Flemoklav - upute za upotrebu i indikacije, sastav, doziranje, oblik oslobađanja i cijena

Flemoklav Solyutab je antibiotik širokog spektra. Njegovo djelovanje usmjereno je protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih organizama, uključujući bakterije koje proizvode beta-laktoze. Upute o pripremi "Flemoklav Solutab" u ovom su članku predstavljene recenzije o liječenju pacijenata različitih dobnih skupina i druge važne točke.

Opća karakteristika

Lijek "Flemoklav Solutab" dostupan je u tabletama koje imaju glatku površinu i duguljasti ovalni oblik. Boja varira od bijele do žute s smeđim pjegavim mrljama. Svaki tablet ima logotip kompanije i oznake. Postoje takve oznake kao "421", "422", "424", "425", što ukazuje na različitu količinu klavulanske kiseline i amoksicilina u sastavu preparata.

Flemoklav Solyutab dostupan je u blister pakovanju koje je pakovano u kartonsku kutiju. Antibiotik propisuje lekar, a lek daje oralno. Paket sadrži:

  • 2 blistera sa tabletama "Flemoklav Solyutab",
  • uputstva za upotrebu.

Recenzije onih koji su uzimali lijek u potpunosti se slažu sa uputama.

Sastav i oblik oslobađanja

Flemoklav Solutab predstavljen je samo u formatu tableta, ali ima 4 sorte sa različitim dozama. Sastav lijeka:

Bijele ili slamnate duguljaste tablete

Koncentracija amoksicilin trihidrata, mg po kom.

125, 250, 500 ili 875

Koncentracija kalijum klavulanata, mg po kom.

31.25, 62.5 ili 125

Magnezijum stearat, dispergovana celuloza, saharin, mikrokristalna celuloza, aroma mandarine i limuna, vanilin, krospovidon

Blister za 4 ili 7 kom., Pakovanja sa 2 ili 5 blistera, sa uputama za upotrebu

Farmakodinamika i farmakokinetika

Amoksicilin je antibakterijska komponenta, klavulanska kiselina je inhibitor beta-laktamaze. Baktericidni lek inhibira sintezu ćelija Acinetobacter, Asteurella, Bacillus, Chlamydia, kolere, Citrobacter, Enterococcus, Mycoplasma, Pseudomona, Saprophyticus:

  • aerobni gram-pozitivni Staphylococcus aureus i epidermidis, Streptococcus pyogenes, antracis, pneumoniae,
  • anaerobni gram-pozitivni Peptococcus spp., Clostridium spp., Peptostreptoptococcus spp.,
  • Gram-negativni aerobik Haemophilus influenzae i ducreyi, Shigella spp., Escherichia coli, Bordetella pertussis, Proteus mirabilis i vulgaris, Gardnerella vaginalis, Salmonella spp., Enterobacter spp., Klebsiella yeris neris inferiocida neris. Campylobacter jejuni,
  • anaerobni gram negativni Bacteroides spp. i fragilis.

Klavulanska kiselina formira stabilan kompleks sa penicilinazama i ne razgrađuje amoksicilin pod dejstvom enzima. Sastojci dostižu maksimalnu koncentraciju nakon 45 minuta. Ostale farmakokinetičke karakteristike:

Komunikacija sa proteinima plazme,%

Metabolizam u jetri,% doze

Poluživot nakon uzimanja 375 mg, sati

Izlučivanje bubrega,% doze

Indikacije za upotrebu

Antibakterijski lijek, prema uputama, ima niz indikacija za upotrebu. Tu spadaju:

  • pijelonefritis, cistitis, pielitis, uretritis, cervicitis, prostatitis, salpingitis,
  • upala pluća, sinusitis, tonzilitis, faringitis,
  • salpingooforitis, endometritis, tubo-jajnički apsces, bakterijski vaginitis,
  • postporođajna sepsa, pelivioperitonitis,
  • mekani šancer, gonoreja,
  • erizipela, impetigo, sekundarno zaražena dermatoza,
  • flegmon, infekcije rana,
  • postoperativne infekcije (staf) i njihova prevencija u operaciji,
  • osteomijelitis.

Doziranje i primjena

Uputa za upotrebu Flemoklav sadrži informacije o načinu upotrebe lijeka. To se može učiniti oralno (uzimanjem oralno i pijenjem tableta vodom) ili intravenski (potonja opcija samo u bolnici). Samo doktor može propisati uzimanje tableta na osnovu pacijentove anamneze, ozbiljnosti bolesti i individualnih karakteristika. Za djecu i odrasle doze će biti različite.

Za odrasle

Pokazano je djeci starijoj od 12 godina i odraslima koji uzimaju 500 mg amoksicilina dva puta dnevno ili 250 mg tri puta dnevno. Ako je infekcija jaka ili pogađa respiratorni trakt, tada se propisuje 875 mg dva puta dnevno ili 500 mg tri puta dnevno. Uputa za upotrebu upozorava da je maksimalna dnevna doza amoksicilina za pacijente starije od 12 godina 6 g, do 12 godina - 45 mg po kg tjelesne težine. Za klavulansku kiselinu, te brojke su 600 mg i 10 mg po kg tjelesne težine.

Ako pacijenti imaju poteškoća s gutanjem, preporučuje se uzimanje suspenzije: za to je tabletu otopljenu u vodi. Kada se daje intravenski pacijentima starijim od 12 godina, koristi se 1 g amoksicilina tri puta dnevno (ponekad 4 puta), ali ne više od 6 g dnevno. Kurs liječenja traje dvije sedmice, liječenje otitnog medija traje 10 dana. Kako bi se spriječila pojava infekcija nakon operacija koje traju do sat vremena, daje se 1 g lijeka, sa dužim intervencijama - 1 g svakih 6 sati. Prilagođavanje doze vrši se zbog zatajenja bubrega i hemodijalize.

Flemoklav Solutab za djecu

Prema uputstvu, Flemoklav za decu se uzima u smanjenim dozama. Ako je dijete mlađe od 12 godina, daje mu se suspenzija (tableta na 50 ml vode), kapi ili sirup. Djeci do tri mjeseca istovremeno se propisuje 30 mg po kg tjelesne težine dnevno u dvije podijeljene doze, starijoj od tri mjeseca - 25 mg / kg u dvije podijeljene doze ili 20 mg / kg u tri podijeljene doze. U slučaju komplikacija, doziranje se povećava na 45 mg / kg u dvije podijeljene doze ili 40 mg / kg u tri podijeljene doze.

Kada se daje intravenski, deci starosti 3–12 meseci propisano je 25 mg / kg težine tri puta dnevno, a komplikacije 4 puta dnevno. Prevremeno rođene bebe koje su u bolnici do tri mjeseca primaju 25 mg / kg amoksicilina dva puta dnevno, u postperinatalnom periodu - istu dozu, ali tri puta dnevno. Maksimalne dnevne doze za djecu bit će: klavulanska kiselina - 10 mg / kg tjelesne težine, amoksicilin - 45 mg / kg tjelesne težine.

Posebna uputstva

Prema uputama, ako se provodi kursno liječenje Flemoklavom, tada morate pratiti rad organa koji formiraju krv, bubrega, jetru. Ostala posebna uputstva:

  1. Da biste smanjili vjerojatnost nuspojava, uzimajte tablete uz obroke.
  2. Uz liječenje, postoji šansa za razvoj superinfekcije, koja je uzrokovana rastom mikroflore neosjetljive na lijekove.
  3. Uzimanje lijeka može dati pogrešne rezultate kada se proučava koncentracija glukoze u urinu. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se korištenje metode istraživanja glukoznih oksidanata.
  4. Razrijeđena suspenzija može se čuvati u hladnjaku najviše sedam dana, ne može je zamrznuti.
  5. Ako je pacijent preosjetljiv na peniciline, moguća je unakrsna alergija na cefalosporine.
  6. Dvije tablete od 250 mg amoksicilina nisu jednake jednoj tableti od 500 mg amoksicilina, jer sadrže jednaku zapreminu klavulanske kiseline (125 mg).
  7. Tokom terapije, trebali biste prestati piti alkohol.
  8. Zbog visokog sadržaja amoksicilina u urinu može se taložiti na zidovima katetera ubačenog u uretru, pa je uređaj potrebno stalno mijenjati.
  9. Tijekom terapije može se pojaviti generalizirani eritem, groznica i pustularni osip, što može ukazivati ​​na početak akutne egzantematske pustuloze. U tom slučaju je bolje prekinuti liječenje. Slično tome, terapiju treba prekinuti ako se pojave napadaji.
  10. Za jednu tabletu od 875 + 125 mg računa se 0,025 g kalijuma - to bi se trebalo znati pacijentima koji poštuju ograničenje u uzimanju elementa.

Flemoklav Solutab tokom trudnoće

Lijek se propisuje s oprezom tokom trudnoće i dojenja (dojenje). Upotreba Flemoklava pri rođenju djeteta ponekad je završila s razvojem nekrotizirajućih kolitisa u novorođenčadi ili prijevremenom puknuću membrane kod trudnica. U prvom tromjesečju trudnoće propisana je doza od 875 + 125 mg. Upotreba lijeka nakon 13 tjedana zahtijeva imenovanje liječnika. Obje aktivne komponente Flemoklava prodiru u placentu. Uputa ne dovodi do slučajeva toksičnog djelovanja na plod.

Interakcija lijekova

Kombinacija Flemoclava s antacidima, aminoglikozidima, glukozaminom i laksativima smanjuje njegovu apsorpciju, a s askorbinskom kiselinom poboljšava apsorpciju. Ostale interakcije lijekova iz uputstva:

  1. Bakteriostatski lijekovi (tetraciklini, makrolidi, sulfonamidi, linkozamidi, kloramfenikol) djeluju na lijek antagonistički.
  2. Lijek poboljšava rad indirektnih antikoagulansa, jer suzbija crijevnu mikrofloru i smanjuje sintezu vitamina K.
  3. Flemoklav pogoršava rad oralnih kontraceptiva, lijekova u procesu metabolizma od kojih se sintetiše para-aminobenzojeva kiselina.
  4. Kombinacija lijeka s etinil estradiolom povećava rizik od krvarenja.
  5. Osmodiuretici, fenilbutazon mogu povećati koncentraciju amoksicilina.
  6. Kombinacija lijeka s Allopurinolom dovodi do razvoja kožnog osipa.
  7. Uzimanje lijeka smanjuje stepen izlučivanja metotreksata putem bubrega, što dovodi do toksičnih efekata.
  8. Flemoclav povećava apsorpciju digoksina u crevima.
  9. Ne preporučuje se kombiniranje lijeka s disulfiramom i hemoterapijom.

Svrha lijeka

Flemoklav Solutab propisuje vaš ljekar. Ni u kojem slučaju se ne smijete samo liječiti.

Često pacijenti karakteriziraju lijek s pozitivne strane. Odgovara svima i pomaže u svemu. Ljudi primjećuju djelotvornost lijeka i njegov ugodan ukus. Ovaj antibiotik može se upotrebiti za liječenje raznih bolesti. Lijek se dokazao.

Lijek je propisan za liječenje zaraznih bolesti izazvanih mikroorganizmima osjetljivim na određeni antibiotik. To su patologije kao što su:

  • postoperativne infekcije
  • infekcije gornjih i donjih disajnih puteva (faringitis, sinusitis, pneumonija, bronhitis, itd.),
  • infekcije genitourinarnog sistema i karličnih organa (cistitis, prostatitis, gonoreja),
  • osteomiscitis
  • infekcije bubrega
  • infekcije mekog tkiva kože (dermatoza, apsces).

Takođe, lijek se koristi za profilaksu u hirurškim operacijama.

Kako se koristi ovaj antibiotik?

Antibiotik Flemoklav Solyutab koristi se oralno. Tabletu lijeka preporučuje se progutati cijelu ili žvakati normalnom vodom. Oni koji tablete ne mogu progutati imaju je mogućnost rastopiti u pola čaše vode i popiti.

Flemoklav Solyutab treba uzimati neposredno prije jela. To će umanjiti učinak antibiotika na crevnu mikrofloru.

Ljekari preporučuju da se pridržavaju strogog režima lijeka, pokušavajući redovno uzimati tablete u određeno doba dana.

Koliko dugo treba uzimati Flemoklav Solyutab?

Trajanje antibiotika određuje lekar. Obično je liječenje potrebno nastaviti najmanje tri dana nakon nestanka bolnih simptoma. Ali u nekim slučajevima tijek liječenja traje od 7 do 10 dana. Maksimalni period prijema je dvije sedmice.

Uz produženu upotrebu antibiotika preporučuje se pažljivo nadziranje stanja bubrega i jetre.

Prema pacijentima, lijek pomaže brzo rješavanje gnojnog tonzila. Prema njima, antibiotik ne djeluje jako na crijevnu mikrofloru i relativno je jeftin.

Doziranje lijeka

Kao što je već spomenuto, lijek se daje oralno i obično se ispire vodom. Prema uputi, za djecu stariju od 12 godina i odrasle osobe dovoljno je piti 1 tabletu (500/125 mg) 2-3 puta dnevno. Djeci od 2 do 12 godina i težine od 13 do 37 kg preporučuje se davati 20-30 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ovu dnevnu dozu treba podijeliti u tri dijela. U nekim slučajevima liječnik može propisati povećanje doze. To ovisi o bolesti i fiziološkim karakteristikama pacijenta.

Pacijentima u starosti obično se propisuje doziranje odrasle osobe.

Kada ne biste trebali uzimati Flemoklav Solyutab?

Ljekari ne preporučuju uzimanje ovog lijeka osobama preosjetljivim na bilo koje komponente lijeka. Takođe, vrlo pažljivo trebate tretirati njegovu upotrebu kod pacijenata sa limfocitnom leukemijom ili infektivnom monokukleozom. Činjenica je da "Flemoklav Solutab" sadrži komponente koje mogu dovesti do ekcema. Ne preporučuje se davanje leka deci mlađoj od dve godine. Antibiotik je kontraindiciran ljudima koji imaju žuticu.

Korištenje lijeka "Flemoklav Solutab" trebalo bi se provoditi pod strogim nadzorom liječnika, posebno osobama koje pate od teškog jetrenog ili bubrežnog zatajenja, imaju bolesti gastrointestinalnog trakta, kao i doživljavaju trudnoću i dojenje.

Što se događa s predoziranjem lijekom?

U slučaju predoziranja može se pojaviti niz simptoma, poput:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • alergijske reakcije (vrlo rijetke)
  • povraćanje
  • mučnina
  • proliv
  • nadutost
  • suha usta
  • izobličenje ukusa.

U slučaju manifestacije navedenih znakova nuspojava, morate prestati koristiti i obratiti se liječniku.

Nuspojave

Lijek "Flemoklav Solutab" atraktivan je po tome što ima značajno manji broj nuspojava u odnosu na ostale njegove analoge. Ali ipak, lijek ima nuspojave, pa se moraju uzeti u obzir pri primjeni.

Nuspojave lijeka, ovisno o učestalosti pojavljivanja, mogu se uvjetno podijeliti na:

  • česti slučajevi (proliv, trbušni bolovi, mučnina, povraćanje, urtikarija),
  • rijetki slučajevi (kolestatska žutica, hepatitis, leukopenija, hemolitička anemija, vaskulitis, angioedem, irrstijalni nefritis),
  • izolovani slučajevi (pseudomembrionalni kolitis, multiformni eritem, anafilaktički šok, eksfolijativni dermatitis).

Ako se pojave ovi znakovi nuspojava lijeka, odmah trebate prekinuti njegovu upotrebu i obratiti se liječniku.

Pacijenti, koji su prilično skeptični u pogledu uzimanja antibiotika, ipak su poslušali savjete liječnika i bili podvrgnuti liječenju upale pluća primjenom lijeka Flemoklav Solutab. Rezultati su ih ugodno iznenadili, jer se nuspojave nisu pojavile tokom procesa liječenja. Iznenađujuće, antibiotik se može jednostavno rastopiti u vodi i piti.

Upotreba lijeka tokom trudnoće

Komponente lijeka u pravilu nemaju negativan utjecaj na razvoj fetusa. Flemoklav Solutab može se propisati trudnicama, ali tek nakon pažljivog odmjeravanja svih mogućih rizika i prednosti takvog liječenja.

U prva tri meseca trudnoće obično se preporučuje upotreba alternativnih sredstava koja su sigurnija za tijelo. Za vrijeme laktacije preporučuje se ne provoditi liječenje ovim antibiotikom. Ako se upotreba ne može izbjeći, ljekari savjetuju da privremeno prekine dojenje za vrijeme liječenja.

U slučaju lijekova za odrasle, pakovanje sadrži: 2 blistera s lijekom "Flemoklav Solyutab", upute. Za djecu (recenzije su obično pozitivne) postoji posebno dizajnirani antibiotik s pravom doziranjem.

"Flemoklav Solutab 250" za djecu: recenzije o lijeku

Lijek se u pravilu koristi gutanjem i pićem vode. Djeci "Flemoklav Solutab" mnogo je lakše dati u obliku suspenzije. Doziranje određuje lekar. Gotova suspenzija se obično čuva na hladnom i slabo osvijetljenom mjestu ne više od jednog dana.

Za djecu je savršen Flemoklav Solutab 250. Recenzije o antibiotiku "Flemoklav Solutab" veoma su različite, jer svaki pacijent ima svoje osobine tijela. Roditelji se često plaše mogućih nuspojava, koje su usput izuzetno rijetke.Ali sve ovo još jednom ukazuje na potrebu da se posavjetuje s liječnikom.

Deci koja pate od bolesti gastrointestinalnog trakta takođe se može propisati Flemoklav Solutab. Uputa za upotrebu, pregledi na korišteni lijek - sve to roditelji trebaju temeljito proučiti.

"Flemoklav Solutab": analozi, recenzije

Antibiotik ima niz jednako efikasnih analognih sredstava kao što su:

Većina recenzija domaćina Flemoklava Solutaba ostavlja prilično pozitivne. To se posebno odnosi na lečenje bolesti ENT organa, kao i gornjih i donjih disajnih puteva. Lijek u kratkom roku ima pozitivan uticaj na upalne bolesti.

Općenito, recenzije o Flemoklav Solyutab su prilično vjerne. Veoma mnoge privlači relativno mali broj nuspojava, kao i mogućnost upotrebe lijeka tokom trudnoće i dojenja.

Neželjeni efekti Flemoklava

Upute za upotrebu sadrže informacije o nuspojavama Flemoklava. Tu spadaju:

  • potamnjenje cakline, mučnina, crni jezik, povraćanje, enterokolitis, proliv, pseudomembranski i hemoragični kolitis, gastritis, zatajenje jetre,
  • stomatitis, hepatitis, glositis, žutica, povećana proizvodnja žuči, zatajenje probave,
  • nesanica
  • hemolitična anemija, agranulocitoza, trombocitopenija, leukopenija, eozinofilija, granulocitopenija,
  • vrtoglavica, grčevi, glavobolja, promjena ponašanja, anksioznost, hiperaktivnost,
  • flebitis
  • alergija, pustuloza, urtikarija, alergijski vaskulitis, eritem, dermatitis,
  • kandidijaza.

Ostavite Svoj Komentar