je s kršenjem MEF-a želuca - DG.

U našoj studiji, kada je procijenjena razina gliciranog hemoglobina, nije bilo statistički značajnih razlika između pacijenata s kršenjem MEF-a i bez kršenja želučanog MEF-a: srednja 8,4 (6,4, 9,5) nasuprot 8,0 (7,3, 9,0 ) min (p = 0,216). Prema našoj studiji, glikemija na testu također ne utječe na želudačni MEF: srednji 9,2 (4,4, 11,8) kod bolesnika s poremećajem želučanog MEF-a u odnosu na 8,2 (5,7, 10,6) min u bolesnika sa normalnim MEF želuca (p = 0,611).

Liječenje DG-a uključuje medicinsku prehranu i terapiju lijekovima.Dijeta za DH uključuje isključivanje namirnica koje zahtijevaju dugotrajno mehaničko djelovanje u stomaku (gruba sirova vlakna, sineasta meso, tvrdo dimljene kobasice), usporavanje evakuacije (masti), preporučuje se ishrana.

Glavni lijekovi koji se koriste u liječenju poremećaja MEF su prokinetika. Lijekovi ove podskupine, osim što normalizuju pokretljivost želuca, povećavaju tonus donjeg sfinktera jednjaka. Arsenal liječnika uključuje blokatore receptora dopaminskih receptora (metoklopramid), selektivne generacije (domperidon) i prokinetike s kombiniranim mehanizmom djelovanja (itoprid).

Metoklopramid je agonist, antagonist dopamina i direktan stimulator ćelija glatkog mišića stomačne stijenke. Lijek pojačava pokretljivost želuca, poboljšava koordinaciju, a ima i neovisan antiemetički efekat blokirajući dopaminske receptore okidačke zone centra za povraćanje. Učinkovitost metoklopramida u kršenju MEF-a želuca dokazana je u brojnim istraživanjima. Međutim, 30% pacijenata liječenih metoklopramidom razvija ozbiljne nuspojave: ekstrapiramidne poremećaje, pospanost, depresiju, hiperprolaktinemiju. To je zbog njegove sposobnosti prodiranja kroz krvno-moždanu barijeru, što ograničava njegovu široku upotrebu.

Odbor za kontrolu lijekova Europske agencije za lijekove preporučuje da se metaklopramid ne koristi za ispravljanje oštećenja motorike i treba ga propisati samo pacijentima oboljelim od raka s jakim povraćanjem tijekom kemoterapije ne više od 5 dana i ne više od 30 mg / dan.

Domperidon je visoko selektivni periferni antagonist dopamina koji ne prelazi krvno-moždanu barijeru. Lijek povećava pritisak donjeg sfinktera jednjaka, aktivira pokretljivost jednjaka i antruma. Ima antiemetičko dejstvo zbog suzbijanja aktivnosti okidača hemoreceptora koje se nalaze na dnu četvrtog ventrikula izvan krvno-moždane barijere. Lijek ne odobrava Agencija za hranu i lijekove (FDA) Sjedinjenih Država (FDA) o povećanom riziku od iznenadne smrti prilikom upotrebe, a lijek je propisan u mnogim evropskim zemljama.

Itoprid je prokinetika sa kombiniranim mehanizmom djelovanja. Itoprid pojačava propulzivnu pokretljivost želuca i ubrzava njegovo pražnjenje, ima antiemetičko dejstvo zahvaljujući interakciji sa hemoreceptorima zone okidača koji se nalaze na dnu četvrtog ventrikula izvan krvno-moždane barijere 33, 34. Lijek ima dvostruki mehanizam prokinetskog delovanja (blokiranje i inhibiciju acetilholinestera). Kod uzimanja itoprida nisu nađene ozbiljne nuspojave karakteristične za drugu prokineticu, posebno nema produljenja QT intervala. Lijek ima sposobnost da minimalno prodre kroz krvno-moždanu barijeru. Metabolizam itoprida izbjegava neželjene interakcije lijekova kada uzimate lijekove metabolizirane enzimima citokrom P450 sistema.

U kliničkim studijama dokazana je učinkovitost itoprida u gastroenterološkoj praksi i u liječenju DG-a. U studiji Noritake i sur. 12 bolesnika sa šećernom bolešću tipa s dijabetičkom perifernom polineuropatijom, poremećajem želučanog MEF-a i nepostojanjem organskih bolesti želuca uključeno je prema ezofagogastroduodenoskopiji 38, 39. Tijekom tjedna pacijenti su primali itoprid u dozi od 150 mg / dan. Otkriveno je da terapija itopridom povećava broj radiotačkastih oznaka oslobođenih iz želuca. Slični rezultati dobiveni su u studiji koju su proveli Basque i sur.. Treba napomenuti da su Stevens i sur., Koji su također proučavali učinak itoprida na želučani MEF u bolesnika s dugom poviješću dijabetesa, primijetili samo neznatno ubrzanje evakuacije hrane iz stomaka tijekom liječenja itopridom u usporedbi s placebom. Nije bilo razlike u utjecaju itoprida i placeba na kliničke simptome. Pozitivno iskustvo liječenja itopridom u gastroenterološkoj praksi omogućava nam preporuku lijeka za DG.

Pravodobna dijagnoza i liječenje poremećaja želučanog MEF će smanjiti ozbiljnost simptoma hiperinzulinemije, poboljšati kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata i time smanjiti rizik od razvoja i napredovanja kasnih komplikacija dijabetesa i poboljšati kvalitetu života pacijenata.

  1. Kassander P. Asimptomatsko zadržavanje želuca kod dijabetičara (Gastroparesis Diabeticorum) // Ann Int Med. 1958. Vol. 48. R. 797–812.
  2. Boas I. Bolesti stomaka // Deveto izdanje. Lajpcig, Georg Thieme. 1925.P. 200.
  3. Ferroir J. Dijabetički želudac // Teza u medicini. Pariz 1937.
  4. Waseem S., Moshiree B., Draganov P .: trenutni dijagnostički izazovi i razmatranja upravljanja // World J Gastroenterol. 2009. Vol. 15 (1). R. 25–37. Pregled
  5. Pogromov A.P., Baturova autonomna neuropatija i organi probave // ​​Farmateka. 2011. - Broj 5 (218). S. 42–45.
  6. Tkacheva O.N., Vertkinova autonomna neuropatija: vodič za liječnike. M., 2009.
  7. Jones KL, Russo A, Stevens JE. et al. Predulozi zakašnjelog pražnjenja želuca kod dijabetesa // Diabetes Care. 2001. Vol. 24 (7). R. 1264-1269.
  8. Moldovan C., Dumitrascu D.L., Demian L. i dr. Gastropareza u šećernoj bolesti: studija // Rom J Gastroenterol. 2005. Vol. 14 (1). R. 19-22.
  9. Rundles neuropatija. Opći pregled s izvješćem o 125 slučajeva // Medicina 1945. Vol. 24. R. 111-160.
  10. Kojkar M.S., Kayahan I.K., Bavbek N. Dijabetička gastropareza u suradnji s autonomnom neuropatijom i mikrovaskulopatijom // Acta Med. Okayama. 2002. Vol. 56. br. 5. R. 237–243.
  11. Merio R., Festa A., Bergmann H. et al. Sporo pražnjenje želuca kod dijabetesa tipa I: odnos prema autonomnoj i perifernoj neuropatiji, kontroli glukoze u krvi i glikemiji // Diabetes Care. 1997. Vol. 20. R. 419-423.
  12. De Block C.E., De Leeuw I.H., Pelckmans P.A. et al. Odloženo pražnjenje želuca i želučani autoimuitet kod dijabetesa tipa 1 // Dijabetes skrb. 2002. Vol. 25 (5). R. 912–927.
  13. Jones K.L., Russo A., Stevens J.E. et al. Prediktori kašnjenja pražnjenja želuca kod dijabetesa // Dijabetes skrb. 2001. Vol. 24. R. 1264-1269.
  14. Cucchiara S., Franzese A., Salvia G. et al. Kašnjenje pražnjenja želuca i želudačno električno oštećenje u IDDM // Diabetes Care. 1998. Vol. 21. R. 438–443.
  15. Punkkinen J., Frkkila M., Mtzke S. et al. Simptomi gornjeg trbuha u bolesnika sa dijabetesom tipa 1: vezani za oštećenje praznog želuca uzrokovano autonomnom neuropatijom // Dijabetes. Med. 2008. Vol. 25. R. 570-577.
  16. Kong M.F., Horowitz M., Jones K.L. et al. Prirodna historija dijabetičke gastropareze // Njega dijabetesa. 1999. Vol. 22. R. 503-507.
  17. Russo A., Stevens J.E., Chen R. et al. hipoglikemija ubrzava pražnjenje želuca iz čvrste supstance i tečnosti kod dugogodišnjeg dijabetesa tipa 1 // J Clin Endocrinol Metab. 2005. Vol. 90. R. 448–4495.
  18. Samsom M., Akkermans L.M., Jebbink R.J. et al. Gastrointestinalni motorički mehanizmi u hiperglikemiji izazvanoj kasnjenjem pražnjenja želuca kod dijabetesa tipa I // Gut. 1997. Vol. 40. R. 641–646.
  19. Nowak T. Johnson C.P., Kalbfleisch J.H. et al. Visoko varijabilno pražnjenje želuca kod pacijenata sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu // Gut. 1995. Vol. 37. R. 23–29.
  20. Leites Yu.G., Galstyan G.R., Marchenko komplikacije dijabetes melitusa // Consilium Medicum. 2007. br. 2.
  21. Basieva Z.K., Basieva O.O., Shavlohova E.A., Kekhoeva A.Yu., Kusova pomoću jednjaka kod pacijenata sa GERB-om jednjaka sa šećernom bolešću // Suvremeni problemi znanosti i obrazovanja. 2013. br. 6.
  22. Fedorčenko za dijabetes i njegovu kombinaciju sa peptičkim ulkusom // Pacific Medical Journal. 2005. br. 1. P. 20–23.
  23. Sirotin B.Z., Fedorchenko Yu.L., Vitko L.G., Marenin dijabetes i patologija jednjaka // Klinički izgledi gastroenterologije, hepatologije. 6. P. 22–25. 2009.
  24. Fedorchenko-refluksna bolest kod dijabetes melitusa // Vijesti o medicini i farmaciji. 2012. br. 407 (gastroenterologija). S. 13.
  25. Korneeva N.V., Fedorchenko Yu.L., bogata tijekom gastroezofagealne refluksne bolesti kod dijabetes melitusa // Siberian Medical Journal. 2011. T. 26. br. 3. Izdanje. 1, str. 57–61.
  26. Zinnatullin M.R., Zimmerman Y.S., kukavički dijabetes i peptični čir // Eksperimentalna i klinička gastroenterologija. 2003. br. 5. P. 17–24.
  27. Fedorchenko Yu.L., Koblova NM, Obukhova tijek hroničnih gastroduodenalnih ulkusa kod šećerne bolesti i liječenje njihovim quamatelom // Ros. časopis gastroenterol., hepatol. i koloproktola. 2002. br. 2. P. 82–88.
  28. Kuleshov E.V., Kuleshov dijabetes i hirurške bolesti. M. 1996.216 str.
  29. De Luis D.A., Cordero J.M., Caballero C. et al. Učinak lečenja Helicobacter pylori infekcijom na pražnjenje želuca i njegov uticaj na glikemijsku kontrolu kod dijabetesa melitusa tipa 1 // Diabetes Res. Clin. Pract 2001. 2001. Vol. 52. P. 1.
  30. Gentile S., Turco S., Oliviero B. et al. Uloga autonomne neuropatije kao rizičnog faktora infekcije Helicobacter pylori u dispeptičnih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 // Diabetes Res. Clin, Pract. 1998. Vol. 42. P. 41.
  31. Waseem S., Moshiree B., Draganov P .: trenutni dijagnostički izazovi i razmatranja upravljanja // World J Gastroenterol. 2009. Vol. 15 (1). R. 25–37. Pregled
  32. Leites Yu.G., Nevmerzhitsky VI, Klefortova-evakuacijski poremećaji gornjeg probavnog sistema kao manifestacija autonomne neuropatije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa // Dijabetes melitus. 2007. br. 2. P. 25–32.
  33. Ivashkin V.T., Sheptulinske preporuke za ispitivanje i liječenje bolesnika sa oštećenom motoričkom funkcijom želuca. M., 2008.
  34. Hasler - trenutni pojmovi i razmatranja // Medscape J Med. 2008. Vol. 10 (1). R. 16. Pregled.
  35. Sheptulin motoričke funkcije želuca i mogućnost korištenja nove prokinetike itoprida u liječenju // Consilium medicum. 2008. V. 9. br. 7. P. 9–13.
  36. Prokinetika probavnih poremećaja Lazebnika // Medicinski bilten. 2014. br. 7 (656). S. 13.
  37. Strauss S.M., Sturkenboom M.C., Bleumink G.S. et al. lijekovi i rizik od iznenadne srčane smrti // Eur Heart J. 2005. Vol. 26. R. 2007-2012.
  38. Seema Gupta, Vinod Kapoor i dr. Uticaj Itoprid hidroklorida na QT interval kod odraslih zdravih volontera //. 2005. Vol. 12. N. 4.
  39. Noritake M. i dr. Uticaj itoprida hidroklorida na dijabetičku gastroparezu // Kiso do Rinsho. 1997. Vol. 31 (8). R. 2785–2791.
  40. Basque., Noritake M., Mizogami H. et al. Učinkovitost itoprida hidroklorida na pražnjenju želuca u bolesnika sa dijabetičkom gastroparezom // Gastroenterologija. 2005. Vol. 128.P. 969.
  41. Stevens J. E., Russo A., Maddox A.F. et al. Uticaj itoprida na pražnjenje želuca kod dugogodišnjeg dijabetesa melitusa // Neurogastroenterol Motil. 2008. Vol. 2 (5). R. 456-463.

Samo za registrovane korisnike

Simptomi dijabetičke gastropareze

U početnom stadiju bolest je gotovo asimptomatska. Samo u težim oblicima može se prepoznati gastropareza po sljedećim znakovima:

  • Žgaravica i belching nakon jela,
  • Osjećaj težine i punoće stomaka čak i nakon laganog zalogaja,
  • Zatvor, praćen dijarejom,
  • Kiseli, lošeg ukusa u ustima.

Ako simptomi izostanu, gastroparezom se može dijagnosticirati loša razina glukoze u krvi. Dijabetička gastropareza otežava održavanje normalnog šećera u krvi, čak i ako pacijent s dijabetesom slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Posledice dijabetičke gastropareze

Gastropareza i dijabetička gastropareza dva su različita pojma i izraza. U prvom slučaju se podrazumijeva djelomična paraliza želuca. U drugom - oslabljeni želudac kod pacijenata koji pate od nestabilnog šećera u krvi.

Glavni razlog za razvoj bolesti je kršenje funkcija vagusnog živca uzrokovano stabilno visokom razinom glukoze u krvi.

Ovaj nerv je jedinstven, on kontrolira brojne funkcije ljudskog tela, koje se obavljaju bez direktnog učešća svesti. Tu spadaju:

  • varenje
  • otkucaji srca
  • muška erekcija itd.

Što se događa ako pacijent razvije gastroparezu?

  1. Budući da se želudac prazni vrlo sporo, ostaje napunjen do slijedećeg obroka nakon prethodnog.
  2. Zbog toga čak i mali dijelovi uzrokuju osjećaj punoće i težine u stomaku.
  3. U težim oblicima bolesti može se uzastopno nakupljati nekoliko obroka.
  4. U ovom se slučaju pacijent žali na simptome kao što su belching, natečenost, kolike, bolovi, uznemireni želudac.

U ranim fazama bolest se otkriva samo redovitim mjerenjem šećera u krvi. Činjenica je da vam gastropareza, čak i u blagom obliku, ne omogućava kontrolu količine glukoze u krvi. Kompliciranje prehrane dodatno usložnjava situaciju.

Važno: kada jedete masnu, visokokaloričnu hranu, kofeinsku hranu, alkohol ili uzimate tricikličke antidepresive, pražnjenje želuca usporava se još više.

Uticaj na šećer u krvi

Kako biste shvatili kako sadržaj glukoze u krvi ovisi o pražnjenju želuca, prvo morate ustanoviti što se događa u tijelu pacijenta koji boluje od dijabetesa tipa 1.

Prije jela potrebno mu je ubrizgati inzulin koji brzo djeluje.

StrNakon injekcije pacijent mora nešto pojesti. Ako se to ne dogodi, šećer u krvi će početi opadati i može dovesti do hipoglikemije. S dijetalnom gastroparezom, kada hrana ostane neisvarena u želucu, događa se praktički ista stvar. Tijelo nije dobilo potrebne hranjive tvari, razvija se hipoglikemija. Uprkos činjenici da su inzulin davali na vrijeme po svim pravilima, i obrok se odvijao.

Problem je u tome što dijabetičar nikada ne može znati tačno kada će tačno želudac pomaknuti hranu dalje i praznije. U tom slučaju je mogao ubrizgati inzulin kasnije. Ili umjesto brzog djelovanja koristite lijek srednjeg ili dugog djelovanja.

Ali podmukla je stvar što je dijabetička gastropareza nepredvidiva pojava. Niko ne može sa sigurnošću reći kada će se stomak isprazniti. U nedostatku patologija i oštećenja vratarskih funkcija, kretanje hrane može se dogoditi u roku od nekoliko minuta nakon prijema. Maksimalno vrijeme za potpuno pražnjenje želuca je 3 sata.

Ako postoji grč pilora i ventil je zatvoren, tada hrana može biti u želucu više sati. A ponekad i nekoliko dana. Dno crta: razina šećera u krvi neprestano pada na kritične, a zatim se naglo povećava, čim se dogodi pražnjenje.

Zato problem stvara velike poteškoće ako je potrebno kontrolirati nivo glukoze u krvi kako bi se propisao adekvatan tretman. Osim toga, problemi nastaju kod onih koji umjesto da ubrizgavaju inzulin uzimaju inzulin u tabletama.

U tom se slučaju hormon gušterače jednostavno neće apsorbirati, zadržavajući se u stomaku zajedno sa neisvađenom hranom.

Razlike u gastroparezi kod dijabetesa tipa 2

Budući da gušterača još uvijek može sintetizirati inzulin kod dijabetesa drugog tipa, pacijenti koji pate od ovog oblika bolesti imaju puno manje problema. I njima je teško: dovoljna količina inzulina se proizvodi tek kada se hrana preseli u crijeva i potpuno se probavi.

Ako se to ne dogodi, u krvi se održava samo minimalna razina šećera, dovoljna samo da se spriječi hipoglikemija.

Podložno dijeti s malo ugljikohidrata prilagođenom dijabetičarima s bolešću tipa 2, nisu potrebne velike doze inzulina. Stoga manifestacije gastropareza u tom pogledu nisu baš zastrašujuće.

Pored toga, ako je pražnjenje sporo, ali stabilno, potrebna će se razina šećera u krvi i dalje održavati. Problemi nastaju pri naglom i potpunom pražnjenju želuca. Tada će količina glukoze oštro premašiti dozvoljene granice.

Možete ga vratiti u normalu samo uz pomoć brze injekcije inzulina. Ali i nakon toga, samo u roku od nekoliko sati oslabljene beta ćelije moći će sintetizirati što više inzulina, tako da se razina šećera normalizira.

Drugi veliki problem i još jedan razlog zašto je potreban tretman gastropareza je sindrom jutarnje zore. Ovdje možete primijetiti:

  • Pretpostavimo da pacijent večera, nivo glukoze u njegovoj krvi je normalan.
  • Ali hrana se nije odmah probavila i ostala je u želucu.
  • Ako se noću premješta u crijeva, ujutro će se dijabetičar probuditi s pretjerano visokim šećerom u krvi.

Podložno dijeti sa niskim ugljikohidratima i uvođenju niskih doza inzulina kod dijabetesa tipa 2, rizik od hipoglikemije s gastroparezom je minimalan.

Poteškoće nastaju kod onih bolesnika koji se pridržavaju posebne prehrane i istovremeno redovno primjenjuju velike doze inzulina. Često pate od naglih promjena razine šećera i teških napada hipoglikemije.

Šta učiniti kada potvrdite gastroparezu

Ako pacijent ima čak i blage simptome dijabetičke gastropareze, a višestruka mjerenja glukoze u krvi potvrđuju dijagnozu, potrebno je pronaći način za kontrolu šiljaka šećera. Liječenje stalnom izmjenom doza inzulina neće dati rezultat, već samo šteti.

Tako možete samo pogoršati situaciju i dobiti nove komplikacije, ali nećete moći izbjeći napade hipoglikemije. Postoji nekoliko metoda za liječenje odgođenog pražnjenja želuca, a sve su opisane u nastavku.

Uzroci i znakovi

Vodeći faktor u nastanku nervnog sindroma je visoka glukoza u krvi kada je oštećen vagusni živac. Drugi uzročnici takođe doprinose nastanku pareza - hipotireoza, povrede i gastrointestinalne bolesti (čir), vaskularne patologije, stres, nervoza anoreksije, skleroderma, nuspojave od lijekova koji normaliziraju krvni pritisak.

Ponekad se gastropareza kod dijabetesa javlja na pozadini nekoliko predisponirajućih čimbenika. Na primjer, osoba koja zloupotrebljava masnu hranu, piće od kave i alkohol ima visoki rizik za razvoj takve bolesti.

Vrijedi zapamtiti da se dijabetični oblik pareza razlikuje od uobičajenog po tome što je želudac oslabljen kod pacijenata s kroničnom hiperglikemijom. I u drugom slučaju primjećuje se samo nepotpuna paraliza organa.

Pošto je pražnjenje stomaka sporo, pacijent oseća osećaj punoće nakon obroka, tokom pauze, pa i za vreme novog obroka. Zbog toga čak i mala porcija hrane izaziva osjećaj težine u gornjem dijelu trbuha.

Uz pogoršani tijek bolesti, nekoliko obroka hrane skuplja se u želucu odjednom. U ovom slučaju razvijaju se sledeći simptomi:

Štoviše, odgođeno pražnjenje želuca negativno utječe na procese asimilacije hrane, što negativno utječe na ukupno zdravlje pacijenta.

Vrijedi napomenuti da se početni oblik gastropareza može otkriti samo uz stalno praćenje vrijednosti glukoze.

Budući da neurološki sindrom komplicira proces praćenja nivoa šećera. Situaciju još više pogoršava nepoštivanje pravilne prehrane.

Učinak gastropareza na glikemiju i značajke njenog tijeka kod dijabetesa druge vrste

Kad dijabetičar ubrizgava inzulin prije jela ili koristi lijekove koji aktiviraju proizvodnju inzulina gušterače, tada se sadržaj glukoze stabilizira. Ali ako se uzimanje lijekova ili ubrizgavanje inzulina radilo bez konzumiranja hrane, tada se koncentracija šećera može znatno smanjiti. A gastropareza kod dijabetesa takođe izaziva hipoglikemiju.

Ako želudac radi pravilno, onda nakon obroka odmah slijedi crijeva. Ali u slučaju dijabetičke pareza, hrana može biti u crijevima za nekoliko sati ili čak dana.

Ovaj fenomen često dovodi do oštrog smanjenja koncentracije šećera u krvi, što se događa nakon 60-120 minuta. nakon jela. I nakon 12 sati, kada hrana uđe u crijeva, nivo šećera se, naprotiv, značajno povećava.

Kod dijabetesa tipa 1 tijek gastropareza vrlo je problematičan. Međutim, uz inzulin neovisan oblik bolesti, gušterača samostalno proizvodi hormon, pa se pacijent s parezom probavnog trakta osjeća mnogo bolje.

Proizvodnja inzulina nastaje kada hrana iz stomaka uđe u creva. Dok se hrana nalazi u stomaku, primijećena je niska bazna koncentracija glukoze. Međutim, kada pacijent slijedi principe dijetalne terapije za dijabetes, potrebna mu je minimalna količina hormona, što ne doprinosi pojavi hipoglikemije.

Ako se želudac polako prazni, brzina ovog procesa je ista. Ipak, kod dijabetesa tipa 2, nivo glukoze u krvi je normalan. Ali u slučaju naglog i naglog pražnjenja, očitavanje glukoze može se dramatično povećati. Štaviše, ovo stanje se ne zaustavlja pre uvođenja injekcije insulina.

Vrijedi napomenuti da dijabetička gastropareza može biti uzrok koji utječe na povećanje koncentracije šećera ujutro prije doručka.

Stoga, ako je nakon večere hrana ostala u stomaku, probavni proces će se provoditi noću i razina šećera nakon buđenja biti će precijenjena.

Dijagnoza i liječenje

Da biste prepoznali parezu želuca kod dijabetesa i odredili njegovu fazu razvoja, morate stalno pratiti i bilježiti vrijednosti šećera u trajanju od 2-3 tjedna. Uz to, pacijenta mora pregledati gastroenterolog.

Prisutnost neurološkog sindroma ukazuje na sljedeće pojave, koje se mogu otkriti prilikom vođenja dnevnika samo-praćenja. Dakle, nakon 1 ili 3 sata nakon jela, koncentracija glukoze stalno ostaje normalna, a razine šećera naglo se povećavaju čak i prigodnom večerom.

Štaviše, sa parezom nivo glikemije ujutro neprestano varira. I nakon jela hranu, sadržaj šećera ostaje normalan i povećava se samo 5 sati nakon obroka.

Također možete otkriti gastroparezu kod dijabetesa ako provedete poseban test. Eksperiment nije ubrizgavati inzulin prije jela, već trebate odbiti i večeru i davati injekciju noću. Sutra na prazan stomak trebala bi bilježiti pokazatelje šećera.

Ako tijek dijabetesa nije kompliciran, tada bi jutarnja glikemija trebala biti normalna. Međutim, kod pareza hipoglikemija se najčešće razvija kod dijabetes melitusa.

Terapija za dijabetičku gastroparezu jeste pridržavanje određenog načina života i redovno praćenje nivoa šećera.Glavni cilj liječenja je obnova funkcije vagusnog živca, zbog čega će želudac ponovo početi normalno raditi.

Komplikaciju dijabetesa treba liječiti sveobuhvatno:

  1. uzimanje lijekova
  2. specijalna gimnastika
  3. dijeta.

Dakle, kako bi se ubrzao proces pražnjenja, liječnik propisuje lijekove u obliku sirupa ili tableta. Takvi fondovi uključuju Motilium, Betain hidroklorid i pepsin, metoklopramid i druge.

Tjelovježba i dijeta

Uz dijabetičku gastroparezu treba raditi posebnu gimnastiku pomoću koje možete ojačati zaostale stomačne zidove. To će omogućiti uspostavu uobičajenog rada tijela i doprinijeti brzom pražnjenju.

Najjednostavnija vježba je hodanje nakon obroka, koje bi trebalo trajati najmanje 60 minuta. Najbolje je prošetati nakon večere. A dijabetičari koji se osjećaju dobro mogu lagano trčati.

Duboko uvlačenje trbuha također će pomoći bržim pokretima crijeva. Ova vježba se izvodi nakon jela. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ga je činiti redovno i nakon par tjedana mišići i zidovi želuca postat će jači, što će pozitivno utjecati na proces probave.

Vježbu treba izvoditi 4 minute. Za ovo vrijeme potrebno je da se trbuh uvuče barem 100 puta.

Osim toga, korisno je napraviti duboke nagibe naprijed i natrag, što će poboljšati napredovanje hrane duž gastrointestinalnog trakta. Vježbu treba raditi svaki dan najmanje 20 puta.

Da biste otklonili neprijatne simptome dijabetičke gastroparezije, važno je slijediti posebnu dijetu i pridržavati se određenih pravila:

  • prije jela, trebate piti 2 šalice vode ili čaja bez šećera,
  • ako nije potrebna injekcija inzulina prije obroka, tada je potrebno povećati obroke na 4-6 užina dnevno,
  • Hrana bogata vlaknima mora biti mlevena pre upotrebe,
  • zadnji obrok treba biti najkasnije 5 sati prije spavanja,
  • neprobavljive vrste mesa moraju se odbaciti (svinjetina, divljač, govedina),
  • ne jedi vjeverice za večeru,
  • svu hranu treba žvakati najmanje 40 puta.

Prednost treba dati dijetalnom mesu (piletina, ćuretina, zec), mljevenom u mlincu za meso. Bolje je ne jesti morsku hranu do potpunog oporavka.

Ako dijetalna terapija ne donese odgovarajuće rezultate, tada se pacijent prebacuje u polutečnu ili tekuću hranu.

Malo ljudi zna da je žvakaća guma efikasan lijek za gastroparezu. Uostalom, podstiče proces kontrakcije glatkih mišića na želudačnim zidovima, slabeći pilorični ventil.

U isto vrijeme, ne trebate brinuti o razini šećera, jer jedna žvakaća ploča sadrži samo 1 g ksilitola, što nema značajan utjecaj na glikemiju. Zato se nakon svakog obroka žvakaće žvakaće oko sat vremena. Videozapis u ovom članku pružit će dodatne informacije o komplikacijama dijabetesa.

Prilagođavanje prehrane za kontrolu gastropareza

Najoptimalniji tretman koji značajno smanjuje simptome dijabetičke gastroparezije je posebna dijeta. U idealnom slučaju je kombinirajte sa setom vježbi usmjerenih na poticanje rada želuca i poboljšanje pokretljivosti crijeva.

Mnogi pacijenti teško su se odmah prebaciti na novu prehranu i dijetu. Zbog toga se preporučuje da se to radi postupno, prelazeći od najjednostavnijih promjena do radikalnih. Tada će tretman biti siguran i efikasan.

  1. Prije jela morate popiti do dvije čaše bilo koje tekućine - glavna stvar je da nije slatka, ne sadrži kofein i alkohol.
  2. Smanjite unos vlakana što je više moguće. Ako su proizvodi koji sadrže ovu supstancu i dalje uključeni u prehranu, preporučuje se prije upotrebe izmrviti ih u brašno u blenderu.
  3. Čak i meku hranu treba žvakati vrlo pažljivo - barem 40 puta.
  4. Potpuno biste trebali napustiti meso teško probavljivih sorti - ovo je govedina, svinjetina, divljač. Prednost treba dati jelima od mljevenog mesa ili kuvanog peradarskog mesa, mljevenog kroz mlin za meso. Nemojte jesti školjke.
  5. Večera treba biti najkasnije pet sati prije spavanja. Istovremeno, večera treba da sadrži najmanje proteina - neke od njih je bolje prenijeti na doručak.
  6. Ako nema potrebe za unošenjem inzulina prije obroka, trodnevne obroke morate razbiti na 4-6 malih.
  7. U težim oblicima bolesti, kada dijetalno liječenje nije donijelo očekivane rezultate, potrebno je preći na tekuću i polutečnu hranu.

Ako je želudac dijabetičara zahvaćen gastroparezom, vlakna u bilo kojem obliku, čak i lako topivom, mogu izazvati stvaranje čepa u ventilu. Zbog toga je njegova upotreba dopuštena samo kod blažih oblika bolesti, ali u minimalnim količinama.

Ovo će poboljšati šećer u krvi. Laksative koji sadrže tako grubo vlakno kao laneno sjeme ili sjeme plantanata treba u potpunosti odbaciti.

Šta je gastropareza?

Dijabetička gastropareza je djelomična paraliza mišića želuca, što dovodi do odgođenog čišćenja stomačnog prostora nakon jela. Razvoj ove bolesti izaziva usporeni rad mišićnog tkiva želuca, čije funkcionalno narušavanje doprinosi stvaranju prehrambene kome. Duge naslage neprebavljene hrane podležu procesu propadanja. Kao rezultat, dolazi do razmnožavanja patogene flore, što štetno utječe na probavni trakt.

Ova vrsta patološkog poremećaja karakteristična je ne samo za osobe s dijabetesom, već je u većoj mjeri svojstvena njima. Uz bolest tipa 1, gastropareza je češća nego kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Oznaka bolesti ICD-10: K31.8.0 * Atonija želuca (gastropareza).

Glavni znakovi razvoja bolesti

S gastroparezom se pacijent žali na brzu sitost hrane, iako se u stvari pojelo vrlo malo hrane. Istovremeno, stomak je pun, može boljeti, kao što se događa i s prejedanjem. Međutim, osoba postepeno gubi na težini. Pate od konstipacije, naduvanja i učestalog povraćanja nakon jela.

Ovu patologiju nije moguće odmah posumnjati, pa je potrebno pažljivo pregledati gastroenterologa kada se pojave prvi alarmantni simptomi.

Nepravilna prehrana, zloupotreba prženog, masnog i alkohola pogoršava tok bolesti i povećava razvoj gastroparezije kod dijabetičara.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

Često dijabetička gastropareza ima različitu težinu i stupanj očitovanja. Ali najčešće sa gastroparezom primećuju se sledeći simptomi:

  • mučnina, povraćanje nakon jela,
  • nadimanje
  • pojava osećaja sitosti,
  • bol u stomaku,
  • belching, heartburn,
  • nije karakteristično preplavljenost stomaka,
  • anoreksija

Refleks povraćanja u bolesti javlja se u pravilu nakon glavnog obroka. Međutim, napadi povraćanja u akutnom obliku bolesti mogu se provocirati bez hrane (s prekomjernim nakupljanjem hrane i stomačnog soka u stomaku). Budući da patologija utječe na preradu hrane, povraćanje sadrži velike komade hrane i žuči.

Teški oblik bolesti negativno djeluje na probavni trakt, koji ne obavljaju svoju pravilnu funkciju, i na taj način prestaje zasićenje tijela korisnim elementima u tragovima. Samim tim, značajan nedostatak tvari pomaže smanjenju tjelesne težine, postepeno dehidrira i iscrpljuje organizam.

Simptomi gastropareza dramatično mijenjaju uobičajeni životni ritam. Pateći ljudi osećaju slabost, umor, iritaciju. Ovo je neprekidni ciklus, koji se stalno reflektira u tijelu i ne dopušta mu da stabilno funkcionira u uobičajenom režimu. Svakodnevne hormonalne promjene i visoka glukoza dovode do pogoršanja stanja. Ljudi s patologijom pate od nervnih sloma i praktički ne izlaze iz depresije.

Značajke bolesti kod dijabetesa tipa 1 i 2

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trpe mnogo više komplikacija od ljudi s dijabetesom tipa 2 koji imaju prirodnu sintezu inzulina. Često trenutak replikacije nastaje nakon transporta grudira u crevne kanale. No, dok uzet hrana ostaje u samom želucu, relativna stopa glukoze u krvi je niska koncentracija.

Karakteristike bolesti

Dijabetička gastropareza je stanje u kojem nastaje nepotpuna paraliza mišića želuca. To je popraćeno poteškoćama u procesu probave hrane i njenog daljnjeg kretanja u crijevima. S dijabetičkom gastroparezom moguće je daljnje napredovanje različitih gastrointestinalnih patologija.

Bolest se razvija na pozadini povećane koncentracije šećera u krvi. Ne pojavljuje se odmah, postupak traje nekoliko godina. Češće ovu komplikaciju doživljavaju ljudi ovisni o insulinu. Kod dijabetičara s bolešću tipa 2, gastropareza se razvija mnogo rjeđe.

U zdravih ljudi mišići želuca stežu se, dok se hrana prerađuje, a dijelovi premještaju u crijeva. Kod dijabetesa je nervni sistem poremećen, uključujući regulaciju rada gastrointestinalnog trakta. To je zbog činjenice da povećana koncentracija glukoze može dovesti do oštećenja vagusnog živca. Pogođeni su živci koji su odgovorni za sintezu kiselina, enzima, mišića koji sudjeluju u procesu probave. Problemi mogu započeti u bilo kojem dijelu gastrointestinalnog trakta.

Znakovi bolesti

Dijabetičari bi trebali znati kako se gastropareza može javiti kod dijabetesa. Ako je pacijent imao povijest gubitka osjeta, došlo je do pogoršanja refleksa, suvih stopala, tada se mogu razviti probavni problemi.

Znakovi gastropareza uključuju:

  • burping ili štucanje
  • mučnina nakon jela, povraćanje,
  • pojava osećaja punoće stomaka nakon prvih kašika,
  • bol i nelagoda u stomaku nakon jela,
  • primjetni gubitak apetita,
  • stalna žgaravica
  • nadimanje
  • proliv
  • zatvor
  • skokovi koncentracije glukoze čak i uz strogo pridržavanje preporučene prehrane.

Uz bilo kakva kršenja prehrane, simptomi gastropareza se pogoršavaju. Stanje se pogoršava nakon jela pržene hrane, muffina, masne, vlaknaste hrane, sode. Jačina simptoma ovisi o težini bolesti i karakteristikama tijela.

U početnim fazama ljekari ne mogu uvijek posumnjati u razvoj gastropareza. Karakteristična karakteristika bolesti je da je gotovo nemoguće održati normalnu razinu glukoze.

Uzroci bolesti

S obzirom na to da daleko od svih dijabetičara razvija gastroparezu, potrebno je saznati koji drugi provokativni faktori postoje. Glavni razlog je kršenje rada nervnog sistema i oštećenje vagusnog živca. Ali češće se bolest pojavljuje kod pacijenata kod kojih:

  • problemi sa gastrointestinalnim traktom
  • hipotireoza
  • čir na želucu,
  • vaskularna bolest
  • skleroderma,
  • postoji istorija povreda stomaka, creva,
  • nervno se razvila anoreksija,
  • jak stres.

Gastropareza može biti komplikacija upotrebe antihipertenzivnih lijekova. U nekim slučajevima je uzrok kombinacija faktora, pa da bismo razumjeli, zbog kojih problema je došlo, potrebno je zajedno s liječnikom.

Uz pretjerano oduševljenje kavom, masnom hranom, alkoholom, povećava se vjerojatnost razvoja gastropareza. Uostalom, takva hrana pogoršava stanje želuca.

Važne karakteristike

Pacijentima sa inzulinskom vrstom bolesti treba dati insulin prije jela. Kod dijabetesa tipa 2 pacijenti piju posebne lijekove dizajnirane da stimulišu proizvodnju inzulina i poboljšaju proces njegove apsorpcije ćelijama. Istovremeno, hrana bi trebala ući u organizam, ukoliko ona izostane, nivo šećera može pasti na kritični nivo.

Gastroparezu bolesti karakterizira činjenica da hrana prestaje normalno da se apsorbuje u tijelu. To se negativno odražava na vaše zdravlje. Sa ovom bolešću hrana iz želuca u crijeva može ući odmah, ili možda nakon nekoliko dana. U nedostatku hrane, dijabetičari pokazuju znakove hipoglikemije. Kako se hrana seli u creva, može se razviti hiperglikemija.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, gastropareza uzrokuje mnogo manje problema nego kod bolesnika s dijabetesom ovisnim o inzulinu. Uistinu, s inzulinski neovisnim oblikom bolesti ne dolazi do poremećaja procesa prirodne sinteze hormona (s izuzetkom bolesti u teškom obliku). Zbog toga njegova proizvodnja počinje onog trenutka kada hrana pređe iz stomaka u creva.

Ako je pražnjenje želuca sporije od normalne, ali istom brzinom, tada će šećer kod dijabetičara s dijabetesom tipa 2 ostati na istoj razini. Ali u slučajevima kada se hrana unosi u crijeva u oštro velikim porcijama, koncentracija šećera intenzivno raste. Dijabetičar ne može samostalno nadoknaditi hiperglikemiju.

Uz ovu bolest, visoka razina šećera može se primijetiti izjutra. To je zbog činjenice da hrana uveče ne ulazi odmah u crijeva i počinje da se probavlja. Proces započinje noću ili ujutro. Zbog toga je nakon spavanja povišen šećer.

Dijagnoza bolesti

Da bi se utvrdila dijabetička gastropareza, pregled i ispitivanje pacijenta od strane gastroenterologa je potrebno. Liječnici bi trebali provesti diferencijalnu dijagnozu s drugim patologijama. A za tačnu dijagnozu potrebno je potpuno samo praćenje nivoa glukoze u krvi. Promatranje se provodi nekoliko tjedana.

Prilikom praćenja stanja pacijent treba redovno provjeravati koncentraciju šećera:

  • 1-3 sata nakon jela hranu, vrijednosti šećera ostaju normalne (ne moraju biti iste),
  • nakon obroka ne dolazi do skoka glukoze, ali njegova koncentracija raste 4-6 sati nakon obroka,
  • Pokazatelji šećera na brzinu su prilično visoki, ali nemoguće ih je unaprijed predvidjeti, mijenjaju se iz dana u dan.

Na dijabetičku gastroparezu može se posumnjati po prisutnosti 2-3 od ovih znakova. Ali najtačniji dijagnostički simptom je jutarnje povećanje šećera.

Obično, kada se pojavi gastropareza, pacijent ne može kontrolirati koncentraciju glukoze, on počinje povećavati količinu korištenih lijekova za snižavanje šećera. Kao rezultat, stanje se samo pogoršava: skokovi šećera postaju trajni.

Pacijentima koji ovise o insulinu savjetuje se da naprave takav eksperiment. Večernji obrok treba preskočiti, inzulin se također ne smije davati. Noću biste trebali napraviti injekciju inzulina, uzimati potrebne lijekove za snižavanje šećera. Provjerite nivo glukoze nakon uzimanja lijekova (ubrizgavanje inzulina) i ujutro na prazan stomak. Uz normalan tijek dijabetesa bez narušavanja rada mišića gastrointestinalnog trakta, pokazatelji bi trebali biti normalni. Gastroparezom će se smanjiti koncentracija šećera.

Takođe se preporučuje odlaganje večere na ranije vrijeme i promatranje promjena u nivou šećera. Ako šećer ostane normalan ujutro bez večernjeg obroka, a ujutro se digne uz večeru, liječnik može dijagnosticirati dijabetičku gastroparezu.

Zasebno, liječnici propisuju takve preglede.

  1. Radiografija uz upotrebu barijeve suspenzije. Ovo istraživanje nam omogućava da isključimo opstruktivne promjene u jednjaku i procijenimo njegovo stanje.
  2. Provođenje želučane manometrije. Tokom postupka procjenjuje se pritisak u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta.
  3. Pomoću ultrazvuka možete vidjeti konture unutrašnjih organa.
  4. Endoskopski pregled gornjeg probavnog trakta. Tokom postupka procjenjuje se stanje unutarnje površine želuca.
  5. Provođenje elektrogastroenterografije. Pregled omogućava mjerenje električne aktivnosti želuca.

Gastroenterolog treba provjeriti ima li čir na želucu, alergije na gluten, pojačanu razdražljivost probavnog trakta i hiatalnu herniju.

Taktika lečenja

Prilikom potvrđivanja dijabetičke gastroparezije treba imati na umu da je nemoguće normalizirati stanje promjenom doze inzulina. To će dovesti samo do šiljaka šećera i pogoršanja stanja dijabetičara. Slijedite drugi put. Pacijent treba postići poboljšanje u procesu pražnjenja želuca i premještanja hrane u crijeva.

Nakon potvrde dijagnoze morate početi strogo pratiti način života. Glavni razlog je poremećaj vagusnog živca. Ako je moguće obnoviti njegove funkcije, tada je moguće normalizirati rad želuca i stanje krvnih sudova i srca.

Ljekari razlikuju 4 grupe metoda usmjerenih na normalizaciju stanja:

  • terapija lijekovima
  • izvođenje posebnih fizičkih vežbi nakon jela,
  • manje promjene prehrane
  • potpuna revizija prehrambene šeme, upotreba hrane u tečnom ili polu-tečnom obliku.

Ali možete postići značajne rezultate terapije ako koristite sve metode u kombinaciji.

Za liječenje su propisani posebni lijekovi koji ubrzavaju proces probave hrane. Uz blage oblike gastropareza, tablete trebate piti samo noću. Uostalom, večera je najgore probavljena. Možda je to zbog smanjenja aktivnosti pacijenata u večernjim satima.

Lijekovi su dostupni u obliku sirupa ili tableta. Učinkovitost potonjeg je mnogo manja, stoga je poželjnije koristiti tečne oblike lijekova.

Mogu se propisati takva sredstva:

  • Motilijum (domperidon),
  • Metoklopramid
  • Žvakaće tablete obogaćene enzimima pod nazivom SuperPapayaEnzymePlus,
  • „Acidin-pepsin“ (betain hidroklorid u kombinaciji sa pepsinom).

Pacijenti vježbe mogu početi samostalno izvoditi. Učinkovitost ove metode veća je u odnosu na upotrebu lijekova. Dijabetičari moraju da izvode posebne vježbe koje ubrzavaju proces evakuacije hrane u crijeva nakon što uđu u želudac. Omogućuju vam da ojačate zidove želuca, koji su postali spori, i normaliziraju probavu.

  1. Najbolja metoda koja pomaže da se pokrene želudac je hodanje. Sjediti ili ležati nakon jela, posebno nakon večere, strogo je zabranjeno.
  2. Takođe je korisno intenzivno uvlačenje trbuha - to se mora učiniti odmah nakon jela. Za 4 minuta, stomak bi trebalo izvući više od 100 puta.
  3. Poboljšajte proces napredovanja hrane naginjajući se napred-nazad. Dovoljno je 20 ponavljanja.

Redovno obavljajte tako specifično punjenje.

Za dijabetičku gastroparezu preporučuje se žvakaća guma: ovo pomaže da se stimulira kontrakcija glatkih mišića želuca.

Ishrana pacijenata ne smije biti vlaknasta i masna hrana, teško ih je probaviti, proces probave se usporava. Prednost treba dati hrani u tečnom i polu-tečnom obliku.

Koje probleme stvara dijabetička gastropareza?

Gastropareza znači „delimična paraliza želuca“, a dijabetička gastropareza znači „slab želudac kod pacijenata sa dijabetesom“. Njegov glavni razlog je poraz vagusnog živca zbog hronično povišenog šećera u krvi. Ovaj živac služi mnogim funkcijama u tijelu koje se odvijaju bez svijesti, uključujući otkucaje srca i probavu. Kod muškaraca dijabetička neuropatija vagusnog živca takođe može dovesti do problema sa potencijom. Da biste shvatili kako se manifestira dijabetička gastropareza, trebate proučiti donju sliku.

Sa lijeve strane je želudac u dobrom stanju nakon jela. Njegov sadržaj postepeno prolazi u creva kroz pilorus. Ventil vrata je širom otvoren (mišići opušteni). Donji sfinkter jednjaka je čvrsto zatvoren da spreči pucanje i hrana da u želudac uđe u jednjak. Mišićni zidovi želuca periodično se smanjuju i doprinose normalnom kretanju hrane.

S desne strane vidimo želudac dijabetičara koji je razvio gastroparezu. Ne nastaje normalno ritmično kretanje mišićnih zidova želuca. Pilorus je zatvoren, a ovo ometa kretanje hrane iz želuca u crevima. U piloru ponekad može biti samo mali jaz, promjera ne više od olovke, kroz koji tekuća hrana kaplje u crijeva i ulazi u crijeva. Ako se vratarski ventil grči, pacijent može osjetiti grčeve ispod pupka.

Budući da je donji sfinkter jednjaka opušten i otvoren, sadržaj želuca, zasićen kiselinom, izliva se natrag u jednjak. To uzrokuje žgaravicu, posebno kada osoba leži vodoravno. Jednjak je široka cijev koja povezuje ždrijelo sa želucem. Pod utjecajem kiseline nastaju opekotine njegovih zidova. Često se događa da zbog redovne žgaravice unište čak i zubi.

Ako se želudac ne isprazni, kao što je to normalno, tada se osoba osjeća prenapučenog čak i nakon malog obroka. U najtežim slučajevima nekoliko obroka zaredom nakuplja se u stomaku, a to uzrokuje jak nadimanje. Međutim, u većini slučajeva dijabetičar uopće ne sumnja da ima gastroparezu dok ne pokrene program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2. Naši režimi liječenja dijabetesa zahtijevaju pažljivo praćenje vašeg šećera u krvi, a ovdje se obično nalazi problem gastropareza.

Dijabetička gastropareza čak i u najmanjem obliku ometa normalnu kontrolu šećera u krvi. Ako konzumirate kofein, masnu hranu, alkohol ili tricikličke antidepresive, on takođe usporava pražnjenje želuca i pogoršava probleme.

Zašto gastropareza izaziva šiljake šećera u krvi

Razmislite šta se događa s dijabetičarima koji gotovo nemaju prvu fazu izlučivanja inzulina kao odgovor na obrok. Ubrizgava sebi brzi inzulin prije jela ili uzima tablete za dijabetes koje stimulišu proizvodnju inzulina pankreasa. Pročitajte zašto biste trebali prestati uzimati ove tablete i kakvu štetu donose. Ako bi ubrizgavao inzulin ili uzimao tablete, a zatim preskočio obrok, šećer u krvi bi mu pao veoma nisko, do razine hipoglikemije. Nažalost, dijabetička gastropareza ima gotovo isti učinak kao i preskakanje obroka.

Ako bi pacijent s dijabetesom znao kada će mu želudac dati sadržaj u crijeva nakon jela, mogao bi odgoditi ubrizgavanje inzulina ili dodati srednji NPH-inzulin za brzi inzulin da bi usporio djelovanje. No, problem dijabetičke gastropareza je njegova nepredvidivost. Nikada ne znamo unaprijed kako se želudac prazni nakon jela. Ako nema piloričnog spazma, tada se želudac može djelomično isprazniti za nekoliko minuta, a sasvim u roku od 3 sata. Ali ako je vratarski ventil čvrsto zatvoren, tada hrana može ostati u želucu nekoliko dana.Kao rezultat toga, šećer u krvi može pasti „ispod postolja“ 1-2 sata nakon jela, a zatim naglo poleteti nakon 12 sati, kada želudac konačno preda svoj sadržaj u creva.

Ispitali smo nepredvidivost probave kod dijabetičke gastroparezije. Vrlo je teško kontrolirati šećer u krvi kod dijabetesa ovisnih o insulinu. Problemi su i dijabetičarima ako uzimaju tablete koje stimuliraju proizvodnju inzulina gušterača, od čega preporučujemo da ih se odreknu.

Značajke gastropareza kod dijabetesa tipa 2

Za pacijente s dijabetesom tipa 2, dijabetička gastropareza stvara manje akutne probleme nego za bolesnike s dijabetesom tipa 1, jer još uvijek imaju proizvodnju vlastitog inzulina gušterače. Značajna proizvodnja inzulina nastaje tek kada hrana iz želuca uđe u crijeva. Dok se želudac ne isprazni, u krvi se održava samo niska bazalna (brza) koncentracija inzulina. Ako pacijent s dijabetesom tipa 2 poštuje dijetu s malo ugljikohidrata, tada u injekcijama prima samo niske doze inzulina, koje ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju hipoglikemije.

Ako se želudac prazni polako, ali stalnom brzinom, tada je kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 aktivnost beta ćelija pankreasa obično dovoljna da održavaju normalan šećer u krvi. Ali ako se odjednom želudac potpuno isprazni, dolazi do skoka šećera u krvi, koji se ne može odmah ugasiti bez injekcije brzog inzulina. Za samo nekoliko sati, oslabljene beta ćelije mogu proizvesti dovoljno inzulina da se šećer vrati u normalu.

Dijabetička gastropareza drugi je najčešći uzrok povećanog jutarnjeg šećera nakon pojave jutarnje zore. Ako vaša večera nije napustila stomak na vrijeme, probava će se dogoditi noću. U takvoj situaciji dijabetičar može otići u krevet s normalnim šećerom, a onda se ujutro probuditi s povećanim šećerom. U svakom slučaju, ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i unosite niske doze inzulina ili ako uopće ne pijete dijabetes tipa 2, tada vas gastropareza ne prijeti hipoglikemijom. Pacijenti sa dijabetičarima koji slijede „izbalansiranu“ prehranu i ubrizgavaju velike doze inzulina imaju puno više problema. Zbog dijabetičke gastropareza doživljavaju značajne navale šećera i česte epizode teške hipoglikemije.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.

Kako dijagnosticirati ovu komplikaciju dijabetesa

Da biste shvatili da li imate dijabetičku gastroparezu ili ne, i ako jeste, koliko snažno, morate nekoliko tjedana proučiti zapise o rezultatima potpune samokontrole šećera u krvi. Takođe je korisno pregledati gastroenterologa kako bi utvrdili postoje li problemi s gastrointestinalnim traktom koji nisu povezani sa dijabetesom.

U zapisima rezultata ukupne samokontrole šećera morate obratiti pažnju na to da li su prisutne sljedeće situacije:

  • Šećer u krvi ispod normalnog događa se 1-3 sata nakon obroka (nije nužno svaki put).
  • Nakon jela, šećer je normalan i tada se diže nakon 5 sati ili kasnije, bez ikakvog razloga.
  • Problemi s jutarnjim šećerom u krvi na prazan stomak, uprkos činjenici da je dijabetičar večeras rano večerao - 5 sati prije nego što je otišao u krevet, ili čak i ranije. Ili se jutarnji šećer u krvi ponaša nepredvidivo, uprkos činjenici da pacijent rano večera.

Ako se situacije br. 1 i 2 događaju zajedno, onda je to dovoljno za sumnju na gastroparezu. Situacija br. 3 čak i bez ostatka omogućava vam dijagnosticiranje dijabetičke gastropareze. Ako postoje problemi s jutarnjim šećerom u krvi na prazan želudac, tada pacijent s dijabetesom može postepeno povećavati svoju dozu produženog inzulina ili tableta noću.Na kraju se ispostavilo da noću prima značajne doze dijabetesa koje znatno prelaze jutarnju dozu uprkos činjenici da večera rano. Nakon toga, jutarnji se šećer u krvi ponaša nepredvidivo. U nekim će danima ostati povišen, dok će u drugima biti normalan ili čak prenizak. Nepredvidivost šećera glavni je signal za sumnju na gastroparezu.

Ako vidimo da se jutros natašte šećer u krvi ponaša nepredvidivo, tada možemo provesti eksperiment da potvrdimo ili poništimo dijabetičku gastroparezu. Jednog dana preskočite večeru i, u skladu s tim, nemojte ubrizgati brzi inzulin prije večere. U tom slučaju noću trebate koristiti uobičajenu dozu produženog inzulina i / ili prave tablete za dijabetes. Izmjerite šećer u krvi prije spavanja, a zatim ujutro na prazan stomak čim se probudite. Pretpostavlja se da ćete imati normalan šećer noću. Ako se bez šećera, jutarnji šećer pokazao je normalnim ili smanjenim, onda, najvjerovatnije, gastropareza uzrokuje probleme s tim.

Nakon eksperimenta, večerajte rano nekoliko dana. Pogledajte kako se vaš šećer ponaša uveče prije spavanja i sljedećeg jutra. Zatim ponovite eksperiment ponovo. Zatim ponovo pojedite večeru i gledajte. Ako je šećer u krvi ujutro normalan ili nizak, a kada večerate, to se ponekad pokaže i sljedećeg jutra, onda sigurno imate dijabetičku gastroparezu. Možete ga tretirati i kontrolirati koristeći metode opisane u nastavku.

Ako dijabetičar jede na "uravnoteženoj" prehrani, preopterećenoj ugljikohidratima, tada će se njegov šećer u krvi ponašati nepredvidivo, bez obzira na prisustvo gastropareza.

Ako eksperimenti ne daju nedvosmislen rezultat, tada vas treba pregledati gastroenterolog i otkriti postoje li neki od sljedećih problema:

  • čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • erozivni ili atrofični gastritis,
  • gastrointestinalna razdražljivost
  • hiatalna hernija
  • celijakija (alergija na gluten),
  • druge gastroenterološke bolesti.

Pregled kod gastroenterologa bit će koristan u svakom slučaju. Problemi sa gastrointestinalnim traktom, koji su gore navedeni, dobro reagiraju na liječenje ako pažljivo pratite preporuke liječnika. Ovaj tretman pomaže poboljšati kontrolu šećera u krvi kod dijabetesa.

Metode za kontrolu dijabetičke gastropareze

Dakle, potvrđeno je da ste razvili dijabetičku gastroparezu, prema rezultatima potpune samokontrole šećera u krvi, kao i nakon nekoliko ponavljanja gore opisanog eksperimenta. Prije svega, morate naučiti da ovaj problem ne može biti pod kontrolom, žonglirajući s dozama inzulina. Takvi će pokušaji samo dovesti do šiljaka šećera u krvi i pogoršati komplikacije dijabetesa, a također povećavaju rizik od hipoglikemije. Da biste kontrolirali dijabetičku gastroparezu, morate pokušati poboljšati pražnjenje želuca nakon jela, a nekoliko metoda je opisano u nastavku.

Ako imate gastroparezu, onda su gnjavaže u životu mnogo veće od svih ostalih pacijenata koji provode naš program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2. Ovaj problem možete uzeti pod kontrolu i održavati normalan šećer u krvi, samo ako pažljivo slijedite režim. Ali to daje značajne prednosti. Kao što znate, dijabetička gastropareza nastaje zbog oštećenja vagusnog živca uzrokovanog hronično povišenim šećerom u krvi. Ako se dijabetes disciplinira nekoliko mjeseci ili godina, obnavlja se funkcija vagusnih živaca. Ali ovaj živac kontrolira ne samo probavu, već i otkucaje srca i druge autonomne funkcije u tijelu. Primit ćete značajna zdravstvena poboljšanja, osim izliječenja gastroparezom. Kad dijabetička neuropatija nestane, mnogi će muškarci čak poboljšati potenciju.

Metode za poboljšanje pražnjenja želuca nakon jela podijeljene su u 4 grupe:

  • uzimanje lijekova
  • posebne vježbe i masaže za vrijeme i nakon jela,
  • male promjene u prehrani
  • ozbiljne prehrambene promjene, upotreba tečne ili polu-tečne hrane.

U pravilu, sve ove metode same po sebi ne djeluju dovoljno, ali zajedno mogu postići normalan šećer u krvi čak i u najtežim slučajevima. Nakon čitanja ovog članka shvatit ćete kako ih prilagoditi svojim navikama i sklonostima.

Ciljevi liječenja dijabetičke gastropareze su:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak simptoma - rano sitost, mučnina, belching, žgaravica, natečenost, zatvor.
  • Smanjivanje učestalosti niskog šećera nakon jela.
  • Normalizacija šećera u krvi ujutro na prazan stomak (glavni znak gastroparez).
  • Izglađivanje šiljaka šećera, stabilniji rezultati potpune samokontrole šećera u krvi.

Posljednja 3 boda s ove liste možete postići samo ako liječite gastroparezu i istodobno slijedite dijetu s malo ugljikohidrata. Do danas ne postoji način da se riješite navale šećera za dijabetičare koji slijede „izbalansiranu“ dijetu koja je preopterećena ugljikohidratima. Jer takva dijeta zahtijeva ubrizgavanje velikih doza inzulina, koje djeluju nepredvidivo. Naučite koja je metoda laganog opterećenja ako to još niste učinili.

Lijekovi u obliku tableta ili tekućeg sirupa

Još nijedan lijek ne može izliječiti dijabetičku gastroparezu. Jedino što se može riješiti ove komplikacije dijabetesa je normalan šećer u krvi nekoliko godina zaredom. Međutim, neki lijekovi mogu ubrzati pražnjenje želuca nakon jela, posebno ako je vaša gastropareza blaga ili umjerena. Ovo pomaže da se izglade fluktuacije šećera u krvi.

Većina dijabetičara mora uzimati tablete prije svakog obroka. Ako je gastropareza u blagom obliku, možda tada možete uspjeti uzimati lijekove neposredno prije večere. Iz nekog razloga, probava večere kod pacijenata sa šećernom bolešću je najteža. Možda zato što se nakon večere bave manje fizičkim aktivnostima nego tijekom dana, ili zato što jedu najveći obrok za večeru. Pretpostavlja se da je pražnjenje želuca nakon večere u zdravih ljudi sporije nego nakon ostalih obroka.

Lijekovi za dijabetičku gastroparezu mogu biti u obliku tableta ili tekućih sirupa. Tablete su obično manje efikasne, jer prije nego što počnu djelovati, moraju se rastopiti i asimilirati u stomaku. Ako je moguće, bolje je koristiti tečne lekove. Svaku pilulu koju uzmete za dijabetičku gastroparezu morate pažljivo žvakati prije gutanja. Ako tablete uzmete bez žvakanja, tada će početi djelovati tek nakon nekoliko sati.

Super Papaya Enzyme Plus - Enzim tablete za žvakanje

Dr Bernstein u svojoj knjizi Dr. Bernsteinovo rješenje za dijabetes piše da probavni enzimi pomažu kod dijabetičke gastropareze kod mnogih njegovih pacijenata. Konkretno, tvrdi kako pacijenti posebno hvale Super Papaya Enzyme Plus. To su tablete za žvakanje sa aromom mente. Oni rješavaju probleme natezanja i podrigivanja, a mnogi dijabetičari pomažu u uklanjanju fluktuacija šećera u krvi koje imaju zbog gastropareza.

Super Papaya Enzyme Plus sadrži enzime papain, amilazu, lipazu, celulazu i bromelain koji pomažu u probavi proteina, masti, ugljikohidrata i vlakana dok su još u stomaku. Preporučuje se žvakati 3-5 tableta uz svaki obrok: prije nego što počnete jesti, s hranom, a također i nakon nje. Ovaj proizvod sadrži sorbitol i druga sladila, ali u maloj količini, koji ne bi trebali značajno utjecati na vaš šećer u krvi.Ovdje spominjem ovaj poseban proizvod s probavnim enzimima, jer doktor Bernstein posebno piše o njemu u svojoj knjizi. Preuzmite upute za naručivanje proizvoda na iHerbu s isporukom u obliku poštanskih paketa.

Motilium (domperidon)

Za dijabetičku gastroparezu, dr. Bernstein propisuje ovaj lijek u sljedećoj dozi - žvakati dvije tablete od 10 mg 1 sat prije jela i popiti čašu vode, koju možete sode. Ne povećavajte dozu, jer to može dovesti do problema sa potencijom kod muškaraca, kao i do nedostatka menstruacije kod žena. Domperidon je aktivna supstanca, a Motilium je komercijalni naziv pod kojim se lijek prodaje.

Motilijum potiče evakuaciju hrane iz stomaka nakon jela na poseban način, kao ni ostali lijekovi koji su opisani u ovom članku. Zbog toga je preporučljivo koristiti ga u kombinaciji s drugim lijekovima, ali ne i s metoklopramidom, o čemu ćemo govoriti u nastavku. Ako se od uzimanja Motiliuma pojave nuspojave, one nestaju kada prestanu koristiti ovaj lijek.

Metoklopramid

Metoklopramid je vjerovatno najsnažniji stimulans za pražnjenje želuca nakon jela. Djeluje na isti način kao i domperidon, inhibirajući (inhibirajući) djelovanje dopamina u stomaku. Za razliku od domperidona, ovaj lijek prodire u mozak, zbog čega često izaziva ozbiljne nuspojave - pospanost, depresiju, tjeskobu kao i sindrome koji podsećaju na Parkinsonovu bolest. Kod nekih ljudi se ove nuspojave javljaju odmah, dok su kod drugih - nakon višemjesečnog liječenja metoklopramidom.

Antidot nuspojava metoklopramida je difenhidramin hidroklorid, koji je poznat i kao difenhidramin. Ako je primjena metoklopramida izazvala tako ozbiljne nuspojave da je bilo potrebno liječiti difenhidramin hidrokloridom, tada bi metaklopramid zauvijek trebalo napustiti. Iznenadni prekid metoklopramida kod osoba koje su bile liječene 3 mjeseca ili duže mogu dovesti do psihotičnog ponašanja. Stoga dozu ovog lijeka na nulu treba smanjivati ​​postepeno.

Za liječenje dijabetičke gastroparezije, dr. Bernstein propisuje metoklopramid samo u najekstremnijim slučajevima, jer se često javljaju nuspojave i ozbiljne su. Prije upotrebe ovog alata isprobajte sve ostale mogućnosti koje smo naveli u članku, uključujući vježbe, masažu i promjene prehrane. Metoklopramid se može uzimati samo onako kako je propisao lekar i u dozi koju je odredio.

Betain hidroklorid + pepsin

Betain hidroklorid + pepsin moćna je kombinacija koja potiče razgradnju pojedene hrane u stomaku. Što se više hrane probavi u stomaku, veća je vjerovatnoća da će brzo ući u crijeva. Pepsin je probavni enzim. Betain hidroklorid je supstanca iz koje se stvara klorovodična kiselina, koja povećava kiselost želuca. Prije uzimanja betain hidroklorida + pepsina podvrgnite se pregledu kod gastroenterologa i posavjetujte se s njim. Izmjerite kiselost želučanog soka. Ako je kiselost povišena ili čak normalna - betain hidroklorid + pepsin nije prikladan. Ovo je moćno sredstvo, ali ako se koristi bez preporuke gastroenterologa, posljedice će biti teške. Namijenjeno je osobama koje imaju povećanu kiselost želučanog soka. Ako vam je kiselost normalna, pokušajte sa enzimom Super Papaya Enzyme Plus o kojem smo gore pisali.

Betain hidroklorid + pepsin možete kupiti u ljekarni u obliku tableta Acidin-Pepsin

ili naručiti iz SAD-a s dostavom pošte, na primjer, u obliku ovog aditiva

Dr Bernstein preporučuje da počnete sa 1 tabletom ili kapsulom usred obroka.Nikada ne uzimajte betain hidroklorid + pepsin na prazan stomak! Ako se žgaravica ne pojavi iz jedne kapsule, sljedeći put možete pokušati povećati dozu na 2, a potom i na 3 kapsule za svaki obrok. Betain hidroklorid + pepsin ne stimulira vagusni živac. Stoga ovaj alat djelomično pomaže i u najtežim slučajevima dijabetičke gastroparezije. Međutim, on ima mnogo kontraindikacija i ograničenja. Kontraindikacije - gastritis, ezofagitis, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Vježbe koje ubrzavaju pražnjenje želuca nakon jela

Fizikalna terapija je efikasnija od lijekova za liječenje dijabetičke gastroparezije. Takođe je besplatan i nema nuspojava. Kao i u svim drugim situacijama vezanim za dijabetes, lijekovi su potrebni samo onima pacijentima koji su previše lijeni za vježbanje. Dakle, doznajmo koje vježbe ubrzavaju evakuaciju hrane iz stomaka nakon jela. U zdravom želucu, glatke mišiće zidova ritmički se kontrakiraju kako bi hrana mogla proći kroz gastrointestinalni trakt. U želucu zahvaćenom dijabetičkom gastroparezom muskulatura zidova je tijesna i ne smanjuje se. Ispada da uz pomoć jednostavnih fizičkih vježbi, koje ćemo opisati u nastavku, možete simulirati ove kontrakcije i ubrzati evakuaciju hrane iz stomaka.

Vjerovatno ste primijetili da hodanje nakon jela poboljšava probavu. Ovaj efekat je posebno vrijedan za pacijente sa dijabetičkom gastroparezom. Stoga je prva vježba koju dr. Bernstein preporučuje hodanje u prosječnom ili brzom ritmu 1 sat nakon jela, posebno nakon večere. Ne preporučujemo čak ni hodanje, već opušteno trčanje po tehnici Chi-trčanja. Koristeći ovu tehniku, uživat ćete u trčanju čak i nakon obroka. Vodite računa da vam trčanje može pružiti zadovoljstvo!

Sljedeću je vježbu dr. Bernstein podijelio pacijent koji ga je prepoznao od svog instruktora joge i pobrinuo se da zaista pomogne. Potrebno je uvući u stomak što dublje tako da se zalijepe za rebra, a zatim ga naduvaju da postane ogroman i konveksan poput bubnja. Nakon jela, ritmički ponovite ovu jednostavnu radnju onoliko puta koliko možete. U roku od nekoliko sedmica ili meseci vaši trbušni mišići postat će sve jači i jači. Vježbu možete ponavljati sve više i više puta prije nego što se umorite. Cilj je izvršiti ga nekoliko stotina puta zaredom. 100 ponavljanja traje manje od 4 minute. Kada naučite izvoditi 300-400 ponavljanja i trošiti 15 minuta svaki put nakon jela, fluktuacije šećera u krvi postat će vrlo glatke.

Još jedna slična vježba koju trebate izvesti nakon obroka. Sjedite ili stojite, savijte se unazad koliko možete. Zatim se nagnite naprijed što je moguće niže. Ponovite onoliko puta zaredom. Ova vježba, kao i do sada navedena, vrlo je jednostavna, može čak izgledati blesavo. Međutim, oni ubrzavaju evakuaciju hrane iz stomaka nakon jela, pomažu u dijabetičkoj gastroparezi i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi ako ste disciplinirani.

Žvakaće gume - lijek za dijabetičku gastroparezu

Kada žvaćete, pljuvačka se oslobađa. Ne sadrži samo probavne enzime, nego također potiče kontrakciju glatkih mišića na zidovima želuca i opušta pilorični ventil. Žvakaće gume bez šećera ne sadrže više od 1 grama ksilitola, a to vjerovatno neće imati ozbiljan učinak na vaš šećer u krvi. Trebate žvakati jednu ploču ili drenažu cijeli sat nakon jela. To poboljšava tijek dijabetičke gastropareze, osim vježbanja i promjena u prehrani. Ne koristite nekoliko tanjira ili knedla zaredom, jer vam to može povećati šećer u krvi.

Kako promijeniti prehranu dijabetičara za kontrolu gastropareza

Dijetalne metode za kontrolu dijabetičke gastroparezije djelotvornije su od lijekova. Naročito ako ih kombinirate s fizičkim vježbama opisanim u prethodnom odjeljku. Problem je što ljudi koji imaju dijabetes zapravo ne vole promjene u prehrani koje je potrebno provesti. Navedimo ove izmjene, od najlakših do najsloženijih:

  • Prije svakog obroka morate piti najmanje 2 čaše tečnosti. Ova tečnost ne bi trebalo da sadrži šećer i druge ugljene hidrate, kao i kofein i alkohol.
  • Smanjite porcije vlakana ili ga čak potpuno prestanite jesti. Povrće koje sadrži vlakna, prethodno samljeti u blenderu, dok ne postane tečno.
  • Žvakajte svu hranu koju jedete vrlo sporo i pažljivo. Žvakajte svaki zalogaj najmanje 40 puta.
  • Iz prehrane isključite meso koje nije mljeveno u mlincu za meso, tj. Pređite na mesne okruglice. Potpuno isključite meso koje je teško probaviti. Ovo je govedina, masna ptica, svinjetina i divljač. Takođe je nepoželjno jesti školjke.
  • Večerajte rano, 5-6 sati prije spavanja. Smanjite porcije proteina tokom večere, prenesite deo proteina iz večere u doručak i ručak.
  • Ako ne injicirate brzi inzulin prije obroka, onda jedite ne 3 puta dnevno, već češće, 4-6 puta, u malim porcijama.
  • U najtežim slučajevima dijabetičke gastropareze pređite na poluteku i tečnu hranu.

U želucu zahvaćenom dijabetičkom gastroparezom, rastvorljiva i netopljiva vlakna mogu stvoriti plutu i potpuno začepiti suženi ventil. U normalnoj situaciji, to nije problem jer je ventil na vratima širom otvoren. Ako je dijabetička gastropareza blaga, kontrola šećera u krvi može se poboljšati ako smanjite porcije dijetalnih vlakana, potpuno ga eliminirate ili barem mljeveno povrće u miješalici olakšate njihovu probavu. Ne koristite laksative koji sadrže vlakna u obliku lanenih sjemenki ili plantaže buhe (psyllium).

Prenosite dio unosa proteina za ručak i doručak umjesto večere

Za većinu ljudi najveći obrok dana je večera. Za večeru jedu najveće porcije mesa ili drugu proteinsku hranu. Za pacijente sa dijabetesom koji su razvili gastroparezu, ova dijeta uveliko otežava kontrolu šećera u krvi ujutro na prazan stomak. Životinjski protein, posebno crveno meso, često začepljuje pilorični ventil u stomaku, koji je sužen zbog mišićnog spazma. Rješenje - prenesite dio svog životinjskog unosa proteina za doručak i ručak.

Za večeru ne ostavljajte više od 60 grama proteina, odnosno ne više od 300 grama proteinske hrane, a još manje je bolje. To može biti riba, meso u obliku kotleti ili mljeveni goveđi odrezak, sir ili jaja. Vodite računa da se kao rezultat ove mjere vaš šećer ujutro na prazan želudac postane mnogo bliži normalnoj. Naravno, prilikom prijenosa proteina s večere na druge obroke, tada odgovarajuću dozu brzog inzulina prije obroka također treba djelomično prenijeti. Vjerovatno, doza produženih tableta inzulina ili dijabetesa noću može biti smanjena bez pogoršanja jutarnjeg šećera u krvi.

Može se ispostaviti da će kao rezultat prijenosa dijela proteina s večere na doručak i ručak vaš šećer početi rasti nakon ovih obroka, čak i ako ste ispravno promijenili dozu brzog inzulina prije obroka. Ovo je manje zlo od izdržavanja visokog šećera u krvi cijelu noć. Ako ne unosite brzi inzulin prije obroka, jedite male obroke 4 puta dnevno kako biste šećer učinili stabilnijim i približili se normalnom. A ako uopšte ne unosite inzulin, onda je bolje jesti 5-6 puta dnevno u još manjim porcijama. Podsjetite da ako ubrizgavate brzi inzulin prije jela, morate jesti svakih 5 sati kako se učinci doza inzulina ne preklapaju.

Konzumiranje alkohola i kofeina usporava izbacivanje hrane iz stomaka nakon jela. Isti učinak peperminta i čokolade.Sve ove supstancije treba izbjegavati, posebno za večerom, ako je vaša dijabetička gastropareza umjerena ili jaka.

Polu tekuća i tečna hrana - radikalan lijek za gastroparezu

Najradikalniji lijek za dijabetičku gastroparezu je prelazak na polutečnu ili tekuću hranu. Ako se to učini, tada osoba gubi ogroman dio zadovoljstva jesti. Malo ljudi to voli. S druge strane, ovo je jedini način da se osigura da se vrijednost šećera u krvi kod pacijenta s dijabetesom približi normalnoj vrijednosti. Ako je održavate nekoliko mjeseci ili godina, tada će se funkcioniranje vagusnog živca postepeno oporavljati i gastropareza će proći. Tada će biti moguće normalno jesti bez ugrožavanja kontrole šećera u krvi. Taj je put u jednom trenutku bio i sam dr Bernstein.

Polu tečna dijetalna jela za dijabetičku gastroparezu uključuju dječju hranu i bijeli jogurt od cijelog mlijeka. U trgovini možete kupiti povrće s malo ugljikohidrata, kao i životinjske proizvode bez ugljikohidrata u obliku staklenki sa dječjom hranom. Trebate pažljivo proučiti naljepnice kada birate ove proizvode. Kako odabrati jogurt, raspravljat ćemo u nastavku. Pogodan je samo jogurt, koji nije tečan, nego u obliku žele. Prodaje se u Evropi i Sjedinjenim Državama, ali je teško nabaviti u zemljama koje govore ruski.

U članku o stvaranju jelovnika za dijetu sa niskom razinom ugljikohidrata istaknuli smo da što je više prerađenog povrća, brže se podiže šećer u krvi. Kako je to u skladu s preporukom da jedete polutečno povrće za dijabetičku gastroparezu? Činjenica je da ako se razvije ova komplikacija dijabetesa, tada hrana izlazi iz stomaka u creva vrlo sporo. To se odnosi i na polutečno povrće iz staklenki sa hranom za bebe. Čak i najnježnije povrće jedva ima vremena podići šećer u krvi kako bi išlo u korak sa postupkom brzog inzulina koji ubrizgavate prije jela. A tada će, najvjerovatnije, biti potrebno usporiti djelovanje kratkog inzulina prije jela, miješajući ga sa srednjim NPH-inzulinskim protafanom.

Ako prelazite na polu-tečnu ishranu da biste kontrolirali dijabetičku gastroparezu, onda pokušajte spriječiti deficit proteina u vašem tijelu. Osoba koja vodi sjedilački način života trebala bi dnevno konzumirati 0,8 grama proteina po 1 kg njegove idealne tjelesne težine. Proteinska hrana sadrži oko 20% čistog proteina, tj. Trebate pojesti oko 4 grama proteinskih proizvoda na 1 kg idealne tjelesne težine. Ako razmislite, to onda nije dovoljno. Ljudima koji se bave fizičkim vaspitanjem, kao i deci i adolescenti koji odrastaju potrebno je 1,5-2 puta više proteina.

Bijeli jogurt s punim mlijekom proizvod je umjereno (!) Pogodan za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes, uključujući dijabetičku gastroparezu. To se odnosi na bijeli jogurt u obliku žele, nije tečan, nije bez masti, bez dodavanja šećera, voća, džema, itd. Vrlo je uobičajen u Europi i SAD-u, ali ne i u rusko govorećim zemljama. U ovaj jogurt za ukus možete dodati steviju i cimet. Ne jedite jogurt s niskim udjelom masti, jer sadrži više ugljikohidrata nego dijabetes.

Tekuću hranu koristimo za kontrolu dijabetičke gastropareze u slučajevima kada polutečna tečnost ne pomaže dovoljno. Ovo su posebni proizvodi za ljude koji se bave bodybuildingom. Svi oni sadrže puno proteina, prodaju se u obliku praška koji se moraju razrijediti u vodi i piti. Prikladni smo samo za one koji sadrže najmanje ugljenih hidrata i, naravno, ne sadrže „hemijske aditive“, poput anaboličkih steroida. Koristite bjelančevine koje se proizvode od jaja ili surutke kako biste dobili sve aminokiseline koje vaše tijelo treba. Proizvodi za bodybuilding od soje proteina nisu najbolji izbor. Mogu sadržavati supstance - sterole - po strukturi slične ženskom hormonu estrogenu.

Kako ubrizgati inzulin prije jela kako bi se prilagodili gastroparezu

Konvencionalne metode upotrebe brzog inzulina prije obroka nisu prikladne u situacijama dijabetičke gastropareze. Povećavaju rizik od hipoglikemije zbog činjenice da se hrana polako apsorbuje i nema vremena na vrijeme podići šećer u krvi. Stoga morate usporiti djelovanje inzulina. Prije svega saznajte uz pomoć glukometra, s kojim kašnjenjem se probavlja vaša jedena hrana. Zamenite i ultra kratki inzulin prije jela kratkim. Možete je pokušati nasjeckati ne 40-45 minuta prije jela, kao što to obično radimo, već prije nego što sjednete da jedemo. U ovom slučaju koristite mjere za kontrolu gastropareza, koje smo gore opisali u članku.

Ako, uprkos tome, kratki inzulin i dalje djeluje prebrzo, pokušajte ga ubrizgati usred obroka ili čak kad završite s jelom. Najradikalniji lijek je zamjena dijela doze kratkog inzulina srednjim NPH-inzulinom. Dijabetička gastropareza je jedina situacija kada je dozvoljeno miješanje različitih vrsta inzulina u jednoj injekciji.

Recimo da trebate ubrizgati mješavinu 4 jedinice kratkog inzulina i 1 jedinice srednjeg NPH-inzulina. Da biste to učinili, prvo u injekciju ubrizgavate 4 jedinice kratkog inzulina, kao i obično. Zatim umetnite iglu štrcaljke u bočicu NPH inzulina i nekoliko puta snažno protresite cijelu strukturu. Odmah izvadite 1 jedinicu inzulina iz bočice dok se čestice protamina nemaju vremena da se slegnu nakon potresanja, i oko 5 U vazduha. Zračni mjehurići pomoći će vam da se miješaju kratki i NPH-inzulin u šprici. Da biste to učinili, nekoliko puta okrenite štrcaljku. Sada možete ubrizgati mješavinu inzulina, pa čak i malo zraka. Potkožni mjehurići zraka neće prouzrokovati nikakvu štetu.

Ako imate dijabetičku gastroparezu, onda nemojte koristiti ultra kratki inzulin kao brzi inzulin prije jela. Jer čak i obični kratki inzulin djeluje prebrzo u takvoj situaciji, a još više što ultrashort, koji djeluje još brže, nije prikladan. Ultra kratki inzulin može se upotrebljavati samo kao korekcijski bolus za normalizaciju visokog šećera u krvi. Ako ubrizgate mješavinu kratkog i NPH-inzulina prije jela, bolnicu za korekciju možete unijeti tek ujutro nakon buđenja. Kao brzi inzulin prije jela, možete koristiti samo kratki ili mješavinu kratkog i NPH-inzulina.

Pogledajte video: Loše varenje hrane ili dispepsija (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar