Hiperglikemijska i hipoglikemijska koma

Pridržavajući se pravilne prehrane i uzimajući lijekove, dijabetičari mogu živjeti prilično puno života. Ali zbog određenih faktora, neki pacijenti razviju komplikacije. Jedna od najopasnijih je hiperglikemijska koma.

Ovo stanje je uzrokovano nedostatkom inzulina u krvi usred povećanja koncentracije glukoze. Komplikacije su opasne po život.

Patogeneza hiperglikemijske kome nastaje usled oslabljenih metaboličkih procesa u organizmu dijabetičara. Uz nedovoljnu sintezu inzulina, proteinskog hormona potrebnog za iskorištavanje glukoze, metabolizam je poremećen. Glukoza ne prodire u stanice tijela, već ostaje u krvi. Vremenom se primjećuje visoka koncentracija glukoze. Ovo stanje se naziva hiperglikemija. Formiraju se ketonska tijela, u jetri se aktivira glukoneogeneza, dolazi do acidoze i dolazi do intoksikacije CNS-om. To dovodi do dijabetičke kome.

Postoji klasifikacija koja omogućava određivanje vrste komplikacija ovisno o etiologiji i mehanizmu razvoja.

U 80% dijagnosticiranih slučajeva ustanovljena je ketoacidotska koma. Najčešće se razvija u pacijenata sa dijabetesom tipa 1. Obično se nalazi kod mladih mlađih od 20 godina. Prema statistici, 1 od 3 pacijenta koji pate od maloljetničkog oblika bolesti doživio je slično stanje. Ovaj oblik se može transformisati u hiperosmolarni i obrnuto.

Takođe je izolirana hiperglikemijska koma bez ketoze. Ovo stanje prati porast nivoa glukoze u krvi, dok tijelo ne počne razgrađivati ​​masna tkiva zbog energije. Kao rezultat toga, ketonska tijela se ne oslobađaju kao kod ketoacidotske kome.

U prosjeku je zabilježeno 4–31% smrtnih slučajeva. Često se smrt događa u starijih osoba i bolesnika s oslabljenim tijelom.

Ovisno o etiologiji, nakon nekoliko sati ili dana razvija se hiperglikemijska koma. Tijelo je otrovano formiranim ketonima, acidobazna ravnoteža je poremećena, a pojavljuju se simptomi dehidracije i hipovolemije. Ovo se stanje naziva prekoma.

  • osjećaj žeđi, isušivanje usne šupljine i kože,
  • poliurija
  • smanjena aktivnost i ukupni učinak,
  • bolovi u stomaku, povraćanje, proliv,
  • gubitak apetita
  • oslabljena svijest, pospanost, razdražljivost (razvijaju se postepeno).

Ton mišića se može smanjiti. Smrad dolazi iz pacijentovih usta - miris acetona ili truleži. Dah postaje dubok i bučan. Ako ovo stanje traje nekoliko dana, može se primijetiti smanjenje tjelesne težine.

U 50% bolesnika s hiperglikemijskom komom primjećuju se manifestacije pseudoperitonitisa: napetost i bol u trbušnom zidu, bolan trbuh, pokretnost umjerenog intenziteta. Takvi se simptomi pojavljuju kao posljedica aktivnosti ketona u probavnom traktu.

Simptomi kod odraslih i djece gotovo su isti.

Prva pomoć i terapija

Ako se utvrde simptomi hiperglikemijske kome, mora se pozvati hitna pomoć. Ako je pacijent pri svijesti, prije dolaska liječnika potrebno je izvršiti sljedeće radnje:

  1. položi pacijenta vodoravno na svoju stranu,
  2. pokriti toplim pokrivačem
  3. otpustite kaiš, kravatu, skinite usku odjeću,
  4. da kontroliše puls, disanje i položaj jezika tako da ne padne,
  5. dajte dozu inzulina
  6. daj malo vode
  7. izmjerite tlak u malom intervalu, ako je potrebno, dajte lijekove.

U slučaju zastoja disanja treba obaviti reanimaciju: masažu srca i umjetno disanje. Hitna pomoć treba biti pozvana odmah, čak i ako se stanje pacijenta stabiliziralo.

Pacijent je hospitaliziran. Prije početka liječenja radi se krvna pretraga šećera i test urina na prisustvo ketonskih tijela u njemu. Pacijentu se ubrizgava insulin. Doza hormona izračunava se uzimajući u obzir težinu stanja.

OzbiljnostPreporučena doza inzulina
Blaga100 jedinica
Izgovorena koma120–160 jedinica
Duboka kriza200 jedinica

Da bi se spriječila koronarna insuficijencija u starijih osoba, preporučuje se primjena više od 50-100 jedinica inzulina. Polovina prve doze ubrizgava se intravenski sa 20 ml fiziološke otopine, drugi deo se daje intravenski. Sa prekomom je potrebna ½ pune doze hormona. Dalje, inzulin treba davati u intervalima od 2 sata. Doziranje se postavlja ovisno o nivou glukoze u krvi. Dnevna doza inzulina za hiperglikemijsku komu varira od 400 do 1000 jedinica.

Dodijelite ispiranje želuca 4% -tnom otopinom natrijum bikarbonata. Fiziološka otopina i Ringerova otopina daju se intravenski. U intervalima od 4 sata ubrizgava se 5% glukoze. Takođe se propisuje 4% -tna otopina natrijum bikarbonata. Tokom dana se mladim pacijentima daje 5–6 l tečnosti, a starijim pacijentima ne više od 2–3 l. Svakog sata mjeri se pritisak, a po potrebi i povećava.

Nakon započinjanja terapije, neki pacijenti razviju hipokalemiju. Ovo stanje karakterizira kršenje srčanog ritma, grčevi mišića, pareza peristaltike. Dolazi do fluktuacije temperature, što može izazvati prodiranje infekcije.

Šta je ovo

Polagano disanje i palpitacije tokom kome uzrokuju smrt.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

Hipo-i hiperglikemijska koma je koma koja se javlja na pozadini kolebanja nivoa šećera u tijelu. Uz značajno povećanje šećera u krvi kod dijabetičara javlja se hiperglikemija, komplicirana komom. Ako je nivo šećera vrlo nizak, dolazi do hipoglikemijske kome. Bez obzira na vrstu patologije, za pacijentovo stanje karakteristično je prisustvo konvulzija, drhtanja, slabost mišića, proširene zjenice i gubitak svijesti.

Hiperglikemijska koma uzrokuje

Glavni razlog takvog stanja kao što je hiperglikemijska koma je nedostatak inzulina u tijelu pacijenta s dijabetesom. Kod hiperglikemijske kome imunoreaktivni inzulin jako pada. Kao rezultat toga, poremećaj unosa glukoze u tkiva je poremećen, razvija se glukoneogeneza u jetri, razvijaju se znakovi glukozurije, hiperglikemija, acidoza, duboka depresija središnjeg nervnog sistema, koji su povezani sa smanjenim unosom glukoze u ćelije mozga i oštećenom staničnom ishranom neurocita.

Hiperglikemijsku ili dijabetičku komu karakteriše značajna količina šećera u krvi, međutim, procesi njegove apsorpcije uslijed nedostatka inzulina su poremećeni, što ga razlikuje od hipoglikemijske kome.

Razlozi koji doprinose razvoju hiperglikemijske kome uključuju: prisutnost upalnih procesa u tijelu i virusnih bolesti, uporabu velike količine slatkiša uz redovitu dozu inzulina, neučinkovit rad stimulansa koji pomažu pankreasu da proizvodi inzulin, a raspored terapije inzulinom se ne poštuje.

Hiperglikemijska koma ima nekoliko mogućnosti. Prvo, to je hiperketonemična acidotična koma koja je praćena pojavom acidoze. Drugo, to je hiperosmolarna koma, koju karakterizira oštro kršenje procesa hidratacije, opskrbe krvlju i stvaranja kationa u stanicama mozga u prisustvu visokog izlučivanja urina i gubitka soli. Treće, to je hiperlaktacidemična koma koja nastaje kao rezultat teških infekcija, neodgovarajućeg rada bubrega i jetre, a također nakon konzumiranja biguanida. Sve to izaziva kršenje laktatskog sistema i piruvata, stvaranje glikolize i stvaranje snažne metaboličke acidoze i oštećenja moždane kore.

Uzroci hiperglikemijske kome

Najčešće se hiperglikemijska koma razvija kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 ovisnog o insulinu. Rijetko se nalaze komplikacije bolesti tipa 2.

Značajno povećanje glukoze u krvi izazivaju sljedeći faktori:

  • nedijagnosticirani dijabetes ili latentni oblik bolesti,
  • samo-lijek
  • odbijanje inzulinske terapije za dijabetes tipa 1,
  • nedovoljna doza, povećani intervali između davanja hormona,
  • uzimanje neefikasnih sredstava koja stimulišu sintezu inzulina pomoću pankreasa,
  • nezdrava prehrana: velike dijelove ili puno hrane koja sadrži šećer u prehrani,
  • uzimanje određenih grupa lijekova koji ubrzavaju izlučivanje inzulina: prednizon ili diuretici.

Navedeni uzroci hiperglikemijske kome su ovisni. Ako ih držite pod kontrolom, tada se komplikacije mogu sprečiti.

Kod šećerne bolesti tipa 2 često se pojavljuje kriza zbog neispravnosti gušterače. Kao rezultat toga, nivo inzulina u krvi opada, što dovodi do nakupljanja glukoze.

Simptomi hiperglikemijske kome

Simptomatske manifestacije hiperglikemijske kome povezane su s trovanjem organizma prije svega središnjim živčanim sustavom ketonima, dehidracijom i promjenom acidobazne i alkalne ravnoteže u acidozi. U pravilu se toksični znakovi razvijaju postepeno, a hiperglikemijskoj komi prethodi prekomatozno stanje. Ponekad se simptomi dehidracije pojačavaju tijekom dana, karakterizira ih jaka žeđ, poliurija, smanjene performanse i tjelesna težina i anoreksija sa slabošću. U budućnosti se dodaju manifestacije acidoze i ketoze u obliku razdražljivosti, bolova u trbuhu, povraćanja, često proljeva i gubitka apetita, a oslabljena je i svijest različitog stupnja ozbiljnosti.

Pri fizičkom pregledu zapažaju se svi znakovi hipovolemije i dehidratacije. Karakterišu ih suva koža i sluzokože, smanjen turgor očne jabučice i kože, arterijska hipotenzija i tahikardija. Uz to, pacijenti s hiperglikemijskom komom imaju smanjen mišićni tonus, kad pacijenti izdahnu zrak, mogu osjetiti miris acetona ili miris trulih jabuka. Na pozadini jake acidoze, Kussmaulovo disanje se čuje u obliku čestih, dubokih i bučnih.

Skoro polovica pacijenata sa hiperglikemijskom komom ima sve simptome pseudoperitonitisa: napeta i bolna trbušna stijenka, bol u trbuhu i smanjena peristaltika. Prilikom provođenja pregledu trbuha ponekad se dijagnosticira akutna pareza u stomaku kao rezultat takvog znaka kao što je hipokalemija. Simptomi akutnog lažnog trbuha nastaju kao rezultat djelovanja ketonskih tijela na želudačni i crijevni trakt, a također kao rezultat peritonealne dehidracije.

Takav je znak hiperglikemijske kome, kao što se razvija hipokalemija nakon započinjanja liječenja. U ovom slučaju se kod pacijenata poremećuje srčani ritam, javljaju se grčevi mišića i pareza peristaltike. Pored toga, dolazi do talasne promjene temperature sa mogućim povećanjem ili padom, što može biti uzrok infekcije.

Simptomi oslabljene svijesti se takođe razvijaju postepeno. U početku se pojavljuju pospano stanje i osebujan stupor, zatim se primjećuje stupor i dolazi do hiperglikemijske kome, koju karakterizira smanjenje ili gubitak svih refleksa, a to u budućnosti dovodi do kolapsa i oligoanurije. Pri ispitivanju urina utvrđuje se značajan udio šećera s pojavom ketonskih tijela.

Hiperglikemijska koma (hiperosmolarna) je stanje u kojem se osmolalnost krvi povećava kao rezultat povećane glukoze s dehidracijom i hipovolemijom. Ova hiperglikemijska koma nije uzrokovana ketoacidozom, već prisustvom izvanstanične hiperosmolarnosti, koja se razvija kao rezultat dehidracije na staničnoj razini i hiperglikemije. Kod djece se to praktički ne pojavljuje.

Na razvoj hiperglikemijske kome (hiperosmolarne) u pravilu utječu: značajno konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, različiti poremećaji cirkulacije, poput koronarne i cerebralne, moždane operacije, infekcije, ozljede, dehidracija itd. Takva hiperglikemijska koma može se razviti tijekom dvije sedmice.

Simptomi hiperglikemijske kome (hiperosmolarne kome) karakteriziraju postepeni početak i mogu kasnije izazvati hipovolemički šok. Pacijenti imaju suhu kožu, smanjeni turgor, ubrzano disanje, visok krvni pritisak i temperaturu, meke očne jabučice, mišićnu napetost, epileptiformne grčeve, oliguriju, hemiparezu s patološkim Babinskim refleksom i simptomima meningealne etiologije. Miris acetona nije određen i simptom Kussmaula se ne primjećuje.

Uz to, ovu vrstu hiperglikemijske kome karakteriziraju i visoka dehidracija, osmolarnost i glikemija. Simptomi žeđi, poliurija i polidipsija karakteristični su i za ovu vrstu hiperglikemijske kome. Ali oligurija s azotemijom se prije razvija mnogo brže, za razliku od ketoacidoze. U budućnosti dijete postaje astenično, pospano, pojavljuju se halucinacije. U vrijeme hospitalizacije neki pacijenti imaju vrućicu i šok.

Osim toga, simptomi dubokog neuropsihijatrijskog poremećaja pojavljuju se vrlo rano, što može dovesti do pogrešne dijagnoze. Svi ovi neurološki znakovi u obliku napadaja, meningizma, patoloških refleksa mogu se brzo promijeniti u razmaku od nekoliko sati.

Hiperglikemijska koma (laktacidemija) karakteristična je za starije pacijente koji imaju pridružene bolesti pluća, bubrega, jetre, srca i hronični alkoholizam.

Postoji nekoliko vrsta hiperglikemijske kome (laktacidemija), naime prvi tip se razvija uslijed hipoksije tkiva. Drugi je karakteriziran patologijom organa i sistema. Na treću vrstu utječu lijekovi i toksini. U nastanku četvrtog tipa hiperglikemijske kome učestvuju poremećaji na genetskoj razini.

Znakovi hiperglikemijske kome povezani su sa pojavom u tjelesnim tkivima pacijenta s mliječnom kiselinom. U pravilu simptomi S.S.N.

Grupa rizika

Neki pacijenti su skloni komplikacijama. Među razlozima za to su vanjski ili unutarnji faktori neovisni od dijabetičara.

Komplicirani su pacijenti koji pate od upalnih ili virusnih bolesti bronha i pluća. Te bolesti negativno utječu na metabolizam i općenito funkcioniranje tijela dijabetičara. Oslabljeno fiziološko stanje primjećeno je kod ljudi koji su nedavno pretrpjeli povrede ili hirurško liječenje.

Vjerovatnoća za nastanak dijabetičke kome je velika kod trudnica tokom gestacije i tokom porođaja. To se događa često često ako žena pati od latentnog oblika dijabetesa.

Rizik od dijabetičke krize povećava se kod pušača, pacijenata koji uzimaju alkohol i krše dijetu. Često se koma javlja kod djece sa nivoom glukoze od 13 mmol / L. Često djeca potajno jedu slatkiše i druge štetne proizvode od svojih roditelja.

Ova komplikacija može se pojaviti kod pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes. Ponekad nesvjesno krše dijetu ili preskaču uzimanje lijekova.

Prevencija

Da biste sprečili hiperglikemijsku komu:

  • pridržavati se propisane doze inzulina i držati se intervala između njegove primjene,
  • ne koristite lijek s istekom roka trajanja,
  • pridržavajte se dijeta: jedite samo dozvoljenu hranu umjereno,
  • izbjegavajte stres
  • odustati od pušenja i alkohola,
  • sistematski provjeravajte razinu inzulina i glukoze u krvi.

Pacijent koji je imao hiperglikemijsku komu trebao bi proći rehabilitacijski kurs. Za to je potrebna pravilna prehrana, umjereno aktivan i zdrav način života. Dijabetičari bi trebali nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala koje nije primao, biti u komi.

Glavni razlozi

Da biste pravilno pomogli, morate pravilno da identifikujete vrstu kome. Način liječenja ovisi o tome. U slučaju greške, pacijentovo se stanje značajno pogoršava, a rizik od smrti će se povećati. Glavni uzroci hipoglikemijske kome:

  • nedostatak znanja dijabetičara o načinima za sprečavanje kome,
  • konzumiranje alkohola
  • unošenje pogrešne doze inzulina greškom ili neznanjem, nedostatak hrane nakon injekcije,
  • prekomjerna doza tableta koje potiču sintezu inzulina.
Prekasno ili preskočeno uzimanje inzulina može izazvati hiperglikemijsku komu.

Hiperglikemijska koma nastaje iz slijedećih razloga:

  • nedostatak pravovremene dijagnoze dijabetesa,
  • neblagovremena injekcija ili preskakanje inzulina
  • greška u računanju doze inzulina,
  • promena vrste preparata insulina,
  • zanemarivanje ishrane kod dijabetesa
  • prateće bolesti, hirurške intervencije na pozadini dijabetesa,
  • stres
Vratite se na sadržaj

Simptomi patologija

Opasnost od dijabetičke kome leži u porazu mozga i velika vjerojatnost smrti. Jedna se patologija od druge razlikuje ne samo u uzrocima, nego i u karakterističnim simptomima, mada u teškim slučajevima, bez obzira na vrstu kome, dolazi do usporavanja disanja i palpitacija. Simptome hipoglikemije nije teško razlikovati od znakova povećane razine šećera. Razlika u znakovima ovih stanja jasno se pokazuje komparativnom tablicom:

Ako u obitelji ima dijabetičara, potrebno je konzultirati se s liječnikom i saznati sve značajke prve pomoći.

Hitna pomoć

Hitna pomoć za komu treba se pružiti što je pre moguće. Bilo koja radnja može se poduzeti tek nakon što se postavi dijagnoza i utvrdi vrsta kome. Prva pomoć varira ovisno o nivou glukoze u tijelu, što uzrokuje hiperglikemijsku ili hipoglikemijsku komu. Osnovna načela medicinske njege prikazana su u tabeli:

Diferencijalna dijagnoza

U slučaju hiperglikemijske i hipoglikemijske kome postavlja se diferencijalna dijagnoza s oštećenjem mozga, glukozurijom i acidozom. Za to se uzimaju u obzir sljedeći parametri:

  • obilježja povijesti
  • preostali nivo azota u krvi,
  • nivo glukoze
  • prisutnost refleksa koljena i Ahila.
Vratite se na sadržaj

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Hiperglikemijska koma kod djece

U dječjoj dobi hiperglikemijska koma uzrokuje sporo povećanje glukoze u krvi do gotovo 13 mmol / L.

Etiološkim faktorom u razvoju hiperglikemijske kome općenito se smatra šećerna bolest, kao i neblagovremeno liječenje i kasna dijagnoza bolesti. Prema nekim stručnjacima, u nastanku ove patologije postoje kršenja u regulaciji neuro-hormonske prirode. Drugi izvori tvrde da razlozi za razvoj hiperglikemijske kome u djece mogu biti: pogrešan propisivanje terapije inzulinom, odnosno pogrešno propisana doza lijeka ili njegova zamjena drugom vrstom, na koju dijete nema osjetljivost, poremećaje prehrane, akutne oblike interkurentnih bolesti, posebno to se odnosi gnojne infekcije, patologije SS.S.-a, hirurške intervencije, nervni šokovi, upotreba kortikosteroidnih lijekova u značajnim dozama. Dakle, ovi faktori doprinose povećanju potrebe tijela za inzulinom i to postaje razlog za razvoj tako izraženog oblika kao što su izolacijska insuficijencija i metabolički sindrom.

Prema mehanizmu razvoja, hiperglikemijska koma u djece je hiperglikemijska ketoacidotika, hiperglikemijska hiperosmolarna bez ketoacidoze i laktikacidemije.

Hiperglikemijska koma ketoacidotske prirode, koja je najčešća komplikacija dijabetes melitusa, karakterizira težak nedostatak inzulina, koji nastaje kada se osnovna bolest neadekvatno liječi ili ako se inzulin poveća zbog infekcija, ozljeda, operacija, stresa itd. Gotovo jedna trećina slučajeva ovog oblika razvija se kod djece kao rezultat neprepoznatog dijabetesa.

Hiperglikemijska koma (ketoacidotska) razvija se vrlo sporo tokom nekoliko dana. Sa nedostatkom inzulina u tijelu, poremećeni su djetetovi procesi iskorištavanja glukoze. A to uzrokuje hiperglikemiju i glukozuriju, što doprinosi stvaranju ketoze.

Simptomatski razlikuju tri uzastopna stadija hiperglikemijske kome: umjerenu ketoacidozu, prekomatozno stanje i komu.

Bolesna djeca s umjerenom ketoacidozom doživljavaju simptome opće slabosti, letargični su, brzo umaraju i stalno žele spavati. Neki se žale na zujanje u ušima, osjećaju se bolesno i neprestano žedni, ali apetit im je znatno smanjen. Ponekad takva djeca doživljavaju bol u trbuhu i prilično učestalo mokrenje. Od takvih pacijenata oseća se miris acetona tokom razgovora. U urinu se zapaža umjerena glukozorija i ketonska tijela. U krvi - hiperglikemija, ketonemija i neznatno smanjenje pH.

U nedostatku odgovarajućeg liječenja, umjerena ketoacidoza prelazi u hiperglikemijski prekom. Zbog toga se bolesno dijete počne osjećati bolesno i to sa jakim povraćanjem. Apsolutno je ravnodušan prema svemu oko sebe. Tada se bol u trbuhu pojačava i pojavljuju se bolovi u srcu. Dijete je također žedno, često urinira i ostaje pri svijesti, ali njegova reakcija je blago inhibirana. Pitanja mogu odgovoriti na jednostruko i mutno. Koža je suva, hrapava i hladna na dodir. Na usnama se pojavljuju pukotine i korice, cijanotička nijansa, a jezik ima grimiznu boju i prljavo smeđu prevlaku s otiscima na rubovima zuba. Svi reflekti tetiva oslabljeni su, a hiperglikemija dostiže gotovo 25 mmol / L. Ovo stanje prekoma može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana. Ali bez provedbe terapijskih mjera dolazi do koma faze.

Ovu fazu karakterizira gubitak svijesti, pad temperature, suhoća i opadanje kože, mišićna hipotenzija, slab ton oka i nestajanje refleksa. U tom slučaju dijete počinje duboko, brzo i bučno disati. Postoji izduženi udisaj i kratak izdah s oštrim mirisom acetona ili natopljenih jabuka. Taj će miris biti prisutan u sobi bolesnog djeteta. Pored toga, često se osjeća mali puls punjenja, snižava se krvni pritisak, naročito dijastolički, što može dovesti do kolapsa. U ovoj situaciji, tokom palpacije, trbuh je napet, lagano uvučen i praktično ne sudjeluje u disanju. Laboratorijskom dijagnostikom otkrivaju se hiperglikemija od skoro 50 mmol / l, acetonurija i glukozurija. Ketonska tijela, kreatin, urea značajno se povećavaju u krvi, a natrij, naprotiv, smanjuje se. Otkrivena je i leukocitoza s neutrofilnim pomakom.

Hiperglikemijska koma može doprinijeti pojavi nedovoljne funkcije bubrega, zato se ketonurija i glukozurija smanjuju ili potpuno zaustavljaju.

Hiperglikemijska koma (ketoacidotska) prema A.A. Martynov ima četiri vrste prekomatskih faza kao što su trbušna, srčana, bubrežna i encefalopatička.

Za abdominalnu kliniku je karakteristična dominacija dispeptičnih pojava, bolova u trbuhu i zategnutih mišića peritoneuma ispred. Ponekad se pojavi povraćanje u boji kafe, postoji crevna atonija, sve to oponaša "akutni trbuh".

Srčani oblik karakteriziraju simptomi vaskularnog kolapsa i zatajenja srca u obliku cijanoze, tahikardije, inspiracijske dispneje, srčanih aritmija.

Prekomatozno stanje bubrežnog oblika dijagnosticira se kod djece s dijagnozom dijabetičke nefropatije, koja se očituje disurickim pojavama. U rijetkim slučajevima primijećena je anurija i akutno zatajenje bubrega.

Encefalopatski oblik je jedan od najtežih sa hiperglikemijskom komom (ketoacidotskom), koju karakteriziraju simptomi povezani s akutnim poremećajem cirkulacije u mozgu.

Liječenje hiperglikemijske kome

Na samom početku liječenja hiperglikemijske kome jedna od najvažnijih mjera je terapija primjenom velikih doza jednostavnog inzulina i unošenje potrebne količine otopine NaCl i 2,5% -tne otopine natrijum bikarbonata.

Prije svega, pacijenta u stanju prekoma ili hiperglikemijske kome hitno je potrebno dostaviti u IT odjel (intenzivnu njegu).

Principi liječenja temelje se na takvim radnjama kao što su provođenje procesa rehidracije ćelije i drugih prostora, provođenje zamjenske terapije uvođenjem inzulina jednostavnog djelovanja, normalizacija glavnih pokazatelja acidobaznog stanja i nivoa elektrolita i sprečavanje iatrogene hipoglikemije. A u prisutnosti bolesti zarazne i virusne etiologije, potrebno je provesti odgovarajući tretman, identificirati i liječiti druge patologije koje su pridonijele razvoju hiperglikemijske kome i potom propisati simptomatsko liječenje.

Taktičke metode liječenja hiperglikemijske kome uvjetno se mogu podijeliti u dva fragmenta. Prvo, to je inzulinska terapija, a drugo, infuzijska terapija. U pravilu se koriste tri načina terapije inzulinom za liječenje hiperglikemijske kome. Prvi način karakterizira kontinuirana intravenska primjena u malim dozama inzulina. Drugi način karakterizira metoda u kojoj se koristi uobičajeno davanje inzulina u malim količinama. I treći režim je metoda gdje se primjenjuju značajne doze ovog lijeka pomoću frakcijske primjene.

U prvom načinu rada, automatske štrcaljke koriste se za intravenske infuzije inzulina. Do danas je ova metoda širom sveta priznata i njena suština je sledeća: sa kvantitativnim sadržajem glukoze do 33,3 mmol / l, terapija se započinje kontinuiranim intravenskim davanjem inzulina, pri čemu je njena brzina 6–10 jedinica na sat, i pri visokim vrednostima sa ovog pokazatelja - 12-16 jedinica na sat.

Liječenje hiperglikemijske kome podijeljeno je u tri stupnja. U prvom slučaju potrebno je smanjiti nivo glukoze na šesnaest milimola po litri. Tada počinju poboljšavati pacijentovo stanje s mogućnošću da sam uzima hranu. I treća faza liječenja hiperglikemijske kome je prijelaz pacijenta u njegov uobičajeni način života.

Terapija inzulina provodi se uz stalno praćenje količine glukoze u krvi na početku liječenja svakih sat vremena, a zatim i nakon dva sata uz primjenu odgovarajuće infuzijske terapije. Pod uvjetom da ako nivo glukoze ne padne za trideset posto u roku od tri do četiri sata, onda pokušavaju povećati radnu dozu koja se u početku koristi, gotovo dvostruko. Nakon postizanja sadržaja glukoze od šesnaest milimola po litri, doza inzulina smanjuje se na dvije do četiri jedinice na sat. A s glikemijom od jedanaest do trinaest milimola po litri, lijek se daje supkutano u četiri do šest jedinica u dva do četiri sata. Nakon toga, s vrijednostima glukoze od deset do dvanaest milimola po litri, ne preporučuje se nastavak primjene inzulina kako bi se izbjegla pojava hipoglikemijskog stanja.

Taktika infuzione terapije hiperglikemijske kome također je podijeljena u tri stupnja. U prvoj fazi liječenja, fizikalna rr Tokom prvog sata terapije, obavlja se intravenska mlazna injekcija jedne litre ovog leka, a zatim se prenose u polovinu doze. U budućnosti, kada će se znakovi dehidracije postepeno eliminirati, fizički. rastvor se uvodi sporije dok nivo glukoze ne dostigne šesnaest milimola po litri.

A u prisutnosti hipokalemije, počinju je ispravljati najranije dva sata od početka liječenja primjenom rješenja. Za to se otopina kalijum hlorida daje intravenski. A da bi se normalizirala kisela baza, propisana je intravenska primjena otopine sode u obliku NaHC u prisustvu acidoze i pH ispod sedam. Sva infuzijska terapija je pod kontrolom centralnog venskog pritiska i satnim ispuštanjem urina.

U drugoj fazi liječenja hiperglikemijske kome, kada pacijent ponovno postaje svijest kako bi se spriječio mogući oštar pad šećera, započinju intravensku primjenu 5% otopine glukoze 200 ml na sat uz dodatak inzulina (4 jedinice). Nakon toga pacijent može popiti slatki čaj ili pojesti komad šećera.

Posljednja faza ovog liječenja se već provodi u specijaliziranom odjelu. U tom slučaju potkožne injekcije inzulina daju se nakon četiri sata ili šest, uz obaveznu kontrolu glukoze. Nakon svake injekcije inzulina pacijent treba jesti hranu koja sadrži 50 g ugljikohidrata. Tada se unošenje otopina otkazuje i pacijent počinje oralno uzimati hranu. Propisana je dijeta br. 9 kojom se isključuje unos masne hrane u periodu postojeće acetonurije i nakon njenog nestanka, još deset dana. Osim toga, radi preventivnih mjera nakon uklanjanja iz hiperglikemijske kome pacijentu se propisuje mirovanje od sedam dana.

U nekim situacijama, kada automatske štrcaljke nisu, započinju metodu poput frakcijske primjene inzulina u malim dozama. Sve radne doze lijeka slične su prvoj metodi terapije, ali ovdje se primjenjuje samo intravenski mlaz svakog sata.

No, treću metodu liječenja hiperglikemijske kome karakterizira unošenje inzulina u značajnim dozama, međutim, danas se praktično ne koristi. Njegova suština je uvođenje pojedinačne doze inzulina 40-60 jedinica, bez pozornosti infuzijske terapije, pa je vrlo često postao uzrokom laktacidoze, moždanog edema, naglog pada glukoze što je dovelo do smrti.

Terapeutske metode za lečenje različitih bolesti infektivne i upalne prirode uključuju upotrebu širokog spektra antibiotika. Ako tijekom liječenja postoji hirurška patologija, na primjer, gangrena stopala, tada se propisuje hitna operacija. Ali prije operacije, pacijenta se mora izvesti iz stanja dekompenzacije. Sve identificirane druge bolesti koje su izazvale hiperglikemijsku komu podliježu simptomatskom liječenju.

Hitna hiperglikemijska koma

Hiperglikemijsku komu karakteriše spor razvoj u toku nekoliko dana. Istovremeno, sve veća količina glukoze u krvi pacijenta postaje uzrok nakupljanja toksičnih štetnih tvari u tijelu, koje nastaju preradom ugljikohidrata. U pravilu je pacijent s dijagnozom, na primjer, dijabetesom, svjestan stanja kao što je hiperglikemijska koma i gotovo uvijek može kontrolirati situaciju povećanjem simptoma. Da bi to postigao, on iz ishrane isključuje hranu koja sadrži ugljene hidrate, normalizuje unos tableta ili inzulina za ubrizgavanje i počinje da pije veliku količinu tečnosti.

No u nekim slučajevima hiperglikemijska koma može biti uzrokovana i drugim razlozima, na primjer, nakon što je primila ozljedu, kao posljedicu zarazne bolesti, konzumiranja alkohola, u trudnoći ili nakon stresne situacije. U tom slučaju je žrtvi potrebna hitna pomoć prije dolaska liječnika.

Prvo morate biti sigurni da je to stvarno stanje hiperglikemijske kome, a ne znaci druge patologije. Prije svega, trebate znati da se na početku napada, kad je pacijent još svjestan, razvija slabost, osjećaj pospanosti, muči ga žeđ, potpuno odbija jesti, izgubivši apetit, žali se na učestalo mokrenje i bolove u glavi i takođe teško dišu. U tom je slučaju potrebno saznati od pacijenta da li uzima inzulin i, ako je tako, pomoći pacijentu da primijeni potrebnu dozu lijeka, te po mogućnosti dati pacijentu da popije značajnu količinu tekućine. Položite ga vodoravno i osigurajte snabdijevanje svježim zrakom, a zatim pozovite kvalificiranu medicinsku pomoć.

U slučaju gubitka svijesti, smanjene osjetljivosti kože, pojave prvih znakova napadaja u obliku trzanja udova, pada krvnog pritiska i jakog mirisa acetona od pacijenta, potrebno je hitno davati 50–100 jedinica inzulina supkutano i onoliko intravenski. Ako je žrtva prestala disati ili se ne čuje otkucaji srca, tada se započinju mjere oživljavanja u obliku indirektne masaže srca i umjetnog disanja prije dolaska liječnika. Takođe je neophodna kontrola pulsa kako bi se sprečila smrt pacijenta.

U slučajevima kad se žrtva nađe u nesvjesnom stanju, vrlo često postoje poteškoće u postavljanju dijagnoze i pružanju hitne pomoći. U ovom slučaju, prije svega, potrebno je pregledati pacijenta i otkriti uzroke gubitka svijesti. Postoje li modrice kao rezultat udarca, rana, tragova injekcija, ima li miris acetona, palpacija se utvrđuje ako su očne jabučice u toniranom stanju itd. Ako postoje karakteristični znakovi koji ukazuju na hiperglikemijsku komu, važno je pružiti prvu pomoć. U ovom je slučaju potrebno pacijentu omogućiti vodoravni položaj s okretanjem glave, kako bi spriječio da jezik potone, a također i stvoriti pristup zraku za slobodno disanje.

Daljnja hitna pomoć zbog hiperglikemijske kome već će biti pružena u Hitnoj pomoći. U ovom slučaju za rehidrataciju se u kapima ubrizgava 0,9% -tna otopina NaCl do litre, Ringerova otopina do litre s vitaminima B, C, kokarboksilaza, srčani glikozidi i provodi se terapija kisikom. Da bi se otklonila acidoza, uvodi se 4% -tna otopina Na bikarbonata na 300 ml na sat, kao i intravenski - 20 ml Panangina ili 10% KCl rastvora.

Pogledajte video: Mima channeling Jelena: Hipoglikemija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar