Vježba za dijabetes i sport

Da li su dijabetes i sport kompatibilni pitanje je zabrinuti za mnoge dijabetičare. Adekvatna fizička aktivnost, kao i ishrana, sastavni su sastojci terapije dijabetesa. Zahvaljujući sportu pacijenti s dijabetesom normaliziraju metaboličke procese u tijelu i jačaju kardiovaskularni sistem. Aktivni način života i pravilna prehrana pomažu u smanjenju doze uzimanih lijekova.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Kakva je korist od sporta od dijabetesa?

Prije svega, tjelesna aktivnost normalizira metabolizam (metabolički procesi u tijelu). Osim toga, doprinose većoj potrošnji glukoze, njenom sagorijevanju i proizvodnji energije. Redovno vežbanje doprinosi sagorevanju masti, aktivira metabolizam proteina i na taj način poboljšava fizičku kondiciju. Osim toga, sport poboljšava raspoloženje i psihičko blagostanje, tonizira kardiovaskularni i respiratorni sistem te jača mišiće i zglobove.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Sportovi protiv dijabetesa mogu naštetiti samo ako se obavljaju neadekvatne vježbe ili ako se ne poštuju preporuke liječnika. Neadekvatna fizička aktivnost može dovesti do hipoglikemije (pad glukoze ispod normalne ili oštar pad glukoze), stalnih pada šećera u krvi i problema sa srcem. Da biste izbjegli takve situacije, treba se pridržavati opterećenja koja preporučuje specijalista, kontrolirati razinu glukoze u krvi, pridržavati se zdrave prehrane.

Mogućnosti treninga

Postoje dvije vrste dijabetesa: inzulinsko ovisna (autoimuna, urođena, tip 1) i neinzulinska ovisna (stečena, tip 2). Razvoj ovih patologija temelji se na različitim procesima i ove vrste bolesti odvijaju se na različite načine. Na osnovu toga svaka vrsta dijabetesa zahtijeva poseban pristup odabiru vježbi koje će podržati pacijentovo tijelo u dobroj formi.

Dijabetes tipa I

Dijabetes tipa 1 prati gubitak težine, slabost. Zbog nedostatka inzulina pacijenti doživljavaju stalne skokove nivoa glukoze u krvi, pa sport zahtijeva stalni nadzor glikemije. Osim toga, kod dijabetesa melitusa tipa 1 pacijentima se prikazuju samo kratkotrajna opterećenja koja ne traju više od 40 minuta. Prije početka sportskog opterećenja, takvim se pacijentima preporučuje jesti jednu sporiju jedinicu ugljikohidrata sporijeg stupnja ugljikohidrata, pri konstantnom opterećenju možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina. Da biste to učinili, obratite se svom ljekaru.

Šećerna bolest tipa II

Kod ove vrste bolesti pacijenti su obično višak kilograma, ateroskleroza, pate od hipertenzije (visoki krvni pritisak). Prilikom dodjele seta vježbi za ovu patologiju trebalo bi uzeti u obzir prisutnost popratnih bolesti, vrstu i stupanj gojaznosti. Kod dijabetesa tipa 2, duge vježbe nisu zabranjene. Preporučuje se kontinuirano praćenje krvnog pritiska.

Koji su sportovi pogodni za dijabetes?

Pacijentima dijabetičarima preporučuju se potpuno različiti sportovi. Glavna stvar je pravilno rasporediti opterećenje i održavati zdravu i sportsku prehranu. Vježbe se mogu raditi kod kuće ili u teretani. Dijabetičari mogu da se bave sportom, kardioom, jogom, pilatesom, da idu u fitnes. Prednost se obično daje kardio vežbama.

Trening snage

Čvrstoća zbog svoje složenosti ne preporučuje se starijim osobama. Prednost ovog sporta je mogućnost da ojačate mišiće, dobijete mišićnu masu i napumpate, povećate svoju izdržljivost. Kao vježbe snage možete odabrati boks, određene vrste fitnesa. Na preporuku ljekara moguće je kombinirati bodibilding i dijabetes. Trening snage može biti prilično traumatičan, stoga takve vježbe treba izvoditi pod nadzorom trenera.

Kardio opterećenje

Srčani treningi su najbolji za dijabetičare. Ova vrsta treninga omogućava vam odabir najpovoljnijeg i ugodnijeg sporta, ovisno o osobnim mogućnostima i sklonostima. Možete ići na trčanje, nordijsko hodanje, plivanje, vožnju biciklom. Čak će i redovno svakodnevno hodanje s dijabetesom biti korisno, jer povećava izdržljivost, jača mišiće nogu i tonizira respiratorni sistem. Mnogi ljekari preporučuju trčanje zbog dijabetesa. To mogu biti časovi u teretani na traci za trčanje (treadmill) ili trčanje na ulici. Ako je trčanje kontraindicirano, preporučuje se plivanje.

Časovi joge

Joga je usmjerena na ispravljanje držanja, istezanje mišića i ligamenata, omogućava vam jačanje mišićno-koštanog sustava. Korisno je ove prakse izmjeniti sa opterećenjima snage ili kardio-tereta, jer časovi joge omogućavaju opuštanje, opuštanje i koncentriranje na sebe. Joga vam omogućava postizanje psihološkog i emocionalnog blagostanja, što je ujedno i važan sastojak antidijabetičke terapije i rehabilitacije.

Postoje li ograničenja bavljenja sportom?

Sportske aktivnosti indicirane su za sve dijabetičare. Volumen i vrsta stresa ovise o vrsti dijabetesa, ozbiljnosti njegovog tijeka, prisutnosti popratnih bolesti. Preporuke o preporucivosti propisivanja fizickog treninga daje lecista. Važno je zapamtiti da se prilikom bavljenja sportom morate pridržavati dijetalne prehrane, nastaviti sa lijekovima i kontrolirati nivo glukoze u krvi. Sport u bilo kojoj bolesti poboljšava fizičko i psiho-emocionalno zdravlje.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Sport i dijabetes

Sportske vježbe za dijabetes su od velike važnosti. Prvo, nivo šećera je u skladu sa normalnim nivoima. Drugo, pacijent gubi kilograme. Kardiovaskularni sustav liječi, metabolizam se stabilizira, tkiva postaju osjetljivija na inzulin, smanjuje se nivo holesterola i sprečava se pogoršanje bolesti.

Prije nego što počnete sa vježbanjem dijabetesa, preporučljivo je pregledati ga endokrinolog. Provodi se dijagnostika ostalih postojećih patologija. EKG se izvodi u mirovanju i sa motoričkom aktivnošću kako bi se otkrile srčane abnormalnosti.

Ortoped pregleda pacijenta na bolesti zglobova i kičmenog stuba.

Morate posjetiti oftalmologa: određena opterećenja pogoršavaju vidne organe, izazivaju razvoj patologija.

Zatim se izrađuje plan treninga za dijabetes. Sport koji izaziva loše zdravlje strogo je zabranjen.

Kod dijabetesa prednost se daje nekomplikovanoj fizičkoj aktivnosti:

  • hodanje ili skijanje
  • plivanje
  • biciklizam
  • jogging
  • pleše.

Pola sata hodanja brzim korakom povećava unos glukoze u dva dana. Kod dijabetesa tipa 2, fizička aktivnost normalizira odgovor tkiva na inzulin.

Sportski trening slijedi određene principe.

  • sistematski - u učionici trebate povezati više mišićnih grupa,
  • pravilnost - bolje je raditi malo, ali svakodnevno, nego jednom sedmično intenzivno,
  • umjerenost - da spriječite nagli pad šećera, ne opterećujte se intenzivnim treninzima.

Vrsta tjelesne aktivnosti kod dijabetesa ovisi o dobi, individualnim karakteristikama toka bolesti i fizičkoj spremnosti pacijenta.

Kao što je već spomenuto, da biste postigli rezultat, trebate to raditi redovno - najmanje 3 puta sedmično sa pauzama od 2 dana. Dulje pauze doprinose prestanku terapeutskog efekta.

Postoje posebne grupe fizioterapijskih vežbi za dijabetičare. Lakše je nositi se s njima, vježbe su u skladu s planom i održavaju se pod nadzorom trenera.

Vježba za dijabetes tipa 2 nužna je i u djetinjstvu. Djeca su vrlo aktivna i sa zanimanjem rade razne vježbe. Od roditelja se traži da nadgledaju dete kako bi izbegli oštećenja tokom treninga. Naročito su to ozljede glave primljene u učionici, što dovodi do očnih patologija.

Izvodeći vježbe, obratite pažnju na dobrobit i šećer u krvi. Ako postoje simptomi bola u području srca ili glavobolja, nedostatak daha, mučnina, promjene vida, odmah biste trebali prestati izvoditi vježbe.

Mjerenja šećera vrše se prije nastave, u postupku i odmah nakon njega. Prije i nakon vježbanja, uobičajena doza hormona podešava se ovisno o intenzitetu i trajanju svakog vježbanja.

Ponekad liječnik može preporučiti uzimanje dodatnih ugljikohidrata kako bi se spriječilo smanjenje razine šećera ispod dopuštene norme. Gore navedene preporuke moraju se poštovati za dijabetes tipa 1, kada je rizik od hipoglikemije veći.

Stručnjaci ne preporučuju dijabetičarima vježbanje kada:

  • glukoze do 13 mmol / l i prisustva acetona u urinu,
  • kritični sadržaj šećera (do 16 mm / l),
  • krvarenje oka i odvajanje mrežnice,
  • u roku od 6 mjeseci nakon tretmana odvajanja mrežnice laserom,
  • patologije mekih tkiva stopala i njihova deformacija,
  • postojan porast tlaka više od 180/110 mm Hg,
  • neosjetljivost na simptome hipoglikemije.

Neki sportovi mogu prouzrokovati ozbiljne ozljede i dovesti do stresnih stanja koja su kontraindicirana dijabetičarima. U slučaju dijabetičke bolesti treba izbjegavati časove:

  • ronjenje, surfanje,
  • penjanje na planine i druge nepristupačne vrhove,
  • planinarenje nekoliko dana,
  • padobranstvo,
  • dizanje tegova
  • kontakt sportovi (borilačke vještine, hokej).

Vježbanje kasni ili sprečava razvoj dijabetesa tipa 2. Kontinuiranim treningom smanjuje se potreba za dodatnim injekcijama inzulina. Nadležni liječnik savjetovat će pacijente koji se bave sportom u vezi s alternativom inzulinskoj terapiji. U ovom slučaju će gušterača zbog manje stimulacije početi proizvoditi više prirodnog hormona.

Značajke tjelesnog odgoja za dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1 s iskustvom, ljudi su podložni promjenama šećera u krvi. Pacijenti postaju depresivni, osjećaju kronični slom, koji je teško prevladati. U pravilu pacijenti ne žele voditi aktivan način života, ponašaju se pasivno.

Razina glukoze i dalje raste ili opada na kritične razine, razvija se dijabetička ketoacidoza i koma.

Prije nego što se bavite fizikalnom terapijom, morate proći konsultaciju s liječnikom. Stručnjaci savjetuju da svakodnevno energično radite set posebno odabranih vježbi. Prikaz trčanja na svježem zraku, vožnja biciklom, plivanje. Ovo pomaže poboljšati dobrobit, gubitak težine.

Značajke tjelesnog odgoja za dijabetes tipa 2

Tjelesni staž osobe sa dijabetesom tipa 2 je narušen: stiče višak kilograma. Uprkos tome, osjetljivost ćelija na inzulin se poboljšava. snage ili kadio treninga u kojem se mišićna masa ne nakuplja, ali se težina vraća u normalu.

Vježba pomaže u suzbijanju bolesti bez stalnih ubrizgavanja inzulina. Otpornost na hormon je u korelaciji s količinom tjelesne masti: s više masti osjetljivost je manja.

Tijekom fizičkog napora kod šećerne bolesti tipa 2, poželjno je koristiti lijekove koji povećavaju osjetljivost stanica na hormon (poput Glucofage, Siofor).

Šetnja na licu mesta

Hodanje je simulirano: koljena se podižu i spuštaju u okretima. Dopušteno je proizvoljno disanje. Prosječno trajanje vježbe je 2-4 minute.

Početni položaj: noge su postavljene zajedno, ruke su spuštene duž tela.

Odmaknite se levom nogom, podignite ruke i duboko udahnite. Kada izdahnete, spustite ruke i vratite se u početni položaj. Vježbu radite desnom nogom. Koraci se ponavljaju 5 puta za svaku nogu.

Savjeti

Ruke stavite na struk, a zatim ih raširite. Okreni lijevo tako da je desna ruka ispred grudi. Okreni drugi put. Kad naginjete, rukom izvadite prste suprotne noge. Ponovite u suprotnom smjeru, zauzmite početni položaj. Ponovite 7 puta.

Ispružite ruke ispred sebe, radite zamaha svakom nogom, dodirujući dlanove. Uradite 3 čučnjeva s ispruženim rukama. Podignite ruke, raširite se. Ponovite 7 puta.

Ustanite ravno, stavite ruke na struk. Napravite nagib, dodirnite suprotnu nogu desnom rukom, ponovite obrnutim redoslijedom.

Druga opcija. Oslanjajući se prvi put, potrebno je desnom rukom dodirnuti suprotnu nogu, drugi put - lijevom nogom desnom nogom, i na kraju, objema rukama dodirnuti stopala. Zauzmite početnu poziciju. Ponovite 5 puta.

Rezimirajući gore, vrijedno je napomenuti da je fizička aktivnost važna komponenta za uspješno liječenje dijabetesa. Važno je uzeti u obzir postojeće bolesti, proći potrebni pregled i slijediti posebnu dijetu.

Pogledajte video: Dijabetes i tjelovježba (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar