Pijenje jogurta može umanjiti rizik od pretilosti.

Ukupno, studiju, koja je trajala četvrt vijeka, pohađalo je skoro 90 hiljada ljudi. Tokom perioda ispitivanja identifikovano je 5811 slučajeva razvoja adenoma (benignih tumora) kod muškaraca i 8116 u žena. Naučnici su otkrili da je kod muškaraca koji su konzumirali jogurte najmanje dva puta tjedno rizik od nastanka benignih tumora manji za 19%, a pojava adenoma u debelom crijevu koji bi mogao prerasti u karcinom smanjena je za 26%. Istovremeno, ovakav odnos nije otkriven kod žena.

Naučnici su dugo tvrdili da prirodna crijevna mikroflora igra važnu ulogu, pa je zato redovno konzumiranje probiotika izuzetno važno za zdravlje.

Prije su naučnici dokazali da redovita upotreba jogurta može pomoći u borbi protiv upalnih procesa. Pored toga, jogurt je pomogao poboljšati metabolizam glukoze kod učesnika eksperimenta koji su pretili.

"Prijateljske bakterije" također su u stanju da spriječe pretilost i zaštite ljude od raznih bolesti, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Jogurt svoja pozitivna svojstva duguje probioticima - živim mikroorganizmima koji pogoduju domaćinu ako se primjenjuju u adekvatnim količinama. U budućnosti se može koristiti kao prirodna prevencija Alzheimerove bolesti i autizma.

Kao što su naučnici napomenuli, probiotske bakterije se u budućnosti mogu koristiti za dostavu lijekova u crijeva.

Osim toga, probiotici blagotvorno djeluju na kožu i doprinose njenom zacjeljivanju. Povećavaju razinu vlage kože izlučivanjem sebuma, čineći kožu izgleda mladoliko i podatno.

Podijelite sa prijateljima

Najnovija istraživanja dokazuju da redovno konzumiranje jogurta pomaže u održavanju stabilne težine i ključni je element u izgradnji zdrave prehrane. Jedna porcija jogurta dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 18%, a predstavlja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i smanjuje rizik od pretilosti. Štoviše, nije važno je li to bio masni ili dijetalni jogurt.

Pozitivan učinak jogurta na organizam obiman je i iznad svega
vezan za hranjivu vrijednost ovog proizvoda:

- u jogurtu visok sadržaj proteina, vitamina B2, B6, B12, Ca K, Zn, Mg,
- veća gustoća hranjivih sastojaka u odnosu na mlijeko (> 20%),
- kiselo okruženje (niski pH) jogurta poboljšava apsorpciju kalcijuma, cinka,
- nizak sadržaj laktoze, ali veći sadržaj mlečne kiseline i galaktoze,
- jogurti utiču na reguliranje apetita povećavajući osjećaj punoće i, kao rezultat, pozitivno utječu na formiranje pravilnih prehrambenih navika,

Uloga jogurta u pitanjima zdrave prehrane i upravljanja težinom posebno je relevantna u svjetlu postojećih trendova u modernom društvu. Tijekom posljednjih 10 godina, u Rusiji je primjetan značajan porast prevalencije gojaznosti.

S obzirom na pozitivna svojstva jogurta, naučnici ovaj proizvod smatraju jednim od prehrambenih faktora koji potencijalno mogu utjecati na prevalenciju ove bolesti.

Prvi put u Rusiji, uz podršku Federalne državne budžetske institucije za ishranu i biotehnologiju, Federalne državne budžetske institucije, provedena su istraživanja o odnosu konzumacije jogurta i njegovog utjecaja na smanjenje rizika od prekomjerne težine.

Naučnici Federalnog istraživačkog centra za ishranu, biotehnologiju i sigurnost hrane govorili su o rezultatima ovih studija tokom konferencije za novinare, održane uz podršku kompanije Danone Group of Russia.

Istraživači su otkrili da uključivanje jogurta u ishranu utiče na metabolizam i, na kraju, na tjelesnu težinu osobe. U istraživanjima je učestvovalo 12 000 ruskih porodica. Trajanje monitoringa bilo je 19 godina.

Tokom promatranja utvrđeno je da žene koje redovno konzumiraju jogurt rjeđe imaju prekomjernu težinu i gojaznost. Oni također imaju značajno niži omjer opsega struka i opsega kukova. Utvrđena veza između konzumacije jogurta i prevalencije prekomjerne težine odnosi se samo na žensku polovinu ispitivanih. U odnosu na muškarce takav odnos nije nastao.

Zanimljivo otkriće bilo je otkriće još jedne osobine: ljudi koji redovno konzumiraju jogurt uključuju u svoju prehranu i orašaste plodove, sokove i zeleni čaj, konzumiraju manje slatkiša i općenito pokušavaju jesti pravilnije.

* O istraživanju: eksperimentalna i epidemiološka ispitivanja pokazala su obrnutu vezu između konzumiranja jogurta i rizika od pretilosti.

Naučna otkrića potvrđena su i u drugom opsežnom epidemiološkom istraživanju koje je organizirala Federalna služba za statistiku zajedno sa Federalnim državnim budžetom, naučna institucija, Institut za ishranu ishrane, tokom statističkih promatranja socijalno-demografskih problema i provođenja akcionog plana za provedbu „Osnove državne politike Ruske Federacije u oblasti zdrave prehrane u razdoblju do 2020 ”.

Slična istraživanja su provedena u različitim zemljama: Španiji, Grčkoj, SAD-u. Otkrića naših znanstvenika na osnovu studija ruske populacije potvrdila su mišljenje stranih kolega i bila predstavljena na međunarodnim naučnim konferencijama.

Pogledajte video: Koje Zdravlje What the health sa Srpskim prevodom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar