Tična antidijabetička sredstva

Sintetička antidijabetička sredstva (sintetička hipoglikemijska sredstva, oralni hipoglikemijski agensi) - lijekovi koji smanjuju glukozu u krvi i koriste se za liječenje dijabetesa. Sva sintetička antidijabetička sredstva dostupna su u obliku tableta.

Patogeneza šećerne bolesti zasniva se na nedostatku inzulina, koji može biti posljedica nedovoljne proizvodnje inzulina od β-stanica otočića Langerhansona (dijabetes melitus ovisan o inzulinu ili šećerne bolesti tipa I) ili nedovoljnih učinaka inzulina (dijabetes melitus neovisan od inzulina ili šećerna bolest tipa II). U skladu s ovim hipoglikemijskim lijekovima dijele se na lijekove koji povećavaju proizvodnju inzulina p-stanicama otočića Langerhansa i lijekove koji povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin.

Derivati ​​amino kiseline

Mehanizam delovanja: stimulišu lučenje inzulina od β-ćelija otočića Langerhansa. Normalno, porastom razine glukoze potiče se transport glukoze u β-stanice otoka Langerhansa. Olakšavajući difuziju pomoću posebnog transportera (GLUT-2), glukoza prodire u β-stanice i fosforilate, što dovodi do povećanja stvaranja ATP molekula, što blokira K + kanale ovisne o ATP-u (KATPkanali). S blokadom KATP-kanali, K + izlaz iz ćelije je poremećen i razvija se depolarizacija stanične membrane. S depolarizacijom stanične membrane, otvaraju se Ca2+ kanal ovisni o potencijalu, a razina Ca 2+ u citoplazmi P-ćelija raste. Ioni Ca 2+ aktiviraju kontraktilne mikrofilamente i potiču kretanje granula s inzulinom do stanične membrane, uključivanje granula u membranu i egzocitoza inzulina.

Derivati ​​sulfoniluree djeluju na specifične receptore tipa 1 (SUR1) KATP-kaneli i blokiraju ove kanale. U tom smislu dolazi do depolarizacije ćelijske membrane, aktiviraju se Ca2+ kanali ovisni o naponu i povećava se ulazak Ca 2+ u β ćelije. S povećanjem razine Ca 2+ u β-stanicama, aktivira se kretanje granula s inzulinom do plazma membrane, uključivanje granula u membranu i egzocitoza inzulina.

Takođe se vjeruje da derivati ​​sulfoniluree povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin i smanjuju proizvodnju glukoze u jetri.

Hipoglikemijski učinak derivata sulfoniluree nije jako ovisan o nivou glukoze u krvi (razdvojite vezu između glukoze i izlučivanja inzulina). Zbog toga je kod upotrebe derivata sulfonilureje moguća hipoglikemija.

Derivati ​​sulfoniluree koriste se za dijabetes melitus tipa II (nedovoljna proizvodnja inzulina, smanjena osjetljivost tkiva na inzulin). Šećerna bolest tipa I povezana sa uništavanjem β-ćelija, ti lijekovi nisu efikasni.

Derivati ​​sulfonilureje prve generacije - hlorpropamid, tolbutamid (butamid) propisani su u relativno velikim dozama, djeluju ubrzo.

Derivati ​​sulfonilureje druge generacije - glibenklamid, glicidon, glikolid, glimepirid, glipizid - prepisuju se u mnogo nižim dozama, djeluju duže, nuspojave su manje izražene. Međutim, zbog dugoročnog učinka (12-24 sata), ovi lijekovi su opasniji u smislu mogućnosti hipoglikemije. Trenutno se koriste uglavnom preparati sulfoniluree druge generacije. Derivati ​​sulfonilureje propisuju se oralno 30 minuta prije jela.

Nuspojave derivata sulfoniluree:

  • Hipoglikemija
  • Mučnina, metalik okus u ustima, bol u stomaku
  • Debljanje
  • Preosjetljivost na alkohol
  • Hiponatremija
  • Alergijske reakcije, fotodermatoza
  • Poremećena funkcija jetre
  • Leukopenija

Derivati ​​amino kiseline

Nateglinid je derivat fenilalanina. Ima brzo reverzibilno inhibitorno djelovanje na KATP-kanali β-ćelija otočnog aparata. Obnavlja ranu sekreciju inzulina kao odgovor na stimulaciju glukozom (odsutna kod dijabetesa tipa II). Izaziva izrazito izlučivanje inzulina u prvih 15 minuta jela. U narednih 3-4 sata nivo inzulina vraća se na izvorni. Nateglinid stimuliše lučenje inzulina ovisno o nivou glukoze. Pri niskim nivoima glukoze, nateglinid ima malo uticaja na lučenje insulina. Izlučivanje inzulina uzrokovano nateglinidom smanjuje se s padom razine glukoze, tako da se primjena lijeka ne razvija hipoglikemija.

2. Pojam mehanizama imunostimulirajućeg djelovanja t-aktivina, interferona, BCG, levamisola

Kao imunostimulansi koriste se biogene tvari (pripravci timijana, interferoni, interleukin-2, BCG) i sintetička spoja (na primjer levamisol). U medicinskoj praksi koriste se brojni pripravci timijana koji imaju imunostimulirajući efekat (timmalin, taktivin itd.). Odnose se na polipeptide ili proteine. Takktin (T-aktivin) normalizuje broj i funkciju T-limfocita (u imunodeficijencijskim stanjima), stimulira proizvodnju citokina, obnavlja potisnutu funkciju T-ubica i općenito povećava napetost ćelijskog imuniteta. Primjenjuje se u imunodeficijencijskim stanjima (nakon zračenja i hemoterapije u oboljelih od karcinoma, s hroničnim purulentnim i upalnim procesima itd.), Limfogranulomatoze, limfocitne leukemije, multiple skleroze. Interferoni koji pripadaju grupi citokina imaju antivirusne, imunostimulirajuće i antiproliferativne učinke. A, b i y-interferoni su izolirani. Najizraženiji regulatorni učinak na imunitet je interferon-y. Imunotropni efekat interferona očituje se u aktivaciji makrofaga, T-limfocita i prirodnih ćelija ubojica. Proizvode pripravke od prirodnog interferona dobivenog iz krvi ljudske donore (interferon, interlock), kao i rekombinantne interferone (reaferon, intron A, betaferon). Primjenjuju se u liječenju niza virusnih infekcija (na primjer, gripa, hepatitisa), kao i kod nekih tumorskih bolesti (sa mijelomom, limfomom iz B ćelija). Uz to, takozvani interferonogeni (na primjer pol-dan, prodigiosan), koji povećavaju proizvodnju endogenih interferona, ponekad se koriste i kao imunostimulansi. Neki interleukini, na primjer, rekombinantni interleukin-2, također su propisani kao imunostimulansi. BCG se koristi za vakcinaciju protiv tuberkuloze. Trenutno se BCG ponekad koristi u složenom liječenju brojnih malignih tumora. BCG stimulira makrofage i, očito, T-limfocite. Primjećen je pozitivan učinak kod akutne mijeloidne leukemije, određenih vrsta limfoma (koji nisu povezani sa Hodgkinovim limfomom), kod raka crijeva i dojke i površnog karcinoma mokraćnog mjehura. Jedan od sintetičkih lekova je levamisol (decaris). Koristi se u obliku hidroklorida. Ima izraženo anthelmintsko delovanje, kao i imunostimulirajući efekat. Mehanizam potonjeg nije dovoljno jasan. Postoje dokazi da levamisol djeluje stimulativno na makrofage i T-limfocite. On ne mijenja proizvodnju antitijela. Zbog toga se glavni efekt levamisola manifestuje u normalizaciji ćelijskog imuniteta. Primjenjuje se kod imunodeficijencije, nekih kroničnih infekcija, reumatoidnog artritisa i većeg broja tumora. IRS-19, ribomunil, interferon gama, aldesleukin, timogen, tiloronski preparati ehinaceje, azatioprin, metotreksat, ciklosporin, basiliksimab.

Proizvođači

Proizvođač lijekova Beat je tvrtka lijekova Eli Lilly and Company, osnovana 1876. godine u Indianapolisu (SAD, Indiana).

Ovo je prva farmaceutska kompanija koja je započela industrijsku proizvodnju inzulina 1923. godine.

Tvrtka razvija i proizvodi lijekove za ljude koji se uspješno prodaju u više od stotinu zemalja, a u 13 država postoje tvornice za njihovu proizvodnju.

Drugi smjer kompanije je proizvodnja lijekova za potrebe veterinarske medicine.

Lilly and Company prisutni su u Moskvi više od dvadeset godina. Osnova njenog poslovanja u Rusiji predstavlja portfelj lijekova za liječenje dijabetesa, ali postoje i druge specijalizacije: neurologija, psihijatrija, onkologija.

Aktivno sredstvo lijeka je 250 mikrograma eksenatida.

Dodatni su natrijum acetat trihidrat, ledena sirćetna kiselina, manitol, metakrezol i voda za injekcije.

Baeta je dostupna u obliku injekcijskih olovki za jednokratnu upotrebu sa sterilnom otopinom za ubrizgavanje pod kožu 60 minuta prije jela ujutro i navečer.


Baeta se preporučuje u liječenju dijabetes melitusa neovisnog o inzulinu (tip II) kako bi se olakšala kontrola glikemije:

  • u obliku monoterapije - na pozadini stroge dijete sa niskim udjelom ugljenih hidrata i izvodljive fizičke aktivnosti,
  • u kombiniranoj terapiji:
    • kao dodatak lijekovima za snižavanje šećera (metformin, tiazolidindion, derivati ​​sulfoniluree),
    • za upotrebu sa metforminom i bazalnim insulinom.

U ovom slučaju, derivati ​​sulfoniluree mogu zahtijevati smanjenje doze. Kada upotrebljavate Byeta, možete odmah smanjiti uobičajenu dozu za 20% i prilagoditi je pod kontrolom glikemije.

Za ostale lijekove početni režim se ne može mijenjati.

Službeno se preporučuje da se lijekovi iz klase inkretina propisuju u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima kako bi se poboljšalo njihovo djelovanje i odgodilo imenovanje inzulina.

Upotreba exenatida nije indicirana za:

  • individualna velika osjetljivost na tvari od kojih se lijek sastoji,
  • dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I),
  • dekompenzirano zatajenje bubrega ili jetre,
  • bolesti probavnog sistema, praćene parezom (smanjenom kontraktilnošću) želuca,
  • trudnoća i dojenje,
  • akutnog ili prethodno pretrpljenog pankreatitisa.

Ne propisivati ​​deci sve dok ne dostignu punoletnost.

Oprez treba biti s kombiniranom primjenom exenatida i oralnih pripravaka za koje je potrebna brza apsorpcija iz probavnog trakta: treba ih uzimati najkasnije sat vremena prije Bayetove injekcije ili u onim obrocima koji nisu povezani sa njegovom primjenom.

Učestalost nuspojava pri korištenju Byet-a iznosi od 10 do 40%, izraženi su uglavnom u prolaznoj mučnini i povraćanju u početnoj fazi liječenja. Ponekad se na mjestu ubrizgavanja mogu pojaviti lokalne reakcije.

Analozi lijeka

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Pitanje zamjene Bayeta drugim lijekom u pravilu se može pojaviti pod sljedećim uvjetima:

  • lijek ne snižava glukozu,
  • nuspojave se intenzivno manifestuju,
  • Cijena je previsoka.


Lijek Baeta generics - lijekovi s dokazanom terapijskom i biološkom ekvivalentnošću - nema.

Njene potpune analoge pod licencom Lilly and Company proizvode Bristol-Myers Squibb Co (BMS) i AstraZeneca.

Neke zemlje prodaju Byetu pod farmaceutskom markom Bydureon.

Baeta Long je hipoglikemijsko sredstvo s istim aktivnim agensom (eksenatidom), samo produljenog djelovanja. Apsolutni analog Baete. Način upotrebe - jedna potkožna injekcija svakih 7 dana.

U skupinu lijekova sličnih inkretinu ubraja se i Victoza (Danska) - lijek koji snižava šećer, aktivna tvar je liraglutid. Po terapijskim svojstvima, indikacijama i kontraindikacijama sličan je Baeteu.

Agretisti incretina imaju samo jedan oblik doziranja - injekciju.

Druga grupa klase inkretinskih lijekova predstavljena je lijekovima koji suzbijaju proizvodnju enzima dipeptidil peptidaze (DPP-4). Imaju različite molekularne strukture i farmakološka svojstva.


Inhibitori DPP-4 uključuju Januvia (Holandija), Galvus (Švicarska), Transgenta (Njemačka), Ongliza (SAD).

Kao i Baeta i Victoza, povećavaju razinu inzulina povećanjem trajanja inkretina, inhibiraju proizvodnju glukagona i potiču regeneraciju ćelija gušterače.

Samo što ne utječu na brzinu oslobađanja stomaka i ne doprinose gubljenju kilograma.

Indikacija za upotrebu ove grupe lijekova je i dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II) u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim lijekovima za snižavanje šećera.

Uzimanje terapijskih doza ne uzrokuje pad šećera u krvi, jer kad se postigne njegov fiziološki indeks, suzbijanje glukagona prestaje.

Jedna od prednosti je njihov oblik doziranja u obliku tableta za oralnu primjenu, koji vam omogućava unošenje lijeka u organizam bez pribjegavanja injekcijama.

Dozni oblik

Rastvor za potkožno davanje.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna supstanca: exenatide 250 mcg,

pomoćni sastojci: natrijum acetat trihidrat 1,59 mg, octena kiselina 1,10 mg, manitol 43,0 mg, metakrezol 2,20 mg, voda za injekcije q.s. do 1 ml.

Bezbojno prozirno rješenje.

Farmakološka svojstva

Exenatid (Exendin-4) je agonist polipeptidnih receptora glukagona i amidopeptid je 39-aminokiselina. Inkreti kao što je peptid-1 sličan glukagonu (GLP-1), pojačavaju lučenje inzulina ovisnog o glukozi, poboljšavaju funkciju beta ćelija, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva. Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično odgovara slijedu ljudskog GLP-1, zbog čega on veže i aktivira GLP-1 receptore kod čovjeka, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz beta ćelija gušterače uz sudjelovanje cikličkog AMP-a i / ili druge unutarćelijske signalizacije. načine. Exenatid potiče oslobađanje inzulina iz beta ćelija u prisustvu povećane koncentracije glukoze. Exenatid se razlikuje u kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od inzulina, derivata sulfoniluree, derivata D-fenilalanina i meglitinida, biguanida, tiazolidindiona i inhibitora alfa-glukozidaze.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 zahvaljujući sljedećim mehanizmima.

Izlučivanje inzulina ovisno o glukozi: u hiperglikemijskim stanjima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz beta ćelija pankreasa. Ovo izlučivanje inzulina prestaje jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj razini, čime smanjuje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Prva faza inzulinskog odgovora: izlučivanje insulina tokom prvih 10 minuta, poznato kao "prva faza inzulinskog odgovora", nije prisutno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora rano je oštećenje funkcije beta ćelija kod dijabetesa tipa 2. Primjena eksenatida obnavlja ili značajno poboljšava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Izlučivanje glukagona: u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona.Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju.

Unos hrane: primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane.

Pražnjenje želuca: pokazalo se da primjena eksenatida inhibira pokretljivost želuca, što usporava njegovo pražnjenje. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u monoterapiji i u kombinaciji s metforminom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi na gladovanje, postprandijalne koncentracije glukoze u krvi, kao i HbA1c, čime se poboljšava kontrola glikemije u ovih bolesnika.

Farmakokinetika

Nakon potkožne primjene bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2, eksenatid se brzo apsorbira i dostiže prosječne maksimalne koncentracije u plazmi nakon 2,1 sat. Prosječna maksimalna koncentracija (Cmax) je 211 pg / ml, a ukupna površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC0-int) iznosi 1036 pg x h / ml nakon supkutane primjene doze 10 μg exenatida. Kada je izložen exenatidu, AUC raste proporcionalno povećanju doze sa 5 µg na 10 µg, dok nema proporcionalnog povećanja Cmax. Isti učinak zabilježen je kod supkutane primjene eksenatida u abdomen, bedra ili ramena.

Zapremina raspodjele exenatida nakon supkutane primjene je 28,3 litara.

Metabolizam i izlučivanje

Exenatid se primarno izlučuje glomerularnom filtracijom nakon čega slijedi proteolitička razgradnja. Klirens Exenatide iznosi 9,1 l / h, a krajnji poluživot je 2,4 sata. Ove farmakokinetičke karakteristike exenatida nisu ovisne o dozi. Izmjerene koncentracije eksenatida određuju se otprilike 10 sati nakon doziranja.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U bolesnika s blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom bubrega (klirens kreatinina od 30-80 ml / min), očistenje eksenatida ne razlikuje se značajno od klirensa kod ispitanika s normalnom funkcijom bubrega, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna. Međutim, kod pacijenata sa zatajenjem bubrega u završnoj fazi koji su podvrgnuti dijalizi, prosječni klirens smanjen je na 0,9 l / h (u usporedbi s 9,1 l / h kod zdravih ispitanika).

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Budući da se eksenatid uglavnom izlučuje bubrezima, vjeruje se da oslabljena funkcija jetre ne mijenja koncentraciju exenatida u krvi. Stariji Starost ne utječe na farmakokinetičke karakteristike exenatida. Zbog toga se starijim pacijentima ne mora prilagođavati doza.

Deca Farmakokinetika eksenatida kod djece nije proučavana.

Tinejdžeri (12 do 16 godina)

U farmakokinetičkoj studiji provedenoj s pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 u dobnoj skupini od 12 do 16 godina, primjena eksenatida u dozi od 5 µg praćena je farmakokinetičkim parametrima sličnima onima primijećenim u odrasloj populaciji.

Nema klinički značajne razlike između muškaraca i žena u farmakokinetici egzenatida. Trka Rasa nema značajan utjecaj na farmakokinetiku eksenatida. Prilagođavanje doze prema etničkom porijeklu nije potrebno.

Gojazni pacijenti

Ne postoji primjetna povezanost između indeksa tjelesne mase (BMI) i farmakokinetike exenatida. Prilagođavanje doze na bazi BMI nije potrebno.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2 kao monoterapija uz dijetu i vježbanje radi postizanja odgovarajuće kontrole glikemije.

Kombinovana terapija
Dijabetes melitus tipa 2 kao dodatna terapija za metformin, derivat sulfoniluree, tiazolidindion, kombinaciju metformina i derivata sulfoniluree ili metformina i tiazolidindiona u nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole. Dijabetes melitus tipa 2 kao dodatna terapija kombinaciji bazalnog inzulina i pripravaka metformina za poboljšanje kontrole glikemije.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na exenatide ili pomoćne sastojke koji čine lijek
  • Šećerna bolest tipa 1 ili prisutnost dijabetičke ketoacidoze
  • Teško bubrežno zatajenje (klirens kreatinina) Monoterapija

Nuspojave koje su se javljale češće nego u izoliranim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često (≥10%), često (≥1%, 0.1%, 0.01%, kombinirana terapija

Nuspojave koje su se javljale češće nego u pojedinačnim slučajevima navedene su prema sljedećoj gradaciji: vrlo često (≥10%), često (≥1%, 0,1%, 0,01%, IME I PRAVNA ADRESA DRŽAVLJANJA (VLASNIK) CERTIFIKAT O REGISTRACIJI

AstraZeneca UK Limited, UK 2 Kingdom Street, London W2 6BD, UK AstraZeneca UK Limited, Ujedinjeno Kraljevstvo 2 Kingdom Street, London W2 6BD, Velika Britanija

PROIZVOĐAČ

Baxter Pharmaceutical Solutions ELC, SAD
927 South Curry Pike, Bloomington, Indiana, 47403, Sjedinjene Američke države
Baxter Pharmaceutical Solutions LLC, SAD
927 South Curry Pike, Bloomington, Indiana 47403, Sjedinjene Američke države

PUNJENJE (PRIMARNO PAKOVANJE)

1. Baxter Pharmaceutical Solutions ELC, USA 927 South Curry Pike, Bloomington, Indiana, 47403, USA Baxter Pharmaceutical Solutions LLC, USA 927 South Curry Pike, Bloomington, Indiana 47403, USA (punjenje uloška)

2. Sharp Corporation, SAD 7451 Keebler Way, Allentown, PA, 18106, USA Sharp Corporation, USA 7451 Keebler Way, Allentown, Pennsylvania, 18106, USA (sklop uloška u olovci štrcaljke)

PAKIR (SEKUNDARNI (POTROŠAČ) PAKOVANJE)

Enestia Belgium NV, Belgija
Kloknerstraat 1, Hamont-Ahel, B-3930,
Belgija Enestia Belgium NV, Belgija
Klocknerstraat 1, Hamont-Achel, B-3930, Belgija

KONTROLA KVALITETE

AstraZeneca UK Limited, Velika Britanija
Poslovni park Silk Road, Mcclesfield, Cheshire, SK10 2NA, Velika Britanija
AstraZeneca UK Limited, Velika Britanija brSilk Road Business Park, Macclesfield, Cheshire, SK10 2NA, Ujedinjeno Kraljevstvo

Naziv, adresa organizacije koju je ovlaštio vlasnik ili vlasnik potvrde o registraciji lijeka za medicinsku upotrebu za prihvatanje zahtjeva potrošača:

Predstavništvo kompanije AstraZeneca UK Limited, Ujedinjeno Kraljevstvo,
u Moskvi i AstraZeneca Pharmaceuticals LLC
125284 Moskva, st. Trčanje, 3, str. 1

Baeta ili Victoza: što je bolje?

Oba lijeka pripadaju istoj grupi - sintetski analozi inkretaina imaju slične terapijske efekte.

Ali Victoza ima izraženiji efekat koji pomaže u smanjenju težine pretilih pacijenata s dijabetesom tipa II.

Victoza ima duži učinak, pa se preporučuje subkutana injekcija lijeka jednom dnevno i neovisno o unosu hrane, dok Bayetu treba primjenjivati ​​dva puta dnevno jedan sat prije jela.

Prodajna cijena Viktoze u ljekarnama je veća.

Lekar koji prolazi, donosi odluku o izboru lijeka, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, težinu nuspojava i procjenjujući stepen benignog toka bolesti.

Ostavite Svoj Komentar