Januvia: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Oblik doziranja Januvia - filmom obložene tablete: bikonveks, okrugle, u dozi od 25 mg - svijetlo ružičaste, svijetlo bež nijanse i graviranja "221", u dozi od 50 mg - svijetlo bež, sa graviranjem "112", u dozi od 100 mg - bež, s graviranjem "277" (14 kom u blisterima, u kartonskom snopu od 1, 2, 4, 6 ili 7 blistera).

Sastav po 1 tableti:

  • aktivna tvar: sitagliptin fosfat hidrat - 32,13 / 64,25 / 128,5 mg (što je ekvivalentno sadržaju sitagliptina - 25/50/100 mg),
  • pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, neolupljeni kalcijum hidrogen fosfat, natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat, natrijum stearil fumarat,
  • filmski premaz: u dozi od 25 mg - Opadrai II Pink 85 F 97191, u dozi od 50 mg - Opadrai II svetlo bež 85 F 17498, u dozi od 100 mg - Opadrai II bež 85 F 17438 (polivinil alkohol, titanov dioksid, polietilen glikol 3350, talk, željezni oksid žuti, željezni oksid crveni).

Farmakodinamika

Aktivna komponenta Januvia je sitagliptin, visoko selektivni inhibitor enzima DPP-4 (dipeptidil peptidaza-4), namijenjen za liječenje šećerne bolesti tipa 2. S obzirom na kemijsku strukturu i farmakološko djelovanje, sitagliptin se razlikuje od analoga GLP-1 (peptid sličan glukagonu), derivata sulfoniluree, inzulina, biguanida, agonista γ-receptora (aktivira ih proliferator peroksizoma - PPAR-γ), inhibitora α-glikozidaze, analoga amilin. Sitagliptin, inhibirajući DPP-4, na taj način povećava koncentraciju GLP-1 i HIP (inzulinotropni peptid zavisan od glukoze) - dva poznata hormona koji su deo porodice inkreta, koji se izlučuju u crevima 24 sata, a čija se razina povećava kao odgovor na unos hrane. Inkretini su dio unutrašnjeg fiziološkog biosistema za regulaciju homeostaze glukoze, doprinose sintezi inzulina i njegovom izlučivanju p-stanicama gušterače zbog signalizacije unutarćelijskih mehanizama povezanih s cikličkim AMP (adenozin monofosfatom), s normalnom ili povišenom glukozom u krvi.

GLP-1 inhibira pojačano lučenje glukagona od α-ćelija pankreasa. Smanjenje nivoa glukagona u pozadini povećanja koncentracije inzulina inhibira proizvodnju glukoze u jetri, što rezultira smanjenjem glikemije.

U slučaju niske razine glukoze u krvi, ne primjećuje se učinak inkretina na sintezu inzulina i lučenje glukagona, oni ne utječu na oslobađanje glukagona kao odgovor na hipoglikemiju. In vivo, enzim DPP-4 ograničava aktivnost inkretina, brzo ih hidrolizira i razlaže u neaktivne komponente.

Sitagliptin, inhibirajući efektivnost DPP-4, na taj način sprečava hidrolizu inkretena, povećavajući koncentraciju u plazmi aktivnih oblika GLP-1 i HIP, što povećava oslobađanje glukoze i oslobađanje glukagona. Kod šećerne bolesti tipa 2 s hiperglikemijom, takva korekcija sekrecije inzulina i glukagona dovodi do smanjenja koncentracije HbA1c (glikoziliranog hemoglobina) i smanjenja razine glukoze utvrđene i na prazan želudac i nakon testiranja otpornosti na stres.

Uzimanje jedne doze Januvije kod dijabetesa tipa 2 dovodi do inhibicije enzima DPP-4 tokom 24 sata, što rezultira time da se nivo cirkulirajućih inkretana GLP-1 i HIP povećava za 2-3 puta, koncentracija inzulina i C-peptida u plazmi povećava se i smanjuje koncentracija glukagona u plazmi, glikemija natašte i nakon opterećenja hranom ili opterećenja glukozom smanjuju se.

Farmakokinetika

Kinetički zakoni hemijskih i bioloških procesa koji se događaju sa sitagliptinom u tijelu zdravih pojedinaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 detaljno su proučavani. Karakteristike za zdrave dobrovoljce nakon oralne primjene 100 mg sitagliptina: apsorpcija - brzo, TC vrijednostmaks (vreme postizanja maksimalne koncentracije) - 1-4 sata od trenutka primene, AUC (površina ispod krivulje „koncentracija-vreme“) - 8.52 µmol / sat, ovaj pokazatelj je proporcionalan s uzetom dozom, Cmaks - 950 nmol / L, T.1/2 (prosječni poluživot) - 12,4 sati AUC sitagliptina nakon sljedeće doze od 100 mg lijeka nakon postizanja ravnotežnog stanja nakon uzimanja prve doze, povećana je za

14% Varijacije unutar i unutar subjekta u AUC-u su zanemarljive.

Farmakokinetičke karakteristike Januvije:

    apsorpcija: pokazatelj je apsolutne bioraspoloživosti sitagliptina

87%, istodobna primjena lijeka s masnom hranom ne utječe na njegovu farmakokinetiku, raspodjelu: nakon pojedinačne doze lijeka u dozi od 100 mg prosječni volumen raspodjele sitagliptina u ravnoteži kod zdravih ispitanika bio je

198 l. Frakcija vezivanja proteina u plazmi je relativno niska (

38%), metabolizam: do 79% sitagliptina se eliminira putem bubrega u nepromijenjenom stanju, samo se mali dio tvari koja se unosi, metabolizira nakon što se unosi sitagliptin s oznakom C C 14.

16% radioaktivnog lijeka izlučeno je u obliku metabolita, pronađeno je 6 metabolita sitagliptina u količinama u tragovima, koji najvjerovatnije nisu imali inhibitorni učinak DPP-4, izlučivanje: nakon što je sitagliptin s oznakom 14 C primijenjen u zdravu osobu, do 100% lijeka se izlučilo u roku jedne sedmice od trenutka primene na sledeći način: kroz creva - 13%, bubrezi - 87%. T1/2 kada se uzima oralno u dozi od 100 mg

12.4 h, bubrežni klirens

Indikacije za upotrebu

  • monoterapija: pacijenti koji prate posebnu dijetu i primaju fizičku aktivnost propisani su kao lijek koji poboljšava kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 2,
  • kombinirana terapija: u kombinaciji s agonistima receptora metformina ili PPARγ (tiazolidindioni) propisuju se bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 u cilju poboljšanja kontrole glikemije, u slučaju neuspjeha prehrane i fizičke aktivnosti u kombinaciji s monoterapijom.

Kontraindikacije

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • period trudnoće i dojenja (dojenje),
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Relativne kontraindikacije: Januvia treba uzimati s oprezom kod zatajenja bubrega. Pacijenti s umjerenim i teškim zatajivanjem bubrega i bubrežnom patologijom u terminalnom stadiju koji zahtijevaju hemodijalizu zahtijevaju prilagođavanje doze sitagliptina.

Uputa za upotrebu Januvia: metoda i doziranje

Tablete Januvia uzimaju se oralno, bez obzira na obrok.

Preporučena doza za monoterapiju, kao i u kombinaciji sa metforminom ili agonistom PPARγ (tiazolidindioni), je 100 mg jednom dnevno.

Ako je pacijent zaboravio uzeti drugu tabletu, treba ga uzeti što je prije moguće, odmah nakon što se sjeti kako je preskočio dozu, ali nije omogućio prijem dvostruke doze.

Nuspojave

Januvia kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima uglavnom se dobro podnosi. Ukupna učestalost negativnih nuspojava, kao i učestalost povlačenja sitagliptina zbog neželjenih efekata, prema kliničkim studijama, bile su slične onima zabilježenim kao rezultat uzimanja placeba.

Neželjeni događaji bez povezanosti s primjenom sitagliptina u dnevnoj dozi od 100 i 200 mg, ali češći nego kod bolesnika koji su primali placebo (≥ 3% slučajeva): infekcija gornjih dišnih puteva, nazofaringitis, glavobolja, proljev, artralgija.

Ostale neželjene reakcije na Januvia:

  • GI trakt (gastrointestinalni trakt): bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv,
  • laboratorijski podaci (ne smatraju se klinički značajnim): neznatan porast mokraćne kiseline (nisu zabilježeni slučajevi gihta), lagano smanjenje koncentracije ukupne alkalne fosfataze, djelomično povezano s malim smanjenjem koštane frakcije alkalne fosfataze, lagano povećanje sadržaja leukocita zbog povećanja broja neutrofila (pojava zapaženo u većini studija, ali ne u svim slučajevima)
  • kardiovaskularni sistem: nisu primijećene klinički značajne promjene vitalnih znakova i elektrokardiograma (EKG), uključujući interval QTc.

Predoziranje

Kliničke studije sa zdravim dobrovoljcima pokazale su da se sitagliptin u jednoj dozi od 800 mg uglavnom dobro podnosi. U jednom slučaju zabilježena je minimalna klinički beznačajna promjena intervala QTc. Unos dnevnih doza u krvi veće od 800 mg nije proučavan.

U slučaju predoziranja preporučuje se poduzimati standardne potporne mjere: vađenje neiskorištenih ostataka lijeka iz gastrointestinalnog trakta, stalno praćenje vitalnih znakova, uključujući EKG, kao i imenovanje simptomatskog liječenja, ako je potrebno.

Lijek je slabo dijaliziran (za 3-4 sata hemodijalize, prema kliničkim opažanjima, iz tijela se izluči samo 13,5% doze). Sa dokazanom kliničkom potrebom može se propisati produljena dijaliza. Trenutno nema podataka o efikasnosti eliminacije sitagliptina tokom peritonealne dijalize.

Posebna uputstva

Prema kliničkim studijama, kao rezultat uzimanja Januvia kao monoterapijskog lijeka ili kao dijela složenog liječenja metforminom / pioglitazonom, u bolesnika se razvila hipoglikemija s učestalošću sličnom onom kod placeba.

Kombinovana upotreba leka u kombinaciji sa lekovima koji mogu izazvati hipoglikemiju, na primer, sa derivatima insulina ili sulfonilureje, nije proučavana.

Trudnoća i dojenje

Zbog nedostatka podataka iz kontroliranih studija o sigurnosti i efikasnosti lijeka u trudnica, Januvius se, kao i drugi hipoglikemijski lijekovi za oralnu primjenu, ne preporučuje za upotrebu tijekom trudnoće.

Nema podataka o oslobađanju sitagliptina tokom laktacije, pa se lijek ne propisuje tokom dojenja.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Pacijentima s bubrežnom insuficijencijom potrebno je prilagoditi dozu Januvia, za koju se preporučuje procjena bubrežne funkcije prije početka tečaja, a zatim je periodično ponavljati tokom terapije.

Prilagođavanje doze ovisno o stupnju zatajenja bubrega i klirensu kreatinina (QC):

  • blago zatajenje bubrega, CC> 50 ml / min (koncentracija kreatinina u serumu: kod muškaraca - manje od 1,7 mg / dl, u žena - manje od 1,5 mg / dl): prilagođavanje doze nije potrebno,
  • umjereno zatajenje bubrega, CC od 30 do 50 ml / min (koncentracija kreatinina u serumu: kod muškaraca - 1,7–3 mg / dl, u žena - 1,5–2,5 mg / dl): dnevna doza - 50 mg u 1 dozi
  • teška bubrežna insuficijencija, QC

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište ime I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Ako padnete s magarca, vjerovatnije je da ćete zavaliti vrat nego ako padnete s konja. Samo nemojte pokušavati pobiti ovu izjavu.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (SAD), koji je u bolnicu primljen sa temperaturom od 46,5 ° C.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo je manje vjerojatno da će biti pretili.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Znatno je porastao broj zaposlenih koji se bave uredskim poslovima. Ovaj trend je naročito karakterističan za velike gradove. Kancelarijski posao privlači muškarce i žene.

Uputa za upotrebu Januvia, doziranje

Lijek se uzima bez obzira na obrok. U slučaju da nedostaje lijek treba uzimati što je prije moguće. Primjena dvostruke doze je neprihvatljiva.

Preporučena uputstva za upotrebu Januvia doziranja s monoterapijom, kao i u kombinaciji s metforminom ili PPARγ agonistom (tiazolidindioni) - 1 tableta 100 mg 1 put dnevno.

Sa CC - 30-50 ml / min, kreatininom u plazmi 1,7-3 mg / dl (za muškarce), 1,5-2,5 mg / dl (za žene), doza se smanjuje na 50 mg 1 put dnevno.

Sa CC manjom od 30 ml / min, kreatininom u plazmi više od 3 mg / dl (kod muškaraca) i više od 2,5 mg / dl (u žena), kao i za bolesnike u terminalnom stadiju hroničnog zatajenja bubrega koji zahtijevaju hemodijalizu, doza je 25 mg / 1 put dnevno (bez obzira na vrijeme hemodijalize).

Posebna uputstva

Tokom kliničkih ispitivanja lijeka, učestalost hipoglikemije tijekom njegove primjene bila je slična onoj kod placeba.

Pacijenti s kompenziranom hepatičkom insuficijencijom nisu potrebni za promjenu doze lijeka.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Januviusa:

  • Infekcije respiratornog trakta, nazofaringitis.
  • Glavobolja.
  • Bol u trbuhu, proliv, povraćanje, mučnina.
  • Artralgija.
  • Hipoglikemija.
  • Laboratorijski podaci: porast sadržaja mokraćne kiseline, neznatno smanjenje koncentracije alkalne fosfataze, porast broja neutrofila.

Kontraindikacije

Kontraindicirano je propisivanje Januviusa u sledećim slučajevima:

  • Dijabetes tipa 1
  • Trudnoća i dojenje
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Starost do 18 godina.

Propisujte oprezno:

Predoziranje

U slučaju predoziranja, otkucaji srca se mogu promijeniti.

Ako se očituju nuspojave ili su pronađeni drugi simptomatski znakovi, potrebno je za pravovremenu terapijsku pomoć konsultirati svog liječnika.

Analozi Januviusa, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, tablete Januvia možete zameniti analogom aktivne supstance ili terapijskim efektom - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za uporabu Januvia, cijena i recenzije ne primjenjuju na lijekove sličnog učinka. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Januvia 100 mg 28 tableta - od 1570 do 1699 rubalja, navodi se prema 703 ljekarni.

Čuvati na 30 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 2 godine.

Hipoglikemijski lijek Januvia - upute za upotrebu

Lijekovi protiv dijabetesa vrlo su raznoliki. Oni uključuju lijek Januvia.

Uspjeh liječenja s njim ovisi o pridržavanju uputa, pa biste trebali znati koja su njegova osnovna pravila.

Ovaj proizvod se proizvodi u Holandiji. To je tableta sa hipoglikemijskim efektom, stvorena na bazi Sitagliptina. Lijek se može kupiti samo na recept.

Sastav, obrazac za puštanje

Glavna komponenta lijeka je sitagliptin. Upravo njegovo djelovanje čini ovaj lijek efikasnim kod dijabetesa. U ljekarnama možete pronaći nekoliko sorti sredstava - prema količini aktivne tvari. Može sadržavati 25, 50 i 100 mg.

Sledeći pomoćni sastojci su mu dodani:

  • natrijum stearil fumarat,
  • kalcijum hidrogen fosfat,
  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum sterea,
  • makrogol
  • titanijum-dioksid
  • talk u prahu.

Tablete su okrugle, bikonveksne. Boja im je bež, na svakom je ugravirano "277". Postavljaju se u konturnim pakovanjima u količini od 14 kom. Kartonski paket može sadržavati nekoliko takvih paketa (2-7).

Farmakologija i farmakokinetika

Učinak lijeka na tijelo nastaje zbog karakteristika njegove aktivne komponente. Sitagliptin (formula na fotografiji) doprinosi aktivnoj proizvodnji inzulina od strane gušterače, zbog čega se šećer primljen u organizam brže distribuira u tkivima.

Povećanje brzine sinteze inzulina utječe na jetru, sprečavajući je da stvara prekomjernu glukozu. To omogućava smanjenje koncentracije šećera u krvi dijabetičara i poboljšava njegovo dobro stanje.

Apsorpcija aktivne supstance javlja se vrlo brzo. Ova komponenta dostiže svoju maksimalnu efikasnost oko sat vremena nakon konzumiranja Januvia i traje još 3 sata. Nadalje, tvar se počinje postepeno eliminirati iz tijela, a njezin učinak je oslabljen.

Komunikacija s proteinima plazme tvori malu količinu sitagliptina. S metabolizmom se komponenta gotovo ne pretvara. Izlučivanje njenog značajnog dela izvode bubrezi. Preostala količina uklanja se izmetom.

Indikacije i kontraindikacije

Prema uputama, ovaj lijek pomaže kod dijabetesa tipa 2. Može se koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima ili kao monoterapija, a koja je dopunjena dijetom.

Ali, prisutnost ove dijagnoze ne znači da biste trebali odmah početi uzimati ovaj lijek. Lijek treba propisati liječnik nakon pregleda te detaljno objasniti pravila upotrebe. Ovo je važno jer Januvia ima kontraindikacije, što bi moglo učiniti opasnim za upotrebu.

Među njima spominju:

  • ketoacidoza dijabetičkog porijekla,
  • dijabetes tipa 1
  • netolerancija na sastav,
  • djeca i adolescenti,
  • trudnoća
  • period dojenja.

Postoje i situacije u kojima se proizvod može koristiti, ali je potreban oprez. Najčešće se pružaju posebne mjere za pacijente koji imaju ozbiljnu bolest bubrega.

Specijalist im može propisati Januvia, ali on mora biti odgovoran za odabir doze lijeka. Pored toga, morate periodično provjeravati rad bubrega.

Posebni pacijenti

Za neke pacijente nije preporučljivo koristiti opća pravila propisivanja. Imaju poseban mod. Predstavnicima nekih grupa nije dozvoljeno primanje Januvije, posebna pažnja potrebna je u odnosu na druge.

  1. Trudnice. Nema podataka o učinku lijeka na takve bolesnike, jer ispitivanja na ovom području nisu provedena. Da bi izbjegli vjerojatne rizike, kod dijabetesa u trudnica, liječnici propisuju druge lijekove.
  2. Negovane majke. Nije poznato prelazi li aktivni sastojak u majčino mlijeko. U vezi s tim, teško je saznati kako ta supstanca može uticati na bebu. Prema tome, s laktacijom je nemoguće koristiti Januvia.
  3. Djeca i adolescenti Uputa za lijek ne predviđa liječenje pacijenata mlađih od 18 godina. Stoga se dijabetes u takvih bolesnika liječi drugim metodama.
  4. Stariji ljudi. Sitagliptin se ne smatra opasnim za ljude iz ove kategorije. U nedostatku zdravstvenih problema, dozvoljen je uobičajeni raspored uzimanja lijeka, uprkos prisutnosti promjena u tijelu povezanih s godinama. Ali liječnik mora posebno pažljivo pratiti tijek liječenja.

U svim se drugim slučajevima oslanja na kliničku sliku bolesti i karakteristike tijela.

Interakcije lijekova i analozi

Ako pacijent nema samo dijabetes, tada njegovo liječenje zahtijeva posebnu njegu. Ne mogu se kombinirati svi lijekovi međusobno, ponekad kombinirana upotreba određenih lijekova dovodi do narušavanja njihovog djelovanja.

Januvia se u tom pogledu smatra sigurnom, jer drugi lekovi na njega imaju malo učinka.

Manje promjene u njegovoj efikasnosti mogu se dogoditi istodobnom primjenom ovog lijeka s digoksinom i ciklosporinom. Ovisno o tome koliko su ove promjene izražene, odabira se doza.

Budući da je ovaj lijek skup, pacijenti se često mole da im daju jeftinije analoge.

Specijalisti ih odabiru na sledeći način:

Bilo koji ljekar treba propisati bilo koji od ovih lijekova nakon pregleda pacijenta. U suprotnom može se izazvati razvoj komplikacija. Važno je i slijediti pravila prijenosa pacijenta iz jednog lijeka u drugi.

Mišljenje ljekara i pacijenata

Sudeći prema recenzijama, liječnici rijetko propisuju Januvia uglavnom zbog velike cijene lijeka. Među pacijentima droga takođe nije baš popularna zbog visoke cijene i nuspojava.

Januvija sam imenovao samo nekoliko puta. Ovo je dobar lijek koji efikasno snižava nivo glukoze. Ali vrlo je skupo, a pacijenti to često odbijaju. Oni koji ga pružaju besplatno ili po povoljnoj cijeni, također nisu uvijek zadovoljni, jer imaju nuspojave. Sada, samo u toku, samo dva moja pacijenta koriste ovaj lijek. Odgovara im više nego drugi lijekovi.

Elena Dmitrievna, doktorica

Koristite ovaj lijek tek nakon detaljne studije. Neotkrivene kontraindikacije dovode do ozbiljnih posljedica, pacijenti pate od nuspojava, a rezultati nula. Ali oni kojima je lijek prikladan obično su zadovoljni s njima, samo se žale na veliku cijenu. Sve pojedinačno.

Aleksandar Borisovič, ljekar

Nisam dugo uzimao Januviju. Lijek je dobar, šećer se održava normalnim i bez nuspojava. Ali to je vrlo skupo, preferirao sam jeftiniji analog.

U početku sam želio da se odreknem ovog lijeka. Mučila me nesanica i stalna slabost zbog nedostatka sna. Šećer se vratio u normalu, ali osjećala sam se jako loše. A onda je prošlo - očigledno je da je telo na to naviklo. Sada mi sve odgovara.

Na cijenu Januvia utječe koncentracija aktivne tvari i broj jedinica u pakovanju. Za pakiranje s dozom Sitagliptina u 100 mg (28 kom.), Morat ćete dati 2200-2700 rubalja.

Pogledajte video: Bench to bedside -- discovery of JANUVIA Sitagliptin: Ann Weber & Nancy Thornberry at TEDxNJIT (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar