Kako koristiti Sandostatin za pankreatitis?

Opis važan za 05.08.2015

  • Latinsko ime: Sandostatin
  • ATX kod: H01CB02
  • Aktivna supstanca: Octreotide
  • Proizvođač: Novartis Pharma (Švicarska)

1 ml otopine za iv i s / c davanje sadrži 50, 100 ili 500 µg aktivne tvari oktreotid.

1 bočica mikrosfera za pripremu suspenzije za i / m davanje Sandostatin Lar sadrži 10 mg aktivne komponente u obliku oktreotid acetat.

Doziranje i primjena

Sandostatin se propisuje pacijentima nakon operacije pankreasa sa pogoršanjem pankreatitisa. Lijek smanjuje bolove, jer smanjenje stvaranja enzima zaustavlja proces uništavanja organskih tkiva.

U hroničnom obliku pankreatitisa, Sandostatin olakšava stanje pacijentima, pomaže u smanjenju broja napadaja. Sandostatin u ampulama primenjuje se pacijentima supkutano, intramuskularno, intravenozno infuzijom 3 puta dnevno. Kapljice se prave između obroka i prije spavanja. Uvođenje Sandostatina vrši se jedan sat prije operacije i u roku od 7 dana nakon njega. Doziranje liječnik propisuje pojedinačno, ovisno o prirodi tijeka bolesti. Lijek počinje djelovati 5 minuta nakon početka infuzije.

Nuspojave

Kod terapije Sandrostatinom mogu se javiti neželjeni efekti. Iz gastrointestinalnog trakta mogući su mučnina, povraćanje, poremećaji stolice, nadimanje, holecistitis, pojava kamenaca u žučnim kanalima, povećanje sadržaja enzima bilirubina i jetre u krvi, te bolovi u trbuhu. Mogući kardiovaskularni, nervni i endokrini poremećaji:

  • hipotireoza (insuficijencija funkcije štitnjače),
  • metabolički poremećaji glukoze u tijelu,
  • bradikardija (usporen rad srca),
  • palpitacije srca,
  • glavobolje.

Uz netoleranciju na komponente Sandostatina, mogu se pojaviti alergijske reakcije.

Interakcija s drugim lijekovima

Sandostatin se treba primenjivati ​​s beta blokatorima i diuretičkim lijekovima. U kombinaciji s ciklosporinom, učinak posljednjeg se smanjuje. Sandostatin s inzulinom propisuje se s oprezom. U tom slučaju, potrebno je kontrolirati sadržaj glukoze u krvi. Sandostatin smanjuje apsorpciju cimetidina. Kompatibilnost s alkoholom nije dopuštena. Lijek nema utjecaja na upravljanje vozilom.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivna supstanca lijeka je oktreotid, koji je sintetički analog hormona somatostatin. Lijek se oslobađa u obliku otopine za injekcije (ampule) ili liofilizata, iz koga se priprema otopina.

Jedna ampula volumena 1 ml sadrži dozu 0,05-0,1 mg aktivne tvari. Uz gotovu otopinu, lijek se proizvodi u obliku praška, koji se prije upotrebe razrjeđuje u potrebnoj koncentraciji.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja otpuštanja Sandostatina je otopina za intravensku i subkutanu primjenu: bezbojna, prozirna (u ampulama od 1 ml, u kartonskom pakovanju od 5 ili 10 ampula).

Sastav od 1 ml rastvora:

  • aktivna supstanca: oktreotid (kao slobodni peptid) - 50, 100 ili 500 μg,
  • dodatne komponente: natrijum bikarbonat, mliječna kiselina, manitol, ugljični dioksid, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Djelatna tvar Sandostatina je oktreotid - sintetički oktapeptid, analog prirodnog hormona somatostatin, koji ima slične farmakološke učinke, ali značajno duže trajanje djelovanja.

Octreotid suzbija lučenje hormona rasta (GH), patološki pojačanog i nastalog kao rezultat hipoglikemije inzulina, fizičke aktivnosti i izloženosti argininu. Sandostatin takođe inhibira lučenje inzulina, serotonina, gastrina i glukagona, pojačano patološki ili usljed unosa hrane. Suzbija lučenje glukagona i inzulina stimulirano argininom, kao i lučenje tireotropina uzrokovanog tiroliberinom.

Za razliku od somatostatina, oktreotid suzbija lučenje GR-a u većoj mjeri nego lučenje inzulina. Lijek ne dovodi do naknadne hipersekrecije hormona (na primjer, hormon rasta kod pacijenata s akromegalijom). Sa akromegalijom Sandostatin smanjuje nivo GH i faktor rasta sličan insulinu (IGF-1). U 90% bolesnika dolazi do smanjenja koncentracije GH za najmanje 50%, dok se nivo GH ispod 5 ng / ml može postići u oko 50% slučajeva. Kod većine bolesnika s akromegalijom lijek smanjuje oticanje mekih tkiva, jačinu glavobolje i hiperhidroze, parestezije i bolove u zglobovima. Sa velikim adenomima hipofize Sandostatin može malo smanjiti veličinu tumora.

Okretotid može poboljšati tok bolesti u slučaju nedovoljne efikasnosti terapije (embolija jetrenih arterija, operacija, hemoterapija, uključujući 5-fluorouracil i streptozotocin) sekretornih endokrinih tumora gastrointestinalnog trakta i gušterače. Dakle, karcinoidnim tumorima Sandostatin smanjuje jačinu proliva i osjećaje natečenosti na licu što je često praćeno smanjenjem koncentracije serotonina u plazmi i izlučivanjem 5-hidroksiindoleroctene kiseline u urinu. Uz VIP tumore s hiperprodukcijom vazoaktivnog crijevnog peptida (VIP), lijek u većini slučajeva smanjuje tešku sekretornu proljev i, kao rezultat, značajno poboljšava kvalitetu života pacijenta. Istovremeno se smanjuju istodobne poremećaje u ravnoteži elektrolita (na primjer, hipokalemija) što omogućava otkazivanje parenteralne i enteralne primjene elektrolita i tekućina. Sandostatin u nekim pacijentima usporava i čak zaustavlja napredovanje tumora, smanjuje njegovu veličinu kao i veličinu metastaza u jetri. Kliničko poboljšanje u pravilu prati smanjenje ili normalizaciju koncentracije VIP u plazmi.

S glukagonomima, oktreotid smanjuje eritemske migracije. Kod šećerne bolesti lijek ne utječe značajno na težinu hiperglikemije, tako da potreba za hipoglikemijskim lijekovima ili inzulinom obično ostaje nepromijenjena. Zbog smanjenja proliva, moguće je povećanje tjelesne težine. Iako je smanjenje koncentracije glukagona u plazmi pod utjecajem Sandostatina prolazne prirode, poboljšanje kliničkog stanja je stabilno tijekom cijelog razdoblja uzimanja lijeka.

Kod gastrinoma / Zollinger-Ellison sindroma, upotreba oktreotida kao pojedinačnog lijeka ili u kombinaciji s histaminovim H blokatorima2-receptori ili inhibitori protonske pumpe mogu dovesti do smanjenja hipersekrecije klorovodične kiseline u želucu, smanjenja koncentracije gastrina u krvnoj plazmi i jačine vrućine i proljeva.

U bolesnika s insulinomima Sandostatin pomaže smanjiti razinu imunoreaktivnog inzulina u krvi (ovaj učinak može biti kratkotrajan, do 2 sata). U prisustvu operiranih tumora, lijek može obnoviti i održavati normoglikemiju u predoperativnom periodu. S neoperabilnim benignim i malignim tumorima kontrola glikemije može se poboljšati bez istodobnog dugotrajnog smanjenja koncentracije inzulina u krvi.

U bolesnika s rijetkim tumorima koji prekomjerno proizvode faktor oslobađanja hormona rasta (somatoliberinomi), Sandostatin smanjuje ozbiljnost simptoma akromegalije jer inhibira lučenje hormona rasta i lučenja samog hormona rasta. U budućnosti je moguće i smanjenje hipertrofije hipofize.

Kada krvari iz varikoznih vena jednjaka i želuca u bolesnika sa cirozom, dodavanje oktreotida specifičnom tretmanu (na primjer, skleroterapiji) može efikasnije zaustaviti krvarenje i spriječiti rano ponovno krvarenje, smanjiti volumen transfuzije i poboljšati opstanak od 5 dana. Smatra se da je mehanizam djelovanja Sandostatina rezultat smanjenja protoka krvi u organima zbog suzbijanja vazoaktivnih hormona poput glukagona i VIP-a.

U bolesnika koji su indicirani za operaciju gušterače, Sandostatin koji se koristi za vrijeme i nakon operacije smanjuje učestalost tipičnih postoperativnih komplikacija (na primjer, postoperativni akutni pankreatitis, fistula pankreasa, sepsa, apscesi).

S vatrostalnom dijarejom kod pacijenata sa sindromom stečene imunološke insuficijencije (AIDS), Sandostatin potpuno ili djelomično normalizira stolicu u oko 30% slučajeva kada se dijareja ne može suzbiti odgovarajućom antidijarejskom i / ili antimikrobnom terapijom.

Farmakokinetika

Nakon supkutane primjene, oktreotid se brzo i potpuno apsorbira. Maksimalna koncentracija u plazmi dostiže se za oko 30 minuta.

Sa proteinima u plazmi veže se do 65%. Komunikacija s krvnim ćelijama je izuzetno mala. Zapremina distribucije - 0,27 l / kg. Ukupni klirens je 160 ml / min.

Nakon potkožne injekcije, poluživot (T½) - 100 minuta Povlačenje lijeka nakon intravenske primjene provodi se u dvije faze, T½ su 10 i 90 min. Veća količina lijeka izlučuje se iz izmeta, oko 32% - sa urinom nepromijenjena.

Indikacije za upotrebu

  • akromegalija: s nedovoljnom učinkovitošću radijacijske / hirurške terapije u cilju kontrole glavnih manifestacija bolesti i nižih razina GR (hormona rasta) i IGF-1 (inzulinu sličnog faktora rasta) u plazmi, ako pacijent odbije operaciju ili ako postoje kontraindikacije za njegovu provedbu, kratka tretman u intervalima između kurseva zračenja do trenutka kada se njegov efekat u potpunosti razvije,
  • izlučivanje endokrinih tumora probavnog trakta (gastrointestinalni trakt) i gušterače (za kontrolu simptoma): VIP, glukagonomi, karcinoidni tumori koji se javljaju s karcinoidnim sindromom, inzulinomi (za terapiju održavanja i za kontrolu hipoglikemije u preoperativnom periodu), somatoliberin , za koje je karakteristična hiperprodukcija oslobađajućeg faktora GR), gastrinomi / Zollinger - Ellison sindrom (obično u kombinaciji sa primjenom histaminskih H blokatora2receptora i inhibitora protonske pumpe). Treba imati na umu da Sandostatin nije antitumorski lijek, pa njegova upotreba ne vodi liječenju ove kategorije pacijenata,
  • vatrostalna dijareja kod pacijenata sa AIDS-om (radi kontrole simptoma),
  • komplikacije nakon operacije pankreasa (radi prevencije),
  • krvarenje iz varikoznih vena želuca i jednjaka s cirozom jetre (u kombinaciji sa specifičnim terapijskim mjerama (npr. endoskopska skleroterapija) za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje recidiva).

Kontraindikacije

Apsolutna kontraindikacija terapiji je prisutnost preosjetljivosti na komponente lijeka.

Prema uputama, Sandostatin se treba koristiti s oprezom u sljedećim slučajevima:

  • kolelitijaza,
  • dijabetes melitus
  • trudnoća
  • period dojenja.

Ljekovita svojstva

Cijena: od 1750 do 1875 rubalja.

Lijek ima antitiroidno djelovanje na tijelo, dok je proizvodnja takvih hormona kao TSH i STH smanjena, što doprinosi ispoljavanju izraženog antispazmodijskog efekta. Sandostatin ima specifičan uticaj na probavni trakt - smanjuje pokretljivost i proizvodnju želudačnog soka. Pod utjecajem ovog lijeka opaža se inhibicija pojačanog izlučivanja serototina i hormona rasta (čiju proizvodnju obavlja direktno endokrini sistem), kao i peptida.

Lijek utječe na sintezu hormona rasta u slučaju hipoglikemije inzulina, inhibira lučenje glukogana, gastrina, nekih peptida, kao i inzulina. Okreotid prekida proces proizvodnje tirotropina pod uticajem tiroliberina. Nakon davanja rastvora ispod kože, hormonska hipersekrecija se ne bilježi.

Kod osoba koje pate od akromegalije, ovaj lijek smanjuje ne samo pokazatelj hormona rasta, već i somatomedina A u krvi. Provedena terapijska terapija može normalizirati razinu hormona rasta u 50% pacijenata.

U bolesnika s karcinoidnim tumorima, težina karakterističnih simptoma je značajno smanjena, lijek regulira nivo serotonina, gastrointestinalni trakt se normalizuje i “vruće trepće” se eliminiraju.

Kod patologija karakteriziranih pretjeranim izlučivanjem vazoaktivnog crijevnog peptida, uzimanje oktreiotida značajno poboljšava dobrobit, a ravnoteža elektrolita vraća se u normalu s liječenjem. Vrijedno je napomenuti da u velikom broju slučajeva progresija bolesti prestaje, smanjuje se volumen novotvorine, smanjuje se rizik od širenja metastaza u jetri.

Osobe koje pate od upornog proliva primjećuju značajno smanjenje istih na pozadini liječenja oktreotidom. Zahvaljujući tome moguće je normalizirati tjelesnu težinu, smanjiti razinu glukagona u tijelu. Sandostatin se često preporučuje koristiti zajedno sa blokatorima H2 receptora, kao i inhibitorima protonske pumpe, što zauzvrat pozitivno utječe na težinu različitih simptoma i nivo gastrina (primijećeno je smanjenje).

Pod utjecajem lijekova bilježi se smanjenje brzine imunoreaktivnog inzulina kod osoba kojima je dijagnosticirana insulinoma (pozitivan učinak primjećuje se u roku od 2 sata). Osobe s operiranom neoplazmom primjećuju održavanje normoglikemije nakon operacije.

Prekomjernom proizvodnjom faktora oslobađanja hormona rasta dijagnosticira se smanjenje težine znakova akromegalije. Taj se efekat postiže inhibiranjem proizvodnje hormona rasta, kao i njegovog faktora oslobađanja. Nakon toga, volumen hipertrofirane hipofize smanjuje se.

Sa terapijom Sandostatinom uklanja se letargija, nestaju ranije primijećene glavobolje, djelomično nestaju simptomi hiperhidroze, boli u kostima i zglobovima kao i periferna neuropatija.

Nuspojave i predoziranje

Tijekom liječenja ne isključuje se razvoj bolova u trbuhu, napadi mučnine, proljeva, nadimanja, porast razine mikrosomalnih enzima, steatoreja, alopecija. Može se zabilježiti akutni tijek hepatitisa, hiperbilirubinemije, porasta GGT indeksa.

Nakon dužeg liječenja moguća je tolerancija na glukozu, komplikacije s pankreatitisom, hipoglikemija, razvoj kolelitijaze, alergijske manifestacije, kao i pojava uporne hiperglikemije.

Moguće je da se osjeća peckanje, manifestacija lokalne boli, oticanja na mjestu ubrizgavanja.

  • Nelagodnost u stomaku
  • Pojava „plima“
  • Bolovi mučnine
  • Smanjenje otkucaja srca
  • Trbušni spastički sindrom.

Indicirana je simptomatska terapija.

F-Synthesis, Rusija

Cena od 616 do 23800 rub.

Octreotid je lijek sličan Sandostatinu, koji ima somatostatin sličan učinak na tijelo. Indiciran je za liječenje i sprječavanje različitih endokrinih patologija. Proizvodi se u obliku injekcijske otopine.

Pros:

  • Može se propisati za pankreatitis koji nastaje nakon operacije
  • Sprečava razvoj postoperativne sepse
  • Eliminira refleksnu dijareju kod AIDS-a.

Protiv:

  • Tijekom terapije može se razviti hiperbilirubinemija
  • Ne može se kombinovati sa alkoholom.
  • Izdaje se na recept.

Informacije o lijekovima

Sandostatin je sintetski analog ljudskog somatostatina. U ljudskom tijelu se taj protein protein proizvodi na dva mjesta: hipotalamusu i u endokrinim otočićima gušterače. Ova biološki aktivna supstanca ima inhibitorni učinak na proizvodnju nekoliko hormona odjednom: tirotropin i hormon rasta, a takođe smanjuje lučenje inzulina, kolecistokinina, gastrina, glukagona.

Glavna supstanca lijeka Sandostatin je oktreotid, ovaj sintetički analog hormona karakterizira duže djelovanje od prirodnog somatostatina.

Sandostatin se izrađuje u obliku otopine za injekcije ili liofilizata za njegovu pripremu. Jedna ampula volumena 1 ml može sadržavati dozu 0,05 mg ili 0,1 mg aktivne tvari.

Lista indikacija za upotrebu

Prema uputama za lijek, upotrebu Sandostatina reguliše proizvođač u sljedećim slučajevima:

  1. Akromegalija.
  2. Tumori gušterače i gastrointestinalnog trakta koji stvaraju endokrine hormone (Zollinger-Ellison sindrom, karcinoidni tumori u prisustvu karcinoidnog sindroma, VIPoma, insulinoma itd.).
  3. Krvarenje iz varikoznih vena jednjaka (kao deo sveobuhvatnog lečenja).
  4. Prevencija komplikacija kod pacijenata koji su podvrgnuti intervenciji pankreasa.

Pažnja! Sandostatin nema svojstva antitumorskih lijekova i ne može se koristiti kao monoterapija za ove onkološke patologije.

Interakcija s drugim lijekovima

Budući da Sandostatin ima sistemski učinak na pacijentovo tijelo, njegova upotreba može zahtijevati prilagođavanje doze nekih drugih lijekova koje pacijent trenutno prima.

Zbog sposobnosti hormona da utječe na otkucaje srca i vaskularni tonus obično se zahtijeva korekcija antiaritmika (beta blokatora) i antihipertenzivnih lijekova (blokatora kalcijevih kanala, diuretika itd.).

Upotreba bromokriptina paralelno sa Sandostatinom dovodi do poboljšanja bioraspoloživosti ovog alkaloida ergota. Ali u odnosu na drugi lijek od ergotina, učinak je potpuno suprotan: kombinacija ciklosporina i Sandostatina uzrokuje smanjenje apsorpcije citostatika.

Također je potrebna prilagodba doze lijekova koji smanjuju glukozu u krvi, a ako pacijent prima inzulin koji se može ubrizgati, bit će potreban ponovni izračun njegovih doza.

Sandostatin uzrokuje pogoršanje apsorpcije cimetidina i smanjuje metabolički indeks lijekova koji se izlučuju citokromskim sistemom.

Pankreatitis i njegovo lečenje

Pankreatitis (upala gušterače) nastaje zbog neuhranjenosti, konzumiranja alkohola i puno kave, upotrebe određenih lijekova, bolesti bilijarnog sistema i brojnih drugih problema. Ova nozologija ima dva oblika različite težine: akutni i hronični, čiji je tretman značajno različit.

Suština pankreatitisa je uništavanje gušterače probavnim enzimima, koje također on proizvodi. Tipično je razvoj ovakvih poremećaja povezan s blokiranjem odliva sokova gušterače kroz kanale u tanko crijevo, što dovodi do nakupljanja enzima unutar lobula koji ih proizvode, prijevremene aktivacije proteaza i samouništenja tkiva.

Sandostatin djeluje depresivno na sekretornu aktivnost gušterače, stoga ga kirurzi često propisuju teškim pacijentima koji su se podvrgli operaciji zbog akutnog pankreatitisa.

To vam omogućuje smanjenje simptoma boli, jer smanjenje proizvodnje probavnih enzima značajno usporava proces daljnjeg uništavanja tkiva pogođenog organa.

U slučaju akutnog pankreatitisa, volumen oštećenja je prilično velik, takvi bolesnici zahtijevaju brzu hospitalizaciju u hirurškoj bolnici na agresivno, konzervativno i često hirurško liječenje. Ako je tijek bolesti blaži, sa razdobljima pogoršanja i slabljenja simptoma, onda najvjerojatnije govorimo o kroničnom pankreatitisu. Može se razviti godinama i desetljećima, jer upalni proces zahvaća relativno male dijelove gušterače. Istovremeno, kod hroničnog pankreatitisa moguće je uništavanje tkiva gušterače čak i bez očitog pogoršanja bolesti.

Unatoč činjenici da primjena Sandostatina za kronični pankreatitis nije opisana u indikacijama za upotrebu, ponekad se propisuje pacijentima tijekom teških egzacerbacija. Takav terapijski pristup omogućuje pacijentu da brzo osjeća olakšanje, ali praktički ne utječe na učestalost i trajanje pogoršanja u budućnosti. Međutim, većina ljekara radije ne koristi Sandostatin u liječenju kroničnih bolesnika, jer je potreban vrlo precizan odabir doze i ima niz kontraindikacija i neugodnih nuspojava.

Lijekovi

Sandostatin je lijek na recept i treba ga pažljivo nadzirati. Prije početka kursa terapije, preporučuje se uzeti niz krvnih pretraga, kao i podvrgnuti ultrazvučnom pregledu trbušne šupljine i gušterače. U budućnosti će ove testove trebati ponoviti kako bi se procijenio učinak Sandostatina na organizam.

Sandostatin se daje subkutano, intramuskularno ili kao intravenska infuzija 3 puta dnevno, dopušteno je razrjeđivati ​​lijek vodom za injekcije, ali ni u kojem slučaju s otopinom glukoze. Uvod treba propisati između obroka, kao i prije spavanja, čime se smanjuje vjerovatnoća za razvoj dijela nuspojava.

Doza lijeka odabire se strogo pojedinačno, ovisno o bolesti i težini njezina tijeka.

Trajanje liječenja Sandostatinom ovisi o nozologiji i može biti od 5 do 7 dana do nekoliko mjeseci. Kako bi se spriječile komplikacije kod pacijenata s akutnim pankreatitisom koji su bili podvrgnuti operaciji na gušterači, Sandostatin se propisuje najmanje sat vremena prije operacije i u roku od sedam dana nakon nje.

Video govori o mehanizmu djelovanja Sandostatina:

Posebna uputstva

Relapsi se retko dešavaju u lečenju pacijenata sa gastroentero-pankreasnim endokrinim novotvorinama.

S dijagnosticiranim novotvorinama hipofize potrebno je pažljivije praćenje bolesnika radi pravovremenog otkrivanja rasta i suženja tumora vizuelna polja.

Kod pacijenata s dijagnozom insulinomi izrazito povećanje ozbiljnosti i trajanja hipoglikemija. Uvođenjem Sandostatina u intervalima između obroka, kao i prije spavanja, moguće je smanjiti težinu nuspojava iz probavnog trakta.

Uz produženu terapiju akromegalije, ultrazvučni pregled stanja je obavezan žučni mjehur za pravovremenu dijagnozu žučne kamenac. Ne preporučuje se davanje injekcija u kratkim intervalima u istim područjima.

Sandostatin kod dojenja i trudnoće propisan je prema apsolutnim indikacijama.

Češćim davanjem malih doza mogu se izbjeći značajne fluktuacije glukoze. Tokom liječenja potrebno je redovito praćenje šećera u krvi.

Sandostatin LAR se ne može davati intravenski, već se daje duboko intramuskularno (poželjno gluteus maximus). U slučaju ulaska u krvnu posudu, potrebno je zamijeniti iglu i zonu ubrizgavanja.

Koji lijekovi liječe čir na želucu

Jedna od najpopularnijih i dugo korišćenih grupa lijekova su antacidi. Ovi lijekovi uključuju alkalizirajuća sredstva koja neutraliziraju višak želučane kiseline. Ovo uključuje sodu bikarbonu ili sodu bikarbonu. Prednost lijeka leži u neposrednoj neutralizaciji kiseline, nedostatak je u provokaciji alkalnih promjena u tijelu kao rezultat apsorpcije nereagirane sode.

Kalcijum karbonat je jači lijek od gore opisanog lijeka, ali ima sličan učinak. Liječenje dugotrajnom upotrebom uzrokuje zatvor i sekundarno lučenje.

Antacidni lijekovi za čir na želucu uključuju i magnezijum oksid, magnezijev trisilikat, aluminijum hidroksid. Ove tvari imaju upijajući i omotavajući učinak. Alkalizacijski elementi sadržani su u lijekovima kao što su Vicalin, Bellgin, Bekarbon, Vikair, Almagel, Fosfalugel, Maaloks.

Antacidni učinak smanjuje žgaravicu i bol, koji se očituju kao rezultat smanjenja kiselosti sadržaja u stomaku. Učinak ovih lijekova ovisi o njihovoj alkalizirajućoj sposobnosti i traje od 20 do 60 minuta. Lijekove je najbolje uzimati u malim dozama do 6 puta dnevno prije jela i noću. Ublažavajući simptome patologije, antacidi slabo doprinose zacjeljivanju čireva i ne utiču na uzrok bolesti.

Blokatori želučane sekrecije

Lijek protiv čira na želucu ove skupine sadrži supstancu cimetidin. Blokira nervni refleks i hormonalne lance koji pokreću stvaranje klorovodične kiseline. Na osnovu cimetidina proizvode se Ranitidin, Nizotidin, Famotidin i mnogi drugi analozi.

Pod utjecajem ovih lijekova pouzdano se suzbija stvaranje pepsina i solne kiseline, a uklanjaju se bolovi i stomačni grčevi. Akcija započinje odmah nakon uzimanja lijekova, bol nestaje nakon 5 dana, povraćanje i žgaravica - nakon tjedan dana. Čirevi se počinju zacjeljivati ​​u roku od 4-6 tjedana, što je puno brže nego kada se koriste drugi lijekovi. Nuspojave su neznatne.

Blokatori sekrecije farmakološke grupe

Ovi lijekovi za čir na želucu imaju nespecifični učinak. Osim što blokiraju sekreciju, djeluju i na ostale sisteme i organe. Lijekovi su pomoćni sredstva u liječenju čira. Prirodni biljni lijek je ekstrakt belladonne, koji sadrži atropin. Ova supstanca ne samo da smanjuje proizvodnju klorovodične kiseline, već i smanjuje motoričku aktivnost želuca. Ekstrakt Belladonna dio je takvih pripravaka kao što su Bellalgin, Bellastesin, Bekarbon.

Supstanca platifillin, kao i metacin, izoliran iz lišća snežnog pokrivača, ima manje aktivan učinak. Oni ublažavaju stomačne grčeve i nježno smanjuju njegovu sekreciju.

Gastrocepin ili pirenzepin pomažu u sprečavanju recidiva i zacjeljivanju čira. Ova supstanca je efikasna, dugo smanjuje izlučivanje kiseline, praktično nema uticaja na želudačnu aktivnost.

Stvaranje kiseline u izlučujućim ćelijama sprečava novi lijek za čir na želucu - Omeprazol. Stvara dugotrajni efekat, koristi se za terapiju održavanja. Novi hormonalni lekovi „Sandostatin“, „Octreotide“, kao i diuretik „Diakarb“ doprinose smanjenju sekrecije.

Čir na želucu: liječenje citoprotektivnim lijekovima

Ova grupa uključuje lijekove koji štite stanice želudačne sluznice. Posebno su efikasni kod čir na želucu, kada su zaštitna svojstva sluznice oštro smanjena. Postoji veliki broj citoprotektorskih vrsta. Neki od njih uglavnom doprinose povećanoj reprodukciji zaštitne sluzi. Riječ je o lijekovima na bazi korijena sladića (Flacarbinove granule, ekstrakti, sirup slatkog slatkog luka, tablete Likvirshpon) i rizoma calausa (preparati Vikalin i Vikair). Druge povećavaju zaštitna svojstva sluzi. Ovo je dekocija iz korijena elecampane (Alantoin tablete), sok sirovog kupusa.

S svježim dubokim ozljedama, naglim krvarenjima, prikazani su lijekovi za čir na želucu - sredstva koja stvaraju film (lijekovi „Ulkogant“, „Carafate“, „Keal“).

Preparati bizmuta

Lijekovi za čir na želucu na bazi ovog elementa imaju kombinirani učinak. Oni omotavaju nedostatke sluzokože, stvarajući zaštitnu barijeru. Uz to, inhibiraju djelovanje kiselina na želudac, ubijaju mikrobe koji uzrokuju čireve (Helicobacter pylori). Najefikasniji lijek je De-nol.

U medicinskoj praksi postoje dijagnoze koje zahtijevaju suzbijanje određenih tjelesnih funkcija: izlučivanje enzima, hormona. Ovo je potrebno za pun život ili tokom hirurških operacija za normalan oporavak u postoperativnom periodu. Takvi klinički slučajevi uključuju akromegaliju, rak, formacije u endokrinom sistemu, nemogućnost klasičnih metoda liječenja (terapija zračenjem, hirurška intervencija).

Upute za upotrebu Octreotide

Ovaj lijek odnosi se na sintetičke analoge ili derivate prirodnih hormona ljudskog tijela. Aktivna supstanca zamjenjuje somatostatin, ima isti farmakološki učinak, ali ima duži učinak. Lijek Octreotide inhibira proizvodnju hormona rasta, inzulina, serotonina, glukagona, gastrina, koji se pretjerano proizvode zbog patologije ili nakon jela.

Doziranje i primjena

Lijek je aktivno sredstvo u suzbijanju proizvodnje hormona, dakle, neovisna promjena doziranja ili propisivanja bez savjeta liječnika nije dopuštena. Nepravilna upotreba lijeka dovodi ili do aktivnog razvoja osnovne bolesti ili do stvaranja novih zbog nedovoljne razine hormona. Doza i oblik injekcije propisuju se isključivo uzimajući u obzir dijagnozu i stanje određenog pacijenta. Depot i Long oblici daju se isključivo intramuskularno.

Primjerne doze za različite bolesti su sljedeće:

  • oktreotid za pankreatitis (akutni) - 100 mcg 3 puta dnevno tokom 5 dana supkutano (s / c) (moguće je povećati dozu na 1200 mcg / dan injekcijom u venu (iv)),
  • zaustaviti krvarenje u ulkusu - 25-50 mcg / sat iv tokom 5 dana,
  • zaustaviti vensko (varikozno) krvarenje jednjaka - 25-50 mcg / sat iv tokom 5 dana,
  • profilaktička doza tokom operacija - 100-200 mcg s / c 1-2 sata pre operacije, 100-200 s / c 3 puta / dan - nakon operacije 5-7 dana,
  • akromegalija ili gastroenteropancreotski tumori - 50-100 mcg 1-2 injekcije dnevno.

Interakcija lijekova

Lijek usporava apsorpciju cimetidina i smanjuje apsorpciju ciklosporina. Paralelno s diureticima, beta blokatori, inzulin, oralni hipoglikemijski lijekovi, blokatori "sporih" kalcijevih kanala potrebno je prilagođavanje doze. Bioraspoloživost bromokriptina raste. Lijekovi koji podliježu metabolizaciji enzima sistema citokroma P450 propisuju se pod strogim nadzorom specijalista.

Predoziranje

Tijekom terapije može se primijetiti predoziranje u kojem se simptomi manifestiraju: mučnina, crvenilo lica, osjećaj praznog stomaka, smanjen rad srca, bolovi. Ako se pojavi bilo koji od ovih znakova, prestanite s liječenjem i obratite se liječniku.

Uslovi skladištenja

Lijek čuvajte u hladnjaku na temperaturi od + 2 ... + 8ºC.Ne zamrzavajte lijek. Držite podalje od sunčeve svetlosti.

Datum isteka

Trajanje skladištenja - 3 godine.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivna supstanca je okreotid. Oblik za oslobađanje su ampule sa otopinom za supkutanu i intravensku aplikaciju i mikrosfere za proizvodnju suspenzije za administraciju intramuskularno.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja lijek nije propisan.

Upotreba u djetinjstvu

Nema podataka o upotrebi lijeka za djecu.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

U ljekarnama se lijek prodaje na recept.

Pod čirom na želucu podrazumeva se stvaranje žarišne oštećenja u zidu organa. Štoviše, negativni proces utječe prije svega na sluznicu. Prije nego što odaberete lijek za čir na želucu, morate malo znati o bolesti.

Vrste čira

Prema dubini lezije, čir je površan, zahvaćajući samo sluznicu, i dubok, zahvaćajući serozne i mišićne membrane želuca. Sa propadanjem zidova organa ističu se o njegovoj perforaciji ili perforaciji. U tom se slučaju sadržaj želuca izliva u trbušnu šupljinu. Produljenim tijekom bolesti susjedne se tvari mogu lijepiti na zid izraženog organa izvana, a ulcerozni učinak može se proširiti i na njih. U sličnoj situaciji govorimo o prodorom, prodorom čireva.

Koji lijekovi liječe čir na želucu

Jedna od najpopularnijih i dugo korišćenih grupa lijekova su antacidi. Ovi lijekovi uključuju alkalizirajuća sredstva koja neutraliziraju višak želučane kiseline. Ovo uključuje sodu bikarbonu ili sodu bikarbonu. Prednost lijeka leži u neposrednoj neutralizaciji kiseline, nedostatak je u provokaciji alkalnih promjena u tijelu kao rezultat apsorpcije nereagirane sode.

Kalcijum karbonat je jači lijek od gore opisanog lijeka, ali ima sličan učinak. Liječenje dugotrajnom upotrebom uzrokuje zatvor i sekundarno lučenje.

Antacidni lijekovi za čir na želucu uključuju i magnezijum oksid, magnezijev trisilikat, aluminijum hidroksid. Ove tvari imaju upijajući i omotavajući učinak. Alkalizacijski elementi sadržani su u lijekovima kao što su Vicalin, Bellgin, Bekarbon, Vikair, Almagel, Fosfalugel, Maaloks.

Antacidni učinak smanjuje žgaravicu i bol, koji se očituju kao rezultat smanjenja kiselosti sadržaja u stomaku. Učinak ovih lijekova ovisi o njihovoj alkalizirajućoj sposobnosti i traje od 20 do 60 minuta. Lijekove je najbolje uzimati u malim dozama do 6 puta dnevno prije jela i noću. Ublažavajući simptome patologije, antacidi slabo doprinose zacjeljivanju čireva i ne utiču na uzrok bolesti.

Blokatori želučane sekrecije

Lijek protiv čira na želucu ove skupine sadrži supstancu cimetidin. Blokira nervni refleks i hormonalne lance koji pokreću stvaranje klorovodične kiseline. Na osnovu cimetidina proizvode se Ranitidin, Nizotidin, Famotidin i mnogi drugi analozi.

Pod utjecajem ovih lijekova pouzdano se suzbija stvaranje pepsina i solne kiseline, a uklanjaju se bolovi i stomačni grčevi. Akcija započinje odmah nakon uzimanja lijekova, bol nestaje nakon 5 dana, povraćanje i žgaravica - nakon tjedan dana. Čirevi se počinju zacjeljivati ​​u roku od 4-6 tjedana, što je puno brže nego kada se koriste drugi lijekovi. Nuspojave su neznatne.

Blokatori sekrecije farmakološke grupe

Ovi lijekovi za čir na želucu imaju nespecifični učinak. Osim što blokiraju sekreciju, djeluju i na ostale sisteme i organe. Lijekovi su pomoćni sredstva u liječenju čira. Prirodni biljni lijek je ekstrakt belladonne, koji sadrži atropin. Ova supstanca ne samo da smanjuje proizvodnju klorovodične kiseline, već i smanjuje motoričku aktivnost želuca. Ekstrakt Belladonna dio je takvih pripravaka kao što su Bellalgin, Bellastesin, Bekarbon.

Supstanca platifillin, kao i metacin, izoliran iz lišća snežnog pokrivača, ima manje aktivan učinak. Oni ublažavaju stomačne grčeve i nježno smanjuju njegovu sekreciju.

Gastrocepin ili pirenzepin pomažu u sprečavanju recidiva i zacjeljivanju čira. Ova supstanca je efikasna, dugo smanjuje izlučivanje kiseline, praktično nema uticaja na želudačnu aktivnost.

Stvaranje kiseline u izlučujućim ćelijama sprečava novi lijek za čir na želucu - Omeprazol. Stvara dugotrajni efekat, koristi se za terapiju održavanja. Novi hormonalni lekovi „Sandostatin“, „Octreotide“, kao i diuretik „Diakarb“ doprinose smanjenju sekrecije.

Čir na želucu: liječenje citoprotektivnim lijekovima

Ova grupa uključuje lijekove koji štite stanice želudačne sluznice. Posebno su efikasni kod čir na želucu, kada su zaštitna svojstva sluznice oštro smanjena. Postoji veliki broj citoprotektorskih vrsta. Neki od njih uglavnom doprinose povećanoj reprodukciji zaštitne sluzi. Riječ je o lijekovima na bazi korijena sladića (Flacarbinove granule, ekstrakti, sirup slatkog slatkog luka, tablete Likvirshpon) i rizoma calausa (preparati Vikalin i Vikair). Druge povećavaju zaštitna svojstva sluzi. Ovo je dekocija iz korijena elecampane (Alantoin tablete), sok sirovog kupusa.

S svježim dubokim ozljedama, naglim krvarenjima, prikazani su lijekovi za čir na želucu - sredstva koja stvaraju film (lijekovi „Ulkogant“, „Carafate“, „Keal“).

Preparati bizmuta

Lijekovi za čir na želucu na bazi ovog elementa imaju kombinirani učinak. Oni omotavaju nedostatke sluzokože, stvarajući zaštitnu barijeru. Uz to, inhibiraju djelovanje kiselina na želudac, ubijaju mikrobe koji uzrokuju čireve (Helicobacter pylori). Najefikasniji lijek je De-nol.

U medicinskoj praksi postoje dijagnoze koje zahtijevaju suzbijanje određenih tjelesnih funkcija: izlučivanje enzima, hormona. Ovo je potrebno za pun život ili tokom hirurških operacija za normalan oporavak u postoperativnom periodu. Takvi klinički slučajevi uključuju akromegaliju, rak, formacije u endokrinom sistemu, nemogućnost klasičnih metoda liječenja (terapija zračenjem, hirurška intervencija).

Upute za upotrebu Octreotide

Ovaj lijek odnosi se na sintetičke analoge ili derivate prirodnih hormona ljudskog tijela. Aktivna supstanca zamjenjuje somatostatin, ima isti farmakološki učinak, ali ima duži učinak. Lijek Octreotide inhibira proizvodnju hormona rasta, inzulina, serotonina, glukagona, gastrina, koji se pretjerano proizvode zbog patologije ili nakon jela.

Sastav i oblik oslobađanja

Okreotid je dostupan isključivo u otopinama za intramuskularnu i subkutanu primjenu. Zapremina ampula je 1 i 5 ml. Doziranje se razlikuje u koncentraciji aktivne tvari na 1 ml otopine: 50, 100, 300, 600 mcg. Tečnost je bezbojna i bez mirisa. Lijek se isporučuje u zatvorenim konturnim kartonskim kutijama. Octreotide-Depot i Octreotide-Long su liofilizirani prašak za infuziju (u nekim oblicima, komprimiran u tabletu) zajedno s otapalom, suspenzijom za rekonstituciju, posebnom štrcaljkom i intramuskularnom injekcijskom iglom.

Supstanca u preparatu

Voda za injekcije

Octreotide-Depot sadrži kopolimer dl-mlečne i glikolne kiseline, polisorbat-80, vodu za injekcije, D-manitol, natrijumovu sol karboksimetil celuloze. Za lijek Octreotide-Long koristi se karmeloza natrij, D-manitol. Razlika između tri oblika lijeka je:

  • u brzini usisavanja,
  • trajanje pronalaženja terapijske koncentracije aktivne supstance u tijelu,
  • fokus izlaganja.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek je dizajniran da suzbija izlučivanje hormona koji prekomjerno nastaju u tijelu pacijenta zbog patologija i nakon jela. Ovo se odnosi na glukagon, inzulin, gastrin, serotonin, inzulin. Octreotid smanjuje proizvodnju hormona rasta izazvanog pretjeranim fizičkim naporom, argininom ili hipoglikemijom inzulina. Suzbijena je i sekrecija tirotropina.

Lijek se koristi da smanji rizik od postoperativnih procesa nakon hirurških operacija na pankreasu (fistula pankreasa, akutni pankreatitis nakon operacije, sepsa, apscesi). Okreotid se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima za efikasno zaustavljanje krvarenja i njegovih relapsa kod varikoznih vena želuca i probavnog trakta kod pacijenata sa cirozom.

Supkutanom primjenom lijek se apsorbira što je brže moguće: maksimalna koncentracija aktivne tvari dostiže se nakon 30 minuta. Supstanca se veže za proteine ​​krvne plazme za 65%. Lijek se izlučuje iz tijela nakon 100 minuta, potkožnim davanjem. Uz intravenske injekcije, oslobađanje oktreotida iz tijela se vrši u 2 faze: nakon 10 i 90 minuta. Najveći deo materije se izlučuje kroz creva, 32% bubrezima se uklanja nepromenjeno.

Indikacije za upotrebu Octreotide

Lijek je usmjeren na suzbijanje izlučivanja hormona s opsežnom listom bolesti. Uz to, lijek se koristi za sprečavanje postoperativnih komplikacija na abdominalnim organima. Alat je odobren za upotrebu u kombinaciji sa specifičnim vrstama terapije (na primjer, endoskopska skleroterapija). Glavni pravci upotrebe Octreotide:

  • akutni pankreatitis
  • zaustaviti krvarenje sa peptičnim ulkusom dvanaestopalačnog creva i želuca,
  • prevencija i zaustavljanje varikoznih vena sa cirozom jetre,
  • liječenje i sprečavanje komplikacija u trbušnoj šupljini nakon operacije,
  • akromegalija, uz neučinkovitost dopaminskih agonista, nemogućnost izvođenja hirurške intervencije, terapije zračenjem,
  • abdominalni endokrini tumori gastroenteropankreasnog sistema,
  • glukagonoma
  • gastrinoma
  • vatrostalna (imunološka) dijareja kod pacijenata sa AIDS-om.

Doziranje i primjena

Lijek je aktivno sredstvo u suzbijanju proizvodnje hormona, dakle, neovisna promjena doziranja ili propisivanja bez savjeta liječnika nije dopuštena. Nepravilna upotreba lijeka dovodi ili do aktivnog razvoja osnovne bolesti ili do stvaranja novih zbog nedovoljne razine hormona. Doza i oblik injekcije propisuju se isključivo uzimajući u obzir dijagnozu i stanje određenog pacijenta. Depot i Long oblici daju se isključivo intramuskularno.

Primjerne doze za različite bolesti su sljedeće:

  • oktreotid za pankreatitis (akutni) - 100 mcg 3 puta dnevno tokom 5 dana supkutano (s / c) (moguće je povećati dozu na 1200 mcg / dan injekcijom u venu (iv)),
  • zaustaviti krvarenje u ulkusu - 25-50 mcg / sat iv tokom 5 dana,
  • zaustaviti vensko (varikozno) krvarenje jednjaka - 25-50 mcg / sat iv tokom 5 dana,
  • profilaktička doza tokom operacija - 100-200 mcg s / c 1-2 sata pre operacije, 100-200 s / c 3 puta / dan - nakon operacije 5-7 dana,
  • akromegalija ili gastroenteropancreotski tumori - 50-100 mcg 1-2 injekcije dnevno.

Interakcija lijekova

Lijek usporava apsorpciju cimetidina i smanjuje apsorpciju ciklosporina. Paralelno s diureticima, beta blokatori, inzulin, oralni hipoglikemijski lijekovi, blokatori "sporih" kalcijevih kanala potrebno je prilagođavanje doze. Bioraspoloživost bromokriptina raste. Lijekovi koji podliježu metabolizaciji enzima sistema citokroma P450 propisuju se pod strogim nadzorom specijalista.

Nuspojave

Produljena upotreba lijeka izaziva stvaranje kamenca u žučnoj kesici. Osim alergijskih reakcija i alopecije prilikom upotrebe lijeka, može se pojaviti čitav niz neželjenih reakcija. Njihov izgled direktno ovisi o težini bolesti, općem stanju pacijenta i interakcijama lijekova. Mora se voditi računa o ishrani zbog promjena u izlučivanju inzulina i drugih hormona. Moguće nuspojave:

  • anoreksija
  • mučnina, povraćanje, nadimanje, nadimanje, proliv, steatorreja, spastični bolovi,
  • crijevna opstrukcija (rijetko)
  • akutni hepatitis bez kolestaze,
  • aritmija,
  • bradikardija
  • hiperbilirubinemija,
  • hiperglikemija
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • razvoj uporne hipoglikemije,
  • svrab, peckanje, crvenilo, oticanje kože ili mišića na mestu ubrizgavanja.

Predoziranje

Upotreba lijeka Octreotide u višku izaziva kratkotrajno smanjenje brzine otkucaja srca, osjećaj naleta krvi u glavu i lice. Odvojeno, predoziranje se može očitovati kršenjem rada gastrointestinalnog trakta: mučnina, proliv, osjećaj praznog stomaka (iznenadna glad), spastična bol. Stanje se liječi simptomatski, ne zahtijeva prekid terapije (osim u kritičnim slučajevima).

Analozi oktoreotida

Supstitutivni lijekovi propisani su za intoleranciju na bazno sredstvo ili njegovu nepristupačnost. Analozi su dostupni i na recept, pa je teoretski nemoguća njihova upotreba umjesto Octreotidea nemoguća. Mora se imati na umu da promjenu tijeka liječenja provodi isključivo specijalist na temelju pacijentovih individualnih reakcija na terapiju. Glavni analozi oktoreotida:

  • lijek Sandostatin analog je praška za stvaranje otopina za iv i SC ubrizgavanje, aktivna tvar je oktreotid, učinak na tijelo identičan,
  • Somatostatin - lek na bazi čiste supstance koji inhibira proizvodnju hormona rasta, inhibitora serotonina, nekih peptida,
  • Diferelin, analog za supkutanu primjenu na bazi triptorelin acetata, koristi se u liječenju ženske neplodnosti, IVF za suzbijanje istih hormona i supstanci kada je nemoguće koristiti oktreotid,
  • Lijek Sermorelin - koristi se za dijagnosticiranje reaktivnosti i funkcionalne sposobnosti hormona rasta (provjera mogućeg nedostatka hormona rasta kod djece ometanja).

Zbog specifičnosti proizvodnje lijek je skup (analozi se ne razlikuju previše u cijeni i imaju svoje specifičnosti upotrebe). Prosječni trošak u ljekarnama u Moskvi je 1300 rubalja. Trošak varira ovisno o vrsti lijeka, njegovoj koncentraciji, zemlji proizvodnje. U regijama proizvod ponekad košta 15-30% skuplje zbog male potražnje. Prosečne cene u Moskvi i glavnom gradu:

Ostavite Svoj Komentar